22.6.16

Atrium Gym Stars Summer Fiesta


Σας προσκαλούμε την Παρασκευή, 1η Ιουλίου στις 9:30 μ.μ. στην καλοκαιρινή γιορτή του γυμναστηρίου ATRIUM, όπου θα παρουσιαστούν τα προγράμματα :
Zumba®Kids & Zumba®Kids Jr από τη Μπούρη Ντόρα ZIN™
X-Generation stars Zumba® και 
Zumba®Toning από τη Μίκα Κυριακίδη ZIN™.

Ελάτε να περάσουμε μαζί στη Πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους (μπροστά στο παλαιό Δημαρχείο) μια καλοκαιρινή δροσερή βραδιά γεμάτη χορό,κέφι και θετική ενέργεια!!!

Στον ήχο και τα φωτορυθμικά Κώστας Ηλιοπουλος / Μουσικά όργανα-Ηχητικά 
Video-Photography Siaxamis Photography Baggelis Siaxamis Δημοσιογραφική κάλυψη Sfinakia News

Είσοδος ελεύθερη!

Σήμερα τραγουδάμε στο Κουρτάκι...


Σήμερα τραγουδάμε στο Κουρτάκι. Στην παραδοσιακή ταβέρνα "ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ". 

Ο Νίκος Πετσάκος στο μπουζούκι. 
Τραγουδούν : Πέπη Ζαρακά, Γιώργος Μουσταΐρας & οι θαμώνες...

Παραδοσιακή ταβέρνα "ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ" στο Κουρτάκι
Τηλ.: 27510 63199

Το Σάββατο ο 4ος Τσακώνικος Δρόμος στο Λεωνίδιο


Τον 4ο Τσακώνικο Δρόμο διοργανώνει το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 η δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, υπό την αιγίδα του Δήμου Νότιας Κυνουρίας, με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη συμμετοχή του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ» ως τεχνικού συμβούλου του αγώνα. 
Ώρα εκκίνησης 19:00.

Οι διαδρομές είναι οι εξής:

Αγώνας 16.000 μέτρων “Λεωνίδιο – Πούλιθρα – Λεωνίδιο” για ενήλικες

Αγώνας 5.000 μέτρων – Γύρος Λεωνιδίου για δρομείς 15 χρονών και άνω

Παιδικός Αγώνας 2.000 μέτρων για παιδιά 8 – 14 ετών

Παιδικός Αγώνας 1.000 μέτρων για παιδιά 4 – 7 ετών

Περιπατητική βόλτα στην διαδρομή του αγώνα των 16χλμ. Λεωνίδιο – Πούλιθρα – Λεωνίδιο

Ημερομηνία διεξαγωγής: Σάββατο 25/6/2016
Τόπος διεξαγωγής : Λεωνίδιο Νότιας Κυνουρίας Αρκαδίας
Ώρα εκκίνησης : 19:00

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ

16:30: Άνοιγμα γραμματείας αγώνων, στην Πλατεία Ηρώων, δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο Λεωνιδίου, παραπλεύρως της γέφυρας του ποταμιού του Λεωνιδίου
18:30: Εκκίνηση της περιπατητικής βόλτας στην διαδρομή του μεγάλου αγώνα(Λεωνίδιο – Πούλιθρα – Λεωνίδιο)
18:35: Εκκίνηση του αγώνα των 2.000 μέτρων για παιδιά ηλικίας 8 – 14 ετών.
18:50: Εκκίνηση του αγώνα των 1.000 μέτρων για παιδιά ηλικίας 4 – 7 ετών.
19:00: Εκκίνηση των 2 βασικών αγώνων – 5 & 16χλμ.
21:30: Λήξη των αγώνων
21:35: Απονομές αγώνων και τελετή λήξης.

Σεμινάριο για τον τουρισμό στις 27 Ιουνίου στην Τρίπολη


Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, σε συνεργασία με τo Grow Greek Tourism Online, πρωτοβουλία της Google, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τον ΣΕΤΕ
διοργανώνει δωρεάν σεμινάριο για τις ψηφιακές δεξιότητες τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αρκαδίας
(25ης Μαρτίου & Πανός 21).

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών τουρισμού, και όχι μόνο, σε όλη την Ελλάδα και η εκπαίδευσή τους σε διαδικτυακά εργαλεία.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2014 & 2015 σε 8 προορισμούς και πλέον εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας,πραγματοποιούνται δωρεάν σεμινάρια σε 30 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, διάρκειας 1 – 1,5 ώρας.

Εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε πως μπορείτε να αναπτύξετε την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο ακόμα και με δωρεάν εργαλεία, δηλώστε συμμετοχή μιας και λόγω περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για επιπλέον πληροφορίες για το πρόγραμμα αλλά και για να δηλώσετε συμμετοχή, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Grow Greek Tourism Online
(https://events.withgoogle.com/grow-greek-tourism-online-peloponnesos/arkhike).

Σπαθόχορτο ή Βάλσαμο (Hypericum Perforatum)


ΣΠΑΘΟΧΟΡΤΟ ή ΒΑΛΣΑΜΟ (Hypericum Perforatum)
(Υπέρικο το διάτρητο)
Οικ. Υπερικίδων (Hypericaceae)

Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια γνώριζαν και εκτιμούσαν τις επουλωτικές ιδιότητες αυτού του φυτού Γι´αυτό και η δημοτική μας μούσα το ύμνησε μια και μ’ αυτό όπλιζε η μάνα τον γιο της που πήγαινε στον πόλεμο.

Στην δύση είναι γνωστό με την ονομασία St.John’s wort oil και λέγεται ότι πήρε το όνομα αυτό από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννου της Ιερουσαλήμ οι οποίοι θεράπευαν με αυτό τις πληγές τους  στις μάχες των σταυροφοριών. Στο Άγιο Όρος δεν λείπει από κανένα κελλί το Βαλσαμέλαιο, που φτιάχνουν οι ίδιοι, ως βασικό φάρμακο για όλο το χρόνο με ευρύ πεδίο εφαρμογών.   

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ :
Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται όλα τα υπέργεια μέρη του φυτού. Η δράση του είναι αντιφλεγμονώδης, στυπτική, επουλωτική και ηρεμιστική. Το βάλσαμο όταν ληφθεί εσωτερικά έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων. Θεωρείται κατάλληλο βότανο για τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης που οδηγούν σε ευερεθιστότητα και ανησυχία. Ωστόσο συνίσταται να μην χρησιμοποιείται όταν υπάρχει έντονη κατάθλιψη και σε καμία περίπτωση αν ο ασθενής λαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Καταπραΰνει τη συνδετικίτιδα, την ισχιαλγία και τους ρευματικούς πόνους. Εξωτερικά είναι ένα πολύτιμο επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες βότανο. Σαν λοσιόν επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων, μωλωπισμών κιρσών φλεβών και εγκαυμάτων. Το έλαιο του είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ηλιακά εγκαύματα.

Το βαλσαμέλαιο παρασκευάζεται από τις ανθοφόρες κορυφές του βοτάνου. Έχει ένα έντονο κόκκινο χρώμα και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό σε προβλήματα φλεγμονών του δέρματος , των μυών και του συνδετικού ιστού. Χρειάζεται μόνο προσοχή στη χρήση του, γιατί δεν κάνει να εκθέτουμε την περιοχή επάλειψης στον ήλιο.

ΧΡΗΣΗ :

Ως έγχυμα χορηγείτε σε περιπτώσεις  άγχους, νευρικής έντασης, ευερεθιστότητας ή συναισθηματικές διαταραχές που έχουν σχέση με την εμμηνόπαυση ή το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό βότανο και το αφήνουμε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Το βάμμα το χρησιμοποιούμε για ένα διάστημα περίπου 2 μηνών σε περιπτώσεις μακροχρόνιας νευρικής έντασης που οδηγεί σε εξάντληση και κατάθλιψη. Στα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους μπορούμε να δώσουμε 5-10 σταγόνες το βράδυ.

(Οι πληροφορίες προέρχονται από άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα)

Οι παραπάνω πληροφορίες είναι ενδεικτικές και δεν αποτελούν ιατρική συνταγή.

Βαριά πρόστιμα σε όσους αφισορυπαίνουν στο Ναύπλιο


Συνεδρίασε χθες Τρίτη 21 Ιουνίου, το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου και ένα από τα θέματα που απασχόλησαν επί μακρόν το σώμα ήταν ο κανονισμός που αφορά την υπαίθρια διαφήμιση στο Δήμο Ναυπλιέων γενικότερα αλλά και το μεγάλο πρόβλημα που έχει η πόλη του Ναυπλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επί το πλείστον με την αφισορύπανση και όλες τις επιμέρους πτυχές του ζητήματος.

Στην σύνταξη του κανονισμού που θα αφορά τους χώρους, τα σημεία και τον τρόπο για την προβολή εκδηλώσεων, πανηγυριών, θεατρικών παραστάσεων και γενικότερα διαφημίσεων, με  βαριά πρόστιμα προς τους παραβάτες προσανατολίζεται η δημοτική αρχή που τις επόμενες ημέρες θα φέρει προς ψήφιση τον υπό σύνταξη κανονισμό.

Στο δημοτικό συμβούλιο έγιναν τοποθετήσεις για την άσχημη κατάσταση που παρουσιάζεται με την ανεξέλεγκτη αφισοκόλληση και την ανάρτηση παντός είδους διαφημίσεων τους καλοκαιρινούς μήνες και την αδυναμία από την υπηρεσία καθαριότητας να ανταπεξέλθει σε τόσο μεγάλο φόρτο εργασίας λόγω και του περιορισμένου εργατικού δυναμικού.


ΠΗΓΗ: argolikeseidhseis.gr

Οι νεκροί στην Κορινθία αυξάνονται... Έξι νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο!


Νεκρός από σφαίρα κυνηγετικού όπλου εντοπίστηκε, πριν από λίγα λεπτά, ένας άνδρας 59 χρόνων στο Μελίσσι Ξυλοκάστρου.

 Άμεσα στο σημείο κλιμάκιο της αστυνομίας και το ΕΚΑΒ.



ΠΗΓΗ: korinthostv.gr

"Η σύντομη ζωή της Μαργαρίτας Περδικάρη" την Παρασκευή στο Μπουσουλοπούλειο Θέατρο Άργους


Οι μαθητές του Πρώτου Γυμνασίου Άργους που συμμετείχαν στο πρόγραμμα "Η ιστορία της Ελλάδας του Εικοστού Αιώνα μέσα από την τέχνη" παρουσιάζουν την Παρασκευή 24-06-2016 και ώρα 20:30 στο Μπουσουλοπούλειο Θέατρο Άργους την παράσταση "Η σύντομη ζωή της Μαργαρίτας Περδικάρη", μια διασκευή βασισμένη στο διήγημα "Μαργαρίτα Περδικάρη"του Δημήτρη Χατζή και στο θεατρικό έργο "Καληνύχτα Μαργαρίτα"του Γεράσιμου Σταύρου. 

Η παράσταση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου και της Διεύθυνσης και του Συλλόγου των Καθηγητών του Γυμνασίου.

Στην Τρίπολη αύριο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης


Στην Τρίπολη θα βρεθεί αύριο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Στις  10.30 το πρωί, θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης με θέμα: “Η Αγροτική Ανάπτυξη της χώρας”.

Μετά την ομιλία, θα υπάρξει η δυνατότητα διαλόγου με τις Αγροτοκτηνοτροφικές Οργανώσεις και με παρευρισκόμενους Αγρότες και Κτηνοτρόφους!

Στην ημερίδα θα μιλήσει εκτός από τον υπουργό  και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Χαράλαμπος Κασίμης, ενώ θα χαιρετήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

«Σκοπός των εκδηλώσεων αυτών είναι, αφενός μεν να υπάρξει ενημέρωση του αγροτικού κόσμου, αφετέρου να ακούσουμε τους ίδιους τους αγρότες και τους φορείς τους μέσα από έναν οργανωμένο και παραγωγικό διάλογο», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.


Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στα δάση της Λακωνίας λόγω κινδύνου πυρκαγιάς


Με απόφαση της αντιπεριφερειάρχου Λακωνίας, Ντίας Τζανετέα, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων στα δασικά συμπλέγματα της Λακωνίας.

Συγκεκριμένα, σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και όλες τις ημέρες που υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς με δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5, απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλο το δάσος του Πάρνωνα, στον Ανατολικό Ταΰγετο, στο δάσος του Ζάρακα, καθώς και στις αναδασώσεις Βρεσθένων και Βασιλακίου.

Επίσης την ίδια χρονική περίοδο και όταν ο δείκτης επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στο 4 και 5, απαγορεύεται η διέλευση περιπατητών στο Φαράγγι του Οιτύλου από την εθνική οδό Αρεόπολης-Καλαμάτας μέχρι την Ιερά Μονή Σπηλαιώτισσας, καθώς και η διέλευση οχημάτων στο δρόμο από Μονή Δεκούλου προς Φαβάτου.

Του μέτρου εξαιρούνται οι κάτοικοι των χωριών εντός των δασικών συμπλεγμάτων, οι κτηνοτρόφοι που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες θέσεις εντός του δάσους, καθώς και όσοι διαθέτουν ειδική άδεια του δασαρχείου της περιοχής.

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο, του επιβλήθηκε και πρόστιμο 30.000 € για την δολοφονία του κουταβιού στο Πλατύ

Το Αστυνομικό Τμήμα Πλατέος Ημαθίας βεβαίωσε σήμερα (σύμφωνα με το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012) το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ στον Κυριάκο Π. που σκότωσε χτυπώντας μέχρι θανάτου ένα κουτάβι χθες το απόγευμα στην αυλή του σπιτιού στο Πλατύ.

PlatyImathiasKoutavaki (2)
To ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου επειδή μπήκε στην αυλή του!

Ο 50χρόνος δράστης, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η Βάσω Τάκη, που είναι δικηγόρος και πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Ημαθίας «ΖΩ.Η.», σήμερα δικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Του επιβλήθηκε χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και ποινή φυλάκιση ενός έτους, με τριετή αναστολή. Πλέον την επικύρωση του προστίμου των 30.000 θα κάνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Η διαδικασία επιβολής και κύρωσης του διοικητικού προστίμου

Το πρόστιμο το βεβαιώνει το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα, όπως ορίζει η νομοθεσία, και το επικυρώνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της αρμόδιας Περιφέρειας ή του αρμόδιου Δήμου αφού ακούσει την ένσταση που μπορεί να καταθέσει ο δράστης.

prostimo30000euro
30.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο για κάθε ζώο που θανατώνεται ή κακοποιείται ορίζει ο νόμος...

Το πρόστιμο στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. του παραβάτη για τα περαιτέρω. Ο νόμος ορίζει ότι το διοικητικό πρόστιμο καταβάλλεται στον δικαιούχο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.):

- κατά το ήμισυ, εντός δέκα (10) ημερών από τη βεβαίωση της παράβασης.

- χωρίς έκπτωση, εντός δύο (2) μηνών από τη βεβαίωση της παράβασης.

Μετά την πάροδο άπρακτης της ανωτέρω προθεσμίας, το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται υποχρεωτικά εντός τριών (3) μηνών από τον οικείο Ο.Τ.Α. στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας του παραβάτη.


ΠΗΓΗ: zoosos.gr

Ανακαλύφθηκαν στον Πειραιά οι ναυτικές βάσεις της αρχαίας τριήρους!



Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΛΙΤΙΝΑ

Ναυτικές βάσεις και τεράστια τείχη που μαρτυρούν την δύναμη του ναυτικού της Αθήνας, που κυριαρχούσε στην Μεσόγειο τον 5ο αιώνα π.Χ., αποκαλύφθηκαν και χαρτογραφήθηκαν πρόσφατα στον υποθαλάσσιο χώρο στο λιμάνι του Πειραιά. Οι απρόσμενες αυτές ανακαλύψεις δίνουν ώθηση στους αρχαιολόγους να εντοπίσουν μια τριήρη, η οποία αποτελεί «το Άγιο Δισκοπότηρο της υποβρύχιας αρχαιολογίας»!

Οι υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ανασκαφές στην θαλάσσια περιοχή της Ζέας και της Μουνιχίας έφεραν για πρώτη φορά στο φως τις ναυτικές βάσεις του Πειραιά, τα νεωλκεία και τις οχυρώσεις του λιμανιού, ανακάλυψη που αποκτά ισάξια σπουδαιότητα με την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και την Αρχαία Αγορά, όπως δηλώνει στην «Haaretz» ο Bjørn Lovén, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και διευθυντής του έργου «ZHP –Zea Harbor Project». Η συγκεκριμένη ανασκαφή αποκαλύπτει ένα από τα πολλά συστατικά στοιχεία της παντοδυναμίας της αρχαίας Αθηναϊκής ναυτικής δύναμης, που υπήρξε η θαυμαστή πολεμική μηχανή της εποχής και θριάμβευσε στην μάχη της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ.



Στην περιοχή της Ζέας και της Μουνιχίας στον Πειραιά αποκαλύφθηκαν μαζικές οχυρώσεις και 15 δομές – υπόστεγα πλοίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να στεγάσουν τα πλοία που αποσύρονταν στην ξηρά. Μετά από ανασκαφές στην περιοχή της Μουνιχίας αποκαλύφθηκαν 6 υπόστεγα – καταφύγια πλοίων και στην περιοχή της Ζέας άλλα 9. Οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι ότι οι δομές αυτές κάποτε στέγαζαν τα αρχαία Αθηναϊκά πολεμικά πλοία, τις τριήρεις. Βάσει της κεραμικής και της μεθόδου του άνθρακα -14 σε ένα κομμάτι ξύλου που βρέθηκε ανάμεσα στα θεμέλια μιας κιονοστοιχίας οι 15 δομές συνολικά τοποθετήθηκαν χρονικά μεταξύ του 520 – 480 π.Χ. ή λίγο αργότερα. Ο Bjørn Lovén σημειώνει ότι τα θεμέλια κάτω από τις στήλες ήταν 4 πόδια πλάτος, ενώ τα υπόστεγα τα ίδια είχαν πλάτος πάνω από 19 πόδια, ύψος πάνω από 26 πόδια και μήκος 164 πόδια.



Η όλη ανακάλυψη ξεκίνησε κυριολεκτικά από μια ευτυχή συγκυρία, καθώς το 2010 ένας ηλικιωμένος ψαράς οδήγησε τους αρχαιολόγους στην αρχαία στήλη που συνήθιζε από παιδί να κάθεται και να ψαρεύει στη βόρεια πλευρά της Μουνιχίας στον Πειραιά. Οι δύτες στην συνέχεια οδηγήθηκαν από τον ψαρά μέσα από έναν σκοτεινό λαβύρινθο από αλυσίδες πρόσδεσης, άγκυρες και συντρίμμια, με ορατότητα μόλις 20 εκατοστά, ώσπου σκόνταψαν στην απρόσμενη ανακάλυψη: τα ερείπια ενός αρχαίου βυθισμένου μνημειώδους τείχους με μεγάλα τμήματα ογκόλιθων οργανωμένα σε τρεις κιονοστοιχίες.



«Αυτά τα υπόστεγα πλοίων χτίστηκαν στα χρόνια της νεαρής Αθηναϊκής δημοκρατίας. Είναι μια δελεαστική σκέψη ότι κάποιες από τις Αθηναϊκές τριήρεις που πολέμησαν κατά των Περσών στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ. πιθανότατα στεγάστηκαν σε αυτά τα πλοία-υπόστεγα… Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η πολύ σημαντική μάχη στο Στενό της Σαλαμίνας, ακριβώς δυτικά του Πειραιά – ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία – δημιούργησε ένα πάρα πολύ ισχυρό δεσμό μεταξύ των περισσότερων από τους πολίτες. Έτσι το Αθηναϊκό ναυτικό εξελίχθηκε σε ραχοκοκαλιά της πρώτης δημοκρατίας στον κόσμο κατά τη διάρκεια του 5ου αι. π.Χ. Η εκσκαφή που κάναμε, στην ουσία, είναι τα υλικά κατάλοιπα της εν λόγω εξαιρετικής ιστορικής εξέλιξης », προσθέτει ο Bjørn Lovén.

Η κυριαρχία του Αθηναιϊκού ναυτικού μέσα από της συμμαχίες της απλωνόταν σε 150 νησιωτικές και παράκτιες πόλεις, με έλεγχο των ακτών μέχρι τη Μαύρη θάλασσα, τις Ισραηλιτικές ακτές και το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, ενώ ταυτόχρονα το λιμάνι του Πειραιά υπήρξε απόρθητο, καθώς δεν είχε ποτέ κατακτηθεί από εχθρούς λόγω του εξαιρετικού συστήματος των παράκτιων και λιμενικών οχυρώσεων που διέθετε.



Νέα στοιχεία που βρέθηκαν μετά το «ZHP Zea Harbor Project» και κατά μήκος της ακτογραμμής της Ζέας συμπεριλαμβάνουν εκτεταμένα υποθαλάσσια τείχη, και μια προηγουμένως άγνωστη φάση των εγκαταστάσεων αυτών. Ο Mads Møller Nielsen, ερευνητής του έργου, ο οποίος μελέτησε τις οχυρώσεις – λιμάνια αναφέρει, ότι το λεγόμενο λιμάνι «Κλειστός», ένα «κλειστό λιμάνι» όπως και τα περισσότερα πολεμικά λιμάνια του χρόνου, οχυρώθηκε στην ακτογραμμή και είχε μια μεγάλη κεντρική πύλη εισόδου μέσω της οποίας όλα τα πλοία έπρεπε να περάσουν για να εισέλθουν. Σε αρχαίες Ελληνικές πηγές καταγράφεται ο τρόπος που το λιμάνι μπορούσε να σφραγίζεται, με τη βοήθεια μιας αλυσίδας που ανασυρόταν μεταξύ δύο μεγάλων τετράγωνων πύργων σε κάθε πλευρά της εισόδου του λιμανιού. Όχι μόνο τα εχθρικά πλοία θα έπρεπε να νικήσουν δύο πύργους στην είσοδο, θα έπρεπε να το πράξουν υπό συνεχές μπαράζ στα οχυρωματικά έργα κατά μήκος της ακτής. «Θα ήταν ένα σχεδόν απόρθητο λιμάνι», λέει ο Møller Nielsen.

Ο Bjørn Lovén σκοπεύει να συνεχίσει τις ανασκαφές και στο μέλλον: «Δεν θα εξειδικεύσουμε την έρευνά μας για να αναζητήσουμε μία τριήρη – το Άγιο Δισκοπότηρο της υποθαλάσσιας αρχαιολογίας. Αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ερευνήσουμε αυτό το περίφημο πολεμικό πλοίο και να συνεχίσουμε να ερευνάμε και να ερευνάμε – διότι κάπου θα πρέπει να κρύβεται ένα στα ιζήματα», δηλώνει στο «Discovery».

Ο Bjørn Lovén παρήγαγε την ταινία «The Wooden Wall Battle of Salamis, 480 BC», που περιγράφει την ιστορία της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και τις μνημειώδεις αρχαίες Αθηναϊκές ναυτικές βάσεις στον Πειραιά:

https://www.youtube.com/watch?v=Notudc9Q2aw




Το «ZHP -Zea Harbor Project» διεξήχθη από το 2001 – 2012, λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα και διευθύνεται από τον Δρ Bjørn Lovén. Το έργο εποπτεύεται κυρίως από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, και έχουν διεξαχθεί κάποιες έρευνες στη γη κάτω από την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων. Το Ίδρυμα Carlsberg υπήρξε κύριος χορηγός του έργου από το 2004.


https://www.facebook.com/Zea-Harbour-Project-123240157745991/

http://www.zeaharbourproject.dk/

Βραχάτι: Μαρτυρίες ότι ο 85χρονος σκότωσε τον γιο του στον ύπνο του


Ένα 24ωρο έχει περάσει από την οικογενειακή τραγωδία στο Βραχάτι Κορινθίας και ακόμα η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να πιστέψει τα όσα έγιναν το πρωί της Τρίτης στη μονοκατοικία του 85χρονου πρώην ιπτάμενου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας και πιλότου της Ολυμπιακής. 

Στο Βραχάτι, έξω από το σπίτι όπου εκτυλίχθηκε η τελευταία πράξη του δράματος τα αυτοκίνητα των ντόπιων περνούν και χαμηλώνουν ταχύτητα προκειμένου να ρίξουν μια ματιά στην αυλή όπου εντοπίστηκε νεκρός ο πατέρας που σκότωσε το ίδιο του παιδί και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του με το ίδιο όπλο.

Η εικόνα μοιάζει να έχει βγει από ταινία: η μπουγάδα με τα ρούχα τους απλωμένη στην ταράτσα του σπιτιού και ακριβώς κάτω, στην αυλή, το σημείο όπου ο 85χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του.

Όπως ανέφερε στο ιδιόχειρο σημείωμα που βρέθηκε στο κομοδίνο του σπιτιού του ο παιδοκτόνος και αυτόχειρας προτίμησε να... θυσιάσει τον γιο και τη ζωή του προκειμένου να μην αρρωστήσει από τη στενοχώρια του ο μικρότερος γιος του. 

Μια ζωή γεμάτη δυσκολίες αφού έχασε τη γυναίκα του από καρκίνο αναλαμβάνοντας μόνος του να μεγαλώσει τα παιδιά του με τον μεγάλο γιο να έχει εκδηλώσει από μικρή ηλικία ψυχολογικές διαταραχές. Την ίδια ώρα το καθήκον τον καλούσε να βγάλει από το μυαλό του τα όσα ζούσε στην οικογενειακή του ζωή προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της δουλειάς του. Επί σειρά ετών  πετούσε στους αιθέρες τόσο με πολεμικά, όσο και με πολιτικά αεροπλάνα με τους ντόπιους να κάνουν λόγο για έναν εξαίρετο πιλότο. 

«Τους ξέραμε... Είχε πρόβλημα το παιδί, αλλά έκανε θεραπεία. Δεν είχε δημιουργηθεί ποτέ φασαρία, ήταν πάντα χαμογελαστός. Τώρα μέσα στο σπίτι το τι γινόταν το ήξεραν μόνο αυτοί», λέει κάτοικος της περιοχής. 

Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία στο χωριό τις τελευταίες ώρες ακούγονται και λέγονται πολλά, ωστόσο συγγενείς του 85χρονου και του 49χρονου γιου του σπεύδουν να διαψεύσουν τα πάντα. 

Άλλος κάτοικος της περιοχής υποστηρίζει πως ο 49χρονος ήταν ήρεμος και χαρούμενος, χαρακτηριστικά θυμάται να του λέει να ελευθερώσει το καναρίνι που είχε στο μαγαζί του, σημειώνοντας πως ήταν ένα παιδί που είχε ευαισθησίες. 

«Δεν το χωράει ο νους μας. Κανείς δεν μπορεί να το πιστέψει», λέει συγκλονισμένος γείτονας του 85χρονου ο οποίος διερωτάται πώς είναι δυνατόν να σκοτώσεις το ίδιο σου το παιδί σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν άντεχε να φροντίσει τον γιο του θα μπορούσε να το βάλει σε κάποια κλινική.
Σκότωσε τον γιο του την ώρα που κοιμόταν;

Την ίδια ώρα στην περιοχή λέγεται πως ο 85χρονος σκότωσε τον γιο του την ώρα που κοιμόταν και ύστερα από λίγα λεπτά βγήκε στην αυλή και έδωσε τέλος και στην δική του ζωή, πληροφορία που ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.  

Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι ο 85χρονος πρώην πιλότος είχε ενημερώσει την κοπέλα που τους πρόσεχε και καθάριζε το σπίτι να μην έρθει το πρωινό της Τρίτης γιατί όπως λέγεται της είπε ότι σκόπευε να πάει για φαγητό με τους δύο του γιους. Η ίδια ωστόσο υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει τίποτα και δεν επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής. 



Είχε προαναγγείλει την πράξη του;

Αίσθηση έχει προκαλέσει και η πληροφορία που θέλει τον 85χρονο να είχε εκμυστηρευτεί στο καφενείο όπου σύχναζε ότι σκοπεύει να δολοφονήσει τον γιο του κάτι που επίσης δεν επιβεβαιώθηκε από πελάτες που σήμερα βρίσκονταν εκεί. 

«Ήταν σπουδαίος πιλότος, είχε γυρίσει όλο τον κόσμο. Μελετούσε προσεκτικά το κάθε του ταξίδι. Ήταν καλός άνθρωπος και χαμηλών τόνων», λέει επιστήθιος φίλος του 85χρονου ο οποίος κάνει λόγο για έναν αξιωματικό που είχε αφήσει εποχή στα νιάτα του.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν του είχε πει τίποτα αλλά και πως τα βάσανά του δεν ήθελε να τα μοιράζεται. Το μόνο που γνώριζε ήταν πως στο σπίτι πατέρας και γιος καβγάδιζαν με τις διαφωνίες τους να είναι κυρίως οικονομικές. Ο 49χρονος φέρεται να ζητούσε πολλές φορές χρήματα από τον πατέρα του ο οποίος αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τέλος λέγεται πως πριν ενάμιση χρόνο ένας γείτονας προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα σε έναν από τους καβγάδες που είχε ο 49χρονος με τον πατέρα του και το αποτέλεσμα ήταν να του επιτεθεί. Ο γείτονας κάλεσε την αστυνομία και ο 49χρονος έπειτα από το περιστατικό είχε νοσηλευτεί για περίπου ένα μήνα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αττικής. 


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Φρίκη στην Πατρών - Κορίνθου: Λύθηκε το χειρόφρενο και το φορτηγό τους... έλιωσε


Νεκροί και οι δύο οδηγοί των οχημάτων - Όλα ξεκίνησαν όταν ο οδηγός του ενός σταμάτησε το φορτηγό του για να βοηθήσει τον δεύτερο οδηγό του οποίου το όχημα είχε υποστεί βλάβη... 

Δυο νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός του τροχαίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο 136ο χιλιόμετρο της Νέας Εθνικής Οδού Πατρών - Κορίνθου στο ύψος του Δερβενίου. Στο τροχαίο ενεπλάκησαν δύο φορτηγά οχήματα με τους οδηγούς, ηλικίας 34 και 42 ετών, να συνθλίβονται όταν το χειρόφρενο του ενός εκ των δύο μεγάλων οχημάτων λύθηκε.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο οδηγός του ενός σταμάτησε το φορτηγό του για να βοηθήσει τον δεύτερο οδηγό του οποίου το όχημα είχε υποστεί βλάβη. 

Ξαφνικά, σύμφωνα με την Αστυνομία, το μπροστινό φορτηγό κύλησε και τους εγκλώβισε μεταξύ των δύο φορτηγών, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό των οδηγών, που απεγκλώβισε η Πυροσβεστική.

Προανάκριση διενεργεί η τροχαία αυτοκινητοδρόμων Κορινθίας.


Πηγή: thebest

Κροατική κωμωδία την Πέμπτη στο «Δον Κιχώτη»


Την κροατική κωμωδία του Βίνκο Μπρεσάν «Θεϊκό δώρο» (The Priest’s Children) θα προβάλει ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) την Πέμπτη 23 Ιουνίου. Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Υπόθεση: Ο πατήρ Φαμπιάν αναλαμβάνει καθήκοντα σε ένα μικρό νησί των Δαλματικών ακτών που μαστίζεται από υπογεννητικότητα. Υπό την απειλή να μειωθεί το καθολικό ποίμνιο του, συλλαμβάνει ένα σατανικό σχέδιο. Με τη βοήθεια του περιπτερά του χωριού τρυπάνε όλα τα προφυλακτικά που είναι προς πώληση, ενώ αργότερα μπαίνει στο κόλπο και ο φαρμακοποιός του χωριού, ο οποίος αντικαθιστά τα αντισυλληπτικά χάπια με βιταμίνες. Σύντομα, μία σειρά από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες θα προκαλέσουν το απόλυτο χάος και το αφελές σχέδιο θα φανερώσει όλες τις αδυναμίες του.

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ : Πωλούνται κουνέλια στη Νέα Κίο


Ενδιαφέρεστε για κουνέλια Νέας Ζηλανδίας και ντόπια 50 - 80 ημερών; 

Πληροφορίες: 6978141304


«Αναζητώντας τις δυναμικές του Σύγχρονου Σχολείου» - Επιστημονικό συνέδριο σε Άργος και Ναύπλιο


Το Ετήσιο Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή- Λογοθεραπεία- Συμβουλευτική του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Επιστημονικό Σωματείο Ε.Σ.Σ.Λ.Ε.Π.Ε. διεξάγουν για δεύτερη συνεχή χρονιά επιστημονικό συνέδριο στις πόλεις του Άργους και του Ναυπλίου με θέμα «Αναζητώντας τις Δυναμικές του Σύγχρονου Σχολείου (VI)».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 19 έως και την Κυριακή 24 Ιουλίου.

Απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς, διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες, ειδικούς επιστήμονες, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στελέχη της εκπαίδευσης, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους μεταπτυχιακούς, φοιτητές Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. και σε όποιον ενδιαφέρεται να προσεγγίσει, να ενημερωθεί και να αποκτήσει εξειδικευμένες γνώσεις στα επιστημονικά αντικείμενα που πραγματεύονται.

Σημειώνεται ότι θα παρουσιαστούν Κεντρικές Ομιλίες Μελών ΔΕΠ και Σχολικών Συμβούλων. Επιπλέον το Συνέδριο έχει σκοπό τη διάχυση των καλών πρακτικών των εκπαιδευτικών της πράξης, καθώς και την ανάδειξη νέων επιστημόνων του χώρου, οι οποίοι μπορούν να παρουσιάσουν τις δικές τους εισηγήσεις.

Επιπρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με τον ακριβή χώρο διεξαγωγής, τη συμμετοχή, την κατάθεση ερευνών-μελετών αλλά και τις κύριες θεματικές του συνεδρίου, μπορείτε να αναζητήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: 
http://www.slideshare.net/Logotherapy-esslepe/vi-61283300/1

Ανδρέας Παπανδρέου: 20 χρόνια από τον θάνατό του


Του χρωστάμε ή χρωστάμε εξαιτίας του; Ιδού η απορία…

Τα ερωτήματα ποιος ήταν και τι πέτυχε ή ποιες είναι οι ευθύνες του για τη σημερινή κατάσταση της χώρας συνεχίζουν να απασχολούν το πολιτικό ρεπορτάζ. Παρότι έχουν περάσει 20 χρόνια από τον θάνατό του, ο ΑΝΔΡΈΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ συνεχίζει να ενώνει (κάποιους) και να να διχάζει (άλλους). Η πολιτική (και οι πολιτικοί) φαίνεται δεν έχει αποφασίσει ακόμη ότι έχει έρθει η ώρα να τον αφήσει στην αρμοδιότητα της ιστορίας.

Ο λαός τον φώναζε Ανδρέα. «Γιατί είδε σε αυτόν τον εαυτό του» λένε οι ψυχολόγοι. «Ήταν το αντίβαρο στη αριστοκρατική του καταγωγή» προτιμούν να επισημαίνουν για αυτόν ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές.

Το σίγουρο είναι πως ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ήξερε, ή πίστευε έστω, πως οι άνθρωποι ζούμε μόνο μία φορά. Και προσπάθησε να χωρέσει στα χρόνια του όσα περισσότερα μπορούσε. Άνθρωπος με γνώση του παρελθόντος και όραμα για το μέλλον που ζούσε έντονα την εποχή του.

Γεννήθηκε Έλληνας, γιος πρωθυπουργού. Σπούδασε και έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στην Ελλάδα επί Δεξιάς. Έγινε βουλευτής με το κόμμα του πατέρα του. Συγκρούστηκε μαζί του και έκανε το δικό του. Έκανε δύο γάμους και τέσσερα παιδιά. Δεν δίστασε να χωρίσει τη γυναίκα της ζωής του, παρότι τα χρόνια είχαν περάσει. Σε όλα τα χρόνια του έγγαμου βίου του συνέχιζε να έχει προσωπική ζωή. Μετά τη Μαργαρίτα οδήγησε στα σκαλιά της εκκλησίας και της εξουσίας και τη Δήμητρα.

Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς το αποτύπωμα μιας τέτοιας προσωπικότητας. Θα το επιχειρήσουμε μέσα από δέκα… ναι για τον Ανδρέα:

Ήταν χαρισματικός; Ναι.
Ηγέτης; Ναι.
Λαϊκιστής; Ναι.
Ρεαλιστής και εκσυγχρονιστής; Ναι.
Είπε ψέματα; Ναι;
Έκανε την πλειοψηφία όσων υποσχέθηκε; Ναι.
Άλλαζε πολιτική; Ναι.
Άλλαξε τη χώρα; Ναι.
Βελτίωσε τη ζωή των Ελλήνων και τη διεθνή θέση της χώρας; Ναι.
Αύξησε το δημόσιο χρέος; Ναι.



Ο Ανδρέας Παπανδρέου ως πρωθυπουργός αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση. Έδωσε ρόλο στους συνδικαλιστές και τους φοιτητές. Επιλογές που γύρισαν μπούμερανγκ. Δημιούργησε το ΕΣΥ. Ενίσχυσε τον κοινοβουλευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο. Την ισότητα των δύο φύλων. Κατάργησε την προίκα. Ψήφισε τον Νόμο Πλαίσιο του 1982 για τα ΑΕΙ. Έδωσε συντάξεις στα «περήφανα γηρατιά». Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Έκανε αρθρόες προσλήψεις. Διεύρυνε τους ορίζοντες της εξωτερικής πολιτικής. Έδωσε περιεχόμενο στην έννοια του κοινωνικού κράτους. Ανέδειξε νέα πρόσωπα και νέα… τζάκια. Κατηγορήθηκε πως διέλυσε τη δημόσια διοίκηση, κατηγορήθηκε για κομματικές προσλήψεις (αναξιοκρατία) και διαφθορά.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Ημερίδα για το μητρικό θηλασμό από την Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου


Η Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου διοργανώνει την Κυριακή 26 Ioυνίου, στις 6:30 μ.μ., στο εργατικό κέντρο Ναυπλίου, ημερίδα για το μητρικό θηλασμό.

Οι εισηγήσεις -σύμφωνες πάντα με την τελευταία επιστημονική γνώση- θα βοηθήσουν ώστε να δοθούν χρήσιμες συμβουλές-οδηγίες και απαντήσεις στα πιο συχνά ερωτήματα, ρίχνοντας ταυτόχρονα φως στις πτυχές που βοηθούν στην επιτυχία του μητρικού θηλασμού.

Θέματα:
1. Μύθοι και αλήθειες
2. Γιατί μητρικός θηλασμός μπαμπά;
3. Οφέλη θηλασμού για το παιδί και τη μητέρα.

Ομιλήτριες:
κα Άντα Παλαντζιάν (σύμβουλος θηλασμού της LLL)
κα Κορίνα Μουζάκη (σύμβουλος θηλασμού της LLL)
κα Ντίνα Μιχαλοπούλου (παιδίατρος- διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας ibclc)

Η ημερίδα αυτή αφορά επαγγελματίες υγείας, φοιτητές, ζευγάρια, γονείς, έγκυες, μανούλες, θηλάζουσες πρώην, νυν ή μέλλουσες, πεθερές, θείες, θείους, φίλους και υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού.


Εκδήλωση για συλλογή πλαστικών καπακιών, σήμερα στην Τρίπολη


Ο Δήμος της Τρίπολης και ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία του Νομού Αρκαδίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, συμμετέχουν σήμερα, σε προσπάθεια συλλογής πλαστικών καπακιών.

Στόχος του συλλόγου ΑΜΕΑ Αρκαδίας, να υπάρξει ικανή συλλογή καπακιών ώστε να μπορέσει ο σύλλογος να αποκτήσει και νέο αναπηρικό αμαξίδιο για τις ανάγκες των μελών του.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 9 το βράδυ στην Πλατεία Πετρινού, όπου και θα υπάρξει και ζωντανή σύνδεση με ψυχαγωγική εκπομπή του εν’ λόγω καναλιού. Για τον λόγο αυτό, χθες, δόθηκε και σχετική συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Τρίπολης.

Τα καπάκια μαζεύονται και δίνονται στα εντευκτήρια του συλλόγου ΑΜΕΑ, στο παλαιό Δημαρχείο. Αξίζει εδώ να τονιστεί, ότι χρειάζεται ένας τόνος καπάκια για να υπάρξει αγορά αμαξιδίου.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

H μάχη στα Κανελάκια Αρκαδίας


Την Κυριακή, 26 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση μνήμης και τιμής στα Κανελάκια Αρκαδίας.

Η εκδήλωση θα γίνει για την μάχη που έδωσε κόντρα στους Γερμανούς, το 2ο Τάγμα του ΕΛΑΣ, το 1944.
Την όλη δράση έχει αναλάβει η ΠΕΑΕΑ. θα αναχωρήσει λεωφορείο για τα Κανελάκια, στις 9 το πρωί απ’ την Πλατεία Αγίου Βασιλείου.
Μετά την εκδήλωση στο μνημείο εκεί, θα ακολουθήσει γλέντι με παραδοσιακά και αντάρτικα τραγούδια, στο ιστορικό Λιμποβίσι.

Προσλήψεις ανέργων στους δήμους


Στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινάει στους δήμους η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη ανέργων στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.Οι θέσεις είναι συνολικά 3.737 σε 17 δήμους και η απασχόληση θα είναι 8μηνη. 

Η σχετική πρόσκληση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Οι θέσεις ανά ειδικότητα: 

Καθαριστές 555
Εργάτες πρασίνου 239
Οικοδόμοι 456
Γενικών καθηκόντων 276
Αρχιτέκτονες – μηχανικοί 85
Ημερήσιοι φύλακες 147
Πληροφορικής 68
Οδηγοί 89
Κοιν. Λειτουργοί 58
Κοινωνιολόγοι 8
Δασολόγοι 15
Βιβλιοθηκονόμοι 25
Γεωπόνοι 32
Γυμναστές 47
Νοσηλευτές 36
Ψυχολόγοι 29
Μουσικοί 14
Μάγειρες 25

Σε ποιους Δήμους θα γίνουν οι προσλήψεις:

Δήμος Περιστερίου: 50 οδηγοί
Δήμος Θεσσαλονίκης: 19 διοικητικοί
Δήμος Βύρωνα: 9 εργάτες, 20 χορευτές, δάσκαλοι χορού στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν
Δήμος Χανίων: 40 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων στις κατασκηνώσεις
Δήμος Κορινθίων: 9 εργάτες στις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης
Δήμος Ωραιοκάστρου: 10 εκπαιδευτικοί
Δήμος Θηβαίων: 15 εργάτες πυροπροστασίας
Δήμος Σητείας: 9 άτομα για τις υπηρεσίες παραλίας
Δήμος Πύλου – Νέστορος: 13 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων
Δήμος Κω: 17 άτομα στις υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης
Δήμος Σιθωνίας: 21 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων
Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννης: 17 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων
Δήμος Ιεράπετρας: 5 χειριστές μηχανημάτων
Δήμος Σοφάδων: 7 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων
Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου: 10 εργάτες
Θεσπρωτία: 8 εποχικοί διαφόρων ειδικοτήτων για τις κατασκηνώσεις
Νίκαια: 10 υπάλληλοι φύλαξης στο Γ.Ν. Νίκαιας “Άγιος Παντελεήμων”
Περιφέρεια Κρήτης: 8 γεωπόνοι
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 6 γεωπόνοι.

Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, ηλικίας έως 25 ετών, θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). 
Οι ωφελούμενοι, θα απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση, εκτός Κυριακής και νυχτερινών βαρδιών.

Γίνονται σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου


**************************

**************************

**************************
**************************
**************************
**************************
**************************
**************************
**************************
**************************
**************************
**************************

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 22 Ιουνίου


168 π.Χ.: Διεξάγεται η Μάχη της Πύδνας, που θέτει τέλος στον Γ’ Μακεδονικό Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι, με αρχηγό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο, νικούν και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους.


421 μ.Χ.: Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.


1662: Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.


1675: Εγκαινιάζεται από το βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Β’ το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αστρονόμο Κρίστοφερ Ρεν.

1821: Μεγάλες σφαγές Κυπρίων από τους Τούρκους. Απαγχονίζεται ο αρχιεπίσκοπος Κυπριανού και αποκεφαλίζονται τρεις αρχιερείς και οι πρόκριτοι του νησιού.

1824: Αιγυπτιακά στρατεύματα αποβιβάζονται στα Ψαρά για να καταστείλουν την επανάσταση. Τα γεγονότα έμειναν στην Ιστορία ως Καταστροφή των Ψαρών.


1846: Ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ, δημιουργεί το πρώτο σαξόφωνο.

1891: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (20 Φεβρουαρίου) και στο οποίο, στο άρθρο 2, γίνεται λόγος περί ιδρύσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ως κύριος στόχος και σκοπός του συλλόγου, πριν ακόμα προβληθεί από τον Κουμπερτέν η ιδέα αυτή.

1911: Σοβαρές ζημιές παθαίνει το νεότευκτο ελληνικό θωρηκτό “Αβέρωφ”, όταν προσκρούει σε ύφαλο, ενώ έπλεε προς το Ντέβονπορτ της Αγγλίας. Οι επισκευές θα διαρκέσουν 2 μήνες περίπου και η δαπάνη θα υπερβεί τις 500.000 δρχ.

1911: Πραγματοποιείται η επίσημη τελετή ενθρόνισης του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ της Αγγλίας.

1913: Οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη Μάχη του Κιλκίς.

1914: Στην Ελλάδα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ απευθύνει διαταγή προς το στρατό, με την οποία απαγορεύει τα χειροκροτήματα στους στρατιώτες, τονίζοντας ότι αρμόζουν στους ηθοποιούς.

1919: Επαναστατικό κίνημα ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό τον στρατηγό Κεμάλ πασά.

1940: Υπογράφεται η συνθηκολόγηση της Γαλλίας με τη Γερμανία, που την θέτει υπό κατοχή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.


1941: Γερμανία, Ιταλία και Ρουμανία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Με την συγκεκριμένη κωδική ονομασία (Unternehmen Barbarossa στα γερμανικά) έμεινε στην ιστορία η εισβολή των Γερμανών στη Σοβιετική Ένωση, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μπαρμπαρόσα (Κοκκινογένης στα ιταλικά) ήταν το προσωνύμιο του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α', ο οποίος ηγήθηκε των Σταυροφόρων τον 12ο αιώνα. Η Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου του 1941 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 1942, όταν τα γερμανικά στρατεύματα εγκλωβίστηκαν από τον ρωσικό χειμώνα.


1973: Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

1980: Οι Σοβιετικοί ανακοινώνουν τη μερική αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν.

1981: Στις ΗΠΑ, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ομολογεί την ενοχή του και καταδικάζεται για τη δολοφονία του Τζον Λένον.


1986: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σκοράρει «Το χέρι του Θεού» και το «γκολ του αιώνα» στο Αργεντινή-Αγγλία (2-1) για τα προημιτελικά στο Παγκόσμιο Κυπέλλο Ποδοσφαίρου 1986, μέσα στο Στάδιο Αζτέκα στην Πόλη του Μεξικού.


1992: Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο Γιάννης Καλαμπόκας. Η δίκη του διάρκεσε σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 - 9 Μαρτίου 1993) και έγινε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Βόλου. Πρωτοδίκως καταδικάσθηκε σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό.

Λίγους μήνες αργότερα έγινε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 - 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας. Οι δικαστές του αναγνώρισαν ελαφρυντικά και τον καταδίκασαν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Το 1996 άσκησε αναίρεση, προκειμένου να του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του «βρασμού ψυχικής ορμής», αλλά το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας δεν του αναγνώρισε και διατήρησε την ποινή 17 ετών και τριών μηνών, η οποία αργότερα μειώθηκε κατόπιν νέας επιμέτρησης στα 16 χρόνια και 9 μήνες. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ο συναγωνιστής του στην ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.

1993: Οι ηγέτες των χωρών της ΕΟΚ δηλώνουν την πεποίθησή τους να αγωνιστούν εναντίον του ρατσισμού, καταδικάζοντας απερίφραστα το πρόσφατο κύμα επιθέσεων εναντίον μεταναστών και προσφύγων στα κράτη- μέλη.

2002: Ένας σεισμός 5,6 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώνει περισσότερους από 261 ανθρώπους.

2009: Στην Ουάσινγκτον δύο συρμοί του Μετρό συγκρούονται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα και να τραυματιστούν 80. Την ίδια μέρα η εταιρία Kodak ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις του έγχρωμου φωτογραφικού της φιλμ μετά από 74 χρόνια.


2010: Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξέλθει σύντομα από την οικονομική κρίση, εκφράζει ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.


Γεννήσεις

916 - Σαΐφ αλ-Ντάουλα, εμίρης του Χαλεπίου

1767 - Βίλχελμ φον Χούμπολτ, Γερμανός φιλόσοφος και πολιτικός

1837 - Ερνστ Τσίλλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας

1856 - Χένρυ Ράιντερ Χάγκαρντ, Άγγλος συγγραφέας

1874 - Βίγκο Γιένσεν, Δανός αθλητής

1898 - Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, Γερμανός συγγραφέας

1906 - Μπίλι Γουάιλντερ, Αυστριακός σκηνοθέτης

1910 - Κόνραντ Τσούζε, Γερμανός μηχανικός και εφευρέτης

1949 - Μέριλ Στριπ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1964 - Νταν Μπράουν, Αμερικανός συγγραφέας

1965 - Ναταλία Γερμανού, Ελληνίδα δημοσιογράφος και στιχουργός

1969 - Ξενοφών Γήττας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1984 - Γιώργος Αποστολίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1985 - Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής


Θάνατοι

1276 - Πάπας Ιννοκέντιος Ε΄

1695 - Σουλεϊμάν Β΄, Οθωμανός σουλτάνος

1727 - Γεώργιος Α', βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας

1937 - Ζαν-Ζοζέφ Ραμπεαριβέλο, Μαλαγάσιος ποιητής

1949 - Αριστείδης Στεργιάδης, Έλληνας πολιτικός

1980 - Δημήτρης Παρτσαλίδης, Έλληνας πολιτικός

1987 - Φρεντ Ασταίρ, Αμερικανός τραγουδιστής, χορευτής και ηθοποιός

1990 - Ίλια Φρανκ, Ρώσος φυσικός

1993 - Πατ Νίξον, Αμερικανίδα οικονομολόγος