13.9.16

Τα γεγονότα... σαν σήμερα Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου


81: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Τίτος, (Φλάβιος Σαβίνος Βεσπασιανός), 10ος στη σειρά διαδοχής. Έμεινε στην ιστορία για την κατάληψη της Ιερουσαλήμ το 70 μ.Χ. και την καταστροφή του Ναού του Σολομώντα. (Γεν. 30/12/39)

1321: Πεθαίνει ο Ντάντε Αλιγκιέρι, ο εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Δάντης. («Θεία Κωμωδία»)



1503: Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του «Δαυίδ», του γλυπτού αριστουργήματός του.



1506: Πεθαίνει ο Αντρέα Μαντένια, ο σπουδαιότερος ζωγράφος της Βόρειας Ιταλίας του ΙΕ’ αιώνα, ο κρίκος της μετάβασης από τον μεσαίωνα στην ιταλική αναγέννηση.

1692: Πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών, ο Γάλλος Μισέλ ντε Μοντένι (Μοντένιος), πατέρας του δοκιμίου.

1759: Οι Άγγλοι νικούν τους Γάλλους κοντά στο Κεμπέκ κατά τη διάρκεια του επταετούς γαλλοβρετανικού πολέμου.

1788: Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ.


1819: Γεννιέται η Κλάρα Σούμαν, Γερμανίδα πιανίστρια και συνθέτρια. Από τις σημαντικότερες πιανιστικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα και σύζυγος του διακεκριμένου συνθέτη Ρόμπερτ Σούμαν. 




1826: Ο Μακρυγιάννης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στην Αθήνα. 


1829: Υπογράφεται η συνθήκη μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών, μετά τη μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας. Με τη συνθήκη, ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, καθίσταται ελεύθερη. 



1873: Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως.

1898: Ο Χάνιμπαλ Γκούντγουιν πατεντάρει το φωτογραφικό φιλμ.

1899: Σκοτώνεται ο Χένρι Μπλις, ο πρώτος άνθρωπος που σκοτώνεται σε τροχαίο στις ΗΠΑ.



1908: Γεννιέται ο μεγάλος θεατρικός δάσκαλος Κάρολος Κουν.

1909: Σε συνέλευση των "Νέων της Αιγύπτου" στη Γενεύη, διατυπώνεται η απαίτηση για αποχώρηση των Βρετανών από την Αίγυπτο.

1913: Η ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για την υπογραφή της ειρήνης καθότι, όπως ανακοινώνει στις Μεγάλες Δυνάμεις, με τις προτάσεις της Τουρκίας η Ελλάδα θα μεταβαλλόταν από νικήτρια σε ηττημένη. 



1915: Πεθαίνει ο Στέφανος Γρανίτσας, έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός από την Ευρυτανία. Πιο γνωστό έργο του είναι «Τα Άγρια και τα Ήμερα του Βουνού και του Λόγγου», το οποίο περιέχει μύθους από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής του σχετικούς με ζώα. (Γεν. 1880)

1916: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το κίνημα της Εθνικής Άμυνας.

1916: Γεννιέται στη Ν. Ουαλία ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών Ρόαλντ Νταλ. Πέθανε το 1990.

1916: Στο Τενεσί των ΗΠΑ παρουσία περίπου 2.500 ατόμων ο ιδιοκτήτης ενός τσίρκου κρεμά έναν ελέφαντα γιατί σκότωσε τον εκπαιδευτή του.

1922: Σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, 58 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, στην περιοχή Αλ Αζίζια.



1922: Μαύρη μέρα για τον ελληνισμό καθώς ο τουρκικός στρατός εισβάλει στη Σμύρνη και ξεκινά την σφαγή και τις καταστροφές.


1922: Γεννιέται η Ίμα Σουμάκ, τραγουδίστρια (σοπράνο) από το Περού, με απίστευτο εύρος φωνής, που ξεπερνούσε τις τέσσερεις οκτάβες.

1923: Ο γενικός διοικητής της Βαρκελώνης Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα Ορμπανέχα οργανώνει πραξικόπημα και σχηματίζει, με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ, στρατιωτική κυβέρνηση.

1924: Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Μορίς Ζαρ. Ο βραβευμένος με Γκράμι και Όσκαρ συνθέτης έγραψε μουσική για ταινίες όπως "Ο Λόρενς της Αραβίας", "Δόκτωρ Ζιβάγκο" και "Πέρασμα στην Ινδία".

1927: Γεννιέται ο πολιτικός Τζανής Τζανετάκης που διετέλεσε πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση του 1989.



1928: Ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, με επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

1931: Ισχυροί σεισμοί στην Εύβοια προκαλούν πανικό στους κατοίκους και σοβαρές ζημιές σε σπίτια.

1939: Ο Ιγκόρ Σικόρσκι κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.

1940: Οι γερμανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα ανάκτορα του Μπάκινγχαμ.

1942: Αρχίζει η πολιορκία του Στάλινγκραντ από τη γερμανική Βέρμαχτ. Η αποτυχία των γερμανικών δυνάμεων να καταλάβουν την πόλη κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών, που διήρκεσαν οι μάχες, ανέκοψε την πορεία τους προς τη Μόσχα.

1943: Βυθίζεται στη Σκιάθο, λόγω εμβολισμού του από γερμανικό πλοίο, το υποβρύχιο Λάμπρος Κατσώνης, με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Βασίλη Λάσκο και πλήρωμα 32 ανδρών. 

1943: Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ εκλέγεται Πρόεδρος της Κίνας.

1943: Οι Γερμανοί βομβαρδίζουν και καταστρέφουν το δημοτικό θέατρο της Κέρκυρας.

1944: Γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Ζακλίν Μπισέ. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως τον Φρανσουά Τριφό, τον Τζον Χιούστον, τον Τζορτζ Κιούκορ και τον Ρομάν Πολάνσκι.

1945: Γαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Ινδοκίνα.

1948: Γεννιέται ο Δημήτρης Νανόπουλος, έλληνας φυσικός και ακαδημαϊκός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως. Είναι ο τέταρτος θεωρητικός φυσικός όλων των εποχών σε αναφορές άλλων επιστημόνων στο έργο του, σύμφωνα με τη λίστα που συνέταξε το αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

1950: Μετά την καταψήφιση στη Βουλή της Κυβέρνησης Βενιζέλου-Παπανδρέου, που είναι το επακόλουθο θυελλωδών τριήμερων κοινοβουλευτικών συζητήσεων, σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, με συνεργασία Λαϊκών και Παπανδρέου.

1952: Ψηφίζεται από την Ελληνική Βουλή ο εκλογικός νόμος περί πλειοψηφικού.

1953: Ο Νικίτα Χρουστσόφ γίνεται γενικός γραμματέας της Σοβιετικής Ένωσης.

1959: Ο πρώτος πύραυλος, σοβιετικής προέλευσης, φτάνει στο φεγγάρι, όπου τοποθετείται η σημαία της ΕΣΣΔ. Σε δηλώσεις του ο ακαδημαϊκός Λέονιντ Σέντοβ, επιβεβαιώνει ότι η ΕΣΣΔ δεν θα προβάλει εδαφικές αξιώσεις επί της Σελήνης!



1959: Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

1961: Ένα επανδρωμένο διαστημόπλοιο εκτοξεύεται από το Κέιπ Κανάβεραλ και τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Επιστρέφει εκτελώντας δοκιμαστική πτήση για την πρώτη αμερικανική επανδρωμένη αποστολή.

1963: Γεννιέται ο δημοσιογράφος και πολιτικός Θοδωρής Ρουσσόπουλος.

1965: Ο μυθικός τρομπετίστας και τραγουδιστής της τζαζ, Λούις Αρμστρονγκ, κερδίζει το βραβείο Γκράμι.



1965: Οι Beatles κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Yesterday» και την ίδια μέρα λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».

1967: Γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής του στίβου και χρυσός Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα και το Σίνδεϊ Μάικλ Τζόνσον.

1968: Η Αλβανία αφήνει το σύμφωνο της Βαρσοβίας.

1969: Αντάρτες της Ερυθραίας κάνουν αεροπειρατεία σε αιθιοπικό αεροπλάνο, που μετέφερε 66 επιβάτες.

1970: Διεξάγεται ο πρώτος Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης. Από τους 126 αθλητές που ξεκινούν, τερματίζουν μόνο οι 55. Νικητής ο Γκάρι Μουρκ με χρόνο 2.31.38.

1971: Καταστέλλεται η ανταρσία στις φυλακές "Άττικα" της Ν. Υόρκης, μετά από συμπλοκές που κόστισαν τη ζωή σε 42 ανθρώπους.

1971: Γεννιέται ο μεγάλος Κροάτης τενίστας Γκόραν Ιβανίσεβιτς.

1972: Στις ΗΠΑ, το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων καταθέτει μήνυση εναντίον του πρώην προέδρου του Συμβουλίου των Δημοκρατικών επειδή δημιουργεί θέμα για το Γουοτεργκέιτ.

1973: Στη Χιλή, το νέο δικτατορικό καθεστώς διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα.

1973: Γεννιέται ο Ιταλός ποδοσφαιριστής Φάμπιο Καναβάρο.

1979: Στη Γιουγκοσλαβία, τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώνονται και περισσότερα από 100 τραυματίζονται κατά τη σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι.

1982: Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Αθήνας, τους δυο μαραθώνιους δρόμους, επί της κλασικής διαδρομής, κερδίζουν ο Ολλανδός Χέραρντ Μεϊμπούρ και η Πορτογαλέζα Ρόζα Μότα.




1986: Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

1987: Η κλοπή ενός ραδιενεργού αντικείμενου από νοσοκομείο της Γκοιάνα προκαλεί τον θάνατο αρκετών ατόμων τις επόμενες εβδομάδες.

1989: Ο τζόκεϊ Πατ Ντέι σπάει το ρεκόρ των περισσότερων νικών σε μια μέρα κερδίζοντας 8 από τις 9 κούρσες στο Arlington Park. Στην 9η τερματίζει δεύτερος.

1989: Στη Νότιο Αφρική πραγματοποιείται το μεγαλύτερο συλλαλητήριο κατά του Απαρτχάιντ με ηγέτη τον Ντέσμοντ Τούτου.

1990: Στην Κύπρο, λόγω λειψυδρίας, αποφασίζεται η ποινική δίωξη όσων σπαταλούν νερό.

1991: Η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ συμφωνούν να διακόψουν τον εφοδιασμό όπλων στις αντιμαχόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν.

1993: Επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο τελευταίος Πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

1993: Στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Γιτζάκ Ράμπιν και ο ηγέτης της PLO Γιασέρ Αραφάτ δίνουν μια ιστορική χειραψία μετά την συμφωνία για ειρήνευση και ανεξαρτητοποίησης της Παλαιστίνης.

1994: Στον Καναδά, το αυτονομιστικό Κόμμα του Κεμπέκ κερδίζει τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη γαλλόφωνη επαρχία του Κεμπέκ.

1995: Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη η ενδιάμεση συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την οποία τα Σκόπια θα πρέπει να αλλάξουν τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας και να διευκρινίσουν ότι το σύνταγμά τους δεν υποκρύπτει διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας, ενώ η Ελλάδα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο.

1996: Πεθαίνει σε ηλικία 25 ετών ο μουσικός της ραπ Τουπάκ Σακούρ.

1997: Στην Ινδία, κηδεύεται η Μητέρα Τερέζα, παρουσία υψηλών καλεσμένων.



1997: Σκοτώνεται σε αυτοκινητιστικό ατύχημα ο ποδοσφαιριστής Γιώργος Μητσιμπόνας. Ήταν 35 ετών.



1997: Πεθαίνει ο Ζορζ Γκεταρί, Λάμπρος Γούργου το πραγματικό όνομά του, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά ελληνικής καταγωγής, πρωταγωνίστησε επί μισό αιώνα στη μουσική σκηνή της Γαλλίας. (Γεν. 8/2/1915)

1999: 119 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας στη Μόσχα.

2000: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Βαρκελώνης, της Ατλάντα και του Σίδνεϊ και χάλκινος της Αθήνας, Πύρρος Δήμας κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους αθλητές του κόσμου σε άρθρο του περιοδικού "Τime" με τίτλο "Ολοκληρωτική Επίθεση".

2008: Στο Δελχί της Ινδίας μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σκοτώνουν 30 άτομα.



2014: Εκλογές, όχι γιατί βιάζεται να κυβερνήσει, αλλά «επειδή αυτό επιτάσσει το συμφέρον του λαού», ζητά από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων». Ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας μέρες της νέας διακυβέρνησης», λέγοντας ότι «είναι συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο». Χαρακτηριστική δήλωσή του: «Θα σκίσω το μνημόνιο μόλις εκλεγώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου