6.10.16

Σαν σήμερα στη μουσική...


1951: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και πιανίστας Kevin Cronin γεννήθηκε στο Έβανστον του Ιλινόις. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα REO Speedwagon. Έγραψε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος, τα τραγούδια "Keep on Loving You" (1981) και "Can't Fight This Feeling" (1985).

1954: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός David Hidalgo γεννήθηκε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Είναι μέλος των συγκροτημάτων Los Lobos, Los Super Seven και Latin Playboys. Σαν μουσικός έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως Bonnie Raitt, Crowded House, John Lee Hooker, Roy Orbison, Paul Simon, Bob Dylan.

1969: Κυκλοφορεί στην Αμερική από τους The Beatles, single που περιέχει τα τραγούδια "Something" και "Come Together". Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του συγκροτήματος που τραγούδι του George Harrison τυπώνεται στην πρώτη πλευρά ενός single. Τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν στα Abbey Road Studios του Λονδίνου στις 25 Φεβρουαρίου του 1969 και είναι μέρος του άλμπουμ "Abbey Road" που κυκλοφόρησε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1969. Το single έγινε χρυσό μόλις τρεις εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του. Το τραγούδι "Something" τα επόμενα χρόνια θα διασκευαστεί από πάνω από εκατό καλλιτέχνες μεταξύ αυτών οι Elvis Presley, Shirley Bassey, Frank Sinatra, Tony Bennett, James Brown, Julio Iglesias, The Miracles, Eric Clapton και Joe Cocker. Είναι το πιο διασκευασμένο τραγούδι του συγκροτήματος μετά το "Yesterday".

1978: Ο Mick Jagger ζητάει συγνώμη από τον Αιδεσιμότατο Jesse Jackson για τους στίχους του τραγουδιού "Some Girls" αλλά αρνείται να αλλάξει τους στίχους "black girls just love to get (effed) all night long". Ο Jackson είχε χαρακτηρίσει το τραγούδι ρατσιστικό.


1985: Ο Αμερικανός ενορχηστρωτής και συνθέτης Nelson Riddle (Nelson Smock Riddle, Jr. 1921-1985) απεβίωσε σε ηλικία 64 ετών στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια από ασθένεια στο συκώτι. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1940 και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Ella Fitzgerald, Nat King Cole, Dean Martin, Judy Garland, Peggy Lee και Frank Sinatra, για τον οποίο ενορχήστρωσε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του. Το 1974 κέρδισε βραβείο Όσκαρ για την μουσική στην ταινία "The Great Gatsby". Από το 1982 συνεργάστηκε στενά με την τραγουδίστρια Linda Ronstadt, με την οποία κέρδισε δύο βραβεία Grammy. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς ενορχηστρωτές.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Η Κατάρα του Τράγου


Αθλητικός μύθος, που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η ομάδα μπέιζμπολ των Σικάγο Καμπς (Chicago Cubs) δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ από το 1945, ούτε έχει φθάσει στον τελικό από τότε.

Η ιστορία ξεκινά τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα από τον Παλαιόπυργο Αρκαδίας. Ο νεαρός Βασίλης Σιάνης, όπως και χιλιάδες άλλοι συμπατριώτες μας, αφήνει το χωριό του και μεταναστεύει στο Σικάγο για την αναζήτηση καλύτερης τύχης. Δουλεύει σκληρά και το 1934 καταφέρνει να κάνει το αμερικάνικο όνειρο πραγματικότητα. Με 205 δολάρια αγοράζει το εστιατόριο Lincoln Tavern, το μετονομάζει σε Billy Goat Tavern και σύντομα γίνεται αντικείμενο συζήτησης, με πελάτες την αφρόκρεμα της Πόλης των Ανέμων. Μασκότ του καταστήματος ήταν ο Μέρφι, ένας συμπαθής τράγος, τον οποίο ο ιδιοκτήτης του είχε σώσει από βέβαιο θάνατο, όταν είχε τραυματιστεί σοβαρά, πέφτοντας από το φορτηγό που τον μετέφερε.

Ο Γουίλιαμ Σιάνης, τώρα, είναι ένας αξιοσέβαστος πολίτης του Σικάγου, οπαδός του Δημοκρατικού Κόμματος (το 1944 κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Σικάγο κρέμασε μια ταμπέλα στο μαγαζί του που έγραφε «Απαγορεύεται η είσοδος σε Ρεπουμπλικάνους») και της ομάδας των Σικάγο Καμπς. Είχε δικό του θεωρείο στο Ρίνγκλεϊ Φιλντ, αλλά και μια μεγάλη παραξενιά. Συνήθιζε να πηγαίνει στο γήπεδο μαζί με τον αγαπημένο του τράγο Μέρφι. Η παραξενιά του αυτή είχε γίνει αποδεκτή από τους φιλάθλους των Καμπς, που θεωρούσαν τον Μέρφι, το γούρι της ομάδας. Μάλιστα, πριν από τα εντός έδρας παιγνίδια των Καμπς, ο Μέρφι έκανε το γύρο του γηπέδου με τον κύριό του, γνωρίζοντας την αποθέωση κάθε φορά.


 Ο Οκτώβριος του 1945 ήταν σημαντικός για τους Καμπς. Είχαν φτάσει για 16η φορά σε τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Μπέιζμπολ, όπως ονομάζουν οι Αμερικανοί το εθνικό τους πρωτάθλημα και με αντιπάλους τους Ντιτρόι Τάιγκερς (Detroit Tigers) διεκδικούσαν τον τρίτο τους τίτλο σε μια σειρά επτά αγώνων. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι το τέταρτο παιγνίδι και οι Καμπς ήταν μπροστά με 2-1 νίκες, έχοντας σπάσει μία φορά την έδρα των αντιπάλων τους.

Στις 6 Οκτωβρίου 1945, 42.923 φίλαθλοι γέμισαν το Ρίνγκλεϊ Φιλντς, για τον τέταρτο αγώνα της σειράς, που θα έκρινε πολλά. Ανάμεσα στους θεατές, ο Σιάνης με τον Μέρφι. Τα πράγματα από την αρχή πήγαιναν στραβά για τους γηπεδούχους. Στην 7η περίοδο (inning), οι αντίπαλοί τους προηγούνταν με 4-1 και ήταν κοντά στην ισοφάριση με 2-2 νίκες.

Εκείνη τη στιγμή, που τα νεύρα ήταν τεντωμένα, βρήκε την ώρα ο Μέρφι να κάνει την ανάγκη του. Σε χρόνο μηδέν, μια δυσάρεστη οσμή απλώθηκε γύρω από το θεωρείο του Σιάνη, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι επίσημοι άρχισαν να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται. Ο Πρόεδρος των Καμπς, Φίλιπ Ρίνγκλεϊ εξοργίστηκε και ζήτησε αμέσως από τους άνδρες ασφαλείας να βγάλουν έξω τον συμπαθή τράγο. Ο Σιάνης το θεώρησε προσβολή και λογομάχησε με τον Ρίνγκλεϊ. Σε κάποια στιγμή ακούστηκε να καταριέται την ομάδα: «Να μην φθάσει ποτέ άλλοτε σε τελικό!» και στη συνέχεια αποχώρησε οργισμένος.

Η κατάρα του φαίνεται να έπιασε. Οι Σικάγο Καμπς όχι μόνο έχασαν το πρωτάθλημα του 1945 (4-3 οι νίκες για τους Ντιτρόιτ Τάιγκερς), αλλά βυθίστηκαν στην αφάνεια για πολλά χρόνια. Οι οπαδοί τους δεν ξέχασαν την Κατάρα του Τράγου, όπως έμεινε στην αθλητική ιστορία των ΗΠΑ το περιστατικό. Πολλές φορές ζήτησαν από τον Σαμ Σιάνη, που σήμερα διευθύνει την αλυσίδα εστιατορίων Billy Goat Tavern του θείου του, να λύσει τα μάγια. Επιστρατεύτηκαν τράγοι, έκαναν τον γύρω του γηπέδου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Η ομάδα στην πορεία του χρόνου καλυτέρευσε τις επιδόσεις της, αλλά τελικό δεν είδε ακόμη. Ο δράστης της υπόθεσης Γουίλιαμ Σιάνης δεν πάτησε από τότε στο γήπεδο των Καμπς. Αφοσιώθηκε στις επιχειρήσεις του και πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 22 Οκτωβρίου 1970.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

H Προύσα και ο Καραγκιόζης


Η ΠΡΟΥΣΑ

Με την πιθανότερη εκδοχή να ταυτίζεται με την Κίο, άλλη αρχαία ελληνική αποικία των Μεγαρέων, η Προύσα πήρε το όνομά της από τον καιρό των επιγόνων του Μ. Αλεξάνδρου από τον βασιλιά της Βιθυνίας Προύσιο τον Α΄ (202 π.Χ.). Η πόλη αυτή αναπτύχθηκε σημαντικά κατά την Βυζαντινή Αυτοκρατορία, καθώς ήταν το δυτικό τέρμα του τεράστιας οικονομικής σημασίας δρόμου του μεταξιού. Πέφτοντας το 1326 στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων ανακηρύχθηκε σε (πρώτη ιστορικά) πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…
Σήμερα με τα σχεδόν 3 εκατομμύρια κατοίκους της (2,740,970 στατιστική απογραφή 2013), αποτελεί την 4η σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας, πίσω από την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και την Σμύρνη), ενώ συνεχίζει να αναπτύσσεται (όπως άλλωστε όλη η δυτική πλευρά της Τουρκίας της Κωνσταντινούπολης συμπεριλαμβανομένης) με φρενήρης ρυθμούς.

Ο ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ
Εδώ, λοιπόν, γεννήθηκαν μεταξύ άλλων, ο Μανώλης Ανδρόνικος και ο Κάρολος Κουν, αλλά ο πιο γνωστός Προυσιώτης θα πρέπει να είναι, αναμφίβολα, ο …Καραγκιόζης! Ισχυρή τοπική παράδοση αναφέρει τον Καραγκιόζη ως υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα ισχυρίζεται πως έζησε πριν την Άλωση! Πρόκειται για μία από τις δύο εκδοχές που προωθούν οι από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, κατά την οποία δημιουργός του Καραγκιόζη ως λαϊκού θεάματος ήταν ο Σεΐχ Κιουστερί (Şeyh Küşteri), που έζησε στην Προύσα και πέθανε το 1366.
Σύμφωνα με τον αντίστοιχο θρύλο, ο Χατζηαβάτης και ο Καραγκιόζης ζούσαν στην Προύσα και συμμετείχαν στην κατασκευή ενός τζαμιού για το Σουλτάνο, ο πρώτος ως επιστάτης και ο δεύτερος ως εργάτης. Οι διάλογοι των δύο ανδρών ήταν τόσο διασκεδαστικοί, ώστε όλοι οι υπόλοιποι εργάτες τους χάζευαν και καθυστερούσαν. Όταν ο Σουλτάνος πληροφορήθηκε την αιτία της καθυστέρησης των έργων διέταξε το θάνατο τους. Όμως στη συνέχεια στενοχωρήθηκε και μεταμελήθηκε για την απόφαση του αυτή. Έτσι ο Σεΐχ Κιουστερί, τάχα μου, δημιούργησε τις φιγούρες τους για να τον παρηγορήσει.




ΠΗΓΗ:  facebook, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ Αλησμονητες Πατριδες 

Άνοιξε τις πύλες της η 7η Πανελλήνια Έκθεση Κορινθία 2016


Έγιναν χθες Τετάρτη 5 Οκτωβρίου τα εγκαίνια της 7ης Πανελλήνιας Έκθεσης ΚΟΡΙΝΘΙΑ 2016 στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου στον Ισθμό της Κορίνθου.

Η Έκθεση, για όσους θέλουν να την επισκεφθούν θα παραμείνει ανοιχτή ως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.






Παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου στην Τρίπολη


Ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης, οι Εκδόσεις Πατάκη και το βιβλιοπωλείο Άστρο του Βιβλίου σάς προσκαλούν αύριο Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20:30 στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο στην παρουσίαση του βιβλίου της Ξένιας Καλογεροπούλου «Γράμμα στον Κωστή».

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αγγελική Βουλουμάνου, σύμβουλος εκδόσεων.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Αντωνία Γιαννούλη και η συγγραφέας. 
Συντονίζει η πρόεδρος του ΦΟΤ Εύη Μεντή.

Την εκδήλωση θα ντύσει μουσικά ο πιανίστας Γιώργος Κότσικας.

«Πρωινή γαλήνη» στο Φουγάρο την Κυριακή 9 Οκτωβρίου


Η Βιβλιοθήκη Ανθός υποδέχεται τον συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Fougaro Le Café για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Πρωινή γαλήνη» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και απέσπασε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος για το 2016 από το περιοδικό «Αναγνώστης». Με αφορμή το βιβλίο ο υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης Ανθός, Γιάννης Στάμος (διδάκτωρ λογοτεχνίας), θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και προβολή οπτικοακουστικού υλικού.

Η «Πρωινή γαλήνη» είναι η ιστορία ενός νέου ανθρώπου και του ονείρου να ξεπεράσει τον εαυτό του, να ανοίξει τους ορίζοντές του, να πετάξει ψηλά μήπως και βρει τον βαθύτερο εαυτό του.

Είναι ακόμα μια ιστορία έρωτα, ονείρων, απώλειας και περιπλάνησης στον χρόνο και τον χώρο, από τη Μακεδονία έως το Τέξας και από την Αθήνα έως την Άπω Ανατολή, γεμάτη σύννεφα και ωκεανούς, θλιμμένες γκέισες και μοναχικά, παθιασμένα κορίτσια.

Μια ιστορία ανεκπλήρωτων στόχων και ανολοκλήρωτων πόθων σε μια Ελλάδα που στροβιλίζεται στα απόνερα του Εμφυλίου και στη δίνη ενός ξεχασμένου, άγνωστου πολέμου στην άλλη άκρη του πλανήτη.

Ο συγγραφέας

Ο Ηλίας Μαγκλίνης γεννήθηκε το 1970 στην Κινσάσα του Κονγκό. Σπούδασε αγγλική φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αγγλία και τη Σκοτία. Από το 1994 έως το 2003 εργάστηκε ως συντάκτης στο περιοδικό «Διαβάζω». Σήμερα εργάζεται ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού τμήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή». Ασχολείται συστηματικά με τη μετάφραση. Έχει εκδώσει το μυθιστόρημα «Σώμα με σώμα» (Πόλις, 2005), τη νουβέλα «Η ανάκριση» (Κέδρος, 2008), και έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και ανθολογίες.

Ποιες είναι οι σχολικές αργίες για τη χρονιά 2016-2017


Τα σχολεία ξεκίνησαν πριν από λίγες μέρες αλλά πολλοί μαθητές περιμένουν από τώρα τις αργίες της φετινής χρονιάς.

Δείτε παρακάτω το ημερολόγιο της νέας σχολικής χρονιάς με τις βασικές σχολικές αργίες:

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού κατά την οποία γίνονται μόνο αθλητικές εκδηλώσεις, πέρασε... 
Στη συνέχεια, έχουμε :

Σχολική Γιορτή 28ης Οκτωβρίου: Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

28η Οκτωβρίου (Παρέλαση): Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

Σχολική Γιορτή Πολυτεχνείου: Πέμπτη 17 Νοεμβρίου

Κλείσιμο Σχολείων για Χριστούγεννα: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα: Κυριακή 25 Δεκεμβρίου

Πρωτοχρονιά: Κυριακή 1η Ιανουαρίου

Θεοφάνεια: Παρασκευή 6 Ιανουαρίου

Άνοιγμα Σχολείων μετά τα Χριστούγεννα: Δευτέρα 9 Ιανουαρίου

Γιορτή των Τριών Ιεραρχών: Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

Καθαρά Δευτέρα: Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου

Σχολική Γιορτή για την 25η Μαρτίου: Παρασκευή 24 Μαρτίου

25η Μαρτίου: Σάββατο 25 Μαρτίου

Κλείσιμο Σχολείων για Πάσχα: Παρασκευή 7 Απριλίου

Κυριακή του Πάσχα: Κυριακή 16 Απριλίου

Άνοιγμα Σχολείων μετά το Πάσχα: Δευτέρα 24 Απριλίου

Πρωτομαγιά: Δευτέρα 1η Μαΐου

Του Αγίου Πνεύματος: Δευτέρα 5 Ιουνίου


Πηγή: govastileto.gr

Εγκαινιάσθηκε η 1η έκθεση επίλεκτων προϊόντων της Αργολίδας


Για πρώτη φορά, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και το ΦΟΥΓΑΡΟ συνδιοργανώνουν την 1η έκθεση επίλεκτων προϊόντων από παραγωγούς της Αργολίδας, με σκοπό να γίνει ετήσιος θεσμός, με τίτλος "Οι καρποί της Αργολίδας".

Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος Αναστάσιος Χειβιδόπουλος καθώς ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης ακύρωσε το ταξίδι του στο Ναύπλιο για υπηρεσιακούς λόγους.

Στην έκθεση αυτή λαμβάνουν μέρος 16 παραγωγοί οι οποίοι παρουσίασαν στο κοινό τα προϊόντα τους, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα.

Έως και τις 9 Οκτωβρίου λοιπόν, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν χυμούς, γαλακτοκομικά, τυροκομικά, κρασιά, μπύρες, μέλι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά και γλυκά από όλη την Αργολίδα.

Στην έκθεση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ. Γκιόλας, η ιδιοκτήτρια του πολυχώρου «Φουγάρο» Φλωρίκα Κυριακοπούλου, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Πελοποννήσου Β.Σιδέρης και Φ.Στεφανόπουλος, η περιφερειακή σύμβουλος Ε.Παναγιωτοπούλου, η πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Π.Καλκούνου, ο αντιδήμαρχος Ναυπλίου Γ. Καχριμάνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παύλος Χρηστίδης, η πολιτευτής Αργολίδος Σόνια Τάνταρου Κρίγγου κα.






















ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Γίνονται... σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου

1η έκθεση ανάδειξης των Αργολικών προϊόντων 
ΦΟΥΓΑΡΟ, Ναύπλιο 
Ώρες λειτουργίας:
Πέμπτη - Παρασκευή 5 - 10 μ.μ.
Σάββατο & Κυριακή 11 π.μ. - 10 μ.μ.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&




Παρουσίαση-Συζήτηση: 
Πανελλαδική έρευνα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς 
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016
Ώρα 19.00
Στον χώρο της έκθεσης «Κορινθία 2016»
Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
6 έως 22 Οκτωβρίου 2016 
ΠΑΤΡΑ, Πολύεδρο 
Γ. Χατζηγιάννης: Έκθεση κεραμικής

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 6 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο, θα σας βοηθήσει να προχωρήσετε επαγγελματικά ένα βήμα πιο μπροστά θέτοντας υψηλότερα οράματα και οικονομικούς στόχους. Θα σας δοθεί η ευκαιρία να ρισκάρετε για νέα επαγγελματικά ανοίγματα και ίσως να σας απασχολήσει ένα εργασιακό δίλημμα που θα προκύψει. Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και σύνοδο με τον Κρόνο προσοχή να μην μετατρέψετε το πείσμα σε εμμονή. Ένα ξαφνικό και τελείως απρογραμμάτιστο συμβάν θα σας ανοίξει νέους δρόμους, οι εξελίξεις θα στηριχτούν στις αποφάσεις σας. 

ΤΑΥΡΟΣ
Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο θα προκύψουν γεγονότα που δεν θα τα περιμένετε, θα σας εκπλήξουν και θα σας φέρουν ανυποψίαστες θετικές αλλαγές. Με λίγα λόγια θα σημειωθούν απρόβλεπτα συμβάντα που ενδεχομένως να σας βγάλουν από τις συνήθειες σας. Χρήματα θα πέσουν στα χέρια σας, αποφύγετε τις περιττές σπατάλες. Στον ερωτικό σας τομέα η εμφάνιση προσώπου που είχε διαγραφεί από τη σκέψη σας, θα φέρει ευχάριστα αναποδογυρίσματα με αισιόδοξη και χαρούμενη κατάληξη. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα θα είναι η κατάλληλη μέρα να αξιοποιήσετε τη δυναμική πλευρά του χαρακτήρα σας, η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο και σε σύνοδο με τον Κρόνο θα σας ανοίξουν ενδεχόμενα που αν τα αξιοποιήσετε αποφασιστικά τότε θα φτάσετε στον στόχο σας. Μια συνάντηση και μια συνομιλία, θα καταλήξει σε επιτυχία αρκεί να μην καμουφλάρετε τις πραγματικές σας βλέψεις. Παραδεχτείτε τα αισθήματα σας, δείξτε ειλικρίνεια στο πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ερωτικά και θα δείτε πως δεν θα υπάρξει περίπτωση να απογοητευτείτε.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Σήμερα με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα θα έχετε την τάση να θέλετε να απαλλαγείτε από οτιδήποτε σας πνίγει, θα κρατήσετε απόσταση από καταστάσεις που σας αγχώνουν και θα παραγκωνίσετε επαγγελματικές υποχρεώσεις που σας βαραίνουν ψυχολογικά. Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο, κύρια επιδίωξη σας θα είναι να βρεθείτε με φίλους γι αυτό καλέστε πρόσωπα που αγαπάτε, θα λάβετε θετική ανταπόκριση. Ένα γεγονός θα σας βγάλει από τις καθημερινές σας συνήθειες, κλείνοντας την μέρα σας με ευχάριστη κατάληξη. 

ΛΕΩΝ
Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και σύνοδο με τον Κρόνο για σήμερα τουλάχιστον καλό θα είναι να απομακρυνθείτε από πρόσωπα που σας ασκούν ψυχολογική πίεση, γιατί θα σας οδηγήσουν σε σπασμωδικές κινήσεις που κατά πάσα πιθανότητα μετά θα μετανιώσετε που τις πράξατε. Προσπαθήστε να μην παρασυρθείτε από λόγια τρίτων, διατηρήστε ακμαία την ψυχολογία σας και εμπιστευτείτε το ένστικτο σας. Συνάντηση που θα έχετε με πρόσωπο ερωτικό θα πάρει απρόσμενες θετικές διαστάσεις, θα φέρει ευχάριστες αλλαγές. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα ενδεχομένως να πέσετε θύμα κουτσομπολιών, γι αυτό αν υπάρχει κάτι που επιθυμείτε να το κρατήσετε κρυφό, τότε προσέξτε σε ποιό άτομο θα μιλήσετε και τι θα πείτε. Αποφύγετε επικριτικές εκφράσεις, φανείτε φειδωλοί στα σχόλια σας. Σε περίπτωση που σκέπτεστε να εκδηλώσετε το ερωτικό σας ενδιαφέρον σε συγκεκριμένο πρόσωπο τότε να το κάνετε, η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο θα σταθεί στο πλευρό σας, θα σας δώσει το άνοιγμα που ψάχνετε.

ΖΥΓΟΣ
Με τη Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο θα είστε γεμάτοι ενέργεια, ζωτικότητα και διάθεση για έντονη δράση. Θα κλείσετε επαγγελματικές σας υποθέσεις, θα ολοκληρώσετε τυχόν διαπραγματεύσεις και σε περίπτωση που προτείνετε ραντεβού σε συγκεκριμένο πρόσωπο, θα λάβετε θετική απάντηση. Δεν αποκλείεται να εμφανίσετε ανάγκη για τελεσίδικα ερωτικά ξεκαθαρίσματα και για οριστικές δεσμεύσεις. Θα σας δώσω τη συμβουλή να προχωρήσετε στις προτάσεις που σκέπτεστε, θα λάβετε την ανταπόκριση που επιθυμείτε.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και σύνοδο με τον Κρόνο ίσως να είναι ανεξέλεγκτες οι αντιδράσεις σας, θα εμφανίσετε ανυπομονησία και εμμονές. Με τον Ήλιο σε εξάγωνο με τη Σελήνη θα υπάρξουν γεγονότα που θα σας βοηθήσουν να δώσετε ώθηση στις υποθέσεις σας  επαγγελματικές ή ερωτικές , ωστόσο σας συμβουλεύω να προχωρήσετε πατώντας γερά στο έδαφος, προτιμήστε τα σταθερά βήματα, αποφύγετε τις πιέσεις. Πρόταση που θα λάβετε θα αναθερμάνει τις επαφές σας με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο από τα παλιά.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Αισιοδοξία και αποφασιστικότητα θα σας φέρει το εξάγωνο της Σελήνης με τον Ήλιο. Με τη Σελήνη σε σύνοδο με τον Κρόνο ώριμη και ισορροπημένη θα είναι η κρίση σας και σε συνδυασμό με την σταθερότητα στις απόψεις σας, θα σας βοηθήσουν να κερδίσετε εμπιστοσύνη και πολύ θερμές εντυπώσεις. Σε περίπτωση που είστε σε διαπραγματεύσεις σωστή θα είναι η αντίληψη σας, θα υπερισχύσει η γνώμη σας καταλήγοντας σε επιτυχία. Λύση θα δοθεί σε ένα ερωτικό σας θέμα αρκεί να χειριστείτε με ειλικρίνεια τα αισθήματα σας. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο θα σας βοηθήσει να απεγκλωβιστείτε από αρνητικές σκέψεις, τώρα θα αποκτήσει τόλμη η δράση σας, θα είστε σε θέση να περάσετε άμεσα σε οικονομικές διεκδικήσεις. Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και σύνοδο με τον Κρόνο, ίσως να θελήσετε να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε το πάνω χέρι στις σχέσεις σας ερωτικές ή επαγγελματικές.  Αν εφαρμόσετε μελετημένη στρατηγική θα φέρετε στα νερά σας κάποια συγκεκριμένα άτομα που πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και σε εξάγωνο με τον Ήλιο προσοχή στις υπερβολές και στις εξιδανικεύσεις. Καλό θα είναι να μην φανείτε ευάλωτοι ή ευκολόπιστοι, αποφύγετε να ρισκάρετε παραπάνω από όσο θα πρέπει. Η συμβουλή μου είναι να περάσετε από κόσκινο ό,τι σας πουν ή ό,τι σας υποσχεθούν, μην στηριχτείτε σε λόγια που δε θα συνοδεύονται από πράξεις. Έρχονται χρήματα στα χέρια σας, κάντε τον κόπο να οριοθετήσετε την τάση σας για άσκοπα έξοδα, προσπαθήστε να φανείτε προνοητικοί σε οικονομικά θέματα.

ΙΧΘΕΙΣ
Η Σελήνη σε εξάγωνο με τον Ήλιο θα φέρει θετικά αποτελέσματα που θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση σας, θα σας βοηθήσει να πιστέψετε στον εαυτό σας, ωστόσο προσοχή στο να μην υπερτιμήσετε τις ικανότητες σας και αναλάβετε επικίνδυνα ρίσκα. Σήμερα θα υπάρξει συμβάν ευχάριστο και ανέλπιστο που θα σας δημιουργήσει έκπληξη. Θα εμφανιστεί πρόσωπο στη ζωή σας που θα σας οδηγήσει σε ενέργειες μη συνηθισμένες για εσάς,  θα πράξετε με τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης, το νου σας να μην πέσετε σε υπερβολές. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Παροδικές νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τοπικές βροχές στα ορεινά κυρίως τμήματα της Κρήτης, και πιθανόν πρόσκαιρα σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στα ανατολικά ηπειρωτικά, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 19 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 22, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 24 βαθμούς, στην Ήπειρο από 12 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 26 και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 24 βαθμούς, με τις μέγιστες στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα να φθάνουν στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα


Τα γεγονότα... σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου


404: Πεθαίνει η Ευδοξία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκάδιου.

1459: Γεννιέται στη Νυρεμβέργη ο εξερευνητής Μάρτιν Μπίχεϊμ. Ο ίδιος έλεγε, ότι το 1484-1485 είχε συνοδεύσει τον Ντιόγκο Τσο, στην εξερεύνηση της Δυτικής Αφρικής, ως το Κάμπο Νέγκρο, αλλά οι ειδικοί τονίζουν, πως ο Μπίχεϊμ δεν έφτασε μακρύτερα από τη Γουινέα.

1600: Η «Ευρυδίκη» του Τζιάκοπο Πέρι, η παλιότερη σωζόμενη όπερα, κάνει πρεμιέρα στη Φλωρεντία.

1683: Φτάνουν στην Αμερική οι πρώτοι Γερμανοί μετανάστες. Θα ιδρύσουν την Τζέρμανταουν, έξω από τη Φιλαδέλφεια στην Πενσιλβάνια.

1742: Γεννιέται ο Νορβηγός ποιητής Χένρικ Βέγκερλαντ.

1773: Γεννιέται ο Λουδοβίκος-Φίλιππος της Γαλλίας.



1825: Λήγει η πρώτη φάση της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου από τον Κιουταχή.

1831: Γεννιέται ο Γερμανός μαθηματικός Ρίτσαρντ Ντέκινγκ.



1846: Γεννιέται ο Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, στον οποίο οφείλουμε το εναλλασσόμενο ρεύμα. (Θαν. 12/3/1914)



1847: Εκδίδεται η «Τζέιν Έιρ», της Σαρλότ Μπροντέ.

1857: Διοργανώνεται το πρώτο τουρνουά σκακιού στη Νέα Υόρκη από το American Chess Congress.



1876: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ επικοινωνεί για πρώτη φορά στον κόσμο μέσω τηλεφωνικής γραμμής, με τον βοηθό του Γουότσον στη Βοστόνη.

1882: Γεννιέται ο Πολωνός πιανίστας και συνθέτης, Κάρολ Σιμανόφσκι.

1884: Ιδρύεται το Ναυτικό των ΗΠΑ, στο Νιούπορτ του Ρόουντ Άιλαντ.


1885: Αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες στο περιοδικό Εστία, το ιστορικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, "Χρήστος Μηλιόνης" εμπνευσμένο από τα ηρωικά χρόνια της Κλεφτουριάς. 
Με το διήγημα αυτό, ο Παπαδιαμάντης αναγνωρίζεται και επιβάλλεται ως συγγραφέας.

1886: Γεννιέται ο Ελβετός πιανίστας και μαέστρος Έντουιν Φίσερ.



1887: Γεννιέται ο Ελβετός μοντερνιστής αρχιτέκτονας Λε Κορμπιζιέ, Σαρλ Εντουάρ Ζανερέ - Γκρι το πραγματικό όνομά του.(Θαν. 27/8/1965)

1888: Γεννιέται ο Γάλλος πιλότος Ρολάντ Γκαρός από τον οποίο πήρε και το όνομα του το γνωστό γήπεδο τένις.



1889: Ανοίγει τις πύλες του στο Παρίσι το θρυλικό καμπαρέ «Μουλέν Ρουζ».



1892: Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Άλφρεντ Τένισον.

1908: Η Αυστρία προσαρτεί τη Βοσνία και την Εζεργοβίνη.



1910: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1911: Εξαφανίζεται ο Έλληνας μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός, κατά τη διάρκεια περιοδείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, δολοφονήθηκε σε ενέδρα από ρουμανική συμμορία.

1912: Αποπλέει για το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος μετά την κήρυξη του πολέμου κατά της Τουρκίας.

1913: Εκλέγεται Πρόεδρος της Κίνας ο Γουάν Σιχ-κάι.



1914: Γεννιέται ο Νορβηγός εξερευνητής Θορ Χέιντραλ, επικεφαλής της εξερευνητικής αποστολής Κον-Τίκι, από τη Βόρειο Αμερική ως τα νησιά Τουαμότου.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι δυνάμεις της Αντάντ στέλνουν τελεσίγραφο στη Βουλγαρία, ως προειδοποίηση κατά της εισόδου της στον πόλεμο.

1920: Υπογράφεται ανακωχή μεταξύ Βαρσοβίας και Μόσχας, λίγο μετά τη συντριπτική νίκη των πολωνικών στρατευμάτων.

1925: Αρχίζει η εφαρμογή της λογοκρισίας και του στρατιωτικού νόμου μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πάγκαλου.

1926: Ο Babe Ruth των NY Yankees γίνεται ο πρώτος, που σημειώνει 3 home runs σε αγώνα του World Series στο μπέιζμπολ.

1927: "Ο Τραγουδιστής της Τζαζ" με πρωταγωνιστή τον Αλ Τζόνσον είναι η πρώτη κινηματογραφική ομιλούσα ταινία, που κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.

1928: Ο Τσιάνγκ Κάι-σεκ, γίνεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

1930: Γεννιέται ο πρώην Πρόεδρος της Συρίας Χαφέζ αλ Άσαντ.

1935: Γεννιέται ο Ιταλός παλαιστής Μπρούνο Σανμαρτίνο.

1939: Την ώρα, που στην Πολωνία οι νεκροί του Ανατολικού Μετώπου είναι 10.572, ο Χίτλερ διαβεβαιώνει ότι διεκδικεί εδάφη, που είχαν χαθεί το 1918.



1945: Η «Κατάρα του Τράγου». Έτσι έμεινε στην ιστορία του μπέιζμπολ ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον ελληνικής καταγωγής Βασίλη Σιάνη και τον τράγο του, στο οποίο αποδίδεται η αδυναμία των Σικάγο Καμπς να κατακτήσουν έκτοτε το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ.

1948: Γεννιέται ο Ιρλανδός πολιτικός και πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Άνταμς.

1950: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Ντέιβιντ Μπριν. Μάλιστα, το βιβλίο του "Ο ταχυδρόμος" μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, με τον Κέβιν Κόστνερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.



1951: Ο Στάλιν ανακοινώνει ότι η Ρωσία διαθέτει ατομική βόμβα.

1951: Γεννιέται ο Γερμανός ραλίστας Μάνφρεντ Βίνκελχοκ, ο οποίος το 1985 σκοτώθηκε σε αγώνες στο Τορόντο του Καναδά.



1951: Βυθίζεται στη Φαλκονέρα το ατμόπλοιο «Αδρίας», κάνοντας το δρομολόγιο Κρήτη-Πειραιάς με 538 επιβάτες

1955: Ένα αεροσκάφος τύπου DC-4 των United Airlines, συντρίβεται στο Γουαιόμινγκ και σκοτώνονται 66 άνθρωποι.



1956: Πεθαίνει ο Τσαρλς Μέριλ, αμερικανός τραπεζίτης, συνιδρυτής της επενδυτικής τράπεζας «Merrill Lynch». (Γεν. 19/10/1885)

1956: Ο Bobby Charlton ντεμπουτάρει με την Manchester United εναντίον της Charlton Athletic στο Όλντ Τράφορντ και σημειώνει 2 γκολ. Από μεγάλη ποδοσφαιρική οικογένεια θα κάνει μεγάλη καριέρα με την United και την Εθνική Αγγλίας. Θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1966, 3 πρωταθλήματα 1957-1965-1967, ένα Κύπελλο το 1963 και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1968 στον τελικό του οποίου θα είναι αρχηγός και θα σημειώσει 2 γκολ στο 4-1 επί της Μπενφίκα. Το 1966 θα ανακηρυχθεί καλύτερος ποδοσφαιριστής σε Ευρώπη και Αγγλία. Στις 28/4/73 θα δώσει τον τελευταίο του αγώνα εναντίον της Chelsea στο Stamford Bridge και τον Ιούνιο του 1984 θα γίνει διευθυντής της Manchester United.

1959: 92.706 θεατές δημιουργούν ρεκόρ προσέλευσης στον 5ο αγώνα του World Series στο μπέιζμπολ μεταξύ των ομάδων Dodgers και White Sox στο Coliseum του Λος Άντζελες.

1962: Πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης Τοντ Μπράουνινγκ, δημιουργός του "Δράκουλα" με τον Μπέλα Λουγκόσι.

1963: Τυφώνας σκοτώνει περίπου 4.000 άτομα στην Αϊτή.

1966: Το LSD χαρακτηρίζεται παράνομο στις ΗΠΑ.

1969: Ο Πρόεδρος Θιέου δηλώνει, ότι η Σαϊγκόν είναι έτοιμη για κατάπαυση πυρός.

1970: Σημειώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βολιβία, μετά την παραίτηση του Προέδρου Αλφρέντο Οβάδο Κάντια. Ο αριστερός στρατηγός Χουάν Χοσέ Τόρες αυτοανακηρύσσεται Πρόεδρος.

1972: Στο Μεξικό, 147 άτομα σκοτώνονται και 700 τραυματίζονται σε σιδηροδρομικό δυστύχημα.



1973: Ξεσπά νέος αραβοϊσραηλινός πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Την ημέρα του Γιομ Κιπούρ, τη μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων, η Αίγυπτος και η Συρία ξεκινούν αιφνιδιαστική επίθεση στην ανατολική όχθη του Σουέζ και στα υψώματα του Γκολάν.



1974: Γεννιέται ο ηθοποιός Αλέξης Γεωργούλης.

1976: Ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Χουά Γκουοφένγκ, διατάσσει τη σύλληψη της "Συμμορίας των τεσσάρων" και των συνεργατών τους, θέτοντας τέλος στην Πολιτιστική Επανάσταση, που είχε οργανώσει ο Μάο Τσε Τουνγκ, προκειμένου να εξοντώσει τους αντιπάλους του, στη χώρα.

1979: Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β είναι ο πρώτος προκαθήμενος της καθολικής εκκλησίας, που επισκέπτεται το Λευκό Οίκο.

1981: Δολοφονείται ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Ανουάρ Σαντάτ, από μουσουλμάνους εξτρεμιστές, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Ήταν ο πρώτος Άραβας ηγέτης, που επισκέφθηκε επίσημα το Ισραήλ, το Νοέμβρη του 1977. Το 1978 μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μεναχέμ Μπεγκίν.

1982: Πεθαίνει ο πρώην πρωθυπουργός Στέφανος Στεφανόπουλος, σε ηλικία 83 ετών.

1983: Η Ινδία διαλύει την τοπική κυβέρνηση της επαρχίας Παντζάμπ για να σταματήσει τη θρησκευτική και πολιτική βία στην περιοχή.

1985: Πεθαίνει ο Αμερικανός μπάντλιντερ, Νέλσον Ριντλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Φρανκ Σινάτρα, τον Νατ Κινγκ Κολ, την Έλα Φιτζέραλντ και τη Σίρλεϊ Μπάσεϊ.

1988: Πεθαίνει ο Αμερικανός Λάρι Γουόλτερς, ο οποίος το 1982 "πέταξε" στον αέρα, σε ύψος 16.000 ποδιών με μία καρέκλα και 45 μπαλόνια ηλίου.



1989: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός Μπέτι Ντέιβις. 

1989: Κυριαρχεί στον αθηναϊκό Τύπο η συγκρότηση από τον Ανδρέα Παπανδρέου της "Δημοκρατικής Συμπαράταξης", στην οποία μετέχουν στελέχη του επίσημου ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού χώρου, που πρόσκεινται σ αυτό, συν τον Γιάννη Μπούτο.

1991: Την ικανοποίηση τους στις προτάσεις του Προέδρου της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ για πυρηνικό αφοπλισμό, εκφράζουν ΗΠΑ, Ευρώπη και ΝΑΤΟ.

1992: Πεθαίνει από AIDS ο Βρετανός ηθοποιός Ντένχολμ Έλιοτ, ο οποίος προσβλήθηκε από τη νόσο από μετάγγιση μολυσμένου αίματος. Το 1986 ήταν υποψήφιος για Όσκαρ Β ανδρικού ρόλου με την ταινία "Δωμάτιο με θέα".

1993: Ο 30χρονος Μάικλ Τζόρνταν, ύστερα από 9χρονη καριέρα με τους Σικάγο Μπουλς, ανακοινώνει ότι σταματάει το μπάσκετ και ότι η απόφασή του δεν έχει σχέση με το θάνατο του πατέρα του. Ο Τζόρνταν οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τα τρία τελευταία χρόνια ενώ όλες τις χρονιές ανακηρύχθηκε MVP των τελικών. Ακόμα, έχει κερδίσει τον τίτλο του MVP τρεις φορές στην κανονική περίοδο και έχει ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ σε καθένα από τα επτά τελευταία πρωταθλήματα. Ήταν μέλος της αρχικής πεντάδας σε όλες τις All-Star ομάδες των ΗΠΑ. Θα επιστρέψει τον Μάρτιο του 1995, φορώντας το Νο 45, και θα σταματήσει στις 13/1/1999. Τo 2000 μπαίνει στα διοικητικά των Ουάσινγκτον Γουίζαρντ κι ένα χρόνο αργότερα και στα αγωνιστικά. Θα αποσυρθεί οριστικά τον Απρίλιο του 2003.

1994: Ψηφίζεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

1995: Ανακαλύφθηκε 47,9 έτη φωτός μακριά από τη Γη, ο αστερισμός του Πήγασου, το πρώτο μεγάλο αστέρι, μετά από τον Ήλιο, που είχε σε τροχιά πλανήτη.



1997: Ο Αμερικανός καθηγητής βιολογίας Stanley B. Prusiner κερδίζει το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη των «prions», τα οποία περιλαμβάβουν "ένα εντελώς νέο είδος παραγόντων που προκαλούν ασθένειες." Το όνομα prion σημαίνει στην κυριολεξία  "πρωτεϊνούχο μολυσματικό σωματιδίο"(proteinaceous infectious particle). Τα Prions προκαλούν ασθένειες του εγκεφάλου, όπως τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών (BSE ή νόσος των τρελών αγελάδων),την ανθρώπινη παραλλαγή της νόσου Creutzfeldt-Jakob, και της τρομώδους νόσου των προβάτων και των αιγών.
Τα prions είναι πάρα πολύ μικρά με αποτέλεσμα να μην γίνονται ανιχνεύσιμα με το απλό μικροσκόπιο. Είναι αυτο-πολλαπλασιαζόμενα αν και πρωτεινικά μόρια και δε διαθέτουν πληροφορίες κωδικοποιημένες σε νουκλεϊκά οξέα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην καταστροφή ή μετουσίωση με κοινούς χημικούς και φυσικούς παράγοντες, όπως απορρυπαντικά φορμαλίνη, θερμότητα, υπεριώδη ή ιονίζουσα ακτινοβολία.

1998: Στο Πανεπιστήμιο του Γουαιμόμινγκ, στις ΗΠΑ, ο Μάθιου Σέπαρντ δέχεται επίθεση επειδή ήταν ομοφυλόφιλος. Θα πεθάνει στις 12 Οκτωβρίου.



1999: Πεθαίνει η Αμάλια Ροντρίγκεζ, πορτογαλίδα τραγουδίστρια των «Φάντο». (Γεν. 23/7/1920)



2000: Παραιτείται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πρώην Πρόεδρος της Σερβίας και τελευταίος Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

2002: Βομβαρδίζεται στην Υεμένη το γαλλικό πετρελαιοφόρο Λιμπούργκ.



2003: Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στον αμερικανό Πολ Λότερμπαρ και τον βρετανό Πίτερ Μάνσφιλντ, για την ανακάλυψη της μαγνητικής τομογραφίας.

2004: Οι Ισραηλινοί επιστήμονες Ααρών Σιεσανόβερ, Αβραάμ Χέρσκο και ο Αμερικανός συνάδελφός τους, Ίργουιν Ρόουζ κερδίζουν το Νόμπελ Χημείας, καθώς ανακάλυψαν πώς ο οργανισμός αποσυνθέτει ανεπιθύμητες πρωτεΐνες, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση ασθενειών, όπως λευχαιμία.

2004: Οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ) Χρήστος Τσιγαρίδας, Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη κρίνονται ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και συμμετοχή σε υποθέσεις εκρήξεων. Αθώος κρίθηκε ο Μιχάλης Κασσίμης.

2013: Στην Αίγυπτο 53 άτομα χάνουν τη ζωή του κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με θέμα το καθεστώς. 



2014: Πεθαίνει η Νέλλη Αγγελίδου, Ελληνίδα ηθοποιός, που διακρίθηκε κυρίως σε θεατρικούς ρόλους.