9.1.17

Από την κοπή της πίτας της Ελληνικής Παράδοσης






Φωτογραφίες : facebook,  Βούλα Καπλαντζή

"Το Σινικό Τείχος" από την Πέμπτη στο Cine Nafplio


Από ΠΕΜΠΤΗ 12/1 και για μια εβδομάδα
ΩΡΑ: 10:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Το Σινικό Τείχος / The Great Wall
Διάρκεια: 104'

Σκηνοθεσία Ζανγκ Γιμού με τους: Ματ Ντέιμον, Γουίλεμ Νταφόε, Άντι Λάου, Πέδρο Πασκάλ

Δύο αιχμάλωτοι δυτικοί μισθοφόροι βρίσκονται αναπάντεχα μέσα στις φλόγες μιας άνισης μάχης ανάμεσα στον αυτοκρατορικό κινέζικο στρατό και στα απόκοσμα πλάσματα Τάο Τέι που προσπαθούν να διαπεράσουν το Σινικό Τείχος για να κατακτήσουν την αχανή χώρα.

Στο Cine Nafplio.

Από την κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πυργέλας


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πυργέλας "ΑΘΗΝΑ", πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Πυργέλας.

Με αφορμή την εκδήλωση για την κοπή της πίτας, ο σύλλογος διοργάνωσε μουσική βραδιά με τον Γιάννη Νανόπουλο, ο οποίος με την κιθάρα του και τις πολύ ωραίες επιλογές των τραγουδιών, μας κράτησε συντροφιά για πάνω από δύο ώρες!

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών και το πολύ κρύο, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και πιστεύουμε πως ανταμείφθηκε με την ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, τόσο με τη μουσική, όσο και με την πολύ καλή διάθεση των παρευρισκόμενων, αλλά και το ζεστό κρασί που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου...

Ευχαριστούμε πολύ τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του, καθώς και όλους τους εκπροσώπους των συλλόγων και φορέων της περιοχής μας!

Τέλος, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Γιάννη Νανόπουλο, που δέχτηκε την πρόσκλησή μας και έκανε τη χθεσινή βραδιά τόσο ζεστή, κάνοντάς μας μια μεγάλη παρέα, τραγουδώντας γνωστά και αγαπημένα τραγούδια!

Ευχόμαστε σε όλους καλή και δημιουργική χρονιά!!!













Νεκρός ο Ρώσος πρόξενος στην Ελλάδα!


Νεκρός σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε ο  Ρώσος πρόξενος στην Ελλάδα. Τον βρήκαν μέσα στο διαμέρισμα του.

Ο 55χρονος Αντρέι Μαλανίν δεν πήγε το πρωί στο γραφείο του, με αποτέλεσμα οι συνεργάτες του να αρχίσουν να τον αναζητούν.

Αργότερα, υπάλληλος της πρεσβείας πήγε στο διαμέρισμά του, όπου τον βρήκε νεκρό, ενώ οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν φέρει ίχνη εγκληματικής ενέργειας.

Ο πρόξενος βρέθηκε στις 17.45 το απόγευμα. Το διαμέρισμά του βρισκόταν στον τρίτο όροφο 5οροφης πολυκατοικίας. Επί τόπου έχει μεταβεί και κλιμάκιο του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας.

Αναμένεται η εξέταση από ιατροδικαστή.


Πηγή: iefimerida.gr

Το πένθος «ραγίζει» κυριολεκτικά την καρδιά


Οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, που βιώνουν την οδυνηρή εμπειρία της απώλειας του ή της αγαπημένου συντρόφου τους, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν οι ίδιοι εγκεφαλικό ή έμφραγμα μέσα στον επόμενο κρίσιμο μήνα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ευρήματα προηγούμενων ερευνών ότι το πένθος αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς κυριολεκτικά «ραγίζει» την καρδιά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ίαν Κάρεϊ του πανεπιστημίου St.George’s του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 30.500 ανθρώπους ηλικίας 60 έως 89 ετών, οι οποίοι έχασαν τον/την σύντροφό τους μεταξύ των ετών 2005-2012.

Η μελέτη έδειξε ότι 16 ανά 10.000 άτομα έπαθαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό μέσα στις 30 επόμενες ημέρες μετά την απώλειά τους, έναντι οκτώ ανά 10.000 ατόμων που είχαν ανάλογο καρδιαγγειακό επεισόδιο μεταξύ του γενικού πληθυσμού (δηλαδή το ποσοστό ήταν διπλάσιο). Ο αυξημένος κίνδυνος για το καρδιαγγειακό σύστημα των πενθούντων ανθρώπων αρχίζει να μειώνεται μετά τις 30 ημέρες.

Το πένθος λόγω της απώλειας δημιουργεί σημαντικό στρες στον οργανισμό, πράγμα που μπορεί να αυξήσει την πηκτικότητα του αίματος, την αρτηριακή πίεση, τις ορμόνες του στρες, τους καρδιακούς παλμούς κ.α. Επιπλέον, οι πενθούντες συχνά αμελούν να πάρουν τα φάρμακά τους, όπως αυτά που μειώνουν την χοληστερόλη.


ΠΗΓΗ: protothema.gr

Γιατί είναι καλό να διαβάζουμε βιβλία έστω και για 30 λεπτά την ημέρα;


Η ανάγνωση βιβλίων όχι μόνο κάνει καλό στο μυαλό και στον ίδιο τον εγκέφαλο απομακρύνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας – κάτι ήδη γνωστό- αλλά συνδέεται και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Οι άνθρωποι που διαβάζουν ένα βιβλίο έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα (συνολικά 3,5 ώρες την εβδομάδα), μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περίπου 20%, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το όφελος από την ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών είναι πολύ μικρότερο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Μπέκα Λέβι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό κοινωνικής ιατρικής “Social Science and Medicine”, ανέλυσαν στοιχεία για 3.635 ανθρώπους, συσχετίζοντας τις αναγνωστικές συνήθειες καθενός, με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του σε βάθος 12 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι διάβαζαν περίπου 3,5 ώρες την εβδομάδα, ήταν κατά μέσο όρο 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, ενώ για όσους διάβαζαν πάνω από 3,5 ώρες εβδομαδιαίως η πιθανότητα ήταν 23% μικρότερη.

Στη διάρκεια της 12ετούς μελέτης, πέθαναν το 27% των αναγνωστών βιβλίων και το 33% όσων δεν διάβαζαν καθόλου βιβλία. Όσα περισσότερα βιβλία διάβαζε κάποιος, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος θανάτου του.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στον ύπνο, στην ψυχική διάθεση, στην καθυστέρηση της νόσου Αλτσχάιμερ κ.α.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τη Λέβι, δείχνει ότι «η ανάγνωση βιβλίων ακόμη και για μισή ώρα καθημερινά προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα επιβίωσης, σε σχέση με όσους δεν διαβάζουν καθόλου. Και αυτό το πλεονέκτημα για τους αναγνώστες των βιβλίων ισχύει άσχετα με το εισόδημά τους, την μόρφωσή τους, την εξυπνάδα τους, το φύλο τους, την ηλικία τους, την οικογενειακή κατάστασή τους ή άλλες παραμέτρους».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα βιβλία προάγουν το λεγόμενο βαθύ και αφοσιωμένο διάβασμα -περισσότερο από τις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τις αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα- πράγμα που ωφελεί περισσότερο το νου και τον εγκέφαλο. Επιπλέον, το λεξιλόγιο, η λογική, η συγκέντρωση και η κριτική σκέψη ευνοούνται από τα βιβλία, ιδιότητες που επίσης συμβάλλουν στο πλεονέκτημα επιβίωσης που χαρίζει η ανάγνωσή τους.

Η έρευνα δεν έκανε διάκριση για το είδος των βιβλίων, όμως οι περισσότεροι συμμετέχοντες διάβαζαν λογοτεχνία. Μια μελλοντική έρευνα θα μελετήσει τις ωφέλειες των βιβλίων σε μεγαλύτερο βάθος, αναζητώντας απαντήσεις στο κατά πόσο τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν το ίδιο όφελος με τα παραδοσιακά έντυπα βιβλία, αν κάποιο είδος βιβλίων είναι σαφώς πιο «υγιεινό» κ.α.

Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι ο μέσος άνθρωπος που συμμετείχε στην μελέτη, αφιέρωνε 3,9 ώρες την εβδομάδα στα βιβλία και 6,1 ώρες σε εφημερίδες και περιοδικά. Όπως είπαν, αν αυτή η τάση αντιστρεφόταν υπέρ των βιβλίων, θα υπήρχε μεγαλύτερο όφελος για την υγεία.


Πηγή: otherside.gr

"Γκόλφω For Ever" : Οι παραστάσεις συνεχίζονται στο Κρανίδι


Στον Πολυχώρο «ARTiki–Μαράικε Ηλιου Ντε Κόνινγκ», στο Κρανίδι, συνεχίζονται οι παραστάσεις του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας με το έργο "Γκόλφω For Ever"  του Ντίνου Σπυρόπουλου. 

Πρόκειται για μία βουκολική παρωδία για γέλια και για κλάματα !!

Παραστάσεις :  11, 13, 14, 15, 20, 21, 22 Ιανουαρίου 2017, 
ώρα 20.30

ΕΙΣΟΔΟΣ : 7 € – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 698 698 2224

Παρουσίαση βιβλίου στην Πάτρα: «Κώστας Χαρδαβέλλας- Το ζεϊμπέκικο του νικητή»


Το Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης κόβει την πίτα του


Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη στο Άργος


Η Κινηματογραφική Λέσχη της Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου προβάλει την ταινία «Μικρά Αγγλία» στο νέο της χώρο Οδ. Ανδρούτσου 13 στο Άργος (21:00).

Δραματική 2013  Διάρκεια: 160'

Eλληνική ταινία, σκηνοθεσία Παντελής Βούλγαρης με τους: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Αννέζα Παπαδοπούλου, Μάξιμος Μουμούρης.

Στην Άνδρο της δεκαετίας του ’30, η Μίνα, σύζυγος ναυτικού που λείπει διαρκώς σε ταξίδια, παντρεύει την κόρη της Όρσα με τον νεαρό καπετάνιο και πλοιοκτήτη Νίκο Βατοκούζη και όχι με τον ορφανό υποπλοίαρχο Σπύρο Μαλταμπέ με τον οποίο είναι ερωτευμένη. Όταν όμως ο τελευταίος γίνει περιζήτητος καπετάνιος, θα παντρευτεί τη μικρότερη κόρη της Μίνας, τη Μόσχα, αναστατώνοντας έτσι επικίνδυνα την οικογενειακή καθημερινότητα. Μια προσεγμένη σε κάθε επίπεδο παραγωγή κι ένα θέαμα που σέβεται και αποζημιώνει το ευρύ κοινό. Κέρδισε έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (μεταξύ τους εκείνο της καλύτερης ταινίας).

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 9 Ιανουαρίου


475: Ο Βασιλίσκος στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου, όταν ο αυτοκράτορας Ζήνωνας ανατρέπεται και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη.

1349: Επτακόσιοι Εβραίοι καίγονται ζωντανοί στη Βασιλεία της Ελβετίας, επειδή θεωρούνται υπεύθυνοι για τη βουβωνική πανώλη που πλήττει την πόλη.

1438: Αρχίζει στη Φεράρα της Ιταλίας η ομώνυμη σύνοδος των Εκκλησιών της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, με στόχο την άρση του Σχίσματος του 1054. Στη σύνοδο, η οποία αργότερα θα μεταφερθεί στη Φλωρεντία, συμμετέχει και ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιωάννης Η'. Αν και αποφασίζεται η ένωση των δύο Εκκλησιών, η ανθενωτική μερίδα της Κωνσταντινούπολης υπερισχύει και τελικά ανατρέπει την αρχική απόφαση.



1570: Ο τσάρος της Ρωσίας Ιβάν ο Τρομερός σκοτώνει τους κατοίκους της ανυπότακτης πόλης του Νόβγκοροντ, θεωρώντας ότι θα τον πρόδιδε. Ετσι σφάζει, ακρωτηριάζει, καίει και βασανίζει άντρες, γυναίκες και παιδιά.



1768: Aνοίγει στο Λονδίνο το πρώτο σύγχρονο τσίρκο, από τον Φίλιπ Αστλεϊ.



1788: Το Κονέκτικατ γίνεται η 5η Πολιτεία των ΗΠΑ.



1792: Ρωσία και Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη του Ιασίου, κηρύσσοντας την λήξη του έκτου μεταξύ τους πολέμου. Η Τουρκία παραχωρεί στη Ρωσία τα επί της Δυτικής Ουκρανίας παράλια του Ευξείνου Πόντου.

1799: Εισάγεται στη Μεγάλη Βρετανία ο φόρος εισοδήματος από τον πρωθυπουργό Ουίλιαμ Πιτ, για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά του Ναπολέοντα.



1823: Η ρωσική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις άλλες Μεγάλες Δυνάμεις, προτείνει ως λύση του ελληνικού ζητήματος τη σύσταση τριών ηγεμονιών κατά το πρότυπο της Βλαχίας και της Μολδαβίας. Οι προτεινόμενες ηγεμονίες είναι: α) Θεσσαλία και Ανατολική Στερεά Ελλάδα β) Δυτική Στερεά Ελλάδα και Ηπειρος, γ) Πελοπόννησος και Κρήτη. Για τα νησιά του Αιγαίου προτείνει δημοτικούς θεσμούς και τοπική αυτοδιοίκηση. Οι τρεις ηγεμόνες θα πληρώνουν ετήσιο φόρο στην Τουρκία και θα εκπροσωπούνται από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

1861: Η πολιτεία του Μισισιπή είναι η δεύτερη πολιτεία που αποσπάται από την αμερικανική ομοσπονδία.



1888: Ιδρύεται η οικονομική εφημερίδα Financial Times. Το πρώτο φύλλο της κυκλοφορεί με το όνομα «London Financial Guide». Θα μετονομαστεί στις 13 Φεβρουαρίου σε Financial Times.
1900: Ιδρύεται στη Ρώμη η Λάτσιο ως αθλητικός σύλλογος δρομέων. Επιλέγουν τα γαλανόλευκα χρώματα, εμπνευσμένοι από τα χρώματα της σημαίας της Ελλάδας, πατρίδας των Ολυμπιακών Αγώνων και του αθλητισμού γενικότερα. Εμβλημα της ομάδας ο αετός, σύμβολο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.


1905: (με το παλιό ημερολόγιο) «Ματωμένη Κυριακή»:  Η ρωσική αυτοκρατορική φρουρά, σκοτώνει πάνω από 500 εργάτες, οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, έξω από το χειμερινό παλάτι στην Αγία Πετρούπολη. Η "Ματωμένη Κυριακή" αποτελεί την απαρχή της πρώτης ρωσικής επανάστασης.

1912: Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλλουν στην Ονδούρα, για να προστατεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στη διάρκεια της εξέγερσης.



1938: Ο πρίγκιπας των Ελλήνων Παύλος νυμφεύεται στην Αθήνα τη Φρειδερίκη του Ανόβερου.

1945: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισβάλλουν στη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων.



1949: Σοβιετικοί οικονομολόγοι, που συναντώνται στη Μόσχα, προσπαθούν να βρουν το λόγο για τον οποίο η καπιταλιστική Αμερική δεν επλήγη από τη μεγάλη οικονομική κρίση, που προέβλεψε ο Μαρξ.



1951: Ανοίγουν επίσημα οι πύλες της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

1954: Καθιερώνεται στην Ελλάδα το προγαμιαίο πιστοποιητικό υγείας.

1957: Παραιτείται ο βρετανός πρωθυπουργός, Αντονι Iντεν, για λόγους υγείας.



1960: Στην Αίγυπτο, γίνεται η επίσημη θεμελίωση και έναρξη εργασιών της κατασκευής του Φράγματος του Ασουάν. Οι πρόεδροι της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσώφ και της Αιγύπτου, Γκαμάλ Αμπντελ Νάσερ, επιβαίνοντες σε πλοιάριο, ρίχνουν στο σημείο θεμελίωσης συμβολικές πέτρες.




1979: Η ελληνική τηλεόραση αποκτά χρώμα, χάρη στο γαλλικό σύστημα SECAM, που αργότερα θα αντικατασταθεί από το γερμανικό PAL.

1992: Η Συνέλευση των Σερβοβοσνίων ανακηρύσσει τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση Κροατών και Μουσουλμάνων να ζητήσουν αναγνώριση από την ΕΟΚ.



1992: Η ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» κάνει επίσημη πρεμιέρα στην Αθήνα, παρουσία του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου και του πρωταγωνιστή Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.



1998: Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, σε συνέντευξή του σε ελληνικές εφημερίδες δηλώνει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο 6 ν.μ. ως εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ενώ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει ότι για τις ΗΠΑ οι τουρκικές πτήσεις στη ζώνη μεταξύ 6 και 10 ν.μ. δεν αποτελούν παραβιάσεις.



2005: Ο Μαχμούντ Αμπάς εκλέγεται νέος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, διαδεχόμενος των αποθανόντα Γιάσερ Αραφάτ.



2007: Ο Στίβεν Τζομπς της Apple επιδεικνύει το νέο κινητό τηλέφωνο iPhone.



2010: Εκρηκτικός μηχανισμός, τοποθετημένος σε κάδο απορριμμάτων, εκρήγνυται στις οκτώ το βράδυ κοντά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, μπροστά από τη Βουλή. Την ευθύνη της επίθεσης θα αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».


ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ:



1908: Η γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και φεμινίστρια, Σιμόν ντε Μποβουάρ, σύντροφος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ.



1913: Ο 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον.



1925: Ο αμερικανός ηθοποιός, Λι Βαν Κλιφ.



1928: Ο ιταλός τραγουδιστής, Ντομένικο Μοντούνιο («Βολάρε»).

1928: Η αμερικανίδα συγγραφέας μπεστ σέλερ, Τζούντιθ Κραντζ.



1941: Η αμερικανίδα τραγουδίστρια και αγωνίστρια υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Τζόαν Μπαέζ.

1944: Τζίμι Πέιτζ, άγγλος κιθαρίστας, που συμμετείχε στα συγκροτήματα «Yardbirds» και «Led Zeppelin».

1944: Ο κύπριος τραγουδιστής, Μιχάλης Βιολάρης.



1968: Ο κύπριος συνθέτης και στιχουργός, Γιώργος Θεοφάνους.



1972: Ερβέ Φαλτσιανί, γαλλοϊταλός τραπεζικός υπάλληλος. (Λίστα Λαγκάρντ)



1982: Η Δούκισσα του Κέμπριτζ Αικατερίνη, ευρέως γνωστή και ως Κέιτ ή Κάθριν Μίντλετον, σύζυγος του Πρίγκιπα Ουίλιαμ, Δούκα του Κέμπριτζ. 


ΘΑΝΑΤΟΙ:



1324: Ο βενετός έμπορος και εξερευνητής, Μάρκο Πόλο.



1799: Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι, ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος, που διακρίθηκε για τις εργασίες της στον διαφορικό λογισμό. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο. (Γεν. 16/5/1718)

1853: Θεόφιλος Καϊρης, μεγάλος δάσκαλος του Γένους


1855: Νεόφυτος Βάμβας, Έλληνας λόγιος



1873: Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Γ' της Γαλλίας.



1876: Σάμιουελ Χάου, φιλέλληνας αμερικανός γιατρός, που έλαβε ενεργό μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. (Γεν. 10/11/1801)

1927: Χιούστον Στιούαρτ Τσάμπερλεν, Αγγλο-γερμανός συγγραφέας.



2004: Νορμπέρτο Μπόμπιο, ιταλός φιλόσοφος. (Γεν. 18/10/1909)