15.12.16

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 15 Δεκεμβρίου


37: Γεννιέται ο Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, γνωστότερος ως Νέρων, αυτοκράτορας της Ρώμης κατά το διάστημα 54 - 68 μ.Χ. [θαν. 9/6/68]

533: Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τους Βάνδαλους στη μάχη του Τρικάμαρου και καταλύει το επί της Αφρικής βασίλειό τους.



1025: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος.

1072: Πεθαίνει ο Μουχάμεντ Μπεν Νταούντ, σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων. Έμεινε στην ιστορία ως Αλπ Αρσλάν, δηλαδή «το γενναίο λιοντάρι». Νίκησε τους Βυζαντινούς στην καθοριστική μάχη του Ματζικέρτ, επεκτείνοντας έτσι την κυριαρχία των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία. (Γεν. 1029)

1791: Οι πρώτες δέκα τροποποιήσεις του Συντάγματος των ΗΠΑ, γνωστές και ως Νομοσχέδιο των Δικαιωμάτων, γίνονται νόμος, μετά την επικύρωσή τους από την Πολιτεία της Βιρτζίνια.

1806: Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Επτανήσου Πολιτείας, με το οποίο παραγκωνίζεται ο ρόλος της Υψηλής Πύλης. Αυτό το Σύνταγμα δεν θα ισχύσει ποτέ.



1828: Ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας με θέσπισμα συνιστά τα πρώτα δικαστήρια στην Ελλάδα.



1832: Γεννιέται ο Αλέξανδρος Γουστάβος Άιφελ, Γάλλος πολιτικός μηχανικός και δημιουργός του περίφημου Πύργου του Άιφελ, που βρίσκεται στο Παρίσι.



1852: Γεννιέται ο Αντουάν Μπεκερέλ, ο οποίος ανακάλυψε τη ραδιενέργεια και έδωσε το όνομά του στη μονάδα μέτρησής της. Για την ανακάλυψή του αυτή τιμήθηκε με Νόμπελ το 1903.

1874: Ο βασιλιάς της Χαβάης Ντέιβιντ Καλακάουα επισκέπτεται στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο Οδυσσέα Γκραντ και γίνεται έτσι ο πρώτος εν ενεργεία βασιλιάς, που επισκέπτεται τις ΗΠΑ.



1890: Στη Νότια Ντακότα ο αρχηγός των Ινδιάνων Σιού, Καθιστός Ταύρος, συλλαμβάνεται ως επικεφαλής εξέγερσης και δολοφονείται σε επακόλουθη ανταλλαγή πυροβολισμών.



1892: Γεννιέται ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ζαν Πολ Γκετί, ο οποίος είχε στην ιδιοκτησία του πάνω από 100 πετρελαϊκές εταιρίες.



1900: Γεννιέται η Κατίνα Παξινού.

1912: Γεννιέται ο μουσικός της τζαζ Σταν Κέντον.

1914: Έκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο στο Κιουσκού στην Ιαπωνία σκοτώνει 687 άτομα.

1920: Οι Σύμμαχοι, μετά την επάνοδο του Κωνσταντίνου στο θρόνο, επιβάλουν οικονομικό αποκλεισμό στην Ελλάδα.



1921: Γεννιέται ο Άλαν Φριντ, αμερικανός dj, που καθιέρωσε τον όρο Rock Ν' Roll.

1925: Ένα καινούργιο Madison Square Garden εγκαινιάζεται με τον αγώνα χόκεϊ Montreal Canadiens- NY Americans (3-1) στη Νέα Υόρκη.



1926: Γεννιέται ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος.



1929: Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Αλέξανδρος Zαΐμης.

1933: Διεξάγεται το πρώτο test ματς στο κρίκετ, που διοργανώνεται στην Ινδία με νικήτρια την ομάδα της Αγγλίας.



1933: Γεννιέται ο Άκης Πάνου, λαϊκός συνθέτης. (Θαν. 7/4/2000)



1936: Ο συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ παρέδωσε το χειρόγραφό του Στις Φάμπρικες του Γουήγκαν Παίηρ (The Road to Wigan Pier), το οποίο είναι ένα χρονικό της δύσκολης ζωής των ανέργων της Βόρειας Αγγλίας.



1937: Με διάταγμα του Στάλιν στοχοποιείται η ελληνική κοινότητα της ΕΣΣΔ ως εθνικώς ύποπτη. Αρχίζουν διώξεις.



1939: Κάνει πρεμιέρα στην Ατλάντα η θρυλική ταινία "Όσα παίρνει ο άνεμος".

1941: Στο Καρκίεφ της Ουκρανίας οι Ναζί σκοτώνουν πάνω από 15.000 Εβραίους.

1942: Γεννιέται ο Άγγλος μουσικός Ντέιβ Κλαρκ.

1944: Πεθαίνει ο Αμερικανός μπαντ λίντερ Γκλεν Μίλερ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τζαζ.



1949: Ο Νικόλαος Πλαστήρας δηλώνει ότι, ιδρύει το Κόμμα των Προοδευτικών Φιλελευθέρων.



1949: Γεννιέται ο «σκληρός του Μαϊάμι» Ντον Τζόνσον.

1952: Η Κίνα απορρίπτει σχέδιο της Ινδίας για κατάπαυση του πυρός στην Κορέα.



1955: Ο πρώτος νεκρός του κυπριακού αγώνα. Ο Χαράλαμπος Μούσκος, αντάρτης της ΕΟΚΑ, φονεύεται κατά τη διάρκεια της μάχης στους Αρχαίους Σόλους. Ήταν ξάδελφος του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.

1956: Ο Πιερ Μποελέ διευθύνει στο Παρίσι, την παρθενική ερμηνεία του έργου του Καρλχάινς Στοκχάουσεν "Λειτουργία του Χρόνου"(Zeitmasse).



1959: Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επισκέπτεται την Ελλάδα.

1961: Ο "αρχιτέκτονας" του Ολοκαυτώματος Αδόλφος Άιχμαν, καταδικάζεται σε θάνατο από το δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου στο Τελ Αβίβ.

1962: Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Τσαρλς Λότον, γνωστός από τους ρόλους του στις ταινίες Η ανταρσία του Μπάουντι και Η ιδιωτική ζωή του Χένρι VIII".

1965: Οι δορυφόροι Gemini 6 και Gemini 7 συναντώνται στο διάστημα και κάνουν μαζί την τροχιά της Γης για περισσότερο από πέντε ώρες.



1966: Πεθαίνει, σε ηλικία 65 ετών, ο Αμερικανός καρτουνίστας Γουόλτ Ντίσνεϊ και μπαίνει στην κατάψυξη, ελπίζοντας να αναστηθεί στο μέλλον με τη βοήθεια της τεχνολογίας.



1970: Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο "Venera 7" προσεδαφίζεται στην Αφροδίτη. Είναι το πρώτο ανθρώπινο δημιούργημα, που φτάνει σε άλλο πλανήτη και προτού καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία και την πίεση στέλνει επί 23 λεπτά στη Γη πολύτιμες πληροφορίες.



1971: Ο Παναθηναϊκός εκπροσωπώντας την Ευρώπη, λόγω αρνήσεως του πρωταθλητή Άγιαξ, παίζει τον πρώτο από τον διπλό αγώνα με τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο για το Διηπειρωτικό Κύπελλο στην Αθήνα, που λήγει 1 - 1με γκολ του Φυλακούρη και του Αρτιμέ. Στον αγώνα αυτό, σ ένα βίαιο μαρκάρισμα του Μοράλες, τραυματίζεται σοβαρά στο πόδι ο Γιάννης Τομαράς και κατ ουσίαν υποχρεώνεται να σταματήσει το ποδόσφαιρο. Στη ρεβάνς της 29/12/1971 στην Ουρουγουάη η Νασιονάλ κατακτά τον τίτλο αφού κερδίζει με 2 - 1 με σκόρερ και πάλι τον Αρτιμέ (2) και τον Φυλακούρη.

1973: Ο 16χρονος εγγονός του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ζαν Πολ Γκεττυ, Ζαν Πολ Γκεττυ ΙΙΙ, τον οποίο είχε απαγάγει πέντε μήνες πριν μία ιταλική συμμορία, βρίσκεται ζωντανός στην Ιταλία αφού ο παππούς του πλήρωσε 2,7 εκατομμύρια δολάρια.



1981: Στην Αθήνα βρίσκεται ο ηγέτης της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου για το Παλαιστινιακό.

1989: Η Μόσχα ανακοινώνει το θάνατο του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συγγραφέα και νομπελίστα Αντρέι Ζαχάροφ.

1990: Η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κατερίν Λαλιμιέρ, συζητά στην Αθήνα το Κυπριακό.



1991: Πεθαίνει ο Βασίλι Ζάιτσεφ, ρώσος στρατιωτικός, ίσως ο πιο διάσημος ελεύθερος σκοπευτής. [γεν. 23/3/1915]

1991: Η Γερμανία επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να αναγνωρίσει την Κροατία και τη Σλοβενία, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για τυχόν παρεμπόδιση της ειρήνευσης στη Γιουγκοσλαβία.



1992: Το Sports Illustrated ανακηρύσσει τον τενίστα Άρθουρ Ας "Αθλητή της Χρονιάς".

1993: Οι ΥΠΕΞ της ΕΟΚ εγκρίνουν τη συμφωνία GATT για το παγκόσμιο εμπόριο.



1993: Μεταδίδεται από το MTV το περίφημο «Unplugged» των Nirvana.

1994: Στη Σουηδία, η Βουλή εγκρίνει τη συνθήκη ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1995: 24ωρη απεργία κηρύσσει η ΕΣΗΕΑ με αίτημα την αλλαγή του νόμου των ΜΜΕ για την απόδοση του αγγελιόσημου.

1996: Η πρωτοβουλία Bosman αλλάζει τον χάρτη των ευρωπαϊκών σπορ. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο αντιμετωπίζει κάθε παίκτη ως Ευρωπαίο εργαζόμενο και όχι ως ιδιοκτησία μιας ομάδας καταργώντας τη διάταξη της UEFA που περιόριζε μια ομάδα να έχει 3 ξένους και 2 νατουραλιζέ. Έτσι η UEFA αναγκάζεται να απαλείψει μια σειρά από παραγράφους ως πρώτο δείγμα αποδοχής του τελεσιγράφου της Κομισιόν που λήγει την 1/3/97. Ο Μανώλης Μαυρομμάτης μεταφράζει στα ελληνικά το κείμενο που κυκλοφορεί με τίτλο "Η Επανάσταση στον Ευρωπαϊκό Αθλητισμό".

1997: Στην ανατολική Αφρική, τουλάχιστον 160 άτομα έχουν πεθάνει από χολέρα.

1998: Σκοτώνονται σε τροχαίο ο πρωταθλητής στο μήκος Ντάγκλας ντε Σάουζα, κάτοχος του ρεκόρ Νοτίου Αμερικής με 8.40 και ο αθλητής του τριπλούν Γκουστάβο Λίμα Πίντο.



2001: Μετά από 11 χρόνια επισκευών ανοίγει και πάλι ο πύργος της Πίζας.



2005: Πεθαίνει ο Δημήτρης Κεχαΐδης, έλληνας θεατρικός συγγραφέας, που έγραψε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του σύγχρονου ελληνικού θεατρικού ρεπερτορίου, όπως: «Δάφνες και Πικροδάφνες», «Η βέρα», «Το τάβλι», «Με δύναμη από την Κηφισιά». (Γεν. 1933)



2008: «Κανόνι» 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανό χρηματιστή Μπέρναρντ Μέιντοφ, στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή απάτη όλων των εποχών.

2010: Πεθαίνει ο Αμερικάνος σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς.


2013: Πεθαίνει η Τζόαν Φοντέιν, Αγγλοαμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένη με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Υποψίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου