31.7.24

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την 1η μέρα του Αυγούστου για την Αργολίδα



Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Πέμπτη 1/8 υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος κατηγορίας 4 σε:

-Αττική

-Αργολίδα

και σε περιοχές της Εύβοιας, της Βοιωτίας και της Κορινθίας

Υψηλός κίνδυνος 3 στο σύνολο της νησιωτικής Ελλάδας και σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής.



Απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Π.Ε. Αργολίδας για Πέμπτη 01-08-2024

Σε εφαρμογή της υπ΄αριθμ. 139177/08-05-2024 (ΑΔΑ: Ψ1Φ37Λ1-ΘΓΥ) Απόφασης Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, και σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για την Πέμπτη 01-08-2024 (κατηγορία κινδύνου 4 – πολύ υψηλή), ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, η διέλευση, κυκλοφορία, επίσκεψη, διαμονή, παραμονή, κατασκήνωση, καθώς και η οργάνωση και διενέργεια οποιασδήποτε δραστηριότητας, αθλητικής, ψυχαγωγικής, θρησκευτικής, κ.λπ., ενός των περιοχών της Π.Ε. Αργολίδας, όπως αυτές περιγράφονται στην ανωτέρω απόφαση.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Π.Ε. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ


Τροχαίο στο δρόμο Άργους-Νέας Κίου


Τροχαίο ατύχημα έγινε το μεσημέρι στη στροφή πλησίον της Λαχαναγοράς, στο δρόμο Άργους-Νέας Κίου, όταν ΙΧ αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να πέσει επάνω σε άλλο ΙΧ. Η σύγκρουση ήταν πλαγιομετωπική.

Στο τροχαίο τραυματίστηκε επιβαίνοντας σε ένα από τα αυτοκίνητα.

Για τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος ερευνά το Τμήμα Τροχαίας Άργους-Μυκηνών.




Γύθειο: Κατασχέθηκαν πάνω από 12 κιλά ηρωίνης και 10 κιλά κάνναβης



Οι πολύμηνες έρευνες, οδήγησαν τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε χθες (30.7.2024) το πρωί, ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Αττικής, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων συνελήφθησαν έξι άτομα, τέσσερα ελληνικής καταγωγής και δύο ξένης καταγωγής, αντίστοιχα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση και παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τα όπλα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έναν 50χρονο Έλληνα, ο οποίος αναζητείται.

Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη και ενδελεχή αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία, αλλά και αποτελέσματα φυσικών και επιστημονικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, τουλάχιστον το τελευταίο τετράμηνο, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση και διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως ηρωίνης και κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκαν χθες (30.7.2023) πρωινές ώρες σε περιοχές της Αττικής, παράλληλες έρευνες σε οικίες των συλληφθέντων καθώς και σε οικία την οποία χρησιμοποιούσαν για την αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών (καβάτζα), όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

  • ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους -12- κιλών και -700- γραμμαρίων,
  • ποσότητες κάνναβης, συνολικού βάρους -10- κιλών και -697- γραμμαρίων,
  • ποσότητα κοκαΐνης, συνολικού βάρους -60- γραμμαρίων,
  • -141- ναρκωτικά δισκία,
  • -5- φιαλίδια των 100 χιλιοστών του λίτρου, περιέχοντα μεθαδόνη,
  • ποσότητα άγνωστης χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται για τη νόθευση της ηρωίνης, συνολικού βάρους -1.816- γραμμαρίων,
  • -2- ζυγαριές,
  • -2- πιστόλια, μετά των γεμιστήρων τους,
  • -8- κινητά τηλέφωνα,
  • όχημα, ως μέσο τέλεσης αξιόποινων πράξεων,
  • πλήθος συσκευών – εργαλείων σχετικά με την παρασκευή – νόθευση ναρκωτικών ουσιών και
  • το χρηματικό ποσό των -2.500- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Τέλος, από τη δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζε η οργάνωση υπολογίζονται στα 300.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Γυθείου.


ΚΙΑΝΑ 2024 από τον Μορφωτικό Σύλλογο Νέας Κίου

 




Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου παρουσιάζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΑΝΑ 2024, που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 23 Αυγούστου.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογός μας έχει φροντίσει να παρουσιάσει μία σειρά εκδηλώσεων που απευθύνονται σε παιδιά και σε ενήλικες, δεμένες με διάφορες μορφές Τέχνης και με την Ιστορία, γειωμένες με την Ζωή, χέρι χέρι με την Παράδοση...

Οι εκδηλώσεις προκύπτουν από τη λειτουργία των Εργαστηρίων και των ομάδων μας αλλά και από πολλές αξιόλογες συνεργασίες
με ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που διανθίζουν και εμπλουτίζουν με την παρουσία τους το περιεχόμενο των εκδηλώσεων.

Στη φιλόξενη Αυλή του Συλλόγου μας θα υποδεχθούμε μικρούς και μεγάλους φίλους μας με αφηγήσεις λαϊκών αλλά και άλλων παραμυθιών,
θα διασκεδάσουμε με παιχνίδια που θα έχουν χρώματα και αρώματα,
θα φιλοξενήσουμε έκθεση Αστροφωτογραφίας και αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπιο, έκθεση έργων τέχνης - χειροποίητων δημιουργιών και κοσμήματος, έργων αγιογραφίας, και θα απολαύσουμε βραβευμένες ταινίες για όλη την οικογένεια.

Ακόμα, θα παρουσιάσουμε σε Έκθεση Σκίτσου και Γελοιογραφίας τα έργα 12 μελών  της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων που με την πένα τους αποτύπωσαν το ζήτημα της Βίας κατά των Γυναικών, θα παρακολουθήσουμε σχετικές ομιλίες και ταινίες για τα ιδιαίτερα σοβαρά κοινωνικά θέματα της κακοποίησης γυναικών και παιδιών και με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 50 χρόνων από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί ομιλία ιστορικού περιεχομένου.

Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου θα στήσουμε παραδοσιακό γλέντι με μουσικές της Μικράς Ασίας και όπως κάθε χρόνο ο κύκλος κλείνει στις 23 Αυγούστου στην πλατεία με τη Μουσικοχορευτική Παράσταση από το Χορευτικό μας Εργαστήρι που θα χορέψει "ΑΜΟΛΥΤΑ και ΑΓΚΑΛΙΑΣΤΑ και για τη Χαρά και για τον Χάροντα" συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.

Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές που μας τιμούν με την παρουσία και τη συνεργασία τους στις εκδηλώσεις μας, τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που είναι δίπλα μας, μοιράζονται ιδέες και προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό για να προετοιμάσουμε και να παρουσιάσουμε τις πολυθεματικές και ιδιαίτερες αυτές εκδηλώσεις στον κόσμο της Νέας Κίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. 

Ευχαριστούμε τον ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΥΣ ΜΥΚΗΝΩΝ για τη συνεργασία και την αποδοχή του αιτήματός μας για συνδιοργάνωση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΑΝΑ,
την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ και το ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ για την υποστήριξη και φυσικά ΟΛΟΥΣ τους ΧΟΡΗΓΟΥΣ που βοήθησαν με την ευγενική προσφορά τους!

Σας περιμένουμε  να ανταμώσουμε στα ΚΙΑΝΑ, όπως γίνεται εδώ και 46 χρόνια, στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ θεσμό!

Γιατί Αύγουστος για τα μέλη και τους φίλους του Μορφωτικού Συλλόγου σημαίνει ... ΚΙΑΝΑ! 

Για το Δ.Σ του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου,
η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
Αναστασία Πινάτση 



















Αυξήθηκαν τα τροχαία δυστυχήματα – 45 νεκροί τον Μάιο



Αύξηση 10,3% σημείωσαν τον Μάιο εφέτος τα οδικά τροχαία ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη χώρα και προκάλεσαν τον θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, και ανήλθαν σε 1.000 τον αριθμό.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα ατυχήματα αυτά καταγράφηκαν 45 νεκροί (μείωση 13,5%), 44 βαριά τραυματίες (μείωση 26,7%) και 1.138 ελαφρά τραυματίες (αύξηση 12,6%).


Στο ΕΣΠΑ η 2η φάση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος


Την ένταξη της δεύτερης φάσης της κατασκευής του τμήματος Πάτρα-Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027», ανακοίνωσαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Η δεύτερη φάση, με προϋπολογισμό 152.281.732,49 ευρώ, υλοποιείται στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ η πρώτη, με προϋπολογισμό 99.828.465,86 ευρώ, υλοποιήθηκε εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Το έργο αφορά την κατασκευή του τμήματος Πάτρα-Πύργος, μήκους 74,8χλμ, που ολοκληρώνει τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος. Το νέο τμήμα αυτοκινητοδρόμου, στα πρώτα 13 χλμ. κατασκευάζεται με διαπλάτυνση της υφιστάμενης Εθνικής Οδού, ενώ στα υπόλοιπα 61,8 χλμ. κατασκευάζεται σε νέα χάραξη.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδες έκτακτης ανάγκης με τις αντίστοιχες λωρίδες καθοδήγησης, λωρίδες ασφαλείας στην κεντρική νησίδα και κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο. Σε προκαθορισμένες θέσεις του αυτοκινητοδρόμου θα διαμορφωθούν χώροι στάθμευσης με τις συνοδές λωρίδες εισόδου–εξόδου.

Το συνολικό φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει:

– Την κατασκευή του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα–Πύργος, μήκους 74,8 χλμ.,

– 8 ανισόπεδους κόμβους/ ημικόμβους στα σημεία: Μιντιλογλίου, ΒΙ.ΠΕ., Κ. Αχαΐας, Βάρδας, Κυλλήνης, Γαστούνης, Αμαλιάδας και Πύργου,

– εργασίες σε παράπλευρο και κάθετο δίκτυο,

– λοιπά συνοδά έργα, αποχέτευσης ομβρίων-αποστράγγισης, σήμανσης-ασφάλειας-περίφραξης, μεγάλα και μικρά τεχνικά έργα (γέφυρες, άνω και κάτω διαβάσεις, οχετοί, τοίχοι, κλπ.), έργα περιβάλλοντος, κλπ. Επίσης, περιλαμβάνονται δαπάνες απαλλοτριώσεων, εργασίες αρχαιολογίας, μετατοπίσεις δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και υπηρεσίες συμβούλων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του έργου.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Πάτρα–Πύργος μήκους 74,8 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, με αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση των κυκλοφοριακών συνθηκών, τη μείωση του συνολικού χρόνου διαδρομής, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και γενικότερα τη βελτίωση της προσβασιμότητας για όλους τους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Νομών Ηλείας και Αχαΐας. Περαιτέρω, ο εν λόγω οδικός άξονας θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

Η ένταξη της δεύτερης φάσης εκδόθηκε από την αρμόδια Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής, με δικαιούχο την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής Συγκοινωνιακών Έργων με Σύμβαση Παραχώρησης.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε: «Η ένταξη της δεύτερης φάσης της κατασκευής του τμήματος Πάτρα- Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027», αποτελεί εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχεια του εμβληματικού αυτού έργου. Η πορεία υλοποίησης του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος αγγίζει, πλέον, το 52% και εξελίσσεται με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει στις αρχές του 2024, όπως διαπιστώθηκε σε πρόσφατη επίσκεψη στην κοινοπραξία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι στο τέλος του έτους θα είμαστε σε ένα ποσοστό ολοκλήρωσης της τάξεως του 75%, έτσι ώστε το 2025, όπως έχουμε δεσμευτεί, να παραδώσουμε στην κοινωνία έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε: «Η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 της δεύτερης φάσης της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Πύργος και η ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής υποδομής εντός χρονοδιαγραμμάτων, συμβάλλει στην οδική ασφάλεια, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας, του τουρισμού και των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της χώρας, κυρίως όμως στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών. Συνεχίζουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους που εξασφαλίσαμε».

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα


Παρίσι 2024: Οι ελληνικές συμμετοχές της 5ης ημέρας (31/07)



Συμμετοχές σε έξι διαφορετικά αθλήματα περιλαμβάνει το «ελληνικό» πρόγραμμα της Τετάρτης (31/7) στην 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Στην κωπηλασία υπάρχει τριπλή ελληνική εκπροσώπηση και μεγάλες «μάχες» σε ημιτελικές σειρές από τους Στέφανο Ντούσκο (σκιφ ανδρών), Αντώνη Παπακωνσταντίνου/Πέτρο Γκαϊδατζή (ημιτελικά διπλού σκιφ ελαφρών ανδρών) και Ζωή Φίτσιου/Μιλένα Κοντού (ημιτελικά διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών) για μία θέση στους μεγάλους τελικούς των αγωνισμάτων τους.

Στο τζούντο οι Ελισάβετ Τελτσίδου και Θοδωρής Τσελίδης μπαίνουν στους πρώτους γύρους των γυναικών και ανδρών στα 70 και 90 κιλά αντίστοιχα, ενώ στην κολύμβηση «πέφτουν» στα προκριματικά των 200μ. υπτίου ανδρών οι Απόστολος ΧρήστουΑπόστολος Σίσκος και στα 200μ. πεταλούδας γυναικών η Γεωργία Δαμασιώτη.

Στις 13:00 μπαίνει στη μάχη του 3ου γύρου του μονού τένις ανδρών κι ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Αργεντινό, Σεμπαστιάν Μπαέζ, με στόχο τη μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του τουρνουά.

Στην ιστιοπλοΐα, ο Βύρωνας Κοκκαλάνης συνεχίζει το αγώνα του στα IQFoil ανδρών με τις κούρσες 7 έως 10, ενώ το μεσημέρι, ο Παναγιώτης Γκιώνης θα αντιμετωπίσει στους «32» του πινγκ πονγκ ανδρών τον Αμερικανό Κανάκ Τζα.

Τέλος, στις 21:05 η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης γυναικών θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Β’ ομίλου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών την 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού έχει ως εξής:

Τετάρτη 31 Ιουλίου

Κωπηλασία

11:04 ημιτελικά σκιφ ανδρών – Στέφανος Ντούσκος (2η σειρά) ΕΡΤ3

12:24 ημιτελικά διπλού σκιφ ελαφρών ανδρών – Αντώνης Παπακωνσταντίνου / Πέτρος Γκαϊδατζής (2η σειρά) ΕΡΤ3

12:44 ημιτελικά διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών – Ζωή Φίτσιου / Μιλένα Κοντού (2η σειρά) ΕΡΤ3

Τζούντο

11:00 πρώτος γύρος γυναικών -70κ – Ελισάβετ Τελτσίδου ΕΡΤ3

11:00 πρώτος γύρος ανδρών -90κ – Θόδωρος Τσελίδης ΕΡΤ3

Τένις

13:00 3ος γύρος μονού ανδρών: Στέφανος Τσιτσιπάς – Σεμπαστιάν Μπαέζ (Αργεντινή) ΕΡΤ1

Κολύμβηση

12:21 προκριματικά 200μ ύπτιο ανδρών – Απόστολος Χρήστου (2η σειρά), Απόστολος Σίσκος (4η σειρά) ΕΡΤ2

12:46 προκριματικά 200μ πεταλούδα γυναικών – Γεωργία Δαμασιώτη (3η σειρά) ΕΡΤ2

21:45 ημιτελικά 200μ πεταλούδα γυναικών – Γεωργία Δαμασιώτη (εφόσον προκριθεί) ΕΡΤ2

22:47 ημιτελικά 200μ ύπτιο ανδρών – Απόστολος Χρήστου, Απόστολος Σίσκος (εφόσον προκριθούν) ΕΡΤ2

Ιστιοπλοΐα

14:43 4η μέρα IQFoil ανδρών – Βύρωνας Κοκκαλάνης

Επιτραπέζια Αντισφαίριση 

13:00 Παναγιώτης Γκιώνης-Κανάκ Τζα round 32 ΕΡΤ Sports 1

Υδατοσφαίριση

21:05 Β’ Ομιλος, 2η αγωνιστική γυναικών

ΙΣΠΑΝΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ ΕΡΤ3

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα


Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και πιθανότητα ασθενών βροχών



Γενικά αίθριος θα είναι σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών αναμένονται το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία και το μεσημέρι στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και τοπικά στα δυτικά τους 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 32 με 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για ασθενής βροχή στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 και τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα για ασθενή βροχή στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και σταδιακά από το απόγευμα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 με 35 και στα ηπειρωτικά έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ .

Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 και τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για ασθενής βροχή μικρής διάρκειας στα ανατολικά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 με 35 και στις Σποράδες έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 01-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και τοπικά στο Ιόνιο 5 μποφόρ. Στα ανατολικά οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 37 και τοπικά τους 38 βαθμούς, στο Ιόνιο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 33 με 35 και τοπικά τους 36 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα δυτικά και κεντρικά ορεινά τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από δυτικές διεθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38 και τοπικά τους 39 με 40 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου, το ανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35 και τοπικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 03-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά και νότια πελάγη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ TΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και στα νότια πελάγη από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

ΠΗΓΗ: Ζούγκλα


Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα



Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα (31/07), για 5 περιφέρειες.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Νίκη – θρίλερ για την Εθνική Ομάδα πόλο – Κέρδισε το Μαυροβούνιο στα πέναλτι με 17-16



Μεγάλη νίκη για την Εθνική Ομάδα πόλο που έκαμψε στα πέναλτι την αντίσταση του Μαυροβούνιου για την φάση των ομίλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δυσκολεύτηκε κόντρα σε μία από τις σημαντικές δυνάμεις του αθλήματος, όμως τα κατάφερε στην ψυχοφθόρο διαδικασία και πήρε το… δίποντο με συνολικό σκορ 17-16.

Η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου τα βρήκε… σκούρα απέναντι στο Μαυροβούνιο, ούσα πίσω στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης. Ωστόσο, σταδιακά πλησίαζε στο σκορ, εν τέλει πέρασε μπροστά λίγο πριν από το φινάλε, αλλά δέχθηκε ένα… buzzer-beater ώστε το παιχνίδι να πάει στα πέναλτι. Εκεί όμως οι Έλληνες διεθνείς ήταν ψύχραιμοι και πήραν τη νίκη, κάνοντας έτσι το 2Χ2 στη διοργάνωση έως τώρα.

Ο αγώνας

Το παιχνίδι ξεκίνησε με μία… παράξενη φάση, μιας και ο Σπάγιτς μπήκε αντικανονικά στην πισίνα, με αποτέλεσμα να αποβληθεί οριστικά και να δώσει πέναλτι στην Εθνική. Ο Γενηδουνιάς ανέλαβε την εκτέλεση και άνοιξε το σκορ. Ωστόσο, οι Μαυροβούνιοι αντέδρασαν άμεσα με δύο τέρματα του Μπόμπανιτς, πριν η Ελλάδα ισοφαρίσει με τον Καλογερόπουλο. Το οκτάλεπτο είχε εκπληκτικό ρυθμό και τελείωσε στο 4-2 υπέρ των τυπικά γηπεδούχων. Οι παίκτες του Βλάχου βρέθηκαν και στο 5-2, όμως με δύο συνεχόμενα τέρματα από τους Αργυρόπουλο και Παπαναστασίου μείωσε τη διαφορά στο… γκολ (5-4). Η απάντηση που ήρθε όμως αντίστοιχη, με ένα μίνι-σερί 2-0 να κάνει το 7-4. Το ημίχρονο έληξε με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μειώνει ξανά στα δύο τέρματα (7-5).

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε ιδανικά, με τον Φουντούλη να εξαπολύει έναν κεραυνό και να φωνάζει «παρών» με το 7-6. Το πρόβλημα που υπήρχε όμως ήταν στην άμυνα, με τους Μαυροβούνιους να εκμεταλλεύονται συνεχώς τον παραπάνω και να φτάνουν έως το 9-7. Σε εκείνο το σημείο οι κόκκινες κάρτες… ισοφαρίστηκαν, με τον Παπαναστασίου να αποβάλλεται για βίαιη συμπεριφορά. Με λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν για το τέλος του τρίτου οκταλέπτου, ο Βλαχόπουλος πέτυχε ένα σπουδαίο τέρμα για το 9-8 που έκανε το ματς εκ νέου ντέρμπι.

Ο Πόπανιτς επέστρεψε στην πισίνα με γκολ για το Μαυροβούνιο, όμως η Ελλάδα απάντησε άμεσα. Ο Κάκαρης αρχικά μείωσε και λίγο μετά ο Καλογερόπουλος έκανε το 10-10. Το σκορ έφτασε στο 11-11 δύο λεπτά πριν από το τέλος, με τον Σκουμπάκη να φέρνει εκ νέου το ματς στα ίσα. Εν τέλει η λύση φάνηκε να έρχεται στα 29″ με ένα σπουδαίο σουτ του Βλαχόπουλου για το 12-11. Ωστόσο, με 2″ να μένουν για το τέλος, ο Ράντοβιτς έκανε το 12-12 κι έστειλε το παιχνίδι στα πέναλτι.

Εκεί οι διεθνείς μας αποδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι κι επικράτησαν με 17-16 συνολικό σκορ, παίρνοντας τους δύο βαθμούς της νίκης στη διαδικασία.

Τα οκτάλεπτα (με πρώτο το Μαυροβούνιο): 4-2, 7-5, 9-8, 12-12

Στα πέναλτι: 4-5

ΠΗΓΗ: enikos.gr