3.2.17

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΝ/ΝΟ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ από τον ΔΑΝΑΟ


Ο Σύλλογος Αργείων «Ο ΔΑΝΑΟΣ» σας καλεί στο
«ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΚΩΝ/ΝΟ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ»
που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα διαλέξεων του Συλλόγου.

Παρουσίαση του ποιητικού του έργου από τον φιλόλογο,
κ. Τρύφωνα Παπαγγελόπουλο.

Συμμετοχή της Χορωδίας και μελών της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου «Πολιτιστική Αργολική Πρόταση».

Η τριλογία ποίησης του Δημοσθένη Δαββέτα "Στην Αγκαλιά των Άστρων" παρουσιάζεται στο Άργος


Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας, σας προσκαλεί στην παρουσίαση της τριλογίας ποίησης "Στην Αγκαλιά των Άστρων" του Καθηγητή Φιλοσοφίας Δημοσθένη Δαββέτα,  η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος στο Άργος, με ώρα έναρξης 8 μ.μ. 

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από συναυλία λυρικού τραγουδιού, με την ερμηνεία της υψιφώνου Βασιλικής Καραγιάννη, την οποία θα συνοδεύσει στο πιάνο ο Δημήτρης Γιάκας. 

Μελωδίες που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα ρεπερτορίου θα πλημμυρίσουν την αίθουσα. Μεταξύ άλλων θα ακουστούν Βέρντι, Ραχμάνινωφ, Βάιλ, Χατζιδάκις, Σούμαν, Αττίκ.

Γενική είσοδος: 10 €.

Για αγορά προσκλήσεων μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Νικόλαο Μπουμπάρη (τηλ. 6976562676) και την κ. Κωνσταντίνα Πατούρα (τηλ. 6974395799).

Σχολείο Βασικών Γνώσεων από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας


Tο Παράρτημα Αργολίδας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης διοργανώνει νέο Σχολείο Βασικών Γνώσεων. Το Σχολείο Βασικών Γνώσεων αποτελεί ουσιαστικά μία εισαγωγή – γνωριμία με τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, όπως είναι η Ορεινή Διάσωση, η Διάσωση στο Υγρό Στοιχείο, οι Πρώτες Βοήθειες, η Αντιμετώπιση Καταστροφών, η Έρευνα – Τεχνολογία κλπ.

Το νέο Σχολείο Βασικών Γνώσεων θα ξεκινήσει την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 18:30 και το θεωρητικό μέρος του θα πραγματοποιείται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του Λάλουκα όπου είναι και η έδρα του Παραρτήματος Αργολίδας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε πολίτη και ιδιαίτερα σε όσους θέλουν να υποστηρίζουν εθελοντικά επιχειρήσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν προσφέροντας κοινωνικό έργο μαζί μας, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και φυσικής κατάστασης .

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ. 6977475737 και 6946222989





Συζήτηση για ασφαλιστικό, φορολογικό, τραπεζικό και ρυθμίσεις ΔΕΗ στο Επιμελητήριο Άργους


Αύριο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 6 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Άργους (Κορίνθου 23) θα γίνει ανοικτή συζήτηση με την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας όπου θα συζητηθούν τα εξής θέματα: 

Α) Νέο ασφαλιστικό, οφειλές-ρυθμίσεις. (Ομιλητής Γιώργος Ρώρος) Μέλος του Δ.Σ. ΟΑΕΕ, μέλος της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ, Πρόεδρος Εμπ. Συλλόγου Πατρών.

Β) Φορολογικό. (Φώτης Δαμούλος ) Λογιστής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου

Γ) Τραπεζικό (Κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, pos, ακατάσχετο, διαμεσολάβηση) Ομιλητές: Νικόλαος Κιντής, Σόνια Κρίγγου (Δικηγόροι).

Δ) ΔΕΗ ρυθμίσεις κ.λ.π.

Καλεσμένοι οι Βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, Γιάννης Ανδριανός και Γιάννης Μανιάτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους Δημήτρης Καμπόσος, ο Διοικητής της ΔΕΗ  Δημήτρης Λαμπρόπουλος.

Άγιος Συμεών ο Θεοδόχος


Γέροντας σοφός Ισραηλίτης, που πήρε στην αγκαλιά του τον μικρό Ιησού κατά την Υπαπαντή του Χριστού. Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 3 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Συμεών και Συμεωνία.

O Συμεών κατοικούσε στα Ιεροσόλυμα και ήταν άνθρωπος δίκαιος και ενάρετος. Σύμφωνα με τη διήγηση του Ευαγγελιστή Λουκά (β΄ 25-36), φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, βρέθηκε στην είσοδο του Ναού των Ιεροσολύμων κατά την Υπαπαντή του Χριστού. Ζήτησε κι έλαβε στην αγκαλιά του το Θείο Βρέφος και στη συνέχεια αναφώνησε το περίφημο «Νυν απολύεις τον δούλον Σου Δέσποτα...». Προείδε, ακόμη, τον μαρτυρικό σταυρικό θάνατο του Κυρίου και προείπε στην Παναγία τις θλίψεις που θα δοκίμαζε γι’ Αυτόν.

Παρούσα στη συνάντηση του Συμεών (ή Συμεώνος) με τον Ιησού ήταν και η γηραιά Άννα, κόρη του Φανουήλ, η οποία διακήρυξε ότι το μικρό παιδί ήταν ο  Μεσσίας, που ανέμενε ο λαός του Ισραήλ. Η μνήμη της Άννας, που ανακηρύχθηκε προφήτις, συνεορτάζεται με αυτή του Συμεών.

Λαογραφία

Τον Άγιο Συμεών τιμούσαν οι έγκυες γυναίκες, που την ημέρα της γιορτής του απέφευγαν να κάνουν οποιαδήποτε εργασία, από φόβο μήπως το παιδί γεννηθεί «σημειωμένο», «με σημάδι». Η πρόληψη αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους λαογράφους (Μέγας), με την παρετυμολογία του ονόματος του Αγίου, που συσχετίστηκε με το ρήμα σημειώνω (κάνω σημάδι).

Για την αποτροπή ενός τέτοιου κακού, η έγκυος μόλις άγγιζε κάτι το απαγορευμένο (μαχαίρι,ψαλίδι, βελόνα κ.ά.) έπιανε ένα μέρος του σώματός της που ήταν σκεπασμένο με ρούχο, ώστε να αποτυπωθεί εκεί το υποτιθέμενο σημάδι. Εναλλακτικά, έλιωνε αλάτι, βύθιζε το χέρι της στο νερό και το σκούπιζε στο πίσω μέρος του σώματός της, απαγγέλοντας το δίστιχο: «Ό,τ’ έπιασα, ό,τ’ έκαμα, οπίσω μου να πάει/και σαν τ’ αλάτι που ’λιωσε έτσι και αυτά να λιώσουν».

Εκτός από τις έγκυες, την ημέρα της εορτής του Αγίου Συμεών, αργούσαν και οι κύριοι των ζώων, για να μην γεννηθούν «σημειωμένα» τα νεογνά τους.

Οι τρεις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου με τις ισάριθμες εορτές (Αγίου Τρύφωνα, Υπαπαντής, Αγίου Συμεών) ονομάζονται Συμόγιορτα.

Απολυτίκιο

Τον Υπερθεον Λόγον σάρκα γενόμενον, ενηγκαλίσω ως βρέφος εν τω Ναώ του Θεού, Θεοδόχε Συμεών Πρεσβύτα ένδοξε, όθεν και Άννα η σεπτή, ανθομολόγησιν αυτώ, προσήγαγεν ως Προφήτις, όθεν υμάς ευφημούμεν, οία Χριστού θείους θεράποντος.


Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Αν έχεις ένα βάσανο, έχεις στόχο στη ζωή.

Eric Hoffer
1902-1983 
Αμερικανός συγγραφέας & φιλόσοφος