15.12.16

Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Νανόπουλου το Σάββατο 17/12 στο ΦΟΥΓΑΡΟ


Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ. ο Ακαδημαϊκός και Διακεκριμένος Καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Texas A&M, Δημήτρης Νανόπουλος έρχεται στο ΦΟΥΓΑΡΟ για να παρουσιάσει στην ΑΙΘΟΥΣΑ 9 το αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο. Μια ζωή, η επιστήμη και άλλα παράλληλα σύμπαντα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Το βιβλίο ολοκληρώθηκε ύστερα από σαράντα τρεις πολύωρες συναντήσεις του με το δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος θα συνομιλήσει με το Μάκη Προβατά, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του, τα οποία θα διατίθενται στο χώρο της παρουσίασης.

Το Βιβλίο

«Μια ζωή σε ένα βιβλίο; Δεν είναι δυνατό… Τι να πρωτοπείς, τι να αφήσεις έξω, πώς να δώσεις στον άλλο να καταλάβει την απερίγραπτη χαρά και στιγμιαία ευτυχία μιας μεγάλης επιτυχίας, αλλά και τη βαθιά στεναχώρια και θλίψη μιας αποτυχίας, ιδιωτικής ή επαγγελματικής; Και στο κάτω κάτω, γιατί να το κάνεις;
Όλα αυτά σκεφτόμουν όσο δουλεύαμε σ' αυτό το βιβλίο με τον Μάκη Προβατά, που η συνεργασία του ήταν sine qua non. Σιγά σιγά έπεισα τον εαυτό μου για τη χρησιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος. Είχα την τύχη να ζήσω σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίοδο για την ιστορία της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και της Κοσμολογίας και με σκληρή δουλειά κατόρθωσα να συνεισφέρω στην πρόοδο της επιστήμης και να βάλω ένα λιθαράκι για την καλύτερη κατανόηση του Σύμπαντος. Η τροχιά μου ήταν «επιστημονικά κοσμοπολίτικη» - «πολλών δ' ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω» - και ίσως η εμπειρία αυτή να έχει κάποιο ενδιαφέρον και κάποια χρησιμότητα για τον αναγνώστη. Για να δει κανείς την πραγματική στόφα της επιστήμης, ακαλλώπιστη και αδρή...»

Ο Δημήτρης Νανόπουλος

Ο Καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος είναι διακεκριμένος θεωρητικός φυσικός. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 και του 2004, είναι τέταρτος σε αναφορές από τους Θεωρητικούς Φυσικούς όλων των εποχών, με περισσότερες από 45.700 αναφορές σε ένα μεγάλο αριθμό διαφορετικών κλάδων της επιστήμης.
Κατέχει την έδρα Mitchell / Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου Texas A & M, είναι επικεφαλής της Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον του Τέξας, και μέλος και πρόεδρος του Γραφείου Θεωρητικής Φυσικής, της Ακαδημίας Αθηνών στην Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος έχει συμβάλλει σημαντικά και διορατικά στην σωματιδιακή φυσική και την κοσμολογία, και εργάζεται πάνω στις Ενοποιημένες Θεωρίες, στις βασικές αρχές της κβαντικής θεωρίας, της αστροσωματιδιακής Φυσικής και της λειτουργίας του εγκεφάλου βάσει κβαντικών μοντέλων. Έχει συγγράψει πάνω από 680 πρωτότυπες εργασίες όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με υψηλό συντελεστή επιπτώσεων (δείκτης h = 103), συμπεριλαμβανομένων και 15 βιβλίων.

Διακρίσεις

1990 προτάθηκε από τις ΗΠΑ για το Νόμπελ Φυσικής
1996 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας
1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών
1999 (και 2005) απέσπασε το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών Βαρύτητας της Μασαχουσέτης (Η.Π.Α.)
2006 του απενεμήθη το διεθνές βραβείο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
2009 τιμήθηκε με το βραβείο Enrico Fermi της Ιταλικής Εταιρείας Φυσικής (SIF).

Είσοδος ελεύθερη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
2752047380
info@fougaro-library.gr

Mουσική βραδιά από τη Δημοτική Χορωδία Μεγαλόπολης


Μουσική βραδιά διοργανώνει η Δημοτική Χορωδία Μεγαλόπολης "ΠΥΛΑΔΗΣ" με τραγούδια από την Παράδοση του Ελληνισμού, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης "ΠΟΛΥΒΙΟΣ".

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια από την Κύπρο, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, την Ήπειρο, τη Θράκη και τον Πόντο, ενώ ολόκληρο το 2ο μέρος θα είναι αφιερωμένο στην Σμύρνη.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Το Χωριό του Άι-Βασίλη στο Λεωνίδιο


Και φέτος τα Χριστούγεννα, η πλατεία Ηρώων στο Λεωνίδιο θα φιλοξενήσει το "Χωριό του Άι- Βασίλη", με τα όμορφα ξύλινα σπιτάκια και τις ποικίλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. 

Οι Σύλλογοι γονέων των Σχολείων του Λεωνιδίου με τη στήριξη του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, θα υποδέχονται στο Χωριό τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, δημιουργώντας άκρως εορταστικό κλίμα και προσφέροντας μοναδικές χριστουγεννιάτικες στιγμές στο κέντρο της πόλης.

Μελωδίες, γεύσεις,ευχές, δραστηριότητες και πολλές άλλες δράσεις περιμένουν τους φίλους του Χωριού τις μέρες και ώρες λειτουργίας του:

Έναρξη Χωριού με το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου από τον Δήμαρχο κ. Χαράλαμπο Λυσίκατο:
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 - 21:00

Λειτουργία Χωριού:
Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου: από 17:00 - 21:00
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου: από 17:00 - 21:00
Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου: από 17:00-21:00



ΠΗΓΗ:  leonidion.gr

Σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1912: Γεννιέται ο μουσικός της τζαζ Σταν Κέντον.

1921: Ο Αμερικανός DJ Alan Freed (Albert James Freed 1921-1965) γεννήθηκε στο Τζονστάουν της Πενσυλβάνια. Ήταν ραδιοφωνικός παραγωγός και έγινε παγκόσμια γνωστός για την προώθηση αφροαμερικανής μουσικής σε Αμερική και Ευρώπη. Ήταν γνωστός και ως "Moondog" από ένα ραδιοφωνικό σόου που παρουσίαζε στο WJW με την ονομασία "The Moondog House". Μέσα από τις ραδιοφωνικές εκπομπές και τις συναυλίες που διοργάνωνε, άπλωσε την φήμη του Rock & Roll. Πολλοί υποστηρίζουν πως είναι ο "νονός" της λέξης "Rock & Roll". Η καριέρα του άρχισε να φθίνει όταν κατηγορήθηκε πως "τα έπαιρνε" από τους καλλιτέχνες και τις δισκογραφικές εταιρείες, για να παίζει τους δίσκους τους στο ραδιόφωνο (payola scandal). Είχε επίσης κατοχυρώσει πολλά τραγούδια στο όνομα του για να εισπράττει πνευματικά δικαιώματα.


1933: Γεννιέται ο Άκης Πάνου, λαϊκός συνθέτης. (Θαν. 7/4/2000)

1942: Γεννιέται ο Άγγλος μουσικός Ντέιβ Κλαρκ.


1944: Ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός, ενορχηστρωτής και συνθέτης Glenn Miller (Alton Glenn Miller 1904-1944) σκοτώθηκε σε ηλικία 40 ετών όταν το αεροπλάνο που επέβαινε καταρρίφθηκε πάνω στη Μάγχη κατά τη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Μαζί με την ορχήστρα του είχαν εικοσιτρείς Νο1 επιτυχίες, μεταξύ αυτών τα "In the Mood" (Joe Garland), "Tuxedo Junction" (Joe Garland & Eddie Durham) τα οποία πούλησαν από ένα εκατομμύρια αντίτυπα. Είχε την ικανότητα να "μεταμορφώνει" κλασικές συνθέσεις και να τις κάνει επιτυχίες. Είναι γνωστός και ως "ο Βασιλιάς του Swing".

1946: Ο Αμερικανός ντράμερ Carmine Appice γεννήθηκε στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Ο Appice έχει δουλέψει με τους Vanilla Fudge, Cactus, Beck, Bogert, Jeff Beck και Tim Bogert. Επίσης έχει ηχογραφήσει με τους Stanley Clarke και Pink Floyd.

1949: Ο Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής Don Johnson (Donnie Wayne Johnson) γεννήθηκε στο Φλατ Κρικ του Μιζούρι. Έγινε γνωστός από την συμμετοχή του στην τηλεοπτική σειρά των '80ς "Miami Vice".

1955: Ο Βρετανός μουσικός Paul Simonon (Paul Gustave Simonon), μπασίστας των The Clash, γεννήθηκε στο Μπρίξτον του Λονδίνου. Ενσωματώθηκε στο συγκρότημα το 1976 και παρέμεινε ενεργό μέλος τους για μία περίπου δεκαετία. Το 2010 συνεργάστηκε με τον Damon Albarn και τους Gorillaz για το άλμπουμ "Plastic Beach". Επίσης συμμετέχει στο σχήμα στις live εμφανίσεις ως μπασίστας.

1956: Ο Πιερ Μποελέ διευθύνει στο Παρίσι, την παρθενική ερμηνεία του έργου του Καρλχάινς Στοκχάουσεν "Λειτουργία του Χρόνου"(Zeitmasse).

1977: Οι Sex Pistols αναγκάζονται να ακυρώσουν κάποιες τηλεοπτικές εμφανίσεις και συναυλίες στην Αμερική, λόγω της απροθυμίας των αμερικανικών αρχών να εκδώσουν βίζα σε μέλη της μπάντας με ποινικό μητρώο.

1979: Στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart βρίσκονται οι Pink Floyd με το τραγούδι "Another Brick in the Wall (Part II)". Κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία σαν single στις 30 Νοεμβρίου του 1979 και είναι το δεύτερο από τα τρία τραγούδια με τον ίδιο τίτλο, τα οποία είναι παραλλαγές του ίδιου βασικού θέματος από την rock opera του συγκροτήματος "The Wall". Και τα τρία τραγούδια έχει γράψει εξολοκλήρου ο μπασίστας του γκρουπ, Roger Waters.


1979: Ο Αμερικανός R&B τραγουδιστής και σαξοφωνίστας Jackie Brenston (1930-1979) απεβίωσε σε ηλικία 49 ετών στο Μέμφις του Τενεσί από καρδιακή προσβολή. Είχε ηχογραφήσει με το συγκρότημα του Ike Turner την πρώτη εκδοχή του "Rocket 88".

1993: Μεταδίδεται από το MTV το περίφημο «Unplugged» των Nirvana.


2001: Ο Αμερικανός R&B, funk, soul τραγουδιστής και κωμικός Rufus Thomas (Rufus Thomas Jr. 1917-2001) απεβίωσε σε ηλικία 84 ετών σε νοσοκομείο στο Μέμφις του Τενεσί από καρδιακή ανεπάρκεια. Έγινε δημοφιλής τις δεκαετίες '60 και '70 με τραγούδια όπως τα "Walking the Dog" (1963), "(Do The) Push and Pull" (1970) κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Blues Hall of Fame το 2001.


2003: Ο Σκοτσέζος folk μουσικός Johnny Cunningham (1957-2003) απεβίωσε σε ηλικία 46 ετών στη Νέα Υόρκη από καρδιακή προσβολή. Έπαιζε βιολί, ήταν συνθέτης και παραγωγός πάντα γύρω από τη κέλτικη παραδοσιακή μουσική.

Σαν σήμερα... στον Ελληνικό Κινηματογράφο


15 Δεκεμβρίου σήμερα, χρόνια πολλά στον Λευτέρη και την Ελευθερία που γιορτάζουν και οι πρεμιέρες του Ελληνικού κινηματογράφου ακολουθούν...

15 Δεκεμβρίου 1958 "Έρωτας στους αμμόλοφους" 
                                   "Ένας ήρως με παντούφλες"
15 Δεκεμβρίου 1969 "Η μεγάλη ανάσταση" 
                                   "Θ.Β φαλακρός πράκτωρ επιχείρησις Γης       
                                     μαδιάμ" 
                                   "Το νυφοπάζαρο"





Επίσης σαν σήμερα, στις 15 Δεκεμβρίου 1900 γεννήθηκε η ηθοποιός Κατίνα Παξινού.


ΠΗΓΗ: retromaniax.gr

Δασκάλα μπαλάκι από Νέα Κίο - Σκαφιδάκι!


Μπαλαντέρ έχει καταντήσει μία από τις δασκάλες του Δημοτικού Σχολείου Σκαφιδακίου η οποία μετακινείται συχνά πυκνά και στο δημοτικό της Νέας Κίου. Έτσι λοιπόν στο Σκαφιδάκι το σχολείο από 4θέσιο που υποτίθεται ότι είναι ξαναγίνεται 3θέσιο με αποτέλεσμα την σύμτυξη τμημάτων, και το σχολείο της Νέας Κίου ξαναγίνεται 12θέσιο όπως κανονικά έπρεπε να είναι.

Το θέμα καταγγέλει με επιστολή της η «Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση_Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ» σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Στο ΑΠΥΣΠΕ Πελοποννήσου στην αρχή της σχολικής χρονιάς (αρχές Σεπτέμβρη) καταφέραμε να ακυρώσουμε δίμηνη μετακίνηση-απόσπαση του διευθυντή ΠΕ Αργολίδας σε εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70 ( ΠΥΣΠΕ Αργολίδας) από 4/θ σε 12/θ δημοτικό σχολείο για την κάλυψη λειτουργικού κενού και να προσληφθεί εκπαιδευτικός.

Για δεύτερη φορά ο διευθυντής ΠΕ Αργολίδας παραβιάζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών της Ε κ ΣΤ τάξης του δημοτικού σχολείου Σκαφιδακίου και έχει την εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ70 ΜΠΑΛΑΝΤΕΡ για κάθε έλλειψη εκπαιδευτικού που προκύπτει στο ΠΥΣΠΕ Αργολίδας και τη μετακινεί ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ! με δίμηνη απόσπαση "για τις ανάγκες της υπηρεσίας"από 3/θ Σκαφιδακιου (λειτουργικά 4/θ) στο 12/θεσιο δημοτικό σχολείο Ν. Κίου.

Καλούμε τον σύλλογο γονέων να αντιδράσει μπροστά στην παραβίαση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών τους και στις δήθεν υποσχέσεις της διοίκησης για λειτουργία του 3/θ δημοτικού σχολείου Σκαφιδακιου ως 4/θ.

Καλούμε το ΔΣ του συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ Αργολίδας άμεσα να υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα της εκπαιδευτικού σύμφωνα και με το έγγραφο αίτημα που απέστειλε.

Καλούμε τον διευθυντή ΠΕ Αργολίδας από τη στιγμή που έχει πάρει απόφαση το 3/θ σχολείο να λειτουργήσει ως 4/θ σχολείο για το διδακτικό έτος 2016_17 να ισχύει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μπαλάκια να μετακινούνται κάθε δυο μήνες παραβιάζοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα και διαιωνίζοντας την αδιοριστία των ανέργων συναδέλφων μας και παραβιάζοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας που μια τους διδάσκει ο υπεύθυνος τάξης και μια ο διευθυντής του σχολείου λόγω συμπτύξεων τμημάτων για κάλυψη λειτουργικών κενών σε άλλες σχολικές μονάδες.

Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών».


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Μέσα από την Γέννηση αυτή... στο Ναύπλιο


Θεατρική παράσταση από τους Προσκόπους της Τρίπολης


Απ' τον παππού στην εγγονή... Θύμιος Κυπριανίδης - Κέλλυ Ντούλια


Όταν ο παππούς είναι καλλιτέχνης, η εγγονή αξίζει συγχαρητήρια! 
Μπράβο κορίτσι μου!



Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από το Δημοτικό Ωδείο Άργους-Μυκηνών


Χριστούγεννα στην «Treeπολη»


Χριστουγεννιάτικο τρενάκι
Το χριστουγεννιάτικο τρενάκι ταξιδεύει κάθε μέρα στους δρόμους της πόλης μας και στις καρδιές των παιδιών. Aφετηρία στην πλατεία Πετρινού. Ημέρες λειτουργίας: 17-18/12/2016 πρωί-απόγευμα, και από 22/12/2016 έως 06/01/2017 πρωί-απόγευμα.

Χριστουγεννιάτικο χωριό
Ο Σκρούτζ μας υποδέχεται στα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια στην πλατεία Πετρινού, σε μια ιστορία με πρωταγωνιστές το κακό και το καλό πνεύμα των Χριστουγέννων… που πάντα νικά στην καρδιά μας!
Ο Άγιος Βασίλης, θα μας περιμένει και πάλι στο Χριστουγεννιάτικο χωριό για να γίνουν οι ευχές μας πραγματικότητα! Παράλληλα καλλιτέχνες και διασκεδαστές διοργανώνουν θεατρικά παιχνίδια και κάνουν face painting στα πρόσωπα των παιδιών καθημερινά, από τις 22 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 6 Ιανουαρίου 2017.

Ακολουθεί πλάνο λειτουργίας του Χριστουγεννιάτικου χωριού:
22/12/2016 17:30 - 20:30
23/12/2016 17:30 - 20:30
24/12/2016 11:00 - 14:00 / 17:30 - 20:30
26/12/2016 11:00 - 14:00 / 17:30 - 20:30
27/12/2016 17:30 - 20:30
28/12/2016 17:30 - 20:30
29/12/2016 17:30 - 20:30
30/12/2016 11:00 - 14:00 / 17:30 - 20:30
31/12/2016 11:00 - 14:00 / 17:30 - 20:30
05/01/2017 17:30 - 20:30

06/01/2017 17:30 - 20:30

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
Ώρα 08:00 - Μητροπολιτικός Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου
Στη Θεία Λειτουργία συμμετέχει η Χορωδία Τρίπολης στα πλαίσια του εορτασμού του Προστάτη της Αγίου Διονυσίου.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
Ώρα 12.00 - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
ΕΤΣΙ Κι Έγινε!
Δραματοποιημένο παραμύθι με ζωντανή μουσική και τη συμμετοχή των παιδιών. Ένα καραβάκι από χαρτί κι ενός παιδιού η ευχή προς τον Άγιο Βασίλη θέλουν να φτάσουν το φεγγάρι! Αρχηγός η φωτιά, δάσκαλος η γη, φίλος ο άνεμος και χορευτής το νερό φέρνουν μια σπίθα στην καρδιά, μια μαργαρίτα που ονειρεύεται τη θάλασσα, έναν όμορφο κι ελεύθερο χαρταετό, ένα κύμα που θέλει σύννεφο να γίνει και το αστέρι που ξέρει από ευχές... Και το όνειρο καράβι, «έτσι κι έγινε» θα πει!
Μια τρυφερή ιστορία σαν από χαρτί, δυνατή σαν ευχή γεμάτη με μελωδίες, κάλαντα και τραγούδια που αγαπάμε χρόνια τώρα...
Μουσικά όργανα ζωντανά: Κιθάρα, τζουράς, μαντολίνο, κρουστά
Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Ελένη Βαρελτζή
Παίζουν: Σταυρούλα Κοντοπούλου, Καλλιόπη Μανδρέκα, Κώστας Σαλλής, Μουσική Επιμέλεια: Ελένη Βαρελτζή, Κώστας Σαλλής Σκηνικά-Κοστούμια: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Στο τέλος της παράστασης θα παίξουμε Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και όλοι μαζί θα κάνουμε στο αστέρι μια ευχή για το Νέο Έτος.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου
Κάλαντα στην πόλη μας
Η Δημοτική Φιλαρμονική και οι παιδικές χορωδίες Ορφέα Τρίπολης και Χορωδίας Τρίπολης τραγουδούν τα κάλαντα στις κεντρικές πλατείες της πόλης.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου
Ώρα 20.30 - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Χριστουγεννιάτικο γκαλά «Ο χριστουγεννιάτικος εφιάλτης του Σκρουτζ»
Χριστουγεννιάτικη συναυλία, με τη συμμετοχή τραγουδιστών, ηθοποιού, και της Χορωδίας Ορφέα Τρίπολης (Μικτό και παιδικό τμήμα). Ένα φωτεινό μουσικό ταξίδι, μέσα σ’ ένα σκοτεινό
παραμύθι. Η ιστορία του Εμπενίζερ Σκρουτζ, όπως τη διηγήθηκε η ανατριχιαστική πένα του Αντώνη Τουμανίδη στο «Εφιάλτες και Παραμύθια», ζωντανεύει μέσα από γνωστές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και αγαπημένα μιούζικαλ, με τις φωνές των: Βάσιας Ζαχαροπούλου και Γιάννη Φίλια. Ένα δυναμικό, λαμπερό μουσικοθεατρικό γκαλά με αφηγήτρια την Αθηνά Μαξίμου που θα σας καθηλώσει, αλλά και θα σας ταξιδέψει.
Τραγουδούν: Βάσια Ζαχαροπούλου (Υψίφωνος), Γιάννης Φίλιας
(Τενόρος), Ηθοποιός-Αφηγήτρια: Αθηνά Μαξίμου
Χορωδία Ορφέα Τρίπολης, Διεύθυνση χορωδίας-μουσική διδασκαλία: Χριστίνα Αθανασοπούλου
Παιδική χορωδία Ορφέα Τρίπολης, Διεύθυνση χορωδίας-μουσική
διδασκαλία: Χαρά Πίσχου, Συνοδεύει ορχήστρα Δωματίου.
Διευθύνει: ο Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης.

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου
Μια Φορά κι ένα Τσουκάλι
Ώρα 19:00 - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Νόστιμα παραμύθια, μελιστάλαχτες μελωδίες, βασιλιάδες που έγιναν φουρνάρηδες, μάγειρες που έγιναν βασιλιάδες, μυρωδιές, μπαχαρικά και μια σταγόνα μέλι που φέρνει τα πάνω κάτω! Τα ρίχνουμε όλα μαζί στο τσουκάλι μας και φτιάχνουμε μία εύγευστη, λαχταριστή και κεφάτη ιστορία που μοιάζει με γιορτή! Τέλος πασπαλίζουμε με το μαγικό συστατικό. Αυτό που κάνει όλα τα φαγητά πιο νόστιμα από ποτέ! Σερβίρουμε πάντα με χορό, τραγούδι και τη συμμετοχή των παιδιών!
Μια παράσταση που ζωντανεύει τεντζερέδες, κουτάλες και πιρούνες. Μπαχαρικά χορεύουν και ποτήρια παίζουν μουσική!
Μουσικά όργανα ζωντανά: Κανονάκι, Ακορντεόν, Κρουστά
Συγγραφή-Σκηνοθεσία: Ελένη Βαρελτζή
Παίζουν: Ελένη Βαρελτζή, Δάφνη Μαρκάκη, Χρύσα Καραΐσκου
Μουσική Επιμέλεια: Ελένη Βαρελτζή, Χρύσα Καραΐσκου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μυρτώ Κοσμοπούλου
Στο τέλος της παράστασης θα έχουμε Χριστουγεννιάτικο Θεατρικό Παιχνίδι στην κουζίνα, τραγουδώντας Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου
Ώρα 19:30 - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης
Πρωτοχρονιάτικο Gala Χορωδίας Τρίπολης με την εμφάνιση όλων των τμημάτων της Μικτής Χορωδίας, της Νεανικής Χορωδίας “LA VITA”, της Παιδικής Χορωδίας “ΤΑ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ” και της Προ-παιδικής Χορωδίας “ΤΑ ΣΚΑΘΑΡΙΑ”.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου
Κάλαντα στην πόλη μας
Η Δημοτική Φιλαρμονική και οι παιδικές χορωδίες Ορφέα Τρίπολης και Χορωδίας Τρίπολης τραγουδούν τα κάλαντα στις κεντρικές πλατείες της πόλης.

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 Ιανουαρίου
«Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΟ... ΔΑΣΟΣ»
Ώρα 19:00 - Μαλλιαροπούλειο Θέατρο
Όπερα για παιδιά του Χρήστου Γιαννούλη
Μία παιδική όπερα - μουσικό παραμύθι βασισμένη στο παραμύθι του Σ. Προκόφιεφ “Ο Πέτρος και ο Λύκος”, για παιδικές φωνές στους ρόλους, τρίφωνη παιδική χορωδία. Τι συμβαίνει όταν ο Μικρός Πέτρος πάει για διακοπές στον παππού του; Πόσο παράξενο του φαίνεται το νέο περιβάλλον του; Βλέπετε ο παππούς ζει μακριά από τη μεγάλη πόλη, σ’ ένα χωριό κοντά στο δάσος, με μία υπέροχη λιμνούλα και με φανταστικά όμορφα και παιχνιδιάρικα ζωάκια, φουντωτά δένδρα, μυστικά περάσματα, και ξέφωτα που υπόσχονται πολύ παιχνίδι!
Προσοχή όμως, διότι ο κίνδυνος παραμονεύει. Εκεί κοντά βρίσκεται και το θεριό του δάσους που όλοι στη θέα του κοκαλώνουν! Ο Λύκος!!!
Ο παππούς τρέμει και μόνο στη σκέψη ότι ο εγγονός του μπορεί να διασταυρωθεί κάποια στιγμή με το θηρίο... και τότε!
Ο Πέτρος από την άλλη γνήσιο παιδί της πόλης, δεν μπορεί να καταλάβει τον πραγματικό κίνδυνο και το βλέπει κι αυτό σαν παιχνίδι... κι έτσι αποφασίζει να βγει έξω στο δάσος και να αναζητήσει την τύχη του...
Αλίμονο και στους δύο λοιπόν γιατί όταν συναντηθούν οι δυο τους πολλά μπορούν να συμβούν.
Για να δούμε λοιπόν, θα βρει συμμάχους ο Πέτρος στο παράτολμο εγχείρημά του και αν ναι, ποιος από τους δύο θα νικήσει τελικά;
Η συνέχεια επί σκηνής!
Συντελεστές: Παναγιώτης Παντούλιας, Αλεξίου Χριστίνα, Πένυ Ρίζου, Χριστίνα Ασημακοπούλου, Ζωή Σολδάτου, Άννυ Φασσέα, Αλέξανδρος Λουζιώτης, Νεφέλη Τσιπουρίδη
Σύνθεση-Μουσική διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Χρήστος Γιαννούλης
Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Ανδρομάχη Μοντζολή

Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.
Για τις παραστάσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι Άγιες μέρες έφτασαν και το χαρμόσυνο μήνυμα των Χριστουγέννων για Αγάπη, Αλληλεγγύη και Ελπίδα συγκινεί όσο ποτέ άλλοτε τις καρδιές μας.
Διανύουμε δύσκολες εποχές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τι σημαίνει να μοιράζεσαι, να νοιώθεις και να χαμογελάς.
Οι φετινές εκδηλώσεις για τις εορτές των Χριστουγέννων και το καλωσόρισμα του Νέου Έτους, θα μας δώσουν την ευκαιρία να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο της πόλης μας, να νιώσουμε χαρά και να αισθανθούμε τη Χριστουγεννιάτικη μαγεία που τόσο λείπει από την καθημερινότητα μας.
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Χριστουγεννιάτικο χωριό που με ιδιαίτερη φροντίδα και χαρά στήθηκε και φέτος. Ηθοποιοί, μουσικοί, χορωδίες, ζογκλέρ και μυστηριώδεις νεράιδες, έρχονται να συνθέσουν την μοναδική ατμόσφαιρα των ξεχωριστών αυτών ημερών.
Όλη η πόλη μια γιορτή… γιατί το πνεύμα το Χριστουγέννων δεν κάνει διακρίσεις… κατοικεί μέσα μας, υπάρχει δίπλα μας, μιλά σε μικρούς και μεγάλους και μας υπενθυμίζει τι σημαίνει να αγαπάς, να χαίρεσαι, να επιθυμείς και να δίνεις απλόχερα.
Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!


Ο Δήμαρχος Τρίπολης
Δημήτρης Παυλής

Κάθε τέτοια εποχή, πες από φόβο, πες από ελπίδα, κάνουμε έναν απολογισμό: τι καταφέραμε, τι αφήσαμε, τι ονειρευόμαστε...
Μπορεί η ζωή να μην είναι τέλεια, μπορεί να μας χρωστάει, μπορεί να της χρωστάμε...
Ευτυχώς υπάρχουν τα Χριστούγεννα κάτω από το δέντρο και τα κάλαντα και τα λαμπιόνια και τα παιδιά... κι έτσι η ζωή γίνεται ωραία.
Όμορφες γιορτές με Υγεία.


Ο Αντιδήμαρχος Τρίπολης

Σπύρος Βρέντας


"Παιδιά μ' ήρθαν τα κόλιαντα...", το Σάββατο 17/12 στο Άργος


Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο ΚΑΠΗ του Άργους, σήμερα 15 Δεκεμβρίου




Ο καιρός σήμερα 15 Δεκεμβρίου...

Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στην ανατολική και νότια Ελλάδα με τοπικές βροχές αρχικά στο νότιο Ιόνιο και στη συνέχεια στην Κρήτη, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, στη κεντρική Μακεδονία, στην ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, καθώς και στην ανατολική Πελοπόννησο, αναμένουμε σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά των παραπάνω περιοχών κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξημερώματα Παρασκευής. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 12 και τοπικά 13 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, -1 έως 12 στη βόρεια Ελλάδα, 2 έως 13 και τοπικά 14 στη δυτική Ελλάδα, 1 έως 13 στο βόρειο Αιγαίο και από 3 έως 13 και τοπικά 14 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από τα ανατολικά – βορειοανατολικά  έως 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από τα ανατολικά – νοτιοανατολικά έως και 4 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ: Αφράτοι κεφτέδες για σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου


Φτιάξτε αφράτα κεφτεδάκια και να είστε σίγουροι πως τα παιδιά θα γλείφουν τα δάχτυλά τους.

Υλικά Συνταγής

800 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό
μια φορά περασμένος από τη μηχανή του κιμά
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
μουσκεμένο και στυμμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια
τριμμένα στον τρίφτη
1 ώριμη ντομάτα (σφιχτή)
τριμμένη στον τρίφτη
1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι από κρασί
1 αυγό
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά και αλατοπίπερο.
2. Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30΄. Έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν τέλεια. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες και τους πλαταίνουμε με τις παλάμες μας. Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά.

3. Έχουμε στο μεταξύ ζεστάνει ελαιόλαδο (τόσο όσο να καλύπτει το μισό κεφτέ όταν θα τηγανίζεται) σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. (Αν σας μείνουν τηγανισμένα κεφτεδάκια, την επόμενη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα ντομάτας και αφού βράσει για 10΄ ρίξτε τους κεφτέδες να πάρουν μία βράση).


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 15 Δεκεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Σήμερα ευνοούνται θέματα καριέρας. Θα καταφέρεις να επιβληθείς και να περάσεις τις απόψεις σου με επιτυχία. Δεν θα διστάσεις να εναντιωθείς σε οποιονδήποτε σου πηγαίνει κόντρα και νιώθεις ότι σε κρατάει πίσω από αυτά που θέλεις να κάνεις. Συναισθηματικά υπάρχει έντονη ερωτική επιθυμία. Θέλεις τώρα όσο ποτέ κάποιον που θα σε κάνει να ξεχάσεις όλες τις δυσκολίες και θα παρασυρθείτε μαζί. Μια τυχαία συνάντηση κάνει την καρδιά σου να χτυπά σαν τρελή. 

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα είναι ημέρα αποφάσεων για μεγάλες αλλαγές. Είσαι διατεθειμένος να αλλάξεις την πορεία σου, αν μέχρι τώρα δεν σε ευχαριστούσε και να αναγεννηθείς από τις στάχτες σου. Προσπαθείς να επιβάλεις τις απόψεις σου, και δεν ακούς την γνώμη των άλλων. Πρόσεχε γιατί μπορεί να έρθεις σε αντιπαράθεση με τους γύρω σου. Συναισθηματικά υπάρχουν εξελίξεις που σε κάνουν να πετάς στα σύννεφα και σε ενθουσιάζουν. Συναντήσεις και επαφές με κόσμο γίνονται η αιτία να σου δώσουν χαρά. Το φλερτ σήμερα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα οι υποχρεώσεις είναι αυξημένες με αποτέλεσμα να παραμελείς τα θέλω σου και τις ανάγκες σου. Τρέχεις να τα προλάβεις όλα και η κούραση νιώθεις να σε καταβάλει. Προσπαθείς να βρεις διέξοδο στην συναισθηματική σου ζωή. Θέλεις να πάρεις τη σιγουριά και την ασφάλεια από το ταίρι σου ή από το άτομο που σε ενδιαφέρει και αν αυτό δεν συμβαίνει έχεις νεύρα και νιώθεις  κενό.  Συγκεντρώσου στις καλές στιγμές και στα ευχάριστα που συμβαίνουν στη ζωή σου για να πάρεις δύναμη να συνεχίσεις. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με αυξημένες υποχρεώσεις θα σε βρει η σημερινή ημέρα στον επαγγελματικό τομέα. Θα θελήσεις να φανείς ιδιαίτερα συνεπείς και αποτελεσματικός στην εργασία σου και θα νιώσεις πολύ καλά όταν θα δεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις.  Σε γενικές γραμμές η μέρα θα κυλήσει σε επίπεδα ικανοποιητικά για όσα θέλεις να καταφέρεις αρκεί κι εσύ ειδικά σήμερα να πιστέψεις  λίγο περισσότερο στον εαυτό σου. Η αυτοπεποίθησή σου χρειάζεται τόνωση στον ερωτικό τομέα. Είναι που δεν έχεις βρει αυτό που ικανοποιεί πλήρως τις προσδοκίες σου. 

ΛΕΩΝ
Σήμερα θα έχεις την τάση να αντιμετωπίσεις με σοβαρότητα και υπευθυνότητα όλα τα θέματα που θα προκύψουν και θα κληθείς να πάρεις σοβαρές αποφάσεις. Θα θελήσεις να βρεις τις ισορροπίες μεταξύ της επαγγελματικής και της αισθηματικής σου ζωής και θα νιώσεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις και τα δύο και να βρεις τη χρυσή τομή. Τώρα λοιπόν επιζητάς μια σοβαρή σχέση που θα σου προσφέρει ασφάλεια και θα περνάς ωραίες και δημιουργικές στιγμές μαζί. Θέλεις λοιπόν  να νιώσεις πιο ασφαλείς σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα ερωτικά σου. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Δε σου αρέσει να ρισκάρεις και ειδικά σήμερα έχεις την ανάγκη της σιγουριάς. Το αίσθημα να μην απογοητεύσεις κανέναν αγαπημένο είναι μεγάλο. Προσπαθείς σκληρά να τους ευχαριστήσεις όλους με αποτέλεσμα οι δικές σου ανάγκες να μένουν στην άκρη. Επενδύεις πλέον στις σχέσεις που εκφράζουν και ικανοποιούν όλες σου τις ανάγκες σε όλα τα επίπεδα. Θέλεις και απαιτείς από τους άλλους να είναι ξεκάθαροι απέναντί σου γιατί κι εσύ  έτσι συμπεριφέρεσαι. Προσπάθησε μόνο να μην ζητάς αυτό που θέλεις με άσχημο τρόπο γιατί θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. 

ΖΥΓΟΣ
Σήμερα θέλεις  να κλείσεις κάποιες εκκρεμότητές σου οι οποίες είχαν μαζευτεί προκειμένου να μπεις σε ένα πιο εορταστικό κλίμα χωρίς να κουβαλάς μαζί και υποχρεώσεις. Νιώθεις ότι έχεις απομακρυνθεί από τους αγαπημένους σου και προσπαθείς να γεφυρώσεις αυτήν την κατάσταση. Η ζωή σου τον τελευταίο καιρό περιέχει πολύ ρουτίνα με αποτέλεσμα να νιώθεις κούραση και άγχος. Είναι εύκολο να αλλάξεις την τωρινή κατάσταση, αρκεί να το θέλεις. Συνάντησε φίλους και αγαπημένους και διασκέδασε μαζί τους. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Υπάρχουν σκέψεις διάφορες που βαραίνουν το νου σου. Θέλεις να κλείσεις όλες σου τις υποθέσεις και να ασχοληθείς με τον εαυτό σου αλλά και με τις σχέσεις σου. Έχεις παραμελήσει τους ανθρώπους σου και την προσωπική σου ζωή, είναι αλήθεια. Συνάντησε φίλους και μοιράσου όμορφες στιγμές μαζί τους όσο κουρασμένος κι αν νιώθεις στο τέλος της ημέρας. Ευνοούνται οι νέες γνωριμίες και το φλερτ και μπορεί να συναντήσεις ανθρώπους που θα σε ενθουσιάσουν με το πνεύμα τους. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Συναισθηματική υποστήριξη, αλλαγές,  νέες γνωριμίες  μέσα από το φιλικό περιβάλλον και γενικά εξελίξεις που θα σoυ δείξουν ότι οδεύεις στο σωστό δρόμο. Θα δεις τις ανάγκες σου σήμερα να γίνονται  προτεραιότητα  και να νιώθεις ικανοποίηση από τη ζωή σου και τις επιλογές σου.. Αυτή η διάθεση θα επικρατήσει σήμερα σε όλες τις δραστηριότητές σου. Θα ακούσεις κολακευτικά σχόλια και το φλερτ που θα δεχτείς θα σου ανεβάσει τη διάθεση. Δεν θα πιστεύεις μια ξαφνική αλλαγή που θα αποφασίσεις να κάνεις πως θα σε ανανεώσει.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Σήμερα είσαι δοτικός με άτομα του στενού περιβάλλοντός σου. Σε περίπτωση που χρειαστούν κάτι από εσένα θα τρέξεις να τους καλύψεις κάθε ανάγκη. Πρέπει όμως να προσέξεις  λίγο τον τρόπο που επικοινωνείς στην αισθηματική σου ζωή, μην είσαι απότομος και προσπάθησε να δείξεις  τι είναι αυτό που θέλεις να πεις με όσο πιο ξεκάθαρο τρόπο μπορείς. Ίσως κάτι άλλο να σου φταίει και να αντιδράς κάπως υπερβολικά. Καλό θα είναι να είσαι δίκαιος με την αισθηματική σου ζωή και το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί σε αυτήν.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Σήμερα έχεις φιλοδοξίες τόσο στα επαγγελματικά σου όσο και στα ερωτικά σου. Αυτό σημαίνει πως σε ότι θέλεις να αναδειχθείς και να πετύχεις είναι η κατάλληλη στιγμή. Οι καταστάσεις και τα γεγονότα είναι υπέρ σου και η τύχη βοηθάει για το επιθυμητό αποτέλεσμα.. Όσο θα περνάει η μέρα θα καταλαβαίνεις ότι οι προσπάθειές σου αποδίδουν καρπούς και θα νιώθεις πιο ανανεωμένος από ποτέ. Συναισθηματικά οι ερωτικές σου επιθυμίες γίνονται προτεραιότητα. Σήμερα μπορεί να γνωρίσεις ένα δυναμικό άτομο που θα κερδίσει τον θαυμασμό σου και την εκτίμηση σου. 

ΙΧΘΕΙΣ
Σήμερα υπάρχει βελτίωση στα οικονομικά και αυτό αφαιρεί αρκετό άγχος. Έχεις πλάνο στο μυαλό σου πως θα οργανώσεις όλα αυτά που επιθυμείς να κάνεις. Είναι μια καλή μέρα να βρεις έξυπνες λύσεις για γρήγορη επίτευξη των στόχων σου. Συναισθηματικά, έχεις πολλές απαιτήσεις θα έλεγα από τους άλλους και ζητάς πράγματα που δεν μπορείς να δώσεις ούτε εσύ ο ίδιος. Χαλάρωσε λίγο άκου τη φωνή της λογικής που σου υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν μπορούμε να απαιτούμε από τους άλλους αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να το δώσουμε εμείς πρώτοι. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου


37: Γεννιέται ο Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, γνωστότερος ως Νέρων, αυτοκράτορας της Ρώμης κατά το διάστημα 54 - 68 μ.Χ. [θαν. 9/6/68]

533: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τους Βάνδαλους στη μάχη του Τρικάμαρου και καταλύει το επί της Αφρικής βασίλειό τους.



1025: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος.

1072: Πεθαίνει ο Μουχάμεντ Μπεν Νταούντ, σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων. Έμεινε στην ιστορία ως Αλπ Αρσλάν, δηλαδή «το γενναίο λιοντάρι». Νίκησε τους Βυζαντινούς στην καθοριστική μάχη του Ματζικέρτ, επεκτείνοντας έτσι την κυριαρχία των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία. (Γεν. 1029)

1791: Οι πρώτες δέκα τροποποιήσεις του Συντάγματος των ΗΠΑ, γνωστές και ως Νομοσχέδιο των Δικαιωμάτων, γίνονται νόμος, μετά την επικύρωσή τους από την Πολιτεία της Βιρτζίνια.

1806: Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας, με το οποίο παραγκωνίζεται ο ρόλος της Υψηλής Πύλης. Αυτό το Σύνταγμα δεν θα ισχύσει ποτέ.



1828: Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας με θέσπισμα συνιστά τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.



1832: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος πολιτικός μηχανικός και δημιουργός του περίφημου Πύργου του Άιφελ, που βρίσκεται στο Παρίσι.



1852: Γεννιέται ο Αντουάν Μπεκερέλ, ο οποίος ανακάλυψε τη ραδιενέργεια και έδωσε το όνομά του στη μονάδα μέτρησής της. Για την ανακάλυψή του αυτή τιμήθηκε με Νόμπελ το 1903.

1874: Ο βασιλιάς της Χαβάης Ντέιβιντ Καλακάουα επισκέπτεται στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο Οδυσσέα Γκραντ και γίνεται έτσι ο πρώτος εν ενεργεία βασιλιάς, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.



1890: Στη Νότια Ντακότα ο αρχηγός των Ινδιάνων Σιού, Καθιστός Ταύρος, συλλαμβάνεται ως επικεφαλής εξέγερσης και δολοφονείται σε επακόλουθη ανταλλαγή πυροβολισμών.



1892: Γεννιέται ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ζαν Πολ Γκετί, ο οποίος είχε στην ιδιοκτησία του πάνω από 100 πετρελαϊκές εταιρίες.



1900: Γεννιέται η Κατίνα Παξινού.

1912: Γεννιέται ο μουσικός της τζαζ Σταν Κέντον.

1914: Έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο στο Κιουσκού στην Ιαπωνία σκοτώνει 687 άτομα.

1920: Οι Σύμμαχοι, μετά την επάνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο, επιβάλουν οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.



1921: Γεννιέται ο Άλαν Φριντ, αμερικανός dj, που καθιέρωσε τον όρο Rock Ν' Roll.

1925: Ένα καινούργιο Madison Square Garden εγκαινιάζεται με τον αγώνα χόκεϊ Montreal Canadiens- NY Americans (3-1) στη Νέα Υόρκη.



1926: Γεννιέται ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.



1929: Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Αλέξανδρος Zαΐμης.

1933: Διεξάγεται το πρώτο test ματς στο κρίκετ, που διοργανώνεται στην Ινδία με νικήτρια την ομάδα της Αγγλίας.



1933: Γεννιέται ο Άκης Πάνου, λαϊκός συνθέτης. (Θαν. 7/4/2000)



1936: Ο συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ παρέδωσε το χειρόγραφό του Στις Φάμπρικες του Γουήγκαν Παίηρ (The Road to Wigan Pier), το οποίο είναι ένα χρονικό της δύσκολης ζωής των ανέργων της Βόρειας Αγγλίας.



1937: Με διάταγμα του Στάλιν στοχοποιείται η ελληνική κοινότητα της ΕΣΣΔ ως εθνικώς ύποπτη. Αρχίζουν διώξεις.



1939: Κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα η θρυλική ταινία "Όσα παίρνει ο άνεμος".

1941: Στο Καρκίεφ της Ουκρανίας οι Ναζί σκοτώνουν πάνω από 15.000 Εβραίους.

1942: Γεννιέται ο Άγγλος μουσικός Ντέιβ Κλαρκ.

1944: Πεθαίνει ο Αμερικανός μπαντ λίντερ Γκλεν Μίλερ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.



1949: Ο Νικόλαος Πλαστήρας δηλώνει ότι, ιδρύει το Κόμμα των Προοδευτικών Φιλελευθέρων.



1949: Γεννιέται ο «σκληρός του Μαϊάμι» Ντον Τζόνσον.

1952: Η Κίνα απορρίπτει σχέδιο της Ινδίας για κατάπαυση του πυρός στην Κορέα.



1955: Ο πρώτος νεκρός του κυπριακού αγώνα. Ο Χαράλαμπος Μούσκος, αντάρτης της ΕΟΚΑ, φονεύεται κατά τη διάρκεια της μάχης στους Αρχαίους Σόλους. Ήταν ξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

1956: Ο Πιερ Μποελέ διευθύνει στο Παρίσι, την παρθενική ερμηνεία του έργου του Καρλχάινς Στοκχάουσεν "Λειτουργία του Χρόνου"(Zeitmasse).



1959: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επισκέπτεται την Ελλάδα.

1961: Ο "αρχιτέκτονας" του Ολοκαυτώματος Αδόλφος Άιχμαν, καταδικάζεται σε θάνατο από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στο Τελ Αβίβ.

1962: Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Τσαρλς Λότον, γνωστός από τους ρόλους του στις ταινίες Η ανταρσία του Μπάουντι και Η ιδιωτική ζωή του Χένρι VIII".

1965: Οι δορυφόροι Gemini 6 και Gemini 7 συναντώνται στο διάστημα και κάνουν μαζί την τροχιά της Γης για περισσότερο από πέντε ώρες.



1966: Πεθαίνει, σε ηλικία 65 ετών, ο Αμερικανός καρτουνίστας Γουόλτ Ντίσνεϊ και μπαίνει στην κατάψυξη, ελπίζοντας να αναστηθεί στο μέλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας.



1970: Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Venera 7" προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα, που φτάνει σε άλλο πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.



1971: Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπώντας την Ευρώπη, λόγω αρνήσεως του πρωταθλητή Άγιαξ, παίζει τον πρώτο από τον διπλό αγώνα με τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο για το Διηπειρωτικό Κύπελλο στην Αθήνα, που λήγει 1 - 1με γκολ του Φυλακούρη και του Αρτιμέ. Στον αγώνα αυτό, σ ένα βίαιο μαρκάρισμα του Μοράλες, τραυματίζεται σοβαρά στο πόδι ο Γιάννης Τομαράς και κατ ουσίαν υποχρεώνεται να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Στη ρεβάνς της 29/12/1971 στην Ουρουγουάη η Νασιονάλ κατακτά τον τίτλο αφού κερδίζει με 2 - 1 με σκόρερ και πάλι τον Αρτιμέ (2) και τον Φυλακούρη.

1973: Ο 16χρονος εγγονός του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ζαν Πολ Γκεττυ, Ζαν Πολ Γκεττυ ΙΙΙ, τον οποίο είχε απαγάγει πέντε μήνες πριν μία ιταλική συμμορία, βρίσκεται ζωντανός στην Ιταλία αφού ο παππούς του πλήρωσε 2,7 εκατομμύρια δολάρια.



1981: Στην Αθήνα βρίσκεται ο ηγέτης της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου για το Παλαιστινιακό.

1989: Η Μόσχα ανακοινώνει το θάνατο του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέα και νομπελίστα Αντρέι Ζαχάροφ.

1990: Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κατερίν Λαλιμιέρ, συζητά στην Αθήνα το Κυπριακό.



1991: Πεθαίνει ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ρώσος στρατιωτικός, ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής. [γεν. 23/3/1915]

1991: Η Γερμανία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει την Κροατία και τη Σλοβενία, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τυχόν παρεμπόδιση της ειρήνευσης στη Γιουγκοσλαβία.



1992: Το Sports Illustrated ανακηρύσσει τον τενίστα Άρθουρ Ας "Αθλητή της Χρονιάς".

1993: Οι ΥΠΕΞ της ΕΟΚ εγκρίνουν τη συμφωνία GATT για το παγκόσμιο εμπόριο.



1993: Μεταδίδεται από το MTV το περίφημο «Unplugged» των Nirvana.

1994: Στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1995: 24ωρη απεργία κηρύσσει η ΕΣΗΕΑ με αίτημα την αλλαγή του νόμου των ΜΜΕ για την απόδοση του αγγελιόσημου.

1996: Η πρωτοβουλία Bosman αλλάζει τον χάρτη των ευρωπαϊκών σπορ. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο αντιμετωπίζει κάθε παίκτη ως Ευρωπαίο εργαζόμενο και όχι ως ιδιοκτησία μιας ομάδας καταργώντας τη διάταξη της UEFA που περιόριζε μια ομάδα να έχει 3 ξένους και 2 νατουραλιζέ. Έτσι η UEFA αναγκάζεται να απαλείψει μια σειρά από παραγράφους ως πρώτο δείγμα αποδοχής του τελεσιγράφου της Κομισιόν που λήγει την 1/3/97. Ο Μανώλης Μαυρομμάτης μεταφράζει στα ελληνικά το κείμενο που κυκλοφορεί με τίτλο "Η Επανάσταση στον Ευρωπαϊκό Αθλητισμό".

1997: Στην ανατολική Αφρική, τουλάχιστον 160 άτομα έχουν πεθάνει από χολέρα.

1998: Σκοτώνονται σε τροχαίο ο πρωταθλητής στο μήκος Ντάγκλας ντε Σάουζα, κάτοχος του ρεκόρ Νοτίου Αμερικής με 8.40 και ο αθλητής του τριπλούν Γκουστάβο Λίμα Πίντο.



2001: Μετά από 11 χρόνια επισκευών ανοίγει και πάλι ο πύργος της Πίζας.



2005: Πεθαίνει ο Δημήτρης Κεχαΐδης, έλληνας θεατρικός συγγραφέας, που έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου, όπως: «Δάφνες και Πικροδάφνες», «Η βέρα», «Το τάβλι», «Με δύναμη από την Κηφισιά». (Γεν. 1933)



2008: «Κανόνι» 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανό χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών.

2010: Πεθαίνει ο Αμερικάνος σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς.


2013: Πεθαίνει η Τζόαν Φοντέιν, Αγγλοαμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένη με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Υποψίες».