14.5.16

Η υπέροχη σκυλίτσα των Μύλων δεν υπάρχει πια...


Την γνώρισα πριν από αρκετούς μήνες. 
Ήταν μια υπέροχη, φιλικότατη και ήσυχη σκυλίτσα που δεν ενοχλούσε κανέναν. 
Την "βάφτισα" Ρώμη γιατί όταν την πρωτοείδα μου θύμισε τη Λύκαινα, το σύμβολο της Ρώμης. 
Οι ψαράδες των Μύλων που την αγαπούσαν και την τάιζαν, την έλεγαν Ήρα. 
Πήγαινα κι εγώ και την τάιζα τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα... Πάντα ζητούσε πρώτα το χάδι μου και μετά την τροφή της... 
Πριν ένα μήνα περίπου γέννησε τα μωρά της. Τα είχε κρυμμένα και δεν τα έβλεπα. Όταν την φώναζα, έβγαινε από την κρυψώνα της, έτρωγε και ξαναπήγαινε στα κουταβάκια της.
Την Τετάρτη είδα για πρώτη φορά 2 από τα μικρούλια της. Δεν ήξερα πόσα είχε.
Την Τετάρτη είδα κι αυτήν για τελευταία φορά. 


Την Παρασκευή πήγα να την ταΐσω και δεν την βρήκα. Την περίμενα και δεν φάνηκε. Σήμερα Σάββατο, ξαναπήγα στο γνωστό μέρος κοντά στον φάρο των Μύλων. 
Πριν καν βγω από το αυτοκίνητο, ένας ψαράς μου φώναξε πως η σκυλίτσα βρέθηκε νεκρή στο χωράφι και πως τα κουταβάκια της (5 μου είπαν πως είναι) κλαίνε και έχουν βγει από τη φωλιά τους.
Είδα τα 2 από αυτά στριμωγμένα το ένα πάνω στο άλλο και μάλλον εξαντλημένα από την πείνα... 
Δεν είχα μαζί μου τροφή για κουτάβια, αν και νομίζω πως χρειάζονται γάλα ακόμα... 
Δυστυχώς δεν μπορώ να τα φιλοξενήσω στο χώρο μου γιατί είναι μολυσμένος ακόμα από τον τύφο που πέρασαν τα δικά μου.
Δυστυχώς δεν έχω δικό μου μέσον για να πηγαινοέρχομαι να τα φροντίζω... αν ζήσουν... 
Έκανα κάποια τηλεφωνήματα κι ελπίζω κάτι να γίνει, αν τελικά τα μικρούλια επιβιώσουν... 

Και που να επιβιώσουν ρε γαμώτο σ' αυτόν τον σκληρό και τόσο απάνθρωπο κόσμο;;; Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι αν καταφέρουν να μεγαλώσουν λίγο, ο ίδιος "γνωστός άγνωστος" που ξεπάστρεψε πριν λίγο καιρό κάποια άλλα κουταβάκια, θα "τακτοποιήσει" κι αυτά...

Απόψε πονάω πολύ... Και το μόνο που σκέφτομαι είναι τούτο : 
Αυτός ο φονιάς που δηλητηρίασε τη Ρώμη (ή Ήρα) και που καταδίκασε τα κουταβάκια της σε σχεδόν βέβαιο θάνατο, να μην μείνει ατιμώρητος...

Κοριτσάκι μου αγαπημένο, εύχομαι ο Παράδεισος των Σκύλων να γίνει ο δικός σου Παράδεισος! Δεν θα σε ξεχάσω ποτέ!

Αναστασία Χαβιαρά

Συνταγή για πριν τον ύπνο και δεν θα ξυπνήσετε ποτέ ξανά κουρασμένοι!


Ανακατέψτε αυτά τα 2 συστατικά πριν πάτε για ύπνο και δεν θα ξυπνήσετε ποτέ ξανά κουρασμένοι!

Οι σύγχρονοι εξοντωτικοί ρυθμοί ζωής έχουν μειώσει τη μέση ποσότητα ύπνου του ανθρώπου. Τρέχοντας να προλάβουμε το κάθε τι της γεμάτης ζωής μας, έχουμε καταλήξει να κοιμόμαστε ολοένα και λιγότερο.

Τα τελευταία χρόνια, ο ύπνος έχει μειωθεί από τις 7-8 ώρες κάθε βράδυ, στις 6-7 ώρες. Και μπορεί αυτό να μη σας φαίνεται σαν μια τεράστια διαφορά, αλλά είναι. Αν όχι για το χρόνο, σίγουρα για το σώμα μας!

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα μας εργάζεται σκληρά προκειμένου να συμβαδίσει με την ημέρα μας. Γι’αυτό κι απαιτεί να έχει τον κατάλληλο χρόνο ξεκούρασης ώστε να γεμίσει τις μπαταρίες του.

Υγεία και έλλειψή ύπνου
Οι περισσότεροι από μας, πιστεύουμε πως στερώντας μας κάποιες ώρες ύπνου θα μας επηρεάσει μόνο την επόμενη μέρα. Θα ξυπνήσουμε κουρασμένοι, ίσως και με λίγο πονοκέφαλο. Θα πιούμε ύστερα μία ή δυο κούπες καφέ και θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Και μπορεί ο καφές να βοηθάει, αλλά το να ντοπάρουμε τον οργανισμό μας με καφεΐνη είναι μεν ενίσχυση του οργανισμού, μα όχι μόνιμη λύση. Η έλλειψη ύπνου βλάπτει την υγεία και πρέπει να το πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψην. Αυτή η κακή συνήθεια μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για πλήθος δυσάρεστων κι επικίνδυνων ασθενειών. Γι’αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Μελέτες έδειξαν πως τα άτομα που στερούνται ύπνου, που κοινώς κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες ημερησίως, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. 15%, επίσης, αυξημένος είναι και ο κίνδυνος εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Βέβαια, στον αντίποδα, η μελέτη δείχνει πως και τα άτομα που κοιμούνται πολύ, εμφανίζουν εξίσου μεγάλο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις κι εγκεφαλικά επεισόδια, κατά 38% και 65% αντίστοιχα.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, πως η ισορροπία είναι το κλειδί (Όπως σε όλα που αφορούν την υγεία μας άλλωστε). Η ιδανική διάρκεια του ύπνου μας είναι συγκεκριμένη και θα πρέπει να τηρείται, αν θέλουμε να παραμείνουμε υγιείς. Και μπορεί οι περισπασμοί της τεχνολογίας, το άγχος ή και η κοινωνική μας ζωή να έχουν την τάση να μας ξενυχτάνε, αλλά πρέπει να βρούμε τις ισορροπίες μας αν θέλουμε μια καλή και μακρόχρονη ζωή.

Πολλοί, βέβαια, είναι αυτοί που δηλώνουν πως πάσχουν από αϋπνίες. Πως η ένταση της μέρας που πέρασε ή και η αναμονή εκείνης που θα έρθει, τα προβλήματα και τα άγχη δεν τους επιτρέπουν να κοιμηθούν. Γι’αυτό το λόγο κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα στο εμπόριο, τα οποία εγγυώνται έναν ατάραχο κι ασφαλή ύπνο. Αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγονται, καθώς πολύ εύκολα μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση και έχουν και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι που λύνουν το πρόβλημα, οι οποίοι προέρχονται από τη Μητέρα Φύση. Άλλωστε, αυτή δεν είναι που πάντα μας βοηθάει;

Η συνταγή, λοιπόν, που η φύση μας προτείνει για να εξασφαλίσουμε έναν καλό κι ατάραχο ύπνο απαιτεί μόλις δύο συστατικά.

Συγκεκριμένα χρειάζεται μέλι και αλάτι Ιμαλαΐων.
Αναμειγνύουμε 5 κουταλάκια του γλυκού μέλι με ένα κουταλάκι ροζ αλάτι Ιμαλαΐων. Φυλάμε το μείγμα σε ένα γυάλινο βάζο, βάζουμε λίγο κάτω από τη γλώσσα σας κάθε βράδυ και το αφήνουμε να διαλυθεί φυσικά.

Το αλάτι Ιμαλαΐων, περιέχει περισσότερα από 80 μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το σώμα μας και το βοηθάει να ανακάμψει από τις δυσκολίες της ημέρας.
Το μέλι, αντίστοιχα, περίεχει γλυκόζη, η οποία ενισχύει τον εφοδιασμό των κυττάρων του σώματος με ενέργεια.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο αυξάνει τη σεροτονίνη και μας βοηθά να απαλλαγούμε με φυσικό τρόπο από το στρες, εξασφαλίζοντας μας τον καλύτερο δυνατό ύπνο.

Μπορούμε, λοιπόν, να βάλουμε τέλος στις αϋπνίες με φυσικό τρόπο. Έτσι, θα είμαστε σίγουροι πως και την απαιτούμενη ενέργεια θα έχουμε για την επόμενη μέρα, αλλά και πως δεν κάνουμε κακό στον οργανισμό μας.


ΠΗΓΗ: healingeffect.gr
proionta-tis-fisis.com

Γίνονται... το Σαββατοκύριακο!












ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ των Δημοτικών Σχολείων Άργους


Στο πλαίσιο της συνεργασίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Άργους και κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις μας, διοργανώνουμε, για 5η συνεχή σχολική χρονιά, την Αθλητική Γιορτή Στίβου Δημοτικών Σχολείων Άργους, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 και ώρα 17:00 στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Άργους και στην οποία συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες της Ε' και Στ' τάξης των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Άργους - Μυκηνών.

Τα αθλήματα στα οποία συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι: δρόμος ταχύτητας, ρίψη σφαίρας (πλαστικό μπαλάκι), άλμα εις μήκος και σκυταλοδρομία.

Σκοπός της γιορτής αυτής είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τον κλασσικό αθλητισμό και να αναδειχθεί η σημασία της ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Στόχος μας μια καλύτερη ποιότητα ζωής μέσα από την άσκηση.

Για φέτος, έχουμε την χαρά να σας ανακοινώσουμε, ότι στην Αθλητική Γιορτή Στίβου μπορούν να συμμετάσχουν και μαθητές και μαθήτριες από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών. 

Καλούμε λοιπόν όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών να δηλώσουν συμμετοχή στην Αθλητική Γιορτή Στίβου 2016.

Σας περιμένουμε όλους σε αυτή τη μεγάλη γιορτή να θαυμάσετε και να ενθαρρύνετε με το χειροκρότημα σας τους μικρούς μας αθλητές.

Υπεύθυνοι Επικοινωνίας:
Μαρίνα Δεσίλλα: τηλ. 6981922078
Περικλής Κατσαρός: τηλ. 6978002291


Με τιμή
Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων
1ου, 2ου, 3ου, 4ου, 5ου, 6ου,7ου
Δημοτικών Σχολείων Άργους

Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου


Η Παγκόσμια Ημέρα Δίκαιου Εμπορίου (World Fair Trade Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Μαΐου, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δίκαιου Εμπορίου (WFTO), για να τονίσει τις αρχές και τις αξίες του δίκαιου εμπορίου.

Με τον όρο «Δίκαιο Εμπόριο» (Fair Trade) εννοούμε ένα οργανωμένο κοινωνικό κίνημα, αλλά και μία προσέγγιση στην οικονομία της αγοράς, που στόχο έχει να βοηθήσει τους παραγωγούς στις αναπτυσσόμενες χώρες να λειτουργούν υπό καλύτερες εμπορικές συνθήκες και να προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το κίνημα υποστηρίζει την πληρωμή μεγαλύτερης τιμής σε εξαγωγείς, καθώς και υψηλότερα κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Εστιάζει ιδιαίτερα στις εξαγωγές από αναπτυσσόμενες χώρες προς τις αναπτυγμένες σε είδη, όπως προϊόντα χειροτεχνίας, καφέ, κακάο, ζάχαρη, τσάι, μπανάνες, μέλι, βαμβάκι, κρασί, φρούτα, σοκολάτα, άνθη και χρυσό.

Οι ρίζες του «δίκαιου εμπορίου» μπορούν να αναζητηθούν σε εγχειρήματα που ξεκίνησαν από εκκλησίες στα τέλη της δεκαετίας του '40. Το πρώτο επίσημο κατάστημα “δίκαιου εμπορίου”  άνοιξε το 1958 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη στα τέλη της δεκαετίας του '50, η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam άρχισε να πουλά στα μαγαζιά της χειροτεχνίες που έφτιαχναν Κινέζοι πρόσφυγες.

Παγκοσμίως, το δίκαιο εμπόριο ελέγχεται από την WFTO, που πιστοποιεί συνεταιρισμούς παραγωγών στις αναπτυσσόμενες χώρες και οργανώσεις στις πλούσιες χώρες, που προωθούν τις αξίες και τις αρχές του κινήματος. Σήμερα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο μικροί παραγωγοί σε περισσότερες από 50 αναπτυσσόμενες χώρες συμμετέχουν στην Παγκόσμια Οργάνωση για το Δίκαιο Εμπόριο. Στην Ευρώπη, το Δίκαιο Εμπόριο έχει αναγνωριστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (2006), την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (2009), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (2009) και την Επιτροπή των Περιφερειών (2010).

Στην Ελλάδα, τους σκοπούς του δίκαιου εμπορίου προωθεί από το 2004 η μ.κ.ο. «Fair Trade Hellas». Στόχοι της είναι η προώθηση της ηθικής και υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα, καθώς και η διάθεση στην ελληνική αγορά προϊόντων που προέρχονται από μικρούς παραγωγούς από φτωχές χώρες. Το 2006 η οργάνωση άνοιξε στην Αθήνα το πρώτο κατάστημα με προϊόντα από ολόκληρο τον κόσμο, που βρίσκεται στην οδό Βεΐκου 2 στην Ακρόπολη.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Πανελλήνιες 2016: Αυτές είναι οι διατροφικές συνήθειες της επιτυχίας


Η χρονική περίοδος των Πανελλήνιων Εξετάσεων ξεκινά τη Δευτέρα 16 Μαΐου και μαθητές, όσο και οι γονείς τους, αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα επιτύχουν τις υψηλότερες επιδόσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζει η ισορροπημένη διατροφή, η οποία εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και στη λειτουργία της μνήμης και πνευματικής διαύγειας.

Πώς μπορούμε να "οχυρώσουμε" τον οργανισμό μας απέναντι στο στρες των Πανελληνίων; Υπάρχουν ή όχι διατροφικά tips που ενισχύουν αποδόσεις, μνήμη, νοητική ικανότητα και προφορικό λόγο; 

Γονείς και μαθητές θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους:

1) Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται
Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα, εφόσον συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας, οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε. Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με το καλύτερο καύσιμο, τη γλυκόζη.
Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά (ω3 και ω6) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπου βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την πνευματική διαύγεια.
Έτσι, ιδανικές επιλογές για πρωινό αποτελούν: το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι φρυγανιές, τα cream cracker σίκαλης, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι χυμοί, οι μαλακές μαργαρίνες.


2) Συχνότητα γευμάτων
Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά! Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Υγιεινές προτάσεις για ελαφριά σνακ είναι:
· Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
· Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
· Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού
· Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα
· Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
· 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι
· Αποξηραμένα φρούτα
· 2-3 μπισκότα πολυδημητριακών



3) Ποικιλία τροφίμων
Στη δύσκολη περίοδο των εξετάσεων είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι) προκειμένου ο μαθητής να μη νιώθει στέρηση και να λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνουμε σε τρόφιμα πλούσια σε:
• Ω-3 λιπαρά οξέα: Εμφανίζουν πιο ομαλή ανάπτυξη όλου του νευρικού συστήματος βοηθώντας στην καλύτερη απόδοση σε τεστ νοημοσύνης, προσοχής και μνήμης. Πηγές: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί.
• Σίδηρος: Η έλλειψη του προκαλεί διαταραχές προσοχής, μνήμης και συμπεριφοράς ενώ συνδέεται στενά με χαμηλότερους δείκτες νοημοσύνης (IQ). Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.
• Ψευδάργυρος: Πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας έδειξε ότι τα παιδιά που λάμβαναν συστηματικά ψευδάργυρο είχαν αυξημένη μαθησιακή ικανότητα και επίδοση στο γραπτό λόγο και καλύτερη μνήμη. Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι.
• Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Συμμετέχουν στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και βελτιώνουν τη νοητική ικανότητα. Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως.
• Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ένας από αυτούς είναι και η διατήρηση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Το άγχος και το στρες μειώνουν τα επίπεδα μαγνησίου. Σε περιόδους άγχους και κούρασης ενισχύστε τη διατροφή με μαγνήσιο, ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης. Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πράσινα λαχανικά.


Σωστή ενυδάτωση
Οι μαθητές θα πρέπει να φροντίζουν τα επίπεδα ενυδάτωσης τους (8-10 ποτήρια νερό). Η καλή ενυδάτωση εξασφαλίζει λιγότερη κόπωση, καλύτερη συγκέντρωση και καλύτερη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.
Καλό είναι να αποφεύγονται τα υγρά που περιέχουν ζάχαρη (χυμοί, αναψυκτικά, κακάο), καθώς οδηγούν σε απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση, πράγμα που οδηγεί σε απότομο αίσθημα κόπωσης και μειωμένη συγκέντρωση.
Προτιμήστε το νερό, το γάλα, το τσάι και τους χυμούς φρούτων και φροντίστε να μην φτάνετε στα επίπεδα δίψας για να πιείτε κάτι υγρό.


Η σημασία της άσκησης στην πνευματική απόδοση
Στην αρχαία Ελλάδα γεννήθηκε το αθλητικό ιδεώδες, αφού από τότε ακόμη υποστήριζαν ότι: «Νους υγιής  εν σώματι υγιεί». Η άσκηση αφενός προσφέρει σωματική ευρωστία, αφού ενδυναμώνεται το μυϊκό σύστημα, αυξάνεται ο μεταβολισμός και μειώνεται το ποσοστό σωματικού λίπους και αφετέρου προσφέρει ψυχική ευεξία και καλύτερη πνευματική απόδοση, καθώς οξύνονται η αντίληψη, η προσοχή και η συγκέντρωση του αθλούμενου.
Η φυσική δραστηριότητα βοηθά ιδιαίτερα τους μαθητές ειδικά πριν και κατά την περίοδο των εξετάσεων, αφού αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και εκτόνωσης από το βαρύ και φορτωμένο πρόγραμμα και συγχρόνως βελτιώνει την συγκέντρωση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκηση διεγείρει την αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και συντελεί στην καλή καρδιακή λειτουργία, η οποία οξυγονώνει σωστά τον εγκέφαλο.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που έχουν πλεονάζων σωματικό βάρος και μειωμένη φυσική δραστηριότητα εμφανίζουν προβλήματα στην συγκέντρωση και στην μνήμη σε σχέση με παιδιά που αθλούνταν συστηματικά και είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα συνδέεται μακροπρόθεσμα με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, την διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, καθώς και την βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ψυχολογίας ιδιαίτερα σε έφηβους μαθητές.

Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή!
1. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ή των ημερών των εξετάσεων, δεν πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος.
2. Την τελευταία ημέρα πριν τις εξετάσεις να μην καταναλώνεται φαγητό που προκαλεί αποστροφή στο μαθητή ή φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει το παιδί, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα ξένο τρόφιμο να προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου άγχους της ημέρας.
3. Μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ' επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.
4. Σε περίπτωση που αισθανθείτε αδυναμία, κόπωση, ατονία, ή δεν καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων, καλό είναι να λαμβάνετε πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο ή το φαρμακοποιό.

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη

ΠΗΓΗ: news247.gr
Μίκα Κοντορούση

Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών


Η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών (Word Migratory Bird Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (14-15 Μαΐου το 2016), με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντολογικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την προστασία των αποδημητικών πουλιών και του περιβάλλοντός τους.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!





Φωτογραφίες : Ε.Χ.