26.11.16

Πρώτη ήττα για τον Αργοναύτη σήμερα στο μπάσκετ... με 66 - 60


Πρώτη ήττα για την ομάδα του Αργοναύτη Νέας Κίου σήμερα στους Αγίους Θεοδώρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν διάφορα προβλήματα που έφεραν αυτό το αποτέλεσμα : 
ΤΗΡΩΝ Αγ. Θεοδώρων - ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Νέας Κίου : 66 - 60

Δεν πειράζει παιδιά! Συνεχίζουμε!

Δυο στειρωμένα κορίτσια στη Νέα Κίο


Δύο από τις (σχεδόν) αδέσποτες σκυλίτσες της Νέας Κίου στειρώθηκαν αυτή την εβδομάδα με έξοδα (επιτέλους) του Δήμου Άργους - Μυκηνών με τη συνδρομή του "Λάιζα" και μετά από μεγάλη επιμονή των φίλων των αδέσποτων της Νέας Κίου...

Λέω "σχεδόν αδέσποτες σκυλίτσες" γιατί τα συγκεκριμένα κορίτσια, παρότι είναι "του δρόμου",  έχουν την τύχη να έχουν ανθρώπους να τα ταΐζουν και να τ' αγαπούν, ενώ πολλά άλλα αδέσποτα δεν έχουν αυτή την τύχη...

Η Πειρατίνα μας (ή Ζιζέλ) είναι "το κορίτσι του ΑΒ"... Εκεί βρήκε τροφή και χάδια κι εκεί παραμένει ως... φύλακας! 

Η Αρχοντούλα μας, παρόλη την μεγάλη ταλαιπωρία με ατυχήματα και αρρώστιες που την έχουν βρει στη μικρή ζωή της (8 Νοεμβρίου έκλεισε 1 χρόνο) είναι κι αυτή τυχερή όσον αφορά την τροφή και συχνά την φιλοξενία της...

Τώρα, είναι πλέον κι οι δυο στειρωμένες κι έτσι δεν πρόκειται να προκαλέσουν ξανά καυγάδες μεταξύ των αρσενικών, ούτε να γεμίσουν τον κόσμο αδέσποτα κουτάβια...   

Εκκρεμούν δύο ακόμα στειρώσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες κι ο αγώνας συνεχίζεται... 

Κι όλοι αυτοί που δεν αγαπούν ή φοβούνται τα σκυλιά, πρέπει κάποτε να καταλάβουν πως ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος μείωσης του πληθυσμού των αδέσποτων, είναι η στείρωση... και να βοηθήσουν σ' αυτό!

Τέλος, θέλω να πω - και λυπάμαι αν στενοχωρήσω κάποιους - πως δεν αισθάνομαι ως φίλη των αδέσποτων την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Δήμο για την κάλυψη των εξόδων των στειρώσεων γιατί θεωρώ πως έκαναν μετά από δική μας πίεση μια δουλειά που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους να κάνουν... 
Μακάρι να συνεχίσουν... 

Α.Χ.


Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου... στη μουσική


1939: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Tina Turner (Anna Mae Bullock) γεννήθηκε στο Nutbush του Τενεσί. Αποκαλείται και the Queen of rock 'n' roll. Ξεκίνησε την καριέρα της μαζί με τον άντρα της, Ike Turner δημιουργώντας το δίδυμο Ike & Tina Turner Revue. Γνώρισαν επιτυχία με τραγούδια όπως τα "River Deep, Mountain High", "Proud Mary" κ.α. Το ζευγάρι χώρισε το 1976 και η Turner "χάθηκε" για μερικά χρόνια από το μουσικό προσκήνιο για να επιστρέψει το 1983 με το άλμπουμ "Private Dancer". Το 1985 είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία "Mad Max". Το όνομα της γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1991. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει οκτώ βραβεία Grammy. Δημοφιλή τραγούδια της: "What's Love Got to Do With it", "Private Dancer", "We Don't Need Another Hero", "Typical Male", "The Best", "GoldenEye" κ.α.



1954: Ο Witold Lutoslawski ακούει το έργο του "Κοντσέρτο για Ορχήστρα", ερμηνευμένο για πρώτη φορά, στη Βαρσοβία, με αρχιμουσικό τον Witold Rowicki.

1956: Ο Αμερικανός τρομπονίστας και τρομπετίστας Tommy Dorsey (Thomas Francis Dorsey, Jr. 1905-1956) απεβίωσε σε ηλικία 51 ετών στο σπίτι του στο Γκρίνουϊτς του Κονέκτικατ. Ο δημοφιλής μουσικός πριν πέσει για ύπνο είχε φάει πολύ και άρχισε να πνίγεται στον ύπνο του, λόγω των υπνωτικών χαπιών δεν κατάφερε να ξυπνήσει. Με την ορχήστρα του, The Dorsey Band τις δεκαετίες '30 και '40 σημείωσαν δεκαεπτά No 1 επιτυχίες μεταξύ αυτών τα "On Treasure Island", "The Big Apple", "Once in a While", "The Dipsy Doodle", "Our Love", "All the Things You Are", "Indian Summer" κ.α.

1968: Οι Cream δίνουν αποχαιρετιστήρια συναυλία στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Η παράσταση ηχογραφείται, κινηματογραφείται και μέρος της θα κυκλοφορήσει ένα χρόνο περίπου αργότερα στο τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο "Goodbye". Η παρέα των Eric Clapton, Ginger Baker και Jack Bruce είχαν δημιουργήσει το συγκρότημα το 1966. Δημοφιλή τραγούδια τους: "Strange Brew", "Sunshine of Your Love", "Crossroads" κ.α.




1976: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ "Anarchy in the UK".



1977: Στην πρώτη θέση του Billboard 200 βρίσκονται οι Fleetwood Mac και το άλμπουμ τους "Rumours". Θα παραμένει στην κορυφή συνολικά για τριάντα μία εβδομάδες. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 4 Φεβρουαρίου του 1977 και είναι το δωδέκατο από τα δεκαοκτώ στούντιο άλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα το συγκρότημα. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από σαράντα εκατομμύρια αντίτυπα. Το Φεβρουάριο του 1978 στην 20η τελετή απονομής των Grammy Awards κέρδισε το βραβείο "Album of the Year". Πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από την Recording Industry Association of America ως το δέκατο best-selling LP στην ιστορία της Αμερικανικής δισκογραφίας. Δημοφιλέστερα τραγούδια του άλμπουμ: "Go Your Own Way", "Don't Stop", "Dreams" κ.α.



1988: Ένα αντίγραφο του άλμπουμ των Pink Floyd με τίτλο "Sound of Thunder" ταξιδεύει στο διάστημα μαζί με τους κοσμοναύτες του διαστημοπλοίου Soyuz. Δεν αναφέρεται πουθενά ποιος από όλους ήταν φανατικός φίλος του συγκροτήματος αλλά από τότε οι Floyd αποκαλούνται και "the first band in space".   

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ : Για το "Τραύμα της Προσφυγιάς"


Ως κλινική ψυχολόγος στη Δανία, η Libby Tata Arcel άρχισε με τον Σαλβατόρε και τη Λουίζα, θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ, με τη Νίλοφαρ από το Ιράν, τον Χουάν από τη Γουατεμάλα, τη Νάνσι από το απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής… Ακολούθησαν εκατοντάδες θύματα κρατικής βίας, πολέμων και βασανιστηρίων, άνθρωποι με πληγές στο σώμα και στην ψυχή, που έχασαν αγαπημένους ανθρώπους, την πατρίδα, την αξιοπρέπειά τους...

«Οι συναντήσεις με τους τραυματισμένους πρόσφυγες -γράφει η Libby Tata Arcel- δημιούργησαν κι άλλο ένα ορόσημο στον εσωτερικό μου κόσμο. “Ξαναθυμήθηκα”, σε ηλικία τριάντα έξι χρονών […] ότι κι εγώ ήμουν παιδί πρόσφυγα από τη Μικρά Ασία. Η μητέρα μου και η οικογένειά της […] κι αυτοί είχαν βιώσει φόβο και τρόμο από μια ισχυρή εξωτερική δύναμη· κι αυτοί είχαν υποστεί ένα διωγμό· κι αυτοί είχαν δει το Χάρο με τα μάτια τους πριν, κατά και μετά τη φυγή· κι αυτοί είχαν χάσει πάμπολλα αγαπημένα τους πρόσωπα· κι αυτοί είχαν υποστεί κρατική καταπίεση και βία, και στη γενέτειρά τους και στην καινούργια πατρίδα· κι αυτοί διακατέχονταν από μια απύθμενη νοσταλγία “για τα βουνά του Τσανταρλί”, του οθωμανικού μεικτού χωριού στην επαρχία της Περγάμου απ’ όπου εκδιώχθηκαν…».

Η Libby Tata Arcel είναι η συγγραφέας του βιβλίου “Με το Διωγμό στην ψυχή. Το τραύμα της Μικρασιατικής καταστροφής σε τρεις γενιές”, (εκδ. Κέδρος, Αθήνα 2014, σελ. 528), που αποτελεί μια σπάνια -και μοναδική στην ελληνική βιβλιογραφία- ψυχολογική και κοινωνική ανάλυση του προσφυγικού τραύματος.

Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016, ώρα 7 μμ., στο δημοτικό κινηματογράφο ΟΣΚΑΡ η Libby Tata Arcel θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Η Μικρασιατική Καταστροφή και το διαγενεαλογικό τραύμα. Γιατί πρέπει να θυμόμαστε, γιατί πρέπει να ξεχνάμε», σε μια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας “Μνήμη Μ. Ασίας” και ο Δήμος Καβάλας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία του Συλλόγου, συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων.


ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ ΝΕΑ : «Σμύρνη, η αμαζόνα της Ιωνίας» - Μουσική Παράσταση στη Νέα Μάκρη


Ο «ξεπεσμός» του Καποδίστρια


Μια μέρα, γινόταν λόγος στη ρωσική αυλή για τον Ιωάννη Καποδίστρια, που είχε αφήσει την υψηλή του θέση στην κυβέρνηση της μεγάλης αυτής χώρας και είχε πάει για να γίνει κυβερνήτης της μόλις απελευθερωθείσας μικρής πατρίδας του.
Ένας, λοιπόν, είπε:
- Είναι κρίμα ότι βρίσκεται τώρα επί κεφαλής ενός τόσο μικρού κράτους.
Τότε ό τσάρος Νικόλαος Α’ παρατήρησε:
- Νομίζω, ότι το έργο ενός μεγάλου πολιτικού είναι πολύ πιο δύσκολο όταν κυβερνά ένα μικρό κράτος απ' ότι αν κυβερνούσε ένα κράτος μεγάλο. Ο Καποδίστριας, να ‘στε βέβαιοι, ότι με τη μετάβασή του στην Ελλάδα προήχθη, δεν ξέπεσε.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου

43 π.Χ: Σχηματίζεται η Β' Τριανδρία στη Ρώμη, μεταξύ του Οκταβιανού, Λέπιδου και Μάρκου Αντώνιου.

1476: Ο Βλαντ Ντράκουλα νικά τον Μπασαράμπ Λαϊότα και γίνεται για τρίτη φορά άρχοντας της Βλαχίας.


1504: Πεθαίνει η Ισαβέλλα, βασίλισσα της Ισπανίας. (Γεν. 22/4/1451)


1607: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Τζον Χάρβαρντ, από τον οποίο ονομάστηκε το περίφημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο.

1812: Ξεκινά στη Ρωσία η μάχη της Μπερεζίνα, που διήρκεσε έως τις 29 Νοεμβρίου και κατέληξε σε πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.

1826: Ο Γάλλος συνταγματάρχης Φαβιέρος απελευθερώνει την Αθήνα.

1832: Γεννιέται η Αμερικανίδα φυσικός και φεμινίστρια Μαίρη Έντουαρντς Γουόκερ.

1857: Γεννιέται ο κορυφαίος γλωσσολόγος, ο Ελβετός Φερντινάντ Ντε Σοσίρ.


1862: Ο Charles Lutwidge Dawson, γνωστός με το ψευδώνυμο Λιούις Κάρολ, στέλνει ως δώρο Χριστουγέννων στη 10χρονη Άλις Λίντελ, ένα χειρόγραφό του με τον τίτλο "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων".

1876: Γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο Γουίλις Κάρριερ, δημιουργός των σύγχρονων κλιματιστικών μηχανημάτων.

1906: Ο Θίοντορ Ρούσβελτ επισκέπτεται τον Παναμά. Έτσι, γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ, που ταξιδεύει στο εξωτερικό.


1909: Γεννιέται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους και εισηγητής του θεάτρου του παραλόγου, θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο.

1910: Γεννιέται ο Cyril Cusack, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας θεατρικών έργων.

1916: Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία.


1922: Γεννιέται ο Charles Schulz, δημιουργός του καρτούν "Peanuts" γνωστό και ως Σνούπυ.


1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσα από δίκη σκοπιμότητας, εκτελεί με απαγχονισμό, παρουσία πλήθους θεατών, τους καταχραστές του Δημοσίου, αντισυνταγματάρχες Διονύσιο Δρακάτο και Γεώργιο Ζαριφόπουλο.


1927: Γεννιέται ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας Νίκος Φώσκολος.


1939: Γεννιέται η Αμερικανή τραγουδίστρια και "γιαγιά της ροκ" Τίνα Τάρνερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Άννα Μέι Μπούλοκ.

1940: Η ναζιστική Γερμανία αρχίζει την κατασκευή τείχους γύρω από το εβραϊκό γκέτο στη Βαρσοβία, με σκοπό να εγκλωβιστούν σ αυτό 400.000 κάτοικοι.

1941: Ο ερασιτέχνης πρωταθλητής τενίστας Bobby Riggs γίνεται επαγγελματίας.


1942: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία - θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ "Καζαμπλάνκα", με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

1944: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάσει την καταστροφή των κρεματορίων στο Άουσβιτς και το Μπίρκεναου, όπου έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες Εβραίοι.

1949: Η Ινδία ανακηρύσσεται σε αυτόνομη και κυρίαρχη δημοκρατική χώρα με νέο Σύνταγμα.

1950: Στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και της Κίνας ανακόπτουν την προέλαση των δυνάμεων του ΟΗΕ.


1951: Γεννιέται η Τσιτσιολίνα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ιλόνα Στάλερ, που από πρωταγωνίστρια ταινιών πορνό πέρασε για ένα διάστημα και από τα έδρανα της ιταλικής Βουλής.

1954: Ο Witold Lutoslawski ακούει το έργο του "Κοντσέρτο για Ορχήστρα", ερμηνευμένο για πρώτη φορά, στη Βαρσοβία, με αρχιμουσικό τον Witold Rowicki.


1956: Ο Γιώργος Ρουμπάνης είναι ο τρίτος ολυμπιονίκης στη Μελβούρνη στο επί κοντώ με επίδοση 4.50μ πίσω από τους Αμερικανούς Bob Richards (4.56) και Bob Gutowski (4.53) μετά από αγώνα, που κράτησε 11 ώρες. Στο αγώνισμα πήραν μέρος 19 αθλητές από 12 χώρες. Ο Bob Richards κάνει όμως και ένα άλλο ρεκόρ. Είναι ο μόνος άλτης του επί κοντώ, που έχει δύο χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες με πρώτο αυτό στο Ελσίνκι το 1952.


1956: Πεθαίνει ο Τόμι Ντόρσεϊ, αμερικανός διευθυντής ορχήστρας, τρομπονίστας και συνθέτης της χρυσής εποχής της τζαζ. (Γεν. 10/11/1905)

1957: Πεθαίνει ο Πέτρος Βούλγαρης, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και πολιτικός, που διατέλεσε και πρωθυπουργός. (Γεν. 13/7/1883)


1963: Στο πλαίσιο της καθιέρωσης της δωρεάν παιδείας στη χώρα μας, αρχίζουν οι πρώτες εγγραφές φοιτητών και σπουδαστών στις ανώτατες σχολές, χωρίς την καταβολή διδάκτρων.

1965: Η Γαλλία εκτοξεύει πύραυλο στο διάστημα, τον Diamant-A, και έτσι γίνεται η τρίτη δύναμη στο διάστημα μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

1969: Γεννιέται το αστέρι του ΝΒΑ, Σον Κεμπ.

1970: Ο πάπας Παύλος VI δέχεται επίθεση, χωρίς να τραυματιστεί, Βολιβιανού καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν ντυμένος παπάς, στο αεροδρόμιο της Μανίλα, στις Φιλιππίνες.

1970: Γεννιέται ο Βρετανός μπασκετμπολίστας, Τζον Αμίτσι.

1971: Ο Rod Laver γίνεται ο πρώτος εκατομμυριούχος τενίστας.

1976: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ "Anarchy in the UK".

1979: Στη Βενεζουέλα, εντοπίζεται κοίτασμα πετρελαίου ανάλογο με τα συνολικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

1981: Δεν γίνεται αποδεχτή από τη ΝΔ η παραίτηση Ράλλη.

1982: Δέκα νεκροί και 535 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός σε γήπεδο στο Αλγέρι όταν πέφτει η στέγη του γηπέδου.


1983: Η μεγαλύτερη κλοπή του κόσμου. Ράβδοι χρυσού, αξίας 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνουν φτερά από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου.

1984: Γεννιέται ο Ισπανός ποδοσφαιριστής Αντόνιο Πουέρτα που το 2004 πέθανε σε ηλικία 20 μόλις ετών.


1984: Ο Γιάννης Κούρος διανύει μια απόσταση 1.000 χλμ ξεκινώντας από το Colac της Αυστραλίας και σημειώνει δυο ρεκόρ: τα πρώτα 500 χλμ σε 60 ώρες και 23 λεπτά (περίπου 3 ημέρες) και τα 1.000 χλμ σε 136 ώρες και 17 λεπτά (περίπου 6 ημέρες).


1986: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Φιλιππίδης, έλληνας αθλητής του στίβου, πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ.

1989: Το Ελ Σαλβαδόρ παγώνει όλες τις διμερείς σχέσεις με τη Νικαράγουα, επειδή υποστηρίζει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

1990: Στην Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα συγκεντρώνει το 40,45% των ψήφων στον α γύρο των προεδρικών εκλογών, συντρίβοντας τον μέχρι τότε πρωθυπουργό Ταντέους Μαζοβιέτσκι, που συγκέντρωσε μόλις το 16,46%.

1991: Η UNICEF ανακοινώνει, ότι ο πόλεμος και οι κακές σοδειές στο νότιο Σουδάν προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου μαζική έξοδο 200.000 ανθρώπων.

1992: Ανθρωπιστική οργάνωση προβλέπει καταστροφή στη Σομαλία αν οι ΗΠΑ στείλουν μεγάλη στρατιωτική δύναμη.

1993: Εκτός νόμου κηρύσσονται το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κι άλλες 35 κουρδικές ή φιλοκουρδικές οργανώσεις στη Γερμανία.

1994: Στο Μπίχατς της Βοσνίας συνεχίζονται οι μάχες, καθώς οι Μουσουλμάνοι απορρίπτουν τελεσίγραφο των Σέρβων να παραδοθούν.

1995: Στη Γεωργία, πρόεδρος ορκίζεται ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 75%.

1996: Στη Σερβία, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης με αίτημα την αναγνώριση της νίκης της στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

1997: Βαριές κατηγορίες κατά του Τιερί Ρουσέλ εξαπολύουν οι τέσσερις διαχειριστές της περιουσίας της Αθηνάς Ωνάση και μέλη του ιδρύματος Ωνάση.


1999: Ο Πύρρος Δήμας κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ με 182.5 κιλά κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ, το αργυρό στο σύνολο με 387.5 κιλά και το χάλκινο στο ζετέ με 207.5 στην κατηγορία των 85 κιλών και ο Χρήστος Σπύρου κατακτά το αργυρό στο ζετέ με 207.5 κιλά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

2004: Στην επαρχία Ρούζχου της Κίνας ένας άντρας μπαίνει σε σχολείο και σκοτώνει με μαχαίρι οκτώ άτομα.


2005: Ένας αστυνομικός πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, όταν δέχεται χτύπημα από πέτρα, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώνονται πριν και μετά τον αγώνα της ΑΕ Λεμεσού με τον ΑΠΟΕΛ (1-1) στο Τσίρειο Στάδιο για το Παγκύπριο Πρωτάθλημα. Τραυματίζονται άλλοι 16 αστυνομικοί και 11 πολίτες.


2012: Πεθαίνει ο Τζόζεφ Μάρεϊ, αμερικανός πλαστικός χειρουργός. Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1990 για την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη (23 Δεκεμβρίου 1954) και την ανακάλυψη ενός νέου τρόπου, με τον οποίο ελαχιστοποιήθηκε ο κίνδυνος απόρριψης μοσχευμάτων από το σώμα μετά από χειρουργική επέμβαση. (Γεν. 1/4/1919)

Μια στιιγμή σε μια εικόνα... Πουλιά...


«Αλλά με τις ξόβεργες μπορεί να πιάνεις πουλιά, δεν πιάνεις ποτέ το κελαηδητό τους. Χρειάζεται η άλλη βέργα, της μαγείας, και ποιος μπορεί να την κατασκευάσει αν δεν του ’χει από μιας αρχής δοθεί;» (Ο. Ελύτης)

φωτογραφία: facebook, Georgia V. Balasi 

Ζώδια σήμερα 26 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Ο Νοέμβριος σιγά-σιγά φεύγει και ευχόμαστε να σας άφησε τις καλύτερες αναμνήσεις. Η σημερινή μέρα, με τον Ερμή σε τρίγωνο με τον Ουρανό, θα σας κάνει πιο εύστροφους και θα έχετε περισσότερες λύσεις στα προβλήματά σας. Όσοι είτε γεννημένοι στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου, εκμεταλλευτείτε την επιρροή αυτής της μέρας για να προβάλετε την τεχνική ικανότητά σας και τις γνώσεις σας. Ακόμη, αν έχετε ελεύθερο χρόνο το σαββατοκύριακο, καλό θα ήταν να προσέξετε λίγο περισσότερο τον εαυτό σας.  

ΤΑΥΡΟΣ
Εσείς οι Ταύροι έχετε μπει ήδη στο πνεύμα των Χριστουγέννων κι ας είναι ακόμα νωρίς. Όσοι δεν έχετε διακοσμήσει ακόμη το σπίτι σας, είναι μια καλή μέρα για να το κάνετε. Αν στολίσετε νωρίς, η διάθεση σας θα ανεβεί. Επιπλέον, με το/τη σύντροφό σας τα πηγαίνετε πολύ καλά και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που δείχνετε τα συναισθήματά σας. Όσοι είστε ακόμη αδέσμευτοι, ένα να θυμάστε: Τα καλυτέρα έρχονται εκεί που δεν το περιμένετε! 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η σημερινή μέρα, με τον Ερμή σε τρίγωνο με τον Ουρανό, θα σας ωθήσει να αλλάξετε τη βαρετή και άχαρη καθημερινότητά σας και να προσθέσετε ασυνήθιστες δραστηριότητες, για να καλυτερεύσετε τη ζωή και τη διάθεσή σας. Ακόμη, με το σύντροφό σας θα υπάρξουν κάποιες συγκρούσεις μεταξύ σας, αλλά μόνο με επικοινωνία και σεβασμό θα τα βρείτε και θα είστε πάλι καλά. Έχετε ελεύθερο χρόνο; Εκμεταλλευτείτε αυτή τη μέρα για να κάνετε ένα απίθανο shopping therapy! 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τη Σελήνη να εισέρχεται στο ζώδιο του Σκορπιού η σεξουαλική σας διάθεση θα είναι ανεβασμένη και… με kinky διάθεση. Αφήστε τις ντροπές, τα «μη» και τα «πρέπει» και απελευθερωθείτε σε αισθησιακούς προορισμούς. Θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την καθημερινή σας ρουτίνα και θα σας απελευθερώσει από ανασφάλειες. Έχετε ελεύθερο χρόνο; Αξιοποιήστε τον για να κάνετε μια εκκαθάριση στη ντουλάπα σας και όπου αλλού χρειάζεται. 

ΛΕΩΝ
Ένα όμορφο σαββατοκύριακο ξεκίνα για εσάς, αγαπημένοι Λέοντες. Αν σας ενδιαφέρει η ξεκούραση και η χαλάρωση με τον Ερμή σε τρίγωνο με τον Ουρανό, θα την έχετε και με το παραπάνω. Οργανώστε το πρόγραμμα για την εβδομάδα σας, ώστε να μη γίνει η καθημερινότητά σας βαρετή. Κάντε τα αγαπημένα σας πράγματα ή δραστηριότητες και δείτε την μέρα σας γεμάτη. Κάντε όνειρα για το μέλλον με τον/τη σύντροφό σας και οργανώστε ένα ταξίδι, έστω και κοντινό. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη να εισέρχεται στο ζώδιο του Σκορπιού, θα βοηθήσετε τα άτομα που έχουν ανάγκη από μια λύση στο πρόβλημα τους. Μπορεί να σας πουν κάποιο ένοχο μυστικό, που εσείς θα το φυλάξετε καλά μέσα σας, σαν να ήταν δικό σας. Είστε διατιθέμενοι να αλλάξετε ριζικά την καθημερινή σας ζωή με μια σωστή διατροφή; Αυτή η μέρα θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε αυτό το μεγάλο βήμα για μια καλύτερη ζωή. 

ΖΥΓΟΣ
Η σημερινή μέρα κρύβει πολλές εκπλήξεις! Η διάθεσή σας είναι στα ύψη και δε σας την χαλάει κανένας! Στον επαγγελματικό τομέα, όσοι είχατε προβλήματα με τους συνεργάτες, τώρα θα μπορέσετε να τα ξεπεράσετε. Έχετε όρεξη για να μπείτε στο πνεύμα των Χριστουγέννων; Διακοσμήστε το σπίτι σας ή κάποιου φίλου και ξεχάστε την καθημερινότητα για λίγο. Επίσης, για όσους είστε ελεύθεροι, χτυπούν καμπανάκια και σας λένε πως ήρθε η ώρα να ερωτευτείτε παράφορα. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη να εισέρχεται στο ακαταμάχητο ζώδιό σας, θα κάνετε πολλά πράγματα για να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας. Αν έχετε ελεύθερη ώρα μπορείτε να την περάσετε σε ένα κέντρο αισθητικής για αναζωογόνηση και ηρεμία. Ακόμη όσοι είστε σε σχέση, ετοιμαστείτε για μια πολύ ερωτική και… kinky βραδιά. Κάντε τις φαντασιώσεις σας πράξεις. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε. Όσοι είστε αδέσμευτοι, εμείς το μόνο που μπορούμε να σας πούμε είναι ότι τα καλυτέρα έρχονται! 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Με τον Ερμή σε τρίγωνο με τον Ουρανό, η σημερινή μέρα θα σας κάνει συμπονετικούς. Αν κάποια αγαπημένα σας άτομα έχουν προβλήματα, εσείς θα κάνετε τα πάντα για να τα παρηγορήσετε και να τα συμβουλέψετε. Επιπλέον, θα κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, για να ξεφύγετε από την καθημερινή σας ρουτίνα. Στα ερωτικά σας, τα πράγματα δυσκολεύουν σε θέματα επικοινωνίας με το/τη σύντροφό σας. Όσοι είστε ακόμη ελεύθεροι, πάρτε την παρέα σας και διασκεδάστε ως τις πρώτες πρωινές ώρες. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η σημερινή μέρα, με τη Σελήνη να εισέρχεται στο ζώδιο του Σκορπιού, είναι η κατάλληλη για να φυλάξετε τα μυστικά των φίλων, αλλά και τα δικά σας. Νιώθετε κάποιο κενό μέσα σας; Θέλετε να μιλήσετε στο/στη σύντροφό σας με ειλικρίνεια; Τώρα είναι η ευκαιρία για να πείτε αυτά που πραγματικά νιώθετε. Μη φοβηθείτε! Εκφραστείτε ελευθέρα, με τόλμη. Μονό με το λόγο ο άνθρωπος μπορεί να επικοινωνήσει και να πει αυτά που θέλει. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με τον Ερμή σε τρίγωνο με τον Ουρανό, θα κάνετε τα πάντα για να αλλάξετε την άχαρη καθημερινότητά σας. Η μονοτονία δε σας πηγαίνει, γι’ αυτό το μόνο που μπορούμε να σας προτείνουμε είναι να βρείτε μια δραστηριότητα που σας εκφράζει. Είναι γυμναστική; Είναι μαθήματα του αγαπημένου σας χορού; Σημασία έχει αυτό που θα επιλέξετε να το αγαπήσετε και να σας κάνει να νιώθετε θετικά και όμορφα.

ΙΧΘΕΙΣ
Το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου είναι εδώ και σας έχει πολλές εκπλήξεις. Γιατί να μην τις χαρείτε; Με τη Σελήνη να εισέρχεται στο ζώδιο του Σκορπιού, το σεξ θα είναι το Α και το Ω τη σημερινή μέρα. Πειραματιστείτε και δοκιμάστε νέα πράγματα με το/τη σύντροφο στον ερωτικό σας τομέα. Είναι μια πολύ παθιασμένη περίοδος, γι’ αυτό το μονο που σας συμβουλεύουμε είναι αν είστε ακόμη ελεύθεροι βγείτε να διασκεδάσετε, γιατί το άλλο σας μισό είναι έξω και σας περιμένει! 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Εορτασμός του Οσίου Νίκωνος στη Σπάρτη - 26/11/2016


Με αφορμή την εορτή του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε» την 26η Νοεμβρίου 2016, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας & Σπάρτης, σε συνεργασία με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, διοργανώνει σχετικές εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες άρχισαν την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 7:00 π.μ.: Ακολουθία Όρθρου και Πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. και η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 7:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κτιτόρων και ευεργετών του Ιερού Ναού.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 6:00 μ.μ: Εκδήλωση με θέμα: «Πόντος: η πατρίδα του Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε», στη στέγη Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως. Συνδιοργανωτές Ιερός Ναός Οσίου Νίκωνος Σπάρτης – Σύλλογος Ποντίων Σπάρτης.


Πέθανε ο Φιντέλ Κάστρο


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 90 ετών άφησε ο Φιντέλ Κάστρο, μετέδωσε σήμερα το πρωί το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, επικαλούμενο την κρατική τηλεόραση της Κούβας. Την ανακοίνωση του θανάτου του εμβληματικού ηγέτη της νησιωτικής χώρας έκανε ο αδελφός του, Ραούλ.

Πατέρας της Κουβανικής Επανάστασης και κεντρική φυσιογνωμία που είχε προκαλέσει για δεκαετίες μεγάλες συγκρούσεις σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο τελευταίος ηγέτης μιας εποχής που είχε αφήσει μελανή σφραγίδα στον κόσμο: Του Ψυχρού Πολέμου. Το 1962 κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «Κρίσης των πυραύλων» είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς επέτρεψε στη Σοβιετική Ένωση να εγκαταστήσει βαλλιστικούς πυραύλους, οι οποίοι θα μπορούσαν να πλήξουν το αμερικανικό έδαφος. Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν άμεση με τον τότε πρόεδρο Τζον Κένεντι να απειλεί με πόλεμο και τον πλανήτη να παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα για 13 ημέρες την αντιπαράθεση Ουάσινγκτον-Μόσχας, με φόντο το νησί της Καραϊβικής.

Ο Φιντέλ Κάστρο κυβέρνησε την Κούβα για σχεδόν έναν αιώνα. Το 2008 μεταβίβασε τις εξουσίες στον αδελφό του Ραούλ. Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι ήταν ο άνθρωπος που -μέσω της Κουβανικής Επανάστασης η οποία οδήγησε στην ανατροπή του δικτάτορα Μπατίστα- έδωσε την Κούβα πίσω στον λαό της, δημιουργώντας ένα κομμουνιστικό κράτος στην πόρτα των ΗΠΑ. Γι' αυτό τον λόγο πολεμήθηκε όσο λίγοι από τις αμερικανικές κυβερνήσεις, έχοντας μεταξύ άλλων γλυτώσει και από πολλές απόπειρες κατά της ζωής του. Ωστόσο, αρκετοί ήταν εκείνοι (κυρίως εξόριστοι Κουβανοί στις ΗΠΑ) που θεωρούν ότι περιόρισε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν σπάνιες, με την κρατική τηλεόραση να δίνει στη δημοσιότητα κατά διάστημα εικόνες από συναντήσεις του την ώρα που η κουβανική εφημερίδα Granma -επίσημο μέσο έκφρασης του Κομμουνιστικού Κόμματος- δημοσίευε άρθρα του. Η απουσία του από τα δημόσια δρώμενα είχαν πυροδοτήσει αρκετές φορές τη φημολογία ότι ήταν νεκρός.

 Τον Απρίλιο, ο Φιντέλ Κάστρο έδωσε μια σπάνια ομιλία την τελευταία ημέρα του συνεδρίου του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναγνώρισε το προχωρημένο της ηλικίας του, επισημαίνοντας όμως ότι τα ιδανικά του Κομμουνισμού παραμένουν ζωντανά και ότι ο λαός της Κούβας θα συνεχίσει να βγαίνει νικητής. «Σε λίγο γίνομαι 90. Σε λίγο θα γίνει ό,τι συμβαίνει σε όλους. Όλων το τέλος κάποτε έρχεται. Αλλά οι ιδέες του κουβανέζικου κομμουνισμού θα παραμένουν», τα γεμάτα νόημα λόγια που είχε πει εν μέσω έντονα φορτισμένου κλίματος.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο, συμπλήρωσε τα 90 του χρόνια, με εορταστικές εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε όλη την Κούβα.

Ιστορικές έχουν μείνει οι πολύωρες ομιλίες του με στρατιωτική στολή κατά τη διάρκεια των οποίων στηλίτευε τον αμερικανικό επεκτατισμό και μιλούσε για έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μπορούν να είναι ίσοι και να ζουν με ειρήνη.

Η ζωή του Φιντέλ

Ο Κάστρο γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας στις 13 Αυγούστου 1926. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και για κάποιο χρονικό διάστημα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Από φοιτητής ακόμα αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Μπατίστα.

Με τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Στην εξέγερση του Σαντιάγκο (26 Ιουλίου 1953) ήταν από τους αρχηγούς στην επίθεση κατά των στρατιωτικών καταυλισμών, συνελήφθη όμως και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών. Το 1955 αμνηστεύτηκε και κατέφυγε στις ΗΠΑ. Εκεί προσπάθησε να μυήσει στην επανάσταση τους εξόριστους Κουβανούς. Η αμερικάνικη κυβέρνηση όμως αντέδρασε και έτσι ο Κάστρο διέφυγε στο Μεξικό. Από κει, με λίγους άνδρες, αποβιβάστηκε στην Κούβα (2 Δεκεμβρίου 1956) και ανέβηκε στα βουνά.


Το επαναστατικό κίνημα πήρε μεγάλες διαστάσεις και οι αντάρτες, μετά από πολλές επιτυχίες, κατέλαβαν την 1η Ιανουαρίου 1959 την πρωτεύουσα Αβάνα. Ο Μπατίστα απέδρασε από την Κούβα και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Φιντέλ Κάστρο (1959), αξίωμα το οποίο διατήρησε ως το 1976.

Η υποχώρηση του Σοβιετικού ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ στη μεγάλη κρίση της Κούβας τον Οκτώβριο του 1962 και η απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από το νησί προκάλεσε την οργή του Φιντέλ Κάστρο, με αποτέλεσμα να επέλθει ψυχρότητα στις σχέσεις Αβάνας-Μόσχας. Χρόνια αργότερα το ομολόγησε ο ίδιος ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, στην εισήγησή του στο 1ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας: «Οι Κουβανοί δυσκολεύτηκαν τότε να καταλάβουν σε όλη της την έκταση την αξία αυτής της λύσης. Σήμερα όμως βλέπουμε αντικειμενικά ότι η κρίση του Οκτωβρίου του 1962 σήμαινε μια νίκη του επαναστατικού στρατοπέδου... Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν αργότερα πολεμικές βάσεις στην Κεντρική Αμερική και στη Φλόριντα για οργάνωση πειρατικών επιδρομών στις ακτές μας και έγιναν πολλές τέτοιες επιδρομές, οι επιδρομές αυτές δεν αποτελούσαν παρά τα τελευταία χτυπήματα του τραυματισμένου αλλά ανίκανου αυτοκρατορικού γοήτρου».

Με τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσόφ

Στα τέλη του Απριλίου του 1963 η Μόσχα έπεισε τον Φιντέλ να επισκεφτεί την Ε.Σ.Σ.Δ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου του 1963 ένα σοβιετικό Τουπόλεφ-114, που μετέφερε τον Κουβανό ηγέτη, έφτασε στην πόλη Μούρμανσκ, στον πολικό κύκλο. Την επομένη, 28 Απριλίου, η υποδοχή στη Μόσχα ήταν θριαμβευτική. Ο Νικίτα Χρουστσόφ και ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ, υποδέχθηκαν τον Κάστρο στο αεροδρόμιο Βνούκοβο. Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε ανοικτό αυτοκίνητο, επευφημούμενοι από εκατοντάδες χιλιάδες Μοσχοβίτες στην πορεία προς την Κόκκινη Πλατεία, όπου έλαβε χώρα κολοσσιαία συγκέντρωση προς τιμήν του Κάστρο. Την Πρωτομαγιά ο Κάστρο και ο Χρουστσόφ παρακολούθησαν την παραδοσιακή συγκέντρωση από το μαυσωλείο της Κόκκινης Πλατείας, χαιρετώντας τα πλήθη που επευφημούσαν τον Κουβανό ηγέτη. Περίπου 100.000 άνθρωποι κατέκλυσαν και το Στάδιο Λένιν, όπου ο Κάστρο παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα, αν και το αθλητικό πάθος του ήταν το μπέιζμπολ, το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του οποίου είχε εγκαινιάσει στην Αβάνα στις 13 Απριλίου, πριν ξεκινήσει για την Ε.Σ.Σ.Δ.

Το 1965 έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και το 1976 συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το 1991 επανεκλέχτηκε γενικός γραμματέας του κόμματος και το 1993, 1998 και 2003 το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων ανανέωσε για πέντε χρόνια την προεδρική του θητεία. Αναδείχτηκε σε ηγετική μορφή του Τρίτου Κόσμου και ανέπτυξε τους δεσμούς της χώρας του τόσο με αφρικανικές όσο και με ασιατικές χώρες. Το 1975 έστειλε στρατεύματα στην Ανγκόλα στο πλευρό του Λαϊκού Κινήματος για την Απελευθέρωση της Ανγκόλας και το 1978 στην Αιθιοπία για την αντιμετώπιση της εισβολής της Σομαλίας. 

Το γεγονός αυτό, καθώς και η βοήθεια που πρόσφερε στους Σαντινίστας της Νικαράγουας το 1979, επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1991 η ανατροπή των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης σήμαναν την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάστηκε να κάνει ορισμένα ανοίγματα προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της κουβανικής οικονομίας. Τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Λένιν (1961) και το χρυσό μετάλλιο Ζολιό-Κιουρί για την ειρήνη το 1972. Συνέγραψε πολιτικά έργα, τα νεότερα από τα οποία είναι Οκτωβριανή Επανάσταση και η Επανάσταση της Κούβας (1978), Φιντέλ (1987).

Ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο υπεβλήθη σε εγχείρηση στο έντερο, καθώς έπασχε από καρκίνο, στο συγκεκριμένο σημείο, στις 31 Ιουλίου 2006 και μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ Κάστρο. Στις 19 Φεβρουαρίου του 2008, έπειτα από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας, ο Κάστρο ανακοίνωσε την οριστική παραίτησή του.

Σημαντικοί σταθμοί στη ζωή του

1926: Στις 13 Αυγούστου γεννήθηκε στο Μπιράν 
1931-1945: Μαθήτευσε σε Σχολείο Ιησουϊτών
1945: Εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αβάνας
1946: Εκφωνεί τον πρώτο του λόγο ως πολιτικός ηγέτης για να διαμαρτυρηθεί για την αύξηση των εισιτηρίων στα λεωφορεία.
1948: Στις 12 Οκτωβρίου παντρεύτηκε τη Μίρτα Ντίαζ-Μπαλάρτ
1950: Παίρνει το διδακτορικό του δίπλωμα στο Αστικό δίκαιο και το πτυχίο του στο Διπλωματικό και προξενικό δίκαιο από τη Νομική σχολή της Αβάνας
1952: Στις 10 Μαρτίου, λίγο μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Φουλχένσιο Μπατίστα, οργάνωσε ένα παράνομο ένοπλο κίνημα
1953: Στις 26 Ιουλίου ο Κάστρο μαζί με τους αντάρτες του επιτίθενται σε στρατώνα της Μονκάδα. Την 1η Αυγούστου ο Κάστρο συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 15 ετών στο νησί των Πεύκων στον Ειρηνικό, μαζί με τον αδελφό του Ραούλ
1955: Ο Μπατίστα απένειμε αμνηστία στον Φιντέλ, ο οποίος στις 12 Ιουνίου ίδρυσε το Κίνημα της 26ης Ιουλίου. Εξόριστος στο Μεξικό, γνώρισε τον Αργεντινό Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα
1956: Στις 2 Δεκεμβρίου ο Κάστρο με τους άνδρες του κατέφτασαν στην Κούβα με το γιοτ «Γκράνμα». Ύστερα από σφοδρές μάχες με τον στρατό, ο Κάστρο και άλλοι 16 επιζώντες κατέλαβαν τη Σιέρρα Μαέστρα
1959: Την 1η Ιανουαρίου ο Μπατίστα διέφυγε στο εξωτερικό καθώς η επανάσταση πλησίαζε τη νίκη. Στις 8 του ίδιου μήνα ο Κάστρο έφτασε θριαμβευτικά στην Αβάνα
1960: Εθνικοποιεί τις 166 αμερικάνικες επιχειρήσεις που παρέμειναν στην Κούβα.
1961: Στις 3 Ιανουαρίου διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Στις 16 Απριλίου ο Κάστρο διακήρυξε τον «σοσιαλιστικό χαρακτήρα» της επανάστασης
1961: Στις 17-19 Απριλίου έγινε ανεπιτυχής προσπάθεια απόβασης 1.400 αντικαθεστωτικών στον Κόλπο των χοίρων
1962: Στις 22 ως τις 28 Οκτωβρίου η «κρίση των πυραύλων» έφερε αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση
1965: Στις 2 Οκτωβρίου ιδρύθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας
1980: Τον Μάιο, ο Κάστρο έδωσε τη δυνατότητα σε όσους Κουβανούς επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν το νησί, με αποτέλεσμα να φύγουν περίπου 125.000 άνθρωποι
1989: Στις 13 Ιουλίου ο ήρωας του πολέμου της Ανγκόλα, στρατηγός Αρνάλντο Οτσόα, κατηγορήθηκε για εμπόριο ναρκωτικών και εκτελέστηκε
1990: Η οικονομία της Κούβας κατέρρευσε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης
1994: Στις 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Αβάνα η πρώτη εξέγερση μετά την επανάσταση. Υπολογίζεται ότι 40.000 Κουβανοί διέφυγαν στις ΗΠΑ
1998: Στις 21 με 26 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'
2003: 75 αντικαθεστωτικοί συνελήφθησαν τον Μάρτιο
2006: Ο Φιντέλ Κάστρο μεταβίβασε προσωρινά την εξουσία στο νεότερο αδελφό του Ραούλ Κάστρο

2008: Ανακοινώνει την επίσημη αποχώρησή του από την ηγεσία της Κούβας.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ο καιρός σήμερα 26 Νοεμβρίου

Σημαντική μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός σήμερα Σάββατο 26 Νοεμβρίου με βροχές και τοπικές καταιγίδες, κυρίως στο Ιόνιο και στα δυτικά, κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι έντονα και θα συνοδεύονται από τοπικά ισχυρούς ανέμους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 17 και τοπικά 18 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 4 έως 16 στη βόρεια Ελλάδα, 8 έως 19 και τοπικά 20 στη δυτική Ελλάδα, 7 έως 18 στο βόρειο Αιγαίο και από 9 έως 19 και τοπικά 20 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από τα νότια έως 4 και τοπικά στα πελάγη 5 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

26/11 : Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής

Η Ημέρα Αντικαταναλωτισμού γιορτάζεται την Παρασκευή μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στη Βόρεια Αμερική και το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου στην Ευρώπη.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια από τον Καναδο-Εσθονό Κάλε Λασν, ο οποίος συνέλαβε την ιδέα μιας μέρας, όπου οι καταναλωτές θα απείχαν από την πιο βασική τους ανάγκη. Ο Λασν ξεκίνησε ως στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας για να μεταστραφεί σε κήρυκα κατά του καταναλωτισμού.

«Η κατανάλωση από μόνη της δεν είναι κακό, αλλά το τι αγοράζουμε» λέει. Και μας καλεί να αναλογισθούμε έστω και για μία μέρα τη σχέση της κατανάλωσης με την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη φτώχεια. Οι πλούσιες χώρες της Δύσης, που αποτελούν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταναλώνουν το 80% των πόρων της Γης, προκαλώντας δυσαναπλήρωτες καταστροφές στο περιβάλλον και άδικη διανομή του πλούτου.

Οι αντίπαλοι της Ημέρας επισημαίνουν τη ματαιότητα του μηνύματος, καθώς η παροδική απομάκρυνση από τις αγορές δεν μπορεί να επιφέρει καμία αλλαγή στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού, γιατί 364 μέρες κατάφασης δεν μπορούν να επισκιαστούν από μια μέρα άρνησης του κατανάλωσης.

Στη Βόρειο Αμερική οι εορτασμοί γίνονται σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, όπου οι ακτιβιστές καταστρέφουν πιστωτικές κάρτες, αναρτούν συνθήματα για την Ημέρα, συζητούν με τον κόσμο, χορεύουν, τραγουδούν και στήνουν θεατρικές παραστάσεις δρόμου, προκαλώντας την οργή των καταστηματαρχών. Τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Αμερικής, ABC, CBS και NBC, αρνούνται να προβάλλουν διαφημιστικά της Παγκόσμιας Ημέρας Αγοραστικής Αποχής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγοραστικής Αποχής διαρκεί μόνο μία μέρα. Οι Άγγλοι διοργανωτές της Γιορτής ξεκίνησαν μια νέα καμπάνια αντικαταναλωτισμού και μας προτρέπουν «Να μην αγοράσουμε τίποτα τα Χριστούγεννα» (Buy Nothing Christmas).

ΠΗΓΗ : Σαν Σήμερα

26 Νοεμβρίου: Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγών, Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε»


Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγών 

Άγιος της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία  στις 26 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, ο Στυλιανός καταγόταν από την Παφλαγονία (περιοχή της βόρειας Μικράς Ασίας) και έζησε πιθανόν τον 4ο αιώνα. Την περιουσία που κληρονόμησε από τους γονείς του τη μοίρασε στους φτωχούς, θεωρώντας έγκλημα να πεινούν οι πολλοί και αυτός να ζει πλουσιοπάροχα. Κατόπιν αποφάσισε να αφοσιωθεί στη λατρεία του Θεού. Έγινε μοναχός και ασκήτεψε στην έρημο, ζώντας σε μια σπηλιά.

Γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη, επειδή θεράπευε ανίατες ασθένειες και καθιστούσε τις άτεκνες γυναίκες ικανές να τεκνοποιήσουν. Θεωρείται προστάτης των νεογνών και ιδιαίτερα των ασθενικών, γι’ αυτό εικονίζεται να κρατά ένα βρέφος σπαργανωμένο.

Πολλοί γονείς δίνουν στα ασθενικά βρέφη τους το όνομα Στυλιανός (Στέλιος) και Στυλιανή (Στέλλα), για «να στυλώσουν» και οι μητέρες τους απέχουν από κάθε εργασία ανήμερα της εορτής του Αγίου. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές βράζουν στάρι και το πηγαίνουν στην εκκλησία για να το ευλογήσει ο ιερέας και στη συνέχεια το μοιράζουν για την υγεία των παιδιών.

Απολυτίκιο του Οσίου Στυλιανού

Στήλη έμψυχος, της εγκρατείας, στύλος άσειστος, της Εκκλησίας, Στυλιανέ ανεδείχθης μακάριε· ανατεθείς γαρ Θεώ εκ νεότητας, κατοικητήριον ώφθηςτου Πνεύματος. Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν τομέγα έλεος.


Όσιος Νίκων ο «Μετανοείτε» 


Μοναχός της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 26 Νοεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Νίκων.

Ο Νίκων έζησε τον 10ο αιώνα και καταγόταν από τον Πολεμωνιακό Πόντο, περιοχή της βορειοανατολικής Μικράς Ασίας. Οι πηγές διίστανται εάν ήταν Αρμένιος ή Έλληνας. Μόνασε σε μονή της πατρίδας του και άρχισε να κηρύσσει το λόγο του Θεού στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας. Στα κηρύγματά του επαναλάμβανε συχνά τα λόγια του Ιωάννη του Πρόδρομου στον ποταμό Ιορδάνη, «μετανοείτε, μετανοείτε», εξ ου και η προσωνυμία που τον συνοδεύει, ο «Μετανοείτε».

Μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τους Βυζαντινούς από τον μετέπειτα αυτοκράτορα Νικηφόρο Β' Φωκά (963-969) και την εκδίωξη των Αράβων (961) από το νησί, ο Νίκων πήγε στην Κρήτη κι εργάστηκε με πάθος και ιερό ζήλο για τον εκχριστιανισμό των κατοίκων της. Στη συνέχεια επισκέφθηκε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου όπου κήρυττε.

Τελικά, κατέληξε στη Σπάρτη, την οποία αγάπησε περισσότερο κι από την πατρίδα του. Εκεί έκτισε μεγαλοπρεπή μονή και ανέλαβε να επαναφέρει στο δρόμο του Θεού τους ντόπιους απίστους. Αφού εξεδίωξε τους Εβραίους, επειδή τους θεώρησε υπεύθυνους για λοιμική νόσο που έπληττε την περιοχή, εκχριστιάνισε τους εγκατεστημένους στον Ταΰγετο Σλάβους, με τη βοήθεια του επισκόπου Λακεδαίμονος Θεόπεμπτου και του βυζαντινού στρατηγού Βασιλείου Απόκαυκου.

Ο Νίκων πέθανε ειρηνικά στη Σπάρτη το 998. Η επιρροή του στους κατοίκους των περιοχών της Ελλάδας, όπου κήρυξε και θαυματούργησε, υπήρξε μεγάλη. Γι’ αυτό ανακηρύχθηκε όσιος από την Εκκλησία κι έγινε ο πολιούχος της Σπάρτης και προστάτης ολόκληρης της Λακεδαίμονος. 

Απολυτίκιο

Χαίρει έχουσα η Λακεδαίμων, θείαν λάρνακα, των σων λειψάνων, αναβρύουσαν πηγάς των ιάσεων, και διασώζουσαν πάντας εκ θλίψεων, τους σοι προστρέχοντας Πάτερ εκ πίστεως. Νίκων Όσιε, Χριστὸν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.



ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα



Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Ο Θεός μας κάνει κάποτε να νοιώθουμε την αδυναμία μας, για να μας μεταδώσει ένα κομμάτι απ' τη δική του δύναμη.


Φρανσουά Φενελόν
Γάλλος ιερωμένος και ποιητής