18.7.16

Θερινά μαθήματα Ιστιοπλοΐας από τον Ναυτικό Όμιλο Άσσου

Ο Ναυτικός Όμιλος Άσσου καλεί τους μικρούς φίλους της Θάλασσας και του Αθλητισμού να γνωρίσουν το άθλημα της Ιστιοπλοΐας παρακολουθώντας τα μαθήματα των θερινών τμημάτων που έχουν ξεκινήσει. 

Οι μικροί και μεγαλύτεροι ιστιοπλόοι διδάσκονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων βασικές γνώσεις Ιστιοπλοΐας, κανονισμούς καθώς και πλοήγηση του σκάφους.

Μετά την απόκτηση των βασικών γνώσεων και την εκμάθηση τεχνικών, οι αθλητές μπορούν να συνεχίσουν με μαθήματα τεχνικής και τακτικής αγώνων Ιστιοπλοΐας τριγώνου.

Τα μαθήματα διεξάγονται στο Λιμάνι του Κάτω Άσσου.

Προϋποθέσεις εγγραφής αθλητή: Ηλικία από 6 ετών, γνώση κολύμβησης, ιατρική βεβαίωση.

Για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 6943484237 / 6944523634 , 
email : noassouinfo@gmail.com , και στα Γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Άσσου κάθε Σάββατο και Κυριακή 10-12.


Πηγή: parakato.gr

ΚΙΑΤΟ : «Ανοιχτές Θύρες» στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου!


Ο Αστρονομικός Σταθμός του Κρυονερίου σας περιμένει για να απολαύσετε ένα αστρικό υπερθέαμα το Σάββατο 23 Ιουλίου 2016! 

Με ελεύθερη είσοδο.

Το τηλεσκόπιό του, με διάμετρο 1,20 μ. είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας μας & ήταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο των Βαλκανίων.

Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία των φορέων νέων που δραστηριοποιούνται στο Κρυονέρι αναβαθμίστηκε σημαντικά η επισκεψιμότητα του αστεροσκοπείου σαν χώρου επιστημονικής έρευνας, αλλά και πολιτιστικής δραστηριότητας.

Ο Τοίχος της Καλοσύνης στο ΚΕΠ Νέας Κίου

Ο Τοίχος της Καλοσύνης, στον εξωτερικό χώρο του ΚΕΠ Νέας Κίου, δεν μένει ποτέ άδειος...

Κάθε μέρα, τις τελευταίες μέρες, όλο και κάτι βρίσκεται κρεμασμένο εκεί, για κάποιους που μπορεί να το έχουν ανάγκη... 

Βιβλία, Γυναικεία ρούχα, Τρόφιμα Μακράς Διάρκειας, Ψωμί αλλά και Φρέσκο Γάλα στο ψυγείο του ΚΕΠ, είναι τα πρώτα δείγματα αλληλεγγύης των συνανθρώπων μας που μπορούν να προσφέρουν σ' αυτούς που πραγματικά χρειάζονται... 

Ελπίζουμε πως όλο και περισσότεροι από μας θα κινητοποιηθούν για να ικανοποιήσουν όσο περισσότερους μπορούν από αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη θέση... 

 "Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο" λοιπόν, για να ξαναβρούμε το ρυθμό και το δρόμο της κατανόησης, της συμπαράστασης, της αλληλοβοήθειας και της αγάπης, σε μια κοινωνία που παλεύει να επιβιώσει μέσα σε δύσκολες πλέον συνθήκες... 


Το ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΖΩΗ, "προωθεί" την ύπαρξη και την αναγκαιότητα του "τοίχου της καλοσύνης" με την ελπίδα κάποτε οι προσφορές να είναι πολύ περισσότερες από τις ανάγκες...   

Τα "ναι" και τα "όχι" του τοίχου της καλοσύνης που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες έχουν αναρτηθεί σε εμφανές σημείο και περαιτέρω πληροφορίες θα δίνονται από την υπάλληλο του ΚΕΠ και υπεύθυνη της πρωτοβουλίας για την Νέα Κίο, Αναστασία Σοφού.




Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Βελισσάρη στο Μετόχι


Πρώτη φορά για το φετινό καλοκαίρι στην Αργολίδα το πριγκιπόπουλο του δημοτικού τραγουδιού Γιώργος Βελισσάρης στον Άγιο Δημήτριο (Μετόχι) στις 19 Ιουλίου για ένα λαϊκό γλέντι μέχρι πρωίας.

Μαζί του τραγουδούν οι Ξένια Βέρρα, Έλενα Χαραμή. 
Στο βιολί ο Άγγελος Βέρρας, ενώ στο κλαρίνο ο ένας και μοναδικός Νεκτάριος Κοκκώνης.

Μαθήματα εκτροφής μεταξοσκώληκα στη ΣΕΚ Επιδαύρου


Η Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιδαύρου, που εδρεύει στον Άγιο Δημήτριο, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσθέτει τη εκτροφή μεταξοσκώληκα (σηροτροφία) στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στο τμήμα της μελισσοκομίας. Προετοιμάζει τη διδασκαλία της συναρπαστικής αυτής τέχνης και καλεί όλους τους φίλους της σαν πρώτο βήμα να φυτέψουν μια μουριά στον κήπο τους…

Ο μεταξοσκώληκας είναι η κάμπια του λεπιδόπτερου “Bombyx mori“ (Βόμβυξ της μουριάς). Ο κύκλος ζωής του εντόμου αυτού ξεκινάει από το αυγό που διαχειμάζει και όταν ο καιρός ζεστάνει, την άνοιξη, επωάζεται. Η κάμπια έχοντας αρχικά μήκος ενός χιλιοστού, διατρέφεται ασταμάτητα με φύλλα μουριάς και σε 27 ημέρες, έχοντας υποστεί τέσσερις διαδοχικές εκδύσεις, μικρές δηλαδή μεταμορφώσεις, φτάνει το μήκος των 8 εκατοστών και είναι ώριμη πλέον να αρχίσει το πλέξιμο του κουκουλιού της. Στο διάστημα 3 ή 4 ημερών τυλίγει το σώμα της με λεπτή κλωστή μήκους πολλές φορές μεγαλύτερου από 1500 μέτρα. Η κάμπια μετατρέπεται έτσι σε χρυσαλλίδα και η χρυσαλλίδα σε 3 ή 4 εβδομάδες μεταμορφώνεται σε νυχτοπεταλούδα που τρυπάει το κουκούλι και βγαίνει ως ακμαίο έντομο πλεον, ανίκανο να πετάξει ή να τραφεί, με μόνο σκοπό να αναπαραχθεί και να γεννήσει τα αυγά του κατά εκατοντάδες πριν πεθάνει.


Μεταξοσκώληκες έξι ημερών, δεν τσιμπάνε κι είναι πολύ απαλοί στην υφή!

Το έντομο αυτό είναι εξημερωμένο, οικόσιτο, η εξέλιξη ενός άγριου είδους που προέκυψε με την εκλεκτική εκτροφή από τον άνθρωπο επί αναρίθμητους αιώνες. Η εκτροφή του ξεκίνησε από την Κίνα όπου η παραγωγή μεταξιού αποτέλεσε για χιλιετίες το μακροβιότερο κρατικό μονοπώλιο, πέρασε στις χώρες της Άπω Ανατολής και έφτασε στο Βυζάντιο τα χρόνια του Ιουστινιανού. Από τον 6ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 13ου η βυζαντινή αυτοκρατορία μονοπωλούσε αυτή τώρα το εμπόριο του μεταξιού στην Ευρώπη. Όσο κι αν η ανακάλυψη των συνθετικών ινών στα μέσα του 20ου αιώνα πλημμύρισε την αγορά με φτηνά υφάσματα, η ποιότητα των μεταξωτών δεν έχει αντικατάστατο, η εκτροφή όμως του μεταξοσκώληκα υποχώρησε και από εκεί που ήταν διαδεδομένη σε όλες τις εύκρατες και τροπικές ζώνες της γης, πλεον διατηρείται σε λίγα μόνο μέρη, εξακολουθώντας όμως να παρέχει πολύτιμο εισόδημα σε κάποιες αγροτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη.


Οι μεταξοσκώληκες τρέφονται αποκλειστικά με φύλλα μουριάς. 
Εδώ απολαμβάνουν μια ψιλοκομμένη σαλάτα μορεόφυλλων…


ΠΗΓΗ: Αργολικά

Τριήμερες εκδηλώσεις στα Πυργιώτικα 23,24,25 Ιουλίου


Ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων «Αγ. Γεώργιος» και το Εκκλησιαστικό συμβούλιο σας προσκαλούν στο τριήμερο εκδηλώσεων του χωριού από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

1) Σάββατο 23/7 & ώρα 21:00 μουσικοχορευτική εκδήλωση με ζωντανή μουσική & με παραδοσιακούς χορούς από την χορευτική ομάδα του χωριού της δασκάλας Ελένης Μπέλεση. Θα υπάρχει φαγητό & ποτά & κλήρωση μεγάλης λαχειοφόρου με πλούσια δώρα.

2) Κυριακή 24/7 & ώρα 20:30 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Πυργιωτίκων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το χορωδιακό εργαστήρι Ναυπλίου. Διεύθυνση: Γιάννης Νικολόπουλος.
Επίσης η παιδική χορευτική ομάδα από το πολιτιστικό κέντρο Ιρίων θα χορέψει χορούς της Θράκης. Δάσκαλος χορού: Νίκος Τυροβολάς.
Θα κλείσουμε την βραδιά με παιδικά δρώμενα για τους μικρούς φίλους.

3) Δευτέρα 25/7 & ώρα 20:00 Θρησκευτική πανήγυρις στο ενοριακό κοιμητήριο Αγίας Παρασκευής Πυργιωτίκων. Θα γίνει εσπερινός & λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας.

Ζώδια σήμερα 18 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Μπορεί να ξεκινά η εβδομάδα με αρκετές υποχρεώσεις σε επαγγελματικό επίπεδο, ωστόσο εσείς αυτό που σκέφτεστε είναι τα ερωτικά σας και όλα αυτά που θα θέλατε να είχατε σε αυτόν τον τομέα. Οι αδέσμευτοι ποθείτε να ερωτευθείτε, να ζήσετε ανέμελες στιγμές, να νιώσετε αυτό το έντονο καρδιοχτύπι. Οι δεσμευμένοι θέλετε να τελειώσετε γρήγορα από όλες σας τις υποχρεώσεις σας και να αφεθείτε στην αγκαλιά του συντρόφου σας, να κάνετε μία έξοδο μαζί και να ερωτευθείτε από την αρχή. Ιδιαίτερα λοιπόν ερωτική η σημερινή μέρα για εσάς, χαρείτε την.

ΤΑΥΡΟΣ
Έντονη θα είναι η σημερινή μέρα για εσάς και καλό θα είναι να μην εμπλακείτε σε συζητήσεις στα επαγγελματικά σας, που δε σας αφορούν άμεσα. Θα υπάρξει ένα έντονο παρασκήνιο στα επαγγελματικά σας, αλλά δε θα αφορά εσάς προσωπικά. Μην πάρετε θέση και μην πείτε τη γνώμη σας σε ό,τι κι αν ακούσετε σήμερα. Αισθηματικά, κάπως μπερδεμένους σας βρίσκει η σημερινή μέρα γιατί από τη μία θέλετε να πάρετε κάποιες αποφάσεις εσείς οι δεσμευμένοι, αλλά από την άλλη δε θέλετε να αλλάξετε στην παρούσα φάση την κατάσταση που ζείτε. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Ενδιαφέρουσα θα την χαρακτήριζα τη μέρα, καθώς θα είναι τόσο γεμάτη από επαφές και επικοινωνίες, που δε θα βαρεθείτε ούτε στιγμή. Ασχολείστε σήμερα με πολλά και διάφορα πράγματα και νιώθετε την ανάγκη να κλείσετε κάποια κεφάλαια, που αφήνατε για καιρό ανοιχτά. Οι επαφές με τους συνεργάτες σας θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές και η μέρα κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις και εξελίξεις σε επαγγελματικό επίπεδο. Δε θα μείνετε παραπονεμένοι όμως και στα αισθηματικά σας, γιατί εσείς οι δεσμευμένοι έχετε τη δυνατότητα σήμερα να περάσετε απίστευτα όμορφες στιγμές. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μπορεί να σας προβληματίσουν λίγο σήμερα τα επαγγελματικά σας. Κάποιες εξελίξεις που θα έχετε, δε θα σας αφήσουν και τόσο ευχαριστημένους. Θέλετε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να επιδείξετε έναν δυναμισμό, που θα σας φέρει τα αποτελέσματα που προσδοκάτε. Οι φίλοι σας σήμερα θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή σας, γιατί θα σταθούν αρωγοί σε όλα όσα έχετε κατά νου να κάνετε μαζί τους. Θα σας ακολουθήσουν και θα σας βοηθήσουν πολύ να αποφορτιστείτε από την απαιτητική μέρα που είχατε. 

ΛΕΩΝ
Με τόσους πλανήτες στο ζώδιό σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα βαρεθείτε σήμερα καθόλου. Θα είστε δραστήριοι και γεμάτοι νέες ιδέες για το πώς θα περάσετε τη μέρα σας εποικοδομητικά, παρέα με τα άτομα που αγαπάτε. Ιδιαίτερα ευχάριστη θα είναι η μέρα σας και στα αισθηματικά σας, κυρίως για εσάς τους αδέσμευτους που παρατηρείτε να κινείται κάτι στα ερωτικά σας, που δε σας αφήνει ασυγκίνητους. Είναι ένας νέος έρωτας, ένα νέο φλερτ που σας εκφράζει απόλυτα; Φαίνεται πως θα έχει ενδιαφέρον η ερωτική σας ζωή σήμερα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Βάλτε σε τάξη σήμερα κυρίως τις σκέψεις σας, γιατί η αλήθεια είναι ότι είστε αρκετά χαοτικοί και δε σας αρέσει καθόλου αυτό. Κάντε έναν σωστότερο προγραμματισμό για τη μέρα σας και αφιερώστε χρόνο σε ό,τι θεωρείτε εσείς προτεραιότητα για την καθημερινότητά σας. Μην ασχοληθείτε παράλληλα με πολλές καταστάσεις γιατί θα μπερδευτείτε και δε θα καταφέρετε να τελειώσετε όλα όσα θέλετε. Και στα αισθηματικά σας θα πρέπει να βάλετε μία τάξη γιατί νιώθετε κάπως μετέωροι. Σαν να μην ξέρετε τι θέλετε, σαν να μην είστε ικανοποιημένοι με τίποτα και κανέναν.

ΖΥΓΟΣ
Η μέρα σήμερα σας καλεί να ασχοληθείτε με καταστάσεις και πρόσωπα που σας ευχαριστούν, που σας προκαλούν χαρά και σας δημιουργούν χαρούμενα συναισθήματα. Έχετε ανάγκη από χαρά σήμερα, από ανθρώπους που θα σας κάνουν να γελάσετε και να περάσετε καλά. Ίσως να θέλετε να ξεφύγετε από μία καθημερινότητα που δε σας εκφράζει απόλυτα. Ίσως να θέλετε να κάνετε αλλαγές, αλλά δεν είστε έτοιμοι ακόμα. Αφιερώστε λοιπόν τη μέρα σας σε εσάς και στις πραγματικές σας ανάγκες, που ζητούν κάλυψη από εσάς.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Βρείτε σήμερα τον τρόπο να προωθήσετε τα επαγγελματικά σας σχέδια, δείξτε δυναμισμό στην εργασία σας και φανείτε μαχητικοί. Η μέρα ευνοεί τις νέες ιδέες, το όραμα στα επαγγελματικά σας και γενικότερα την επέκταση όχι μόνο στα επαγγελματικά σας, αλλά σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Θέλετε επίσης να βγείτε και να διασκεδάσετε, αλλά από την άλλη σκέφτεστε και λίγο να απομονωθείτε και να σκεφτείτε την αισθηματική σας ζωή. Βρίσκεστε με το άτομο που θέλετε; Είστε στη σωστή σχέση; Λαμβάνετε συναίσθημα; Ερωτήματα προς άμεση απάντηση! 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Μέρα εσωτερικών αναζητήσεων η σημερινή για εσάς. Καλείστε σήμερα να απαντήσετε σε καίρια ερωτήματα που φαίνεται να σας απασχολούν το τελευταίο διάστημα. Θέλετε να πάρετε τη ζωή σας στα χέρια σας, να πειραματιστείτε σε νέες περιπέτειες, σε νέες προσλαμβάνουσες και γιατί όχι, σε νέο κοινωνικό κύκλο. Διψάτε για αλλαγές σήμερα, για καταστάσεις που θα σας κάνουν να νιώσετε έντονα ανανεωμένοι. Βρείτε τον τρόπο να τα καταφέρετε, γιατί φαίνεται ότι έχετε πολύ ανάγκη να νιώσετε ότι δε βαλτώνετε και δεν ασχολείστε διαρκώς με τα ίδια και τα ίδια. Σε όλους τους τομείς της ζωής σας αυτό!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Διανύετε μία περίοδο άκρως ενδιαφέρουσα, αλλά φαίνεται πως σήμερα δεν αφήνεστε να χαρείτε όλα τα καλά που σας έρχονται. Σαν να φοβάστε και τη σκιά σας λειτουργείτε. Δείξτε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους γύρω σας και μη νιώθετε απειλή, χωρίς να συντρέχει λόγος. Δείξτε εμπιστοσύνη και στα γεγονότα που σας συμβαίνουν, τα οποία είναι ευχάριστα. Χαρείτε τη χαρά και μην κλείνεστε στο καβούκι σας σήμερα, ναι συμβαίνουν και καλά γεγονότα σε αυτή τη ζωή. Και ναι, σε όλους τους τομείς και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Περιπέτεια θέλετε να έχει η σημερινή σας μέρα, να νιώσετε πως ασχολείστε με ό,τι σας ευχαριστεί ακόμα και σε επαγγελματικό επίπεδο. Στην εργασία σας, σήμερα θα είστε δημιουργικοί και δε θα θελήσετε να ασχοληθείτε με δουλειές που είναι μονότονες. Ακόμα και στις επαφές με τους φίλους σας θα είστε εφευρετικοί ως προς τον τρόπο που θα επιλέξετε για να περάσετε καλά μαζί τους. Και στα αισθηματικά σας επιθυμείτε να κάνετε με το σύντροφό σας κάτι έξω από τα συνηθισμένα, να πάτε μια βόλτα σε ένα μέρος που δεν έχετε ξαναπάει για παράδειγμα.

ΙΧΘΥΣ
Η μέρα έχει αρκετό τρέξιμο για εσάς, γιατί θέλετε να καταφέρετε να τελειώσετε με υποχρεώσεις που έχουν μαζευτεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Νιώθετε πάρα πολύ καλά με τις επαγγελματικές σας επιλογές και όσοι δεν έχετε εργασία ξεκινήστε σήμερα να κάνετε μία πιο οργανωμένη έρευνα, έτσι ώστε να βρείτε αυτό που σας εκφράζει. Στα αισθηματικά σας θέλετε να κατασταλάξετε εσείς οι αδέσμευτοι για το τι ακριβώς θέλετε και αποζητάτε από την ερωτική σας ζωή. Θέλετε συντροφικότητα αυτό το διάστημα ή όχι; Θέλετε συναίσθημα ή επιθυμείτε μια πιο χαλαρή κατάσταση; Σκεφτείτε το! 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Γίνονται σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουλίου


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 (21:30) 
ΜΕΛΙΣΣΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, Lido Seaside Hotel 
In the mood of Chet. / Summer Jazz Session

**********************

**********************

**********************
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Πνευματικό Κέντρο 
Έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris»
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 9:00-13:00 και 18:00-21:00

**********************
Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 (22:30) 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Yachting Club Kalamata 
Milonga TS / Tango Social

**********************
Δευτέρα 18 & Τρίτη 19 Ιουλίου (21:00) 
ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, Αρχοντικό του Πάρνωνα 
2ο Φεστιβάλ Τραγουδιού / Ωδείο Μελοποιία

**********************


**********************

ΔΕΥΤΕΡΑ 18|07
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ώρα 21:15 
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ «ΟΛΟΙ ΕΝΑ – ΦΙΛΑ ΜΕ»

**********************

**********************

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 18 Ιουλίου


588 π.Χ.: Ο βασιλιάς της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορ, ύστερα από πολιορκία δύο ετών, καταλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και την καταστρέφει.



64: Μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο εμπρηστής αυτοκράτορας Νέρων, μπροστά στη γενική κατακραυγή, διαδίδει ότι οι χριστιανοί είναι υπαίτιοι και ξεκινά τους διωγμούς εναντίον τους.

1374: Πεθαίνει ο Πετράρχης, Ιταλός ποιητής και ανθρωπολόγος της Αναγέννησης.



1610: Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1623: Πεθαίνει ο πάπας Γρηγόριος ο 15ος.

1635: Γεννιέται ο Βρετανός επιστήμονας, Ρόμπερτ Χουκ. Διατύπωσε τον Νόμο της Ελαστικότητας, που περιγράφει τη γραμμική αυξομείωση της τάσης ενός ελάσματος.



1721: Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος, Αντουάν Βατό.

1811: Γεννιέται ο συγγραφέας Ουίλιαμ Μέικπις Τακερέι, γνωστός από το έργο του "Vanity Fair".

1830: Η Ουρουγουάη αποκτά το πρώτο της Σύνταγμα.

1853: Γεννιέται ο Χέντρικ Λόρεντζ, Δανός επιστήμονας και κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής το 1902 για την εργασία του σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

1863: Γεννιέται ο Αυστριακός διάδοχος Φραγκίσκος Φερδινάρδος, η δολοφονία του οποίου το 1914 θα αποτελέσει την αφορμή για το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου.



1870: Η Α’ Βατικάνεια Σύνοδος υιοθετεί το δόγμα του Παπικού Αλάθητου.


1872: Γεννιέται ο Γιούλιους Φούτσικ, Τσέχος μαέστρος και συνθέτης, που διακρίθηκε κυρίως στη σύνθεση εμβατηρίων και βαλς.

1873: Ο Όσκαρ Β ανεβαίνει στο θρόνο της Νορβηγίας.




1887: Γεννιέται ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, κατοχικός πρωθυπουργός της Νορβηγίας (1942-45). Το επώνυμό του έγινε συνώνυμο της λέξης «προδότης», όταν συνεργάστηκε με τους Ναζί που ήταν έτοιμοι να κατακτήσουν τη χώρα του. Αυτός ήταν και ο λόγος που εκτελέστηκε το 1945. (Θαν. 24/10/1945)

1898: Το ζεύγος Κιουρί ανακοινώνει την ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου, του πολωνίου.

1909: Στις ΗΠΑ, νέες οδηγίες θεσπίζονται με σκοπό τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών στο Έλις Άιλαντ.

1913: Με την ανακωχή, που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας, λήγει ο Β Βαλκανικός Πόλεμος.



1918: Γεννιέται ο Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος Πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.

1921: Γεννιέται ο Αμερικανός κοσμοναύτης και πολιτικός, Τζον Γκλεν. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που το 1962 τέθηκε με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Γη ενώ πήρε μέρος στη διαστημική αποστολή Friendship 7, στον πλανήτη Ερμή.

1922: Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσεται η αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.



1925: Εκδίδεται το μανιφέστο του Αδόλφου Χίτλερ, "Ο Αγών Μου".

1929: Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης ανακηρύσσεται αρχηγός των Φιλελευθέρων.

1929: Γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής Ντικ Μπάτον, χρυσός Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 και του 1952.

1932: Η Τουρκία γίνεται το 56ο μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1933: Γεννιέται ο Ρώσος ποιητής, Γιεβγιένι Γιεντουνσέκο.

1936: Με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης ξεκινά ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που θα κρατήσει έως το 1939 και θα τελειώσει με την πλήρη επικράτηση του στρατηγού.


1937: Γεννιέται ο Χάντερ Τόμσον, δημοσιογράφος, συγγραφέας και καλτ φυσιογνωμία, που αναδύθηκε από την αντικουλτούρα της δεκαετίας του 1960. 


1941: Πεθαίνει ο Διονύσιος Λαυράγκας, Επτανήσιος μουσουργός, από τους ιδρυτές της Εθνικής Μουσικής Σχολής και από τους πρωτεργάτες της όπερας στην Ελλάδα.

1941: Γεννιέται η Μάρθα Ριβς, τραγουδίστρια του συγκροτήματος Martha & the Vandellas.

1944: Ενώ μαίνεται ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Χιντέκι Τόγιο, παραιτείται, εξαιτίας των συνεχών αποτυχιών της χώρας του στον πόλεμο.

1947: Στις ΗΠΑ, με απόφαση του Προέδρου Χάρι Τρούμαν, ο αντιπρόεδρος αποκτά το δικαίωμα να διορίζει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

1949: Πεθαίνει ο Βίτεζλαβ Νόβακ, Τσέχος μουσικοσυνθέτης.



1950: Γεννιέται ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, βρετανός επιχειρηματίας, δημιουργός της «αυτοκρατορίας» Virgin.

1950: Η βρετανική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, σταμάτησε να εξάγει πετρέλαιο στην Κίνα.

1951: Ο Τζέρσι Τζο Γουάλκοτ κερδίζει με νοκ άουτ στον 5ο γύρο τον Ιζαρντ Τσάρλς στο Πιτσμπουργκ και γίνεται ο γηραιότερος (37 ετών και 168 ημερών) παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.


1955: Πρωτοπροβλήθηκε στις αίθουσες η "Μαγική Πόλις", η πρώτη κινηματογραφική ταινία του Νίκου Κούνδουρου, που γυρίστηκε το 1954
1959: Στην Κούβα, ο Κάστρο απομακρύνει τον Ουρούτια και αναλαμβάνει ο ίδιος την Προεδρία.

1960: Θεμελιώνονται οι ιχθυόσκαλες σε Πάτρα, Χαλκίδα, Βόλο και Πειραιά.

1962: Στο Περού, ο στρατός καταλαμβάνει την εξουσία και συλλαμβάνει τον Πρόεδρο Πράντο.

1963: Γεννιέται ο Μαρτίν Τορίγιος, που εκλέχθηκε Πρόεδρος του Παναμά στις 2 Μαΐου 2004.

1967: Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Βιν Ντίζελ.

1968: Στο πλαίσιο του Πολέμου στο Βιετνάμ, ξεκινούν στη Χονολουλού διήμερες συνομιλίες, μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον και του προέδρου του Βορείου Βιετνάμ, Νιγιέν Βαν Τιε.

1969: Το αμερικανικό διαστημόπλοιο Απόλλο 11 θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο προσγείωσής του στη Σελήνη.



1971: Τελευταία εμφάνιση του Πελέ με τη Βραζιλία στην πόλη Βιτόρια, στον αγώνα Βραζιλία-Γιουγκοσλαβία.

1972: Με ανακοίνωση του Προέδρου της Αιγύπτου, Ανουάρ Σαντάτ, διατάζεται η άμεση αποχώρηση των σοβιετικών στρατιωτικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων από τη χώρα του.



1976: Η 14χρονη Ρουμάνα Νάντια Κομανέντσι αφήνει άναυδο τον κόσμο όταν βαθμολογείται με 10 από τους κριτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Είναι το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ο τελικός απολογισμός είναι 7 δεκάρια, 3 χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο.

1976: Γεννιέται το μοντέλο και ηθοποιός από την Ισπανία, Έλσα Πατάκι.



1979: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την πώληση των μετοχών στον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Στη γενική συνέλευση της 4/7/79 έχει ιδρυθεί η ΠΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατομμυρίων (40.000 μετοχές) βάσει του νόμου 879/79 που υποχρεώνει όλα τα σωματεία να ιδρύσουν ΠΑΕ.

1981: Ολοκληρώνεται η δημοσίευση της Διακήρυξης της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

1984: Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, 21 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν ο Τζέιμς Όλιβερ Χούμπερτ εισβάλλει σε εστιατόριο Mc Donalds και ανοίγει πυρ. Λίγο αργότερα, ο 41χρονος δράστης θα πέσει νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

1985: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Παναγιώτης Λαγός.

1986: Πεθαίνει στο Λονδίνο, σε ηλικία 91 ετών, ο σερ Στάνλεϊ Ρουζ που διετέλεσε έκτος πρόεδρος της FIFA, και τον οποίο διαδέχτηκε ο Γιοάο Χέιβελεντζ στις 11/6/74, όταν ο Ρουζ έγινε επίτιμος πρόεδρος.



1988: Πεθαίνει το διεθνούς φήμης μοντέλο, Νίκο, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ οδηγούσε κοντά στο σπίτι της στην Ιμπίθα της Ισπανίας.

1991: Την Ελλάδα επισκέπτεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πατέρας.

1992: Στην ελληνική Βουλή αρχίζει η διαδικασία για την κύρωση της Συνθήκης του Μαάστριχτ, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1993: Υπέρ της αυτονομίας τους τάσσονται οι Ρωσόφωνοι κάτοικοι δυο μεγάλων βιομηχανικών πόλεων της βορειοανατολικής Εσθονίας, όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειοψηφία ρωσικής καταγωγής.

1994: Στο Μπουένος Άιρες, 96 άνθρωποι σκοτώνονται και πολλοί ακόμα τραυματίζονται από έκρηξη σε κτήριο, που φιλοξενεί εβραϊκές οργανώσεις.


1994: Στην Ιταλία, μια γυναίκα 62 χρονών γεννά ένα αγοράκι με τεχνητή γονιμοποίηση.

1995: Η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη γερμανική εταιρεία "Χόχτιφ" για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα.

1996: Μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές χτυπά τον Καναδά, όταν μια θύελλα προκαλεί πλημμύρες στον ποταμό Σαγκινέι.

1996: Στη Σρι Λανκα μια ομάδα ανταρτών καταλαμβάνει μια στρατιωτική βάση και σκοτώνει 1.200 στρατιώτες.

1996: Αεροπορική τραγωδία στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού. Ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εκρήγνυται 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.

1997: Έξι τουρκικά πολεμικά καταπλέουν στο λιμάνι της Κερύνειας, στο πλαίσιο των εορτασμών στα Κατεχόμενα για την 23η επέτειο της τουρκικής εισβολής.



1998: Πεθαίνει η Φλέρυ Νταντωνάκη, η τραγουδίστρια του «Μεγάλου Ερωτικού». (Γεν. 1937)

2001: Πεθαίνει ο σχεδιαστής αυτοκινήτων Ducati, Φάμπιο Ταγκλιόνι.



2002: Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει και επισήμως ότι οι αρχές προχώρησαν, ουσιαστικά, στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.

2003: Στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται η νοτιοανατολική Γαλλία η οποία μετρά 60.000 κατακαμένα στρέμματα δασικής έκτασης. Τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται μεταξύ δυο κατοικημένων περιοχών με μεγάλη τουριστική κίνηση, τις οποίες αναγκάζονται να εκκενώσουν οι αρχές. Η πυρκαγιά καταγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 15 χρόνων.

Το Αλάθητο του Πάπα


Δόγμα πίστεως της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, το οποίο απορρίπτεται από τις λοιπές χριστιανικές ομολογίες, της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβανομένης.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1869 ο Πάπας Πίος ο 9ος συγκάλεσε την Πρώτη Βατικάνεια Σύνοδο, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 20 Οκτωβρίου του 1870. Ανάμεσα στις αποφάσεις που έλαβε ήταν η διαμόρφωση σε δόγμα του αλάθητου του Πάπα, που προϋπήρχε ως δοξασία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από την εποχή της Αντιμεταρρύθμισης.

Το δόγμα περί αλαθήτου περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο «Pastor Aeternus» («Αιώνιος Ποιμήν»), που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1870 και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «Ο Ρωμαίος ποντίφικας όταν ομιλεί εκ καθέδρας, δηλαδή όταν υπό την ιδιότητα του ποιμένα και διδάσκαλου όλων των χριστιανών, δυνάμει της υπέρτατης αποστολικής του εξουσίας, ορίζει ότι κάθε διδασκαλία που αφορά στην πίστη και τη χριστιανική ηθική πρέπει να γίνει αποδεκτή ως αληθής από ολόκληρη την Εκκλησία, βάσει της Θείας Επιφοιτήσεως υποσχεθείσης σ' εκείνον δια του αποστόλου Πέτρου, τότε χαίρει του αλαθήτου εκείνου που ο Θείος Λυτρωτής θέλησε να χαρίσει στην Εκκλησία του.»

Το «αλάθητο» σε ζητήματα πίστεως μαζί με το «πρωτείο εξουσίας» προσδιορίζουν την παπική αυθεντία, η οποία συνδέεται με την ιδιαίτερη σχέση του Πάπα προς τον Απόστολο Πέτρο, ιδρυτή της Εκκλησίας της Ρώμης και πρώτο μεταξύ των 12 Αποστόλων (officium Petri). Σύμφωνα με τη Ρωμαιοκαθολική Θεολογία, το «αλάθητο» εδράζεται πάνω σε τρία εδάφια της Καινής Διαθήκης: 

«Καγώ δε σοι λέγω ότι συ ει Πέτρος, και επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την εκκλησίαν, και πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής. Και δώσω σοι τας κλεις της βασιλείας των ουρανών, και ο εάν δήσης επί της γης, έσται δεδεμένον εν τοις ουρανοίς, και ο εάν λύσης επί της γης, έσται λελυμένον εν τοις ουρανοίς». (Ματθαίου ιστ΄18-19)
«Εγώ δε εδεήθην περί σου ίνα μη εκλίπη η πίστις σου. Και συ ποτε επιστρέψας στήριξον τους αδελφούς σου». (Λουκά κβ΄32)
«Λέγει αυτώ το τρίτον. Σίμων Ιωνά, φιλείς με; Ελυπήθη Πέτρος ότι είπεν αυτώ το τρίτον, φιλείς με, και είπεν αυτώ. Κύριε, συ πάντα οίδας, συ γιγνώσκεις ότι φιλώ σε. Λέγει αυτώ ο Ιησούς. Βόσκε τα πρόβατά μου» (Ιωάννου κα΄17)

Η κριτική της Ορθόδοξης Εκκλησίας εναντίον του δόγματος του «παπικού αλαθήτου» θεμελιώνεται στην πατερική παράδοση, κατά την οποίο το αλάθητο συνδέεται μόνο με τη μία, αγία, καθολική και αποστολική Εκκλησία και όχι με συγκεκριμένα πρόσωπα, εκφράζεται δε μόνο με την αυθεντία της οικουμενικής συνόδου. Το παπικό αλάθητο αποδοκιμάζεται από τις Προτεσταντικές ομολογίες, ενώ αμφισβητείται ακόμα και στους κόλπους του Καθολικισμού («Παλιοκαθολικοί»).



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Άγιος Αιμιλιανός


Αἰμιλιανὸς εἰς πυρὰν βεβλημένος,
Χριστῷ παραστάς, τέρπεται σὺν Ἀγγέλοις.
Ὀγδοάτῃ δεκάτῃ φλογὶ Αἰμιλιανὸς ἐβλήθη.

Aιμιλιανός ανθράκων βληθείς μέσον.
Oν Hσαΐας είδεν άνθρακα βλέπει.
Oγδοάτη δεκάτη καύσαν πυρί Aιμιλιανόν.

Βιογραφία
Ο Άγιος Αιμιλιανός γεννήθηκε στο Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας, τότε που αυτοκράτορας ήταν ο Ιουλιανός ο Παραβάτης.

Ήταν δούλος σε ένα σκληρό και φανατικό ειδωλολάτρη (άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν γιος τοπικού αξιωματικού ονόματι Σαββατιανού), που όταν έμαθε ότι ο Αιμιλιανός πίστευε στο Χριστό, εξοργίστηκε τόσο πολύ, ώστε αφού τον έβρισε με τα πιο χυδαία λόγια, έπειτα τον μαστίγωσε ανελέητα. Βέβαια, του επεσήμανε ότι, αν συνεχίσει να είναι χριστιανός, θα πάθαινε πολύ χειρότερα. Αλλά οι τιμωρίες και οι απειλές, αντί να κάμψουν το φρόνημα του Αιμιλιανού, φούντωσαν περισσότερο τη φλόγα της πίστης του στο Χριστό. Μάλιστα την επόμενη μέρα πήγε σε ειδωλολατρικό ναό, οπού με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα που ήταν μέσα στο χώρο αυτό. Εξοργισμένοι οι ειδωλολάτρες ιερείς, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν να δικαστεί.

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός αυτό ο κύριος του Αιμιλιανού, αμέσως έτρεξε στο κριτήριο, όπου, αφού έβρισε τον Αιμιλιανό για την πράξη του, έπειτα διέταξε να αρνηθεί χωρίς αντίρρηση το Χριστό. Ο Αιμιλιανός χαμογελώντας απάντησε στον κύριο του: «Μπορείς να διατάξεις ότι θέλεις, θα σε υπακούσω, αλλά η πίστη μου είναι εκτός των δικαιωμάτων σου. Ως προς αυτήν ένα και μόνο Κύριο αναγνωρίζω, τον Ιησού Χριστό. Αυτός είναι ο μέγας και παντοτινός μου Κύριος, που εξουσιάζει το σώμα και την ψυχή μου, και ποτέ δε θα τον αρνηθώ». Ο ειδωλολάτρης άρχοντας με μίσος χαστούκισε τον Αιμιλιανό. Έπειτα, αφού τον βασάνισαν, τον έριξαν στη φωτιά, το δε λείψανο του Αγίου, κήδεψε μεγαλοπρεπώς η γυναίκα του άρχοντα ειδωλολάτρη, που ήταν κρυπτοχριστιανή.

Ἀπολυτίκιον  
Ὡς προσφορὰ καὶ ὁλοκάρπωμα θεῖον, διὰ πυρὸς προσενέχθεις τῷ Δεσπότῃ, τοὶς ὄμβροις τῶν χαρίτων σου εὐφραίνεις νῦν ἠμᾶς, πῦρ γὰρ τὸ οὐράνιον, τὴ ψυχὴ περιφερών, ὥσπερ αὔραν ἔφερες, τὴν κατάφλεξιν Μάρτυς. Ἀλλὰ μὴ παύση πάντοτε φρουρείν, τοὺς σὲ τιμώντας, Αἰμιλιανὲ ἔνδοξε.


ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής