16.12.16

Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας Στεμνίτσας



«Εγγίζει ο Χριστός» στο Ναύπλιο, αύριο Σάββατο


Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ (Δημοτικός Οργανισμός Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού) στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων, συνδιοργανώνουν μουσική βραδιά με τίτλο: «ΕΓΓΙΖΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ» η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων (Βουλευτικό) στο Ναύπλιο.

Η συναυλία περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους των Χριστουγέννων καθώς και παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού.

Στο πρώτο μέρος το πρόγραμμα θα παρουσιάσει η χορωδία «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ» σε διδασκαλία και διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Ενώ το δεύτερο μέρος θα ερμηνεύσει ο γνωστός Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόριος Νταραβάνογλου, Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Θρόνου, με τη συνοδεία ορχήστρας αποτελούμενη από τους κ. Μανώλη Καρπάθιο στο κανονάκι, κ. Χριστόδουλο Λακκιό στο βιολί και κ. Βασίλειο Οικονόμου στα κρουστά.

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.



Ημερίδα για τα οφέλη της Βιολογικής Γεωργίας στο Ναύπλιο


Ημερίδα με τίτλο «Βιολογική Γεωργία - Οφέλη διατροφής μέσω βιολογικών προϊόντων» θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης».

Η ημερίδα αυτή είναι μια κίνηση αντίστασης απέναντι στην έφοδο της φαρμακολογίας και της χημείας στη Φύση και το σώμα μας. Από την πλευρά των διοργανωτών, είναι μία πρώτη προσπάθεια να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό για την καταστροφική επίδραση της συμβατικής καλλιέργειας στην ανθρώπινη υγεία και το Φυσικό μας κόσμο, καθώς και για την άμεση ανάγκη επιστροφής στη βιοκαλλιέργεια, τη μόνη υγιή μορφή καλλιέργειας, της οποίας τα προϊόντα μας θρέφουν, μας θεραπεύουν και μας διατηρούν υγιείς.

 ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:

- Γαβριήλ Πανάγος, Βιοκαλλιεργητής – συγγραφέας

- Φωτεινή Μιχαλάκη Δερνίκου, Ιατρός Ομοιοπαθητικός Ολιστικής Θεραπευτικής

- Σπύρος Ζαχαρόπουλος, Γεωπόνος ΤΕ, Υπεύθυνος Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκπρόσωπος Οργανισμού «ΔΗΩ»


Δημοτική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης»

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, Ώρα:  18:30

Την Κυριακή ανοίγει το πάρκο του Άι Βασίλη στο Ναύπλιο

Το Ναύπλιο φιλοξενεί για τέταρτη φορά ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο στον πεζόδρομο της Βασιλέως Κωνσταντίνου! 

Το  Πάρκο του Άι Βασίλη, είναι γεγονός και από την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 έως και τις 8 Ιανουαρίου 2017, το Ναύπλιο και συγκεκριμένα η Βασιλέως Κωνσταντίνου, θα προσφέρει στους επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους, μια ακόμη γιορτινή νότα με άρωμα Χριστουγέννων. 

Από το άνοιγμά του, στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και την τελευταία ημέρα, οι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία, να παρακολουθήσουν πολλών ειδών εκδηλώσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά, ενώ, στα ξύλινα, εορταστικά στολισμένα σπιτάκια, μπορούν να βρουν Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, γλυκίσματα και πολλά άλλα! Από το Πάρκο, δε λείπουν το Λούνα Παρκ, Άγιοι Βασίληδες, ξυλοπόδαροι, ξωτικά, ζογκλέρ κ.α.

Όλες οι δράσεις του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου είναι χωρίς χρέωση.


ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά Αργολίδα

Η γέφυρα των αναστεναγμών και των... μπινελικίων!


Όλοι όσοι περνούν από πάνω της διαμαρτύρονται, αρκετοί μάλιστα εξαπολύουν και μπινελίκια προς τους αρμόδιους...  Κάποιοι έχουν κάνει και γραπτή αναφορά για το συγκεκριμένο θέμα... Ε και λοιπόν; Οι υπεύθυνοι έχουν προφανώς πιο πιασάρικα θέματα για να καταπιαστούν... Με τη γέφυρα θα ασχοληθούν τώρα;

Μιλάμε για την γέφυρα της Νέας Κίου (προς Ναύπλιο) βεβαίως, κι υπάρχουν οδηγοί που είναι υποχρεωμένοι να περνούν από κει (αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση) περισσότερες από 4 φορές την ημέρα... χοροπηδώντας και βρίζοντας, με κίνδυνο να κάνουν σοβαρή ζημιά στα οχήματά τους... 

Οι πρόχειρες λύσεις (λίγη πίσσα εδώ, λίγη πίσσα εκεί...) δεν λύνουν το πρόβλημα, ίσως και να το επιδεινώνουν μάλιστα... 


Ίσως το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Κίου  θα μπορούσε να πιέσει λίγο παραπάνω την Περιφέρεια... (δική της δεν είναι η αρμοδιότητα;)  Για να δούμε... 



Πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο ΚΑΠΗ Άργους












Ο Τοίχος της Καλοσύνης στη Νέα Κίο περιμένει καθημερινά την όποια προσφορά μας...


Πριν λίγες μέρες ο Τοίχος της Καλοσύνης (μέσω της υπαλλήλου του ΚΕΠ Νέας Κίου Αναστασίας Σοφού) έκανε έκκληση για βοήθεια σε μια νεαρή χήρα με δυο μικρά παιδιά από ένα χωριό της Αργολίδας. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και άμεση... Η 1η αποστολή προσφορών έφυγε ήδη και σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια... Ένα μεγάλο "μπράβο" αξίζει σε όλους αυτούς, άτομα ή ομάδες που κινητοποιήθηκαν... 



Όμως δυστυχώς, γύρω μας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μεγάλες ανάγκες που περιμένουν κι αυτοί τη βοήθεια και τα "δώρα" μας... Ας μην τους ξεχνάμε... 

Ο Τοίχος της Καλοσύνης περιμένει καθημερινά την όποια προσφορά μας για να χαρίσει μερικά χαμόγελα και μια ανάσα ελπίδας σ' αυτούς που πραγματικά περνάνε δύσκολες μέρες... 

Σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1770: Ο κλασικός Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Ludwig van Beethoven (1770-1827) γεννήθηκε στην πόλη Bonn της Γερμανίας. Θα βαπτιστεί την επόμενη μέρα. Ο πρώτος του δάσκαλος μουσικής ήταν ο πατέρας του. Το 1779 ξεκίνησε μαθήματα με τον μεγάλο δάσκαλο Christian Gottlob Neefe. Το 1796 ο Beethoven άρχισε να χάνει την ακοή του και το 1802 αποσύρθηκε σε μια μικρή πόλη έξω από τη Βιέννη στην Αυστρία, σε μια προσπάθεια να συμβιβαστεί με την κατάσταση του. Το πιο γνωστό και για πολλούς σημαντικότερο έργο του Beethoven, η 9η Συμφωνία ολοκληρώθηκε το 1824. Στις 7 Μαΐου του ίδιου χρόνου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Kärntnertor Theater της Βιέννης.

1960: Πριν την έναρξη των παραστάσεων των The Beatles στο Αμβούργο, ο George Harrison απελάσεται από την Γερμανία. Ο δεκαεπτάχρονος δεν έχει άδεια εργασίας...

1970: Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Recording Industry Association of America (RIAA), τα άλμπουμ των Creedence Clearwater Revival "The Poor Boys", "Green River", "Bayou Country" και το πρώτο τους άλμπουμ "Creedence Clearwater Revival" πιστοποιούνται χρυσά.

1974: Ανακοινώνεται η διάλυση του Βρετανικού glam rock συγκροτήματος Mott the Hoople. Γνωστή τους επιτυχία το τραγούδι "All the Young Dudes" που έγραψε για αυτούς ο David Bowie. Επανενώθηκαν το 2009 για μια σειρά συναυλιών στη Μεγάλη Βρετανία.


2009: Ο John Frusciante με δήλωση στη προσωπική του ιστοσελίδα επιβεβαιώνει τις φήμες που τον θέλουν να έχει αποχωρήσει από τους Red Hot Chili Peppers. "Έχω φύγει εδώ και ένα χρόνο..." γράφει μεταξύ άλλων. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος από δεκαοκτώ χρονών. Αποχώρισε για πρώτη φορά το 1992 για να επιστρέψει και πάλι το 1998. Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει έντεκα σόλο άλμπουμ και δύο με το συγκρότημα Ataxia. Υπήρξε επίσης μέλος των The Mars Volta. Στις 14 Απριλίου του 2012 εντάχθηκε στο Rock And Roll Hall Of Fame, ως μέλος των RHCP αλλά δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Σαν σήμερα... στον Ελληνικό Κινηματογράφο


16 Δεκεμβρίου σήμερα και πάμε να δούμε ποιες πρεμιέρες είχαμε σαν σήμερα στον Ελληνικό Κινηματογράφο...

16 Δεκεμβρίου 1957 "Η θεία από το Σικάγο"
16 Δεκεμβρίου 1963 "Ένας ντελικανής" 
                                   "Το τυχερό πανταλόνι" 
                                   "Οι κατεργάρηδες" 
                                   "7 μέρες ψέμματα"
16 Δεκεμβρίου 1968 "Ραντεβού με μια άγνωστη" 
                                   "Όνειρο απατηλό" 
                                   "Για ποιον χτυπά η κουδούνα" 
                                   "Οι μνηστήρες της Πηνελόπης"
16 Δεκεμβρίου 1974 "Ένας νομοταγής πολίτης"











ΠΗΓΗ: retromaniax.gr

ΣΗΜΕΡΑ στο Αψέντι Cafe Bar στο Άργος– Χρήστος Νινιός Live


Παρουσίαση βιβλίου : "Το μειδίαμα του Σωκράτη" του Πέτρου Λυγίζου


Η Εταιρεία Πολιτισμού & Κοινωνικής Ψυχαγωγίας ''ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ'' και οι Εκδόσεις ''Ανώνυμο Βιβλίο'' παρουσιάζουν το ιστορικό-φιλοσοφικό μυθιστόρημα του Πέτρου Λυγίζου, ''Το μειδίαμα του Σωκράτη'', υπό την αιγίδα της UNESCO (Όμιλος Αργολίδας) και του ΔΟΠΠΑΤ, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου στις 8 μ.μ. στο Βουλευτικό, στο Ναύπλιο. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΣΦΑ Αργολίδας και της Ένωσης Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας. 

Το εν λόγω μυθιστόρημα είναι υποψήφιο για Ευρωπαϊκό βραβείο Λογοτεχνίας.

Για το συγγραφέα και το έργο του θα μιλήσουν οι φιλόλογοι Βασιλική Τράκα και Καλλιόπη Καλποδήμου. 

Τη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων του βιβλίου έχουν αναλάβει ο Κωνσταντίνος Σπηλιώτης και η Ελισάβετ Γεωργίου. 

Παίζουν η Ελισάβετ Γεωργίου, ο Αλέξανδρος Μουσούρος και η Γωγώ Σπηλιοπούλου. 
Σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Σπηλιώτης.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
5ος αιώνας π.Χ. Με φόντο την Αθήνα που ρημάζει εξαιτίας του πολυετούς Πελοποννησιακού πολέμου, ο Αριστόβουλος, ένας νεαρός αριστοκράτης, επηρεάζεται από τις ιδέες του Σωκράτη. Έτσι, αμφισβητεί αντιλήψεις που είναι βαθιά ριζωμένες μέσα του, δίνοντας παράλληλα τη μάχη του ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Κάποια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιλογές του... 

ΚΡΙΤΙΚΕΣ
"Το μειδίαμα του Σωκράτη κατέρχεται στον δύσκολο και εξόχως απαιτητικό στίβο του ιστορικού μυθιστορήματος. Ωστόσο, όχι μόνον κατορθώνει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις αλλά ευθύς εξαρχής κερδίζει τον αναγνώστη με την αμεσότητα και τη διαύγειά του, καθώς και με την εύστοχη εστίαση του συγγραφέα σε γεγονότα που όχι μόνον επιτρέπουν στον αναγνώστη να αποκτήσει ικανοποιητική γνώση της εποχής αλλά και ενισχύουν τη δραματικότητα της εξιστόρησης."
(Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης
Επίκουρος Καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών)


"Ο Πέτρος Λυγίζος σ’ αυτό το μυθιστόρημα εμπνέεται από το σωκρατικό παράδειγμα. Το ύφος γραφής του, με αρετές αμεσότητας στους ψυχογραφικούς του στόχους, αποτελεί το όχημα μιας διεισδυτικής προσέγγισης στη φιλοσοφία της ζωής που προτείνει ο Σωκράτης. Χωρίς να παραθέτει απλώς τα διδάγματα του αρχαίου φιλοσόφου, αποφεύγοντας τα στείρα ηθικολογικά κηρύγματα, προχωρά στη βίωση και αναβίωση διαχρονικών κι αιώνιων ζητημάτων. Το ανθρώπινο πρόβλημα για τον Πέτρο Λυγίζο ενσαρκώνεται στο αθηναϊκό πλαίσιο του μέσου του 5ου αιώνα π.Χ. μεν, όμως υπερβαίνει την ιστορική πιστότητα, για να «θεραπεύσει», έτσι όπως τίθεται ψυχολογικά και ποιητικά, τη σύγχρονη κοινωνία και τις ανάγκες της για μια νέα ηθική εκπαίδευση." 
(Άννα Λάζου
Λέκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)

Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά στο Δήμο Ναυπλιέων - Χριστουγεννιάτικη συναυλία σήμερα


Παρασκευή 16 Δεκεµβρίου 2016 Βουλευτικό, ώρα 19:30

Χριστουγεννιάτικη συναυλία µε κλασικά, έντεχνα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια µε τη συµµετοχή µουσικού συνόλου πνευστών, κρουστών και της χορωδίας του Ωδείου Ναυπλίου Αγγελικής Μαυρούλη.

ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ: Μακαρονόπιτα µε τυριά


Με αυτή τη συνταγή θα προκαλέσετε γευστικό... ντελίριο.

Υλικά Συνταγής

500 γραμμ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
200 γραμμ. ζαμπόν βραστό ψιλοκομμένο
200 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
200 γραμμ. κασέρι τριμμένο
200 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη
1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
4 αυγά
αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βράζουμε τα μακαρόνια για 5΄ σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε καλά. Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά.

2. Σε στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος 28 ή 30 εκ., καλά βουτυρωμένο, απλώνουμε το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά. Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών, το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τυριά.

3. Χτυπάμε το γιαούρτι με σύρμα σε μπολ, ν’ αφρατέψει και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε μ’ αυτό τη μακαρονόπιτα.


4. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, σε αέρα, για 20΄. Αφού κρυώσει ελαφρά την κόβουμε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα. Τη σερβίρουμε με αρωματική σάλτσα ντομάτας.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 16 Δεκεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


KΡΙΟΣ
Η σελήνη εισέρχεται στον λέοντα. Η καθημερινότητα σου γεμίζει χαρά, δημιουργικότητα και έντονες επαφές. Σήμερα είναι ευκαιρία να εκφράσεις τα ρομαντικά σου συναισθήματα σε αυτούς που αγαπάς και να κάνεις μια τολμηρή εκδήλωση ενδιαφέροντος. Οι γύρω σου αντιδρούν θετικά απέναντί σου. Δίνεις και λαμβάνεις αγάπη. Είναι ευκαιρία να δεις φίλους και να διασκεδάσεις  αποβάλλοντας το άγχος και ξεφεύγοντας από τη ρουτίνα. Πολύ καλή ημέρα να ασχοληθείς και με το σπίτι ανανεώνοντας τη διακόσμηση η διοργανώνοντας κάποια εκδήλωση. 

ΤΑΥΡΟΣ
Η σημερινή ημέρα είναι έντονη με πολλές εναλλαγές. Από τη μια υπάρχει ρουτίνα στον εργασιακό τομέα με πολλές υποχρεώσεις που πρέπει να διεκπεραιώσετε. Η συνεργασία με συναδέλφους ευνοείται και έτσι η δουλειά γίνεται πιο ευχάριστη και πιο εύκολη. Δείχνεις να είσαι ευέλικτος και να ελίσσεσαι σε θέματα που προκύπτουν. Όσον αφορά τα αισθηματικά, θέλεις να έρθεις ακόμα πιο κοντά με τον αγαπημένο σου. Δεν μπορείς να σαγηνεύεις τα συναισθήματα σου και δεν υπάρχει και λόγος να το κάνεις. Μόνο η βαθειά και ουσιαστική σύνδεση σε ικανοποιεί. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η τύχη σήμερα είναι με το μέρος σου. Νιώθεις την ανάγκη τώρα περισσότερο από ποτέ να κάνεις πράξη τα σχέδιά σου. Υπάρχει βέβαια ο φόβος να αναλάβεις πολλές ευθύνες και στο τέλος να μην μπορείς να ανταπεξέλθεις. Έτσι λειτουργείς και με τους ανθρώπους. Νιώθεις ότι δεν θέλεις να χαλάσεις χατίρι σε κανέναν, με αποτέλεσμα να σκορπίζεσαι εδώ κι εκεί για να ικανοποιήσεις τους άλλους. Στα συναισθηματικά υπάρχουν απροσδόκητες εκπλήξεις. Μέσα από αλλαγές που γίνονται ξαφνικά, μπαίνουν νέοι άνθρωποι στη ζωή σου και τη γεμίζουν χρώμα. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Οι μεγάλοι στόχοι ευνοούνται. Έχεις αυτοπειθαρχία και δεν φοβάσαι να ρισκάρεις. Το μόνο που σκέφτεσαι είναι η επιτυχία που θα έρθει στο μέλλον. Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα και κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου γι'αυτό. Μην πέσεις όμως στην παγίδα και αναλάβεις επιπλέον ευθύνες από αυτές που μπορείς. Υπάρχει κίνδυνος να εκτεθείς. Όσον αφορά τα αισθηματικά, η διαίσθησή σου είναι αυξημένη, ξέρεις με ποιο πρόσωπο πρέπει να ασχοληθείς και με ποιο όχι. Δεν θέλεις πια να χάνεις το χρόνο σου σε ανούσιες σχέσεις. 

ΛΕΩΝ
Σήμερα υπάρχει διάθεση για διασκέδαση και επικοινωνία. Σχεδιάζεις ένα ταξίδι ή μια μικρή απόδραση για τις ημέρες των γιορτών. Νιώθεις την ανάγκη να ανοιχτείς στους δικούς σου ανθρώπους και να μιλήσεις για θέματα που δεν μοιραζόσουν με κανέναν μέχρι τώρα. Συναισθηματικά υπάρχουν ξαφνικές αλλαγές που μετατρέπουν τη ζωή σου σε μια όμορφη περιπέτεια. Συναντάς ανθρώπους με μυστήριο και μαγνητισμό και παρασύρεσαι. Θα πρέπει να είσαι ανοιχτός στις νέες προκλήσεις που φέρνει η ζωή στο δρόμο σου και να μη φοβάσαι να ζήσεις το άγνωστο. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Είναι μια καλή ημέρα να δουλέψεις με πάθος για αυτά που θέλεις να κατακτήσεις. Έχεις φιλοδοξίες και μπορείς να δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να τις ικανοποιήσεις. Κάποια γραφειοκρατικά επείγοντα θέματα θα σε απασχολήσουν έντονα σήμερα και θα σε αγχώσουν ενδεχομένως, γρήγορα όμως θα καταφέρεις να τα επιλύσεις. Συναισθηματικά οι πιθανότητες να προκύψει ένα καινούργιο ειδύλλιο είναι πολλές. Νέες γνωριμίες και αυξημένη κοινωνικότητα. Ξέρεις ότι αξίζεις το καλύτερο και γιαυτό είσαι ιδιαίτερα επιλεκτικός στα αισθηματικά σου. 

ΖΥΓΟΣ
Έχεις μία έντονη τάση σήμερα, να απελευθερωθείς από ό,τι αισθάνεσαι πως σε δεσμεύει και από υποχρεώσεις που έχουν αρχίσει να σου φαίνονται βουνό. Δεν αρκείσαι πια σε όσα είχες μέχρι τώρα στα επαγγελματικά σου αλλά θέλεις να ανοίξεις τους ορίζοντές σου και να ανακαλύψεις και άλλα πεδία δραστηριότητας… Σε μία άβολη συναισθηματικά κατάσταση ίσως βρεθείς σήμερα, καθώς ένα φλερτ ή μία ερωτική ιστορία που τώρα πάει να ξεκινήσει θα σας φέρει σε δύσκολη θέση. Μην αφήνεις ευκαιρίες να πάνε χαμένες επειδή βγάζεις γρήγορα συμπεράσματα. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Σήμερα είσαι βιαστικός να τα προλάβεις όλα με αποτέλεσμα να κάνεις λάθη και να μπερδεύεσαι. Γενικά υπάρχει μια χαοτική διάθεση που δεν βοηθάει και τόσο στη διεκπεραίωση υποθέσεων. Πάρε βαθιά ανάσα και συνέχισε και ζήτα και βοήθεια αφού τη χρειάζεσαι. Συναισθηματικά, υπάρχει το άγνωστο και το απρόβλεπτο που μπαίνουν σήμερα στη μέση και δίνουν μια πικάντικη νότα στη ζωή σου. Ακολούθησε το ένστικτο σου και θα δεις πως όλα θα πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει. Μην φοβηθείς να ανοιχτείς σε καινούργια πρόσωπα που μπαίνουν ξαφνικά στο δρόμο σου. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Υπέροχες στιγμές μοιράζεσαι σήμερα με φίλους και αγαπημένους. Είσαι σε μια γιορτινή διάθεση και χαίρεσαι να μοιράζεις ενθουσιασμό και κέφι στους γύρω σου. Ακόμα και κάποια μικρά οικονομικά θεματάκια που προκύπτουν δεν είναι ικανά να σου χαλάσουν τη διάθεση. Στα επαγγελματικά, έχεις βάλει κι εκεί ψηλά τον πήχη. Μπορείς να καταφέρεις κάτι που μέχρι τώρα σου φαινόταν αδύνατο. Κερδίζεις τις εντυπώσεις με τις πρωτοποριακές σου ιδέες και γίνεσαι αφορμή να εμπνεύσεις τους γύρω σου. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Έχεις ενθουσιασμό με αποτέλεσμα να θέλεις να ξεκινήσεις καινούργιες δραστηριότητες σήμερα. Δεν πρέπει να το παρακάνεις βέβαια γιατί μπορεί να τα σταματήσεις όλα όσο γρήγορα τα ξεκινάς. Ευνοούνται θέματα που έχουν να κάνουν με το πνεύμα σου και την καλλιέργεια της ψυχής. Προσπάθησε να πεις όχι σε άτομα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καλή σου πρόθεση για βοήθεια γιατί υπάρχει κίνδυνος να σκορπίσεις το χρόνο σου. Συναισθηματικά, απρόοπτα γεγονότα σε αποσυντονίζουν. Δεν είναι όμως για κακό. Δώσε χρόνο και θα δεις ότι αξίζει το κόπο να ασχοληθείς με κάτι που στην αρχή έμοιαζε ανούσιο. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Αποφασίζεις επιτέλους να κάνεις κάποιες αλλαγές στη ζωή σου, που είναι απαραίτητες προκειμένου να έρθεις πιο κοντά σε αυτά που έχεις ονειρευτεί. Δεν σε τρομάζει τίποτα, ούτε το γεγονός ότι πρέπει να αφήσεις πίσω άτομα που έχεις δεθεί μαζί τους συναισθηματικά. Άτομα από το φιλικό σου περιβάλλον από την άλλη σήμερα επηρεάζουν τη γνώμη σου. Δέχεσαι κριτική για τις επιλογές σου. Μην επηρεαστείς αν η γνώμη των άλλων δεν συμβαδίζει με τις δικές σου επιθυμίες. 

ΙΧΘΕΙΣ
Η σελήνη στον Καρκίνο στρέφει το ενδιαφέρον σου στο χώρο του σπιτιού και σε αλλαγές που θέλεις  να κάνεις.  Σήμερα νιώθεις την ανάγκη να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματα σου και  να μοιραστείς με τους αγαπημένους σου. Είσαι δοτικός και με χαρούμενη διάθεση. Συναισθηματικά, νιώθεις την ανάγκη να δεθείς ακόμα περισσότερο με το σύντροφο σου, αν είσαι σε σχέση. Αν είσαι ελεύθερος αναζητάς κάτι δυνατό που θα σε κερδίσει ολοκληρωτικά. Προσπάθησε να μην παρασυρθείς πολύ από την τόσο ρομαντική σου διάθεση γιατί μπορεί να απογοητευτείς. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Πληρώνονται νωρίτερα: κάρτα σίτισης - αλληλεγγύης και επίδομα ενοικίου


Νωρίτερα στο διάστημα απο 19 εως και 20 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας θα πραγματοποιηθεί η τελευταία πληρωμή της δόσης στην κάρτα σίτισης σε 120.097 δικαιούχους. Παράλληλα την ίδια ημερομηνία θα γίνει και η πληρωμή για το επίδομα ενοικίου.

Σύμφωνα με την απόφαση για την Κάρτα σίτισης - Αλληλεγγύης εγκρίνεται η μεταφορά πίστωσης ύψους δεκατριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων οκτακοσίων πενήντα ευρώ (13.500.850,00 €) από τον ΕΦ 33-220, ΚΑΕ 2758 οικ. έτους 2016 στην Εθνική Τράπεζα ως δέκατη όγδοη, προκειμένου να προχωρήσει στη φόρτιση των εγκεκριμένων καρτών σίτισης ("Αλληλεγγύης"), στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης», το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 120.097 (Valeur πίστωσης : 19/12/2016, στους δικαιούχους 20/12/2016). 

Επίσης σύμφωνα με την απόφαση για το επίδομα ενοικίου εγκρίνεται η μεταφορά πίστωσης ύψους δύο εκατομμυρίων εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδων εκατόν ογδόντα επτά ευρώ και εξήντα έξι λεπτών (2.177.187,66 €) από τον ΕΦ 33-220, ΚΑΕ 2758 οικ. έτους 2016 ως δέκατη έκτη δόση, προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή της ΙΕ’ δόσης του επιδόματος ενοικίου στους δικαιούχους, το σύνολο των οποίων ανέρχεται στις 17.411, στο πλαίσιο του Προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης» (Valeur πίστωσης: 19/12/2016, στους δικαιούχους 20/12/2016).


ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Σαν σήμερα, στην περιοχή του Άργους σκοτώθηκε ο Αντώνης Οικονόμου


Υδραίος πλοίαρχος, πρωτεργάτης της λαϊκής εξέγερσης στην Ύδρα, που σηματοδότησε την κάμψη των αντιρρήσεων των προκρίτων και τη συμμετοχή του νησιού στην επανάσταση του 1821.

Ο Αντώνης Οικονόμου γεννήθηκε το 1775 στην Ύδρα και από νεαρή ηλικία ακολούθησε το ναυτικό επάγγελμα. Όταν το πλοίο του ναυάγησε στο Γιβραλτάρ, ταξίδευσε στην Κωνσταντινούπολη, με σκοπό την εξεύρεση δανείου για την αγορά καινούργιου. Εκεί συνάντησε τον Παπαφλέσσα, ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία το 1820.

Αμέσως μετά επέστρεψε στην Ύδρα για να οργανώσει την προετοιμασία της επανάστασης στο νησί. Βρήκε συμπαράσταση από άνεργους ναυτικούς, τους οποίους στρατολόγησε με χρήματα Πελοποννήσιων φίλων του. Εκείνη την περίοδο, μεγάλο μέρος του ναυτικού πληθυσμού της Ύδρας, που ανερχόταν σε 10.000 άτομα, παρέμενε χωρίς δουλειά, μετά τη λήξη των Ναπολεόντειων Πολέμων και την ειρήνευση στην Ευρώπη.

Με την έκρηξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο, ο Οικονόμου προσπάθησε να συνεγείρει την άρχουσα τάξη του νησιού, αλλά οι πρόκριτοι και οι καραβοκύρηδες της Ύδρας δίσταζαν να πάρουν μέρος στην Επανάσταση και ζητούσαν εγγυήσεις για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος. Τότε, ο Αντώνης Οικονόμου δεν έχασε χρόνο και με τους άνδρες του κατέλαβε την καγκελαρία και εκδίωξε τον διοικητή Νικόλαο Κοκοβίλα, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη διακυβέρνηση του νησιού.

Οι προεστοί, που αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη αυτή, αναγκάστηκαν αναγνωρίσουν την εξουσία του και κάτω από τη λαϊκή πίεση να συνδράμουν χρηματικά στον εξοπλισμό του στόλου. Έτσι, στις 16 Απριλίου του 1821, με καθυστέρηση ενός μήνα, ο Οικονόμου κήρυξε την επανάσταση στο νησί και ανέθεσε στον Γιακουμάκη Τομπάζη την αρχηγία του υδραίικου στόλου, τον οποίο έθεσε στη διάθεση του Αγώνα.

 Ο Αντώνης Οικονόμου κηρύσσει την επανάσταση στην Ύδρα (πίνακας του Πέτερ φον Χες)

Γρήγορα, όμως, ο Οικονόμου απώλεσε το κύρος του μεταξύ των υποστηρικτών του, οι οποίοι ήταν κυρίως ναύτες και μικροκαραβοκύρηδες, επειδή απαγόρευσε την πειρατεία και θέσπισε αυστηρούς κανόνες για τη διανομή των πολεμικών λειών. Οι πρόκριτοι του νησιού, που είχαν χάσει την εξουσία τους, επωφελήθηκαν από τη διαμάχη των αντιπάλων του και οργάνωσαν συνωμοσία κατά του Οικονόμου. Στις 12 Μαΐου, μπράβοι των προεστών επιτέθηκαν στον Οικονόμου στην Καγκελαρία της Ύδρας, με σκοπό να τον σκοτώσουν. Στη σύντομη συμπλοκή που ακολούθησε υπήρξαν θύματα και από τις δύο πλευρές. Ο Οικονόμου κατόρθωσε να διαφύγει με πλοίο, αλλά περικυκλώθηκε από τους εχθρούς του και συνελήφθη. Κάποιοι από τους συγγενείς του κατόρθωσαν να τον απελευθερώσουν και να τον φυγαδεύσουν στην απέναντι ακτή της Αργολίδας.


Ο Οικονόμου παρέμενε επικίνδυνος για τους προκρίτους της Ύδρας, που είχαν επανακτήσει την εξουσία στο νησί. Όταν ο πρόκριτος των Καλαβρύτων Σωτήρης Θεοχαρόπουλος ζήτησε από τους Υδραίους να στείλουν πλοία για το έλεγχο του Κορινθιακού Κόλπου, αυτοί για να στέρξουν στο αίτημά του ζήτησαν πρώτα τη σύλληψη του Οικονόμου. Πράγματι, ο Θεοχαρόπουλος τον συνέλαβε και τον έθεσε υπό περιορισμό, πρώτα στη Μονή της Αγίας Βαρβάρας Καλαβρύτων και στη συνέχεια στη Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού (γνωστή και Μονή «του Φονιά»), στερώντας έτσι από την Επανάσταση ένα πολύτιμο μαχητή και ηγέτη.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1821 ο Οικονόμου δραπέτευσε από το μοναστήρι και με 14 άνδρες του κατευθύνθηκε προς το Άργος, όπου παρεπιδημούσαν αρκετοί σύνεδροι της Α' Εθνοσυνέλευσης, ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι της Ύδρας. Στο άκουσμα ότι ο Οικονόμου με τους άνδρες του κατευθύνονται προς το Άργος, οι Υδραίοι πρόκριτοι καταθορυβήθηκαν. Τότε, με σύμφωνη γνώμη του Δημήτριου Υψηλάντη, που ήταν ο αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, οι Αχαιοί πρόκριτοι Ανδρέας Λόντος και Σωτήρης Χαραλάμπης συγκρότησαν μια ομάδα από 70 άνδρες, με σκοπό την εξόντωσή του.

Ο Κολοκοτρώνης, που πληροφορήθηκε το γεγονός, εξέφρασε την αντίθεσή του και έστειλε τον φρούραρχο του Άργους Δημήτριο Τσώκρη με 200 άνδρες να προστατεύσει τον Οικονόμου. Όμως, ο Τσώκρης ενεπλάκη σε αψιμαχία με τους Τούρκους και καθυστέρησε να εκτελέσει την εντολή του Κολοκοτρώνη. Οι άνδρες του Λόντου συνάντησαν τον Οικονόμου ανάμεσα στο Κουτσοπόδι και το Άργος και τον σκότωσαν στις 16 Δεκεμβρίου του 1821, ύστερα από σύντομη συμπλοκή. Ο Τσώκρης, που έφθασε εκεί μετά από λίγο, το μόνο που έκανε ήταν να θάψει το πτώμα του Οικονόμου.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ο καιρός σήμερα 16 Δεκεμβρίου

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες στη βόρεια, στην ανατολική και στη νότια Ελλάδα, με τοπικές βροχές στην κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο και σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου αναμένουμε σήμερα Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά των παραπάνω περιοχών, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 9 και τοπικά 10 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, -4 έως 6 στη βόρεια Ελλάδα, 1 έως 13 και τοπικά 14 στη δυτική Ελλάδα, -4 έως 10 στο βόρειο Αιγαίο και από 6 έως 13 και τοπικά 14 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της χώρας οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από τα ανατολικά – βορειοανατολικά  έως 7 μποφόρ και στο Ιόνιο από τα ανατολικά – νοτιοανατολικά έως με την ίδια ένταση.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 16 Δεκεμβρίου


1497: Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο Ντα Γκάμα περιπλέει το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ανοίγοντας νέους δρόμους στη ναυσιπλοΐα και το εμπόριο.

1653: Ο Όλιβερ Κρόμγουελ, πρωτεργάτης της Αγγλικής Επανάστασης ανακηρύσσεται Λόρδος Προστάτης της Αγγλίας.

1707: Καταγράφεται η τελευταία ενεργοποίηση του ηφαιστείου Φούτζι στην Ιαπωνία.


1770: Γεννιέται ο Γερμανός μουσικοσυνθέτης Λούντβιχ φον Μπετόβεν.

1773: Κάτοικοι της Βοστόνης αδειάζουν, στο Λιμάνι της Βοστόνης, το φορτίο τριών βρετανικών καραβιών, που μεταφέρουν τσάι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον φόρο, που επέβαλλαν οι βρετανικές Αρχές στο τσάι, που προερχόταν από τις αποικίες. Το γεγονός αυτό θα μείνει γνωστό ως το Τσάι Πάρτι της Βοστόνης (Boston Tea Party).


1775: Γεννιέται η Αγγλίδα συγγραφέας Τζέιν Όστιν.


1803: Εξήντα (κατ' άλλους 22) Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.

1809: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης χωρίζει την πρώτη σύζυγό του Ιωσηφίνα.

1811: Γίνεται στο Μισισιπή η μεγαλύτερη σειρά από σεισμούς, που έχει καταγραφεί ποτέ στην αμερικανική ιστορία, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν ανθρώπινες απώλειες.


1821: Δολοφονείται στο Άργος ο Αντώνης Οικονόμου, υδραίος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης. (Γεν. 1785)

1857: Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Έντουαρντ Έμερσον.


1859: Πεθαίνει ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ, γερμανός παραμυθάς, ένας από τους δύο αδελφούς Γκριμ. (Γεν. 24/2/1786)

1863: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας, φιλόσοφος και ποιητής Τζορτζ Σανταϊάνα.


1885: Εγκαινιάζεται η Ακαδημία Αθηνών.

1893: Η Συμφωνία Αριθμός 9 Του νέου Κόσμου του τσέχου συνθέτη Αντονίν Ντβόρζακ ακούγεται για πρώτη φορά στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης.

1898: Πεθαίνει ο Πάβελ Τρετιακόφ, ρώσος επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης. («Γκαλερί Τρετιακόφ») (Γεν. 27/12/1832)


1899: Ιδρύεται στο Μιλάνο της Ιταλίας η ομάδα ποδοσφαίρου της Milan AC.

1900: Η Γαλλία συμφωνεί να σεβαστεί τη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας στη Λιβύη, υπό την προϋπόθεση ότι, και η Ιταλία θα την αφήσει ανενόχλητη στα δικά της σχέδια στο Μαρόκο.

1901: Γεννιέται η Αμερικανίδα ανθρωπολόγος Μάργκαρετ Μιντ, η οποία έδωσε νέα ώθηση στον τομέα της ανθρωπολογίας.


1903: Στις 10:35 π.μ. στη Βόρειο Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διαρκεί 1 λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια. (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας).

1904: Γεννιέται ο Αντώνης Καστρινός, πολιτικός και αθλητικός παράγοντας. Ήταν ο δημιουργός της μεγάλης ομάδας της Δόξας Δράμας. (Θαν. 16/12/1964)

1905: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού Variety. Θα εξελιχθεί στη «Βίβλο» της καλλιτεχνικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

1909: Στη Νικαράγουα, ο Πρόεδρος Χοσέ Ζελάγια παραιτείται και παραδίδεται στους Αμερικανούς πεζοναύτες.

1913: Ο Τσάρλι Τσάπλιν αρχίζει να δουλεύει για πρώτη φορά στα Keystone studios. Ένα χρόνο μετά θα συμμετάσχει στην πρώτη του ταινία Making a Living.


1915: Ο Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη "Θεωρία της Σχετικότητας".


1917: Γεννιέται ο Άρθουρ Κλαρκ, άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. (2001: Οδύσσεια του Διαστήματος) (Θαν. 19/3/2008)

1920: Σεισμός 8,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταστρέφει την επαρχία της Κίνας Γκανσού και στοιχίζει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.

1921: Πεθαίνει στο Αλγέρι, σε ηλικία 86 ετών, ο Γάλλος συνθέτης Καμίλ Σεν Σανς, διάσημος για την όπερα "Σαμψών και Δαλιδά".

1922: Ο νέος Πρόεδρος της Πολωνίας Γκάμπριελ Ναρούτοβιτς δολοφονείται δυο μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.


1923: Οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου, εξαιτίας της αποχής των αντιβενιζελικών δυνάμεων. Είναι οι τελευταίες εκλογές που διεξάγονται με σφαιρίδιο.


1926: Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη από πόντιους πρόσφυγες ο Απόλλων Καλαμαριάς.

1928: Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ντικ.

1930: Στην Ισπανία, κηρύσσεται γενική απεργία για συμπαράσταση και υποστήριξη στην Επανάσταση.

1932: Η Εθνική Λιθουανική Ένωση υιοθετεί φασιστικό πρόγραμμα.

1939: Γεννιέται η Σουηδή ηθοποιός Λιβ Ούλμαν.


1940: Το αμεριανικό περιοδικό LIFE κυκλοφορεί μ' ένα έλληνα τσολιά στο εξώφυλλό του.

1944: Ξεκινά η μάχη του Bulge καθώς οι Γερμανοί εισβάλλουν στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Την ώρα που οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι πλησιάζουν τη Γερμανία από τα δυτικά και οι Σοβιετικοί από τα ανατολικά, ο Χίτλερ διατάζει μαζική επίθεση εναντίων των Δυτικών Συμμάχων από τρία γερμανικά σώματα στρατού. Η μάχη του Bulge, αποτελεί τη μεγαλύτερη μάχη εδάφους του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στην οποία έλαβαν μέρος οι ΗΠΑ.

1949: Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος στα νησιά της Ελλάδας, καθώς και στην περιοχή Αθηνών και Πελοποννήσου.

1957: Η εκτόξευση του πρώτου αμερικανικού δορυφόρου αποτυγχάνει. Έτσι, οι ΗΠΑ δεν απαντούν στην επιτυχή εκτόξευση του "Σπούτνικ" από την ΕΣΣΔ.

1959: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ευχαριστεί την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κυπρίων.

1960: 136 είναι οι νεκροί όταν δύο αμερικανικά αεροσκάφη συγκρούονται στον αέρα πάνω από τη Νέα Υόρκη.

1961: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζον Κένεντι πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νότια Αμερική.

1962: Εκτοξεύεται από το ακρωτήριο Κανάβεραλ το διαστημόπλοιο "Εξπλόρερ 16", το πρώτο για μετεωρολογικές έρευνες.

1966: Τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετούν τη Διεθνή Συνθήκη Πολιτικών Δικαιωμάτων και την παρουσιάζουν στη γενική συνέλευση για επικύρωση. Η Συνθήκη γίνεται μέρος της διεθνούς νομοθεσίας το 1976.

1967: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν σημειώνει 68 πόντους στην νίκη των Philadelphia Warriors με 143-123 επί των Chicago Bulls. Είναι το έβδομο υψηλότερο σκορ και η τελευταία φορά που πετυχαίνει τέτοιο σκορ στην καριέρα του.

1969: Αποτυγχάνει το πραξικόπημα κατά του ηγέτη της στρατιωτικής χούντας στρατηγού Ομάρ Τορίγιος, στον Παναμά.

1971: Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας Άρθουρ Κλαρκ.

1972: Οι Miami Dolphins γίνονται η πρώτη ομάδα στο NFL (χόκεϊ), που τερματίζουν την κανονική περίοδο αήττητοι νικώντας στον 14ο αγώνα τους Baltimore Colts με 16-0.


1974: Πεθαίνει, σε ηλικία 90 ετών, ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Βάρναλης.

1982: Πεθαίνει ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς και σε ηλικία 54 ετών ο Κόλιν Τσάπμαν, ιθύνων νους της Lotus. Λίγο πριν πεθάνει συνδέθηκε δυστυχώς με το σκάνδαλο του Τζον ντε Λορέιν χωρίς ποτέ να μπορέσει να αποκαταστήσει το όνομά του.


1985: Ψηφίζεται από τη Βουλή ο πρώτος νόμος για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

1989: Πεθαίνει ο κακός του αμερικάνικου σινεμά Λι Βαν Κλιφ.

1990: Ο Ελληνοαμερικανός τενίστας Πιτ Σάμπρας δωρίζει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα 200.000 μάρκα από το έπαθλο των 2 εκατομμυρίων, που κέρδισε από το Compaq Grand Slam στο Μόναχο.


1991: Συνέρχεται το δεύτερο (έκτακτο) συνέδριο του Συνασπισμού (16-19 Δεκεμβρίου). 1.250 σύνεδροι από 430 οργανώσεις εκλέγουν πρόεδρο τον Νίκο Κωνσταντόπουλο.

1991: Η ρωσική Βουλή αποφασίζει να εθνικοποιηθεί η περιουσία του Ανωτάτου Σοβιέτ.

1992: Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ ανακοινώνει ότι, η χώρα του αποφάσισε να παράσχει στη Ρωσία χρονική παράταση για την πληρωμή του χρέους της προς την πρώην Ανατολική Γερμανία. Το χρέος αυτό υπολογίζεται σε 17,6 δισ. μάρκα (11,2 δισ. δολάρια).

1993: Τα μέλη της ΕΟΚ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Δανία αναγνωρίζουν διπλωματικά τα Σκόπια με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM).

1994: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 71 ετών, ο πολιτικός και συγγραφέας Αθανάσιος Κανελλόπουλος.


1995: Η κυκλοφορία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, στις αρχές του 2000 και η προώθηση της ΟΝΕ, αποφασίζονται, μεταξύ άλλων, κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στη Μαδρίτη.

1996: Ο Ζορζ Γουεά της Μίλαν τιμωρείται με 6 αγωνιστικές από την UEFA όταν με κεφαλιά "σπάει" τη μύτη του παίκτη της Πόρτο Χόρχε Κόστα.

1997: Πεθαίνει η χήρα του Ουόλτ Ντίσνεϊ, Λίλιαν.

1997: Η Τουρκία ολοκληρώνει τη 15ήμερη επιχείρησή της εναντίον των Κούρδων του βορείου Ιράκ.

1997: Στην Ιαπωνία μεταδίδεται το 38ο επεισόδιο των «Pokemon» με τίτλο «Ο ηλεκτρικός στρατιώτης Ποριγκόν». Τα οπτικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν προκαλούν σοβαρές κρίσεις και 685 άτομα πηγαίνουν στο νοσοκομείο ενώ σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν περίεργα συμπτώματα πάνω από 12.000 άτομα. Το επεισόδιο δεν μεταδίδεται ποτέ ξανά και το γεγονός έχει μείνει γνωστό ως «Pokeman Shock».


2003: Πεθαίνει ο Κώστας Μπάκας, ηθοποιός και σκηνοθέτης.


2011: Ο κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο κερδίζει μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ως ο άνθρωπος με τις περισσότερες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του. Από το 1959, όταν ανέτρεψε τον δικτάτορα Μπατίστα, έως το 2006, οπότε παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του, Ραούλ, έγινε στόχος 368 φορές!