2.12.16

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ: Τελικά η γάτα σου σε αγαπάει και σου το δείχνει


Μπορεί οι επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι οι γάτες δεν δείχνουν σημάδια εξάρτησης και μάλλον αυτό είναι αλήθεια αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι γάτες δεν σε αγαπάνε. 

Μπορεί να μην σου δείχνουν ότι τους λείπεις και ούτε να κουνάνε την ουρά τους σαν τρελές όταν σε βλέπουν έχουν όμως τους δικούς τους ιδιαίτερους, γατίσιους τρόπους για να σου δείξουν τελικά το πόσο πολύ σε αγαπάνε. Δικαίωση!   

Αυτοί είναι οι 25 τρόποι που η γάτα σου σού λέει σ' αγαπώ:   

1. Σε υποδέχεται στην πόρτα. Υπάρχουν γάτες που ακούνε το αυτοκίνητο σου να έρχεται και στήνονται στην πόρτα μέχρι να έρθεις.   

2. Σε ακολουθεί. Η γάτα σου έρχεται και αράζει μαζί σου ή σε περιμένει από έξω όσο κάνεις ντους; Ε, αυτό είναι αγάπη.   

3. Σε κοιτάει στα μάτια. Οι γάτες θέλουν να έχουν οπτική επαφή μόνο με κάποιον που συμπαθούν πραγματικά.   

4. Σου κλείνει τα μάτια. Ένα αργό και μεγάλης διάρκειας ανοιγόκλεισμα των ματιών είναι ισάξιο με ένα φιλί. Μπορείς να της το κάνεις και εσύ αλλά μόνο αν δεν βλέπει κανείς.   

5. Νιαουρίζει. Οι γάτες συνήθως δεν νιαουρίζουν στις άλλες γάτες μόνο στους ανθρώπους. Η γάτα σου σού μιλάει και σου λέει σ' αγαπώ. Και όταν γουργουρίζει δυνατά, το ίδιο.   

    
6. Ανέχεται τα χάδια. Σε αφήνει να την φιλήσεις ενώ ξεκάθαρα δεν της αρέσει. Χαμηλώνει ενοχλημένη το κεφάλι όταν την χαϊδεύεις αλλά δεν φεύγει. Αυτό είναι μία νίκη.   

7. Δεν σε δαγκώνει. Μπορεί να έχει δαγκώσει όλους όσους έχουν περάσει από το σπίτι αλλά εσένα ποτέ. Αγάπη.   

8. Σε δαγκώνει. Το να παίζει και να σε δαγκώνει χωρίς να σε πονάει είναι σημάδι συμπάθειας.   

9. Σου κάνει κεφαλιές. Είναι κάτι που έχει να κάνει με τις φερομόνες της. Όταν ακουμπάει το κεφάλι της στο δικό σου σού δείχνει ότι είσαι δικός/ιά της, σε αγαπάει πραγματικά.   

10. Έρχεται να σε σηκώσει. Έχεις παρατηρήσει ότι όταν είσαι πολύ ώρα στο κρεβάτι ανεβαίνει πάνω και σου νιαουρίζει μέχρι να σηκωθείς; Δεν μπορεί να είναι σημάδι αδιαφορίας.   

11. Εισβάλει στο υπνοδωμάτιό σου. Σου νιαουρίζει για να της ανοίξεις και γρατζουνάει την πόρτα επίμονα. Αγάπη.   

12. Σε ακουμπάει. Μπορεί με την πατούσα της μπορεί με το στόμα της. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ γλυκιά χειρονομία.   

13. Σε γλύφει. Για αυτό πρέπει να νιώθεις περηφάνια, η γάτα σου σε θεωρεί μέλος της οικογένειας των γατών.   

14. Σε ζυμώνει. Τα μικρά το κάνουν αυτό στις μαμάδες τους όταν θηλάζουν. Η γάτα σου σε θεωρεί μαμά της άρα σε λατρεύει.  

15. Σου φέρνει δωράκια. Οι γάτες λατρεύουν να κάνουν δώρα σε αυτούς που αγαπάνε. Τα πιο συνηθισμένα είναι νεκρά ποντίκια, πουλιά ή κατσαρίδες. 

      
16. Ζηλεύει. Οι γάτες ζηλεύουν και το δείχνουν με τον τρόπο τους. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η γάτα σου μπορεί να ζηλεύει τον υπολογιστή σου;   

17. Μπλέκεται στα πόδια σου όταν περπατάς. Μπορεί να είναι ενοχλητικό και μπορεί να αποβεί μοιραίο αν σου το κάνει την ώρα που κατεβαίνεις τισ σκάλες αλλά μάλλον σου δείχνει ότι είσαι το είδωλο της.   

18. Αν θέλει να σου πει κάτι βρίσκει τον τρόπο. Μπορεί να έλειπες πολύ από το σπίτι και όταν γύρισες να σου κατούρησε τον καναπέ εκεί μπροστά στα μάτια σου. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει ότι δεν νοιάζεται για σένα.   

19. Σου κρατάει μούτρα. Όταν γύρισες από τις διακοπές σου, κρύφτηκε και δεν έβγαινε με τίποτα αλλά παρ' όλα αυτά κάθε φορά που πέρναγες από δίπλα της νιαούριζε; Νάζια σου έκανε.   

20. Κάθεται στα πόδια σου. Με το που αράξεις στον καναπέ ή στο γραφείο σου, η γάτα σου έρχεται σε δευτερόλεπτα και κουρνιάζει στα πόδια σου. Απολαμβάνει την παρέα σου.   

21. Εκτός από τα πόδια της αρέσει να κάθεται και σε άλλα σημεία του σώματός σου όπως το κεφάλι σου.   

22. Σου αποκαλύπτει την κοιλιά της. Η κοιλιά είναι το πιο ευάλωτο σημείο της γάτας αν σου την δείχνει είναι σίγουρο ότι σε εμπιστεύεται.   

23. Μένει μαζί σου. Ή μάλλον σε αφήνει να μένεις στον ίδιο χώρο μαζί της.   

24. Ποτέ δεν σου λέει όχι όταν την ρωτάς "Με αγαπάς;". Η σιωπή της προς απάντησή σου.   

25. Και τέλος η γάτα σου μπορεί τελικά να μην σε αγαπάει με τον τρόπο που νομίζεις. Δεν χρειάζεται να την ανθρωπομορφοποιείς αλλά να τη σέβεσαι. Και ίσως η ποικιλία και το μυστήριο των εκφράσεων της να είναι πιο έντονα από των ανθρώπων.  

     

Με στοιχεία από την Guardian 
Πηγή: lifo.gr

Σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου... στη μουσική....


1923: Μία από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της Opera, η Μαρία Κάλλας (Άννα Μαρία Καικιλία Σοφία Καλογεροπούλου 1923-1977) γεννήθηκε στο Manhattan της Νέας Υόρκης. Στην ηλικία των εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και μετά από δύο χρόνια κέρδισε το πρώτο της βραβείο ως σολίστ σε παιδικό διαγωνισμό ενός ραδιοφωνικού σταθμού της Νέας Υόρκης. Το 1937 μετά το διαζύγιο των γονιών της, ακολούθησε την μητέρα της στην Αθήνα και γράφτηκε στο Εθνικό Ωδείο του Καλομοίρη και ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Έδωσε την πρώτη της παράσταση τον Απρίλιο του 1939 και τον Οκτώβριο του 1940 ξεκίνησε η συνεργασία της με την Λυρική Σκηνή Αθηνών. Το 1945 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη για μια νέα καριέρα, όπου δεν στάθηκε τυχερή αλλά γνωρίζεται με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Arena di Verona, Giovanni Zenatello και μεταβαίνουν στην Ιταλία. Αρχίζει τις εμφανίσεις της με σημαντικούς ρόλους όπως "La Gioconda", Isolde ("Tristan und Isolde") κ.α. Δίνει κάποιες παραστάσεις στην Λατινική Αμερική και στις 7 Δεκεμβρίου του 1951 κερδίζει την αναγνώριση, ανοίγοντας την σεζόν στη La Scala του Μιλάνου με το "I Vespri Siciliani". Άρχισε η μεγάλη της πορεία με εμφανίσεις λίγο αργότερα στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στην Όπερα των Παρισίων κ.α.

1971: Οι Led Zeppelin κυκλοφορούν το τραγούδι "Black Dog" σε 7' βινύλιο. Ήταν μέρος του άλμπουμ "Led Zeppelin IV". Στη λίστα του περιοδικού Rolling Stone, "The 500 Greatest Songs of All Time", βρίσκεται στην 294η θέση.


1972: Στην πρώτη θέση του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι The Temptations και το τραγούδι "Papa Was a Rollin' Stone". Το είχαν πρωτοηχογραφήσει οι The Undisputed Truth το 1971. Το 1973 θα χαρίσει στο συγκρότημα τα βραβεία Grammy "Best R&B Vocal Performance by a Group", "Best R&B Instrumental" και "Best R&B Song".


1982: Ο Αμερικανός Folk τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ηθοποιός, φίλος του Bob Dylan, David Blue (Stuart David Cohen 1941-1982) απεβίωσε σε ηλικία 41 ετών από καρδιακή προσβολή καθώς έκανε τζόκινγκ στη Νέα Υόρκη. Είναι δημοφιλής για το τραγούδι του "Outlaw Man" το οποίο αργότερα ηχογράφησαν οι Eagles για το άλμπουμ τους "Desperado" το 1973.


1999: Ο Αμερικανός Jazz κιθαρίστας Charlie Byrd (Charlie Lee Byrd 1925-1999) απεβίωσε σε ηλικία 74 ετών από την ασθένεια του καρκίνου. Ήταν από τους μουσικούς που επηρεάστηκαν πολύ από τον Django Reinhardt. Αφιερώθηκε κυρίως στην Bossa Nova και την παραδοσιακή μουσική της Βραζιλίας, την οποία σύστησε την δεκαετία του '60 στο Αμερικανικό κοινό. Το 1962 συνεργάστηκε με τον Αμερικανό Jazz σαξοφωνίστα Stan Getz για το κλασικό πλέον άλμπουμ "Jazz Samba".

Ο Σύλλογος Φίλων του Δημοτικού Ωδείου Άργους Μυκηνών αποχαιρετά τη Μαρίνα...


Μαρίνα, είναι αβάσταχτος ο πόνος και η στενοχώρια που πρέπει να σου πούμε το τελευταίο Αντίο. 
Ο θάνατος είναι οδυνηρός για μας τους ανθρώπους όταν χάνουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο. 
Και όσο πιο νέο, χρήσιμο και αναγκαίο ήταν το αγαπημένο μας πρόσωπο, τόσο πιο μεγάλος είναι ο πόνος και η στέρησή του, το κενό που αφήνει. 
Είχες πολλά να προσφέρεις ακόμη Μαρίνα, στην κοινωνία και την οικογένειά σου. 
Μαρίνα, ήσουν αξιαγάπητη από όλους μας ανεξαιρέτως. 
Κύριο χαρακτηριστικό σου : η αγνότητα και περιέργεια ενός παιδιού. 
Από εχθές 1η του Δεκέμβρη του 2016 έγινες πολίτης του Ουρανού. 
Απέκτησες κι εσύ μια θέση στη Γειτονιά των Αγγέλων. 
Λένε πως η Μουσική, μια μεγάλη σου αγάπη, είναι Ζωή. Κι εσύ Μαρίνα θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας, γιατί Όλοι εμείς οι φίλοι του Ωδείου Άργους δε θα πάψουμε ποτέ να αφουγκραζόμαστε την ψυχή σου, αναπολώντας τις μελωδίες σου στο πιάνο. 

Καλό σου ταξίδι Μαρίνα.

Το Δ. Σ. & τα Μέλη του Συλλόγου «Φίλοι ΔΩΑΜ»

Δράσε για να μη μετανιώσεις


Όλοι έχουμε ακούσει ότι είναι καλύτερα να μετανιώνεις για πράγματα που έκανες παρά που δεν έκανες… Γιατί, όμως συμβαίνει αυτό; Οι έρευνες στον τομέα της Θετικής Ψυχολογίας δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Διότι είναι ευκολότερο να δικαιολογήσουμε στον εαυτό μας μια δράση παρά την απραξία.
Είμαστε πολύ καλοί στο να πείθουμε τον εαυτό μας ότι οι γκάφες μας τελικά μας ωφέλησαν. Ίσως μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε χαρακτηριστικά μας, όπως την αντοχή μας, το χιούμορ μας, την εγκράτειά μας. Ίσως μάθαμε ποιοι είναι πραγματικά οι κοντινοί μας φίλοι ή μπορεί να είχε κάποιες πολύ θετικές συνέπειες (πχ, ένα καταπληκτικό παιδί που γεννήθηκε μετά από μια καταστροφική σχέση της μιας βραδιάς).

Μπορούμε επίσης ευκολότερα να διορθώσουμε μια «λάθος» επιλογή μας*, (πχ, ζητώντας συγνώμη από το άτομο που πληγώσαμε) ή να αναιρέσουμε μια τέτοια κίνηση (πχ, χωρίζοντας από τον/την σύζυγό μας). Αν όμως μετανιώσουμε που δεν παντρευτήκαμε τον παιδικό μας έρωτα, τότε θα περάσουμε την υπόλοιπη ζωή μας γνωρίζοντας ότι δεν είναι πλέον διαθέσιμος!

Όσο περνάει ο καιρός μετανιώνουμε όλο και παραπάνω για όσα δεν κάναμε.
Όταν κάνουμε κάτι που δε μας αρέσει τότε είναι πιθανό να το μετανιώσουμε αμέσως. Να νιώσουμε θλίψη και ενοχές, ίσως και θυμό. Τα συναισθήματα αυτά όμως περνάνε συνήθως αρκετά γρήγορα. Στο αντίποδα, οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταμέλεια για αυτά που θα θέλαμε να είχαμε κάνει και δεν κάναμε, μεγαλώνει με τον καιρό.

Λέμε: «Αχ, και να είχα μιλήσει στον τύπο εκείνο στο μαγαζί τότε». «Αχ, και να είχα πάρει τη δουλειά στην άλλη πόλη που τότε μου πρόσφεραν και δεν την ήθελα». Καθώς περνάει ο χρόνος τείνουμε να ξεχνάμε τους λόγους για τους οποίους ενεργήσαμε έτσι τη στιγμή εκείνη και έτσι μας κατηγορούμε περισσότερο. Ακόμα και θυμόμαστε τους λόγους αυτούς, (πχ, «ντρεπόμουν πολύ να του μιλήσω του τύπου»…) ή («δεν ήθελα να αφήσω τη σχέση μου και να αλλάξω πόλη») μας φαίνονται πολύ αδύναμοι εκ των υστέρων.


Οι συνέπειες της απραξίας είναι απεριόριστες!
Ίσως ο κυριότερος λόγος μεταμέλειας είναι ότι μπορούμε να κάνουμε άπειρα σενάρια για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν… Σενάρια συχνά χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα. («Αν είχα παντρευτεί την Κατερίνα, όλα θα ήταν τέλεια τώρα!»). Από την άλλη οι συνέπειες μιας «λάθος» επιλογής μας είναι περιορισμένες τις περισσότερες φορές και με το πέρασμα του χρόνου ατονούν, καθώς συνηθίζουμε την επιλογή μας αυτή.

Ποια είναι η λύση, λοιπόν;
Να ρισκάρουμε λίγο περισσότερο! Την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά σε ένα παρόμοιο δίλημμα πες στον εαυτό σου: «Δε βαριέσαι, ας το δοκιμάσω…» Αν αποτύχεις, θα έχεις καταφέρει να αλλάξεις την εικόνα του εαυτού σου ως κάποιου ο οποίος είναι ικανός να αναλαμβάνει δράση. Αν επιτύχεις τότε θα αποκτήσεις μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις σου, θα νιώσεις πιο αποτελεσματικός, πιο αισιόδοξος και όλα αυτά θα σε κάνουν να θέλεις να ρισκάρεις ξανά στο μέλλον. Όπως και να το δεις, κερδίζεις!

(Μέρος του άρθρου βασίζεται στο βιβλίο «Οι Μύθοι της Ευτυχίας» της Sonja Lyubomirsky)
Δημήτρης Φλαμούρης

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Πανηγυρικά εορτάστηκε στο Ναύπλιο η εορτή της Παναγίας της Γερόντισσας Αγίου Όρους στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μιας και στον ναό βρίσκεται πιστό αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας. 

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας Χρυσόστομος  Μιχαλόπουλος  παρουσία κι άλλων ιερέων από την ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου. 

Σήμερα το πρωί τελέσθηκε αρχιερατική θεία λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.  







Στην Ιερά μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους φυλάσσεται η Ιερά εικόνα της Παναγίας της «Γερόντισσας». Έλαβε δε την ονομασία αυτή από ένα θαύμα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του θανάτου ενός γέροντος ορθοδόξου ηγουμένου. 

Η Ιστορία έχει ως εξής:  Σε έναν ασθενή ευσεβέστατο ηγούμενο ο Θεός απεκάλυψε την ημέρα του θανάτου του. Αυτός ηθέλησε πριν πεθάνει να κοινωνήσει τα Αχραντα μυστήρια. 

Ζήτησε λοιπόν από τον εφημέριο ιερομόναχο να βιαστεί για να προλάβει να τον κοινωνήσει. Εκείνος, όμως, καθυστερούσε και ο Γέροντας εκινδύνευε ν' αποθάνει χωρίς να κοινωνήσει. Τότε από την εικόνα της Θεοτόκου ηκούσθη μια οργισμένη φωνή να ερωτά τον ιερομόναχο γιατί αργούσε και δεν συμμορφωνόταν με την παράκληση του Γέροντα. Όπως ήταν φυσικό ο ιερομόναχος συμμορφώθηκε και τρέμοντας σύγκορμος έκανε το λειτούργημά του. Έκτοτε η εικόνα αυτή ονομάσθηκε «Παναγία η Γερόντισσα», επειδή υπεστήριξε την παράκληση του Γέροντος.




ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Μια νέα κοπέλα έχασε χθες τη ζωή της...


Μια 23χρονη κοπέλα από το Ανυφί ήταν τελικά η απανθρακωμένη οδηγός στο δυστύχημα που έγινε χθες το απόγευμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τροχαίας.

Χθες (1.12.2016) το απόγευμα, στο 4ο χιλιόμετρο της Συνδετήριας Αρχαιολογικών Χώρων Μυκηνών - Τίρυνθας Αργολίδας, Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 23χρονη ημεδαπή, συγκρούστηκε με Ι.Χ. επιβατηγό όχημα, που οδηγούσε 66χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της 23χρονης και τον τραυματισμό του 66χρονου. 

Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άργους. 


Δράσεις του Συλλόγου ΑμεΑ Αργολίδας για την Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία


Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Νομού Αργολίδας, ενημερώνει ότι με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, αντί άλλης εκδήλωσης, θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πυργέλας, προς τιμήν του προστάτη του, Αγίου Αγγελή του Αργείου.

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2016 και ώρα 11.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί αγιασμός στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), στην Πυργέλα (πίσω από το κοιμητήριο του χωριού).

Στη συνέχεια, πάλι με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, θα πραγματοποιηθεί εναλλακτική-συμβολική δράση «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ» από τα νεαρά αμεα του Συλλόγου, με δεντροφύτευση του αύλειου χώρου του ΚΔΑΠμεΑ. Εθελοντές γεωπόνοι θα βρίσκονται στο χώρο για να καθοδηγήσουν τα παιδιά.


ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Πικάντικα ρεβίθια παντρεμένα για σήμερα Παρασκευή 2/12


Υλικά Συνταγής

500 γρ. ρεβίθια (μουλιασμένα και βρασμένα)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και 1 κόκκινη πιπεριά
2-3 σκ. σκόρδο σπασμένες
1 κ.γ. σπόρους κύμινο
½ κ.γ. κιτρινόριζα (κουρκουμά)
½ κ.γ. πιπέρι καγέν
½ κ.γ. κάρυ σκόνη
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλ. καστανό ρύζι βρασμένο
2 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
λεμόνι κομμένο σε τέταρτα για το σερβίρισμα
ταχίνι για το σερβίρισμα
1 ώριμο αβοκάντο

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό με λίγη σόδα μαγειρικής και την επομένη τα ξεπλένουμε καλά και τα βράζουμε να μισομαλακώσουν.
Βράζουμε το ρύζι  για 10′ και το στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι ή πλασοτέ κατσαρόλα. Προσθέτουμε τους σπόρους κύμινο και αφήνουμε για μερικά δευτερόλεπτα να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 8’ περίπου να μαραθούν. Προσθέτουμε την πιπεριά και  το σκόρδο, την κιτρινόριζα, το κοκκινοπίπερο και το κάρυ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια, το ρύζι και τις ντομάτες και αλατίζουμε. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και βράζουμε για 10’ σε μέτρια φωτιά να χυλώσει η σάλτσα.
Καθαρίζουμε το αβοκάντο το ψιλοκόβουμε και το ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
Πασπαλίζουμε τα πιάτα με φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και σερβίρουμε με φέτες λεμονιού, λίγο  ταχίνι και ψιλοκομμένο αβοκάντο.
Αν θέλουμε μπορούμε να αραιώσουμε το ταχίνι με λίγο νερό και χυμό λεμονιού για να είναι πιο ρευστό .
Σε περίοδο εκτός νηστείας το σερβίρουμε με στραγγιστό γιαούρτι. (Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβίθια ή ρύζι που περίσσεψαν από προηγούμενη μέρα).
Βγαίνουν σχεδόν στεγνά με το λάδι τους. Τρώγονται με πιρούνι.

Μπορούμε να συνοδεύσουμε με αλίπαστα και ελιές.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 2 Δεκεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Πώς θα γίνει να έρθει μια καλή νεράιδα να σε ακουμπήσει με το ραβδάκι της και να πάρει όλη σου τη στεναχώρια και την απογοήτευση; Χρειάζεται προσπάθεια και από τη μεριά σου για να φτιάξουν τα πράγματα στα αισθηματικά. Συνήθως είσαι δραστήριος και δεν αφήνεις τα γεγονότα να σε πάρουν από κάτω. Σήμερα όμως δε θέλεις να πολεμήσεις άλλο. Κουράστηκες να παλεύεις για τα αυτονόητα. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δράσεις και να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. 

ΤΑΥΡΟΣ
Μια ερωτική ιστορία δεν μπορεί να είναι πάντα όπως στο ξεκίνημά της. Υπάρχει ρουτίνα στις σχέσεις και κάποιες φορές πλήξη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Γι’ αυτό σταμάτα την γκρίνια και να ψάχνεις τι σου φταίει και επικεντρώσου στο σύντροφο σου. Ασχολήσου μαζί του και βρες χρόνο να περάσετε μαζί. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να αγαπάς και να το δείχνεις. Αν είσαι ελεύθερος, έχε τις κεραίες σου ανοιχτές, γιατί και αρέσεις και γνωρίζεις κόσμο. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Ενθουσιασμός και χαρά σήμερα γεμίζουν την ημέρα σου. Πιστεύεις στον εαυτό σου και εκπέμπεις αισιοδοξία. Οι γύρω σου αντιλαμβάνονται την όμορφη διάθεσή σου και επιζητούν τη συντροφιά σου. Ελκύεις ενδιαφέροντες ανθρώπους και κερδίζεις τον θαυμασμό. Οι ερωτικές ευκαιρίες είναι πολλές. Προσοχή μόνο χρειάζεται στην επιλογή που θα κάνεις αυτή τη φορά, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με πολλές ανατροπές θα κινηθεί η σημερινή ημέρα στα αισθηματικά. Ξαφνικά γεγονότα προκύπτουν και αλλάζουν αυτό που θεωρούσες μέχρι τώρα δεδομένο. Θα νιώθεις μια συναισθηματική ανεπάρκεια και αυτό θα σε οδηγήσει να αναπολήσεις το παρελθόν. Δεν μπορείς όμως να κρύβεσαι συνέχεια εκεί, πρέπει να αντιμετωπίσεις τις καταστάσεις, όσο και αν δεν σου αρέσουν. Σκέφτεσαι πολύ έντονα να δοκιμάσεις μια επιστροφή στο παρελθόν.
ΛΕΩΝ
Αντιφατικά συναισθήματα σήμερα. Τη μια θα είσαι εξωστρεφής και κοινωνικός και την άλλη θα κλείνεσαι στον εαυτό σου χωρίς λόγο. Η πίεση που θα δεχτεί από το σύντροφό σου θα σε κάνει να αντιδράσεις άσχημα. Θέλεις την ησυχία σου σήμερα και δεν μπορείς να ακούς γκρίνια. Να θυμάσαι ότι μπορείς να πεις το ίδιο πράγμα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να διαλέξεις τον πιο ευγενικό.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με πάθος θέλεις να ζήσεις τη σημερινή ημέρα. Έχεις πάρει κάποιες αποφάσεις στον έρωτα τον τελευταίο καιρό και αναρωτιέσαι αν είναι οι σωστές. Μη ζυγίζεις τόσο πολύ τα πράγματα γιατί χάνεσαι, απόλαυσε τον έρωτα χωρίς δεύτερες σκέψεις. Ετοίμασε μια έκπληξη στο ταίρι ή στο άτομο που σε ενδιαφέρει και δημιούργησε κλίμα ευχάριστο. Η ανταπόκριση που θα έχεις, θα δώσει άλλη διάσταση στον έρωτα. Ευνοούνται και σήμερα επίσης οι νέες γνωριμίες με άτομα τελείως διαφορετικά από εμάς. 

ΖΥΓΟΣ
Ο Άρης σε τρίγωνο με τον Δία σου δίνει εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Τώρα η κρίση σου είναι σωστή, με αποτέλεσμα να πετυχαίνεις τους στόχους σου. Ζυγίζεις εξαιρετικά καλά τις καταστάσεις και ξέρεις πώς να κινηθείς. Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα σού δίνει μια χαλαρή διάθεση. Η διαίσθηση είναι αυξημένη και τα συναισθήματα έντονα. Στα ερωτικά ίσως να μην ξέρεις τι θέλεις σήμερα ή να νιώθεις κούραση από μια ιστορία που σε ταλαιπωρεί καιρό. Πέρνα χρόνο με τον εαυτό σου, ώστε να ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτό που ψάχνεις μέσα σου. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Ο Ερμής στον Αιγόκερω δίνει δράση στην καθημερινότητά σου. Τα γεγονότα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς. Έχεις όλη την καλή διάθεση να συζητήσεις και να αναλύσεις με τους γύρω σου θέματα που προκύπτουν. Έτσι οι δουλειές και οι υποχρεώσεις λύνονται εύκολα, μέσα από μια διαδικασία ευχάριστης συνεργασίας. Σήμερα τα συναισθηματικά είναι προτεραιότητα. Ίσως συζητάς με το σύντροφό σου για την πορεία της σχέσης σας. Αν είσαι ελεύθερος, τα άτομα που θα σε πλησιάσουν θα δεις ότι σε παίρνουν στα σοβαρά και ότι θέλουν κάτι μόνιμο από εσένα. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Ο Άρης σε τρίγωνο με τον Δία σού δίνει καλή διάθεση. Διακατέχεσαι από το αίσθημα της ηθικής σε ό,τι κι αν κάνεις και προσπαθείς να είσαι δίκαιος. Η ενέργειά σου είναι άφθονη, καθώς και ο ζήλος σου ώστε να πετύχεις αυτά που έχεις στο μυαλό σου. Σήμερα ό,τι θα βάζεις στο μυαλό σου, θα το καταφέρνεις κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τον θαυμασμό των άλλων. Συναισθηματικά, η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ποσειδώνα σε κάνει να απολαμβάνεις στιγμές χαράς και ανεμελιάς με το ταίρι σου. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ο Ερμής εισέρχεται στο ζώδιό σου κάνοντάς σε πιο επικοινωνιακό και κοινωνικό. Οι γύρω σου σε έχουν ως επίκεντρο και θα δεις ότι θα τρέχουν σε εσένα για συμβουλές. Πολλές προτάσεις για εξόδους και συναντήσεις πλαισιώνουν τη μέρα σου. Η υπομονή και η επιμονή σου αυξάνονται, με αποτέλεσμα να πετυχαίνεις πιο εύκολα αυτά που θες. Στα συναισθηματικά θα δεις ότι και οι άλλοι γίνονται πιο δεκτικοί σε αυτά που θες. Συζητήσεις περιεχομένου “πού πάει η σχέση μας” ή “θέλεις να είμαστε μαζί” μπορεί να γίνουν σήμερα. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Το πλανητικό σκηνικό σου δίνει επιμονή και θέληση ώστε να πετύχεις έναν δύσκολο στόχο. Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεις τώρα τα πράγματα, σου δίνει μεγάλες πιθανότητες να πετύχεις. Δε θέλεις να αφήσεις τίποτα στη μέση και δεν δέχεσαι κανένα άλλο αποτέλεσμα πέρα από τη νίκη. Ο Άρης σε τρίγωνο με τον Δία δίνει σωστή κρίση όσον αφορά στο τι θέλουν οι γύρω σου. Έτσι έχεις σωστή αντίδραση και συμπεριφορά απέναντί τους και πετυχαίνεις όλες σου οι σχέσεις να είναι ικανοποιητικές και ευχάριστες. 

ΙΧΘΕΙΣ
Ο Ερμής εισέρχεται στον Αιγόκερω και σου δίνει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Σήμερα βρίσκεις έξυπνους και πρωτότυπους τρόπους να λύσεις εργασιακά θέματα. Κερδίζεις το θαυμασμό των ανωτέρων σου και ίσως δεχτείς μια καινούργια επαγγελματική πρόταση. Συναισθηματικά έχεις δυσκολευτεί τον τελευταίο καιρό και ό,τι είναι αβέβαιο, σε αφήνει αδιάφορο. Ψάχνεις πρόσωπα και καταστάσεις που θα σε κάνουν να νιώσεις καλά, ώστε να μπορέσεις να εκφραστείς ελεύθερα. Μια νέα γνωριμία ίσως προκύψει, που θα σου κινήσει το ενδιαφέρον με κάποιο άτομο που θα γνωρίσεις από το κοινωνικό σου περιβάλλον.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 2 Δεκεμβρίου


1804: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται αυτοκράτορας στην Παναγία των Παρισίων.



1805: Ο γαλλικός στρατός υπό την καθοδήγηση του Ναπολέοντα νικά τις ρωσικές και τις αυστριακές δυνάμεις στη μάχη του Αούστερλιτς.



1814: Πεθαίνει ο Ντονατιέν Αλφόνς Φρανσουά Ντε Σαντ, γνωστότερος ως Μαρκήσιος Ντε Σαντ, γάλλος αριστοκράτης και συγγραφέας τολμηρών βιβλίων, που χαρακτηρίστηκαν ως πορνογραφικά. Από το όνομά του προήλθε ο όρος «σαδισμός». (Γεν. 2/6/1740)

1822: Οι «μεγάλοι» της Ευρώπης (Αυστροουγγαρία, Γαλλία, Πρωσία και Ρωσία) συνεδριάζουν στη Βερόνα της Ιταλίας για να καταδικάσουν τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα των υπόδουλων λαών.



1823: Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζέιμς Μονρόε σε ομιλία του στο Κογκρέσο απαιτεί να μειωθεί η επιρροή των Ευρωπαίων στο δυτικό ημισφαίριο. Ο λόγος του αυτός θα μείνει στην ιστορία ως Δόγμα Μονρόε. Στην ίδια ομιλία του αναγνωρίζει ότι έχει δημιουργηθεί ήδη κυρίαρχη ελληνική επικράτεια και προτείνει στο Αμερικανικό Κογκρέσο την αποστολή αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα.

1824: Οι Κυβερνητικοί του Κουντουριώτη καταλαμβάνουν την Τριπολιτσά, έδρα των Αντικυβερνητικών του Κολοκοτρώνη κατά τις εμφύλιες συγκρούσεις στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1848: Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α' στέφεται αυτοκράτορας της Αυστροουγγαρίας.

1859: Στην Τσαρλστάουν της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, ο στρατιωτικός υπέρμαχος της κατάργησης της θανατικής ποινής, John Brown, εκτελείται για την ληστεία στην αποθήκη πυρομαχικών Harpers Ferry.

1877: Ο Γάλλος φυσικός Louis Paul Cailletet υγροποιεί το οξυγόνο. Αργότερα ο ίδιος θα καταφέρει να υγροποιήσει το υδρογόνο, το άζωτο και τον ατμοσφαιρικό αέρα.

1885: Γεννιέται στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Νίκος Καζαντζάκης. ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πεζογράφους, συγγραφέας του "Ζορμπά", του "Τελευταίου Πειρασμού" και του "Καπετάν Μιχάλη".

1901: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι, οι Πορτορικανοί δεν δικαιούνται την αμερικανική υπηκοότητα.



1901: Η Gillette κατοχυρώνει την πρώτη ξυριστική λεπίδα μιας χρήσης.



1902: Ολοκληρώνονται οι εργασίες αναστήλωσης του Παρθενώνα.

1905: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ παρακολουθεί έναν αγώνα ράγκμπι μεταξύ Στρατού και Ναυτικού (6-6), κατά τη διάρκεια του οποίου τραυματίζονται 11 παίκτες και απειλεί να καταργήσει το σπορ αν δεν θεσπιστούν κανόνες για την σωματική ασφάλεια των παικτών.

1906: Γεννιέται στη Βουδαπέστη ο Αμερικανός μηχανικός, ουγγρικής καταγωγής Πίτερ Γκόλνταμ, που εφηύρε τους δίσκους βινυλίου 33 στροφών και το πρώτο έγχρωμο σύστημα τηλεοπτικής μετάδοσης. Πέθανε το 1977.

1907: Ιδρύεται η αμερικανική Ποδοσφαιρική Ένωση Παικτών και Προπονητών, που το 1958 θα μετονομαστεί Σύνδεσμο Επαγγελματιών Παικτών Ποδοσφαίρου (ράγκμπι).




1908: Νέος αυτοκράτορας της Κίνας ενθρονίζεται ο τρίχρονος ανιψιός του θανόντος αυτοκράτορα, ο Που Γι. Η ιστορία του θα γίνει ευρύτερα γνωστή, στα τέλη της δεκαετία του 1980, χάρη στη βραβευμένη ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας».




1915: Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει τη νέα γενική Θεωρία της σχετικότητας.

1922: Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.

1923: Στην Ελλάδα, τα κόμματα της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης (Λαϊκό Κόμμα και Κόμμα Στρατού) αποφασίζουν να μη μετάσχουν στις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου. Στο μεταξύ, ογκώδες συλλαλητήριο των οπαδών του Κόμματος των Φιλελευθέρων πραγματοποιείται στις Στήλες του Ολυμπίου Διός.



1923: Γεννιέται η Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα. (Θαν. 16/9/1977)



1925: Γεννιέται ο Ζακ Λακαριέρ, φιλέλληνας και ελληνιστής συγγραφέας. (Ελληνικό Καλοκαίρι) (Θαν. 17/9/2005)

1932: Ο Μπιγκ Κρόσμπι και ο Μπομπ Χόουπ εμφανίζονται από κοινού στο Θέατρο Πάραμαουντ, στο έργο "Η Μάσκα του Φου Μαντσού".

1934: Ο πέντε φορές ολυμπιονίκης της κολύμβησης Τζόνι Βαϊσμίλερ (3 χρυσά το 1924, 2 το 1928 και 24 παγκόσμια ρεκόρ) πρωταγωνιστεί στην πρώτη ταινία "Ταρζάν". Το 1922 ήταν ο πρώτος άνθρωπος, που έκανε λιγότερο από 1 λεπτό στα 100μ.

1939: Η σοβιετική εισβολή στη Φιλανδία συναντά σφοδρή αντίσταση.



1941: Η πείνα θερίζει στην κατοχική Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες προκαλεί χιλιάδες θύματα ανάμεσα στον αστικό, κυρίως, πληθυσμό της χώρας. Μέχρι τα μέσα του 1942 οι νεκροί θα φτάσουν τις 200.000.



1942: Στις ΗΠΑ, ο Ιταλός φυσικός Ενρίκο Φέρμι παράγει την πρώτη πυρηνική αλυσιδωτή αντίδραση στο πανεπιστήμιο του Σικάγο στο Ιλινόις.



1944: Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο τραγουδοποιός Διονύσης Σαββόπουλος.



1944: Πεθαίνει ο Φίλιππο Τομάσο Μαρινέτι, ιταλός ποιητής, συγγραφέας και εκδότης, ο «πατέρας» του Φουτουρισμού. (Γεν. 22/12/1876)

1946: Γεννιέται ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας Τζιάνι Βερσάτσε.



1947: Ταραχές ξεσπούν στην Ιερουσαλήμ, μετά την απόφαση του ΟΗΕ να διαχωρίσει την Παλαιστίνη σε δύο κράτη (Εβραϊκό και Παλαιστινιακό).

1950: Ο Νοτιοαφρικανός Βικ Τάουελ κάνει ρεκόρ σε νοκ-ντάουν σε έναν αγώνα, όταν ρίχνει κάτω τον Βρετανό Ντάνι Ο Σάλιβαν 14 φορές σε 10 γύρους στο τελικό για την κατηγορία bantam στο Γιοχάνεσμπουργκ.

1951: Ο πληθυσμός στην Ελλάδα είναι 7.603.599 κάτοικοι, έναντι 7.344.000, που ήταν το 1940.

1954: Η αμερικανική γερουσία καταδικάζει τον γερουσιαστή ΜακΚάρθι για ανάρμοστη συμπεριφορά.

1956: Ο Φιντέλ Κάστρο, ο Τσε Γκεβάρα και 80 μέλη του Κινήματος της 26ης Ιουλίου αποβιβάζονται στις ακτές της Κούβας με το πλοίο «Γκράνμα» για να ξεκινήσουν την Επανάσταση.

1961: Ο Φιντέλ Κάστρο, έπειτα από δύο χρόνια παραμονής στην εξουσία, δηλώνει ότι είναι μαρξιστής και θα οδηγήσει την Κούβα προς τον κομουνισμό.

1967: Γεννιέται η Σινοαμερικανίδα ηθοποιός Λούσι Λιου.

1969: Τα κράτη-μέλη της ΕΟΚ συμφωνούν για συνομιλίες με τη Βρετανία.

1971: Οι εμίρηδες του Κόλπου κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία και δημιουργούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

1972: Ξεκινάει στο Olympia Grand Hall του Λονδίνου το πρώτο Olympia Show Jumping Championships, το χριστουγεννιάτικο τουρνουά ιππασίας δεξιοτεχνίας και υπερπήδησης εμποδίων, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο στα μέσα Δεκεμβρίου.

1973: Γεννιέται η τενίστρια Μόνικα Σέλες.

1976: Ο Φιντέλ Κάστρο αναλαμβάνει επίσημα την προεδρία της Κούβας.

1977: Ο Ιωάννης Ζίγδης εκλέγεται νέος πρόεδρος της ΕΔΗΚ.

1978: Γεννιέται η Πορτογαλοκαναδέζα τραγουδίστρια Νέλι Φουρτάδο.



1979: Κάνει το ντεμπούτο του στην Ελλάδα ο Νίκος Γκάλης με την ομάδα του Άρη σημειώνοντας 30 πόντους εναντίον του Ηρακλή.



1980: Πεθαίνει, σε ηλικία 82 ετών, η ρεμπέτισσα Ρόζα Εσκενάζι. 

1981: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ Μπρίτνεϊ Σπίαρς.

1982: Ορκίζεται ο νέος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.

1983: Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ρέιγκαν τάσσεται κατά της υποχρεωτικής ποσόστωσης πρόσληψης μαύρων στις επιχειρήσεις.

1989: Συναντούνται στη Μάλτα οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, Τζορτζ Μπους και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, για την επίτευξη μιας "ειρηνικής, δημοκρατικής αλλαγής" στην ανατολική Ευρώπη.

1990: Μετά τη γερμανική ενοποίηση, ο συνασπισμός του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ κερδίζει τις πρώτες ελεύθερες γενικές εκλογές από το 1932.

1991: Η Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

1992: Το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ φωτογραφίζει γαλαξίες, που απέχουν πάνω από 10 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.



1993: Στην Κολομβία, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις σκοτώνουν σε μια ταράτσα τον "βασιλιά της κοκαΐνης", Πάμπλο Εσκομπάρ.

1994: Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τη συμφωνία της GATT, όπως επίσης και η Βουλή του Λουξεμβούργου, του πρώτου κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



1994: Πεθαίνει ο Τάσος Κόρφης, πολύπλευρη προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων και της τέχνης του πολέμου.

1995: Καταδικάζεται στη Σιγκαπούρη σε φυλάκιση 6,5 ετών ο Νικ Λίσον, που θεωρήθηκε υπεύθυνος για την κατάρρευση της βρετανικής τράπεζας Μπάρινγκς εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών του σε θέματα τραπεζικών συναλλαγών.

1996: Στην Τουρκία, 80 μέλη του αριστερού κόμματος της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, ζητούν την παραπομπή της ΥΠΕΞ Τανσού Τσιλέρ, για πιθανές διασυνδέσεις της με ακροδεξιούς κακοποιούς.

1997: Στην Τουρκία, η φυλακισμένη Κούρδισα βουλευτής Λεϊλά Ζάνα αρνείται να δεχθεί απονομή χάριτος για λόγους υγείας.

1998: Υπογράφεται από τον υφυπουργό αθλητισμού Ανδρέα Φούρα και τον γ.γ Αθλητισμού Γιάννη Σγουρό η ανάθεση μελέτης κόστους 250 εκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή του Σπιτιού της Άρσης Βαρών στη Νίκαια, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 3,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

2001: Η ενεργειακή εταιρία Enron, που εδρεύει στο Χιούστον των ΗΠΑ δηλώνει χρεοκοπία.

2002: Την ανατροπή του Προέδρου Ούγκο Τσάβες απεργάζεται η αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα, οργανώνοντας σειρά διαδηλώσεων. Καθ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των αντιπάλων του Τσάβες και της αστυνομίας είναι μόνιμο σκηνικό στους δρόμους του Καράκας. Η γενική απεργία παραλύει τον δημόσιο τομέα της χώρας και επηρεάζει την παραγωγή πετρελαίου αλλά ο Τσάβες παραμένει ανυποχώρητος.



2008: Πεθαίνει η Μαργαρίτα Καραπάνου, συγγραφέας.

2012: Τραγωδία στην Ιαπωνία όταν 30 αυτοκίνητα εγκλωβίζονται σε τούνελ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα.


2013: Πεθαίνει ο Τζούνιορ Μέρβιν, Τζαμαϊκανός μουσικός της ρέγκε, γνωστός για το τραγούδι του «Police and Thieves», που γνώρισε επιτυχία στην ερμηνεία των Clash το 1977. 

Ο καιρός σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας, πυκνότερες κατά διαστήματα στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναμένουμε σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 14 και τοπικά 15 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, -1 έως 12 στη βόρεια Ελλάδα, 1 έως 15 και τοπικά 16 στη δυτική Ελλάδα, 1 έως 16 στο βόρειο Αιγαίο και από 5 έως 17 και τοπικά 18 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βόρεια έως 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας


Η 2α Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Δουλείας το 1949 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Παρά τους αγώνες αιώνων, η δουλεία δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς στον κόσμο μας. Μορφές της δουλείας είναι η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, το εμπόριο λευκής σαρκός και η διακίνηση των λαθρομεταναστών.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

2/12 : Αγία Μυρώπη


Μάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 2 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν τα ονόματα Μυρόπη και Μερόπη.

Η Μερόπη έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Έφεσο, όμως ορφάνεψε μικρή από τον πατέρα της κι έτσι ανατράφηκε από τη μητέρα της, η οποία καταγόταν από τη Χίο. Το νεαρό κορίτσι προσερχόταν καθημερινά στον τάφο της Αγίας Ερμιόνης και λάμβανε το εξερχόμενο απ’ αυτόν μύρο. Για την πράξη της αυτή πήρε το όνομα Μυρόπη (ή Μυρώπη).

Κατά το διωγμό των Χριστιανών, που έγινε στα χρόνια του ρωμαίου αυτοκράτορα Δέκιου (249-251), η Μυρόπη μαζί με τη μητέρα της, μετακόμισε στη Χίο. Εκεί περνούσε τον καιρό μελετώντας την Αγία Γραφή, διαδίδοντας το Θείο Λόγο και ασκώντας μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.

Όμως, ο διωγμός εξαπλώθηκε και στην ειρηνική Χίο. Μεταξύ των εκεί διωχθέντων ήταν και ο μάρτυρας Ισίδωρος. Ο ειδωλολάτρης τοπάρχης Νουμέριος είχε διατάξει να μείνει άταφος, όμως η Μερόπη, ξεγελώντας τον φύλακα, πήρε το λείψανο και το έθαψε με κάθε ευλάβεια.

Ο Νουμέριος εξοργίστηκε και διέταξε την παραδειγματική τιμωρία της Μυρόπης. Οι άνδρες του την έσυραν στους δρόμους της πόλης και παράλληλα τη χτυπούσαν με ρόπαλα, ώσπου η σεμνή κόρη παρέδωσε το πνεύμα εις Κύριον. 

Aπολυτίκιο

Καλλιμάρτυς Μυρόπη, και Χριστού Νύμφη άφθορε, νυν Αυτώ παρεστώσα ως ωραία και πάγκαλος, ως λίθους φαιδρούς και διαυγείς, τα στίγματα φέρουσα σαρκός, και αιμάτων την πορφύραν ως βασιλίς περικειμένη ένδοξε, δυσώπει αυτόν υπέρ ημών, των εκ πόθου ευφημούντων σου, ύμνοις επινικίοις και ωδαίς την θείαν άθλησιν.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Οι τοίχοι που χτίζουμε γύρω μας για να κρατήσουν τη λύπη μακριά, κρατούν απ’ έξω και τη χαρά.

Jim Rohn
 1930-2009 
Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας