27.6.16

Εκδήλωση κατά των ναρκωτικών, σήμερα στη Νέα Κίο από το ΚΚΕ


"Ζωή ολόκληρη - Όχι με δόσεις", έχει ως τίτλο η εκδήλωση της Τ.Ε. Αργολίδας του ΚΚΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 8:30 το απόγευμα, στην Πλατεία της Νέας Κίου

Ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Κατηφές μέλος του τμήματος κατά των ναρκωτικών της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ / 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Ναυπλίου συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής και γιορτάζει. 
Πρόκειται για 10 χρόνια προσπαθειών στην Εκπαίδευση των Ενηλίκων, στοχεύοντας την επανασύνδεση με τον κόσμο της γνώσης όσων ενήλικων συμπολιτών μας βρέθηκαν, για διάφορους λόγους, εκτός σχολικού δικτύου και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τη βασική τους εκπαίδευση. 
Παράλληλα, στα 10 αυτά χρόνια αξιοποιήθηκαν ευκαιρίες που επέτρεψαν στο ΣΔΕ να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο όχι μόνο για τους εκπαιδευόμενους αλλά και για πλήθος άλλων ενηλίκων που ακολούθησαν και συμμετείχαν στις δράσεις του. 
Το ΣΔΕ συνδέθηκε με τα μεγάλα τοπικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο, η Πινακοθήκη, κ.ά, και συμμετείχε σε κοινές δραστηριότητες δίνοντας την ευκαιρία νέων, πρωτόγνωρων πολλές φορές, εμπειριών στους εκπαιδευόμενους. 
Η αξιοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο μας επέτρεψε να συνδεθούμε με άλλες ανάλογες ευρωπαϊκές εμπειρίες και να ταξιδέψουμε για δυο χρόνια στην Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Πολωνία, Φιλανδία, Τουρκία, κ.α).
Κάθε χρόνο, στην Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Εκπαίδευση των Ενηλίκων, αφιερώνουμε ένα μεγάλο μέρος της "σχολικής μας γιορτής" στην παρουσία, δράση και έργο ενός Συλλόγου, ενός Ιδρύματος ή μιας Ομάδας που συμβάλλει στην καταπολέμηση της πνευματικής και υλικής ανέχειας και ενισχύει τους δεσμούς σ'έναν κόσμο της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προόδου. Γι'αυτό και η εορτή για τα 10 χρόνια του ΣΔΕ Ναυπλίου αφιερώνεται στους "Γιατρούς του Κόσμου", τους γιατρούς του πνεύματος και του σώματος, που έδωσαν και δίνουν ελπίδα σε όλους μας με τον αγώνα τους.


Γιορτή Βερίκοκου στη Στέρνα τον Ιούλιο


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στέρνας «Η Αγία Τριάδα» πραγματοποιεί την 3η ετήσια Γιορτή Βερίκοκου.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Σάββατο 9 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ. στον προαύλιο χώρο της έδρας του Συλλόγου με ζωντανή μουσική και πλούσια εδέσματα.

«Χοροί του κόσμου» για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Σαββατοκύριακο στο Δρέπανο


Μια εμπειρία που πρόκειται να ταράξει τα καλοκαιρινά νερά θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρεθούν στο Δρέπανο το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιούλη. Για πρώτη φορά σε όλη την Ελλάδα διοργανώνεται Φεστιβάλ Χορού που συμπεριλαμβάνει χορούς latin, ballroom, salsa, bachata, Αργεντίνικο τάνγκο, Zumba, oriental, καθώς και aqua aerobics, stretching, και φυσικά ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοροί του κόσμου» από την Παρασκευή 1 Ιουλίου μέχρι και την Κυριακή 3 Ιουλίου και υπόσχεται ένα αξέχαστο τριήμερο με σεμινάρια, εκδηλώσεις και πάρα πολύ χορό.

Πιστοποιημένοι και έμπειροι χοροδιδάσκαλοι θα παραδώσουν σεμινάρια και παραστάσεις ποικίλων χορών latin, ballroom, και όχι μόνο, ενώ οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις αναμένονται να εξάψουν ακόμη περισσότερο τις καλοκαιρινές μας βραδιές σε ένα μοναδικό πανελλαδικά Φεστιβάλ.

Οι διοργανωτές έχουν εξασφαλίσει ειδικές τιμές για την διαμονή των μελών του, καθώς και νέων μελών, σε κοντινά ξενοδοχεία, ξενώνες, κάμπινγκ, ακόμη και δεντρόσπιτα που υπάρχουν στην περιοχή.

Γίνονται σήμερα, Δευτέρα 27 Ιουνίου


************************

************************
 ************************
************************
************************

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 27 Ιουνίου


1149: Σκοτώνεται στη μάχη της Ίναμπ, ο πρίγκιπας της Αντιοχίας, Ρέιμοντ.



1693: Το πρώτο γυναικείο περιοδικό εκδίδεται στο Λονδίνο με τίτλο «Ladies Mercury».



1709: Η Μάχη της Πολτάβας, επί ουκρανικού εδάφους. Ο Μέγας Πέτρος επικεφαλής του ρωσικού στρατού νικά το σουηδικό υπό τον Κάρολο τον 12ο και θέτει τέρμα στις μεγαλοϊδεατικές φιλοδοξίες των σκανδιναβών.

1759: Στον Καναδά, οι Βρετανοί υπό τον Τζον Γουλφ αρχίζουν την πολιορκία του Κεμπέκ.

1822: Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, επικεφαλής μικρής δύναμης Μανιατών, και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας με Μεσολογγίτες (όλοι μαζί περίπου 600 άνδρες) αποβιβάζονται στις Ηπειρωτικές ακτές, με σκοπό να ενισχύσουν τους στενά πολιορκημένους στην Κιάφα Σουλιώτες.

1844: Ο Τζόζεφ Σμιθ, ιδρυτής της Εκκλησίας των Μορμόνων, λυντσαρίστηκε μέχρι θανάτου σε φυλακή της Καρθαγένης στο Ιλινόις.



1905: Ξεκινά η ανταρσία στο Θωρηκτό Ποτέμκιν. Το θρυλικό θωρηκτό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ποτέμκιν Ταβριτσέσκυ (Potemkin Tavrichesky) ήταν αγκυροβολημένο έξω από την Οδησσό, όταν το πλήρωμά του στασίασε κατά την πρώτη αποτυχημένη επανάσταση του 1905 εναντίον του τσαρικού καθεστώτος, με αφορμή τις περιορισμένες μερίδες φαγητού και τα σάπια τρόφιμα. Οι ναύτες καταλαμβάνουν το σκάφος, πετούν στη θάλασσα τους αξιωματικούς και κατευθύνονται στην Οδησσό. Στις 14 Ιουνίου 1905 υψώνουν κόκκινη σημαία και ξεσηκώνουν το λαό σε εξέγερση εναντίον του Τσάρου.Οι κάτοικοι της Οδησσού κατέβηκαν τρέχοντας τα σκαλοπάτια για να υποστηρίξουν τους ναύτες, αλλά πυροβολούνται ανελέητα από τους Κοζάκους και την τσαρική αστυνομία. Η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα και τα σκαλιά της Οδησσού βάφονται κόκκινα.

1911: Η ελληνική Βουλή οριστικοποιεί, με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, το διορισμό του διαδόχου Κωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.

1912: Με την εγκύκλιο 1262/9890 «Περί εξομοιώσεως των γυμναστών προς τους λοιπούς λειτουργούς μέσης εκπαιδεύσεως» επιχειρείται η αύξηση του κύρους της γυμναστικής, αφού σύμφωνα με τον Ιωάννη Χρυσάφη ούτε 500 μαθητές από τους 30.000 δεν πηγαίνουν στα γυμναστήρια.

1913: Ναυτική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίζεται στην Καβάλα, απελευθερώνοντας την πόλη από τη βουλγαρική κατοχή. Την ίδια εποχή τo Σιδηρόκαστρο Σερρών ανακαταλαμβάνεται από τον ελληνικό στρατό και απελευθερώνεται, επίσης, από τη βουλγαρική κατοχή.



1920: Ο ελληνικός στρατός προελαύνει νικηφόρα στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας.



1929: Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929.

1939: Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, εξετάζει το θέμα της σύνταξης της νέας Γραμματικής της ελληνικής γλώσσας.


1940: Στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί εγκαινιάζουν μια νέα συσκευή ασύρματης επικοινωνίας, με την ονομασία “Αίνιγμα”.

1941: Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Μπιάλιστοκ (Β' Παγκόσμιος Πόλεμος)

1947: Το ΚΚΕ ανακοινώνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος στο Στρασβούργο τη δημιουργία «προσωρινής δημοκρατική κυβέρνησης» στα βουνά.

1954: Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο κόσμο, στην ΕΣΣΔ.

1955: Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα, Πρίγκιπας Διάδοχος του Θρόνου του Κατάρ, ανατρέπει τον πατέρα του με αναίμακτο πραξικόπημα.


1962: ”Ο τελικός της Νύχτας”: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια λήγει ισόπαλος 0- 0, ενώ στο 100ό λεπτό της παράτασης ο ελβετός διαιτητής τον διακόπτει λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι όλα είναι κανονισμένα για να επαναληφθεί ο αγώνας για περισσότερες εισπράξεις, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ, φοβούμενη παρόμοια επεισόδια, δεν ορίζει επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής τη χρονιά αυτή.

1965: Αρχίζουν οι πρώτες επιθετικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Βιετνάμ.

1967: Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.


1969: Ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Οι αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος και η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας.

1969: Η χούντα υποχρεώνει σε παραίτηση τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

1976: Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, που έχουν επιβιβαστεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, καταλαμβάνουν αεροπλάνο της Air France πάνω από την Κόρινθο, με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, προερχόμενο από το Τελ Αβίβ. Η περιπέτεια των επιβατών θα λήξει στις 4 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντας, με αστραπιαία επέμβαση ισραηλινών κομάντος.

1977: Η Γαλλική Σομαλία αποκτά την ανεξαρτησία της, με την επονομασία, Τζιμπουτί.

1991: Ο γιουγκοσλαβικός στρατός επιτίθεται στη Σλοβενία, με αφορμή τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της δύο μέρες νωρίτερα.


1995: Στο Κατάρ, με αναίμακτο πραξικόπημα, ο πρίγκιπας διάδοχος Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι ανατρέπει τον πατέρα του που βρίσκεται στο εξωτερικό, και αυτοχρίζεται Εμίρης.


1999: Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός, πρωτεργάτης της χούντας των συνταγματαρχών το 1967.

2007: Η στρατιωτική αστυνομία της Βραζιλίας εισβάλει στις φαβέλες στο Ρίο και ακολουθεί μάχη με τουλάχιστον έντεκα θύματα. Η εισβολή έγινε για να βρεθούν κάποιοι έμποροι ναρκωτικών.

2010: Οι τέσσερις βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ (Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Γρηγόρης Ψαριανός και Νίκος Τσούκαλης) ιδρύουν νέο κόμμα με την επωνυμία «Δημοκρατική Αριστερά» (ΔΗΜΑΡ).

2015: Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών. «Σήμερα ξημερώνει μία υπέροχη ημέρα» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Την ίδια μέρα, η πρόταση υπερψηφίζεται στη Βουλή με 178 «ναι». 120 βουλευτές ψηφίζουν «όχι» και δύο απουσιάζουν.


Γεννήσεις

1462 – Λουδοβίκος ΙΒ', βασιλιάς της Γαλλίας

1550 – Κάρολος Θ', βασιλιάς της Γαλλίας

1850 – Λευκάδιος Χερν, Έλληνας συγγραφέας

1869 – Έμμα Γκόλντμαν, Λιθουανή ακτιβίστρια και συγγραφέας

1880 – Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα ακτιβίστρια και συγγραφέας

1932 – Άννα Μόφο, Αμερικανίδα υψίφωνος

1941 – Κριστόφ Κισλόφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης

1951 – Μαίρη Μακ Αλίς, Ιρλανδή πολιτικός

1962 - Τόνι Λιούνγκ Τσίου Γουάι, ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ

1966 – Τζέφρεϊ Τζ. Άμπραμς, Αμερικανός σκηνοθέτης, συγγραφέας και παραγωγός

1975 - Τόμπι Μαγκουάιρ, Αμερικανός ηθοποιός

1977 - Ραούλ Γκονθάλεθ, Ισπανός ποδοσφαιριστής

1984 – Χοσέ Χολέμπας, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1985 – Νίκο Ρόσμπεργκ, Γερμανός οδηγός αγώνων

1986 - Ντρέικ Μπελ, Αμερικανός τραγουδοποιός και ηθοποιός


Θάνατοι

1162 – Εύδης Β', δούκας της Βουργουνδίας

1574 – Τζόρτζιο Βαζάρι, Ιταλός ζωγράφος, αρχιτέκτονας και συγγραφέας

1638 – Κύριλλος Λούκαρις, πατριάρχης Αλεξανδρείας και Κωνσταντινουπόλεως

1831 - Σοφί Ζερμαίν, Γάλλος μαθηματικός

1944 - Μίλαν Χότζα, Σλοβάκος πολιτικός

1999 – Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας δικτάτορας

2001 - Τόβε Γιάνσον, Φινλανδή συγγραφέας

2001 – Τζακ Λέμον, Αμερικανός ηθοποιός

2009 – Σπύρος Καλογήρου, Έλληνας ηθοποιός

Διεθνής Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας


Στις 27 Ιουνίου 1969 ξέσπασαν επεισόδια αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Η αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος κι έτσι η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλοφιλικής Υπερηφάνειας.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Άγιος Σαμψών ο Ξενοδόχος


Ἐξῆγεν ὁ πρὶν ἐκ γνάθου Σαμψὼν πόμα.
Ὁ νῦν δὲ Σαμψὼν μύρον ἐκ τάφου βρύει.
Εἰκάδι ἑβδομάτῃ Σαμψὼν θάνε, βλῦσέ τε μύρα.

Βιογραφία
Ο Άγιος Σαμψών, γεννήθηκε στη Ρώμη από πλουσίους αλλά ευσεβείς και ενάρετους γονείς. Ευφυής ως ήτο, σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική. Επιθυμώντας από τη μικρή του ηλικία να ζήσει κατά το χριστιανικό πρότυπο ζωής, μεταχειρίσθηκε την ιατρική όχι ως επικερδές επάγγελμα αλλά για καθαρά φιλανθρωπικούς και ευεργετικούς σκοπούς. Προσέτρεχε χωρίς διακρίσεις σε οποιονδήποτε είχε την ανάγκη του βοηθώντας τον, παρηγορώντας τον και στηρίζοντάς τον στην πίστη. Όταν εκοιμήθησαν οι γονείς του, μοίρασε την μεγάλη περιουσία την οποία κληρονόμησε και πήγε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί επισκέφθηκε όλα τα μοναστήρια. Εκεί έβρισκε ουσιαστικά καταφύγιο για να ηρεμεί και να μελετά τις Θείες Γραφές. Η φήμη του, η οποία γρήγορα εξαπλώθηκε προσέλκυσε την εύνοια και αυτού του μεγάλου αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Συγχρόνως η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση και οι άλλες του αρετές, κίνησαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο. Κάποτε ο Ιουστινιανός προσβλήθηκε από βαρεία ασθένεια και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. Ο Όσιος προσευχήθηκε θερμά και κατόρθωσε να σώσει τη ζωή του αυτοκράτορα. Εκείνος θέλοντας να τον ευχαριστήσει και να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Άγιο, έκτισε ένα νοσοκομείο το οποίο γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα όπου κατέφευγαν οι άποροι και οι αδύναμοι για να θεραπευθούν και να εύρουν παρηγοριά και στήριγμα. Έχοντας επιτελέσει ένα τεράστιο και θεάρεστο έργο, κοιμήθηκε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα.

Ἀπολυτίκιον
Ὁ φέρων τὴν μίμησιν, τῶν τοῦ Θεοῦ οἰκτιρμῶν, ἐνθέου χρηστότητας, ἀναβλυστάνεις κρουνούς, Σαμψῶν Ἱερώτατε, σὺ γὰρ θεομιμήτω, ἑλλαμφθεῖς συμπάθεια, ὤφθης τῶν τεθλιμμένων, καὶ πασχόντων ἀκέστωρ, παρέχων ἐνὶ ἐκάστω, ρώσιν καὶ ἔλεος.


ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής