6.6.16

“Ο Καθένας + Ο Κανένας” του Νίκου Καλογερόπουλου στις 8 Ιουνίου στη Μεγαλόπολη


Η παράσταση “Ο Καθένας + Ο Κανένας” με τον Νίκο Καλογερόπουλο θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης.

Κείμενα-μουσική-σκηνοθεσία: Νίκος Καλογερόπουλος 

Πρωταγωνιστούν:
Νίκος Καλογερόπουλος
Πάνος Αντελλης
Ελευθερια Χριστοπουλου
Ιάσονας Καλογερόπουλος


6η αναβίωση των Νέμεων αγώνων


Έκτη Νεμεάδα, 10-12 Ιουνίου 2016 (προτεινόμενο πρόγραμμα της Αναβίωσης των Αρχαίων Νέμεων Αγώνων)

Παρασκευή 10 Ιουνίου, 6:30 μ.μ.

Στο Ναό του Νεμείου Διός:
-Χαιρετισμοί
-Η Ιερή Εκεχειρία στεφανώνει τη Νεμέα
-Η Jelena Jovanovic Bakopoulou τραγουδά την «Ωδή στη Νεμέα»
-Αφή της δάδας στο Βωμό του Διός, την οποία η Εκεχειρία κι η Νεμέα μεταφέρουν εν πομπή στο στάδιο
-Το αρχαιοπρεπές οπλιτικό άγημα «Λεωνίδας» αποθέτει τα όπλα του καθώς περνά η δάδα

Στο Αρχαίο Στάδιο:
- Είσοδος δάδας
- Η Φιλαρμονική του Δήμου Νεμέας και η Νέα Χορωδία Νεμέας τραγουδούν «Φλόγα εσύ» και αποσπάσματα από την «Ωδή στη Νεμέα»
- Η Νεμέα ανάβει με τη δάδα το βωμό στο στάδιο
- Την Έναρξη της Έκτης Νεμεάδας κηρύσσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος
- Εθνικός Ύμνος

8:30 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο Νεμέας:

Παρουσίαση του έργου «Ελλάδα! Το μιούζικαλ» από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου «Olga Milosevic» της πόλης Smederevska Palanka στη Σερβία

Σάββατο 11 Ιουνίου, 8 πμ – 5 μμ
- Αγώνες δρόμου εντός του σταδίου σε ομάδες των δώδεκα ανά ηλικία και φύλο
- 4:30 μμ. προς τις Αρχαίες Κλεωνές: ο δρόμος 7,5 χλμ. «Στα Βήματα του Ηρακλή»
- 7: 30 μμ Στο στάδιο: Τελετή λήξης
- Συναυλία από τοπικές χορωδίες
- Είσοδος Ιερειών και Ελλανοδικών (Πρέσβεις)
- Απονομή της επίσημης καρφίτσας της Έκτης Νεμεάδας σε όλους τους συμμετέχοντες nemean-games2
-Είσοδος νικητών και απονομή στεφάνων αγριοσέλινου
-Ομιλίες
-Προσευχή στη Γη
-Σβήσιμο της Φλόγας
-Αποχαιρετιστήρια σαλπίσματα

Κυριακή 12 Ιουνίου
-10:30 πμ στο στάδιο: επίδειξη αρχαίου παγκρατίου
-1 μμ στο Δημαρχείο Νεμέας: παρουσίαση δύο νέων βιβλίων για τη Νεμέα
-7 μμ στο στάδιο: θεατρική απόδοση του ποιήματος «Νεμεάδα» και μουσική για τους μύθους και την ιστορία της Νεμέας

Περισσότερες πληροφορίες και πολύ ενδιαφέρον υλικό σχετικά με τους αγώνες και την ιστορία τους μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του αγώνα.


ΠΗΓΗ : korinthostv.gr

Κική Δημουλά


Διακεκριμένη και πολυβραβευμένη ποιήτρια της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, με μεγάλη απήχηση στο αναγνωστικό κοινό.

Η Βασιλική Ράδου, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Ιουνίου του 1931, με καταγωγή από την Καλαμάτα. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της, προσελήφθη ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία εργάστηκε επί 25 χρόνια, έως το 1974, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Για μια οκταετία εργάστηκε αποσπασμένη στη σύνταξη του περιοδικού Kύκλος, που εξέδιδε η τράπεζα, με λογοτεχνικό και οικονομικό περιεχόμενο, στο οποίο δημοσιεύονταν κείμενά της. Το 1954 παντρεύτηκε τον ποιητή Άθω Δημουλά (1921-1986), ο οποίος εργαζόταν ως πολιτικός μηχανικός στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους. Το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957).

Η Κική Δημουλά πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1952 με την ποιητική συλλογή Ποιήματα, την οποία αποκήρυξε μετά από λίγο και την απέσυρε από την κυκλοφορία. Από τότε εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές:

Έρεβος (1956)
Ερήμην (1958)
Επί τα ίχνη (1963)
Το λίγο του κόσμου (1971)
Το τελευταίο σώμα μου (1981)
Χαίρε ποτέ (1988)
Η εφηβεία της λήθης (1994)
Ενός λεπτού μαζί (1998)
Ποιήματα (συγκεντρωτική έκδοση 1998)
Ήχος απομακρύνσεων (2001)
Χλόη θερμοκηπίου (2005)
Συνάντηση (Ανθολογία με εβδομήντα τρία ζωγραφικά έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη, 2007)
Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως (2007)
Τα εύρετρα ( 2010)

Το 1972 τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε Ποτέ, το 1996 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης και το 2001 με το Αριστείο των Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου της. Τον ίδιο χρόνο της απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η τρίτη μόλις γυναίκα, που έτυχε αυτής της τιμής, από το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας. Οι βραβεύσεις για την Κική Δημουλά συνεχίστηκαν το 2009 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου της και το 2010 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, επίσης, για το σύνολο του έργου της. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου (Αγγλικά Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Βουλγαρικά, Γερμανικά, Σουηδικά κ.ά.).

Η Κική Δημουλά έχει να επιδείξει και ένα μικρό σε έκταση αφηγηματικό έργο, μία επιλογή του οποίου περιέχεται στο βιβλίο Εκτός Σχεδίου (2005). Κυκλοφορούν, επίσης, η ομιλία που εκφώνησε στην Ακαδημία Αθηνών κατά την τελετή υποδοχής της με τίτλο Ο Φιλοπαίγμων Μύθος (2004) και η ομιλία της στην Αρχαιολογική Εταιρεία με τίτλο Έρανος σκέψεων (2009).

Ο ποιητικός λόγος της Κικής Δημουλά ακολούθησε μια εξελικτική πορεία, με επιδράσεις από την καβαφική ποίηση στο ξεκίνημά του και με βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία τη λογοπλαστική τάση και την εικονοπλαστική ενάργεια. Ο προβληματισμός της Δημουλά, σαφώς υπαρξιακός, εκφράζει την αγωνιώδη αναζήτησή της για το νόημα της φθαρτής ανθρώπινης ζωής. Τα θέματα που κυριαρχούν στα ποιήματά της είναι η απουσία, η φθορά, η απώλεια, η μοναξιά και ο χρόνος. Στοιχεία της γραφής της είναι ο γοργός και αιχμηρός στίχος, ο ειρωνικός τόνος με τη χρήση των λέξεων της καθαρεύουσας, της τεχνολογίας, της αργκό ή και νεολογισμών, η φιλοπαίγμων διάθεση με την παράθεση αντίθετων ή ομόηχων λέξεων, η ηθελημένη αμέλεια στη σύνταξη και οι επαναλήψεις.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Η ιστορία του τζιν


Η ιστορία του τζιν -ενός κατεξοχήν αμερικάνικου ενδύματος- είναι περίπου τόσο παλιά, όσο κι αυτή της ίδιας της Αμερικής. Από μία εκδοχή του συγκεκριμένου υφάσματος ήταν κατασκευασμένα τα πανιά στις καραβέλες Νίνα, Πίντα και Σάντα Μαρία, με τις οποίες έφτασε το 1492 στον Νέο Κόσμο ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Περίπου τρεισήμισι αιώνες αργότερα, το 1850, ένας 20χρονος βαυαρός μετανάστης, ο Λιβάι Στρος, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη για την Καλιφόρνια, ακολουθώντας το ρεύμα των χρυσοθήρων. Πωλούσε το ανθεκτικό καραβόπανο, που είχε χρησιμοποιήσει ο Κολόμβος, για την κατασκευή σκηνών και σκεπάστρων για τα βαγονέτα. Αυτό που χρειάζονταν, όμως, περισσότερο οι χρυσοθήρες ήταν ρούχα που να αντέχουν στις δοκιμασίες της Άγριας Δύσης.

Έτσι, ο Στρος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το ύφασμά του για να φτιάξει ανθεκτικά παντελόνια. Τα παρουσίασε στις 6 Ιουνίου 1850 κι έγιναν ανάρπαστα. Λόγο της γενοβέζικης καταγωγής τους -τζένοαν για τους αμερικανούς- ονομάστηκαν τζινς.



Σύντομα, όμως, οι χρυσοθήρες άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι το σκληρό καραβόπανο τους προκαλούσε διάφορους ερεθισμούς. Για το λόγο αυτό, ο Στρος αποφάσισε να αντικαταστήσει το ύφασμα με ένα γαλλικό βαμβακερό, διαγώνιας ύφανσης, το οποίο ονομαζόταν Serge de Nimes κι έγινε γνωστό ως ντένιμ - δίμιτο στα ελληνικά.

Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι εργάτες στα ορυχεία ήταν ότι οι τσέπες τους σκίζονταν εύκολα. Τη λύση σκέφτηκε ένας πελάτης του Στρος, ο Τζέικομπ Ντέιβις, και δεν ήταν άλλη από τις μεταλλικές κόπιτσες που φέρουν και τα σημερινά τζινς. Όμως, δεν διέθετε τα απαραίτητα χρήματα για να κατοχυρώσει την ιδέα του. Πρότεινε, λοιπόν, στον Λιβάι Στρος να πληρώσει εκείνος για την πατέντα και να μοιραστούν τα κέρδη από την εμπορική εκμετάλλευσή της. Το πρώτο παντελόνι με κόπιτσες πωλήθηκε στις 20 Μαΐου του 1874, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.

Τα πρώτα τζιν, έως τις αρχές του 1860, ήταν μπεζ, αλλά ήδη είχαν τον κωδικό 501. Τότε ήταν που κυριάρχησε το μπλε, καθώς είναι το χρώμα που λερώνεται λιγότερο. Η δερμάτινη ετικέτα, που απεικονίζει δύο άλογα να τραβούν ένα τζιν, προστέθηκε στο πίσω μέρος του παντελονιού το 1886. Η εταιρία Levi Strauss & Co, η οποία είχε ιδρυθεί από το 1853, χρησιμοποίησε αυτή την παράσταση για να διαφημίσει την ανθεκτικότητα των προϊόντων της.

Μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το τζιν παρέμεινε ένα ρούχο εργασίας. Στη δεκαετία του '50 η εξέγερση των νέων ενάντια στον κοινωνικό κομφορμισμό έφερε τη μαζική εξάπλωσή του. Μία έρευνα το 1958 στις Η.Π.Α. αποκάλυπτε ότι το 90% των νέων φορούσε το τζιν σε όλες τις περιστάσεις. Ανάλογη πορεία ακολούθησε και στην Ευρώπη, ενώ το 1970 αποτέλεσε τη νέα πρόταση στις παριζιάνικες πασαρέλες από τον γάλλο σχεδιαστή μόδας Υβ Σεν Λοράν.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Εικαστική έκθεση στο ΙΑΜΥ, εμπνευσμένη από την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα Φεραίου


Με αφορμή τα 218 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα οραματιστή Ρήγα Φεραίου και τη Μεγάλη Χάρτα του Ρήγα που απόκειται στις συλλογές του ΙΑΜΥ, το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας διοργανώνει το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 και ώρα 20:00 Ημερίδα – Αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο με θέμα: «Ρήγας, ο οικουμενικός Έλληνας».

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις θα υπάρχει και εικαστική έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του ΙΑΜΥ, που άρχισε στις 3 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιουνίου 2016.

Στην εικαστική έκθεση συμμετέχουν ο Γιάννης Γουρζής, αναπλ. καθηγητής χαρακτικής στην ΑΣΚΤ Αθηνών: Χαρακτικά και Video. Έργα χαρακτικής ( ξυλογραφίες) και video και η Φωτεινή Κοκολάκη, ζωγράφος, με Εικαστική Εγκατάσταση (Installation) και κατασκευές.
Τα έργα της έκθεσης είναι εμπνευσμένα από την προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα Φεραίου.

Ακόμη θα υπάρχει μια παράλληλη εκδήλωση αφού μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Ύδρας θα εκθέσουν εικαστικά έργα εμπνευσμένα από το έργο και τις ιδέες του Ρήγα.



ΠΗΓΗ: hydraspoliteia.blogspot.gr

Με ποδήλατο στην Πελοπόννησο από τις ράγες του τρένου


Ο φωτογράφος/ταξιδευτής Λουκάς Χαψής γυρίζει την Πελοπόννησο από τις σιδηροδρομικές ράγες, με ένα ποδήλατο το οποίο έχει μετατρέψει σε ντρεζίνα!


Το ότι η γραμμή του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο έχει εγκαταλειφθεί δεν είναι εμπόδιο, αλλά αντίθετα το εισιτήριο για να γνωρίσεις τα μέρη από τα οποία περνάει.


Κάτι τέτοιο πρέπει να σκέφτηκε ο φωτογράφος Λουκάς Χαψής, όταν σχεδίαζε αυτό το project. Προσάρμοσε στο ποδήλατό του σωλήνες και ροδάκια, φτιάχνοντας μια αυτοσχέδια ντρεζίνα, με το ποδήλατο από τη μια μεριά και έναν χώρο μεταφοράς μιας βαλίτσας από την άλλη. Έφτιαξε δηλαδή ένα Railbike, με το οποίο μπορεί πλέον να ταξιδεύει πάνω σε ράγες τρένου απλώς κάνοντας πετάλι.


Η μετακίνηση στις ράγες είναι σίγουρα πιο ασφαλής σε σχέση με τον δρόμο, αφού σε αυτές δεν κινδυνεύεις να σε χτυπήσει κάποιο άλλο όχημα. Αλλά ίσως είναι και πιο ξεκούραστη από τη συμβατική ποδηλασία για αντίστοιχη απόσταση, αφού η σιδηροδρομική γραμμή έχει μικρότερες ανωφέρειες από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους.


Εκτός από το ότι σκέφτηκε, οργάνωσε και τελικά πραγματοποίησε αυτή την περιπλάνηση με το Railbike, το σημαντικότερο στοιχείο για… εμάς τους εξωτερικούς παρατηρητές είναι ότι ο κ. Χαψής απαθανάτισε τα μέρη από τα οποία πέρασε σε μοναδικής ομορφιάς φωτογραφίες. 


Στην παραπάνω gallery μπορείτε να δείτε μερικές, αλλά ακόμα περισσότερες υπάρχουν στη σελίδα Loukas Hapsis Photography στο facebook.


ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΎ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ


Παράσταση των τμημάτων του Χορευτικού Συλλόγου Σκαφιδακίου υπό τον συντονισμό του δασκάλου παραδοσιακών χορών κ. Γιάννη Μητροβγένη!

Ευχαριστούμε το Σύλλογο "Αγία Μαρίνα" Νέου Ροεινού για την αποδοχή της πρόσκλησης και την όμορφη συμμετοχή τους!

Επίσης ευχαριστούμε όλους, όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους! 

Και του χρόνου!!!








ΠΗΓΗ : facebook,  Σκαφιδάκι Αργολίδας

Τα γεγονότα σαν σήμερα, 6 Ιουνίου

552: Ο Στρατός του Βυζαντίου, υπό τον Στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη, την οποία κατείχαν οι Γότθοι. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πραγματοποιεί έτσι το όραμα της αποκαταστάσεως της Αυτοκρατορίας στην παλαιά της έκταση και αίγλη...


1850: Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.

1863: Αντιπροσωπεία της ελληνικής βουλής φτάνει στην Κοπεγχάγη και προσφέρει το ελληνικό στέμμα στον 18χρονο πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμο Γεώργιο, τον μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο Α'.


1923: Στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση του Καστελόριζου στην Ιταλία.

1925: Iδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler

1929: Παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου, προκειμένου να ανασχηματισθεί.


1933: Σημειώνεται νέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο.

1942: Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου, οι Ναζί καίνε το τσεχικό χωριό Λέντις ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού των SS, Reinhard Heydrich.


1944: «D-Day». Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1946: Ιδρύεται το ΒΑΑ και διοργανώνει το πρώτο Eπαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αμερικής.

1949: Νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκλέγεται ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων.

1963: Στο Ιράν, περισσότεροι από 30 μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια ταραχών που ξεσπούν στην Τεχεράνη και εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις.


1965:Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το (I Can't Get No) Satisfaction

1966: Σε πορεία διαμαρτυρίας στο Μισισιπή, πυροβολείται θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή, ο Τζέιμς Μάρσαλ, ακτιβιστής και μεγάλος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

1969: Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης. Ο Αλέκος Παναγούλης είχε σχεδιάσει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου την 13η Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα. Αποτυγχάνει και συλλαμβάνεται. Μετά από μερόνυχτα συνεχούς βασανισμού, οδηγείται ημιθανής στο νοσοκομείο και κατόπιν δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968 και καταδικάζεται δις εις θάνατον, μαζί με άλλα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, στις 17 Νοεμβρίου 1968 . Μεταφέρεται στην Αίγινα για την εκτέλεση η οποία όμως ματαιώθηκε χάρη στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και αφού προσπάθησαν να πείσουν τον Παναγούλη να υπογράψει για να του δοθεί χάρη. Στις 25 Νοεμβρίου 1968 ο Παναγούλης μεταφέρθηκε από την Αίγινα στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου όπου και του επιβλήθηκε η «ποινή του εντοιχισμού» όπως λέει ο ίδιος. Από εκεί δραπετεύει στις 5 Ιουνίου 1969, συλλαμβάνεται όμως εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο στου Γουδί για να μεταφερθεί μετά από ένα μήνα και πάλι στις φυλακές Μπογιατίου. Εκεί τον περιμένει η απομόνωση σε κελί που το έφτιαξαν ειδικά για τον Παναγούλη και ήταν σαν αντίγραφο τάφου. Επιχειρεί να δραπετεύσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς. Γράφει ποιήματα ως διέξοδο. Συνεχίζει να γράφει ακόμα και όταν του κατάσχουν κάθε γραφική ύλη χρησιμοποιώντας για μελάνι το αίμα του και για χαρτί τους τοίχους του κελιού-τάφου του.

1971: Εκτοξεύεται στο διάστημα ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ 11.

1981: 800 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα του κόσμου, στο Μπιχάρ της Ινδίας.



1984: O ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι - παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις».

1985: Εντοπίζεται και ξεθάβεται το σώμα του γιατρού των Ναζί, Τζόζεφ Μένγκελε. Γερμανός γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου και διαβόητος ιδίως για τα πειράματα που έκανε με ανθρώπους, τα οποία οδηγούσαν συνήθως στον θάνατό τους. Έμεινε στην ιστορία ως ο Άγγελος του Θανάτου.

1987: Η Στέφι Γκραφ, 9 ημέρες πριν κλείσει τα 18, γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Roland Garros με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 6-4, 4-6, 8-6.

1990: Κυκλοφορεί η ποιτική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη «Τα δημόσια και τα ιδιωτικά».

1991: 8 νεκροί, 128 τραυματίες και πολλές συλλήψεις είναι ο τραγικός απολογισμός των πανηγυρισμών για την πρώτη επιτυχία της Χιλής στο Κόπα Λιμπερταδόρες μετά τη νίκη της Colo Colo επί της Olimpia της Παραγουάης με 3-0 μπροστά σε 65.000 θεατές στο Σαντιάγο.

1992: Τιμάται η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, η Καλλιρόη Παρέν, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 8.36 στα «Βενιζέλεια» στην Κρήτη.

1995: Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή. Την ίδια εποχή πλήρες μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας γίνεται η Ελλάδα.

1996: Οι δυο γιοι της Ντάρλι Ρουτιέρ, μαχαιρώνονται θανάσιμα. Αργότερα θα διαπιστωθεί ότι, τη δολοφονία διέπραξε η ίδια τους η μητέρα, στην οποία επιβάλλεται η θανατική ποινή. Τότε βγαίνει στον αέρα το πρώτο μουσικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, το MAD TV.

1997: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταθέτουν στη Βουλή τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με βασική διαφορά τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

1999: Η ελληνική ομάδα γυναικών 4x400μ κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 3:32.75 και τερματίζει πρώτη, με αποτέλεσμα η εθνική ομάδα στίβου γυναικών να ανέβει στην Super League για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Bruno Zauli, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

2002: στο Λιβυκό πέλαγος ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη ένα αστεροειδής εκρήγνυται στον αέρα. Η δύναμη της έκρηξης είναι όσο αυτή μιας μικρής ατομικής βόμβας.


Γεννήσεις

1436 - Ρεγιομοντάνος, Γερμανός μαθηματικός

1599 - Ντιέγκο Βελάσκεθ, Ισπανός ζωγράφος

1606 - Πιερ Κορνέιγ, Γάλλος δραματουργός

1622 - Κλοντ Ζαν Αλουέ, Γάλλος ιεραπόστολος και εξερευνητής

1756 - Τζον Τράμπουλ, Αμερικανός ζωγράφος

1799 - Αλεξάντερ Πούσκιν, Ρώσος λογοτέχνης

1850 - Καρλ Μπράουν, Γερμανός φυσικός και νομπελίστας

1857 - Αλεξάντρ Λιαπούνοφ, Ρώσος μαθηματικός

1862 - Χένρι Τζον Νιούμπολτ, Άγγλος συγγραφέας

1868 - Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, Άγγλος εξερευνητής

1872 - Αλεξάνδρα, αυτοκράτειρα της Ρωσίας

1875 - Τόμας Μαν, Γερμανός συγγραφέας και νομπελίστας

1898 - Νινέτ ντε Βαλουά, Ιρλανδή χορεύτρια

1901 - Σουκάρνο, πρόεδρος της Ινδονησίας

1903 - Αράμ Χατσατούριαν, Αρμένιος συνθέτης

1906 - Μαξ Αυγούστος Ζορν, Γερμανός μαθηματικός

1907 - Μπιλ Ντίκεϊ, Αμερικανός μπεϊζμπολίστας

1918 - Έντουιντ Κρεμπς, Αμερικανός βιοχημικός και νομπελίστας

1933 - Χάινριχ Ρόρερ, Ελβετός φυσικός και νομπελίστας

1934 - Αλβέρτος Β', βασιλιάς του Βελγίου

1936 - Λίβαϊ Σταμπ, Αμερικανός μουσικός, μέλος των Four Tops

1939 - Λούις Αντριέσεν, Ολλανδός συνθέτης

1939 - Γκάρι Μποντς, Αμερικανός μουσικός

1943 - Ρίτσαρντ Σμόλεϊ, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας

1949 – Γιάννης Μαντζουράκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

1951 - Ανδρέας Μικρούτσικος, Έλληνας τραγουδοποιός και τηλεοπτικός παρουσιαστής

1951 – Μαριέττα Γιαννάκου, Ελληνίδα πολιτικός

1953 – Δημήτρης Αβραμόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1956 - Μπγιορν Μποργκ, Σουηδός τενίστας

1960 - Στιβ Βάι, Αμερικανός μουσικός

1969 - Φερνάντο Ρεντόντο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής

1989 - Δημήτρης Κολαξίδης, ποδοσφαιριστής (Εθνικός Κατερίνης, εθνική νέων)

Θάνατοι

913 - Αλέξανδρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου

1799 - Πάτρικ Χένρι, Αμερικανός επαναστάτης

1832 - Τζέρεμι Μπένθαμ, Άγγλος φιλόσοφος

1878 - Ρόμπερτ Στέρλινγκ, Σκοτσέζος εφευρέτης

1891 - Τζον Μακ Ντόναλντ, πρωθυπουργός του Καναδά

1943 - Παντελής Πουλιόπουλος, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας

1946 - Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, Γερμανός δραματουργός και νομπελίστας

1948 - Λουί Λυμιέρ, Γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου

1960 - Χρήστος Μάντικας, Έλληνας δρομέας, μορφή των Βαλκανικών Αγώνων

1960 - Σπυρίδων Βικάτος, `Ελληνας ζωγράφος

1961 - Καρλ Γιουνγκ, Ελβετός πρωτοπόρος της ψυχανάλυσης

1968 - Ρόμπερτ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός

1981 - Κάρλετον Κουν, Αμερικανός ανθρωπολόγος

1984 - Μπέρτραμ Τσάντλερ, Αμερικανός συγγραφέας

1991 - Σταν Γκετζ, Αμερικανός μουσικός

1995 - Διαμαντής Διαμαντόπουλος, Έλληνας ζωγράφος

1996 - Τζορτζ Ντέιβις Σνελ, Αμερικανός γενετιστής και νομπελίστας

2005 - Αν Μπάνκροφτ, Αμερικανίδα ηθοποιός


Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας


Η Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2010, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ, με αφορμή τη γέννηση του πατέρα της ρωσικής λογοτεχνίας Αλεξάντερ Πούσκιν στις 6 Ιουνίου 1799 (με το νέο ημερολόγιο).


ΠΗΓΗ: sansimera.gr