29.7.16

Λαϊκό γλέντι με τον Χρίστο Νικολόπουλο και την Γλυκερία στην Τραγάνα!


Πιστός στο ραντεβού του με την λαϊκή μουσική βραδιά, για ακόμη μια χρονιά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγάνας «Θρασυμήδης».

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016 στο προαύλιο χώρο του σχολείου της Τραγάνας, θα φιλοξενήσει τον μοναδικό μουσικό Χρίστο Νικολόπουλο  παρέα με την ξεχωριστή φωνή της Γλυκερίας. Μαζί τους τραγουδούν η Ζωή Παπαδοπούλου και ο Βασίλης Προδρόμου και θα μας χαρίσουν μια συναρπαστική καλοκαιρινή μουσική βραδιά. 

Ώρα έναρξης 10:00 μ.μ.
Σας περιμένουμε.

Με εκτίμηση
Δ.Σ Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγάνας «Θρασυμήδης».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – Δήμος Πύλου – Νέστορος: "Καλοκαίρι 2016"

Tο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού για το Δήμο Πύλου – Νέστορος συνεχίζεται...

Δείτε την συνέχεια του προγράμματος που έχει ως εξής : 

Σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου θα παιχτεί η Μεσαιωνική τραγωδία «Ερωφίλη» στις 9.30 μ.μ. στην Πύλο, στον αύλειο χώρο του Τσικλητηρίου. Την ίδια μέρα ξεκινά έκθεση αγιογραφίας από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλιτσίου και τους κατοίκους του χωριού και αναπαράσταση χωριάτικου γάμου στις 8.30 μ.μ. στο Βασιλίτσι, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.

Το Σάββατο 30 Ιουλίου θα γίνει παραδοσιακή εκδήλωση «Εκεί που η μουσική συναντά την παράδοση» στις 8.30 μ.μ. στο Βασιλίτσι στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, έχουν προγραμματιστεί αθλητικές εκδηλώσεις: αγώνες δρόμου παίδων, εφήβων και ενηλίκων στις 6.30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Χώρας και βράβευση αθλητών στις 9 μ.μ.

Την Κυριακή στις 31 Ιουλίου το πρόγραμμα συνεχίζεται με ομιλία με θέμα «Αρχαία Μεσσήνη – πρόσφατες ανασκαφές» από τον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη στις 8.30 μ.μ. στη Χώρα, στον κινηματογράφο «Rex».

Τη Δευτέρα 1 Αυγούστου θα παιχτεί Καραγκιόζης στην Πύλο, στο Τσικλητήριο και την επόμενη, 2 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ. στη Χώρα στο Μουσείο.

Την Τρίτη 2 Αυγούστου θα γίνει και συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου – Νέστορος στις 9.30 μ.μ. στην Κορώνη, στην Πλατεία Μόλου και παραδοσιακό πανηγύρι στις 9 μ.μ. στο Βλαχόπουλο, στο σχολείο.

Την Τετάρτη στις 3 Αυγούστου θα παιχτεί Καραγκιόζης στις 9 μ.μ. στη Μεθώνη στο προαύλιο του Δημοτικού και η θεατρική παράσταση «Μάνα είναι μόνο ένας» στις 9.30 μ.μ. στη Χώρα, στο προαύλιο του Μουσείου.

Την Πέμπτη στις 4 Αυγούστου ανεβαίνει η θεατρική παράσταση «Μάνα είναι μόνο ένας» στις 9.30 μ.μ. στην Πύλο, στο Τσικλητήριο και η παράσταση «Γοργόνες και μάγκες» στις 9 μ.μ. στη Μεθώνη, στο προαύλιο του Δημοτικού.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου θα γίνει παραδοσιακό πανηγύρι στις 9 μ.μ. στην Ασίνη, στην Κεντρική Πλατεία και θα δοθεί παράσταση «Η Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη στη Χώρα, στο προαύλιο του Μουσείου.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου θα γίνει πανηγύρι στις 9 μ.μ. στην Καλλιθέα.

Την Κυριακή 7 Αυγούστου ακολουθούν τα εγκαίνια της λαογραφικής έκθεσης (7 έως 10 Αυγούστου) στις 9 μ.μ., στη Χώρα στον κινηματογράφο «Rex».

Την Τρίτη στις 9 Αυγούστου θα ξεκινήσει η συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου – Νέστορος στις 9 μ.μ. στην Πύλο, στο Τσικλητήριο και θα παιχτεί Καραγκιόζης στις 9 μ.μ. στη Μεθώνη, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.

Την Παρασκευή στις 10 Αυγούστου ξεκινά η παράσταση «Χοροί του Ελληνισμού» στο 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χωρών Μεθώνης στις 9.30 μ.μ. στη Μεθώνη στην Τάφρο, το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Χώρας στην Κεντρική Πλατεία της Χώρας και θα παιχτεί Καραγκιόζης στις 9 μ.μ. στην Πύλο, στον αύλειο χώρο του Τσικλητηρίου.

Την Πέμπτη στις 11 Αυγούστου ανεβαίνει η παιδική θεατρική παράσταση «Η Σταχτοπούτα» στις 9 μ.μ. στον αύλειο χώρο Τσικλητηρίου και την Παρασκευή στις 12 Αυγούστου θα γίνει η Γιορτή Λαδιού και Λαλαγγίδας στις 8.30 μ.μ. στο Βλαχόπουλο.

Το Σάββατο 13 Αυγούστου ακολουθεί πανηγύρι με τους Αγάθη – Δημητρόπουλο στη Μεθώνη, και λαϊκή βραδιά με τον Τάκη Παναγιωτίδη και το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσοκελλαριάς στις 9 μ.μ. στη Χρυσοκελαριά, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.

Επίσης, προγραμματίζεται Γιορτή Κρασιού και συναυλία με το Ωδείο Χώρας στις 9 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Χώρας, παραδοσιακό πανηγύρι στις 9 μ.μ. στους Κάτω Αμπελόκηπους και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο τόπος μας και οι άνθρωποί του» στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Χωματερού.

Την Κυριακή στις 14 Αυγούστου το πρόγραμμα συνεχίζεται με πανηγύρι στη Μεθώνη, στο προαύλιο του Δημοτικού και στις 10 μ.μ. στον Πήδασο (Ρίπαινα).

Τη Δευτέρα στις 15 Αυγούστου θα γίνει γιορτή μετά τη λειτουργία στις 9 π.μ. στον Πήδασο στη Ρίπαινα και την

Τετάρτη στις 17 Αυγούστου η Γιορτή Χοντροκατσαρής Τομάτας και Κρεμμυδιού στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης. 

Την Πέμπτη 18 Αυγούστου θα δοθεί συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου – Νέστορος στις 9 μ.μ. στη Χώρα, στο προαύλιο του Μουσείου.

 Το Σάββατο στις 20 Αυγούστου θα παιχτεί η θεατρική παράσταση «Κοκομπλόκο», με το Νίκο Μουτσινά στην Πύλο, στο προαύλιο του Γυμνασίου.

Την Τρίτη στις 23 Αυγούστου ακολουθεί πανηγύρι στις 9 μ.μ. στα Λειβαδάκια, στην Κεντρική Πλατεία και στο Χωματερό.

Την Τετάρτη στις 24 Αυγούστου θα γίνει η εκδήλωση «Ηθη και έθιμα του τόπου μας – Επαγγέλματα που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου» στις 9 μ.μ. στο Χωματερό.


ΠΗΓΗ: gargalianoionline.gr

Εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Σπάρτης στο Βόρειο Ταΰγετο


Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Σπάρτης πραγματοποιεί  πεζοπορική εξόρμηση στο  Βόρειο Ταΰγετο, σύμφωνα με το πρόγραμμα αναβάσεών του, την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, στη διαδρομή: Λογκανίκος - Νιοχώρι. 

Βαθμός δυσκολίας: Β ( Μέτριας δυσκολίας, απαιτεί καλή φυσική κατάσταση).
Διάρκεια πορείας: περίπου 6 ώρες!

Αναχώρηση στις 7.00 το πρωί της Κυριακής με Ι.Χ. από το Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης για Λογκανίκο απ’ όπου και η εκκίνηση της πορείας. 

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (μαθητές - φοιτητές: 5 ευρώ)

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στον αρχηγό της εξόρμησης κ. Γιώργο Πουλοκέφαλο (τηλ: 6944713636), μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 29/07/2016.  


Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης

«ΑΝΤΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ...» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Ζουγανέλη στη Ζαχάρω


Καλοκαιρινά μουσικά ραντεβού 
με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Ζουγανέλη
Σάββατο 6 Αυγούστου
Δημοτικό Στάδιο Ζαχάρως

“Άντε να λύσουμε να ξεκινήσουμε και τους βαρέθηκα δεν τους μπορώ.”
Μ’ αυτό το ρεφρέν θα ξεκινήσουν την παράσταση τους ο Βασίλης και ο Γιάννης το Σάββατο 6 Αυγούστου στο Δημοτικό Στάδιο Ζαχάρως, θέλοντας να μας δώσουν το δικό τους μήνυμα, «ΑΝΤΕ ΝΑ ΛΥΣΟΥΜΕ...».

Οι δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες δεν χρειάζονται συστάσεις. Έχουν συστηθεί μόνοι τους μέσα από το σαραντάχρονο έργο τους και θα μοιραστούν για πολλοστή φορά αυτό το καλοκαίρι την ίδια σκηνή.
Τους ενώνουν κοινές εμφανίσεις και τραγούδια. Θα τραγουδήσουμε πάλι μαζί τους το “Φοβάμαι”, τον “Τρελό”, τη “Στέλλα” και τόσα άλλα που έχουν αγαπηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, ο καθένας τους θα παρουσιάσει τραγούδια σταθμούς, που έχουν σημαδέψει την παράλληλη πορεία τους.

Πάμε, λοιπόν, μαζί τους κι αυτό το καλοκαίρι να λύσουμε, να ξεκινήσουμε, να τραγουδήσουμε, να ξανασηκωθούμε, να ξαναελπίσουμε, να ξαναaγαπήσουμε και να ξανααγαπηθούμε και να φωνάξουμε όλο μαζί: 
“όχι στην μιζέρια, ναι στην κοινή δράση”.
Καλή αντάμωση στα θέατρα, στα γήπεδα, στις αλάνες, στα ποτάμια, στους δρόμους και στις πλατείες.
Δεν θα πεθάνουμε ποτέ κουφάλα νεκροθάφτη.

Μαζί τους οι:
Πιάνο / keyboards: Ανδρέας Αποστόλου
Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης
Drums : Στέφανος Δημητρίου
Βιολί – τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη
Κιθάρες –πνευστά: Γιάννης Αυγέρης
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Μπίτος
Επιμέλεια φώτων: Γιάννης Δίπλας
Ενορχήστρωση : Ανδρέας Αποστόλου
Επιμέλεια οπτικού υλικού: Πάνος Ζενίδης 
Δημιουργικό: Creatures
Φωτογράφιση: Γιάννης Μαργετουσάκης
Οργάνωση παραγωγής: STRAY MUSIC


Σάββατο, 6 Αυγούστου στις 9:30 μ.μ.
Εθνικό Στάδιο Ζαχάρως
Ώρα έναρξης: 21.30

Tιμές εισιτηρίων: 
Η τιμή προπώλησης θα είναι 12.€ 
Στο ταμείο την μέρα της συναυλίας η τιμή του εισιτηρίου θα είναι 14€ 

Ξεκινά σήμερα η συνάντηση Χειροτεχνών «Στου Πάρκου την Αγορά» -1st Gargalianoi Arts&Crafts Festival



1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας στις 29-31 Ιουλίου 2016, μια συνεργασία του Δήμου Τριφυλίας με την ομάδα “Stou Gargalianou Project»

Ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 7 η έκθεση – παζάρι χειροποίητων ειδών 40 χειροτεχνών από πολλά μέρη της Ελλάδας στο Πάρκο Γαργαλιάνων και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή το βράδυ.

Μια συνδιοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Τριφυλίας και της ομάδας Stou Gargalianou Project.

Σεμινάρια:

-Παρασκευή 29/07/2016:
20:00 – 21:00 στο μπαλκόνι της Βιβλιοθήκης : Διακόσμηση ξύλινης ρακέτας με πυρογράφο από το Kopani .
21:00 – 22:00 στο μπαλκόνι της Βιβλιοθήκης : Παρασκευή φυτικών καλλυντικών (υδατική κρέμα, στικ για τσιμπήματα κουνουπιών, lip balm) από τα Μαθήματα Επιβίωσης .

-Σάββατο 30/07/2016:
20:00 – 21:00 στο χώρο έκθεσης της ERGANI weaving workshop : Σεμινάριο Οικο-υφαντική/ eco-weaving
Ένα σεμινάριο για όλες τις ηλικίες για να δούμε πόσο όμορφο και εύκολο είναι να υφαίνουμε ανακυκλώνοντας και χρησιμοποιώντας υλικά που έχουμε στο σπίτι μας.

-Κυριακή 31/07/2016
19:00 – 19:30 στη Βιβλιοθήκη: Αναβίωση Εθίμου – Κέντημα Παραδοσιακής Πίτας

Παράλληλες Εκδηλώσεις:

-Παρασκευή 29/07/2016
21:00 στην Κεντρική Πλατεία: Σύλλογος Φίλων Μουσικής Γαργαλιάνων, Συναυλία Φιλαρμονικής.

-Σάββατο 30/07/2016
21:00 σε Πάρκο και Κεντρική Πλατεία : Θέατρο Δρόμου

-Κυριακή 31/07/2016
21:00 στο Πάρκο: Πάρτυ Λήξης


ΠΗΓΗ: gargalianoionline.gr

11η δράση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμιόνης

Καλοκαιρινή συναυλία της Φιλαρμονικής στην Κεντρική Πλατεία των Γαργαλιάνων σήμερα το βράδυ


Ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Γαργαλιάνων σας προσκαλεί στην ετήσια καλοκαιρινή συναυλία της Φιλαρμονικής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 29 Ιουλίου και ώρα 21:00 μ.μ στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων.

Μπαίνει φυλακή και ο πατέρας;


Τροποποίηση ώστε να εξαιρούνται από τις ευεργετικές διατάξεις αποφυλάκισης όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργηματική αποπλάνηση ανηλίκου έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, στη σχετική διάταξη που παρατείνει τις αποσυμφορητικές ρυθμίσεις. Μιλώντας στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «όλοι προβληματιστήκαμε ακούγοντας και στις ειδήσεις για ένα αποκρουστικό έγκλημα που έγινε κατά ανηλίκου τον τελευταίο καιρό», επισημαίνοντας ότι το είδος αυτών των πράξεων «πιστεύω ότι δικαιολογούν μια ιδιαίτερη μεταχείριση σε ό,τι αφορά την αποσυμφόρηση».

Ο Ν. Παρασκευόπουλος παρατήρησε ότι τέτοιου είδους πράξεις θα πρέπει να εξαιρούνται από τις διατάξεις που αφορούν τόσο την υφ’ όρων απόλυση στο πλαίσιο των αποσυμφορητικών ρυθμίσεων όσο και την έξοδο με «βραχιολάκι».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, στην εκλογική περιφέρεια του οποίου συνέβη το περιστατικό του βιασμού του 12χρονου, ο οποίος ζήτησε να κλείσουν τα όποια «παραθυράκια» υπάρχουν στον νόμο για τα εγκλήματα αυτά.

Σίγουρα μία δικαίωση για τον Γ. Ανδριανό, καθώς η επιλογή του να φέρει το θέμα στη βουλή έπιασε τόπο. Μένει να δούμε πότε θα τροποποιηθεί και τυπικά η σχετική διάταξη ώστε να οδηγηθεί και ο πα-τέρας πίσω από τα κάγκελα... 


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

"Η ριμάδα η ζωή" στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου


Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 (21:30) 
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου 
Μαυροματάκης, Κοροπούλης, Ρωσόπουλος: Η ριμάδα η ζωή

Ένας τρυφερός, ασταθής, κλονισμένος άνθρωπος, πικραμένος και πότε-πότε άγρια χλευαστής, προσπαθεί να σταθεροποιήσει επί σκηνής την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσει ίσως την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί…. Αληθινά ένοχος όμως είναι επειδή με τα στραβοπατήματα και τα κάζα του καταγράφει τον «επιταχυνόμενο μορφασμό» μιας εποχής που τα όρια και τα αυτονόητά της ρευστοποιούνται και μισοσβήνονται σαν τις γραμμές ενός σκίτσου που ήταν μέχρι πριν λίγο ξεκάθαρο. Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της δικής του αστάθειας, καθώς μιλώντας συγχέει τον εαυτό του με πρόσωπα άλλων, εξίσου ταραγμένων και μεταβατικών εποχών: με τον Στέφανο Σαχλίκη προπάντων, απ’ το ενετοκρατούμενο Ηράκλειο του 14ου αιώνα, που, καθώς βγαίνουμε από τον Μεσαίωνα, αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο και σε καινούργιους τόνους τα λάθη και τα παθήματά του, τις σπατάλες, την καταστροφική σχέση με τις «πολιτικές», την οικονομική κατάρρευση και τη φυλάκισή του – αλλά και με τον Βυζαντινό Μιχαήλ Γλυκά του 12ου αιώνα ή τον Φρανσουά Βιγιόν του 15ου αιώνα… Εξίσου ασταθής κι η γλώσσα που μιλά, αλλάζει διαρκώς τονικότητες κι «εποχές» –αν και πάντα σε στίχο–, αφήνεται πότε-πότε στη μουσική, γλιστρά προς την κωμωδία ολοένα…

Πρωτότυπο κείμενο, μείξη και μετάφραση λοιπών κειμένων: Γιώργος Κοροπούλης 

Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυροματάκης
Μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρία Φουντούλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου

Ερμηνεύει ο Μανώλης Μαυροματάκης και οι μουσικοί Κορίνα Βουγιούκα (κιθάρα) και Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο)

Ηχογραφημένη φωνή «Εκείνης»: Θεοδώρα Μπάκα


Τιμές εισιτηρίων: 20€ / 10€ (Φοιτητικό) / 5€ (Άνεργοι-A.μεΑ.)

Οιδίπους Τύραννος στην Επίδαυρο από Εθνικό και Θέατρο Βαχτάνγκοφ


Στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασία τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, το Εθνικό Θέατρο συμπράττει για πρώτη φορά με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας γραμματείας, που μιλά για τον αγώνα του ανθρώπου να αποφύγει το πεπρωμένο του. Πρόκειται για μια σπουδαία συμπαραγωγή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, με Ρώσους και Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτορα Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Η δραματουργική επεξεργασία είναι της Έλσας Ανδριανού και η μουσική του Θοδωρή Αμπαζή.

Ο Οιδίπους Τύραννος θα παρουσιαστεί και στη Μόσχα τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Δίγλωσση παράσταση στα ρωσικά και στα ελληνικά. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σήμερα Παρασκευή 29 και αύριο Σάββατο 30 Ιουλίου.

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ρίμας Τούμινας

Γενική διεύθυνση: Κιρίλ Κροκ

Σκηνικά: Αντόμας Γιατσόφσκις

Κινησιολογία: Ανζέλικα Χόλινα

Μουσική: Φάουστας Λατένας

Βοηθός σκηνοθέτη: Ιρίνα Γκρόμοβα

Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Βοηθός B': Δημήτρης Γεωργιάδης

Μετάφραση χορικών: Έλσα Ανδριανού

Παίζουν: Γεβγκένι Κνιάζεφ, Λουντμίλα Μαξάκοβα, Πάβελ Γιούντιν, Βικτόρ Ντομπρονράβοφ, Γεκατερίνα Σιμόνοβα, Βαλέρι Ουσακόφ, Βιτάλις Σιμιόνοφς, Μαξίμ Σεβρινόφσκι, Έλνταρ Τζανιμπέκοφ, Αρτούρ Ιβάνοφ, Γεβγκένι Κόσιρεφ

Χορός: Ιλιά Αλγκάερ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Γιώργος Γάλλος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ... Χτίζετε γέφυρες ή φράχτες;


Μια φορά κι έναν καιρό, μάλωσαν δύο αδέλφια που ζούσαν σε γειτονικές φάρμες.Ήταν το πρώτο σοβαρό ρήγμα στη σχέση τους. Για 40 χρόνια, εργάζονταν μαζί ως γεωργοί, μοιράζονταν χωρίς κανένα πρόβλημα τα γεωργικά μηχανήματα, και συνεργάζονταν αρμονικά για την εμπορία των προϊόντων τους.
Όμως, η μακρά συνεργασία τους διεκόπη απότομα. Η διένεξη ξεκίνησε από μια μικρή παρεξήγηση, εξελίχθηκε σε μια σημαντική διαφορά, και τελικά κατέληξε σε ανταλλαγή πικρών κουβεντών.
Ένα πρωί κάποιος χτύπησε την πόρτα του μεγαλύτερου αδελφού. Εκείνος άνοιξε και αντίκρισε έναν άνθρωπο με την εργαλειοθήκη ενός ξυλουργού.
«Ψάχνω για δουλειά λίγων ημερών» είπε. »Ίσως έχετε ανάγκη για κάποιες μικροεργασίες και θα μπορούσα να σας φανώ χρήσιμος».
«Πράγματι» αναφώνησε ο μεγαλύτερος αδελφός. »Έχω μια δουλειά για σένα. Κοίταξε σε εκείνο τον κολπίσκο στο απέναντι αγρόκτημα. Αυτός είναι ο γείτονάς μου. Στην πραγματικότητα, είναι ο μικρότερος αδερφός μου. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα υπήρχε ένα χωράφι ανάμεσα μας. Όμως, έσκαψε με την μπουλντόζα του μέχρι το ανάχωμα του ποταμού και τώρα υπάρχει ένα ποταμάκι ανάμεσα μας. Λοιπόν, μπορεί να κατάφερε να μ” εκνευρίσει, αλλά εγώ θα κάνω κάτι χειρότερο.»
«Βλέπεις αυτή τον σωρό με ξύλα στο στάβλο; Θέλω να φτιάξεις ένα ψηλό φράχτη. Δεν θέλω να ξαναδώ το πρόσωπο του.»
Ο ξυλουργός απάντησε: «Νομίζω ότι καταλαβαίνω την κατάσταση. Πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω και ότι στο τέλος θα ευχαριστηθείς με τη δουλειά μου .»
Ο μεγαλύτερος αδελφός έπρεπε να πάει στην πόλη γα να τελειώσει κάποιες δουλειές. Έτσι, βοήθησε τον ξυλουργό να μεταφέρει τα ξύλα, και έφυγε για την πόλη.
Ο ξυλουργός εργάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια της μέρας. Λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, όταν ο γεωργός επέστρεψε, ο ξυλουργός είχε μόλις τελειώσει τη δουλειά του.
Τα μάτια του αγρότη γούρλωσαν από αυτό που αντίκρισε. Δεν είχε κατασκευαστεί ο φράχτης που είχε ζητήσει. Αντί για τον φράχτη, υπήρχε μια γέφυρα από την μια μεριά του ρέματος μέχρι την άλλη.
Εκείνη την ώρα, είδε από την άλλη μεριά της γέφυρας να έρχεται προς το μέρος του ο γείτονας, ο νεώτερος αδελφός του. Όταν τον πλησίασε, άπλωσε τα χέρια του και αναφώνησε:
«Είσαι ο καλύτερος αδελφός που θα μπορούσα να είχα. Μετά από όλα όσα έχω κάνει και έχω πει εναντίον σου, έχτισες μια γέφυρα ανάμεσα μας.».
Τα δύο αδέλφια αγκαλιάστηκαν, μετανιωμένα για ότι είχε συμβεί ανάμεσα τους. Γύρισαν και είδαν τον ξυλουργό να σηκώνει την εργαλειοθήκη και να την κρεμάει στον ώμο του.
«Όχι, μην φεύγεις, περίμενε! Μείνε λίγες ημέρες. Έχω κι άλλες εργασίες για σένα », είπε ο μεγαλύτερος αδελφός.
«Θα ήθελα πολύ να μείνω,» είπε ο ξυλουργός, «αλλά έχω να χτίσω κι άλλες γέφυρες.»


ΠΗΓΗ: users.sch.gr

Γιορτή της Ελιάς στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας 30 και 31 Ιουλίου

Διήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος στις 30 και 31 Ιουλίου στο Ελαιοχώρι Αρκαδίας για τη "Γιορτή Ελιάς".

"Εδώ και καιρούς με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου γιορτάζουμε το ευλογημένο δέντρο, ελιά ή ελαία των αρχαίων.

Είναι το δέντρο που έχει τη χάρη του θεού και την αγάπη των ανθρώπων. Όσα χαρίσματα της έδωσε ο Θεός , με τη σειρά της τα δίνει στους ανθρώπους για να ζήσουν και να προκόψουν.

Ελαιοχώριο, ένας τόπος γεμάτος ελιές. Μια φυσική γωνιά της Ελιάς.

Οι παππούδες μας, οι πατεράδες μας με τα ευλογημένα χέρια τους, ξελόγκωσαν και ημέρεψαν τον άγριο τόπο στις άκρες του χωριού μας. Χιλιάδες αγριελιές εμβολιάστηκαν και χιλιάδες ελαιόδεντρα φυτεύτηκαν. Στήθηκαν αναβαθμοί-πεζούλια, όμορφοι ελαιώνες, πρόχειρα ελαιοτριβεία, αργότερα πιο σύγχρονα. Με κόπους, με πάθος, με συνεργασία, με αγάπη.

Βασίλισσα του χωριού μας η λαδολιά, η ποικιλία «Μανάκι».

Το λάδι του χωριού μας χρυσό, με άριστη γεύση ελάχιστα οξέα, όμορφο χρώμα, άριστο άρωμα.

Ένα λάδι έξτρα παρθένο, βιολογικό που παράγεται με τρόπους παραδοσιακής καλλιέργειας, λάδι που όσοι γνωρίζουν δεν το αποχωρίζονται.

Και φέτος γίνεται προσπάθεια να τιμήσουμε το ιερό και καρποφόρο αυτό δέντρο που μας έζησε, που μας ζέστανε, μας ξεκούρασε κοιτώντας το απέραντο ασημένιο τοπίο, μας έδωσε τη δυνατότητα να ανάψουμε το καντήλι, αφιέρωμα στον Χριστό και στην Παναγία, στον Προστάτη μας Αϊ-Γιώργη.

«Εδώ στον ίσκιο της αποκάτω ήρθε ο Χριστός ν’ αναπαυτεί κι ακούστηκε η γλυκιά λαλιά του λίγου προτού να σταυρωθεί»

Στη γιορτή μας θα διανέμεται αγνό παρθένο ελαιόλαδο, παραδοσιακά γλυκίσματα και φαγητά, ελιές.

Τη δεύτερη ημέρα θα υπάρχει μουσικοχορευτικό συγκρότημα, έτσι για λίγο να ξεχαστούμε.

Ένα ερώτημα: η μέχρι τώρα πραγματοποίηση της Γιορτής Ελιάς μας έχει ικανοποιήσει;

Θα έλεγα πως ναι. Θα ήθελα όμως να ανοίξει τα φτερά της ακόμη πιο πολύ. Να την αγκαλιάσουν και άλλοι φορείς.

Χίλια ευχαριστώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στον Δήμο Τρίπολης που μας στηρίζουν, χίλια ευχαριστώ προς όλους όσους θα μας στηρίξουν ξανά. Προς όλους που πρέπει και θα συμμετέχουν.

Και η ευχάριστη απόφαση:

Σε άψογη συνεργασία με τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Ελαιοχωρίου, την Τοπική Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, παράλληλα με τη γιορτή ελιάς και ο θερισμός του θέρου και του αλωνισμού.

Θα τιμήσουμε τον Σίτον και το «Έλαιον» τον «Οίνον» θα τον τιμήσουμε όταν βραδιάσει, όταν το γλέντι μας δικαίως θ’ ανάψει.

Ας βοηθήσουμε όλοι για την πραγμάτωση αυτής της γιορτής με κάθε τρόπο.

Με κύριο στόχο της Γιορτής Ελιάς:

-Να αναδείξουμε το χωριό μας, αυτό το όμορφο σταυροδρόμι της περιοχής.

-Να αναδείξουμε το άκρως εξαιρετικό λάδι του χωριού μας «Μανάκι».

-να ενισχύσουμε τη γνώση σχετικά με τη διατροφική αξία του λαδιού.

-να ενημερώσουμε τους παραγωγούς για βιολογική καλλιέργεια.

-να εντάξουμε το λάδι μας στα προϊόντα Π.Ο.Π.

-Να συνεχίσουμε τη λαϊκή παράδοση γύρω από το μύθο ελιά και ελαιώνα.

-Να προτρέψουμε κατοίκους άλλων χωριών και πόλεων να αγοράσουν ελαιοπερίβολα. Να γίνουν μικροί ελαιοκαλλιεργητές.

-Να προσεγγίσουμε ανθρώπους να έρθουν να μείνουν στο Ελαιοχώρι, το σταυροδρόμι της περιοχής ανάμεσα στο Ναύπλιο, το Άστρος και την Τρίπολη.

Σας περιμένουμε 30 και 31 Ιουλίου.

«Όσα έχω φυτέψει τα’ αγαπώ μα υπολογίζω στην ελιά προπάντων γιατί από τον πικρό καρπό της αν έχω υπομονή (όπως και έχω) βάλσαμο θα μου δώσει για όλε στις πληγές μου και για το λυχνίο μου το ολονύχτιο φως»"


Μέγγος Ιωάννης, πρόεδρος Τ.Κ. Ελαιοχωρίου

Ζώδια σήμερα 29 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Βρίσκεστε σε κατάσταση θετικών συναισθημάτων σήμερα και προσπαθείτε να φέρετε τα πράγματα στα δικά σας μέτρα και σταθμά σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Καταφέρνετε να ισορροπήσετε τις καταστάσεις στον επαγγελματικό σας χώρο και δίνετε τον καλύτερο εαυτό σας προκειμένου να επιδείξετε επαγγελματισμό. Στην αισθηματική σας ζωή θα κυλήσει η μέρα ιδιαίτερα χαλαρά και εσείς οι αδέσμευτοι θα λάβετε ικανοποίηση από κάποια κατάκτηση που θα έχετε σήμερα. Η αυτοπεποίθησή σας ανεβαίνει και πλέον νιώθετε πως τα πάντα μπορούν να συμβούν.

ΤΑΥΡΟΣ
Προσπαθήστε σήμερα όσο μπορείτε να είστε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας και σε ό,τι έχετε να κάνετε, χωρίς να αφήνετε εξωγενείς παράγοντες να σας επηρεάζουν και να σας βγάζουν εκτός προγράμματος. Η μέρα θα είναι απαιτητική κι εσείς θα μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε όλες σας τις υποχρεώσεις με επιτυχία. Οι ευχάριστες εκπλήξεις σήμερα έρχονται από τον αισθηματικό τομέα για εσάς τους δεσμευμένους, γιατί θα δείτε την επικοινωνία με το ταίρι σας να γίνεται καλύτερη και γενικότερα θα υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα στη σχέση σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η μέρα σας δίνει την ώθηση που χρειάζεστε για να κάνετε όνειρα, να οραματιστείτε κάτι καλύτερο για την επαγγελματική σας ζωή και γενικότερα να κάνετε σχέδια και δράσεις υλοποίησής τους. Είστε ορμητικοί στις ιδέες σας και θέλετε να τις μοιραστείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να σας πουν τη γνώμη τους. Είναι μία μέρα άκρως ενδιαφέρουσα και σε αισθηματικό επίπεδο για εσάς τους αδέσμευτους, γιατί θα νιώσετε πως έχετε ανταπόκριση συναισθηματική από ένα πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ερωτικά.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μην προσπαθήσετε σήμερα να περάσει η δική σας άποψη στον επαγγελματικό τομέα και φανείτε όσο πιο διαλλακτικοί γίνεται στις συζητήσεις και στις διαπραγματεύσεις σας. Μπορείτε να βασιστείτε στις δυνάμεις σας και να νιώσετε ότι θα τα καταφέρετε το ίδιο καλά χωρίς συμμάχους. Η μέρα σας φέρνει πιο κοντά στα φιλικά σας πρόσωπα και έχετε ως σκοπό να έρθετε πιο κοντά τους, προκειμένου να ζήσετε στιγμές όμορφες. Στα ερωτικά σας υπάρχει μία κατάσταση για εσάς τους δεσμευμένους, που δε σας ευχαριστεί και τόσο και θέλετε να κάνετε μία σχετική κουβέντα με το ταίρι σας. 

ΛΕΩΝ
Διανύετε μία περίοδο άκρως δημιουργική, ζείτε με πάθος την κάθε στιγμή και νιώθετε πως οι προσδοκίες σας να ικανοποιούνται. Σήμερα λοιπόν είστε σε μία τέτοια διάθεση, όπου νιώθετε πως είστε καλά με τις επιλογές σας σε όλους τους τομείς της ζωής σας και φαίνεστε ικανοποιημένοι. Στα αισθηματικά σας παρατηρείτε εσείς οι δεσμευμένοι ότι το ταίρι σας ανταποκρίνεται θετικά στις προσδοκίες σας, στις επιθυμίες σας και δεν έχετε κανένα παράπονο γενικότερα από τη σχέση σας και το πώς εξελίσσεται.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Μη διστάσετε σήμερα να διεκδικήσετε κάτι καλύτερο σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Κινείστε πλέον με ξεκαθαρισμένα τα θέλω σας και είστε σε μία φάση όπου ξέρετε τι θέλετε και ξέρετε πώς να το αποκτήσετε. Θέλετε να νιώθετε ότι είστε καλά με τις επιλογές σας και δε θέλετε να κάνετε λάθη, που είχατε κάνει κατά το παρελθόν. Όλα αυτά ισχύουν και για την αισθηματική σας ζωή, που θέλετε να την δείτε να εξελίσσεται, καθώς η στασιμότητα δε σας ταιριάζει. Οι αδέσμευτοι ψάχνετε εκείνον τον άνθρωπο που θα σας πάρει από το χέρι και θα σας οδηγήσει στην πιο γλυκιά ευτυχία.

ΖΥΓΟΣ
Με χαμόγελα και ευχάριστες ειδήσεις ξεκινά η μέρα για εσάς, καθώς βλέπετε πως οι καταστάσεις γύρω σας να έχουν την έκβαση που εσείς επιθυμείτε κι αυτό σας καθιστά χαρούμενους. Θα είστε κοινωνικοί, πρόσχαροι και θα περάσετε καλά σήμερα ό,τι κι αν κάνετε. Το μυαλό σας βέβαια θα είναι και στην αισθηματική σας ζωή και σε μία συζήτηση που θέλετε να κάνετε με το ταίρι σας για κάποια θέματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα και τα οποία θα θελήσετε να λύσετε.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Βεβαιωθείτε σήμερα ότι δεν έχετε αφήσει εκκρεμότητες ανοιχτές και υποχρεώσεις που δε φέρατε εις πέρας, γιατί η διάθεσή σας θα είναι ανεβασμένη, αλλά για καλοπέραση και διασκέδαση. Φροντίστε να τελειώσετε από όλα, έτσι ώστε να καταφέρετε να καλύψετε την ανάγκη σας αυτή. Σύμμαχοι σε αυτήν την κατεύθυνση θα είναι οι αγαπημένοι σας φίλοι, που θα σας ακολουθήσουν με προθυμία και πολύ καλή διάθεση. Στα αισθηματικά σας δείχνετε στο ταίρι σας τι πρέπει να κάνει, έτσι ώστε κι εσείς να νιώθετε καλά μέσα στη σχέση σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Μη δώσετε λαβές για σχόλια σήμερα στην επαγγελματική σας ζωή και φροντίστε να είστε στις συζητήσεις σας λίγο πιο συνεργάσιμοι. Ίσως να σας εκνευρίσουν κάποιες καταστάσεις, αλλά καλό θα είναι να μην το δείξετε και μέσα από τη δουλειά σας να αποδείξετε στους γύρω σας ότι κάνουν λάθος. Ικανοποίηση θα λάβετε εσείς οι αδέσμευτοι από τα αισθηματικά σας, καθώς θα υπάρξουν εξελίξεις σε ένα ερωτικό θέμα που φαίνεται να σας απασχολεί το τελευταίο διάστημα. Μήπως χτυπά η καρδιά σας για ένα πρόσωπο; Μήπως έχετε ερωτευτεί και δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε την κατάσταση; 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Νιώθετε την ανάγκη να ξεφύγετε από τα τετριμμένα, να ασχοληθείτε με τις βαθύτερες ανάγκες σας και να μην είναι σε πρώτο πλάνο και σήμερα η επαγγελματική σας ζωή. Ίσως να αναπολείτε στιγμές ξέγνοιαστες, ίσως το μυαλό σας να είναι σε ένα ταξίδι που θέλετε να πραγματοποιήσετε, ίσως ο έρωτας να σας έχει πάρει για τα καλά τα μυαλά και να μην έχετε διάθεση για υποχρεώσεις και εκκρεμότητες. Όλα αυτά μαζί, σας κάνουν να ασχοληθείτε με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα επαγγελματικά σας και τις γενικότερες υποχρεώσεις της μέρας σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Τίποτα δε θέλετε να σας καταπιέσει σήμερα, κανείς δε θέλετε να σας πει τι πρέπει να κάνετε και αυτό που πραγματικά έχετε ανάγκη, είναι να κινηθείτε με ελευθερία επιλογών. Νιώθετε πως ήρθε η στιγμή να ασχοληθείτε με τις δικές σας ανάγκες και να βρείτε τον τρόπο εκείνο, έτσι ώστε να τις καλύψετε. Θέλετε να διασκεδάσετε, να το ρίξετε έξω και να συναντήσετε τους αγαπημένους σας φίλους, με τους οποίους περνάτε πάντα καλά. Στα αισθηματικά σας θα δείξετε στο ταίρι σας με το δικό σας τρόπο ότι το να έχετε ελευθερία στη σχέση σας, είναι το βασικό ζητούμενό σας.

ΙΧΘΥΣ
Αγαπάτε να πετυχαίνετε αυτό που θέλετε και να νιώθετε ικανοποίηση και χαρά. Σήμερα λοιπόν θα νιώσετε αυτή την ικανοποίηση και αυτό που ουσιαστικά σας ενδιαφέρει, είναι να μην αφήσετε τίποτα στην τύχη του. Ασχολείστε με όλες σας τις εκκρεμότητες, έχετε αυξημένη όρεξη για να πετύχετε και να είστε πιο ξέγνοιαστοι τις μέρες που θα ακολουθήσουν. Στα αισθηματικά σας αφιερώνετε χρόνο στη σχέση σας και βλέπετε το ταίρι σας να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα θετικά στα συναισθήματά σας. Είστε στη σωστή σχέση και το δείχνετε κι οι δύο σας σήμερα, με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Γίνονται... σήμερα, Παρασκευή 29 Ιουλίου

Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 (21:00) 
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 
«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 (21:30) 
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου 
Μαυροματάκης, Κοροπούλης, Ρωσόπουλος: Η ριμάδα η ζωή

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



Γιάννης Νανόπουλος 
Live στον έντεχνο πολυχώρο της Ανοιξης, 9:30 μ.μ.
(Ηλιοχώροι Ασίνης Ναυπλίου) 
"Με μιά αγκαλιά τραγούδια Vol.6"

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 (23:00) 
ΛΟΥΤΡΑΚΙ, Level 2 
Pedro Santana Live Perfomance & Latin Party

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 (19:30) 
 ΓΕΡΑΚΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 
Πολιτιστικός Σύλλογος Γερονθρών
Αφιέρωμα στην Ξενιτιά

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 (21:00) 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Μπουκαδούρα 
Μαθήματα τοπικής ιστορίας: 
«H MAXH THΣ ΒΕΡΓΑΣ (1826)»

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Ιουλίου 2016 (21:30)  ΚΑΤΑΚΟΛΟ, Epihotel Odysseas 
Voyage JAZZ Quartet & Νάσια Γκόφα

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

29, 30 Ιουλίου & 1 Αυγούστου 
ΠΑΤΡΑ, Ρωμαϊκό Ωδείο 
12º Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 (22:00) 
ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΑΧΑΪΑΣ, Loca Beach Club 
Πάνος Μουζουράκης

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

29 έως 31 Ιουλίου 2016 (21:00) 
 ΚΙΑΤΟ, Αποθήκες Α.Σ.Ο. παραλία 
12η Ροκ Συνάντηση Κιάτου 2016

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ, Τρενοτεχνείον 
Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2016
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΙΟΥΛΙΟΥ: 
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΡΟΜΑΝΤΙΚ ΦΟΥΛ»

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Παρασκευή 29 έως Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 
ΒΕΡΡΟΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΠΑΡΝΩΝΑΣ 
4ο Ορεινό Φεστιβάλ «Γη & Ελευθερία»

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>






>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Πάρκο ΟΣΕ 
Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας 2016

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Παρασκευή 29 Ιουλίου, ώρα 21.30
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΙΤΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ 
«Το ένα φέρνει τ’ άλλο»
ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΙΚΑΛΑΙΪΚΩΝ

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


8ο Μουσικό Καλοκαίρι 2016
Mani Sonnenlink Πύργος, Δυτική Μάνη 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 29 Ιουλίου


238: Δολοφονούνται οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Πουπιένος και Βαλβίνος. O Γορδιανός Γ΄ ανακηρύσσεται αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε ηλικία 13 ετών.

626: Ξεκινάει η μεγάλη πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Αβάρους και τους Σασσανίδες Πέρσες. Παρά τον τεράστιο στρατό τους όμως, οι Άβαροι δεν θα καταφέρουν να ρίξουν τα τεράστια τείχη της Πόλης και θα αποσυρθούν άπραγοι λίγες μέρες αργότερα. Η σωτηρία της Κωνσταντινούπολης αποδόθηκε στη θεϊκή προστασία της Παναγίας, και στον απόηχο γράφτηκε από άγνωστο συγγραφέα ο περίφημος Ακάθιστος Ύμνος (Τη Υπερμάχω Στρατηγώ).


904: Ισχυρός αραβικός στόλος -κυρίως πειρατικός- υπό το χριστιανό εξωμότη Λέοντα τον Τριπολίτη, αγκυροβολεί έξω από τη Θεσσαλονίκη. Δύο μέρες αργότερα θα καταλάβει την πόλη και 22.000 έως 30.000 κάτοικοί της θα αιχμαλωτιστούν και θα πωληθούν στη συνέχεια στα σκλαβοπάζαρα της Αφρικής.


1014: Διεξάγεται η μάχη στο Κλειδί. Ο Βασίλειος Β'  ο Βουλγαροκτόνος όχι μόνο συντρίβει τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ, αλλά τυφλώνει σχεδόν στο σύνολο τους, τους 15.000 αιχμαλώτους του. Ανά 10 αφήνει έναν μονόφθαλμο, προκειμένου να οδηγήσει τους υπόλοιπους. Στη συνέχεια τους άφησε ελεύθερους. Λέγεται ότι ο Σαμουήλ, βλέποντας το βασανισμό των στρατιωτών του από το σοκ παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει.

1565: Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας παντρεύεται τον Ερρίκο Στιούαρτ, γνωστό και ως Λόρδο Ντάρνλεϊ, στο Εδιμβούργο.

1567: Ο Τζέιμς ΣΤ' στέφεται βασιλιάς Αγγλίας και Σκοτίας.

1588: Ο ισπανικός στόλος, που έφερε τον τίτλο της αόρατης αρμάδας, ηττάται στ' ανοιχτά του Γκραβελέν της Γαλλίας απ' τον αγγλικό στόλο που διοικείται από τον λόρδο Τσαρλς Χάουαρντ και τον σερ Φράνσις Ντρέικ.

1711: Ένας πρώην γενίτσαρος, ο Αχμέτ Καραμανλή, ιδρύει τη δυναστεία των Καραμανλήδων, που θα κυβερνήσει την περιοχή της Τριπολίτιδας (σημερινής Λιβύης) έως το 1835. Οι διάδοχοί του θα έρθουν σε προστριβές και διενέξεις με τους Αμερικανούς, καθώς έλεγχαν τους θαλάσσιους δρόμους της Μεσογείου.

1751: Ο πρώτος διεθνής αγώνας πυγμαχίας για τον παγκόσμιο τίτλο διεξάγεται στο Νόρφολκ της Αγγλίας. Ο Άγγλος πρωταθλητής Τζακ Σλακ κερδίζει τον Γάλλο Τζιν Πετίτ σε 25 λεπτά.


1825: Αποτυγχάνει εξαιτίας της νηνεμίας που επικρατεί προσπάθεια μοίρας του ελληνικού στόλου υπό τον Κωνσταντίνο Κανάρη να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.


1829: Ο Ιωάννης Καποδίστριας διανέμει σε ακτήμονες 200.000 στρέμματα εθνικής γης.

1836: Εγκαίνια της Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι.

1848: Στην Ιρλανδία, οι κάτοικοι ξεσηκώνονται εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας αλλά η εξέγερση καταπνίγεται από τις βρετανικές δυνάμεις.

1851: Ο Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακαλύπτει τον αστεροειδή 15 Ευνομία.


1856: Πεθαίνει ο γερμανός συνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν, από τους κορυφαίους της εποχής του Ρομαντισμού. (Γεν. 8/6/1810)

1858: Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία υπογράφουν τη Συνθήκη του Χάρις.

1865: Ο βουλευτής και μετέπειτα πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος, απαγάγεται από τη συμμορία Λύγκου, για να απελευθερωθεί 36 μέρες αργότερα, στις 2 Σεπτεμβρίου, με την καταβολή λύτρων ύψους 80.000 δραχμών. Την περιπέτειά του εξιστόρησε στο βιβλίο του «Τριάκοντα εξ ημερών αιχμαλωσία και συμβίωσις μετά των ληστών».

1871: Γεννιέται ο Ρώσος καλόγερος Γκρεγκόρι Ρασπούτιν, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β.

1874: Ο Άγγλος ταγματάρχης Γουόλτερ Κόπτον Γουίνφιλντ πατεντάρει το γήπεδο του τένις.


1883: Γεννιέται ο Ιταλός δικτάτορας (1922-43) Μπενίτο Μουσολίνι.


1890: Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκονγκ, δύο μέρες μετά τον αυτοπυροβολισμό του.

1898: Γεννιέται ο φυσικός και κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής του 1944, Ισιντόρ Ισαάκ Ράμπι.

1899: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μοτοσικλέτας στο Μανχάταν Μπιτς της Νέας Υόρκης.


1900: Ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο Α' δολοφονείται από τον αναρχικό Γκαετάνο Μπρέσι. Όπως είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν, με την πράξη του αυτή πήρε εκδίκηση για την αιματοχυσία στο Μιλάνο το 1898, όταν ο βασιλιάς είχε συντρίψει βίαια εργατική εξέγερση, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και σκοτώνοντας εργάτες.


1900: Στο θέατρο «Ορφεύς» της Σύρου δίνεται η πρώτη οργανωμένη κινηματογραφική παράσταση στην Ελλάδα. Το εισιτήριο στοιχίζει μία δραχμή και προβάλλονται 20 ταινίες μικρού μήκους. Από αυτές ξεχωρίζουν οι «Αμερικανοϊσπανικαί ναυμαχίαι», «Χαριεντισμοί ανδρογύνου ους διακόπτει η εμφάνισις του τέκνου» κ.ά.
1902: Στην Αίγυπτο, 5.540 είναι οι νεκροί από την επιδημία χολέρας.

1903: Στη Ρωσία, απεργίες ξεσπούν στο Κίεβο, στην Οδησσό και στην Τιφλίδα.

1905: Ο Αμερικανός Υπουργός Πολέμου καταλήγει σε μυστική συμφωνία με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κατσούρα, κατά την οποία η Ιαπωνία θα έχει πλήρη κυριαρχία στην Κορέα και οι ΗΠΑ στις Φιλιππίνες.

1907: Ο σερ Ρόμπερτ Μπάντεν - Πάουελ ιδρύει το κίνημα των προσκόπων και την πρώτη κατασκήνωση προσκόπων στο Μπράουνσι Άιλαντ, στη Νότια Αγγλία.

1912: Επιστρέφει από την Αρκτική, ύστερα από δυο χρόνια, ο πλοίαρχος Μίκελσεν, ο οποίος θεωρείτο νεκρός.


1913: Η Αλβανία γίνεται αυτόνομο κράτος, μετά την υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου στο Λονδίνο.

1913: Ιδρύεται η νορβηγική ποδοσφαιρική ομάδα Βολερένγκα.

1919:  Υπογράφεται μυστική συμφωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Ελ. Βενιζέλο και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας κόμη Θ. Τιττόνι. Με αυτή καθορίζεται διαχωριστική γραμμή κατοχής στη Μ. Ασία μεταξύ των στρατευμάτων τους, παραχωρούνται στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα, παρέχεται πλήρης υποστήριξη στις ελληνικές διεκδικήσεις στην Α. και Δ. Θράκη και γίνεται αποδεκτή η απαίτηση ενσωμάτωσης της Β. Ηπείρου στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή τελικά δεν εφαρμόσθηκε.


1919: Γεννιέται ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς. (Όταν σας μιλώ)

1921: Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται πρόεδρος του Εθνικιστικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανών Εργατών.


1923: Γεννιέται ο Τζιμ Μάρσαλ, Άγγλος ηλεκτρολόγος, μουσικός και επιχειρηματίας (Marshall Amplification), πρωτοπόρος στην κατασκευή ενισχυτών για ηλεκτρικές κιθάρες.


1924: Πεθαίνει ο Σωτήριος Κροκιδάς, Κορίνθιος νομομαθής και πολιτικός, ο οποίος διατέλεσε επί δίμηνο πρωθυπουργός.


1925: Γεννιέται στη Χίο ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

1930: Γεννιέται ο Πολ Τέιλορ, ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς χορευτές και χορογράφους.

1940: Το Ράιχ προσαρτεί τις περιοχές Έουπεν, Μάλμεντι και Μόρενσετ του Βελγίου.

1941: Η Βρετανία διακόπτει τις σχέσεις της με τη Φινλανδία.

1943: Αρχίζει η στρατολόγηση στα τάγματα ασφαλείας, τα οποία δημιούργησε η κυβέρνηση Ιωάννη Ράλλη.

1945: Γεννιέται ο Μιρτσέα Λουτσέσκου, Ρουμάνος προπονητής.

1947: Ο πρώτος πλήρως ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής του κόσμου, ο ENIAC τίθεται σε λειτουργία μετά από αναβάθμιση στη μνήμη του και παραμένει σε διαρκή λειτουργία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του 1955.

1948: Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο και ολοκληρώνονται στις 14 Αυγούστου. Εξαιτίας του Β Παγκοσμίου Πολέμου δεν διεξήχθησαν οι 12οι στο Τόκιο και οι 13οι στο Λονδίνο. Δεν προσκαλούνται Γερμανία και Ιαπωνία, ενώ η Σοβιετική Ένωση δεν λαμβάνει μέρος. Κατασκευάζεται στίβος στο Γουέμπλεϊ για να φιλοξενήσει τους 4.002 αθλητές και τις 398 αθλήτριες από 59 κράτη. Οι αγώνες μεταδίδονται από την τηλεόραση και γυρίζεται έγχρωμη ταινία των αγώνων. Πρώτη εμφάνιση του Εμίλ Ζάτοπεκ στα 10.000μ και 4 χρυσά για την "Ιπτάμενη Ολλανδέζα" Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν στα 100μ, 200μ, 80μ εμπόδια και 4x100μ.

1949: Απολύονται από τη Μακρόνησο άλλοι 700 κρατούμενοι κομμουνιστές, που υπογράφουν δηλώσεις μετανοίας.

1952: Νέα ενδιαφέροντα ευρήματα ανακαλύπτονται στους τάφους των Μυκηνών.

1953: Σοβιετικοί στρατιώτες καταρρίπτουν ένα αμερικανικό αεροσκάφος τύπου Β-50, το οποίο εκτελεί πτήση σε μικρή απόσταση από το Βλαδιβοστόκ.

1957: Ιδρύεται η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

1958: Ιδρύεται επίσημα από το Κογκρέσο των ΗΠΑ η NASA.

1959: Θαύματα της αρχαίας γλυπτικής ανακαλύπτονται στον Πειραιά.

1960: Εφαρμόζεται η καθιέρωση των μονόδρομων στην κεντρική ζώνη των Αθηνών.

1961: Οξύτατο ελληνο-βουλγαρικό διπλωματικό επεισόδιο σε δεξίωση της πολωνικής πρεσβείας στη Σόφια. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επιτίθεται φραστικά κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ο Έλληνας πρέσβης Μ. Παπαδόπουλος αποχωρεί επιδεικτικά. Βουλγαρικές απειλές για λήψη "στρατιωτικών μέτρων" στα σύνορα.

1966: Ενώ ο Bob Dylan οδηγούσε την Triumph 55 μοτοσυκλέτα του, σ’ ένα συνεργείο που βρισκόταν κοντά στο σπίτι του στο Woodstock, της Νέας Υόρκης, μπλόκαρε ο πίσω τροχός της. Ο Dylan έχασε τον έλεγχο κι έπεσε σπάζοντας έναν σπόνδυλο στον αυχένα του. Αναγκάστηκε έτσι να περάσει στην αδράνεια για αρκετά μεγάλο διάστημα.


1967: Οι Doors βρίσκονται στην πρώτη θέση του αμερικανικού singles chart με το “Light My Fire” και παραμένουν εκεί για τρεις εβδομάδες. Ωστόσο στην Μεγάλη Βρετανία κατάφερε να φτάσει μόλις στην 49η θέση, ενώ η επανέκδοσή του το 1991 το έφερε στην έβδομη θέση. 

1967: Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, μετά από οξύ πνευμονικό οίδημα, ο Ανδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος της ΕΠΣΑ και γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού

1969: Θεμελιώνεται το εργοστάσιο αφαλάτωσης του νερού στην Ερμούπολη.

1971: Στη Γιουγκοσλαβία, ο Τίτο επανεκλέγεται για πέντε ακόμη χρόνια στο ανώτατο αξίωμα της Γιουγκοσλαβίας.


1973: Το δημοψήφισμα, που οργανώνει η Χούντα καταργεί την μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει την Προεδρική Δημοκρατία με Πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

1973: Οι Led Zeppelin παίζουν στην Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, κλείνοντας έτσι την περιοδεία τους στην Βόρεια Αμερική. Υπήρξαν όμως άτυχοι καθώς την ίδια μέρα κλάπηκαν περίπου 203,000 δολλάρια, που ήταν τα έσοδα των δύο τελευταίων ημερών.  Η κλοπή πραγματοποιήθηκε από το χρηματοκιβώτιο στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν. Ο μάνατζερ της περιοδείας Richard Cole, που ανακάλυψε την κλοπή, ανακρίθηκε ως ύποπτος αλλά λίγο αργότερα αφέθηκε.

1974: Πεθαίνει ο Γερμανός συγγραφέας Έριχ Κέστνερ.

1978: Ο πρώτος αγώνας αμερικανικού ποδοσφαίρου στον οποίο οι διαιτητές χρησιμοποιούν instant replay γίνεται μεταξύ των Φιλαδέλφια Ιγκλς και Μαϊάμι Ντόλφινς.

1979: Στην Ισπανία, τέσσερα άτομα σκοτώνονται και άλλα 113 τραυματίζονται από σειρά εκρήξεων βομβών στο αεροδρόμιο και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οργανώσεις Βάσκων.

1979: Πεθαίνει ο Χέρμπερτ Μαρκούζε, γερμανικής καταγωγής αμερικανός φιλόσοφος, θεωρητικός εκπρόσωπος της νέας Αριστεράς και συγγραφέας του βιβλίου Ο Μονοδιάστατος Άνθρωπος.


1981: Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του αγγλικού θρόνου Κάρολος παντρεύεται τη λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ στον Άγιο Παύλο του Λονδίνου.

1981: Γεννιέται ο Ισπανός οδηγός της F1 Φερνάντο Αλόνσο.

1983: Πεθαίνει ο Βρετανός ηθοποιός Ντέιβιντ Νίβεν, που ξεκίνησε την καριέρα του το 1935 και είχε κερδίσει το Όσκαρ για το ρόλο του στην ταινία Separate Tables το 1958.

1989: Ο Κουβανός Χαβιέ Σοτομαγιόρ γίνεται ο πρώτος αθλητής που υπερβαίνει τα 8 πόδια με 2.44 στο άλμα εις ύψος στο Πρωτάθλημα της Καραϊβικής στο Πουέρτο Ρίκο. Ο ίδιος είχε και το 7-11 από το 1988 στην Ισπανία.

1990: Πεθαίνει από καρδιακή ανεπάρκεια ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και επίτιμος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Μπρούνο Κράισκι, σε ηλικία 79 ετών.

1991: Η Ρωσική Ομοσπονδία αναγνωρίζει επίσημα την ανεξαρτησία της Λιθουανίας. 

1992: Ο πρώην ηγέτης της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ φτάνει στο Βερολίνο, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες Ανατολικογερμανών που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν το Τείχος. Ο Χόνεκερ τους τελευταίους οχτώ μήνες βρίσκεται στην πρεσβεία της Χιλής στη Μόσχα.


1992: Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στη Μαδαγασκάρη.

1993: Στην Ιαπωνία, τα επτά βασικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκροτούν κυβερνητικό συνασπισμό και αποκλείουν από την εξουσία τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που κυβερνούν συνεχώς τη χώρα από το 1955.

1994: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επαναβεβαιώνει με ψήφισμά του το απαράδεκτο της διατήρησης του status quo στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση για ένα μοναδικό κυρίαρχο κράτος, αποτελούμενο από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες.


1994: Πεθαίνει η Ντόροθι Χότζκιν, Βρετανίδα χημικός, με σημαντικό έργο στην ανάπτυξη τεχνικών κρυσταλλογραφίας με ακτίνες Χ, που οδήγησαν στον προσδιορισμό της δομής των πεπλεγμένων οργανικών μορίων.

1995: Στην Κροατία, η αυτοανακηρυχθείσα Σερβική Δημοκρατία της Κράινας κηρύσσει την περιοχή σε κατάσταση πολέμου, ενόψει της προέλασης των κροατικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα Κνιν.

1996: Η Κίνα πραγματοποιεί την 45η υπόγεια πυρηνική της δοκιμή.

1997: Στην Αλβανία, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η Κυβέρνηση του Φάτος Νάνο.

1999: Ο 34χρονος μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού και της εθνικής ομάδας Παναγιώτης Φασούλας σε συνέντευξή του δηλώνει ότι κρεμάει τα παπούτσια του βάζοντας τέλος σε μια επιτυχημένη καριέρα που ξεκίνησε το 1981.

2001: Η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης κατακτά την 6η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα στην Ιαπωνία, επιτυγχάνοντας το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της.

2001: Η Κολομβία νικά το Μεξικό 1-0 στο στάδιο «El Campin» της Μπογκοτά και κατακτά πανηγυρικά το πρώτο Copa America της ιστορίας της. Οι ολονύχτιοι πανηγυρισμοί αμαυρώνονται ωστόσο από τον θάνατο 3 ατόμων, δυο εκ των οποίων είναι ανήλικα παιδιά.

2002: Μεταφέρονται στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι οκτώ από τους 13 κατηγορουμένους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της 17Ν, οι οποίοι κρατούνταν για 10 περίπου ημέρες στη Γενική Ασφάλεια Αττικής. Πρόκειται για τους Χριστόδουλο και Βασίλη Ξηρό, Διονύση Γεωργιάδη, Βασίλη Τζωρτζάτο, Ηρακλή Κωστάρη, Κώστα Καρατσώλη, Θεολόγο Ψαραδέλλη και Θωμά Σερίφη. Έντεκα λεπτά ακριβώς χρειάζεται το κομβόι των τζιπ της Αντιτρομοκρατικής που συνοδεύει την κλούβα με τους κρατουμένους για να φθάσουν από το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού.


2004: Πεθαίνει η δημοφιλής ηθοποιός Ρένα Βλαχοπούλου σε ηλικία 81 ετών μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου.


2007: Καρδιακά προβλήματα ανάγκασαν τον Paul Stanley των Kiss, να διακόψει την εμφάνισή του στην Καλιφόρνια. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να σταματήσουν και να επανεκκινήσουν την καρδιά του επαναφέροντάς την στους κανονικούς ρυθμούς.



2008: Πεθαίνει από καρκίνο ο Κροάτης πυγμάχος Μάτε Πάρλοβ (Mate Parlov), 52 χρόνων. Ολυμπιονίκης το 1972 στο Μόναχο, πρωταθλητής Ευρώπης στα μεσαία βάρη (1971,73) και πρωταθλητής κόσμου (1974). Είχε γεννηθεί στις 16 Νοεμβρίου 1948