2.1.17

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 2 Ιανουαρίου


366: Οι Αλεμάνοι διασχίζουν τον παγωμένο ποταμό Ρήνο εισβάλλοντας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

533: Ο Μερκούριος γίνεται ο Πάπας Ιωάννης Β΄, ο πρώτος Πάπας που υιοθετεί νέο όνομα με την ενθρόνισή του.

1492: Πέφτει το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ισπανία. Το βασίλειο της Γρανάδας περιέρχεται στις χριστιανικές δυνάμεις του βασιλιά Φερδινάνδου Ε’ και της Ισαβέλλας Α’. Ο βασιλιάς της Γρανάδας Μποαμπντίλ αιχμαλωτίζεται. Όσοι δεν εγκαταλείπουν την Ισπανία εξαναγκάζονται να εκχριστιανιστούν.

1757: Κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία καταλαμβάνει την Καλκούτα των Ινδιών.

1777: Αμερικανική Επανάσταση: οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τη διοίκηση του Τζορτζ Ουάσινγκτον απωθούν βρετανική επίθεση κοντά στο Τρέντον (Νιου Τζέρσεϊ).

1788: Η Τζόρτζια γίνεται η 4η πολιτεία που επικυρώνει το Σύνταγμα των Η.Π.Α.

1823: Άγριες σφαγές χριστιανών στις επαρχίες Λασιθίου και Μιραμπέλλου από τους Τούρκους.

1828: Αφήνεται ελεύθερος, με προσωπική παρέμβαση του Τσάρου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που εκρατείτο στις αυστριακές φυλακές, μετά το ανεπιτυχές κίνημά του στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1830: Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κεντρικόν Σχολείον της Αιγίνης, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

1839: Ο γάλλος φωτογράφος Λουί Νταγκέρ βγάζει την πρώτη φωτογραφία της Σελήνης.



1870: Αρχίζει η κατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν.

1905: Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος: η ρωσική φρουρά του Πορτ Άρθουρ (Κίνα) παραδίδεται στους Ιάπωνες.

1910: Το Βασίλειο της Ελλάδας καθορίζει επίσημα την Κυριακή ως ημέρα αργίας.

1920: (2-14/1): Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνδιάσκεψης Ειρήνης στο Παρίσι αποδέχεται το Σύμφωνο Βενιζέλου - Τιτόνι, βάσει του οποίου η Βόρεια Ήπειρος παραχωρείται στην Ελλάδα.


1924: Ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι οι στόχοι της «Επαναστατικής Επιτροπής» έχουν εκπληρωθεί.


1930: Σ’ έναν περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τοποθετεί ως υπουργό Παιδείας το Γεώργιο Παπανδρέου. Επί των ημερών του εισάγεται για πρώτη φορά στα σχολεία το μάθημα των Νέων Ελληνικών και κατασκευάζονται περίπου 3.500 νέα σχολικά κτίρια.


1931: Ανατρέπεται η κυβέρνηση του Παναμά, μετά από εξέγερση.

1937: Tο Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία υπογράφουν το Σύμφωνο της Μεσογείου.

1945: Παραιτείται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.Την επομένη θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, με επιδίωξη τη καταστολή του κουμμουνιστικού στασιαστικού κινήματος (Δεκεμβριανά). Την ίδια μέρα, συμμαχικά βομβαρδιστικά χτυπούν τη γερμανική Νυρεμβέργη, μετατρέποντας την πόλη σε ερείπια και προκαλώντας το θάνατο 6.000 ανθρώπων.


1952: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 21ης με 22ης Δεκεμβρίου 1951.


1958: Η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας διακόπτει, ύστερα από την πρώτη πράξη, την επίσημη πρεμιέρα της όπερας «Norma» του Μπελίνι στη Ρώμη και αποχωρεί από την σκηνή, παρουσία του προέδρου της Ιταλίας και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο κοινό.


1959: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημικό σκάφος, το μη επανδρωμένο «Λούνα 1», με σκοπό να πλησιάσει τη Σελήνη και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.


1969: Ο 30χρονος Κρητικός λατόμος Γεώργιος Φλαμουρίδης ή Παραβολιδάκης. υποχρεώνει την εσωτερική πτήση της «Ολυμπιακής» Ηράκλειο – Αθήνα να κατευθυνθεί προς το Κάιρο. Το αεροσκάφος, ένα Ντάγκλας DC-6Β με 97 επιβάτες και 5μελές πλήρωμα, προσγειώνεται στο Κάιρο, όπου οι αρχές συλλαμβάνουν τον αεροπειρατή και φροντίζουν για την επιστροφή των επιβατών και του πληρώματος.


1971: Ομάδα ισραηλινών αρχαιολόγων ανακαλύπτει στην Ιερουσαλήμ ένα σκελετό σταυρωμένου άνδρα, ηλικίας 2.000 ετών. Είναι το πρώτο εύρημα που αποδεικνύει ότι το σταύρωμα αποτελούσε τον βασικό τρόπο εκτέλεσης των Ρωμαίων.


1971: Εξήντα έξι θεατές σκοτώνονται στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης στη Σκωτία όταν, κατά την διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου Rangers- Celtic, υποχωρεί το κιγκλίδωμα των κερκίδων.

1972: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των ΗΠΑ, ύστερα από απόφαση του Κογκρέσου.

1974 – Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει διάταγμα για τον περιορισμό του ορίου ταχύτητας των αυτοκινήτων, με σκοπό να εξοικονομηθεί βενζίνη κατά τη διάρκεια του εμπάργκο του ΟΠΕΚ.


2000: Εγκαινιάζεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

2003: Παραπέμπονται σε δίκη με βούλευμα οι 18 κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της 17Ν. Στο βούλευμα καταγράφεται ο ηγετικός ρόλος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, συμπεριλαμβάνονται ντοκουμέντα και αποδείξεις για τη δράση όλων των συλληφθέντων και αναφέρονται λεπτομέρειες για τη δράση της 17Ν από την πρώτη μέρα της ίδρυσής της, ως τη σύλληψη των μελών της, 27 χρόνια μετά. Ακόμη, ξεκαθαρίζεται γιατί η τρομοκρατία δεν είναι πολιτικό έγκλημα. Στα μέσα του μήνα προσδιορίζεται η εκκίνηση της δίκης για τις 3 Μαρτίου.

2006: Έκρηξη σε ορυχείο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ εγκλωβίζει και τελικά σκοτώνει 12 άτομα.


2008: Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1642: Μωάμεθ Δ΄, Οθωμανός σουλτάνος

1896: Τζίγκα Βερτόφ, Ρώσος σκηνοθέτης


1897: Χριστόφορος Θεοφίλου, γνωστός ως Τζιμ Λόντος, παγκόσμιος πρωταθλητής στην πάλη (κατς). (Θαν. 19/8/1975)

1904: Σάλη Ραντ, Αμερικανίδα χορεύτρια και ηθοποιός


1920: Ισαάκ Ασίμωφ, Αμερικανός συγγραφέας. (Θαν. 6/4/1992)


1924: Ευγένιος Σπαθάρης, έλληνας καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών. (Θαν. 9/5/2009)

1972: Χρήστος Μελέτογλου, Έλληνας πρώην αθλητής του στίβου

Θάνατοι σαν σήμερα


17: Οβίδιος, ρωμαίος ποιητής. (Γεν. 20/3/43 π.Χ.)

1861: Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ΄, Βασιλιάς της Πρωσίας


1915: Αρμάν Πεζό, γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Γεν. 26/3/1849)


1950: Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Δημοφιλής Έλληνας μουσουργός, ο δημιουργός της ελληνικής οπερέτας. (Γεν. 7/9/1882)

1950: Εμίλ Γιάνινγκς, Γερμανός ηθοποιός


1990: Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός


1999: Σεμπάστιαν Χάφνερ, Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας

2011: Αν Φράνσις, Βρετανίδα ηθοποιός

Άγιος Σίλβεστρος


Πάπας της Ρώμης από τις 31 Ιανουαρίου 314 έως τις 31 Δεκεμβρίου 335. Η μνήμη του τιμάται από την Καθολική Εκκλησία στις 31 Δεκεμβρίου και από την Ορθόδοξη στις 2 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Σίλβεστρος.

Ο Σίλβεστρος γεννήθηκε πιθανώς στο Αβελίνο της Ιταλίας σε άγνωστο χρόνο και διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης τον Πάπα Μιλτιάδη. Κόσμησε τη Ρώμη με μεγαλοπρεπείς ναούς, όπως η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανού και η παλαιά Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Ο πάπας Σίλβεστρος δεν συμμετείχε στην Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας (325), που διαμόρφωσε το χριστιανικό δόγμα, αλλά έστειλε σε αυτή δύο αντιπροσώπους του, τον Βίτο και τον Βικέντιο.

Η παράδοση που θέλει τον πάπα Σίλβεστρο να βαπτίζει τον Μέγα Κωνσταντίνο και ο αυτοκράτορας να του παραχωρεί την υπέρτατη αυθεντία στη διοίκηση της Ρώμης και στα εκκλησιαστικά ζητήματα όλης της ρωμαϊκής επικράτειας με την «Donatio Constantini» («Κωνσταντίνειο Δωρεά»), δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Απολυτίκιο 

Στολήν ενδυσάμενος, ιεραρχίας πιστώς, αμέμπτως ιέρευσας, τω επί πάντων Θεώ, Πατήρ ημών Σίλβεστρε· έχων γαρ πολιτεία, συνεκλάμποντα λόγον, θαύμασιν εβεβαίους, ευσεβείας την δόξαν, δι’ ης ουρανίου δόξης, ώφθης συμμέτοχος.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Ζω τη ζωή μου στηριζόμενος σε δύο αρχές: Πρώτον, ζω σαν σήμερα να ήταν η τελευταία μου μέρα σ’ αυτή τη γη. Δεύτερον, ζω σήμερα σαν να πρόκειται να ζήσω για πάντα.

Όσσο (Μπαγκουάν Σρι Ραζνίς)
1931-1990
Ινδός γκουρού