13.9.16

Άγιος Κορνήλιος


Ρωμαίος εκατόνταρχος, που προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό χάρη στο κήρυγμα του Αποστόλου Πέτρου (Πράξεις ι΄ 1-13). Η μνήμη του τιμάται από την εκκλησία κάθε χρόνο στις 13 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Κορνήλιος και Κορνηλία.

Μετά τη μεταστροφή του στον χριστιανισμό, ο Κορνήλιος δίδαξε τη νέα θρησκεία σε Φοινίκη, Κύπρο, Αντιόχεια και Έφεσο. Στη Σκήψη της Μυσίας χειροτονήθηκε επίσκοπος.

Η ομολογία πίστης στον χριστιανισμό και το ιεραποστολικό έργο του προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους ειδωλολάτρες. Έτσι, ο έπαρχος Δημήτριος τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο ναό των ειδωλολατρών, που εκείνη την ώρα ήταν κατάμεστος. Τον πίεσε δημόσια να αρνηθεί το Χριστό. Εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να διδάξει το Ευαγγέλιο σε όσους ήταν εκεί, και να προαναγγείλει ένα σεισμό, από τον οποίο δεν θα πάθαιναν τίποτα ο έπαρχος Δημήτριος, η γυναίκα του, και ο γιος του που ήταν μέσα στο ναό. 

Έτσι κι έγινε. Όσοι ήταν στο ναό σκοτώθηκαν, εκτός από την οικογένεια του Έπαρχου, τα μέλη της οποίας βαπτίστηκαν χριστιανοί.

Απολυτίκιο

Δικαιοσύνης διαπρέπων τοις έργοις, τον φωτισμόν της ευσεβείας εδέξω και αποστόλων σύμπονος εδείχθης αληθῶς· τούτοις κοινωνήσας γαρ, δι’ ενθέων καμάτων του Χριστού την σάρκωσιν ανέκραξας πάσι· μεθ' ων δυσώπει σώζεσθαι ημάς τους σε τιμώντας, παμμάκαρ Κορνήλιε.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου