10.7.16

Αργολίδα: Χοροί από όλη την Ελλάδα από τον Χορευτικό Όμιλο Κιβερίου


Ο Χορευτικός Όμιλος Κιβερίου πραγματοποίησε μεγάλη παράσταση με χορούς από όλη την Ελλάδα, συνοδεία ζωντανής μουσικής και με την συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου Φιχτίων.

Ομάδα χορευτών και μουσικοί ξεκίνησαν από την πλατεία του χωριού και κατέβηκαν στην παραλία με τα όργανα , όπου εκεί  ντόπιοι και επισκέπτες απόλαυσαν μια υπέροχη μουσικοχορευτική παράσταση.





ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Στις φλόγες ο Πάρνωνας


Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στον Πάρνωνα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή της Αρκαδίας, κοντά στην Μονή της Παναγίας της Μαλεβής, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας το δασικό σύμπλεγμα του Πάρνωνα, χωρίς προς το παρόν να κινδυνεύουν τα χωριά της περιοχής και το μοναστήρι.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με 20 οχήματα και περισσότερους από 40 πυροσβέστες, με την συνδρομή δύο πεζοπόρων τμημάτων αποτελούμενων από 16 άτομα και τεσσάρων πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Αρχίζουν οι εκπτώσεις - Ευκαιρία για ψώνια σε Άργος και Ναύπλιο


Ξεκινούν αύριο Δευτέρα 11 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις του παρόντος έτους οι οποίες θα λήξουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου.

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Οι έμποροι του Άργους και του Ναυπλίου ελπίζουν σε τόνωση της κίνησης τους θερινούς μήνες, και γι' αυτό είναι έτοιμοι να προσφέρουν τα κατάλληλα κίνητρα στο καταναλωτικό κοινό.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

6ο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού


Ακόμη ένα μουσικό καλοκαίρι υπόσχεται να προσφέρει το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού που διοργανώνεται για έκτη χρονιά στον Γαλατά, τις Σπέτσες, την Ύδρα και τον Πόρο και για πρώτη φορά και στα Κύθηρα.

Οκτώ συναυλίες μουσικής δωματίου υψηλής ποιότητας, θα παρουσιάσουν οι δέκα διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί που θα επισκεφθούν και φέτος την Ελλάδα, από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου 2016, προσφέροντας στο ελληνικό κοινό, αλλά και στους καλοκαιρινούς επισκέπτες των νησιών, ερμηνείες των Brahms, Beethoven, Kodály, Mozart, Janáček, Mendelssohn και Martinu.

Το διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, που πλέον επεκτείνεται και στο νησί των Κυθήρων, οργανώνεται από το μουσικό σύνολο Leondari Ensemble, μια παρέα φίλων και 
συνεργατών από όλο τον κόσμο, που αγαπούν τόσο τη μουσική δωματίου όσο και τα ελληνικά νησιά και υλοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά με τη χορηγία της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και υπό την αιγίδα των Δήμων Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Κυθήρων. Οι συναυλίες στην Ύδρα πργματοποιούνται με την υποστήριξη του Ηρακλή Κόντου, στη μνήμη της μουσικόφιλης συζύγου του Τερέζας Κόντου.


Το πρόγραμμα του 6ου Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού: 

28 Ιουλίου 2016, 21:00 – Γαλατάς
6 Bagatelles, Op. 9   Webern
Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 2, «Intimate Letters»   Janáček
Κουαρτέτο Εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, Op. 130   Beethoven
Χώρος: Γυμνάσιο Γαλατά

29 Ιουλίου 2016, 21:00 – Σπέτσες
6 Bagatelles, Op. 9   Webern
Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 2, «Intimate Letters»   Janáček
Κουαρτέτο Εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, Op. 130   Beethoven
Χώρος: Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών

30 Ιουλίου 2016, 21:00 – Ύδρα
Κουαρτέτο εγχόρδων No. 2, «Intimate Letters»   Janáček
Κουαρτέτο εγχόρδων σε σι ύφεση μείζοναr, Op. 130   Beethoven
Κουιντέτο εγχόρδων No. 2 σε σολ μείζονα, Op. 111   Brahms
Χώρος: Ξενοδοχείο Bratsera

4 Αυγούστου 2016, 21:00 – Ύδρα
Κουαρτέτο εγχόρδων op.18, ν.6 Beethoven
Ντούο για βιολί και τσέλο, Op. 7   Kodály
Κουιντέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα, Op. 104  Beethoven
Χώρος: Ξενοδοχείο Bratsera

5 Αυγούστου 2016, 21:00 – Σπέτσες
Τρία  Μαδριγάλια για βιολί και βιόλα, H.313   Martinu
Κουαρτέτο Εγχόρδων No. 1, “Kreutzer Sonata”   Janáček
Κουιντέτο εγχόρδων No. 6 σε μι ύφεση μείζονα, K. 614   Mozart
Χώρος: Καποδιστριακή Στέγη Σπετσών

6 Αυγούστου 2016, 21:00 – Ύδρα
Κουαρτέτο εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, Op. 18 No. 6   Beethoven
Κουαρτέτο εγχόρδων No. 1, «Kreutzer Sonata»   Janáček
Κουιντέτο εγχόρδων No. 1 σε φα μείζονα, Op. 88   Brahms
Χώρος: Ξενοδοχείο Bratsera

7 Αυγούστου 2016, 21:00 – Πόρος
Κουαρτέτο εγχόρδων σε σι ύφεση μείζονα, Op. 18 No. 6   Beethoven
Κουιντέτο εγχόρδων No. 6 σε μι ύφεση μείζονα , K. 614   Mozart
Κουιντέτο εγχόρδων  No. 1 σε φα μείζονα, Op. 88   Brahms
Χώρος: Αμφιθέατρο Συγγρού

9 Αυγούστου 2016, 21:00 – Κύθηρα
Κουιντέτο εγχόρδων No. 6 σε Μι ύφεση μείζονα, K. 614   Mozart
Κουιντέτο εγχόρδων No. 1 σε Λα Μείζονα, Op. 18    Mendelssohn
Χώρος: Πολυχώρος Ζείδωρος



ΠΗΓΗ: elculture 

MELITZAZZ 2016 - Η αυλαία κλείνει σήμερα...


Κυριακή 10 Ιουλίου

19:30 Παιδικές εξερευνήσεις
Παιχνίδια: Εξερευνούμε το Λεωνίδιο παίζοντας παιδικά παραδοσιακά παιχνίδια στις γειτονιές και τα σοκάκια

21:15 «Easy Rider»
Cine-Μελιτζάzz: Ταινία του Dennis Hopper

http://www.melitzazz.gr/category/cine-melitzazz-2016/

21:30 Απολλώνιοι
Συναυλία:  Έντεχνο, ρεμπέτικο και λαϊκό

22:30 Πάρτι Μελιτζάzz!
DJ set by Konstantinos Τρανάς: Αποχαιρετισμός με groovie, funky, latin και άλλες μουσικές εμπνεύσεις!

Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης: Πολιτιστικές Εκδηλώσεις «Καλοκαίρι 2016»


Κυριακή 10 Ιουλίου, 21:00

Παραδοσιακοί χοροί 
Πολιτιστικός Σύλλογος «Χοράνθη»
Σύλλογος Γυναικών Ά. Διμηνιού «Νεφέλη»

Ανοιχτό θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης  

Είσοδος ελεύθερη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Ο Κουρέας της Σεβίλλης



Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, ώρα 21.00 
Θέατρο Άλσους Αγίου Γεωργίου, Τρίπολη 

ΚΑΡΜΕΝ ΡΟΥΓΓΕΡΗ
Ο ΚΟΥΡΕΑΣ ΤΗΣ ΣΕΒΙΛΛΗΣ

Το θεατρικό έργο του Μπωμαρσαί που έγινε πασίγνωστο όταν ο Τζοακίνο Ροσσίνι το διάλεξε για να το κάνει όπερα. Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» περιέχει όλα τα υλικά μιας συνταγής για ένα τέλειο Μουσικό Παραμύθι, δηλαδή μαγεία και ρεαλισμό, χιούμορ και ενδιαφέρουσα υπόθεση. Ένα θεατρικό έργο για παιδιά με τραγούδια βγαλμένα από τις όμορφες μελωδίες του Ροσσίνι, που ενώνονται με αφήγηση, θεατρικούς διάλογους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια εποχής.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή
Κίνηση-Χορογραφίες-Φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας
Ενορχήστρωση: Αμβρ. Βλαχόπουλος, Ρεντόνα Κόλα

Παίζουν: Αντώνης Βαρθαλίτης, Κατερίνα Γεωργάκη, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Γιάννης Νικολάου, Αντώνης Παπαδάκης, Νίκος Σταυρακούδης, Παναγιώτα Τσίτσου, Άγγελος Χονδρογιάννης 

Εισιτήρια: γενική είσοδος 10 €



Καλοκαιρινές εκπτώσεις, στην Τρίπολη


Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Τρίπολης ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους ότι σύμφωνα με το άρθρο 15 του νέου νόμου 4177/2013, οι θερινές τακτικές εκπτώσεις ξεκινούν αύριο Δευτέρα, 11 Ιουλίου και λήγουν την Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης, κατόπιν και επιθυμίας των περισσοτέρων, προτείνει την Κυριακή 17 Ιουλίου τα καταστήματα να είναι κλειστά.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
• Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία που αυτά εκτίθενται
• Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρίπολης καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τα τοπικά εμπορικά καταστήματα και να επιλέξει προϊόντα, ύστερα από έρευνα αγοράς, με γνώμονα την ποιότητα και τη σχέση τελικής τιμής –έκπτωσης.


29χρονος ταυρομάχος έχασε τη ζωή του - Μήπως είναι καιρός να σταματήσει τούτο το βάρβαρο "άθλημα";


Ο 29χρονος Ισπανός ταυρομάχος Βίκτορ Μπάριο έχασε χθες τη ζωή του στην αρένα, μετά τον τραυματισμό του από τον ταύρο κατά τη διάρκεια ταυρομαχίας που έγινε στην Τερουέλ, στην κεντροανατολική Ισπανία, ανακοίνωσε η διοργανώτρια εταιρεία.

Η ιατρική ομάδα της αρένας διαπίστωσε στις 20:25 τοπική ώρα (21:25 ώρα Ελλάδος) τον θάνατο του ταυρομάχου, ο οποίος είχε τραυματιστεί από τα κέρατα του ταύρου στη δεξιά πλευρά του θώρακα, διευκρίνισε η εταιρεία Tauroemocion.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον πρώτο θάνατο ταυρομάχου εδώ και τριάντα χρόνια στην Ισπανία.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν πως ο Λορένθο, ένας ταύρος βάρους άνω των 500 κιλών, καταφέρει το θανάσιμο πλήγμα στον ταυρομάχο.


Μετά ο ταύρος απομακρύνεται από τους συνεργάτες του Βίκτορ Μπάριο, ενώ αυτός κείτεται στο έδαφος με τα μάτια ανοιχτά έχοντας χάσει τις αισθήσεις του.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του ταυρομάχου. "Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους συνεργάτες του Βίκτορ Μπάριο, που σκοτώθηκε στην Τερουέλ. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη", έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, από το 1985 έχει να χάσει τη ζωή του ένας ταυρομάχος στις ισπανικές αρένες, με τελευταίο θύμα τον 21χρονο Χοσέ Κουμπέρο.

Μετά τον θάνατο του Βίκτορ Μπάριο, οι εορτασμοί που προγραμματιζόταν να γίνουν χθες κατά την ολοκλήρωση της τελευταίας ημέρας των ταυρομαχιών ματαιώθηκαν.


ΠΗΓΗ: enikos.gr

«Μέρες Θεατρικών Συναντήσεων ΙΙ» στο Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς» στο Αίγιο


ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ, 9.15 μ.μ.
Προοδευτικός Σύλλογος Καμαρών Απόλλων, «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»

Το θεατρικό τμήμα του Προοδευτικού Συλλόγου Καμαρών «ΑΠΟΛΛΩΝ», παρουσιάζει το θεατρικό δράμα: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Federico Garcia Lorca. Πέντε γυναίκες μαραίνονται σαν λουλούδια μέσα στο σκοτεινό σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα, υποτάσσονται στις προκαταλήψεις και υποδουλώνονται σε μια ανδροκρατούμενη πραγματικότητα. Έξω από το σπίτι ο κάμπος γεμίζει γέλια, τραγούδια, έρωτες. Όμως, μέσα στο σπίτι της Μπερνάρντα επικρατεί η καταπίεση, η τυραννία, ο φασισμός, ο απολυταρχισμός, η καταπίεση.

Σκηνοθεσία: Ρομίνα και Επαμεινώνδας Δούλος.

Παίζουν με σειρά εμφάνισης: Κωνσταντίνα Τσαλπατούρου – Κόκλα, Αγγελική Σαμπάνη, Αγγελική Παλαιολόγου – Νεγκρίν, Ιωάννα Μαϊμανή, Ταξιαρχούλα Κορδογιάννη,  Λένα Παντελακάκη, Κατερίνα Χρόνη, Μαρία Αγιάννη, Κωνσταντίνα Δημοπούλου, Βιβή Κολλύρου, Διονυσία Τζόβολου, Αντωνία Κολλύρου, Εύη Χρόνη.

Γίνονται σήμερα, Κυριακή 10 Ιουλίου







Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 10 Ιουλίου


48 π.Χ.: Στη μάχη του Δυρραχίου, ο Καίσαρας, την τελευταία στιγμή αποφεύγει την καταστροφή του στρατεύματος του από τον Πομπήιο. 



138: Πεθαίνει ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός, ρωμαίος αυτοκράτορας, γνωστός από την Πύλη του Αδριανού που κοσμεί την Αθήνα στη λεωφόρο Αμαλίας. [γεν. 24/1/76]

988: Ιδρύεται η πόλη του Δουβλίνου στις όχθες του ποταμού Λίφι.

1099: Πεθαίνει ο Ελ Σιντ (Ροντρίγκο Ντιάζ ντε Βιβάρ), ήρωας της Ισπανίας και τρανός πολεμιστής, που πολιόρκησε και κατέκτησε τη Βαλέντσια, πρωτεύουσα αραβικού κράτους στην Ιβηρική. [γεν. 1040]

1212: Μια τρομακτική πυρκαγιά καίει το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου.

1452: Γεννιέται ο βασιλιάς Τζέιμς Γ της Σκοτίας.

1509: Γεννιέται ο Τζον Κάλβιν (Ιωάννης Καλβίνος), γάλλος θεολόγος, εκκλησιαστικός μεταρρυθμιστής κι ένας από τους διαμορφωτές του προτεσταντικού δόγματος. [θαν. 27/5/1564]

1559: Πεθαίνει ο Ερρίκος Β της Γαλλίας.

1584: Πεθαίνει ο Γουλιέλμος ο Σιωπηλός, ο αρχηγός του ολλανδικού πολέμου της ανεξαρτησίας από τον ισπανικό ζυγό.



1774: Η τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες, που ανέπτυξαν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία ύψωσαν τη ρωσική σημαία.

1778: Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ της Γαλλίας, κηρύττει τον πόλεμο στη Βρετανία.

1821: Οι ΗΠΑ παίρνουν την κυριαρχία της Φλόριντας από την Ισπανία.

1830: Γεννιέται ο Γάλλος ιμπερσιονιστής ζωγράφος Καμίλ Πισαρό. Μερικοί από τους μαθητές του ήταν ο Σεζάν και ο Γκογκέν.

1832: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Άντριου Τζάκσον ασκεί βέτο και σταματά το νόμο, που θα επανίδρυε τη Δεύτερη Τράπεζα των ΗΠΑ.

1842: Γεννιέται ο Αδόλφος Μπους, ιδρυτής της εταιρίας μπύρας Άνχεουσερ-Μπους, μία από τις μεγαλύτερες εταιρίας ζυθοποιίας του κόσμου.


1856: Γεννιέται ο Νίκολα Τέσλα, Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.



1871: Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Μαρσέλ Προυστ.

1884: Πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές, ο Αμερικανός Πολ Μόρφι.



1888: Γεννιέται στο Βόλο ο Ιταλός σουρεαλιστής ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο.

1890: Το Γουαιόμινγκ γίνεται η 44η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1895: Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης, δημιουργός των Κάρμινα Μπουράνα, Καρλ Ορφ.

1900: Το Βουλευτικό του Ναυπλίου γίνεται Αρχαιολογικό Μουσείο.

1902: Γεννιέται ο Γερμανός χημικός Κερτ Άλντερ, ο οποίος το 1950 τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας.

1908: Ξεσπά στην Τουρκία το κίνημα των Νεοτούρκων, που οδήγησε στην εκθρόνιση, στις 31/3/1909, του από το 1876 τελευταίου σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β.



1911: Κυκλοφορεί στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλονίκη το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Μακεδονία».

1911: Γεννιέται στο Κάιρο ο συγγραφέας Στρατής Τσίρκας, κατά κόσμον Γιάννης Χατζηαντρέας.

1913: Μετά τη ραγδαία προέλαση του Ελληνικού Στρατού (Ι Μεραρχία) καταλαμβάνονται τα στενά της Κρέσνας μέσα στο βουλγαρικό έδαφος (Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος).

1913: Μέχρι το 2003 η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στις ΗΠΑ, είχε σημειωθεί εκείνη την ημέρα στο Ντεθ Βάλεϊ (κάτι λιγότερο από 57 βαθμούς Κελσίου).

1915: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Σολ Μπιλόου, ο οποίος τιμήθηκε το 1976 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1920: Οι ελληνικές δυνάμεις (Μεραρχία Σμύρνης) με ραγδαία προέλαση στην Ανατολική Θράκη φτάνουν στην Αρκαδιούπολη.

1920: Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Όουεν Τσάμπερλεν, ο οποίος το 1959 μοιράστηκε το Νόμπελ Φυσικής με τον Αιμίλιο Σεγκρέ.



1921: Ξεκινούν τα γεγονότα της Ματωμένης Κυριακής του Μπέλφαστ. Σε διάστημα τεσσάρων ημερών 22 άτομα σκοτώθηκαν (τα 16 από αυτά κατά την πρώτη ημέρα των επεισοδίων), 70 τραυματίστηκαν και 200 σπίτια κατατράφηκαν στην πόλη της Βορείου Ιρλανδίας, μετά από συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Μάλιστα πριν μία εβδομάδα, την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012, η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το τραγικό συμβάν που έχει μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». Αυτή η απόφαση έρχεται δύο χρόνια μετά τη δημοσίευση των συμπερασμάτων μιας δημόσιας έρευνας για το συμβάν, η οποία ανέφερε ότι κανένα από τα θύματα δεν έφερε όπλο.Η «Ματωμένη Κυριακή» είναι ένα από τα πιο σοβαρά επεισόδια στην τριαντάχρονη ιστορία των βίαιων συγκρούσεων στη Βόρεια Ιρλανδία.



1921: Γεννιέται ο Αμερικανός μποξέρ Τζέικ Λα Μότα.

1923: Ο Μουσολίνι διαλύει όλα τα μη φασιστικά κόμματα στην Ιταλία.



1924: Ο Φινλανδός Πάαβο Νιούρμι κερδίζει το πρώτο από τα 5 χρυσά στους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (3000 στιπλ με 9:36.6) και ταυτόχρονα πραγματοποιεί τον μεγαλύτερο άθλο της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων κερδίζοντας 2 χρυσά μετάλλια σε διάστημα 1 ώρας στα 1500μ & 5000μ.



1925: Αρχίζει στο Τενεσσί των ΗΠΑ η δίκη του δάσκαλου Τζον Σκόουπς, ο οποίος δίδασκε την απαγορευμένη "Εξέλιξη των Ειδών" του Δαρβίνου.

1928: Ο Τζορτζ Ίστμαν, δημιουργός της εταιρείας Kodak, επιδεικνύει το πρώτο έγχρωμο φιλμ.

1929: Οι Κινέζοι καταλαμβάνουν τον Ανατολικό Σιδηρόδρομο από τη Ρωσία στη Μαντζουρία.

1931: Αρχίζει η εφαρμογή του νέου ελληνικού νόμου περί Τύπου.

1932: Στη Χιλή, αποτυγχάνει το στρατιωτικό πραξικόπημα που είχε σχεδιάσει ο πρώην Πρόεδρος, Κάρλος Ιμπάνεθ.

1938: Ο Αμερικανός εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Χάουαρντ Χιούγκς, κάνει ένα νέο ρεκόρ: κάνει με το αεροπλάνο του το γύρο του κόσμου, σε μία πτήση, που διαρκεί 91 ώρες.

1939: Το "Γιάνκι Κλίπερ" προσγειώνεται στο Λονδίνο, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη πτήση με επιβάτες πάνω από τον Ατλαντικό.



1940: Αρχίζει η Μάχη της Αγγλίας, που θα διαρκέσει 114 ημέρες. Ο Χίτλερ προσπαθεί να εκμηδενίσει τη βρετανική αεροπορία, με τελικό στόχο τη γερμανική απόβαση στα βρετανικά νησιά.

1940: Η Τρίτη Δημοκρατία "πεθαίνει" στη Γαλλία, όταν μια φασιστική και απολυταρχική κυβέρνηση με επικεφαλής τον στρατάρχη Ανρί Πετέν, συνεργαζόμενη με τους Ναζί εγκαθίσταται στο Βισί.

1941: Πεθαίνει ο Αμερικανός τζαζίστας Τζέλι Ρολ Μόρτον.

1942: Γεννιέται ο Ρώσος κοσμοναύτης Πιότρ Κλιμούκ.

1942: Γεννιέται ο μουσικός και τραγουδιστής Ρόνι Τζέιμς Ντίο [θαν. 2010]

1943: Γεννιέται ο Αφροαμερικανός τενίστας, Άρθουρ Ας.

1949: Ο Τίτο ανακοινώνει ότι κλείνει τα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτρέψει τη διακίνηση ανταρτών.


1950: Γεννιέται ο Προκόπης Παυλόπουλος, Έλληνας νομομαθής, πανεπιστημιακός δάσκαλος και πολιτικός· εν ενεργεία Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1951: Στον πόλεμο της Κορέας, στην περιοχή της Κάεσονγκ, αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή.

1953: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Αϊζενχάουερ ζητά την άδεια του Κρεμλίνου για να αποστείλει οικονομική ενίσχυση στο Ανατολικό Βερολίνο, ύψους 15 εκ. δολαρίων.

1953: Τέσσερις μήνες μετά το θάνατο του Ιωσήφ Στάλιν, οι σοβιετικές αρχές συλλαμβάνουν τον Λαυρέντη Μπερία, επικεφαλής ασφαλείας του Στάλιν. Ο Μπερία θα εκτελεστεί αργότερα την ίδια χρονιά.

1954: Γεννιέται ο Βρετανός μουσικός Νιλ Τέναντ, ο οποίος μαζί με τον Κρις Λόου, έφτιαξαν τους Pet Shop Boys.



1960: Η Ρωσία νικά στην παράταση τη Γιουγκοσλαβία με 2-1 στο Παρίσι και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο.



1962: Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ ο "TellStar", ο πρώτος τηλεοπτικός και τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος, κάνοντας δυνατή την αναμετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων πάνω από τον Ατλαντικό.

1964: Νέος αρχηγός του Κονγκό ορκίζεται ο Μόουζες Τόμπε, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Κατάνγκα.



1964: Η Μαίρη Κουάντ προκαλεί επανάσταση στη μόδα με τη μίνι φούστα στην Αγγλία.

1965: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για πρώτη φορά στο Νο1 με το "Satisfaction".

1968: Γεννιέται η Αλγερινή δρομέας Χασίμπα Μπουλμέρκα, η οποία έγινε το 1992 η πρώτη Αλγερινή, που κατακτά μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

1969: Αιγυπτιακά στρατεύματα επιτίθενται κατά ισραηλινών θέσεων στο λιμάνι Ταουφίκ, σκοτώνοντας 40 άτομα.

1971: Αποτυχαίνει στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μαρόκο.

1972: Η Βρετανία διατάζει την αποστολή άλλων 1.200 στρατιωτών στη Βόρεια Ιρλανδία.

1973: Μετά από 300 και πλέον χρόνια βρετανικής παρουσίας, οι Μπαχάμες ανακηρύσσονται ανεξάρτητο κράτος, έτοιμο να απαλλαγεί από κάθε ίχνος αποικιοκρατικής διακυβέρνησης.

1976: Ο Σοβιετικός σφαιροβόλος Αλεξάντρ Μπαρίνικοφ υιοθετώντας περιστροφικό παλμό κάνει παγκόσμιο ρεκόρ με 22μ στο Στάδιο Κολόμπους του Παρισιού.

1976: Μεγάλη οικολογική καταστροφή προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου, εξαιτίας έκκλησης διοξίνης από χημικό εργοστάσιο στο Σεβέζο.

1978: Πεθαίνει ο Άγγλος παίκτης του αμερικανικού μπιλιάρδου, Τζο Ντέιβις.

1980: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τζέσικα Σίμπσον.

1985: Μετά από τις αντιδράσεις του κοινού, η Coca Cola γυρνά στην παλιά γνώριμη της γεύση, αφού για λίγους μήνες η εταιρία είχε αλλάξει τη σύσταση του διάσημου ποτού.



1985: Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Κατά την επιχείρηση, ο Πορτογάλος φωτογράφος Φερνάντο Περέιρα χάνει τη ζωή του.

1989: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Μελ Μπλανκ, ο οποίος δάνεισε τη φωνή του στον Μπαγκς Μπάνι, τον Τουίτι, τον Πόρκι Πιγκ, τον Ντάφι Ντακ και πολλούς άλλους.

1991: Ο Μπόρις Γιέλτσιν ορκίζεται Πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος από το λαό ηγέτης στη χιλιετή ιστορία της χώρας.

1992: Ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, Μανουέλ Νοριέγκα, καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλάκιση στις ΗΠΑ, επειδή είχε επιτρέψει κατά τη διάρκεια της θητείας του τη χρήση της χώρας του από λαθρεμπόρους ναρκωτικών.

1993: Ο Κενυάτης Γιομπς Οντιέκι γίνεται ο πρώτος δρομέας που τρέχει τα 10.000 μ. σε χρόνο κάτω από 27 λεπτά με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 26:58.38.

1994: Στις ΗΠΑ, 24 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες που πλήττουν την Πολιτεία Τζόρτζια.

1995: Στη Νότια Κορέα, ο απολογισμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκαταστήματος στη Σεούλ, ανέρχεται στους 192 και οι αγνοούμενοι στους 242.

1996: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια 100 εκατ. δολαρίων για τη Βοσνία και το στρατό της.

1997: Στο Λονδίνο, Βρετανοί επιστήμονες, μετά από εξετάσεις DNA, ανακαλύπτουν, ότι ο ανθρώπινος σκελετός, που βρήκαν στην Αφρική χρονολογείται 100.000 ή 200.000 χρόνια πριν και ενισχύει τη θεωρία, ότι ο άνθρωπος κατάγεται από την Αφρική.

1999: Ολοκληρώνεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη το 5ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών που ξεκίνησε στις 7 του ιδίου μήνα. Συμμετείχαν 250 αθλητές και αθλήτριες από 22 κράτη. Η Δέσποινα Μπατζιανούλη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 400μ και το χάλκινο στα 200μ. Η Ελλάδα κατατάσσεται δωδέκατη με πρώτη την Ουκρανία.

2000: Στη νότια Νιγηρία, εκρήγνυται ένας αγωγός πετρελαίου και σκοτώνει 250 χωρικούς, που είχαν πάει να βρουν βενζίνη.

2002: Ο λόρδος Τόμσον, σε μία δημοπρασία του οίκου Σόθμπις, αγοράζει τον πίνακα του Ρούμπενς "Η σφαγή των αθώων", για περίπου 74 εκατομμύρια ευρώ.

2003: Στο Χονγκ Κονγκ, ένα λεωφορείο της εταιρίας ΚΜΒ συγκρούεται με ένα φορτηγό, στη λεωφόρο Τουέν Μουν και χάνουν τη ζωή τους 21 άνθρωποι. Πρόκειται για το χειρότερο δυστύχημα με λεωφορείο στη χώρα.

2006: Στο Πακιστάν αεροπλάνο συντρίβεται και βρίσκουν τραγικό θάνατο και οι 45 επιβάτες του.



2011: Η Βρετανική εφημερίδα News of the World βγάζει το τελευταίο της φύλλο και αναστέλλει τη λειτουργία της μετά από 174 χρόνια λόγω σκανδάλου με τηλεφωνικές υποκλοπές.

Οσία Αμαλία


Βιογραφία

Η Οσία Αμαλία (στη φλαμανδική γλώσσα Αμαλβέργη), έζησε κατά τον 7ο μ.Χ. αιώνα στο τότε ορθόδοξο Βέλγιο, στην επαρχία της Βραβάνδης, της οποίας πρωτεύουσα σήμερα είναι οι Βρυξέλλες. Ήταν αδελφή (ή σύμφωνα με άλλους ανεψιά) του Αγίου Πιπίνου Δούκα της Βραβάνδης, κόμη του Λάντεν και κύριου αυλικού των Φράγκων βασιλέων της δυναστείας των Καρολιδών. Παντρεύτηκε τον κόμη Βιτγέρον και ανεδείχθη μητέρα των αγίων Εμβέρτου επισκόπου Καμπραί, Γουδούλης Οσίας, Ραϊνέλδης οσιομάρτυρος και Φαραΐλδης Οσίας.

Μετά από ενάρετο βίο στον κόσμο, διακρινόμενο για τα έργα της αγάπης και της φιλανθρωπίας, έγινε μοναχή σε μεγάλη ηλικία στη Μονή του Μομπέζ, του τάγματος των Βενεδικτίνων, όπου εκοιμήθη οσιακώς το έτος 690 μ.Χ.

Στην εικονογραφία εικονίζεται ως γηραιά μοναχή ενώπιον μονής.


Ἀπολυτίκιον

Αμαλίαν οσίαν δεύτε τιμήσωμεν ότι δόξα ανθρώπων καταφρονήσαντα και τον νυμφίο της Χριστό ακολουθήσασα μοναζουσών καλλονή ανεδείχθης ηρωΐς ασκήσεως και αγώνων, διό μη παύσεις πρευβεύων ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.


ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής

Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες


Παρεμβολὴ τις εὑρέθη Θεῷ νέα,
Τόλμη παρεμβάλλουσα καὶ πυρὸς μέσον.
Κτεῖνεν ἐρισθενέας δεκάτῃ πῦρ Νικοπολίτας.

Βιογραφία
Οι Άγιοι Σαράντα Πέντε Μάρτυρες μαρτύρησαν στη Νικόπολη της Αρμενίας και μεταξύ αυτών ήταν και οι πρόκριτοι της πόλεως Δανιήλ, Μαυρίκιος, Αντώνιος και Λεόντιος.

Όταν το 315 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Λικίνιος εξέδωσε διάταγμα κατά των χριστιανών, οι Σαράντα Πέντε αυτοί Άγιοι, πήγαν μόνοι τους στο δούκα και φανέρωσαν ότι είναι χριστιανοί. Σε ερώτηση του Λυσία, ποιος τους έπεισε να μη θυσιάζουν στους θεούς, αυτοί απάντησαν: «Ο Χριστός είναι εκείνος που μας δίδαξε και μας έπεισε να μη λατρεύουμε θεούς ανύπαρκτους, και να μη προσκυνούμε τα είδωλα τους». Οργισμένος ο δούκας, διέταξε και τους φυλάκισαν δεμένους χειροπόδαρα, χωρίς να τους δίδεται καθόλου ψωμί και νερό. Οι Άγιοι πέρασαν τη νύκτα προσευχόμενοι. Μεταξύ άλλων, έλεγαν: «Ευλογούμε, Κύριε, εσένα, το βασιλιά της δόξας. Διότι συ είσαι η αληθινή ζωή, που θυσιάστηκες για μας τους αμαρτωλούς, ο Υιός του αληθινού Θεού. Ένωσέ μας, Κύριε, ώστε όλοι μαζί με μια ψυχή να σε ομολογήσουμε και όλοι μαζί να πεθάνουμε». Το πρωί ο Λυσίας, αφού τους έβγαλε από τη φυλακή, τους ρώτησε αν μετάνιωσαν και επανήλθαν στους θεούς του κράτους. Οι Άγιοι με ένα στόμα απάντησαν: «χριστιανοὶ ἐσμέν». Είμαστε χριστιανοί. Με μανία τότε ο Λυσίας διέταξε και τους έκοψαν χέρια και πόδια, και έπειτα τους έριξαν στη φωτιά. Έτσι, όλοι μαζί αξιώθηκαν να πάρουν το αμάραντο στεφάνι του μαρτυρίου.


Ἀπολυτίκιον  

Στρατὸς θεοσύλεκτος, παρεμβολὴ ἱερά, νομίμως ἀθλήσαντες ὑπὲρ τῆς δόξης Χριστοῦ, ἐν Πνεύματι ὤφθητε, Μάρτυρες τοῦ Κυρίου, Τεσσαράκοντα πέντε, λύσαντες δι' ἀγώνων, τὴν πολύθεον πλάνην διὸ ἠμῶν τοὺς ἀγῶνας, πάντες δοξάζομεν. 


ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής