17.5.16

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΣΟΚΤΙΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΘΩΝΑΣ


Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 19 Μαΐου και ώρα 6.00 μ.μ. θα τελεστεί πανυγηρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας. 
Ανήμερα της εορτής και περί ώρα 7.00 π.μ. θα τελεστεί ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία.


Αυτές είναι οι τροφές που ρίχνουν το ζάχαρο


Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους παίζει καθοριστικό ρόλο στα άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η σωστή διατροφή βοηθά τόσο στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, όσο και στην καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση.

Εκτός από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για να μην ανεβάζετε τα επίπεδα σακχάρου, υπάρχουν τροφές που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας και θα σας βοηθήσουν να τα ρίξετε.

Πράσινο τσάι
Κλινικές μελέτες έδειξαν πως το πράσινο τσάι συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πίνετε 1-2 ποτήρια πράσινου τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες σε καθημερινή βάση.

Κανέλα
Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να τα ρυθμίζουν καλύτερα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Western, στην Πομόνα της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 που παίρνουν συμπληρώματα κανέλας έχουν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου το πρωί που ξυπνάνε (σάκχαρο νηστείας) σε σύγκριση με όσους δεν τα παίρνουν.
Τα οφέλη της κανέλας ενδέχεται να οφείλονται σε μία από τις ουσίες που περιέχει, την κινναμαλδεΰδη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η κινναμαλδεΰδη διεγείρει την παραγωγή και την δράση της ινσουλίνης - της ορμόνης που διασπά το σάκχαρο.

Ξύδι
Όταν ρίχνετε ξύδι σε φαγητά που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες (όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, οι πίτες κ.λπ.) φαίνεται ότι καθυστερεί η απορρόφηση των σακχάρων που περιέχονται από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα το ζάχαρο. Αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή το ξύδι δεσμεύει ορισμένα πεπτικά ένζυμα τα οποία μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη.
Μελέτη που έγινε στην Ιταλία, έδειξε πως όταν υγιείς εθελοντές κατανάλωναν 4 κουταλάκια του γλυκού άσπρο ξύδι, το οποίο πρόσθεταν σε σαλάτες μαζί με δύο λεπτές φέτες άσπρο ψωμί, μειωνόταν κατά 30% η γλυκαιμική αντίδρασή τους.

Πιπέρι καγιέν
Λίγη ποσότητα στα φαγητά εμποδίζει την απότομη άνοδο στο σάκχαρο μετά το γεύμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ταζμανίας. Σε αυτήν παρατηρήθηκε ότι το σάκχαρο ενηλίκων που έτρωγαν βιαστικά μπιφτέκι με καυτερές κόκκινες πιπεριές πάνω σε ψωμάκι μαζί με ζαχαρούχο αναψυκτικό ήταν πολύ χαμηλότερο απ' ό,τι όταν οι ίδιοι προτιμούσαν μόνο το μπιφτέκι και το αναψυκτικό χωρίς τα καρυκεύματα.

Καρότα
Σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ τονίζεται ότι η κατανάλωση μισού φλιτζανιού σκούρων κίτρινων λαχανικών καθημερινά, όπως το καρότο, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες κατά 27%. Οι μελετητές δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρούν πως μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που εντοπίζονται σε αυτά τα λαχανικά.

Βρώμη
Η κατανάλωση βρώμης οδηγεί σε μικρότερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Παράλληλα, η ιδιότητά της να αυξάνει το ιξώδες του περιεχομένου του στομάχου, καθυστερεί τη διαδικασία της πέψης, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα κορεσμού και μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Φασόλια
Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του ρυθμού απορρόφησης της γλυκόζης και συνεπώς μικρότερη άνοδο των επιπέδων σακχάρου μεταγευματικά. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση οσπρίων, και ειδικότερα φασολιών, σχετίζεται με χαμηλότερες τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοαφαιρίνης, γεγονός που υποδηλώνει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.

Λιπαρά ψάρια
Αποτελούν καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, συνεπώς η κατανάλωση λιπαρών ψαριών όπως ο σολωμός, ο γαύρος, η σαρδέλα, η γόπα, το σκουμπρί, η πέστροφα και ο τόνος, 1-2 φορές την εβδομάδα, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου. Από την άλλη, αποτελούν μια καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης έναντι του κόκκινου κρέατος που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Αμύγδαλα
Περιέχουν «καλά» λιπαρά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ παράλληλα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη αμυγδάλων στο γεύμα οδηγεί σε χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης, ενώ η τακτική κατανάλωση αμυγδάλων και άλλων ξηρών καρπών έχει συσχετισθεί με βελτίωση των τιμών γλυκόζης νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.


Πηγή: onmed.gr

Νέα μονοπάτια στην Καρύταινα


Τη δημιουργία και πιστοποίηση μονοπατιών στην περιοχή της Καρύταινας αποφάσισαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Βαγγέλης Γιαννακούρας με τον Αντιδήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Γιώτη, τον Πρόεδρο της Καρύταινας κ. Ιατρόπουλο και τους εκπροσώπους του τοπικού και του εν Αθήναις συλλόγου Καρύταινας κ.κ. Σπυρακόπουλο και Στασινόπουλο, κατά τη συνάντησή τους στην  έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016.

«Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας να αναπτύξουμε ένα ευρύ δίκτυο μονοπατιών στην Πελοπόννησο, προσδίδοντας παράλληλα ολοένα και περισσότερη δυναμική στο θεματικό πεζοπορικό τουρισμό» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι το νέο αυτό μονοπάτι θα συνδεθεί με το υφιστάμενο μονοπάτι του Λούσιου, συνδέοντας πεζοπορικά τον Αλφειό με το Λούσιο, και θα λάβει την ίδια πιστοποίηση.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στάθηκε επίσης στη συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης, τους τοπικούς συλλόγους και φορείς, αλλά και τις εθελοντικές ομάδες της περιοχής και υπογράμμισε ότι «με συντονισμένες ενέργειες υπηρετούμε το σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη της περιοχής, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, όπως το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος και το πλούσιο πολιτισμικό της απόθεμα».


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Βίκυ Μοσχολιού 1943 – 2005


Η Βίκυ Μοσχολιού γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1943 στο Μεταξουργείο και έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Αιγάλεω. Χρόνια στερημένα, αλλά γεμάτα αγάπη και μουσική, καθώς ο πατέρας της δεν αποχωριζόταν το γραμμόφωνο και την πλούσια συλλογή του από λαϊκά δισκάκια της εποχής.

Για να βοηθήσει την οικογένεια της, δεκατριάχρονο κοριτσάκι ακόμα, πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο ως κορδελιάστρα. Πάντα, όμως, είτε ανάμεσα στις κλωστές και τα καρούλια, είτε στις ανθισμένες μυγδαλιές της Αγίας Βαρβάρας, η Βίκυ έχει ένα τραγούδι στο στόμα. Οι αυστηρών αρχών γονείς της, όμως, δεν της επιτρέπουν να δουλέψει νύχτα. Με την παρέμβαση της ξαδέρφης της, Έφης Λίντα, πείθονται τελικά και το 1962, Κυριακή του Πάσχα, η Βίκυ κάνει την πρεμιέρα της στο πάλκο, δίπλα στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τη Δούκισσα, στην Τριάνα του Χειλά.

Εκεί, δύο χρόνια μετά, την ακούει τυχαία ο Σταύρος Ξαρχάκος που αναζητά εκείνη την περίοδο μια νέα φωνή για να ερμηνεύσει το θρυλικό πλέον τραγούδι Χάθηκε το φεγγάρι στην ταινία Λόλα, με το Νίκο Κούρκουλο και την Τζένη Καρέζη. Είναι η αρχή μιας λαμπρής καριέρας, καθώς ακολουθούν αμέτρητες συνεργασίες, σχεδόν με όλους τους κορυφαίους συνθέτες και στιχουργούς: τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Σπανό, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Δήμο Μούτση, τον Άκη Πάνου, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Τα τρένα που φύγαν, Τα δειλινά, Οι μετανάστες, Τα αρχοντορεμπέτικα είναι μερικές μόνο επιτυχίες από το πλούσιο ρεπερτόριό της, που ξεκινά από το ρεμπέτικο και το λαϊκό για να καταλήξει στο ελαφρολαϊκό και το έντεχνο, γιατί η σπουδαία, ιδιαίτερη δωρική φωνή της με τη χαρακτηριστική βραχνάδα και τις απεριόριστες δυνατότητες δεν χώρεσε ποτέ ταμπέλες.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 η Βίκυ Μοσχολιού αρχίζει συναυλίες με το Σταύρο Ξαρχάκο και το Γρηγόρη Μπιθικώτση σ' όλη την Ελλάδα, ενώ το 1968 πραγματοποιεί με δικά της έξοδα την πρώτη μεγάλη συναυλία έλληνα καλλιτέχνη στην Κύπρο.

Το 1972 είναι η πρώτη λαϊκή τραγουδίστρια που εγκαταλείπει τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα και τα υψηλά νυχτοκάματα για να κατέβει στην πλάκα, αρχικά στο Ζουμ και μετά στο Ζυγό, δημιουργώντας ένα εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης, με άλλο ήθος και ύφος. Έξι συνεχείς σεζόν η Μοσχολιού τραγουδά στις μπουάτ Μούτση, Μαρκόπουλο, Θεοδωράκη και Σπανό και παράλληλα δισκογραφεί μερικά από τα σημαντικότερα τραγούδια της, όπως το Έτσι είναι η ζωή, Μια βραδιά στη Λάρισα, Μεσόγειος, Η Ρόζα η ναζιάρα, Άνθρωποι Μονάχοι.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Βίκυ Μοσχολιού εμφανίστηκε στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης το Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ του Λονδίνου και το θέατρο Ολυμπιά του Παρισιού. Γιατί με τη σεμνότητα και την απλότητα που την διακατείχε ελάχιστες φορές μιλούσε για τους θριάμβους της.

Την ίδια διακριτικότητα επέδειξε και στην προσωπική της ζωή, κρατώντας την πάντα μακριά από το φως της δημοσιότητας κι ας οργίαζε ο κοσμικός τύπος της εποχής για το φλογερό της ειδύλλιο με τον μετέπειτα σύζυγό της, για 18 ολόκληρα χρόνια, τον θρύλο των γηπέδων, Μίμη Δομάζο, με τον οποίο απέκτησε δύο κόρες.

Η Βίκυ Μοσχολιού πέθανε, χτυπημένη από την επάρατο νόσο, στις 16 Αυγούστου του 2005.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας


Γνωστή και με την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας έχει σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών.

Επελέγη η 17η Μαΐου, επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

H OMAΔΑ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ του ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ!!!


Αύριο Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, στις 5.30΄μ.μ., θα συναντηθούμε στην λαϊκή του Άργους. 

Με τα αυτοκίνητά μας θα πάμε στο Ναύπλιον και θα ξεκινήσουμε τον περίπατό μας από τον παλιό ΚΥΚΝΟ μέχρι την Αγία Μονή.

Στην επιστροφή είμαστε όλοι καλεσμένοι στο "Σαλέ της Μάρως", της προέδρου μας, για καφεδάκι και γλυκό!!

Φίλες και φίλοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην παρέα μας μπορούν να επικοινωνούν στο 6944219646.

Πλημμύρισε βέσπες το Ναύπλιο το Σαββατοκύριακο

Πλημμύρισε βέσπες το Ναύπλιο

Διήμερη συνάντηση διοργάνωσε στο Ναύπλιο η Λέσχη Φίλων Vespa Αχαΐας και με τη συμμετοχή, της Αθηναϊκής Λέσχης Vespa, της Κορινθιακής ομάδας vespa , τη Λέσχη Φίλων Vespa Αχαΐας, την Ομάδα vespa Κιάτου, τους Φίλους vespa Λυγουριού , τους Φίλους vespa Ηλείας, τη Lambretta/Vespa Αρκαδίας, τη Vespa Club Nafplio, τη Vespa Club Πειραιά και τη Vespa Club Kalamata.


100 περίπου φίλοι της vespa βρέθηκαν το διήμερο 14 – 15 Μαΐου 2016 στο Ναύπλιο από όλη τη Πελοπόννησο και την Αττική.


Η συνάντηση περιλάμβανε συγκινητικές συναντήσεις, ρομαντικές παραθαλάσσιες διαδρομές, θεματική μεγάλη διαδρομή στους "δρόμους του κρασιού" με ξενάγηση έκπληξη, μπαροξενύχτι, φωτογράφιση στη προβλήτα του Ναυπλίου, καφεδάκια παραλιακά και ρομαντικά, φαγητό κατά βούληση και βεσποβόλτα ιστορικού χαρακτήρα.


Η Λέσχη Φίλων Vespa Αχαΐας ευχαριστεί θερμά τα μέλη της που παραβρέθηκαν, τα παιδιά από το Αίγιο που τους συνόδεψαν στο ταξίδι τους με την υπέροχη παρέα τους και τους υπόλοιπους vespisti που ειδώθηκαν για ακόμα μια φορά και ανυπομονούν για την επόμενη…

ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

Κατάθλιψη στην Καθημερινή Ζωή


Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιες φορές αισθανθεί θλιμμένοι, στενοχωρημένοι, άκεφοι, λυπημένοι ή ακόμα και δυστυχισμένοι. 

Είναι παθολογικό να νιώθει κανείς αυτά τα συναισθήματα; 

Σίγουρα όχι. 

Η θλίψη, η λύπη, η στενοχώρια είναι φυσιολογικά συναισθήματα, που εκλύονται όταν επιδράσουν ψυχοτραυματικά - ψυχοπιεστικά γεγονότα της ζωής. 

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, ο χωρισμός, η απώλεια της δουλειάς μας, η ματαίωση κάποιας σημαντικής προσδοκίας είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να προκαλούν θλίψη.Το αντίθετο, μάλιστα, θα ήταν παθολογικό.

Αν, δηλαδή, ο συναισθηματικός μας κόσμος δεν αντιδρούσε, δε δονούνταν σε συνάρτηση με τα ερεθίσματα που του προσφέρονται.

Όμως, οι φυσιολογικές αυτές αντιδράσεις δεν διαρκούν πολύ, δεν επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα και τις δραστηριότητες του ατόμου, μεταβάλλονται και συνήθως υποχωρούν. Σε αντίθεση με τη θλίψη, η κατάθλιψη είναι ένα συναίσθημα παθολογικό, επειδή είναι είτε μη αναμενόμενο είτε υπερβολικό σε διάρκεια και ένταση. 

Η νόσος κατάθλιψη είναι μια παθολογική κατάσταση που υπερβαίνει το σύμπτωμα «κατάθλιψη». Η νόσος κατάθλιψη έχει συμπτώματα ψυχικά και σωματικά, δηλαδή συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα (έντονη και παρατεταμένη θλίψη, άγχος, ευερεθιστότητα, ιδέες ενοχής κλπ.) και σωματικά συμπτώματα (διαταραχές του ύπνου, εύκολη κόπωση, διαταραχές της όρεξης ή της σεξουαλικής επιθυμίας). Εξαιτίας όλων αυτών των συμπτωμάτων υπονομεύεται η ικανότητα του ατόμου να αντεπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες και ασχολίες.

Προσοχή!

Η θλίψη και η κατάθλιψη μπορεί να αποτελούν παρόμοιες συναισθηματικές εμπειρίες, η κατάθλιψη, όμως, ιδιαίτερα στις βαρύτερες μορφές της, σχετίζεται περισσότερο με βιολογικούς παράγοντες και ως εκ τούτου οι συνηθισμένες προτροπές και συμβουλές που απευθύνονται στους ασθενείς («Θα το ξεπεράσεις μόνος σου», «Βγες έξω» κλπ.) όχι μόνο δε βελτιώνουν την κατάστασή τους αλλά πολλές φορές τους κάνουν να νιώθουν χειρότερα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση των καταθλιπτικών επεισοδίων είναι τις περισσότερες φορές απαραίτητη.


ΠΗΓΗ: depressionanxiety.gr

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης


Η 17η Μαΐου έχει οριστεί από την Παγκόσμια Ένωση κατά της Υπέρτασης (World Hypertension League) ως μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της υπέρτασης, της πολύ διαδεδομένης αυτής «σιωπηλής» νόσου.

Η αρτηριακή υπέρταση, δηλαδή η αυξημένη αρτηριακή πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των αρτηριών, είναι μία πάθηση χωρίς συμπτώματα. Για το λόγο αυτό γίνεται πιο επικίνδυνη όταν δεν ελέγχεται, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα εμφάνισης σοβαρών και πιθανώς θανατηφόρων παθήσεων. Έτσι, είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της πίεσης, από πάσχοντες και μη, για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη, αλλά και η ορθή θεραπεία της.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα δισεκατομμύριο άτομα παγκοσμίως, δηλαδή το 20% του ενήλικου πληθυσμού, πάσχει από υπέρταση και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,5 δισεκατομμύρια έως το 2025. Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικους Έλληνες πάσχει από υπέρταση, αλλά μόνο οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν αγωγή.

Η υπέρταση είναι μία από τις πιο σημαντικές αιτίες πρόωρης νοσηρότητας και θνητότητας. Υπολογίζεται ότι ευθύνεται για το 6% των θανάτων διεθνώς. Αναλυτικότερα, η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Nαύπλιο: Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος (Ακρόπολις) 2016


Πριν ακόμα καθίσει η σκόνη από το Ράλλυ Ακρόπολις του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ράλλυ, μια ακόμα διεθνής διοργάνωση έρχεται να προστεθεί στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος (ΟΜΑΕ).

Πρόκειται για το «Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος», αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζαμε σαν «Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις», τίτλο που όμως ανήκει στην –κατά τα φαινόμενα- πνέουσα τα λοίσθια ΕΛΠΑ, το προσωρινό ΔΣ της οποίας δεν επέτρεψε στην Ομοσπονδία να κάνει χρήση του ονόματος, με αποτέλεσμα να προκύψει αλλαγή μάλλον ζημιογόνος για την προσέλκυση ξένων πληρωμάτων.

Πάντως η συνέντευξη Τύπου για την διοργάνωση, έγινε στο ιδανικό μέρος για την περίσταση, το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Ο διεθνής αγώνας, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 26 – 29 Μαΐου 2016, αποτελεί τον 4ο αγώνα του Πρωταθλήματος «FIA Historic Rally Championship» και τον 3ο αγώνα του Επάθλου «FIA Historic Regularity Rallies».

Το Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος, ένας από τους πιο απαιτητικούς αγώνες των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Sporting και Regularity της FIA θα διεξαχθεί σε χωμάτινες και ασφάλτινες διαδρομές, με κέντρο την ιστορική πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, την πανέμορφη πόλη του Ναυπλίου.

Παρών στην εκδήλωση, ήταν Πρόεδρος του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου, Θεόδωρος Χαραγκιώνης, ο οποίος χαιρέτησε τους παριστάμενους, μίλησε για την σημαντικότητα του αγώνα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη διοργάνωση, όπως και ο Πρόεδρος της ΟΜΑΕ Δημήτρης Μιχελακάκης, που εξήγησε παραστατικά τις θέσεις της Ομοσπονδίας για τις διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας και την δέσμευση του ΔΣ για την διοργάνωσή τους, καθώς και τους λόγους που ο αγώνας φέτος άλλαξε ονομασία και από «Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις» που τον γνωρίζαμε τα τελευταία 15 χρόνια μετονομάστηκε φέτος αναγκαστικά σε «Ιστορικό Ράλλυ Ελλάδος».

Η τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσωπήθηκε, από τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, Δημήτριο Κωστούρο, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή του Ναυπλίου ως έδρα του αγώνα και διαβεβαίωσε ότι τα στελέχη του Δήμου ήδη εργάζονται για την επιτυχή έκβασή του, εκφράζοντας παράλληλα και τα πολύ θετικά σχόλια της τοπικής κοινωνίας για αυτή την εαρινή γιορτή του μηχανοκίνητου αθλητισμού που τιμά την ιστορική πόλη.

Ο πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του αγώνα, Γιώργος Σωτηρόπουλος, ευχαρίστησε όλους του παριστάμενους, και περιέγραψε συνοπτικά όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει τα στελέχη της ΟΜΑΕ για την άρτια διεξαγωγή του αγώνα, ενώ οι Αλυτάρχες Γιάννης Κέπετζης (Sporting) και Γιάννης Καράμπελας (Regularity) παρουσίασαν τις λεπτομέρειες της διαδρομής. Την εκδήλωση έκλεισε ο Άγγελος Ζήβας επικεφαλής της Επιτροπής Ιστορικού Αυτοκινήτου της ΕΠΑ, που ανακοίνωσε κάποιες λεπτομέρειες για το νεοσύστατο Πρωτάθλημα Ράλλυ Regularity της ΟΜΑΕ, το οποίο, εκτός του Ιστορικού Ράλλυ Ελλάδος, το οποίο θα προσμετρά με τριπλό συντελεστή, θα περιλαμβάνει ακόμη τρεις αγώνες, και θα κλείνει με το διεθνές «Κλασικό Ολυμπιακό Ράλλυ» τον προσεχή Οκτώβριο, το οποίο θα διοργανώσει επίσης η ΟΜΑΕ.

ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

Στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου του 1844, όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. 10 χρόνια αργότερα, ο τηλέγραφος ήταν διαθέσιμος στο κοινό και στις 17 Μαΐου 1865 ιδρύθηκε στο Παρίσι ο Παγκόσμια Τηλεγραφική Ένωση από 20 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Από τον τηλέγραφο, το τηλέφωνο, τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές στη συνέχεια, τις δορυφορικές επικοινωνίες και σήμερα το Ίντερνετ, η Π.Τ.Ε. βοήθησε σημαντικά να τιθασευτεί η δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας με στόχο την ικανοποίηση της βασικής ανθρώπινης ανάγκης για επικοινωνία.

Σήμερα, η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση είναι ένας διεθνής οργανισμός που κινείται εντός του ΟΗΕ, όπου οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας συντονίζουν τα παγκόσμια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και υπηρεσίες. Από το 2006 ο ΟΗΕ δίνει περισσότερο έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το «ψηφιακό χάσμα».



ΠΗΓΗ: sansimera.gr