13.12.16

A.O Αργοναύτης - Ναύπλιο 2010, το Σάββατο 17/12


9η Αγωνιστικη Α1 ΕΣΚΑΚ

Ύμνοι και Κάλαντα των Χριστουγέννων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιδρύματος Στασινόπουλου


Το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος»-ΒΙΟΧΑΛΚΟ σάς προσκαλεί να παρακολουθήσετε την εκδήλωση με τίτλο «Ύμνοι και Κάλαντα των Χριστουγέννων» το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στο Στάδιο Τεγέας την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 19:30.

Θα ψάλλουν η Χορωδία Ενηλίκων του Ιδρύματος και η Εκκλησιαστική Χορωδία Ιερού Ναού Αγίου Τρύφωνος Τριπόλεως.

Είσοδος ελεύθερη.

Εκδρομή στο χωριό του Αι-Βασίλη, στον Ισθμό


Ο Τοίχος της Καλοσύνης στη Νέα Κίο, καλεί γονείς και παιδάκια να συμμετέχουν στην εκδρομή που θα γίνει την Παρασκευή 23/12/2016 στο χωριό του Αι-Βασίλη στον Ισθμό με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων μακράς διάρκειας για να δοθούν σε οικογένειες που στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά.

Η ώρα αναχώρησης θα είναι στις 15:30 από την πλατεία Νέας Κίου και η επιστροφή στις 21:00. 
Το κόστος συμμετοχής ανά παιδάκι ανέρχεται στα 10€ και συμπεριλαμβάνονται: Φουσκωτά (για απεριόριστο χρόνο), τραμπολίνο ή bungee jumping (15 λεπτά ανά άτομο), συγκρουόμενα και μία βόλτα με το carousel ως δώρο από τον διοργανωτή. 
Για την συμμετοχή σε δραστηριότητες εκτός του πακέτου όπως π.χ. την περιήγηση μίας ώρας σε φυσικού μεγέθους δεινόσαυρους, η τιμή ανέρχεται για το γκρουπ 4€. 
Φαγητό θα μπορούν να έχουν τα παιδάκια από το σπίτι τους ή να επισκεφθούν το εστιατόριο της επιχείρησης. 

Δηλώσεις συμμετοχής θα μπορούν οι γονείς να κάνουν έως 22/12/2016 στο ΚΕΠ Ν.Κίου, τηλεφωνικά στο 2751051634 ή με μήνυμα μέσω fb στον προσωπικό λογαριασμό της Αναστασίας Σοφού. 

Μην ξεχνάτε ότι απαιτείται η συνοδεία γονιών για τα παιδάκια μικρής ηλικίας με κόστος 2€ για την μεταφορά τους.

Μην ξεχνάτε επίσης πως όλοι θα πρέπει να κρατάτε από μία σακούλα τρόφιμα μακράς διάρκειας έτσι ώστε να δοθούν στις οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. 


«Καφές και τσιγάρα» στον Δον Κιχώτη, αύριο Τετάρτη 14/12


Την αμερικάνικη ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Καφές και Τσιγάρα» (Coffee and Cigarettes) θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) αύριο Τετάρτη 14 Δεκέμβρη.

Η προβολή ξεκινάει στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

15 φωτογραφίες ζώων πριν και μετά την υιοθεσία τους


Το να αποφασίσεις να πάρεις ένα κατοικίδιο ζώο και να το φροντίζεις συνεχώς είναι μια μεγάλη ευθύνη. Ένα τέτοιου είδους βήμα θα αλλάξει όχι μόνο την δική σου ζωή αλλά και την ζωή του ζώου. 

Οι παρακάτω φωτογραφίες από γάτες και σκύλους πριν και μετά που βρήκαν έναν αγαπημένο ιδιοκτήτη το φανερώνουν αυτό απόλυτα. Ας ελπίσουμε ότι θα εμπνεύσουν τουλάχιστον ένα άτομο για να δώσει σε ένα θαυμάσιο ζώο το σπίτι που του αξίζει.

















ΠΗΓΗ: tilestwra.com

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στο Ναύπλιο


Εκδήλωση στην Τρίπολη για τα 70 χρόνια του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας


H Tομεακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ σε προσκαλεί να παρακολουθήσεις την προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης την Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2016 και ώρα 6:30 μ.μ.

Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεγάλο τμήμα του ντοκιμαντέρ προέρχεται από φωτογραφικά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που για πρώτη φορά θα δουν το φως της δημοσιότητας. Ντοκουμέντα στην πλειοψηφία τους άγνωστα ως τώρα, όπως το ηχογραφημένο ντοκουμέντο με τη φωνή του Νίκου Ζαχαριάδη το 1957 στην 7η ολομέλεια της ΚΕ.

Η δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς που συντονίστηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Σταματόπουλο. Η σκηνοθετική ομάδα δούλεψε με αρχεία του ΚΚΕ αλλά και κρατικά αρχεία, ενώ έκανε και γυρίσματα στα ίδια τα βουνά όπου ανέπτυξε τη δράση του ο ΔΣΕ. Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αλλά και νεότερο υλικό και πλάνα σύγχρονα από τους χώρους δράσης του ΔΣΕ. Πρόκειται για ντοκιμαντέρ που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό στην Ελλάδα για την περίοδο 1946 – 1949 που περιέχει τόσο μεγάλο πλούτο υλικών αρχείου και το σενάριο είναι με βάση την ιστορική αλήθεια.

Για να απαντηθεί το κεντρικό ερώτημα «Τι ήταν τελικά ο ΔΣΕ;», η έρευνα επικεντρώθηκε σε τρία επιμέρους ερωτήματα:
- Πώς γεννήθηκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές, τέτοιοι ήρωες;
- Από πού άντλησαν τη δύναμη να σηκώσουν το φοβερό βάρος αυτού του άνισου πολέμου αψηφώντας το θάνατο;
- Γιατί ο δίκαιος και ηρωικός αγώνας τους συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του αντιπάλου, που συνεχίζεται έως σήμερα, με τη διαστρέβλωση και τη συκοφάντησή του;

Η ταινία πιάνει το νήμα από τις μέρες της Απελευθέρωσης, τον ηρωικό Δεκέμβρη, την απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας, την τρομοκρατία και τις αποφάσεις του ΚΚΕ. Τα πλάνα δένουν τη δράση του ΕΛΑΣ με το κίνημα στις πόλεις, την Ελεύθερη Ελλάδα, την απαράγραπτη προσφορά του ΚΚΕ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν έλυσε έγκαιρα το πρόβλημα της εξουσίας.

Μελετάται η οικονομική κατάσταση της εποχής, οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και των ξένων συμμάχων της. Παράλληλα, οι καθυστερήσεις στις θεωρητικές επεξεργασίες του ΚΚΕ εκείνη την περίοδο.

Πέρα από τη στρατιωτική δράση, το ντοκιμαντέρ στέκεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΔΣΕ ως προς την πρώτη εκείνη απόπειρα εγκατάστασης λαϊκής εξουσίας, με ειδικές αναφορές στη μόρφωση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την επιμελητεία, τον ειδικό ρόλο των γυναικών και της νεολαίας, διανθισμένα με μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ, ενώ με γραφήματα και σύγχρονα πλάνα στα βουνά, δίνεται η κίνηση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Προβάλλονται αποσπάσματα από συνεντεύξεις αξιωματικών, μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, όπως του Αρίστου Καμαρινού, διοικητής του 1ου Τάγματος της Αρχηγείου Ταϋγέτου του ΔΣΕ. 

Γίνεται ειδική αναφορά στην 3η Μεραρχία του ΔΣΕ και την ηρωική της ηγεσία.

Τέλος υπάρχουν αναφορές στο Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης, στην εκτέλεση της Αθηνάς Μπενέκου, της κόκκινης δασκάλας και το μνημείο που έχει κατασκευαστεί στον Αϊ Θανάση στην Τρίπολη. Γίνεται αναφορά στο Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου με έδρα τα Τρόπαια και στον διευθυντή του τον Πάνο Γεωργόπουλο. Προβάλλονται αποσπάσματα συνεντεύξεων από το Λυκούργο Δημόπουλο, διευθυντή του Λαϊκού Γυμνασίου και της Παναγιώτας Μεγρέμη, μαθήτριας του Λαϊκού Διδασκαλείου.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, και τη νεολαία να παρακολουθήσουν την προβολή του ντοκιμαντέρ. Ιδιαίτερα καλούμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ και τους απογόνους τους.

Αυτή είναι η ιστορία μας και πρέπει, έχουμε κάθε συμφέρον να την γνωρίζουμε για να μπορούμε να τραβάμε μπρος με αισιοδοξία και πίστη στο δίκιο μας και στον αγώνα μας.

Όλοι την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 6:30 μμ στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης.



ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr


Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1948: Ο Αμερικανός hard rock κιθαρίστας και τραγουδιστής Ted Nugent (Theodore Anthony Nugent) γεννήθηκε στο Ρέντφορντ του Μίσιγκαν. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν κιθαρίστας στο συγκρότημα The Amboy Dukes έως το 1975 που άρχισε σόλο καριέρα. Έχει κυκλοφορήσει πάνω από τριάντα άλμπουμ με πωλήσεις που ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή του: “Hey Baby”, “Cat Scratch Fever”, “Need You Bad”, “The Flying Lip Lock” κ.α.


1966: Στα στούντιο της CBS ο Jimi Hendrix ηχογραφεί το τραγούδι “Foxy Lady”. Κυκλοφόρησε σαν single στις Η.Π.Α στις 27 Νοεμβρίου του 1967 με το “Hey Joe” στην δεύτερη πλευρά. Ήταν μέρος του άλμπουμ “Are You Experienced?”.


1969: Το “Wedding Album” του John Lennon και της Yoko Ono πέφτει στην 182η θέση του Billboard… Είναι ένα από τα τρία “πειραματικά” άλμπουμ που έκαναν μαζί και περιέχει δύο μόνο τραγούδια, ένα σε κάθε πλευρά. Κυκλοφόρησε στις 7 Νοεμβρίου του 1969. Το πρώτο τραγούδι είχε τίτλο “John & Yoko” και είναι μια “συνομιλία” τους υπό τους ήχους των παλμών της καρδιάς τους… Το δεύτερο τραγούδι “Amsterdam” είναι αποσπάσματα από συνομιλίες και συνεντεύξεις από την περίφημη εποχή “Bed in honeymoon”. Το νιόπαντρο ζευγάρι είχε κλειστεί σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας και από το κρεβάτι τους “διαδήλωναν” για την παγκόσμια ειρήνη. Το γεγονός είχε πάρει μεγάλη έκταση στα ΜΜΕ.

1981: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, τραγουδοποιός και μουσικός Amy Lee (Amy Lynn Lee) γεννήθηκε στο Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνια. Τη γνωρίσαμε στα φωνητικά των ‘’Evanescence’’ που σχημάτισε το 1995 η ίδια, παρέα με τον ”Ben Moody”. Έχει συμμετάσχει σε πολλά μουσικά έργα και συνεργαστεί με ”Korn”, ”Seether”, και ”David Hodges”. Σήμερα, μετά από πολλές αλλαγές στο line-up των ”Evanescence”, συνεχίζει να παραμένει εκεί.


2001: Έφυγε από τη ζωή μόλις στα 34 χρόνια του, ο  “πατέρας” του Death Metal Chuck Schuldiner, τραγουδιστής, στιχουργός και κιθαρίστας των Death. Το 1983, ο Chuck σε ηλικία 16 ετών, δημιούργησε τους Mantas, μια εμβρυακή μορφή των Death. Ως Death πια και περνώντας από διάφορες αλλαγές στη σύνθεσή τους, κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους το 1987, δουλειά που θεωρείται ο πρώτος πραγματικός death metal δίσκος. Μετά το τρίτο άλμπουμ των Death, ο μουσικός αποφάσισε να σταματήσει να δουλεύει με σταθερά μέλη στο συγκρότημα και προτιμούσε να συνεργάζεται με session μουσικούς. Κάπως έτσι κέρδισε τη φήμη του «τελειομανή» στην metal κοινότητα. Το 1999, ο Schuldiner διαγνώστηκε με κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο. Ο άτυχος μουσικός, υποβλήθηκε σε βαριάς μορφής χημειοθεραπείες, που έκαναν τον οργανισμό του να αποδυναμωθεί ιδιαίτερα. Στα τέλη του Οκτώβρη, είχε αρρωστήσει από πνευμονία. Ενάμιση μήνα μετά, στις 13 Δεκεμβρίου του 2001, έχανε τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Σαν Σήμερα... στον Ελληνιικό Κινηματογράφο


Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου είχαμε τις παρακάτω πρεμιέρες στον Ελληνικό Κινηματογράφο...

13 Δεκεμβρίου 1954 "Δεσποινίς ετών 39"
13 Δεκεμβρίου 1965 "Τον παλιό εκείνον τον καιρό" 
                                   "Δεν μπορούν να μας χωρίσουν" 
                                   "Τέντι μπόι αγάπη μου"
13 Δεκεμβρίου 1971 "Ευδοκία" 
                                   "Διακοπές στην Κύπρο μας" 
                                   "Ο καμαριέρης της μπουζουξούς"                                                      "Ηλιογέννητη" 
                                   "Sex 13 μποφώρ"
13 Δεκεμβρίου 1982 "Μπλουτζήν και πέτσινα μπουφάν"


Επίσης σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου 1994 έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Μιχάλης Νικολινάκος.












ΠΗΓΗ: retromaniax.gr

«Εγγίζει ο Χριστός» στο Ναύπλιο


Θεατρικά Χριστούγεννα στην Καλαμάτα


Μια σειρά θεατρικές παραστάσεις περιλαμβάνει αυτή η καινούργια συνεργασία της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ», του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας και της εταιρείας «Όψεις Πολιτισμού». Μια σειρά παραστάσεις που σίγουρα θα πλουτίσουν τις επιλογές όλων για ακόμα πιο όμορφες Χριστουγεννιάτικες «αποδράσεις». Θεατρικές αποδράσεις σε μια πόλη που έτσι κι αλλιώς έχει αποδείξει ότι αγαπά και στηρίζει το καλό θέατρο.

Οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στο ΔΗΠΕΘΕ είναι:

21 και 22/12

«La Cocinera (Η μαγείρισσα)» του Eduardo Machado.

Την παράσταση σκηνοθετεί ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος με την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στον ομώνυμο ρόλο. Συμμετέχουν Μπάμπης Χατζηδάκης, Δώρα Θωμοπούλου, Μίλτος Σαμαράς, Μαρία Δερεμπέ.


Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου πρωταγωνιστεί σε ένα έργο, που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεατρικού φεστιβάλ «Χριστούγεννα στη Καλαμάτα 2016» σε πανελλήνια πρώτη, για την ιστορία της Κούβας μετά την Επανάσταση μέσα από τον αγώνα μιας γυναίκας.

Το έργο αρχίζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1959. Την βραδιά που ο Φιντέλ Κάστρο προελαύνει στην Αβάνα. Την ίδια εκείνη βραδιά, πολλοί υποστηρικτές του δικτάτορα Μπατίστα, μαζί και η εύπορη Άντρια με τον σύζυγο και το αγέννητο παιδί τους, ειδοποιημένοι από το καθεστώς που καταρρέει, εγκαταλείπουν άρον-άρον την Κούβα για να καταφύγουν στην ασφάλεια των απέναντι ακτών της Φλόριντα. Πριν φύγει, η Άντρια ορκίζει την πιστή μαγείρισσα της οικογένειας να μην εγκαταλείψει το αρχοντικό της, να διαφυλάξει άθικτη την περιουσία της οικογένειας και να μην επιτρέψει σε κανέναν να πατήσει το πόδι του εκεί μέχρι η Άντρια και η οικογένειά της να ξαναγυρίσουν. Η οικογένεια φεύγει και η Cocinera μένει πιστή στον όρκο της για τα επόμενα σαράντα χρόνια!

Συντελεστές:

Μετάφραση, προσαρμογή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα - Καλογήρου
Σκηνοθεσία, επιμέλεια μουσικής: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Σκηνογραφία: Όλγα Ντέντα
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Αλέξης Φούκος
Βοηθός Ενδυματολόγου: Αλεξία Μπελογιάννη
Χορογραφίες: Στέφανος Χατζηγεωργίου, Quickstep
Video: Νικήτας Χάσκας

Διάρκεια: 80 λεπτά

Παράσταση: Τετάρτη 21 και Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00

23/12

«Οι σιδεράδες»  του Μίλος Νίκολιτς. 

Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος. Παίζουν: Ερμόλαος Ματθαίου Ερνέστος Βουτσίνος Έφη Καραγιάννη Αβραάμ Παπαδόπουλος.

Τρεις σιδεράδες που τους χωρίζει ένας πόλεμος αλλά τους ενώνει ένα μυστικό. Ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Γερμανός και ανάμεσά τους μια γυναίκα, αναζητούν τους γιους τους με φόντο τη μεταπολεμική Γερμανία.


«Οι Σιδεράδες», μια βαλκάνια κωμωδία του Σέρβου Μίλος Νίκολιτς, είναι ένα εγκώμιο στην ανθρώπινη ύπαρξη, μια απόδειξη πώς όταν η αγάπη μιλά, το μίσος, τα όπλα, ο εθνικισμός σιγούν. Ο Σέρβος Άτσα έχει μόλις ανακαλύψει, ότι την περίοδο που τον έστειλαν ως αιχμάλωτο πολέμου στο σιδεράδικο του Πέτερ στην Γερμανία, η γυναίκα του έμεινε έγκυος από τον Ιβάν, έναν Ρώσο σιδερά. Έχοντας μάθει την αλήθεια για την πατρότητα του γιου του πηγαίνει ξανά στην Γερμανία, με την ελπίδα ότι θα βρει ένα δικό του παιδί εκεί.

Μέσα σε ένα σιδεράδικο, ξεδιπλώνεται με κωμικό και συγκινητικό τρόπο, η αλήθεια τριών πατεράδων και μιας μάνας.

Ο γεννημένος στο Κοσσυφοπέδιο Μίλος Νίκολιτς, έχοντας ζήσει τον εμφύλιο σπαραγμό της χώρας του, ασκεί κριτική στις απάνθρωπες και άθλιες συνθήκες του Πολέμου και καταδικάζει κάθε εθνικιστική συμπεριφορά.

Με όπλα τον γρήγορο ρυθμό, τους δυνατούς χαρακτήρες, τα κωμικά μπερδέματα, την αξιόπιστη και σύγχρονη μετάφραση του Χρήστου Γκούβη καθώς και τους εκρηκτικούς μουσικούς συνδυασμούς των δαιμονικών εγχόρδων των String Demons, «Οι Σιδεράδες» θα μαγέψουν το κοινό.

«Οι Σιδεράδες» ανέβηκαν για πρώτη φορά στη Σερβία το 1992 και έκτοτε έχουν παρουσιαστεί σε 30 θέατρα σε Σερβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ελλάδα και Κύπρο.

«Τους Σιδεράδες τους έχω γράψει βασισμένος στις αρχές της αρχαίας τραγωδίας, μεταμφιεσμένης σε αρχαία κωμωδία. «Σαν συναυλία σε μια χορδή ή σαν το bolero του Ravel, όπου υπάρχει παραλλαγή του ίδιου θέματος, το οποίο πολλαπλασιάζεται οδηγώντας τελικά στο Παράλογο που πείθει περισσότερο από τον Ρεαλισμό. Εφόσον το κωμικό και το τραγικό είναι δίδυμα αδέρφια, βοηθούν τελικά στη σκηνή το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα κάθε πόλεμος και κάθε εθνικισμός να οδηγεί στο Παράλογο, στην έλλειψη κάθε νοήματος.» 

Μίλος Νίκολιτς.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Αυγουστίνος Ρεμούνδος
Μετάφραση: Χρήστος Γκούβης
Μουσική: String Demons
Κοστούμια – Σκηνικά: Τόνια Αβδελοπούλου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίνα Ντούνη
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Ανδριόπουλος
Video – Trailer: Νικήτας Χάσκας
Sound Engineer: Τάκης Μάρκου
Παραγωγή: «Αγγέλων βήμα»

Παράσταση: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, ώρα: 21.00 

26 και 27/12

«Το καράβι με τον φόβο». 

Λαϊκό παραμύθι που παρουσιάζεται από την ομάδα θεάτρου Lastrada και την ομάδα Θεατρική Λύση, στο πλαίσιο παιδαγωγικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος, Ηθοποιοί-Εμψυχωτές: Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου, Μαρία Κοτσίρη.


Η Oμάδα θεάτρου lastrada και η ομάδα θεατρική Λύση, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων για παιδιά, παρουσιάζουν «Το καράβι με τον φόβο», ένα λαϊκό παραμύθι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννης Καλατζοπουλου .

Μια παράσταση για ένα γενναίο παλικάρι που ξεκίνησε να πάει να βρει τον φόβο... και στον δρόμο του συνάντησε και δράκους και νεράιδες και φεγγάρια και φόβους και τρόμους και χαρά και πολλή αγάπη… 

Είναι κακό να φοβόμαστε; Ένα ταξίδι στα συναισθήματα, τη δύναμη και τη χρησιμότητά τους. Στο παραμύθι ανακαλύπτουμε πως ό,τι μας φοβίζει μας κάνει πιο δυνατούς, μας κάνει αυτό που είμαστε σήμερα, μας παρακινεί να ξεκινήσουμε το ταξίδι…

Στην παράσταση, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την παραδοσιακή μουσική, την έννοια της ομάδας και γίνονται συν-δημιουργοί στη θεατρική πράξη. 

Λαϊκό παραμύθι με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και διαδραστικά παιχνίδια
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιάννης Καλατζόπουλος
Κείμενα-Στίχοι: Βίκυ Θαλασσινού
Μουσική επιμέλεια: Μαρία Κοτσίρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Ηλίας Γραμματικός
Πολίτικο Λαγούτο, κρουστά, τραγούδι: Μαρία Κοτσίρη

Διάρκεια παράστασης 75’

Παράσταση: Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου (ώρα 15.30) και Τρίτη 27 Δεκεμβρίου (ώρα 12.00 και 15.30) 

29/12

«Με αγάπη… Μάγια Μελάγια». 

Η πολυτάραχη ζωή της θρυλικής τραγουδίστριας Μάγιας Μελάγια παρουσιάζεται επί σκηνής, με πρωταγωνίστρια τη Μίνα Χειμώνα. Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης.


Ο Τώνης Μαρούδας τη βάφτισε «Αυτοκράτειρα της Νύχτας». Τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα και κέντρα της Αθήνας. Όλοι σχεδόν οι άντρες ήταν ερωτευμένοι μαζί της. Οι θαυμαστές της ήταν από όλες τις τάξεις, από μεροκαματιάρηδες μέχρι βιομηχάνους και εφοπλιστές. Η Μάγια Μελάγια υπήρξε μία πραγματική σταρ και το απόλυτο sexsymbol στο ελληνικό μουσικό στερέωμα των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Το περιβόητο περιστατικό με την Κατίνα Παξινού στην Επίδαυρο είναι χαρακτηριστικό της εκρηκτικής δημοφιλίας της.

Μέσα δεκαετίας ’50 και η Παξινού έπαιζε την Εκάβη στην Επίδαυρο. Στο θέατρο το αδιαχώρητο από τα αυτοκίνητα. Εξαιτίας αυτού του χαμού άργησε η Παξινού να φτάσει. Πήγε λοιπόν να περάσει για τα καμαρίνια και ο αστυφύλακας δεν τη γνώρισε και δεν την άφηνε να περάσει.

- Απαγορεύεται, της λέει.
- Μα είμαι η Παξινού!, του λέει νευριασμένη.
- Κυρά μου, και η Μάγια Μελάγια να είσαι δεν περνάς! 

Το «Με αγάπη… Μάγια Μελάγια» του Γιώργου Βασιλειάδη μας ταξιδεύει στην πολυτάραχη ζωή της θρυλικής αυτής τραγουδίστριας. Από τα φτωχικά παιδικά της χρόνια και το ντεμπούτο της στην Όαση μέχρι την καταξίωση, τις λαμπερές πρεμιέρες, τις μεγάλες πίστες, τα αμέτρητα σουξέ της, τους μεγάλους της έρωτες, τα χρόνια στην Αμερική, τις περιπέτειες της υγείας της και το άδοξο φινάλε της. Μια ζωή στο κόκκινο.

«Στη ζωή μου τα γεύτηκα όλα στον απόλυτο βαθμό. Την επιτυχία, τον έρωτα, τη δόξα, τα πλούτη… Το τραγούδι; Η ζωή μου όλη. Του έκανα απιστίες, αλλά με συγχώρησε».

Η Μίνα Χειμώνα ερμηνεύει τη Μάγια Μελάγια σε αυτόν τον χειμαρρώδη μονόλογο πλημμυρισμένο από τα τραγούδια της. Μεγάλες επιτυχίες με την υπογραφή του Μουζάκη, του Μωράκη, του Χιώτη, του Σουγιούλ… Ως άλλη Μάγια η Μίνα Χειμώνα αλωνίζει τη σκηνή, τραγουδά, θυμάται, σκάει στα γέλια, βουρκώνει, λυγίζει, ξαναστέκεται στα πόδια της…

Μία μουσικοθεατρική παράσταση πλήρης συναισθημάτων που ζωντανεύει τον μύθο μίας γυναίκας, που το όνομά της γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού μεταπολεμικού τραγουδιού.

Συντελεστές:

Κείμενο: Γιώργος Βασιλειάδης
Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Χαλιώτης
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Κινησιολογία: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας

Παράσταση: Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 21.00

Πληροφορίες:

Ώρα παραστάσεων: 21.00

Τιμές εισιτηρίων:

Προπώληση: 12 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό- ανέργων 

Πόρτα: 15 ευρώ γενική είσοδος & 12 ευρώ φοιτητικό- ανέργων

Προπώληση εισιτηρίων

Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας , Τ.27210-87902

Βιβλιοπωλείο Όλα Χαρτί. Τ. 27210-63690

Πληροφορίες- Κρατήσεις : 2310257218, 6934115555, 6974655664


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα


Γιορτάζει ο Άγιος Ελευθέριος στο Μερκοβούνι


Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου εορτάζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Ελευθερίου Μερκοβουνίου στο 3ο χλμ Τρίπολης-Πύργου.

Πρόγραμμα Ακολουθιών

-Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 18:00
Υποδοχή θαυματουργής εικόνας της Παναγίας του Βουλκάνου
Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός

-Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 07:30
Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

-Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 18:00
Ιερά παράκληση της Παναγίας

-Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 20:30
Ιερά Αγρυπνία

-Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 07:30
Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

-Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 18:00
Θα τελεστεί το μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου, Ιερά Παράκληση της Παναγίας και στη συνέχεια αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας για την Ιερά Μονή Βουλκάνου.

«Τα Ραδίκια Ανάποδα» σήμερα στο Κρανίδι


«Τα Ραδίκια Ανάποδα» με τον Γιώργο Γαλίτη.
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στις 20:30 στον Πολυχώρο «Artiki Μαράϊκε Ηλιού Ντε Κόνινγκ» στο Κρανίδι.

Δεκατρείς κωμικοί επικήδειοι που και νεκρούς ανασταίνουν!

Συντελεστές:

Κείμενο, ερμηνεία, σκηνογραφία: Γιώργος Γαλίτης
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Μουσική επιμέλεια, ενορχήστρωση: Τόλης Κετσελίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευαγγελία Σχοινά
Τιμή Εισόδου : 10 ευρώ
Κρατήσεις στο : 698 698 22 24



Μνήμη των εν Κρήτη Αγίων 10 Μαρτύρων, την Κυριακή στο Τολό


Η Ένωση Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας «Ο Μίνωας» σας γνωστοποιεί ότι την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, 18 Δεκεμβρίου 2016, θα Εορτάσουμε την μνήμη των εν Κρήτη Αγίων 10 Μαρτύρων, στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τολού όπου και φυλάσσεται η Ιερά εικόνα των Αγίων 10 Μαρτύρων.

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 17:00 μ.μ. θα ψαλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μεθ’ αρτοκλασίας και θα πραγματοποιηθεί Περιφορά της Ιεράς εικόνας των Αγίων 10 Μαρτύρων. 

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 07:00 π.μ θα ψαλεί η ακολουθία του όρθρου και θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 
Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα και καφές.

Παρακαλούνται οι ευσεβείς χριστιανοί όπως προσέλθουν και τιμήσουν τους Αγίους 10 Μάρτυρες.

Ιστορικά

Την εικόνα των Αγίων 10 Μαρτύρων, η οποία φυλάσσεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τολού, μετέφεραν από την Κρήτη κατά την πρώτη εγκατάστασή των Κρητών το 1830, οι πρόγονοι των σημερινών Τολιανών.

ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Χυλοπίτες με μπουτάκια κοτόπουλου και τέλεια σάλτσα για σήμερα Τρίτη 13 Δεκεμβρίου


Υλικά Συνταγής

4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 μπουτάκια κοτόπουλου με την πέτσα και το κόκαλο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά καρέ ή τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
1/2 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί n ζωμό κότας ή ζεστό νερό
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
2 φλιτζ. ντομάτες ψιλοκομμένες
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γραμμ. χυλοπίτες μακριές (ή ταλιατέλες ή παπαρδέλες)

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα (φαρδιά και ρηχή). Σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε τα μπουτάκια γύρω γύρω μέχρι η πέτσα τους να γίνει τραγανή, περίπου 8΄-10΄.

Αφού τα ροδίσουμε καλά, τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε.
2. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε στο υπάρχον λίπος, το κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, μετά από περίπου 5΄-6΄, τότε προσθέτουμε ξανά τα μπουτάκια και τα βότανα (δαφνόφυλλο και θυμάρι). Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί εντελώς, για περίπου 5΄-6΄.
3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνουμε το ζωμό κότας ή ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα μπουτάκια. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.
4. Με λαβίδα αφαιρούμε τα μπουτάκια μόλις βράσουν. Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα, χωρίς το καπάκι πλέον. Ξεκοκαλίζουμε τα μπουτάκια, αφαιρώντας πέτσα και κόκαλα. Με τα χέρια διαλύουμε το ψαχνό σε μικρές μπουκίτσες και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Σε αυτή τη φάση η σάλτσα μας πρέπει να είναι πυκνή, γεμάτη αρώματα και τέλεια στη γεύση!

5. Βράζουμε τα ζυμαρικά και αφού τα στραγγίσουμε τα ισομοιράζουμε σε πιάτα. Τα περιχύνουμε με την υπέροχη πυκνή σάλτσα κοτόπουλου.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 13 Δεκεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και τον Δία σου δίνει καλή διάθεση. Υπάρχουν κοινωνικές επαφές και εκδηλώσεις που είσαι καλεσμένος και σε παρασύρουν να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ευχάριστες εκπλήξεις σε περιμένουν στη συναναστροφή σου με τον κόσμο. Ενδιαφέρουσες συζητήσεις και γνωριμίες προκύπτουν. Από την άλλη με τη σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Κρόνο σου υπενθυμίζουν υποχρεώσεις  που έχεις αφήσει  και πρέπει να διεκπεραιώσεις και σου προκαλούν άγχος. Βάλε πρόγραμμα, συγκεντρώσου και όλα θα γίνουν. 

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα έχεις όρεξη και ενέργεια να διεκπεραιώσεις υποχρεώσεις. Βλέπεις ότι δεν πάει  άλλο να αφήνεις πράγματα στη μέση και προσπαθείς για την ολοκλήρωση. Αρκετή είναι η δουλειά που προκύπτει και στο γραφείο. Κάνεις απολογισμό της ζωής σου και κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου. Μην βαραίνεις τη διάθεση σου με σκέψεις για πράγματα που δεν υπάρχουν. Με την εργατικότητα και την πειθαρχία που σε διακρίνουν μπορείς να τα καταφέρεις. Συναισθηματικά ίσως να νιώσεις ότι πιέζεσαι αν είσαι σε σχέση και να αναζητήσεις προσωπικό χώρο. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα με τη σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και τον Δία και εξάγωνο με τον ουρανό ξαφνικές εκπλήξεις γεμίζουν με χαρά τη μέρα σου. Τυχαίες συναντήσεις ή επικοινωνία με άτομα που έχεις να ακούσεις καιρό σε ξαφνιάζουν ευχάριστα. Έχεις όρεξη να ασχοληθείς με θέματα που έχουν να κάνουν με τα κοινά ή να βοηθήσεις δικούς σου ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Συναισθηματικά, νιώθεις έτοιμος για αλλαγές και για καινούργιες καταστάσεις. Είναι που σε έχει παρασύρει και μια νέα γνωριμία που έχεις κάνει. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Σήμερα υπάρχει σωστή επικοινωνία με συναδέλφους και με άτομα κύρους. Η συνεργασία βοηθά την καθημερινότητα στη δουλειά και την κάνει λίγο πιο ευχάριστη.  Έχεις την τάση σήμερα να προσπαθείς να αποβάλεις ότι σε κρατάει πίσω και να αναλάβεις δράση. Συναντήσεις και ευκαιρίες προκύπτουν. Σήμερα ίσως εκδηλώσεις και κάποια καλλιτεχνική σου τάση. Όσον αφορά τα συναισθηματικά, νιώθεις ανικανοποίητος, σκέφτεσαι τι έχεις κάνεις λάθος και τι μπορείς να διορθώσεις.  Ένας τέτοιος απολογισμός είναι καλός αρκεί να μην το παρακάνεις και σε ρίξει ψυχολογικά. 

ΛΕΩΝ
Η σημερινή ημέρα είναι φορτωμένη με επαγγελματικές υποχρεώσεις. Η διάθεση σου βέβαια είναι ανεβασμένη, έχεις πάψει να γκρινιάζεις για θέματα που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα κι έτσι καταφέρνεις να ανταπεξέλθεις. Με  τη σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και τον Δία και εξάγωνο με τον ουρανό κοινωνικές εκδηλώσεις προκύπτουν που σε παρασύρουν σε όμορφη ατμόσφαιρα. Γνωριμίες και ευκαιρίες για διασκέδαση. Είναι αυτά τα ξαφνικά γεγονότα που προκύπτουν και αλλάζουν όλο το σκηνικό προς το καλύτερο. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Σήμερα έχεις τη διάθεση να ασχοληθείς με το σπίτι και θέματα που έχουν προκύψει. Αλλαγές  η μια καινούργια αγορά μονοπωλούν το ενδιαφέρον σου.  Υπάρχουν συζητήσεις και με άτομα του οικογενειακού σου περιβάλλοντος αλλά καλό θα ήταν να αφήσεις όσο μπορείς έξω τους τρίτους από τις προσωπικές σου υποθέσεις γιατί τα πράγματα μπορεί να περιπλεχτούν. Συναισθηματικά, έχεις τη διάθεση να φροντίσεις τον σύντροφό σου ή το άτομο που σε ενδιαφέρει και να κάνεις  κινήσεις που θα εκδηλώνουν τη βαθιά σου εκτίμηση και αγάπη. 

ΖΥΓΟΣ
Σήμερα έχεις τη διάθεση να κάνεις όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Βάζεις υψηλούς στόχους και προσπαθείς να τους πετύχεις. Μιλάς με φίλους και γνωστούς για ένα όραμά σου. Η σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Κρόνο σε κάνει να νιώθεις το βάρος των ευθυνών που έχεις αναλάβει.  Συναισθηματικά, δεν είναι όλα ρόδινα και αυτό σου δημιουργεί αμφιβολίες για τις επιλογές σου. Πρέπει να αποφασίσεις κι εσύ τι θέλεις ώστε να ακολουθήσεις και τον ανάλογο δρόμο. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Έχεις ανάγκη από ξεκούραση και λίγο χαλάρωση. Οι υποχρεώσεις και η ρουτίνα έχουν βαρύνει τη διάθεση σου. Σου δημιουργούνται νεύρα και  δεν μπορείς να διαχειριστείς τη συμπεριφορά σου απέναντι στους άλλους. Μικροπαρεξηγήσεις δημιουργούνται αλλά μάλλον φταις εσύ. Από την άλλη η σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και τον Δία και εξάγωνο με τον ουρανό ελαφραίνει κάπως το κλίμα. Ξαφνικές συναντήσεις που είναι ευχάριστες σου δίνουν καλή διάθεση.  Ίσως προκύψει σήμερα και μια νέα γνωριμία που θα γίνει με πολύ πρωτότυπο τρόπο. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Σήμερα ασχολείσαι με τους γύρω σου και με την αποκατάσταση σχέσεων σου. Ίσως μια παρεξήγηση που είχε γίνει στο παρελθόν λάβει τέλος. Έρχεσαι κοντά με τους αγαπημένους σου και μοιράζεσαι προσωπικά σου θέματα. Έχεις τη διάθεση να περιποιηθείς τους φίλους σου και να τους βοηθήσεις κι εσύ με τις συμβουλές σου. Συναισθηματικά, υπάρχουν εκπλήξεις, τυχαίες συναντήσεις, γνωριμίες. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι ένα άτομο από το φιλικό σου περιβάλλον δεν σε βλέπει και τόσο φιλικά. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Κρόνο σε κάνει να συνειδητοποιείς το βάρος των ευθυνών που έχεις αναλάβει. Οι υποχρεώσεις είναι πάρα πολλές αλήθεια και  σε έχει κουράσει η συνεχόμενη μάχη. Το αισιόδοξο είναι ότι τα  καταφέρνεις, οπότε θα πρέπει να νιώθεις ευχαριστημένος  με τον εαυτό σου και να παίρνεις ικανοποίηση. Υπάρχουν σήμερα πολλές επαφές με φίλους που σου δίνουν χαρά και σε κάνουν να χαλαρώσεις. Μια τυχαία συνάντηση μπορεί να αλλάξει τελείως τη διάθεσή σου. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Σήμερα έχεις όρεξη για επικοινωνία, επαφές με φίλους ή άτομα που έχεις να δεις καιρό. Ασχολείσαι με τον διαδίκτυο και ίσως κάνεις από εκεί αγορές. Η κοινωνικότητα σου είναι έντονη. Προσπάθησε να μη δώσεις τροφή για σχόλια  και κουτσομπολιά με τη συμπεριφορά σου. Στα συναισθηματικά υπάρχουν κι εκεί πολλές επαφές και ίσως νέες γνωριμίες. Προσπάθησε να ξεχάσεις λίγο το παρελθόν και να ασχοληθείς στο εκατό της εκατό με καινούργια φλερτ. Αν είσαι σε σχέση το ταίρι σου εκφράζει τα βαθιά του συναισθήματα και παίρνεις ικανοποίηση. 

ΙΧΘΕΙΣ
Η σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και τον Δία φέρνει κοντά σου αγαπημένους ανθρώπους που μοιράζεσαι όμορφες στιγμές. Έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις ένα θέμα που σε απασχολεί με φίλο και να σε συμβουλέψει σωστά. Προκύπτουν κάποια θέματα στα επαγγελματικά που σε βγάζουν εκτός προγράμματος  και σου δημιουργούν εκνευρισμό. Προσπάθησε να δώσεις λύση αμέσως σε ότι γίνεται ώστε να μη συνορεύονται δουλειές.  Συναισθηματικά, έχεις έντονη σεξουαλικότητα και αυτοπεποίθηση. Βρίσκεις έξυπνους και πρωτότυπους τρόπους να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων


ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 • ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Ώρα 10.30 : Καθεδρικός Ναός Μαρτυρικής Πόλης Καλαβρύτων
- Τέλεση πάνδημου μνημοσύνου, για τους Καλαβρυτινούς που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων & Αιγιαλείας, κ.κ. Αμβροσίου.
- Ομιλία.
Μετάβαση, με πομπή, από τον Καθεδρικό Ναό της πόλης στον ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ - ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ, όπου θα τελεστούν:
- Επιμνημόσυνη δέηση
- Προσκλητήριο των πεσόντων
- Κατάθεση στεφάνων
- Σιγή ενός λεπτού
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ • ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Ώρα 09.00: Μνημείο εκτελεσθέντων Αγίας Λαύρας
- Επιμνημόσυνη δέηση για τους εκτελεσθέντες, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, μοναχούς στις 14-12-1943.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016 • ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ
Ώρα 09.00: Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Κλειτορίας
- Τέλεση μνημοσύνου για τα θύματα της καταστροφής της πόλης της Κλειτορίας, από τους Γερμανούς, οι οποίοι την πυρπόλησαν και τη λεηλάτησαν στις 14-12-1943.
Ώρα 10.30: Μνημείο Πεσόντων Αγωνιστών
- Επιμνημόσυνη δέηση
- Ομιλία
- Προσκλητήριο των πεσόντων
- Κατάθεση στεφάνων
- Σιγή ενός λεπτού
- Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

Το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων


Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 δυνάμεις της «Βέρμαχτ» σκότωσαν σχεδόν όλους τους άρρενες κατοίκους των Καλαβρύτων, σε αντίποινα για την εκτέλεση αιχμαλώτων Γερμανών στρατιωτών από τον ΕΛΑΣ.

Το τελευταίο ιδίως έτος της Κατοχής είχαν αυξηθεί δραματικά οι ακρότητες των κατακτητών, καθώς η κυριαρχία τους βρισκόταν υπό διαρκή αμφισβήτηση από την ελληνική αντίσταση και οι δυνάμεις τους δεν επαρκούσαν για να ελέγχουν τη χώρα. Η τύχη των Καλαβρύτων φαίνεται να προδιαγράφτηκε μετά την ήττα των Γερμανών από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ στη Μάχη της Κερπινής (20 Οκτωβρίου 1943), κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί στρατιώτες και αιχμαλωτίστηκαν 78.

Τότε τέθηκε σε εφαρμογή από το γερμανικό στρατηγείο η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» («Unternehmen Kalavryta»), με αντικειμενικό στόχο την περικύκλωση των ανταρτών στην ορεινή περιοχή των Καλαβρύτων και την εξόντωσή τους. Την εκτέλεση της αποστολής ανέλαβαν μονάδες της 117ης Μεραρχίας Κυνηγών, που έδρευε στην Πελοπόννησο και είχε επικεφαλής τον υποστράτηγο Καρλ φον Λε Ζουίρ (1898-1954).

Ο υποστράτηγος Καρλ φον Λε Ζουίρ
Ο γερμανός στρατηγός με τις αριστοκρατικές ρίζες, έχοντας πληροφορηθεί την εκτέλεση των 78 γερμανών αιχμαλώτων από τους αντάρτες, διέταξε τους άνδρες του να μην διστάσουν να λάβουν τα πιο σκληρά αντίποινα εναντίον του άμαχου πληθυσμού της περιοχής. Ήταν, άλλωστε, πρακτική των αρχών κατοχής να εκτελούν για κάθε σκοτωμένο γερμανό στρατιωτικό πολλαπλάσιους έλληνες αμάχους.

Η «Επιχείρηση Καλάβρυτα» ξεκίνησε στις 4 Δεκεμβρίου, όταν οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν να συρρέουν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων από την Πάτρα, το Αίγιο, τον Πύργο και την Τρίπολη. Στο διάβα τους έκαιγαν χωριά και μοναστήρια (Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα) και σκότωναν άοπλους πολίτες και μοναχούς.

Στις 9 Δεκεμβρίου έφθασαν στα Καλάβρυτα, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό κλοιό γύρω από την πόλη. Καθησύχασαν τους κατοίκους, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος τους ήταν αποκλειστικά η εξόντωση των ανταρτών και μάλιστα ζήτησαν από όσους την είχαν εγκαταλείψει να επιστρέψουν άφοβα πίσω στα Καλάβρυτα. Για να τους πείσουν ακόμη περισσότερο προχώρησαν στην πυρπόληση σπιτιών, που ανήκαν σε αντάρτες, και αναζήτησαν την τύχη των γερμανών τραυματιών της μάχης της Κερπινής.

Έξαφνα, όμως, το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου συγκέντρωσαν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδήγησαν τον άρρενα πληθυσμό άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλείδωσαν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή εκτυλίχθηκε τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί διασώθηκαν και αυτοί επειδή είχαν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεώρησαν νεκρούς. Το σήμα για την εκτέλεση έδωσε με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων ο ταγματάρχης Χανς Εμπερσμπέργκερ και επικεφαλής του εκτελεστικού αποσπάσματος ήταν ο υπολοχαγός Βίλιμπαντ Ακαμπχούμπερ.


Το έγκλημα ολοκληρώθηκε με την πυρπόληση όλων σχεδόν των σπιτιών των Καλαβρύτων. Όσον αφορά την τύχη των γυναικόπαιδων, αυτά σώθηκαν χάρη στον ανθρωπισμό ενός Αυστριακού στρατιώτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η φύλαξή τους. Αυτός άφησε ελεύθερη την είσοδο του σχολείου και διευκόλυνε την απομάκρυνσή τους. Όμως, το πλήρωσε με τη ζωή του, αφού καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.

Κανείς από τους υπευθύνους του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη. Ο στρατηγός Λε Ζουίρ πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών το 1954, ο Εμπερσμπέργκερ σκοτώθηκε στο Ανατολικό Μέτωπο και ο Ακαμπχούμπερ πέθανε στην Αυστρία το 1972, σε ηλικία 67 ετών. Μόνο ο κατοχικός στρατιωτικός διοικητής της Ελλάδας, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι (1885-1965), καταδικάσθηκε το 1948 σε κάθειρξη 15 ετών από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης για όλα τα εγκλήματα πολέμου του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα, αλλά μετά από τρία χρόνια αφέθηκε ελεύθερος. Στις 18 Απριλίου του 2000, ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοχάνες Ράου (1931-2006), επισκέφτηκε τα Καλάβρυτα και εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία. Εντούτοις, δεν ανέλαβε την ευθύνη εξ ονόματος του γερμανικού κράτους και δεν αναφέρθηκε στο ζήτημα των αποζημιώσεων.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα