22.9.16

Γιόρτασαν τον προστάτη τους Άγιο Φωκά οι απόστρατοι του Λιμενικού Σώματος Αργολίδας


Ο Σύλλογος Αποστράτων-Στελεχών Λιμενικού Σώματος Αργολίδος για την Εορτή του Προστάτη του Συλλόγου Αγίου Ιερομάρτυρος Φωκά Επισκόπου Σινώπης, τέλεσε πανηγυρική Θεία Λειτουργία σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος - Αγίας Τριάδας Μιδέας όπου φυλάσσεται η εικόνα του Αγίου. 

Συμμετείχαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Λιμενάρχης Ναυπλίου Σπύρος Μαρίνος, ο πρώην Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος κ.Θεοδόσιος Παπακωνσταντίνου καθώς επίσης πολλά μέλη του Συλλόγου με τις οικογένειές τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσεφέρθη κέρασμα.






ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

«Ελλάδα-Ρωσία-Ορθοδοξία» με συλλογή του Δημήτρη Ταλαγάνη στην Τρίπολη


Η Αίθουσα τέχνης Κούρος έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 21:00 στα εγκαίνια του αφιερώματος «Ελλάδα-Ρωσία-Ορθοδοξία» με τη συλλογή του Δημήτρη Ταλαγάνη.

Η έκθεση γίνεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 195 χρόνια από την Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.

Την έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα εγκαινιάσει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 Οκτωβρίου


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Fougaro Jazz Festival : Σάββατο 24 & Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου


Το Φουγάρο διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Fougaro Jazz Festival και υποδέχεται το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου έξι ξεχωριστά σχήματα από την εγχώρια σκηνή!
Φέτος έχουν την τιμητική τους μερικοί από τους κορυφαίους jazz πιανίστες, οι οποίοι στα σχήματα που συμμετέχουν κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης και της παραδοσιακής jazz και των ιδιωμάτων της.

“Life is a lot like jazz… it’s best when you improvise.” George Gershwin

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9
20:30 Omega Project 3 (Op3) | 22:00 Tania Giannouli Ensemble | 23:15 Marios Strofalis & Roman Gomez

ΚΥΡΙΑΚΗ 25/9
20:30 Marios Visvikis & Panos Tsigkos | 22:00 Petros Klampanis Duo | 23:15 Katerine Douska

FOUGARO JAZZ FESTIVAL#4
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χάρης Καββαδίας
Ώρα Έναρξης: 8μμ με Jazz DJ sets
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

OMEGA PROJECT 3 (Op3)
Σενάριο & Concept: Δημήτρης Μητρόπαπας
Μουσικοί: Ανδρέας Μπογάς – πιάνο | Χρήστος Τζούρας – πιάνο/FX | Γιώργος Νικολαϊδης – κιθάρα Γιάννης Κουτσουδάκης – μπάσο | Δημήτρης Μητρόπαπας – τύμπανα & κρουστά
Το πειραματικό σχήμα Omega Project 3 (Op3) πραγματεύεται ένα έργο χρησιμοποιώντας ως αφετηρία την ατμοσφαιρική μουσική, ενώ παράλληλα δανείζεται στοιχεία από πολλά διαφορετικά είδη, όπως τη μοντέρνα κλασική σύνθεση, τη jazz, την ηλεκτρονική αλλά και παραδοσιακά μέσα απ’ τους ρυθμούς. Όλα αυτά συνδυασμένα με την αφήγηση, την ποίηση και το λόγο παίρνουν ζωή με τη βοήθεια μιας μικρής ομάδας ηθοποιών. Από την ιδιαίτερη αυτή μείξη των επιμέρους στοιχείων σε ένα καλλιτεχνικό πάντρεμα, με εντυπωσιακά background visuals και έναν ατμοσφαιρικό σχεδιασμό φώτων, συντίθεται μία ιστορία εσωτερικής αναζήτησης και ελπίδας. Μουσική, θέατρο, λογοτεχνία και visuals συνδυάζονται αρμονικά για να δώσουν ένα ολοκληρωμένο νόημα στην έννοια της «θεματικής τέχνης».

TANIA GIANNOULI ENSEMBLE
Τάνια Γιαννούλη – σύνθεση, πιάνο | Guido de Flaviis – σαξόφωνα Σόλης Μπάρκη – κρουστά, ιδιόφωνα | Μιχάλης Πορφύρης – τσέλο
Το σύνολο έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου, στο πλαίσιο του 2ου Syros Jazz Festival, και στη συνέχεια έχει δώσει συναυλίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στην Οικία-Μουσείο Α. & Λ. Κατακουζηνού, στο Κέντρο Επισκεπτών του Ιδρύματος Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και το Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας. Η μουσική του TGE έχει στοιχεία αυτοσχεδιασμού, μουσικής δωματίου με επιρροές από avant-garde του 21ου αιώνα, post-impressionism, σύγχρονης ευρωπαϊκής jazz, αλλά και πιο world ακουσμάτων. Το album «Transcendence», έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από εγκρίτους μουσικοκριτικούς και έντυπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συμπεριληφθεί σε πολλές λίστες με τα «Best albums of 2015» στην Ελλάδα, τον Καναδά, την Πορτογαλία και την Κορέα. Το album ψηφίστηκε #2 «Best Jazz album of 2015» απο τους αναγνώστες του Jazzonline και #1 «Best Jazz album of 2015» από επιτροπή κριτικών στο ίδιο portal.

MARIOS STROFALIS & ROMAN GOMEZ
Μάριος Στρόφαλης – πιάνο, ακορντεόν, τραγούδι | Roman Gomez – πιάνο, κιθάρα, bandoneon
Ο Mάριος Στρόφαλης, σολίστ – συνθέτης κινηματογράφου, των Εuropean Taxim, tango mediterraneo, της 10ης εντολής, των Γενναίων της Σαμοθράκης, του Κιέβου, του Ροτβάϊλερ και πολλών άλλων σάουντρακ ταινιών, τηλεοπτικών σειρών και θεατρικών παραστάσεων και ο Αργεντίνος σολίστ Roman Gomez, σημαντικός εκπρόσωπος της Λατινο-Αμερικάνικης jazz, παρουσιάζουν τον μουσικό τους κόσμο σε μια ξεχωριστή δημιουργική συνάντηση. Οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μαέστροι του τάνγκο «περπατούν» σε world, jazz και tango μονοπάτια, με εναλλαγές εικόνων και συναισθημάτων σε ένα μοναδικό μουσικό κοσμοπολίτικο ταξίδι από τη Μεσόγειο ως τη Λατινική Αμερική.

MARIOS VISVIKIS & PANOS TSIGKOS
Μέσα από την συνεργασία τους, ο Μάριος Βισβίκης και ο Πάνος Τσίγκος δημιουργούν μία οπτικό -ακουστική εμπειρία επηρεασμένη από την πρόσφατη κυκλοφορία «Μουσική για Άρπα Στόματος» και τα κινηματογραφικά πλάνα του καθηγητή Christoph von Fürer-Haimendorf από το Νεπάλ της δεκαετίας του 1970. Ένας συνδυασμός ηλεκτρονικών και αρχέγονων ακουστικών μουσικών οργάνων, όπως άρπα στόματος, kalimba, overtone flute και gong, με αποτέλεσμα ένα μινιμαλιστικό, ηλεκτρονικό και ambient κράμα με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Την επιμέλεια του βίντεο έχει η Χριστιάννα Τσίγκου.

PETROS KLAMPANIS DUO
Πέτρος Κλαμπάνης – μπάσο | Σταύρος Λάντσιας – πιάνο
Δύο διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, οι Πέτρος Κλαμπάνης και Σταύρος Λάντσιας, «συνομιλούν» παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που συντίθεται από δικές τους συνθέσεις καθώς και από διασκευές σε ελληνικά, κλασσικά και τζαζ θέματα. Ο Πέτρος Κλαμπάνης, με σπουδές στο Ωδείο του Άμστερνταμ και στο Aaron Copland School of Music της Νέας Υόρκης, είναι καταξιωμένος δεξιοτέχνης του μπάσου, συνθέτης και ενορχηστρωτής. Διαμένει στη Νέα Υόρκη και εκεί έχει συνεργαστεί με μερικά από τα πιο φημισμένα ονόματα της τζαζ, ενώ έχει δώσει συναυλίες στις πιο σημαντικές σκηνές του κόσμου. Ο Κύπριος πιανίστας και συνθέτης Σταύρος Λάντσιας είναι γνωστός για την ευαισθησία των συνθέσεών του, την ιδιαιτερότητα του ήχου του- ειδικά όταν συνδυάζει το ηχόχρωμα του πιάνου με τα ντραμς- καθώς και τη δυναμικότητα των αυτοσχεδιασμών του. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας και αργότερα στην Αμερική παίρνει δίπλωμα ενορχήστρωσης (Bachelor of Music Degree in Commercial Arranging) από το Berklee College of Music της Βοστώνης. Έχει λάβει τα βραβεία “Count Basie Jazz Masters award for pianists 1989” και “Quincy Jones Jazz Masters award for arrangers 1990”. Μετά το Berklee συνεχίζει σπουδές πιάνου με τον διεθνούς φήμης καθηγητή και “guru” της jazz, Charlie Banakos. Έχει εργαστεί ως ενορχηστρωτής-πιανίστας στην ελληνική δισκογραφία, τηλεόραση και θέατρο.

KATERINE DUSKA
Katerine Duska – φωνή, κιθάρα | Αλέξανδρος Λιβιτσάνος – piano, synth | Κώστας Στεργίου – drums
Η Katerine Duska γεννήθηκε και έζησε στο Μόντρεαλ του Καναδά, αλλά οι ρίζες της είναι ελληνικές. Ο πολυσυλλεκτικός ήχος των τραγουδιών της αντλεί τις επιρροές του από πολύ διαφορετικούς μουσικούς χώρους, όπως pop, neo-soul, soulful, r&b, indie, electro & jazz pop, αποκαλύπτοντας ένα ευρύ μουσικό φάσμα που φανερώνει τις διαφορετικές επιρροές της. Τα τραγούδια της μιλούν για τον έρωτα, τον δισταγμό και τις άμυνες απέναντι σε αυτόν τον εσωτερικό διχασμό που προκαλούν στην εποχή μας τα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, τα νέα ξεκινήματα, τη νοσταλγία που προκαλούν οι σχέσεις από απόσταση αλλά και την επιθυμία για ζωή και αξιοποίηση του κάθε λεπτού που περνάει περιγράφοντας εικόνες ενός ιδανικού, ίσως ουτοπικού, μικρόκοσμου. Όλα αυτά συνυπάρχουν στο πρώτο της άλμπουμ “Embodiment”, όπου τη μουσική και τους στίχους υπογράφει η ίδια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Δευτέρα-Παρασκευή:10πμ-6μμ
2107400140 | info@fougaro.gr


Ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Άργους για την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου»


Ημέρα συμβολικής αλλά και ουσιαστικής σημασίας, χαρακτηρίζουμε την «Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου» που έχει οριστεί στις 22 Σεπτεμβρίου.

Το εμπόριο από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί έναν κλάδο εξαιρετικής σημασίας που προσφέρει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και στο σύνολο της κοινωνίας, παρέχοντας θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην διάχυση της πληροφορίας, στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, στην επαγγελματική κατάρτιση και στην διά βίου μάθηση.

Ωστόσο υπάρχει επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να αξιολογήσει τα δεδομένα της νέας τάξης πραγμάτων, να αφουγκραστεί τις φωνές αγωνίας των εμπόρων και να ενεργήσει κατάλληλα προς την κοινωνία και τους καταναλωτές, που έχουν ανάγκη από αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας, ώστε να επέλθει η κανονικότητα στην οικονομική τους ζωή.

Με αφορμή την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου, ζητάμε να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα τα οποία εκτιμούμε ότι θα δώσουν διέξοδο στη Μμε επιχείρηση.

Τη θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «επιχειρηματικού» αλλά ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού» δημοσίου και λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης, μία βελτιωμένη έκδοση της «βοήθειας» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και το «πάγωμα» ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ.





Ένα τραγούδι για σήμερα...


Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο σήμερα... Πάμε για ορθοπεταλιές λοιπόν... 

Το ποδήλατο (1996)
Ερμηνεία : Κώστας Μακεδόνας 
Στίχοι: Άρης Δαβαράκης
Μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος

Παίρνω ένα ποδήλατο και φεύγω για τ' αδύνατο
κρατάω στο χέρι το κλειδί
πιάνω το τιμόνι ο σφυγμός μου δυναμώνει 
το έργο κάπου το `χω ξαναδεί

Ήμουν μικρό παιδάκι με καθαρή καρδιά
είχα τ' ονειρό μου, το ποδήλατό μου
κι όλα έμοιαζαν σωστά
έγινα δεκάξι, κι όλα ήταν εντάξει
είχα μια ζωή μπροστά

Το ποδήλατό μου, ήταν πάντοτε δικό μου 
και με πήγαινε πολύ μακρυά
μέσα στη Σαχάρα, σαν την πιο βαθιά λαχτάρα
μ' οδηγούσε πέρα απ' τη χαρά

Και τώρα στον αγώνα, ξανά απ' την αρχή
Φόρτσα στο πετάλι, να `ρθουνε κι οι άλλοι
πάμε για ορθοπεταλιές
τα ποδήλατά μας, όπως τα όνειρά μας
ξέρουν από ανηφοριές.


Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου


Ποίημα του Μίκη Θεοδωράκη, που έγραψε στις 22 Σεπτεμβρίου 1969 στο χωριό Ζάτουνα της ορεινής Αρκαδίας, όπου βρισκόταν εξόριστος μαζί με την οικογένειά του από τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Ανήκει στην ποιητική ενότητα Αρκαδία Χ.

Την ημέρα εκείνη ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης δέχτηκε την επίσκεψη του Κώστα Στεργίου, ενός σκληροτράχηλου υπομοίραρχου της Χωροφυλακής, που μαζί με τους άνδρες του ερεύνησε εξονυχιστικά το σπίτι, όπου διέμενε, με αφορμή την αναχώρηση της οικογένειάς του για την Αθήνα. Κλεισμένος στην κουζίνα του σπιτιού, ο Θεοδωράκης, οργισμένος για τα πάνδεινα που τραβούσε η οικογένειά του εκείνη την στιγμή στο διπλανό δωμάτιο, έγραψε σε μια χαρτοπετσέτα το ποίημα αυτό για να εξευτελίσει τον Στεργίου, αφού προς στιγμήν πέρασε από το μυαλό του η ιδέα να τον σκοτώσει. Αλλά προτίμησε, όπως έγραψε αργότερα, «Να σκοτώσω την τιμή του, την υπόληψή του. Να περνά αύριο στο δρόμο και να τον φτύνουν. Να μείνει το όνομά του πλάι στου Εφιάλτη».

Ο Θεοδωράκης έντυσε με μουσική το ποίημα και το παρουσίασε για πρώτη φορά   σε συναυλία στο Μενίδι στις αρχές του 1975, λίγους μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας. Το τραγούδι παραμένει αδισκογράφητο, με δική του απόφαση. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η προτροπή του πατέρα του, που όπως λέγεται είδε τον Κώστα Στεργίου να είναι ανάμεσα στους θεατές μιας συναυλίας του Μίκη στην Ελευσίνα το 1975 και να φεύγει συντετριμμένος, μόλις άκουσε το τραγούδι με το όνομά του.

Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου

Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου
προέρχομαι από τους Βησιγότθους,
Οστρογότθους, Μαυρογότθους.
Κατοικώ σε σπήλαια
λαξεύω ρόπαλα
πίνω νερό σε κρανία.
Επάγγελμά μου ο θάνατος.
Όμως προσωρινώς υπηρετώ
το μεγάλο Δράκο
που με έχει αποσπάσει στην Αρκαδία.
Πάνω απ’ το δέρμα μου
φορώ στολή
στους ώμους έχω αστέρια,
κρύβω το ρόπαλο επιμελώς
μέσα στη χλαίνη.
Ονομάζομαι Κώστας Στεργίου
προέρχομαι από τους Μαμελούκους
Μαυρολούκους, Σουσουλούκους
είμαι διασταύρωση Νεάντερνταλ και λύκου.
Όμως σήμερα, προσωρινώς,
κυκλοφορώ με τζιπ,
τρομοκρατώ παιδιά και γυναίκες.
Έχω ειδικότητα στο ψάξιμο
ψάχνω ψυχές παιδιών
και σταλάζω το φόβο
επιβάλλω το Νόμο
το Νόμο του μεγάλου Δράκου
που μ’ έχει αποσπάσει προσωρινώς
στην Αρκαδία.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Φθινοπωρινή ισημερία: Οι αρχαίες γιορτές, τα Μυστήρια και τα έθιμα του Σεπτέμβρη


Ο Σεπτέμβριος είναι ο ένατος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου και ο πρώτος του φθινοπώρου. Στο αρχαίο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο έβδομος (septem, εξ ου και το όνομά του), ωστόσο όταν μετακινήθηκε στο ημερολόγιο, δεν άλλαξε όνομα.

Στην Αρχαία Ρώμη τον Σεπτέμβριο εορταζόταν ο Δίας και η 1η Σεπτεμβρίου ήταν κάτι σαν τη δική μας Πρωτοχρονιά. Την ονόμαζαν Indictio (Ινδικτιώνα) που σημαίνει «κατανομή των φόρων». Μήπως και στα χρόνια μας ο Σεπτέμβριος δεν είναι ο μήνας που πληρώνουμε την Εφορία;..

Επίσης, η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την αρχή του εκκλησιαστικού έτους την 1η Σεπτεμβρίου με τη λειτουργία της Ακολουθίας της Ινδίκτου. Ακόμη, σε πολλά μέρη της Ελλάδας η 1η Σεπτεμβρίου θεωρείται Η Μέρα του Χρονικογράφου: είναι η μέρα που ο Χάρος ανοίγει το τεφτέρι του και γράφει μέσα τα ονόματα των ψυχών που θα πάρει στη διάρκεια του έτους -φόρος αίμαστος ετούτος εδώ... Στην Κρήτη εκείνη η μέρα είναι αφιερωμένη στη Μαντική: βάζουν ένα καρύδι στην ταράτσα αποβραδύς «να το δουν τα άστρα» και το πρωί της 1ης Σεπτέμβρη το σπάνε. Αν είναι καθαρό και βγει ολόκληρο, η οικογένεια θα είναι γερή όλο τον χρόνο.

Ο Ιωάννης Ασημακόπουλος γράφει για τον Σεπτέμβριο: «Πρώτος μήνας του Φθινόπωρου ο Σεπτέμβριος, αλλά και Πρωτόμηνας του εκκλησιαστικού χρόνου. Αρχή της Ινδίκτου, ήτοι του νέου εκκλησιαστικού έτους. Είναι ο έβδομος μήνας στο μηνολόγιο των Ρωμαίων και αντίστοιχος προς τον Αττικό Βοηδοδρομιώνα. Εκλαϊκευμένα ονοματίζεται Σεπτέβρης, Σεπτέμπρης ή Θεσέμπρης. Από τις γιορτές που συναντάμε σ’ αυτόν ονοματίζεται Σταυρός, Σταυριάτης ή Αι Νικήτας. Αλλά Τρυγητής και Βεντεμάς (βένδεμα: ο τρύγος και κάθε συγκομιδή) λόγω του τρύγου ή Σποριάρης λόγω της προετοιμασίας για τη σπορά. 
»Στη συνείδηση των ανθρώπων της υπαίθρου είναι ο μήνας του τρύγου, που του δίνει χαρά το ξεφάντωμα στ’ αμπέλια. Που του δίνουν γεύση τα μουστόγλυκα, οι μουσταλευριές, τα μουστοκούλουρα και οι μουστολαμπάδες από μουστόμελο (πετιμέζι) και καρύδια. Που του δίνουν άρωμα τα ώριμα φρούτα, και χρώματα τα φύλα που σιγά - σιγά κιτρινίζουν για να πέσουν.
»Όμως στην ψυχή όλων μας ο Σεπτέμβρης, συνδέεται με το πρώτο καρδιοχτύπι από το πρώτο κουδούνισμα ή τη δασκαλοκαμπάνα παλιότερα, της πρώτης ημέρας μας στο σχολείο…».

Η ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΙΣΗΜΕΡΙΑ, Η ΟΡΦΙΚΗ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Μάρτης και Σεπτέμβρης, ίσα τα μεσάνυχτα, λέει ο λαός μας αφού τον Μάρτιο έχουμε την εαρινή ισημερία και τον Σεπτέμβρη τη φθινοπωρινή. Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ο ήλιος μπαίνει στη μοίρα του Ζυγού και θα έχουμε ίση μέρα και ίση νύχτα.

Φθινοπωρινό Ισημερινό Σημείο ονομάζουμε το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Ήλιος κατά την Φθινοπωρινή Ισημερία. Είναι σημείο τομής Ισημερινού και εκλειπτικής, όπου προβάλλεται ο Ήλιος.

Στις εξελιγμένες πολιτισμικά κοινωνίες, οι τελετές παρουσίαζαν σημάδια έντονου ορθολογισμού σε αντίθεση με τις σεληνιακές – νομαδικές κοινότητες όπου ο μεσσιανισμός επέβαλε τον αυτοκράτορα – δυνάστη γιο Ηλίου, που ενσάρκωνε τη ζωοδόχο Ηλιακή ιδιότητα.

Ενδεικτική είναι η Ορφική Κοσμοθέαση που τιμούσε την έννοια «Ήφαιστος» την 10η Φθίνοντος μηνός Βοηδρομιώνος (21η Σεπτεμβρίου). Γνώριζαν πως η νύχτα μεγάλωνε και ο χειμώνας ερχόταν. Άρα χρειάζονταν το τεχνητό φώς και τη θέρμη της Φωτιάς την οποία συμβόλιζε ο Ήφαιστος. Όλα αυτά επιτυγχάνοντο με την ανάλογη τεχνολογία, ένα από τα χαρακτηριστικά του Θεού. 

Αξίζει να διαβάσουμε τον Ορφικό ύμνο:

Ηφαίστου, θυμίαμα λιβανομάνναν
Ήφαιστ’ ομβριμόθυμε, μεγασθενές, ακάματον πυρ, 
 λαμπόμενε φλογέαις αυγαίς, φαεσίμβροτε δαίμον,
φωσφόρε, καρτερόχειρ, αιώνιε, τεχνοδίαιτε,
εργαστήρ, κόσμοιο μέρος, στοιχείον αμεμφές,
παμφάγε, πανδαμάτωρ, πανυπέρτατε, παντοδίαιτε,
 αιθήρ, ήλιος, άστρα, σελήνη, φως αμίαντον·
ταύτα γαρ Ηφαίστοιο μέλη θνητοίσι προφαίνει.
πάντα δε οίκον έχεις, πάσαν πόλιν, έθνεα πάντα,
σώματά τε θνητών οικείς, πολύολβε, κραταιέ.
κλύθι, μάκαρ, κλήιζω σε προς ευιέρους επιλοιβάς,
 αιεί όπως χαίρουσιν επ’ έργοις ήμερος έλθοις.
παύσον λυσσώσαν μανίαν πυρός ακαμάτοιο
καύσιν έχων φύσεως εν σώμασιν ημετέροισιν.

Και η μετάφραση:

Ηφαίστου θυμίαμα, λιβανομάννναν
Ηφαιοτε ίσχυρόκαρδε, μεγαλοδύναμε, πού είσαι τα άσβεστον πυρ,
και φωτίζεσαι από φλογερές λάμψεις, ω θεέ που παρέχεις το φως εις τους ανθρώπους, εσύ πού φέρεις το φως, με τα ισχυρά χέρια, αιώνιε, πού ζής με την τέχνην, συ ο εργάτης, μέρος του κόσμου και στοιχείον άμεμπτον, πού τρώγεις τα πάντα, πού δαμάζεις τα πάντα (ως εκπρόσωπος της φωτιάς), ο υπεράνω όλων υπέρτατος, πού ευρίσκεσαι παντού. ΕΙσαι ο αιθήρ, ο ήλιος, τα άστρα, ή σελήνη, το φως το αμόλυντον διότι αυτό τα μέλη του Ηφαίστου φέρουν το φως είς τους ανθρώπους.
Και κατοικείς εσύ είς πάντα οίκον, όλες τις πόλεις, όλα τα έθνη·
καί κατοικείς (ως πυρ, ως φωτιά) μέσα είς τα σώματα των ανθρώπων, εσύ με την μεγάλην ευτυχίαν, ο ισχυρός.
Ακουσε με μακάριε, εσέ προσκαλώ είς τάς Ιεράς σπονδάς, δια να προσέλθης πάντοτε ήμερος καί με έργα πού φέρουν χαράν.
Κατάπαυσε την λυσσασμένην μανίαν του ακατάβλητου πυρός
παρέχων είς τα ιδικά μας σώματα την φυσικήν καύσιν.

Κομμάτια του μηνός Σεπτεμβρίου περιλαμβάνονταν σε δύο Αττικούς (Αθηναϊκούς μήνες). Ειδικότερα το πρώτο του δεκαπενθήμερο στον δεύτερο μήνα τον Mεταγειτνιών και το δεύτερο δεκαπενθήμερο στον τρίτο μήνα τον Bοηδρομιών.

Ας δούμε μερικά στοιχεία των δύο αυτών Αττικών μηνών.

Mεταγειτνιών
Ηταν ο δεύτερος μήνας του αττικού ημερολογίου, που αντιστοιχούσε στην περίοδο από 15 Aυγούστου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου του σημερινού Γρηγοριανού ημερολογίου. H ονομασία του, σύμφωνα με τον Πλούταρχο, οφείλεται στα Mεταγείτνια, γιορτή προς ανάμνηση του μετοικισμού του Θησέα από τη Mελίτη (δήμο των Aθηνών, Δ. της αγοράς) στη Διόμεια (δήμο των Aθηνών N.A. της πόλης).
Aυτόν τον μήνα στην Aθήνα γίνονταν οι μετοικήσεις, δηλαδή οι μετακομίσεις και συνεπώς η αλλαγή των γειτόνων (μεταγείτνια). Στη γιορτή αυτή οι Aθηναίοι τιμούσαν τον Mεταγείτνιο Aπόλλωνα.
O Mεταγειτνιών ήταν ο η αρχή του νέου οικονομικού έτους, οπότε άρχιζαν οι προετοιμασίες της τέλεσης των μυστηρίων, και το τέλος του στρατιωτικού έτους, οπότε πανηγυρίζονταν τα γυμνιστικά Eξιτήρια.
O αντίστοιχος προς τον Mεταγειτνιώνα μήνας των Aργείων και των Λακεδαιμονίων ονομαζόταν Kάρνειος. H ονομασία του οφείλεται στον ονομαστό μάντη Kάρνο, γιο του Δία και της Eυρώπης, ο οποίος είχε διδαχθεί τη μαντική τέχνη από τον ίδιο τον θεό Aπόλλωνα.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Kάρνος φονεύθηκε από το αφηνιασμένο άλογό του, όταν οι Δωριείς εισέβαλαν στην Πελοπόννησο. O θεός Aπόλλωνας, επειδή θεώρησε υπεύθυνους για τον φόνο του Kάρνου τους Λάκωνες, έριξε λοιμό στη χώρα. Για να εξιλεωθούν, λοιπόν, αυτοί δημιούργησαν τα Kάρνεια, ειδική γιορτή προς τιμήν του Kάρνου, που γιορταζόταν στον ομώνυμο μήνα (Σχλ. B, 8,3). Kατά τη διάρκεια της γιορτής τιμούσαν τον Aπόλλωνα Kάρνειο, προστάτη των κοπαδιών. O μήνας Kάρνειος αναφέρεται εκτός από τη Σπάρτη και στα μηνολόγια του Άργους, της Eπιδαύρου, της Pόδου και των δωρικών αποικιών της Σικελίας. Στις Συρακούσες ο Kάρνειος ήταν , όπως αναφέρει ο Πλούταρχος, αντίστοιχος με τον αττικό Mεταγειτνιώνα: «του Καρνείου μηνός, ον Αθηναίοι Μεταγειτνιώνα προσαγορεύουσι» (Πλούταρχος, Nικ. 28). Όπως είναι γνωστό από επιγραφές, ο αντίστοιχος προς τον Mεταγειτνιώνα μήνας των Bοιωτών ονομαζόταν Πάνεμος ή Πάναμος, μια ονομασία μήνα που τη συναντάμε σε πολλά ελληνικά μηνολόγια (Σπάρτη, Eπίδαυρος, Άργος, Pόδος ή ως Πάνημος σε Δήλο, Θεσσαλία και Mακεδονία) αλλά με διαφορετική σειρά στο έτος.
O Mεταγειτνιών ή Mεταγιτνιών αναφέρεται και στα ημερολόγια νησιών του Aιγαίου, όπως της Δήλου, Σάμου, Kω και Kαλύμνου, ενώ στη Pόδο αναφέρεται ως Mεταγείτνιος.

Bοηδρομιών
Oνομασία του τρίτου –και σε παλαιότερες εποχές του πρώτου– μήνα του αττικού ημερολογίου, που ήταν ο μήνας της φθινοπωρινής ισημερίας. Oνομάστηκε έτσι λόγω της γιορτής των Bοηδρομίων, την 6η ή την 7η ημέρα του, που πιθανώς αντιστοιχούσε στην 22α Σεπτεμβρίου.
Tα Bοηδρόμια ήταν γιορτή προς τιμήν του Bοηδρομίου ή Bοηθόου Aπόλλωνα, ο οποίος έτρεχε με βοή σε βοήθεια αυτών που ζητούσαν τη συνδρομή του, ιδιαίτερα ως βοηθός και σύμμαχος στον πόλεμο: «Βοηδρομείν γαρ το βοηθείν ωνομάζετο»
Oι Aθηναίοι την παραμονή της γιορτής έκαναν θυσίες προς τιμήν της αδελφής του Aπόλλωνα, θεάς της άγρας (κυνηγιού), της Aρτέμιδος της Aγροτέρας. Kάθε χρόνο, λοιπόν, στο χωριό Αγρα ή Αγρες πέρα από το Iλισό, οι Aθηναίοι τελούσαν εκεί γιορτή στον ναό της Aγροτέρας Αρτεμης προς τιμήν της θεάς, και ο «άρχων-πολέμαρχος» πρόσφερε ως θυσία 500 κατσίκες. H γιορτή αυτή ξεκίνησε μετά τη μάχη του Mαραθώνα.
H γιορτή των Bοηδρομίων, κατά τον Πλούταρχο (Πλουτ. Θησ. KZ'), ετελείτο στη μνήμη της νίκης του Θησέα εναντίον των Aμαζόνων και προς τιμήν του Bοηθόου Aπόλλωνα που τον βοήθησε. Kατά τον Παυσανία, η γιορτή θεσπίστηκε από τον Ιωνα σε ανάμνηση της βοήθειας που έστειλε στους Aθηναίους στις μάχες τους εναντίον των Eλευσινίων.
Eπίσης, από την 15η του Bοηδρομιώνα και για 9 ημέρες γιορτάζονταν τα Mεγάλα Eλευσίνια Mυστήρια. H πρώτη ημέρα, η 15η Bοηδρομιώνα, κατά την οποία γινόταν η προκήρυξη της γιορτής ονομαζόταν αγυρμός, από τη λέξη άγυρις που σημαίνει συνάθροιση ή συγκέντρωση. O άρχων-βασιλιάς, που είχε την ανώτατη εποπτεία στα μυστήρια, καλούσε τον δήμο στην Aγορά και με την παρουσία του Iεροφάντη και του Δαδούχου, ο Iερός Kήρυκας έκανε την προκύρηξη της γιορτής για να λάβουν μέρος στα μυστήρια οι «έχοντες καθαρήν την καρδίαν και τας χειρας»
Oι Aθηναίοι τον μήνα Bοηδρομιώνα –αν και είχε 30 ημέρες– τον θεωρούσαν κοίλο μήνα με 29 ημέρες. Aυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν υπολόγιζαν στην αρίθμησή του τη 2η ημέρα του, επειδή, κατά την παράδοση, αντιστοιχούσε στην επέτειο της έριδας του Ποσειδώνα και της Aθηνάς για την επικυριαρχία της Aθήνας (Πλουτ. Συμπ. πρβλ. Θ', 6. Π, Φιλαδ. 489).
Eίναι χαρακτηριστικό ότι ο μήνας αυτός συναντάται με την ίδια ονομασία στην Πριήνη και στην Όλβια της Σκυθίας ως Bαδρομιών στη Xίο και στη Λάμψακο και ως Bαδρόμιος στην Pόδο, την Kω, την Kάλυμνο και την Kνίδο. Στον Bοηδρομιώνα αντιστοιχεί ο Bοαθόιος ή Bοαθόος, ο τρίτος μήνας του ημερολογίου των Δελφών. O αντίστοιχος προς τον Bοηδρομιώνα μήνας του ημερολογίου της Σπάρτης ήταν ο Πάναμος, που αποτελούσε και την αρχή του σπαρτιατικού έτους κατά τη φθινοπωρινή ισημερία.
Οι Ορφικοί κατά τη Φθινοπωρινή Ισημερία εκδήλωναν την λατρεία τους προς τη Φύση γιατί έφερνε στο «Είναι» τους τα Όντα. Πρωτίστως όμως ο εορτασμός στρεφόταν στο γεγονός της εμφάνισης της ανθρώπινης ψυχής. Την ψυχή αυτήν την ονόμαζαν Κόρη Πρωτογόνη, σπούδαζαν τις εκδηλώσεις της από τις οποίες έφθασε να διακριθεί ως νοητικό ον της Φύσεως (λογική νόηση). 
Η πρώτη μύηση στα Ορφικά μυστήρια λάμβανε χώραν αμέσως μετά τη Φθινοπωρινή Ισημερία. Κατά τη μύηση αυτή αποκαλύπτονταν τα περί της συστάσεως της μητέρας Γης και της εμφανίσεως τής ανθρώπινης ψυχής. Στα Ελευσίνια μυστήρια κατά τη Φθινοπωρινή Ισημερία γινόταν η εισαγωγή των αμύητων. Κατά την εισαγωγή λάμβανε χώραν μακρά τελετή για την εμφάνιση στο «Είναι» της Κόρης της Πρωτογόνης. 
Έλεγαν ότι η Κόρη η Πρωτογόνη είναι κόρη του Ουρανού και της Γης, δηλαδή αποτέλεσμα της επιμιξίας των δυνάμεων του Ουρανού (που συμβολίζει τον άπειρο χώρο δηλαδή τη Συνεχή ή Αμέριστη ουσία) και της Γης (που συμβολίζει την Ατομική ή Μεριστή ουσία). 
Με την τελετή αυτήν οι Μύστες της Ελευσίνας απέδιδαν ευγνωμοσύνη προς τη θεία Φύση η οποία έφερε στο «Είναι» το ψυχικό «Είναι» κάθε οντότητας. Έτσι οι Μύστες ως πρώτο αντικείμενο είχαν να εξετάσουν ποια ήταν η Κόρη η Πρωτογόνη, δηλαδή πώς εμφανίσθηκε η ψυχή της Φύσεως. 

Η περίοδος από τη Φθινοπωρινή Ισημερία μέχρι την Χειμερινή Τροπή του Ηλίου συμβολίζει την περίοδο κατά την οποία η ψυχή του ανθρώπου θα περάσει το πρώτο στάδιο εξελίξεώς της που είναι η καλλιέργεια των σπερμάτων των, προς γονιμοποίηση, Ιδεών.
Τα σπέρματα αυτά κυοφορούνται κατά τις διαδοχικές ενσαρκώσεις, με την επενέργεια του νόμου της Ειμαρμένης. Κατά την περίοδο αυτήν η ανθρώπινη ψυχή θα δεχθεί τις επιδράσεις του Ουρανού, θα διαπλάσει τον ηθικό χαρακτήρα της και θα διαμορφώσει τη συνείδησή της κατά τρόπον ώστε να διακανονίζει τη ζωή της σε αρμονία προς τους όμοιούς της. 
Οι Ορφικοί θεωρούσαν την περίοδο από τη Φθινοπωρινή ισημερία μέχρι τη Χειμερινή τροπή του Ηλίου ως αντιστοιχούσα προς την πρώτη περίοδο του ανθρωπίνου γένους κατά την οποία η ανθρώπινη ψυχή κατόρθωσε να εκδηλώσει τις δυναμικότητές της που της επέτρεψαν να χαρακτηρισθεί ως πραγματικό νοητικό Ον.
Έτσι κατόρθωσε να βρει το δρόμο προς σύσταση των ανθρώπινων κοινωνιών οι οποίες θα της εξασφάλιζαν την πρόοδό της. Οι ατμοσφαιρικές μεταβολές αυτήν τη χρονική περίοδο έλεγαν ότι είναι η ζώσα αλληγορική εικόνα της πρώτης ψυχικής ιστορίας του ανθρώπινου γένους. Η πτώση των υδάτων κατά τη χρονική αυτή περίοδο έλεγαν ότι εικονίζει τις κατερχόμενες από τον ουρανό ακτίνες του φωτός. 
Επίσης, έλεγαν, ότι όπως καλλιεργείται η Γη για να εκδηλώσει τη βλάστηση, έτσι πρέπει να καλλιεργούνται και οι ανθρώπινες ψυχές για να εκδηλώσουν τις δυνάμεις τους και να τις μεταβάλουν σε Ιδέες και συναισθήματα. Επίσης όπως τα ύδατα καθιστούν γόνιμη τη Γη προς καλλιέργεια των σπερμάτων από τα οποία θα εμφανισθεί η βλάστηση και από αυτήν τα άνθη και οι καρποί, έτσι και οι ανθρώπινες ψυχές πρέπει να εκδηλωθούν.
Τα Ελευσίνια Μυστήρια εικόνιζαν, επίσης, την περίοδο από τη Φθινοπωρινή Ισημερία μέχρι τη Χειμερινή Τροπή του Ηλίου ως αντιστοιχούσα στην περίοδο που η μητέρα Γη αναπαύεται και αναδιοργανώνει τις δυνάμεις της για να παρασκευασθεί να δεχθεί στους κόλπους της προς γονιμοποίηση τα σπέρματα των καρπών. Επίσης εκτός από τις εσωτερικές τελετές, είχαν και εξωτερικές εκδηλώσεις. Έτσι κατά τις αρχές του Φθινοπώρου έρχονταν και παρέμεναν στον παρακείμενο Ναό του Παρθενώνος, παρθένες της πόλεως των Αθηνών, οι οποίες ύφαιναν τον πέπλο της θεάς της Σοφίας, Αθηνάς. 
Οι παρθένες αυτές, που παρέμεναν εκεί επί έξι μήνες για να φτιάξουν το έργο τους, αλληγορούσαν την αγνότητα τής ψυχής η οποία κατά τους μήνες του Φθινοπώρου και του Χειμώνα θα δεχθεί το σπέρμα της θείας ιδεολογίας, θα καλλιεργήσει και θα εκδηλώσει αυτό με τ' αποτελέσματά του και θα υφάνει πέπλο με τον οποίο περιβαλλόμενη θ' αναγορευθεί θυγατέρα της Σοφίας».
Ωστόσο επειδή δεν υπάρχει πλήρης αντιστοιχία μεταξύ του αρχαίου ημερολογίου και του σημερινού, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακριβή ημερομηνία τής διεξαγωγής τους και για τον λόγο αυτόν, έχουν κατά καιρούς προταθεί πολλές και διάφορες εκδοχές.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ: ΕΛΕΥΣΙΝΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
Ο Γιώργος Χαραλαμπίδης αναφέρει:
«Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίες μυστηριακές τελετές, ήταν πάντοτε άμεσα συνδεδεμένες με κάποια συγκεκριμένα αστρονομικά φαινόμενα. Μέσα στο μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν, το μήνα της διεξαγωγής των Ελευσινίων Μυστηρίων, συμβαίνει ένα αστρονομικό γεγονός κορυφαίας σημασίας, το οποίο δεν θα μπορούσε σε καμμία περίπτωση να περάσει απαρατήρητο από το, επίσης κορυφαίο, αυτό θρησκευτικό γεγονός. 
»Πρόκειται βεβαίως για τη Φθινοπωρινή Ισημερία η οποία πραγματοποιείται (σ.σ. 2016) στις 22/9. Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι τα Ελευσίνια Μυστήρια διαρκούσαν 9 ημέρες, είναι πολύ λογικό να υποθέσει κανείς ότι η Φθινοπωρινή Ισημερία θα έπρεπε να συμπίπτει με την ημέρα της λήξεώς τους! Στην περίπτωση αυτή είναι φυσικά πολύ εύκολο να υπολογίσουμε την ημέρα της έναρξής τους, η οποία θα έπρεπε να ήταν στις 14/9. Η άποψη αυτή ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι στις 14/9 γιορτάζουμε σήμερα την Ύψωση του Τίμιου Σταυρού. 
»Το γεγονός αυτό δε θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαίο, διότι η σχηματική απεικόνιση των δύο αξόνων ενός Σταυρού, υποκρύπτει ακριβώς την εξισορρόπηση δύο αντίθετων δυνάμεων, της οριζόντιας και της κάθετης, οι οποίες εμφανίζονται πλέον συνδεδεμένες και εναρμονισμένες».

(Από το βιβλίο των Στράτου Θεοδοσίου και Μάνου Δανέζη: «Η Οδύσσεια των Ημερολογίων», Εκδόσεις Δίαυλος – Αθήνα 1995. Μέρος  από το ένθετο αφιέρωμα στην εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής, 31 Δεκεμβρίου 2000, pavripedia.gr, mythagogia.blogspot.com, arcadians.gr)

Επιμέλεια: Γαλανιάδη Εύα


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος


Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, σε μια εποχή που η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπνεε τα λοίσθια και δοκιμαζόταν από τις εσωτερικές διαμάχες της δυναστείας των Παλαιολόγων, στην οποία ανήκε.

Ο Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος γεννήθηκε το 1370 και υπήρξε πρωτότοκος γιος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ’ Παλαιολόγου (1348-1385) και της συζύγου του Μαρίας Κυράτζας (1348-1390), κόρης του τσάρου της Βουλγαρίας Ιβάν Αλεξάντρ. Παππούς του ήταν ο επίσης αυτοκράτορας Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος (1332-1391).

Συμβασίλευσε με τον πατέρα του (1376-1379), ο οποίος με τη βοήθεια των Οθωμανών Τούρκων είχε ανατρέψει τον παππού του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο. Μετά την παλινόρθωσή του το 1379, ο Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος τύφλωσε μερικώς, τόσο τον γιο του, όσο και τον εγγονό του. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 1385, ο Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος θεώρησε εαυτόν νόμιμο διάδοχο του θρόνου και αντιτάχθηκε στις βλέψεις του θείου του Μανουήλ Β’ Παλαιολόγου.

Στις 14 Απριλίου 1390 ανέτρεψε τον παππού του Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο, με τη βοήθεια των Γενουατών και του Οθωμανού Σουλτάνου. Ο Βαγιαζήτ Α’ (1354-1403) επιθυμούσε την ανατροπή του αυτοκράτορα, που έτρεφε αντιτουρκικά και φιλοβενετικά αισθήματα. Είχε προηγηθεί ταξίδι του Ιωάννη Ζ’ στη Γένουα το 1389 προς αναζήτηση πολιτικής υποστήριξης έναντι του θείου του, Μανουήλ. Ο Ιωάννης Ζ’ παρέμεινε στον θρόνο για λίγους μήνες έως τις 17 Σεπτεμβρίου 1390, οπότε ανατράπηκε με πρωτοβουλία του θείου το Μανουήλ Β’. Ο πατέρας του  Ιωάννης Ε’ Παλαιολόγος ανακηρύχθηκε για τρίτη φορά αυτοκράτορας.

Αμέσως μετά την αποκατάσταση του Ιωάννη Ε’ στον θρόνο του Βυζαντίου, ο Ιωάννης Ζ’ και ο Μανουήλ Β’ κλήθηκαν από τον Βαγιαζήτ, βάσει των όρων υποτέλειας που είχε συμφωνήσει ο Ιωάννης Ε’ να συμμετάσχουν στην επόμενη στρατιωτική εκστρατεία των Τούρκων, κατά της Φιλαδέλφειας, η οποία μέχρι εκείνη την ώρα ήταν σε Βυζαντινά χέρια. Ενώ βρίσκονταν στη Μικρά Ασία τους αναγγέλθηκε η είδηση για τον θάνατο του  Ιωάννη Ε’ (16 Φεβρουαρίου 1391). Οι δυο τους συμφώνησαν να στεφθεί αυτοκράτορας ο Μανουήλ Β’ και ο Ιωάννης Ζ’ να ανακηρυχθεί διάδοχός του, αφού ο Μανουήλ ήταν ακόμη ανύπαντρος.

Ο Βαγιαζήτ επιθυμούσε την αποκατάσταση του Ιωάννη Ζ’ στον θρόνο του Βυζαντίου και δεν δίστασε να αποκλείσει και να πολιορκήσει την Κωνσταντινούπολη. Ο κλοιός γύρω από την πόλη έγινε ασφυκτικότερος μετά την αποτυχημένη Σταυροφορία του 1396, που τερματίστηκε με τη συντριπτική νίκη του σουλτάνου στη μάχη της Νικόπολης το ίδιο έτος. Το 1399 εισήλθε πανηγυρικά ο Ιωάννης Ζ’ στην Πόλη, χωρίς όμως να επιτρέψει την παράδοσή της στους Οθωμανούς. Ο ίδιος τέθηκε επικεφαλής της άμυνας ως αντιβασιλιάς, ενώ ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β’ περιόδευσε στη Δύση, με σκοπό να συγκεντρώσει πολύτιμη βοήθεια. Όλοι περίμεναν το θαύμα, το οποίο ήρθε με τη μορφή του Ταμερλάνου. Το 1402 ο Βαγιαζήτ έλυσε την πολιορκία για να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Ορδή του Μογγόλου ηγέτη. Υπέστη συντριβή στη μάχη της Άγκυρας (20 Ιουλίου 1402) και συνελήφθη αιχμάλωτος.

Τον επόμενο χρόνο ο Ιωάννης Ζ’, εκμεταλλευόμενος τις εσωτερικές διαμάχες των Οθωμανών, υπογράφει συνθήκη μαζί τους και η Θεσσαλονίκη περιέρχεται και πάλι στο Βυζάντιο (3 Ιουνίου 1403). Έχοντας αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον αυτοκράτορα και θείο του Μανουήλ Κομνηνό εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη και αναλαμβάνει τη διοίκηση της περιοχής ως «Δεσπότης της Θεσσαλονίκης» και «Βασιλεύς πάσης Θεσσαλίας».

Το 1399 νυμφεύτηκε τη γενουατικής καταγωγής Ευγενία Γκατιλούζιο, πρωτότοκο κόρη του Λόρδου της Λέσβου Φραντσέσκο Β’ Γκατιλούζιο, η οποία μετονομάστηκε σε Ειρήνη. Μαζί απέκτησαν τον Ανδρόνικο Ε’ Παλαιολόγο, ο οποίος συμβασίλευσε με τον πατέρα του από το 1403 έως το 1407, οπότε πέθανε σε ηλικία επτά ετών.

Ο Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος πέθανε στις 22 Σεπτεμβρίου 1408, σε ηλικία 38 ετών.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ό,τι μικρό και όμορφο...στο ΦΟΥΓΑΡΟ


Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στην Αίθουσα 2 την έκθεση "ό,τι μικρό και όμορφο" της Βάλης Κολοτούρου. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση στο Ναύπλιο του έργου μιας καταξιωμένης ελληνίδας εικαστικού που δραστηριοποιείται κυρίως στο εξωτερικό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη από τις 9 το πρωί έως αργά το βράδυ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται μικρών διαστάσεων ακουαρέλες με παραστατικά ή πιο αφαιρετικά θέματα, που αναφέρονται στον άνθρωπο και τα καθημερινά του προβλήματα, στο εργασιακό του περιβάλλον, στη βία, στην αλλοτρίωση, στις σχέσεις, στην αναζήτηση ταυτότητας και τελικά στη λύση που δίνει πάντα το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από καθημερινές σκηνές, ανθρώπινες μορφές, νεκρές φύσεις και τοπία.

Με χαρακτηριστική ευαισθησία και γνώση των ισορροπιών του χρώματος και της υφής, τα έργα της Βάλης Κολοτούρου εξυμνούν τη λιτή ομορφιά και την αρμονία, προσκαλώντας τον θεατή να κάνει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα με την αφορμή ενός οικείου και αναζωογονητικού ερεθίσματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η καλλιτέχνις για τα θέματά της χρησιμοποιεί ζωντανά μοντέλα ή φωτογραφίες που βρίσκει σε εφημερίδες και περιοδικά, όμως - σύμφωνα με τον καθηγητή στη Σχολή Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες, Ηλία Ηλιάκη - «και τα δύο αποτελούν απλώς αφορμή, γιατί όταν αρχίσει να ζωγραφίζει χάνουν την πραγματική τους απεικόνιση και το έργο καταλήγει να είναι προϊόν αποκλειστικά της καλλιτεχνικής της φαντασίας».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, 12 - 3 μμ, παρουσία της καλλιτέχνιδας
_____________________________________

Βάλη Κολοτούρου
www.valikolotourou.com

Η Βάλη Κολοτούρου γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και στο Κολλέγιο της Ευρώπης στη Βρύγη. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός στο νομικό τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης και στη συνέχεια υπήρξε, επί σειρά ετών, ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Έχει κάνει μακροχρόνιες σπουδές στη ζωγραφική, μελετώντας το σχέδιο και το χρώμα με αφετηρία τα μαθήματα στο εργαστήριο της Βάσως Τσέκα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στην Academie Royale des Beaux - Arts, στην Academie de Dessin et des Arts Decoratifs de Watermael - Boitsfort και, επίσης, στην Ecole des Arts d` Ixelles (Βρυξέλλες) από όπου έλαβε και το δίπλωμά της.

Έχει πραγματοποιήσει έντεκα ατομικές εκθέσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, με πιο πρόσφατη την ατομική της έκθεση «παιχνίδια του χρόνου» στη Δημοτική Πινακοθήκη Φαλήρου (2016), καθώς και δέκα συλλογικές στις Βρυξέλλες, το Νέο Δελχί, τη Νέα Υόρκη, τη Μπολόνια, το Λονδίνο, την Αθήνα και το Παρίσι. Έργα της έχει παρουσιάσει ο ελληνικός και αμερικανικός τύπος, και έχουν επίσης δημοσιευτεί σε ξένα βιβλία και περιοδικά στη Νέα Υόρκη, τη Μπολόνια και το Λονδίνο.

Έχει εκδώσει επτά καταλόγους από τις εκθέσεις της, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, όπως η Εθνική Πινακοθήκη στην Αθήνα, το Museum of Fine Arts στις Βρυξέλλες, το Solomon R. Guggenheim στη Νέα Υόρκη και το Centre Pompidou στο Παρίσι. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και αλλού.
__________________________________

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη - Κυριακή: από τις 9 π.μ. έως αργά

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, 12 - 3 μ.μ. παρουσία της καλλιτέχνιδας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Δευτέρα-Παρασκευή:10 π.μ. - 6 μ.μ.
2107400140
info@fougaro.gr




"ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ" ΤΟΥ HANS CHRISTIAN ANDERSEN ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ στο Ναύπλιο


Π Α Ι Δ Ι Κ Ο  Θ Ε Α Τ Ρ Ο

ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ
Hans Christian Andersen

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ

ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΑΝΟΝ - ΝΑΥΠΛΙΟ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ώρες 17.15 & 19.15

ΠΡΟΠ : ΒΙΒΛ/ΛΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΦΟΡΜΕΣ - τηλ 27520 24674
Προπώληση 7€ - Ταμείο 9€ - Πληροφορίες - 6974797109

Λίγα λόγια για το έργο…

Το Ασχημόπαπο μόνο πια, στην άκρη του Δάσους, ψάχνει απεγνωσμένα για την οικογένειά του. Ο χειμώνας  βαρύς και αδυσώπητος, έρχεται να δυσκολέψει τις προσπάθειές του, αλλά σύντομα συνειδητοποιεί πως ο χειμώνας δεν είναι ο μόνος του εχθρός.
Το Ασχημόπαπο και ο καινούργιος του φίλος ο Τιμόθεος Γαλοπούλας, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τον Κυνηγό! Η φιλία όμως η συνεργασία και η αλληλεγγύη θα βοηθήσει τους δυο φίλους να τα καταφέρουν!

Πιστό στο ραντεβού του το ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ έπειτα από τις τεράστιες επιτυχία που σημείωσε  με τις παραστάσεις, Ο Λύκος και τα 7 Κατσικάκια, Ο Λαγός & η Χελώνα (Μύθοι του Αισώπου) σε όλη την Ελλάδα, συνεχίζει την παράδοση που δημιούργησε από το 2009 με τις ποιοτικές παιδικές παραγωγές του και έρχεται για 7η χρονιά στην πόλη μας με το Αριστούργημα του Hans Christian Andersen "ΤΟ ΑΣΧΗΜΟΠΑΠΟ"

Για 1η φορά στην Ελλάδα σε πλήρη θεατρική μορφή & απόδοση, η ιστορία που αποτελεί τον "Ύμνο" της αποδοχής, της κατανόησης & της διαφορετικότητας, πλαισιωμένη από υπέροχες μουσικές, έρχεται να συναρπάσει τους μικρούς μας φίλους αλλά και να θυμίσει στους μεγαλύτερους την αθώα μας παιδική πλευρά!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Παίζουν & Χορεύουν οι Ηθοποιοί
Γιώργος Πούλης, Χριστίνα Μαντέση, Δέσποινα Χαριάτη, Άννα Γιαννακίδου, Χριστίνα Ανδρέου 

Σκηνοθεσία : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΗΣ                                                 Σκηνικά : ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ
Κοστούμια : ΕΛΕΝΗ ΨΥΡΡΑ                                                         Σχεδιασμός Φωτισμών : ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΟΚΑΣ
Γραφιστικά : ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗΣ                                       Ειδικές Κατασκευές : ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ
Δημόσιες Σχέσεις : ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ                                         Μουσική Επιμέλεια : ΣΤΕΦΗ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ 
Κίνηση-χορογραφίες : ΒΑΛΕΝΤΙΝΟ ΒΑΛΑΣΗΣ                         Παραγωγή : ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Διάρκεια :  75 λεπτά (με ένα Διάλειμμα 10 λεπτών)             Πληροφορίες : 6974797109
Προπώληση : 7€ - Ταμείο : 9€ (από 2 ετών & άνω)       

*Το έργο απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας*        
                              
http://www.theweddingguide.co.uk/wp-content/uploads/2015/04/facebook-logo-2.jpgΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ  -  W : www.mikro-theatro.gr   E : mikrotheatrolarisas@gmail.com


Τ : 2410 549777  -  F : 2410 549630 - ΛΑΡΙΣΑ

"Εκκλησιάζουσες" στο Artiki από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας


Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και του Νομικό Πρόσωπο Κοινωνικής Πρόνοιας & Αλληλεγγύης, Πολιτισμού & Παιδείας, παρουσιάζει την πολύ επιτυχημένη καλοκαιρινή παράσταση "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Μόνικας Κολοκοτρώνη για 2 μοναδικές παραστάσεις την Παρασκευή 23 και το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο Artiki Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ.

Ώρα Έναρξης: 21:15
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σημείωση: Οι παραστάσεις θα δοθούν στο εσωτερικό του θεάτρου.



ΠΗΓΗ: enpoermionis.blogspot.gr

Φθινοπωρινή εξόρμηση για τον Σύλλογο Πεζοπόρων Τυρού


Ο Σύλλογος Πεζοπόρων Τυρού διοργανώνει την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου πεζοπορία σε μονοπάτι από Πελετά προς περιοχή Πήλιουρα.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 8:00 π.μ. από την κεντρική διασταύρωση Τυρού και η συνάντηση με τους φίλους πεζοπόρους από το Λεωνίδιο θα γίνει στις 08:30 π.μ. στο ποτάμι (στην είσοδο του Λεωνιδίου-δρόμος προς Πλάκα). Η πεζοπορία θα ξεκινήσει έξω από τα Πελετά και διασχίζοντας μια πολύ όμορφη διαδρομή μέσα από έλατα, θα κατευθυνθούμε στην περιοχή Πήλιουρα (πάνω από το Κυπαρίσσι), με επιστροφή πάλι στα Πελετά.

Πρόκειται για μια πολύ εύκολη διαδρομή (βαθμός δυσκολίας 1) με διάρκεια περίπου 3,5 ώρες.


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Γίνονται... σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 22 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Η μέρα σας σήμερα θα είναι αρκετά περίπλοκη σήμερα, καθώς θα έχετε να διεκπεραιώσετε διάφορες εκκρεμότητες που έχετε αφήσει στην άκρη το προηγούμενο διάστημα. Σήμερα επίσης το οικογενειακό σας περιβάλλον θα είναι περισσότερο απαιτητικό γιατί θα θελήσει να σας δει και να μοιραστεί μαζί σας στιγμές. Φροντίστε να μείνετε μακριά από κουβέντες που ίσως σας φέρουν σε δύσκολη θέση. Στα αισθηματικά σας η μέρα για εσάς τους αδέσμευτους κρύβει αρκετά ευχάριστες εκπλήξεις με ένα πρόσωπο που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να σας διεκδικεί και να αποζητά συνεχώς να είναι κοντά σας.

ΤΑΥΡΟΣ
Τα οικονομικά θέματα θα σας απασχολήσουν σήμερα και θα βγουν στην επιφάνεια προκειμένου να προσπαθήσετε να βρείτε πιο πρακτικές λύσεις για την επίλυσή τους. Ίσως ζητήσετε και τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύεστε τη γνώμη τους προκειμένου να σας δώσουν μία άποψη. Θα φέρετε τις καταστάσεις στα επαγγελματικά σας εκεί που θέλετε και θα πάρετε ικανοποίηση από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Στα αισθηματικά σας εσείς οι δεσμευμένοι είστε περισσότερο εγκρατείς απέναντι στο ταίρι σας προκειμένου να τεστάρετε αντιδράσεις. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Καλό θα είναι σήμερα να μην αφήσετε διάφορες καταστάσεις που θα εξελιχθούν στα επαγγελματικά σας να σας χαλάσουν τη διάθεση ή να σας αναγκάσουν να αντιδράσετε. Ακούστε τι έχουν να σας πουν οι συνεργάτες σας και μη δίνετε λαβές για σχόλια. Κρατήστε χαμηλούς τόνους και μην εμπλακείτε σε διαμάχες που ουσιαστικά δε σας αφορούν. Οι φίλοι σας σήμερα θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο καθώς θα είναι δίπλα σας και θα σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Στα αισθηματικά σας εσείς οι αδέσμευτοι είστε ένα βήμα πριν μπλέξετε με ένα άτομο από το παρελθόν σας. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Θα είστε κάπως απότομοι στη συμπεριφορά σας σήμερα κυρίως στα επαγγελματικά σας γιατί θα δείτε πως οι καταστάσεις δεν προχωράνε όπως εσείς θα θέλατε. Νιώθετε ότι σας επιβάλλουν τη γνώμη τους οι άλλοι και δε νιώθετε πολύ άνετα με αυτό. Θέλετε να έχετε σήμερα εσείς τον πρώτο λόγο σε ότι κάνετε και σε ότι απόφαση πάρετε. Καλό θα είναι να μην έρθετε σε σύγκρουση ή να μην αφήσετε λάθος εντυπώσεις από τον τρόπο που αντιδράτε. Εσείς οι δεσμευμένοι θα έχετε απότομη συμπεριφορά απέναντι στο ταίρι σας και καλό θα είναι να μη μεταφέρετε στη σχέση σας ενδεχόμενα νεύρα που θα έχετε από άλλους. 

ΛΕΩΝ
Η μέρα κρύβει σήμερα αρκετή ένταση κυρίως για θέματα που θέλετε να προχωρήσετε στα επαγγελματικά σας αλλά νιώθετε ότι συναντάτε παντού εμπόδια. Προσπαθήστε εσείς να κάνετε έναν καλό προγραμματισμό και μια καλή οργάνωση προκειμένου τίποτα και κανείς να μη σας βγάλει εκτός. Μπορείτε σήμερα να αναλάβετε κάτι νέο στα επαγγελματικά σας και να κάνετε μία κουβέντα σχετική με αυτό. Στα αισθηματικά σας εσείς οι δεσμευμένοι θέλετε να έχετε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη σχέση σας σήμερα και αυτό ενδεχομένως να φέρει μία σύγκρουση με το ταίρι σας. Οι αδέσμευτοι προς το παρόν θέλετε να χαρείτε την ελευθερία σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Το βλέμμα σας σήμερα θα είναι για τα καλά στραμμένο στα επαγγελματικά σας και σε όλα θέλετε να πετύχετε σε αυτόν τον τομέα. Κάνετε κουβέντες με τους συνεργάτες σας, έχετε ανάγκη να πείτε τις ιδέες σας και να νιώσετε πως έχετε συμμάχους στους στόχους που εσείς θέτετε. Κυνηγάτε την επαγγελματική αναγνώριση σήμερα και προσπαθείτε πολύ προκειμένου να την πετύχετε. Είστε σε μία φάση όπου δε θέλετε να μείνει τίποτα και κανένας τομέας στάσιμος στη ζωή σας. Και στα αισθηματικά σας εσείς οι αδέσμευτοι θέλετε να πετύχετε να αλλάξετε την κατάσταση που ζείτε και να μπείτε σιγά σιγά στη λογική μιας σχέσης που θα σας εκφράζει. 

ΖΥΓΟΣ
Καλό θα είναι σήμερα να προσέξετε τι λέτε και που το λέτε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να είστε λίγο περισσότερο υπερβολικοί στις εκφράσεις σας. Δεν επιθυμείτε να συμβιβαστείτε σε κανέναν τομέα της ζωής σας και δε θέλετε να σας πιέσει κανείς σήμερα. Θέλετε να νιώθετε ελεύθεροι στις αποφάσεις που θα πάρετε και γενικά στον τρόπο που θα κινηθείτε σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Στα ερωτικά σας εσείς οι αδέσμευτοι μπορείτε να βρεθείτε με το πρόσωπο που θέλετε και να γίνει μία κουβέντα σχετική με το αν είστε έτοιμοι να μπείτε σε μία νέα σχέση.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η μέρα φέρνει στο προσκήνιο διάφορες καταστάσεις που σας προβληματίζουν και ζητούν λύσεις από εσάς. Θέλετε να ξεμπερδεύετε με εκκρεμότητες που έχετε παραμελήσει και με θέματα που σχετίζονται με την επαγγελματική σας ζωή. Θέλετε να ασχοληθείτε με όλα όσα σας ευχαριστούν και σας διασκεδάζουν, δεν επιθυμείτε σήμερα να μείνετε μέσα. Θέλετε να δείτε τους φίλους σας να περάσετε καλά μαζί τους και να πείτε τα νέα σας. Φροντίστε σήμερα να βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με το ταίρι σας εσείς οι δεσμευμένοι γιατί τα παράπονα δε θα αργήσουν να έρθουν. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Φροντίστε σήμερα να μην έχετε συμπεριφορές στην επαγγελματική σας ζωή τις οποίες στην πορεία της μέρας μπορεί να μετανιώσετε. Εκφράστε τις ιδέες και τις απόψεις σας αλλά παράλληλα φροντίστε να μην είστε απόλυτοι και άκαμπτοι στον τρόπο που εκφράζεστε. Μπορείτε σήμερα να νιώσετε ότι οι καταστάσεις σας εκνευρίζουν, ενδεχομένως και οι άνθρωποι. Δείξτε ψυχραιμία και μη φέρνετε τις καταστάσεις στα άκρα. Στα αισθηματικά σας υπάρχει ο κίνδυνος σήμερα για εσάς τους δεσμευμένους να έρθετε σε αντιπαράθεση με το ταίρι σας και να υπάρχει διάσταση απόψεων.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 
Αυξημένες θα είναι οι υποχρεώσεις σας σήμερα αλλά εσείς θα μπορέσετε να τις φέρετε όλες εις πέρας. Δε σας τρομάζουν οι πολλές υποχρεώσεις και αποτελούν πρόκληση σήμερα για εσάς. Δε θέλετε να έχει να πει κανείς τίποτα για εσάς για αυτό το λόγο θα φροντίσετε να είστε συνεπείς. Στην αισθηματική σας ζωή σήμερα αποζητάτε μία κατάσταση εσείς οι αδέσμευτοι που θα σας οδηγήσει σε μία σχέση έτσι ακριβώς όπως την φαντάζεστε και την επιθυμείτε. Οι δεσμευμένοι χαλαρώνετε με το ταίρι σας και έρχεστε πιο κοντά προκειμένου να μιλήσετε για όσα απασχολούν τη σχέση σας. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Είστε στα καλύτερά σας σήμερα και νιώθετε πως μπορείτε να καταφέρετε σε επαγγελματικό επίπεδο όλα όσα επιθυμείτε. Είστε σε μια πολύ δημιουργική φάση και επιθυμείτε να διοχετεύσετε αυτή σας τη δημιουργικότητα προκειμένου να πετύχετε όλους τους στόχους τους οποίους έχετε θέσει. Στην αισθηματική σας ζωή μπορείτε σήμερα εσείς οι αδέσμευτοι να φλερτάρετε και να μπείτε στο παιχνίδι της κατάκτησης. Ως φαίνεται έχετε έναν στόχο τον οποίο πολύ θα θέλατε να κατακτήσετε. Είστε σε μία φάση που το ενδεχόμενο της συντροφικότητας σάς ενδιαφέρει πολύ.

ΙΧΘΥΣ
Τα οικογενειακά σας θέματα θα σας απασχολήσουν σήμερα κι εσείς θα νιώσετε την ανάγκη να βρεθείτε πιο κοντά με τους αγαπημένους σας. Ίσως προκύψουν και κάποιες διαφωνίες μεταξύ των μελών της οικογένειάς σας αλλά καλό θα είναι να κρατήσετε μία ισορροπία και τόνους χαμηλούς στις συζητήσεις σας. Μην αφήσετε τίποτα σήμερα να σας βγάλει εκτός προγράμματος και φροντίστε να είστε συνεπείς απέναντι στους άλλους. Στα αισθηματικά σας στη σχέση σας σήμερα εσείς οι δεσμευμένοι θα είστε αρκετά δοτικοί απέναντι στο ταίρι σας και αυτό θα σας φέρει πιο κοντά. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Φθινοπωρινή Ισημερία


Αστρονομικό φαινόμενο, κατά το οποίο η ημέρα και η νύχτα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια. Συμπίπτει πάντα με την 22α ή 23η Σεπτεμβρίου. 

Φθινοπωρινή ισημερία ονομάζεται στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας, και σηματοδοτεί ως εκ της ονομασίας της την πρώτη ημέρα του φθινοπώρου, μιας από τις τέσσερις εποχές του έτους. Στη συνέχεια, η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο η ισημερία του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης, γι’ αυτό καλείται εαρινή. Στη συνέχεια, η ημέρα μεγαλώνει και η νύχτα μικραίνει, ώσπου η ημέρα να φθάσει στο ζενίθ της κατά το θερινό ηλιοστάσιο της 22ας Δεκεμβρίου.

Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένουμε σήμερα Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου αρχικά στο Ιόνιο και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και τις απογευματινές ώρες σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα στα ορεινά τμήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατούν σποραδικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 και τοπικά 24 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 7 έως 23 στη βόρεια Ελλάδα, 12 έως 24 και τοπικά 26 στη δυτική Ελλάδα, 14 έως 23 στο βόρειο Αιγαίο και από 17 έως 25 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 4 και τοπικά στα πελάγη 5 με 6 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα... σαν σήμερα 22 Σεπτεμβρίου


480 π.Χ. : Ο ελληνικός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή καταναυμαχεί τον περσικό στόλο στα στενά της Σαλαμίνας. Ο αρχηγός των Περσών, Ξέρξης, παρακολούθησε την τραγωδία του ναυτικού του από το όρος Αιγάλεω.



480 π.Χ. : Γεννιέται ο Ευριπίδης, ένας από τρεις κορυφαίους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας. («Βάκχες», «Μήδεια»). Γεννήθηκε στο Δήμο Φλύας, το σημερινό Χαλάνδρι.


1408: Πεθαίνει σε ηλικία 38 ετών ο Ιωάννης Ζ’ Παλαιολόγος,  Αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1521: Πεθαίνει ο Οθωμανός Σουλτάνος, Σελίμ ο Α΄.

1554: Πεθαίνει ο Ισπανός εξερευνητής, Φρανσίσκο Βάσκεζ ντε Κορονάντο.

1680: Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής, Μπάρτχολντ Χάινριχ Μπορκς.

1692: Γίνονται οι τελευταίες εκτελέσεις με κατηγορία την εξάσκηση πρακτικών μαγείας.



1703: Πεθαίνει ο Βιντσέντσο Βιβιάνι, ιταλός μαθηματικός, μαθητής του Γαλιλαίου. Βασιζόμενος στη μελέτη των ελληνικών μαθηματικών, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωμετρίας. Συνεργάστηκε με τον φυσικό Εβαντζελίστα Τοριτσέλι στην κατασκευή του βαρομέτρου. (Γεν. 5/4/1622)

1774: Πεθαίνει ο πάπας Κλεμέντιος ο ΙΔ΄.

1788: Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας, Θίοντορ Έντουαρντ Χουκ.



1791: Γεννιέται ο Μάικλ Φαραντέι, βρετανός φυσικός και χημικός, που θεωρείται ο σημαντικότερος πειραματικός φυσικός του 19ου αιώνα. Υπήρξε ο πρώτος οποίος απομόνωσε βενζίνη και συνέθεσε τους πρώτους χλωράνθρακες και ανακάλυψε την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή (1831), τους νόμους της ηλεκτρόλυσης (1833) και την περιστροφή του πολωμένου φωτός, υπό την επίδραση μαγνητικού πεδίου (1845). Εφηύρε ακόμη την πρώτη ηλεκτρική στήλη και διατύπωσε πολλές από τις αρχές του ηλεκτρισμού. Εισήγαγε ακόμη τους όρους «διηλεκτρικό», «ηλεκτρόδιο», «άνοδος», «κάθοδος», «ιόν» και «ιονισμός». Προς τιμήν του, δόθηκε το όνομά του στη μονάδα χωρητικότητας των πυκνωτών (Farad). (Θαν. 25/8/1867)


1792: Αρχίζει να ισχύει το νέο επαναστατικό ημερολόγιο στη Γαλλία (έτος Ι το 1793). Η κατάργηση της μοναρχίας ανακηρύσσεται το σημείο μηδέν του χρόνου. Η αρχή του επαναστατικού ημερολογίου είναι πια η 22α Σεπτεμβρίου 1792, ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας και τα έτη μετρώνται εφεξής με λατινικούς αριθμούς ως επαναστατικό έτος I,ΙΙ, κ.λ.π.


1819: Γεννιέται ο Γερμανός ιστορικός, Βίλχεμ Βάτενμπαχ.

1828: Πεθαίνει ο Σάκα, βασιλιάς των Ζουλού, που από φυλή τούς κατέστησε έθνος στο πλαίσιο της Νοτίου Αφρικής.



1853: Η κήρυξη του Κριμαϊκού Πολέμου (Παλαιό Ημερολόγιο) ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία -η οποία έχει την υποστήριξη της Γαλλίας και της Αγγλίας- και στη Ρωσία, γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από την ελληνική πολιτική ηγεσία και τον βασιλιά Όθωνα, που πιστεύουν στη νίκη των Ρώσων.
1868: 19 μέλη της ομάδας σαμουράι Μπιακοτάι αυτοκτονούν μαζικά.

1869: Η όπερα του Ριχάρδου Βάγκνερ "Το δαχτυλίδι του Ρήνου" κάνει πρεμιέρα στο Μόναχο.

1878: Γεννιέται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσίντα Σιγκέρου.

1885: Γεννιέται ο Αυστροεβραίος ηθοποιός και σκηνοθέτης Έριχ φον Στρόχαιμ.

1888: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού National Geographic.

1893: Παρουσιάζεται το πρώτο αμερικανικής κατασκευής αυτοκίνητο από τη Duryea Brothers.

1902: Στη Ρωσία, ο τσάρος Νικόλαος Β΄, με διάταγμά του, καταργεί την ονομαστική αυτονομία της Φινλανδίας, στην οποία εγκαθιστά Ρώσο γενικό κυβερνήτη.

1908: Η Βουλγαρία απελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό (εθνική εορτή).

1911: Το ανώτατο στρατοδικείο της Ρωσίας καταδικάζει σε θάνατο τον Ντιμίτρι Μπογκρόφ, δολοφόνο του πρωθυπουργού Στολίπιν.



1915: Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ακυρώνοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1918: Γεννιέται ο Πολωνός βιολονίστας, Χένρικ Στζέρινγκ.



1918: Γεννιέται ο Χανς Σολ, μέλος της αντιστασιακής σπουδαστικής οργάνωσης Λευκό Ρόδο, που εκτελέστηκε στη Ναζιστική Γερμανία. (Θαν. 22/2/1943)

1921: Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία γίνονται δεκτές στην Κοινωνία των Εθνών.

1924: Η αστυνομία της Βαυαρίας ζητά για δεύτερη φορά από τον Υπουργό Εσωτερικών την απέλαση του αρχηγού του Εθνικοσοσιαλιστικού Μετώπου Αδόλφου Χίτλερ, που έχει καταδικαστεί και φυλακιστεί για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο υπουργός Φραντς Γκίρτνερ απορρίπτει την αίτηση.

1924: Γεννιέται η Βρετανίδα μυθιστοριογράφος, Ρόζαμουντ Πλίτσερ.

1929: Στη Γερμανία, κομμουνιστές και ναζί ανταλλάζουν μεταξύ τους πυρά στο Βερολίνο.

1930: Η κυβέρνηση της Χιλής ανατρέπει τα σχέδια πραξικοπηματιών, που σκόπευαν να την ανατρέψουν.

1932: Γεννιέται ο Σουηδός μποξέρ, Ίνγκεμαρ Γιόχανσον.

1934: Στη Βρετανία, περισσότεροι από 260 ανθρακωρύχοι σκοτώνονται από την έκρηξη και την πυρκαγιά, που ξεσπά σε ορυχείο της Ουαλίας.


1938: Γεννιέται ο Ντιν Ριντ, διεθνούς εμβέλειας ροκ σταρ, ηθοποιός και αγωνιστής της ειρήνης. Παντελώς άγνωστος στην πατρίδα του, τις ΗΠΑ, αλλά ιδιαίτερα δημοφιλής στη Νότιο Αμερική και τις χώρες του σοβιετικού συνασπισμού. 

1940: Η Ιαπωνία εισβάλει στην Ινδοκίνα για να μπλοκάρει τη βοήθεια στους Κινέζους.

1941: Το Ράιχ λέει στη Βουλγαρία να μπει στον πόλεμο ή να δεχτεί να την καταλάβουν.

1946: Γεννιέται ο διάσημος Νιγηριανός μουσικός, Κινγκ Σάνι Αντέ.

1949: Η Σοβιετική Ένωση απενεργοποιεί το πρώτο της πυρηνικό όπλο.

1950: Στρατιωτικές δυνάμεις του ΟΗΕ καταλαμβάνουν την πόλη Σουόν, στη Βόρεια Κορέα.

1951: Θριαμβευτικά είναι τα σχόλια για τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης υπό τον Δημήτρη Μητρόπουλο στο Εδιμβούργο.

1952: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Τίμος Μωραϊτίνης.

1955: Το πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι εκπέμπει στη Μεγάλη Βρετανία.



1957: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός, στιχουργός, ποιητής, συγγραφέας και ηθοποιός, Νικ Κέιβ.



1958: Γεννιέται ο Ιταλός τενόρος, Αντρέα Μποτσέλι.

1959: Εγκαινιάζεται η πρώτη καλωδιακή τηλεφωνική σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ.

1960: Το Μάλι ανεξαρτητοποιείται από τη Γαλλία.

1961: Στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ δημιουργούν το Ειρηνευτικό Σώμα για την προώθηση της συνεννόησης της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο. 

1963: Η ΕΣΣΔ κατηγορεί την Κίνα για 5.000 περίπου παραβιάσεις των συνόρων της και απευθύνει σκληρή προειδοποίηση προς τους Κινέζους κομμουνιστές.



1964: Ο πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, δηλώνει την πρόθεσή του να ενοποιήσει το ΙΚΑ με άλλα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση των τραπεζοϋπαλλήλων και των εργαζομένων σε δημόσιους φορείς.

1965: Μετά από έκκληση του ΟΗΕ για παύση του πυρός, η Ινδία και το Πακιστάν σταματούν τον μεταξύ τους πόλεμο για το Κασμίρ.



1966: Πεθαίνει ο Φραντσέσκο Λεντίνι, ο ιταλός με τα τρία πόδια και τα διπλά γεννητικά όργανα. (Γεν. 18/5/1889)

1968: Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ). Κυκλοφορεί παρανόμως το πρώτο τεύχος του δημοσιογραφικού οργάνου της ΚΝΕ, με τον τίτλο «Οδηγητής».



1971: Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη εξελίσσεται σε διαδήλωση κατά της χούντας. Στη νεκρώσιμη πομπή προς το πρώτο νεκροταφείο μπροστά στην Πύλη του Αδριανού, το πλήθος σταματά την κυκλοφορία και αρχίζει να τραγουδά το (απαγορευμένο) τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη- σε στίχους Σεφέρη «Στο περιγιάλι το κρυφό».

1973: Ο Χένρι Κίσινγκερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανοεβραίος, που ορκίζεται υπουργός Εξωτερικών στις ΗΠΑ.

1975: Η Σάρα Τζέιν Μουρ προσπαθεί να δολοφονήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζέραλντ Φορντ. Η σφαίρα δε θα βρει το στόχο της και η δράστης θα καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά.

1976: Γεννιέται το Φαινόμενο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο.

1976: Στην Ελλάδα, καθιερώνονται βιβλιάρια υγείας για τα παιδιά.

1979: Οι ΗΠΑ αποστέλλουν διάβημα προς την Ελλάδα για τις διευκολύνσεις που παρείχε στα σοβιετικά πλοία.



1980: Ξεκινά ο 10ετής πόλεμος ανάμεσα στο Ιράν και το Ιράκ. Το Ιράκ εισβάλλει στο Ιράν ταυτόχρονα από ξηράς και αέρος.

1983: Ο Κινέζος Jianhua Zhu καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.38 σε μήτινγκ που γίνεται στην Σαγκάη.

1985: Υπογράφεται το Σύμφωνο Πλάζα για τη μείωση της τιμής του γιεν.

1987: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός, Τομ Φέλτον, γνωστός από τις ταινίες του Harry Potter.

1988: 67 λεπτά διαρκούν οι αψιμαχίες όταν Νοτιοκορεάτες προπονητές χτυπούν τον Νεοζηλανδό διαιτητή λόγω διαφωνίας με την απόφασή του σε αγώνα πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

1989: Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και στιχουργός, Ίρβινγκ Μπερλίν.

1990: Η Λίβερπουλ σημειώνει την 10η συνεχόμενη νίκη επί της Έβερτον στο 143o ντέρμπι του Μέρσεϊσάιντ.

1991: Πεθαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Γιάννης Νεγρεπόντης.

1992: Στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός Γκαϊντάρ προβλέπει ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί από 500.000 σε 1,5 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του χρόνου.

1993: Στη Ρωσία, το Κοινοβούλιο παύει τον Μπόρις Γέλτσιν από τα καθήκοντά του και ορίζει αντικαταστάτη του τον πρώην αντιπρόεδρο Αλεξάντερ Ρουτσκόι, που είχε απαλλάξει ο Γέλτσιν 20 μέρες πριν.



1994: Ανακοινώνεται επίσημα στην επιστημονική επιθεώρηση "Nature" η ανακάλυψη του αρχαιότερου προγόνου του ανθρώπου, που βρέθηκε στην Αιθιοπία και ονομάστηκε Αυστραλοπίθηκος Ράμιντους. Τα απολιθωμένα οστά που ανακαλύφθηκαν είναι ηλικίας 4,4 εκ. ετών.



1994: Μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς «Τα Φιλαράκια».

1995: Η αεροπορία της Σρι Λάνκα βομβαρδίζει σχολείο στο οποίο πηγαίνουν παιδιά της μειονότητας Ταμίλ. Σκοτώνονται 34 άτομα στην πλειοψηφία τους παιδιά.

1995: Στην Ελβετία, περίπου 100 χώρες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ αποφασίζουν ότι από το 1998, θα απαγορευτεί η εξαγωγή τοξικών αποβλήτων των βιομηχανικών χωρών στον τριτοκοσμικό Νότο.

1996: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 41,4%. Ακολουθεί η ΝΔ με 38,1%, το ΚΚΕ με 5,6%, ο Συνασπισμός με 5,1% και το ΔΗΚΚΙ με 4,4%. Η Πολιτική Άνοιξη μένει εκτός Βουλής με 2,9%.

1996: Ο 26χρονος Αργεντινός τερματοφύλακας Ορμαέτσε σκοτώνεται από δυνατό σουτ.

1997: Μεγάλη σφαγή σε κωμόπολη της Αλγερίας, σκοτώνονται 200 χωρικοί.

1999: Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζορτζ Σκοτ, που βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας για τη συμμετοχή του στην ταινία Patton. 

2000: Ο Βίκτορας Μήτρου κατακτά το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ στην κατηγορία 77 κιλών της άρσης βαρών σηκώνοντας 165 κιλά στο αρασέ, 165 στο ζετέ και 367.5 στο σύνολο.



2001: Ο Αντώνης Φώτσης υπογράφει στην ομάδα «Μέμφις Γκρίζλις» και γίνεται ο πρώτος έλληνας καλαθοσφαιριστής που θα παίξει στο NBA.

2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 81 ετών, ο Αμερικανός βιολονίστας, ουκρανικής καταγωγής, Άιζακ Στερν.

2003: Ο Ντέιβιντ Χάπλεμαν Άνταμς είναι ο πρώτος άνθρωπος, που καταφέρνει να διασχίσει τον Ατλαντικό με αερόστατο.



2004: Αντιπαράθεση σημειώνεται στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη και των προκατόχων του Γιάννου Παπαντωνίου και Νίκου Χριστοδουλάκη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιονομική απογραφή, τα οποία παρουσιάζει στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης, εμφανίζονται σημαντικές διαφορές στους δείκτες του δημοσίου χρέους και του δημοσίου ελλείμματος. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν ως αδιαφανή και αναξιόπιστη την απογραφή, υποστηρίζοντας ότι «διεξήχθη εν κρυπτώ και παραβύστω στους θαλάμους της κυβέρνησης».

2004: Πεθαίνει το αστέρι του Wrestling, Big Boss Man (πραγματικό όνομα Ρέι Τρέιλορ).



2007: Πεθαίνει ο Μαρσέλ Μαρσό, γάλλος μίμος. (Γεν. 22/3/1923)