12.9.16

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου


490 π.Χ.: Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών).



1213: Πεθαίνει ο βασιλιάς Πέτρος ο Β΄ του Άραγκον.

1362: Πεθαίνει ο πάπας Ινοκέντιος Στ΄.



1492: Γεννιέται ο Λορέντσο ΙΙ Ντε Μέντιτσι (Λορέντζο Β΄των Μεδίκων), Ιταλός πολιτικός και άρχοντας της Φλωρεντίας κατά την ακμή της ιταλικής Αναγέννησης (1513 - 1519). Ο Νικολό Μακιαβέλι του αφιέρωσε το βιβλίο του «Ο Ηγεμών». (Θαν. 4/5/1519)

1609: Ο Βρετανός εξερευνητής και θαλασσοπόρος Χένρι Χάντσον, ανακαλύπτει τον ποταμό, που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, στον οποίο δίνει το όνομά του.

1683: Πραγματοποιείται η Μάχη της Βιέννης, που έβαλε στην τελική ευθεία την αντιπαράθεση ανάμεσα στις χριστιανικές δυνάμεις της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1764: Πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συνθέτες και θεωρητικούς του μπαρόκ, ο Ζαν Φιλίπ Ραμό.

1818: Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης, Ρίτσαρντ Γκάτλινγκ, που κατασκεύασε το πρώτο αποτελεσματικό πυροβόλο, στο οποίο έδωσε το όνομά του.



1829: Η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία, η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.



1829: Γεννιέται ο Άνσελμ Φόιερμπαχ, κορυφαίος ζωγράφος του νεοκλασικισμού του 19ου αι.

1846: Η Βρετανίδα ποιήτρια Ελίζαμπεθ Μπάρετ κλέβεται με το Βρετανό συγγραφέα και δραματουργό, Ρόμπερτ Μπράουνινγκ και παντρεύονται.

1880: Γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος και κοινωνικός σχολιαστής, Χένρι Λούις Μένκεν, γνωστός για τον κυνισμό και την ελεύθερη σκέψη του.

1885: Ρεκόρ τερμάτων στην Μεγάλη Βρετανία σημειώνεται στον αγώνα του Σκοτσέζικου Κυπέλλου Arboarth- Don Accord 36-0, όπου ο επιθετικός John Petrie σκοράρει 13 γκολ. Για την ίδια διοργάνωση η Dundee Harp κερδίζει τους Aberdeen Rovers με 35-0.

1888: Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός Μορίς Σεβαλιέ.

1897: Γεννιέται η Γαλλίδα επιστήμονας, Ιρέν Ζιλιό Κιουρί, κόρη του ζεύγους Μαρίας και Πιερ Κιουρί και σύζυγος του Φρεντερίκ Ζιλιό.

1906: Παραιτείται ο αρμοστής της Κρήτης πρίγκιπας Γεώργιος και αντικαταστάτης του αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.



1906: Γεννιέται ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ρώσος συνθέτης. (Θαν. 9/8/1975)



1913: Γεννιέται ο Τζέσε Όουενς, ο μαύρος αθλητής του στίβου που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου ξεφτιλίζοντας στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άριας φυλής. Στην απονομή ο Χίτλερ αποχώρησε επιδεικτικά.

1914: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Ντέσμοντ Λιούελιν, γνωστός από το ρόλο του Q στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

1919: Ο Αδόλφος Χίτλερ, παλιός εθελοντής πεζικάριος, γίνεται μέλος του γερμανικού Εργατικού Κόμματος.

1921: Η Τουρκία ζητά να της δοθούν η Σμύρνη και η Αδριανούπολη. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε παρόμοια σκέψη.


1921: Γεννιέται ο Στάνισλαβ Λεμ, Πολωνός συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, από τους σημαντικότερους παγκοσμίως. 

1925: Η ομάδα τένις των ΗΠΑ κατακτά το Davis Cup για 6η συνεχόμενη χρονιά κερδίζοντας την Γαλλία σε πέντε αγώνες.

1931: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός, Ίαν Χολμ.

1933: Ο Ουγγροαμερικανός φυσικός, Λεο Σλιζάρντ συλλαμβάνει την ιδέα της αλυσιδωτής αντίδρασης.

1934: Γεννιέται ο Αμερικανός δρομέας στα 400μ Γκλεν Ντέιβις, ο οποίος αναδείχτηκε Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μελβούρνης το 1956 και της Ρώμης το 1960.

1938: Ο Αδόλφος Χίτλερ ζητά να κηρυχτούν αυτόνομοι οι Γερμανοί, που ζουν στο Σούντετεν της Τσεχοσλοβακίας.

1939: Ο Φράνκο απαγορεύει στα ισπανικά πλοία να μεταφέρουν όπλα.

1940: Η Ελβετία επαναβεβαιώνει την ουδετερότητά της.

1943: Ο δικτάτορας της Ιταλίας, Μπενίτο Μουσολίνι διαφεύγει τη σύλληψη στο σπίτι του βοηθούμενος από το Γερμανό διοικητή, Ότο Σκορτζένι.

1944: Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Ινδοκίνα.



1944: Γεννιέται στο Γκάλβεστον του Τέξας ο αφροαμερικανός συνθέτης, παραγωγός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής Μπάρυ Γουάιτ. Γεννημένος και μεγαλωμένος σε γειτονιές σκληρής εγκληματικότητας στο Λος Άντζελες, βρίσκει καταφύγιό στη συλλογή δίσκων κλασικής μουσικής της μητέρας του. Ο αδερφός του Μπάρυ σκοτώνεται σε μάχη με συμμορία νέων και ο ίδιος, στα δεκαεφτά του, οδηγείται στη φυλακή λόγω κλοπής. Εκεί θα ακούσει το τραγούδι του Έλβις «It’s Now or Never», το οποίο θα τον στιγματίσει για την υπόλοιπη ζωή του. Ο γνωστός για την μπάσα και βαρύτονη φωνή του τραγουδιστής, αποφυλακίζεται και ξεκινά τη μουσική του καριέρα τη δεκαετία του ’60. Υπήρξε τρεις φορές νικητής των μουσικών βραβείων Γκράμι, ενώ στα μέσα του 1970 φτάνει στο απόγειο της καριέρας του με την ορχήστρα του «The Love Unlimited Orchestra».



1948: Αεροπειρατεία εκδηλώνεται σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Οι έξι νεαροί αεροπειρατές, μέλη της ΕΠΟΝ, αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία από τις πρώτες αεροπειρατείες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας. 

1949: Γεννιέται ο ηγέτης των "Dire Straits", Μάρκ Νόπφλερ.

1951: Στις ΗΠΑ, ο Μάρσαλ αποχωρεί από τη θέση του υπουργού Άμυνας.

1952: Οι Σοβιετικοί ασκούν βέτο στην απόφαση των Γάλλων να συμπεριληφθεί το Βιετνάμ του Μπάο Ντάι στον ΟΗΕ.

1953: Ο γερουσιαστής και μετέπειτα Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι παντρεύεται την Τζάκι Μπουβιέ.

1958: Γεννιέται ο Πορτορικανός μποξέρ, Γουιλφρέντο Μπενίτεζ, που αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλητής κόσμου.

1959: Κάνει πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά «Μπονάντσα» η πρώτη έγχρωμη στην ιστορία της τηλεόρασης.

1959: Αρχίζουν στις Βρυξέλλες συνομιλίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

1960: Στις ΗΠΑ, ο τυφώνας Ντόνα, που πλήττει την Ανατολική Ακτή, θεωρείται ως ο χειρότερος που έχει εμφανιστεί ποτέ στη χώρα.

1961: Στο Λονδίνο, ο Μπέρτραντ Ράσελ φυλακίζεται επειδή διαμαρτύρεται κατά των πυρηνικών όπλων.

1961: Γεννιέται ο Στέφανος Κορκολής, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής.

1962: Ξεκινά στο Βελιγράδι το 7ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ). Για πρώτη φορά διεξάγονται οι αγώνες σε βαλκανική χώρα.

1966: Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και πιανίστας, Μπον Φολντς, που αρχικά ξεκίνησε ως μέλος του συγκροτήματος Ben Folds Five.



1967: Η Αστυνομία και ο Δήμος Πειραιώς προβαίνουν στο κλείσιμο των κακόφημων μπαρ και των οίκων ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας.

1969: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, διατάζει τη συνέχιση των βομβαρδισμών στο Βόρειο Βιετνάμ.

1970: Στην Ιορδανία, οι Άραβες ανατινάζουν τρία αεριωθούμενα, αφού απομακρύνουν τους επιβάτες.

1972: Ισλανδικό κανονιοφόρο πλοίο βυθίζει δυο βρετανικά ψαράδικα στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για τις πρώτες εχθροπραξίες του λεγόμενου και Πολέμου του Μπακαλιάρου.

1973: Γεννιέται ο διακεκριμένος Βρετανός αθλητής, Ντάρεν Κάμπελ.

1974: Εκθρονίζεται ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ.

1976: Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας κάνει την πρώτη του μετάδοση σε αγώνα Φόρμουλα 1 από την Μόντσα όπου νικητής ανακηρύσσεται ο Ρόνι Πέτερσον.



1977: Πεθαίνει ο Στίβεν Μπίκο, μαύρος αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, τον οποίο απαθανάτισε ο Πίτερ Γκάμπριελ στο ομώνυμο τραγούδι του. (Γεν. 18/12/1946)

1979: Με γκολ του Τάκη Νικολούδη από πάσα του Γιώργου Δεληκάρη, η Ελλάδα νικά 1-0 την ΕΣΣΔ των Ντασάεβ, Χιντιατουλίμ στη Λεωφόρο και προκρίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

1979: Σεισμός 8.1 ρίχτερ χτυπά την Ινδονησία.

1980: Πραγματοποιείται στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία.



1980: Γεννιέται στη Σαγκάη ο Γιάο Μινγκ ο καλύτερος μπασκετμπολίστας που ανέδειξε η Κίνα. Με ύψος 2.29 ήταν ο πρώτος που πήρε μεταγραφή για το ΝΒΑ το 2002.

1980: Οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν με πραξικόπημα της εξουσία στην Τουρκία. Ο στρατηγός Κενάν Εβρέν ανατρέπει την κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.



1981: 40.000 ροκάδες συνωστίζονται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να απολαύσουν τον Ρόρυ Γκάλαχερ, σε μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες στη χώρας μας, η οποία συνοδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια.

1981: Ξεκινά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης με ρεκόρ συμμετοχών.



1981: Πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεώτερου ιταλικού λυρισμού, ο Εουτζένιο Μοντάλε. Ο ποιητής, οργισμένος με τα φασιστικά ιδεώδη και τα κατάλοιπά τους, καθώς και με τα οικονομικά υπερμεγέθη, ακολουθεί έναν δρόμο γραφής με κύρια χαρακτηριστικά την ειρωνεία, τον λεπτό σαρκασμό κι ένα διανοητικό ύφος, το οποίο αντλεί από τη δημοσιογραφία και το δοκίμιο. Ωστόσο, τα ποιήματα της ωριμότητάς του φανερώνουν και μία πιο εσωτερική πλευρά του ποιητή, ο οποίος έρχεται να υπενθυμίσει ότι ανεξαρτήτως των κοινωνικών – πολιτικών – οικονομικών συνθηκών, το κέντρο της δημιουργικής γραφής πρέπει να είναι πάντα η ανθρώπινη ύπαρξη και τα πάθη από τα οποία διακατέχεται. Τώρα, η ειρωνεία αντικαθίσταται από τη θλίψη και ο Μοντάλε θρηνεί για όσους σπαταλούν την ψυχή τους σε δεσμούς επιφανειακούς χωρίς βάθος και ουσία.

1982: Ολοκληρώνεται το 13ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που γίνεται στο ΟΑΚΑ και έχει τεράστια επιτυχία με 4 παγκόσμια ρεκόρ, ενώ για πρώτη φορά διεξάγεται σε μεγάλη διοργάνωση ο Μαραθώνιος γυναικών με νικήτρια την Rosa Mota από την Πορτογαλία με 2:36.03.94. Οι αγώνες καλύπτονται τηλεοπτικά από την ΕΡΤ. Παρά τις τεχνικές δυσκολίες το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό με τον Κώστα Περπερίδη στην σκηνοθεσία και τον Δημήτρη Κωνσταντάρα επικεφαλής της παραγωγής.

1994: Ο Μάικλ Τζόρνταν υπογράφει 7ετές συμβόλαιο με τους Chicago Bulls.

1990: Η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία υπογράφουν συνθήκη με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, που ανοίγει το δρόμο για την επανένωση της Γερμανίας.

1991: Η Κούβα αντιδρά έντονα στην απόφαση του προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για αποχώρηση του σοβιετικού στρατού.

1992: Η Μέι Κάρολ Τζέιμσον γίνεται η πρώτη Αφροαμερικανή, που στέλνεται στο διάστημα.



1992: Πεθαίνει ο Άντονι Πέρκινς, αμερικανός ηθοποιός. («Ψυχώ»)


1992: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών από καρκίνο του πνεύμονα ο Γουέιν ΜακΛάρεν, ηθοποιός, κασκαντέρ και ιππέας του ροντέο, γνωστότερος ως ο «καουμπόη της Marlboro». «Κρατήστε τα παιδιά σας μακριά απ’ το τσιγάρο. Ο καπνός σκοτώνει... Είμαι η ζωντανή απόδειξη αυτού!» ήταν τα τελευταία λόγια του.

1993: Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δηλώνει ότι η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει για πάντα πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.

1995: Οι Χάρλεμ Γκλόουμπτρότερς χάνουν με 91-85 από μια ομάδα που οδηγείται από τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ (34 πόντοι) στην Βιέννη. Έτσι σταματάει μια σειρά 8.829 νικών που ξεκίνησε στις 15/1/1971.

1996: Οι Ευρωσοσιαλιστές με ομόφωνο ψήφισμά τους καταδικάζουν την Άγκυρα για την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από την ακροδεξιά οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι".

1997: Στη Σκοτία, με συντριπτική πλειοψηφία 74,24% τάσσεται το εκλογικό σώμα υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου Κοινοβουλίου.

1999: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στην Premier League της Αγγλίας το σύστημα ενδοεπικοινωνίας του διαιτητή με τους βοηθούς στον αγώνα Μπράντφορντ- Τότεναμ (1-1).

2000: Σε αγώνα για την 1η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ στην Ισπανία η Βαλένθια νίκησε με 2-1 τον Ολυμπιακό.



2003: Πεθαίνει ο θρυλικός Τζόνι Κας, αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι και του ροκ. («Ring of fire», «I walk the line») (Γεν. 26/2/1932). Έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη μουσικής, όπως τα ροκαμπίλι, ροκ εν ρολλ, μπλουζ, φολκ και γκόσπελ, αλλά γίνεται δημοφιλής ως λαϊκός τραγουδιστής της κάντρι. Οι μουσικές του αναζητήσεις τον οδηγούν στο Country Music Hall Of Fame, στο Rock and Roll Hall of Fame και στο Gospel Music Hall of Fame. Ο κόσμος γνωρίζει τον Κας από την μπάσα –βαρύτονη φωνή του και τα σκούρα ρούχα, λόγω των οποίων, μάλιστα, πήρε τον τίτλο «ο άντρας με τα μαύρα». Ο Τζόνι Κας δικαίως θεωρείται ένας από τους πιο παραγωγικούς μουσικούς, αφού στη διάρκεια της καριέρας του (1954 – 2003) κυκλοφορεί ενενήντα έξι άλμπουμ και εκατό πενήντα τρία σιγκλ.



2005: Πεθαίνει η Λήδα Τασοπούλου, ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, σύζυγος του σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου. (Γεν. 1953)

2006: Σε αγώνα της 1ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ η Βαλένθια νικά στο Φάληρο 4-2 τον Ολυμπιακό.

2007: Στο Όσλο η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αποσπά ισοπαλία 2-2 με τη Νορβηγία και κάνει αποφασιστικό βήμα για την πρόκρισή της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

2008: Σύγκρουση τρένων στο Λος Άντζελες σκοτώνει 25 άτομα.



2013: Δολοφονική επίθεση από 50 μέλη της Χρυσής Αυγής δέχονται, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα 20 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση στο Πέραμα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου