3.6.16

Ελαιόλαδο από τη Γορτυνία έχει φαρμακευτικές ιδιότητες


Ένα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, που παράγεται από συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς στην περιοχή κυρίως της Γορτυνίας και σε κάποια χωριά της Ορεινής Ολυμπίας, αποδείχθηκε επιστημονικά, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, ότι λειτουργεί ευεργετικά συμβάλλοντας στην πρόληψη της
στεφανιαίας νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Πρόκειται για την ποικιλία ελιάς με την τοπική ονομασία «Χωραίτικη», που καλλιεργείται στη Γορτυνία από τα χωριά της Καρύταινας μέχρι την περιοχή της Θέλπουσας και Κοντοβάζαινας καθώς και σε τμήμα της Ορεινής Ολυμπίας, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πικρή γεύση του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, απεδείχθη ότι το λάδι που παράγεται στην συγκεκριμένη περιοχή εμπεριέχει σε μεγαλύτερο ποσοστό από άλλα λάδια της χώρας, την ουσία «ελαιοαλακάνθη», η οποία διαθέτει, σύμφωνα πάντα με τις επιστημονικές έρευνες, φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε συνέδριο για την ελιά που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία, και σήμερα το απόγευμα θα γίνουν βραβεύσεις παραγωγών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι «οι δύο Περιφερειακές Ενότητες της Αρκαδίας και της Ηλείας εκτός από κοινά γεωγραφικά χαρακτηριστικά, διαθέτουν ένα ελαιόλαδο που εν τοις πράγμασι, αποδείχθηκε επιστημονικά, πως μπορεί να φέρει ανάπτυξη και πλούτο στην Γορτυνία και στην Ηλεία, εάν αξιοποιήσουμε και αναδείξουμε το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα και τις μοναδικές φαρμακευτικές του ιδιότητες, που προέρχονται από την πικρή γεύση του».

Πρόσθεσε ακόμη, ότι «ο πρωτογενής τομέας στην Αρκαδία έχει μέλλον, διότι μετά την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια και τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, του μοναδικού που εγκαινιάστηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης στη χώρα και επεξεργάζεται το αρκαδικό και ολύμπιο ρόδι, τώρα επιστημονικά αποδεικνύεται ότι ο τόπος μας και οι κλιματολογικές συνθήκες φέρνουν στο προσκήνιο άλλο ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν, το ελαιόλαδό μας, που διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά».

Τόνισε ακόμη πως «δεν είναι τυχαίο το αναγεννησιακό κίνημα «Αρκαδία» που εδράζεται όχι τόσο στους ανθρώπους όσο στο φυσικό περιβάλλον της Αρκαδίας», προσθέτοντας πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προωθήσει το προϊόν αυτό και θα ενισχύσει τους παραγωγούς στην μεγάλη προσπάθεια για εξωστρέφεια του προϊόντος ώστε να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές, βοηθώντας παράλληλα τόσο τους Αρκάδες και Ηλείους καλλιεργητές, όσο και τους καταναλωτές, προστατεύοντας την υγεία τους».


ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Κόρινθος: Εκδήλωση στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα


Ο αέρας που αναπνέουμε!

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συναυλία του Κύκλου «Μουσική και Λόγος» στο Καλογεροπούλειο Ίδρυμα! (Αράτου 74 Κόρινθος)

Ένας ιδιαίτερος και πρωτότυπος διάλογος χαμηλών και υψηλών τόνων με συνομιλητές το τρομπόνι και δύο τραγουδιστές. Ένας προβληματισμός σχετικά με «τον αέρα που αναπνέουμε», που τραγουδάμε, που φυσάμε και ξεφυσάμε!

Βάσια Ζαχαροπούλου (σοπράνο), Χρήστος Κεχρής (τενόρος), Κώστας Αυγερινός (τρομπόνι), Σοφία Ταμβακοπούλου (πιάνο)

Ώρα έναρξης 21.00

Είσοδος Ελεύθερη

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ

Συνέδριο για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό στη Σκάλα από σήμερα ως την Κυριακή


Συνέδριο με τίτλο «Εθελοντισμός και Περιβάλλον – Δομές Ανάπτυξης και Προστασίας» θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας. Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων σε συνεργασία με το Δήμο Ευρώτα, στα πλαίσια της συμμετοχής τους στο θεσμό “EU Green Week 2016” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commision), με την εκδήλωση “Eco – Days: Greening Greece” και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Διοργανωτές του συνεδρίου είναι το KEAN – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων & Δήμος Ευρώτα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Θεσμού EU Green Week 2016, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Πρόγραμμα συνεδρίου

Παρασκευή 3/6
– 6:00 μμ: Τελετή έναρξης: Χαιρετισμοί Περιφέρειας Πελοποννήσου, δήμων, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προέδρου ΚΕΑN κ. Σταύρο Μηλιώνη και δημάρχου Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη στη βιοκλιματική Πλατεία των Πηγών στη Σκάλα.

Περιφέρεια Πελοποννήσου:
– Αδαμαντία Τζανετέα, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας

Δήμοι:
– Ηλίας Ανδρικόπουλος, δήμαρχος Ξυλόκαστρου
– Παναγιώτης Κατσίβελας, δήμαρχος Τριφυλλίας
– Δημήτριος Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου – Νέστορος
– Γιάννης Μαστοράκης, δήμαρχος Χερσονήσου
– Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας
– Ηρακλής Τριχείλης, δήμαρχος Μονεμβάσιας
– Γεώργιος Τσώνης, δήμαρχος Μεσσήνης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:
– Άγγελος Καπετανίδης, υπεύθυνος για τις σχέσεις με τα σχολεία και για το πρόγραμμα “Euroscola”

Σάββατο 4/6 (Πνευματικό Κέντρο Σκάλας)

1η Ενότητα: 10:00 πμ – 2:00 μμ
Εισαγωγή στο θέμα: Εισηγήσεις ομιλητών για το Θεσμικό και το Νομικό Πλαίσιο του Εθελοντισμού, ΜΚΟ σε σύμπραξη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Immersion)

2η Ενότητα: 5:00 μμ – 8:00 μμ
Σύντομες τοποθετήσεις Δημάρχων: Παρουσίαση καλών πρακτικών & ανοιχτή συζήτηση (Short Cooperative Workshop)

Ομιλητές:
– Φανή Αναστασίου, υπάλληλος του Δήμου Χερσονήσου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος
– Ιωάννης Γεωργίζας, ειδικός σύμβουλος δημάρχου Πύλου – Νέστορος κου Καφαντάρη
– Ματίνα Κανάκη, γραμματέας του ΔΣ του ΚΕΑΝ
– Άγγελος Καπετανίδης, υπεύθυνος του Προγράμματος EUROSCOLA  (Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα)
– Χάρης Κυριακίδης, γενικός γραμματέας Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης
– Γεώργιος Λιγνός, στέλεχος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Εστία – Άγιος Νικόλαος»
– Λάμπρος Μπούκλης, σύμβουλος σε ζητήματα εφαρμοσμένης έρευνας για την Κυκλική Οικονομία
– Γεωργία Παναγοπούλου, πρόεδρος ΚΕΑΔΗΜ
– Νικόλας Ραΐσης, οικονομολόγος, σύμβουλος Πληροφορικής, στέλεχος σε μεγάλο βιομηχανικό όμιλο
– Γιάννης Σάρρος, συντονιστής – παρουσιαστής “STAR Κεντρικής Ελλάδος” & συντάκτης της εφημερίδας “Ύπαιθρος Χώρα”
– Σπύρος Φρεμεντίτης, πρόεδρος της Equal Society

Κυριακή 5 Ιουνίου
Τελετή λήξης του συνεδρίου και της EU Green Week 2016



ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

Εκδήλωση λήξης της σκακιστικής περιόδου του Σκακιστικού Συλλόγου "ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ" , σήμερα στο Βουλευτικό

Η Σκακιστική Σχολή του Σκακιστικού Συλλόγου Ναυπλίου "Άγιος Νεκτάριος" σας προσκαλεί στην εκδήλωση λήξης της σκακιστικής περιόδου 2015 - 2016, σήμερα Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:30 στο Βουλευτικό, στο Ναύπλιο. 

Θα απονεμηθούν διπλώματα και μετάλλια σε όλα τα παιδιά και το ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΝΑΥΠΛΙΟΥ θα πλαισιώσει τραγουδιστικά την εκδήλωση, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ιδρύματος Γεωργία Σαμαρτζή "ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ".

Εκλογές στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Αργολίδας


Το ΔΣ του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), καλεί τα μέλη του σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 10 πμ, στην αίθουσα της τοπικής κοινότητας, στο Ανυφί.

Θα γίνει αποτίμηση της δουλειάς του απερχόμενου ΔΣ, ψήφιση για εφορευτική επιτροπή και θα διενεργηθούν εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία.

Η διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας θα είναι από τις 11 π.μ. μέχρι της 7 μ.μ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την δυνατότητα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, είναι να φέρει το μέλος την αστυνομική του ταυτότητα και να έχει πληρώσει την ετήσια συνδρομή του στον σύλλογο. Όσοι έχουν οικονομική εκκρεμότητα, μπορούν και κατά διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας να φέρουν την ετήσια συνδρομή τους (5 ευρώ).

Καταθέσεις συνδυασμών ή μεμονωμένων υποψηφιοτήτων, για το ΔΣ, για την εξελεγκτική επιτροπή και για αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία, θα γίνονται δεκτές μέχρι και το Σάββατο 4 Ιουνίου και ώρα 12 το πρωί, στον Πρόεδρο και στον Γραμματέα του Συλλόγου (τηλ επικοινωνίας 6946199546, 6948206229).

Έκθεση εικαστικών έργων στο Τριανόν / Αύριο Σάββατο τα εγκαίνια


Αύριο Σάββατο 4 Ιουνίου (18.30) θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων των μαθητών του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Αργολίδας, στον περίβολο χώρο του Τριανόν στην Πλατεία Συντάγματος Ναυπλίου. 
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή, 10 Ιουνίου.

Η παιδική χορευτική ομάδα του σωματείου «Χορόσημο» θα πλαισιώσει την εκδήλωση με χορούς από τα Κύθηρα και η ομάδα κρουστών Batuca θα δώσει έναν ξεχωριστό μουσικό τόνο στην εκδήλωση..

Χάθηκε - βρέθηκε και παραδόθηκε πορτοφόλι στη Νέα Κίο...


Δυο παλληκάρια, ο Μιχαήλ Δριμούρας του Χαράλαμπου και ο Ιγνάτιος Δεσποτάκης του Δημητρίου, γυρίζοντας σήμερα από τη θάλασσα μετά το μπάνιο τους, βρήκαν πεσμένο στο δρόμο ένα πορτοφόλι γεμάτο με χρήματα και κάρτες, το οποίο παρέδωσαν στην κα Μαρία Τσίρου, υπάλληλο του Δήμου Άργους - Μυκηνών. 

Η κυρία Τσίρου βρήκε από τις κάρτες το όνομα και το τηλέφωνο της ιδιοκτήτριας του πορτοφολιού, η οποία έσπευσε στο πρώην Δημαρχείο Νέας Κίου να το παραλάβει, αφού ευχαρίστησε τα παιδιά και τους έδωσε και τα ανάλογα εύρετρα... 

Αξιέπαινη η πράξη των παιδιών! 
Να τα χαίρονται οι γονείς τους και να είναι υπερήφανοι γι' αυτά! 
Μπράβο παιδιά!


Performance A - στερητικό στην παλιά πόλη του Ναυπλίου


H performance Α-στερητικό εκτυλίσσεται σε μια μικρή αίθουσα πανεπιστημίου, όπου σιωπές, ψίθυροι και βήματα εκτελούνται ρυθμικά. Τον ρυθμό δίνουν τα ποιήματα του Samuel Beckett, στα οποία βασίζεται η ολιγόλεπτη χορογραφία. Η έννοια του χρόνου, η βασική θεματική του γνωστού δραματουργού, εμπεριέχεται και στα ποιήματά του, τα οποία μέσα από την επαναληπτικότητά τους δημιουργούν την δική τους χορογραφία.

Τέσσερις performers προσπαθώντας να μιλήσουν, αποτυγχάνουν κι αναρωτιούνται τι σημαίνει ο χρόνος για αυτούς μέσα σε είκοσι λεπτά.


Η performance διεξάγεται στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας της Χριστίνας Θεμελή με τίτλο "Τα ποιήματα του Samuel Beckett στον Μετα-Μοντέρνο Χορό" στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με επόπτριες καθηγήτριες την Βάσω Μπαρμπούση και την Μαρίνα Κοτζαμάνη.


Στις 4/6 και 5/6 και ώρα 19.00 στην Αιθ. Προβολών - Πινακοθήκη

Βασ. Κωνσταντίνου 23, Παλιά Πόλη, Ναύπλιο.


Performers:

Ξένια Γκιουλεμέ

Χριστίνα Θεμελή

Αγγελική Παλαφούτα

Κωνσταντίνος Σιώζος


ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Οι ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ άνοιξαν την κολυμβητική καλοκαιρινή περίοδο 2016


Οι ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ Αθλητικός Σύλλογος Αργολίδας άνοιξαν την κολυμβητική καλοκαιρινή περίοδο 2016 στο κολυμβητήριο Ναυπλίου και υποδέχονται τους μικρούς και μεγάλους κολυμβητές για πολλές βουτιές και εκμάθηση σωστής κολύμβησης.

Με αγάπη σε όλους τους αθλητές – κολυμβητές της και πιστή στον υγιή αθλητισμό που πρεσβεύει, η Διοίκηση των ΙΠΤΑΜΕΝΩΝ καλωσορίζει στην οικογένεια της ομάδας της, παλιούς και νέους μικρούς και μεγάλους κολυμβητές.

Υπό την καθοδήγηση της ειδικευμένης στην κολύμβηση προπονήτριας Κατερίνας Δημακοπούλου (MSC Παιδαγωγική και δημιουργική μάθηση στην κολύμβηση και MSC Μεγιστοποίηση απόδοσης και επίδοσης στην κολύμβηση) λειτουργούν εκπαιδευτικά τμήματα: Βρεφικής κολύμβησης -Κολύμβηση νηπίων - Αρχάριοι κολυμβητές - Προχωρημένοι κολυμβητές - Εκμάθηση κολύμβησης – Αγωνιστική κολύμβηση - Εφηβικά – Ενηλίκων -Aqua fitness - Ναυαγοσωστική - Αποκατάσταση παθήσεων και τραυματισμών - Οικογενειακή κολύμβηση.

Παράλληλα συνεχίζουμε την αγωνιστική κολύμβηση με αθλητές που συμμετέχουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα πραγματοποιώντας μεγάλες επιτυχίες.

Το Δ. Σ. του συλλόγου ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ και οι προπονητές σας περιμένουν καθημερινά στο κολυμβητήριο Ναυπλίου προκειμένου να κάνουν την Κολύμβηση τρόπο ζωής – Τρόπο να ζεις!

Πληροφορίες: 6972233590
Facebook: Ιπτάμενοι Αθλητικός Σύλλογος Αργολίδας
e-mail: iptamenoi_omada@yahoo.gr


Εγγραφές για το Κοινωνικό Φροντιστήριο Ναυπλίου


Ξεκίνησαν από χθες, Πέμπτη 2 Ιουνίου και θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, οι εγγραφές για το σχολικό έτος, 2016-2017, στο Κοινωνικό Φροντιστήριο Ναυπλίου.

Όσοι γονείς και κηδεμόνες επιθυμούν να κάνουν αίτηση, θα πρέπει να απευθύνονται καθημερινά 10:00 – 14:00 στον 2ο όροφο του Δημαρχείου Ναυπλίου και στην υπεύθυνη γραμματέα, κα Έλλη Αφεντουλίδη.

Το κοινωνικό φροντιστήριο Ναυπλίου θα δεχτεί μαθητές που το επόμενο σχολικό έτος θα φοιτήσουν στην Β’ και Γ’ Γυμνασίου καθώς και μαθητές και των τριών τάξεων του Ενιαίου Λυκείου.


Συναυλία - γενική δοκιμή προγράμματος Πτυχιακών εξετάσεων Βιολιού της Έλενας Τσακίρη


Η Έλενα Τσακίρη γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1996 και μεγάλωσε στο Κιβέρι Αργολίδας. Σε ηλικία τεσσάρων ετών ξεκίνησε μαθήματα μουσικής προπαιδείας στο Δημοτικό Ωδείο Άργους, ενώ στην ηλικία των πέντε μαθήματα βιολιού. Από το 2002 έως σήμερα φοιτά στην τάξη βιολιού του Νίκου Μάνδυλα (κορυφαίος A΄ – αναπληρωτής εξάρχων στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών). Επί δύο έτη (2008 και 2009) απέσπασε το Β’ Βραβείο στην Α’ κατηγορία Εγχόρδων του Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού «Φίλων» που διοργανώνει το Πανελλήνιο Πνευματικό Κέντρο «Φίλων» σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών. Το 2008 τιμήθηκε με Βραβείο Πολιτιστικής Συνεισφοράς από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Νομού Αργολίδας. Από το 2015 συμμετέχει ενεργά στην Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, όπου πρόσφατα εισήλθε στην ομάδα των Α’ Βιολιών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ
Α΄ ΜΕΡΟΣ
Fiorillo, Etude 11
Rode, Etude 1
Mozart, Violin Concerto No. 3

Β΄ ΜΕΡΟΣ
Bach, Partita No.2 in D Minor
Allemanda
Corrente
Sarabanda
Giga
Wieniawski, Legende, Op. 17
Kabalevsky, Violin Concerto in C Major, Op. 48, I – Allegro molto e con brio

Στο πιάνο συνοδεύει ο καθηγητής πιάνου και σολίστ Ανδρέας Ρεντούλης.


ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ / Προβολή ταινίας σήμερα - «Highway to Hellas»


Την γερμανο-ελληνικής παραγωγής κωμωδία «Highway to Hellas» σε σκηνοθεσία  του πρόσφατα βραβευμένου με το Deutscher Filmpreis, Αron Lehmann θα προβάλει σήμερα Παρασκευή 3 Ιούνη ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος).

Η προβολή ξεκινά στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τα γεγονότα σαν σήμερα, 3 Ιουνίου

323 π.Χ.: Ο Μ. Αλέξανδρος αρρωσταίνει ενώ βρίσκεται στη Βαβυλώνα....


1789: Ο Λάμπρος Κατσώνης νικά τον τουρκικό στόλο έξω από την Τήνο.


1906: Διακόπτονται επισήμως οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - Ρουμανίας, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της τελευταίας στο ζήτημα των Κουτσοβλάχων.

1915: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 31ης Μαΐου στην Ελλάδα, ο λαός υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία το Κόμμα των Φιλελευθέρων και ενέκρινε την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1923: Στην Ιταλία, με νόμο της κυβέρνησης οι γυναίκες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

1927: Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το νέο Σύνταγμα της χώρας, περισσότερο γνωστό ως Δημοκρατικό Σύνταγμα του 1927.

1937: Ο Εδουάρδος Ζ’ της Αγγλία, παντρεύεται την Αμερικανίδα Γουόλις Σίμπσον. Για το λόγο αυτό είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από το αξίωμα του βασιλιά της Αγγλίας.

1940: Η Λουβφτβάφε βομβαρδίζει το Παρίσι. Την ίδια μέρα ο γερμανικός στρατός νικά στη μάχη της Δουνκέρκης.


1941: Οι Ναζί καταστρέφουν το χωριό Κάνδανος της Κρήτης και σκοτώνουν τους κατοίκους του, σε αντίποινα για τον φόνο 25 γερμανών στρατιωτών.

1944: Ο Σαρλ ντε Γκολ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1946: Το πρώτο μπικίνι κάνει την εμφάνισή του στις πασαρέλες του Παρισιού, προκαλώντας πολλά και όχι απαραιτήτως θετικά σχόλια.

1947: Συνάντηση Ζαχαριάδη - Στάλιν στη Μόσχα, του «Κούκου» με τον «Γέρο» όπως αναφέρουν έγγραφα του ΚΚΕ.

1950: Γαλλική ορειβατική αποστολή φθάνει στην κορυφή του όρους Αναπούρνα, στα Ιμαλάια.

1962: Ένα Boeing 707 της Air France συντρίβεται μετά την απογείωσή του από το Παρίσι, σκοτώνοντας 130 επιβάτες.

1963: Αεροσκάφος της Northwest Airlines, συντρίβεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σκοτώνοντας 101 άτομα.

1965: Ο Αμερικανός αστροναύτης Έντουαρντ Γουάιτ πραγματοποιεί τον πρώτο διαστημικό περίπατο. Βγαίνει από το θαλαμίσκο του διαστημόπλοιου Τζέμινι ΙV και περπατά στο διάστημα για 20 λεπτά, συνδεδεμένος με το διαστημόπλοιο μόνο με ένα σχοινί ασφαλείας.


1967: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα το αλκοτέστ, με δημοσίευση σχετικής υγειονομικής διάταξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

1969: Προβάλλεται το τελευταίο επεισόδιο της σειράς επιστημονικής φαντασίας Σταρ Τρεκ, μετά την οριστική της διακοπή από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.


1972: Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ των 100 μ. στην Μπρατισλάβα με επίδοση 10’’ με χρονόμετρο χειρός. Με την επίδοσή του αυτή, ο «φτερωτός γιατρός» ισοφαρίζει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ του αγωνίσματος.

1973: Το πρώτο Σοβιετικό υπερηχητικό αεροσκάφος Tupolev Τu-144 συντρίβεται στο Παρίσι, στη διάρκεια δοκιμαστική πτήσης. Οι 14 επιβαίνοντες σκοτώνονται και η παραγωγή του αεροσκάφους ματαιώνεται.

1975: Ο Πελέ υπογράφει τριετές συμβόλαιο με την νεοϋορκέζικη ομάδα Κόσμος έναντι 11 εκατομμυρίων δολαρίων.

1985: Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ βγαίνει πρώτο με ποσοστό 45,82%, εξασφαλίζοντας απόλυτη πλειοψηφία με 161 έδρες.

1989: Η κινεζική κυβέρνηση στέλνει δυνάμεις καταστολής στην πλατεία Τιεν Αν Μεν για να τερματίσει την κατάληψή της από φοιτητές.

1992: Αρχίζει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Γη, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ηγετών στην ιστορία.

1998: Ένα τρένο υπερ-υψηλής ταχύτητας, εκτροχιάζεται στην πόλη Έσεντε της Γερμανίας, στοιχίζοντας τη ζωή σε 101 ανθρώπους. Είναι το χειρότερο δυστύχημα με τρένα υψηλής ταχύτητας μέχρι και σήμερα.

1999: Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά από συμφωνία με τους ηγέτες του NATO, αποσύρει τις γιουγκοσλαβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.


2000: Στο Βερολίνο διεξάγεται η Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα, με τη συμμετοχή 14 μεταρρυθμιστών αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών, οι οποίοι συζητούν το θέμα της εκπόνησης κοινής στρατηγικής στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Οι 14 κεντροαριστεροί ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο Κώστας Σημίτης, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδίδουν, τονίζουν ότι η προσπάθειά τους για τον συνδυασμό της οικονομικής ανάπτυξης με την κατανομή του πλούτου, θα στηριχτεί στη βάση κοινών αξιών, όπως η δημοκρατία, η κοινωνική συνοχή και η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με στόχο τη δημιουργία πλαισίου για τον έλεγχο των διεθνών χρηματαγορών και την καταπολέμηση των διακρίσεων της γνώσης.

2001: Πεθαίνει ο Άντονι Κουίν, ο ηθοποιός που ενσάρκωσε τον Αλέξη Ζορμπά στην ταινία «Ζορμπάς, ο Έλληνας».

2006: Διαλύεται η ομοσπονδία της Σερβίας με το Μαυροβούνιο. Οι Μαυροβούνιοι δηλώνουν την ανεξαρτησία τους.


Γεννήσεις

1770 - Μανουέλ Μπελγκράνο, Αργεντινός δικηγόρος, πολιτικός και εμπνευστής της σημαίας της Αργεντινής

1865 - Γεώργιος ΣΤ΄, βασιλιάς της Αγγλίας

1888 - Τομ Μπράουν, Αμερικανός τζαζ μουσικός

1906 - Ζοζεφίνα Μπέικερ, Αμερικανίδα χορεύτρια και τραγουδίστρια

1911 - Πολέτ Γκοντάρ, Αμερικανίδα ηθοποιός, σύζυγος του Τσάρλι Τσάπλιν

1922 - Αλέν Ρενέ, Γάλλος σκηνοθέτης

1925 - Τόνι Κέρτις, Αμερικανός ηθοποιός

1926 - Άλεν Γκίνσμπεργκ, Αμερικανός ποιητής

1980 - Λάζαρος Παπαδόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1986 - Αλέξανδρος Καραγεωργίου, Έλληνας τοξοβόλος

1986 - Ραφαέλ Ναδάλ, Ισπανός τενίστας

1992 - Μάριο Γκέτσε, Γερμανός ποδοσφαιριστής


Θάνατοι

1875 - Ζορζ Μπιζέ, Γάλλος μουσουργός, συνθέτης της όπερας Κάρμεν

1899 - Γιόχαν Στράους, Αυστριακός μουσουργός, συνθέτης του Γαλάζιου Δούναβη

1924 - Φραντς Κάφκα, Αυστριακός συγγραφέας και δοκιμιογράφος

1963 - Πάπας Ιωάννης ΚΓ'

1963 - Ναζίμ Χικμέτ, Τούρκος ποιητής

1977 - Ρομπέρτο Ροσελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης, πατέρας της Ιζαμπέλα Ροσελίνι και σύζυγος της Ίνγκριντ Μπέργκμαν

1989 - Αγιατολάχ Χομεϊνί, Ιρανός θρησκευτικός και πολιτικός ηγέτης

1990 - Ρόμπερτ Νόις, Αμερικανός φυσικός, εφευρέτης και συνιδρυτής των εταιρειών Fairchild Semiconductor και Intel

1992 - Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Άγγλος ηθοποιός

2001 - Άντονι Κουίν, Αμερικανο-μεξικανός ηθοποιός, ενσάρκωσε τον Αλέξη Ζορμπά στην ταινία «Ζορμπάς, ο Έλληνας»