6.9.16

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης στην Τρίπολη


Στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας, Οικονομίας και Διοίκησης (ΠΑΣΥΤΟΔ' 2016), που θα διεξαχθεί στην Τρίπολη στις 1-2 Νοεμβρίου 2016, έχουν προγραμματιστεί 9 ενότητες προφορικών εργασιών και 1 ενότητα ηλεκτρονικά αναρτημένων εργασιών. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν προσκληθεί και θα δώσουν εναρκτήριες ομιλίες σε όλες τις ενότητες, ακολουθούμενες από παρουσιάσεις ερευνητών και φοιτητών από Ελληνικά ΑΕΙ και Ερευνητικά Ιδρύματα. 

Οι ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις (e-posters) θα είναι προσβάσιμες καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου.
Ο στόχος του συνεδρίου είναι να προωθήσει και να βελτιώσει τη συνεχή ενημέρωση και κατάρτιση των ανθρώπων που συμμετέχουν ενεργά στη Δημόσια Διοίκηση και να προβάλλει τη γνώση, την εμπειρία, τη τεχνογνωσία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.  To συνέδριο αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις εξελίξεις στους τομείς των έργων και δράσεων Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας που έχουν άμεση σχέση με τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τους Οργανισμούς και τον Ιδιωτικό Τομέα. Για το λόγο αυτό παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για την Ελληνική Δημόσια Διοίκηση. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρξουν παράλληλες ενότητες και στρογγυλά τραπέζια σχετικά με την Υγεία και Εκπαίδευση, στις οποίες θα παρουσιαστούν ενδιαφέροντα θέματα για τους δημόσιους υπάλληλους, τους εκπαιδευτικούς και τους επαγγελματίες υγείας.

Οι βασικές θεματικές ενότητες, που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι:
1η Θεματική Ενότητα [ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ]: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Δημόσια Διοίκηση
2η Θεματική Ενότητα [ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ]: Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
3η Θεματική Ενότητα [ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ]: Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα στη Δημόσια Διοίκηση
4η Θεματική Ενότητα [ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ]: Οικονομικά της Εκπαίδευσης
5η Θεματική Ενότητα [ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ]: Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων
6η Θεματική Ενότητα [ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ]: Ψηφιακές και Διαδικτυακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση
7η Θεματική Ενότητα [ΥΓΕΙΑ]: Οργάνωση και Διοίκηση Υγείας
8η Θεματική Ενότητα [ΥΓΕΙΑ]: Πολιτική και Οικονομία της Υγείας
9η Θεματική Ενότητα [ΥΓΕΙΑ]: Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Υπηρεσιών Υγείας
  
Προσδοκούμε στην ενεργό συμμετοχή σας και πιστεύουμε ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει σημαντική συνάντηση ανταλλαγής απόψεων και εποικοδομητικών προτάσεων βέλτιστης διοίκησης σε σχέση με τις μείζονες αλλαγές που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

Η Πρόεδρος του Συνεδρίου

Επίκ. Καθηγήτρια Αθηνά Λαζακίδου

Η μουσική κωμωδία “Capriccio Veneziano” στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»


Στο πλαίσιο των μεταφεστιβαλικών εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας προσφέρει στο κοινό του, με Ελεύθερη Είσοδο, το “Capriccio Veneziano”, μια απολαυστική μουσική κωμωδία, ελεύθερη μεταγραφή του Σαιξπηρικού «Eμπόρου της Βενετίας» σε καθημερινό, έμμετρο λόγο, από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Βλάσση και την 10μελή του «Ομάδα Θεατρικής Άσκησης».

Την ομάδα συγκροτούν ερασιτέχνες ερμηνευτές (επιστήμονες, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες κλπ) που αγαπούν το Θέατρο και εντάσσονται στην παράδοση μιας πολυετούς (από το 1980), πειραματικής, θεατρικής δράσης. Φορέας της παράστασης είναι η Δ-Β (Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) και κοινωνική επιδίωξη της ομάδος είναι η προσφορά δωρεάν παραστάσεων, με στόχο την στήριξη πολιτιστικών φορέων και την ψυχαγωγία κοινωνικοοικονομικά ασθενών ομάδων.

H παράσταση φιλοξενείται με την ευκαιρία των επετειακών εκδηλώσεων για το «Έτος Σαίξπηρ 2016».

Μέγας Χορηγός Μεταφεστιβαλικών Εκδηλώσεων 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»: EDF ENERGIES NOUVELLES- ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΔΥΜΩΝ, Μέγας Αρωγός: Σ.ΦΙ.Π. Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου, Χορηγός Προγράμματος: KTEΛ AΡΓΟΛΙΔΑΣ

Ηθοποιοί (αλφαβητικά): 

Ασημακοπούλου Εβίτα, Γρηγοριάδου Μαρία, Δημητριάδου Διδώ, Λαγανόπουλος Φώτης, Μανιάτης Δημήτρης, Μανιάρας Μιχάλης, Οικονομίδης Γιάννος, Πλέσσα Τζέλλα, Πρεσβύτης Θύμιος, Χατζηπαναγιώτου Βάσος.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία, κείμενα, εικαστική επιμέλεια και μουσικές επιλογές του Δημήτρη Βλάσση
Επιμέλεια μουσικής Δημήτρη Μανιάτη
Επιμέλεια κίνησης Αλίκης Καζούρη
Φωτισμοί Ίωνα Ξυπολιά

Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Ο Σαίξπηρ χωροθετούσε τις κωμωδίες του σε κάποια, ιδιαίτερα, μέρη τα οποία δεν είχε επισκεφθεί αλλά τα «είχε ακουστά». Κάποια από αυτά τα αναβάθμιζε στη φαντασία του- όπως εκείνη την υπέροχη Ιλλυρία της «12ης νύχτας» (την οποία δεν μας προσδιορίζει ακριβώς που πέφτει, κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί πως πρόκειται για τις ακτές της Αλβανίας, αλλά θα μπορούσε θαυμάσια να είναι το Ντουμπρόβνικ), ή όπως η Αρκαδία στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» (που προφανώς δεν μπορεί να είναι ο Αχλαδόκαμπος). Σε κάποια άλλα, όμως, οι περιγραφές ξεπερνούσαν την φαντασία, όπως η Βενετία στον «Έμπορο». Η Βενετία, για τον λονδρέζο της εποχής του, δεν μπορεί παρά να ήταν ένα εξωλογικό περιβάλλον, μια πολιτεία που αντί για δρόμους είχε κανάλια και που τα κτίριά της είχαν παραμυθένια αρχιτεκτονική και προσόψεις δαντελωτές (αυτές για τις οποίες η αρχιτεκτονική έχει δώσει τον υπέροχο χαρακτηρισμό «Γοτθικό Φλερύ»).

Μα σε μια τέτοια εξωπραγματική πολιτεία τι άλλο μπορεί να συνθέσει ένας συγγραφέας παρά μία παράλογη ιστορία. Και, πράγματι, δεν μπορεί να έχει λογική η απαίτηση ενός δανειστή να ζητάει τόκο «μια λίμπρα κρέας» από τον δανειζόμενο.

Αν, όμως, οι τραγωδίες του Σαίξπηρ έκαναν τους λαϊκούς θεατές να τρομάζουν με τα φρικτά εγκλήματα («Τίτος Ανδρόνικος») θα ‘πρεπε οι κωμωδίες του να τους κάνουν να ξεκαρδίζονται. Τώρα αν αυτό δεν συμβαίνει στις σημερινές παραστάσεις των κωμωδιών του, κάτι πρέπει να πηγαίνει στραβά στην απόδοση τους. (Ειδικά, στον «Έμπορο της Βενετίας» δεν πρέπει να λησμονούμε την επί χρόνια φυλετική στοχοποίηση του Σάυλωκ η οποία, κατά την γνώμη μου, δεν έχει δραματουργική αιτιολογία, αποπροσανατολίζει το ύφος του έργου. Γι αυτόν το λόγο, στην δική μου απόδοση, δεν αποδίδω στον Σάυλωκ εθνικό ή θρησκευτικό προσδιορισμό). 

Με ποια διάθεση λοιπόν έγραψε ο Σαίξπηρ τον «Έμπορο»; Και γιατί τον τοποθετεί στην Βενετία;

Σαν αθεράπευτος λάτρης αυτής της πόλης, υποψιάζομαι πως γύρευε ένα περιβάλλον όπου να μπορεί να ξετυλιχθεί ένα παιγνίδι ευφροσύνης δίχως τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της αλληλουχίας της λογικής.

Με αυτές τις σκέψεις άνοιξα το πρωτότυπο κείμενο και προσπάθησα - στην αρχή σαν παιγνίδι, ύστερα με πάθος- να μεταγράψω τον γνωστό περιπεπλεγμένο λόγο του συγγραφέα σε κοινές, στον καθημερινό λόγο, εκφράσεις που εννοούν πολύ περισσότερα από όσα λένε. Έψαχνα, δηλαδή φράσεις που να μπορούν να «περάσουν» στον σημερινό θεατή- ακροατή τις ίδιες πλούσιες εικόνες με ‘κείνες που απολάμβανε το ελισαβετιανό κοινό από αυτές τις περιπεπλεγμένες φράσεις του Σαίξπηρ (στις οποίες, εκείνο, ήταν πολύ εθισμένο και που αντίθετα για τον σημερινό ακροατή είναι λίγο σταυρόλεξο).

Και βέβαια έστησα μια «παράλογη» κωμωδία που μόνο σε μια πόλη σαν την Βενετία μπορεί να συμβεί. Στην ίδια γραμμή του «παραλόγου» με την έννοια του «εκκεντρικού», κινείται και όλο το εικαστικό μέρος της παράστασης. Και την διάνθισα με τραγούδια. Έγραψα κομμάτια του έργου πάνω σε μελωδίες οπερέτας ή επιθεώρησης των αρχών του 20 αιώνα, μελωδίες τραγουδιών που τις άκουγα, μικρός, στο ραδιόφωνο, γεμάτες σπιρτάδα, φρεσκάδα, ξεγνοιασιά.

Δημήτρης Βλάσσης, Σεπτέμβριος 2016

6944 324065 - vlassisdimitris@gmail.com

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 21:00

Η παράσταση φιλοξενείται στο πλαίσιο του Μεταφεστιβαλικού Προγράμματος του 3ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»
Διοργάνωση: Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, www.thoe.org.gr

Πολυχώρος ΑRΤίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ, Κρανίδι Ερμιονίδας

Πληροφορίες: 698 698 2224

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΕΓΙΝΕ: Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα που χρειάζεται ο μικρός Κωνσταντίνος!!!


Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αλήθεια: Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα που χρειάζεται ο μικρός Κωνσταντίνος!!!

Ενώ μέχρι χθες είχαν συγκεντρωθεί 234.000 ευρώ και ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά, σήμερα έγινε το θαύμα... 

Τα καταφέραμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κι αυτό είναι σπουδαία νίκη και σπουδαίο μάθημα για όλους μας! 

Ο μικρός Κωνσταντίνος Τσίμπος έχει πλέον το "δικαίωμα" να διεκδικήσει το καλύτερο για την υγεία του κι αν αυτό μέχρι χθες φάνταζε μακρινό κι άπιαστο, σήμερα γίνεται πραγματικότητα!

Μένει τώρα να ευχηθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να πάνε όλα καλά γι' αυτό το μικρό παιδί που κατάφερε να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους πάντες... 

Καλό ταξίδι στην Αμερική και να γυρίσεις υγιής αγόρι μου! 


Η μητέρα του μικρού Αγγελική Νικολακοπούλου έγραψε στο facebook: 

"Και ΝΑΙ υπάρχουν άνθρωποι που φωνάζουν με όλο τους το "είναι" είμαστε εδώ για σας!!!! Άνθρωποι γνωστοί....άνθρωποι άγνωστοι....άνθρωποι με λίγα που στερήθηκαν για να συνεχίσεις εσύ να ονειρεύεσαι!!!!

Άνθρωποι που γίνανε ένα για ένα σκοπό....
Να γίνει ο ΗΡΩΑΣ μου/μας καλά!!!

Και θα γίνει.....Όλη αυτή η αγάπη σας δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από τη θεραπεία του!!!!
Μακάρι να μπορούσα ΟΛΟΥΣ εσάς να σας κάνω μια μεγάλη αγκαλιά όπως κάνατε εσείς εμάς!!!!
Ακόμα δε μπορώ να το πιστέψω!!!!

Να σας έχει ο Θεός καλά!!!
Τα καταφέραμε!!!!ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!!!!!
Αύριο θα γίνει η κατάθεση χρημάτων!!!!

ΤΟ ΤΑΞΊΔΙ ΞΕΚΙΝΑ!!!!!!!!!!!!!"

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας


Οι εγγραφές για τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας και για το διδακτικό έτος 2016-17 άρχισαν χθες, Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως και τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 14.00! 

Παρακαλούνται οι υποψήφιοι σπουδαστές για το ΙΕΚ Στεμνίτσας και την ειδικότητα “Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος και Σχεδιασμού ” να ακολουθήσουν τις οδηγίες που δίνονται στην ιστοσελίδα της Σχολής για να κάνουν την ηλεκτρονική τους αίτηση (http://epas-stemn.ark.sch.gr/index.php/program/communicate).

Παρακαλούνται επίσης οι υποψήφιοι να έρχονται σε ταυτόχρονη επικοινωνία με το ΙΕΚ Στεμνίτσας!


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Καλλιτεχνική έκθεση για μικρούς και μεγάλους στον "Κύκλο της Αναγέννησης" στο Άργος


Έως και την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016, το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Άργους παρουσιάζει μέρος της συλλογής του “μικρουΜουσειου” της σχολής, στον χώρο του “κύκλου της αναγέννησης”, (Ινάχου 127, Άργος).


Τα εκθέματα αποτελούνται από “μικρά” παιχνίδια, διακοσμητικά και λειτουργικά αντικείμενα, είναι από την συλλογή του Ρήγα Ρηγόπουλου, και από προσφορές, φίλων και μαθητών, του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Άργους.

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινές και Σάββατο: 09:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00


Κυριακή: 18:00 – 21:00

Τα παλιά χρόνια ο Σεπτέμβριος ήταν ο μήνας των μετακομίσεων....


Ο Θωμάς Σιταράς εντόπισε ένα απολαυστικό χρονογράφημα του 1930 που περιγράφει τα ευτράπελα του Σεπτεμβρίου τότε που συνήθιζε να μετακομίζει η μισή Αθήνα: 

«Σεπτέμβριος. Ώρες είνε να είχατε λησμονήσει εκείνο που τον εχαρακτήριζε: Καλέ!… τα ξεκουβαλήματα! Τι φασαρίες, τι αντάρα, τι ξεσηκώματα στις γειτονιές! 
Ήτο ο μην των μετακομίσεων. Ποιος δεν άλλαζε σπίτι το Σεπτέμβριο; Ποιος δεν είχε κουβαλήματα;

Ο μικροκαταστηματάρχης, του οποίου ο τζίρος είχε ευρυνθή κατά το τρέχον έτος, το Σεπτέμβριο θα μετέφερε τη «σερμαγιά» του εις ένα άλλο ευρύτερο, κεντρικώτερον κατάστημα δια να αφήση το «παλιό» εις κανένα πλανόδιον μικροπωλητήν, ο οποίος πάλι με την σειράν του είχε προοδεύσει εις το αλισιβερίσι του. 

Ο οικογενειάρχης του οποίου η οικογένεια από τας αρχάς του έτους είχεν αυξήσει κατά μίαν μονάδα ενώ … «με τη δύναμι του Θεού»  ευρίσκετο και «άλλο» στο δρόμο, κατά τον μήνα Σεπτέμβριον εφρόντιζε να βρή και να αλλάξη σπίτι, μολονότι ευτυχισμένο εκείνο που κατείχεν αφού εκεί έγιναν οι γάμοι και οι χαρές. 
Άλλοι πάλιν όταν συνέβαινε ν’ αρρωστήσουν μέσα σ’ ένα σπίτι κατά το διαρρεύσαν διάστημα, κατέφευγον στην προχειροτέρα των λύσεων: «ν’ αλλάξουν τον ίσκιο του σπιτιού». 

Η γεροντοκόρη, εις τας ανοίξεις της οποίας είχε προστεθή ακόμη ένα φθινόπωρον, έκρινε απαραίτητον να ξεσηκώση ολόκληρον την οικογένειάν της στα ξεκουβαλήματα: «ίσως αλλάξη το γούρι». Έτσι είχαν και οι παπάδες δουλειά. Μπακράτσια, πετραχείλια, αγιασμούς από ένα σπίτι στ’ άλλο. Το κάτω της γραφής ο καθείς έπρεπε κάτι να μετακομίση. Εν ανάγκη να μετατοπίση τα υπάρχοντα, να μετακομίση έστω και από το ένα δωμάτιον στο άλλο τα λίγα ή πολλά έπιπλα. 

Η κρεββατοκάμαρα μετεβάλλετο εις τραπεζαρίαν, η τραπεζαρία σε σαλονάκι, το χώλλ σε τραπεζαρίαν και του χρόνου βλέπομε! 

Η κίνησις της γειτονιάς 

Όπως θα θυμάστε, δεν ήτο διόλου μικρό πράγμα ένα ξεκουβάλημα. Η καλή οικοδέσποινα, η προκομμένη νοικοκυρά στη μετακόμισή της θα εφαίνετο τι μέρος του λόγου είνε! Θα έπρεπε να δώση δημοσία εξετάσεις οικοκυρικής σε μια γειτονιά ολόκληρη. Για την ακρίβεια μάλιστα σε δυό γειτονιές: εις εκείνην από την οποία απήρχετο και εις εκείνην εις την οποίαν μετέβαινε. 

Πόσα αμάξια, πόσα κάρρα θα γέμιζαν τα έπιπλά της. Τι έπιπλα ήσαν, εις ποίαν κατάστασιν, δια ποίαν χρήσιν… 



Σοβαρά, σοβαρώτατα θέματα ερεύνης, εξετάσεως, εκτιμήσεως και διατιμήσεως εκ μέρους των παλαιών και των μελλόντων γειτόνων. Γι’ αυτό και η γειτονιά ολόκληρη έπρεπε να είνε στις πόρτες, στα παράθυρα, στο δρόμο, είτε για να «ξεπροβοδίση» την απερχομένην, είτε για να «καλωσορίση» την νεοερχομένην. 

Λαδικά με βλέμματα Γιαβέρη, παληές γειτόνισσες με συνωφρυωμένην όψιν, κοριτσόπουλα με μάτια Λυγγός, «τσόκαρα» που έσπαζαν κόκκαλα οι γλώσσσες των, στόματα χάσκοντα επί ώρας, χείλη σουφρωμένα έτοιμα να στάξουν το φαρμάκι ή το μέλι, η κυρά με το μωρό στην αγκαλιά, τ’ αβράκωτα κουτσούβελα, η μαρίδα ουμήν αλλά και ως αμέσως ενδιαφερόμενοι ο μπακάλης, ο μπακαλόγατος, ο μανάβης της γειτονιάς, ο μπαλωματής του «στενού». Σωστή, πραγματική «γαλαρία», φιλοθεάμον κοινόν προέπεμπε ή υπεδέχετο το ξεκουβάλημα που ήρχετο ή που έφευγε. 

Αλλά και η νοικοκυρά που κουβαλούσε, προκειμένου να αντιμετωπίση την κριτικήν  έβαζε όλα της τα δυνατά στο αμπαλάρισμα. Δεν ήτο αρκετό να έχη κανείς καινούργια ή πολλά έπιπλα. Τόσο το χειρότερο αν είχε παλαιά και λιγοστά. Η μεγάλη τέχνη ήτο να στιβαχτούν έτσι στο κάρρο μέσα όλα αυτά, ώστε να κρύβεται ό τι έπρεπε να κρυβή, να φαίνεται και να αναμίζεται ό τι έπρεπε να φανή. 

Ένα σε κάθε περίπτωσιν ήτο βέβαιον. Οι αυτόκλητοι ελλανόδικαι της Κοινής Γνώμης της γειτονιάς δεν εγκατέλειπον τας θέσεις των πριν κατέβη από το κάρρο και το τελευταίο τσουκάλι, ή εβράδυνον να καταλάβουν τα πρόχειρα θεωρεία των πολύ πιο πριν ξεπροβάλη ο πρώτος «τσέτζερης».

Και όταν το απερχόμενο κάρρο έκαμπτε την τελευταίαν γωνίαν της οδού, ήρχιζε πλέον η ελευθέρα και αχαλίνωτος κριτική. -Καλέ  δεν τάλεγα εγώ; -Εξέφερε γνώμην το λαδικό. Καλέ είδατε εκεί κουρέλια; Και να μας κάνη την αριστοκράτισσα! 

Ή ακόμη: -Άμ’ καλά τηνέ μυρίστηκα εγώ! Ήταν και λόγου της μια… παστρικιά! Είδες εκεί, είχε και μπάνιο! Μια τίμια γυναίκα, που ξεύρει να τιμήση το στεφάνι της, τι το ήθελε ταχρείαστο; 
Ή τέλος –σπανιωτέρα περίπτωσις- εξεφράζετο και ο θαυμασμός: -Μπράβο να σου πώ! Ήταν και φαινότανε… Από αλάτι ως πιπέρι, και από σκούπα ως φαράσι!». 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πατρίς», 1930... 


ΠΗΓΗ: mixanitouxronou.gr

O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στις 15 Σεπτεμβρίου στην Τρίπολη


O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, θα παρουσιάσει ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Τρίπολη την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής εν όψει του συνεδρίου που θα γίνει από τις 13 έως τις 16 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Σταδίου Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο.

Της εκδήλωσης θα προηγηθεί συνεδρίαση των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας, της Συντονιστικής Επιτροπής και της Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου Τρίπολης την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του κόμματος Δεληγιάννη 8 στη Τρίπολη.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης θα παρευρεθεί ο Θωμάς Τσούπος, μέλος της Κ.Ε του κόμματος και υπεύθυνος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Γίνονται... σήμερα, Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου




&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργανώνει 
ενημερωτική εκδήλωση με θέμα 
«Γνωριμία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» 
σήμεραΤρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19.00 
στο Επιμελητήριο Αρκαδίας, στην Τρίπολη

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 6 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τον Ήλιο, το θετικό προαίσθημα που θα έχετε σχετικά με ένα καινούργιο επαγγελματικό άνοιγμα, θα βγει απολύτως σωστό. Σε περίπτωση που χρειαστεί να πάρετε αποφάσεις ή να προχωρήσετε σε αγοροπωλησίες, στηριχτείτε στο ένστικτο σας και δεν επρόκειτο να βγείτε χαμένοι. Θα προκύψει ενδεχόμενο συνεταιρισμού ή συνεργασίας που θα σας βάλει σε σκέψεις, δείξτε την απαιτουμένη εμπιστοσύνη η εξέλιξη θα είναι θετική. Η μέρα σας θα είναι αρκετά συναισθηματική, θα υπάρξουν ευχάριστες ερωτικές συναντήσεις. 

ΤΑΥΡΟΣ
Θα τα τολμήσετε τα ριψοκίνδυνα άλματα φίλοι μου Ταύροι, η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα θα κάνει δημιουργική τη φαντασία σας, δεν θα αφήσετε συντηρητικές απόψεις να περιορίσουν την προοδευτική σας δράση. Στον εργασιακό σας τομέα θα θελήσετε να φέρετε ριζικές αλλαγές, θα διαφοροποιήσετε τα δεδομένα με ιδέες τολμηρές και προχωρημένες. Ενθουσιασμός, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση θα είναι τα τρία στοιχεία που θα σας χαρακτηρίζουν.  Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα θα στρώσουν έδαφος για να υλοποιηθούν οι επιθυμίες σας.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Νέες ευκαιρίες και  καινούργιους επαγγελματικούς δρόμους θα σας ανοίξει η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα. Εποικοδομητική συνεργασία θα δώσει διαφορετική έκταση στην εργασιακή σας εξέλιξη. Σήμερα θα καταφέρετε να απεγκλωβιστείτε από κακές ή μη δημιουργικές σχέσεις , ενδεχομένως να υπάρξει πρόταση που θα σας βοηθήσει να αλλάξετε εργασία ή επάγγελμα. Η διαίσθηση σας θα είναι σωστή, τα γεγονότα θα σας ανοίξουν δρόμο νέων επαγγελματικών κατευθύνσεων.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Απελευθερωμένος θα είναι ο τρόπος σκέψης σας , έρχονται αναθεωρήσεις φίλοι μου Καρκίνοι.  Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα, μαχητικές θα είναι οι διαθέσεις σας, τώρα θα θελήσετε να απαλλαγείτε από οτιδήποτε φράζει την επαγγελματική και οικονομική σας εξέλιξη. Ίσως να υπάρξουν εντάσεις και κόντρες με πρόσωπα που θα προσπαθήσουν να σας κατευθύνουν,  ωστόσο θα βρείτε τρόπο να περάσετε τις απόψεις και τις επιθυμίες σας. Το αποτέλεσμα από το ρίσκο που θα αναλάβετε δεν θα σας αποκαρδιώσει, μείνετε σταθεροί στους στόχους σας. 

ΛΕΩΝ
Καινούργια ενδεχόμενα θα σας ανοίξει η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα. Το τρίγωνο της με τον Ποσειδώνα θα σας δημιουργήσει την ανάγκη για άνοδο και εξέλιξη, γεγονός που θα σας κάνει ριψοκίνδυνους και αποφασιστικούς . Τα συμβάντα θα σας ανοίξουν νέες προοπτικές, αυτή τη φορά θα κινηθείτε με δυναμικό τρόπο δράσης παραγκωνίζοντας αναστολές και συντηρητικές ιδέες που δεν ταιριάζουν στην προσωπικότητα σας. Όποιο καινούργιο άνοιγμα σας παρουσιαστεί δεν θα έχει απογοητευτικό αποτέλεσμα, η χρονική στιγμή θα είναι κατάλληλη για νέο ξεκίνημα. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Θα επιτύχετε στον στόχο σας φίλοι μου Παρθένοι. Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα θα σας ανοίξει δίοδο να υλοποιήσετε κάποια πρωτοποριακά σας σχέδια. Στα επαγγελματικά σας στρώνει ο δρόμος, τώρα θα έχετε την δυνατότητα να εφαρμόσετε τις ιδέες σας , φεύγουν τα εμπόδια, περνάτε σε περίοδο ευχάριστων και εποικοδομητικών αλλαγών. Σήμερα θα καταφέρετε να κυριαρχήσετε στα πεδία των διεκδικήσεων σας τόσο προφορικά όσο πρακτικά, ανοίγεται προοπτική οικονομικής βελτίωσης.

ΖΥΓΟΣ
Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα θα σας εξοπλίσει με αυτοπεποίθηση και έντονη διαίσθηση. Σωστό θα είναι το ένστικτο σας, επιρρεπείς θα είστε στις ριψοκίνδυνες ενέργειες, έρχονται αναθεωρήσεις στα αρχικά επαγγελματικά σας σχέδια. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα θα βάλετε φρένο στις αναστολές και στις επιφυλάξεις, θα νιώσετε τη δύναμη να αναλάβετε δυναμικά ρίσκα, ωστόσο σας δίνω τη συμβουλή να υπολογίσετε σωστά τα οικονομικά ενδεχόμενα. Αποφύγετε τις παρορμητικές κινήσεις, ό,τι πράξετε ή αποφασίσετε φροντίστε να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Σήμερα με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα θα χαρακτηρίζεστε από έντονη διορατικότητα αλλά και αποφασιστικότητα, θα έχετε τη θέληση να περάσετε σε νέες διεκδικήσεις, δεν αποκλείεται να αλλάξετε τη στρατηγική σας. Εσωτερικές ανησυχίες  θα κάνουν την εμφάνιση τους, τώρα θα πάρετε την απόφαση να μην υποκύψετε σε υποχωρήσεις, θα κυνηγήσετε τις επιθυμίες και τα όνειρα σας με τρόπο δυναμικό ίσως και ασυμβίβαστο. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα, καινούργια πρόταση θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην επαγγελματική σας καριέρα. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Τολμηροί θα είστε φίλοι μου Τοξότες, με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα, θα νιώσετε την ανάγκη να επεκτείνετε τις βλέψεις και τους στόχους σας, σήμερα κάτι θα θελήσετε να αλλάξετε στα επαγγελματικά σας σχέδια. Αποκτάται νέους στόχους και πρωτοποριακές ιδέες που θα σας ανοίξουν καινούργιους δρόμους με τελείως διαφορετικές επαγγελματικές και οικονομικές προοπτικές. Σήμερα βασική σας επιθυμία θα είναι να επιτύχετε διαφοροποιήσεις, αρκετά ευρηματική θα είναι η σκέψη σας, κοινωνική η στάση σας.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Ριζοσπαστικές αλλαγές θα επιθυμήσετε γι αυτό θα προβείτε σε ριψοκίνδυνες ενέργειες, καινοτόμες ιδέες θα απασχολήσουν τη σκέψη σας. Θα σας δοθεί το άνοιγμα να πάρετε ριζικές αποφάσεις τόσο σε επαγγελματικά θέματα όσο και σε οικονομικά. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα θα κλείσετε οριστικά την πόρτα σε πρόσωπα που σας απογοήτευσαν ή στο παρελθόν σας είχαν εκμεταλλευτεί, τώρα θα εφαρμόσετε καινούργια τακτική στις κινήσεις σας, σας διαβεβαιώνω πως η κατάληξη θα είναι επιτυχημένη.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Σήμερα ανανεωμένη θα είναι η διάθεση σας, με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα, με αισιοδοξία θα δεχτείτε την νέα επαγγελματική πρόταση που θα προκύψει. Η σημερινή μέρα θα έχει εποικοδομητικές επαγγελματικές συζητήσεις, διαύγεια, έμπνευση και δημιουργικότητα θα είναι τα χαρακτηριστικά σας. Οι πρωτοποριακές σας ιδέες θα βρουν την απήχηση που αναμένετε, θα σας δοθεί άνοιγμα να περάσετε σε δημιουργική δράση. Κρατήστε θετική στάση στις εξελίξεις που θα προκύψουν, θα αποδειχτούν όλες υπέρ σας.

ΙΧΘΥΣ
Εμπιστευτείτε τις αισθαντικές σας ικανότητες φίλοι μου Ιχθείς. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα και εξάγωνο με τον Ήλιο και τον Πλούτωνα θα διαφοροποιήσετε το σκεπτικό σας, στόχος σας θα είναι να διαγράψετε παλιές επαγγελματικές ή οικονομικές αποτυχίες και να προχωρήσετε απελευθερωμένοι από προκαταλήψεις ή φοβίες που αναστέλλουν τη δράση σας. Ο Ποσειδώνας θα βάλει σε λειτουργία τη δημιουργική σας φαντασία, θα κάνουν την εμφάνιση τους εμπνευσμένες ιδέες που η υλοποίηση τους θα φέρουν έσοδα στο πορτοφόλι σας. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και πτώση της θερμοκρασίας αναμένουμε σήμερα Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016, σε περιοχές του Ιονίου, στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Στην υπόλοιπη  χώρα θα επικρατούν νεφώσεις με πιθανότητα για σποραδικές βροχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 και τοπικά 31 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 15 έως 30 στη βόρεια Ελλάδα, 18 έως 26 και τοπικά 27 στη δυτική Ελλάδα, 15 έως 28 στο βόρειο Αιγαίο και από 17 έως 28 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα νότια – νοτιοδυτικά φτάνοντας τα 5 και τοπικά τα  6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 6 Σεπτεμβρίου


394: Γίνεται η μάχη του Frigidus κατά την οποία ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας Θεοδόσιος κατατροπώνει και σκοτώνει τον παγανιστή Ρωμαίο αυτοκράτορα Ευγένιο και τον Φράγκο στρατηγό του Arbogast.



1522: Το πλοίο Βιτόρια του Πορτογάλου εξερευνητή Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σαν Λουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ισπανίας και γίνεται το πρώτο πλοίο που καταφέρνει να κάνει το γύρο της Γης.

1620: Αποσχισθέντες από την Εκκλησία της Αγγλίας κληρικοί φεύγουν από το Πλίμουθ της Αγγλίας για να εγκαταστήσουν οικισμό στη Βόρεια Αμερική.

1628: Πουριτανοί, ριζοσπάστες προτεστάντες ιδρύουν την πόλη Σάλεμ η οποία αργότερα θα ενσωματωθεί στην αποικία του Κόλπου της Μασαχουσέτης.

1688: Πεθαίνει ο Τζέιμς Β βασιλιάς της Σκοτίας, Ιρλανδίας και Αγγλίας.



1757: Γεννιέται ο μαρκήσιος ντε Λαφαγιέτ, Γάλλος ευγενής και επαναστάτης, που τάχθηκε με το πλευρό της Γαλλικής Επανάστασης και συμμετείχε στον πόλεμο της αμερικανικής ανεξαρτησίας.

1766: Γεννιέται ο Βρετανός χημικός Τζον Ντάλτον.



1772: Γεννιέται ο Λογγίνος Χέυδεν, ολλανδικής καταγωγής ρώσος ναύαρχος. Ήταν ο διοικητής της ρωσικής ναυτικής μοίρας στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. (Θαν. 5/10/1850)



1813: Το προσωνύμιο «Θείος Σαμ» δίδεται για πρώτη φορά ως συμβολική αναφορά για τις ΗΠΑ σε κύριο άρθρο της εφημερίδας «Troy Post of New York».

1847: Μετά από δυο χρόνια παραμονής του στη Λίμνη Γουόλτεν Ποντ της Μασαχουσέτης εκεί όπου έγραψε το βιβλίο Walden για το οποίο και έγινε γνωστός ο Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος Χένρι Ντέιβιντ Θόρο επιστρέφει στην πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης.

1859: Γεννιέται ο Ρώσος μαθηματικός Μπόρις Γιάκοβλιτς Μπουκρίβ.



1860: Γεννιέται ο Λαυρέντιος (Λορέντζος) Μαβίλης, Έλληνας ποιητής. (Θαν. 28/11/1912)



1861: Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας από τον φοιτητή Αριστείδη Δόσιο.



1869: Γεννιέται ο Αυστριακός συγγραφέας Φέλιξ Σάλτεν.

1877: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της τζαζ Μπάντι Μπόλντεν.



1879: Γεννιέται ο Γερμανός ηθοποιός Μαξ Σρεκ, γνωστός για το ρόλο του στην ταινία «Νοσφεράτου».

1888: Γεννιέται ο Τζόζεφ Κένεντι, ο πατριάρχης της αμερικανικής δυναστείας των Κένεντι.

1899: Η γαλακτοβιομηχανία "Carnation" κυκλοφορεί για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου.

1901: Στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, ο αναρχικός Λεόν Κζολγκόζ πυροβολεί τον 25ο Πρόεδρο των ΗΠΑ, ΜακΚίνλεϊ.

1910: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μιλάει για πρώτη φορά στον ελληνικό λαό, σε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος.

1913: Ο σερ Χένρι Νόρις χρηματοδοτεί την χρεοκοπημένη Άρσεναλ γυρνώντας σελίδα στην ιστορία της ομάδας. Η ομάδα είχε ιδρυθεί το 1886 από μία ομάδα εργατών, ανάμεσά τους οι πρώην ποδοσφαιριστές της Νοτινχαμ Φορεστ Φρεντ Μπιρντσλεϊ και Μορις Μπέιτς, στο Γουλγουιτς με αρχική ονομασία Ντάιαλ Σκουέρ αλλά έγινε γνωστή με το όνομα Γούλγουϊτς Ρεντς και λίγους μήνες αργότερα ονομάστηκε σε Ρόαγιαλ Αρσεναλ.



1913: Γεννιέται ο Λεόνιντας ντα Σίλβα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους παίκτες του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. 

1915: Δοκιμάζεται από το στρατό της Βρετανίας το πρώτο τανκ.

1919: Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο επικυρώνει την παραχώρηση ολόκληρης της Θράκης στην Ελλάδα, ενώ στη Βουλγαρία δίνεται εμπορική διέξοδος στο Αιγαίο.

1920: Διεξάγεται ο τελικός του US Open μεταξύ του Μπιλ Τιλντεν και του Μπιλ Τζόνστον. Στο πέμπτο σετ ένα πολεμικό αεροπλάνο που πετάει από πάνω και φωτογραφίζει φάσεις του αγώνα πέφτει με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος και ο φωτογράφος. Ο αγώνας συνεχίζεται κανονικά και ο Τίλντεν, ένας από τους καλύτερους τενίστες, κερδίζει τον αγώνα. Στην καριέρα του θα κερδίσει 10 Grand Slams και θα βρεθεί στο Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη από το 1920-25 και Νο 1 στην Αμερική από το 1920-29. Θα πεθάνει το 1953 στο Λος Άντζελες.

1922: Καλούνται υπό τα όπλα οι έφεδροι των κλάσεων 1908-9, ενώ τα αγγλικά στρατεύματα κατασκευάζουν οχυρώσεις στα Στενά των Δαρδανελίων. Ολόκληρος ο αγγλικός στόλος της Μεσογείου κινητοποιείται για την υπεράσπιση των Στενών.

1924: Η Κοινωνία των Εθνών ψηφίζει ομόφωνα υπέρ της σύγκλησης Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης με θέμα τον αφοπλισμό.

1930: Στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει και συλλαμβάνει τον Πρόεδρο της Αργεντινής. Τη θέση του καταλαμβάνει ο στρατηγός Ουριμπούρου, ο οποίος είναι και ο ηγέτης της ομάδας των πραξικοπηματιών.

1937: Κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου, γίνεται η μάχη του Ελ Μαζούκο.

1939: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Νότια Αφρική κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία. 

1940: Ο Ρουμάνος βασιλιάς Κάρολος Β παραιτείται για χάρη του γιου του, Μιχαήλ Α.

1941: Η γερμανική μυστική αστυνομία εκδίδει διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι Εβραίοι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά το άστρο του Δαβίδ.  



1943: Γεννιέται ο Αντώνης Ξυλούρης, γνωστός ως Ψαραντώνης, βιρτουόζος της κρητικής λύρας και συνθέτης.



1944: Γεννιέται ο μουσικός Ρότζερ Γουότερς των Πινκ Φλόιντ.

1948: Η Τζουλιάνα, στέφεται βασίλισσα της Ολλανδίας. 

1950: Οι Σοβιετικοί ασκούν για 44η φορά βέτο στην απόφαση του ΟΗΕ να καταδικάσει τη Βόρεια Κορέα.

1951: Η Μορίν Κόνολι, γνωστή και ως "Μικρή Μο" γίνεται η νεότερη τενίστρια που κερδίζει το 1ο από τα 3 συνεχόμενα US Open σε ηλικία 16 ετών και εννέα μηνών.

1953: Στη Γερμανία, στις βουλευτικές εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες κατορθώνουν να κερδίσουν 5 εκατομμύρια περίπου νέους ψηφοφόρους και κατακτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο.



1955: Στην Κωνσταντινούπολη ξεσπά το πογκρόμ των Τούρκων, με αφορμή την προβοκάτσια στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, στη Θεσσαλονίκη. Μέσα σε εννέα ώρες καταστρέφονται 4.500 ελληνικά καταστήματα, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. Είναι η αρχή του τέλους για τον ελληνισμό της Πόλης.

1958: Γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Τζεφ Φοξγουόρθι.

1959: Μετά από επίμονες προσπάθειες του πατέρα του και με την πρόθυμη υποστήριξη του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου.



1959: Εγκαινιάζεται το γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, που αποτελεί την έδρα του ΠΑΟΚ.



1960: Ο Αμερικανός Ότις Ντέιβις σπάει πρώτος το φράγμα των 45" στα 400μ με 44.9 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Η επίδοση είναι με χρονόμετρο χειρός ενώ η ανεπίσημη ηλεκτρονική γράφει 45.07. το 1962... πεθαίνει ο Γερμανοαυστριακός συνθέτης Hanns Eisler.

1963: Γίνεται το 100.000ό παιχνίδι της Μέιτζορ Λιγκ στο μπέιζμπολ.

1965: Η Ινδία κηρύσσει τον πόλεμο στο Πακιστάν και δηλώνει ότι, μέσα σε μία ώρα οι δυνάμεις της θα καταλάβουν την πόλη Λαόρε του Πακιστάν.



1966: Στο Κέιπ Τάουν, ο Νοτιοαφρικανός αρχιτέκτονας του Άπαρχαϊντ, ο πρωθυπουργός Hendrik Frensch Verwoerd, μαχαιρώνεται θανάσιμα μέσα στο Κοινοβούλιο, από τον ελληνικής καταγωγής δημόσιο υπάλληλο Δημήτριο Τσαφέντα. Ο Φέρβερντ ήταν υπεύθυνος για πολλούς νόμους του απαρτχάιντ.

1968: Αποκτά την ανεξαρτησία του το κρατίδιο της Νότιας Αφρικής Ζουαζιλάνδη, που συνορεύει δυτικά με τη Μοζαμβίκη.

1969: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα το νέο καθεστώς στη Λιβύη.

1969: Ο Ντέιβιντ Μπάουι φθάνει για πρώτη φορά στην καριέρα στο No1 του πίνακα επιτυχιών της Μεγάλης Βρετανίας με το τραγούδι του «Space Oddity».



1971: Γεννιέται η Ντολόρες Ο'Ριόρνταν, Ιρλανδή τραγουδίστρια των «Cranberries».

1972: Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας China Tom Mieville.



1974: Γεννιέται η Νίνα Πέρσον, Σουηδέζα τραγουδίστρια του συγκροτήματος «The Cardigans».

1975: Η Κρις Έβερτ κερδίζει τον πρώτο από τους 6 τίτλους της στο US Open νικώντας την Ιβον Γκουλαγκονγκ (4ος συνεχόμενος χαμένος τελικός US Open).

1976: Ο Σοβιετικός πιλότος Βίκτορ Μπελένκο προσγειώνεται με ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MiGET -25 στη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και ζητά πολιτικό άσυλο από τις ΗΠΑ.

1979: Στον δρόμο προς την προπόνηση με την Εθνική ομάδα των Ελπίδων στην Αθήνα σκοτώνονται σε τροχαίο οι παίκτες της Λάρισας Μουσιάρης και Κουκουλίτσιος, ενώ σώζεται ως εκ θαύματος ο Βαλαώρας.



1979: Γεννιέται ο Έλληνας μποξέρ Μιχάλης Αρναούτης.

1982: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κηρύσσει την έναρξη του 13ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αθλητισμού (ΕΠΑ) εγκαινιάζοντας το ΟΑΚΑ μπροστά σε 70.000 θεατές.

1983: Η Σοβιετική Ένωση παραδέχεται ότι, κατέρριψε επιβατικό αεροσκάφος της Κορέας που παραβίασε τον εναέριο χώρο της. Σε ανακοίνωση της όμως υπογραμμίζει ότι οι πιλότοι των Σοβιετικών μαχητικών, που έριξαν το αεροσκάφος δεν είχαν καταλάβει ότι επρόκειτο για επιβατικό αεροσκάφος.

1985: Αεροσκάφος της εταιρείας Midwest Airlines συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση του από το Μιλγούοκι του Γουισκόνσιν. Σκοτώνονται και οι 31 επιβάτες.



1985: Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποσκιρτά από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύει την Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο κόμμα προσχωρούν ακόμα εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

1986: Άραβες τρομοκράτες, μέλη της οργάνωσης Αμπού Νίνταλ πραγματοποιούν επίθεση σε συναγωγή και σκοτώνουν 22 ανθρώπους.

1989: Ανακαλύπτονται λακκοειδείς τάφοι του 6ου π.Χ. αιώνα στην Αιανή Κοζάνης.

1991: Το Λένιγκραντ επανονομάζεται Αγία Πετρούπολη.

1992: Ο Αλγερινός Νουρεντίν Μορτσέλι καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μαροκινού Σαΐντ Αουίτα (3:29.46) στα 1500μ με 3:28.86 σε διεθνές μήτινγκ στο Ριέτι της Ιταλίας.

1993: Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφωνούν ότι, οι πρώην σοβιετικές πυρηνικές κεφαλές που βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος θα καταστρέφονται στη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της θα προμηθεύει την Ουκρανία με εμπλουτισμένο ουράνιο για χρήση στους πυρηνικούς σταθμούς της.

1994: Στο Κάιρο, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τον πληθυσμό, αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί τον πλούσιο Βορρά για τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές

1995: Η Γαλλία πραγματοποιεί την πρώτη, από τις οκτώ προγραμματισμένες, πυρηνική της δοκιμή στο νότιο Ειρηνικό, με έκρηξη ισχύος 20 κιλοτόνων, προκαλώντας τη διεθνή κατακραυγή.

1996: Ο εισαγγελέας Αθηνών ασκεί ποινική δίωξη για ψευδορκία, ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του Τιερί Ρουσέλ, ο οποίος καταγγέλλει τη διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση για κακοδιαχείριση.



1997: Γίνεται η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 31 Αυγούστου στο Παρίσι.



1997: Την 62η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος κάνει σαφή την αταλάντευτη πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, θέτει ως προτεραιότητα της κυβέρνησης την ισότιμη ένταξη της χώρας μας στο Ευρώ, την ισχυρή παρουσία της στα Βαλκάνια και την οικονομική ανάπτυξη.



1998: Πεθαίνει ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.

2000: Πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, παρουσία 180 ηγετών από όλον τον κόσμο συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ για το Μιλένιουμ.



2002: Πεθαίνει, σε ηλικία 84 ετών, η ηθοποιός Ίλια Λυβικού.



2004: Πεθαίνει ο Τώνης Γιακωβάκης, Έλληνας ηθοποιός, από τους αξιόλογους καρατερίστες του θεάτρου, με σποραδική παρουσία στον κινηματογράφο και πληθώρα εμφανίσεων στην τηλεόραση. 



2007: Φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο κορυφαίος τενόρος, Λουτσιάνο Παβαρότι.

2008: Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ παρακολουθεί ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αρμενία και γίνεται ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα.



2008: Πεθαίνει σε ηλικία 98 ετών η Ανίτα Πέιτζ, ηθοποιός που μεσουράνησε στα τελευταία χρόνια του βωβού κινηματογράφου.



2011: Πεθαίνει ο Μάικλ Χαρτ, αμερικανός συγγραφέας, εφευρέτης του e-book. (Γεν. 8/3/1947)

Τα Σεπτεμβριανά (1955)


Με τον όρο «Σεπτεμβριανά» εννοούμε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.

Το 1955 τη γειτονική μας χώρα κυβερνούσε ο Αντνάν Μεντερές -ένας «πρώιμος Ερντογάν»- και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μεντερές έπαιζε αρκετά το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας εκνευρισμό στο κεμαλικό κατεστημένο της χώρας. Το αποδεικνύουν και τα χιλιάδες τζαμιά που κτίστηκαν επί πρωθυπουργίας του.

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν ήταν ανθηρή, ενώ ο εθνικιστικός πυρετός ανέβαινε, καθώς οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Ήταν μια καλή αφορμή για τους τούρκους ηγέτες να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, στρέφοντάς την κατά της ελληνικής μειονότητας που ευημερούσε. Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων.

Η αφορμή για το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που στεγαζόταν και στεγάζεται και σήμερα στο σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ως δράστης συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ο Οκτάι Εγκίν, ένας μουσουλμάνος σπουδαστής από την Κομοτηνή, που αργότερα περιεβλήθη το φωτοστέφανο του ήρωα. Τιμήθηκε στην Τουρκία και διορίστηκε κυβερνήτης σε επαρχία. Χρόνια αργότερα σε μία συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν και θεώρησε τον εαυτό του θύμα των ελληνικών αρχών.

Από την έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημίες στις τζαμαρίες του κτιρίου, αλλά οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, μεγαλοποιώντας και διαστρεβλώνοντάς το, κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι, όπως «Έλληνες τρομοκράτες κατέστρεψαν το πατρικό σπίτι του Ατατούρκ» της «Ισταμπούλ Εξπρές» και δημοσίευση μιας σειράς από παραποιημένες φωτογραφίες του συμβάντος, προκάλεσαν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της ίδιας μέρας.


Στις 5 το απόγευμα, το μαινόμενο πλήθος των 50.000 ατόμων στράφηκε κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Οι λεηλασίες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν επενέβη ο Στρατός, καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου. Μέχρι τότε, οι αρχές παρέμειναν απαθείς, όταν δεν διευκόλυναν τους πλιατσικολόγους στο έργο. Ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, που ήλεγχε τα συνδικάτα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα έκτροπα.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μεταφέρθηκε από τη Δυτική Μικρά Ασία δωρεάν, αντί αμοιβής 6 δολαρίων, που ουδέποτε τους δόθηκε. 4.000 ταξί τους μετέφεραν στον χώρο των ταραχών, ενώ φορτηγά του Δήμου της Κωνσταντινούπολης είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της Πόλης, φορτωμένα με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, αξίνες, σφυριά, σιδερένιους λοστούς και μπιτόνια βενζίνης, απαραίτητα σύνεργα για τον όχλο των επιδρομέων, που επέπεσε επί των ελληνικών καταστημάτων με τα συνθήματα «Θάνατος στους γκιαούρηδες», «Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης», «Σφάξτε του έλληνες προδότες», «Κάτω η Ευρώπη» και «Εμπρός να βαδίσουμε κατά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Την οργή του όχλου δεν γλύτωσαν και κάποια καταστήματα αρμενικής και εβραϊκής ιδιοκτησίας.

Άνδρες και γυναίκες βιάστηκαν και σύμφωνα με τη μαρτυρία του γνωστού τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν, πολλοί ιερείς εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή, με θύμα έναν αρμένιο παπά. 16 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν.

Έκτροπα κατά των Ελλήνων δεν έγιναν μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη Σμύρνη. Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου τούρκοι εθνικιστές έκαψαν το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν το νεόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, ενώ λεηλάτησαν σπίτια ελλήνων στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ.


Ο πρωθυπουργός Μεντερές σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το πογκρόμ κατά των Ελλήνων ήταν έργο των κομμουνιστών. Ένας ισχυρισμός που κατέπεσε αυτοστιγμεί και από τις αναφορές των ξένων πρεσβειών στην Άγκυρα προς τις κυβερνήσεις τους, που επισήμαιναν τις μεγάλες ευθύνες των τουρκικών αρχών.

Η κυβέρνηση Παπάγου προσπάθησε να διεθνοποιήσει το θέμα, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Αμερικανοί και Βρετανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου». Οι νατοϊκοί σύμμαχοί μας είπαν ξεκάθαρα να ξεχάσουμε το συμβάν. Μόνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών από τους διεθνείς οργανισμούς απαίτησε από την Τουρκία εξηγήσεις για την καταστροφή του 90% των ορθόδοξων ναών στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, τον Αύγουστο του 1995 η αμερικανική Γερουσία με απόφασή της κάλεσε τον Πρόεδρο Κλίντον να ανακηρύξει την 6η Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Πογκρόμ.

Το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης προκάλεσε:

-τον θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32
-τον θάνατο ενός Αρμένιου
-τον βιασμό 12 Ελληνίδων
-τον βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή)
-την καταστροφή:
4.348 εμπορικών καταστημάτων,
110 ξενοδοχείων,
27 φαρμακείων,
23 σχολείων,
21 εργοστασίων,
73 εκκλησιών,
περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το οικονομικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις υπολόγισε σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος ανάγκασαν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

Αργότερα, το τουρκικό κράτος διά του προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ υποσχέθηκε αποζημίωση για την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπέρασε το 20% των απαιτήσεών τους, με δεδομένο ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είχαν υποτιμηθεί δραματικά.

Πολλές λεπτομέρειες για τα Σεπτεμβριανά ήλθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του ανατραπέντος από τους στρατιωτικούς πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος τελικά δεν γλύτωσε από την αγχόνη. Πολύτιμα στοιχεία προσκομίζει και το βιβλίο του διαπρεπούς ελληνοαμερικανού βυζαντινολόγου Σπύρου Βρυώνη «The Mechanism of catastrophe: The Turkish Pogrom οf September 6-7, 1955 and the destruction of Greek Community of Istambul (Greekworks.com, New York, 2005).


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα