1.12.16

Τιμούν την Αγία Βαρβάρα στο Λάλουκα


Τα Χριστούγεννα "ξεκινούν" αυτό το Σάββατο στο Λουτράκι!


Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων διοργανώνει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του, στην Πλατεία 25ης Μαρτίου στο Λουτράκι.

Στη  γιορτή θα υπάρχουν πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά, χορευτικά από τμήματα Ευρωπαϊκών χορών του Δήμου, της καθηγήτριας Ιωάννας Χατζηαθανασίου, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και πολλές εκπλήξεις. Την εκδήλωση θα καλύψουν με μουσική DJs, αλλά και το νεανικό συγκρότημα KINGS.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 16:00. Tο άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου και η φωταγώγηση της πόλης θα πραγματοποιηθεί στις 19:00.

«Κοινωνίες σε κρίση: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός» από τις 14/12 στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard


 Από το 2012 το ΚΕΣ συμπράττει με άλλους φορείς για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της σειράς εκδηλώσεων. Την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά το ΚΕΣ συνεργάζεται για το Events Series με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα, καθώς και με τους Δήμους Ναυπλιέων, Άργους-Μυκηνών και Επιδαύρου. 

Με σταθερή επιδίωξη τη διεύρυνση του προγράμματος και τη σταδιακή γεωγραφική του εξακτίνωση, το Κέντρο εγκαινιάζει από φέτος μία ακόμα συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ανακοινώνει με ιδιαίτερη χαρά τη διοργάνωση εκδήλωσης στους χώρους του Μουσείου. ​

Στις διαλέξεις θα παρουσιαστούν ιστορικά παραδείγματα οικονομικής, πολιτικής ή πολιτισμικής κρίσης σε κοινωνίες που αναπτύχθηκαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. 

Η διαχρονικότητα του θέματος αλλά και οι ποικίλες εκφάνσεις του δείχνουν ότι η «κρίση» είναι ένα επαναλαμβανόμενο αλλά ταυτόχρονα και μεταβαλλόμενο φαινόμενο των κοινωνιών. Οι Έλληνες και οι ξένοι ομιλητές του φετινού προγράμματος, με τη συνδρομή των συνομιλητών τους, θα αναλύσουν πτυχές του φαινομένου αυτού και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τις αιτίες και τις ιστορικές προοπτικές του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2016 στις 19:00, Ναύπλιο
Nίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών
“Διχαστική Δημοκρατία: Ο ελληνικός κοινοβουλευτισμός μεταξύ «κανονικότητας» και εκτροπής, 1843-2016.”

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017 στις 19:00, Θεσσαλονίκη
Gregory Nagy, Francis Jones Professor of Classical Greek Literature and Professor of Comparative Literature, Department of the Classics, Harvard University & Director, Center for Hellenic Studies (Washington, DC), Harvard University
“Disintegration and Reintegration of Society in Archaic Greek Poetry.”
*Σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 19:00, Ναύπλιο
Alicia Stallings, MacArthur Fellow, and Member of the American Academy of Arts and Sciences
“Hesiod: A modern poet for the times.”

Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 στις 19:00, Λυγουριό
Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών & Συγγραφέας
“Ο περιηγητής Παυσανίας επισκέπτεται την Επίδαυρο.”
*Σε συνεργασία με τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και τον Δήμο Επιδαύρου

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017 στις 20:00, Ναύπλιο
Θοδωρής Πελαγίδης, Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς & NR Senior Fellow, Brookings Institution, US
“Λαϊκισμός, πολιτικό ρίσκο και οικονομική πολιτική στην ελληνική περίπτωση.”
* Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 στις 20:00, Άργος
Κώστας Μπουραζέλης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας & Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστημίο Αθηνών
“Από την κρίση των πόλεων του 4ου αιώνα π.Χ. στην παγκόσμια αυτοκρατορία του Αλεξάνδρου.”
* Σε συνεργασία με τον Δήμο Άργους –Μυκηνών 

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 στις 20:00, Ναύπλιο
Τόνια Κιουσοπούλου, Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
“Το Βυζάντιο κατά τον 15ο αιώνα.”  

11 μυστικά που κρύβει η κίνηση της ουράς ενός σκύλου που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Συνήθως, ξέρουμε τα πάντα για τα αγαπημένα μας σκυλιά, όπως το αγαπημένο τους φαγητό ή το αγαπημένο τους παιχνίδι. 
Αλλά τι σημαίνει η κίνηση της ουράς τους;
 Όταν δυο σκυλιά συναντιούνται, γνωρίζονται με έναν πολύ διακριτικό τρόπο. 
Σύμφωνα με το “Psychology Today” τα σκυλιά εντοπίζουν ενστικτωδώς κάποιες πολύ μικρές λεπτομέρειες, τις οποίες εμείς οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε, ειδικά όσον αφορά τις ουρές τους. 
Για παράδειγμα, ξέρατε ότι η κίνηση της ουράς μπορεί να σημαίνει ενθουσιασμό ή ευτυχία; Επίσης, η ταχύτητα και η κατεύθυνση της ουράς έχει σημαντικές ενδείξεις για αυτά που θέλει να μας πει ο σκύλος μας. 

Δείτε παρακάτω τι σημαίνουν οι διάφορες κινήσεις της ουράς του σκύλου σας. 
Η αποκωδικοποίηση της σημασίας της ουράς δεν είναι εύκολη, αλλά αυτές είναι οι πιο βασικές και σημαντικές κινήσεις. 
#1 Αν ένας σκύλος κοιτάζει μπροστά και έχει την ουρά του σηκωμένη, ενώ γνωρίζει ένα καινούργιο σκύλο, τότε προσπαθεί να κυριαρχήσει. Είναι σαν να λέει: “Γεια σου! Με την ευκαιρία εγώ είμαι το αφεντικό εδώ.” 



#2 Αν η ουρά του σκυλιού σας είναι ίσια, τότε νιώθει ότι απειλείται.
 

#3 Όταν ένα σκυλί βρίσκεται σε αυτή τη στάση και η ουρά του πηγαίνει πέρα δώθε, τότε προσπαθεί να σας εντυπωσιάσει. 

#4 Αν τα άκρα του σκύλου είναι τελείως χαλαρά, τότε είναι αδιάφορος. 

#5 Όταν έχει το στόμα του ανοιχτό και η ουρά του είναι κουλουριασμένη σημαίνει, ότι υπάρχει κάποια αβέβαιη απειλή. 

#6 Αν σκύλος έχει αυτή την στάση σας λέει, ότι θέλει να τον ταΐσετε. 

#7 Αυτή η θέση μπορεί να είναι λίγο ανησυχητική. Είναι μια υποδεέστερη θέση που υιοθετούν, όταν βρίσκονται γύρω από ένα σκύλο του ανώτερου βαθμού.


#8 Αν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του προς τα δεξιά, τότε σημαίνει ότι είναι χαρούμενος. 

#9 Αν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του προς τα αριστερά, τότε σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. 


#10 Η ταχύτητα της ουράς είναι επίσης σημαντική. Οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους πιο έντονα και προς τα δεξιά, όταν βλέπουν κάποιον που ξέρουν. 



#11 Αλλά αν δουν κάποιον που δεν γνωρίζουν, κουνάνε την ουρά τους πιο αργά. 


Πηγή: psychologytoday.com, littlethings.com

Χοροπηδώντας και βρίζοντας πάνω στη γέφυρα... Νο 2


Μήπως η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας (δική της δεν είναι η αρμοδιότητα;) θα μπορούσε να κάνει κάτι με την γέφυρα για να πάψουν τα αυτοκίνητα να χοροπηδάνε και οι οδηγοί να... ρίχνουν μπινελίκια για την αδιαφορία των υπεύθυνων;;;  

Μιλάμε για την γέφυρα της Νέας Κίου (προς Ναύπλιο) βεβαίως, κι υπάρχουν οδηγοί που είναι υποχρεωμένοι να περνούν από κει (αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση) περισσότερες από 4 φορές την ημέρα, με κίνδυνο να κάνουν σοβαρή ζημιά στα οχήματά τους... 


Οι πρόχειρες λύσεις (λίγη πίσσα εδώ, λίγη πίσσα εκεί...) δεν λύνουν το πρόβλημα, ίσως και να το επιδεινώνουν μάλιστα... 


Ίσως και το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Κίου  θα μπορούσε να πιέσει λίγο παραπάνω την Περιφέρεια... Για να δούμε... 






Το συγκεκριμένο θέμα είχε πρωτοδημοσιευτεί στις 10/5/2016 από το"Αγαπώ τη Ζωή"...  Λίγο μετά, έγινε ένα ψιλο - λίφτινγκ στη γέφυρα και ας πούμε πως η κατάσταση διορθώθηκε λίγο... Τώρα, ξανα - μανά το ίδιο χάλι... Μέχρι πότε;;;

Σαν σήμερα 1η Δεκεμβρίου... στη μουσική


1944: Ο Αμερικανός ντράμερ και τραγουδοποιός John Densmore (John Paul Densmore) γεννήθηκε στο Los Angeles της California. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα The Doors. Υπήρξε μέλος του συγκροτήματος από το 1965 μέχρι και την διάλυση του το 1973. Αμέσως μετά, παρέα με τον Robby Krieger, δημιούργησαν τους The Butts Band (1973-1975). Το 1993 το όνομα του γράφτηκε μαζί με των υπολοίπων μελών των The Doors, στο Rock and Roll Hall of Fame.


1945: Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Bette Midler γεννήθηκε στην Χονολουλού της Χαβάης. Την αποκαλούν και The Divine Miss M. Στην σαραντάχρονη καριέρα της έχει προταθεί δύο φορές για βραβείο Όσκαρ, έχει κερδίσει τέσσερα βραβεία Grammy, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες και ένα Tony Award. Οι πωλήσεις των άλμπουμ της ξεπερνούν τα τριάντα εκατομμύρια αντίτυπα. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες όπως “The Rose” (1979), “Divine Madness” (1980), “Down and Out in Beverly Hills” (1986), “Big Business” (1988), “For the Boys” (1991), “The Stepford Wives” (2004) κ.α. Δημοφιλή τραγούδια με την φωνή της: “Boogie Woogie Bugle Boy”, “Old Cape Cod”, “The Rose”, “All I Need to Know”, “From a Distance”, “I’m Beautiful” κ.α.


1969: Ο Αμερικανός Blues τραγουδιστής και κιθαρίστας Magic Sam (Samuel Gene Maghett 1937-1969) απεβίωσε σε ηλικία 32 ετών στο Chicago του Illinois από καρδιακή προσβολή. Ήταν δημοφιλής για το τραγούδι του "High Heel Sneakers". Στην ταινία "The Blues Brothers" το τραγούδι "Sweet Home Chicago" είναι αφιερωμένο στον "late, great Magic Sam".


1968: Η Janis Joplin δίνει την τελευταία της συναυλία με τους Big Brother & the Holding Company στο Hunter College της Νέας Υόρκης. Το άλμπουμ "Cheap Thrills" που ηχογράφησε μαζί τους το 1968, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ηχογραφήματα της ψυχεδελικής σκηνής του San Francisco.

1979: Πέντε ημέρες μετά την κυκλοφορία του πρώτου single τους "Anarchy In The U.K.", οι Sex Pistols εμφανίζονται σε πρωινή εκπομπή σε τηλεοπτικό κανάλι της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης με τον δημοσιογράφο Bill Grundy, ο μπασίστας Glen Matlock λέει την λέξη 'f*ck'. Σαν αποτέλεσμα θα ακυρωθούν όλες οι συναυλίες που είχαν προγραμματίσει για την προώθηση του άλμπουμ τους...

2004: Η Marianne Faithfull καταρρέει στην σκηνή, κατά την διάρκεια συναυλίας της στο Μιλάνο. Η δημοφιλής τραγουδίστρια περιόδευε την Ευρώπη στα πλαίσια της προώθησης του άλμπουμ της "Before The Poison". Οι γιατροί θα διαγνώσουν υπερκόπωση.

Πρώτη θέση προς την ισότητα


1 Δεκεμβρίου 1955: Μία νεαρή μοδίστρα, η Ρόζα Παρκς, αρνείται να σηκωθεί από το κάθισμά της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός και συλλαμβάνεται. Το παράδοξο για εμάς αυτό γεγονός συνέβη στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, στην καρδιά του αμερικάνικου νότου, που ήταν γνωστός για τις ρατσιστικές του προκαταλήψεις ήδη από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

Τη δεκαετία του '50, στα λεωφορεία της πόλης οι μπροστινές θέσεις προορίζονταν για τους λευκούς επιβάτες, ενώ στο πίσω μέρος μπορούσαν να κάθονται οι μαύροι εφόσον υπήρχαν κενές θέσεις.

Η Ρόζα Παρκς δεν ήταν βέβαια μια τυχαία επιβάτις, αλλά δραστήριο μέλος της τοπικής οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που βρήκαν την «χρυσή» ευκαιρία να αναδείξουν το θέμα. Με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένα δραστήριο νεαρό εφημέριο, ξεκίνησαν ένα γενικευμένο μποϋκοτάζ των συγκοινωνιών της πόλης που προκάλεσε μεγάλες οικονομικές ζημιές στη δημοτική αρχή.

Οι διαμαρτυρόμενοι, με τη βοήθεια πολλών λευκών κατοίκων, οργάνωσαν ένα εναλλακτικό σύστημα συγκοινωνιών με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Η αντίδραση των λευκών ήταν βίαια. Οι αρχές έκαναν τα «στραβά μάτια» στην Κου Κλουξ Κλαν, η οποία ένα βράδυ πυρπόλησε το σπίτι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Η ενέργεια αυτή έφερε τα αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς προκάλεσε παναμερικανικό ενδιαφέρον. Ο διαχωρισμός λευκών και μαύρων στα λεωφορεία έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο με απόφασή του στις 13 Νοεμβρίου του 1956 ακύρωσε τον συγκεκριμένο κανονισμό της πολιτείας της Αλαμπάμα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Ο Ηλίας Πουρσανίδης τεχνικός διευθυντής στον Αργοναύτη Νέας Κίου


Τεχνικός διευθυντής στην ομάδα του Αργοναύτη αναλαμβάνει ο Ηλίας Πουρσανίδης. Είναι γνωστή η αγάπη του για την ομάδα της Ν.Κίου και από καιρό ήθελε η διοίκηση να του δώσει ενεργό ρόλο στην ομάδα. Η στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του δεν έχει να κάνει με τα δυο άσχημα αποτελέσματα αφού η πρόταση έχει γίνει καιρό πριν, αλλά το γεγονός πως τακτοποίησε τον χρόνο του για να μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του με απόλυτη ηρεμία και να διαθέσει στην ομάδα τον χρόνο που ο ίδιος θεωρεί πως χρειάζεται.

Βαρύ το όνομα του Ηλία Πουρσανίδη που έχει πολλά να προσδώσει στην ομάδα της Ν.Κίου και να εξασφαλίσει εκτός των άλλων μια σταθερή πορεία στον Αργοναύτη ως τεχνικός διευθυντής. Ο ρόλος του θα είναι πολύπλευρος και ξεκίνησε από χθες με την παρουσία του στην προπόνηση της ομάδας. Ο Ηλίας Πουρσανίδης θα δώσει πολύ μεγάλη σημασία στις υποδομές των ακαδημιών τις οποίες έχει ως στόχο να τις μεγαλώσει και βέβαια θέλει η ομάδα να παίξει ωραία μπάλα και να βοηθήσει τον φίλο του Τόμμυ Κίκιλη να πάρει από τους παίχτες του το 100%  αυτού που μπορούν να αποδώσουν.


ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Μουσική εκδήλωση προς τιμήν των εθελοντών του Δήμου Καλαμάτας!


Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της Επιτροπής Εθελοντισμού που διαθέτει, διοργανώνει γιορτή για να τιμήσει τους εθελοντές του, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, που έχει ορισθεί να είναι η 5η Δεκεμβρίου κάθε χρονιάς.

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20.30, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τίτλο: «5 γυναίκες τραγουδούν για τον εθελοντισμό», κατά τη διάρκεια της οποίας θα τραγουδήσουν η Σταυρούλα Νικολοπούλου, η Μιμίκα Τάσση, η Claudia Delmer, η Σοφία Γιαννοπούλου και η Ευτυχία Δημητρακοπούλου. 
Μουσική θα παίξει το συγκρότημα «Εκτός απροόπτου». 
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Γίνονται... σήμερα Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου


===================================


===================================


===================================

Αγρυπνία προς τιμήν του Οσίου Πορφυρίου 
του Καυσοκαλιβίτου 
στον Ι.Ν. Αγ. Βασιλείου Τρίπολης
Πέμπτη  1η  Δεκεμβρίου 2016, ώρα 8.00 μ.μ.

===================================


===================================


===================================



===================================

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Εργατικό κέντρο 
«Παιχνίδια» 
ΝΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Filmhouse

===================================

Πέμπτη 1 & Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Λιθογραφείον 
«Γύρισε Πίσω»

===================================

Πέμπτη 1 & Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Act

===================================

X darawish in acustico στο Φουγάρο στις 3/12


Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου από τις 10 μ.μ. οι X Darawish έρχονται στο FOUGARO Le Café με κεφάτους world και ethnic ήχους για ένα πολύ ιδιαίτερο LIVE!

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: 2752047347 | 6946594588 | info@fougaro-cafe.gr
________________

Το συγκρότημα

Oι X Darawish ιδρύθηκαν στο Μπάρι της Ιταλίας το 1997 και αποτελούνται από τους Στράτο Διαμαντή, Έντσο Λεόνε, Δημοσθένη Τσάμη, Γιώργο Παναγόπουλο, Όμηρο Κομνηνό και Τζιουζέπε Μπέρλεν.

Ο Στράτος και ο Έντσο γνωρίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 στο πανεπιστήμιο του Μπάρι και υπήρξαν μέλη του συγκροτήματος AL DARAWISH, ο Στράτος Διαμαντής ως ακορντεονίστας και συνθέτης και ο Έντσο Λεόνε ως κιθαρίστας και συνθέτης επίσης. Με τους AL DARAWISH ηχογράφησαν δυο δίσκους: AL DARAWISH τό 1992 απο την "il ponte sonoro" και RADIO DERVISH το 1996 από την "il manifesto" που πούλησε πάνω από 20.000 αντίτυπα και για το οποίο κέρδισαν και το βραβείο “cagnony quality reads” για τη χρήση του ακορντεόν στη μουσική pop της Ιταλίας.

Όταν το 1997 οι AL DARAWISH διαλύθηκαν, μέρος αυτών σχημάτισε τους Radiodervish ενώ ο Στράτος Διαμαντής με τον Έντσο Λεόνε έδωσαν ζωή στους XDarawish, μαζί με τον Αντζελο Πανταλέο και τον Κωστή Μαραβέγια. Την ίδια χρονιά κέρδισαν το πρώτο βραβείο Στο "pop n' rocκ" festival στην Αθήvα διοργανωμένο από το ωδείο ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ το ραδιόφωνο ROCK FM και τη δισκογραφική FM RECORDS.

To 1998 ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο UNA RATSA – ΜΙΑ ΦΑΤΣΑ (FM RECORDS) ο οποίος κυκλοφόρησε και στην Ιταλία το 2000 από την il manifesto και σε όλη την Ευρώπη από την Koch International και στον οποίο συμμετείχαν μουσικοί όπως ο Βασίλης Σαλέας στο κλαρίνο και ο Αντρέας Παπάς στα κρουστά. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και το videoclip του single "Narghile" σκηνοθετημένο από τον Νίκο Σούλη. Το CD single "Narghile" επιλέχθηκε από το Γαλλικό ραδιόφωνο RFI musique στη συλλογή Top of the European pops.


Το 2008 κυκλοφόρησε η τελευταία δουλειά των Χ Darawish με τον τίτλο Domino από τον Καθρέφτη. Έχουν εμφανιστεί σε εκατοντάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, έχουν δώσει πάνω από εξακόσιες συναυλίες σε όλη την Ευρώπη και έχουν συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ και έχουν μοιραστεί τη σκηνή με μουσικούς όπως ο Elvis Costello o Nick Cave o Franco Battiato και o James Taylor.


Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας για το 2017


Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του TAXIS (gsis.gr) αναρτήθηκαν χθες το βράδυ τα τέλη κυκλοφορίας που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων για το 2017.

Τα τέλη παραμένουν αμετάβλητα, καθώς, αφού ελήφθησαν υπ' όψιν από το Υπουργείο Οικονομικών όλα τα τρέχοντα δεδομένα και οι ανάγκες της αγοράς για σταθερότητα και ασφάλεια, κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνουν αυτήν τη στιγμή βεβιασμένες τροποποιήσεις.

Τα τέλη καταβάλλονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής ο εκάστοτε ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με πρόστιμο ισόποσο με την αξία τους.

Τα τέλη για οχήματα που ταξινομήθηκαν έως 31/10/2010:


Tα τέλη για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 κι έπειτα (σ.σ.: υπολογισμός με βάση τους ρύπους):


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Ο καιρός σήμερα


Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. 

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το τσουχτερό κρύο θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα, με το θερμόμετρο να παρουσιάζει μικρή άνοδο στα δυτικά από σήμερα.

Παγετός θα επικρατεί τις πρωινές ώρες σήμερα στα ορεινά της χώρας, καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά και χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών, γρήγορα όμως τα φαινόμενα θα εξεσθενήσουν. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα επικρατούν λίγες αραιές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 9 και τοπικά 10 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, -3 έως 9 στη βόρεια Ελλάδα, 1 έως 12 και τοπικά 13 στη δυτική Ελλάδα, -2 έως 11 στο βόρειο Αιγαίο και από 5 έως 13 και τοπικά 14 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά η θερμοκρασία τη νύχτα θα κυμανθείς 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερα.


Οι άνεμοι θα πνέουν από τα βορειοανατολικά έως 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.

Οι θερμοκρασίες αυτή την ώρα (5.45 π.μ.): 



Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ):

Παρασκευή 02/12/2016

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία στα δυτικά και τα νότια θα αυξηθούν. 
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Σε άνοδο. Κατά τόπους παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.

Σάββατο 03/12/2016 

Καιρός: Νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα δυτικά και νότια με τοπικές βροχές. 
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Κατά τόπους παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια. 

Κυριακή 04/12/2016 και Δευτέρα 05/12/2016 

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα δυτικά και νότια πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ της Δευτέρας και από τα βορειοδυτικά. 
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Σταδιακά από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και στα ανατολικά θα ενισχυθούν στα 5 με 7 μποφόρ. 

Θερμοκρασία: Σε πτώση από τα βόρεια. Κατά τόπους παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα βόρεια.


ΠΗΓΕΣ: weather.gr, zougla.gr


ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Μακαρόνια με κιμά για σήμερα Πέμπτη 1/12


Υλικά Συνταγής

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά περασμένο 1 φορά στην μηχανή
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σπασμένες σκ. σκόρδο
2 μέτρια καρότα ψιλοτριμμένα
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. κονιάκ
2 συσκευασίες ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια στο χυμό τους
2 -1/2 φλ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
1-2 δαφνόφυλλα
1/2 ξυλάκι κανέλας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1-2 κλωνάρια μαϊντανό
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-1/2 πακέτο μακαρόνια σπαγγέτι Νο 5
λίγο ελαιόλαδο
μπόλικο κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά. Δεν ανακατεύουμε συνέχεια τον κιμά, γιατί αντί να ροδίσει θα αρχίσει να βράζει μέσα στα υγρά του.

Τακτικό ανακάτεμα επιβάλλεται, αλλά όχι συνεχές ανακάτεμα. Όλη αυτή η διαδικασία κρατάει περίπου 7′-8′, μέχρι να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα ο κιμάς.

Τραβάμε κι ανοίγουμε το κέντρο του κιμά με κουτάλα σαν να κάνουμε μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του. Ρίχνουμε λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα σπασμένα σκόρδα και το τριμμένο καρότο. Σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 3′-4′ να μαλακώσουν και να γυαλίσουν, χωρίς να πάρουν καθόλου χρώμα τα κρεμμύδια.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αναμιγνύουμε, κιμά και λαχανικά. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας και αφήνουμε να ψηθεί για 1-2′ μέχρι να βγάλει το έντονο άρωμά του.

Συνεχίζοντας πάντα σε δυνατή φωτιά, σβήνουμε τα υλικά με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ και φυλακίζουμε τα μαγικά αρώματα του. Λιώνουμε τις αποφλοιωμένες ντομάτες είτε ζουλώντας με τα χέρια είτε ψιλοκόβοντάς τις και τις προσθέτουμε στον κιμά, καθώς και όλο τον χυμό τους από τις συσκευασίες.

Προσθέτουμε το νερό ή το ζεστό ζωμό και μόλις πάρει βράση, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα με λαδόκολλα- αλουμινόχαρτο, που σφραγίζει στα χείλη της κατσαρόλας και καπάκι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα κιμά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα.

Ξεσκεπάζουμε και προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα μπαχαρικά, τα κλωνάρια μαϊντανού και μια πρέζα ζάχαρη. Ξανασκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 20′ μέχρι να μελώσει η σάλτσα κιμά, να δέσει σωστά κι ο κιμάς και να γίνει πολύ τρυφερός και μαλακός.

Βασική προϋπόθεση είναι να σιγοβράζει ο κιμάς και να είναι καλά σκεπασμένη η κατσαρόλα, ώστε να ανακυκλώνονται τα υγρά και να μην εξατμίζονται. Χρειαζόμαστε κιμά με πλούσια σάλτσα κι όχι στεγνό κιμά για κάποια γέμιση.
Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και σερβίρουμε με μακαρονάδα και τριμμένο κεφαλοτύρι.

Όταν βράσουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε απλά. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν μέχρι να σερβίρουμε. Ποτέ όμως δεν κρυώνουμε τα μακαρόνια σε νερό, γιατί γίνονται άγευστα και δεν υπάρχει και λόγος να το κάνετε κι εσείς. Εκτός αν πρόκειται να φτιάξετε μακαρονοσαλάτα, όπου επιβάλετε να τα περάσετε από κρύο νερό για μην κολλάνε μεταξύ τους.

Εγώ σας προτείνω να φτιάξετε μεγάλη ποσότητα κιμά, ειδικά αν εργάζεστε, και την υπόλοιπη που θα μείνει να την μοιράσετε σε μερίδες στην κατάψυξη. Η σάλτσα κιμά είναι από τις βασικές παρασκευές της κουζίνας μας κι αποτελεί απαραίτητο συστατικό στις περισσότερες συνταγές.


Επίσης, να σας πω ότι όταν βιάζομαι και δεν έχω χρόνο, επιταχύνω το μαγείρεμα της σάλτσας κιμά γιατί εκ των πραγμάτων μπορεί να γίνει και γρηγορότερα. Το σιγανό μαγείρεμα όμως μελώνει και δένει σωστά τα υλικά με τέλειο, γευστικά, αποτέλεσμα. Προτεινόμενα κομμάτια μοσχαριού για μαγειρεμένο κιμά είναι συνδυασμός κιλότο -ελιά -σπάλα. Επίσης, να ζητάτε από τον κρεοπώλη σας ο κιμάς να κόβεται μια φορά στη μηχανή του κιμά.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 01 Δεκεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ

Ο Ήλιος σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα δίνει μια διάθεση να ξεφύγεις από την πραγματικότητα με κάθε τρόπο. Βυθίζεσαι στις σκέψεις σου και  κάνεις όνειρα για το πώς θα ήθελες να είναι τα πράγματα. Υπάρχει περίπτωση να λόγο  του ανικανοποίητου που νιώθεις σήμερα να πέσεις στην παγίδα να καταστρέψεις κάτι που θεωρείς ότι δεν αξίζει. Να θυμάσαι ότι η κρίση σου δεν είναι καθαρή. Μπορεί να μπλεχτείς σε διαμάχες ή να θυμώνεις σήμερα χωρίς λόγο με τους άλλους.

ΤΑΥΡΟΣ
Η σελήνη στον Αιγόκερω σήμερα σε κάνει να ασχολείσαι με επαγγελματικά θέματα που είχες αφήσει πίσω. Επαγγελματική αναγνώριση έρχεται με πολλές προοπτικές εξέλιξης. Ένα θέμα καριέρας που είχες αφήσει πίσω, επανεμφανίζεται. Βρίσκεις γρήγορα λύσεις  και κερδίζεις τον θαυμασμό των ανωτέρων σου. Η επιθυμία για επιτυχία δεν σε σταματά πουθενά. Είναι πολύ πιθανό σήμερα να κλειστεί μια νέα συμφωνία. Γενικά ευνοούνται οι μακροχρόνιες συνεργασίες. Συναισθηματικά  παραμελείς λίγο το έτερον ήμισυ μιας και το πρόγραμμα σου είναι φορτωμένο. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η διαίσθηση σου σήμερα είναι έντονη. Ξέρεις ποιες κινήσεις πρέπει να κάνεις για να φτάσεις στην επιτυχία. Ακόμα ξέρεις να ζυγίζεις σωστά τις καταστάσεις και να γνωρίζεις ποια μάχη μπορείς να κερδίσεις και ποια όχι. Συναισθηματικά  είναι λιγάκι μπερδεμένα τα πράγματα αφού δεν μπορείς να ξεχωρίσεις  τι είναι τελικά αυτό που θέλει ο σύντροφος σου ή το άτομο που σε ενδιαφέρει. Μην προσπαθείς να εξηγήσεις τα πάντα  γιατί δεν πρόκειται να βγάλεις άκρη. Το μόνο που μπορεί να καταφέρεις είναι να χάσεις την υπομονή σου. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η σημερινή ημέρα με τον Ήλιο σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα σου δίνει ρομαντική διάθεση και σε γεμίζει όνειρα. Σκέφτεσαι αυτά που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και αυτά που δεν πήγαν και τόσο καλά. Εγώ θα σου έλεγα να μην κλειστείς στον εαυτό σου και να μην αρνηθείς τις προτάσεις που θα έχεις από φίλους και αγαπημένους να σε δουν. Είναι καλό να μοιραστείς τις σκέψεις σου και τα προβλήματα σου με κάποιον αγαπημένο που θα σε συμβουλέψει σωστά. 

ΛΕΩΝ
Η σημερινή ημέρα με τη σελήνη στον Αιγόκερω σε κάνει να στρέφεσαι σε θέματα καριέρας. Είναι μια καλή ημέρα να διορθώσεις  λάθη που είχες κάνει στο παρελθόν ή να αλλάξεις μια λανθασμένη εντύπωση  προς το πρόσωπό σου. Συναισθηματικά  υπάρχουν κάποιες σκέψεις  που σε θλίβουν και σε απογοητεύουν. Δεν έχουν έρθει όλα όπως τα υπολογίζεις. Κάνε λίγο υπομονή γιατί από τη στιγμή  που έχεις καταλάβει τι θέλεις  όταν το βρεις δεν θα χάσεις χρόνο. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Η σελήνη σε σύνοδο με τον Ερμή σου χαρίζει ενσυναίσθηση και σε ευαισθητοποιεί σε θέματα τρίτων. Έχεις όλη την καλή διάθεση να βοηθήσεις τους γύρω σου και να τους δείξεις την εκτίμησή σου. Ο Ήλιος σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα μπερδεύει τα συναισθήματα σου. Δεν ξέρεις τι είναι αυτό που θέλεις και τι σου φταίει. Τα βάζεις με όλους χωρίς λόγο και νιώθεις ένα δίλλημα. Οι προθέσεις των άλλων δεν είναι ξεκάθαρες για εσένα και παρεξηγείς συμπεριφορές και λόγια. 

ΖΥΓΟΣ
Η κοινωνικότητα σου σήμερα είναι έντονη, πολλές συζητήσεις και συναντήσεις. Άτομα που έχεις να δεις καιρό κάνουν την επανεμφάνιση τους. Μαθαίνεις νέα και ίσως και κάποιο μυστικό. Συναισθηματικά βρίσκεις ηρεμία και αγάπη στο πρόσωπο που επιθυμείς. Περνάς ευχάριστες στιγμές μαζί του. Αν είσαι ελεύθερος  βγες έξω και διασκέδασε.Οι  επιλογές και οι ευκαιρίες για διασκέδαση είναι πολλές. Είναι τώρα η σωστή στιγμή να επιλέξεις τον σύντροφο που σου ταιριάζει, αφού ξέρεις πια τι θέλεις.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η σημερινή ημέρα έρχεται να σου υπενθυμίσει ότι δεν μπορείς να γεμίζεις συνέχεια υποχρεώσεις. Δεν μπορείς να είσαι σε 10 μέρη ταυτόχρονα. Πρέπει να κάνεις προγραμματισμό και να βάλεις προτεραιότητες. Θα δεις ότι θα λειτουργείς καλύτερα και θα αποβάλλεις το άγχος. Συναισθηματικά βρίσκεσαι σε περίεργη κατάσταση. Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος  ήταν αρκετές και δεν ξέρεις πια τι να περιμένεις. Μην απογοητεύεσαι γιατί σύντομα θα γίνουν  αλλαγές που δεν θα το περιμένεις. Αρκεί να σταματήσεις κι εσύ την γκρίνια.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η σελήνη εισέρχεται στον αιγόκερω δίνοντας εύνοια σε ένα οικονομικό θέμα που είχε προκύψει. Ένα άτομο από το φιλικό σας περιβάλλον θα συντελέσει στο να σας βοηθήσει στην υπόθεσή σας. Θέματα καριέρας ευνοούνται σήμερα. Ίσως κλιθείς να αναλάβεις ένα δύσκολο έργο στην  εργασία σου. Ο Ήλιος σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα τρώει αρκετή από την ενεργητικότητά  σου. Θέλεις λίγο να απομονωθείς στις σκέψεις σου. Προσπάθησε να μην το κάνεις και να είσαι κοντά με ανθρώπους που αγαπάς. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Μια υπέροχη ημέρα η σημερινή με ανθρώπους γύρω σου που σε αγαπάνε να σου δείχνουν την υποστήριξή τους και τη βοήθειά τους. Ο Ήλιος σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα μπερδεύει λίγο τα πράγματα όσον αφορά την επικοινωνία σου με τους άλλους. Τώρα δεν μπορείς να καταλάβεις τι θέλουν και δεν ξέρεις και τι θέλεις εσύ ο ίδιος. Δημιουργούνται  παρεξηγήσεις  με τους άλλους. Μην μαλώνεις και μην λες πράγματα που αργότερα θα μετανιώσεις. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Όμορφη μέρα η σημερινή με πολλά απρόοπτα. Στα επαγγελματικά υπάρχει πολλή δουλειά που απαιτεί την προσοχή σου. Με σωστό προγραμματισμό και συγκέντρωση μπορείς να τα καταφέρεις. Όσον αφορά τα συναισθηματικά σου υπάρχουν εξελίξεις. Πολλές συναντήσεις με γνώριμα πρόσωπα ή καινούργιες γνωριμίες γεμίζουν την ημέρα σου. Η σελήνη στον αιγόκερω σου δίνει σοβαρότητα και σε κάνει μετρημένο. Αυτό γοητεύει το αντίθετο φύλλο και οι επιτυχίες σου είναι πολλές. Εσύ δεν έχεις παρά να αποφασίσεις  με ποιον θέλεις να περάσεις την σημερινή ημέρα.  

ΙΧΘΕΙΣ
Τα νεύρα σου και σήμερα καλά κρατούν και οι ευκαιρίες για καυγάδες πολλές. Πρέπει να ηρεμήσεις, δεν φταίνε πάντα οι άλλοι. Αν έχεις κάτι στο μυαλό σου ή αν σε πειράζει κάτι να το λες και όχι να μαζεύεις θυμό και ξαφνικά να ξεσπάς. Συναισθηματικά είναι καλύτερα τα πράγματα, έχεις ανθρώπους που σε αγαπάνε και στο δείχνουν. Αν είσαι ελεύθερος ευχάριστες απρόοπτες γνωριμίες προκύπτουν. Καλό θα είναι να είσαι ανοιχτός και να δείξεις πως έχεις διάθεση να γνωρίσεις τον άλλο γιατί από μόνο του δεν γίνεται τίποτα. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 1η Δεκεμβρίου


1083: Γεννιέται η Άννα Κομνηνή, βυζαντινή πριγκίπισσα και ιστορικός («Αλεξιάδα»). (Θαν. 1153)

1167: Οι μεγάλες πόλεις της Βορείου Ιταλίας σχηματίζουν τη Λίγκα της Λομβαρδίας.



1521: Πεθαίνει σε ηλικία 46 ετών ο πάπας Λέων 10ος, κατά κόσμο Ιωάννης των Μεδίκων, γιος του Λαυρέντιου του Μεγαλοπρεπή. Ενθρονίστηκε το 1513 και κατά τη διάρκεια των οχτώ χρόνων μετέτρεψε τη Ρώμη σε κέντρο της ευρωπαϊκής κουλτούρας ενώ κάλεσε στην παπική αυλή τον Μιχαήλ Άγγελο, που φιλοτέχνησε στο Βατικανό μερικά από τα αριστουργήματα του. Καταδίκασε τον Λουθηρανισμό.

1644: Η Πορτογαλία επανακτά την ανεξαρτησία μετά από 60 χρόνια ισπανικής κατοχής.



1787: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ διορίζεται αυτοκρατορικός συνθέτης, στη θέση του αποβιώσαντος Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ.



1792: Γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης.



1818: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρία.

1821: Αρχίζει στο Άργος η Πελοποννησιακή Συνέλευση με περιορισμένες αρμοδιότητες. Σύντομα την υποκαθιστά η πρώτη εθνοσυνέλευση των επαναστατημένων Ελλήνων στην Επίδαυρο.



1822: Ο Φραντς Λιστ κάνει το ντεμπούτο του ως πιανίστας, σε ηλικία μόλις 11 ετών. Η εφημερίδα «Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» τον αποκαλεί «....μικρό Ηρακλή, ...που έπεσε από τα σύννεφα».

1824: Πεθαίνει σε ηλικία 48 ετών ο τσάρος Αλέξανδρος Α'. Ανέβηκε στο θρόνο το 1801 σε ηλικία 24 ετών. Νίκησε τον Ναπολέοντα, που εισέβαλε στη Ρωσία το 1812 ενώ το 1815 πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ιερής Συμμαχίας. Υπουργός του των Εξωτερικών ήταν ο Ιωάννης Καποδίστριας και υπασπιστής του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης.



1830: Λήγει η προθεσμία κατάθεσης του προσχεδίου της "Παναγίας των Παρισίων" για τον Βίκτορ Ουγκό.


1832: Παρουσιάστηκε σε μία πρώτη μορφή, στο Βερολίνο, Ορχηστρική Εισαγωγή του Φέλιξ Μέντελσον, εμπνευσμένη από δύο ποιήματα του Γκαίτε, την «Ήρεμη Θάλασσα» («Meeresstille») και το «Αίσιο Τέλος» («Glückliche Fahrt»).   

1834: Εγκαθίστανται στην Αθήνα, τη νέα πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους ο Όθωνας και η κυβέρνηση.



1835: Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγαλύτερος παραμυθάς του κόσμου, εκδίδει το πρώτο βιβλίο του.



1866: Πεθαίνει ο Τζωρτζ Έβερεστ, Ουαλός τοπογράφος, το όνομα του οποίου δόθηκε στο όρος Έβερεστ, το υψηλότερο της Γης.

1867: Ο Άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς (Όλιβερ Τουίστ, Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, Μεγάλες Προσδοκίες κ.α), αναγιγνώσκει για πρώτη φορά δημόσια σε θέατρο της Νέας Υόρκης.

1878: Τοποθετείται η πρώτη τηλεφωνική συσκευή στο Λευκό Οίκο.



1891: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι και το ονομάζει μπάσκετ-μπολ.

1893: Η Ελλάδα πτωχεύει. Ο πρωθυπουργός Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: "Δυστυχώς επτωχεύσαμεν".

1900: Η Νικαράγουα πουλά τα δικαιώματα της Διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ, έναντι 55 εκατομμυρίων δολαρίων.

1906: Ανοίγει στο Παρίσι ο πρώτος κινηματογράφος στον κόσμο, ο «Όμνια Πάθε», που στεγαζόταν σε κτίριο, που κατασκευάστηκε αποκλειστικά γι' αυτό το σκοπό.

1909: Οι ΗΠΑ διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την κυβέρνηση του Ζελάγια στη Νικαράγουα, αναγγέλλοντας την υποστήριξή τους στους επαναστάτες.



1909: Αρχίζει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Συγγρού στην Αθήνα, ειδικευμένο στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.

1913: Ανοίγει το πρώτο βενζινάδικο στο Πίτσμπουργκ, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.



1913: Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώνεται στην ελληνική επικράτεια.

1918: Η κυβέρνηση της Δανίας περνάει ψήφισμα για τη χορήγηση ανεξαρτησίας στην Ισλανδία.

1920: Ο Ντ Ανούντσιο κηρύττει τον πόλεμο κατά της Ιταλίας από το Φιούμε.

1922: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμέτ Ινονού διατάζει να εξοριστούν ένα εκατομμύριο Έλληνες, από την Τουρκία.

1923: Γεννιέται ο Μορίς Ντε Μπεβέρ, Βέλγος σκιτσογράφος, συνεργάτης του Ρενέ Γκοσινί και δημιουργός των περιπετειών του καουμπόη Λούκι Λουκ. (Θαν. 16/7/2001)

1931: Αρχίζει η δίκη εναντίον των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων σχετικά με τη δημοσίευση ειδήσεων, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη προς το εθνικό νόμισμα.

1933: Υπουργοποιείται από τον Χίτλερ ο Ρούντολφ Ες.

1934: Κάνει το ντεμπούτο του στο ραδιόφωνο ο κλαρινίστας της Τζαζ Μπένι Γκούντμαν.

1934: Δολοφονείται ο Σεργκέι Κίροφ, Ρώσος επαναστάτης. (Γεν. 15/3/1886)



1935: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Γούντι Άλεν.

1939: Ο Χίμλερ ξεκινά την απέλαση των Πολωνών εβραϊκής καταγωγής.

1940: Γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός Ρίτσαρντ Πράιορ.

1941: Οι Βρετανοί κηρύττουν στρατιωτικό νόμο στη Μαλαισία, μετά από αναφορές για ιαπωνική επίθεση.

1943: Γεννιέται ο Αμερικανός, ελληνικής καταγωγής, ερευνητής του ΜΙΤ Νίκολας Νεγρεπόντε.



1944: Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Δύο ημέρες αργότερα θα ξεσπάσουν τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά».

1944: Ο Σεργκέι Κουσεβίτσκι διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστώνης στην πρώτη ερμηνεία του έργου του Μπέλα Μπάρτοκ "Κοντσέρτο για Ορχήστρα" (Concerto for Orchestra).

1945: Γεννιέται η Αμερικανή κωμική ηθοποιός Μπέτι Μίντλερ.

1946: Ολοκληρώνεται στις ΗΠΑ η πρώτη εκπομπή με χορηγό, το Geographically Speaking.



1947: Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο φιλάργυρος εκατομμυριούχος ήρωας του Ντίσνεϊ και θείος του Ντόναλντ Ντακ, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κόμι στριπ. Είναι δημιουργία του Καρλ Μπαρκς.

1949: Πραγματοποιείται σύσκεψη για τη σύσταση μετώπου της αριστεράς, με τη συμμετοχή παραγόντων αριστερής απόκλισης.

1949: Γεννιέται ο Πάμπλο Εσκομπάρ, Κολομβιανός Βαρόνος των ναρκωτικών.

1952: Στο Μεξικό, η παροχή βενζίνης με δελτίο αρχίζει να γίνεται σε εθνικό επίπεδο.

1955: Η Αφροαμερικανή Ρόζα Παρκς αρνείται να παραχωρήσει τη θέση της σ ένα λευκό σε λεωφορείο του Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ και φυλακίζεται.

1958: Πυρκαγιά σε σχολείο στο Σικάγο σκοτώνει 92 παιδιά και τρεις δασκάλες-καλόγριες.

1959: Κάμερα, που είναι τοποθετημένη στην άκρη ενός πυραύλου βγάζει την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα.



1961: Η Μάτζικα ντε Σπελ έκανε της πρώτη της εμφάνιση, στον κόσμο της Ντίσνεϊ. Πρόκειται για χάρτινη ηρωίδα των κόμικς, μάγισσα το επάγγελμα, που ανταγωνίζεται τον Σκρουτζ Μακ Ντακ. 

1961: Γεννιέται ο Γερμανός Άρμιν Μέιβες, ο άνθρωπος που συγκλόνισε τον πλανήτη με την υπόθεση εθελοντικού κανιβαλισμού.



1961: Πρωτοεμφανίσθηκε ως John D. Rockerduck, ο Τζον Ρόμπαξ,  μεγάλος αντίπαλος του Σκρουτζ Μακ Ντακ στον κόσμο των χάρτινων ηρώων του Ντίσνεϊ, βγαλμένος από το πενάκι του αμερικανού κομίστα Καρλ Μπαρκς.

1963: Εκλέγεται Πρόεδρος της Βενεζουέλας ο Ραούλ Λεονί.

1967: Αρνητικό ρεκόρ στο ΝΒΑ με 22 άστοχες ελεύθερες βολές κάνει ο Γουίλτ Τσάμπερλεν.

1973: Ο Τζακ Νικλάους κερδίζει το Walt Disney World Open Championship και γίνεται ο πρώτος γκόλφερ, που φτάνει τα 2 εκατομμύρια δολάρια κέρδη στην καριέρα του. Θα γίνει και ο πρώτος, που θα κερδίσει τα 3, 4 και 5 εκατομμύρια.



1973: Πεθαίνει ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας από το 1948 έως το 1953. (Γεν. 16/10/1886)

1981: Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ γίνεται ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών στο ΝΒΑ, όταν σημειώνει τον 26.712ο πόντο του ξεπερνώντας τον Όσκαρ Ρόμπερτσον στον αγώνα LA Lakers- Utah Jazz (117-86). Το 1984 θα ξεπεράσει και τον πρώτο σκόρερ Γουίλτ Τσάμπερλεν, όταν θα σημειώσει 31.259 πόντους και θα κλείσει την καριέρα του με σύνολο 37.387 πόντων.

1983: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αυξάνουν τις πιέσεις στο Βελιγράδι πριν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Βοσνία, εμποδίζοντας τη Ρωσία να εφοδιάσει με φυσικό αέριο τη Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

1988: Η Μπεναζίρ Μπούτο γίνεται η πρώτη γυναίκα ηγέτης μουσουλμανικής χώρας όταν ο Πρόεδρος του Πακιστάν Γκούλαμ Ισάκ Κχαν της αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

1989: Οι πολιτικοί αρχηγοί δίνουν τη συναίνεσή τους στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Ζολώτα.

1990: Πεθαίνει ο Σέρτζιο Κορμπούτσι, ιταλός σκηνοθέτης, γνωστός από τα «γουέστερν - σπαγγέτι» που γύριζε. (Γεν. 6/12/1927)

1990: Η Βρετανία ενώνεται με την ηπειρωτική Ευρώπη για πρώτη φορά μετά την εποχή των παγετώνων, όταν Άγγλοι και Γάλλοι εργάτες, που εργάζονται στην κατασκευή του τούνελ της Μάγχης, συναντώνται σε βάθος 40 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του αγγλικού καναλιού.

1992: Ο γκαρντ των Washington Μάικλ Άνταμς κάνει ρεκόρ τριπόντων στο ΝΒΑ, όταν σημειώνει το 795ο του στον αγώνα Bullet- San Antonio (119-106). Το ρεκόρ ανήκε στον Λούι Νταμπιερ, που είχε σημειώσει 794 με το Kentucky στο ΑΒΑ και το San Antonio στο ΝΒΑ.

1993: Στην Αιθιοπία, 700.000 άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα και τη δίψα, εξαιτίας της ξηρασίας.

1994: Η Βρετανία καλεί το Σιν Φέιν, πολιτική πτέρυγα του IRA σε συνομιλίες για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

1995: Στην Τουρκία, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας απαλλάσσει τον συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ, από την κατηγορία της αυτονομιστικής προπαγάνδας.

1996: Σημειώνεται ο 7.000.000ός πόντος στο ΝΒΑ.

1997: Η πόλη του Διδυμοτείχου αποφασίζει να στήσει ανδριάντα στον χάλκινο πρωταθλητή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος "Αθήνα 97" στον ακοντισμό, Κώστα Γκατσιούδη.

1998: Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφεται παγκόσμια πρωταθλήτρια συλλόγων για πρώτη φορά μετά το 1960, όταν κερδίζει την βραζιλιάνικη Βάσκο ντα Γκάμα 2-1 στο Τόκιο.

1999: Πεθαίνει ο Σοβιετικός άλτης Βολοντομίρ Γιαστσένκο σε ηλικία 40 ετών από κύρωση του ήπατος. Το 1977, σε ηλικία μόλις 18 ετών, σε μίτινγκ εφήβων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ πέρασε το 2.33 σπάζοντας το ρεκόρ των 2.30 του Αμερικανού Ντουάιτ Στόουνς. Το 1978 στο Ευρωπαϊκό Κλειστού Στίβου στο Μιλάνο έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 2.35 και το 1979 στον ανοιχτό στίβο έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 2.34.



2005: Πεθαίνει ο Γκαστ Αβράκοτος, ελληνικής καταγωγής θρυλικός πράκτορας της CIA, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των σοβιετικών στο Αφγανιστάν. (Γεν. 1938)