13.9.16

Η εορτή της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις Εργατικές Κατοικίες Ναυπλίου (φωτογραφίες)












ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Οι γιατροί της Αργολίδας κατακεραυνώνουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα


Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας εύχεται σε όλους τους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς να έχουν μια καλή  και δημιουργική σχολική χρονιά.

Το τελευταίο διάστημα έχει παρουσιαστεί στο διαδίκτυο ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα προκαλώντας ανησυχία, προβληματισμό αλλά και έντονη δυσπιστία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας ενημερώνει τους γονείς ότι τα εμβόλια είναι από τα σημαντικότερα όπλα που διαθέτει η ιατρική επιστήμη για την θωράκιση του οργανισμού από λοιμώδη νοσήματα, προτρέπει δε τους γονείς να θωρακίσουν τα παιδιά τους με τους απαραίτητους εμβολιασμούς και να μην επηρεάζονται από δημοσιεύματα που αποπροσανατολίζουν και δημιουργούν ένα επικίνδυνα αρνητικό κλίμα.

Οι παιδίατροι της Αργολίδας είναι άριστα καταρτισμένοι και έτοιμοι να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες στους γονείς ώστε να μην παραμείνει ούτε ένα παιδί ακάλυπτο λόγω κακής πληροφόρησης.

Εμπιστευτείτε λοιπόν τον παιδίατρό σας και θωρακίστε τα παιδιά σας από νοσήματα που μπορεί να είναι σοβαρά έως και θανατηφόρα.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Ρίο: Ασημένιο μετάλλιο στην κορίνα ο Κωσταντινίδης


Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης κατέκτησε ακόμα ένα μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς του Ρίο και χάρισε στην ελληνική αποστολή το 9ο στους φετινούς Αγώνες. 

Ο Έλληνας πρωταθλητής με βολή στα 33,69μ. πήρε το ασημένιο μετάλλιο στην ρήξη κορίνας, ενώ το χρυσό κατέκτησε ο Πολωνός Ματσέι Σότσαλ με 33,91 μέτρα. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Βρετανός Στίβεν Μίλερ με βολή στα 31,93 μέτρα.

Να σημειώσουμε ότι ο Θανάσης Κωνσταντινίδης είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο και στην σφαίρα. 

Στην ρήψη κορίνας συμμετείχαν και οι Νίκος Γονιός και Δημήτρης Ζησίδης που κατετάγησαν 5ος και 6ος αντίστοιχα με 27,26 και 22,24 μέτρα.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ξεκινούν οι εγγραφές στο Λύκειο Ελληνίδων Άργους


«Το ορκίζομαι στις ρυτίδες μου» και στο Άργος


Την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου της δημοσιογράφου Δέσποινας Σωτηροπούλου με τίτλο «Το ορκίζομαι στις ρυτίδες μου».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2015 και σήμερα βρίσκεται ήδη στην δεύτερη έκδοσή του. Τα έσοδα από την βραδιά θα διατεθούν για την ενίσχυση της οικογένειας του μικρού Κωνσταντίνου Τσίμπου. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Βάνα Πεφάνη και Δημήτρης Τσέλιος ενώ θα συντονίσει ο εκδότης Σάββας  Καλεντερίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο πραγματεύεται τον έρωτα και τον θάνατο μέσα από οκτώ ανθρώπινες καταγραφές.

Σε κάθε κεφάλαιο κι ένα όνομα.

Επτά γυναίκες κι ένας άντρας.

Κοντά τους κι ένας παρατηρητής. Ένας εξομολογητής. Ένας μάρτυρας. Που κι αυτός, με την σειρά του, φοβάται, χαίρεται, δειλιάζει, τολμά, κλαίει, γελά, πονά, αμφισβητεί, πιστεύει.

Ένας παρατηρητής, με ζωή δανεική.

Από τις ζωές των άλλων.

Σε κάθε κεφάλαιο κι ένα ρήμα, που εκπροσωπεί το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται. Εκφράζει το μοτίβο της δικής του διαδρομής. Σκιαγραφεί τον διαφορετικό ψυχισμό. Φωτογραφίζει την άλλη… ματιά.

Κι αλήθεια…. Που πάνε οι ψυχές όταν φεύγουν; Το αναπάντητο ερωτηματικό.

Κι αλήθεια… Γιατί με τον έρωτα νομίζουμε πως θα ξορκίσουμε τον θάνατο;

Που συναντιούνται… ο έρωτας κι ο θάνατος;

Υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο;

Ότι βιώνουμε είναι αληθινό ή μας ξεγελά η πλάνη;

Κι αυτό το… σώμα, ποια έκφραση να διαλέξει για να φανερωθεί;

Κι εκείνη η… ψυχή, ποια μορφή να πάρει για να αποκαλυφθεί;

Τα ερωτηματικά επιδέχονται όλες τις ερμηνείες.

Το συμπέρασμα παραμένει ίδιο.

Ένας είναι ο δρόμος.

Αυτός που πρέπει να κάνουμε.

Κι αυτό, δεν αλλάζει.



ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Γιορτή Ντομάτας στην Κανδήλα


Για 6η χρονιά η τοπική κοινότητα Κανδήλας της ΔΕ Λεβιδίου του Δήμου Τρίπολης θα διοργανώσει την γιορτή ντομάτας την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου.

Στην Κανδήλα οι παραγωγοί καλλιεργούν πάνω από 300 στρέμματα ντομάτας τον χρόνο. Άλλωστε το χωριό φημίζεται σε όλη την Πελοπόννησο για την εξαιρετική ποιότητα ντομάτας που εξάγει. 


Οι παραγωγοί δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα, ενώ οι ντομάτες εξάγονται στις περισσότερες περιοχές της Αρκαδίας, δυστυχώς όμως χωρίς ονομασία προέλευσης αφού η κάθε περιοχή «βαφτίζει» την ντομάτα της Κανδήλας και με διαφορετικό όνομα.

Στον κόσμο που θα βρεθεί στην γιορτή ντομάτας στην Κανδήλα θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα με βάση την ντομάτα και θα ακολουθήσει γλέντι με τους: Φυλιώ Πυργάκη - Γιώργο Μπέκιο - Γιάννη Κατσίγιαννη - Τζένη Κατσίγιαννη - Δήμητρα Μπέκιου

Κλαρίνο: Κώστας Αριστόπουλος - Δημήτρης Παπαγεωγίου.



Διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Διάλεξη με θέμα «Η Κοίμησις της Θεοτόκου - Αγιογραφικές απεικονίσεις βυζαντινών εκκλησιών της Καππαδοκίας» θα δοθεί στο αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Ομιλήτρια στη διάλεξη, που οργανώνει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι η δρ. Φερντά Μπαρούτ - Κεμιρτλέκ, επισκέπτρια επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Anadolu.


ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

3ος ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ 2016 – ”ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΚΑΝΙΟ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΝΟ”


Τοποθεσία: Νέα Κίος, Αργολίδας

Ημερομηνία: 17 Σεπτεμβρίου 2016

Ώρα εκκίνησης: 17:30 για τα 5.000μ, 17:45 μ.μ. για τους δρομείς 11.000μ, 18:00 για περιπατητές 11.000μ και 18:15 για τα παιδιά στον αγώνα 2000μ.

Απόσταση: 11.000 μέτρα για δρομείς και περιπατητές, 5.000 μέτρα (νέο αγώνισμα) για ηλικίες από 12 ετών και άνω και 2.000 μέτρα για παιδιά.

Διοργανωτές: Δ.Κ. Νέας Κίου, Δήμος Άργους-Μυκηνών,  Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας και ΣΕΓΑΣ Ανατολικής Πελοποννήσου.

Περιγραφή διαδρομής: Tα 8 χλμ σε παρόχθιο χωματόδρομο του Ερασίνου ποταμού, τα υπόλοιπα 3 χλμ σε άσφαλτο στην παραλιακή οδό του Αργολικού Κόλπου. Τα 5 χλμ θα πραγματοποιηθούν σε τμήμα της μεγάλης διαδρομής.

Τροφοδοσία: Θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας στο 5χλμ., στο 7,5χλμ. και στον τερματισμό.

Χρονικό Όριο Αγώνα: Οι δρομείς θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον αγώνα σε 150 λεπτά. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινούνται με δική τους ευθύνη.

Κατηγορίες:
α) Ανδρών-Γυναικών: 18-30, 31-45, 46-60 και >60 για τον αγώνα των 11.000μ (δρομείς).
β) 3 πρώτοι άνδρες και 3 πρώτες γυναίκες γενικής για τον αγώνα των 5.000μ.
γ) Αγοριών: Δημοτικού, Γυμνασίου για τον αγώνα των 2000μ.
δ) Κοριτσιών: Δημοτικού, Γυμνασίου για τον αγώνα των 2000μ.
ε) Πρώτος/η κάτοικος Nέας Κίου στον αγώνα των 11.000μ.

Παραλαβή Αριθμών: Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται, έως και μια ώρα πριν την εκκίνηση, στο χώρο της αφετηρίας για την παραλαβή των αριθμών. Αριθμοί θα δίνονται και την παραμονή του αγώνα από 19:00-21:00 στο παλαιό δημαρχείο Νέας Κίου.

Οι περιπατητές και τα παιδιά θα δηλωθούν μιάμιση ώρα πριν την εκκίνηση, στο χώρο της εκκίνησης του αγώνα.

Ειδικά για τους ανήλικους που θέλουν να συμμετέχουν στα 11.000μ. ή στα 5.000μ απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του γονέα! Δεν θα γίνονται δεκτές συμμετοχές χωρίς υπεύθυνη δήλωση!

Διευκρινίζεται πως η ηλεκτρονική χρονομέτρηση του αγώνα θα αφορά μόνο τους δρομείς.

Έπαθλα: Ο πρώτος της γενικής αντρών και η πρώτη της γενικής γυναικών όπως και ο/η πρώτος/η των κατηγοριών στα 11.000μ, o πρώτος και η πρώτη στα 5000μ και ο πρώτος και η πρώτη στα 2000μ θα λάβουν κύπελλο, οι δεύτεροι και τρίτοι μετάλλιο. Οι πρώτοι της γενικής δε θα βραβευτούν στις κατηγορίες τους. Σε όλους τους τερματίσαντες δρομείς θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο. Στους περιπατητές θα δοθεί δίπλωμα. Φέτος θα δοθεί κύπελλο και στον πρώτο/η κάτοικο της Νέας Κίου που θα τερματίσει στα 11.000μ.

Κατάθεση δηλώσεων - προθεσμία: Προθεσμία υποβολής δηλώσεων ορίζεται η Τετάρτη 14/09/2016.

Κόστος συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

Πληροφορίες: 6932267821 Νίκος Σιαχάμης & 6944679601 Αχιλλέας Μπαντανάς 

Ο αγώνας θα υποστηριχτεί υγειονομικά από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αργολίδας και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Αργολίδας. 
Σημαντική Υποστήριξη στον Αγώνα θα παρέχουν οι Φίλοι Μοτοσικλέτας Αργολίδας (ΦΙΛΜΑ), το 1ο Σώμα Προσκόπων Άργους, η Τροχαία Άργους καθώς και οι τοπικοί Σύλλογοι της Δ.Κ. Νέας Κίου.

Οργανωτική Επιτροπή: Αχιλλέας Μπαντανάς (Αντιδήμαρχος Δ. Άργους-Μυκηνών), Ηλίας Χατζηγεωργίου (Αντιδήμαρχος Δ. Άργους-Μυκηνών), Νίκος Μουτάφης (Πρόεδρος Δ.Κ. Νέας Κίου), Δημ. Βύρλας (Πρόεδρος Μαραθωνοδρόμων Δρομέων Αργολίδας).



Αίτηση Εγγραφής

https://results.chronolog.gr/registration.aspx?h=b5d37228b417eca8a2d792f081b64664

Στον αγώνα κάθε αθλητής συμμετέχει με δική του ευθύνη. Οι αγωνιζόμενοι συναινούν στη λήψη φωτογραφιών για χρήση στον Τύπο.




Η ιστορία ενός 89χρονου παγωτατζή και το πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης


Ο 89χρονος Φιντέντσιο Σάντσες, αναγκάστηκε να αναστείλει τη συνταξιοδότηση του εφέτος το καλοκαίρι και να συνεχίζει να εργάζεται, καθώς η κόρη του πέθανε και ανέλαβε την επιμέλεια των παιδιών της.

Ο κ. Σάντσες είναι παγωτατζής. Ένας περαστικός, ο οποίος είδε τον ηλικιωμένο άνδρα να αγωνίζεται να σπρώξει το καροτσάκι του, δημιούργησε μια σελίδα για τη συγκέντρωση χρημάτων στο GoFundMe.

Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 200.000 δολάρια.

Παρά τη δημοσιότητα που έχει λάβει το θέμα, ο κ. Σάντσες λέει ότι, δεν σκοπεύει να σταματήσει να εργάζεται.

Ο 89χρονος πουλά παγωτά στο Little Village, μία περιοχή κοντά στο Ιλινόις, εδώ και 23 χρόνια.

Η σύζυγός του, η οποία πουλούσε και αυτή παγωτά-γρανίτα, αναγκάστηκε να σταματήσει το καλοκαίρι, λόγω προβλημάτων υγείας.

«Είπαμε και τώρα τι θα κάνουμε; Πρέπει να πληρώσουμε τους λογαριασμούς» δήλωσε ο ηλικιωμένος άνδρας στο ABC News.

Ο κ. Σάντσες τότε αποφάσισε πως έπρεπε να ξεσκονίσει το καροτσάκι του και να βγει για άλλη μία φορά στους δρόμους για να βοηθήσει τη σύζυγό του και τα εγγόνια του.

«Ξυπνάω νωρίς το πρωί και εργάζομαι όλη μέρα μέχρι τις 8 το βράδυ» δήλωσε.

«Ράγισε η καρδιά μου όταν είδα αυτό τον άνδρα που κανονικά θα έπρεπε να απολαμβάνει τα οφέλη της συνταξιοδότησης» έγραψε ο Joel Cervantes Macias, ο άνθρωπος που ξεκίνησε τον διαδικτυακό έρανο.

Ο Macias, που διευθύνει ένα μεξικανικό εστιατόριο αγόρασε παγωτά αξίας 50 δολαρίων από τον ηλικιωμένο.

Αμέσως μετά, ανέβασε την φωτογραφία του στο Facebook με το σχόλιο «Σέβομαι αυτό το άτομο στο μέγιστο».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η φωτογραφία είχε τεράστια ανταπόκριση.

Ο Macias είπε πως αποφάσισε να ξεκινήσει τον διαδικτυακό έρανο «Ανακούφιση για τον Φιντέντσιο» με την ελπίδα να συγκεντρώσει 3.000 δολάρια.

Ο στόχος ξεπεράστηκε σε λιγότερο από μία ώρα.

Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, η σελίδα είχε συγκεντρώσει πάνω από 201.000 δολάρια.



ΠΗΓΗ: BBC

Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ Νέας Κίου (Μπάσκετ) συνεχίζει την προετοιμασία του με φιλικά παιχνίδια...


Συνεχίζει την προετοιμασία της στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Κίου η ομάδα του ΑΡΓΟΝΑΥΤΗ, ώστε να είναι έτοιμη με την έναρξη του πρωταθλήματος της Α1 Ε.Σ.Κ.Α-Κ.

Στα πλαίσια λοιπόν της προετοιμασίας, προγραμματίστηκαν τα παρακάτω φιλικά παιχνίδια για το Σεπτέμβριο:

14/9 ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΣΤΡΟΥΣ (ώρα αγώνα 20:30)
17/9 ΛΟΥΤΡΑΚΙ (ώρα αγώνα 17:00)
25/9 ΔΑΦΝΗ ΔΑΦΝΙΟΥ (ώρα αγώνα 17:00)

Στην Τρίπολη τo Πανελλήνιο Συνέδριο για τις οικονομικές και νομικές παραμέτρους του Ελληνικού Τουρισμού


Το 4o Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: "Οικονομικές και Νομικές Παράμετροι του Ελληνικού Τουρισμού" θα πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 15 έως 17 Σεπτεμβρίου 2016  στο Μαλλιαροπούλειο Δημοτικό Θέατρο στην Τρίπολη.

Συνδιοργανωτές αυτού του πολύ σημαντικού συνεδρίου είναι το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το  Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Τρίπολης, η Ένωση Αστικολόγων  και η Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας.

Συμπαραστάτες και χορηγοί του συνεδρίου είναι η ΠΕ Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο Δήμος Τρίπολης και οι Εκδόσεις Σάκκουλα Α.Ε.

Γενικές Πληροφορίες: Δήμητρα Ψυχογιού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολή Οικονομίας Διοίκησης και Πληροφορικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2710230128 και 2710230123, 
e-mail: dpsihog@uop.gr

Έκθεση για τον Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» στην Τρίπολη


Η Έκθεση ιστορικού υλικού που διοργανώνει το Ίδρυμα ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ με τίτλο «Από τον Ανένδοτο στην  Αλλαγή» θα παρουσιασθεί στην Τρίπολη από τις 16 έως τις 19 Σεπτεμβρίου...

Η έκθεση θα στεγασθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

Πρόκειται για μια ιστορική αναδρομή μέσα από κείμενα, φωτογραφίες, χειρόγραφες επιστολές, αποσπάσματα από ομιλίες των Ανδρέα και Γεωργίου Παπανδρέου  και άλλο ανέκδοτο υλικό που διαμορφώνουν  ένα ιστορικό μωσαϊκό  μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας και των αγώνων του ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας και τις αλλαγές μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης.

Στην Έκθεση, ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά, αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα.

Αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεών του και δηλώσεις του για του δημόσιο χρέος.

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Σκοπός της Έκθεσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου που εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον θάνατο του, είναι να ανακαλέσουν οι παλαιότεροι στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να «ανακαλύψουν» μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Παράλληλα σκοπός της Έκθεσης είναι να θυμίσει την προσφορά και το έργο ενός πολιτικού που έβαλε έντονη την σφραγίδα του στην πρόσφατη ιστορία του τόπου και να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής και συνάμα αποτελεσματικής πρότασης που θα οδηγεί και πάλι στην συγκρότηση μιας προοδευτικής πλειοψηφίας των κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού.

Είσοδος είναι ελεύθερη σε όλους τους πολίτες.


ΠΗΓΗ: arcadiaportal.gr

Ξεκινά η οδηγική χρονιά για το ΣΕΟ Τρίπολης


Πρόσκληση του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού - Τοπικό Τμήμα Τρίπολης :

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 5 μ.μ. στην εστία μας (πλάι Πνευματικού Κέντρου), το Τοπικό Τμήμα Τρίπολης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού ξεκινά τη νέα οδηγική χρονιά.

Θα ήθελες να είσαι στην παρέα μας;

Έλα να μας γνωρίσεις από κοντά!

Σ.Ε.Ο Τ.Τ. Τρίπολης

Tμήματα χορού και ζωγραφικής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίου Άστρους


O Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίου Άστρους  για την περίοδο 2016-2017 θα λειτουργήσει  τα κάτωθι τμήματα:

-Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού και Εργαστήρι Ζωγραφικής για ενήλικες
Πληροφορίες –  εγγραφές: τηλ. 6937287054 (Τζωρτζίνα Κωστοπούλου)
Έναρξη μαθημάτων:  Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

-Τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών για παιδιά και για ενήλικες
Πληροφορίες –  εγγραφές: τηλ. 6981305068 (Μαρία Κρεμμύδα-Σκαρμούτσου)
Έναρξη μαθημάτων: Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

-Tumbao,Tumbao kids, Pilates, Pilates 50+ και Τμήμα χορού με λατινοαμερικάνικους και ευρωπαϊκούς χορούς με έμφαση στους παραδοσιακούς χορούς της Κούβας και της Καραϊβικής.
Πληροφορίες –  εγγραφές: τηλ. 6977015296 (Ματίνα Φούφα) και 6947008363  (Ίρις Παπουτσά)
Έναρξη μαθημάτων: Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Αναλυτικά:

Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα (οι μέρες θα καθοριστούν ανάλογα με τα τμήματα) απογευματινές ώρες. Διάρκεια 90΄
Στα τμήματα αυτά οι μαθητές  έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με ποικίλα υλικά ζωγραφικής, να  γνωρίσουν  διαφορετικές τεχνικές, να  αναπτύξουν τη δική τους εικαστική γλώσσα, να  χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους, να δημιουργήσουν το δικό τους ατομικό ή ομαδικό έργο.
Τα μαθήματα γίνονται υπό την καθοδήγηση της ζωγράφου πτυχιούχου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Τζωρτζίνας Κωστοπούλου.

Εργαστήρι Ζωγραφικής για ενήλικες.
Στο τμήμα ζωγραφικής για ενήλικες μπορούν να συμμετέχουν όλοι εκείνοι που αγαπούν τη ζωγραφική. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη) απογευματινές ώρες διάρκειας 90΄.Το συγκεκριμένο τμήμα απευθύνεται σε άτομα που είτε είναι αρχάριοι είτε είναι προχωρημένοι. Οι μαθητές ζωγραφίζουν με διάφορα υλικά   (μολύβι, κάρβουνο, ακρυλικά, λάδι κλπ), διδάσκονται  σχέδιο, σύνθεση,  προοπτική και χρώμα,  μέσα από μια σειρά ασκήσεων.
Τα μαθήματα γίνονται υπό την καθοδήγηση της ζωγράφου πτυχιούχου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Τζωρτζίνας Κωστοπούλου.

Τμήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών για παιδιά (ηλικίας άνω των 4 ετών) και
Τμήμα ελληνικών παραδοσιακών χορών ενηλίκων.

Τμήματα α)Τumbao ενηλίκων, β) Tumbao kids, γ) Pilates, δ)Pilates 50+ και ε) Τμήμα Χορού με λατινοαμερικάνικους και ευρωπαϊκούς χορούς με έμφαση στους παραδοσιακούς χορούς της Κούβας και της Καραϊβικής, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού κ. Ίριδας Παπουτσά.

Λίγα ενημερωτικά στοιχεία για τα τμήματα αυτά:
α) Τumbao χορευτική γυμναστική (αερόβια άσκηση σε συνδυασμό με χορευτικές κινήσεις) περιλαμβάνει ξένη κυρίως μουσική ακολουθώντας μια σειρά από μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις που γυμνάζουν μυϊκές ομάδες του σώματος διασκεδάζοντας.
β) Tumbao kids
γ) Pilates Το τμήμα διδάσκει στον ασκούμενο να χρησιμοποιεί το μυαλό για να κοντρολάρει τους μυς του σώματός του. Σκοπός του Pilates είναι η ενδυνάμωση των μυών της σπονδυλικής στήλης, η ευθυγράμμιση αυτής, αλλά και η επίτευξη της σωστής αναπνοής. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ασκήσεις Αναπνοής (ολοκληρωμένη και βαθειά εισπνοή και εκπνοή με σκοπό την οξυγόνωση των μυών και την αποσυμφόρηση των ώμων και του αυχένα από την ένταση), Κεντροποίησης/Σταθεροποίησης (κάθε κίνηση ξεκινάει από το “κέντρο” μας, ο Pilates ονόμασε τους κεντρικούς μυς της κοιλιακής χώρας και τους γύρω από αυτήν Powerhouse), Συγκέντρωση (η απόλυτη συγκέντρωση κατά την διάρκεια της κίνησης έχει ως αποτέλεσμα την εκτέλεση της άσκησης με την περισσότερη δυνατή ακρίβεια), Έλεγχος (σύμφωνα με τον Pilates, κατά την εκτέλεση των ασκήσεων το μυαλό καθοδηγεί απόλυτα τις κινήσεις των μυών), Ακρίβεια (κάθε κίνηση γίνεται με λεπτομέρεια και ακρίβεια), Ροή (η ροή της κίνησης και η αρμονική μετάβαση ανάμεσα στις ασκήσεις επιτυγχάνει βαθιά ενδυνάμωση των μυών και βελτίωση της αντοχής).
δ) Pilates 50+ ειδικό ασκησιολογιο προσαρμοσμένο στο ηλικιακό φάσμα από 50ετων και άνω.
ε) Επίσης για πρώτη φορά φέτος θα λειτουργήσει Τμήμα Χορού, το οποίο θα είναι μεικτό (άνδρες/γυναίκες) και στο οποίο θα διδάσκονται λατινοαμερικανικοί και ευρωπαϊκοί χοροί με έμφαση στους παραδοσιακούς χορούς της Κούβας και της Καραϊβικής, όπως  Salsa, salsa rueda, merenque, batchata,  kizomba, reggeaton, rumba, cha cha cha.


ΠΗΓΗ: astrosnews.gr

Τροχονόμοι μοίρασαν φυλλάδια σε μαθητές σε Άργος και Ναύπλιο


Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, χθες (12.9.2016), διανεμήθηκαν από ένστολο προσωπικό της Τροχαίας, σε Δημοτικά Σχολεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.

Στην Αργολίδα διανεμήθηκαν φυλλάδια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άργους, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου και στο 1 Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου. Παράλληλα παραδόθηκε στις διευθύνσεις όλων των σχολείων υλικό με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.

Η πρωτοβουλία αυτή που πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα. 



ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Εγγραφές για εθελοντές σαμαρείτες στο Ναύπλιο


Οι εγγραφές ξεκίνησαν στο Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ναυπλίου.

Κάνε αίτηση τώρα στην ιστοσελίδα samarites.gr. 

Εγγραφές Μέχρι 10 Οκτωβρίου.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε στο 697 742 5249 ή επισκεφθείτε τα γραφεία στο Ναύπλιο κάθε Τετάρτη 20:00-21:00 
(Νέες Εργατικές Κατοικίες - δίπλα από την παλιά Δημοτική Αστυνομία).

Γίνονται... σήμερα, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΚΙΟΝΙΑ 2016
Στυμφαλία, Κορινθίας
Τρίτη 13-09-2016
Τραγούδι: ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ & ΓΩΓΩ ΤΣΑΜΠΑ
Κλαρίνο: ΜΑΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 8ο Τσακώνικο Συνέδριο


Το 8ο Τσακώνικο Συνέδριο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις εργασίες του την περασμένη Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016, με την καταληκτήρια συνεδρία του να πραγματοποιείται στην ιστορική πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, τον Πραστό.

Ήταν κατά γενική ομολογία ένα παραγωγικότατο Συνέδριο όπου 49 εισηγητές παρουσίασαν σπουδαίες έρευνες, προτάσεις και εισηγήσεις, χωρίς να λείψουν και κάποιες αμφισβητήσεις, που πάντα είναι καλοδεχούμενες, αφού ως γνωστόν η αμφισβήτηση είναι η κινητήρια δύναμη της επιστήμης και χάρη σε αυτήν προχωράει και παράγεται γνώση.




Ζώδια σήμερα 13 Σεπτεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Σήμερα εσείς θα ορίσετε τις εξελίξεις φίλοι μου Κριοί, η κατεύθυνση που θα πάρουν οι επαφές σας θα εξαρτηθεί καθαρά από τις διαθέσεις σας. Με τον  Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή και τετράγωνο με τον Άρη, προσοχή στην επικοινωνιακή τακτική που θα ακολουθήσετε , ανεξέλεγκτη θα είναι η ανταγωνιστική σας διάθεση, καλό θα είναι να μην πέσετε σε σκληρές ή αθέμιτες πράξεις. Νευρική και εξουσιαστική θα είναι η στάση σας, δεν θα λείψουν οι κόντρες, το νου σας να μην χαλάσετε συμφωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

ΤΑΥΡΟΣ
Φίλοι μου Ταύροι, θα βρείτε τη δύναμη να τραβήξετε ένα μεγάλο ‘χι’ σε ό,τι σας απογοήτευσε. Παίρνετε απόφαση να απαλλαγείτε από αποτυχημένες σχέσεις, θα διαγράψετε πρόσωπα, θα βγείτε από τη στασιμότητα. Σε αυτή την καθοριστική σας απόφαση θα σας βοηθήσει ένα γοητευτικό άτομο που θα αποτελέσει νέα γνωριμία και θα σας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξετε τη ζωή σας.  Η μεταξύ σας έλξη θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για πιο στενές και προσωπικές επαφές, με αποτέλεσμα σιγά σιγά να ανοιχτεί προοπτική σταθερής ερωτικής σχέσης.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα με τον  Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή και τετράγωνο με τον Άρη, θα σας δώσω τη συμβουλή να μην τρέξετε τα επαγγελματικά σας βήματα, δεν θα υπάρξει άμεση επιτυχία στις διαπραγματεύσεις σας, αποφύγετε συμφωνίες, συμβόλαια, τρενάρετε όσο μπορείτε τις συζητήσεις σας. Θερμή και ερωτική θα είναι η στάση σας, θα έχετε την ανάγκη να περάσετε σε ειλικρινείς διαλόγους, ωστόσο αν επιθυμείτε οριστικό ξεκαθάρισμα καλό θα είναι να μην βγάλετε ανυπόμονη στάση, θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε θέματα δεσμεύσεων ή τελεσιδίκων υποσχέσεων. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Δεν θα λείψουν οι διαφωνίες ίσως και οι απρόοπτες ρήξεις, με τον  Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή προσοχή στους διαλόγους που θα έχετε με συναδελφικά σας πρόσωπα. Για σήμερα τουλάχιστον το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε συζητήσεις γύρω από οικονομικά θέματα, μην παρασυρθείτε από θυμούς, χαλιναγωγείστε τον εκνευρισμό που θα σας προκαλέσει συγκεκριμένο πρόσωπο. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία και εξάγωνο με τον Κρόνο, ενδέχεται να εμφανιστεί πρόσωπο που θα σας ανοίξει καινούργια επαγγελματική συνεργασία. 

ΛΕΩΝ
Ίσως κάποιοι εκνευρισμοί να σας ρίξουν τη διάθεση, ο Ήλιος σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή και τετράγωνο με τον Άρη, θα σας κάνει ευέξαπτους, οξύθυμους, και αρκετά νευρικούς. Θα εμφανίσετε πείσμα και εμμονή γι αυτό θα υπάρξει το ενδεχόμενο να μπλεχτείτε σε λεκτικές συγκρούσεις, αποφύγετε τις ακραίες αντιδράσεις. Σήμερα θα αναζητήσετε κυριαρχία τόσο σε επαγγελματικά θέματα όσο και σε ερωτικά.  Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία θα υπάρξουν κοινωνικές συναντήσεις, ένα συγκεκριμένο πρόσωπο θα σας κάνει πρόταση που θα είναι δημιουργική και συμφέρουσα. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Με τον Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή και τετράγωνο με τον Άρη, το νου σας στην έκταση που θα πάρει μια επαγγελματική ή συναδελφική σας διαφωνία. Προσοχή στις διαπραγματεύσεις σας, ενδεχομένως στις συζητήσεις σας να ειπωθούν αιχμηρές κουβέρτες που μετά θα είναι δύσκολο να αναιρεθούν. Οι αντιδράσεις σας θα είναι κάπως ορμητικές, δεν θα λείψει η επιθετικότητα στη στάση σας, μειωμένη ίσως και ανύπαρκτη θα είναι η εγκράτεια σας. Η μέρα δεν ενδείκνυται για οικονομικές και νομικές συμφωνίες. 

ΖΥΓΟΣ
Θα σας απασχολήσει πολύ έντονα μια συζήτηση ή μια διαφωνία πάνω σε εργασιακό ζήτημα, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο της οριστικής ρήξης, καλό θα είναι να χειριστείτε την κατάσταση με διπλωματία. Με τον Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή θα υπάρξουν αντιπαλότητες, σας συμβουλεύω οι αποφάσεις σας να μην παρθούν υπό συνθήκες εκνευρισμού. Ελκυστικό θα είναι το παρουσιαστικό σας, εκτιμήστε την προσοχή που θα σας δώσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, δείξτε το απαιτούμενο ενδιαφέρον θα υπάρξει προοπτική σχέσης. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Με τον  Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή και τετράγωνο με τον Άρη, αποφύγετε πράξεις ξεκαθαρίσματος ή τελικών αποτελεσμάτων. Σήμερα μην εμπλακείτε σε συζητήσεις που θα απαιτούν οριστικό ξεκαθάρισμα γιατί θα πέσετε σε αδιέξοδο.  Καλό θα είναι να μην δώσετε υποσχέσεις, ερωτικές ή επαγγελματικές, θα προκύψουν δυσκολίες που ενδεχομένως να σας εκθέσουν. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία και εξάγωνο με τον Κρόνο,  η διάθεση σας θα είναι αρκετά κοινωνική, αξιοποιήστε την νέα γνωριμία που θα προκύψει.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Σήμερα δεν θα είναι καλή μέρα για εποικοδομητικές επαφές. Με τον Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή, σε περίπτωση που βρίσκεστε σε στάδιο επαγγελματικών διαπραγματεύσεων ή γίνονται συζητήσεις για κάποια αγοροπωλησία, προσπαθήστε να το αναβάλετε, η επικοινωνία σας δεν θα είναι ομαλή , αποφύγετε κλείσιμο συμφωνιών. Ένα πρόσωπο με θερμό ερωτικό ενδιαφέρον για εσάς θα προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σας, καλό θα είναι να μην αδιαφορήσετε. Με τη Σελήνη σε τρίγωνο με τον Δία και εξάγωνο με τον Κρόνο, θα λάβετε πρόταση για συνάντηση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με τον Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή και τετράγωνο με τον Άρη, θα εμφανιστείτε κάπως οξύθυμοι, αντιδραστικοί και απόλυτοι ως προς τις απόψεις σας, επιρρεπείς θα είστε σε κόντρες και λεκτικές επιθέσεις. Αντιφάσεις και αντιθέσεις θα υπάρξουν στα λόγια σας, γεγονός που θα κάνει κάπως δύσκολη την επικοινωνία σας με τους τρίτους. Καλό θα είναι, για σήμερα τουλάχιστον, να αποφύγετε τις αναλυτικές συζητήσεις, μην αναλάβετε ρίσκα, τρενάρετε όσο μπορείτε επαγγελματικές διαπραγματεύσεις. Προτιμήστε τις ήρεμες και φιλικές παρέες, εκδηλώστε αυθόρμητα τον ερωτισμό σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Με τον Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή και τετράγωνο με τον Άρη, θα εμφανιστείτε κάπως οξύθυμοι, αντιδραστικοί και απόλυτοι ως προς τις απόψεις σας, επιρρεπείς θα είστε σε κόντρες και λεκτικές επιθέσεις. Αντιφάσεις και αντιθέσεις θα υπάρξουν στα λόγια σας, γεγονός που θα κάνει κάπως δύσκολη την επικοινωνία σας με τους τρίτους. Καλό θα είναι, για σήμερα τουλάχιστον, να αποφύγετε τις αναλυτικές συζητήσεις, μην αναλάβετε ρίσκα, τρενάρετε όσο μπορείτε επαγγελματικές διαπραγματεύσεις. Προτιμήστε τις ήρεμες και φιλικές παρέες, εκδηλώστε αυθόρμητα τον ερωτισμό σας.

ΙΧΘΥΣ
Με τον Ήλιο σε σύνοδο με τον ανάδρομο Ερμή και τετράγωνο με τον Άρη, συναισθηματικά θα είστε κάπως μπερδεμένοι, αντιδραστική θα είναι η στάση σας, η ανάγκη σας να διαφοροποιήσετε το κατεστημένο σας θα σας οδηγήσει σε ενέργειες ανατροπής.  Αποφύγετε την εμμονή στις πράξεις σας, προσοχή να μην δημιουργήσετε κλίμα εκνευρισμού, σε οικονομικά θέματα καλό θα είναι να μην φανείτε ασυμβίβαστοι. Στον ερωτικό σας τομέα καινούργιο πρόσωπο θα βάλετε στο ερωτικό σας στόχαστρο, ωστόσο προσοχή στον τρόπο προσέγγισης που θα επιλέξετε.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά με πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών στη Βόρεια Κρήτη και αυξημένες νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, με τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, καθώς επίσης στα ορεινά και πιθανόν στα δυτικά τμήματα της Πελοποννήσου, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 30 βαθμούς Κελσίου στη Βόρεια Ελλάδα, από 19 έως 29 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, από 14 έως 29 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 24 έως 27 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη (τοπικά στη Βόρεια Κρήτη η μέγιστη θα είναι τοπικά 2-3 βαθμούς υψηλότερη) και από 21 έως 28 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στο Κεντρικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα... σαν σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου


81: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τίτος, (Φλάβιος Σαβίνος Βεσπασιανός), 10ος στη σειρά διαδοχής. Έμεινε στην ιστορία για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. και την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα. (Γεν. 30/12/39)

1321: Πεθαίνει ο Ντάντε Αλιγκιέρι, ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης. («Θεία Κωμωδία»)



1503: Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του «Δαυίδ», του γλυπτού αριστουργήματός του.



1506: Πεθαίνει ο Αντρέα Μαντένια, ο σπουδαιότερος ζωγράφος της Βόρειας Ιταλίας του ΙΕ’ αιώνα, ο κρίκος της μετάβασης από τον μεσαίωνα στην ιταλική αναγέννηση.

1692: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών, ο Γάλλος Μισέλ ντε Μοντένι (Μοντένιος), πατέρας του δοκιμίου.

1759: Οι Άγγλοι νικούν τους Γάλλους κοντά στο Κεμπέκ κατά τη διάρκεια του επταετούς γαλλοβρετανικού πολέμου.

1788: Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ.


1819: Γεννιέται η Κλάρα Σούμαν, Γερμανίδα πιανίστρια και συνθέτρια. Από τις σημαντικότερες πιανιστικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα και σύζυγος του διακεκριμένου συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν. 




1826: Ο Μακρυγιάννης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στην Αθήνα. 


1829: Υπογράφεται η συνθήκη μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών, μετά τη μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας. Με τη συνθήκη, ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, καθίσταται ελεύθερη. 



1873: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως.

1898: Ο Χάνιμπαλ Γκούντγουιν πατεντάρει το φωτογραφικό φιλμ.

1899: Σκοτώνεται ο Χένρι Μπλις, ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώνεται σε τροχαίο στις ΗΠΑ.



1908: Γεννιέται ο μεγάλος θεατρικός δάσκαλος Κάρολος Κουν.

1909: Σε συνέλευση των "Νέων της Αιγύπτου" στη Γενεύη, διατυπώνεται η απαίτηση για αποχώρηση των Βρετανών από την Αίγυπτο.

1913: Η ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για την υπογραφή της ειρήνης καθότι, όπως ανακοινώνει στις Μεγάλες Δυνάμεις, με τις προτάσεις της Τουρκίας η Ελλάδα θα μεταβαλλόταν από νικήτρια σε ηττημένη. 



1915: Πεθαίνει ο Στέφανος Γρανίτσας, έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός από την Ευρυτανία. Πιο γνωστό έργο του είναι «Τα Άγρια και τα Ήμερα του Βουνού και του Λόγγου», το οποίο περιέχει μύθους από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής του σχετικούς με ζώα. (Γεν. 1880)

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας.

1916: Γεννιέται στη Ν. Ουαλία ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Ρόαλντ Νταλ. Πέθανε το 1990.

1916: Στο Τενεσί των ΗΠΑ παρουσία περίπου 2.500 ατόμων ο ιδιοκτήτης ενός τσίρκου κρεμά έναν ελέφαντα γιατί σκότωσε τον εκπαιδευτή του.

1922: Σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, 58 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, στην περιοχή Αλ Αζίζια.



1922: Μαύρη μέρα για τον ελληνισμό καθώς ο τουρκικός στρατός εισβάλει στη Σμύρνη και ξεκινά την σφαγή και τις καταστροφές.


1922: Γεννιέται η Ίμα Σουμάκ, τραγουδίστρια (σοπράνο) από το Περού, με απίστευτο εύρος φωνής, που ξεπερνούσε τις τέσσερεις οκτάβες.

1923: Ο γενικός διοικητής της Βαρκελώνης Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα Ορμπανέχα οργανώνει πραξικόπημα και σχηματίζει, με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ, στρατιωτική κυβέρνηση.

1924: Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ζαρ. Ο βραβευμένος με Γκράμι και Όσκαρ συνθέτης έγραψε μουσική για ταινίες όπως "Ο Λόρενς της Αραβίας", "Δόκτωρ Ζιβάγκο" και "Πέρασμα στην Ινδία".

1927: Γεννιέται ο πολιτικός Τζανής Τζανετάκης που διετέλεσε πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση του 1989.



1928: Ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, με επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

1931: Ισχυροί σεισμοί στην Εύβοια προκαλούν πανικό στους κατοίκους και σοβαρές ζημιές σε σπίτια.

1939: Ο Ιγκόρ Σικόρσκι κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

1940: Οι γερμανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.

1942: Αρχίζει η πολιορκία του Στάλινγκραντ από τη γερμανική Βέρμαχτ. Η αποτυχία των γερμανικών δυνάμεων να καταλάβουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών, που διήρκεσαν οι μάχες, ανέκοψε την πορεία τους προς τη Μόσχα.

1943: Βυθίζεται στη Σκιάθο, λόγω εμβολισμού του από γερμανικό πλοίο, το υποβρύχιο Λάμπρος Κατσώνης, με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο και πλήρωμα 32 ανδρών. 

1943: Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ εκλέγεται Πρόεδρος της Κίνας.

1943: Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν και καταστρέφουν το δημοτικό θέατρο της Κέρκυρας.

1944: Γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Ζακλίν Μπισέ. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως τον Φρανσουά Τριφό, τον Τζον Χιούστον, τον Τζορτζ Κιούκορ και τον Ρομάν Πολάνσκι.

1945: Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Ινδοκίνα.

1948: Γεννιέται ο Δημήτρης Νανόπουλος, έλληνας φυσικός και ακαδημαϊκός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως. Είναι ο τέταρτος θεωρητικός φυσικός όλων των εποχών σε αναφορές άλλων επιστημόνων στο έργο του, σύμφωνα με τη λίστα που συνέταξε το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

1950: Μετά την καταψήφιση στη Βουλή της Κυβέρνησης Βενιζέλου-Παπανδρέου, που είναι το επακόλουθο θυελλωδών τριήμερων κοινοβουλευτικών συζητήσεων, σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, με συνεργασία Λαϊκών και Παπανδρέου.

1952: Ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή ο εκλογικός νόμος περί πλειοψηφικού.

1953: Ο Νικίτα Χρουστσόφ γίνεται γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης.

1959: Ο πρώτος πύραυλος, σοβιετικής προέλευσης, φτάνει στο φεγγάρι, όπου τοποθετείται η σημαία της ΕΣΣΔ. Σε δηλώσεις του ο ακαδημαϊκός Λέονιντ Σέντοβ, επιβεβαιώνει ότι η ΕΣΣΔ δεν θα προβάλει εδαφικές αξιώσεις επί της Σελήνης!



1959: Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

1961: Ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο εκτοξεύεται από το Κέιπ Κανάβεραλ και τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Επιστρέφει εκτελώντας δοκιμαστική πτήση για την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή.

1963: Γεννιέται ο δημοσιογράφος και πολιτικός Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

1965: Ο μυθικός τρομπετίστας και τραγουδιστής της τζαζ, Λούις Αρμστρονγκ, κερδίζει το βραβείο Γκράμι.



1965: Οι Beatles κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Yesterday» και την ίδια μέρα λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».

1967: Γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής του στίβου και χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα και το Σίνδεϊ Μάικλ Τζόνσον.

1968: Η Αλβανία αφήνει το σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1969: Αντάρτες της Ερυθραίας κάνουν αεροπειρατεία σε αιθιοπικό αεροπλάνο, που μετέφερε 66 επιβάτες.

1970: Διεξάγεται ο πρώτος Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης. Από τους 126 αθλητές που ξεκινούν, τερματίζουν μόνο οι 55. Νικητής ο Γκάρι Μουρκ με χρόνο 2.31.38.

1971: Καταστέλλεται η ανταρσία στις φυλακές "Άττικα" της Ν. Υόρκης, μετά από συμπλοκές που κόστισαν τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

1971: Γεννιέται ο μεγάλος Κροάτης τενίστας Γκόραν Ιβανίσεβιτς.

1972: Στις ΗΠΑ, το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων καταθέτει μήνυση εναντίον του πρώην προέδρου του Συμβουλίου των Δημοκρατικών επειδή δημιουργεί θέμα για το Γουοτεργκέιτ.

1973: Στη Χιλή, το νέο δικτατορικό καθεστώς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα.

1973: Γεννιέται ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Φάμπιο Καναβάρο.

1979: Στη Γιουγκοσλαβία, τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώνονται και περισσότερα από 100 τραυματίζονται κατά τη σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι.

1982: Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας, τους δυο μαραθώνιους δρόμους, επί της κλασικής διαδρομής, κερδίζουν ο Ολλανδός Χέραρντ Μεϊμπούρ και η Πορτογαλέζα Ρόζα Μότα.




1986: Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

1987: Η κλοπή ενός ραδιενεργού αντικείμενου από νοσοκομείο της Γκοιάνα προκαλεί τον θάνατο αρκετών ατόμων τις επόμενες εβδομάδες.

1989: Ο τζόκεϊ Πατ Ντέι σπάει το ρεκόρ των περισσότερων νικών σε μια μέρα κερδίζοντας 8 από τις 9 κούρσες στο Arlington Park. Στην 9η τερματίζει δεύτερος.

1989: Στη Νότιο Αφρική πραγματοποιείται το μεγαλύτερο συλλαλητήριο κατά του Απαρτχάιντ με ηγέτη τον Ντέσμοντ Τούτου.

1990: Στην Κύπρο, λόγω λειψυδρίας, αποφασίζεται η ποινική δίωξη όσων σπαταλούν νερό.

1991: Η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ συμφωνούν να διακόψουν τον εφοδιασμό όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν.

1993: Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο τελευταίος Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1993: Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της PLO Γιασέρ Αραφάτ δίνουν μια ιστορική χειραψία μετά την συμφωνία για ειρήνευση και ανεξαρτητοποίησης της Παλαιστίνης.

1994: Στον Καναδά, το αυτονομιστικό Κόμμα του Κεμπέκ κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ.

1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία τα Σκόπια θα πρέπει να αλλάξουν τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας και να διευκρινίσουν ότι το σύνταγμά τους δεν υποκρύπτει διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο.

1996: Πεθαίνει σε ηλικία 25 ετών ο μουσικός της ραπ Τουπάκ Σακούρ.

1997: Στην Ινδία, κηδεύεται η Μητέρα Τερέζα, παρουσία υψηλών καλεσμένων.



1997: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Μητσιμπόνας. Ήταν 35 ετών.



1997: Πεθαίνει ο Ζορζ Γκεταρί, Λάμπρος Γούργου το πραγματικό όνομά του, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά ελληνικής καταγωγής, πρωταγωνίστησε επί μισό αιώνα στη μουσική σκηνή της Γαλλίας. (Γεν. 8/2/1915)

1999: 119 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στη Μόσχα.

2000: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης, της Ατλάντα και του Σίδνεϊ και χάλκινος της Αθήνας, Πύρρος Δήμας κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου σε άρθρο του περιοδικού "Τime" με τίτλο "Ολοκληρωτική Επίθεση".

2008: Στο Δελχί της Ινδίας μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σκοτώνουν 30 άτομα.



2014: Εκλογές, όχι γιατί βιάζεται να κυβερνήσει, αλλά «επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον του λαού», ζητά από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων». Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης», λέγοντας ότι «είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο». Χαρακτηριστική δήλωσή του: «Θα σκίσω το μνημόνιο μόλις εκλεγώ».