23.6.16

Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας αφιερωμένη στη ξενιτιά


Το λαϊκό και παραδοσιακό σύνολο του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας καθώς και η παραδοσιακή χορωδία στα πλαίσια της λειτουργίας των συνόλων θα μας παρουσιάσουν, αύριο Παρασκευή, 24 Ιουνίου, στις 9 μ.μ. στο Φουγάρο, τραγούδια και δρώμενα από την περίοδο της ξενιτιάς.

Τα τραγούδια καθώς και τα κείμενα της εκδήλωσης θα μας ταξιδέψουν σ’ εκείνη την περίοδο της ξενιτιάς, από την αναχώρηση μέχρι και τη επιστροφή, με την γενικότερη έννοια του ξενιτεμένου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.


ΠΗΓΗ: argolika.gr

Αναβίωση εθίμου του Κλήδονα - Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 (21:30) – ΛΟΓΓΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Αύριο Παρασκευή, 24 Ιουνίου, και ώρα 9:30 μ.μ. αναβιώνουμε το έθιμο του κλήδονα, ανάβουμε φωτιές και σας περιμένουμε στον πεζόδρομο της Λογγάς να γιορτάσουμε με χορό και ζωντανή μουσική από τις Μουσικές Βοήθειες

Λίγα λόγια για το έθιμο αυτό (πηγή: kalamatain.gr):

Στις 24 Ιουνίου, στην ακμή του θέρους, ο ήλιος τρέπεται στον αστερισμό του Καρκίνου και η μέρα αρχίζει να μικραίνει. Οι θερινές αλλαγές του ήλιου, είναι μια σημαντική, αλλά μερικές φορές κι επικίνδυνη αλλαγή του χρόνου, κυρίως για τους γεωργούς. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ορισμένες συνήθειες των αρχαίων, σχετικές με το θερινό ηλιοστάσιο ή ηλιοτρόπιο, διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα. Όσα αρχαία έθιμα ανάγονται στις θερινές τροπές του ηλίου συνδέθηκαν με το «Γενέθλιον» του Ιωάννη του Πρόδρομου (24 Ιουνίου).

Χαρακτηριστικό έθιμο της γιορτής είναι οι φωτιές τ’ Αϊ-Γιαννιού που άναβαν στα τρίστρατα, στις 23 Ιουνίου το βράδυ. Μία ή τρεις φωτιές ή κάψαλα ή φανούς άναβαν με καλαμιές ή παλιοκοφίνια, σε όλους τους μαχαλάδες, προσπαθώντας ο κάθε ένας να ανάψει τη μεγαλύτερη φωτιά, πάνω από τις οποίες πηδούσαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Πάνω στις φωτιές έριχναν και τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς ή το στεφάνι του Αϊ-Γιάννη της περασμένης χρονιάς. Το πήδημα πάνω από τις φλόγες ήταν για τους αρχαίους ένα έθιμο καθαρτήριο και «διαβατήριο». Με αυτόν τον τρόπο καθαρίζονταν, με τη δύναμη της φωτιάς κι έτσι, δυνατοί και καθαροί έμπαιναν στη νέα περίοδο που άρχιζε.

Μια ακόμη συνήθεια που επικρατεί την ίδια μέρα είναι να κόβουν οι νοικοκυρές  ρίγανη. Η «Αγιαννιώτικη ρίγανη» πρέπει να συλλεχθεί πρωί-πρωί, πριν από την ανατολή του ηλίου. Η λε­πτομέρεια αυτή ήταν ουσιώδης, γιατί πίστευαν ότι έτσι είχε η ρίγανη μαγική δύναμη. Τη χρησιμοποιούσαν για τη διατήρη­ση των τροφίμων. Για τους λόγους αυτούς  ο Άγιος  Ιωάννης ονομάζετε και Ριγανάς.

Τέλος, ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις ανύπανδρες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποια ή σε κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό». Η ονομασία οφείλεται στο γεγονός ότι η κοπέλα και η συνοδεία της πρέπει να ολοκληρώσουν την αποστολή αυτή, τηρώντας απόλυτη σιωπή. Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο Κλήδονας, το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα προσωπικό της αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια, το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά με ένα κορδόνι («κλειδώνεται»), απαγγέλλοντας ένα στιχάκι για να τους βοηθήσει ο Αϊ-Γιάννης στην προφητεία και τοποθετείται σε ταράτσα ή άλλο ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων. Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.


ΠΗΓΗ: pelopolitismos.wordpress.com

Kαλοκαιρινή συναυλία των μουσικών συνόλων του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας


Το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας σας προσκαλεί  στην καλοκαιρινή συναυλία των μουσικών συνόλων του  στο γήπεδο του σχολείου στην Προσύμνη σήμερα Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 και ώρα 20.30.

Η παρουσία σας θα γεμίσει με χαρά εμάς και τα παιδιά μας.


Με εκτίμηση

Η διευθύντρια & Ο Σύλλογος Διδασκόντων

Η 15η χορωδιακή συνάντηση στο Λυγουριό


Ο Δήμος Επιδαύρου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Αγίας Τριάδος Λυγουριού, διοργάνωσε μαζί με τη δημοτική χορωδία Επιδαύρου το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, την 15η χορωδιακή συνάντηση στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Βασιλείου στο Λυγουριό.

Η συνάντηση αυτή έχει γίνει πια θεσμός για τον τόπο μας, αναδεικνύοντας την ποιοτική μουσική, προωθώντας την επικοινωνία και προάγοντας τον πολιτισμό.

Στη φετινή εκδήλωση προσκεκλημένες του Δήμου και της δημοτικής χορωδίας ήταν τρεις χορωδίες με ιδιαίτερα σημαντική πορεία στο χορωδιακό τραγούδι. Το χορωδιακό εργαστήρι του Μουσικού Συλλόγου Ερμιόνης υπό την διεύθυνση του Τάκη Μανιάτη, η χορωδία Τρίπολης υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Γαργαλιώνη και η μικτή χορωδία του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τραπέζης Ελλάδος υπό την διεύθυνση του Κώστα Ευαγγελάτου, οι οποίες ερμήνευσαν εκλεκτά τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Η βραδιά έκλεισε με την δημοτική μας χορωδία υπό την διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη με τραγούδια γνωστών ελλήνων δημιουργών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Αργολίδας κ. Ανδριανός, ο δήμαρχος Επιδαύρου κ. Γκάτζιος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Σαρρής, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Επιδαύρου κ. Αισώπου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ασκληπιείου κ. Καψάλης, ο αντιδήμαρχος Επιδαύρου κ. Ξυπολιάς, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σχινάς, το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου “Καββαδία”, εκπρόσωποι φορέων και πολλοί φίλοι της καλής μουσικής.

Λυγουριό, 21 Ιουνίου 2016
Για τη δημοτική χορωδία Επιδαύρου
Ο Πρόεδρος Βασίλης Γ. Μπιμπής







ΠΗΓΗ: argolika.gr

Εκδηλώσεις στο Ναύπλιο από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό


Με κεντρικό μήνυμα «Χωρίς εσένα αποκλείεται» το ΚΕΘΕΑ κορυφώνει τις προσπάθειές του για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών αναφορικά με τα θέματα της εξάρτησης με μία ετήσια πανελλαδική καμπάνια που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, στις 26 Ιουνίου.

Ο Συμβουλευτικός Σταθμός ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ στο Ναύπλιο, με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων έχει προγραμματίσει μια σειρά ενημερωτικών δράσεων/εκδηλώσεων ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό και τον στιγματισμό που δημιουργεί προσκόμματα στην ένταξη του χρήστη στη θεραπεία και την κοινωνία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

* Σάββατο 25 Ιουνίου και ώρες 19:00-23:00 στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων (μπροστά στο Δημαρχείο), θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις αναφορικά με θέματα εξαρτήσεων, αφήγηση παραμυθιού από τις Παραμυθούδες του Ναυπλίου, ζωγραφική, και διαδραστικά παιχνίδια.

* Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρες 19:00-23:00 στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων, θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις αναφορικά με θέματα εξαρτήσεων, θεατρικό δρώμενο με την υποστήριξη της Πειραματικής Σκηνής του ΔΟΠΠΑΤ, ζωγραφική και διαδραστικά παιχνίδια.

Έως τις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της ευρύτερης ενημέρωσης στις περιοχές του Νομού Αργολίδας, το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής» θα επισκεφτεί το Ναύπλιο (Πλατεία Καποδίστρια, 27/06, 9:00-12:30 & 19:00-21:00) και την Αρχαία Επίδαυρο (Λιμάνι, 30/06, 10:00-13:00), ενώ έχει ήδη επισκεφθεί την Ερμιόνη και το Άργος.

Το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα για ενήλικες χρήστες ουσιών. Ανήκει στο πανελλαδικό δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), ενός από τους βασικούς φορείς υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού ενάντια στις εξαρτήσεις και συμβούλου οργανισμού του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ στο Ναύπλιο παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και συμβουλευτικής σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την χρήση ναρκωτικών, καθώς και στις οικογένειές τους.

Σε όλα τα Προγράμματα του ΚΕΘΕΑ οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, η συμμετοχή είναι εθελοντική, δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή άλλα φάρμακα και τηρείται το απόρρητο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον Συμβουλευτικό Σταθμό του ΚΕΘΕΑ στο Ναύπλιο τηλ.. 27520-47251


ΠΗΓΗ: argolika.gr

Δημοτικό Ωδείο Άργους Μυκηνών - Μουσικές Επιδείξεις


21 Ιουνίου, ημέρα της Μουσικής κι εμείς τη γιορτάσαμε στη Νέα Κίο με ήχους κρουστών, με φλάουτα, βιολιά, πιάνα, κιθάρες και ...μελωδίες ευτυχίας!

Δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμά μας - 3 ακόμα βραδιές στην αυλή του Ωδείου : 


Ο Γιάννης Χαρούλης στο Βέλο Κορινθίας στις 9 Ιουλίου


Μετά από έναν χειμώνα απουσίας από τη συναυλιακή σκηνή και την προετοιμασία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς που θα κυκλοφορήσει σύντομα, ο Γιάννης Χαρούλης θα κάνει και φέτος, ένα μεγάλο καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι ανά την Ελλάδα.

Ο Γιάννης Χαρούλης θα βρεθεί για μία συναυλία στο Δήμο Βέλου Βόχας, στο Βέλο Κορινθίας (Προφήτης Ηλίας), την 9η Ιουλίου, ημέρα Σάββατο.

Ο αγαπημένος Γιάννης Χαρούλης, που αναγνωρίζεται πια για  την αυθεντική και ειλικρινή του στάση απέναντι στη μουσική του και τον κόσμο, υπόσχεται και φέτος να μας ταξιδέψει σε άλλους τόπους και άλλες εποχές, από το χθες μέχρι το σήμερα. Θα μας υποδεχθεί με αγαπημένα τραγούδια, μπλεγμένα όπως πάντα με τις βαθιές ρίζες της κρητικής παράδοσης. Χωρίς να παύει να πειραματίζεται κάθε φόρα , πάντα με σεβασμό και διατηρώντας την ουσία της μουσικής και των στίχων, μας καλεί να γίνουμε ένα, αγκαλιάζοντας αυτή τη μουσική εμπειρία και τραγουδώντας παρέα.

Μαζί του οι μουσικοί:

Λευτέρης Ανδριώτης/λύρα

Μιχάλης Καλκάνης/ κοντραμπάσο

Βασίλης Μπαχαρίδης/ κρουστά

Κωνσταντής Πιστιόλης / Πνευστά

Θανάσης Τζίνγκοβιτς/ κιθάρα

Πάνος Τόλιος / τύμπανα


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΔΗΜΟΣ ΒΕΛΟΥ ΒΟΧΑΣ

Ώρα έναρξης: 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 
Γενική Είσοδος : 13 €, 
Φοιτητικό – Ανέργων : 11€


ΠΗΓΗ: korinthostv.gr

Έκθεση αναπαλαιωμένων ποδηλάτων στην Τρίπολη


Ο Σύλλογος Ι.Π.ΠΟ.Τ.Ε.Σ (Ιδιοκτήτες Παλαιών Ποδηλάτων Τρίπολης, Εκδρομικός Σύλλογος) πρόκειται να πραγματοποιήσει εκδήλωση, για να παρουσιάσει αναπαλαιωμένα και συντηρημένα δίτροχα στο κοινό της πόλης. 
Η εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει βόλτα στην Τρίπολη και στη συνέχεια έκθεση των ποδηλάτων στην πλατεία Άρεως, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 από τις 19:00 έως 22:00 μ.μ. 

Ο νεοσύστατος σύλλογος Ι.Π.ΠΟ.Τ.Ε.Σ ασχολείται με μεράκι με τη συντήρηση και ανακατασκευή ποδηλάτων μιας άλλης εποχής, δίνοντάς τους ζωή και προσκαλεί το κοινό της πόλης να παραβρεθεί στην εκδήλωση και να τα θαυμάσει από κοντά.

23 συλλήψεις σε καταυλισμό Ρομά στο Ζευγολατιό


Στο πλαίσιο της πρόληψης, αλλά και της αντιμετώπισης παραβατικών συμπεριφορών, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από δυνάμεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κορινθίας, αστυνομική επιχείρηση σε καταυλισμό ΡΟΜΑ στο Ζευγολατιό Κορινθίας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον γενικό επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, έγιναν έλεγχοι σε εξήντα πέντε (65) άτομα, καθώς και σε ογδόντα οκτώ (88) οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν συνολικά τριάντα δύο (32) άτομα, ενώ συνελήφθησαν είκοσι τρία (23) άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:
Δεκαεννέα (19) ημεδαποί ΡΟΜΑ, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέσσερις (4) ημεδαποί ΡΟΜΑ, για καταδικαστικά έγγραφα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά δεκαοκτώ (18) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Οι δράσεις αυτές, είναι στοχευμένες και αποσκοπούν στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή της εγκληματικότητας, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

«Ελένη» του Ευριπίδη & Λουδοβίκος των Ανωγείων, σήμερα στο Ναύπλιο

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016 (20:00) – 
ΝΑΥΠΛΙΟ, Πλατεία Αγίου Γεωργίου – 
Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας: 
«Ελένη» του Ευριπίδη & Λουδοβίκος των Ανωγείων

Το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αργολίδας σας εύχεται

Καλό Καλοκαίρι και σας προσκαλεί στην τελική γιορτή του

την Πέμπτη 23 Ιουνίου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Την παραμονή τ’ Αϊ-Γιαννιού


Η παραμονή του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (24 Ιουνίου) χαρακτηρίζεται από πυρολατρικά και μαντικά έθιμα. Στα πυρολατρικά έθιμα ανάγονται οι φωτιές του Αϊ Γιαννιού του Φανιστή, ή Ριζικάρη ή Ριγανά, όπως ονομάζεται για την περίσταση ο Άγιος σε διάφορα μέρη της χώρας, ενώ στα μαντικά ξεχωρίζει ο Κλήδονας, η μολυβδομαντεία, η ονειρομαντεία κ.ά.

Οι φωτιές του Αϊγιαννιού, που μας είναι πιο οικείο ως έθιμο, ανάβονται συνήθως σε σταυροδρόμια κατά γειτονιές, με ανταγωνιστική διάθεση, καθώς κάθε γειτονιά θέλει να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη φωτιά. Σε αυτή ρίχνονται εύφλεκτα άχρηστα αντικείμενα του σπιτιού και απαραιτήτως το μαγιάτικο στεφάνι. Μικροί και μεγάλοι πηδούν πάνω από τη φωτιά, κάνοντας μια ευχή για καλή υγεία και απαλλαγή από το κακό. Ο Κλήδονας (κληδών=οιωνός) είναι μία μαντική πράξη, που τελείται με σκοπό να φανερωθεί, ιδιαίτερα στις κοπέλες, το ριζικό ή η τύχη τους. Απαραίτητα συστατικά, μια στάμνα με «αμίλητο» νερό, ένα φρούτο ή κάποιο προσωπικό μικροαντικείμενο μιας κοπέλας.

Τα έθιμα αυτά της υπαίθρου είναι παγανιστικής προελεύσεως, που καταδικάζονται από την Εκκλησία (65ος Κανόνας της Πενθέκτης Συνόδου του 691) και τείνουν να εκλείψουν, αν δεν έχουν εκλείψει, σε μια εποχή έντονης αστικοποίησης. Ένας απόηχός τους ακούγεται ακόμη στο νοσταλγικό τραγούδι των Σπανού/Παπαδόπουλου «Στην Αριστοτέλους»:

...Και φωτιές ανάβανε στους μεγάλους δρόμους
τ’ Αϊ Γιάννη θα ’τανε θαρρώ...

Την ανάμνηση διασώζει και ο Γιώργος Σεφέρης στο ποίημά του «Φωτιές του Αϊ Γιάννη» από τη συλλογή «Τετράδιο Γυμνασμάτων» (1940).

Ανάλογα έθιμα υπάρχουν και στους λαούς της Βόρειας Ευρώπης, που ανάγονται στην έλευση του καλοκαιριού (Θερινό Ηλιοστάσιο). Ο σπουδαίος ρώσος συνθέτης Μόδεστος Μουσόργκσκι έγραψε ένα συμφωνικό ποίημα, εμπνευσμένο από τους θρύλους και τις παραδόσεις της ημέρας, το οποίο ολοκλήρωσε στις 23 Ιουνίου 1867. Τίτλος του «Η Νύχτα του Αγίου Ιωάννη στο Φαλακρό Βουνό» και βασίστηκε σε διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ, με ήρωα ένα χωρικό, που είναι αυτόπτης μάρτυς ενός χορού δαιμόνων την παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στο «Φαλακρό Βουνό» του Κιέβου.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημόσια Υπηρεσία


H Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για τη Δημόσια Υπηρεσία (UN Public Service Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, για να τιμήσει τη συνεισφορά του δημόσιου τομέα των κρατών - μελών του στην αναπτυξιακή διαδικασία. 

Την ίδια ημέρα ανακοινώνονται και οι νικητές των σχετικών βραβείων, που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ από το 2003. Η Ελλάδα έχει τιμηθεί μία φορά το 2003, για την καθιέρωση του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Γίνονται σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου

***********************

***********************
***********************
***********************
***********************
***********************
***********************
***********************
***********************
***********************
***********************
***********************
***********************

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 23 Ιουνίου


79 : Ο Τίτος διαδέχεται τον πατέρα του Βεσπασιανό και γίνεται ο δέκατος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

1611: Το πλήρωμα του Βρετανού εξερευνητή Χένρι Χάντσον στασιάζει, μετά από ένα δύσκολο χειμώνα κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βόρεια Αμερική, και βάζουν τον ίδιο και άλλους 8 σε μία μικρή βάρκα. Από τότε, δεν τους ξαναείδε κανείς.


1763: Γεννιέται η Ζοζεφίνα ντε Μποαρνέ, σύζυγος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη από το 1796 έως το 1799.

1771: Ο Jose Candido Exposito γίνεται ο πρώτος ταυρομάχος στην ιστορία, που σκοτώνεται από ταύρο.


1775: Η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ διεξάγεται στον Τάμεση. Την παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί μεταξύ των θεατών.

1848: Γάλλοι εργάτες συγκρούονται με κυβερνητικές δυνάμεις, κατά την πρώτη ημέρα σφοδρών συγκρούσεων, κατά τις οποίες χιλιάδες εργάτες σκοτώθηκαν.


1868: Ο αμερικανός τυπογράφος και εκδότης Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του λόγω οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία Remington αντί 12.000 δολαρίων.

1888: Γεννιέται η σημαντική Ρωσίδα ποιήτρια, Άννα Αχμάτοβα.


1894: Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ Ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος, ο έλληνας Δημήτρης Βικέλας.

1894: Γεννιέται ο Εδουάρδος Η, βασιλιάς της Αγγλίας, και μετέπειτα Δούκας του Γουίνδσορ, αφού παραιτήθηκε από το θρόνο για τα μάτια της Αμερικανίδας Γουόλις Σίμσον.

1900: Το Κομιτάτο των Νεοτούρκων της Κωνσταντινούπολης απευθύνει έγγραφο προς τους αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων, στο οποίο καταγγέλλει ως ανυπόφορη την κατάσταση που επικρατεί στο κράτος, η οποία χαρακτηρίζεται από εξορίες, καθείρξεις κι άλλες βιαιότητες.


1901: Πεθαίνει στο Αργοστόλι ο ποιητής Ανδρέας Λασκαράτος.


1902: Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.


1908: Γεννιέται ο σημαντικός νεοέλληνας συγγραφέας Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»)

1910 : Γεννιέται ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας Ζαν Ανούιγ.

1911: Ο βασιλιάς Γεώργιος Ε' στέφεται, σε λαμπρή τελετή, βασιλιάς της Αγγλίας.

1912: Γεννιέται ο Άλαν Τούρινγκ, Βρετανός μαθηματικός και αποκρυπτογράφος κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο της κρυπτογραφικής μηχανής των Ναζί "Ενίγκμα". Επιπλέον, ήταν πρωτοπόρος στην επιστήμη των υπολογιστών.

1919: Η γερμανική Κυβέρνηση στη Βαϊμάρη εκδηλώνει την πρόθεσή της να υπογράψει τη Συνθήκη Ειρήνης.


1922: Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση για τα όσα υποστήριξε στο "Δημοκρατικό Μανιφέστο". Συνήγορός του είναι ο Γεώργιος Παπανδρέου.

1927: Γεννιέται ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης και χορογράφος Μπομπ Φος, βραβευμένος με Όσκαρ, Τόνι και Έμι, την ίδια χρονιά. Πέθανε το 1987.

1929: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας βραβευμένος με Πούλιτζερ, Μάικλ Σάρα.

1936: Γεννιέται ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης.

1939: Η Γαλλία και η Τουρκία υπογράφουν συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας.


1940: Γεννιέται η Αμερικανίδα δρομέας Γουίλμα Ρούντολφ, η πρώτη Αμερικανίδα που κατά τη διάρκεια των ίδιων Ολυμπιακών Αγώνων απέσπασε τρία χρυσά μετάλλια.

1942: Οι πρώτοι κρατούμενοι για τα κρεματόρια του Άουσβιτς επιλέγονται μεταξύ των Εβραίων των Παρισίων.

1943: Γεννιέται ο Αμερικανός διευθυντής ορχήστρας και πιανίστας Τζέιμς Λεβίν.

1947: Παρά το βέτο, που ασκεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει νόμο σύμφωνα, με τον οποίο περιορίζεται το δικαίωμα να συνδικαλίζονται τα εργατικά σωματεία.

1950: Η Ανατολική Γερμανία δηλώνει ότι, ο πληθυσμός του Σιντετέν ανήκει στη δικαιοδοσία της.

1951: Ο Σοβιετικός αντιπρόσωπος Τζάκομπ Μαλίκ ζητάει από τον ΟΗΕ να κηρυχθεί κατάπαυση πυρός στην Κορέα.

1952: Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη, μέχρι τότε, αεροπορική επίθεση κατά της Βόρειας Κορέας.

1955: Γεννιέται ο μουσικός Γκλεν Ντάνζινγκ, ιδρυτικό μέλος των Μίσφιτς.

1955: Γεννιέται ο Γιάννης Μηλιώκας, τραγουδοποιός.

1955: Γεννιέται ο Γάλλος ποδοσφαιριστής, Ζαν Τιγκανά.

1956: 99,5% Αιγύπτιοι εκλέγουν τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ πρώτο Πρόεδρο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας.

1957: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Φράνσις Μακ Ντόρμαντ, σύζυγος του σκηνοθέτη Τζόελ Κοέν και βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία "Φάργκο".

1959: Γεννιέται ο Βασίλης Καζούλης, ροδίτης τραγουδοποιός.

1959: Μετά από εννέα χρόνια, αποφυλακίζεται από βρετανική φυλακή ο Κλάους Φους, Γερμανός επιστήμονας που με κατασκοπεία βοήθησε την Σοβιετική Ένωση να κατασκευάσει την πρώτη ατομική βόμβα και την πρώτη βόμβα υδρογόνου της.


1964: Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.

1965: Γεννιέται η στιχουργός και παρουσιάστρια, Ναταλία Γερμανού.

1968: 71 άτομα χάνουν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται στο Μπουένος Άιρες μετά τη λήξη του αγώνα Μπόκα Τζούνιορς - Λα Πλάτα όταν οι φίλαθλοι πιστεύουν εσφαλμένα ότι έχει ξεσπάσει στο γήπεδο πυρκαγιά και φεύγουν πανικόβλητοι.

1970: Ο στρατός των ΗΠΑ καθαιρεί τρεις αξιωματικούς ως υπεύθυνους για τη σφαγή στο Μι Λάι του Βιετνάμ.

1972: Γεννιέται ο κορυφαίος Γάλλος, αλγερινής καταγωγής, ποδοσφαιριστής Ζινεντίν Ζιντάν.

1979: Ο Οργανισμός των Κρατών της Αμερικανικής Ηπείρου ζητά την ανατροπή του Προέδρου Σομόζα.

1980: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Κλίφορντ Στιλ, Αμερικανός ζωγράφος, πρωτοπόρος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

1981: Οι κομμουνιστές συμμετέχουν στην κυβέρνηση της Γαλλίας, για πρώτη φορά μετά από 34 χρόνια.

1982: Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ εγκαινιάζει το Ολυμπιακό Μουσείο στη Λοζάννη και 11 χρόνια μετά, το 1993, την ίδια μέρα στην ίδια πόλη θα εγκαινιάσει το νέο Ολυμπιακό Μουσείο εορτάζοντας παράλληλα και τα 99 χρόνια της ΔΟΕ.

1983: Ένοπλοι Λιβανέζοι καταλαμβάνουν Μπόινγκ πάνω από την Τρίπολη. Το αεροσκάφος προσγειώνεται στη Ρώμη.

1984: Αντικείμενα, που ανήκαν στον Τζον Λένον πωλούνται σε πλειστηριασμό προς 430.000 δολάρια.

1985: Ένα Μπόινγκ 747 των Ινδικών Αερογραμμών συντρίβεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, με αποτέλεσμα 329 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1986: Η ΑΕΚ και ο Ηρακλής παίζουν για την τρίτη θέση στην βαθμολογία και τη συμμετοχή στο UEFA. Οι φιλοξενούμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τη μη τιμωρία της ΑΕΚ στις Σέρρες σε υπόθεση δωροδοκίας, διακωμωδούν τον αγώνα. Προφασιζόμενοι τραυματισμούς αποχωρούν ένας-ένας και ο αγώνας διακόπτεται στο 54ο λεπτό υπέρ της ΑΕΚ.

1989: Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν καταφέρνει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

1989: Ο «Μπάτμαν» κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους.

1990: Η ακουστική κιθάρα του Μπάντι Χόλι πωλείται σε δημοπρασία προς 237.419 δολάρια.

1991: Στην Καμπότζη, οι αντικυβερνητικές παρατάξεις δέχονται να βάλουν τέλος στις συγκρούσεις που διαρκούν εδώ και 12 χρόνια.

1992: Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο του Νέλσον Μαντέλα αποχωρεί από τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, την οποία κατηγορεί για τρομοκρατική εκστρατεία κατά των μαύρων.

1993: Μεγάλος μακεδονικός τάφος ανακαλύπτεται στην περιοχή μεταξύ Μεσιανής και Γιαννιτσών, 2,5 χλμ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

1994: Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθεια που χορηγεί στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1995: Σχέδιο νόμου για την εξυγίανση της Τράπεζας Κρήτης καταθέτει στη Βουλή η Κυβέρνηση.


1996: Αιφνίδια πεθαίνει από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996), Ανδρέας Παπανδρέου.

1997: Ο Ιταλός αμυντικός Franco Baresi ανακοινώνει την αποχώρησή του από το ποδόσφαιρο μετά από 20 συνεχόμενες σεζόν με τη Μίλαν.

1999: Η Εθνική Ελλάδος χάνει από την Λιθουανία με 82-64 και αποκλείεται στην πρώτη φάση του 31ου Eurobasket της Γαλλίας για πρώτη φορά από το 1983 μετά από 3 συνεχόμενες ήττες.

2004: Ο Μπομπ Ντίλαν αναγορεύεται σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας.


2005: Πεθαίνει ο Μανώλης Αναγνωστάκης, από τους σημαντικότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

Ολυμπιακή Ημέρα


Το 1946 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, άρχισε να εορτάζει την επέτειο της έναρξης των Αγώνων στις 6 Απριλίου, έχοντας μάλιστα κάνει πρόταση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως η ημερομηνία αυτή αποτελέσει κοινό εορτασμό.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε, όμως, να ορίσει ως «Ολυμπιακή Ημέρα» την 23η Ιουνίου, ημέρα ίδρυσής της το 1894 και ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

Η ΕΟΕ και όλες οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές ανά τον κόσμο, ακολουθώντας την απόφαση της ΔΟΕ, εορτάζουν την «Ολυμπιακή Ημέρα» στις 23 Ιουνίου κάθε χρόνο.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Αγία Αγριππίνα


Πλησθεῖσα δεινῶν τραυμάτων ἐκ τυμμάτων,
Πολλῶν μετέσχε στεμμάτων Ἀγριππῖνα.
Εἰκάδι θεινομένη τριτάτῃ θάνεν Ἀγριππῖνα.

Βιογραφία
Η Αγία Αγριππίνα, γεννήθηκε και μαρτύρησε στη Ρώμη. Από νεαρή ηλικία ανέπτυξε βαθύτατο χριστιανικό φρόνημα και αφοσιώθηκε στην υπηρεσία του Κυρίου και Λυτρωτού της. Για το λόγο αυτό διέθεσε όλη της την περιουσία για την ανακούφιση των πτωχών και τη θεραπεία των ασθενών. Για την αγάπη του ουράνιου Νυμφίου της, απέφυγε το γάμο και προτίμησε να γίνει νύμφη του Χριστού. Όσες δε φορές είχε ανάγκη, η εκκλησία της Ρώμης, η Αγριππίνα έτρεχε πρώτη να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Όμως η Αγία δεν προσέφερε μόνο υλικά αγαθά αλλά και πνευματικά, διδάσκοντας την χριστιανική πίστη και οδηγώντας στο δρόμο της αλήθειας, πλήθη πλανημένων. Η θεάρεστη αυτή δράση της Αγρυππίνας δεν ήταν δυνατό να παραμείνει για πολύ καιρό κρυφή. Το 262 μ.Χ., την κατήγγειλαν στις αρχές, ως ανατροπέα της πατροπαράδοτης λατρείας των ειδώλων. Η Αγία αποδέχθηκε τις καταγγελίες και με περισσό θάρρος, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Οι διώκτες της δεν δίστασαν να τη μαστιγώσουν για να κάμψουν το αγωνιστικό της φρόνημα. Όταν κατάλαβαν ότι δεν πρόκειται να μεταπείσουν την Αγριππίνα, την υπέβαλαν σε νέα φρικτά βασανιστήρια. Το σώμα της Αγίας δεν άντεξε τα μαρτύρια και με μαρτυρικό και ένδοξο τρόπο παρέδωσε την Αγία ψυχή της. Τρεις χριστιανές γυναίκες, η Βάσσα, η Παύλα και η Αγαθονίκη παρέλαβαν το σεπτό σκήνωμά της και μετά από αρκετή περιπλάνηση κατέληξαν, στη Σικελία, όπου και το ενταφίασαν.

Ἀπολυτίκιον  
Θεῖον Πνεύματι, κραταιωθεῖσα, ἠνδραγάθησας, γενναιοφρόνως, Ἀγριππίνα παρθενίας ὀσφράδιον ὅθεν Χριστοῦ δοξασθεῖσα τὴ χάριτι, πηγᾶς θαυμάτων βλυστάνεις τοὶς πέρασι. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.


 ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής