17.11.16

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ : Με ρωτάνε καμιά φορά τι είναι σκύλος...


Με ρωτάνε καμιά φορά τι είναι σκύλος.

Τότε συνηθίζω να απαντάω με το τι δεν είναι. Δεν είναι υποκατάστατο της σχέσης που διαλύθηκε ή δεν υπάρχει. Δεν είναι υποκατάστατο του παιδιού που δεν γεννήθηκε.

Δεν είναι υποκατάστατο της απώλειας οικογενειακού μέλους.

Όχι, ο σκύλος δεν είναι υποκατάστατο.

Σύντροφος μιας ολόκληρης ζωής είναι. Θα μοιραστείς μαζί του τη λύπη σου, τη χαρά σου, θα σου κάνει παρέα, θα χαίρεται όταν σε βλέπει και θα στο δείχνει και θα ζητάει από σένα μόνο κάτι λίγο.

Να τον αγαπάς, να τον φροντίζεις και να τον προσέχεις.

Έτσι γίνεται αναντικατάστατος για σένα.

Αν, τον αγαπήσεις αληθινά…


Πηγή : Giorgis Taxideutis

Mega Run 2017 - Μαραθώνιος Old Bike Αργολίδος


Ο Σύλλογος Old Bike Αργολίδας σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Άργους Μυκηνών διοργανώνει τον πρώτο Μαραθώνιο Old Bike Run Αργολιδος, 45χλμ.

Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 με εκκίνηση και τερματισμό την πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος.

Σαν σήμερα...17 Νοεμβρίου, στη μουσική


1944: Ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Gene Clark (Harold Eugene Clark 1944-1991) γεννήθηκε στο Τιπτον του Μιζούρι. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Byrds όπου συμμετείχε στην συγγραφική ομάδα και κάποια από τα κλασικά τους τραγούδια φέρουν και το όνομα του, όπως τα "All I Really Want to Do", "Set You Free This Time", "Here Without You" κ.α. Το 1991 το όνομα του μαζί με των υπόλοιπων μελών των γράφτηκε στο Rock & Roll Hall of Fame.

1946: Ο Βρετανός μουσικός Martin Barre (Martin Lancelot Barre) γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας. Είναι δημοφιλής σαν βασικός κιθαρίστας του rock συγκροτήματος Jethro Tull. Οι κιθάρες του ακούγονται σε όλα τα άλμπουμ του γκρουπ εκτός του "This Was". Το 2007 το σόλο του στο τραγούδι "Aqualung" ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού Guitar Player ένα από τα καλύτερα σόλο όλων των εποχών. Από το 1990 έχει κυκλοφορήσει τέσσερα σόλο άλμπουμ.


1966: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας Jeff Buckley (Jeffrey Scott Buckley 1966-1997) γεννήθηκε στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια. Είναι γιος του τραγουδιστή Tim Buckley. Το μοναδικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε όσο ήταν στη ζωή, είχε τον τίτλο "Grace" (1994) και μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Ο Buckley ήταν μια από τις μεγάλες ελπίδες της Αμερικάνικης rock μουσικής. Δημοφιλή τραγούδια του: "Grace", "Last Goodbye", "Hallelujah" κ.α.


1978: Οι Led Zeppelin ηχογραφούν μέρος του τραγουδιού με τίτλο "All My Love". Θα κυκλοφορήσει σαν single στις 15 Αυγούστου του 1979. Το τραγούδι είναι μέρος του άλμπουμ τους "In Through the Out Door".

1980: Κυκλοφορεί το άλμπουμ του John Lennon με τίτλο "Double Fantasy". Στην αρχή το άλμπουμ δεν θα σημειώσει επιτυχία. Τρεις εβδομάδες αργότερα ο Lennon δολοφονείται και οι πωλήσεις απογειώνονται. Ένα αντίτυπο υπογεγραμμένο από το "σκαθάρι" λίγες ώρες μετά τον θάνατο του θα πουληθεί στην τιμή των 525 χιλιάδων δολαρίων...

2003: Ο Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της country Don Gibson (Donald Eugene Gibson 1928-2003) απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών στο Νάσβιλ του Τενεσί από φυσικά αίτια. Το τραγούδι του "I Can't Stop Loving You" έχει ηχογραφηθεί από καλλιτέχνες όπως Ray Charles, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald, Jerry Lee Lewis, Van Morrison κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Nashville Songwriters Hall of Fame το 1973 και Country Music Hall of Fame το 2001. Άλλα δημοφιλή τραγούδια του, τα "Sweet Dreams" και "Oh, Lonesome Me".


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Ο Γιάννης Μανιάτης για την επέτειο του Πολυτεχνείου


«Μολονότι σήμερα έχουμε μπροστά μας διαφορετικές προκλήσεις, νέα μεγάλα εμπόδια να υπερβούμε, ωστόσο, το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη, ατομικά δικαιώματα, δημοκρατία και ισονομία ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της οπισθοδρόμησης που αναζωπυρώνονται παντού στην Ευρώπη, επιβάλλει σε όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις ετοιμότητα και εγρήγορση», δήλωσε ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, για τον εορτασμό της 43ης επετείου της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο.

Γιάννης Γκιόλας για το Πολυτεχνείο


Συμπληρώνονται σήμερα  43 χρόνια από την  ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Της γενιάς εκείνων των νέων που ξεσηκώθηκαν απέναντι στην ξενοκίνητη  δικτατορία των συνταγματαρχών και απαίτησαν  ψωμί-παιδεία-ελευθερία.

Με αυτό το παλλαϊκό σύνθημα  και με τον αγώνα τους πέτυχαν να κινητοποιήσουν όλη την  κοινωνία και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου  στάθηκαν αφετηρία  και  ορόσημο  για την πτώση της χούντας και την επάνοδο της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας.

43 χρόνια μετά, ο ελληνικός λαός καταβάλλει  τη δική του  μεγάλη προσπάθεια.  Στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, ο ελληνικός λαός παλεύει, μέσα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, ενάντια στην εργασιακή απορρύθμιση. Παλεύει για σταθερές θέσεις εργασίας, συλλογικές συμβάσεις, για  περισσότερες ευκαιρίες στην εργασία , για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία, για μια  καλύτερη ζωή. Οι δυνάμεις του παλιού, και  το σύστημα της διαπλοκής προσπαθούν διαρκώς να θέσουν εμπόδια στη βελτίωση της καθημερινότητας του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας.  Στην Ελλάδα, την χώρα που ο λαός της στάθηκε όσο κανένας άλλος στο πλάι των προσφύγων, ο φασισμός προσπαθεί να ξανασηκώσει κεφάλι και το ρατσιστικό μίσος συνεχίζει να βρίσκει έδαφος, πατώντας πάνω στον φόβο για το διαφορετικό.

Αποτελεί χρέος όλων μας, με σεβασμό στο έπος της γενιάς του Πολυτεχνείου και με ευθύνη απέναντι στη σημερινή νέα γενιά, να αντισταθούμε στο φασισμό  και να διαμορφώσουμε  τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη, πιο δίκαιη κοινωνία, με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Για  μια πατρίδα  στο δρόμο της ανάπτυξης με τους νέους πίσω στη χώρα τους, πρωτοπόρους στους αγώνες και στις διεκδικήσεις.
                                                     
Γιάννης Γκιόλας 
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας

Οι προϊστορικοί Έλληνες προτιμούσαν το κρέας από το γάλα


Η παραγωγή και η χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν εξαπλωμένη σε όλη τη βόρεια πλευρά της Μεσογείου από την Ανατολία έως την Ισπανία - με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου η κτηνοτροφία έδινε έμφαση περισσότερο στο κρέας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας με ελληνική συμμετοχή.

Η χαρτογράφηση

Οι επιστήμονες και αρχαιολόγοι «χαρτογράφησαν» την εμφάνιση και την επέκταση της παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή της Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής (Λεβάντε), αναλύοντας οργανικά υπολείμματα λιπιδίων σε 567 κεραμικά θραύσματα από σκεύη μαγειρέματος, καθώς και οστεο – αρχαιολογικά δεδομένα από εξημερωμένα ζώα που βρέθηκαν σε 82 περιοχές, μεταξύ των οποίων αρκετές στην Ελλάδα. Όλα τα ευρήματα χρονολογούνταν μεταξύ της έβδομης και της πέμπτης χιλιετίας προ Χριστού.

Μια βασική διαπίστωση ήταν ότι ενώ τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν σαφή στοιχεία για την παραγωγή και χρήση γάλατος, δεν ίσχυε στον ίδιο βαθμό κάτι τέτοιο στη βόρεια και στην κεντρική Ελλάδα, όπου η συχνή ανεύρεση οστών χοίρων δείχνει μια μεγαλύτερη εξάρτηση από την παραγωγή και την κατανάλωση κρέατος παρά γάλατος.

Οι ερευνητές από πολλές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα), με επικεφαλής τη Μέλανι Ρόφετ – Σαλκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «PNAS». Στη μελέτη συμμετείχε η Ντουσάνκα – Χριστίνα Ούρεμ – Κώτσου, επίκουρη καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η στροφή

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι περισσότερες περιοχές της βόρειας (ευρωπαϊκής) Μεσογείου άρχισαν να εκτρέφουν ζώα για την παραγωγή γάλατος (πρόβατα, κατσίκες, βοοειδή) μόλις τα εξημέρωσαν μεταξύ του 8500 και του 7000 π.Χ.

Η στροφή στα γαλακτοκομικά προϊόντα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον πολιτισμό, στη βιολογία και στην οικονομία των πρώιμων νεολιθικών κοινοτήτων, που αποτελούνταν από γεωργούς – κυνηγούς – βοσκούς. Σταδιακά το DNA των ανθρώπων αυτών απέκτησε την κατάλληλη μετάλλαξη, ώστε ο οργανισμός τους να μπορεί να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος (αν και μέχρι σήμερα ορισμένοι άνθρωποι πάσχουν ακόμη από σχετική δυσανεξία).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πρώτες αγροτικές – κτηνοτροφικές κοινότητες στην Ανατολία (σημερινή Τουρκία) και στην Εγγύς Ανατολή χρησιμοποίησαν τα πρώτα κεραμικά που δημιούργησαν, για να επεξεργαστούν το γάλα των ζώων τους. Η πρακτική αυτή επεκτάθηκε προς τα δυτικά κατά μήκος των βόρειων ακτών της Μεσογείου, μαζί με την μετανάστευση των εξ Ανατολής γεωργών – κτηνοτρόφων.

Όμως στη βόρεια Ελλάδα παρατηρείται σχετική απουσία τέτοιων καταλοίπων γάλατος μέσα σε κεραμικά, σε αντίθεση με την αφθονία τους στη βορειοδυτική Μεσόγειο. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σε συνδυασμό με τα συχνά ευρήματα οστών χοίρων και όχι ζώων που παράγουν γάλα, δείχνει ότι οι νεολιθικές κοινότητες στην περιοχή της Ελλάδας έδειχναν προτίμηση στην κτηνοτροφία με στόχο την κατανάλωση κρέατος. Το γιατί μπορεί να συνέβαινε αυτό, δεν είναι σαφές, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι πιθανώς έπαιξαν ρόλο περιβαλλοντικοί και πολιτισμικοί παράγοντες.


Πηγή: tovima.gr

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα βρέθηκε νεκρή στην παραλιακή Νέας Κίου - Ναυπλίου


Μία ακόμα θαλάσσια χελώνα ξεβράστηκε θανάσιμα χτυπημένη στην παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό έχουν πληθύνει ανησυχητικά τα περιστατικά με τις νεκρές χελώνες στον Αργολικό κόλπο.



ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου


Η Ακαδημία Πολιτικής “Αλέξανδρος Παπαναστασίου” και το Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής με σεβασμό στα λόγια του μεγάλου πολιτικού και πατέρα της 1ης Ελληνικής Δημοκρατίας τιμούν τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου με μια εκδήλωση που θα γίνει στη γενέτειρα του, το Λεβίδι, με αφορμή τα 80 χρόνια από το θάνατό του.

Η εκδήλωση που είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Τριπόλεως, θα λάβει χώρα την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 13.00 έως 15.00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του μουσείου που είναι αφιερωμένο στον καινοτόμο και εμπνευσμένο Έλληνα πολιτικό του οποίου το όραμα και οι ιδέες είναι επίκαιρες και διδακτικές.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο Πολυχρόνης Κοκκινίδης, νομικός ο οποίος θα κάνει μια σύντομη αναφορά στο έργο του και στη συνέχεια θα μιλήσουν:
-Σταύρος Καράμπελας, ιστορικός, πρόεδρος της ΕΔΗΚ με θέμα: «Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ένας φλογερός εραστής της Δημοκρατίας»
-Στέλιος Φενέκος, Αξιωματικός Π.Ν ε.α, πρόεδρος της “κοινωνίας αξιών” με θέμα: «Διαχρονικός Διάλογος με τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου για τα σημερινά προβλήματα του τόπου»
-Ντόρα Βακιρτζή, πρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δυναμικής με θέμα: «Από τον συνεργατισμό-βασική αξία ανάπτυξης στο έργο του Παπαναστασίου-στην Κοινωνική Οικονομία και τα Δίκτυα»

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Τριπόλεως, κος Σπυρίδων Βρέντας και o κος Αναστάσιος Παπαναστασίου, πολιτικός επιστήμονας.





Συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο από την ΕΛΜΕ Αργολίδας

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Αργολίδας καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση – πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου σήμερα Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016, στις 6.00 μ.μ. στην πλατεία Ηφαίστου στο Άργος.

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία!

Γεύσεις και Μυρωδιές : Ριγκατόνι ογκρατέν


Υλικά

- 500 γρ. ριγκατόνι
- 1/2 κουτί χυμός ντομάτας
- 250 γρ. ζαμπόν κομμένο σε μικρούς κύβους 
- 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρούς κύβους
-  250 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Βράζουμε τα ριγκατόνι al dente.

Στη συνέχεια τοποθετούμε τα μισά ριγκατόνι σε πυρίμαχο σκεύος, ρίχνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα, και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα ριγκατόνι και τη σάλτσα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα, το ζαμπόν και την πιπεριά, ανακατεύοντας τα υλικά καλά με μεταλλικό πιρούνι.

Περιχύνουμε τα ζυμαρικά με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και σχηματιστεί ελαφριά κρούστα.



ΠΗΓΗ: mamapeinao.gr

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου


Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία από τις 21 Απριλίου 1967 είχε επιβάλλει καθεστώς στυγνής δικτατορίας στη χώρα.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου 1973, όταν ξεσηκώθηκαν οι φοιτητές της Αθήνας και συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο. Ζητούσαν την κατάργηση του Ν.1347, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική στράτευση όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δράση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Η αστυνομία, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, εισήλθε στο χώρο του ιδρύματος, συνέλαβε 11 φοιτητές και τους παρέπεμψε σε δίκη με την κατηγορία της «περιύβρισης αρχής». Οι 8 καταδικάστηκαν σε διάφορες ποινές, ενώ περίπου 100 άλλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν τις σπουδές τους και να ντυθούν στο χακί.

Επτά ημέρες μετά τα πρώτα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στις 21 Φεβρουαρίου οι φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο της Νομικής σχολής στην Αθήνα, προβάλλοντας τα συνθήματα «Δημοκρατία», «Κάτω η Χούντα» και «Ζήτω η Ελευθερία». Η αστυνομία επενέβη και πάλι για να καταστείλει την εξέγερση, αλλά η βίαιη εκδίωξη των φοιτητών από το κτίριο της Νομικής ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την αγωνιστικότητά τους.

Η εξέγερση που ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου του 1973 επρόκειτο να αποτελέσει την κορύφωση των αντιδικτατορικών εκδηλώσεων. Το πρωί εκείνης της ημέρας οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και αποφάσισαν την κήρυξη αποχής από τα μαθήματα, με αίτημα να γίνουν εκλογές για τους φοιτητικούς συλλόγους τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους και όχι στα τέλη του επόμενου χρόνου, όπως είχε ανακοινώσει το καθεστώς.

Ακολούθησαν συνελεύσεις φοιτητών στην Ιατρική και στη Νομική σχολή. Μάλιστα, οι φοιτητές της Νομικής εξέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.


 Όσο περνούσε η μέρα άρχισαν να μαζεύονται ολοένα και περισσότεροι φοιτητές στο Πολυτεχνείο, αλλά και άλλοι που πληροφορήθηκαν το νέο. Η αστυνομία αποδείχθηκε ανίκανη να εμποδίσει την προσέλευση του κόσμου. Το απόγευμα πάρθηκε η απόφαση για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Οι πόρτες έκλεισαν και από τότε άρχισε η οργάνωση της εξέγερσης. Το πρώτο βήμα ήταν η εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν 22 φοιτητές και 2 εργάτες, με σκοπό να καθοδηγήσει τον αγώνα. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν επιτροπές σε όλες τις σχολές για να οργανώσουν την κατάληψη και την επικοινωνία με την ελληνική κοινωνία.

Για το σκοπό αυτό άρχισε να λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, αρχικά στο κτίριο του Χημικού και αργότερα στο κτίριο των Μηχανολόγων, με εκφωνητές τη Μαρία Δαμανάκη και τον Δημήτρη Παπαχρήστου. Επιπλέον, στο Πολυτεχνείο εγκαταστάθηκαν πολύγραφοι, που δούλευαν μέρα - νύχτα, για να πληροφορούν τους φοιτητές και τον υπόλοιπο κόσμο για τις αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής και των φοιτητικών συνελεύσεων. Συγκροτήθηκαν συνεργεία φοιτητών, που έγραφαν συνθήματα σε πλακάτ, σε τοίχους, στα τρόλεϊ, στα λεωφορεία και στα ταξί, για να τα γνωρίσουν όλοι οι Αθηναίοι. Στο Πολυτεχνείο οργανώθηκε εστιατόριο και νοσοκομείο, ενώ ομάδες φοιτητών ανέλαβαν την περιφρούρηση του χώρου, ξεχωρίζοντας τους ενθουσιώδεις και δημοκράτες Αθηναίους από τους προβοκάτορες.

Η πρώτη αντίδραση του δικτατορικού καθεστώτος ήταν να στείλει μυστικούς πράκτορες να ανακατευθούν στο πλήθος που συνέρρεε στο Πολυτεχνείο και να ακροβολήσει σκοπευτές στα γύρω κτίρια. Στις 16 Νοεμβρίου μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους που ήταν συγκεντρωμένο έξω από το Πολυτεχνείο, με γκλομπς, δακρυγόνα και σφαίρες ντουμ-ντουμ. Οι περισσότεροι διαλύθηκαν. Όσοι έμειναν έστησαν οδοφράγματα ανατρέποντας τρόλεϊ και συγκεντρώνοντας υλικά από νεοανεγειρόμενες οικοδομές, και άναψαν φωτιές για να εξουδετερώσουν τα δακρυγόνα. Αργότερα, η αστυνομία έκανε χρήση όπλων, χωρίς όμως να πετύχει το στόχο της, την καταστολή της εξέγερσης.

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, όταν διαπίστωσε ότι η αστυνομία αδυνατούσε να εισέλθει στο Πολυτεχνείο, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το στρατό. Κοντά στο σταθμό Λαρίσης συγκεντρώθηκαν τρεις μοίρες ΛΟΚ και μία μοίρα αλεξιπτωτιστών από τη Θεσσαλονίκη. Τρία άρματα μάχης κατέβηκαν από του Γουδή προς το Πολυτεχνείο. Τα δύο στάθμευσαν στις οδούς Τοσίτσα και Στουρνάρα, αποκλείοντας τις πλαϊνές πύλες του ιδρύματος και το άλλο έλαβε θέση απέναντι από την κεντρική πύλη. Η Συντονιστική Επιτροπή των φοιτητών ζήτησε διαπραγματεύσεις, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.


Στις 3 τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου το άρμα που βρισκόταν απέναντι από την κεντρική πύλη έλαβε εντολή να εισβάλλει. Έπεσε πάνω στην πύλη και την έριξε, παρασέρνοντας στο διάβα του μία κοπέλα που ήταν σκαρφαλωμένη στον περίβολο κρατώντας την ελληνική σημαία. Οι μοίρες των ΛΟΚ, μαζί με ομάδες -μυστικών και μη- αστυνομικών, εισέβαλαν στο Πολυτεχνείο και κυνήγησαν τους φοιτητές, οι οποίοι πηδώντας από τα κάγκελα προσπάθησαν να διαφύγουν στους γύρω δρόμους. Τους κυνηγούσαν αστυνομικοί, πεζοναύτες, ΕΣΑτζήδες. Αρκετοί σώθηκαν βρίσκοντας άσυλο στις γύρω πολυκατοικίες, πολλοί συνελήφθησαν κα μεταφέρθηκαν στη Γενική Ασφάλεια και στην ΕΣΑ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, στις 17 Νοεμβρίου συνελήφθησαν 840 άτομα. Όμως, μετά τη Μεταπολίτευση, αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανακρινόμενοι, ανέφεραν ότι οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τα 2400 άτομα. Οι νεκροί επισήμως ανήλθαν σε 34 άτομα. Στην ανάκριση που διενεργήθηκε το φθινόπωρο του 1975 εναντίον των πρωταιτίων της καταστολής εντοπίστηκαν 21 περιπτώσεις θανάσιμου τραυματισμού. Ωστόσο, τα θύματα πρέπει να ήταν πολύ περισσότερα, διότι πολλοί βαριά τραυματισμένοι, προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, αρνήθηκαν να διακομιστούν σε νοσοκομείο.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αλλά στις 25 Νοεμβρίου ανατράπηκε με πραξικόπημα. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης και πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος. Όμως ο ισχυρός άνδρας του νέου καθεστώτος ήταν ο διοικητής της Στρατιωτικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης, που επέβαλλε ένα καθεστώς σκληρότερο από εκείνο του Παπαδόπουλου.

Η δικτατορία κατέρρευσε στις 23 Ιουλίου του 1974, αφού είχε ήδη προηγηθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο Γκιζίκης και ο αντιστράτηγος Ντάβος, διοικητής του Γ' Σώματος Στρατού, κάλεσαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να επιστρέψει στην Ελλάδα για να επαναφέρει τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Ποιήματα εμπνευσμένα από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Μικρός Τύμβος (17 Νοεμβρίου 1973) (Νικηφόρος Βρεττάκος)
Φοβάμαι (Μανώλης Αναγνωστάκης)
Εδώ Πολυτεχνείο (Φώτος Γιοφύλλης)
Κοίτα με στα μάτια (Νίκος Γκάτσος)
Κωνικός Νοέμβρης (Έκτωρ Κακναβάτος)
Κίνδυνος στην πόλη (Γιάννης Κοντός)
Ο Έφηβος των Αθηνών (Γιάννης Κουτσοχέρας)
Πολυτεχνείο 79 (Αργύρης Μαρνέρος)
Εν Έτει 2000 (Φαίδρος Μπαρλάς)
Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου (Λένα Παππά)
Βεργίνα 1977 μ.Χ. (Γιάννης Πατίλης)


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ο καιρός σήμερα 17 Νοεμβρίου

Αραιές νεφώσεις πυκνότερες στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρα με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο αναμένουμε σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 13 και τοπικά 14 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 2 έως 13 στη βόρεια Ελλάδα, 4 έως 16 και τοπικά 17 στη δυτική Ελλάδα, 3 έως 15 στο βόρειο Αιγαίο και από 8 έως 17 και τοπικά 18 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από τα ανατολικά – βορειοανατολικά έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Ζώδια σήμερα 17 Νοεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο θα περιοριστεί η ανάγκη σας για επέκταση και για ανάληψη ρίσκων, σήμερα θα επικεντρωθείτε κυρίως σε θέματα συναισθηματικά, θα αναζητήσετε ηρεμία, ξεκούραση και ψυχική ισορροπία. Αδιάφορους θα σας αφήσει ο ανταγωνισμός, στόχος σας θα είναι να βρεθείτε σε ανέμελες φιλικές παρέες, θα εστιάσετε στις ουσιαστικές επαφές. Πρόκληση θα αποτελέσει για εσάς το εντυπωσιακό πρόσωπο που θα σας συστήσουν, δεν αποκλείεται η γνωριμία σας να καταλήξει σε σταθερή ερωτική σχέση. 

ΤΑΥΡΟΣ
Με τη Σελήνη σε αντίθεση με την Αφροδίτη και τρίγωνο με τον Ποσειδώνα, προσοχή στον τρόπο που θα χειριστείτε τα μηνιαία σας έσοδα, θα είστε επιρρεπείς στα περιττά έξοδα. Ανεβασμένη θα είναι η διάθεση σας, αρκετά αισιόδοξη η σκέψη σας, στοιχεία που δεν θα σας αφήσουν να παρασυρθείτε από ανούσιες φοβίες ή έντονους προβληματισμούς.  Με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο θα αναζητήσετε την φιλική παρέα, δεν θα απορρίψετε προτάσεις για φιλικές εξόδους ή συνευρέσεις. Γοητευτική θα βρει την παρουσία σας ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με την εμφάνιση της Σελήνης στον Καρκίνο και σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα θα  απαλλαγείτε από άγχος και συναισθηματικές πιέσεις. Ισορροπημένος θα είναι ο εσωτερικός σας κόσμος, βασική σας επιθυμία θα είναι να αποφύγετε βαριές υποχρεώσεις και συζητήσεις με πρόσωπα που ξέρετε πως σας βλέπουν ανταγωνιστικά. Σήμερα θα είναι μια καλή μέρα να φροντίστε για την υγεία σας ψυχική και σωματική και κυρίως για την καλοπέραση σας. Πείτε ναι σε προτάσεις φίλων για εξόδους, θα υπάρξει προσωπική συνάντηση με πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ερωτικά. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τον ερχομό της Σελήνης στο ζώδιο σας θα υπάρξουν θετικά ανοίγματα τόσο στον οικονομικό σας τομέα όσο και στον ερωτικό. Μια συνάντηση που θα αφορά επαγγελματικό ραντεβού, θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για καινούργια συνεργασία, καταφθάνουν χρήματα στα χέρια σας, φροντίστε να τα επενδύσετε και όχι να τα καταναλώσετε άσκοπα. Σήμερα θα έχετε έντονη τη διάθεση για ανέμελες παρέες και ξέγνοιαστες εξόδους. Σε χώρο διασκέδασης δεν αποκλείεται να υπάρξει ευκαιρία νέας ερωτικής γνωριμίας και μάλιστα με σοβαρές προοπτικές. 

ΛΕΩΝ
Με την εμφάνιση της Σελήνης στον Καρκίνο πραότητα και θετική ενέργεια θα είναι τα στοιχεία που θα σας χαρακτηρίζουν. Βασικός σας στόχος θα είναι να φέρετε ηρεμία και αρμονία τόσο στις επαγγελματικές σας σχέσεις, όσο και στις ερωτικές. Σήμερα θα βρείτε τρόπο να επιτύχετε ισορροπία στο οικογενειακό σας περιβάλλον. Συναισθηματικό ξεκαθάρισμα θα ζητήσετε μέσα στη σχέση σας, θα είναι μια πολύ καλή κίνηση που θα σας βοηθήσει να λύσετε παρεξηγήσεις και να απαλλαγείτε από άσκοπους προβληματισμούς. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με τη Σελήνη σε αντίθεση με την Αφροδίτη και τον ερχομό της στον Καρκίνο, ίσως να σας πιάσει μια ανασφάλεια γύρω από θέματα μελλοντικής εξέλιξης, τώρα θα είναι μετρημένες οι κινήσεις σας, επιφυλακτικές οι πράξεις σας. Κάπου θα νιώσετε την ανάγκη να προστατέψετε τον εαυτό σας, θα θυμηθείτε παλιές πληγές , θα θελήσετε να κρατηθείτε μακριά από επαναλαμβανόμενα λάθη. Κοινωνική θα είναι η στάση σας, σήμερα θα ανοίξετε το σπίτι σας, θα προσκαλέσετε φίλους, η ψυχολογία σας θα ισορροπήσει.

ΖΥΓΟΣ
Με τη Σελήνη σε αντίθεση με την Αφροδίτη και τρίγωνο με τον Ποσειδώνα, θα περάσετε από κάποιες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Θα νιώσετε την ανάγκη να δώσετε έναν άλλο αέρα στη ζωή σας, ωστόσο με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο η στάση σας θα είναι αρκετά επιφυλακτική. Μια συνάντηση και μια συναισθηματική συνομιλία με πρόσωπο που σας ενδιαφέρει ερωτικά, θα σας δώσει την ευκαιρία να περάσετε σε εκμυστηρεύσεις, θα ανοίξετε τις καρδιές σας, κατανόηση και συμπαράσταση θα υπάρξει μεταξύ σας. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Κυκλοθυμική θα είναι η στάση σας, σήμερα προσοχή στα ψυχολογικά αναποδογυρίσματα, με τη Σελήνη σε αντίθεση με την Αφροδίτη θα υπάρξουν απότομες εναλλαγές στον ψυχικό σας κόσμο. Ο ερχομός της Σελήνης στον Καρκίνο θα σας βοηθήσει να βρείτε την ισορροπία σας αρκεί να έχετε τη θέληση να ανοίξετε την καρδιά σας στους φίλους και στα αγαπημένα σας πρόσωπα. Θα είναι λάθος αν εγκλωβιστείτε στις σκέψεις σας και κρατήσετε απόμακρη στάση, υπάρχουν άτομα που μπορείτε να τα εμπιστευτείτε, αξιοποιήστε την οικειότητα που υπάρχει μεταξύ σας. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Με τη Σελήνη να εισέρχεται στον Καρκίνο θα τα πάτε μια χαρά, ομαλά θα κυλήσει η μέρα σας. Θετική εξέλιξη θα δοθεί τόσο στα ερωτικά σας ζητήματα όσο και στις επαγγελματικές σας υποθέσεις, θα υπάρξει συνεννόηση και ξεκαθαρίσματα με λόγια ειλικρίνειας. Έρχεται ισορροπία στην επικοινωνία σας, λύνονται προβλήματα, οι αλήθειες που θα ειπωθούν θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε οπτικό πεδίο. Για όσους βιώνετε χωρισμό, σε προσωπική συνάντηση ανοίγετε ευκαιρία επανασύνδεσης. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με την εμφάνιση της Σελήνης στον Καρκίνο θα πατήσετε φρένο στα μεγάλα ρίσκα, συντηρητικές θα είναι οι πράξεις σας, στις ενέργειες σας θα παρατηρηθεί περισσότερη σκέψη και λιγότερη δράση. Στόχος σας θα είναι η σταθεροποίηση, πρακτικότητα θα έχουν οι ενέργειες σας τόσο σε εργασιακά σας ζητήματα, όσο και σε οικογενειακά σας θέματα. Φιλία, ασφάλεια και εμπιστοσύνη θα αναζητήσετε στις φιλικές σας επαφές, κοινωνική θα είναι η διάθεση σας, σήμερα θα καταφέρετε να περάσετε ευχάριστα χωρίς προβληματισμούς και επιπλέον έγνοιες. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο και σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα, συναισθηματικά ευαίσθητοι θα εμφανιστείτε, η στάση σας θα είναι κοινωνική, δεν θα λείψουν από την πλευρά σας πράξεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Με ειλικρίνεια θα περάσετε σε εξομολογήσεις και αποκαλύψεις γεγονός που θα φέρει ισορροπία στις προσωπικές σας σχέσεις και επανασύνδεση σε πρόσφατους χωρισμούς. Σήμερα θα συμπαρασταθείτε και θα στηρίξετε ψυχολογικά ένα πολύ κοντινό σας πρόσωπο, θα πάρει από εσάς δύναμη, θα καταφέρει να ισορροπήσει. 

ΙΧΘΕΙΣ
Με τον ερχομό της Σελήνης στον Καρκίνο και σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα θετική θα είναι η σκέψη σας, θα νιώσετε την ανάγκη να ανοιχτείτε συναισθηματικά. Στις συζητήσεις σας θα αναζητήσετε ουσιαστική επικοινωνία, η εικόνα σας προς τους τρίτους θα είναι ελκυστική, θα κερδίσετε τις συμπάθειες. Για όσους από εσάς είστε ήδη σε σχέση, με το ταίρι σας θα υπάρξει ηρεμία και επικοινωνιακή ισορροπία, εσείς οι δεσμευμένοι θα επικεντρωθείτε στην φροντίδα της οικογενείας σας.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Tα γεγονότα, σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου


1503: Γεννιέται ο Άντζελo Μπρονζίνο, Ιταλός μανιεριστής ζωγράφος, ο οποίος υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Ποντόρμο.

1558: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών η βασίλισσα Μαίρη Α', μονάρχης της Αγγλίας και της Ιρλανδίας από το 1553, και τη διαδέχεται στο θρόνο η 25χρονη ετεροθαλής αδελφή της Ελισάβετ, κόρη του Ερρίκου Η και της τραγικής Αννας Μπολέιν. Επί των ημερών της Ελισάβετ Α', η Αγγλία θα κυριαρχήσει στον κόσμο.

1717: Γεννιέται στο Παρίσι ο Γάλλος εγκυκλοπαιδιστής και φιλόσοφος του διαφωτισμού Ζαν Λε Ροντ Ντ Αλαμπέρ. Υπήρξε μαθηματικός φυσικός και μηχανικός. Διετύπωσε σημαντικές θεωρίες στον τομέα της άλγεβρας και της φυσικής, ενώ υπήρξε και ένας από τους δημιουργούς της "Εγκυκλοπαίδειας".


1749: Γεννιέται ο Νικολά Απέρ, γάλλος σεφ, που ανακάλυψε τη διατήρηση των τροφών δια της κονσερβοποίησης. (Θαν. 1/6/1841)

1790: Γεννιέται στη Γερμανία ο μαθηματικός και θεωρητικός της αστρονομίας Αύγουστος Φερδινάνδος Μέμπιους. Δίδαξε στη Λειψία αστρονομία και υπήρξε διευθυντής του αστεροσκοπείου της. Παράλληλα μελέτησε πολλά γεωμετρικά προβλήματα.

1796: Ο Ναπολέων υψώνει τη γαλλική σημαία μετά τη νίκη του στρατού του επί των Αυστριακών στη γέφυρα του Αρκολί στην Ιταλία.

1800: Ο Τζον Άνταμς γίνεται ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος, που κατοικεί στον Λευκό Οίκο.

1815: Η Ρωσία και η Βρετανία υπογράφουν Συνθήκη στο Παρίσι, σύμφωνα με την οποία τα Ιόνια Νησιά αποτελούν ελεύθερο κράτος με το όνομα "Ηνωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων" και υπό την αποκλειστική προστασία της Βρετανίας.

1816: Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης και ιστορικός της μουσικής Αουγκούστ Βίλεμ Άμπρος.

1820: Ο πλοίαρχος Ναθάνιελ Πάλμερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που αντικρίζει την Ανταρκτική.

1821: Απελευθερώνεται η Άρτα από επαναστάτες Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες υπό το Γεώργιο Βαρνακιώτη.

1839: Κάνει πρεμιέρα η πρώτη όπερα του Ιταλού συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι, "Oberto, conte di San Bonifacio",στη Σκάλα του Μιλάνο.


1861: Γεννιέται ο Σπύρος Σαμάρης ή Σαμαράς ή Σαμάρας, κερκυραίος μουσουργός, που μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. (Θαν. 25/3/1917)

1869: Ο Βρετανός Τζέιμς Μούρ κερδίζει τον πρώτο ποδηλατικό αγώνα, που έχει διαδρομή 123 χιλιόμετρα, από το Παρίσι μέχρι την Ρουέν.

1869: Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ.

1887: Γεννιέται ο στρατάρχης Μπέρναρντ Μοντγκόμερι, γνωστός και ως Μόντι, που οδήγησε τις βρετανικές δυνάμεις σε θρίαμβο κατά των Γερμανών στη βόρεια Αφρική κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

1888: Ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόσφσκι διευθύνει στην Πετρούπολη την πρώτη ερμηνεία της Πέμπτης Συμφωνίας του.

1895: Γεννιέται ο Μεξικανός συγγραφέας Γκρεγκόριο Λόπες Ι Φουέντες.

1901: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης Λι Στράσμπεργκ, ο οποιος υπήρξε εμπνευστής της υποκριτής τεχνικής που είναι γνωστή ως η "Μέθοδος". Το 1951 έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου πλέον Actors Studio στη Νέα Υόρκη, ενώ το 1969 ίδρυσε θεατρικό ινστιτούτο που έφερε το όνομα του.


1902: Εθνικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και του Γεώργιου Θεοτόκη, εκλέγουν από 102 βουλευτές, γεγονός που οδηγεί σε κυβερνητική αστάθεια. Οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο κομμάτων καταλήγουν σε σοβαρά επεισόδια με πολλούς τραυματίες, που έμειναν στην ιστορία ως Σανιδικά.



1903: Το Ρωσικό Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα διασπάται σε μπολσεβίκους (πλειοψηφούντες) και μενσεβίκους (μειονοψηφούντες).

1903: Η Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) γίνεται γαλλικό προτεκτοράτο.

1904: Γεννιέται ο Ιάπωνας γλύπτης Ισάμου Νογκούτσι.



1906: Γεννιέται ο Ιάπωνας Σοϊτσίρο Χόντα, πρωτοπόρος μηχανικός, ο οποίος ίδρυσε την ομώνυμη βιομηχανία το 1948.

1911: Απογραφή στην Ιταλία ανεβάζει τον πληθυσμό της χώρας σε 34.686.653 άτομα. Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί αύξηση κατά 6,8%.



1917: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο Γάλλος γλύπτης, Αύγουστος Ρενέ Ροντέν, δημιουργός του διάσημου "Φιλιού" και του "Στοχαστή", τον οποίο δημιούργησε το 1880.

1918: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τις Βρυξέλες.

1920: Η Αγγλία και η Γαλλία συμφωνούν στην επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, υπό τον όρο η Ελλάδα να οργανώσει μεγάλη τακτική επίθεση του στρατού της στη Μικρά Ασία εναντίον του Κεμάλ Ατατούρκ.

1925: Γεννιέται ο ηθοποιός Ροκ Χάντσον στο Ιλινόι.

1929: Ο Στάλιν διαγράφει τον Μπουχάριν και πολλούς ηγέτες από το ΚΚΣΕ.

1929: Πεθαίνει ο Χέρμαν Χόλεριθ, αμερικανός εφευρέτης, που δημιούργησε την ηλεκτρική μηχανή ταξινόμησης, μιας προδρομικής μορφής του ηλεκτρονικού υπολογιστή. (Γεν. 29/2/1860)

1932: Αρχίζουν στο Λονδίνο οι εργασίες της Γ' Συνόδου Στρογγυλής Τραπέζης, με θέμα το πολιτικό μέλλον της Ινδίας.



1936: Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου, πρωτεργάτης της αγροτικής μεταρρύθμισης, που απέδωσε τα τσιφλίκια στους καλλιεργητές.

1941: Ο Αμερικανός πρέσβης στο Τόκιο διαμηνύει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι, υπάρχουν πληροφορίες για επικείμενη επίθεση των Ιαπώνων ενατίον του Περλ Χάρμπορ. Οι προειδοποιήσεις του θα αγνοηθούν.

1942: Στη Γαλλία ο Πιερ Λαβάλ αναλαμβάνει πλήρη εξουσία από τον Πετέν. Ο ναύαρχος Νταρλάν εκδιώκεται.



1942: Γεννιέται ο Μάρτιν Σκορσέζε, αμερικανός σκηνοθέτης.

1943: Γεννιέται η ηθοποιός και μοντέλο Λορίν Χάτον.



1944: Γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός Ντάνι Ντε Βίτο στο Νιου Τζέρσεϋ.

1950: Ο ΟΗΕ συμφωνεί για την ανεξαρτησίας της Λιβύης.



1950: Ο Sugar Ray Robinson κέρδισε με νοκ-άουτ τον Gene Stock 

1954: Ανεξαρτητοποιούνται 23 βουλευτές του Ελληνικού Συναγερμού.

1958: Γεννιέται η ηθοποιός Μαίρη Ελίζαμπεθ Μαστραντόνιο.

1959: Πεθαίνει ο Βραζιλιάνος κλασικός συνθέτης Εϊτόρε Βίλα Λόμπος, ο οποίος έγραψε σημαντικά έργα για κιθάρα.

1960: Γεννιέται η Ρου Πολ (ψευδώνυμο του Αντρέ Τσάρλς), η πιο διάσημη τρανσέξουαλ show woman.

1961: Συλλαμβάνεται ο Ανρί Μανουρί, υπεύθυνος για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Γάλλου Προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.

1964: Η Βρετανία ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στη Νότια Αφρική.



1964: Γεννιέται η Φώφη Γεννηματά, ελληνίδα πολιτικός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

1966: Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας Τζεφ Μπάκλεϊ.



1968: Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου και μεταφέρεται στις φυλακές της Αίγινας.

1969: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες στο Ελσίνκι για τον περιορισμό των όπλων.

1970: Ο Ντάγκλας Ενγκελμπαρτ παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο "ποντίκι" για υπολογιστή, το οποίο είχε ο ίδιος εφεύρει επτά χρόνια νωρίτερα.

1972: Στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άιρες, χιλιάδες άτομα επευφημούν τον Χουάν Περόν, που επιστρέφει μετά από εξορία 17 χρόνων.



1973: Τα μεσάνυχτα τα τανκ περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο, προκειμένου να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας. Οι φοιτητές καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. Ξημερώματα ένα τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη περνώντας πάνω από τα σώματα όσων ήταν σκαρφαλωμένοι πάνω της και αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες. Η χούντα ανακοινώνει 16 νεκρούς, ενώ επανέρχεται ο στρατιωτικός νόμος από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

1974: Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα μετά το 1964, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με ποσοστό 54,37%, δεύτερο η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις με 20,42% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,58%.

1979: Στη Νέα Υόρκη κάνει πρεμιέρα η ταινία "Το Ρόδο", με πρωταγωνίστρια την Μπέτι Μίντλερ και θέμα τη ζωή της Τζάνις Τσόπλιν.

1981: Ο Bill Cartwright των NY Knicks ισοφαρίζει το 20χρονο ρεκόρ ευστοχίας σε ελεύθερες βολές του ΝΒΑ όταν σημειώνει 19/19 σε έναν αγώνα που η ομάδα του χάνει από τους Kansas City Kings με 124-110.

1983: Ιδρύεται ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός των Ζαπατίστας.



1983: Γεννιέται ο Γιάννης Μπουρούσης, Έλληνας μπασκετμπολίστας

1985: Η εθνική ομάδα άρσης βαρών καταλαμβάνει την τρίτη θέση στους Βαλκανικούς Αγώνες του Πλόβντιβ. Πρώτη κατατάσσεται η Βουλγαρία και δεύτερη η Ρουμανία.



1985: Δολοφονείται ο Μιχάλης Καλτεζάς, μαθητής, ετών 15. Σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. [γεν. 1970] Ο αστυνομικός Αθανάσιος Μελίστας πυροβόλησε τον Καλτεζά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς ο νεαρός έτρεχε μαζί με άλλους διαδηλωτές προς την πλατεία Εξαρχείων.



1989: Εγκαινιάζεται ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, το MEGA Channel.

1991: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Cross Country στο mountain bike στην Βαρυμπόμπη με συμμετοχή 40 αθλητών.

1992: Στην Ιταλία, η αστυνομία συλλαμβάνει 75 άτομα κατά τη μεγαλύτερη εκστρατεία κατά της Μαφίας από το 1984.



1993: Πεθαίνει ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης μας, Γιώργος Μητσάκης, σε ηλικία 72 ετών. 

1993: Στη Νότια Αφρική, μετά από ολονύκτιες συνομιλίες, συμφωνήθηκε να τεθεί σε ισχύ νέο Σύνταγμα που θα τερμάτιζε την εξουσία της λευκής μειοψηφίας.

1994 : Ανακοινώνει την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ενεργό πολιτική ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν Γιάννης Παλαιοκρασσάς.

1995: Τίθεται υπέρ της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες.

1996: Μοιράζονται το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οι ταινίες "Σφαγή του Κόκορα" του Πάντζη και "Απόντες" του Γραμματικού.

1997: Στην Αίγυπτο, 78 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 67 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης, όταν φανατικοί ισλαμιστές της "Τζεμάα αλ Ισλαμίγια" ανοίγουν πυρ εναντίον τουριστών στο Λουξορ.

2000: Ο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι καθαιρείται από πρόεδρος του Περού.

2001: Πεθαίνει από άγνωστη αιτία σε ηλικία 53 ετών ο κιθαρίστας των Can Μάικλ Καρόλι.

2003: Ο Αυστριακής καταγωγής Αμερικανός ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ αναλαμβάνει καθήκοντα ως κυβερνήτης της Πολιτείας της Καλιφόρνια.


2006: Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο θρύλος του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο «καλπάζων συνταγματάρχης», που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, Φέρενς Πούσκας.

2008: Η ΠΓΔΜ προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας. Την κατηγορεί για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το 1995 και προέβλεπε τη μη υποβολή βέτο από τη χώρα μας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού


H Παγκόσμια Ημέρα Πρόωρου Τοκετού (World Prematurity Day) καθιερώθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του «Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για την Φροντίδα των Νεογνών» («The European Foundation for the Care of Newborn Infants») και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου. Στις μέρες μας, οι επιπλοκές από πρόωρο τοκετό αποτελούν τη δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών. Περίπου 1 εκατομμύριο πρόωρα παιδιά χάνουν τη ζωή τους ετησίως από αιτίες που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να προληφθούν.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε από 12 εκατομμύρια το 1990 σε 6,9 εκατομμύρια το 2011. Ωστόσο, κατά μέσο όρο περίπου 2.600 πρόωρα παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε μέρα.

Κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα. Περίπου το 40% του συνόλου των θανάτων κάτω των 5 ετών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής. Ένα μεγάλο ποσοστό περιστατικών προκύπτει από επιπλοκές που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό (πριν από τις 37 συμπληρωμένες εβδομάδες) ή από επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Πάνω από το 60% των πρόωρων γεννήσεων συμβαίνουν στην Αφρική και τη Νότια Ασία, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά περιλαμβάνονται η Βραζιλία, η Ινδία, η Νιγηρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Πλέον, η επιστήμη διαθέτει τα μέσα για να σωθεί πάνω από το 75% των πρόωρων βρεφών που χάνονται κάθε χρόνο. Όπως υποστηρίζει ο δρ. Mickey Chopra, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της UNICEF: «Τα κράτη πρέπει να αναλάβουν δράση για την πρόληψη των θανάτων πρόωρων βρεφών. Αυτό που χρειάζεται είναι η καλή φροντίδα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, καθώς και η κατάλληλη θεραπεία και αγωγή για τα νεογνά. Για παράδειγμα, η διαδεδομένη χρήση Προγεννητικών Κορτικοστεροειδών (ANCs) - τα οποία βοηθούν τα νεογνά να αναπνεύσουν - θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή περισσότερων από 400.000 πρόωρων βρεφών κάθε χρόνο».

Σύμφωνα με σχετική έρευνα για λογαριασμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγειας, , σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ειδικότερα κατά την περίοδο 1990-2010, υπήρξε αύξηση των πρόωρων γεννήσεων σε ποσοστό 1,5% - 2,8%. Η μεγαλύτερη αύξηση (2,8%) συνέβη στην Κύπρο, ενώ στην Ελλάδα η αύξηση ήταν 1,9%, στην Αυστρία 2,3%, στην Ισπανία 2,2%, στην Ιρλανδία 2,1%, στην Πορτογαλία 1,9%, στη Γαλλία 1,6% και στη Βρετανία 1,5%. Στις ΗΠΑ η αύξηση ήταν 0,7%.

Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της εκστρατείας της UNICEF, για τη μείωση της παγκόσμιας κάτω των 5 ετών θνησιμότητας, αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των χωρών. Ιστορικά δεδομένα και νέες αναλύσεις δείχνουν ότι οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών κατά τον πρόωρο τοκετό μπορεί να μειωθούν κατά περισσότερο από 3/4, ακόμη και χωρίς τη διαθεσιμότητα Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Επενδύσεις στη γυναικεία και μητρική υγεία και τη φροντίδα κατά τη γέννηση θα μειώσουν τα ποσοστά θνησιγένειας και θα βελτιώσουν την κατάσταση για τις γυναίκες και τα νεογέννητα μωρά, ειδικά εκείνων που είναι πρόωρα. Ο οικογενειακός προγραμματισμός, καθώς και η βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας πριν, στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των πρόωρων γεννήσεων.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ημέρα Τιμής στην Ελληνική Νεολαία


Η Ημέρα Τιμής στην Ελληνική Νεολαία καθιερώθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον Μάρτιο του 1998, για να τιμήσει τους αγώνες της Ελληνικής Νεολαίας, κατά της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου.

ΤΕΚΜΗΡΙΑ
-Εφημερίς της Κυβερνήσεως, 9 Σεπτεμβρίου 1999
-Το Πρακτικό της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών


Η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου για περισσότερα από 60 χρόνια, σε ανάμνηση των φοιτητών που έπεσαν θύματα των Ναζί στην Τσεχοσλοβακία.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1939 τα κατοχικά στρατεύματα εισέβαλαν στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου της Πράγας. Σκότωσαν επί τόπου 9 φοιτητές, ενώ 1200 άλλοι εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Διεθνής Ημέρα Σπουδαστών σχετίζεται και με τη δική μας εξέγερση του Πολυτεχνείου και συμβολίζει τον αγώνα των φοιτητών όλου του κόσμου για Δημοκρατία και δημοκρατική εκπαίδευση.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα