20.12.16

Σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1775: Στο Σάλσμπρουγκ ο Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη σύνθεση του Πέμπτου Κοντσέρτου του για Βιολί και Ορχήστρα.



1934: Γεννιέται ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής.

1944: Ο Αμερικανός ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Blood, Sweat & Tears, Bobby Colomby (Robert Wayne Colomby) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε και ντράμερ στην συνεργασία των John Cale και Terry Riley για το άλμπουμ "Church of Anthrax". Παρόλα αυτά δεν του αναγνωρίστηκε η συμμετοχή του όπως θα έπρεπε...


1946: Γεννιέται η Αμερικανίδα ρόκερ Πάτι Σμιθ.

1948: Ο Βρετανός κιμπορντίστας, μηχανικός ήχου και παραγωγός δίσκων Alan Parsons γεννήθηκε στο Λονδίνο. Έχει δουλέψει σε παραγωγές πολύ επιτυχημένων άλμπουμ, ανάμεσα σε αυτά το "Abbey Road" των The Beatles και το "The Dark Side of the Moon" των Pink Floyd - οι οποίοι τον ανέφεραν ως σημαντικό παράγοντα. Από το 1975 έως και το 1990 υπήρξε μέλος του progressive rock συγκροτήματος The Alan Parsons Project. Μεγάλη τους επιτυχία το τραγούδι "Eye In The Sky" το 1982.

1957: Γεννιέται ο Βρετανός ρόκερ Μπίλι Μπραγκ.



1957: Γεννιέται η τραγουδίστρια Άννα Βίσση.

1967: Ο Σκοτσέζος τραγουδιστής και φλαουτίστας Ian Anderson σχηματίζει τους Jethro Tull παρέα με τον John Evans - πρώην Blues Band, και τον μπασίστα Glenn Cornick στην πόλη Λούτον της Αγγλίας. Πήραν την ονομασία τους από τον Βρετανό γεωργό πρωτοπόρο του 18ο αιώνα. Το μουσικό ύφος του συγκροτήματος έχει περάσει με το πέρασμα του χρόνου από πολλά στάδια όπως blues, rock, folk, jazz, art rock, hard rock κ.α. Εκτός από τον Ian Anderson και τον κιθαρίστα Martin Barre, ο οποίος είναι στο συγκρότημα από το 1969, είκοσι μουσικοί έχουν αλλάξει θέσεις μέχρι σήμερα. Ακόμα και ο Phil Collins έχει παίξει τύμπανα με το γκρουπ σε μια συναυλία στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου του 1982. Μέχρι σήμερα οι Jethro Tull έχουν πουλήσει πάνω από εξήντα εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως σε μια μουσική πορεία που ξεπερνά τα σαράντα χρόνια...


1980: Δώδεκα ημέρες μετά τη δολοφονία του John Lennon, το τραγούδι του "Just Like Starting Over" γίνεται το πρώτο του σόλο Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία.



1982: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο μαέστρος-πιανίστας Άρθουρ Ρουμπινστάιν.

2004: Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής της blues Son Seals (Frank Seals 1942-2004) απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών στο Σικάγο του Ιλινόις μετά από επιπλοκές που δημιουργήθηκαν από χρόνιο διαβήτη. Είχε συνεργαστεί με τους Albert King και Earl Hooker.

Σαν σήμερα... στον Ελληνικό Κινηματογράφο


20 Δεκεμβρίου σήμερα και σαν σήμερα έχουμε τις παρακάτω πρεμιέρες στον Ελληνικό Κινηματογράφο...

20 Δεκεμβρίου 1965 "Απόκληροι της κοινωνίας" 
                                   "Γλυκειά γλυκειά μου αγάπη"
20 Δεκεμβρίου 1971 "Επαναστάτης ποπολάρος"
20 Δεκεμβρίου 1982 "Ρόδα τσάντα και κοπάνα" 
                                   "Σατανάδες στα σχολεία"








ΠΗΓΗ: retromaniax.gr

ΓΕΥΣΕΙΣ και ΜΥΡΩΔΙΕΣ : Πιλάφι με κιμά και γιαούρτι


Υλικά Συνταγής

2 φλ. ρύζι
2 κ.σ. βούτυρο
5 φλ. νερό ή ζωμό κότας
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για τη σάλτσα κιμά
400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο (1 φορά περασμένο στη μηχανή του κιμά)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
10 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 συσκευασία ντοματάκια
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά τον κιμά να αλλάξει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και ανακατεύουμε για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τελείως τα υγρά. Τέλος προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 20΄ να δέσει η σάλτσα του κιμά.


2. Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι σε λεπτό σουρωτήρι μέχρι το νερό να βγαίνει διάφανο και όχι άσπρο από το άμυλο.

3. Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο να πάρουν βράση. Προσθέτουμε το ρύζι, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά έως ότου στην επιφάνεια του ρυζιού εμφανιστούν τρυπούλες.

4. Όταν γίνει, το πασπαλίζουμε με μαϊντανό και ανακατεύουμε. Το σερβίρουμε αμέσως με τη σάλτσα κιμά και 1 κ.σ. γιαούρτι.


ΠΗΓΗ: argiro.gr

Ζώδια σήμερα 20 Δεκεμβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Με τον ανάδρομο Ερμή στον Αιγόκερω υπάρχει αρκετή πίεση στην εργασία και όλα φαίνονται να προχωράνε αργά. Χρειάζεται διπλός κόπος από μεριάς σου για να γίνουν όλα όπως πρέπει. Η συνεργασία από την άλλη είναι δύσκολη αφού υπάρχουν προβλήματα και ασυνεννοησίες με τους συναδέλφους. Προσπάθησε να είσαι κατανοητός σε αυτά που ζητάς για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Φιλικά πρόσωπα από το παρελθόν κάνουν την εμφάνισή τους και σε γεμίζουν νέα και πληροφορίες που αγνοούσες. Δείξε προσοχή σε αυτά που εκμυστηρεύεσαι εσύ στους άλλους γιατί είναι πολύ εύκολο να εκτεθείς.

ΤΑΥΡΟΣ
Σήμερα υπάρχει μια γλυκιά νοσταλγία για το παρελθόν. Αναπολείς πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν περάσει από τη ζωή σου. Κάνεις  συζητήσεις με φίλους για τα περασμένα. Ένα άτομο από το ερωτικό παρελθόν σου κάνει την επανεμφάνισή του. Το αποτέλεσμα είναι να μπερδευτείς μέσα σου και να νιώθεις ότι δεν ξέρεις τι θέλεις.  Προσπάθησε να σκεφτείς καλά πριν προχωρήσεις σε μια νέα κατάσταση γιατί τα συναισθήματα που σου γεννιούνται από αυτό το άτομο μπορεί να εξαφανιστούν το ίδιο εύκολα. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Η σελήνη σε τρίγωνο με τον Πλούτωνα σήμερα σε βοηθά να αποκαλύψεις ένα μυστικό καθώς και τα πραγματικά συναισθήματα και προθέσεις των γύρω σου. Μην αντιδράσεις αν αυτά που λαμβάνεις από τους άλλους δεν είναι τα επιθυμητά γιατί υπάρχει περίπτωση να μην έχεις αντιληφθεί σωστά τις καταστάσεις. Μια ερωτική ιστορία από το παρελθόν έρχεται και πάλι στο προσκήνιο γεμίζοντας σε αμφιβολίες και σκέψεις. Αν είσαι σε σχέση μην μπεις στη διαδικασία να ρισκάρεις κάτι μόνιμο γιατί σίγουρα θα κάνεις λάθος.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Μια υπόθεση στον εργασιακό τομέα που είχε μείνει στη μέση ζητάει τώρα να δώσεις λύση. Υπάρχουν γενικά εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετήσεις. Εργάζεσαι σκληρά και νιώθεις ότι το αποτέλεσμα αργεί να έρθει. Προσπάθησε να οργανώσεις λίγο τις δουλειές σου προκειμένου να κερδίσεις  πολύτιμο χρόνο. Αναβολές και καθυστερήσεις σε βγάζουν εκτός πλάνου. Συναισθηματικά, έχεις συναντήσεις με άτομα από το παρελθόν. Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο σου κάνει καλό κάτι τέτοιο. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις από την αρχή τα θέλω σου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

ΛΕΩΝ
Υπάρχει έντονη επικοινωνία σήμερα με φιλικά πρόσωπα. Προσπαθείς να κανονίσεις τις διακοπές σου. Επειδή έχουμε ανάδρομο Ερμή είναι λιγάκι δύσκολο. Υπάρχουν αναβολές στα σχέδια σου, καθυστερήσεις. Μην εκνευρίζεσαι γιατί δεν κερδίζεις κάτι. Δέξου ψύχραιμα ότι σήμερα θα δεις τα σχέδια σου να αλλάζουν δύο και τρείς φορές. Άτομα από το παρελθόν κάνουν την επανεμφάνισή τους και εσύ δεν ξέρεις που να στρέψεις το ενδιαφέρον σου. Σκέφτεσαι να σπαταλήσεις χρόνο με κάποιον που το χεις ξαναδεί το έργο ή να ανοίξεις τα φτερά σου για νέα μέρη. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Σήμερα υπάρχει ερωτική διάθεση. Κάνουν την επανεμφάνιση τους άτομα που είχες καιρό να ακούσεις νέα τους. Νιώθεις την καρδιά σου να χτυπά έντονα πολλές φορές μέσα στη μέρα. Κανονίζεις συναντήσεις και ραντεβουδάκια. Θα σε συμβούλευα να μη δώσεις σημασία σε καινούργιες γνωριμίες γιατί με τον ανάδρομο θα έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν άτομα από το παρελθόν. Ερωτικές ιστορίες που για κάποιο λόγο έμειναν στη μέση. Αν είσαι σε σχέση προσπάθησε να μη δείξεις επιπόλαιο χαρακτήρα και κυρίως να μην αποφορτίζεις τα νεύρα σου εκεί.

ΖΥΓΟΣ
Σήμερα η διάθεση σου έχει διακυμάνσεις. Τη μια είσαι χαρούμενος και αισιόδοξος και την άλλη μια καθυστέρηση ή αναβολή σε αυτά που σχεδιάζεις σου χαλάνε όλη την καλή διάθεση. Θέματα με δημόσιες υπηρεσίες που προκύπτουν σε αναγκάζουν να μπεις σε γρήγορο  ρυθμό διεκπεραίωσης. Προσοχή σε μηνύματα ή θέματα που έχουν να κάνουν με το διαδίκτυο. Υπάρχει  περίπτωση να μπερδευτεί η επικοινωνία. Συναισθηματικά, επειδή τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα θέλεις έχεις νεύρα και απογοήτευση. Δοκίμασε να μην δίνεις τόση σημασία στις λεπτομέρειες και θα δεις ότι δεν είναι  και τραγικά όλα. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Σήμερα μια μικρή παρεξήγηση στο γραφείο σου δημιουργεί εκνευρισμό. Η επικοινωνία με τους γύρω σου βλέπεις ότι είναι δύσκολη και καταβάλεις διπλή προσπάθεια για να γίνεις κατανοητός. Τυχαίες συναντήσεις ερωτικού ενδιαφέροντος όμως αλλάζουν το σκηνικό της μέρας και το μετατρέπουν σε μυστηριώδης και συναρπαστικό. Δοκίμασε να αφεθείς στα συναισθήματα σου και μην προσπαθείς να προγραμματίσεις το κάθε τι. Πρόσωπα της οικογένειας σήμερα είναι δίπλα σου. Ίσως μάθεις ένα μυστικό που υπήρχε χρόνια και αγνοούσες. Δώσε τη βοήθειά σου σε άτομα που αγαπάς και προστάτεψέ τα με τις πολύτιμες συμβουλές σου. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Σήμερα υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί όσον αφορά τα οικονομικά σου. Σκέφτεσαι ότι δεν λαμβάνεις όσα αξίζεις και δεν ξέρεις αν ο κόπος σου θα ανταμειφθεί ποτέ. Προσπάθησε να μην κάνεις επιπλέον σπατάλες γιατί και εντείνεις το πρόβλημα και  ενδέχεται να μετανιώσεις για οποιαδήποτε αγορά κάνεις αυτήν την περίοδο. Συζητήσεις με φιλικά, οικογενειακά πρόσωπα μπορεί να καταλήξουν σε καυγάδες γιαυτο καλύτερα μακριά και αγαπημένοι αποφεύγοντας τις περιττές κουβέντες. Συναισθηματικά, ένα πρόσωπο από το παρελθόν κάνει την εμφάνισή του, διεκδικώντας σε και μπερδεύοντας όλο το σκηνικό. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Σήμερα κύριο μέλημα σου είναι τα ερωτικά σου. Πρέπει να πάρεις κάποιες σημαντικές αποφάσεις είτε για το μέλλον της σχέσης σου είτε για το αν θα προχωρήσεις σε κάτι καινούργιο. Με τον ανάδρομο Ερμή καλό θα ήταν να καθυστερήσεις οτιδήποτε νέο. Έρχεται και ένα άτομο από το παρελθόν που μπερδεύει λίγο περισσότερο την κατάσταση.  Το θετικό είναι ότι σε διεκδικούν έντονα και σου τονώνουν την αυτοπεποίθηση. Πριν προλάβεις να το καταλάβεις εισβάλουν στη ζωή σου άνθρωποι και προσπαθούν να γίνουν κομμάτι της. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Σήμερα έχεις την ανάγκη να βγάλεις από τη ζωή σου ότι θεωρείς ότι δεν σου κάνει καλό και σε κρατάει πίσω. Έχεις πάρει φόρα με κίνδυνο να γίνεις αυτοκαταστροφικός. Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα μέσα σε μια ημέρα. Οικονομικά υπάρχουν κάποια επιπλέον χρήματα που λαμβάνεις και σε καθησυχάζουν ως προς αυτό το άγχος.  Συναισθηματικά υπάρχει έντονο σκηνικό. Εξελίξεις που δεν περιμένεις.  Άτομα από το παρελθόν κάνουν την επανεμφάνισή τους καθώς και νέες γνωριμίες που σε γοητεύουν. 

ΙΧΘΕΙΣ
Σήμερα θα πρέπει να προσέξεις την καταναλωτική μανία που σε έχει καταβάλει. Νιώθεις ότι θέλεις να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου που μέχρι τώρα δεν είχες σε προτεραιότητα. Η επικοινωνία χρειάζεται προσπάθεια με τον ανάδρομο Ερμή. Αρκετές φορές θα νιώσεις ότι οι γύρω σου σε κοιτάζουν λες και είσαι εξωγήινος. Μην μπεις σε διαδικασία περιττών εξηγήσεων. Το πιο πιθανό είναι να μπλεχτούν κι άλλο τα πράγματα. Συναισθηματικά υπάρχουν ορισμένες σκέψεις που δεν σε αφήνουν να χαρείς όσο θα ήθελες. Είναι και το παρελθόν στη μέση που σου χτυπάει την πόρτα ξανά. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Λίγες νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν στα δυτικά και νότια καθώς και στη Θράκη και το Αιγαίο, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αργά το βράδυ υπάρχει πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης στον Έβρο και στα ορεινά της Μαγνησίας. Τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 6 βαθμούς Κελσίου, στη Βόρεια Ελλάδα από -6 έως 10, στην Κεντρική Ελλάδα από -4 έως 10 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 13 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -1 έως 11 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 2 έως 13 βαθμούς, αλλά τοπικά στην Κρήτη και τη Ρόδο οι μέγιστες θα φθάσουν στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, ενισχυόμενοι μέχρι το βράδυ στα βόρεια πελάγη σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και στα νότια πελάγη σε ισχυρούς 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι άνεμοι ανατολικών κυρίως διευθύνσεων.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου


69: Ο Βεσπασιανός φτάνει στη Ρώμη για να διεκδικήσει τον τίτλο του αυτοκράτορα.



1522: Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους.

1775: Στο Σάλσμπρουγκ ο Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη σύνθεση του Πέμπτου Κοντσέρτου του για Βιολί και Ορχήστρα.

1790: Ο Αμερικανός παραγωγός βαμβακιού Σάμιουελ Σλέιτερ, ανοίγει το πρώτο νηματουργείο στην Αμερική.



1802: Γεννιέται ο Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο Τζουμπές, πολιτικός από την Ύδρα που διατέλεσε και πρωθυπουργός, ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. (Θαν. 29/12/1877)

1803: Η Γαλλία παραδίδει, επισήμως, την κυριαρχία της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.

1806: Πεθαίνει ο Ζώης Καπλάνης, εθνικός ευεργέτης και ιδρυτής της ομώνυμης σχολής των Ιωαννίνων. (Γεν. 1736)



1812: Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.

1820: Η Πολιτεία του Μισούρι θεσπίζει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ανύπαντροι άνδρες ηλικίας 21 έως 25 ετών θα πληρώνουν φόρο ένα δολάριο.

1860: Η Νότια Καρολίνα γίνεται η πρώτη Πολιτεία, που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Αβραάμ Λίνκολν στις προεδρικές εκλογές.

1868: Γεννιέται ο Χάρβεϊ Σάμουελ Φάιρστοουν, αμερικανός πρωτοπόρος στην κατασκευή ελαστικών αυτοκινήτων και ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας (Firestone). (Θαν. 7/2/1938)

1880: Τοποθετούνται ηλεκτρικά φώτα στο Μπρόντγουει της Νέας Υόρκης.



1880: Πεθαίνει ο Ζώρζης Δρομοκαϊτης, έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 1805)

1881: Γεννιέται ο Αμερικανός παράγοντας του μπέιζμπολ Ρίκι Μπραντ.

1881: Εκλογές στην Ελλάδα με νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη. Εξελέγησαν και έξι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας: Γ. Φιλάρετος, Τ. Φιλήμων, Α. Πετσάλης, Γ. Μαυρομαράς, Α. Ρηγόπουλος και Χ. Δουζίνας. Από αυτούς, μόνο ο Γ. Φιλάρετος θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του.

1885: Ο Γουίλιαμ Κέρτις πραγματοποιεί έναν απίστευτο άθλο όταν σηκώνει 1.470 κιλά.



1898: Γεννιέται στην Κόνιτσα ο Κωνσταντίνος Δόβας, ανώτατος αξιωματικός του Στρατού, που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου του 1961.



1915: Γεννιέται ο Αζίζ Νεσίν, Τούρκος συγγραφέας. (Ο Καφές και η Δημοκρατία, Έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε) (Θαν. 6/7/1995)

1917: Ιδρύεται η Τσέκα, η πρώτη Σοβιετική μυστική αστυνομία.

1920: Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης τονίζει ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκατασταθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Συμμάχους.

1922: 14 Δημοκρατίες δημιουργούν την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1925: Ο Ιμπν Σαούντ καταλαμβάνει την αραβική χερσόνησο και της δίνει το όνομα της οικογένειάς του: Σαουδική Αραβία.

1930: Επικυρώνεται στη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1931: Πεθαίνει ο πρώην αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Θεόκλητος.


1934: Γεννήθηκε ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής.

1946: Σεισμός χτυπά το νησί Νανκάιντο της Ιάπωνας και σκοτώνει πάνω από 1.300 άτομα.

1946: Γεννιέται η Αμερικανίδα ρόκερ Πάτι Σμιθ.

1952: Η νέα κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

1955: Το Κάρντιφ ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ουαλίας.

1957: Γεννιέται ο Βρετανός ρόκερ Μπίλι Μπραγκ.



1957: Γεννιέται η τραγουδίστρια Άννα Βίσση.

1962: Στη Δομηνικανική Δημοκρατία, ο αμερικανόφιλος Χουάν Μπος Γκαβίνο κερδίζει την Προεδρία.

1963: Διακοινοτικές ταραχές στην Κύπρο, με αφορμή τον τυχαίο θάνατο μιας τουρκοκύπριας.

1967: Ο Ίαν Άντερσον και ο Γκλεν Κόρνικ σχηματίζουν το ροκ γκρουπ των Jethro Tull.



1968: Πεθαίνει ο Τζον Στάινμπεκ, κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας. Τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας (1962) και Πούλιτζερ. (Τα Σταφύλια της Οργής, Άνθρωποι και Ποντίκια, Ανατολικά της Εδέμ) (Γεν. 27/2/1902)

1968: Στο Βαγέχο της Καλιφόρνια ο Ζοδιακός δολοφόνος σκοτώνει τον Ντέιβιντ Φάραντεϊ και την Μπέτι Λου Τζένσον.

1969: Στην Αίγυπτο, ο Νάσερ ορίζει τον Ανουάρ Σαντάτ αντιπρόεδρο.



1970: Ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος δηλώνει, πως οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι, μπορούν να γίνουν.

1971: Στο Πακιστάν, ο Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο ορκίζεται Πρόεδρος.

1972: Ο Κ.Κολιγιάννης, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, υποβάλλει για λόγους υγείας την παραίτησή του. Νέος γ.γ εκλέγεται ο Χαρίλαος Φλωράκης.

1973: Ο Χένρι Ρίτσαρντ των Montreal Canadiens σημειώνει τον 1.000ό του πόντο με ασίστ στο 2-2 με τους Buffalo Sabres.

1973: Η ΕΤΑ με περίπου 100 κιλά δυναμίτη δολοφονεί τον Ισπανό πρωθυπουργό και δεξί χέρι του Φράνκο, ναύαρχο Λουίς Καρέρο Μπλάνκο. Τα εκρηκτικά ενεργοποιούνται την ώρα που πέρνά το αυτοκίνητο του Μπλάνκο το οποίο κυριολεκτικά εκτοξεύεται πάνω από μια εκκλησία.



1977: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ζητά από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το άνοιγμα του «φακέλου της Κύπρου» και την τιμωρία των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας. Η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα την επόμενη μέρα.

1979: Η γαλλική Γερουσία εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

1980: Γεννιέται ο Άγγλος ποδοσφαιριστής Άσλεϊ Κόουλ.

1981: Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στο Αιγαίο συγκλονίζει τη χώρα.

1981: Πεθαίνει ο Δημήτρης Ροντήρης, Έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου. (Γεν. 1899)

1984: Γεννιέται ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Νίκος Καράμπελας.

1987: Στις Φιλιππίνες γίνεται το χειρότερο ναυτικό ατύχημα στην ιστορία. Το επιβατηγό «Doña Paz» συγκρούεται με το πετρελαιοφόρο «Vector 1» με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να χαθούν περίπου 4.000 ζωές.

1982: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο μαέστρος-πιανίστας Άρθουρ Ρουμπινστάιν.

1989: Οι ΗΠΑ εισβάλουν στον Παναμά, προκειμένου να ανατρέψουν τον δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ότι, κατέλυε τη δημοκρατία στον Παναμά και ότι, διακινούσε ναρκωτικά.

1990: Δύσκολες μέρες για την Ελλάδα προβλέπει ο οικονομικός οργανισμός ΟΟΣΑ.

1991: Ο Γιουγκοσλάβος μέσος Ντέγιαν Σαβίτσεβιτς γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής, όταν μετακομίζει στη Μίλαν από την Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι του ποσού των 11.5 εκατομμυρίων λιρών. Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο παίκτης θα παίρνει 7 εκατομμύρια λίρες για τέσσερα χρόνια.

1992: Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

1993: Στις ΗΠΑ, αποκαλύπτεται ότι τη δεκαετία του 40, ερευνητές χορηγούσαν ραδιενεργά χάπια σε εγκύους για τη διαπίστωση μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των ακτινοβολιών στα παιδιά.

1994: Ο πρωταθλητής του τένις Ιβάν Λέντλ αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 34 ετών μετά από καριέρα 17 χρόνων.

1995: Το NATO παραδίδει τη στρατιωτική εξουσία της Βοσνίας στον Αμερικανό ναύαρχο Λέιτον Σμίθ.

1995: Αεροσκάφος των «American Airlines» συντρίβεται βόρεια του Κάλι στην Κολομβία και σκοτώνονται 160 άτομα.



1995: Ο Δημήτρης Τσοβόλας ιδρύει το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

1996: Την πρόθεσή του να μεσολαβήσει για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, εκφράζει ο Πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Ραφσατζανί.

1997: C-130 της πολεμικής αεροπορίας, που συμμετέχει στΙς έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού "Γιάκοβλεφ", το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

1999: Απονέμεται ετεροχρονισμένα κατά μια 30ετία στην Μαριέλ Γκόιτσελ, το χρυσό μετάλλιο Ελεύθερης Κατάβασης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σκι, που είχε χάσει το 1966 στο Πορτίγιο της Χιλής από την Αυστριακή Έρικα Σίνεγκερ. Δύο χρόνια αργότερα, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Γκρενόμπλ, τα ιατρικά τεστ αποκάλυψαν ότι, η Σίνεγκερ ήταν στην πραγματικότητα άνδρας.

2000: Οι Charlotte Hornets νικούν τους Maiami Heat με 65-56, το δεύτερο χαμηλότερο σκορ στην ιστορία του ΝΒΑ. Το ρεκόρ κατέχει ο αγώνας Boston Celtics- Milwaukee Bucks (62-57) στις 27/2/1955.



2001: Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ένα νέο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημιούργημα του Λουσιάρ Φρόιντ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος εν ζωή βρετανός ζωγράφος και φημίζεται για τη ρεαλιστικότητα των έργων του. 

2002: Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράκ για ουσιώδη παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ιρακινή έκθεση. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις και ανεπαρκή στοιχεία. Η Βαγδάτη επιμένει ότι, δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

2007: Η Βασίλισσα Ελισάβετ γίνεται η γηραιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπερνώντας την Βασίλισσα Βικτόρια που κράτησε τον θρόνο μέχρι τα 81 της χρόνια, 7 μήνες και 29 ημέρες.

2009: Σοκ προκαλεί στον κόσμο του θεάματος η είδηση ότι η ηθοποιός Μπρίτανι Μέρφι βρέθηκε νεκρή σε ηλικία μόλις 32 ετών.



 2009: Πεθαίνει ο Γιάννης Μόραλης, έλληνας εικαστικός, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ζωγράφους της λεγόμενης γενιάς του ’30, με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Γεν. 23/4/1916)

Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης

Η Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης (International Human Solidarity Day) καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2005, θεωρώντας ότι η αλληλεγγύη είναι μία από τις θεμελιώδεις και παγκόσμιες αξίες, που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων τον 21ο αιώνα. 

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Δεκεμβρίου για να τιμηθεί το Παγκόσμιο Ταμείο Αλληλεγγύης, που ιδρύθηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2002 και στοχεύει στην εξάλειψη της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος


Επίσκοπος Αντιοχείας και αποστολικός πατέρας. Η μνήμη του τιμάται στις 20 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και την 1η Φεβρουαρίου από την Καθολική. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν το όνομα Ιγνάτιος και Ιγνατία.

Γεννημένος στη Συρία, ο Ιγνάτιος υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Χριστιανισμού, κατά τη μεταποστολική περίοδο και ο συστηματικότερος εκφραστής των δομών και της συνείδησης της Χριστιανικής Εκκλησίας στις αρχές του 2ου αιώνα. Η σπουδαιότητά του απορρέει και από τις διασωθείσες επιστολές του προς διάφορες Εκκλησίες και προς τον επίσκοπο Σμύρνης Πολύκαρπο, γιατί καταγράφουν την πορεία της Εκκλησίας στον ελληνορωμαϊκό κόσμο κατά το τέλος του 1ου και της αρχές του 2ου αιώνα.

Το μαρτύριό του στη Ρώμη επί αυτοκράτορος Τραϊανού το 107 αποτελεί την κορύφωση της όλης εκκλησιαστικής δράσης του. Η προσωνυμία «Θεοφόρος» συνδέθηκε στην εκκλησιαστική παράδοση με την ταύτιση του Ιγνατίου προς το παιδί, το οποίο προέβαλε ο Χριστός στους Αποστόλους ως υπόδειγμα φρονήματος των χριστιανών (Ματθ. ιη΄,1-5).

Απολυτίκιο

Θείω έρωτι επτερωμένος, του σε ψαύσαντος χερσὶν άχράντοις θεοφόρος ανεδείχθης, Ιγνάτιε· και εν τη Δύσει τελέσας τον δρόμον σου, προς την ανέσπερον λήξιν εσκήνωσας. Πάτερ όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε δωρίσασθαι ημίν το μέγα έλεος.



ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα 

Πες μου μια σοφή κουβέντα...


Στη ζωή, το θέμα δεν είναι να κρατάς καλά χαρτιά, αλλά να παίζεις καλά ένα άσχημο φύλλο.


Robert Louis Stevenson, 1850-1894, Σκωτσέζος συγγραφέας