5.7.16

Τα 20 ωραιότερα μοναστήρια της Ελλάδας! Γνωρίστε τα...


Η Ελλάδα είναι διάσπαρτη από όμορφα μοναστήρια. Υπάρχουν συνολικά 230 μοναστήρια σε ολόκληρη την επικράτεια, άρρηκτα δεμένα με την ελληνική φύση και ιστορία.

Κάποια από αυτά βρίσκονται σκαρφαλωμένα σε απόκρημνους βράχους, κάποια αιωρούνται πάνω από γκρεμούς και άλλα ορθώνουν το ανάστημα τους σε ανεμοδαρμένες πλαγιές και σε καταπράσινες πεδιάδες.

Όλα τα μοναστήρια μας είναι όμορφα. Υπάρχουν όμως 20 που ξεχωρίζουν. Ελάτε να ταξιδέψουμε για να τα γνωρίσουμε:

1. Μονή Σίμωνος Πέτρας
Μονή Σίμωνος Πέτρας

Η Μονή Σίμωνος Πέτρας, γνωστή και ως Σιμωνόπετρα, είναι 13η στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους. Βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων πάνω από τη θάλασσα, σε βράχο από γρανίτη, που έχει βάθος 10 χλμ. μέσα στη γη. Μοιάζει σχεδόν να κρέμεται. Ξεκίνησε να κτίζεται το 1257, και θεωρείται σύμφωνα με την Wikipedia ένα από τα τολμηρότερα οικοδομήματα του Mεσαίωνα.

2. Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Λούσιος, Αρκαδία
Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, Λούσιος, Αρκαδία

Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η Μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κόβει την ανάσα στον ανυποψίαστο και πρωτάρη επισκέπτη. Κατά την παράδοση, η ιδρυσή της ανάγεται στα μέσα του 12ου αιώνα (1167). Η Μονή διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη με σημαντικά θεολογικά και φιλοσοφικά βιβλία. Στο Ηγουμενείο και στο Αρχονταρίκι υπάρχουν παλιές φωτογραφίες, εκκλησιαστικά πρόσωπα και γράμματα του Κολοκοτρώνη.

3. Μονή των Ταξιαρχών Σερίφου
Μονή των Ταξιαρχών Σερίφου

Το κτίσμα της Μονής θυμίζει φρούριο, κάτι που έγινε σκοπίμως ώστε να προστατευθεί ο πλούτος της από τους πειρατές. Η Μονή είναι αφιερωμένη στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι οποίοι είναι και οι προστάτες του νησιού. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα του Ταξιάρχη προσφέρθηκε από καπετάνιο κυπριακού πλοίου, μετά την κατάκτηση της μεγαλονήσου από τους Τούρκους το 1570

4. Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης
Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Η Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης βρίσκεται σε περίοπτη θέση σε κατάφυτη πλαγιά του όρους Παΐκου, σε υψόμετρο 600 μ., βόρεια της κοινότητας Πεντάλοφος Γουμένισσας και νότια της κοινότητας Γρίβα Γουμένισσας. Στα νοτιοδυτικά της Γρίβας και σε απόσταση 2 χιλιομέτρων βρίσκεται η Μονή, από την οποία φαίνεται ολόκληρος ο κάμπος του Αξιού από το Κιλκίς έως τη Θεσσαλονίκη.

5. Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου
 Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου

Η Ιερά Μονή της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου βρίσκεται στα ορεινά Καλάβρυτα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την πόλη των Καλαβρύτων. Η μορφολογία του εδάφους που είναι κτισμένη η Μονή είναι αυτή που της έδωσε την ονομασία της, με τον τεράστιο βράχο να στέκεται απο πάνω της άγρυπνος φύλακας, ενώ από κάτω απλώνεται η κοιλάδα του Βουραϊκού. Είναι κτισμένη σε ύψος 924 μέτρων, στη σπηλιά της ρίζας ενός τεράστιου βράχου, βάθους 30 μέτρων, ύψους 60 μέτρων και πλάτους 60 μέτρων.

6. Ιερά Μονή Προυσσού στον Προυσσό
Ιερά Μονή Προυσσού στον Προυσσό

Είναι από τα λίγα μοναστήρια που σώζονται στην Ευρυτανία κι αποτελεί σημαντικό πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της εποχής. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 υπήρξε στη Μονή η μοναστική αδελφότητα, η οποία λειτούργησε και σαν σχολείο. Η Μονή αποτέλεσε επίσης καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές, όπως ο Λάμπρος Κατσαντώνη, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Μάρκος Μπότσαρης. Μάλιστα, το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα τα όπλα του Καραϊσκάκη.

7. Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας
Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας

Η ανδρική Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας βρίσκεται στη νότια και απόκρημνη ακτή της Αμοργού, ορατή μόνον από το πέλαγος, που απλώνεται απέραντο κάτω από τα βράχια, 300 μ. υψηλά. Η κάτασπρη, απέριττη όψη της μονής εναρμονίζεται θαυμαστά με τα πολύχρωμα ανώμαλα βράχια. Ιδρύθηκε από τον Αλέξη Κομνηνό το 1088 και πήρε το όνομά του από την περιοχή Χόζοβα των Αγίων Τόπων από όπου μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στη Χάρη της Παναγίας και δεν θεωρείται μόνο το πιο λαμπερό στολίδι της Αμοργού αλλά κι ο προστάτης του νησιού.

8. Ιερά Μονή Αγίου Θεολόγου Πάτμου
Ιερά Μονή Αγίου Θεολόγου Πάτμου

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο αποτελεί για όλο τον Χριστιανισμό ένα σημαντικό προσκύνημα και θεωρείται το σημαντικότερο μοναστήρι του Αιγαίου Πελάγους. Παράλληλα, μαζί με το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και την περιοχή της Χώρας της Πάτμου αποτελεί παγκόσμιο μνημείο κληρονομιάς από την Unesco. Ιδρύθηκε από τον Όσιο Χριστόδουλο. Κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας, η Πάτμος ήταν σχεδόν έρημη. Ένας προικισμένος και μορφωμένος μοναχός ο Χριστόδουλος ο Λατρινός, ζητάει το 1088 και του παραχωρείται όλο το νησί, από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό, για να ιδρύσει μοναστήρι προς τιμή του Ευαγγελιστή.

Ο Χριστόδουλος μένει στην Πάτμο μέχρι το 1118 μέχρι που επιδρομές Αράβων πειρατών τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το νησί. Τους επόμενους αιώνες φωτισμένοι μοναχοί συνεχίζουν τη δράση της μονής. Η ίδρυση της μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, σήμανε την γένεση ενός πολιτιστικού – πνευματικού – θρησκευτικού κέντρου, που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον Χριστιανικό κόσμο.

9. Μονή Έλωνας
Μονή Έλωνας

Η Μονή Έλωνας είναι ένα από τα ομορφότερα και τα πλέον γνωστά μοναστήρια της Αρκαδίας. Βρίσκεται στο δρόμο για τον Κοσμά 14 χιλ από το Λεωνίδιο (107 χλμ. από την Τρίπολη) στο φαράγγι του Δαφνώνα. Είναι φημισμένη για την τοποθεσία της. Χτισμένη σε ένα κάθετο και επιβλητικό κοκκινόβραχο, συναρπάζει τον επισκέπτη δίνοντας την εντύπωση ότι αιωρείται στο χάος. Η θέση της προσφέρει εξαιρετική θέα στη γύρω περιοχή.

Η μονή ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Το καθολικό της είναι κτισμένο το 1809. Το πέτρινο καμπαναριό κατασκευάστηκε το 1831. Πιστεύεται, ότι η εικόνα της «Παναγίας της Ελώνας» που φυλάσσεται εκεί, είναι έργο του Αποστόλου Λουκά (μια από τις 70 εικόνες που ζωγράφισε). Θεωρείται θαυματουργή από τους προσκυνητές και είναι ολόκληρη ασημωμένη.

10. Ιερά Μονή Ρουσάνου
Ιερά Μονή Ρουσάνου

Γνωστή και ως Αρσάνη, είναι μία από τις πιο φωτογραφημένες μονές των Μετεώρων, αν όχι ολόκληρης της χώρας (εκείνη που πρωταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, και στο εξώφυλλο του Lonely Planet για την Ελλάδα). Ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα και ανακαινίσθηκε περίπου το 1545 μ.χ. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα η ανάβαση στη μονή γινόταν με ανεμόσκαλες και αντικαταστάθηκαν το 1936 από 2 γέφυρες

11. Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα, Ήπειρος
Μονή Κηπίνας, Τζουμέρκα, Ήπειρος

Η Ιερά Μονή Κηπίνας, ίσως το πιο εντυπωσιακό μοναστήρι της Ηπείρου, προκαλεί δέος λόγω της θέσης του, καθώς είναι χτισμένο μέσα σε απόκρημνο βράχο στα Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες. Χτίστηκε το 1212 από το μοναχό Γρηγόριο και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Μέσα στη μονή μια μυστική πόρτα οδηγεί σε κρύπτη, όπου η σπηλιά αυτή την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των αντιστασιακών. Εντυπωσιακές τοιχογραφίες διακοσμούν το εσωτερικό του Ναού που χρονολογούνται από το 17ο αιώνα.

12. Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, Χανιά
Μονή Χρυσοσκαλίτισσας, Χανιά

Η Μονή Χρυσοσκαλίτισσας βρίσκεται 76 χλμ Νοτιοδυτικά από τα Χανιά, στο δρόμο για το περίφημο Ελαφονήσι. Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω σε έναν ψηλό βράχο με θέα στο Λιβυκό πέλαγος. Η παράδοση λέει ότι το τελευταίο σκαλί από τα 90 που έχει η Μονή ήταν χρυσό, γι” αυτό και ονομάστηκε Μονή Χρυσοσκαλίτισσας.

13. Μονή Φανερωμένης, Λασίθι
Μονή Φανερωμένης, Λασίθι

Βρίσκεται στη περιοχή της Ιεράπετρας και προς τα ΝΔ. του όρμου «παχιά άμμος». Η Μονή αυτή είναι περισσότερο γνωστή στους κατοίκους της Κρήτης ως Μονή «Παναγία των Γουρνιών». Το Καθολικό της Μονής είναι κτισμένο μέσα σε σπήλαιο εντός του οποίου και βρέθηκε.

14. Μονή Εσφιγμένου
Μονή Εσφιγμένου

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου είναι παραθαλάσσια και βρίσκεται βόρεια και ανατολικά της Αθωνικής χερσονήσου. Σύμφωνα με την παράδοση το μοναστήρι ιδρύθηκε από την αυτοκράτειρα Πουλχερία (408-450). Κατά τον 14ο αιώνα ηγούμενος του μοναστηριού είχε αναδειχθεί ο Γρηγόριος Παλαμάς. Παλιότερο κτίριο της Μονής είναι η τράπεζα που διατηρεί τοιχογραφίες του 16ου-17ου αιώνα.

Εκτός από το καθολικό και την τράπεζα η Μονή διαθέτει μια πολύ καλή συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων, από τις οποίες ξεχωρίζει η ψηφιδωτή εικόνα του Χριστού.

15. Το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας
Το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας

Μεταξύ των χωριών Αρίστη και Πάπιγκο, 48 χλμ. από τα Ιωάννινα και δίπλα από τον ποταμό Βοϊδομάτη, είναι χτισμένο πάνω σε βράχο το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας. Εδώ κατέφευγαν οι κάτοικοι και κρύβονταν στη χαράδρα όταν κινδύνευαν από τους Τούρκους.

Χτίστηκε το 1579 κατά τον Ι. Λαμπρίδη. Επιγραφές όμως που σώζονται αναφέρουν ότι κτίστηκε το 1665 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο και το αγιογράφησε ο μοναχός Παρθένιος το έτος 1673.Η θεμελίωση των κτiρίων στο βράχο έγινε με εξαιρετική επιτυχία και τέχνη.

16. Η Μονή του Σέλτσου (Πηγές)
Η Μονή του Σέλτσου (Πηγές)

Ο ναός ιδρύθηκε το 1697, οπότε έγιναν και οι τοιχογραφίες και το τέμπλο, και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μεγάλη είναι και η ιστορική σημασία της Μονής, καθώς το 1804 κλείστηκαν εκεί πάνω από χίλιοι Σουλιώτες για να γλιτώσουν από τους τουρκαλβανούς του Αλή Πασά.

Μετά από τετράμηνη πολιορκία κυριεύτηκε το μοναστήρι, σώθηκαν μόνο πενήντα Σουλιώτες, τα δε γυναικόπαιδα, για να μη πέσουν στα χέρια των Τούρκων, γκρεμίστηκαν σε βάραθρο 300 μέτρων.

17. Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου Τρικάλων
Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορμπόβου Τρικάλων

Βρίσκεται τέσσερα χιλιόμετρα από την όμορφη Κοινότητα Κλεινού της επαρχίας Καλαμπάκας, σε ύψος 680 μέτρων στη θέση «Μπουζιάνα». Πρόκειται για ένα από τα μνημεία πρώτης γραμμής για το νομό Τρικάλων μαζί με το μοναστηριακό συγκρότημα των Μετεώρων.

Είχε φρουριακή κατασκευή με πολεμίστρες στους τοίχους, κελιά, βοηθητικούς χώρους που κατελάμβαναν τη νότια και δυτική πλευρά που δυστυχώς κάηκαν στα δύσκολα χρόνια 1946-49. Επειδή κτίσθηκε μετά από την καταστροφή της ομώνυμης μονής, που ήταν κτισμένη στη θέση Χρύσινο, επικράτησε και είναι γνωστή ως μονή Χρυσίνου και γιορτάζει στις 23 Αυγούστου.

18. Μονή Στροφάδων – Ζάκυνθος
Μονή Στροφάδων - Ζάκυνθος

Το μοναστήρι είναι χτισμένο στο μεγαλύτερο από τα δύο νησιά των Στροφάδων και είναι αφιερωμένο στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στη Θεοτόκο των Πάντων χαρά.

Το πρώτο μισό του 13ου αιώνα ο Αυτοκράτορας της Νίκαιας Θεόδωρος ο Α” Λάσκαρις ίδρυσε την Ιερά Μονή Στροφάδων, αφιερωμένη στο Σωτήρα Χριστό (όπως συνήθιζαν οι βυζαντινοί Αυτοκράτορες). Σύμφωνα με τον ιστορικό της Ζακύνθου Λ. Ζώη ο Αυτοκράτορας Ιωάννης ο Παλαιολόγος ανεκαίνισε το μοναστήρι γύρω στα 1440 μ.Χ..

Το κτιριακό συγκρότημα έχει μορφή καστρόπυργου, είναι δηλαδή ένα οχυρό μοναστήρι. Το καθολικό της μονής, δηλ. ο κεντρικός Ναός, ο της Θείας Μεταμορφώσεως, βρίσκεται μέσα στον πύργο της Μονής, πράγμα μοναδικό τουλάχιστον σε Ορθόδοξο μοναστήρι. Στο κτιριακό συγκρότημα, απέναντι απο τον πύργο υπάρχει ο Ναϊσκος του Αγίου Γεωργίου, που φιλοξένησε το Σώμα του Αγίου μας ως τάφος Του για λίγα χρόνια. Το 1530 ή το 1538 κατά τον Χιώτη, το μοναστήρι δέχεται επίθεση Σαρακινών, οπότε σφαγιάζονται οι Πατέρες της Μονής.

19. Μονή Ζάβορδας
Μονή Ζάβορδας

Το Μοναστήρι της Ζάβορδας θεωρείτε το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της Δυτικής Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μοναστήρια εκτός Αγίου Ορους. Η Μονή της Ζάβορδας ήταν για αιώνες το σπουδαιότερο πνευματικό κέντρο για όλη την περιοχή και στα κτίριά της λειτουργούσε σχολή μοναχών.

Παρ' όλες τις ταλαιπωρίες που υπέστη η μονή με το πέρασμα των χρόνων, σήμερα σώζεται ένα μεγάλο μέρος από τα σημαντικότατα κειμήλιά της, το οποίο περιλαμβάνει εκκλησιαστικά σκεύη, σταυρούς αγιασμού και ευλογίας, ποιμαντικές ράβδους, κεντητά άμφια, δισκοπότηρα, εικόνες (με σημαντικότερη τον Σωτήρα Χριστό, του 16ου αιώνα, την οποία ανακάλυψε ο Οσιος Νικάνορας στη θέση που έχτισε τη μονή), καθώς και ένα σπουδαιότατο αρχείο με έγγραφα και κώδικες.

20. Ιερά Μονή Κορώνας – Καρδίτσα
Ιερά Μονή Κορώνας - Καρδίτσα

Σε υψόμετρο 1500μ ανάμεσα στις κοινότητες Μοσχάτου και Μεσενικόλα και σε θέση περίοπτη, βρίσκεται η Ι.Μ. Γεννήσεως Θεοτόκου, γνωστή ως Ιερά Μονή Κορώνας. Παλαιότερα ονομάζονταν Μονή Κρυεράς Πηγής ενώ ως Ιερά Μονή Κορώνας τη συναντάμε από τις αρχές του 18ου αιώνα.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Ιεζεκιήλ, ονομάσθηκε Κορώνα λόγω του ότι «ως εκ της τοποθεσίας, ης ην κείται, επιστρέφει το σημείον εις ο ευρίσκεται μακρόθεν εκ της πεδιάδος θεωμένη» ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Α. Ορλάνδο η ονομασία οφείλεται πιθανότατα σε κάποια παράδοση ή περιστατικό της ίδρυσης της μονής σχετικής με το πτηνό Κορώνη (κουρούνα).


Πηγή: dinfo.gr

Live στην "Βάρκα" γεμάτη απο τραγούδια με τον Γιάννη Νανόπουλο


Το Μουσικό Καλοκαίρι 2016 στο Μουσικό Μεζεδοπωλείο "ΒΑΡΚΑ" σας προσκαλεί αυτό το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 10 το βράδυ, για μια υπέροχη βραδινή μουσική βαρκάδα, δίπλα στην θάλασσα και κάτω από τον έναστρο ουρανό, με συντροφιά το καλοκαιρινό φεγγάρι και τις ερμηνείες του Γιάννη Νανόπουλου.

Όπως κάθε Σάββατο, έτσι και αυτή την φορά ο Γιάννης θα βρεθεί μαζί μας, για να μας ταξιδέψει με την κιθάρα του σε όμορφα και αγαπημένα μονοπάτια του Ελληνικού μας τραγουδιού.

Θα είμαστε όλοι εκεί.....
Μουσικό Μεζεδοπωλείο "ΒΑΡΚΑ"
Παραλία πλάκας Δρεπάνου

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6942634143


Απόψε στον ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ, στο Άργος


Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. και των Ρομπέν του ξύλου, κατέβηκαν ενωμένοι στο Υπουργείο Εργασίας για να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν. Ένιωσαν στο πετσί τους τις απαντήσεις της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού. Τις κενές υποσχέσεις στην συνάντηση με την αναπληρωτή υπουργό, τα γκλοπ και τα χημικά της αστυνομίας στην προσπάθεια των εργατών να στήσουν σκηνές μπροστά στο υπουργείο εργασίας.

Παρ' όλη την καταστολή, όμως, δεν κατέβηκαν μέχρι την Αθήνα για να γυρίσουν με άδεια χέρια. Εργαζόμενοι από την ΒΙΟΜΕ, από τον Ρομπέν του Ξύλου, αλληλέγγυοι από τις επιτροπές Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής και από το εργατικό ιατρείο στην ΒΙΟΜΕ κατέθεσαν για άλλη μια φορά τα αιτήματά τους και δηλώνουν δημόσια πως θα παραμείνουν έξω από το υπουργείο εργασίας μέχρι να πάρουν απαντήσεις και όχι μισόλογα και κούφιες υποσχέσεις. 

Καλούν σε συμπαράσταση συνδικάτα, συλλόγους και συλλογικότητες, αλληλέγγυο κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, οι άνθρωποι του Δον Κιχώτη αποφασίσαμε να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζόμενων στη ΒΙΟΜΕ και των Ρομπεν του Ξύλου οργανώνοντας μια βραδιά για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα τους, την Τρίτη 5/7.

Στην προσπάθειά μας να ενεργοποιήσουμε και να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας, στις 9 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Κατάληψη, Αντίσταση, Παραγωγή ΒΙΟ.ΜΕ. / Occupy, Resist, Produce Vio.Me» παραγωγής 2015 και διάρκειας 30'. Στο ντοκιμαντέρ έχουν καταγραφεί συζητήσεις με τους εργαζομένους και συνελεύσεις τους που αποτελούν το κύριο μέσο λήψεις αποφάσεων.

Οι συζητήσεις αυτές προσφέρουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να δημοσιοποιήσουν επιτεύγματα, δυσκολίες, πλεονεκτήματα και προκλήσεις που αφορούν σε θέματα διαχείρισης της εργασίας.

Αμέσως μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει live μουσική βραδιά με τους Φώντα Δαγρέ και Δημοσθένη Τσάμη!

Καλούμε αλληλέγγυο, εργαζόμενο, άνεργο που θέλει να ενημερωθεί, να δραστηριοποιηθεί και να αντισταθεί σε αυτή την αγριότητα που επιβάλλουν στις ανθρώπινες και στις εργασιακές σχέσεις να βρεθεί στο χώρο του Δον Κιχώτη σήμερα Τρίτη 5/7 στις 9 μ.μ.

Η οδοντίατρος που αναλαμβάνει να νοικοκυρέψει την υγεία στην Αργολίδα


Ως νέα διοικήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας τοποθετήθηκε η οδοντίατρος Αγγελική Φλώκου.

Η Αγγελική Φλώκου, που αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στον νευραλγικό αυτό χώρο, έχει πτυχίο από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και πτυχίο του Οδοντιατρικού Τμήματος του ΕΚΠΑ.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και υποψήφια διδάκτωρ στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ με γνωστικό πεδίο την αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας.

Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως ιδιώτης οδοντίατρος, ελεγκτής οδοντίατρος ασφαλισμένων του ΤΣΜΕΔΕ και ελεγκτής οδοντίατρος ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ.

Συμμετέχει σε προγράμματα Προληπτικής Οδοντιατρικής στα σχολεία του Δήμου Άργους και είναι μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αργολίδας από το 1997.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Έτοιμο το Ναύπλιο για πιο πολύ στίβο, σύμφωνα με τον Δήμαρχό του...


Ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Στάδιο Ναυπλίου ο νότιος όμιλος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Παμπαίδων /Παγκορασίδων Α΄ με τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από τις ΕΑΣ: Περιφέρεια Πελοποννήσου, Βόρεια Πελοπόννησος, Πειραιάς & Νοτιοδυτική Αττική, Αθήνα, Δυτική Αττική, Λέσβος, Χίος – Σάμος, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και τα σωματεία από Βοιωτία και Εύβοια.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρο έχουν τεθεί οι βάσεις για να φιλοξενήσει το Ναύπλιο και άλλες μεγαλύτερες διοργανώσεις κλασικού αθλητισμού στο μέλλον.

Όπως αναφέρει ο Δ. Κωστούρος από τον λογαριασμό του στο facebook:

«Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Παμπαίδων - Παγκορασίδων τελείωσε την Κυριακή στο Ναύπλιο. Ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση που φιλοξενήσαμε, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού όπως έχω ξαναπεί, είμαστε πάρα πολύ τυχεροί σαν δήμος που έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να φέρουν εις πέρας οποιαδήποτε διοργάνωση τους ανατεθεί.

Η συνεργασία μας με τον ΣΕΓΑΣ και τον κ. Μπόλλα υπήρξε και συνεχίζει βέβαια να είναι άψογη και είμαι σίγουρος ότι η πόλη μας θα φιλοξενήσει ακόμα μεγαλύτερες διοργανώσεις στίβου. Έχουμε περάσει με άριστα όλες τις δοκιμασίες και έχουμε δώσει τα διαπιστευτήρια μας.

Συγχαρητήρια σε όλους, πρώτα απ όλα στους πρωταγωνιστές για την προσπάθεια τους, όπου βέβαια είναι τα παιδιά, στους γονείς που τα στηρίζουν και είναι δίπλα τους και φυσικά σε όλους όσους δούλεψαν για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα».


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανανεώνει και πάλι το καλοκαιρινό του ραντεβού με τον κόσμο του σύγχρονου χορού. Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με νέα Καλλιτεχνική διευθύντρια την Κατερίνα Κασιούμη, διοργανώνεται από τις 15 έως τις 26 Ιουλίου 2016, και προσκαλεί το φιλότεχνο κοινό και τον κόσμο του χορού να παρακολουθήσουν το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμά του και να συμμετάσχουν ενεργά στα σεμινάρια και στις παράλληλες εκδηλώσεις του. 

Η Καλαμάτα, ο Δήμαρχός της κ. Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Επιχείρηση «Φάρις» του Δήμου και διοργανώνει το Φεστιβάλ, θα υποδεχτούν φέτος οκτώ διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, δύο σεμινάρια, ένα εργαστήρι και δέκα παράλληλες διοργανώσεις, σε  είκοσι έξι εκδηλώσεις. 

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού δεν μπορεί παρά να είναι η συνέχεια ενός επιτυχημένου από όλες τις απόψεις Φεστιβάλ, το οποίο δημιούργησε και ανέδειξε σε υψηλού επιπέδου ελληνικό αλλά και διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός, επί 21 χρόνια, η πρώτη του Καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου. Η Καλαμάτα έγινε διεθνώς γνωστή ως πόλη του χορού και το Φεστιβάλ της άνοιξε νέους δρόμους για τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα, σε μια εποχή που ήταν ελάχιστα γνωστός στη χώρα, παρουσιάζοντας πρωτοπόρες παραστάσεις και χορογράφους από όλο τον κόσμο, ενημερώνοντας γενιές ελλήνων χορευτών και χορογράφων, διευρύνοντας και εκπαιδεύοντας ένα πλατύ κοινό που αγάπησε και υποστήριξε  θερμά το θεσμό. 

Στο παραπάνω πλαίσιο, το 22ο Φεστιβάλ, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που έχουν διαμορφώσει την ταυτότητά του ως ξεχωριστή, αποκεντρωμένη εκδήλωση με διεθνή αναγνώριση, και αντιμετωπίζοντας και αυτό τις γενικότερες δύσκολες συνθήκες στη χώρα, έχει προγραμματίσει  παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας στις οποίες εκπροσωπούνται οι τάσεις της σύγχρονης χορευτικής σκηνής, καθώς και η ομορφιά της διαφορετικότητας της ανθρώπινης φύσης, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της τέχνης του χορού. Επιπλέον, εντάσσει αρμονικά, προβάλλει και υποστηρίζει ιδιαίτερα έλληνες χορογράφους και ομάδες χορού. 

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αναδεικνύονται στο κύριο και στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα: πρώτο, στην εκ νέου συνεύρεση με τις αρχές του σύγχρονου χορού, με την έννοια της ανατροφοδότησης της σύγχρονης τέχνης με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες και πρακτικές και, δεύτερο, στο χορό για όλους, με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία.

Και στο 22ο Φεστιβάλ τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, και φέτος στοχεύουν στο να αναδειχθούν οι σύγχρονοι χορευτικοί προβληματισμοί στα θέματα της έκφρασης, της τεχνικής και της δημιουργικής προσέγγισης της κίνησης, μέσα από τα δύο δεκαήμερα σεμινάρια, που έχουν προγραμματιστεί το ένα για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές του χορού και το άλλο για  ερασιτέχνες-λάτρεις του χορού όλων των ηλικιών. 

Ακόμα, διοργανώνεται ένα σύντομο, αλλά ξεχωριστό εργαστήριο σύγχρονου χορού, που απευθύνεται σε όλους, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία (18 χρονών και άνω), για τη συμμετοχή των οποίων δεν απαιτείται γνώση χορού, μόνο το ενδιαφέρον και η επιθυμία για κίνηση! 

Η σειρά των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί «ανοίγονται» στην πόλη και φιλοδοξούν να αναδείξουν μια άλλη πλευρά της διοργάνωσης, που υποστηρίζει τις συνέργειες και τις συνεργασίες με πολλούς και διαφορετικούς θεσμούς και συνδυάζει το χορό με βραδιές μουσικής, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις.

Το 22ο Φεστιβάλ, έτσι, διευρύνει την ήδη πολύ καλή συνεργασία του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα,  όπου συνεχίζεται η Έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», η οποία θα πλαισιωθεί και με μια παράσταση χορού. Συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ειδικότερα με το πρόγραμμα Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά, Καλλιτεχνικής διευθύντριας Θεάτρου και Χορού της Στέγης. Η Εθνική Λυρική Σκηνή με παραγωγή του Μπαλέτου της ανοίγει την αυλαία του Φεστιβάλ, και το CineDoc εμπλουτίζει τις παράλληλες εκδηλώσεις του με την προβολή πολύ-βραβευμένου ντοκιμαντέρ για το χορό, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Το 22ο Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλη την πόλη, και φέτος δηλώνει την παρουσία του στο Μέγαρο Χορού, στο Πνευματικό Κέντρο, στο Ζουμπούλειο Μέγαρο, στο Δημοτικό Στάδιο , στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Συνοπτικό πρόγραμμα:

Καλλιτεχνική διευθύντρια: Κατερίνα Κασιούμη

Παρασκευή 15 & Σάββατο 16.7 | 22:00 | Links
Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής | Αντώνης Φωνιαδάκης
Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα 

Σάββατο 16.7 | 19:00 | 10,000 Litres | Me on Top
ΝΕΟΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΙ Ευαγγελία Κολύρα, Άρτεμις Λαμπίρη
Συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Κυριακή 17 & Δευτέρα 18.7 | 20:00 | Opus
Λέων και Λύκος | Χρήστος Παπαδόπουλος 
Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Τρίτη 19 & Τετάρτη 20.7 | 20:00 | Στην άκρη του βατήρα
Αμάλγαμα | Μαρία Γοργία 
Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Τρίτη 19.7 | 22:00 | Drops of Peace
Dk-Bel | Sophie Bulbulyan, Pelma | Λία Χαράκη                               
Quasi Stellar | Αποστολία Παπαδαμάκη 
Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, Είσοδος Ελεύθερη

Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7 | 20:00 | Beheld & Notturnino 
Candoco Dance Company | Alexander Whitley & Thomas Hauert
Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα

Κυριακή 24.7 | 22:00 | Europium  
RootlessRoot | Λίντα Καπετανέα και Jozef Fruček 
Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα

Παράλληλες Εκδηλώσεις 

Κυριακή 17 & Δευτέρα 18.7 | 22:00 | First Position (προβολή)
Bess Kargman
Συνδιοργάνωση: CineDoc- Υποστήριξη: Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα
Μέγαρο Χορού-Βέραντα

Τρίτη 19.7 | 18:00 & Κυριακή 24.7 | 12:00 | Μυθικοί χοροί της Μεσσηνίας (έκθεση) & Χορογραφίες της Barbara Kane 
Συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

Τετάρτη 20.7 |12:30 | Drops of Breath (προβολή)
Dk-Bel | Sophie Bulbulyan  
Quasi Stellar | Αποστολία Παπαδαμάκη 
Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Τετάρτη 20.7 | 22:00 | Cello in my Life
Indira Rahmatulla (ρεσιτάλ τσέλου και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί των Στ. Γκόνου, Ν. Πέππα-Τριαντάρη, Ν. Γραμματικοπούλου, Β. Αναγνωστοπούλου)
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο

Πέμπτη 21 & Παρασκευή 22.7 | 22:00 | All This Can Happen (προβολή)
Siobhan Davies & David Hinton
Μέγαρο Χορού-Βεράντα

Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 & Σάββατο 23.7 | 13:00-22:00 | The Running Tongue (εγκατάσταση/ταινία)
Siobhan Davies & David Hinton 
Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Παρασκευή 22.7 | 18:00 | Screendance: Ομιλία του David Hinton - Συζήτηση
Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Κυριακή 24.7 | 20:00 | Παρουσίαση σεμιναρίου της Barbara Kane
Μέγαρο Χορού-Στούντιο 

Δευτέρα 25.7 | 20:00 | Παρουσίαση σεμιναρίου της Pat Catterson
Μέγαρο Χορού-Στούντιο

Τρίτη 26.7 | 22:00 | Γκαλά όπερας
Δημήτρης Πλατανιάς  
Μέγαρο Χορού-Κεντρική Αίθουσα 

Εκπαιδευτικές δραστηριότητες - Εργαστήρι 

15-25.7 | 10:00-12:00 | Σεμινάριο χορού με την Barbara Kane
Ζουμπούλειο Μέγαρο

15-25.7 | 10:00-12:00 | Σεμινάριο χορού με την Pat Catterson 

21.7 | 12:00-14:00 | Εργαστήρι με τους Candoco Dance Company
Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
Θ.Α. Διάλεξη της Pat Catterson

Συνδιοργανωτές σε παράλληλες εκδηλώσεις:
Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας
Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
CineDoc, με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα

ΧΟΡΗΓΟΣ: Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση  

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Φεστιβάλ EFEE - Europe for Festivals, Festivals for Europe.


ΠΗΓΗ: culturenow.gr

Loutraki Festival 2016


Το Loutraki Festival, το Φεστιβάλ του Λουτρακίου επιστρέφει για τη 2η διοργάνωσή του με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, για να μας ταξιδέψει κι αυτό το καλοκαίρι στην τέχνη και στον πολιτισμό.

Σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ Λουτρακίου, σε ένα ταξίδι τέχνης και πολιτισμού που διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Δήμο Λουτρακίου –Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και γεμίζει με μελωδίες και ρυθμό τις νύχτες του καλοκαιριού μας.

Φιλοδοξία μας είναι να διατηρήσουμε ζωντανό τον πολιτισμό στην πόλη μας και να προσφέρουμε δημιουργικές πολιτιστικές διεξόδους στους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου μας.

Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ Λουτρακίου να συνεχίσει να είναι μια γιορτή που θα παράγει πολιτισμό, θα εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου πολιτιστικές προτάσεις και θα συμβάλλει ενεργά στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής έκφρασης και της πολιτιστικής δημιουργίας.

Σας προσκαλούμε όλους να γίνουμε συνοδοιπόροι σε αυτή τη διαδρομή καλλιτεχνικής έκφρασης και να απολαύσουμε μαζί ποιοτικές βραδιές πολιτισμού.

Καλό καλοκαίρι, από καρδιάς.

Γεώργιος Αλκ. Γκιώνης
Δήμαρχος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων

Το Φεστιβάλ Λουτρακίου 2016 ανοίγει την αυλαία του για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με πολιτιστικές δραστηριότητες που αποτελούν το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κοινωνικό κεφάλαιο σε μια εποχή αντιφάσεων και προκλήσεων.

Το φετινό πολιτιστικό καλοκαίρι θα δημιουργήσει μια μοναδική ατμόσφαιρα που σε συνδυασμό με την ποιότητα της τέχνης και της παραγωγής θα αναδείξει τη φυσιογνωμία της υπαίθρου, το περιβάλλον της πόλης μας και τις παραδόσεις
της περιοχής μας.

Παράλληλα, θα επιτρέψει στους κατοίκους και τους επισκέπτες να οραματιστούν εκ νέου και να αποδράσουν από την τυποποιημένη διασκέδαση, συμμετέχοντας εποικοδομητικά. Ο πολιτισμός είναι το πιο ζωντανό και ελπιδοφόρο κοινωνικό κεφάλαιο στην δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Επενδύουμε και φέτος σε μία διοργάνωση με πλούσιο πρόγραμμα, με πολλούς καλλιτέχνες και νέες θεματικές που μας επιτρέπουν να αναβαθμίσουμε θεματικά το φεστιβάλ.

Σας εύχομαι ολόθερμα αυτή η διοργάνωση να είναι το έναυσμα για να ενωθούμε όλοι γύρω από μια κοινή καλλιτεχνική συγκίνηση κι ένα κοινό πολιτιστικό όραμα.

Αναστάσιος Σακελλαρίου
Αντιδήμαρχος Πολιτισμού - Αθλητισμού - Τουρισμού

Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Σύλλογός μας «Φίλοι Μουσικής Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων» και ο Δήμος, συνδιοργανώνουν το θερινό πολιτιστικό Φεστιβάλ Λουτρακίου 2016.

Ένα σύνολο εκδηλώσεων καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Ένα σύνολο αγώνων του ωραίου, για να νικήσουμε τη φθορά του χρόνου και των δύσκολων καιρών.

Για να αναδείξουμε την κοινωνική αξία του πολιτισμού. Για να ξαναγεννηθεί η αισιοδοξία και η ελπίδα του αύριο. Για να νικήσουμε την καθημερινότητα και να βρούμε την ομορφιά της ζωής .

Οι προηγούμενοι στόχοι θα αποτελούσαν ωστόσο, θεωρητικά αφηγήματα και ευγενείς φιλοδοξίες, εάν δεν στηρίζονταν πέραν των αξιόλογων χορηγιών και στην αγάπη του κοινού. Ενός κοινού που μας συμπαραστάθηκε και μας ενθάρρυνε στο ξεκίνημα μας.

Για αυτό και η νέα υποσχετική από πλευράς μας, ότι ο διάλογος που ανοίξαμε μαζί του δεν θα μείνει ημιτελής.

Καλό Καλοκαίρι!

Πελοπίδας Μαυρόπουλος
Πρόεδρος Δ.Σ.
Συλλόγου Φίλων Μουσικής

Ακολουθεί το συνοπτικό πρόγραμμα:

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ»
Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη

20 Ιουλίου
1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου
Ώρα 21.30
Εισιτήριο: 7 €

Riverbridge & Final Act Live

22 Ιουλίου
Club Hotel Casino Loutraki
Ώρα 21.30

Αντώνης Αγγελίδης LIVE

22 Ιουλίου
Παραλία Φλάμπουρο, Φλαbaraki
Ώρα 20.30

Grease
Aποσπάσματα από το μιούζικαλ Grease
Της Κορινθιακής Πειραματικής ομάδας χορού "Πυρήνας" της Έλενας Μιχαηλίδου

24 Ιουλίου
Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου
Ώρα 21.30

«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ»
ΤΑΚΙΜ • Παντελής Θαλασσινός • Αρετή Κετιμέ

25 Ιουλίου
1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου
Ώρα 21.30
Εισιτήριο: 10€, Προπώληση: 8€

Έκθεση του Αρχιτεκτονικού έργου Δημήτρη & Σουζάνας Αντωνακάκη με αφορμή τα 50 χρόνια δημιουργίας

29 Ιουλίου
Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου
Ώρα 20.00

PARTY με τον Pepper

30 Ιουλίου
Φλαbaraki
Ώρα 16.30

Rock Festival
Blue Stripe
NORM.A
ΌΡΑΜΑ

3 Αυγούστου
Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου
Ώρα 21,00

Παρουσίαση Βιβλίου
«O Πιο Γλυκός Ύπνος» του Γιάννη Πέτρου

4 Αυγούστου
Νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη Λουτρακίου
Ώρα 21.00

BEACH PARTY
Οι Swingin’ Cats επιστρέφουν ανανεωμένοι με φόντο την ειδυλλιακή παραλία του Ypa nema! Το beach party του Loutraki Festival ήρθε για να μείνει!

5 Αυγούστου
Λίμνη Βουλιαγμένης, Ypanema
Ώρα 21.30

Άνθρωποι & Ποντίκια
Θεατρική Παράσταση

6 Αυγούστου 
Πάρκο Δεξαμενής Λουτρακίου
Ώρα 21.00
Εισιτήριο: 10€, Προπώληση: 7€

Blues Festival
Mystery Train
ON/OF Blues Band
Four Below Blue
South ‘n Blues
Boogie Sinners
Blues Cargo

12-13 Αυγούστου
Παραλιακό Πάρκο Λουτρακίου
Ώρα 21.00

ΑΛΚΗΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
«ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

18 Αυγούστου 
1ο Δημοτικό Σχολείο Λουτρακίου
Ώρα 21.30
Εισιτήριο: 12€, Προπώληση: 10€

BEACH PARTY
Grupo Buenaventura»

20 Αυγούστου
Λίμνη Βουλιαγμένης, Ypanema
Ώρα 21.30

TUESDAY'S SUNSET
Κάθε Τρίτη και λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα

Βασίλης Μπαμπανιάρης
Muddy Roads
Σκληρά καρύδια
Της νύχτας τα βελούδα
Deejay Nic the band - Rockstep
George Spanos Trio

26 Ιουλίου
2, 9 & 16 Αυγούστου
Παραλία Λουτρακίου
Ώρα 21.00

Odyssia Festival 2016
Σχίνος Κορινθίας, Αλεποχώρι, Αττική

31 Αυγούστου - 4 Σεπτεμβρίου
30 Αυγούστου Opening Party
5 Σεπτεμβρίου Closing Party

Καλλιτεχνική/Οργανωτική Επιτροπή Loutraki Festival

Σύλλογος Φίλων Μουσικής: Πελοπίδας Μαυρόπουλος, Πρόεδρος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής
Βασίλης Πιερρακέας, Αντιπρόεδρος
Παναγιώτης Δρίτσας, Γραμματέας
Τάκης Λυκομήτρος, Ταμίας
Χρήστος Ζερβός
Χρήστος Ρούσσης
Γιώργος Αλμπάνης

Αναστάσιος Σακελλαρίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού
Έλλη Ρουμπέν, Υπεύθυνη Οργάνωσης και Παραγωγής
Έλενα Χριστάκου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Μαρία Ράπτη, Σχεδιασμός Εντύπου, Αφισών

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια και υποστήριξή τους Χρίστο Δήμα (Βουλευτή Κορινθίας), Αλέξη Κωστάλα, Δημήτρη Στάμου, Μίλτο Παπαδημητρόπουλο.


ΠΗΓΗ: culturenow.gr

Στις 11 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις


Σε λίγες ημέρες τα εμπορικά καταστήματα θα ρίξουν τις τιμές των προϊόντων τους καθώς θα ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις.

Από τις 11 Ιουλίου τα καταστήματα θα μπουν σε εκπτωτικό περιβάλλον και σε αυτό θα παραμείνουν έως τις 31 Αυγούστου με τους εμπόρους να ελπίζουν πως θα αυξηθεί η κίνηση προκειμένου να ρεφάρουν από τα σπασμένα του χειμώνα.

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή 17 Ιουλίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά.


ΠΗΓΗ: diogenis-press.gr

Βασιλιάς Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος του Πέρσυ Σέλλεϋ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου


Το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανασύρει από την αφάνεια το άπαιχτο έργο του μεγάλου Άγγλου ποιητή και φιλέλληνα Πέρσυ Σέλλεϋ, "Βασιλιάς Ποδάγρας", το οποίο παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου 2016. 

Ο Ποδάγρας εκδόθηκε ανώνυμα το 1820 και κατασχέθηκε μόλις κυκλοφόρησε. Το έργο αναφέρεται σε ένα σεξουαλικό βασιλικό σκάνδαλο που είχε συγκλονίσει την Αγγλία της εποχής εκείνης και καταφέρεται εναντίον της μοναρχίας από φιλολαϊκή σκοπιά. Πρόκειται για μία πολιτική σάτιρα με επίκαιρο θέμα και επιρροές από το αρχαίο δράμα.  

Το έργο πραγματεύεται την αντιπαράθεση του λαού, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης, με την άδικη διακυβέρνηση του βασιλιά Ποδάγρα  Ο λαός, ως χορός αποστεωμένων γουρουνιών, καταδικάζεται στη δυστυχία από τους δυνάστες του και περιμένει ως μεσσία την εξόριστη βασίλισσα Ταυρίνα, η οποία παραπέμπει στη Λυσιστράτη. Σεξ και πολιτική ταυτίζονται στον Ποδάγρα, σ’ένα ιδιότυπο αριστοφανικό μείγμα όπου η λίμπιντο γίνεται πρόσημο δημοκρατικών διεκδικήσεων. Γύρω και πάνω απ’όλους κυριαρχεί ο Ναός της θεάς Πείνας.  Πείνα σημαίνει στέρηση για το λαό και ευμάρεια για τους κρατούντες. Σημαίνει όμως και αγανάκτηση αλλά και εξέγερση, σε ένα αδόκιμο έργο, που η κλασική στόφα του κάνει τον Shelley σύγχρονό μας.
  
Η παράσταση βασίζεται στη σύμπραξη τεσσάρων διδασκόντων του τμήματος, οι οποίοι έχουν καθοδηγήσει τους φοιτητές τους ως προς την δραματουργία (Μαρίνα Κοτζαμάνη), την σκηνοθεσία/υπόκριση (Γιάννης Λεοντάρης), την σκηνογραφία (Άση Δημητρουλοπούλου) και τον φωτισμό (Άγγελος Γουναράς).  Ο Ποδάγρας είναι επίσης προϊόν διεθνούς συνεργασίας με το αγγλικό πανεπιστήμιο Marjon, με το οποίο το Τμήμα επεξεργάστηκε πέρυσι αυτοσχεδιαστική παράσταση. 
Η φετινή παράσταση υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Επιδαύρου. 
Η μετάφραση του έργου στα ελληνικά είναι της Μαρίνας Κοτζαμάνη.


ΠΗΓΗ: culturenow.gr

Διανομή προϊόντων για τους άπορους της Αργολίδας


Η Κοινωνική Σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, με επικεφαλής εταίρο (Δικαιούχο) την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, η οποία υλοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ), καλεί τους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο Πρόγραμμα, το διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος 2015 και συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα εγκριθέντων σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, για την παραλαβή της ποσότητας που τους αναλογεί για τα είδη: «Βασικής Υλικής Συνδρομής, Παντοπωλείου και Βρεφικές Τροφές».

Το αναλυτικό πρόγραμμα διανομής, έχει ως εξής:
Α) για τον Δήμο Άργους – Μυκηνών, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Άργους :
– Τετάρτη 06-07-16, από τις 9.00π.μ. – 13:00μ.μ. (από Α έως Κ)
– Πέμπτη 07-07-16 από τις 9.00π.μ. 13:00 μ.μ. (από Λ έως Ω)

Β) για τον Δήμο Ναυπλιέων, στο κτίριο της ΝΕΛΕ στο Ναύπλιο :
– Τετάρτη 06-07-16, από τις 9.00π.μ. – 13:00μ.μ. (από Α έως Κ)
– Πέμπτη 07-07-16 , από τις 9.00π.μ. – 13:00μ.μ. (από Λ έως Ω)

Γ) για τον Δήμο Επιδαύρου, στον χώρο του ΚΑΠΗ στο Λυγουριό:
– Παρασκευή 08-07-16, από τις 9.00π.μ. – 13:00μ.μ.

Δ) για τον Δήμο Ερμιονίδας, στο κτίριο της Περιφέρειας στο Κρανίδι
– Παρασκευή 08-07-16 , από τις 9.00π.μ. – 13:00μ.μ.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος, θα παραλαμβάνουν την ποσότητα που τους αναλογεί, με την επίδειξη του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας και του ΑΜΚΑ τόσο του αιτούντα όσο και των προστατευμένων μελών της οικογένειάς του.

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν δύναται να προσέλθει αυτοπροσώπως στο σημείο διανομής, τα προϊόντα μπορούν να παραλαμβάνονται από τρίτο πρόσωπο που φέρει εξουσιοδότηση με βεβαίωση γνησίου της υπογραφής του ή συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

Αν ο ωφελούμενος, δεν προσέλθει την ημέρα της διανομής, τα προϊόντα θα παραδοθούν σε δομές συσσιτίων.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Η "Μήδεια" του Μποστ, ετοιμάζεται να... ανέβει στα ΚΙΑΝΑ 2016


Προχωράει...αργά μεν...σταθερά δε...

"Μήδεια" του Μποστ... από την θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου.

Η παράσταση (για την οποία γίνονται καθημερινά πολύωρες πρόβες) θα "παιχτεί" στα ΚΙΑΝΑ 2016, το φεστιβάλ του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο εδώ και πάρα πολλά χρόνια (από το 1979).

Οι επιτυχημένες θεατρικές δουλειές προηγούμενων ετών αλλά και όλο το έμψυχο "πακέτο" της θεατρικής ομάδας (σκηνοθέτες, ηθοποιοί και λοιποί...) μας προδιαθέτουν για μια πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση... 

Με το καλό να την απολαύσουμε... 




























Φωτογραφίες : Χάρης Καραποστόλης