23.9.16

Πυρκαγιά στον σκουπιδότοπο του Άργους


Μεγάλη πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και με τον δυνατό αέρα σ΄τμμαχο, ξέσπασε σήμερα το απόγευμα στον χώρο του σκουπιδότοπου Άργους στα Μπομπέϊκα Νέας Κίου.

Η εστία της φωτιάς δεν βρισκόταν στον σωρό με τα σκουπίδια αλλά σε μια τεράστια στοίβα με κλαριά δέντρων και στο σιδερένιο παράπηγμα που βρίσκεται εκεί.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από το Άργος για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η οποία το απόγευμα διακρινόταν πολύ καθαρά από την γέφυρα της Νέας Κίου...









ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Εθελοντικός καθαρισμός στις «Πόρτες» Μελιγούς την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη


Ο Φορέας Διαχείρισης όρους Πάρνωνα & υγροτόπου Μουστού και η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA, συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 09:30 π.μ. εθελοντικό καθαρισμό τμήματος της παραλίας «Πόρτες» Μελιγούς Αρκαδίας (θέση Παλιό Λιμανάκι) που περιλαμβάνεται στην Προστατευόμενη Περιοχή όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Ο καθαρισμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών (17/9) και του Μήνα Εθελοντικής Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον (17/9 έως 17/10/2016).

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA, ως εθνικός συντονιστής της δράσης αυτής στην Ελλάδα, υποστηρίζει για άλλη μια χρονιά τη διεθνή αυτή πρωτοβουλία. Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχοντας για 4η φορά στην εκστρατεία αυτή, πρόκειται να διαθέσει τον κατάλληλο εξοπλισμό (γάντια, σακούλες απορριμμάτων) και το σχετικό Ειδικό Δελτίο Καταγραφής Απορριμμάτων της HELMEPA στους εθελοντές που θα συμμετάσχουν στον καθαρισμό. Αρωγός σε αυτή τη πρωτοβουλία είναι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας με τη διάθεση προσωπικού καθαριότητας.

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στον εθελοντικό καθαρισμό που εστιάζεται στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και στην ενεργό συμμετοχή πολιτών και τοπικών κοινωνιών για την πρόληψη της ρύπανσης και την ανάγκη διατήρησης ακτών και θαλασσών, καθαρών από απορρίμματα.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού
Πληροφορίες: Αρβανίτης Διαμαντής
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806

Email: press@fdparnonas.gr Web: www.fdparnonas.gr

Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την επόμενη Παρασκευή


Η 16η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή και ώρα 4.00 μ.μ, στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.    Ολοκλήρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανός. Προβλήματα πρόσβασης των αγροτών.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου» κ. Νίκος Γόντικας

2.    Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 55.3 MW στις θέσεις «Μακρυλάκκωμα» και «Προφήτης Ηλίας» ΠΕ Λακωνίας των εταιρειών ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ ΑΕ & ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΙΑΣ ΑΕ». (εξ αναβολής)
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου.

3.    Έγκριση σκοπιμότητας της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΑΝΒΟΠΕ ΑΕ, για την υλοποίηση του έργου «Διοικητική – τεχνική υποστήριξη κτηνοτρόφων Δημοτικών Ενοτήτων Κοντοβάζαινας, Τροπαίων Ηραίας» και των όρων αυτής.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.

4.    Έγκριση εκτροπής – διακοπής κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό Μεγαλόπολης – Στεμνίτσας (τμήμα Εκκλησούλα – Τρίλοφος – Παύλια) στα πλαίσια του έργου: «Άρση επικινδυνότητας συντήρησης βελτίωσης επαρχιακής οδού Εκκλησούλα – Τρίλοφο – Παύλια», του 4ου ΕΑΠ.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.

5.    Έγκριση 10ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οικονομικού έτους 2016.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος.

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Γενναδίου στο Κοτύλιο Αρκαδίας


Την Κυριακή 25/09/2016 θα γίνουν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γενναδίου στο νέο Σιναϊτικό Μετόχι στο Κοτύλιο Δ.Ε. Γόρτυνος Δήμου Μεγαλόπολης, παρουσία του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου.  Το Σάββατο 24/09/2016 ώρα 5.30 θα τελεστεί η εσπερινή ακολουθία.

Προσκαλούνται όλοι οι ευσεβείς πιστοί του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής να παρευρεθούν στο εξαιρετικό αυτό λατρευτικό γεγονός.

Ο  Εντεταλμένος Σύμβουλος  Γόρτυνος
Γιώτης Δημήτριος

Δελτίο Τύπου

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 θα τελεσθούν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Γενναδίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Σχολαρίου (πρώτου Πατριάρχου μετά την Άλωση), που έχει ανεγερθεί εντός σιναϊτικής ιδιοκτησίας στο Κοτύλιο Αρκαδίας (Δήμος Μεγαλοπόλεως).

Με την ολόθυμη ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμία, την ένθερμη υποστήριξη και συνδρομή των τοπικών αρχών, καθώς και με την αμέριστη βοήθεια ευλαβών δωρητών, ο ναός και το πέριξ αυτού ησυχαστικό συγκρότημα ανεγείρονται για την εγκατάσταση μοναζουσών προερχομένων από το εμπερίστατο γυναικείο ησυχαστήριο της Φαράν, το οποίο ευρίσκεται στην Αίγυπτο (χερσόνησος του Σινά) και αποτελεί Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σινά (Αγίας Αικατερίνης).

Τα εγκαίνια, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Γόρτυνος, θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο οποίος είναι και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σινά, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο (Εκκλησία της Αλβανίας), ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε Σιναΐτης μοναχός.

Την παραμονή (Σάββατο 24/9) το απόγευμα και ώρα 5:30 μ.μ. θα τελεσθεί ο πανηγυρικός Αναστάσιμος Εσπερινός. Την Κυριακή (25/9) στις 7 πμ. θα ξεκινήσει η Ακολουθία του Όρθρου, και θα επακαλουθήσει (περί τις 8:45 πμ.) η πανηγυρική Ακολουθία των Εγκαινίων, και μετά ταύτα η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για την μετάβαση προσκυνητών από την Αθήνα με πούλμαν το πρωί της Κυριακής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ίδρυμα Όρους Σινά (τηλ. 210-6454923).


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Ποια είναι τα κενά που πρέπει να καλυφθούν στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άργους


Μόνο υπερπλήρες δεν το λες το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άργους, αφού σύμφωνα με τα όσα ενημέρωσαν τον Γιάννη Ανδριανό όσοι έχουν απομείνει σε αυτό, λείπουν ούτε λίγο ούτε πολύ 10 άτομα προσωπικό!

Αν πιστέψουμε λοιπόν τους δασκάλους, το Σχολείο έχει τα εξής κενά σε προσωπικό:
- Μία θέση δασκάλου ειδικής αγωγής (ΠΕ 71)
- Μία θέση γυμναστή (ΠΕ 11)
- Μία θέση σχολικού νοσηλευτή (ΠΕ 25)
- Μια θέση ψυχολόγου (ΠΕ 23)
- Μία θέση φυσικοθεραπευτή (ΠΕ 28)
- Μία θέση εργοθεραπευτή (ΠΕ 29)
- Μία θέση λογοθεραπευτή (ΠΕ 21-26)
- Τρεις θέσεις ειδικού βοηθητικού προσωπικού.

Γι' αυτό το λόγο ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας μετά και τη χθεσινή επίσκεψή του στο Σχολείο, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη με θέμα την ανάγκη άμεσης κάλυψης των παραπάνω κενών.

Δεδομένου του σημαντικότατου έργου που επιτελεί το Σχολείο, αλλά και των σοβαρών συνεπειών στην εκπαιδευτική διαδικασία που συνεπάγονται τα ως άνω κενά ο βουλευτής ρωτά με ποιες συγκεκριμένες κινήσεις θα καλυφθούν άμεσα τα ως άνω κενά στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άργους.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Κυκλοφόρησε η νέα ποιητική συλλογή του Αντρέα Τσιάκου: «Ο Λαιμός του Δήμιου»

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Straw Dogs η νέα ποιητική συλλογή του Αντρέα Τσιάκου «Ο Λαιμός του Δήμιου».

Περιλαμβάνει 29 και κάτι ποιήματα καθαρά, χωρίς ήλιο να μετοικούν σε μια αιώνια ζωή, μοιρασμένα, βαφτισμένα σε φιάλη χωροχρόνου, ειπωμένα σε άλαλα τηλεφωνήματα, ψιθυρισμένα σε εύθραυστους ύπνους, ακουμπισμένα σε νερό και λάσπη πάντα με συντροφιά τη μοναξιά του κόσμου στην πρώιμη καλοκαιρινή θολούρα. Μια απολογία στο φως που δεν καίει, στην κραυγή του ψυγείου και στη θεά τύχη που θα ‘ναι πάντα μια τρύπα στο μέλλον. Η ερμηνόπαυση στις άρρωστες πολιτείες όταν ο κόσμος θα κάνει τα δικά του σε άλλη μια παγκόσμια μέρα χωρίς σήμανση.

«Ο Λαιμός του Δήμιου» είναι η τρίτη ποιητική συλλογή του Αργείτη Αντρέα Τσιάκου. Έχουν προηγηθεί: «Πόσα ποιήματα χωράει ο σάκος» (2007) και «Ασκήσεις Αναπνοής» (2011) από τις εκδόσεις Χαραμάδα.

Μπορείτε να κάνετε τις παραγγελίες σας στο strawdogsmagazine@yahoo.com και να σας αποσταλεί ταχυδρομικά.
Τιμή: 8 € (μαζί με τα ταχυδρομικά έξοδα).

Οι εκδόσεις Straw Dogs θα βρίσκονται το διήμερο 24 & 25 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στη Βιβλιοθήκη Βολανάκη (Στουρνάρη 11, Πλατεία Εξαρχείων) με δικό τους πάγκο, στα πλαίσια της«Κινητής Βιβλιοθήκης» που διοργανώνουν η Bibliotheque και το Clipart radio. Εκεί, θα διαθέτουν και το νέο βιβλίο του Αντρέα Τσιάκου, «Ο Λαιμός του Δήμιου».




ΜΕ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ξυπόλυτη προσευχή, κυρία υποκρισία
διασκέδασε τις νύχτες μας
σε ποτάμια και σ’ ερήμους πλάνεψέ μας,
στα κρύα μάτια μας ζωγράφισε μια θερμοφόρα,
πάρε στα χέρια σου την παιδική μας καρδιά
που μπορεί να ερωτεύεται ακόμη
και βολτάρισέ την μια νύχτα στην παραλία των λογικών.

Κρανία και κόρακες
πλήθος – οστά έντυσαν το καινούριο μας σπίτι.

Τρέχουν αίματα από τα παράθυρα,
οι κουρτίνες πήραν φωτιά,
παλεύει το μπετόν να βγάλει ρίζες
στου μεγάλου μας του τάφου το κορμί.

Το πρώτο αμάρτημα μας είναι από γεννησιμιού του αθώο.

Μην επιμένεις γείτονα, αδερφέ ξεχασμένε,
δεν θα πλυθούμε στο στεγνό μαιευτήριο της ανάγκης.
Στα τσιγκέλια της ιστορίας μυρίζει κρέας ανθρώπινο,
έχει ποτίσει μέσα μας ο φόβος,
κυοφορούμε την τελευταία Άνοιξη
και απ’ ό,τι καταλαβαίνεις
το στήθος μας πονάει
και τα χέρια μας παγώνουν.

Πέρασα μόνο να σου πω
– γείτονα, αδερφέ ξεχασμένε –
στη δορυφορική σου γειτονιά
τα κουδούνια δε θα γράψουν το επίθετό μας
στις αναγγελίες των νεκρών στην εξώπορτά σου
«ΔΙΑΦΟΡΟΙ» θα γράφει στο όνομα.

Οι Άγιοι Πάντες είμαστε
Άπαντες πανταχού Απόντες
και απ’ τα πάντα παθόντες
ο πόνος των πάντων,
το παιδί του κανενός
και η κραυγή του καθενός.

Μαύρο είναι το χελιδόνι που φέρνει την Άνοιξη.


ΠΗΓΗ: Αργολικά

Δείτε τους «Όρνιθες» ζωντανά από το σπίτι σας σήμερα


Για όσους δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήριο για τους «Όρνιθες», η Στέγη συνδέει για μία μόνο βραδιά την Κεντρική Σκηνή της με τα σπίτια όλων. 

Σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου συντονιστείτε με το www.sgt.gr/gre/SPG1808/ και δείτε την παράσταση ζωντανά!

H κρουαζιέρα «αγκάλιασε» το Ναύπλιο


Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά τέσσερα κρουαζιερόπλοια έκαναν την εμφάνισή τους σήμερα στο Ναύπλιο, άλλα μεγαλύτερα και άλλα μικρότερα.

Εντυπωσιακότερο το υπερπολυτελές τετρακάταρτο ιστιοφόρο Wind Star που φέτος αποφάσισε να παρακάμψει την επισφαλή Τουρκία και να κάνει επταήμερες κρουαζιέρες με δρομολόγιο Πειραιάς - Μύκονος - Σαντορίνη - Ρόδος - Κάλυμνος - μέρα εν πλω - Ναύπλιο - Πειραιάς.

Το λιμάνι «βούλιαξε» για ακόμα μία φορά από τουρίστες, ενώ ήδη αρκετές εταιρίες κρουαζιέρας έχουν προαναγγείλει ότι θα συμπεριλάβουν το Ναύπλιο στα δρομολόγιά τους και του χρόνου, φέρνοντας έτσι ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή.









 ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Την Παναγία Μυρτιδιώτισσα εορτάζει η Πύλος


Με λαμπρότητα εορτάζει και φέτος η Πύλος την Πολιούχο της Παναγία Μυρτιδιώτισσα, κατά το διήμερο 23 και 24 Σεπτεμβρίου (σήμερα και αύριο).

Στον εορτασμό θα συμμετάσχουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λεοντόλεως κ. Γαβριήλ, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Την παραμονή της εορτής (σήμερα Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου) και ώρα 7 μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου βρίσκεται ενθρονισμένη η Ιερά Εικόνα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής (αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου) θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το πέρας της οποίας και περί ώρα 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της χαριτοβρύτου εικόνας.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Έλα και εσύ στην Γυμναστική Ένωση Ναυπλίου


Ενημερωτική ημερίδα με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις στην Μεγαλόπολη


Ο Δήμος Μεγαλόπολης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα) διοργανώνει Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Οι οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.Το παρελθόν, το παρόν, οι προοπτικές και το Πόρισμα της Επιτροπής της Βουλής», και σας προσκαλεί στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης, αύριο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 6:00 μ.μ.

Πρόγραμμα εκδήλωσης
• Χαιρετισμοί
• Ομιλίες – Εισηγήσεις
1. Κώστας Αλεξίου, Μέλος ΕΣΔΟΓΕ – Υπεύθυνος Πελοποννήσου
2. Χριστίνα Σταμούλη, Μέλος ΕΣΔΟΓΕ – Νομικός
3. Μάρκος Χαρίτος, Μέλος ΕΣΔΟΓΕ – Σκηνοθέτης, Ειδικός Επικοινωνίας
• Παρεμβάσεις
- Η βουλευτής Μεσσηνίας, Παναγιώτα Κοζομπόλη, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Επανορθώσεις στην περίοδο 2013-2015
- Ο βουλευτής Κορινθίας, Τσόγκας Γεώργιος, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Επανορθώσεις στην παρούσα σύνοδο της Βουλής

• Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μεγαλόπολης θα υπάρχει Έκθεση με θέμα: «Τύπος και Λογοτεχνία στα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης», 23-30 Σεπτεμβρίου 2016. Η αγωνιστική και πνευματική δραστηριότητα των χρόνων της Κατοχής 1941-1944, μέσα από τα εξώφυλλα 230 εφημερίδων και 470 Λογοτεχνικών εκδόσεων της εποχής. Από την Συλλογή της Βιβλιοθήκης – Αρχείου του Γιώργου Δολιανίτη πρ. Σχολάρχη και μέλους του ΕΣΔΟΓΕ (Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα)


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Ένα τραγούδι για σήμερα...


Σαν σήμερα το 1943 γεννήθηκε ο διάσημος Ισπανός τραγουδιστής Χούλιο Ιγκλέσιας.


Julio Iglesias - abrazame

10 παράξενοι θάνατοι

Το απρόοπτο είναι μέρος της ζωής. Μπορεί από κάποιες συγκυρίες να έχει τραγική κατάληξη για τον άνθρωπο. Η λίστα που ακολουθεί περιγράφει το τέλος δέκα διάσημων ή λιγότερο γνωστών ανθρώπων, που συνέβη είτε τυχαία, «εκεί που δεν το χωρά ο νους», είτε από δικά τους μικρά, καθημερινά λάθη.



10
Αττίλας

Ο θηριώδης Ούννος στρατηλάτης, ενώ ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη, πέθανε από ρινορραγία κατά τη διάρκεια του γαμήλιου γλεντιού, το 453, σε ηλικία 47 ετών. Όπως αναφέρει ο βυζαντινός ιστορικός Πρίσκος, ο Αττίλας γλεντοκοπούσε την πρώτη νύχτα ενός ακόμη γάμου του, όταν έπεσε σε λήθαργο από το πολύ πιοτό. Την ίδια στιγμή μάτωσε η μύτη του και πνίγηκε από το ίδιο του το αίμα.



9
Φράνσις Μπέικον

Ο βρετανός φιλόσοφος Φράνσις Μπέικον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Φραγκίσκος Βάκων, πέθανε από πνευμονία στις 9 Απριλίου 1626, σε ηλικία 65 ετών. Ο σύγχρονός του συγγραφέας Τζον Όμπρεϊ αναφέρει ότι η πνευμονία προκλήθηκε κατά τη διάρκεια ενός πειράματος μέσα στο καταχείμωνο, όταν ο πατέρας του εμπειρισμού γέμισε ένα κοτόπουλο με χιόνι για να δει αν το κρύο θα διατηρούσε το κρέας του. Λέγεται ότι το φάντασμα του κοτόπουλου στοιχειώνει ακόμα στο κοιμητήριο του Χάιγκεϊτ, όπου τάφηκε.



8
Αλέξανδρος της Ελλάδος

Ο νεαρός βασιλιάς Αλέξανδρος πέθανε από σηψαιμία στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε μία κρίσιμη καμπή της νεοελληνικής ιστορίας. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε μόλυνση, η οποία προκλήθηκε από δάγκωμα ενός από τους δύο μακάκους, που είχε ως κατοικίδια στο βασιλικό κτήμα του Τατοΐου. Στις 30 Σεπτεμβρίου, καθώς ο Αλέξανδρος έκανε περίπατο στο βασιλικό κτήμα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο σκύλος του ενεπλάκη με μία από τις μαϊμούδες. Ενώ ο Αλέξανδρος προσπαθούσε να διαχωρίσει τα δύο ζώα, ο δεύτερος μακάκος του επιτέθηκε και τον δάγκωσε στο πόδι και τον κορμό. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα κι αφού είχαν μεσολαβήσει εφτά εγχειρήσεις, ο 27χρονος βασιλιάς υπέκυψε στην ασθένειά του. Είναι πολύ πιθανότερο ο Αλέξανδρος να είχε επιζήσει εάν είχε ακρωτηριαστεί, αλλά κανένας απ' τους ιατρούς δεν θέλησε να πάρει την ευθύνη για κάτι τέτοιο.



7
Φρανσουά Βατέλ

Ο Φρανσουά Βατέλ ήταν μάγειρας του γάλλου πρίγκηπα Λουδοβίκου Β’ των Βουρβώνων. Τον Απρίλιο του 1671 ο πρίγκηπας δεξιώθηκε τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΔ' και στο γεύμα παρακάθισαν περί τα 2000 άτομα. Ο Βατέλ, που είχε το γενικό πρόσταγμα, φρόντισε να γίνουν όλα στην εντέλεια, εκτός από τα ψάρια που καθυστερούσαν να έλθουν. Τότε, ο γάλλος σεφ, από υπερβολική ευθιξία και μη αντέχοντας την καταισχύνη ενός καθυστερημένου γεύματος, έβαλε τέρμα στη ζωή του. Το πτώμα του βρήκε ο βοηθός, που πήγε να τον ειδοποιήσει ότι τα ψάρια είχαν έρθει.



6
Τζακ Ντάνιελ

Ο διάσημος αμερικανός ποτοποιός Τζακ Ντάνιελ, ιδρυτής της γνωστής φίρμας ουίσκι Jack Daniel’s, έπεσε θύμα του οξύθυμου χαρακτήρα του. Μία ημέρα ξέχασε τον συνδυασμό του χρηματοκιβωτίου του και νευριασμένος το κλώτσησε. Τραυμάτισε το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του, το τραύμα μολύνθηκε, προκαλώντας το θάνατό του στις 11 Οκτωβρίου 1911, σε ηλικία 62 ετών.



5
Ισιδώρα Ντάνκαν

Η αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, που έζησε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, θεωρείται η ιέρεια του μοντέρνου χορού. Η Ντάνκαν είχε ένα τραγικό τέλος σε ηλικία 50 ετών, όταν η εσάρπα της μπερδεύτηκε στη ρόδα του αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαινε και τη στραγγάλισε. Ο οδηγός του αυτοκινήτου, ενός ανοιχτού «Αμιλκάρ», την είχε προειδοποιήσει να βγάλει την εσάρπα της, αλλά αυτή δεν τον άκουσε. Το παράξενο, όσο και θλιβερό περιστατικό, συνέβη στις 14 Σεπτεμβρίου 1927 στη Νίκαια της Γαλλίας.



4
Φρανσουά Φαμπέρ

Ο Φρανσουά Φαμπέρ από το Λουξεμβούργο ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ποδηλάτες των αρχών του 20ου αιώνα, ο πρώτος μη Γάλλος που κέρδισε τον Γύρο της Γαλλίας (1909). Στις 9 Μαΐου 1915 κι ενώ πολεμούσε στο δυτικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε ένα τηλεγράφημα, που τον πληροφορούσε ότι η γυναίκα του γέννησε κοριτσάκι. «Πέταξε» από τη χαρά του, τον είδε ένας γερμανός στρατιώτης και τον έστειλε με μία σφαίρα στον άλλο κόσμο.



3
Άλαν Πίνκερτον

Ο σκωτσέζος Άλαν Πίνκερτον ήταν ένας από τους πρώτους ιδιωτικούς αστυνομικούς στον κόσμο, που διέπρεψε και ως κατάσκοπος στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο στο πλευρό των Βορείων. Το 1850 ίδρυσε την εταιρεία ντετέκτιβ «Pinkerton», η οποία μετά το θάνατό του απέκτησε κακό όνομα, επειδή χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από την εργοδοσία για το «σπάσιμο» μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΗΠΑ. Ο Πίνκερτον πέθανε μάλλον άδοξα το 1884, σε ηλικία 65 ετών, όταν σκόνταψε στο πεζοδρόμιο, δάγκωσε τη γλώσσα του και πέθανε από σηψαιμία.



2
Πάπας Ιωάννης ΙΒ’

O Πάπας Ιωάννης ο 12ος καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Ρώμης και παρέμεινε επικεφαλής της Αγίας Έδρας για 9 χρόνια (955-964), σε νεαρή ηλικία (γ. 930/937). Δεν είχε καλή φήμη και χαρακτηρίστηκε άξεστος και ανήθικος από τους αντιπάλους του. Ένας από αυτούς, ο επίσκοπος και συγγραφέας Λιουτπράνδος της Κρεμόνας, έγραψε ότι ο Ιωάννης πέθανε κατά τη διάρκεια ερωτικής συνεύρεσης, στα περίχωρα της Ρώμης, είτε από αποπληξία, είτε από ξυλοδαρμό από τον σύζυγο της ερωμένης του.



1
Αισχύλος

Ο μεγάλος τραγωδός της αρχαιότητας έφυγε από τη ζωή το 456 π.Χ, σε ηλικία 67 ετών. Παρεπιδημούσε στη Γέλα της Σικελίας, όταν δέχτηκε μία χελώνα κατακέφαλα κι έμεινε στον τόπο. Την είχε ρίξει από ψηλά ένας αετός, προκειμένου να σπάσει το καβούκι της και στη συνέχεια να τη φάει. Προφανώς θεώρησε το κεφάλι τού ποιητή ως βράχο, σύμφωνα με τον ρωμαίο ιστορικό Βαλέριο Μάξιμο. Ένας άλλος ρωμαίος συγγραφέας, ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, προσθέτει ότι ο Αισχύλος είχε βγει έξω από το σπίτι του για να αποφύγει μία προφητεία, που έλεγε ότι θα σκοτωθεί από ένα αντικείμενο που θα έπεφτε πάνω του.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

2ος Ορεινός Ημιμαραθώνιος Αρτεμισίου Όρους


ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Καρυά Αργολίδας
Ημερομηνία: Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα εκκίνησης: 08:30 π.μ. για τους δρομείς, 09:30 π.μ. για περιπατητές – ορειβάτες.

Απόσταση: 21.300 μέτρα για δρομείς και 8.000 μέτρα για περιπατητές - ορειβάτες.

Διοργανωτές: Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας (Μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Λαϊκού-Μαζικού Αθλητισμού-Υπεραποστάσεων Ε.Ο.Σ.Λ.Μ.Α-Υ.) - Ενεργός πολίτης Σπύρος Τότσικας (Μέλος Ορειβατικής Οικογένειας).

Συνδιοργανωτές:  Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας – N.Π.Δ.Δ Κοινωνική Μέριμνα & Αθλητισμός Δήμου Άργους-Μυκηνών.

Περιγραφή Διαδρομής: 

Διαδρομή Δρομέων : 80% μονοπάτι και 20% χωματόδρομος . https://runkeeper.com/user/dkalkunen/route/4426456

Διαδρομή Περιπατητών - Ορειβατών : Μονοπάτι, χωματόδρομος, άσφαλτος.
http://argolidarunners.blogspot.gr/search/label/photos

Τροφοδοσία: Θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας ανά 5χλμ. περίπου και στον τερματισμό.

Χρονικό Όριο Αγώνα: Οι δρομείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον αγώνα σε 6 ώρες και οι περιπατητές – oρειβάτες σε 3 ώρες.

Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 6974481474

Παραλαβή Αριθμών: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται, έως και μια ώρα πριν την εκκίνηση, στο χώρο της αφετηρίας για την παραλαβή των αριθμών.
Διευκρινίζεται πως η ηλεκτρονική χρονομέτρηση του αγώνα θα αφορά μόνο τους δρομείς.

Έπαθλα: Οι τρεις πρώτοι Άνδρες γενικής κατηγορίας και οι τρεις πρώτες Γυναίκες γενικής κατηγορίας θα λάβουν κύπελλο. Σε όλους τους τερματίσαντες θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο.

Πληροφορίες: 
Δρομείς, στο τηλέφωνο 6978611666 (Δημήτριος Σαμαρτζής).
Περιπατητές – Ορειβάτες, στο τηλέφωνο 6972705070 (Σπύρος Τότσικας).

Εξοπλισμός: Προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές στη διάρκεια του αγώνα και αυτός αποτελείται από ένα και μόνο αντικείμενο: Παγούρι υδροδοσίας 500 ml.

Εθελοντική Προσφορά
Ο αγώνας θα υποστηριχτεί υγειονομικά από τον Ερυθρό Σταυρό (τοπικό τμήμα Άργους), την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ναυπλίου. Σημαντική Υποστήριξη στον Αγώνα θα παρέχουν οι Εντουράδες Άργους, το 1ο Σώμα Προσκόπων Άργους, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. Αργολίδας και ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος των Απανταχού Καρυωτών και Φίλων της Καρυάς ''ΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ''.


Οργανωτική Επιτροπή: Βύρλας Δημήτριος – Καλκούνος Δημήτριος –Σαμαρτζής Δημήτριος (Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας),Παναγιωτοπούλου Ελένη (Περιφερειακή Σύμβουλος Αργολίδας),  Δελής Νικόλαος (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους-Μυκηνών), Μπολιαρης Κωνσταντίνος (Προεδρος Τ.Κ. Καρυάς), Τότσικας Σπύρος (Ενεργός πολίτης- Μέλος Ορειβατικής Οικογένειας).

Ιατρική Εξέταση: Όλοι οι αθλητές -τριες οφείλουν να έχουν περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα αγωνισθούν με δική τους ευθύνη. Οι διοργανωτές δεν φέρουν καμία ευθύνη για τυχόν τραυματισμό των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια του αγώνα. Όριο ηλικίας για τους δρομείς είναι το 18ο έτος. Για τους περιπατητές κάτω των 18 ετών απαιτείται η συνοδεία γονέων ή συνοδών. Οι αγωνιζόμενοι συναινούν στη λήψη φωτογραφιών για χρήση στον Τύπο.

Μετά το πέρας του αγώνα και των απονομών θα υπάρχει μπουφές με τοπικά εδέσματα, προσφορά των τοπικών επιχειρήσεων και του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Απανταχού Καρυωτών και Φίλων της Καρυάς ''ΤΟ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ'' .

Eλάτε να τρέξουμε στο βουνό της Άρτεμις με αφετηρία το πανέμορφο και φιλόξενο «Κολοκοτρωνίτσι». Ο Πόποτας θα λείπει....
Σας περιμένουμε!

Ανακοινώθηκε το κλείσιμο τριών Αστυνομικών Τμημάτων στην Αρκαδία


Το πλάνο αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας δεν περιλαμβάνει πλέον τα τρία Αστυνομικά Τμήματα του Λεβιδίου, του Σταδίου Τεγέας και των Λαγκαδίων.

Το σχέδιο για την αναδιάταξη-αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες, 22 Σεπτεμβρίου 2016, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Έτσι, η Αρκαδία από 14 Αστυνομικά Τμήματα θα έχει πλέον 11, εξοικονομώντας, όπως αναφέρεται στο σχέδιο, 35 θέσεις. Συνολικά, στην Πελοπόννησο θα εξοικονομηθούν 168 θέσεις.


Αυτή είναι και η φιλοσοφία του ανασχεδιασμού στην ΕΛ.ΑΣ, η οποία προσδοκά να εξοικονομήσει πόρους, προσωπικού και οχημάτων που θα ριχθούν στην αστυνόμευση.

Από 1.206 υφιστάμενες δομές στην ΕΛ.ΑΣ, πλέον αυτές μειώνονται στις 948 και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις. 

Από τα πλέον βασικά σημεία εξοικονόμησης προσωπικού και ανασυγκρότησης είναι τα εξής:

Τα άμεσα προσδοκώμενα οφέλη έχουν να κάνουν με μείωση κατά 21% των συνολικού αριθμού των περιφερειακών Υπηρεσιών, την εξοικονόμηση οργανικών θέσεων σε ποσοστό 12,7%, οι οποίες θα κατανεμηθούν στις Υπηρεσίες βάσει των πραγματικών τους αναγκών και μείωση κατά 10% των καταβαλλόμενων μισθωμάτων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των Υπηρεσιών που συγχωνεύονται).

Από την εξοικονόμηση τουλάχιστον 700 αστυνομικών από την Υπηρεσίας Φύλαξης των VIP, νέοι αστυνομικοί στην πλειονότητά τους, θα μπορέσει άμεσα να ενισχυθεί τόσο η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όσο και οι δυνάμεις της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και έτσι θα προκύψει 30-50 πρόσθετες Ομάδες ΟΠΚΕ που θα βγουν άμεσα στους δρόμους, άρα 1-2 παραπάνω ομάδες ΟΠΚΕ ανά 8ωρο.


Το μεγάλο στοίχημα είναι η Άμεση Δράση, όπου πέρα από την τμηματοποίησή της αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από την ανανέωση και του στόλου της με 400 νέα οχήματα, τα οποία θα είναι σε θέση η ΕΛ.ΑΣ., όμως να παραγγείλει μετά από τουλάχιστον 6 μήνες. 




ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Δωρεάν σεμινάριο "Βασικές Πρώτες Βοήθειες" στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Σπάρτης


ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΑΜΕΣΑ!
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες.

Η αντιμετώπιση αναπάντεχων ασθενειών, κοινών τραυματισμών και δυσλειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής.

Ενώ ένας άνθρωπος επεμβαίνει σε ένα περιστατικό με καλή θέληση και με σκοπό να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του, η έλλειψη γνώσης οδηγεί με βεβαιότητα σε μη αναμενόμενα αποτελέσματα όπως παράταση του χρόνου ανάρρωσης ενός τραυματία ή την αδυναμία διατήρησης ενός θύματος θανατηφόρου περιστατικού, στη ζωή.

Για το λόγο αυτό προσκαλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν τη ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή τους στο σεμινάριο καλώντας μας στο τηλ. 27310 81111 

Κατάλληλο για νοσηλευτές, γονείς, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αλλά όποιον επιθυμεί να γνωρίζει πώς να σώσει μία ζωή!



Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου στις 6 μ.μ.

Εκπαιδευτικό Κέντρο Σπάρτης

Διοσκούρων 35, Αρχαία Σπάρτη

Δωρεάν ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης


Το Σάββατο και την Κυριακή 24 και 25 Σεπτεμβρίου 2016, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου για τα 195 χρόνια από την Άλωση της Τριπολιτσάς, το Παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου στην Τρίπολη θα παρέχει σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Την έκθεση εμπλουτίζει μέρος της Συλλογής με οπλισμό από την Επανάσταση του 1821 του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κκ Αλεξάνδρου, η οποία πρόσφατα συντηρήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα.

Τον εορτασμό της επετείου θα τιμήσει με την παρουσία του ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος.


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Η ζωή σε σκίτσα...


Σκίτσο του Γιώργου Καπράνου

Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους : Έναρξη Μαθημάτων 2016-2017


Έτος Γέλιου και Κωμωδίας θα είναι το 2016-17 για το Θεατρικό Εργαστήρι Άστρους, που θα πραγματοποιεί τα τακτικά του μαθήματα κάθε Δευτέρα, ώρα 17:00 – και όχι κάθε Κυριακή,όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Το γέλιο, ως λειτουργία της καθημερινής μας ζωής δεν θεωρείται από τη λογοκρατούμενη κοινωνία μας  παράγοντας προόδου, κοινωνικής και οικονομικής ανάδειξης ή επιστημονικής ανέλιξης: Αντίθετα, ο σημερινός άνθρωπος θα πρέπει με βάση τα κυρίαρχα πρότυπα, να είναι σοβαρός και ορθολογιστής, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας κοινωνίας δομημένης πάνω στον άκρατο ανταγωνισμό.

‘Όμως,  όλοι οι μεγάλοι άνδρες που ασχολούνται με την ανθρώπινη φύση, από τον Αριστοτέλη μέχρι τον Ιπποκράτη και από τον Νίτσε μέχρι τον Φρόυντ, πιστεύουν ότι το γέλιο ανήκει στις βασικές ιδιότητες του ανθρώπου (οι άλλες δύο είναι η νόηση και η γλώσσα), που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τα ζώα. Επίσης, σοβαρές μελέτες της εποχής μας θεωρούν το γέλιο ως βασικό μηχανισμό άμυνας του ανθρώπου σε δύο δυνάμεις που διαταράσσουν την ψυχοσωματική του υγεία: τον τρόμο και την οργή :

http://www.e-zine.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=186

Επειδή λοιπόν ο τρόμος και η οργή είναι στην ημερήσια διάταξη στις μέρες μας και καταπνίγουν τη διάθεση του σύγχρονου πολίτη να ορθοποδήσει και να αντιμετωπίσει νηφάλια τη ζωή του, το Θ.Ε.Α. θέτει ως θεματικό άξονα της νέας χρονιάς το γέλιο και την κωμωδία.

Η απόφαση αυτή εξ άλλου είναι και μια απάντηση σε πολλά σχετικά αιτήματα συμπολιτών μας.

Για τις λεπτομέρειες του προγράμματος θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από το Θεατρικό Εργαστήρι.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΣΤΡΟΥΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΩΡΑ 17:00

ΜΑΘΗΜΑΤΑ: ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΩΡΑ 17:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ: 6936887881 – 6974332585

Το μικρό καλοκαιράκι συνεχίζεται στην Ύδρα...












Φωτογραφίες : Σπήλιος Σπηλιώτης, facebook