20.12.16

Σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου... στη μουσική


1775: Στο Σάλσμπρουγκ ο Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη σύνθεση του Πέμπτου Κοντσέρτου του για Βιολί και Ορχήστρα.



1934: Γεννιέται ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής.

1944: Ο Αμερικανός ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Blood, Sweat & Tears, Bobby Colomby (Robert Wayne Colomby) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Υπήρξε και ντράμερ στην συνεργασία των John Cale και Terry Riley για το άλμπουμ "Church of Anthrax". Παρόλα αυτά δεν του αναγνωρίστηκε η συμμετοχή του όπως θα έπρεπε...


1946: Γεννιέται η Αμερικανίδα ρόκερ Πάτι Σμιθ.

1948: Ο Βρετανός κιμπορντίστας, μηχανικός ήχου και παραγωγός δίσκων Alan Parsons γεννήθηκε στο Λονδίνο. Έχει δουλέψει σε παραγωγές πολύ επιτυχημένων άλμπουμ, ανάμεσα σε αυτά το "Abbey Road" των The Beatles και το "The Dark Side of the Moon" των Pink Floyd - οι οποίοι τον ανέφεραν ως σημαντικό παράγοντα. Από το 1975 έως και το 1990 υπήρξε μέλος του progressive rock συγκροτήματος The Alan Parsons Project. Μεγάλη τους επιτυχία το τραγούδι "Eye In The Sky" το 1982.

1957: Γεννιέται ο Βρετανός ρόκερ Μπίλι Μπραγκ.



1957: Γεννιέται η τραγουδίστρια Άννα Βίσση.

1967: Ο Σκοτσέζος τραγουδιστής και φλαουτίστας Ian Anderson σχηματίζει τους Jethro Tull παρέα με τον John Evans - πρώην Blues Band, και τον μπασίστα Glenn Cornick στην πόλη Λούτον της Αγγλίας. Πήραν την ονομασία τους από τον Βρετανό γεωργό πρωτοπόρο του 18ο αιώνα. Το μουσικό ύφος του συγκροτήματος έχει περάσει με το πέρασμα του χρόνου από πολλά στάδια όπως blues, rock, folk, jazz, art rock, hard rock κ.α. Εκτός από τον Ian Anderson και τον κιθαρίστα Martin Barre, ο οποίος είναι στο συγκρότημα από το 1969, είκοσι μουσικοί έχουν αλλάξει θέσεις μέχρι σήμερα. Ακόμα και ο Phil Collins έχει παίξει τύμπανα με το γκρουπ σε μια συναυλία στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου του 1982. Μέχρι σήμερα οι Jethro Tull έχουν πουλήσει πάνω από εξήντα εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως σε μια μουσική πορεία που ξεπερνά τα σαράντα χρόνια...


1980: Δώδεκα ημέρες μετά τη δολοφονία του John Lennon, το τραγούδι του "Just Like Starting Over" γίνεται το πρώτο του σόλο Νο 1 στη Μεγάλη Βρετανία.



1982: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο μαέστρος-πιανίστας Άρθουρ Ρουμπινστάιν.

2004: Ο Αμερικανός κιθαρίστας και τραγουδιστής της blues Son Seals (Frank Seals 1942-2004) απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών στο Σικάγο του Ιλινόις μετά από επιπλοκές που δημιουργήθηκαν από χρόνιο διαβήτη. Είχε συνεργαστεί με τους Albert King και Earl Hooker.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου