11.9.16

Ο Μυστράς στα 10 καλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της Ελλάδας!


Στα 10 σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας κατατάσσει τον Μυστρά η ταξιδιωτική ιστοσελίδα «touropia».   O Μυστράς πλασάρεται στην 9η θέση, ενώ τις πρώτες θέσεις όπως ήταν αναμενόμενο, καταλαμβάνουν η Σαντορίνη, η Ακρόπολη και η Μύκονος.

«Παρά την κρίση χρέους, η Ελλάδα παραμένει ένας ταξιδιωτικός προορισμός πιο δημοφιλής από ποτέ», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Τα αξιοθέατα κατατάσσονται ως εξής:

10.Άθως
9. Μυστράς
8.Λίνδος
7.Φαράγγι Σαμαριάς
6. Παραλία Μύρτου
5. Θέατρο των Δελφών
4.Μετέωρα
3. Μύκονος
2. Ακρόπολη, Παρθενώνας
1. Σαντορίνη


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Διαδήλωση χιλιάδων Ισπανών για την κατάργηση των ταυρομαχιών


Xιλιάδες Ισπανοί κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Μαδρίτης ζητώντας από τις αρχές «την κατάργηση των ταυρομαχιών».

Πολίτες κρατούσαν στα χέρια τους πλακάτ όπου αναγραφόταν το σύνθημα «οι ταυρομαχίες, μάθημα βαναυσότητας» ή «ταυρομαχίες, εθνική ντροπή».

Από τα μεγάφωνα, εκπρόσωποι του Κινήματος κατά της κακοποίησης των ζώων (Pacma) φώναζαν «να μπει ένα τέλος σε όλες τις εκδηλώσεις με ταυρομαχίες και τα αιματηρά φεστιβάλ».

Το Pacma, που ιδρύθηκε πριν από 13 χρόνια, κινητοποιεί όλο και περισσότερους ακτιβιστές και διαδηλωτές και κατάφερε να συγκεντρώσει 284.000 και πλέον ψήφους στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Ζητά την απαγόρευση των ταυρομαχιών καταγγέλλοντας την ίδια στιγμή και τη σκληρότητα που επιδεικνύεται σε βάρος των ζώων και σε άλλα θεάματα όπως την φωτιά που βάζουν στα κέρατα των τρομοκρατημένων ταύρων στις παραδοσιακές γιορτές που γίνονται σε πόλεις και χωριά.



ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Περιφερειακό Συμβούλιο


Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης με 20 θέματα στην ημερήσια Διάταξη:

-Επερώτηση του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Νίκου Πατσαρίνου με θέμα: «Για την αντιμετώπιση των κουνουπιών και τις ευθύνες της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

-Επερώτηση της Περιφερειακής Σύμβουλου κ. Δήμητρας Λυμπεροπούλου με θέμα: Είναι γνωστό το σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί στο περιβάλλον και την εικόνα της περιφέρειάς μας η ανεξέλεγκτη απόθεση Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατασκευών (ΑΕΚΚ). Αναφέρω, ενδεικτικά, το χαρακτηριστικό παράδειγμα που μας απασχόλησε πρόσφατα της απόθεσης στο έργο Κυπαρίσσι – Φωκιανός. Ποια είναι η σημερινή κατάσταση, ποια τα μέτρα και οι ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής;

-Επερώτηση του Περιφερειακού Σύμβουλου κ. Νίκου Γόντικα με θέμα: Επικίνδυνη η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο.

-Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού Περιφέρειας Πελοποννήσου Β’ τριμήνου 2016.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος

-Ένταξη εκθέσεων – εκδηλώσεων στο έργο «ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας – Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας. (εξ αναβολής)

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Κατασκευή έργων διευθέτησης της μελέτης οριοθέτησης του ποταμού Δαφνώνα».

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Ευάγγελος Γιαννακούρας

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΒΙΟΚΑ) και αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων του τ. Δήμου Γαργαλιάνων».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση.

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αποκατάσταση τμήματος της ΕΟ Γιάλοβας – Πύλου παρά τα όρια της περιοχής ΠΟΤΑ Πύλου νομού Μεσσηνίας».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση.

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υφιστάμενης βιομηχανικής μονάδας Συσκευασίας γεωργικών λιπασμάτων της εταιρείας EUROCHEM AGRO ΕΛΛΑΣ ΑΕ, που βρίσκεται στη θέση «ΦΩΤΟ», περιοχή: «Κυρά Βρύση», της Δ.Κ. Ισθμίας, Δ.Ε. Λουτρακίου – Περαχώρας, Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Π.Ε. Κορινθίας.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Πελοπίδας Καλλίρης.

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά υφιστάμενο Σταθμό Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας της εταιρείας COSMOTE A.E, με κωδικό θέσης «ΑΣΤΡΟΣ ΣΑΡ – 1405217» ο οποίος είναι εγκατεστημένος στη θέση «Χάνι Κανατά – Ορ. Μελιγού», Τ.Κ. Μελιγούς, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ΠΕ Αρκαδίας.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την «Τροποποίηση – Αναβάθμιση Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας» της εταιρείας VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ Α.Ε.Ε.Τ., με κωδικό θέσης «Τρίκαλα Κορινθίας – 1002938» όπου πραγματοποιείται από κοινού χρήση κατασκευής κεραίας με την εταιρεία WIND ΑΕΒΕ, στη θέση «ΓΚΟΥΡΑ ΒΡΥΣΗ – ΚΑΤΩ ΠΑΛΛΗ», Τ.Κ. Μάννας, Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Π.Ε. Κορινθίας.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Πελοπίδας Καλλίρης.

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος και της υπό εγκατάστασης μονάδας ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) της εταιρείας ΑΦΟΙ ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΑΒΕΕ, που βρίσκεται στη θέση «Χαλέπα» στο 3ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Άργους – Νέας Κίου του Δήμου Άργους – Μυκηνών της Π.Ε. Αργολίδας.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Αναστάσιος Χειβιδόπουλος.

-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55.3 MW στις θέσεις «Μακρυλάκκωμα» και «Προφήτης Ηλίας» ΠΕ Λακωνίας των εταιρειών ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ ΑΕ & ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ ΑΕ».

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.

-Έγκριση λύσης Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση κτιρίου Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας

-Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Ναυπλιέων και της Αναπτυξιακής Ν. Αργολίδας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, με αντικείμενο: «Μελέτη για την βελτίωση των δικτύων και τρόπου άρδευσης για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στην περιοχή του ΤΟΕΒ Ασίνης – Δρεπάνου Ναυπλίου».

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος

-Έγκριση χορήγησης άδειας υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου για την ΠΕ Αρκαδίας.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας

-Έγκριση 7ης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος Κ.Α.Π. Π.Ε. Αρκαδίας.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας

-Έγκριση 1ης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος Τ.Ε.Ο. της Π.Ε. Αρκαδίας έτους 2016.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας

-Έγκριση 1ης τροποποίησης τεχνικού προγράμματος Τ.Ε.Ο. της Π.Ε. Αργολίδας έτους 2016.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστάσιος Χειβιδόπουλος

Ο μαρτυρικός Αετός Μεσσηνίας και το Ολοκαύτωμα της 11ης Σεπτεμβρίου 1943


Ο Αετός είναι το μοναδικό χωριό του Δήμου Τριφυλίας, που έχει χαρακτηριστεί Μαρτυρικό, λόγω της ολοσχερούς καταστροφής του από τους ναζί στις 11 Σεπτεμβρίου 1943.

Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και χτες, οι κάτοικοι του χωριού αλλά και οι τοπικές αρχές τίμησαν τη μνήμη αυτών που σφαγιάστηκαν άδικα από τους στρατιώτες του Χίτλερ, οι οποίοι προσπάθησαν έτσι να δείξουν στον ντόπιο πληθυσμό, ποιος κάνει κουμάντο.


Νωρίς το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και μετά εψάλλη από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς οι επίσημοι και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε o Βασίλειος Πετρόπουλος, πρώην σχολικός σύμβουλος – πρ. Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ακολούθως, έγινε προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση σιγής ενός λεπτού και από τη Φιλαρμονική ακούστηκε ο εθνικός ύμνος.

Η μαρτυρική ιστορία του ολοκαυτώματος

Σύμφωνα με αναλυτές της περιόδου, οι εμφανίσεις Γερμανών σε χωριά που μάθαιναν ότι τα είχαν επισκεφτεί Έλληνες αντάρτες, ήταν σκόπιμες, για να μην αφήσουν τον τοπικό πληθυσμό να αναθαρρήσει.

Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, εγκαθίστανται οι Γερμανοί σε καίριες θέσεις που πριν κατείχαν οι Ιταλοί. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1943 γερμανικές διμοιρίες της 116 Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως κινούνται, με αφετηρία το Δώριο, σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη προς τον Αετό και η δεύτερη προς Πιτσά (σήμερα Σιτοχώρι). Και οι δύο διμοιρίες έρχονται σε επαφή με ένοπλες αντάρτικες ομάδες και σε μάχες που ακολουθούν αποδεκατίζονται. Πρόκειται για τις πρώτες επιθέσεις εναντίον Γερμανών στη Μεσσηνία.

Ακολούθησαν τα γερμανικά αντίποινα το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 1943 με τέσσερις γερμανικές πυροβολαρχίες να βομβαρδίζουν το χωριό και ένα σύνταγμα με συνοδεία οκτώ τεθωρακισμένων και με χρήση εμπρηστικής σκόνης να πυρπολεί ό,τι είχε γλιτώσει από τα κανόνια.


Ακολούθως άρχισε το πλιάτσικο, η λεηλασία (γέμισαν εφτά φορτηγά με λάφυρα) και όσους αμάχους βρήκαν τους εκτέλεσαν. Καίνε σπίτια και καταστήματα, σχολεία. Εκτελέσεις, πλιάτσικο, κάψιμο.

Την 11η Σεπτεμβρίου σκοτώθηκαν οι κάτοικοι Αετού: 1) Θεόδωρος Καζάντζας του Κωνσταντίνου. 2) Μήτρος Ρέμπελος του Γρηγορίου. 3) Αλέξιος Γκότσης του Δημητρίου. Τον σκότωσαν μπρος στα μάτια της αδελφής του, που απ’ εκείνη τη στιγμή έχασε τη μνήμη της από το ισχυρό σοκ. Διάτρητος από σφαίρες βρέθηκε έξω από την ανατολική πόρτα του πατρικού του σπιτιού, που το έκαψαν. 4) Κωνσταντίνος Χαϊμανάς του Γεωργίου. Τον σκότωσαν κι αυτόν εν ψυχρώ.

Έκαψαν ζωντανούς τους:
1) Γεώργιο Γεωργιλά του Θεοδώρου, 2) τον τυφλό Κωνσταντίνο Γκότση του Πανάγου και 3) τον Γεώργιο Χαϊμανά του Ιωάννου. Σε γειτονικά χωριά εκτελέστηκαν οι:
Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτσος, Δημητροπούλου Γιαννούλα και ο 20-χρονος Μανωλόπουλος Νικόλαος.

Το Σεπτέμβρη σε μια αγροτική περιοχή όπως ο Αετός, όλη η σοδειά του χρόνου και κάθε είδους, με εξαίρεση το λάδι, είχε μαζευτεί και αποθηκευτεί. Αυτή η αποθηκευμένη σοδειά είτε καταστράφηκε είτε λεηλατήθηκε. Οι κάτοικοι δοκιμάστηκαν σκληρά μετά από αυτή την καταστροφή. To ναζιστικό έγκλημα ακολούθησε η πενιχρή συνδρομή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού με ένα σακί αλεύρι, δέκα οκάδες όσπρια και μια οκά ζάχαρη, ενώ ο Άγγλος Ρήντ αρχηγός της Διασυμμαχικής Αποστολής έδωσε διαταγή και δόθηκαν από μία λίρα και ένα αλεξίπτωτο για κάθε δύο οικογένειες.

Το χωριό ανοικοδομήθηκε βέβαια στο μεγαλύτερο μέρος του, ένα τμήμα των κατοίκων του μετακινήθηκε στο γειτονικό Δώριο μα δεν συνήλθε ποτέ πλήρως μετά από αυτό το χτύπημα.



ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Μια εικόνα για σήμερα...


Ποταμογλάρονο (Sterna hirundo)
Νέα Κίος

Chris Vlachos, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Αγία Θεοδώρα Βάστα: Το μικρό εκκλησάκι με τα 17 πλατάνια στη στέγη του


Η διαδρομή προς την Αγία Θεοδώρα Βάστα αποζημιώνει και με το παραπάνω τον επισκέπτη, αφού το τοπίο είναι ειδυλλιακό. Καθώς κανείς πλησιάζει, το βουητό των νερών που αναβλύζουν από τα θεμέλια της μικρής εκκλησίας ακούγεται ολοένα και εντονότερο, προκαλώντας στον επισκέπτη δέος μπροστά στο θέαμα που τελικά αντικρύζει.

Δεκαεφτά μεγάλα δέντρα ξεπηδούν από την στέγη ενός μικρού πέτρινου ναϊδρίου στην Αγία Θεοδώρα Βάστα,  την ώρα που από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου, ωστόσο χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα. Ένα ανεξήγητο θαύμα της φύσης που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο.

Όσο εντυπωσιακή είναι η εικόνα του μικρού Ναού της Αγίας Θεοδώρας, άλλο τόσο εντυπωσιακή είναι η ιστορία της ζωής της.

Ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία για την Αγία Θεοδώρα

Σχετικά με την Οσιοπαρθενομάρτυρα Θεοδώρα, της οποίας η μνήμη τιμάται κάθε χρόνο στις 11 Σεπτεμβρίου στο χωριό Βάστα Αρκαδίας, έχουν ακουστεί πολλές και διάφορες ιστορίες, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο άρχισε να υπηρετεί το μοναχισμό.

Οι δύο πιο γνωστές ιστορίες αναφορικά με την Αγία Θεοδώρα έχουν ως εξής: σύμφωνα με την πρώτη, η Αγία καταγόταν από μία φτωχή οικογένεια και εφόσον ήταν το μεγαλύτερο παιδί της, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας της οικογένειάς της, αναγκάστηκε να μεταμφιεστεί σε άνδρα και να υπηρετήσει ως μισθοφόρος στρατιώτης.

Τότε τον ερωτεύτηκε μία νεαρή κοπέλα (ως Θεόδωρο πλέον) και επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον Θεόδωρο, η νεαρή τον κατηγόρησε ότι την είχε αφήσει έγκυο.

Έτσι φαίνεται να οδηγήθηκε στο μαρτύριο από την οικογένεια της κοπέλας.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκδοχή, η Αγία καταγόταν από χωριό της Πελοποννήσου, με πιθανότερες τις περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας. Η οικογένειά της ήταν εξαιρετικά θεοσεβούμενη και προφανώς έτσι ήρθε και εκείνη κοντά στο Θεό.

Αποκορύφωμα της αφοσίωσής της και της αγάπης της γι’ Αυτόν αποτέλεσε η απόφασή της να συνεχίσει τη ζωή της σε μοναστήρι και να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στο Χριστό.

Συνέβη όμως το εξής παράδοξο γεγονός: η Αγία Θεοδώρα προτίμησε να εγκαταβιώσει σε ανδρική Μονή και όχι σε γυναικεία. Ωστόσο στη Μονή της Παναΐτσας, όπου και έμενε μεταμφιεσμένη σε άνδρα με το όνομα Θεόδωρος, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση χάρη στην υπακοή και την ταπεινοφροσύνη της.

Γι’ αυτό και ο Ηγούμενος της είχε αναθέσει εξαιρετικά υπεύθυνες εργασίες στη Μονή. Κατά την περίοδο που έπληττε λιμός την περιοχή ο μοναχός Θεόδωρος επισκεπτόταν τα σπίτια των Χριστιανών αναζητώντας βοήθεια.

Μία από τις γυναίκες όμως που επισκέφθηκε τον κατηγόρησε πως την άφησε έγκυο. Όπως είναι φυσικό, αυτό δεν θα μπορούσε να ισχύει.

Παρόλα αυτά η Αγία Θεοδώρα, αν και αρνήθηκε τις κατηγορίες, ακολούθησε τους γονείς της γυναίκας ως το χωριό Βάστα της Αρκαδίας, όπου και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.

Όταν πλέον οι κατήγοροί της αντίκρισαν το γυμνό σώμα της και κατάλαβαν τι είχε συμβεί ζήτησαν συγχώρεση από το Θεό. Σύμφωνα με την παράδοση μάλιστα, η Αγία θεοδώρα φαίνεται να παρακάλεσε το Θεό, πριν τον αποκεφαλισμό της, οι τρίχες του κεφαλιού της να γίνουν δέντρα, το αίμα της ποτάμι για να τα ποτίζει και το σώμα της ναός.

Σύμφωνα με τον Πρωτοσύγγελο της Ι.Μ. Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, π. Ιάκωβο Κανάκη, η επικρατέστερη άποψη είναι η δεύτερη.

Ο π. Ιάκωβος αναφέρει πως σύμφωνα με την έρευνα της Μητροπόλεως που έχει βασιστεί σε εικόνες και συναξάρια, η Αγία Θεοδώρα παντού εμφανίζεται ως ασκητική φυσιογνωμία και πουθενά ως στρατιώτης.

Η έρευνα της Μητροπόλεως επικεντρώνεται σε δύο πιθανότητες για το λόγο που οδήγησε την Αγία να εγκαταβιώσει σε ανδρώο μοναστήρι: α) με αυτόν τον τρόπο ήθελε να κάνει περισσότερους και ενεργούς ασκητικούς αγώνες και β) έτσι θα χάνονταν πλήρως τα ίχνη της.


Το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας

Το εκκλησάκι βρίσκεται κοντά στη Μεγαλόπολη. Το προσκύνημα είναι ανοικτό για το κοινό από το πρωί έως τη δύση του ήλιου και σε αυτό τελούνται παρακλήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα θαύμα της φύσης, αφού το μικρό κτίσμα περιβάλλεται από 17 δέντρα που με την πρώτη ματιά του περιηγητή φαίνεται να προέρχονται κατευθείαν από τη στέγη του και οι κορμοί τους να διακλαδίζονται προς τον ουρανό. Δεν είναι έτσι ακριβώς όμως.

Στην πραγματικότητα οι ρίζες των δέντρων περνώντας μέσα από τους τοίχους καταλήγουν στο έδαφος, ενώ οι κορμοί και τα κλαδιά αναρριχώνται και βρίσκουν διέξοδο από τη στέγη.

Όσον αφορά στο εσωτερικό, μπορούμε να πούμε πως είναι ένας πολύ μικρός χώρος, λιτός, με ξεθωριασμένες από τη φθορά του χρόνου τοιχογραφίες και χωρίς ιδιαίτερους στολισμούς και εκκεντρικότητες.

Όπως μας διαβεβαίωσε ο π. Ιάκωβος Κανάκης οι υπεύθυνοι της Μητροπόλεως έχουν απευθυνθεί σε πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και άλλους επιστήμονες όπως αρχιτέκτονες και γεωπόνους, οι οποίοι θεωρούν ως ένα επιστημονικά ανεξήγητο φαινόμενο το ότι τα πλατάνια βρίσκονται τόσα χρόνια και υπό αυτές τις συνθήκες σε αυτή τη θέση.

Σύμφωνα με τον Πρωτοσύγγελο οι επιστήμονες που έχουν κληθεί το θεωρούν κυριολεκτικά θαυμαστό και υπερφυσικό φαινόμενο.

Όπως ανέφερε ο ίδιος το προσκύνημα δεν έχει μόνο Έλληνες επισκέπτες αλλά προκαλεί το ενδιαφέρον και των ξένων επισκεπτών. Ανάμεσά τους βέβαια, θα συναντήσει κανείς και δύσπιστους προσκυνητές που προσπαθούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο π. Ιάκωβος, να βρουν τη λύση «ανάμεσα στις πέτρες του κτίσματος», χωρίς όμως τελικά να μπορούν να ερμηνεύσουν το γεγονός.










ΠΗΓΗ: dogma.gr

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ του Στρατή Χαβιαρά


Στην πεζούλα κάτω απ’ το πλατάνι, αξύριστα σαγόνια ακουμπισμένα στα μπαστούνια, τα μπαστούνια στις πέτρες: πέντε έξι αμίλητα γερόντια βυθισμένα στα χρόνια τους. 

Ήταν αυτό τον περασμένο Αύγουστο έξω απ’ το σπίτι με την ξέθωριασμένη επιγραφή Καφενείον αντίκρυ στο πλατάνι. Στα σκαλιά αγόρι κουρεμένο με την ψιλή, παντελονάκι κοντό με τιράντες, πέδιλα σκονισμένα, κρατάει μικρό βιβλίο.

Απέναντι, στο παγκάκι της στάσης, γυναίκα στην ηλικία της μάνας του, διαβάζει. Κοντά καστανά μαλλιά, σκούρα μπλούζα, σκούρα φούστα, μαύρο καλσόν. Ρίχνει ματιά στο ρολόι της, διαβάζει με γυαλιά ηλίου. Το δικό της βιβλίο τετράπαχο. 

Το παιδί την κοιτάζει. Αν είναι συντοπίτισσα θα έλειπε χρόνια στην Αθήνα. Πες ότι γύρισε για κάποιο μνημόσυνο. Πλάι στα πόδια της Σαββατοκύριακος σάκος. Το παιδί την κοιτάζει. Τη γυροφέρνει με το βλέμμα του ώρα. Πάνω στο πλατάνι σπουργίτια, ώρα της δεύτερης και τελευταίας σύναξης της μέρας. 

Νιώθοντας το βλέμμα του, η γυναίκα σηκώνει το δικό της από το βιβλίο, τον πιάνει. Πώς σε λένε, του φωνάζει, η φωνή της φάλτσα σαν να μην είχε μιλήσει όλη μέρα.

Ορφέα.

Τίνος είσαι;

Το αγόρι σηκώνεται, πλησιάζει, διστάζει, χαμηλώνει το βλέμμα. Του Γιάννη του λαουτάρη, λέει, μόλις που ακούγεται.

Ένας σπουργίτης προσγειώνεται πλάι στη γυναίκα, της κάνει τσίου σαν να της ζητάει ηλιόσπορους. Τον διώχνει χαστουκίζοντας τον αέρα.

Η μαμά σου;

Νιώθει στο βλέμμα της σωματική έρευνα. Με το δικό του πιάνει κάτι που πάει να πάρει σχήμα στο στόμα της αλλά το χάνει. Τα χείλη της προσέχει είναι λεπτά και σκασμένα.

Η μά σου; Σαν ηχώ.

Συχωρεμένη.

Γιατί με κοιτάς έτσι; του λέει.

Ο μικρός σηκώνει τους ώμους. Το απογευματινό αεράκι του χαϊδεύει τα αυτιά.

Τα μάτια σου είναι κόκκινα, συνεχίζει η άλλη. Τόσο πολύ διαβάζεις;  

Αυθόρμητα ο μικρός τα σκουπίζει. Κοίταζα τα γόνατα σου... H φωνή του βραχνή μόλις που ακούγεται. Κοίταζα εκεί που οι κάλτσες τσιτώνουνε και μισοφαίνεται το δέρμα.

Η γυναίκα χαμηλώνει τα γυαλιά πάνω στη μύτη της, μετράει το μπόι του. Μπα; Μπορεί και να μην είναι κόκκινα απ’ το διάβασμα.  

Κοίταζα και πώς τα ακουμπάς το ένα με τ’ άλλο, λίγο αντικριστά και πώς τα τρίβεις το ένα με τ’ άλλο – τα γόνατα.

Κρυμμένη πάλι πίσω απ’ τα γυαλιά της η γυναίκα ανέκφραστη, αν και πάνω απ’ τα μαλλιά της φυσάει μια ιδέα, ανασηκώνοντας τα πιο γκρίζα.  

Έτσι παίζουνε μουσική τα τριζόνια όλη νύχτα, συνεχίζει ο μικρός. Τρίβουν τα γόνατα. 

Αυτό δεν το είχα ακούσει. Ποιος στο είπε;

Η συχωρεμένη. Έτσι διαλέγουνε οι τριζόνες τους μνηστήρες τους, μου είπε, με τη μουσική που παίζει ο κάθε αρσενικός στο φεγγάρι. Όταν μιανής της αρέσει η μουσική του, πάει κοντά του και τρίβουνε τα γόνατα τους μαζί – ώσπου να βγει ο ήλιος.

Ε, για να το είπε η συχωρεμένη κάτι θα ήξερε, κάνει η άλλη. Και ο μπαμπάς μουσικός.

Παίζει το λαούτο σε γάμους. Προχθές τα τριζόνια χαλάγανε τον κόσμο με τις μουσικές τους. Το βράδυ όμως έπεσε ψύχρα και ξυλιάσανε – πολύ πριν προκάνουνε να τα βρούνε μεταξύ τους, να ζευγαρώσουνε. 

Όλα τα ξέρεις.

Τα σπουργίτια ήρθανε μετά. Ήταν ένα τριζόνι που έπαιζε τόσο διαφορετικά, τόσο ωραία όλη νύχτα και δεν πήγαινε καμιά.  

Σιγά. Εσύ έχασες τη μάνα σου, για το τριζόνι κόφτεσαι; 

Το τριζόνι ήταν άνθρωπος, κατηγορηματικά και κομπιάζει. Κανένας άλλος δεν το κατάλαβε, ανεβάζει τη φωνή του.  Ούτε οι παππούδες, ούτε οι παπάδες, ούτε οι δάσκαλοι – και ξεσπάει σε κλάματα.

Για δες, ετούτο εδώ θα πλαντάξει, μουρμουρίζει η γυναίκα.

Ούτε εσύ καταλαβαίνεις, συνεχίζει εκείνος με αναφιλητά. Ούτε εσύ που τα τρίβεις και τα τρίβεις, και δεν έρχεται κανένας κοντά σου, της φωνάζει και σωπαίνει, σαν να τρομάζει με αυτό που ξεστόμισε. 

Το ίδιο και η άλλη. Άναυδη, κοιτάζει τα γόνατά της. Ακόμα και τα σπουργίτια παύουν να ακούγονται. Οι γέροι εκεί, στο βυθό τους. Όταν ακούγεται πάλι η γυναίκα, η φωνή της έχει αλλάξει: Όχι, μην το λες. Κάποτε ήρθε και σε μένα. Ήρθε. Με βρήκε. Αύγουστος ήταν; Σεπτέμβρης; Τριζόνα θα την έλεγες. Και όπως είπες, από κοντά έπεσε ψύχρα. Χειρότερα: Παγωνιά. Και η τριζόνα μου ξύλιασε. Πάει. Καλοκαίρι σου λέει ο άλλος, Αύγουστος.

Ποια τριζόνα; αλλάζει χρώμα κι η φωνή του παιδιού.

Αμίλητη, μοιάζει σκεφτική πίσω απ’ τα γυαλιά της. Και το αεράκι σηκώνει τα μαλλιά της μια ιδέα στις άκρες. Τι διαβάζεις εκεί; του λέει ξαφνικά, σαν να θυμήθηκε. 

Το αγόρι της δείχνει το βιβλίο: Η Μεταμόρφωση.    

Στα λεπτά, σκασμένα χείλη της μια μικρή σύσπαση: Του Σωτήρος; Και νεύοντας ισιώνει τη φούστα της, ρίχνει μια βιαστική ματιά στο ρολόι και του λέει, εμπιστευτικά, Να κάθεσαι φρόνιμα, ακούς;

Το αγόρι χαμηλώνει ακόμα μια φορά το βλέμμα του στα γόνατα της:  
Κι εσύ – μόλις που ακούγεται.
    

Στρατής Χαβιαράς

Ακολουθία Χαιρετισμών Τιμίου Σταυρού στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τρίπολης


Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, ἡμέρα τῆς Παγκοσμίου Ὑψώσεως τοῦ Τιμίου Σταυροῦ στίς 6:30 τό ἀπόγευμα, στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Ἁγίου Βασιλείου Τριπόλεως, θά τελεσθῆ ἡ Ἀκολουθία τῶν Χαιρετισμῶν τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ καί πλαισιουμένου ἀπό Ἱερεῖς τῆς πόλεώς μας.

Προσκαλεῖται ὁ φιλόχριστος Λαός μας νά μετάσχη στήν λαμπροφόρο αὐτή Ἀκολουθία πρός τιμήν τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, τοῦ Ζωηφόρου Ξύλου, ἐπάνω στό Ὁποῖο ὑπεγράφη μέ τό Τίμιο Αἷμα τοῦ Κυρίου ἡ σωτηρία τοῦ κόσμου.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως 

EVENT στήριξης για τον μικρό Κωνσταντίνο στην Καραθώνα


Παραολυμπιακοί αγώνες: Οι ελληνικές συμμετοχές της Κυριακής


ΜΠΟΤΣΙΑ

17:00 Ζευγάρια BC3 (προκριματικά): Πολυχρονίδης/Πανανός/Ντέντα
23:00 Ζευγάρια BC3 (ημιτελικά)

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΠΙΣΤΑΣ

16:00 Πουρσουίτ (προκριματικά): Χαλκιαδάκη/Μηλάκη, Καντζά/Βούτζαλη
17:34 Χιλιόμετρο: Μπαράκας/Τρουλινός
18:30 Πουρσουίτ (τελικός): Χαλκιαδάκη/Μηλάκη, Καντζά/Βούτζαλη

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

15:30 100μ. πρόσθιο SB5 (σειρές): Σφαλτός
15:49 200μ. μικτή ατομική SM9 (σειρές): Μιχαλεντζάκης
16:09 100μ. πρόσθιο SB13 (σειρές): Λιγνός
17:16 100μ. πρόσθιο SB4 (σειρές): Τσαπατάκης
17:26 100μ. πρόσθιο SB4 (σειρές): Αντωνιάδου
17:37 200μ. ελεύθερο S2 (σειρές): Μακροδημήτρης
23:30 100μ. πρόσθιο SB5 (τελικός)
23:46 200μ. μικτή ατομική SM9 (τελικός)
00:02 100μ. πρόσθιο SB13 (τελικός)
02:05 100μ. πρόσθιο SB4 (τελικός)
02:13 100μ. πρόσθιο SB4 (τελικός)
02:37 200μ. ελεύθερο S2 (τελικός)

ΣΤΙΒΟΣ

16:45 100μ. ανδρών Τ47 (τελικός)
16:48 Mήκος F20: Καναβός
00:56 100μ. γυναικών Τ47 (τελικός)
02:03 200μ. Τ44 (σειρές): Σείτης

ΤΕΝΙΣ ΜΕ ΑΜΑΞΙΔΙΟ

Απλό ανδρών (β` γύρος)

Γίνονται... σήμερα, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 
ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 
7ος Αγώνας βουνού «ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ»

&&&&&&&&&&&&&&




&&&&&&&&&&&&&&

Διάθεση προϊόντων από το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου 
Κυριακή 11 & Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου




&&&&&&&&&&&&&&




&&&&&&&&&&&&&&

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου
Τα μέλη του "Φύση και Περιπέτεια" εκδράμουν και περπατούν... Ναύπλιο-Ακροναυπλία-Καραθώνα...



&&&&&&&&&&&&&&




&&&&&&&&&&&&&&

Κυριακή 11/9 
Ο Ναυτικός όμιλος Άργους σε συνεργασία 
με την σχολή καταδύσεων sea breaze tolo-nafplio 
διοργανώνει scuba diving στο Τολό!




&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Τετράγωνο Αφροδίτης/Πλούτωνα επιφυλάσσει η σημερινή μέρα, καλοί μου Κριοί και είναι στιγμές που καλείστε να πάρετε αποφάσεις για την προσωπική και εργασιακή σας ζωή, κάτω από συναισθηματική πίεση. Μπορείτε να αποφύγετε πάσης φύσεως συγκρούσεις και εντάσεις με το σύντροφό σας, αν επικεντρώσετε το ενδιαφέρον και την προσοχή σας στη έντονη σεξουαλικότητα και τον έμφυτο αισθησιακό σας παρορμητισμό. Σήμερα μπορείτε να κάνετε κυριολεκτικά θαύματα στον ερωτικό τομέα. 

ΤΑΥΡΟΣ
Μια Σελήνη στον Αιγόκερω όπως η σημερινή, δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το ενδιαφέρον σας για τις επαγγελματικές και προσωπικές σας φιλοδοξίες, φίλοι μου Ταύροι, ταυτόχρονα όμως ασχοληθείτε και με τον εαυτό σας, με την εμφάνισή σας, με την ηρεμία και τη γαλήνη της ψυχής σας, για να αντιμετωπίσετε με δύναμη και κουράγιο τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ίσως προκύψουν στη συναισθηματική σας ζωή. Μην σκέφτεστε αυτά που φοβάστε, αλλά εκείνα που σας κάνουν πιο δυνατούς. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Μπορείτε να αρχίσετε να βλέπετε στην καθημερινότητά σας, αγαπημένοι μου Δίδυμοι, ευοίωνα και καλότυχα σημάδια για τη δουλειά σας και την προσωπική σας καθημερινότητα, να δρέψετε τους καρπούς των σπόρων που είχατε φυτέψει το προηγούμενο διάστημα στη συναισθηματική σας ζωή και να διαπιστώσετε πως όλες οι ερωτικές σας επιθυμίες πραγματοποιούνται η μία μετά την άλλη. Μη βιάζεστε να δείτε έντονες αλλαγές από το σύντροφό σας, κάντε μικρά αλλά σταθερά βήματα προς την ευτυχία. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Το τετράγωνο της Αφροδίτης με τον Πλούτωνα ενεργοποιεί τον παρορμητισμό και τον δυναμισμό σας, φίλοι Καρκίνοι, τη ζήλεια και την κτητικότητά σας για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον ερωτικό σας σύντροφο, γι’ αυτό συνιστώ σήμερα συναισθηματική επαγρύπνηση εναντίον των καβγάδων και της ίντριγκας. Ισορροπήστε τις επιλογές, τις αποφάσεις και τις προτιμήσεις σας στις πάσης φύσεως σχέσεις σας, μην αφήνετε τον εαυτό σας να κατευθύνεται από τον εγωισμό, αλλά από το πάθος και τη σεξουαλικότητα.

ΛΕΩΝ
Η αλήθεια είναι ότι οι σκέψεις και το μυαλό σας ταλαιπωρούνται αυτό το διάστημα από τις οικονομικο-επαγγελματικές σας έγνοιες, ωστόσο σήμερα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να χαλαρώσετε, κάνοντας ένα ρομαντικό περίπατο, να πάτε σε μέρη που το νερό ρέει άφθονο και να ευεργετηθείτε από το εξάγωνο της Σελήνης με τον Ποσειδώνα, κάνοντας σχέδια για το μέλλον με τον ερωτικό σας σύντροφο, αφυπνίζοντας τις αισθήσεις και τη διάθεσή σας με ρομαντικές και ζεστές στιγμές αγάπης, με σιγουριά και σταθερότητα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Προσέξτε ιδιαίτερα τον εαυτό σας και μην τον εκθέτετε σε ταλαιπωρίες και επίπονες ευθύνες, αγαπημένοι Παρθένοι, ασχοληθείτε με τα θέματα εκείνα της καθημερινότητας που σας ξεκουράζουν και απελευθερώνουν τις σκέψεις και τις ιδέες σας. Αποκτήσετε την ασφάλεια και τη σιγουριά που αναζητάτε στην ερωτική σας ζωή, έχοντας γνώμονα τη λογική και το ρεαλισμό σας, μην αφήνετε το δεσμό σας να πέσει θύμα ενός λάθους ή ενός πάθους σας, κατανοήστε και συμπονέστε το σύντροφό σας. 

ΖΥΓΟΣ
Αλήθεια, εντιμότητα και ακεραιότητα με τον εαυτό σας χρειάζεται να επιστρατεύσετε σήμερα, εμπιστοσύνη και αυταπάρνηση στις ικανότητες και τη διπλωματία σας αν διαθέσετε, αποκτάτε την ισορροπία και την αρμονία που επιδιώκετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον ερωτικό σας σύντροφο. Οι αστρολογικές όψεις σπρώχνουν την παρορμητική σας διάθεση στις έντονες, αισθησιακές στιγμές με το δεσμό σας και όχι στις αψιμαχίες και τις διαφωνίες, ενώ ο Δίας υπόσχεται ζεστασιά και σταθερότητα. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ενεργητικότητα και δυναμισμός είναι τα όπλα και η ασπίδα σας, αγαπημένοι Σκορπιοί, για να αντιμετωπίσετε τις παγίδες και τις προκλήσεις από άτομα που επιβουλεύονται την ηρεμία και την ευτυχία σας. Διώξτε τις ανησυχίες και τους φόβους σας για τον ερωτικό σας σύντροφο, ελέγξτε τα αισθήματά σας και μην αφήνετε την αρνητική σας διάθεση να επηρεάζει το μέλλον του δεσμού σας. Διαθέτετε τη δύναμη της αγάπης και της σοφίας που χρειάζεται, για να μεταμορφώσετε τις εμπειρίες σας σε ευτυχία και γαλήνη. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η τελευταία διέλευση του τετραγώνου Κρόνου-Πλούτωνα σας παροτρύνει συνεχώς σε ανατρεπτικές και αιφνιδιαστικές εξελίξεις και σας αναγκάζει και σήμερα, φίλοι Τοξότες, να αλλάξετε τα σχέδια και τα πλάνα που σχεδιάζατε με τα κοντινά σας πρόσωπα και τον ερωτικό σας σύντροφο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να παραδώσετε τη διάθεση και τα αισθήματά σας αμαχητί. Σκεφτείτε πως τα χειρότερα είναι πίσω σας, εμπνευστείτε και χαλαρώστε με μια όμορφη μελωδία, με το ζεστό βλέμμα του δεσμού σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Αποφύγετε την αλαζονεία και τις υπερβολές στο κομμάτι εκείνο της καθημερινότητας που έχει να κάνει περισσότερο με τη δουλειά σας και τις κοινωνικές σας σχέσεις σήμερα, αγαπημένοι Αιγόκεροι, αισθανθείτε την υποστήριξη και την ενίσχυση στις ιδέες και τα πλάνα που καταστρώνετε για την προσωπική σας καταξίωση, από τους αγαπημένους σας ανθρώπους και τη σχέση σας, αφήστε έστω για λίγο τις ευθύνες και τις έγνοιες και παρασυρθείτε από τη φλογερή λίμπιντο και το πάθος του δεσμού σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η ακούραστη φαντασία σας μπορεί σήμερα, καλοί μου Υδροχόοι, να σας βγάλει από αδιέξοδες και μπερδεμένες καταστάσεις, γιατί αποφεύγετε τη μελαγχολία και τη θλίψη, διώχνετε το μουντό τοπίο από τη συναισθηματική σας ζωή και την ίδια στιγμή ενισχύετε με τα ερωτικά όνειρα και τις φιλοδοξίες σας τη σχέση σας. Η αισιοδοξία και η αυτοπεποίθησή σας ενισχύονται με την παρουσία του Δία στο φιλικό σας ζώδιο του Ζυγού, ενώ ο σύντροφός σας προετοιμάζει το έδαφος για τρυφερές και αληθινές στιγμές.

ΙΧΘΥΣ
Προφυλάξτε τον εαυτό σας σήμερα, φίλοι μου Ιχθύες, από τις αντίξοες συνθήκες μιας συζήτησης σε φιλικό ή προσωπικό επίπεδο, από τις ευθύνες, τις αρνητικές σκέψεις και την ψυχική κούραση. Αφιερώστε χρόνο σε μια ήρεμη και ευχάριστη διαδρομή, με ή χωρίς τον ερωτικό σας σύντροφο, βάλτε τις σκέψεις και τις επιλογές σας σε τάξη, μην επιτρέπετε στις εντάσεις και τους καβγάδες να δημιουργούν ρήξη στο δεσμό σας, αφιερώστε την προσοχή και την φροντίδα σας στα πρόσωπα που το αξίζουν. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr
Αφροδίτη Φωκά

Ο καιρός σήμερα


Άστατο καιρό με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα, στην Εύβοια, στα ορεινά της Κρήτης και πιθανόν στις Σποράδες και τις Βόρειες Κυκλάδες, περιμένουμε σήμερα Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016. Τα φαινόμενα στα δυτικά, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο ενδέχεται να είναι τοπικά ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων. Πάντως αργά το βράδυ βροχές και καταιγίδες που ενδέχεται να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα θα εκδηλωθούν στη Βόρεια Ελλάδα και το βορειοδυτικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από 15 έως 31 βαθμούς στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, από 17 έως 28 στη Δυτική Ελλάδα, από 17 έως 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 18 έως 30 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7, στο Κεντρικό Αιγαίο από βόρειες κυρίως διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, και στο Νότιο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά στα Δωδεκάνησα ισχυροί 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κυρίως διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου


1185: Ο Ισαάκιος Β΄ Άγγελος σκοτώνει τον Στέφανο Αγιοχριστοφορίτη και στη συνέχεια απευθύνεται στο λαό, προκαλώντας την εξέγερση που την επόμενη ημέρα θα οδηγήσει στην καθαίρεση του Ανδρόνικου Α' Κομνηνού και την τοποθέτηση του Ισαάκιου στο θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1297: Μάχη του Στέρλινγκ: οι Σκωτσέζοι υπό τον Γουίλιαμ Γουάλας και τον Άντριου ντε Μάρεϊ νικούν τους Άγγλους.

1524: Γεννιέται ο Γάλλος λυρικός ποιητής, Πιέρ ντε Ρονσάρ.

1541: Η πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγκο, καταστρέφεται από ιθαγενείς φυλές.

1565: Οι οθωμανικές δυνάμεις αποχωρούν από τη Μάλτα δίνοντας τέλος στη μεγάλη πολιορκία της νήσου.

1609: Ο Χέρνι Χάντσον ανακαλύπτει το νησί Μανχάταν στη Νέα Υόρκη.



1611: Επαναστάτες με επικεφαλής τον μητροπολίτη Διονύσιο Β’ καταλαμβάνουν τα Ιωάννινα. Οι Οθωμανοί αντεπιτίθενται, συλλαμβάνουν τον Διονύσιο, τον οποίο γδέρνουν ζωντανό στην κεντρική πλατεία της πόλης και καταργούν τα προνόμια που είχε παραχωρήσει το 1430 ο Σινάν πασάς.

1697: Οι δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη της Ζέντας.

1709: Στη μάχη του Μαλπλακέ, οι βρετανικές, ολλανδικές και αυστριακές δυνάμεις κατατροπώνουν τα γαλλικά στρατεύματα.

1714: Η Βαρκελώνη παραδίνεται στις ισπανικές και γαλλικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ισπανική διαδοχή.

1773: Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος εκστομεί μία φράση, που έμελλε να μείνει ιστορική: "Υπάρχει καλός πόλεμος και κακή ειρήνη".

1776: Βρετανοαμερικανική διάσκεψη στο Στάτεν Άιλαντ αποτυγχάνει να σταματήσει εν τη γενέσει της την Αμερικανική Επανάσταση.



1789: Καθιερώνονται οι όροι «Αριστερά» και «Δεξιά», κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το νέο Σύνταγμα στην επαναστατημένη Γαλλία.

1851: Πεθαίνει ο Σιλβέστερ Γκράχαμ, που έφτιαξε πρώτος μπισκότα ολικής αλέσεως.

1858: Ο Αμερικανός αστρονόμος Τζορτζ Μέρι Σιρλ ανακαλύπτει τον αστεροειδή Πανδώρα 55.

1875: Δημοσιεύεται η πρώτη σειρά κόμικς σε εφημερίδα.



1885: Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας, Ν. Χ. Λόρενς. Το πιο γνωστό έργο του είναι "Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι", που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία της εποχής του.



1892: Γεννιέται ο Βέλγος ποδηλάτης Λουσιέν Μπισέ (Lucien Buysse). Το 1926 κέρδισε τον Γύρο της Γαλλίας. Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1980.

1895: Εξαφανίζεται το Κύπελλο Αγγλίας από το μαγαζί αθλητικών ειδών του Γουίλιαμ Σίλκοκ στο Μπίρμιγχαμ όπου η διοίκηση της κυπελλούχου Άστον Βίλα είχε αποφασίσει να το εκθέσει. Το Κύπελλο δεν βρίσκεται και η ομάδα αναγκάζεται να πληρώσει το ποσό των 25 λιρών. Μετά από χρόνια ένας φυλακισμένος ο Χάρι Μπάρντζ θα ομολογήσει ότι το είχε κλέψει και το είχε λιώσει για να κατασκευάσει πλαστά νομίσματα. Οι κοσμηματοπώλες Φατορίνι από το Μπράντφορντ θα κατασκευάσουν το σημερινό καινούργιο κύπελλο, που για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί το 1911.

1905: Στις ΗΠΑ, σημειώνεται τραγικό δυστύχημα στην Ενάτη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όταν εναέριος σιδηρόδρομος καταπέφτει, σκοτώνοντας 12 άτομα.

1910: Το πρώτο τρόλεϊ κυκλοφορεί στους δρόμους του Χόλιγουντ.



1911: Καταπλέει στο Φάληρο το θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ. Γίνεται δεκτό από τους Έλληνες με ενθουσιασμό, μέσα σε μια φρενήρη υποδοχή από όλα τα πλωτά μέσα της περιοχής, που είναι κατάμεστα κόσμου.

1913: Ραγδαία εξαπλώνεται η χολέρα στις χώρες της Βαλκανικής. Τα θύματα, από την αρχή του έτους, ανέρχονται σε 700 στη Ρουμανία και 300 στη Σερβία.

1914: Η Αυστραλία εισβάλει στη Νέα Βρετανία, νησί στην Ωκεανία, κατατροπώνοντας τις εκεί γερμανικές δυνάμεις.  

1919: Το ναυτικό των ΗΠΑ εισβάλει στην Ονδούρα.

1920: Διαλύεται η ελληνική Βουλή, αίρεται ο στρατιωτικός νόμος και προκηρύσσονται εκλογές για τις 25 Οκτωβρίου.

1921: Πεθαίνει ο Ινδός ποιητής Subramanya Bharathy.

1922: Οι Σύμμαχοι συμφωνούν να μην επιτρέψουν στους Τούρκους τον έλεγχο των Δαρδανελίων.



1922: Κίνημα Πλαστήρα, Γονατά και Φωκά στη Χίο και τη Λέσβο από τα στρατεύματα που είχαν διαφύγει από τη Μικρά Ασία στα δύο αυτά νησιά.

1923: Διασυμμαχική επιτροπή μεταβαίνει στα Ιωάννινα για την ανακάλυψη των δολοφόνων που σκότωσαν πέντε Ιταλούς, γεγονός που προκαλεί την κατάληψη της Κέρκυρας από την Ιταλία.

1926: Αποτυγχάνει απόπειρα δολοφονίας του Ιταλού δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι

1933: Γεννιέται η Αμερικανίδα συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ.

1935: Γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης Γκέρμαν Τίτοφ, ο νεότερος άνθρωπος, που πέταξε στο διάστημα και ταυτόχρονα ο δεύτερος.



1935: Γεννιέται ο Άρβο Περτ, εσθονός συνθέτης.

1937: Ο Νταν Μπάντζ κερδίζει τον πρώτο του τίτλο στο US Open όταν νικά τον Βον Κραμ με 3-4 σετ. Είναι ο πρώτος τενίστας που κερδίζει το Sullivan Award το οποίο απονέμεται στον καλύτερο ερασιτέχνη αθλητή. Το 1938 θα γίνει ο πρώτος που θα κατακτήσει και τα 4 πρωταθλήματα του Grand Slam σε μια χρονιά.



1938: Έπειτα από 2.000 χρόνια, ξαναρχίζουν οι παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή.



1938: Γεννιέται η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

1940: Ο Τζορτζ Στίμπιτζ κατάφερε για πρώτη φορά να χειριστεί κομπιούτερ από απόσταση.

1941: Μετά τη γερμανική επίθεση σε αμερικανικά πλοία, ο πρόεδρος Ρούσβελτ διατάζει το αμερικανικό ναυτικό να πυροβολεί πρώτο αν επιδρομείς του Άξονα μπαίνουν στη ζώνη άμυνας.

1942: Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή βομβαρδίζονται από τη γερμανική αεροπορία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άτομα και να τραυματιστούν 10.

1943: Οι Γερμανοί κυριεύουν τα Δωδεκάνησα, στο πλαίσιο του αφοπλισμού των Ιταλών πρώην συμμάχων τους.

1943: Γεννιέται ο καλλιτέχνης Γκίλμπερτ Προς, μέλος του δίδυμου "Γκίλμπερτ και Τζορτζ".



1944: Γεννιέται ο σκηνοθέτης του κινηματογράφου Νίκος Περάκης.

1945: Γεννιέται ο μεγάλος Γερμανός ποδοσφαιριστής Φραντς Μπεκενμπάουερ.

1948: Πεθαίνει ο ιδρυτής του Πακιστάν, Μοχάμεντ Αλί Τζινά.



1954: Πεθαίνει η Μαρίκα Κοτοπούλη, διακεκριμένη ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 3/5/1887)

1961: Ιδρύεται η περιβαλλοντική οργάνωση WWF.

1962: Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοθετικό διάταγμα για την αύξηση της βασιλικής χορηγίας από 11.500.000 σε 17.000.000 δραχμές. Η Ένωσις Κέντρου τάσσεται εναντίον του διατάγματος.

1961: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Βιρτζίνια Μάντσεν.

1964: Καθιερώνεται στην εκπαίδευση η δημοτική γλώσσα, επί πρωθυπουργίας Γεώργιου Παπανδρέου.

1962: Οι Beatles ολοκληρώνουν την ηχογράφηση του πρώτου δίσκου 45 στροφών Love Me Do σε στούντιο του Λονδίνου.

1962: Γεννιέται ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Χούλιο Σαλίνας.

1965: Φτάνει στο Βιετνάμ το βαριά οπλισμένο τμήμα του αμερικανικού στρατού γνωστό ως 1st Cavalry Division.



1965: Γεννιέται ο Μπασάρ αλ Άσαντ, πρόεδρος της Συρίας.

1965: Γεννιέται ο Αμερικάνος μουσικός, Μόμπι.

1966: Πεθαίνει ο Σ.Ε. Γούλμαν, ιδρυτής των αερογραμμών Delta Air Lines.

1967: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός Χάρι Κόνικ, που έχει κάνει τα σάουντρακ πολλών γνωστών ταινιών.

1969: Το Ισραήλ καταρρίπτει 11 αιγυπτιακά αεριωθούμενα σε επιδρομές πάνω από τη Διώρυγα του Σουέζ.

1971: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Νικίτα Χρουτσόφ, ηγέτης της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, που προσπάθησε να μεταρρυθμίσει τον υπαρκτό σοσιαλισμό.

1972: Ολοκληρώνονται οι 20οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 26/8 και ενώ ήταν προγραμματισμένοι να λήξουν στις 10/9, λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης το πρόγραμμα μετατοπίστηκε κατά μια ημέρα. Συμμετείχαν 8.000 αθλητές και αθλήτριες από 122 κράτη σε 21 αθλήματα μετά την πρόσθεση των τζούντο, χάντμπολ και τοξοβολίας. Για πρώτη φορά ο Όρκος των Αθλητών εκφωνείται από αθλήτρια, από την Heidi Schuller ενώ εκφωνείται για πρώτη φορά Όρκος Κριτών. Ο Αμερικανός κολυμβητής Mark Spitz κερδίζει 7 χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση, 4 στα ατομικά αγωνίσματα, 100μ και 200μ ελεύθερο, 100μ και 200μ πεταλούδα και 3 στις σκυταλοδρομίες, 4x100μ και 4x200μ ελεύθερο, 4x100μ μικτή. Οι αθλητές της ΕΣΣΔ κερδίζουν 50 χρυσά μετάλλια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.



1973: Πραξικόπημα εκδηλώνεται στη Χιλή. Ο στρατός της χώρας, με επικεφαλής τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοτσέτ, ανατρέπει τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Σαλβαδόρ Αλιέντε. 



1973: Πεθαίνει ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, σοσιαλιστής πρόεδρος της Χιλής, που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος του στρατηγού Πινοτσέτ. (Γεν. 26/6/1908)

1978: Δολοφονείται στο Λονδίνο με δηλητηριασμένη ομπρέλα, από πράκτορες της KGB, ο Βούλγαρος αντιφρονούντας Γκεόργκι Μαρκόφ.

1978: Στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ ο πρόεδρος της Αμερικής Τζίμι Κάρτερ συναντιέται με τους προέδρους της Αιγύπτου και του Ισραήλ στα πλαίσια της προσπάθειας να επέλθει ειρήνη ανάμεσα στα δύο κράτη.

1978: Γεννιέται ο Σέρβος ποδοσφαιριστής Ντέγιαν Στάνκοβιτς.

1979: Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Κύπριος συνθέτης Σόλων Μιχαηλίδης.

1979: Γεννιέται ο Γάλλος ποδοσφαιριστής Ερίκ Αμπιντάλ

1985: Στην Πορτογαλία, 150 είναι οι νεκροί σε μετωπική σύγκρουση τρένων.

1986: Πεθαίνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός.

1988: Με ήττα 1-0 από τον Πανιώνιο ξεκινάει η προπονητική καριέρα του Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ.

1989: Τιμάται με τη μετακομιδή των οστών της σε επιβλητικό μνημείο στο Α Νεκροταφείο της Αθήνας, η ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης Λέλα Καραγιάννη.

1990: Κυκλοφορεί το πρώτο αγγλόφωνο άλμπουμ της Καναδής τραγουδίστριας Σελίν Ντιόν με τίτλο Unison.

1991: Στην Ονδούρα, πάνω από 100.000 βρέφη πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους, τη δεκαετία του 80, από κακή διατροφή και άσχημες συνθήκες υγιεινής.

1992: Στην Ιαπωνία, με απογοήτευση δέχονται οι περισσότεροι μαθητές την πενθήμερη σχολική εβδομάδα, που αντικαθιστά την εξαήμερη.

1993: Συμφωνία για την από κοινού πάταξη της Μαφίας υπογράφουν Ρωσία και Ιταλία.

1994: Τέσσερις νεκροί και 22 τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που γίνεται στο σταθμό της Κάτω Τιθορέας, στη Φθιώτιδα.



1994: Πεθαίνει η Αλέκα Κατσέλη, ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ρόλους αρχαίας τραγωδίας. (Γεν. 19/10/1917)

1995: Αρχίζει στη Δράμα το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που από φέτος έγινε διεθνές.

1996: Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς εκλέγεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, κατά τη σύνοδο της οργάνωσης στη Νέα Υόρκη.

1997: Η Σκοτία υπερψηφίζει την επανίδρυση του Κοινοβουλίου της, μετά από 290 χρόνια ένωσης με την Αγγλία.

1997: Κατά τη διάρκεια άσκησης 14 Εσθονοί στρατιώτες βρίσκουν τραγικό θάνατο.

1998: Ξεκινάει το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου στο Γιοχάνεσμπουργκ, που ολοκληρώνεται στις 13/9). Η Όλγα Βασδέκη, που συμμετέχει με την Μικτή Ευρώπης κερδίζει το χρυσό στο τριπλούν με 14.64 με πανελλήνιο ρεκόρ και το έπαθλο των 50.000 δολαρίων.

1999: Η 17χρονη Νο 7 της κατάταξης Αμερικανίδα Σερένα Γουίλιαμς κατακτά το US Open νικώντας στον τελικό την Μαρτίνα Χίνγκις με 2-0. Παίζοντας για χρόνια στην σκιά της 19χρονης αδερφής της Βένους γίνεται η δεύτερη έγχρωμη τενίστρια μετά την Άλθεα Γκίμπσον, που κατακτά τίτλο σε Grand Slam.

2000: Ακτιβιστές πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που γίνεται στη Μελβούρνη.



2001: Με κομμένη την ανάσα η ανθρωπότητα παρακολουθεί ζωντανά από την τηλεόραση το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη, όταν δύο αεροπλάνα καρφώνονται στους Δίδυμους Πύργους σπέρνοντας το θάνατο σε 3.000 ανθρώπους. Λίγη ώρα αργότερα ένα τρίτο αεροσκάφος πέφτει μέσα στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Η κυβέρνηση Μπους κηρύσσει τον πόλεμο στην Αλ Κάιντα, που αναλαμβάνει την ευθύνη της τρομοκρατικής επίθεσης. Πρώτο θέατρο του πολέμου το Αφγανιστάν.

2003: Υποκύπτει στα τραύματα της η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Άνα Λιντ, που είχε δεχτεί την προηγούμενη μέρα δολοφονική επίθεση με μαχαίρι από έναν ψυχοπαθή νεαρό, ενώ ψώνιζε μόνη της σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης.



2004: Το θάνατο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου και άλλων 15 ανθρώπων, προκαλεί η πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου "Σινούκ" στο Πόρτο Κουφό, ανοικτά της Σιθωνίας, ενώ πετούσε με προορισμό το Άγιο Όρος. Το δυστύχημα προκαλεί πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κυρίως όσον αφορά στην ύπαρξη ή μη πολιτικών ευθυνών.

2007: Η Ρωσία δοκιμάζει το μεγαλύτερο συμβατικό όπλο όλων των εποχών.



2011: Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνει την επιβολή ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία, που θα κυμαίνεται από 0,50 έως 10 ευρώ ανά τ.μ. Η έκτακτη εισφορά (ΕΝΦΙΑ) θα αφορά χτισμένη επιφάνεια, θα έχει διετή διάρκεια και θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παράλληλα, εξαγγέλλει την περικοπή ενός μισθού από τους αιρετούς και μετακλητούς λειτουργούς του Δημοσίου.