14.9.16

«Πρόσφυγες, από τη Μικρασία του χθες στη Συρία του σήμερα» την Παρασκευή στην Κόρινθο


Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου σας προσκαλεί Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ. στο πάρκο του Συνοικισμού σε ανοικτή εκδήλωση με θέμα το προσφυγικό που λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τη μεταφορά των εμπειριών από τις ανθρωπιστικές αποστολές σε Μυτιλήνη και Χίο που συμμετείχε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Κορίνθου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με σύντομη εισήγηση της Βασιλικής Λάζου ιστορικού και διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση θα κλείσει έντεχνο και λαϊκό μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Οι μουσικοί των χρωμάτων».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει κουτί οικονομικής ενίσχυσης και θα λειτουργήσει bar τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση των προσφύγων.


ΠΗΓΗ: corinthia.events 

191 χρόνια από το ολοκαύτωμα στο Παλαιομονάστηρο


Σε πνεύμα κατάνυξης και σεμνότητας θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης της 191ης επετείου του ολοκαυτώματος του Παλαιομονάστηρου στο Βρονταμά. Το πρωί της Πέμπτης 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί δοξολογία και ακολούθως επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θανόντων στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου.

Το Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά, ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο του δήμου Ευρώτα, αποτέλεσε το καταφύγιο 300 περίπου κατοίκων του χωριού κατά την πολιορκία του αιγύπτιου Ιμπραήμ πασά στην Πελοπόννησο, στην προσπάθειά του να καταπνίξει τον απελευθερωτικό αγώνα των ελλήνων ενάντια στον τούρκικο ζυγό. Οι βρονταμίτες με σθένος και τόλμη αντιστάθηκαν στον εχθρό και αρνήθηκαν να παραδοθούν, ώσπου στις 15 Σεπτεμβρίου 1825 ο Ιμπραήμ και τα στρατεύματά του ανατίναξαν την οροφή του μοναστηριού κι έκαψαν ζωντανούς όλους τους έγκλειστους. Η ημέρα εκείνη πρόσθεσε μία ένδοξη σελίδα στην ιστορία του τόπου και του ελληνισμού.

Επιπλέον το Παλαιομονάστηρο έχει σπουδαία πολιτιστική αξία, καθώς χρονολογείται από τον 12ο αιώνα και το εσωτερικό του κοσμούν εξαιρετικές βυζαντινές τοιχογραφίες από διαφορετικές περιόδους. Παράλληλα βρίσκεται σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ή σημάδι του σύγχρονου πολιτισμού.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

«Χρυσός» ο Μάμαλος στην άρση βαρών σε πάγκο


Ο Παύλος Μάμαλος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία -107κ. της άρσης βαρών σε πάγκο. Ο κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ χάρισε στην ελληνική αποστολή στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το τρίτο χρυσό και το 10ο μετάλλιο στο σύνολο. 

Ο Μάμαλος σήκωσε στην πρώτη προσπάθεια 233 κιλά, στη δεύτερη 234 και στην τρίτη 238 και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου με νέο Παραολυμπιακό ρεκόρ. 

Να σημειωθεί ότι στην τέταρτη προσπάθεια δοκίμασε στα 243.5, όμως δεν τα κατάφερε.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

ΖΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ


«Την τελευταία κουβέντα τη λέει το έθνος. Καλώς ορίσατε στην καινούρια Κωνσταντινούπολη». Με αυτά τα λόγια γραμμένα σε ένα τεράστιο poster υποδέχεται τους ταξιδιώτες της η Κωνσταντινούπολη. Αυτά τα λόγια αντιπροσωπεύουν τη μεταπραξικοπηματική Τουρκία και οπωσδήποτε δεν μένουν στους τοίχους του αεροδρομίου, αλλά εμποτίζουν κάθε πτυχή της σημερινής ζωής στην τόσο αλλαγμένη πια Κωνσταντινούπολη.

Αυτό το κείμενο δεν μπορεί παρά να είναι βιωματικό για αυτό και θα γραφεί σε πρώτο πρόσωπο. Αποτελεί μία προσπάθεια καταγραφής εικόνων, συζητήσεων και συναισθημάτων, στην Κωνσταντινούπολη που λίγες μόνο μέρες πριν είχε βιώσει μία βίαιη απόπειρα πραξικοπήματος και λίγο περισσότερο καιρό πριν, μία ακόμα πιο βίαιη και αιματηρή τρομοκρατική ενέργεια, στο μεγαλύτερο και πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιό της.

Αν βρίσκεσαι έξω από την Τουρκία και διαβάζεις τι συμβαίνει στη χώρα, πώς αρχικά επιχειρήθηκε να καταλυθεί το πολίτευμα, πώς στη συνέχεια το καθεστώς Ερντογάν επιχείρησε να επιβάλει μία εκδικητική απολυταρχία, τότε θυμώνεις, αγανακτείς, απορείς. Αν όμως μπεις στην Τουρκία, αν μπεις στην πιο «πολιτική» της πόλη, την Κωνσταντινούπολη, θλίβεσαι. Και αν δεν έχεις τέτοιο σκοπό, αργά ή γρήγορα η πόλη θα σε κάνει να αισθανθείς την απόγνωση και τη στεναχώρια που την κατακλύζει.

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο, σε μία πτήση που σχεδόν η μισή ήταν άδεια, αντίκρισα άδεια γκισέ ελέγχου διαβατηρίων, αστυνομικούς με το δάχτυλο ανά πάσα στιγμή στη σκανδάλη, μαυροφορεμένες από πάνω μέχρι κάτω γυναίκες από αραβικές χώρες, αφίσες που σε προειδοποιούν ότι «εδώ κουμάντο κάνει το κράτος». Στη στάση του λεωφορείου που σε μεταφέρει στο κέντρο της πόλης τρεις νεαροί Τούρκοι που δεν γνωρίζονταν μέχρι πρότινος, πιάνουν κουβέντα όταν ο ένας ρωτάει τους δύο φίλους «Είμαστε σίγουρα στην Κωνσταντινούπολη; Σαν Σαουδική Αραβία μου φαίνεται».



Το αεροδρόμιο όμως σκέφτηκα, δεν είναι αντιπροσωπευτικός χώρος, μπορεί να μην είναι έτσι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Φτάνοντας όμως στην Taksim, σε μία διαδρομή όπου οι τουρκικές σημαίες που ανέμιζαν σε κτίρια και μπαλκόνια σπιτιών, αν ενώνονταν θα μπορούσαν να κάνουν όχι υπόστεγο, αλλά ολόκληρη κατασκήνωση από αντίσκηνα, το θέαμα είναι ακόμη πιο απογοητευτικό.




Ελάχιστοι πλανόδιοι πωλητές σε μία πλατεία που άλλοτε τρανταζόταν από φωνές και ακόμη πιο ελάχιστοι άνθρωποι. Ως επί το πλείστον γυναίκες με μαντήλες μετά συζύγων και τέκνων που απολάμβαναν τον επίσης άδειο πεζόδρομο της Istiklal, ο οποίος εκτός από έλλειψη τουριστών, υποφέρει και από έλλειψη μαγαζιών, μιας και ο ιστορικός δρόμος έσπασε φέτος το καλοκαίρι ένα αρνητικό ρεκόρ, αυτό των κλειστών καταστημάτων.

Το ένα μετά το άλλο, αρχής γενομένης των διαδηλώσεων για το πάρκο Gezi πριν τρία χρόνια, αλλά και των μετέπειτα διαδηλώσεων και στη συνέχεια λόγω της επίθεσης του περασμένου Μαρτίου όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε τουρίστες, η κατάσταση άρχισε να γίνεται απαγορευτική για τους ξένους, με το αποκορύφωμα να έρχεται με τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Atatürk τον Ιούνιο και να «αποτελειώνεται» με την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Τα δύο αυτά περιστατικά ήταν αυτά που λίγο ή πολύ άλλαξαν τη φυσιογνωμία και την ανθρωπογεωγραφία μίας εξαιρετικά κοσμοπολίτικης πόλης, αφού τα επακόλουθά τους θα επηρεάζουν σε βάθος χρόνου τους ανθρώπους, ντόπιους και ξένους.



Συνεχίζοντας την περιπλάνηση στην πόλη βλέπεις πλήρως οπλισμένους αστυνομικούς να σταματάνε για έλεγχο πολίτες, βλέπεις παντού σημαίες, αφίσες, poster, γιγαντοοθόνες με το πρόσωπο του Ερντογάν, του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, του Κεμάλ Ατατούρκ. Και όταν λέμε παντού, εννοούμε παντού, από στάσεις λεωφορείου, από οθόνες μέσα στο λεωφορείο -η χρήση των οποίων είναι να δείχνουν τη διαδρομή και τις στάσεις, αλλά το διάστημα αυτό έδειχναν τις εξαγγελίες του Ερντογάν και ανακοινώσεις της κυβέρνησης- σε χώρους του μετρό, σε αποβάθρες πλοίων, σε πάρκα και σε κτίρια.




Βλέπεις ακόμα το πόσο επικοινωνιακά χρησιμοποίησε η κυβέρνηση τους νεκρούς του πραξικοπήματος. Σε χώρους του μετρό, κυρίως στις κυλιόμενες σκάλες, όπου έχεις τον χρόνο να χαζέψεις, βλέπεις τις φωτογραφίες των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πραξικοπηματίες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου και από κάτω δύο λόγια για την προσωπική τους ιστορία. Στηρίζεις δεν στηρίζεις την κυβέρνηση, η εικόνα ανθρώπων που λίγες μέρες πριν σκοτώθηκαν ξαφνικά και χωρίς δική τους υπαιτιότητα, επιδρά συναισθηματικά.




Και έτσι ολόκληρη η Κωνσταντινούπολη γίνεται κόκκινη. Και πιο κόκκινη γινόταν τα βράδια στην πλατεία Taksim και στον περίγυρό της, όπου επί μέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κάθε βράδυ διοργανώνονταν εκδηλώσεις υποστήριξης στην κυβέρνηση. Τότε το κόκκινο χρώμα που έπαιρνε η περιοχή όχι μόνο δεν είχε τίποτα σε επανάσταση, αλλά μύριζε συντήρηση και φόβο. Για έναν ξένο τουλάχιστον.

Το τεράστιο πλήθος ανθρώπων που μαζευόταν κάθε βράδυ στην Taksim, οι περισσότεροι ντυμένοι σε κόκκινα χρώματα, τραγουδούσαν υπό τους ήχους παραδοσιακών τραγουδιών της ανατολής ή στρατιωτικών εμβατηρίων, κουνώντας σημαίες και λάβαρα και ζητωκραυγάζοντας υπέρ της κυβέρνησης και του Ερντογάν του ίδιου. Αδιαμφισβήτητα, το πιο προσοδοφόρο επάγγελμα αυτό τον καιρό στην Τουρκία είναι η βιομηχανία υφασμάτων, πόσα τόπια ύφασμα άραγε πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για όλο αυτό τον καταιγισμό σημαιών και λαβάρων, οι οποίες μετά τις εκδηλώσεις κυμάτιζαν και σε αυτοκίνητα, τα οποία γεμάτα με Τούρκους περνούσαν από τις συνοικίες γύρω από την Taksim κορνάροντας και ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ηγέτη, υπέρ του έθνους, υπέρ του Ισλάμ.

Είναι εκεί, στο Cihangir, όπου λίγες μέρες πριν ένθερμοι υποστηρικτές του Ερντογάν απείλησαν κοπέλα που φορούσε σορτσάκι, ενώ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού κινούνταν απειλητικά εναντίον θαμώνων σε μπαρ της περιοχής, διότι κατανάλωναν αλκοόλ εν μέσω νηστείας. Και είναι εκεί που αστυνομικοί που βρίσκονταν έξω από φυλασσόμενα κτίρια (προξενεία, πρεσβείες), έβαζαν στο τέρμα σε κασετόφωνο ή τηλεόραση τις εξαγγελίες του Ερντογάν, είτε εκπομπές όπου συζητούνταν το θέμα της θρησκείας. Μη τυχόν και δεν ακούσει ο πάσα εις πόσο «ευεργετικό» είναι το Ισλάμ. Και σε όλα αυτά, τα ελικόπτερα να πετάνε αδιάκοπα πάνω από την πόλη. Άλλη μία υπενθύμιση ότι ο στρατός είναι εδώ.

Ένα ακόμα παράδοξο είναι ο αποστεγνωμένος πια τρόπος με τον οποίο μπορούν να γίνουν διαδηλώσεις. Ακόμα και σε περίπτωση ανθρώπων που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές, το «πρωτόκολλο» είναι το εξής: Μπαίνεις στον χώρο που είναι περιφραγμένος με κιγκλιδώματα και την αστυνομία τριγύρω, αφότου επιδείξεις αστυνομική ταυτότητα. Τότε και μόνο τότε και στον συγκεκριμένο 3×3 χώρο, μπορείς να εκφράσεις την αντίθεση/δυσαρέσκεια/αντίσταση.



Και το κυρίαρχο όλων: στις συζητήσεις όλων, στις κουβέντες στη στάση του λεωφορείου ή στο διπλανό τραπέζι, υπάρχει ένα ορόσημο και μία ερώτηση: Πριν το πραξικόπημα ή μετά; Τα πάντα οριοθετούνται με βάση αυτό. Ακόμη και τα απλά, ένα ταξίδι ή η αγορά ενός βιβλίου ή μία συγκέντρωση, στα χείλη των Τούρκων η ερώτηση που κρίνει πολλά είναι αν αυτό που έγινε ή ειπώθηκε ήταν πριν ή μετά την 15η Ιουλίου.

Η οποία ειρήσθω εν παρόδω, απέκτησε ακόμα μία σημασία και έναν συμβολισμό, καθώς η γέφυρα του Βοσπόρου -ή επίσημα Γέφυρα Ατατούρκ- η μία από τις τρεις δηλαδή γέφυρες που συνδέει την ευρωπαϊκή με την ασιατική πλευρά της πόλης, μετονομάστηκε σε «Γέφυρα των Μαρτύρων της 15ης Ιουλίου». Και είναι αλήθεια τρομακτικό να περνάς από εκεί και να ξέρεις ότι λίγες μόνο μέρες πριν, ελικόπτερα πυροβολούσαν αμάχους που βρίσκονταν στη γέφυρα.



Το πιο τρομακτικό όμως είναι οι άνθρωποι. Φοβισμένοι, λιγομίλητοι, αγέλαστοι. Και πώς να γελάσεις όταν η πόλη σου, η χώρα σου, αλλάζει; Πώς να μιλήσεις όταν φοβάσαι ότι αυτό που θα πεις μπορεί να σε κάνει να χάσεις τη δουλειά σου και πώς να μη φοβάσαι όταν ξέρεις ότι τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Υπάρχουν όμως και πολλοί οι οποίοι επικεντρώνουν τον θυμό και την απογοήτευσή τους όχι στη μεταπραξικοπηματική δράση της κυβέρνησης και στο ανελέητο κυνήγι μαγισσών εις βάρος δημοσιογράφων, εκπαιδευτικών, υπαλλήλων, στρατιωτικών, αλλά σε αυτή καθ’ εαυτή την πράξη κατάλυσης του πολιτεύματος.

Μιλώντας με Τούρκους καταλαβαίνεις ότι υπάρχει μεγάλη οργή που επιχειρήθηκε να επιβληθεί δικτατορία εις βάρος μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Ενέργεια που πια δεν έχει θέση στη σύγχρονη ζωή της χώρας, εν αντιθέσει με παλαιότερες πρακτικές, όπου τα πραξικοπήματα στηρίζονταν λίγο ως πολύ από αρκετά μεγάλη μερίδα του λαού. Αυτή τη φορά άπαντες -υποστηρικτές του Ερντογάν και μη- υποστήριζαν ότι ο τουρκικός λαός δεν επιθυμεί την αλλαγή του καθεστώτος με τη βία, για αυτό και ως ένα σημείο αρκετοί από αυτούς δικαιολογούν τις μαζικές εκκαθαρίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση, ως μόνη λύση για να μην εκδηλωθούν ξανά παρόμοια περιστατικά.

Κι αν οι ενστάσεις περί μη ύπαρξης κράτους δικαίου, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανελέητου ανθρωποκυνηγητού ατόμων που απλά χαρακτηρίζονται ως «ύποπτοι», για αρκετούς Τούρκους δεν είναι αρκετά ισχυρά, αφού το σημαντικό για αυτούς είναι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον, για τους ξένους και δη για τους Ευρωπαίους, κάτι τέτοιο φαντάζει τρελό.

Για αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει ήδη αποχωρήσει από την πόλη. Ήδη από την επίθεση στο αεροδρόμιο είχε ξεκινήσει το κύμα φυγής, το οποίο συνεχίστηκε ακόμη πιο εντατικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με αποτέλεσμα να χάνεται σιγά σιγά το κοσμοπολίτικο στοιχείο της πιο κοσμοπολίτικης τουρκικής πόλης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κωνσταντινούπολη θα επιβιώσει και θα συνεχίσει να επιβιώνει ως πόλος έλξης τουριστών, προς το παρόν όμως η τεράστια πλειοψηφία των δυτικών κατοίκων της πόλης έχει φύγει.

Δεν είναι τυχαίο ότι στους δρόμους, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια κατακλύζονταν από διαφορετικές γλώσσες, χρώματα, ήχους, ακούς μόνο τούρκικα και αραβικά, βλέπεις παντού γυναίκες καλυμμένες με μαύρες μπούργκες και συνειδητοποιείς ότι πια, αυτός είναι ο τουρισμός στην πόλη, αυτά είναι τα μόνα γκισέ στα αεροδρόμια που γεμίζουν ταξιδιώτες, τη στιγμή που σε άλλους προορισμούς, ιδίως προς Ευρώπη, δεν υπάρχουν καν αξιοσημείωτες ουρές όπως στο παρελθόν. Και ίσως τελικά το αεροδρόμιο να μπορεί να αντιπροσωπεύσει έως ένα σημείο, το τι επικρατεί σε μία πόλη.




Ίσως αυτό το κείμενο βγάζει πικρία, μπορεί να βγάζει και αδικία και μεροληψία. Μπορεί τα πράγματα για κάποιον άλλο παρατηρητή να μην είναι τόσο μαύρα, μπορεί να έχουν δίκιο κάποιοι φίλοι Τούρκοι που λένε «δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε, δεν έχουμε το περιθώριο να στεναχωριόμαστε, πρέπει να πιστέψουμε ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Διαφορετικά γιατί ζούμε;».

Είναι απλά η δική μου προσωπική πικρία που βλέπω μία αγαπημένη πόλη, μία αγαπημένη κουλτούρα, αγαπημένους ανθρώπους, να αλλάζουν τόσο δραματικά.


Σοφιάννα Μπονοβόλια
ΠΗΓΗ: 3pointmagazine.gr


Φιλικοί Αγώνες Υδατοσφαίρισης Παίδων & Μίνι Παίδων στο Ναύπλιο


Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Λάλουκα




 



 




ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Συνεδριάζει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Άργους-Μυκηνών με 28 θέματα


Σας προσκαλούμε να προσέλθετε στο Δημαρχιακό Κατάστημα στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Οδός Καποδιστρίου αριθ. 9 – ισόγειο) στις 14 Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 21:00, σε τακτική συνεδρίαση του Σώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010, για να συσκεφθούμε και αποφασίσουμε για τα παρακάτω θέματα:
Οικονομικά Θέματα:

1. Περί τροποποιήσεως προϋπολογισμού Δήμου Άργους – Μυκηνών οικονομικού έτους 2016 – εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

2. Επί της υπ’ αριθ. 153/2016 αποφάσεως της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Άργους – Μυκηνών, με την οποία εγκρίνεται η Β΄ τριμηνιαία έκθεση απολογισμού έτους 2016, σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 266 του Ν. 3852/2010 - εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

3. Περί χορηγήσεως προκαταβολής μισθού ύψους 1.500,00 € σε υπάλληλο του Δήμου Άργους – Μυκηνών και καθορισμού όρων για την εξόφλησή του - εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

4. Περί εγκρίσεως επιπλέον δαπάνης ποσού 99,13 € που αφορά επεκτάσεις φωτισμού, λόγω αυξήσεως του Φ.Π.Α. από 23% σε 24% - εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

5. Λήψη αποφάσεως για συνδιοργάνωση της εκδήλωσης μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή μεταξύ του Δήμου Άργους – Μυκηνών, Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Αργολίδος και Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Ν. Κίου - εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

6. Επί του από 9-9-2016 εγγράφου της Δ/νσης Οικονομικών του Δήμου Άργους – Μυκηνών με θέμα: «Αναστολή ισχύος αδειών στη Λαϊκή Αγορά Άργους» - εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

7. Περί τροποποιήσεως προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 του Ν.Π.Δ.Δ. «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Αθλητισμού Δήμου Άργους – Μυκηνών» και τον διακριτικό τίτλο «Κοινωνική Μέριμνα και Αθλητισμός» - εισηγητής ο κ. Ι. Νώτης.

Τεχνικά Θέματα:

8. Περί τροποποιήσεως Τεχνικού Προγράμματος Δήμου Άργους – Μυκηνών έτους 2016 - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

9. Περί εκτελέσεως του έργου: «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος Δήμου Άργους – Μυκηνών – 2ο Έργο» - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

10. Περί παρατάσεως προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Ολοκληρωμένη αστική ανάπλαση ιστορικού κέντρου Άργους και καταγραφή – βελτίωση αστικής κινητικότητας και ασφάλειας κίνησης πεζών» - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

11. Περί παρατάσεως προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Οδοποιία Δ.Ε. Αλέας 2014» - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

12. Περί παρατάσεως προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Οδοποιία Δ.Ε. Ν. Κίου 2014» - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

13. Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος οδών στη Δ.Ε. Νέας Κίου 2014» - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

14. Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Ανακατασκευή WC 1ου Γυμνασίου Άργους» - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

15. Περί εγκρίσεως 1ου Α.Π.Ε. και 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου: «Κατασκευή λιθοδομών στη Δ.Ε. Αχλαδοκάμπου» - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

16. Περί προσωρινής έγκρισης κυκλοφοριακής σύνδεσης του πρατηρίου υγρών καυσίμων της Ξηνταροπούλου Νίκης με το εθνικό δίκτυο Αρ.07 Κορίνθου – Άργους – Τριπόλεως (οδός Κορίνθου) εντός σχεδίου πόλης Άργους του Δήμου Άργους – Μυκηνών - εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

Θέματα Δ/νσης Παιδικών Σταθμών:

17. Περί αποδοχής αιτήσεως καταρτιζόμενης σπουδάστριας του ΔΙΕΚ Άργους για πρακτική άσκηση σε παιδικό τμήμα προσχολικής αγωγής – εισηγήτρια η. Μ. Κουργιαλά.

18. Περί εγκρίσεως 2ης Έκθεσης της ειδικής επιτροπής αξιολόγησης αιτήσεων επανεγγραφών – εγγραφών νηπίων και περί επιλογής νηπίων στα παιδικά Τμήματα Προσχολικής Αγωγής σχολικού έτους 2016 – 2017 – εισηγήτρια η κ. Μ. Κουργιαλά.

19. Περί εγκρίσεως αιτημάτων γονέων για απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας οικονομικής εισφοράς για την φιλοξενία των παιδιών τους στα παιδικά τμήματα προσχολικής αγωγής για το σχολικό έτος 2016 – 2017 – εισηγήτρια η κ. Μ. Κουργιαλά.

Τρέχοντα Θέματα:

20. Περί συνάψεως προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Άργους – Μυκηνών και Δήμου Ναυπλιέων που αφορά την Κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων - εισηγητής ο κ. Χ. Νέστορας.

21. Περί συνάψεως προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Άργους – Μυκηνών και Δήμου Ναυπλιέων που αφορά την λειτουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων - εισηγητής ο κ. Χ. Νέστορας.

22. Περί υποβολής προτάσεως του Δήμου Άργους – Μυκηνών στο επιχειρησιακό πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» - εισηγητής ο κ. Χ. Νέστορας

23. Περί χορηγήσεως παραγωγικών αδειών πωλητών Λαϊκών Αγορών - εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

24. Περί εγκρίσεως σχεδίου κατανομής θέσεων επί της Λαϊκής Αγοράς στη Πλατεία Δημοκρατίας - εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

25. Περί υλοτομίας δέντρων σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Άργους – Μυκηνών – εισηγητής ο κ. Γ. Κοκοτός.

26. Περί άρδευσης αγροκτημάτων δημοτών του Δήμου Άργους – Μυκηνών, που βρίσκονται στη Δ.Κ. Κουτσοποδίου, από την δημοτική αρδευτική γεώτρηση στη θέση «ΓΩΝΙΑ» της Δ.Κ. Κουτσοποδίου – εισηγητής ο κ. Π. Δούρος.

27. Περί επικαιροποιήσεως των επιτροπών παραλαβής, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/2016 – εισηγητής ο κ. Π. Λυρίτης και

28. Συγκρότηση Επιτροπής Παραλαβής των κάτωθι έργων:
α) Μικρά Τεχνικά Έργα στη Δ.Ε. Λυρκείας 2015 και
β) Ανάπλαση Πλατείας Σκαφιδακίου.
με την συμμετοχή Δημοτικών Υπαλλήλων και ενός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του, μετά από διαδικασία κληρώσεως, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4257/2014 άρθρο 61 και Ν. 4024/2011 άρθρο 26 - εισηγητής ο κ. Κ. Μπέγκος.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
Κων/νος Μπέγκος

Αρχή της νέας σεζόν για τον «Δον Κιχώτη» με την ταινία «Machuca»


Ο «Δον Κιχώτης» κάνει… επίσημη πρεμιέρα την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη με την προβολή της ταινίας του 2005 του Andres Wood «Machuca», παίρνοντας αφορμή από την επέτειο της δολοφονίας του Σαλβαντόρ Αλιέντε στις 11 Σεπτέμβρη του 1973. Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι, όπως πάντα, ελεύθερη!

Χιλή, 1973. Εποχή της κυβέρνησης Αλιέντε. Ο Ινφάντε κι ο Ματσούκα ζουν στο Σαντιάγκο, δυο 11χρονα αγόρια από δυο κόσμους που χωρίζονται από ένα αόρατο κι όμως αδιαπέραστο τοίχος. Ο Ινφάντε ζει στην πλούσια καθωσπρέπει συνοικία, ο Ματσούκα στην τενεκεδούπολη λίγα τετράγωνα μακριά. Είναι μια εποχή, που κάποιοι, εμπνευσμένοι από την επαναστατική αύρα των ημερών, προσπαθούν να γκρεμίσουν τις διαχωριστικές γραμμές που χωρίζουν τους ανθρώπους.Ένας απ’ αυτούς είναι και ο διευθυντής ενός ιδιωτικού σχολείου. Με την υποστήριξη των γονιών των μαθητών του, δέχεται στο επιλεκτικό σχολείο του και παιδιά από πάμπτωχες οικογένειες. Είναι αποφασισμένος να διδάξει στους μαθητές τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Ο Ματσούκα κι ο Ινφάντε βρίσκονται στην ίδια τάξη. Η φιλία τους θα τους οδηγήσει σε συναρπαστικές ανακαλύψεις και εκπλήξεις.
Όμως, αυτή η προσπάθεια ενοποίησης των δυο κόσμων, πέρα από τα πρακτικά της προβλήματα, έρχεται αντιμέτωπη και με την ανοιχτή κοινωνική σύγκρουση που συνταράζει την χιλιανή κοινωνία, ενώ η ανατροπή του Αλιέντε, θα φέρει τους δυο φίλους μπροστά σε μια αδυσώπητη κοινωνική πραγματικότητα και ένα οδυνηρό βήμα ενηλικίωσης.

Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" : Παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Παναγιώτου "Στ΄ αχνάρια της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη"


Σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στις 8.30΄ το βράδυ, στην αίθουσα εκθέσεων, παρουσιάσεων και πολιτισμού του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" (Σταϊκοπούλου 52, στην παλιά πόλη του Ναυπλίου), η συγγραφέας Μαίρη Παναγιώτου θα μιλήσει για το βιβλίο της "Στ΄ αχνάρια της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη".

Η Μαίρη Παναγιώτου ασχολείται με την Αρχαία Κλασική Γραμματεία και Φιλοσοφία και, γι αυτό, η επίδραση της Φιλοσοφίας είναι φανερή στο δοκίμιο που εξέδωσε. Επίσης φανερή είναι η επίδραση του Καζαντζάκη πάνω στην συγγραφέα, η οποία ολοφάνερα έχει ενστερνιστεί την φιλοσοφία και την θεοκρατική κοσμοθεωρία του. 

Το βιβλίο-μελέτη θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας, Νίκος Μπουμπάρης.

Την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με την συγγραφέα και τον εισηγητή.

Παρακαλούνται και καλούνται τα μέλη του Συλλόγου καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ειδικοί και μη, που είναι λάτρεις του Καζαντζάκη και της φιλοσοφίας του, να συμμετάσχουν στην παρουσίαση του βιβλίου-μελέτης της Μαίρης Παναγιώτου.

Επειδή αρκετοί συμπολίτες μας συγχέουν τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ", τονίζεται και πάλι ότι το κτήριο του Συλλόγου στο οποίο θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως, βρίσκεται στην οδό Σταϊκοπούλου 52 και είναι ανεξάρτητο από το κτήριο της Βιβλιοθήκης.

Γίνονται... σήμερα, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στις 8.30΄ το βράδυ, 
αίθουσα εκθέσεων, παρουσιάσεων και πολιτισμού Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" (Σταϊκοπούλου 52, στην παλιά πόλη του Ναυπλίου),
Παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Παναγιώτου 
"Στ΄ αχνάρια της Ασκητικής του Νίκου Καζαντζάκη"


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

We are back ~ Souvlaki party 
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη από τις 8.30 και μετά 
όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Δον Κιχώτη!
Καλαμαρά 4, Άργος

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 (21:00) 
ΠΑΤΡΑ, Γήπεδο Παναχαϊκής 
Ρέμος | Μαρινέλλα | Νικολόπουλος

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 (21:00) 
ΠΑΤΡΑ, Παμπελοποννησιακό Στάδιο 
Γιάννης Χαρούλης | Καλοκαίρι 2016

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Μουσική Βραδιά στο Λεοντάρι
Δήμος Μεγαλόπολης

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, στις 6:30 το απόγευμα, 
στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό 
Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, 
θά τελεσθῆ ἡ Ἀκολουθία τῶν Χαιρετισμῶν 
τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. ΑΛΕΞΑΔΝΡΟΥ 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 5 μ.μ 
στο ΔΑΚ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Αγιασμός για την ΑΕΚ Τρίπολης

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 «Η Κοίμησις της Θεοτόκου - Αγιογραφικές απεικονίσεις βυζαντινών εκκλησιών της Καππαδοκίας» 
Διάλεξη - Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» 
της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας  
Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου 
 Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 4.00 μ.μ, 
Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με το βλέμμα στραμμένο στη φυγή θα σας βρει η σημερινή μέρα καθώς αυτό που ουσιαστικά έχετε περισσότερη ανάγκη είναι να βρεθείτε σε μία πιο χαλαρή κατάσταση και να αφήσετε για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις σας. Έχετε ανάγκη από μία σύντομη εκδρομή, από καταστάσεις πιο χαλαρωτικές και δεν επιθυμείτε τίποτα και κανείς να σας πιέσει. Δεν είναι πάντα εύκολο να το καταφέρετε αυτό, απλά η ανάγκη σας θα είναι αυτή. Στα αισθηματικά σας εσείς οι δεσμευμένοι θέλετε να ανανεώσετε τη σχέση σας με το ταίρι σας και σκοπεύετε να κάνετε μία κουβέντα με το ταίρι σας για αυτό το θέμα. 

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα με τη Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, θα έχετε ισχυρή δύναμη θέλησης θα είστε αποφασισμένοι να επιχειρήσετε και να κερδίσετε. Θα ανταπεξέλθετε επαρκώς στις αλλαγές που θα υπάρξουν στον επαγγελματικό σας τομέα, καινούργιες ιδέες θα αναστατώσουν το σκεπτικό σας. Το ανέμελο στυλ και η διάθεση σας για φλερτ, θα σας ωθήσουν σε τολμηρές και επιτυχημένες προσεγγίσεις. Η μέρα σας θα κλείσει με βραδινό ερωτικό ραντεβού που θα πάρει ιδιαιτέρως θερμές διαστάσεις.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, νέοι στόχοι θα ξεφυτρώσουν στο σκεπτικό σας, θα είναι ικανοί να σας αλλάξουν ριζικά τη ζωή. Νέες συνεργασίες και νέα πρόσωπα θα κάνουν την εμφάνιση τους, θα ανταποκριθείτε με αυτοπεποίθηση και καταρτισμένα προσόντα. Σήμερα θα ικανοποιηθείτε, στον εργασιακό σας χώρο θα λάβετε συγχαρητήρια που τα είχατε ανάγκη εδώ και αρκετό καιρό. Βγείτε συναισθηματικά από το καβούκι σας, εξωτερικεύστε τον ερωτισμό σας θα βρείτε άμεση ανταπόκριση.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό νέες ευκαιρίες και ένα τυχερό συμβάν θα σας φέρουν ευχάριστες καταστάσεις. Σήμερα θα έχετε το σθένος να διαγράψετε αποτυχίες, παρεξηγήσεις και αποκαρδιωτικά λόγια, παίρνετε απόφαση να αλλάξετε ριζικά τη στάση σας. Ετοιμαστείτε για ψώνια και για αγορές οι τσέπες σας θα γεμίσουν. Το δωράκι που θα σας προσφέρει ένα πρόσωπο, σας συμβουλεύω να το εκτιμήσετε δεόντως, θα είναι πολύ παραπάνω από συμβολικό.

ΛΕΩΝ
Σήμερα με τη Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, θα έχετε τη διάθεση να αποφύγετε τις κοινότυπες ενέργειες. Φεύγει από την σκέψη σας το άγχος και η πίεση που σας προκαλεί η αβεβαιότητα για μελλοντικά θέματα. Διεκπεραιώνετε υποθέσεις σχετικά με επαγγελματικά σας ζητήματα, αυτό θα σας βοηθήσει να ξαναβρείτε την χαμένη σας ηρεμία. Πρόταση από άτομο ερωτικού ενδιαφέροντος θα σας βγάλει απ τα δεσμά της ρουτίνας, θα υπάρξουν ερωτικές εκπλήξεις με μελλοντικές προδιαγραφές.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, θα σας τοποθετήσει σε θέση ευνοϊκή, σήμερα θα είναι μια πολύ καλή μέρα για ανοίγματα και τολμηρές διεκδικήσεις. Θα επιλέξετε τον σωστό τρόπο επικοινωνίας με αποτέλεσμα να φέρετε κοντά σας πρόσωπα που επιθυμείτε την εύνοια και την εμπιστοσύνη τους. Καινούργιο άνοιγμα θα επέλθει στην εργασία σας , θα συνοδεύεται με κέρδη και υψηλές χρηματικές απολαβές. Η πρόταση που θα σας κάνουν για νυχτερινό ραντεβού θα κρύβει όμορφες εκπλήξεις! 


ΖΥΓΟΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, ενθουσιασμός και αισιοδοξία θα υπάρξει στο σκεπτικό σας, δυναμική θα είναι η στάση σας. Η δεκτικότητα που θα σας διακρίνει θα φέρει θετικά αποτελέσματα στον επαγγελματικό σας χώρο, θα κερδίσετε την εκτίμηση και την θερμή κριτική κάποιων σημαντικών συνεργατών σας. Με επιτυχία θα κλείσουν οι εργασίες που έχετε αναλάβει, η θερμή σας διάθεση θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε σας και σε πρόσωπα που διεκδικείτε την εμπιστοσύνη τους.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας, σήμερα θα καταφέρετε να καταρρίψετε εμπόδια ή αναστολές που φράζουν την επαγγελματική και οικονομική σας εξέλιξη. Διεκδικήσεις επάνω σε θέματα επαγγελματικά θα κλείσουν με αίσιο τέλος ,θα νιώσετε χαρά και ικανοποίηση. Στον ερωτικό σας τομέα η ξαφνική εμφάνιση ενός προσώπου θα τραβήξει την προσοχή και το ενδιαφέρον σας, η αινιγματική  του στάση θα καταφέρει να σας ιντριγκάρει.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση θα είναι η στάση σας, σήμερα θα επιδοθείτε σε καινούργιες δραστηριότητες επαγγελματικές ή κοινωνικές. Διεκπεραιώνετε επιτυχώς εργασίες και διαπραγματεύσεις, καταφθάνει ένα χρηματικό πόσο που περιμένατε με άγχος και αγωνία και μάλιστα θα το αξιοποιήσετε με πολύ συνετό και εποικοδομητικό τρόπο. Θα σας παροτρύνω να  αξιοποιήσετε την ερωτική σας γοητεία, σε τυχαίο χώρο θα υπάρξει προοπτική νέας γνωριμίας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Φίλοι μου Αιγόκεροι, με τη Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, τώρα θα είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσετε με ειλικρίνεια και να ανοιχτείτε ερωτικά στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει . Σας φανερώνω πως με το ταίρι σας θα καταφέρετε να λύσετε διαφορές και διαφωνίες καταλήγοντας σε δεσμευτικές υποσχέσεις. Άτομο από το παρελθόν θα κάνει την εμφάνιση του. Διοχετεύστε τη θετική πλευρά του χαρακτήρα σας, μην αφήστε παλιές ανασφάλειες ή απαισιόδοξες εικασίες να κατευθύνουν τις αποφάσεις σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, θα σας κάνει επικοινωνιακούς, συγκαταβατική και οικεία θα είναι η στάση σας. Συμφιλιώνεστε με πρόσωπο του στενού σας κύκλου και ταυτόχρονα λύνεται μια διαφωνία που τις τελευταίες μέρες υπήρχε στον επαγγελματικό σας χώρο. Μια νέα πρόταση θα κινητοποιήσει τις ιδέες σας, θα την δεχτείτε με ευχαρίστηση, σας φανερώνω πως το αποτέλεσμα θα ικανοποιήσει της οικονομικές σας απαιτήσεις. Προσοχή σε σπατάλες και σε ανούσιες αγορές. 

ΙΧΘΥΣ
Στο πλευρό σας θα σταθεί η Σελήνη σε τρίγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Άρη και τον Ουρανό, τυχερά συμβάντα θα σας βγάλουν από τον αρνητισμό και την απαισιοδοξία. Ανανεώνεστε ψυχολογικά, με δυναμικότητα θα κλείσετε ανοιχτές επαγγελματικές υποθέσεις, αν ψάχνετε για εργασία σήμερα θα υπάρξει ευνοϊκό άνοιγμα. Ένα οικογενειακό ζήτημα που σας ταλαιπωρούσε λαμβάνει τέλος, πατάτε πόδι σε απαιτήσεις πρόσωπων που σας φθείρουν ψυχικά. Μην αρνηθείτε πρόταση για εξόδους και φιλικές συναντήσεις, μια αναπάντεχη συνομιλία θα φέρει άνοιγμα ερωτικής σχέσης. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Λίγες νεφώσεις βαθμιαία αυξημένες στα ηπειρωτικά, με βροχές ή τοπικές καταιγίδες στα δυτικά, κυρίως ηπειρωτικά, την ορεινή και πιθανόν τη Δυτική Πελοπόννησο και τα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες περιμένουμε σήμερα Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 31 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 18 έως 30 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 24 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη η μέγιστη θα είναι τοπικά 2-3 βαθμούς υψηλότερη), 21 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς, όπου μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς έως σχεδόν μέτριους 4 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου


326: Η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, Ελένη, ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ τον Σταυρό του μαρτυρίου.



628: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

786: Ο Χαρούν Αλ Ρασίντ της δυναστείας των Αβασιδών γίνεται Χαλίφης της Βαγδάτης μετά το θάνατο του πατέρα του Χαντί.



1321: Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών στη Ραβένα της Ιταλίας ο Δάντης Αλιγκιέρι, Ιταλός ποιητής, ηθικός φιλόσοφος, πολιτικός θεωρητικός και συγγραφέας της "Θείας Κωμωδίας".



1384: Γεννιέται ο Άγιος Εφραίμ (Νέας Μάκρης)

1741: Ο Γερμανός συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, έπειτα από 23 ημέρες ακατάπαυστης δουλειάς, ολοκληρώνει τον "Μεσσία", το κορυφαίο ορατόριο του.  

1752: Η Βρετανία περνά από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το 1582. Η μετάβαση αυτή απαιτεί ένα "χρονικό άλμα". Έτσι τα ημερολόγια εκείνη την ήμερα "πήδηξαν" από τις 2 Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου.

1769: Γεννιέται ο Γερμανός φυσιοδίφης και εξερευνητής Αλεξάντερ Φον Χούμπολτ.

1812: Ο στρατός του Ναπολέοντα μπαίνει στην Μόσχα. Η πολυπόθητη νίκη του Γάλλου στρατάρχη είναι πικρή. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα, η οποία μάλιστα τυλίγεται στις φλόγες τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τις φωτιές έβαλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι αφήνοντας το γαλλικό στρατό στο έλεος του σκληρού ρωσικού χειμώνα.



1814: Ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, απ τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η "Φιλική Εταιρεία".

1814: Ο δικηγόρος Φράνσις Σκοτ Κι, έχοντας παρακολουθήσει τον 25ωρο βομβαρδισμό του οχυρού ΜακΧένρι της Βαλτιμόρης, από τους Βρετανούς, εμπνέεται τους στίχους του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

1849: Γεννιέται στη Ρωσία ο φυσιολόγος, θεμελιωτής της υλιστικής ψυχολογίας και νομπελίστας Ιβάν Πέτροβιτς Παβλόφ, που έμεινε στην ιστορία της επιστήμης για την περιγραφή του φαινομένου των εξαρτημένων αντανακλαστικών με τα πειράματα που έκανε σε σκύλους.

1878: Γεννιέται ο Ίων Δραγούμης, διπλωμάτης και συγγραφέας

1886: Πατεντάρεται η κορδέλα της γραφομηχανής.
1890: Ιδρύεται στη Σμύρνη ο μουσικογυμναστικός σύλλογος «Ορφέας», από τα μέλη του οποίου, τρία χρόνια μετά, θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος «Γυμνάσιον». Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον «Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης».

1891: Ο Τζον Χιθ, παίκτης της Wolves, σημειώνει το πρώτο γκολ με πέναλτι στην football league της Αγγλίας εναντίον της Accrington Stanley.

1901: Πεθαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μακ Κίνλεϊ, ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας. Νέος Πρόεδρος ορκίζεται ο Θίοντορ Ρούσβελτ.

1910: Γερμανικό Ζέπελιν VI παίρνει φωτιά στο Μπάντεν-Μπάντεν.

1910: Γεννιέται ο Γιάννης Λάτσης, Έλληνας εφοπλιστής.

1920: Πίθηκος δαγκώνει το βασιλιά. Ο πίθηκος που διατηρεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος στο Τατόι τον δαγκώνει στο πόδι, την ώρα που προσπαθεί να απομακρύνει ένα σκυλί που έχει επιτεθεί στη σύντροφο του αγαπημένου του «βασιλικού» πιθήκου.



1920: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αρχίζει στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, με διαδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών.

1921: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Αθήνα, μετά από πολύμηνη παραμονή στη Μικρά Ασία. Η αναχώρησή του κρίνεται αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της υποχώρησης του ελληνικού στρατού από την ανατολική και δυτική όχθη του Σαγγάριου Ποταμού.



1922: Μετά την επικράτηση της Επανάστασης, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη Νικόλαο Πλαστήρα, παραιτούνται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου. Νέος βασιλιάς ορκίζεται ο Γεώργιος Β'. Εξέγερση στην Αθήνα υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Συλλαμβάνονται εκατοντάδες «κωνσταντινικοί».

1923: Ο Μιγκέλ Πρίμο δε Ριβέρα γίνεται δικτάτορας της Ισπανίας.


1925: Γεννιέται ο Σταύρος Βαβούρης, Έλληνας ποιητής, από τους αξιοσημείωτους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

1925: Αρχίζει στο Παρίσι, στην γκαλερί Πιερ Λεμπ, η πρώτη συλλογική έκθεση σουρεαλιστών ζωγράφων, με έργα των Μαξ Ερνστ, Χουάν Μιρό, Πάμπλο Πικάσο, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Χανς Αρπ και Μαν Ρέι.



1926: Γεννιέται ο Μισέλ Μπιτόρ, γάλλος συγγραφέας, από τους βασικούς εκπροσώπους του γαλλικού «νέου μυθιστορήματος». (Θαν. 24/8/2016)



1927: Πεθαίνει η Αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, που θεωρείται πρωτοπόρος και "μητέρα" του μοντέρνου χορού.


1927: Γεννιέται ο Θανάσης Κωσταβάρας, ποιητής, από τους σημαντικότερος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Συνήθιζε να λέει ότι «είναι ταγμένος στο όνειρο για ένα καλύτερο κόσμο».

1930: Το Ναζιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο στις εκλογές στη Γερμανία.

1933: Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπογράφει στην Άγκυρα το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης, κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυώνται αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, του ποταμού Έβρου. 

1935: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.

1937: Γεννιέται στη Γένοβα ο Ιταλός γνωστός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο. Έγινε διάσημος χάρη στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, το οποίο σχεδίασε σε συνεργασία με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς. Έχτισε από το αεροδρόμιο της Οσάκα ως τα εργοστάσια της Fiat στο Τορίνο.

1939: Μετά από πολυετείς πειραματισμούς ο Ρώσος αεροναυπηγός Ιγκόρ Σικόρσκι πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο, ένα VS-300.



1943: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σπέρας, έλληνας αναρχοσυνδικαλιστής, από τους πρωτοπόρους του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (Γεν. 1893)

1944: Γεννιέται ο Γερμανός ποδοσφαιριστής Γκίντερ Νέτσερ.

1955: Ο αγώνας Kidderminster Harriers- Brierley Hill Alliance είναι ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Αγγλίας που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων.



1956: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός.

1959: Ο ρωσικός πύραυλος Λούνα 2 γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από τον άνθρωπο, που φτάνει στην επιφάνεια του φεγγαριού. Η επιτυχία αυτή δίνει το προβάδισμα στην ΕΣΣΔ έναντι τω ΗΠΑ στη μεγάλη κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος.

1960: Το Ιράκ, το Ιράν, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Βενεζουέλα ιδρύουν τον ΟΠΕΚ.



1960: Πεθαίνει ο Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»)

1961: Αναγγέλλονται οι αρραβώνες της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα Δον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

1963: Ντεμπούτο του Τζορτζ Μπεστ στο πρωτάθλημα Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον σε ηλικία 17 ετών (γεν. 22/5/1946). Ο Μπεστ θα κάνει 474 εμφανίσεις με την Μάντσεστερ και θα πετύχει 180 γκολ, ενώ με την εθνική ομάδα της Β. Ιρλανδίας 37 εμφανίσεις και 9 γκολ. Με την Γιουνάιτεντ θα αγωνιστεί για τελευταία φορά την 1/1/74 εναντίον της QPR (0-3).

1965: Γεννιέται ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.



1969: Γεννιέται ο Κώστας Κουκοδήμος, αθλητής και πολιτικός.



1970: Γεννιέται η Θεοδώρα Τζάκρη, ελληνίδα δικηγόρος και πολιτικός, υφυπουργός Βιομηχανίας. (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ)

1973: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, τερματίζουν επίσημα τους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη.



1974: Γεννιέται ο Χικάμ Ελ Γκερούζ, κορυφαίος Μαροκινός αθλητής μεγάλων αποστάσεων.

1975: Στο Άμστερνταμ, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι προκαλεί σοβαρές ζημιές στον φημισμένο πίνακα του Ρέμπραντ "Νυχτερινή Περίπολος".

1979: Η δωροληψία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σύμφωνα με τροποποίηση του ελληνικού ποινικού δικαίου.

1980: Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.



1981: Επανεκδίδεται από τον επιχειρηματία Γεώργιο Μπόμπολα σε σχήμα ταμπλόιντ, η εφημερίδα «Έθνος», η οποία είχε διακόψει την κυκλοφορία της λίγο μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967.

1982: Η Καναδέζα Σίντι Νίκολας διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη για 19η φορά.



1982: Πεθαίνει σε ηλικία 52 ετών η Γκρέις Κέλι, ηθοποιός και πριγκίπισσα του Μονακό.



1983: Γεννιέται η Βρετανίδα τραγουδίστρια Έιμι Γουάινχάουζ που το 2011 πέθανε σε ηλικία 27 ετών.

1984: Ο Τζο Κίττιγκερ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που περνά μόνος με αερόστατο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

1986: Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. Τριάντα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους.



1989: Ο πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αποφασίζουν την επαναφορά της τουριστικής αστυνομίας.

1991: Στη Νότια Αφρική, υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ΙΝΚΑΤΑ, για τον τερματισμό της βίας, καθώς 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από το 1984 έως σήμερα.

1992: Το Ιράν διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι, θα υποστηρίξει τον αγώνα της κατά των αυτονομιστών Κούρδων.

1993: Στη Νορβηγία, το Εργατικό Κόμμα εκλέγεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

1994: Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές εξαιτίας των κρουσμάτων χολέρας, που εμφανίστηκαν στην Αλβανία.

1995: Στη Γαλλία, ο ΥΠΕΞ Ντε Σαρέτ δηλώνει κατηγορηματικά ότι, η χώρα του δεν προτίθεται να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στο Νότιο Ειρηνικό.

1996: Στη Βοσνία, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα.

1997: Στην Ινδία, αμαξοστοιχία πέφτει σε ποτάμι του κρατιδίου Μάντια Πραντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άτομα.



1998: Ο ΕΣΑΚΕ, σε συνεδρίαση του Δ.Σ., κάνει δεκτό το αίτημα του Άρη για απόσυρση της φανέλας με το Νο 6, που φορούσε ο Νίκος Γκάλης. Ως εκ τούτου, ο Άρης μπορεί να χρησιμοποιήσει φανέλα με το Νο 16, κατ εξαίρεσιν, αφού ο κανονισμός επιβάλλει νούμερα από το 4 έως το 15. Με αφορμή την απόφαση αυτή, που παίρνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, στις 29/9/98 θα γίνει δεκτό το αίτημα του Απόλλωνα και του Πανιωνίου για τις φανέλες των Κώστα Πετρόπουλου (7) και Φάνη Χριστοδούλου (4) αντίστοιχα.

1999: Ανακοινώνεται, πως το κεντρικό γήπεδο στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες του German Open θα ονομάζεται στο εξής γήπεδο Στέφι Γκραφ προς τιμήν της Γερμανίδας τενίστριας που το είχε κατακτήσει 9 φορές.



1999: Η Ελλάδα συγκλονίζεται από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι. Την ημέρα εκείνη ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και το γιο του μετέβαινε αεροπορικώς στη Ρουμανία για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.



2000: Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ αποχωρεί από την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έπειτα από 20ετή θητεία.



2000: Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.


2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 70 ετών, ο τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης.



2002: Ο Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι καταρρίπτει το ρεκόρ του Μορίς Γκρίν (9.79, Grand Prix Τσικλητήρεια 1999) στην κούρσα των 100μ με 9.78 στο Παρίσι.

2003: Η Σουηδία με δημοψήφισμα λέει "όχι" στο ευρώ.



2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, με παγκόσμιο ρεκόρ 59.85, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο S13 στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.



2009: Πεθαίνει χτυπημένος από τον καρκίνο ο ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι.


2014: Πεθαίνει ο Γιώργος Σκαλενάκης, Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου, γνωστός για τις ταινίες του «Το νησί της Αφροδίτης», «Ντάμα σπαθί» και «Επιχείρηση Απόλλων».