9.2.17

ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΡΕΠΑΝΟΥ


Και φέτος οι Απόκριες περνούν από το Δρέπανο! 

Όπως κάθε χρόνο αναβιώνοντας το παμπάλαιο έθιμο της φωτιάς, θα ανάψουμε μια τεράστια φωτιά στη μέση της Πλατείας. Θα υπάρχουν σουβλάκια, γκόγκες, γαλατόπιτες, αναψυκτικά, κρασί, μουσική και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα Δρεπάνου. 

Η αποκριάτικη αυτή εκδήλωση θα γίνει αύριο Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7 μ.μ. 

Σας περιμένουμε ντυμένους με τις αποκριάτικες στολές σας για να μοιραστούμε λίγες ώρες χαράς με μουσική και τραγούδια! 

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Ένωση Πολιτισμικών Δραστηριοτήτων «Νίκος Καρούζος», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Δρεπάνου και ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου Δρεπάνου σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠΑΤ.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Λυγουριό


Πιστός στο ραντεβού του με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, ο Προοδευτικός Σύλλογος Λυγουριού «Ο Καββαδίας» μας προσκαλεί στο πενθήμερο που διοργανώνει.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

- Τσικνοπέμπτη

Ελάτε όλοι να ξεφαντώσουμε με σουβλάκια, κρασί και άφθονο κέφι, στον αύλειο χώρο της αποθήκης εργασιών του Λυγουριάτικου Καρναβαλιού (πρώην ελαιοτριβείο Παπαϊωάννου), την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 20:00. Και φυσικά όλα αυτά, υπό τους ήχους των τοπικών παραδοσιακών αποκριάτικων τραγουδιών, που θα ξεσηκώσουν από το απόγευμα τις γειτονιές του Λυγουριού...


- Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού

Για πρώτη φορά από το Σύλλογό μας, διοργανώνεται «Κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου και πιστεύουμε ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση. Η έναρξη θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί, στον αύλειο χώρο της αποθήκης εργασιών του Λυγουριάτικου Καρναβαλιού, με σλόγκαν: «Για να ψάξω, για να βρω, συμμετέχω μ’ ένα ευρώ»
Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες: μία για τα παιδιά του δημοτικού, όπου η διαδρομή θα είναι μικρή και μία για τις υπόλοιπες ηλικίες. Οι ηλικιακές ομάδες δημοτικού μπορούν να επιλέξουν εάν θα συνοδεύονται ή όχι από κάποιον ενήλικα. Στην πρώτη περίπτωση είναι στη δική τους ευχέρεια σε ποια διαδρομή θα δηλώσουν συμμετοχή, ενώ εάν δεν συνοδεύονται, είναι υποχρεωτικό να συμμετέχουν στην μικρή διαδρομή. Το έπαθλο για τη νικήτρια ομάδα σε αυτή την κατηγορία θα είναι 50€, ενώ για την μεγάλη διαδρομή 100€. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι έως τις 16 Φεβρουαρίου στα τηλέφωνα 6948893359 (Δημητράκη Δέσποινα) και 6973052733 (Τουρλούκη Γεωργία). 

Το «Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού», δημιουργεί ομάδες, παρέες δίνει το έναυσμα στους συμμετέχοντες να περιηγηθούν στον τόπο μας και να ξεσκονίσουν τις γνώσεις τους. Είναι προσκεκλημένοι, μικροί και μεγάλοι, σ' ένα ταξίδι στις γνωστές και άγνωστες γωνιές του χωριού μας, σ' ένα ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο. Σε αυτό το παιχνίδι δεν χάνει κανείς! 


- Κατασκευή παραδοσιακού χαρταετού

Ύστερα από την θετική ανταπόκριση μικρών και μεγάλων τις δύο περασμένες χρονιές, διοργανώνουμε και φέτος εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακού χαρταετού, υπό την επιμέλεια του κ. Αργύρη Πατσιαντά, που θα μας ταξιδέψει σε παλιές, νοσταλγικές εποχές! Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου λοιπόν, ας είμαστε όλοι στην αποθήκη εργασιών του Λυγουριάτικου Καρναβαλιού, στις 11 το πρωί, φέρνοντας μαζί μας ένα ψαλίδι και μία κόλλα! 


- Αποκριάτικη χοροεσπερίδα

Ο καθιερωμένος αποκριάτικος χορός του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου, με πολύ κέφι, δρώμενα και ξεφάντωμα μέχρι πρωίας, στο εστιατόριο "Βάγιας", στις 20:30. Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας στο τηλ.: 2753022551.


- Παραδοσιακό Λυγουριάτικο Καρναβάλι

Καθιερωμένο και δημοφιλές πια για τα κλασικά αλευρομουντζουρώματα, το "Λυγουριάτικο Καρναβάλι" ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί. Η παρέλαση των αρμάτων θα ξεκινήσει από την ταβέρνα “Μαρκεζίνης”, στη δυτική είσοδο του Λυγουριού και θα καταλήξει στο προαύλιο του Γυμνασίου-Λυκείου όπου θα ακολουθήσει γλέντι, με αποκορύφωμα το κάψιμο του καρνάβαλου. Εκεί θα έχει στηθεί η ταβέρνα μας, από την οποία θα διατεθούν δωρεάν άφθονα νηστίσιμα όπως χαλβάς, λαγάνες και καλό κρασί, συντροφιά με τα τοπικά παραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια και χορό μέχρι αργά το απόγευμα. 

Σεμινάριο Δημιουργίας Ομάδων Προφορικής Ιστορίας στο Ναύπλιο από το Θεατροδρόμιο


To Θεατροδρόμιο Ναυπλίου στα  πλαίσια του 1ου Ετήσιου Φεστιβάλ Αφήγησης διοργανώνει Σεμινάριο Δημιουργίας Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ).

Μια ΟΠΙ συνήθως ξεκινάει από έναν μικρό πυρήνα ανθρώπων που θέλει να διατηρήσει τη μνήμη μιας περιοχής ή ενός σημαντικού γεγονότος ή και τα δυο. Για να φτιαχτεί η ομάδα που θα συλλέξει τις προφορικές μαρτυρίες είναι απαραίτητο να οργανωθεί ένα σεμινάριο, ώστε να εκπαιδευτούν τα μέλη στην τεχνική της συνέντευξης, που αποτελεί το βασικό εργαλείο της προφορικής ιστορίας, αλλά και να αποκτήσουν κάποιες γενικές γνώσεις για το τι είναι η προφορική ιστορία.

Το σεμινάριο είναι το κομβικό σημείο για το ξεκίνημα μιας ΟΠΙ. Λεπτομέρειες για τη Δημιουργία Ομάδων θα βρείτε στη διεύθυνση: oralhistorygroups.gr/oralhistoryguide.

Όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το Σεμινάριο παρακαλείται να δηλώσει συμμετοχή στέλνοντας το ονοματεπώνυμό του, την ηλεκτρονική του διεύθυνση και το τηλέφωνό του (αν θέλει) στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Σωματείου: theatrodromio@gmail.com.  

Τα νεκρά δέντρα της γειτονιάς μας...













Φωτογραφίες : Ελένη Χαβιαρά

«Τα φτερά του Έρωτα» του Βιμ Βέντερς στο "Δον Κιχώτη"


Tην γερμανική ταινία «Τα Φτερά του Έρωτα» του Βιμ Βέντερς θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) αύριο Παρασκευή 10 Φλεβάρη.

Η προβολή ξεκινάει στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Υπόθεση:
O Ντάμιελ και ο Κάσιελ, δυο άγγελοι αόρατοι στα μάτια των ανθρώπων πλην των παιδιών, περιφέρονται στο Βερολίνο. Έγκλειστοι στην αιωνιότητά τους, να παρατηρούν τον Άνθρωπο να συγκρούεται με τη θνητή του υπόσταση, να παλεύει με την απογοητευτική του καθημερινότητα και να χάνει την ευκαιρία να κοιτάξει ψηλά, δίπλα, μέσα του, οι άγγελοι προσπαθούν να απαντήσουν στο μεγαλύτερο ερώτημα της ζωής: αξίζει τόσος αγώνας, ή είναι μάταιος;

Ο Ντάμιελ ερωτεύεται μια ακροβάτισσα και θέλει να γίνει θνητός, κάτι στο οποίο θα τον βοηθήσει ένας Αμερικανός ηθοποιός που ήταν στο παρελθόν κι αυτός άγγελος.

Y.Γ. Τις ώρες των προβολών συλλέγονται γάλατα και τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους. Άμεσες ανάγκες σε όσπρια και λάδι. Επίσης, συλλέγονται είδη ρουχισμού (κυρίως για παιδιά) τα οποία στη συνέχεια προωθούνται σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και σε συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Άργους - Μυκηνών


11/02/2017 ΣΑΒΒΑΤΟ

09:00 Στρατώνες Καποδίστρια: Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού «Δαναών Παιχνίδι 2017: Όλη η πόλη μια παρέα». Στις 3 ομάδες που θα είναι πρώτες θα απονεμηθεί ειδικό αναμνηστικό. Για όλα τα παιδιά που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία το παιχνίδι, ασχέτως από τη σειρά κατάταξης, θα προβληθεί ΔΩΡΕΑΝ μια ταινία στην αίθουσα ¨Μέγας Αλέξανδρος¨. 1ο Σύστημα Προσκόπων Άργους.

21:00 Πολυχώρος Απόλλων, Κεφαλάρι: Ετήσιος Αποκριάτικος χορός του φορέα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Άργους Μυκηνών.

21:00 Epavlis Island, Ν. Κίος «Diomidis Carnival Party» από τον Α.Ο. Διομήδης Άργους.


12/02/2017 ΚΥΡΙΑΚΗ

11:30 Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού ¨Μέγας Αλέξανδρος¨: Θεατρική παράσταση για παιδιά «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο» από το Κέντρο  Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών [Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Ο.] Ελπίδα Ζωής του ΟΚΑΝΑ  Αργολίδας. Είσοδος ελεύθερη.

12:30 Pantazis Royal, Δαλαμανάρα: «Αποκριάτικος Χορός» Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Άργους.

18:30 Πλατεία Κεφαλαρίου, Κεφαλάρι «Αποκριάτικο Γλέντι». Συμμετέχει η παιδική ομάδα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Σωματείου ΧΟΡΟΣΗΜΟ. Διαγωνισμός Μεταμφίεσης. Από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλαρίου


16/02/2017 ΠΕΜΠΤΗ - ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

12:00 Homies Café Bistro: Μετά τον πρωινό καφέ τσικνίζουμε παραδοσιακά… αλά Ελληνικά! Γλέντι με ελληνική μουσική από τον dj Γαβρίλη Νανόπουλο.

12:00 En Lefko Modern Bistro: Μεσημεριανό τσίκνισμα θεσμός όπως κάθε χρόνο!!! Ανεπανάληπτο πάρτι με σουβλάκια, αποκριάτικη μουσική και ατελείωτο χορό! Το απόλυτο ξεφάντωμα είναι εδώ.

23:00 DIVERSO: Τσικνοπέμπτη με τον…Dj Elias Psomadakis


17/02/2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

21:00 Stretto Café: «Αποκριάτικο Καραόκε Πάρτυ»  από την  ψυχολόγο Ελισάβετ Γεωργίου & την Ομάδα ΔΡΑΣΕ ΘΕΤΙΚΑ.

21:00 Homies Café Bistro: «Masque Latin Party» Το Homies ταξιδεύει για Λατινική Αμερική. Η σχολή χορού Bello Ballo και ο dj Johny Los  μας προσκαλούν να λικνιστούμε σε latin ρυθμούς.


18/02/2017 ΣΑΒΒΑΤΟ

19:00 Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού ¨Μέγας Αλέξανδρος¨: Θεατρική παράσταση «Ο Πύργος των μεγάλων εξελίξεων» από την Εταιρεία Πολιτισμού & Κοινωνικής Ψυχαγωγίας Προσκήνιο.


19/02/2017 ΚΥΡΙΑΚΗ

15:00 Νέα Κίος: Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Κάψιμο καρνάβαλου.


23/02/2017 ΠΕΜΠΤΗ

20:00 Γειτονιές και σοκάκια του Άργους. «Αναπολώντας». Καντάδες και αποκριάτικα τραγούδια από τη χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τελέσιλλα. Διευθύνει ο Γιάννης Κόντης.

23:00 DIVERSO: Φροντιστήριο Ελληνικών! Το Diverso μετατρέπεται σε πραγματικό σχολείο με καθηγητή τον…Dj Elias Psomadakis ¨βεβαίως βεβαίως¨…


24/02/2017 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

21:00 Homies Café Bistro: «Barbarella party» Ξέφρενο disco party με τον dj Νίκο Δημητρίου.

21:00 En Lefko Modern Bistro: Μασκέ πάρτι

22:00 INDIE Cafe Bar.BQ: «Masque Latin Party» από την ομάδα BAILANDO Latin Dance Studio

23:00 DIVERSO: «Τα ζώα μας… αργά!» Αποκριάτικος χορός 3ου Ενιαίου Λυκείου Άργους. Καλεσμένο όλο το ζωικό βασίλειο!!!


25/02/2017 ΣΑΒΒΑΤΟ

18:00 ΣΥΚΑΦΙΑΡ «Η Αλληλεγγύη»: Αποκριάτικο Μασκέ Πάρτι. Γραφείο συλλόγου (Καραολή Δημητρίου 44), ΑΡΓΟΣ

20:30 Ταβέρνα ΠΑΝΤΑΖΗΣ, Κεφαλάρι: «Αποκριάτικος Χορός» του Κυνηγετικού Συλλόγου Άργους

21:00 En Lefko Modern Bistro: Μασκέ πάρτι

21:00 Homies Café Bistro: «Le cabaret»! Όλος ο υπόκοσμος έρχεται στο Homies. Στα decks ο dj Laios.

23:00 DIVERSO: «Suicide Squad» Οι χειρότεροι εγκληματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν τον κόσμο. Η τελική μάχη θα δοθεί στο Diverso.!!


26/02/2017 ΚΥΡΙΑΚΗ

16:00 Πλατεία Αγίου Πέτρου Άργους:

«ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ» με συμμετοχή αρμάτων.

Εντυπωσιακή έναρξη με τους καραμούντζες, τη μασκότ του αργείτικου καρναβαλιού…

Ακολουθεί το «Κάψιμο του Καρνάβαλου» και Αποκριάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους στην πλατεία Δημοκρατίας (Λαϊκή Αγορά).

19:00 Homies Café Bistro: «Η απόβαση των Ούνων»!  Μετά την καρναβαλική παρέλαση η αποκριάτικη ομάδα «Ούνοι του Homies» ξεφαντώνουν σε ένα non stop αποκριάτικο πάρτι. 

19:00 En Lefko Modern Bistro: Συμμετέχουμε στην καρναβαλική παρέλαση στο Άργος και συνεχίζουμε μετά στο «Εν Λευκώ» σε αποκριάτικο γλέντι που θα αφήσει ιστορία.

23:00 DIVERSO: «Η απόβαση των Ούνων» Μετά την καρναβαλική παρέλαση οι Ούνοι του Homies πολιορκούν και το Diverso. Στα decks ο dj Minas Kontos.


27/02/2017 ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

Νέα Κίος: Παιδική χαρά. Παραδοσιακό υπαίθριο γλέντι με ζωντανή μουσική και δωρεάν εδέσματα της ημέρα

Παραδοσιακά Κούλουμα και πέταγμα χαρταετού σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.

1η συνάντηση πολιτιστικών φορέων της Αργολίδας


Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας διοργανώνει την 1η συνάντηση πολιτιστικών φορέων της Αργολίδας αύριο Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (6 μ.μ.) στο Φουγάρο.

Σκοπός της συνάντησης αυτής είναι να διατυπώσουν όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά τις πολιτιστικές τους αναζητήσεις, με απώτερο στόχο οι καταγραφές που θα προκύψουν να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη το καλοκαίρι του 2017 σε ένα φεστιβάλ που θα αναδείξει το σπουδαιότερο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αργολίδας.

Κόβουν την πίτα τους μαζί Οίακας Ναυπλίου και Δόξα Ναυπλίου - Αγίου Αδριανού

Ποίηση και μουσική στο «Θέατρο Πρόταση» στο Άργος


Ο τραγουδοποιός Γιώργος Σταυρακάκης θα παρουσιάσει αύριο Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (8 μ.μ.) στο «Θέατρο Πρόταση» στο Άργος την ποιητική συλλογή του «Το κουφάρι του τζίτζικα» και θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια από την δισκογραφία του αλλά και επιλογές Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Την ποιητική του συλλογή θα παρουσιάσουν οι φιλόλογοι Άννα Μπουλμέτη και Νικόλαος Μπουμπάρης και ποιήματα θα διαβάσει η θεατρική ομάδα της «Πολιτιστικής Αργολικής Πρότασης».

Πρωινή Νέα Κίος...




Φωτογραφίες : Georgia V. Balasi

Τα πολύτιμα δημοτολόγια της Νέας Κίου... μετακόμισαν στο Άργος


Έμαθα πως τα δημοτολόγια της Νέας Κίου ένας πραγματικός θησαυρός στοιχείων ιδιαίτερα για τους Μικρασιάτες προγόνους μας, μεταφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Δημαρχείο του Άργους γιατί έτσι ορίζει ο νόμος.
Δεν αμφισβητώ τη νομιμότητα της μεταφοράς τους... Αμφισβητώ απλώς αυτόν τον ισοπεδωτικό Καλλικράτη που έχει καταντήσει τη Νέα Κίο φάντασμα του παλιού εαυτού της... κι αναρωτιέμαι που πήγαν εκείνοι οι Κιώτες που πάλευαν πάντα για τούτο τον τόπο και τα δικαιώματά του... 
Ξέρω πως κάποιοι "έφυγαν"...
Βλέπω πως κάποιοι βολεύτηκαν κάτω από την σκιά του "ηγέτη"...
Οι υπόλοιποι, τι απέγιναν;;;


Α.Χ.

Οι προβλέψεις των ζωδίων για σήμερα Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου


ΚΡΙΟΣ
Θα προσπαθήσετε να δείτε με ένα δικό σας τρόπο κάποια θέματα που σας απασχολούν και πολύ πιθανόν να σας βοηθήσουν άνθρωποι που δεν περιμένατε. Η οικογένεια είναι κοντά σας. Φροντίστε λίγο την υγεία σας, αλλά και την ψυχολογική σας κατάσταση.

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα ίσως να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε θέματα που αφορούν τα οικονομικά σας. Κάποια απρόβλεπτα κέρδη ή ανατροπές, θα βγουν από το πουθενά. Η αλήθεια είναι ότι με δυσκολία θα καταφέρετε να ρυθμίσετε όπως θα θέλατε κάποιες υποχρεώσεις.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Σήμερα θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε ένα οικογενειακό σας θέμα που θα αποδειχθεί και αρκετά δύσκολο. Με πολύ αγάπη όμως και κατανόηση θα μπορέσετε να δείτε τα θέματα σας πολύ πιο απλοποιημένα και να βρείτε τις καλύτερες λύσεις.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Σκέψεις για κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν υποθέσεις οικονομικής φύσης θα σας απασχολήσουν σήμερα. Όσα συμβαίνουν γύρω σας και ιδιαίτερα τα άτομα που συναναστρέφεστε επηρεάζουν πολύ τον ψυχικό σας κόσμο.

ΛΕΩΝ
Σήμερα είναι μία μέρα που θα δημιουργεί την αίσθηση της συναισθηματικής πληρότητας. Η Σελήνη στο ζώδιο σας, δίνει σε μεγάλο βαθμό μία τάση αλλαγών σε κοινωνικές επαφές. Οι μικροχαρές θα υπάρχουν όλη την ημέρα και επίσης ευχάριστα νέα από μακριά.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Το τελευταίο διάστημα είναι πολύ ιδιαίτερο σε ότι αφορά την συναισθηματική σας ζωή και τώρα θα πρέπει να αποφασίσετε, εν μέρει, για την [τύχη] της σχέσης σας. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν πολύ ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προτάσεις, που θα πρέπει να τις μελετήσετε πολύ σοβαρά.

ΖΥΓΟΣ
Σήμερα θα πάρετε τα πρώτα θετικά σημάδια για την ολοκλήρωση κάποιων συναισθηματικών υποθέσεων. Θα υπάρξει βοήθεια από δικούς σας ανθρώπους τις επόμενες μέρες και θα βρεθούν οι καταλληλότερες συνθήκες που θα σας βοηθήσουν στο να τακτοποιηθείτε συναισθηματικά και οικονομικά.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Μην περιμένετε σήμερα εξελίξεις σε βασικούς σας τομείς. Όλα θα γίνουν με αργό ρυθμό, αλλά σταθερό. Τα επαγγελματικά σας θα έχουν άνοδο που θα σας βοηθήσει σημαντικά στο να δείξετε την αξία σας, στον εαυτό σας και τους άλλους.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η Σελήνη σήμερα στο Λιοντάρι, σας κάνει πολύ κοινωνικούς αλλά και αρκετά άστατους σε ιδέες και γνώμες. Βέβαια η καλή θέση της Σελήνης προς εσάς, σας χαρίζει αισιοδοξία και πολύ πιθανόν σήμερα να παρουσιαστεί μια ευκαιρία πάνω σε προσωπικά αλλά και σε επαγγελματικά θέματα.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Αφήστε λίγες μέρες ώστε να βρείτε πρώτα μέσα σας τις ισορροπίες που αποζητάτε και θα σας κάνουν να νιώσετε καλά. Η προσωπική σας ζωή θέλει αρκετή υπομονή ώστε να βρείτε τις ισορροπίες που επιθυμείτε με τον σύντροφο σας.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Συναισθηματικά βρίσκεστε σε μία πολύ ιδιαίτερη μέρα. Θα μπορέσετε να σταθεροποιήσετε μία απόφαση που αφορά το αύριο της σχέσης σας. Μία οικονομική εύνοια θα σας δώσει ώθηση σε ένα επιχειρηματικό σας σχέδιο.

ΙΧΘΥΕΣ
Μία μέρα που θα σας χαρίσει επαγγελματικές εξελίξεις. Θα πρέπει να δείτε με μεγάλη προσοχή ότι σας είχε προβληματίσει το τελευταίο διάστημα και να κάνετε τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να απαλλαγείτε από ότι δεν σας ταιριάζει.


ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου


1788: Η Αυστρία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ρωσία.



1824: Υπογράφεται στο Λονδίνο συμφωνητικό ανάμεσα σε άγγλους κεφαλαιούχους και τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης Ιωάννη Ορλάνδο και Ανδρέα Λουριώτη για τη σύναψη δανείου ύψους 800.000 λιρών.



1828: Ο Ιμπραήμ Πασάς φθάνει στην Τρίπολη επικεφαλής δύναμης 12.000 ανδρών, από τους οποίους οι 3.000 ιππείς, και διατάσσει την κατεδάφιση των τειχών και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης.

1857: Φεύγει από τη ζωή ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικός μας Ύμνος.



1895: Ο Αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν παρουσιάζει ένα νέο παιγνίδι, το οποίο αργότερα θα ονομαστεί βόλεϊμπολ.



1909: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ριζοσπάστης, με διευθυντή τον Γ. Φιλάρετο. Η νέα εφημερίδα, που είναι όργανο του Ριζοσπαστικού Συνδέσμου, προπαγανδίζει την ανάγκη για σοβαρή λαϊκή δράση κατά της μοναρχίας και την εξυγίανση του δημόσιου βίου της χώρας.

1919: Πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη πανεργατικό, αντικυβερνητικό συλλαλητήριο για την έλλειψη τροφίμων.

1923: Η Τουρκία θέτει θέμα αυτονόμησης των νησιών του Αιγαίου, που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές.

1942: Ώρα πολέμου στις ΗΠΑ. Πηγαίνουν τα ρολόγια μια ώρα μπροστά για εξοικονόμηση ενέργειας λόγω συμμετοχής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1943: Λήγει η εξάμηνη μάχη στο νησί Γκουνταλκανάλ με επικράτηση των συμμάχων επί των Ιαπώνων.



1948: Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου, ανταρτική δύναμη υπό τον Νίκο Τριανταφύλλου φτάνει κρυφά έξω από τη Θεσσαλονίκη και ρίχνει στην πόλη δεκάδες βλήματα πυροβολικού, προκαλώντας πανικό και σύγχυση σε αρχές και κατοίκους.

1950: Ξεκινά η επίθεση Μακάρθι κατά παντός αριστερού (έμψυχου και άψυχου) με ομιλία του στην δυτική Βιρτζίνια.

1950: Αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που είχε επιβληθεί στην χώρα μας λόγω του Εμφυλίου.

1954: Ο έφιππος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη τοποθετείται στη νέα του θέση, μπροστά στην παλιά Βουλή.

1955: Καθιερώνεται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Κίνα.

1969: Η πρώτη δοκιμαστική πτήση του Boeing 747

1992: Στη Ρουμανία διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες δημοτικές εκλογές, έπειτα από 50 χρόνια.



2004: Αρχίζει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των πέντε κατηγορουμένων για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας (ΕΛΑ). Στο εδώλιο κάθονται οι Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου, Ειρήνη Αθανασάκη, Χρήστος Τσιγαρίδας και Μιχάλης Κασσίμης. Πρόεδρος του δικαστηρίου, η Ελισάβετ Μουγάκου – Μπρίλλη.

2007: Στη Γουινέα διορίζεται ο Εζέν Καμαρά Πρωθυπουργός αφού προηγήθηκαν ταραχές και πολυήμερη γενική απεργία από την Αντιπολίτευση της χώρας, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι.


Γεννήσεις σαν σήμερα

1404 – Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος, ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας

1854 – Αλέτα Ενριέτε Γιάκομπς, Ολλανδή γιατρός



1928  Ρίνους Μίχελς, διακεκριμένος ολλανδός προπονητής ποδοσφαίρου. (Θαν. 3/3/2005)



1940 – Τζον Μάξγουελ Κούτσι, Νοτιοαφρικανός μυθιστοριογράφος, κριτικός και μεταφραστής

1943 – Τζο Πέσι, Αμερικανός ηθοποιός



1943 – Τζόζεφ Στίγκλιτζ, αμερικανός οικονομολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ

1944 – Άλις Γουόκερ, Αφρο-Αμερικανίδα συγγραφέας



1948  Γιοσινόρι Οσούμι, ιάπωνας βιολόγος, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσιολογίας - Ιατρικής (2016) για τις έρευνές του σχετικά με την αυτοφαγία.

1945 – Μία Φάροου, Αμερικανίδα ηθοποιός

1963 – Μπράιαν Γκριν, Αμερικανός φυσικός

1979 – Ζανγκ Ζιγί, Κινέζα ηθοποιός

1980 – Άγγελος Χαριστέας, Έλληνας ποδοσφαιριστής


Θάνατοι σαν σήμερα

1709 – Φραγκίσκος Λουδοβίκος του Κοντί, Γάλλος στρατηγός



1857 – Διονύσιος Σολωμός, Έλληνας ποιητής, συγγραφέας του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»



1881 – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας

1962 – Γεώργιος Παπανικολάου, Έλληνας γιατρός, ερευνητής

1972 – Περικλής Βυζάντιος, Έλληνας ζωγράφος



1973 – Βασιλική Μαλλιαρού, ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός του ενός ρόλου. Την ανακάλυψε σε ένα ελληνικό εστιατόριο ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Φρίντκιν και της ανέθεσε να παίξει τον χαρακτηριστικό ρόλο της μητέρας του πατέρα Ντάμιαν Κάρας στην κλασσική ταινία τρόμου Ο Εξορκιστής. (Γεν. 16/10/1883)



1981 – Μπιλ Χάλεϊ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γουίλιαμ Τζον Κλίφτον, αμερικανός ρόκερ. (Rock Around The Clock) (Γεν. 6/7/1925)

1996 – Καίτη Ντιριντάουα, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια



2007 – Κώστας Πασχάλης, βαρύτονος από τη Λειβαδιά, με σπουδαία διεθνή καριέρα τις δεκαετίες ’60 και ’70 σε ρόλους του ιταλικού ρεπερτορίου. (Γεν. 1/9/1929)



2011 – Μιλτιάδης Έβερτ, Έλληνας πολιτικός

Άγιος Νικηφόρος, Άγιος Παγκράτιος


Άγιος Νικηφόρος

Μάρτυρας της Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 9 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Νικηφόρος και Νικηφόρα.

O Νικηφόρος έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Ουααλεριανού (253-259) και Γαλιηνού (259-268) και καταγόταν από την Αντιόχεια. Συνδεόταν στενά με τον ιερέα Σαπρίκιο, ο οποίος όμως έτρεφε μεγάλο μίσος εναντίον του, γιατί πίστεψε τα λόγια κάποιου συκοφάντη. O Νικηφόρος ζητούσε επανειλημμένα από τον ιερέα να του πει τον λόγο και να τον συγχωρέσει, όμως μάταια.

Όταν το 257 ξέσπασε μεγάλος διωγμός κατά των Χριστιανών, συνελήφθησαν πολλοί επίσκοποι και ιερείς, μεταξύ των οποίων και ο Σαπρίκιος. Μόλις ο Νικηφόρος διέκρινε μεταξύ των συλληφθέντων και τον Σαπρίκιο, έτρεξε και έπεσε στα γόνατά του και τον παρακάλεσε με δάκρυα να τον συγχωρήσει. O Σαπρίκιος αρνήθηκε πεισματικά.

Μετά το μαστίγωμα που δέχθηκε, ο Νικηφόρος τον πλησίασε και πάλι, ασπάσθηκε τις πληγές του και του ζήτησε να του δώσει έστω και την τελευταία στιγμή την ευλογία του. O Σαπρίκιος ανένδοτος, τον απομάκρυνε και οδηγήθηκε για αποκεφαλισμό.

Η άρνηση και η αδιαλλαξία του Σαπρίκιου, τον κατέστησαν ανάξιο στα μάτια του Θεού. Χωρίς πλέον τη δύναμη της θείας χάρης, δεν άντεξε τα βασανιστήρια και την ώρα του αποκεφαλισμού λύγισε και ζήτησε να θυσιάσει στο είδωλα. Μόλις το άκουσε ο Νικηφόρος, έτρεξε και τον παρακάλεσε να ανακαλέσει την άρνησή του. Εκνευρισμένοι τότε οι δήμιοι, αποκεφάλισαν και τον Νικηφόρο.

Απολυτίκιο

Αγάπη του Κτίσαντος, καταυγασθείς την ψυχήν, του νόμου της χάριτος, εκπληρωτής ακριβής, εμφρόνως γεγένησαι, όθεν και τον πλησίον, ως σαυτὸν αγαπήσας, ήθλησας Νικηφόρε, και τον όφιν καθείλες, εντεύθεν εν ομονοία, ημάς διατήρησαν.


Άγιος Παγκράτιος


Ιερομάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου και στις 9 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Παγκράτιος και η Παγκρατία.

Ο Παγκράτιος καταγόταν από την Αντιόχεια και βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με τους γονείς του στα Ιεροσόλυμα. Ακολούθησε τον Απόστολο Πέτρο στις περιοδείες του στην Αντιόχεια και την Κιλικία και χειροτονήθηκε από τον πρώτο των Αποστόλων επίσκοπος Ταυρομενίου (σημερινή Ταορμίνα Σικελίας). 

Όταν έφθασε εκεί, ο Παγκράτιος εξαφάνισε και κατέστρεψε όλους τούς ειδωλολατρικούς ναούς και κατόρθωσε να κάνει χριστιανό τον ηγεμόνα της περιοχής Βονιφάτιο. Μάλιστα, τον έκανε να χτίσει και ναό για τις ανάγκες των χριστιανών.

Ο Παγκράτιος με το κήρυγμα και τη δράση του προκάλεσε τη μήνι των Μοντανιστών -χριστιανικής αίρεσης με χιλιαστικές δοξασίες- οι οποίοι, επωφελούμενοι της απουσίας του ηγεμόνα Βονιφάτιου, τον θανάτωσαν στην πυρά ή κατ’ άλλους συναξαριστές, τον σκότωσαν με πέτρες και μαχαίρια.

Απολυτίκιο 


Κράτος ένθεον ημφιεσμένος εκ της χάριτος του κορυφαίου αποστόλων ζηλωτής εχρημάτισας· και ταις ροαίς των αιμάτων, Παγκράτιε, την ιεράν διπλοίδα εφοίνιξας. Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από το να είσαι δυσαρεστημένος με την τύχη σου.

Λάο Τσε
 6ος αιώνας π.Χ.
 Κινέζος φιλόσοφος