2.7.16

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Κωφών Γυναικών


Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μπάσκετ, αναδείχθηκε η Εθνική ομάδα Κωφών Γυναικών, καθώς επικράτησε της Λιθουανίας στον τελικό με 52-41 και ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου!

Αφού ξεπέρασε στον ημιτελικό το εμπόδιο της Ιταλίας (56-46), η Εθνική Γυναικών έφτασε στον μεγάλο τελικό του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη και πανηγύρισε τον τίτλο κόντρα στην Λιθουανία.

Η ομάδα της Αθηνάς Ζέρβα έφτασε στην κορυφή πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Από την πλευρά της, η Εθνική Κωφών Ανδρών τερμάτισε στην πέμπτη θέση, νικώντας την Πολωνία με 69-54 στον αγώνα κατάταξης.


ΠΗΓΗ: filathlos.gr

Oι Κούροι στο μουσείο Αρχαίας Κορίνθου


Στις 13 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου θα γίνουν τα εγκαίνια της νέας αίθουσας που θα φιλοξενήσει τους μοναδικούς δίδυμους Κούρους της Τενέας.

Τα εγκαίνια θα κάνει ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Για πρώτη φορά θα εκτεθούν δημόσια οι κούροι κάτι που αναμένουμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο


Η 11η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου,  θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα
4 Ιουλίου 2016 και ώρα 4.00 μ.μ. στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης», με θέματα ημερήσιας διάταξης:

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δήμων Τρίπολης, Μεγαλόπολης και Βόρειας Κυνουρίας – ολοκληρωμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των πληγέντων.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου, Ευάγγελος Γιαννακούρας και Ηλίας Στρατηγάκος

Έγκριση 7ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οικονομικού έτους 2016.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος

Έγκριση απολογισμού και ισολογισμού οικονομικού έτους 2011 Περιφέρειας  Πελοποννήσου.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος

Έγκριση απολογισμού και ισολογισμού οικονομικού έτους 2012 Περιφέρειας  Πελοποννήσου.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος

Έγκριση απολογισμού και ισολογισμού οικονομικού έτους 2013 Περιφέρειας  Πελοποννήσου.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Άγγελος Παπαγγελόπουλος

Θέσπιση παγίων χορηγημάτων καθαριότητας για τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας B’εξαμήνου 2016
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πελοπίδας Καλλίρης.

Έγκριση τροποποίησης των ορίων της υφιστάμενης δημόσιας λατομικής περιοχής στη θέση «Κοκκινόβραχος» της ΤΚ Άνω Άμφειας της ΔΕ Θουρίας του Δήμου Καλαμάτας ΠΕ Μεσσηνίας.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Οι Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση και Περικλής Μαντάς.

Έγκριση 6ης τροποποίησης κατανομής πιστώσεων του έργου «ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΡΣΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΕΩΝ ΠΡΑΝΩΝ Π.Ε. ΑΡΚΑΔΙΑΣ» με κωδικό 2014ΕΠ52600012.
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευάγγελος Γιαννακούρας.


Αφιέρωμα στην αδελφοποίηση του Άργους με την Abbeville


Πριν 20 χρόνια με πρωτοβουλία ομάδας κατοίκων της Abbeville, συστάθηκε στην αδελφή πόλη ο σύλλογος Abbeville Argos Amitié με Πρόεδρο την Elizabeth Sacquépée (σημερινή Αντιδήμαρχο στον τομέα της  εκπαίδευσης). Η κίνηση αυτή και οι πολυάριθμες δραστηριότητες του συλλόγου από τότε μέχρι σήμερα  (ανταλλαγές παιδιών και νέων στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επισκέψεις ομάδων στην περιοχή, αλλά κυρίως η ελληνική εβδομάδα που διοργανώνει  κάθε χρόνο με σκοπό να γνωρίζουν οι κάτοικοι της Abbeville το Άργος και γενικότερα την Ελλάδα του χθες και του σήμερα)  συνιστούν την πραγμάτωση της έννοιας της αδελφοποίησης.

Ως ελάχιστο δείγμα ανταπόκρισης  στο ενδιαφέρον και την αλληλεγγύη των ανθρώπων του συλλόγου, και των συνεργαζόμενων φορέων, αλλά και με την πίστη πως οι σχέσεις των δύο πόλεων θα ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, διοργανώνεται αφιέρωμα γνωριμίας με την πόλη της Abbeville και τον σύλλογο Abbeville Argos Amitié σήμερα Σάββατο 2 Ιουλίου, 9 μ.μ., στον κήπο του Ωδείου.



ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Πρεμιέρα με πολύ κόσμο χθες στην Επίδαυρο


Για τη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί πλέον θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, ο Αριστοφάνης φαίνεται να έχει τη λύση. Τον πραγματικό πλούτο που υπάρχει στις ιδέες και τις αξίες.

Το εμβληματικό έργο του Αριστοφάνη επιχειρούν να ενσαρκώσουν επί σκηνής τρεις σπουδαίοι ηθοποιοί της σημερινής εποχής, ο Γιώργος Κιμούλης, ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, με την συνδρομή του Τάσου Γιαννόπουλου και του Αλμπέρτο Φάις.

Ο «Πλούτος» κατάφερε να γεμίσει χθες πάνω από τα 4/5 του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου στην πρεμιέρα, με την σημερινή παράσταση να φλερτάρει με sold out. 


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Με 21 πόλεις του εξωτερικού συνδέεται η Καλαμάτα


Tον προγραμματισμό των πτήσεων από και προς την Καλαμάτα για το μήνα Ιούλιο 2016 κοινοποίησε ο Δημήτρης Μανδηλάρης, αερολιμενάρχης του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». 

Οι διεθνείς συνδέσεις είναι πολλές, μεταξύ των οποίων εκείνες με μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις. 

Φυσικά, υπάρχει και η συγκοινωνία μεταξύ Καλαμάτας και Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται ότι τα δρομολόγια παρουσιάζουν μεταβλητότητα ακόμη και εντός του μηνός, ως προς τις ώρες. Το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.

Κατά τον Ιούλιο, η Καλαμάτα θα συνδέεται αεροπορικώς με τις εξής πόλεις του εξωτερικού, σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό: Κοπεγχάγη, Μπρατισλάβα Σλοβακίας, Άμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Πράγα, Μπίλουντ Δανίας, Λιόν Γαλλίας, Λονδίνο, Παρίσι, Βιέννη, Μόναχο, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Ρώμη, Ντίσελντορφ, Ναντ Γαλλίας, Όσλο, Μιλάνο, Μόσχα, Μάντσεστερ και Μπέρμιγχαμ.

Νέοι διοικητές σε νοσοκομεία της Πελοποννήσου


Αργά χθες το βράδυ, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε άλλα 31 ονόματα Νέων Διοικητών Νοσοκομείων έπειτα από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Στη λίστα αυτή, βρισκόταν το Παναρκαδικό Νοσοκομείο και άλλα Νοσοκομεία της Πελοποννήσου.

Γ. ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ»
Πέτρος Τομαράς (από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας): Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Μεταπτυχιακό (Μ.Β.Α.) στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Roosevelt University του Σικάγο των ΗΠΑ. Έχει επίσης Διδακτορικό Δίπλωμα στη «Διερεύνηση  της Ηθικής Συμπεριφοράς των Καταναλωτών με τη μέθοδο Conjoint Analysis» από το Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Μεταδιδακτορική έρευνα στο Prime Marketing από το Florida International University, Marketing Department, του Μαϊάμι των ΗΠΑ. Έχει διατελέσει καθηγητής Μάρκετινγκ  στο Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ της Αθήνας, καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και διοικητής της 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Ήταν υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας, τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου.

ΓΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Δημητρούλα Καλομοίρη (από την Τρίπολη): Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας. Έχει διατελέσει διοικήτρια του ΓΝ Ναυπλίου, αναπληρώτρια διοικήτρια του ΓΝ Αργολίδας, υποδιευθύντρια – υπεύθυνη οικονομικού του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης και επιθεωρήτρια του Σώματος Επιθεωρητών  Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

ΓΝ ΠΑΤΡΩΝ
Θεόδωρος Σερεμέτης: Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του KATE Πατρών, διπλωματούχος του Πολυτεχνείου Πατρών, από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Πάτρας. Είναι μέλος τετραμελούς ομάδας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας με αντικείμενο την αξιολόγηση των νοσοκομείων της αρμοδιότητας της. Έχει εργαστεί στο Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδα και ως προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής και Οργάνωσης του Π.Π.Γ.Ν.Π.

ΓΝ ΗΛΕΙΑΣ
Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος: Έχει πτυχίο Οδοντιατρικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως οδοντίατρος (ελεύθερος επαγγελματίας) και σε ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Λογοθεραπείας. Παρέχει επίσης εθελοντικά οδοντιατρικές υπηρεσίες σε παιδιά που στηρίζει και φιλοξενεί το «Χαμόγελο του παιδιού».


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Εκδηλώσεις στην Αρχαία Κόρινθο


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαίας Κορίνθου «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ», διοργανώνει και εφέτος, με τη συμμετοχή του Δήμου Κορινθίων, πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 8, 9 και 10 Ιουλίου 2016 στις 9:00 μ.μ., στο χώρο του Ξενία της Αρχαίας Κορίνθου.

Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:


Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016: “Λαϊκή βραδιά στο έντεχνο και λαϊκό τραγούδι”.


Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016: “Παρουσίαση χορών από όλη την Ελλάδα, από τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου τα οποία απαριθμούν 265 χορευτές όλων των ηλικιών”.


Την Κυριακή 10 Ιουλίου 2016: Το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» θα παρουσιάσει το έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα».


Παγκόσμια Ημέρα ΑΤΙΑ


Η Παγκόσμια Ημέρα (World UFO Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου, με αφορμή το περιστατικό του Ρόσγουελ (7 Ιουλίου 1947). Οι λάτρεις των ΑΤΙΑ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις  σε πολλές χώρες του κόσμου και στρέφουν το βλέμμα προς τον ουρανό για την ανίχνευση άγνωστης ταυτότητος ιπτάμενων αντικειμένων.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Ωροσκόπιο για όλους σαββατοκύριακο 2 & 3 Ιουλίου


Κριός
Μείνετε γειωμένοι, Κριάρια. Το Σάββατο η Σελήνη στους Διδύμους, στον τρίτο Οίκο σας του νου, σχηματίζει ένα δύσκολο τετράγωνο με τον ομιχλώδη Ποσειδώνα, θολώνοντας σοβαρά το κεφάλι σας. Οι σκέψεις σας μπορούν να παρασυρθούν στη φαντασία, ή σε αβάσιμες υποψίες. Είτε μπορεί απλά να νιώσετε σαν να ζείτε στη ζώνη του λυκόφωτος, μία που δημιουργήθηκε από τις δικές σας συγχυσμένες αποφάσεις.

Σε περίπτωση που δεν το έχετε συνειδητοποιήσει ακόμα, αυτή δεν είναι η ιδανική ημέρα για να βγάλετε συμπεράσματα ή ακόμη και να δράσετε σχετικά με την παράξενη αύρα που βρίσκετε στην τροχιά σας. Παρατηρήστε, αλλά μην βιαστείτε να δράσετε πάνω σε ό,τι βλέπετε. Η Κυριακή θα μπορούσε να σας βρει σε ένα νοσταλγικό κλίμα. Ο Ήλιος στον Καρκίνο και στον τέταρτο Οίκο σας των ριζών, της οικογένειας και του παρελθόντος, δημιουργεί ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον ονειρικό Ποσειδώνα στους Ιχθύες, κάνοντάς σας μια βόλτα στα μονοπάτια της μνήμης σας.
Μπορεί να αισθανθείτε πως επιπλέετε στις αναμνήσεις σας, με παλιές φωτογραφίες και ιστορίες της παιδικής σας ηλικίας. Απλά μην περιμένετε αυτή να είναι μια μέρα γρήγορων ρυθμών. Χρειάζεστε λίγο χρόνο για να καθίσετε με τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας. Τα συναισθήματα ρέουν ελεύθερα υπό το πλαίσιο αυτής της όψης. Το να περάσετε χρόνο με μια στοργική γυναίκα, μπορεί επίσης να φτιάξει τη διάθεση σας.

Ταύρος
Ψάχνετε να αγοράσετε την γέφυρα του Μπρούκλιν; Το Σάββατο μπορεί το μυαλό σας να μην είναι τόσο κοφτερό όσο συνήθως σε σχέση με τα χρήματα, εξαιτίας της Σελήνης στους Διδύμους και στον προσανατολισμένο στα δημοσιονομικά θέματα δεύτερο Οίκο σας, που σχηματίζει ένα δύσκολο τετράγωνο με τον απατηλό Ποσειδώνα. Θα μπορούσατε κατά λάθος να αποχωριστείτε χρήματα που βγάλατε δουλεύοντας σκληρά, ή απλά να μπερδευτείτε εντελώς πάνω σε ένα θέμα προϋπολογισμού.

Ένα όνειρο θα μπορούσε να κατεδαφίσει σαν γερανός τη λογική σας. Μην τα βάλετε με τον εαυτό σας για μία κακή κρίση σας, όμως, Ταύροι. Ωστόσο, για να προχωρήσουμε, μπορεί να θέλετε να ελέγξετε τα οικονομικά και τα στοιχεία σας. Την Κυριακή οι σκέψεις σας παρασύρονται σε εδάφη οραμάτων, χάρη στον Ήλιο που είναι στον Καρκίνο και στον τρίτο Οίκο σας του νου, που σχηματίζει ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον ιδεαλιστή Ποσειδώνα.

Τώρα είναι η ώρα να εξαπολύσετε αυτή την εσωτερική μηχανή ονείρων. Ενώ μπορεί να μην είστε στην κορυφή όλων των πρακτικών λεπτομερειών – του προγραμματισμού, του προϋπολογισμού, της ιεράρχησης – η δημιουργική απεικόνιση θα σας καθοδηγήσει σε μερικές μεγάλες ιδέες και ανακαλύψεις. Εκμεταλλευτείτε τις δυνάμεις του δεξιού ημισφαίριου του εγκεφάλου σας, αν κολλήσετε. Η ανάγνωση εφημερίδων, η περιήγηση σε καλλιτεχνικές φωτογραφίες ή το να ακούσετε μουσική, μπορεί να αποσπάσει όποια ψυχικά εμπόδια υπάρχουν.

Δίδυμοι
Το Σάββατο μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε παγιδευτεί μέσα σε όνειρο, καθώς η Σελήνη στους Διδύμους και στον πρώτο Οίκο σας του Εαυτού, σχηματίζει ένα δύσκολο τετράγωνο με τον παραπλανητικό Ποσειδώνα. Οι άλλοι μπορεί να παρερμηνεύουν εντελώς τις προθέσεις σας, και τώρα εσείς θα πρέπει να κάτσετε και να εξηγείτε. Είτε σας βλέπουν ως άγιους είτε ως αμαρτωλούς, αναρωτιέστε από πού στο καλό πήραν αυτή την αβάσιμη εντύπωση.

Θα μπορούσατε να έχετε μια επική κακή επικοινωνία με ένα μέλος της οικογένειας σας, ή να υποψιάζεστε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο δεν ήταν απόλυτα ειλικρινές μαζί σας. Κάντε μερικά βήματα πίσω, αν είναι έτσι. Μέσα σε λίγες μέρες, η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια. Πάντα το κάνει. Την Κυριακή, ο Ήλιος στον Καρκίνο και στον δεύτερο Οίκο σας της εργασίας, σχηματίζει ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον ονειρικό Ποσειδώνα. Παρά το γεγονός ότι είναι Σαββατοκύριακο, οι σκέψεις σας στρέφονται στην καριέρα σας.

Χρησιμοποιήστε τη μέρα για μερικές από τις πιο δημιουργικές πτυχές της δουλειά σας – αυτές που ποτέ δεν φαίνεται να έχετε χρόνο να τις κάνετε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – όπως το να σκεφτείτε σχέδια για μελλοντικά πρότζεκτ, να ψάξετε φωτογράφους για μια επαγγελματική φωτογράφιση, ή ακόμη και φτιάξετε έναν πίνακα οράματος για την ιδανική επαγγελματική σας κατάσταση. Είστε εξαιρετικά ευαίσθητοι στην ενέργεια και την Κυριακή επίσης. Ελέγξτε τη συναισθηματική θερμοκρασία πριν μιλήσετε. Οι λέξεις δεν έχουν τόση σημασία, όσο η ενέργεια που βγάζετε προς τα έξω – και πιάνετε, επίσης. Να λαμβάνετε υπόψη σας το ύφος και τη γλώσσα του σώματος.

Καρκίνος
Σςςς! Μπορεί να θέλετε να συγκρατηθείτε από το να εκφράσετε τις απόψεις σας το Σάββατο, ειδικά αν είναι κατηγορητικές ή εριστικές- καθώς η Σελήνη στους Διδύμους και στον δωδέκατο Οίκο σας των ψευδαισθήσεων, σχηματίζει ένα παρακινδυνευμένο τετράγωνο με τον Ποσειδώνα. Παρά τις υποψίες σας, θα μπορούσατε να είστε εντελώς εκτός τόπου για το τι πραγματικά συμβαίνει.

Για καλύτερα αποτελέσματα, υποβάλετε πιο γενικές ερωτήσεις, αντί να οδηγείτε τη συζήτηση με ανενημέρωτη γνώμη ή ένα «προαίσθημα». Και ακόμα κι αν έχετε δίκιο, και τι έγινε; Δεν είστε οι μόνοι που αισθάνεστε πιο ευαίσθητοι κάτω από αυτά τα αστέρια, οπότε θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με το να πιέζετε τα ευαίσθητα σημεία των ανθρώπων τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Την Κυριακή, αφεθείτε στην ονειροπόληση. Η φαντασία σας μπορεί να σας μεταφέρει σε όλο τον κόσμο και πάλι πίσω, χάρη στον Ήλιο στον Καρκίνο και στον πρώτο σας Οίκο του Εαυτού και της ταυτότητάς σας, σχηματίζοντας ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον γεμάτο φαντασία Ποσειδώνα.

Ίσως βρείτε τον εαυτό σας να θυμάται μια παλιά ξεχασμένη επιθυμία να εξερευνήσει τα πέρατα της Παταγονίας, ή να ταλαντευτεί πάνω σε μια αιώρα στο πάρκο για σαφάρι της Μποτσουάνα. Είτε κάνετε ποτέ αυτό το ταξίδι είτε όχι, δεν είναι το θέμα. Αλλά με κάποιο τρόπο, φροντίστε να τεντωθείτε έξω από τη ζώνη άνεσής σας την Κυριακή, φεύγοντας μακριά από τα συνηθισμένα σας μέρη και βάζοντας στόχο σας να συστηθείτε σε ανθρώπους που αιχμαλωτίζουν το ενδιαφέρον σας. Ξεκινήστε με μια ειλικρινή φιλοφρόνηση και δείτε πού θα σας οδηγήσει.

Λέων
Τα χρήματα και η φιλία δεν αναμειγνύονται πάντα, Λέοντες. Το Σάββατο, η Σελήνη στους Διδύμους και στον ενδέκατο Οίκο σας της κοινωνικής δράσης, σχηματίζει ένα δύσκολο τετράγωνο με τον απατηλό Ποσειδώνα, αλλοιώνοντας τη δημοσιονομική κρίση σας γύρω από μια ομαδική δραστηριότητα.

Ίσως τα φιλαράκια σας συνωμοτούν για ακριβές διακοπές ή μια επική βραδιά που είναι εκτός του προϋπολογισμού σας. Ωστόσο, μπαίνετε στον πειρασμό να κάνετε φιγούρα ούτως ή άλλως. Είτε ίσως μια μεγάλη ευκαιρία ζουμάρει μπροστά σας, όταν η γνώμη ενός φίλου πετάει παγωμένο νερό πάνω στα σχέδιά σας. Θα μπορούσατε επίσης να είστε τόσο απασχολημένοι στο να είστε εκεί για κάποιον, που να αγνοήσετε τις ευθύνες σας στο σπίτι. Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί αυτό το Σαββατοκύριακο, Λέοντες, για χάρη των αποταμιεύσεών σας και της λογικής σας.

Την Κυριακή, πιείτε πράσινο τσάι αντί για έναν ακόμα διπλό εσπρέσο. Μπορεί να έχετε υπερευαισθησία στα διεγερτικά, χάρη στον Ήλιο στον Καρκίνο και στον δωδέκατο Οίκο σας της επούλωσης των πληγών και του υποσυνείδητου, που σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον ονειροπόλο Ποσειδώνα. Τα πάντα σας φαίνονται λίγο σουρεαλιστικά – ακόμη και λίγο μαγικά -οπότε παραμείνετε γαλήνιοι και μέσα στη ροή όλων αυτών. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να παρασυρθεί στις ονειροπολήσεις, χωρίς να ασκείτε πίεση στον εαυτό σας για να δράσει.

Μερικές φορές είναι αρκετό να πάτε για έναν περίπατο αποκατάστασης, με τα ακουστικά στα αυτιά σας ή ακόμη και να ρίξετε έναν υπνάκο – τα όνειρά σας θα μπορούσαν να είναι τόσο ζωντανά! Το νερό τρέφει την ψυχή σας, οπότε κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο H2O, αν μπορείτε. Μην εκπλαγείτε αν καταλήξετε να σκαρώνετε στιχάκια ή να δημιουργείτε κάποιο αρκετά εντυπωσιακό έργο τέχνης, αφού θα έχετε χαλαρώσει το μυαλό σας.

Παρθένος
Σύγχυση καριέρας; Το Σάββατο μπορεί να αμφισβητήσετε το τρέχον μονοπάτι της σταδιοδρομίας σας, χάρη σε ένα δύσκολο τετράγωνο ανάμεσα στη Σελήνη στους Διδύμους και στον δέκατο Οίκο σας της φιλοδοξίας, με τον ομιχλώδη Ποσειδώνα. Ίσως να ήταν γραφτό να γίνετε συγγραφείς αντί για δικηγόροι ή ελεύθεροι επαγγελματίες, αντί για οχτάωροι κοστουμάτοι.

Η αβεβαιότητά σας μπορεί επίσης να πηγάζει από μια αλληλεπίδραση με τον ερωτικό ή τον επαγγελματικό σας συνεργάτη. Ίσως να μην είστε σίγουροι για τη στάση ή την υποστήριξή τους. Τώρα δεν είναι η ώρα να κάνετε υποθέσεις ή να αποδώσετε κατηγορίες, όμως. Η αξιολόγησή σας θα μπορούσε απλά να είναι ο χειρότερος σας φόβος που σας καταλαμβάνει. Προσπαθήστε να βάλετε το θέμα στον πάγο μέχρι την επόμενη εβδομάδα, αντί να σας γίνεται εμμονή!

Την Κυριακή, οι άνθρωποι είναι η προτεραιότητά σας. Ετοιμάστε αυτόν τον ώμο, Παρθένοι: θα μπορούσατε να είστε μια πηγή συμπάθειας για έναν φίλο ή ένα αγαπημένο πρόσωπο, καθώς ο Ήλιος στον Καρκίνο και στον ενδέκατο Οίκο σας των κοινωνικών συνδέσεων, σχηματίζει ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον συμπονετικό Ποσειδώνα. Ίσως να είστε εσείς αυτοί που στρέφεστε σε έναν έμπιστό σας για κατανόηση και αγάπη. Στα ομαδικά σχέδια, αφήστε τα καλά vibes να κυριαρχήσουν πάνω στη λίστα με τα πράγματα που έχετε να κάνετε. Αύριο μπορείτε να είστε μεθοδικοί, αλλά για τώρα, το να στερεοποιήσετε τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ σας, είναι πολύ πιο σημαντικό. Πρωινό, κανείς;



Ζυγός
Σας καλεί η περιπέτεια; Το Σάββατο μπορεί να είστε ασαφείς σχετικά με το ταξίδι σας, χάρη στο τετράγωνο ανάμεσα στη Σελήνη στους Διδύμους και στον ένατο Οίκο σας της επέκτασης, με τον ομιχλώδη Ποσειδώνα. Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες. Άλλα προσανατολισμένα στην ανάπτυξη σχέδια – όπως το να επιστρέψετε στα θρανία, να εξερευνήσετε νέες πεποιθήσεις, ή να ξεκινήσετε μια νεοσύστατη εταιρεία – θα μπορούσαν να βρουν εμπόδια, επίσης.

Θα μπορούσε να υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που παραβλέψατε, όπως ένα ληγμένο διαβατήριο ή μια έρευνα πάνω στο παρελθόν ενός λεγόμενου γκουρού. Μείνετε στην πλευρά της προσοχής! Την Κυριακή, επιστρατεύστε τα εφόδια των οραμάτων σας και αφήστε το υποσυνείδητό σας να καθοδηγήσει την πορεία σας. Η αίσθηση του “γνωρίζω” είναι πολύ υψηλή – οπότε μην προσπαθήσετε να βάλετε τη διαίσθησή σας σε κουτί, Ζυγοί.
Ακούστε προσεκτικά τι λένε οι άλλοι, αλλά διαβάστε ανάμεσα στις γραμμές. Αυτό που δεν λέγεται είναι εξίσου σημαντικό, και η γλώσσα του σώματος των άλλων θα μπορούσε να μεταφέρει σημαντικές αποχρώσεις. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με δουλειές προσανατολισμένες στη λεπτομέρεια, καθώς τα λεπτότερα σημεία θα μπορούσαν να ξεγλιστρήσουν μέσα από τις ρωγμές αυτή την ονειρική ημέρα.

Σκορπιός
Το Σάββατο, η Σελήνη στους Διδύμους και στον έντονο όγδοο Οίκο σας, σχηματίζει ένα δύσκολο τετράγωνο με τον ομιχλώδη Ποσειδώνα, ρίχνοντας τα πάντα μέσα σε ένα σύννεφο μυστηρίου. Είναι δύσκολο να καταλάβετε τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο, και το καχύποπτο μυαλό σας στριφογυρνά.

Πριν ξεκινήσετε να χώνετε τη μύτη σας ή να υποψιάζεστε μια προδοσία, βεβαιωθείτε ότι ξέρετε όλη την ιστορία. Ακόμη και αν το ταίρι σας δεν σας πιάσει ποτέ να διαβάζετε μηνύματα και email, θα μείνετε με την ένοχη συνείδηση σας, ή θαπρέπει εξηγήσετε την εισβολή σας στην ιδιωτική ζωής τους, γιατί πώς αλλιώς θα γνωρίζατε ορισμένα πράγματα. Δεν αξίζει τον κόπο! Εκμεταλλευτείτε την απίστευτη ενέργειά σας και κάντε κάτι εποικοδομητικό, όπως βαθύ καθαρισμό σε μια περιοχή του σπιτιού σας ή πάρτε προμήθειες για ένα δημιουργικό έργο.

Τα αστέρια της Κυριακής εμπνέουν την περιπετειώδη πλευρά σας, και ακόμη και μια περιπλάνηση. Κι αυτό γιατί ο Ήλιος στον ένατο Οίκο σας των μορφών μετακίνησης και επέκτασης, σχηματίζει ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον ονειρικό Ποσειδώνα, που λαχταρά να τεντώσει τα σύνορα της τρέχουσας ζωής σας. Θα μπορούσατε να αρπάξετε μια καταπληκτική ταξιδιωτική συμφωνία της τελευταίας στιγμής, που σας βάζει σε ένα αεροπλάνο την επόμενη εβδομάδα. Είτε θα μπορούσατε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να φαντασιωθεί το πώς θα ήταν να μπορούσατε να δουλεύετε μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε, ώστε να μπορείτε να αφιερώνετε μια μέρα στη δουλειά που είναι το αληθινό σας πάθος. Παρακολουθήστε τα μαγευτικά μέρη που το μυαλό σας περιπλανιέται – οι ονειροπολήσεις μπορούν να είναι σαν το προσωπικό σας δρομάκι, χτισμένο με κόκκινα τούβλα.

Τοξότης
Καθυστερείστε τις διαπραγματεύσεις σας σήμερα, ενώ η Σελήνη στους Διδύμους και στον έβδομο Οίκο σας των συνεργασιών, σχηματίζει ένα δύσκολο τετράγωνο με τον απατηλό Ποσειδώνα. Όταν πρόκειται για μια σημαντική σχέση, μπορεί να μην έχετε την κατάλληλη πληροφόρηση για να πάρετε μια απόφαση. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, η άποψη σας είναι ασύμμετρη- ίσως επειδή ένα μέλος της οικογένειας σας έχει άποψη για την ερωτική σας ζωή, προτρέποντάς σας να αμφισβητήσετε τα πράγματα.

Αποφύγετε τις κατηγορίες που δεν μπορείτε να πάρετε πίσω, Τοξότες. Αντ’αυτού, κοιτάξτε μέσα σας: ποιους βαθιά ριζωμένους φόβους αντανακλά αυτό το σενάριο; Τακτοποιήστε εκείνους πρώτα. Την Κυριακή μπορεί να σκέφτεστε πώς η ανατροφή σας επηρεάζει την τρέχουσα οικονομική σας κατάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι απορροφούν υποσυνείδητα την στάση τους για τα χρήματα και την επιτυχία, κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Ποιοι ήταν τα πρότυπα στην οικογένειά σας που, ας πούμε, σας ενέπνευσαν με την ακούραστη ηθική στη δουλειά σας ή την ικανότητά σας να αναζητάτε την καλύτερη δυνατή συμφωνία; Μπορεί επίσης να αναλογιστείτε τις περιοριστικές πεποιθήσεις που πήρατε (π.χ.: «τίποτα στη ζωή δεν είναι δωρεάν» ή «πρέπει να πληρώνεις τα «χρέη σου»). Αν αυτές οι ιδέες δεν σας εξυπηρετούν πλέον, είναι αποδεκτό να τις διαγράψετε από το ψυχικό σας σύστημα και να τις αντικαταστήσετε με πιο δυναμικές εκφράσεις, όπως «προσελκύω απεριόριστη αφθονία με ευκολία».

Αιγόκερως
Δεν επιτρέπεται η online διάγνωση! Το Σάββατο η φαντασία σας θα μπορούσε να οργιάσει σχετικά με ένα ζήτημα υγείας, εξαιτίας της Σελήνης στους Διδύμους και στον έκτο Οίκο σας της ευεξίας, που σχηματίζει ένα δύσκολο τετράγωνο με τον θολό Ποσειδώνα. Εάν δεν αισθάνεστε καλά, αποφύγετε να κάνετε οποιαδήποτε αναζήτηση στο Διαδίκτυο σχετικά με τα συμπτώματά σας και συμβουλευτείτε έναν πραγματικό γιατρό. (Θυμηθείτε, υπάρχει λόγος που η ιατρική σχολή διαρκεί οκτώ χρόνια).

Αισθάνεστε εκτός ισορροπίας; Γειώστε τον εαυτό σας με υγιή άσκηση όπως γιόγκα ή cardio, και αποφύγετε τα οινοπνευματώδη καθώς η επιθυμία σας να ξεφύγετε θα είναι υψηλή. Ο διαλογισμός θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει για να ηρεμήσετε το άγχος του μυαλού σας. Αιγόκεροι – τι λέτε για μια ημέρα σε σπα; Την Κυριακή το «δύο» είναι ο τυχερός σας αριθμός, με τον Ήλιο στον Καρκίνο και στον έβδομο Οίκο σας των σχέσεων, που σχηματίζει ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον ονειρικό Ποσειδώνα. Ίσως αισθάνεστε ζαλισμένοι από τις δυνατότητες εντός της τωρινής σας ένωσης, είτε επαγγελματικής, είτε προσωπικής.

Οι αδέσμευτοι Αιγόκεροι μπορεί να συναντήσετε κάποιον ξεχωριστό, με έναν τρόπο που θα σας φανεί μοιραίος. Σε εκκολαπτόμενα επαγγελματικά ντουέτα, υπάρχει η καλή αίσθηση πως θα μπορούσατε να προχωρήσετε περισσότερο μαζί, απ’ ότι θα κάνατε χώρια. Ωστόσο, τα ονειρικά vibes θα μπορούσαν να σας το κάνουν δύσκολο να σηκώσετε τα μανίκια σας και να στρωθείτε στη δουλειά για τα μεγαλόπνοα σχέδιά σας. Δεν πειράζει, Αιγόκεροι. Προς το παρόν, κρατήστε τα απλά και απολαύστε την παρέα του άλλου.

Υδροχόος
Προειδοποίηση: ο φαρισαϊκός Υδροχόος μέσα σας, θα μπορούσε να επισκιάσει το μυαλό σας το Σάββατο. Όταν πιάσετε τον εαυτό σας να κάνει μορφασμούς στις «καθυστερημένες» απόψεις των ανθρώπων, συμμαζευτείτε. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι απόψεις τους μπορεί να είναι λίγο, εε, ανενημέρωτες, το να τους κοροϊδέψετε θα κάνει τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος; Δοκιμάστε να ξεκινήσετε έναν διάλογο, προσφέροντας τις γνώσεις σας και κάνοντας περίεργες ερωτήσεις.

Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καλά, με τους άλλους να σας ευχαριστούν για την εκπαίδευση και τη διαφώτισή τους. Το καλύτερο από όλα, όλοι μπορούν να φύγουν με την αξιοπρέπειά τους ανέπαφη. Την Κυριακή, η ευαισθησία σας θα μπορούσε να το κάνει δύσκολο να επικεντρωθείτε σε πρακτικά θέματα. Μπορεί κάποιος που σας ενδιαφέρει να περνάει μια δύσκολη στιγμή, και εσείς φυσικά το πιάνετε ακόμα κι αν δεν σας έχουν πει ούτε λέξη.

Ευθύνες μπορεί να ξεχαστούν, καθώς προσφέρετε ένα συμπαθητικό αυτί και έναν ώμο για να κλάψει πάνω. Είτε ίσως να είστε ευαίσθητοι στην πίεση γύρω από μια προθεσμία, και να απορροφάτε το άγχος όλων. Ευτυχώς, η παρουσία σας ηρεμεί σήμερα. Το να μείνετε σε ισορροπία θα φτιάξει την ημέρα σας – και όλων των άλλων, επίσης.

Ιχθύες
Το Σάββατο λειτουργείτε κάπως σαν ψυχικό σφουγγάρι. Αλλά μόνο και μόνο επειδή έχετε την αίσθηση ότι οι άνθρωποι είναι πληγωμένοι, πρέπει να σημαίνει ότι θα παρέμβετε με την υποστήριξή σας; Όχι απαραίτητα. Με την emo Σελήνη σε μία μπερδεμένη γωνία, με τον εθισμένο στην κρίση Ποσειδώνα που ρωτάει «Είσαι εντάξει;», θα μπορούσε να είναι το φορτωμένο θέμα που θα θέλατε να είχατε αποφύγει. Όχι ότι θα πρέπει να αγνοήσετε ένα άτομο που πονάει πραγματικά!

Αλλά αν είναι στάνταρ θέμα δράματος – ιδίως αν συμπεριλαμβάνει την οικογένειά σας ή στενούς σας φίλους – μπορεί να ακούσετε μερικές ιστορίες που θα κάνουν τα αυτιά σας να καίνε, και θα μπορούσε να επηρεάσει αθέμιτα την κρίση σας για κάποιον που πραγματικά λατρεύετε. Την Κυριακή θα απολαύσετε μια ορμή δημιουργικότητας, καθώς ο Ήλιος στον Καρκίνο και στον πέμπτο Οίκο σας της καλλιτεχνικής κλίσης, σχηματίζει ένα υποστηρικτικό τρίγωνο με τον ονειρικό Ποσειδώνα στους Ιχθύες.

Η παρόρμησή σας να εκφράσετε τη μούσα θα μπορούσε να σας καταλάβει – αλλά πρώτα απολαύστε λίγη φρέσκια έμπνευση. Κάντε μια βόλτα σε μια γκαλερί ή στο αγαπημένο σας μουσείο. Περιηγηθείτε στην περιοχή με τα μαγαζιά, για να βρείτε ευφάνταστους νέους σχεδιαστές. Δημιουργείστε μια νέα λίστα μουσικής. Η σκηνή και το προσκήνιο μπορεί επίσης να καλούν το όνομά σας σήμερα. Κάτι πάνω σας έχει τη λάμψη του ερμηνευτή. Δουλέψτε το, Ιχθύες!


ΠΗΓΗ: astro-live.gr

Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών


Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών καθιερώθηκε το 1995, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Συμμαχίας των Συνεταιρισμών και εορτάζεται το πρώτο Σάββατο κάθε Ιουλίου.

Ο Συνεταιρισμός αποτελεί μία μορφή επιχειρηματικότητας, που συσπειρώνει τους μικροπαραγωγούς. Σήμερα, οι συνεταιρισμένοι παραγωγοί ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Γίνονται σήμερα, Σάββατο 2 Ιουλίου

****************************
****************************
 ****************************
 ****************************
 ****************************
 ****************************
****************************

             ****************************


****************************







              ****************************

             ****************************

             ****************************

****************************

             **************************
ΑΙΓΙΟ, Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς», 22.00
 Φίλιππος Πλιάτσικας live
             ****************************
Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 21.30 – «Συνάντηση»
Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη


              ****************************

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 2 Ιουλίου


499: γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βαλεντίνιος Γ


963: Ο Νικηφόρος Φωκάς ανακηρύσσεται από τον στρατό αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1566: Πεθαίνει ο Γάλλος μελλοντολόγος Νοστράδαμος, κατά κόσμον Μισέλ ντε Νοτρ Νταμ.

1698: Ο Τόμας Σέιβερι λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη ατμομηχανή.



1714: Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης, Κριστόφ Γουίλιμπαλντ Γκλακ.


1724: Γεννιέται ο Γερμανός ποιητής Φρίντριχ Γκότλιμπ Κλόπστοκ.

1776: Το Κογκρέσο εγκρίνει ψήφισμα, με το οποίο αποκόπτει τους δεσμούς των ΗΠΑ με το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας, αν και η επίσημη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ θα εγκριθεί δυο μέρες αργότερα, στις 4 Ιουλίου.

1777: Το Βερμόντ γίνεται η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που προχωρεί στην κατάργηση της δουλείας.

1778: Πεθαίνει σε κατάσταση τρέλας ο Γάλλος φιλόσοφος, διαφωτιστής και εγκυκλοπαιδιστής Ζαν Ζακ Ρουσό.

1823: Η περιοχή Μπάχια της Βραζιλίας γίνεται η τελευταία που απελευθερώνεται από τους Πορτογάλους, οι οποίοι μετά και από αυτή την ήττα εγκαταλείπουν τη Βραζιλία.



1823: Με το νόμο ΚΣΤ επιβάλλεται από το Εκτελεστικό αναγκαστική εισφορά ύψους 1.000.000 γροσίων για τις ανάγκες της Επανάστασης.

1833: Πεθαίνει ο Αργεντινός ηγέτης, Γκερβάζιο Αντόνιο ντε Ποσάδας.

1839: 53 Αφρικανοί σκλάβοι υπό την ηγεσία του Τζόζεφ Σινκέ επαναστατούν και καταλαμβάνουν το εμπορικό πλοίο Άμισταντ, 20 μίλια από την ακτή της Κούβας.



1839: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος του Οθώνειου πανεπιστημίου της Αθήνας, μετέπειτα Εθνικού και Καποδιστριακού.



1843: Πέθανε ο Σάμουελ Χάνεμαν, Γερμανός γιατρός, δημιουργός του θεραπευτικού συστήματος εναλλακτικής ιατρικής, που το ονόμασε Ομοιοπαθητική.



1860: Ιδρύεται η πόλη του Βλαδιβοστόκ στη Ρωσία.

1862: Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός σερ Γουίλιαμ Χένρι Μπραγκ, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1915.

1877: Γεννιέται ο Γερμανός νομπελίστας συγγραφέας και ποιητής, Έρμαν Έσσε, ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς συγγραφείς του 20ου αιώνα. Το 1946 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1881: Ο Αμερικανός δικηγόρος, Τσαρλς Γκιτό, που αντιμετώπιζε διανοητικά προβλήματα πυροβολεί και τραυματίζει θανάσιμα τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζέιμς Γκάρφιλντ.

1884: Γεννιέται ο Γερμανός νευρολόγος Αλφόνς Μαρία Γιάκομπς, ο οποίος ανακάλυψε το σύνδρομο Κρόιτσελφ – Γιάκομπς.

1897: Ο Ιταλός επιστήμονας Γουλιέλμο Μαρκόνι λαμβάνει στο Λονδίνο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

1900: Πραγματοποιείται η πρώτη πτήση με αερόστατο, στη λίμνη Κονστάνς της Γερμανίας.

1902: Συνεχίζονται οι βίαιες εξεγέρσεις στη Ρωσία. Στο Ροστόβ ξεσηκώνονται οι εργάτες και στο νότο οι χωρικοί.

1904: Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας ταχύτητας γίνεται στο Πόρτμαν Ρόουντ του Ίπσουιτς στην Αγγλία.



1904: Γεννιέται ο Ζαν Ρενέ Λακόστ, γάλλος τενίστας και σχεδιαστής της γνωστής φίρμας ρούχων με σήμα το κροκοδειλάκι.

1905: Στη Γαλλία, σύμφωνα με νόμο, οι ημερήσιες ώρες εργασίας των ανθρακωρύχων μειώνονται σε εννιά.

1906: Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός, Χανς Μπεθ, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για το έργο του πάνω στην παραγωγή ηλιακής και αστρικής ενέργειας.



1906: Γεννιέται ο ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας που συμμετείχε σε πολλές ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

1908: Γεννιέται ο Θέργκουντ Μάρσαλ, ο πρώτος μαύρος νομικός που διορίστηκε δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ (1967-1991)

1909: Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν έκταση 300 τετραγωνικών μιλίων στη Λιβερία.


1910: Ο Όσκαρ Τάιμ είναι ο πρώτος άνθρωπος, που διασχίζει τον Αρκτικό Κύκλο με αυτοκίνητο.



1912: Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Σερβία συνάπτουν συμμαχία ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1913: Τα στρατεύματα της Σερβίας κατατροπώνουν, μετά από την πιο αιματηρή μάχη της εκστρατείας τους, τα βουλγαρικά στρατεύματα και συλλαμβάνουν 5.000 αιχμαλώτους.



1916: Αρχίζει το πρώτο «Κόπα Αμέρικα», το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου των χωρών της Νοτίου Αμερικής

1919: Συμμαχικός στρατός στέλνεται στη Σμύρνη και στον Πόντο, την ίδια στιγμή, που ο Κεμάλ στρατολογεί την αντίσταση στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

1921: Στον πρώτο αγώνα με χρηματικό έπαθλο ένα εκατομμύριο δολάρια, ο Τζακ Ντέμπσεϊ κερδίζει με νοκ άουτ τον Γάλλο Ζορζ Καρπεντερ στον 4ο γύρο αγώνα για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών στο Τζέρσεϊ.

1925: Γεννιέται ο πρώην πρωθυπουργός του Κονγκό, Πατρίς Λουμούμπα.


1929: Γεννιέται ο πρώην περονιστής Πρόεδρος της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ.

1932: Η Ελλάδα υιοθετεί τη θερινή ώρα.

1934: Η αμερικανική εταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, Fox Corp υπογράφει συμβόλαιο με την 6χρονη, παιδί-θαύμα, Σίρλεϊ Τεμπλ.

1935: Η ομάδα πυγμαχίας της Βρετανίας κερδίζει τις ΗΠΑ στο πρώτο Τοternational Golden Gloves.



1937: Η Αμερικανίδα πιλότος Αμέλια Έρχαρτ και ο Γάλλος πλοηγός, Φρεντ Νούναν, εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια πτήσης, που πραγματοποιούσαν με στόχο να κάνουν για πρώτη φορά τον κύκλο της γης ακολουθώντας τη νοητή γραμμή του ισημερινού.



1939: Γεννιέται ο ήρωας της αντίστασης κατά της χούντας των συνταγματαρχών Αλέκος Παναγούλης.

1940: Τα βομβαρδιστικά του Ράιχ πραγματοποιούν την πρώτη επιδρομή τους στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

1941: Απαγορεύεται αυστηρά στην Ελλάδα η κυκλοφορία ιδιωτών, που φορούσαν μέρος στρατιωτικής στολής οπλιτών.

1942: Γεννιέται ο Πρόεδρος του Μεξικό, Βιτσέντε Φοξ.

1943: Στην Αυστραλία, αμερικανικές δυνάμεις κάνουν απόβαση στο νησί Ρέντοβα.

1944: Στη διάρκεια της Κατοχής, ο πρωθυπουργός της ελληνικής ελεύθερης κυβέρνησης, Γεώργιος Παπανδρέου, εισηγείται με τηλεγράφημά του προς τη βρετανική κυβέρνηση την αναγκαιότητα παρουσίας βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα μετά την επικείμενη απελευθέρωση…

1950: Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Τσιάνγκ να συζητήσει με τον στρατηγό Μακ Άρθουρ, πριν σταλούν 33.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα.



1953: Κηρύσσεται 48ωρη απεργία των «λιμοκτονούντων δημοσίων υπαλλήλων», όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής.

1955: Στη Γαλλία, ο στρατηγός Ντε Γκολ ανακοινώνει ότι αποσύρεται από την πολιτική.



1956: Οι Άγγλοι απαγχονίζουν στη Λευκωσία τους νεαρούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ιωάννη Πατάτσο, Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ.

1956: Γεννιέται η Τζέρι Χολ, αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο, πρώην σύζυγος του Μικ Τζάγκερ.

1959: Ο πάπας Ιωάννης ΙΓ, στην πρώτη του εγκύκλιο, αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα για την παγκόσμια ειρήνη.


1960: Ο Αμερικανός Ντόναλντ Μπραγκ καταρρίπτει στο Στάνφορντ το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ με 4.80μ. Ένα χρόνο μετά το ρεκόρ θα ανέβει στα 4.83 από τον Τζορτζ Ντέιβις. Το 1963, όταν θα χρησιμοποιηθούν τα πλαστικά κοντάρια θα έχουμε ραγδαία εξέλιξη των ρεκόρ.



1961: Ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χέμινγουεϊ βάζει τέλος στη ζωή του με κυνηγετική καραμπίνα στο Άινταχο, σε ηλικία 61 ετών. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του υπέφερε από κατάθλιψη.

1964: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τζόνσον υπογράφει το νόμο για τα δικαιώματα του πολίτη, που απαγορεύει τις φυλετικές διακρίσεις.



1966: Ο Φρανκ Σινάτρα ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Strangers in the night»

1967: Η Γαλλίδα Κατρίν Λακόστ γίνεται η πρώτη ερασιτέχνης, η πρώτη ξένη και η πιο μικρή σε ηλικία (22 ετών), που κερδίζει το US Open τουρνουά γκολφ.

1969: Καθιερώνεται και στην Ελλάδα ο θεσμός του Επιτρόπου Διοίκησης.


1973: Πεθαίνει η Μπέτι Γκρέιμπλ, η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, διάσημο κορίτσι της αφίσας κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.



1976: Το Βόρειο και το Νότιο Βιετνάμ, διαιρεμένα από το 1954, επανενώνονται στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

1977: Πεθαίνει ο Ρωσοαμερικανός δημιουργός της «Λολίτας» Βλαντιμίρ Ναμπόκοβ.

1985: Ο Αντρέι Γκρομίκο γίνεται Πρόεδρος της ΕΣΣΔ και ο Έντουαρντ Σεβαρντνάντζε τον αντικαθιστά στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

1986: Γεννιέται το κακό κορίτσι του Χόλιγουντ, Λίντσεϊ Λόχαν.



1989: Ορκίζεται η Κυβέρνηση υπό τον Τζαννή Τζαννετάκη, ο οποίος διατηρεί και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών.

1990: Αρχίζει το 28ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ, το οποίο θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον του Γκορμπατσόφ αλλά και την περαιτέρω πορεία της σοβιετικής κοινωνίας και του κράτους.

1991: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία 55 ετών η Αμερικανίδα ηθοποιός Λι Ρέμικ.

1992: Ο φυσικός Στέφεν Χόκινγκς με το βιβλίο του «Το χρονικό του χρόνου» σπάει τα ρεκόρ πωλήσεων στη βρετανική αγορά βιβλίου.

1992: Ο Μικ Τζάγκερ γίνεται για πρώτη φορά παππούς από την κόρη του Τζέιν.


1993: Ο πρόεδρος της Καλτσεστρούτσι Λ. Παντσαβόλτα ολοκληρώνει τη μαραθώνια κατάθεσή του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες πώλησης της ΑΓΕΤ-Ηρακλής και τη χρηματοδότηση ιταλικών πολιτικών κομμάτων.

1993: 37 πιστοί του Αλεβί στην Ινδία που συμμετείχαν σε ένα φεστιβάλ σκοτώνονται, όταν μια ομάδα αντιδραστικών έβαλε φωτιά στο ξενοδοχείο που γινόταν το φεστιβάλ.



1994: Ο 27χρονος Κολομβιανός αμυντικός Αντρές Εσκομπάρ δολοφονείται στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Αφορμή το αυτογκόλ, που πέτυχε κατά τη διάρκεια του αγώνα ΗΠΑ – Κολομβία (2-1) στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ.

1995: Στην Αλγερία, έντεκα άνθρωποι σκοτώνονται από εκρήξεις σε παγιδευμένα αυτοκίνητα.

1996: Στην Αυστραλία, η Κυβέρνηση της Βόρειας Πολιτείας εγκρίνει τον πρώτο -στον κόσμο- νόμο περί ευθανασίας.

1997: Στις ΗΠΑ, πεθαίνει από ανακοπή ο ηθοποιός Τζέιμς Στιούαρτ, σε ηλικία 89 ετών.

1998: Κύμα καύσωνα πλήττει την Ελλάδα. Στο Άργος ο υδράργυρος αγγίζει τους 45 βαθμούς Κελσίου, στη Νέα Φιλαδέλφεια τους 44 βαθμούς και στο Τατόι, τα Χανιά, τα Κύθηρα, την Καλαμάτα και την Τανάγρα τους 43 βαθμούς.


1999: Πεθαίνει ο διάσημος συγγραφέας βιβλίων για τη μαφία, Μάριο Πούζο.

2000: Με το χρυσό γκολ του Ντέιβιντ Τρεζεγκέ, η Γαλλία κερδίζει την Ιταλία με 2-1 στον τελικό του Euro 2000 στο Ρότερνταμ και γίνεται η πρώτη ομάδα που μετά τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κατακτά και τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.



2001: Το αεροδρόμιο του Λίβερπουλ ονομάζεται «Αεροδρόμιο Τζον Λένον», προς τιμήν του «σκαθαριού» που κατάγεται από την πόλη.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών, ο Τζοε Φάγκαν, ο προπονητής που οδήγησε την Λίβερπουλ στην κατάκτηση του «τρεμπλ» το 1983 (πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και ευρωπαϊκό κύπελλο), κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη βρετανική ομάδα μέχρι τότε.

2002: Ο Στιβ Φόσετ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που κάνει τον γύρο του κόσμου με αερόστατο χωρίς συνοδεία.

2005: Ο Μπομπ Γκέλντορφ διοργανώνει το Live 8, με κεντρικό σύνθημα «Make Poverty History» (Κάντε τη φτώχεια παρελθόν). Η όλη εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας δίνονται δέκα συναυλίες σ' όλο τον κόσμο, διοργανώνεται με αφορμή τη σύνοδο του G8 στο Γκλένινγκλς της Σκοτίας, με στόχο να πιέσουν τους οκτώ ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στην απάλειψη των χρεών της Αφρικής και τον διπλασιασμό της αναπτυξιακής βοήθειας.

2010: Στη Δημοκρατία του Κονγκό ένα βυτιοφόρο εκρήγνυται και σκοτώνει 230 άτομα.



2011: Πέθανε ο Μάρκος Ν. Δραγούμης, αρθρογράφος και συγγραφέας, από τους σημαντικότερους φιλελεύθερους στοχαστές στη χώρα μας.