24.5.16

Τριήμερο Camp μπάσκετ 17 - 18 -19 Ιουνίου στη Νέα Κίο


Η τεχνητή λίμνη Λάδωνα


Η τεχνητή λίμνη Λάδωνα βρίσκεται στην περιφέρεια της Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας. Η λίμνη δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 με τη κατασκευή τεχνητού φράγματος στη περιοχή "πήδημα" και μεγάλο μέρος των χρημάτων που διατέθηκαν για την κατασκευή του προερχόταν από τις πολεμικές αποζημιώσεις της Ιταλίας. Τα νερά της λίμνης που αποταμιεύονται σ' αυτή χρησιμοποιούνται, τόσο για την λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, όσο και για κάλυψη... των αρδευτικών αναγκών σε περιοχές του νομού Ηλείας.

Η λίμνη τροφοδοτείται με τα νερά του ποταμού Λάδωνα, των παραποτάμων αυτού Αοράνιου και Τράγου καθώς και των χειμάρρων της γύρω από τη λίμνη περιοχής. Η στάθμη των υδάτων αρχίζουν να υποχωρούν μετά το Ιούλιο μήνα και ένα μεγάλο μέρος του βυθού της, η παλιά κοίτη του ποταμού Λάδωνα και παλιά κτίρια είναι ορατά. Τους χειμερινούς μήνες με την αφθονία των βροχών η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει και πάλι και κατά το μήνα Μάρτιο φθάνει στο ανώτερο σημείο τους. Το νερό σταματά εκεί που ξεκινούν οι πλαγιές με τα δέντρα ή τα καταπράσινα λιβάδια και χωράφια. Η περίοδος από το Μάρτη μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο είναι η καλύτερη περίοδος για να επισκεφθεί κανείς τη λίμνη και να θαυμάσει τις πραγματικά εντυπωσιακές ομορφιές της. Μπορεί να ψαρέψει, να κάνει πεζοπορία, βαρκάδα, ποδηλασία, και οι δεινοί και καλοί κολυμβητές κολύμβηση, κ.α. Να επισκεφθεί το φράγμα του Λάδωνα, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Σπάθαρι, της κυράς το γεφύρι, όμορφες γύρω από τη λίμνη τοποθεσίες, τα γύρω από αυτή μεγάλα ή μικρά ερημικά αλλά πάντα φιλόξενα χωριά, εκκλησίες και ξωκλήσια και λίγο πιο μακριά τις πηγές του ποταμού Λάδωνα. Πολλά μέρη γύρω από τη λίμνη είναι εύκολα προσβάσιμα με αυτοκίνητο. 

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται είναι από τη παραλίμνια περιοχή και ιδιαίτερα από τη περιοχή του χωριού Φτεριά (Πτεριά) και έχουν παρθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα πέντε ετών (από το 1979 μέχρι σήμερα).

Η λίμνη παρά τις υπέροχες ομορφιές της δεν έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Κατά καιρούς έχουν υποβληθεί (ημιτελείς) προτάσεις για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της χωρίς θετικά αποτελέσματα.

Η προβολή του video αποσκοπεί στην ανάδειξη του κάλους και της φυσικής ομορφιάς της λίμνης μέσα από τις φωτογραφίες.
Επιπρόσθετα να λειτουργήσει ως αφετηρία για ευαισθητοποίηση ατόμων και φορέων για την ανάδειξη και αξιοποίηση της λίμνης και ανάληψης σχετικών με αυτό πρωτοβουλιών.


ΠΗΓΗ : voltastintripoli.blogspot.gr

Εθελοντική αιμοδοσία 25 και 28 Μαΐου στον «Παλαμήδη»


Εθελοντική Αιμοδοσία στην Δημόσια Βιβλιοθήκη «Ο Παλαμήδης»:

- ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ από 17:00 έως 20:30 και 

- ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟΥ, από 09:00 έως 13:30.

Η αιμοδοσία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αργολίδας «Δεσμοί Αίματος».



«Με ανοιχτά τα σύνορα της ψυχής… Περιβάλλον και Πόλεμος» στις 17 Ιουνίου στο ΚΠΕ Νέας Κίου

Εκδήλωση με τίτλο: «Με ανοιχτά τα σύνορα της ψυχής… Περιβάλλον και Πόλεμος» διοργανώνει το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου 2016 στις 17:30, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο ΚΠΕ Ν. Κίου και απευθύνεται στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας.

Η δράση διεξάγεται με αφορμή το επίκαιρο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας. Το Κ.Π.Ε. Νέας Κίου, λόγω της Μικρασιατικής καταγωγής των κατοίκων της μικρής πόλης που το φιλοξενεί και της διαρκούς αναζήτησης των αλησμόνητων πατρίδων τους, ευαισθητοποιημένο στο θέμα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, επιχειρεί με αυτή τη δράση να συμβάλλει στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και πολιτικού γραμματισμού των μαθητών/-τριών με κυρίαρχες τις έννοιες της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης, δημοκρατίας και διαπολιτισμικότητας.

Οι μαθητές/-τριες θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους και τις προτάσεις τους, δουλεύοντας ομαδικά (κατά τμήμα, περιβαλλοντική ομάδα σχολείου) είτε
α) με ένα άρθρο που μπορεί να δημοσιευτεί, είτε
β) με Εικαστική Δημιουργία (Ζωγραφική, φωτογραφίες, κολάζ, αφίσα κ.ά.)

Ενδεικτικοί θεματικοί άξονες, προτεινόμενοι και από το ΥΠ.Π.Ε.Θ:
Ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες
Προσφυγικό/ μετανάστευση
Περιβάλλον και πόλεμος
Φυσικές καταστροφές και ανθρώπινη παρέμβαση
Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες
Πρόσφυγες και υγεία
Ενεργός πολίτης, Κοινωνία των πολιτών, εθελοντισμός
Ελληνικά μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα διαχρονικά

Οι σχολικές μονάδες που θα συμμετάσχουν είναι οι εξής:
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 
1. Νηπιαγωγείο Λάλουκα 
2. Νηπιαγωγείο Κιβερίου 
3. 10ο Νηπιαγωγείο Άργους 
4. 5ο Δ.Σ. Ναυπλίου 
5. 6ο Δ.Σ. Ναυπλίου 
6 .Δ.Σ. Νέας Τίρυνθας 
7. Δ.Σ. Κιβερίου 
8. 4ο Δ.Σ. Άργους 
9. 7ο Δ.Σ. Άργους 
10. Νηπιαγωγείο Νέας Κίου
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
1. 3ο Γυμνάσιο Άργους
2. 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου
3. 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου
4. Γυμνάσιο Ασκληπιείου
5. Γυμνάσιο Νέας Κίου
6. Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο
7. 1ο ΓΕΛ Ναυπλίου
8. ΓΕΛ Αγίας Τριάδας
9. ΓΕΛ Ασκληπιείου
10. ΕΠΑΛ Άργους


Από 1η έως 21 Ιουνίου οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά


Από την 1η έως τις 21 Ιουνίου θα πραγματοποιούνται, από φέτος, οι εγγραφές των νηπίων και των μαθητών για κάθε σχολικό έτος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Για την εγγραφή στο δημοτικό, χρειάζονται: Πιστοποιητικό γέννησης δήμου ή κοινότητας (το οποίο, επίσης, θα αναζητηθεί από τις σχολικές μονάδες μέσω του Πληροφορικού Συστήματος myschool του ΥΠΠΕΘ, επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού (ΒΥΠ), ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια, Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ), αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση του διευθυντή του σχολείου, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή και βεβαίωση παρακολούθησης νηπιαγωγείου.

Σημειώνεται ότι κατά τη σχολική χρονιά 2016-2017 στην Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου θα φοιτήσουν οι μαθητές που γεννήθηκαν από 1-1-2010 έως 31-12-2010.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να αναζητήσουν οι γονείς και οι κηδεμόνες στην ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr.

Τέλος, υπενθυμίζεται, ότι η λήξη της σχολικής χρονιάς για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχει οριστεί η 15η Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία θα χορηγηθούν οι τίτλοι προόδου και θα αποσταλούν οι τίτλοι σπουδών των μαθητών της ΣΤ’ τάξης για την εγγραφή τους στα γυμνάσια.


ΠΗΓΗ : kathimerini.gr

Ένα ποίημα για τους φίλους...

«Ποίημα στους φίλους» (του J.L.Borges)



Δεν Μπορώ να σου δώσω λύσεις

για όλα τα προβλήματα της ζωή σου.

Ούτε έχω απαντήσεις

για τις αμφιβολίες και τους φόβους σου.

Όμως μπορώ να σ’ ακούσω

και να τα μοιραστώ μαζί σου.



Δεν μπορώ ν’ αλλάξω

το παρελθόν ή το μέλλον σου.

Όμως όταν με χρειάζεσαι

θα είμαι εκεί μαζί σου.


Δεν μπορώ να αποτρέψω τα παραπατήματα σου.

Μόνο μπορώ να σου προσφέρω το χέρι μου

να κρατηθείς και να μη πέσεις.


Οι χαρές σου, οι θρίαμβοι και οι επιτυχίες

σου δεν είναι δικές μου.

Όμως ειλικρινά απολαμβάνω

να σε βλέπω ευτυχισμένο.


Δεν κρίνω τις αποφάσεις

που παίρνεις στη ζωή σου.

Αρκούμαι να σε στηρίξω να σου δώσω κουράγιο

και να σε βοηθήσω αν μου το ζητήσεις.


Δεν μπορώ να περιορίσω μέσα σε όρια

αυτά που πρέπει να πραγματοποιήσεις.

Όμως θα σου προσφέρω τον ελεύθερο χώρο

που χρειάζεσαι για να μεγαλουργήσεις.


Δεν μπορώ να αποτρέψω τις οδύνες σου

όταν κάποιες θλίψεις

σου σκίζουν την καρδιά,

Όμως μπορώ να κλάψω μαζί σου

Και να μαζέψω τα κομμάτια

Για να τη φτιάξουμε ξανά πιο δυνατή.


Δεν μπορώ να σου πω ποιος είσαι

ούτε ποιος πρέπει να γίνεις.

Μόνο μπορώ

να σ΄ αγαπώ όπως είσαι

Και να είμαι φίλος σου.


Αυτές τις μέρες σκεφτόμουν

τους φίλους μου και τις φίλες μου,

δεν ήσουν πάνω

ή κάτω ή στη μέση.

Δεν ήσουν πρώτος

ούτε τελευταίος στη λίστα.

Δεν ήσουν το νούμερο ένα ούτε το τελευταίο.


Να κοιμάσαι ευτυχισμένος.

Να εκπέμπεις αγάπη.

Να ξέρεις ότι είμαστε εδώ περαστικοί.

Ας βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

Να αρπάζουμε

τις ευκαιρίες.

Να ακούμε την καρδιά μας.

Να εκτιμούμε τη ζωή.


Πάντως δεν έχω την αξίωση να είμαι

ο πρώτος

ο δεύτερος

ή ο τρίτος

στη λίστα σου.

Μου αρκεί που με θέλεις σαν φίλο.

Ευχαριστώ που είμαι.

J. L. Borges

Μουσική εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως στις 29 Μαΐου στο Ναύπλιο

Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. (Δημοτικός Οργανισμός Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού) σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδος σας προσκαλούν στην εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντίνου Πόλεως.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 και ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του Βουλευτικού στο Ναύπλιο.


Είσοδος Ελεύθερη



10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων 29 έως και 31 Ιουλίου στον Πάρνωνα


Αγαπητοί φίλοι ερασιτέχνες αστρονόμοι, 

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις, που ξεκίνησαν το 2006, έφτασαν αισίως στις 10. Σε αυτό το διάστημα καθιερώθηκαν στη συνείδηση όλων των ερασιτεχνών αστρονόμων ως ένα από τα σημαντικότερα αστρονομικά γεγονότα κάθε χρονιάς. Σε αυτά τα δέκα χρόνια καταφέραμε όλοι μαζί με την αθρόα συμμετοχή σας και το πλούσιο πρόγραμμα να πραγματοποιήσουμε τα μεγαλύτερα αστροπάρτυ που έχουν γίνει πανευρωπαϊκώς, ίσως και παγκοσμίως! 

Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης "Διός Κούροι" σας προσκαλεί στη 10η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων που θα διεξαχθεί στον Πάρνωνα από 29 έως και 31 Ιουλίου 2016. Το website της εξόρμησης είναι έτοιμο και μπορείτε να ενημερωθείτε για την εξόρμηση http://www.astroexormisi.gr/ και να δηλώσετε συμμετοχή: http://astroexormisi.gr/registration/

Το πρόγραμμα της 10ης ΠΕΕΑ θα περιλαμβάνει ποικίλες δραστηριότητες με κεντρική τη νυχτερινή αστρονομική παρατήρηση στους κατασκότεινους ουρανούς του Πάρνωνα αλλά και ηλιακή παρατήρηση, πρακτικά εργαστήρια, μαθήματα ουρανογραφίας, ομιλίες προσκεκλημένων, πεζοπορία στα μονοπάτια του Πάρνωνα, δημιουργική απασχόληση παιδιών αστρονομικού περιεχομένου, bazaar μεταχειρισμένων αστρονομικών ειδών και πολλά άλλα. Επίσης, σκοπός μας είναι να υπάρξουν και πολλές καινοτομίες που θα δώσουν νέο αέρα στις εξορμήσεις.
Το τελικό πρόγραμμα της εξόρμησης θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ευχόμαστε καλή αντάμωση στον Πάρνωνα!

Η Οργανωτική Επιτροπή
της 10ης ΠΕΕΑ

Έγκαυμα: Τι να κάνετε, αν καείτε από τον ήλιο


Πολλοί έχουν ήδη ξεκινήσει τα μπάνια στην θάλασσα και την ηλιοθεραπεία, αλλά οι περισσότεροι περιμένουν να ζεστάνει λίγο ακόμα παραπάνω ο καιρός για να βγουν στις παραλίες.

Η ηλιοθεραπεία, όμως, και ειδικά στα πρώτα μπάνια, κρύβει τον κίνδυνο να καείτε από τον ήλιο. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτά τα εγκαύματα είναι αρκετά σοβαρά.

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που πάθουν έγκαυμα από τον ήλιο και ακολουθούν θεραπείες που αντί να μειώνουν, επιδεινώνουν το πρόβλημα.


Τι μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση που πάθετε έγκαυμα από τον ήλιο

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που θα σας ανακουφίσουν από το τσούξιμο, τον πόνο και την δυσφορία. Οι 10 καλύτερες είναι οι εξής:

1. Τοποθετήστε μία κρύα κομπρέσα στο δέρμα που έχει πληγεί.

2. Κάντε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο.
Προσθέστε ένα φλιτζάνι ξύδι μηλίτη στην μπανιέρα για να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH στο σημείο της επιδερμίδας που έχει καεί και να συμβάλλει στην επούλωση του εγκαύματος.
Κάντε μπάνιο μέσα σε νερό με πλιγούρι βρώμης. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την φαγούρα.

3. Χρησιμοποιήστε λοσιόν που περιέχουν αλόη βέρα για να απαλύνετε και να ενυδατώσετε το δέρμα. Ορισμένα προϊόντα αλόης περιέχουν και λιδοκαΐνη, ένα αναισθητικό που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου.

4. Εφαρμόστε φαρμακευτικές αλοιφές με 1% υδροκορτιζόνη για ανακούφιση από τον πόνο, την φαγούρα και το πρήξιμο.

5. Πάρτε αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη για λιγότερο πόνο και μείωση στην φλεγμονή.

6. Εφαρμόστε δροσερό, όχι κρύο, γάλα με ένα καθαρό πανί στο δέρμα σας. Το γάλα θα δημιουργήσει μια επίστρωση πρωτεΐνης που θα σας βοηθήσει στην μείωση της δυσφορίας και των ενοχλήσεων από το έγκαυμα.

7. Η βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής που προκαλείται από τα ηλιακά εγκαύματα. Χρησιμοποιήστε έλαιο βιταμίνης Ε στο δέρμα, ή πάρτε μια κανονική δόση με τη μορφή συμπληρώματος.

8. Εφαρμόστε φρέσκο, κρύο τσάι στο δέρμα με ένα καθαρό πανί. Το ταννικό οξύ στο μαύρο τσάι βοηθά στην άντληση της θερμότητας από το έγκαυμα και στην αποκατάσταση της ισορροπίας του pH.

9. Τα αγγούρια έχουν φυσικές αντιοξειδωτικές και αναλγητικές ιδιότητες. Βγάλτε κρύα από το ψυγείο και πολτοποιήστε τα στο μπλέντερ για να δημιουργήσετε μια πάστα. Στη συνέχεια εφαρμόστε τη στις πληγείσες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου.

10. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό, φορέστε προστατευτικά ρούχα και αποφεύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο.

ΠΗΓΗ : iatropedia.gr

Ιστορία γράφουν οι παρέες... Τετάρτη 22 Ιουνίου από το ΧΟΡΟΣΗΜΟ


Το ΧΟΡΟΣΗΜΟ με μεγάλη χαρά σας προσκαλεί στην 2η ετήσια Μουσικοχορευτική παράσταση του, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Ιουνίου και ώρα 20.30 στην πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους με την συμμετοχή όλων των χορευτικών ομάδων του Σωματείου.
Φέτος, μαζί μας, το Σωματείο παραδοσιακών χορών ΑΣΚΑΥΛΟΣ από την Αθήνα.

Θα συμμετάσχουν οι μουσικοί :

Ανδρέας Χατζηανδρέας : Κλαρίνο, τσαμπούνα, ζουρνάς
Σπύρος Κοντολούρης : Βιολί
Δημήτρης Φυδανάκης : Λαούτο
Θανάσης Λάκκας : Κρουστά
Παναγιώτης Σδούκος : Τραγούδι
Σάκης Χατζηανδρέας : Τρομπέτα
Δημήτρης Ψαθάς : Ζουρνάς
Βαγγέλης Ψαθάς : Νταούλι

Σας περιμένουμε!!!!

Στην Ύδρα το Κ' Ετήσιο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών με θέμα: "Εικόνα - Ανεικονική Τέχνη στη Ζωή της Εκκλησίας και στα Θρησκεύματα"

Στην Ύδρα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Κ' Ετήσιο Συνέδριο του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου με θέμα: "Εικόνα - Ανεικονική Τέχνη στη Ζωή της Εκκλησίας και στα Θρησκεύματα". 

Το Συνέδριο θα γίνει από τις 26 Μαΐου 2016 έως 29 Μαΐου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού της Παναγίας της Φανερωμένης στην Ύδρα.

Το Κ' Ετήσιο Συνέδριο του Μεταπτυχιακού Φοιτητικού Θεολογικού Συνδέσμου τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας. Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου 



ΠΗΓΗ: hydraspoliteia.blogspot.gr

Εορτασμός της Γ΄Εθνοσυνέλευσης Τροιζήνας


Εορταστικές εκδηλώσεις, αφιερωμένες στη Γ΄Εθνοσυνέλευση που έγινε στην Τροιζήνα από τις 19 Μαρτίου έως τις 5 Μαΐου του 1827, θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Τροιζήνας – Μεθάνων το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016.

Το Σάββατο 28 Μαΐου θα τελεστεί η καθιερωμένη βραδιά ιστορικής μνήμης, αφιερωμένη στη σημασία της Γ΄ Εθνικής Συνέλευσης για τη πολιτειακή και πολιτική ζωή της Ελλάδας από την Εθνεγερσία 1821-1827 μέχρι σήμερα.

Τη Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Χρυσοστόμου Τροιζήνας και Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Ηρώων Τροιζήνας.




Η ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

Η Γ΄ Εθνική Συνέλευση του επαναστατημένου έθνους, η γνωστή ως Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, συνήλθε στις 19 Μαρτίου 1827 στο χωριό Δαμαλάς –δηλαδή στο σημερινό οικισμό της Τροιζήνας– και θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως «ιδρυτική πράξη» του Νεοελληνικού κράτους.

Αρχικά, η Εθνοσυνέλευση εκείνη άρχισε τις εργασίες της στις 6 Απριλίου 1826 στην Επίδαυρο. Οι ειδικές όμως πολεμικές συνθήκες, ιδίως μετά την πτώση του Μεσολογγίου, επέβαλαν τη διακοπή και την αναβολή της Εθνοσυνέλευσης μέχρι το Σεπτέμβριο, την 1/9/1826 με νέα έδρα στο Ναύπλιο. Επειδή όμως εκεί γίνονταν συχνά ταραχές και η Κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να εδρεύει στο Μπούρτζι του Ναυπλίου, η Εθνοσυνέλευση δεν θα μπορούσε να διεξαγάγει εκεί τις εργασίες της.

Έτσι όρισαν σαν νέο τόπο συνάντησης τον Πόρο, στον οποίο όμως οι αντιπρόσωποι του Έθνους δεν πήγαν γιατί ακολούθησαν διχαστικές εξελίξεις, ελάχιστα τιμητικές για άνδρες που είχαν αναλάβει την ηγεσία του αγώνα της Παλιγγενεσίας, με φαιδρές απόπειρες του μεν «αγγλικού» κόμματος να συνεχίσει τη διακοπείσα εθνοσυνέλευση στην Αίγινα, και του «γαλλικού» (συνεπικουρούμενου και από το «ρωσικό») στην Ερμιόνη.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, και ενώ η απειλή της εμφύλιας αναμέτρησης ήταν πλέον ορατή, εκδηλώθηκε η ευεργετική παρέμβαση των φιλελλήνων Κόχραν, Τζορτζ, Χάμιλτον κ.α. και μετά από πολλές διαφωνίες, ορίστηκε σαν τόπος συγκέντρωσης η Τροιζήνα, για τις 19 Μαρτίου 1827.

Πράγματι, στις 19 Μαρτίου 1827, άρχισαν στην Τροιζήνα οι εργασίες της Γ’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων με πρόεδρο το Γεώργιο Σισίνη, γραμματέα το Ν. Σπηλιάδη, φρούραρχο το Νικήτα Σταματελόπουλο και με τη συμμετοχή περίπου 200 πληρεξουσίων απ’ όλες τις παρατάξεις των αντιπροσώπων των τότε ελεύθερων περιοχών.

Από τους 168 αντιπροσώπους που πήραν τελικά μέρος στην Γ’ Εθνοσυνέλευση οι 10 ήταν ιερωμένοι.
Κατά τη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης, στην Εκκλησιαστική Επιτροπή που είχε συσταθεί, υπεβλήθη στις 9/4/1827, “Σχέδιο οργάνωσης της Εκκλησίας” με εισηγητές τους αρχιερείς Κορίνθου Κύριλλος, Ανδρούσης Ιωσήφ, Τριπόλεως Δανιήλ, Βρεσθένης Θεοδώρητος, και Ρέοντο Διονύσιος. Το Σχέδιο αυτό που προέβλεπε Ιερά Σύνοδο με πενταμελή ή επταμελή, παρ’ ότι κρίθηκε χρήσιμο, δεν ψηφίστηκε.

Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 5 Μαΐου 1827 και κατά το μικρό αυτό διάστημα, παρήγαγε ένα μοναδικό σε έκταση, βάθος και πολιτική ουσία έργο, που –όπως ήδη αναφέρθηκε– σηματοδότησε την ουσιαστική σύσταση του ελεύθερου Νεοελληνικού Κράτους, ενός κράτους εθνικού, ανεξάρτητου, δημοκρατικού, χωρίς τιμαριωτικές δομές, μοναρχικούς θεσμούς και ξένους επικυρίαρχους.
Ειδικότερα, στα επιτεύγματα της Γ’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων του 1827 περιλαμβάνονται:

Η ψήφιση του πρώτου μη προσωρινού Συντάγματος της Ελλάδος (1η Μαΐου), που κατοχύρωνε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, προστάτευε με άρτιο τρόπο την ανεξιθρησκία, τις ελευθερίες, τα βασικά δικαιώματα και την ισονομία των πολιτών και απαγόρευε τη δουλεία, τα βασανιστήρια και την αναδρομικότητα των νόμων.

Ακόμα, ακολουθώντας τα πρότυπα της σύγχρονης πολιτειολογικής σκέψης, κατοχύρωνε τη διάκριση των λειτουργικών αρμοδιοτήτων [εξουσιών] του κράτους και ανέθετε τη μεν νομοθετική στη Βουλή, τη «νομοτελεστική» [εκτελεστική] στον Κυβερνήτη και τη δικαστική στα δικαστήρια. Άκρως ενδιαφέρουσα είναι η συνταγματική ρύθμιση που απέβλεπε στη μη «επαγγελματοποίηση» του βουλευτικού αξιώματος.

Η εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, που επισημοποιήθηκε με το ψήφισμα της 3ης Απριλίου 1827 και γνωστοποιήθηκε σ’ αυτόν με το προσκλητήριο έγγραφο της 6ης Απριλίου, που το έλαβε ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Ρωσία. Το ψήφισμα έφερε τις υπογραφές των 168 πληρεξουσίων (Κολοκοτρώνη και άλλων), οι οποίοι τον συνέχαιραν και τον παρακαλούσαν να έλθει στην Ελλάδα το ταχύτερο.

Ο Καποδίστριας απάντησε θετικά στο πιο πάνω έγγραφο με την αποστολή αποδοχής της 14ης Αυγούστου 1827 και ανέλαβε καθήκοντα αμέσως μετά την άφιξή του, στις 7 Ιανουαρίου του 1828. Πρώτη του ενέργεια ήταν να μη λάβει υπόψη του το κύριο έργο της Εθνοσυνέλευσης που τον εξέλεξε και –στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδος– να καταργήσει στην πράξη το δημοκρατικό Σύνταγμα της Τροιζήνας.

Ο διορισμός «Αντικυβερνητικής Επιτροπής» (δηλαδή προσωρινής κυβέρνησης του ελληνικού κράτους), που επισημοποιήθηκε με το Θ΄ Ψήφισμα της 5ης Απριλίου 1827 και είχε ως αποστολή την άσκηση της εξουσίας μέχρι την έλευση του κυβερνήτη. Μέλη της επιτροπής εκείνης ήσαν οι Γ. Μαυρομιχάλης, Ιω. Νάκος και Ιω. Μαρκής Μιλαήτης.

Ταυτόχρονα η Εθνοσυνέλευση ανέθεσε την αρχηγία των ναυτικών δυνάμεων στον ναύαρχο Κόχραν, της ξηράς στον λόρδο Τζώρτζ και παράλληλα ψήφισε “Το Σύνταγμα της Τροιζήνας” και εξέλεξε πρόεδρο της Βουλής το Νικόλαο Ρενιέρη.

Μία ημέρα πριν από τη λήξη των εργασιών της, δηλαδή την 4/5/1827, η Εθνοσυνέλευση με το ΙΗ’ ψήφισμα, όρισε σαν έδρα της Κυβέρνησης και της Βουλής, το Ναύπλιο. Οι εργασίες της έληξαν στις 5 Μαΐου, αφού υπογράφτηκαν τα σχετικά ψηφίσματα.

Μετά τη λήξη των εργασιών η Αντικυβερνητική Επιτροπή συνεδρίασε στον Πόρο και όρισε τους εξής Γραμματείς της Επικρατείας, δηλαδή τους υπουργούς: Εξωτερικών τον Γ. Γλαράκη, Εσωτερικών και Αστυνομίας τον Α. Λόντο, Οικονομίας τον Γ. Μαυρομάτη, Πολεμικών τον Ανδρέα Μεταξά, Παιδείας και Δικαίου τον Γερ. Κώπα και προσωρινά των Ναυτικών τον Γ. Γλαράκη.

Η Αντικυβερνητική επιτροπή διοίκησε από τον Πόρο, από τις 3 Απριλίου του 1827 μέχρι το τέλος Ιουνίου. Τότε ηρέμησαν τα πνεύματα στο Ναύπλιο και εγκαταστάθηκε εκεί μέχρι που παρέδωσε την εξουσία στον πρώτο Κυβερνήτη την Ελλάδας, τον Ι. Καποδίστρια, την 8/1/1828.

Το χειρόγραφο της Γ’ Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας φυλάσσεται στο Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, στην Πάτρα.

Την ημερομηνία της Εθνοσυνέλευσης έγραψε σε πλάκα ο Γέρος του Μωριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που βρέθηκε στη σχισμή του κορμού ενός δένδρου, κάπου προς το Βίδι.

Ο χώρος της Τροιζήνας όπου πραγματοποιήθηκε η Γ΄ Εθνοσυνέλευση το 1827, κηρύχθηκε ιστορικός τόπος και χώρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 839/28-08-74).

Στην Τροιζήνα δημιούργησε ο Καποδίστριας με διάταγμα της 3ης Φεβρουαρίου του 1828 το στρατόπεδο των Ελληνικών Δυνάμεων της εποχής του που οργανώθηκε σε χιλιαρχίες. Τις πολεμικές σημαίες επέδωσε ο ίδιος ο Καποδίστριας. Από εκεί ξεκίνησαν τα στρατεύματα του Καποδίστρια με επικεφαλής τον Δημήτριο Καλλέργη και πήγαν στην Πλάκα του Πόρου για να καταστείλουν την επανάσταση του Ανδρέα Μιαούλη. Στον Πόρο δημιούργησε Επιμελητήριο ανεφοδιασμού.

Μεταξύ των άλλων, με ένα ψήφισμά της, η Εθνοσυνέλευση, ανακήρυξε τον Αδαμάντιο Κοραή “ΑΞΙΟΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ”.

Στη βάση των πιο πάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε την απλή σκέψη ότι ο Δαμαλάς, το μικρό και άσημο χωριό της Τροιζηνίας, δε «φιλοξένησε» μια ακόμα εθνοσυνέλευση του επαναστατημένου Ελληνικού Έθνους, αλλά την πρώτη και μόνη εθνοσυνέλευση που παρήγαγε ένα μόνιμο Σύνταγμα (σε αντίθεση με τις δυο προηγούμενες), ένα Σύνταγμα με φιλελεύθερη οπτική και λειτουργική αρτιότητα, που θα μπορούσε να αποτελέσει –αν δεν αναιρείτο τον επόμενο χρόνο– τη σταθερή βάση της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ακόμα, εξέλεξε τον πρώτο ανώτερο «νομοτελεστικό» άρχοντα του ελληνικού κράτους, καθώς και μια προσωρινή κυβέρνηση πανεθνικής εμβέλειας, ενώ παράλληλα προχώρησε –μέσω ψηφισμάτων– σε αρκετές ακόμα και σημαντικές πολιτικές και πολιτειακές ρυθμίσεις.

Ως εκ τούτου, θα μπορούσε –κατά μία έννοια– ο Δαμαλάς να καταγραφεί στις ιστορικές δέλτους όχι μόνον ως έδρα μιας εθνικά κορυφαίας εκδήλωσης, αλλά ως τοποθεσία εγκαθίδρυσης του ίδιου του ελληνικού κράτους –και επομένως ως πρώτη πρωτεύουσά του.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια αναγνώριση θα είχε μόνον ηθικό χαρακτήρα, μιας και –σύμφωνα με τις διεθνώς κρατούσες απόψεις– το ελληνικό κράτος απέκτησε τυπική υπόσταση μετά τις διεθνείς ρυθμίσεις του 1830, όταν έδρα της εξουσίας δεν ήταν ο ξεχασμένος Δαμαλάς ή η γραφική Αίγινα, αλλά η πόλη του Ναυπλίου, η οποία και καρπώθηκε ιστορικά τον επίζηλο τίτλο της πρώτης πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους.


ΠΗΓΗ : Travelling News

Πρόσκληση Αγάπης - Πάρτυ Αλληλεγγύης


Η ομάδα «Περπατώ Ναύπλιο……Φωτογραφίζω Ναύπλιο» και η «Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου» ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον συνάνθρωπο μας και σας καλούν σε μία αποστολή αγάπης για
να κάνουμε όλοι μαζί την προσφορά πράξη γεμίζοντας τα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου, με την ελπίδα να φέρουμε και πάλι πίσω το χαμόγελο σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη δυστυχώς σε καθημερινή βάση πλέον.

Έως την Παρασκευή 10/6/2016 το ΚΕΠ Ν.ΚΙΟΥ θα συλλέγει τρόφιμα μακράς διαρκείας / είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής.

Και το Σάββατο 11/06/2016 στις 20:00 μ.μ. η αλληλεγγύη γιορτάζει και σας περιμένει στο πάρτι στην πισίνα του “Meraki Apartments”στο Τολό με πολύ μουσική και κέφι για την ζωή.
Στηρίζουμε τον συνάνθρωπο, δημιουργούμε ελπίδα.

Ρεσιτάλ κιθάρας του κορυφαίου Έλληνα κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη στο Άργος


"Μυσταγωγία" ονομάζεται το ρεσιτάλ κιθάρας του κορυφαίου Έλληνα κιθαρίστα Παναγιώτη Μάργαρη που θα δοθεί στο Άργος, στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», το Σάββατο 28 Μαΐου (ώρα έναρξης 9 μ.μ.).
Μαζί του η εξαιρετική νέα ερμηνεύτρια Ειρήνη Τζαμτζή και η Χορωδία Νέας Κίου του Δήμου Άργους-Μυκηνών.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ:

Ο κορυφαίος Έλληνας κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης έχοντας στο ενεργητικό του 14 προσωπικούς δίσκους, πολλά μουσικά βραβεία και περισσότερες από 1500 συναυλίες, θα μας ταξιδέψει στους μαγικούς ήχους της κλασικής κιθάρας.

Ένα ρεσιτάλ του διεθνούς φήμης δεξιοτέχνη, ο οποίος θα ερμηνεύσει κομμάτια τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά “Με τη μαγεία της κιθάρας”. Θα ακουστούν συνθέσεις σπουδαίων δημιουργών (Ennio Morricone, Eric Satie, Carlos Gardel, Peter Tchaikovsky κ.α). Θα ερμηνεύσει επίσης, διασκευές του σε ιστορικά τραγούδια της διεθνούς Rock μουσικής σκηνής (Hotel California, The show must go on, Paint it black, People are strange) τα οποία συμπεριέλαβε στο άλμπουμ “Rock of my soul”, δικές του συνθέσεις καθώς και τραγούδια μεγάλων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Εισιτήρια: Προπώληση: 10€. Γενική είσοδος: 12 €.
Εισιτήρια προπωλούνται:

Cafe Bistro Εν Λευκώ Βασιλέως Γεωργίου Β’3 Άργος

ΑΣΤΡΟ – ΑΡΓΟΣ Βιβλιοπωλείο - Δαναού 16 Άργος

Τίγκα στο πλαστικό ο Αργολικός κόλπος


Ελληνική υπογραφή φέρει η πρώτη μελέτη παγκοσμίως που ερευνά τον ρυθμό αποσύνθεσης των πλαστικών μπουκαλιών στις θάλασσες με τα αποτελέσματα να μην είναι και τόσο κολακευτικά. Μόνο στον Αργολικό Κόλπο η πυκνότητα των θαλάσσιων απορριμμάτων ήταν 360 αντικείμενα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και η αναλογία των πλαστικών μπουκαλιών 75%, αλλά ευτυχώς τα PET απαντήθηκαν σε ένα μικρό ποσοστό του 3%.

Η μελέτη εξετάζει την αλλοίωση πλαστικών μπουκαλιών PET σε πραγματικές συνθήκες και μαζί φέρει εκπλήξεις και ανατροπές.

Συγκεκριμένα όπως έδειξαν οι έρευνες που έχουν γίνει στον βυθό διαφόρων θαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΛΚΕΘΕ στο πλαίσιο του προγράμματος Perseus, του οποίου επικεφαλής είναι ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ, τα πλαστικά κυριαρχούν στα θαλάσσια απορρίμματα και η παρουσία τους βαίνει αυξανόμενη. Στον Σαρωνικό, ο οποίος εμφάνισε τη μεγαλύτερη πυκνότητα θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ελλάδα με μέση τιμή τα 930 αντικείμενα ανά τ.χλμ. (οι ακραίες τιμές έφθασαν τα 3.428 αντικείμενα ανά τ.χλμ. στον Δυτικό Σαρωνικό και τα 4.796 στον Ανατολικό Σαρωνικό), η αναλογία των πλαστικών άγγιξε το 95%. Από αυτά περίπου το 10% ήταν πλαστικά μπουκάλια PET, τα οποία αποτελούν το δεύτερο κυρίαρχο πλαστικό στις ελληνικές θάλασσες μετά τις πλαστικές σακούλες.


Αμέσως επόμενο σε επιβάρυνση ήρθε το Βόρειο Ιόνιο και οι ακτές της Κέρκυρας, που μελετώνται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος DeFishGear με κύρια ερευνήτρια τη Χριστίνα Ζέρη από το ΕΛΚΕΘΕ: η πυκνότητα εδώ ήταν 820 αντικείμενα ανά τ.χλμ., με τα πλαστικά σε αναλογία 91% και τα PET σε ποσοστό 8-10% εξ αυτών. Επόμενος στη λίστα ήταν ο Πατραϊκός Κόλπος με πυκνότητα 641 αντικείμενα ανά τ.χλμ., πλαστικά 60% και PET 9%, ενώ ο γειτονικός του Κόλπος των Εχινάδων, με πυκνότητα 416 αντικείμενα ανά τ.χλμ. και πλαστικά 67,5%, εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό PET με 16,5% (στατιστική ανάλυση των ερευνητών δείχνει ότι αυτό οφείλεται στην έντονη θαλάσσια δραστηριότητα και συγκεκριμένα στα σκάφη – αναψυχής, εμπορικά, επιβατηγά και αλιευτικά). 

Στον Αργολικό η κατάσταση είναι καλύτερη αλλά με 75% πλαστικά καλή δεν τη λες. Τα μπουκάλια PET πάντως περιορίζονται στο 3%. Το μη χείρον βέλτιστον...


ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Καλαμάτα: “Ποιητής και κόσμος”


Στο πλαίσιο των ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ που διοργανώνει το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας με θεματολογία: «ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ»

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016 ώρα 19.00-21.00,

Συμμετέχουν οι ποιητές / τριες και φιλόλογοι:

Γιώτα Αργυροπούλου, Τάσος Γαλάτης,

Λουκάς Κούσουλας, Μαρία Μαρκαντωνάτου

με θέμα:

«Ποιητής και Κόσμος»

Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά από τους: Μαρία Κρασοπούλου (τραγούδι) και Αντώνη Κουφουδάκη (κιθάρα)

Γιώργος Μουσταΐρας : Υποψήφιος δήμαρχος Άργους - Μυκηνών με τη "Φωνή Λαού"


Το 2019 θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Άργους - Μυκηνών. Η φιλοδοξία μου αυτή εκπορεύεται από αγάπη και όχι από... ανάγκη!

Δεν έχω ανάγκη προβολής, μου φτάνει να με ξέρουν μόνο όσοι με εκτιμούν και με πιστεύουν. Δεν έχω ανάγκη χρημάτων γιατί ποτέ δεν πίστεψα σ’ αυτά και δόξα τω Θεώ, αυτά που έχω απ' τη δουλειά κι απ' τον μακαρίτη τον πατέρα μου, μου φτάνουν και μου περισσεύουν. Δεν έχω ανάγκη κομματικής στήριξης ούτε την θέλω γιατί αρκετό κακό έκανε η κομματοκρατία στον τόπο και δεν αναζητώ συνεργάτες και ψηφοφόρους κομματόσκυλα! Όσοι βάζουν το κόμμα μπροστά από τα συμφέροντα του τόπου θα έχουν αρκετές άλλες επιλογές μέχρι τις εκλογές…

Αντίθετα, έχω πολλή αγάπη. Αγάπη για το Άργος, αγάπη για το χωριό μου, αγάπη για ΟΛΑ τα χωριά μας, αγάπη για τους ανθρώπους μας! Και από αυτή την αγάπη πήρα την απόφαση να είμαι υποψήφιος αντί να κάτσω να απολαμβάνω «καλά γεράματα», μετά από τριάντα επιτυχημένα χρόνια δημοσιογραφίας.

Ξεκινάω νωρίς. Για να έχω τον χρόνο να δομήσω και να στελεχώσω σωστά την Δημοτική μας Παράταξη, που έχει το όνομα «Φωνή Λαού», γιατί το κυρίαρχο στοιχείο στην κίνησή μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στον κάθε πολίτη να εκφραστεί ελεύθερα! Ξεκινάω νωρίς, για να έχουμε τον χρόνο να γνωριστούμε από κοντά, από τη Φρουσούνα μέχρι τον Αχλαδόκαμπο, από τη Νέα Κίο μέχρι την Σκοτεινή, από τις Λίμνες μέχρι τη Νέα Κίο… Να ξεκινήσω να σας ψάξω να σας βρω, να σας ακούσω, να μάθω από σας, να συζητήσω, να σχεδιάσω μαζί σας!

Γιατί έχω ένα ΟΝΕΙΡΟ, όταν έρθει η ώρα μου και φύγω απ’ τη ζωή, να πει ο κόσμος «ήταν καλός δήμαρχος, πρόσεξε τον τόπο, άκουγε τους ανθρώπους και έφυγε πιο φτωχός από την δημαρχία»…

Για όλα αυτά, το 2019 θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος Άργους - Μυκηνών!

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας

Δημοσιογράφος - Αγρότης

Υποψήφιος Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών



Βιογραφικό

Γεννήθηκα το 1956. Έζησα τα παιδικά μου χρόνια στη Δαλαμανάρα, πήγα σχολείο στο Άργος και σπούδασα στην Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Έχω δουλέψει ως γραφίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Το 1991, σε μια αποθήκη του σπιτιού μου, στην Δαλαμανάρα, δημιούργησα το ραδιοφωνικό σταθμό «Ήρα» και του έδωσα το προσωνύμιο «Αγροτικοί Ραδιοθάλαμοι Δαλαμανάρας». Λειτούργησε μέχρι τις αρχές του 2003.



Ο πρώτος διαγωνισμός της Eurovision


Ήταν 24 Μαΐου του 1956, όταν ο παρουσιαστής Λόενγκριν Φιλιπέλο καλωσόρισε στο Θέατρο Κούρσααλ του Λουγκάνο τις επτά χώρες, που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό της Eurovision. Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ελβετία εκπροσωπήθηκαν με δύο τραγούδια η καθεμία.

Το πρώτο φεστιβάλ της Γιουροβίζιον ήταν περισσότερο ραδιοφωνικό, παρά τηλεοπτικό, καθώς την εποχή εκείνη πολλοί λίγοι Ευρωπαίοι διέθεταν τηλεοπτικό δέκτη. Τα 14 τραγούδια έκρινε επιτροπή, αποτελούμενη από δύο εκπροσώπους κάθε χώρας και ανέδειξε νικήτρια την τριαντάχρονη ελβετίδα Λις Άσια, η οποία ερμήνευσε το γαλλόφωνο τραγούδι Refrain (Ρεφρέν).

Η ελβετίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια, το πραγματικό όνομα της οποίας είναι Ρόζα Μίνα Σέρερ, ερμήνευσε και το δεύτερο τραγούδι της χώρας της, το γερμανόφωνο Das Alte Karussel (Το παλιό λούνα-παρκ).

Η κριτική επιτροπή ανακοίνωσε μόνο το νικητήριο τραγούδι, χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα το πρακτικό της ψηφοφορίας. Μέχρι σήμερα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη σειρά των υπόλοιπων 13 τραγουδιών.

Τεκμαίρεται, όμως, ότι στη δεύτερη θέση πήρε μία από τις δύο γερμανικές συμμετοχές, καθότι τον επόμενο χρόνο ο διαγωνισμός έγινε στη Γερμανία.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Έκθεση για την Αίγυπτο δείχνει την επιρροή των Ελληνων


Εντυπωσιακή έκθεση με ξεχωριστά ευρήματα από μια εποχή που η Αίγυπτος έσφυζε από ελληνικές αρχαίες πόλεις, φέρνει στο φως μια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο.

Η έκθεση με τίτλο «Βυθισμένες Πόλεις: οι Χαμένοι Κόσμοι της Αιγύπτου», που θα διαρκέσει έως τις 27 Νοεμβρίου 2016, περιλαμβάνει δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν στον βυθό στις εκβολές του ποταμού Νείλου.

Συγκεκριμένα, αιγυπτιακά μουσεία θα δανείσουν στο Βρετανικό Μουσείο δεκάδες αντικείμενα που βρέθηκαν βυθισμένα σε ιλύς ή λάσπη. Σε αυτά θα προστεθούν εκθέματα από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.


Τα περισσότερα από τα 200 εκθέματα προέρχονται από τις βυθισμένες πόλεις Θώνις – Ηράκλειο και Κάνωπος και ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 1996 και 2012.

Όπως η Ιστορία παραδίδει και η αρχαιολογία επιβεβαιώνει, δεκάδες ήταν οι ελληνικές πόλεις στη χώρα που διασχίζει ο Νείλος. Δύο από τις πιο διάσημες, η Θωνίς – Ηράκλειον και η Κάνωπος θαμμένες εδώ και αιώνες στη λάσπη των εκβολών του μεγάλου ποταμού.


Και παρότι οι διοργανωτές δηλώνουν ότι θέλουν να καταδείξουν την ομορφιά και τη δύναμη της ύστερης φαραωνικής κουλτούρας και τον κοσμοπολιτισμό της αρχαίας αιγυπτιακής κοινωνίας, η πραγματικότητα λέει πως οι συγκεκριμένες πόλεις είχαν σαφώς ελληνικό αποτύπωμα.


ΠΗΓΗ: ekorinthos.gr

21ος Γύρος της Πόλεως στην Κυπαρισσία


21ος Γύρος της Πόλεως στην Κυπαρισσία
Προκήρυξη Αγώνων - Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Ο ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ διοργανώνει τον 21ο Γύρο της Πόλεως στην Κυπαρισσία το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 με αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: 

17:45 1000 μ. για παιδιά Δημοτικών Σχολείων 
( 3 κατηγορίες αγοριών και 3 κοριτσιών)

18:15 4000 μ. για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου και Ενήλικες 
(3 κατηγορίες αγοριών και 3 κοριτσιών)

19:15 10.000 μ. για αθλητές από 18 ετών και πάνω
(κατηγορίες ανά 10 ετία ανδρών και γυναίκες)
19:15 5.000 μ. Δυναμικό Βάδισμα για αθλητές όλων των ηλικιών 

Όλοι οι συμμετέχοντες στο Γύρο της πόλης θα λάβουν αναμνηστικό δίπλωμα. Όλοι οι τερματίσαντες στους αγώνες δρόμου και βαδίσματος θα λάβουν αναμνηστικό μετάλλιο. Επιπλέον θα βραβευτούν οι 3 πρώτοι-ες κάθε κατηγορίας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

10.000 μ
Δηλώσεις Συμμετοχής για τα 10.000 μ θα πρέπει να έχουν σταλεί το αργότερο μέχρι Πέμπτη 16 Ιουνίου στο e-mail: kyparissiasports@yahoo.gr . (Για να καταχωρηθούν οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν αναλυτικά τα στοιχεία του αθλητή : ΟΝΟΜΑ – ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ - ΤΗΛΕΦΩΝΟ) Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας και για την εξασφάλιση των παροχών της διοργάνωσης παρακαλούμε για την έγκαιρη δήλωση της συμμετοχής σας.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παραλάβουν τον αριθμό τους 1 ώρα πριν την έναρξη του αγώνα από την γραμματεία στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας.

1.000μ & 4.000μ & Δυναμικό Βάδισμα 
Για τα 1.000μ και τα 4.000μ. & Δυναμικό Βάδισμα δηλώσεις συμμετοχής και παραλαβή αριθμού 1 ώρα πριν την έναρξη των αγώνων.
Δυναμικό Βάδισμα 
Ο αγώνας δυναμικού βαδίσματος μήκους 5000 μ. γίνεται με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους λάτρεις της άσκησης, ανεξαρτήτου ηλικίας, φύλου ή αθλητικών ικανοτήτων, να συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή του αθλητισμού και να χαρούν τη μοναδική εμπειρία ενός αγώνα. Για το λόγο αυτό δεν θα υπάρχει αξιολόγηση, κατηγορίες και κατάταξη. Σε αυτόν τον αγώνα όλοι θα είναι νικητές! 
Θα δοθεί ταυτόχρονη εκκίνηση με τον αγώνα δρόμου των 10.000 μ. και θα ακολουθηθεί η ίδια διαδρομή μόνο που βαδίζοντας θα τερματίσει ο αγώνας αφού συμπληρωθεί ένας κύκλος 5.000 μ. ως την πλατεία.

ΧΑΡΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 2χ5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ 
https://connect.garmin.com/modern/activity/297766359#.UXFQb5aqJVK.facebook 


ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΑΠΟ ΓΙΑΤΡΟ.
ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ .
ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΡΟΣ.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πληροφορίες σχετικά με τους αγώνες , φωτογραφίες, χάρτη και περιγραφή της διαδρομής και άλλες πληροφορίες στη σελίδα www.facebook.com/kyparissiasports 
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2761360731

Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

Η Κυπαρισσία είναι έδρα του Δήμου Τριφυλίας βρίσκεται στη Νοτιοδυτική πλευρά της Πελοποννήσου σε ένα από τα ομορφότερα σημεία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Με μακραίωνη ιστορία, απέραντες αμμώδεις παραλίες αλλά και πλεονεκτική θέση για εξορμήσεις σε μοναδικής ομορφιάς τοπία: Αρχαία Ολυμπία, Καταρράκτες Νέδας, παραλία Βοϊδοκοιλιάς και πολλά ακόμα, μπορεί να γίνει ιδανικός προορισμός διακοπών ή Σαββατοκύριακου, καθώς βρίσκεται περίπου 250 χλμ. από την Αθήνα και με το νέο Εθνικό Δίκτυο σε λιγότερο από 3 ώρες είσαι εκεί.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΜΟΝΗ :

Hotel Natura Club www.hotelnaturaclub.gr 
Τηλ. 27610-62622

Διαμονή σε μονόκλινο δωμάτιο Deluxe Studio Sea View 45,00 €/ διανυκτέρευση με πρωινό.
Διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο Deluxe Studio Sea View 55,00 € / διανυκτέρευση με πρωινό.


Kyparissia Beach Hotel www.kyparissiabeachhotel.gr 
Τηλ. 2761024492-3

Μονόκλινο 45 ευρώ
Δίκλινο 50 ευρω
Τρίκλινο 65 ευρω
Τετράκλινο 80 ευρω
Σουίτα 95 ευρώ
***Οι τιμές είναι ανά δωμάτιο (συμπεριλαμβάνεται πρωινό σε μπουφέ) 


Tsolaridis Hotel www.tsolaridishotel.blogspot.gr 
Τηλ. 2761 022389

Διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο 40,00 €


ΙΟΝΙΟΝ HOTEL www.ionionhotel.gr 
Τηλ. 2761 022510

Μονόκλινο με πρωινό 35 €
Δίκλινο με πρωινό 45 €
Τρίκλινο με πρωινό 55 €
Τετράκλινο με πρωινό 65 €

Όταν ο Αρκάς "γράφει"...


Ο ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΠΗΡΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΜΕ 20-18


Έχοντας ισχυρή θέληση και βγάζοντας πάθος, δύναμη και συγκέντρωση ο Διομήδης κέρδισε στο Κλειστό Γυμναστήριο Αγίας Τριάδας τον Κυπελλούχο Φίλιππο Βέροιας με 20-18, κάνοντας το 1-0 στην σειρά των τελικών της Handball Premier. 

Οι Λύκοι πλέον χρειάζονται μία νίκη για να στεφθούν Πρωταθλητές Ελλάδας, με τον επόμενο αγώνα να γίνεται την επόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου (16.30 – ΕΡΤ-2) στην Βέροια.

Σε περίπτωση που ο Φίλιππος Βέροιας κερδίσει τον επόμενο αγώνα και ισοφαρίσει τις νίκες σε 1-1, τότε την Δευτέρα 6 Ιουνίου και πάλι στην Αγία Τριάδα θα γίνει ο 3ος και τελευταίος τελικός, ο οποίος θα κρίνει και τον κάτοχο του τίτλου.