12.10.16

Γιορτή του κάστανου και φέτος στην Καστάνιτσα


Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών διοργανώνει, για 33η χρονιά, την ΓΙΟΡΤΗ του ΚΑΣΤΑΝΟΥ, την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, με την αρωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

Η Γιορτή Κάστανου θα λάβει χώρα φέτος για πρώτη φορά, στην πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη στην θέση «Μάνα», η οποία βρίσκεται στα 200μ από την νότια είσοδο του χωριού μας, περιτριγυρισμένη από τον υπέροχο καστανεώνα μας.

Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας και μέσα σε αυτά τα 33 χρόνια, καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι, να αναδείξουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού του κάστανου, να κάνουμε γνωστό το χωριό μας σε όλη την Ελλάδα και να καθιερώσουμε την Γιορτή του Κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς αγροτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας. 

Από το πρωί οι εθελοντές μας θα σας υποδέχονται προσφέροντας ζεστό τσάι για το καλωσόρισμα, ενώ στη συνέχεια της ημέρας, οι επισκέπτες μας θα μπορούν να απολαύσουν παραδοσιακά τοπικά φαγητά όπως, φασολάδα παντρεμένη, γίδα βραστή, χοιρινό με κάστανο, παραδοσιακές χειροποίητες πίτες και γλυκά όπως, καστανό-πάστα, τρουφάκια με κάστανο, τσουρέκι & κέικ με κάστανο, τάρτα κάστανο και πολλά άλλα. Όλα αυτά θα προσφέρονται σε συμβολικές τιμές και μόνο για την ενίσχυση του Συλλόγου μας. Φυσικά την τιμητική τους θα έχουν τα βραστά και ψητά κάστανα τα οποία θα προσφέρονται δωρεάν.

Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν δρώμενα όπως παρουσιάσεις σχετικές με το κάστανο, παιχνίδια για τα παιδιά, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων, συνοδεία παραδοσιακών τοπικών ακουσμάτων. 

Κατά την διάρκεια της ημέρας θα είναι δυνατή η επίσκεψη στο καινούριο στολίδι του χωριού μας, την έκθεση των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το ανανεωμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού, το μεσαιωνικό Κάστρο, την πολιούχο εκκλησία μας, την Μεταμόρφωση του Σωτήρος και φυσικά το περπάτημα στα γραφικά σοκάκια του χωριού.

Αναλυτικότερα οι Εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την Γιορτή μας:

28η Οκτωβρίου και 29η Οκτωβρίου

- Οι άνθρωποι του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα στο ΚΠΕ Καστάνιτσας στην πλατεία του Αϊ Γιάννη, θα μας ενημερώνουν μέσω παρουσιάσεων για την Καστάνιτσα, τον Πάρνωνα και τη φύση της περιοχής.

- Οι νοικοκυρές του χωριού, μας μαγειρεύουν φαγητά και γλυκά με βάση το Κάστανο στον χώρο της Γιορτής στην πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη στην θέση «Μάνα».

- Τα Χορευτικά των Πολιτιστικών Συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές τους θα μας παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του πεσόντα Σωτηρίου Κουρούνη στην θέση «Μάνα». Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με δημοτική μουσική.

- Θα υπάρξουν ενημερώσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπού του κάστανου, από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των καλλυντικών και των φυσικών προϊόντων. 

- Θα στηθεί παιδικό εργαστήρι για την απασχόληση των μικρών μας φίλων με υλικά από το δάσος.

- Θα ενημερωθούμε για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω των αγροτικών συνεταιρισμών.


Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος 
των Απανταχού Καστανιτσιωτών 

Διάλεξη στο Ναύπλιο: "Ήταν «μνημονιακός» ο Λόρδος Μπάιρον;"


Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας έχουν τη χαρά και την τιμή να σας ανακοινώσουν ότι ο διαπρεπής Καθηγητής Roderick Beaton θα φιλοξενηθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 7 μ.μ. στο Ναύπλιο και θα δώσει μια διάλεξη στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών με τίτλο "Ήταν «μνημονιακός» ο Λόρδος Μπάιρον; Η πραγματική συμβολή του Άγγλου ποιητή στον Αγώνα του 1821". 

Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά. Τον εκλεκτό προσκεκλημένο θα καλωσορίσουν ο Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Καθηγητής Ιωάννης Πετρόπουλος και ο Πρόεδρος του ΣΦΑ Νικόλαος Μπουμπάρης. 

Ο Roderick Beaton γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Εδιμβούργο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, από το οποίο έλαβε στη συνέχεια διδακτορικό δίπλωμα στη Νεοελληνική Φιλολογία. Από το 1988 έως τη συνταξιοδότησή του κατείχε την έδρα Κοραή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. 

Μεταξύ άλλων, κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βιβλία του Εισαγωγή στη Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία (Νεφέλη 1996), Γιώργος Σεφέρης: Περιμένοντας τον άγγελο (Ωκεανίδα2003), Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2015), Ο πόλεμος του Μπάιρον: Ρομαντική εξέγερση, Ελληνική επανάσταση (Πατάκης 2015)

Είμαστε βέβαιοι πως το αργολικό κοινό θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και θα τιμήσει με την παρουσία του τον εκλεκτό φιλοξενούμενό μας.


 Ο Διευθυντής του ΚΕΣ                Ο Πρόεδρος του ΣΦΑ
 Ιωάννης Πετρόπουλος                 Νικόλαος Μπουμπάρης

5ο Περπάτημα για τη Ζωή


Ελάτε να περπατήσουμε μαζί και να προωθήσουμε τη συλλογικότητα και τη συντροφικότητα απέναντι στη γυναίκα που νοσεί ή έχει νοσήσει, την αλληλεγγύη για κάθε άνθρωπο που θέλει να δώσει σε αυτό το πέρασμα τον δικό του συμβολισμό (σωματική ή ψυχική υγεία κ.α.), την αξία της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, την ευαισθητοποίηση των νέων και την προώθηση του εθελοντισμού! Ελάτε όλοι με τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας, τους φίλους, τους συγγενείς σας! Εκκίνηση από την πλατεία Φιλελλήνων, περίπατος στους δρόμους του Ναυπλίου και τερματισμός στην πλατεία Συντάγματος!!




Σαν σήμερα... στη μουσική


1935: Ο Ιταλός τενόρος Luciano Pavarotti (1935-2007) γεννήθηκε στην Μόντενα της Ιταλίας. Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα τον Απρίλιο του 1961, στο ρόλο του Rodolfo στην όπερα "La Bohème" στο Teatro Municipale στην πόλη Reggio Emilia της Βόρειας Ιταλίας. Τραγούδησε στα μεγαλύτερα θέατρα (opera house) του κόσμου όπως La Scala, Metropolitan Opera, Vienna State Opera, σημαντικά έργα όπως τα "La Bohème", "La Fille du Régiment", "Aida", "Tosca", "Madama Butterfly" κ.α. Έχει προσφέρει αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο, δίνοντας συναυλίες σε ολόκληρο τον πλανήτη για θέματα που αφορούσαν τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλής τενόρους όλων των εποχών.

1948: Ο Βρετανός ρυθμικός κιθαρίστας και τραγουδοποιός Rick Parfitt (Richard John Parfitt) γεννήθηκε στο Γουόκιν της Αγγλίας. Είναι μέλος του Βρετανικού συγκροτήματος Status Quo από το 1967. Έγραψε μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια του γκρουπ, μεταξύ αυτών τα τραγούδια "Whatever You Want", "Again and Again" και "Rain".

1966: Ο Αμερικανός κιθαρίστας Jimi Hendrix δημιουργεί το συγκρότημα The Jimi Hendrix Experience. Τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας είναι ο Noel Redding στο μπάσο και τα φωνητικά και ο ντράμερ Mitch Mitchell. Θα μείνουν μαζί για τρία περίπου χρόνια και θα κυκλοφορήσουν τα άλμπουμ "Are You Experienced" (1967), "Axis: Bold as Love" (1967) και "Electric Ladyland" (1968).

1971: Ο Αμερικανός τραγουδιστής και μουσικός Gene Vincent (Vincent Eugene Craddock 1935-1971) απεβίωσε σε ηλικία 36 ετών στην Καλιφόρνια από έλκος στο στομάχι. Ξεκίνησε την καριέρα του την δεκαετία του '50 με το συγκρότημα Blue Caps. Έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής το 1956 με την επιτυχία "Be-Bop-A-Lula". Ακολούθησαν οι επιτυχίες "Race With The Devil", "Bluejean Bop", "Woman Love", "Lotta Lovin'" κ.α. Το όνομα του γράφτηκε στο Rockabilly Hall of Fame το 1997 και το Rock and Roll Hall of Fame το 1998. Θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της rock 'n' roll μουσικής.


1978: Ο Sid Vicious των Sex Pistols ανακαλύπτει νεκρή στο μπάνιο του ξενοδοχείου Chelsea στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης την σύντροφό του Nancy Spungen. Ο Vicious συνελήφθη και κατηγορήθηκε για φόνο. Λίγο αργότερα θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση εικοσιπέντε χιλιάδων δολαρίων. Δέκα ημέρες μετά, θα επιχειρήσει αποτυχημένα να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Οι θεωρίες που ακολούθησαν τον θάνατο της Spungen είναι πολλές και μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη.


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, στις 21 Οκτωβρίου, στην Κοιλάδα


Το μυστικό της ευτυχίας


Ο κυνικός φιλόσοφος Κράτης ο Θηβαίος συνάντησε κάποτε έναν Αθηναίο, που του ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει το μυστικό της ευτυχίας.
- Και ποιο είναι αυτό; ρώτησε ο φιλόσοφος.
- Να, το κανόνισα έτσι ώστε από εδώ και πέρα θα παύσω να εργάζομαι και θ’απολαμβάνω έτσι την ανάπαυση σ’ όλη μου τη ζωή.
Και ο Κράτης του αποκρίθηκε:
- Ω, ανόητε, η απόλαυση αυτή δεν υπάρχει παρά μονάχα στις λίγες ώρες ή στιγμές, που έπονται από την κούραση.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Έκθεση με 100 διαφορετικές μπίρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Στις 15 και 16 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο οργανώνεται φέτος η «Ζυθογνωσία», η μοναδική έκθεση στην Ελλάδα αφιερωμένη στις μπίρες υψηλής ποιότητας.

Η Ζυθογνωσία απευθύνεται σε ζυθόφιλους καταναλωτές και σε επαγγελματίες από τους χώρους της εστίασης και της εμπορίας ποτών. Αυτοπροσδιορίζεται ως έκθεση για «Microbreweries and Premium Beers», διότι στην 3η διοργάνωσή της καθιερώνεται πλέον ως η κατ’ εξοχήν βιτρίνα των ελληνικών μικροζυθοποιείων και όλων των προϊόντων ζύθου υψηλής ποιότητας που μπορεί να συναντήσει κάποιος στην ελληνική αγορά.

Χωρίς να είναι «γιορτή» ή «φεστιβάλ» μπίρας, στοχεύει στο κοινό εκείνο που αγαπά την καλή μπίρα και θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα γι’ αυτήν. «Οι επισκέπτες μας έρχονται για να δοκιμάσουν και όχι για να πιούν, γιατί η γευστική παλέτα στο χώρο της μπίρας είναι τεράστια και οι ευκαιρίες να δοκιμάσει κάποιος τα λιγότερο γνωστά προϊόντα είναι τελικά σπάνιες», λέει ο Ντίνος Στεργίδης από την εταιρεία Vinetum, διοργανώτρια της έκθεσης.

Στη Ζυθογνωσία συμμετέχουν οι περισσότεροι Έλληνες μικροζυθοποιοί, κάποιοι μάλιστα κάνοντας το επίσημο ντεμπούτο τους, καθώς ο αριθμός των μικροζυθοποιείων πολλαπλασιάζεται εντυπωσιακά σε όλη τη χώρα. Όλοι, σχεδόν, οι τύποι μπίρας θα είναι παρόντες ενώ μερικές πρωτότυπες και άκρως ενδιαφέρουσες γευστικές δοκιμές θα πλαισιώσουν την έκθεση, όπως για παράδειγμα «Μπίρες εσοδείας και παλαίωσης» και «Greekbeersvsrestoftheworld». Στην είσοδο οι επισκέπτες θα λαμβάνουν ένα ειδικό ποτήρι δοκιμής μπίρας με το οποίο θα μπορούν να κινούνται από εκθέτη σε εκθέτη, δοκιμάζοντας όσες μπίρες επιθυμούν.

Η έκθεση Ζυθογνωσία απεικονίζει με τον πιο πιστό τρόπο τις μεταλλάξεις που όλοι βλέπουμε να γίνονται στην ελληνική αγορά μπίρας: ραγδαία ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας σε συνδυασμό με το λανσάρισμα από μεγάλες και ιστορικές ζυθοποιίες ―εδραιωμένες στην ελληνική αγορά εδώ και πολλά χρόνια― νέων προϊόντων, κυρίως premium, για τις ανάγκες ενός ολοένα αυξανόμενου ζυθόφιλου κοινού.

Ταυτόχρονα και οι εισαγωγείς αυξάνουν την γκάμα των προϊόντων τους με πολύ ιδιαίτερες και «ψαγμένες» μπίρες από χώρες όπου η μικροζυθοποιία ανθεί, όπως οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Ιταλία. Εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη είναι η ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας στα ελληνικά νησιά και, γενικότερα, σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς· ήδη η Ελλάδα μετρά γύρω στα 45 ζυθοποιεία, μικρά και μεγάλα, και θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μέσα στα επόμενα 10 χρόνια ο αριθμός αυτός θα είναι τριψήφιος. Η τάση, είναι εξάλλου, παγκόσμια.

Όπως και πέρσι, η Ζυθογνωσία πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από μία σειρά άλλων εκδηλώσεων, που θα γίνουν σε διάφορα σημεία της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας 10 με 16 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της εβδομάδας μπίρας «Athens Beer Week», το πλήρες πρόγραμμα της οποίας είναι στην ιστοσελίδα της έκθεσης, www.zythognosia.gr.

Επίσης, οι επισκέπτες της Ζυθογνωσίας θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιτόπου και σε συνδυασμό με τις μπίρες της έκθεσης, τις δημιουργίες τεσσάρων ελλήνων σεφ, που θα προτείνουν στο ζυθόφιλο κοινό «gourmet street food» στο εφήμερο (pop-up) εστιατόριο της έκθεσης.

Athens Beer Week: 10-16 Οκτωβρίου 2016
Έκθεση Ζυθογνωσία: Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 21:00
Χώρος: Ζάππειο Μέγαρο
Είσοδος 10€ (ισχύει και για τις δύο ημέρες της έκθεσης)

Φωτιά σε ΙΧ στη Νέα Κίο




ΙΧ αυτοκίνητο πήρε φωτιά σήμερα το πρωί στην κεντρική πλατεία της Νέας Κίου πιθανότατα από διαρροή βενζίνης. 

Με την άμεση επέμβαση των κατοίκων της Νέας Κίου και της Πυροσβεστικής Άργους που έφτασε στο σημείο με δύο οχήματα, δεν προέκυψαν προβλήματα. 

 Έρευνα για το ατύχημα διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Άργους.




ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

"Η Νεράιδα του Πάγου" στο COCO-MAT Argos Shop


Το Σάββατο 17/9 στις 18:30΄ στο κατάστημα COCO-MAT Argos Shop, Καραολή Δημητρίου 8 στο Άργος θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Η Νεράιδα του Πάγου" από τη συγγραφέα Νατάσσα Βουζιούκου.

Πρόκειται για ένα τρυφερό παραμύθι γεμάτο συναισθήματα και αξίες, ανεκτίμητη παρακαταθήκη για να είναι φωτεινό το ταξίδι της ζωής!


Σαν κοίταξε τον ουρανό, ένα αστεράκι φωτεινό λαμπύρισε στα μάτια της! «Εγώ είμαι εδώ για σένα!» της είπε σαν κατάλαβε το γκρίζο της ψυχής της. «Αγάπη, φιλία, καλοσύνη κι ό,τι άλλο μου ζητήσεις απλόχερα θα σου χαρίσω, όνειρα να χρωματίζεις και με πίστη να τα χτίζεις, ευτυχισμένη να γενείς και να χαμογελάς!».

Το ταξίδι της ζωής της Νατάσσα Βουζιούκου αρχίζει στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 1967. Αποφοίτησε από ελληνογαλλικό σχολείο και στη συνέχεια θέλησε να ζήσει και να γνωρίσει από κοντά την «Πόλη του Φωτός». Σπούδασε Lettres Modernes στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris IV). Όνειρό της ήταν πάντα να διδάξει τη γαλλική γλώσσα στα παιδιά! Όταν ήταν μαθήτρια και μελετούσε γαλλική Ιστορία και Πολιτισμό- για τις εξετάσεις του σχολείου- στεκόταν μπροστά στον καθρέφτη και μιμούμενη τη δασκάλα παρέδιδε μάθημα. Και το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός για αρκετά χρόνια στο Γαλλικό Ινστιτούτο και από το 2003 διδάσκει στο δημοτικό σχολείο του Κολεγίου Αθηνών. 

Κατάστημα COCO-MAT, Καραολή Δημητρίου 8 στο Άργος. 
Τηλ. 27510-26321 
argos@coco-mat.com

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδοκάμπου πάει εκδρομή στην ορεινή Κορινθία


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αχλαδοκάμπου διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στη λίμνη Δόξα, στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Φενεού και στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Τα έξοδα της εκδρομής θα καλυφθούν από τον σύλλογο. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την κ. Ιωάννα Αναγνωστοπούλου.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ώρα αναχώρησης:
- 8:30 π.μ. (Αχλαδόκαμπος - Πλατεία Συρεγγέλα)
- 9:10 π.μ. (Τρίπολη - ΑΒ Βασιλόπουλος, Ναυπλίου)

Ξεκινούν σήμερα οι μετεγγραφές φοιτητών


Από σήμερα Τετάρτη, και για μια εβδομάδα, καλούνται οι φοιτητές των ΑΕΙ και των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, να υποβάλλουν, εφόσον το επιθυμούν, ηλεκτρονικά την αίτησή τους για μετεγγραφή.

Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα για υποβολή των αιτήσεων είναι από 12 Οκτωβρίου έως και τις 19 Οκτωβρίου και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων www.minedu.gov.gr στην ειδική εφαρμογή μετεγγραφών.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν οι φοιτητές που έχουν εγγραφεί είτε μέσω της επιτυχίας τους στις πανελλαδικές εξετάσεις Μαΐου-Ιουνίου εκάστου σχολικού έτους, Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού ημερήσιου ή εσπερινού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α και Ομάδας Β, είτε μέσω της χρήσης άσκησης του δικαιώματος πρόσβασης (εισαγωγή στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε Τμήματος, Σχολής ή Εισαγωγικής Κατεύθυνσης χωρίς νέα εξέταση), είτε μέσω της χρήσης του δικαιώματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, από τους πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις, με κριτήριο το βαθμό απολυτηρίου τους και σε ποσοστό 5% καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

Σημειώνεται, ότι εάν συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις για χορήγηση κατ' εξαίρεση μετεγγραφής, μπορεί να υποβληθεί σχετική έγγραφη αίτηση στην αρμόδια επιτροπή, έως και τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, στην οποία αναγράφονται αναλυτικά τα κριτήρια με βάση τα οποία ένας φοιτητής δικαιούται μετεγγραφής, τα κριτήρια μετεγγραφής με μοριοδότηση, τα κριτήρια μετεγγραφής κατ' εξαίρεση, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οδηγίες για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης και πληροφορίες για τυχόν αιτήσεις θεραπείας, βρίσκεται ανηρτημένη στην ιστοσελίδα του υπουργείου.



Γίνονται... σήμερα, Τετάρτη 12 Οκτωβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη  στις  12 Οκτωβρίου 2016, ώρα 6.00 μ.μ.  
Αίθουσα του Κ.Α.Π.Η  στην Κερασίτσα
Ομιλία - ενημέρωση για τα άτομα της τρίτης ηλικίας 
από τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας  
κ. Χαράλαμπο Κατσαντώνη με θέμα:
«Τηλεφωνικές απάτες και συναφή αδικήματα»

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 (19:00) 
ΠΑΤΡΑ, Abbey Kitchen Bar 
Quincy Jointz

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 12 έως Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016 (21:30)  ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Act 
«Ο Μαξιλαρένιος» από την ομάδα Καρτέλ

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Τετάρτη 12 Oκτωβρίου, 21:30 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Θέατρο Νηπιαγωγείο 
Άφησέ με να έρθω μαζί σου -μ’ακούς;-
Ομάδα Re-Act

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 12 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, η διάθεσή σας θα είναι στα ύψη. Θα κάνετε πράγματα που αγαπάτε για να κυλήσει ήρεμα η μέρα σας. Ακόμα, κάτι συναρπαστικό μπορεί να γίνει. Μπορεί να σας κάνει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο μια έκπληξη, η οποία θα σας μείνει αξέχαστη και θα σας γεμίσει με καινούριες, συγκινητικές αναμνήσεις. Κάποιες συζητήσεις με άτομα ψηλά ιστάμενα μέσα από τη δουλειά σας, θα σας ωφελήσουν.

ΤΑΥΡΟΣ
Η σημερινή μέρα θα κυλήσει πολύ όμορφα για εσάς. Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό θα έχετε όρεξη για περιπέτειες και όχι μόνο. Μπορεί ένα άτομο από το παρελθόν σας να σας εμφανιστεί από το πουθενά. Με τη Σελήνη να εισέρχεται στους Ιχθύς, μπορεί να κλειστείτε στο καβούκι σας και να αναρωτηθείτε για το μέλλον σας. Αδειάστε το μυαλό σας από πράγματα που σας βαραίνουν, πάρτε μια βαθιά ανάσα και προχωρήστε δυναμικά. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Take a break! Χρειάζεστε ένα διάλειμμα για να ξεκουραστείτε από τις πολλές υποχρεώσεις που έχετε αυτό το διάστημα. Με την Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε και που περιμένατε τόσο καιρό να πραγματοποιηθούν. Αφήστε τα δύσκολα για τους άλλους και χαλαρώστε όπως εσείς ξέρετε. Πιθανόν να έχετε πολύ μεγάλες φιλοδοξίες και στόχους, που θα σας ανεβάσουν κοινωνικά, αλλά και ψυχολογικά.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Με τη Σελήνη να εισέρχεται στους Ιχθύς θα γίνετε ευαίσθητοι. Θα νιώσετε μια νοσταλγία και συμπόνια. Θα ονειροπολείτε και θα είστε σε κόσμους που μονό εσείς μπορείτε να τους φανταστείτε και να τους φτιάξετε. Από την άλλη πλευρά των πραγμάτων, η Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα σας χαρίζει τη διάθεση για περιπέτεια, ενθουσιασμό και όχι μονό. Δείξτε την αγάπη σας και ζήστε με το/τη σύντροφό σας ευχάριστες στιγμές. 

ΛΕΩΝ
Work, work, work! Η τύχη θα είναι με το μέρος σας στις επαγγελματικές σας δραστηριότητες, γι’ αυτό φροντίστε να την εκμεταλλευτείτε και να πάρετε τα πάνω σας. Ακόμη, μπορεί να έχετε μια επικοινωνία με άτομα κύρους ή με τους συνεργάτες σας για τη δουλειά που τους παραδίνετε. Με τη Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, είναι δυνατόν να μην έχετε ευχάριστα γεγονότα αυτή τη μέρα; Μπορεί να σας κάνει μια απίθανη έκπληξη ο έρωτας της ζωής σας ή να βρεθείτε με έναν φίλο από τα παλιά. 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Stay cool and fresh! Βαλτέ την αγαπημένη σας μουσική στην διαπασών. Η σημερινή μέρα σας καλεί να μην είστε άκεφοι συνεχώς και να συνεχίσετε τη ζωή με αισιοδοξία και τρέλα. Σήμερα, με την Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, πολλές ανατροπές σας περιμένουν. Μπορεί να συναντήσετε έναν παλιό σας φίλο από το πουθενά. Πού ξέρετε.. ίσως γίνει και ο έρωτας της ζωής σας. 

ΖΥΓΟΣ
Sexy day 4 u! Σήμερα τονίζεται η γοητεία σας και είστε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Με την Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα γίνετε περισσότερο ερωτικοί και θα βάλετε… βρώμικα πράγματα στο μυαλό σας. Έχετε έντονα συναισθήματα και μπορείτε να ασκήσετε ακαταμάχητη έλξη σε κάποιον που αρέσετε. Εκπέμπετε ένα μυστήριο και αυτό αρέσει πολύ στους γύρω σας. Εκμεταλλευτείτε τη μέρα για να χαλαρώσετε και να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και την εμφάνισή σας.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Η σημερινή μέρα, με τη Σελήνη να εισέρχεται στους Ιχθύς, είναι κατάλληλη για να δείξετε τα βαθύτερα αισθήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας σε αυτούς που αγαπάτε. Θα ονειροπολείτε και το μυαλό σας θα ταξιδέψει σε φανταστικούς κόσμους. Αν είστε σε διάσταση με το ταίρι σας, αυτή η χρονική περίοδος θα σας βοηθήσει να ξανακερδίσετε χαμένη σχέση σας. Καλό θα ήταν να ακούσετε τη γνώμη και τις απόψεις του περιβάλλοντός σας. Έτσι, θα μπορέσετε να λύσετε προβλήματα που έχετε αυτόν τον καιρό. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Με την Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα κάνετε καινούργια ξεκινήματα με τον/την σύντροφό σας, για να έρθετε πιο κοντά. Αυτό θα σας ανεβάσει πολύ ψυχολογικά και τους δυο και θα σας κάνει να αγαπηθείτε σαν την πρώτη φορά. Μια ξαφνική συνάντηση θα σας δώσει μεγάλη χαρά. Υπάρχει περίπτωση να βρεθείτε με ένα φίλο από τα παλιά. Στον επαγγελματικό σας τομέα, μάλλον δεν θα έχετε αρκετή υπομονή και επιμονή. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Με την Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα συναναστραφείτε με πολύ κόσμο. Στη σημερινή μέρα θα κάνετε συναντήσεις με άτομα κύρους στον επαγγελματικό σας χώρο. Οι συνεργασίες και οι νέοι στόχοι ευνοούνται σήμερα. Θα βγείτε έξω με την παρέα σας για να πείτε τα τελευταία σας νέα. Διασκεδάστε μεταξύ σας, κάντε πράγματα που σας αρέσουν και απολαύστε τη ζωή. Live, love, laugh, γιατί η ζωή είναι καλύτερη με φίλους! 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Sun is up, όπως και η διάθεσή σας. Με την Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, που τόσο καιρό τον έχετε παραμελήσει. Κάντε πράγματα για τον εαυτό σας και αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας με μια ανανέωση. Ερωτικά συναισθήματα, πάθη και ηδονές προβλέπονται για απόψε και η επιθυμία σας να βρεθείτε με τον/την ερωτικό σας σύντροφό θα είναι πολύ αυξημένη.

ΙΧΘΕΙΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη να εισέρχεται στο ζώδιό σας, θα ονειροπολείτε πολύ στην εργασία σας. Το μυαλό σας, σας παρασύρει σε κόσμους που τους φτιάχνετε με γνώμονα τη φαντασία σας. Θα σκέπτεστε… απαγορευμένες απολαύσεις όσοι είστε σε σχέση. Κινηθείτε έξυπνα με τα δικά σας βήματα και μονό η καρδιά θα σας οδηγήσει εκεί που πραγματικά πρέπει. Ακόμη, με την Σελήνη σε τετράγωνο με την Αφροδίτη και εξάγωνο με τον Ουρανό, θα σας περιμένει μια μεγάλη έκπληξη από άτομο που δεν περιμένετε. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα


Σήμερα Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 αναμένονται νεφώσεις σε όλη τη χώρα. Τις πρώτες ώρες του εικοσιτετραώρου θα σημειωθούν βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στη Θράκη, όμως από νωρίς το πρωί οι βροχοπτώσεις θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων ή όμβρων υπάρχει κυρίως το μεσημέρι και απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια ηπειρωτικά και στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 8 έως 22 βαθμούς, στην κεντρική και νότια από 12 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 22, στα νησιά του Αιγαίου από 19 έως 26 και στην Κρήτη από 19 έως 27.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, αλλά προς το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου


539 π.Χ: Ο βασιλιάς της Περσίας Κύρος ο Μέγας καταλαμβάνει τη Βαβυλώνα και απελευθερώνει τους Εβραίους, που βρίσκονταν στην πόλη για 70 χρόνια εξόριστοι από την Ιουδαία.


322 π.Χ: Πεθαίνει ο Δημοσθένης, Αθηναίος ρήτορας και πολιτικός. Αυτοκτόνησε, πίνοντας ποσότητα μελάνης, στον ναό του Ποσειδώνα, στην Καλαυρία του Σαρωνικού, τον σημερινό Πόρο.

1492: Φτάνει στις ακτές της αμερικανικής ηπείρου δια μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού ο Χριστόφορος Κολόμβος, πιστεύοντας ότι έφτασε στην Ινδία.

1537: Γεννιέται ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος Στ'.

1576: Πεθαίνει ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Μαξιμιλιανός Β'.

1681: Στο Λονδίνο, μία γυναίκα μαστιγώνεται δημοσίως, γιατί έκανε το έγκλημα να "ανακατευτεί στα πολιτικά".

1773: Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο ψυχιατρείο στην Αμερική, στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.

1792: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η ημέρα του Κολόμβου στη Νέα Υόρκη.


1810: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Οκτόμπερφεστ, (Oktoberfest) όταν ο βασιλιάς της Βαυαρίας καλεί τους πολίτες του Μονάχου να γιορτάσουν μαζί με τη βασιλική οικογένεια, τους γάμους του πρίγκιπα Λούντβιχ με την πριγκίπισσα της Σαξονίας Τερέζα φον Σάσεν-Χίλντμπουργάουσεν. Αργότερα, η γιορτή θα γίνει θεσμός ως το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπύρας στον κόσμο.

1822: Η Βραζιλία γίνεται και επισήμως ανεξάρτητη από την Πορτογαλία. Ο Δον Πέδρο ανακηρύσσεται αυτοκράτορας.

1826: Ο Νικόλαος Κριεζιώτης επικεφαλής 450 ανδρών πετυχαίνει χωρίς απώλειες να μπει στην Ακρόπολη των Αθηνών για να ενισχύσει την φρουρά που πολιορκεί ο Κιουταχής.


1830: Γεννιέται ο Ανδρέας Συγγρός, έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός και εθνικός ευεργέτης. (Θαν. 13/2/1899)
1847: Ο Γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρύει την εταιρία Siemens AG & Halske.

1859: Ο αυτοαποκαλούμενος αυτοκράτορας των ΗΠΑ, Τζόσουα Α. Νόρτον, "διατάσσει" τη διάλυση του Κογκρέσου των ΗΠΑ.


1862: Ο Όθωνας εγκαταλείπει οριστικά την Ελλάδα, με το αγγλικό ατμόπλοιο «Σκύλλα».

1862: Ιδρύεται η Πανεπιστημιακή Φάλαγξ, από καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την προστασία της δημόσιας τάξης στην πρωτεύουσα μετά την έξωση του Όθωνα.


1872: Γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης Ραλφ Βόγκαν Γουίλιαμς.

1892: Στους εορτασμούς των 400 χρόνων για την Ημέρα του Κολόμβου, η "Υπόσχεση για Πίστη" (Pledge of Allegiance) απαγγέλλεται από τους μαθητές όλων των δημόσιων σχολείων των ΗΠΑ.

1906: Γεννιέται ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ, Τζο Κρόνιν.

1910: Στη Γαλλία πραγματοποιείται πανεθνική απεργία στα κρατικά μεταφορικά μέσα.

1911: Επαρχιακές πόλεις στη νότια Κίνα προσχωρούν στην επανάσταση.

1915: Εκτελείται από τους Γερμανούς μία από τις Βρετανίδες ηρωίδες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η νοσοκόμα Έντιθ Κάβελ, επειδή βοήθησε τους Συμμάχους να δραπετεύσουν από το Βέλγιο.

1920: Στην τελευταία του ιπποδρομία, ο Man O War κερδίζει τον Sir Barton στο Kenilworth Park.


1920: Πεθαίνει ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος ο Α'.

1922: Οι Τούρκοι εισβάλουν στις ουδέτερες ζώνες, στο Τσανά και Ισμίν.

1923: Γεννιέται η ιδρύτρια των Weight Watchers, Τζιν Νάιντετς.

1924: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Ανατόλ Φρανς, ο οποίος το 1921 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1924: Γεννιέται ο Μίμης Πλέσας, μεγάλος Έλληνας συνθέτης.


1924: Γεννιέται ο πολιτικός Λεωνίδας Κύρκος.

1928: Στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστόνης, τοποθετείται για πρώτη φορά ένας σιδερένιος αναπνευστήρας.


1928: Γεννιέται η Δόμνα Σαμίου, ελληνίδα ερμηνεύτρια και ερευνήτρια του δημοτικού τραγουδιού, με διεθνή αναγνώριση. (Θαν. 10/3/2012)

1932: Γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Ντικ Γκρέγκορι.

1933: Περιέρχεται στη δικαιοδοσία του Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης από τον αμερικανικό στρατό το νησί του Αλκατράζ, όπου θα λειτουργήσει η ομώνυμη φυλακή.


1935: Γεννιέται ο Ιταλός τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι.  (Θαν.: 2007)

1937: Γεννιέται η ηθοποιός Μάρθα Βούρτση.

1938: Αρχίζουν τα γυρίσματα της ταινίας "Ο Μάγος του Οζ", με την Τζούντι Γκάρλαντ, τον Φρανκ Μόργκαν και τη Μάργκαρετ Χάμιλτον.

1939: Αποπερατώνονται οι εργασίες αναστήλωσης του Ναού της Απτέρου Νίκης.

1940: Στη Ρουμανία, οι δυνάμεις των Ναζί μπαίνουν στο Βουκουρέστι.

1943: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Πορτογαλία ανοίγει τις βάσεις των Αζορών στους Συμμάχους.

1944: Αμερικανικά αεροσκάφη επιτίθενται στη Φορμόζα, μετέπειτα Ταϊβάν.


1944: Η Αθήνα και ο Πειραιάς απελευθερώνονται από τους Γερμανούς. Τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα. Ο λαός της πρωτεύουσας κατεβαίνει στους δρόμους και πανηγυρίζει την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, ύστερα από 1.264 μέρες σκλαβιάς. Στις 9.45 π.μ. μαχητές του ΕΛΑΣ υψώνουν στην Ακρόπολη τη γαλανόλευκη.


1944: Γεννιέται ο Λευτέρης Βογιατζής, Έλληνας ηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης, ιδρυτής της «Νέας Σκηνής».

1945: Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το Συμμαχικό Συμβούλιο Ελέγχου διατάσσει τη διάλυση του Κόμματος των Ναζί στη Γερμανία.

1949: Το Λαϊκό Γερμανικό Συμβούλιο και το δημοκρατικό αντιφασιστικό μπλοκ της ζώνης σοβιετικής κατοχής αποφασίζουν τη δημιουργία της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

1950: Γεννιέται ο Ιάπωνας ηθοποιός Κάγκα Τακέσι.

1953: Το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο εγκρίνει συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

1954: Γεννιέται ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής.

1955: Στην Ελλάδα, ψήφο εμπιστοσύνης λαμβάνει η Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1960: Επεισοδιακή είναι η Σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όταν ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, εξοργισμένος από το λόγο ενός Φιλιππινέζου διπλωμάτη, χρησιμοποιεί ύβρεις, σφιγμένες γροθιές και χτυπά ...το παπούτσι του στο έδρανο.

1962: Ο πρωθυπουργός Νεχρού δηλώνει ότι διέταξε το στρατό να απομακρύνει τις κινεζικές δυνάμεις από την περιοχή της Ινδίας, κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ.

1964: Για πρώτη φορά στην ιστορία της αεροδιαστημικής, τρεις άνθρωποι βρίσκονται στο διάστημα. Πρόκειται για τους Ρώσους κοσμοναύτες Κομάροφ, Φεοκτίστοφ και Γιεγκόροφ, που επιβαίνουν στο διαστημόπλοιο "Βόσκχοντ 1".

1968: Γεννιέται ο Αυστραλός ηθοποιός Χιού Τζάκμαν.
1968: Τελετή έναρξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στην πόλη του Μεξικού. Μετέχουν 5.215 αθλητές και 844 αθλήτριες από 112 χώρες σε 18 αθλήματα. Για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, οι δύο Γερμανίες παίρνουν μέρος χωριστά, γίνεται υποχρεωτική η ιατρική εξέταση των φύλων για τις αθλήτριες καθώς και ο έλεγχος ντόπινγκ όλων των αθλητών, ο στίβος καλύπτεται με ταρτάν και τέλος αθλήτρια, και όχι αθλητής, η Ενρικέτα Μπασίλιο, ανάβει με την Ολυμπιακή Φλόγα το βωμό του σταδίου. Η Ροδεσία και η Νότιος Αφρική δεν προσκαλούνται.

1969: Πεθαίνει από λευχαιμία η Νορβηγίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ, Σόνια Χένι η πρώτη γυναίκα με τους περισσότερους τίτλους στο καλλιτεχνικό πατινάζ.

1970: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κερκ Κάμερον.


1971: Πεθαίνει ο Ντιν Άτσεσον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, γνωστός από το ομώνυμο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού. (Γεν. 11/4/1893)

1973: Παραιτείται από το αξίωμα του αντιπροέδρου των ΗΠΑ ο Σπύρος Άγκνιου, αφού προηγουμένως συμφώνησε να μην αμφισβητήσει την κατηγορία φοροδιαφυγής, που του είχαν επισυνάψει.

1975: Γεννιέται η Αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου, η χρυσή Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Μάριον Τζόουνς.

1976: Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ανακοινώνει, ότι διάδοχος του Μάο Τσε Τουνγκ στην προεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας είναι ο Χούα Γκουοφένγκ.

1978: Συλλαμβάνεται για το φόνο της φιλενάδας του Νάνσι Σπάγκεν ο μπασίστας των "Sex Pistols" Σιντ Βίσιους, ο οποίος θα πεθάνει λίγο αργότερα από υπερβολική δόση ηρωίνης.

1978: Γεννιέται ο Σέρβος μπασκετμπολίστας Μάρκο Γιάριτς.

1979: Ο Λάρι Μπερντ κάνει το ντεμπούτο του στο ΝΒΑ με τα χρώματα των Boston Celtics.

1981: Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία από τον Ιούλιο έχουν εκτελεστεί 1.800 αντιφρονούντες στο Ιράν.

1983: Καταδικάζεται σε φυλάκιση τεσσάρων ετών ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τανάκα Κακουέι. Κρίνεται ένοχος, ότι δωροδοκήθηκε με δύο εκατομμύρια δολάρια από την αεροδιαστημική εταιρία Lockheed.

1984: Στη Βρετανία, πέντε άνθρωποι σκοτώνονται από την έκρηξη βόμβας, που είχε τοποθετήσει ο IRA σε ξενοδοχείο στο Μπράιτον, στο οποίο βρισκόταν η πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο.

1989: Ιστορική συνάντηση με τους ηγέτες της Αριστεράς Χαρίλαο Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκο πραγματοποιεί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, Μάικλ Σωτήρχος.


1990: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας κατά του Υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια προεκλογική συγκέντρωσης στο χωριό Όπεναου της Βάδης - Βυτερμβέργης.

1991: Στην Τουρκία, η "Ντεβ Σολ" αναλαμβάνει την ευθύνη για τη δολοφονία τριών αστυνομικών, στην Κωνσταντινούπολη.

1992: Στην Αίγυπτο, σεισμός 5,9 Ρίχτερ συγκλονίζει το Κάιρο, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 400 ατόμων και τον τραυματισμό 4.000. Το επίκεντρο, του καταστροφικότερου σεισμού, που έπληξε ποτέ τη χώρα δεν είναι πολύ μακριά από τις μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας και τη Σφίγγα.

1993: Έκθεση του ΟΗΕ αποκαλύπτει, ότι η μόλυνση από τη ραδιενέργεια στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς πολλές από αυτές ρίχνουν τα απόβλητά τους στα ποτάμια.

1994: Η NASA χάνει επαφή με το διαστημόπλοιο Μαγγελάνος, καθώς αυτό εισέρχεται στη βαριά ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Το διαστημόπλοιο πιθανότατα κάηκε στην ατμόσφαιρα της Θεάς του Έρωτα στις 13 ή στις 14 Οκτωβρίου.

1995: Στο πλαίσιο εκδηλώσεων κατά του ρατσισμού, ο Κυριάκος Καραταΐδης αγωνίζεται σαν κεντρικός αμυντικός με την Εσπεράντε Ντελτόντε, ομάδα του Weah εναντίον της Ολύμπικ Κλαμπ του Sanchiz (2-3) στο Μπερναμπέου μπροστά σε 90.000 θεατές, και σημειώνει αυτογκόλ.


1996: Πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών, ο θρυλικός Ζαν Ρενέ Λακόστ, γάλλος τενίστας και ιδρυτής της φερώνυμης εταιρείας ειδών ρουχισμού με σήμα το κροκοδειλάκι (Lacoste). (Γεν. 2/7/1904) 

1997: Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής Τζον Ντένβερ.

1998: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ περνά το Ψηφιακό Νόμο της Χιλιετίας για τα πνευματικά δικαιώματα, που προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία και καταδικάζει την παράνομη παραγωγή και στο διαδίκτυο.


1999: Πεθαίνει ο παίκτης του ΝΒΑ Γουίλτ Τσάμπερλεν σε ηλικία 63 ετών. Στην καριέρα του έχει σημειώσει πολλά ρεκόρ όπως 100 πόντους σε έναν αγώνα (εναντίον των NY Knicks) στις 2/3/1962, 55 ριμπάουντ σε έναν αγώνα (εναντίον των Boston Celtics) στις 24/11/1960, 50.4 πόντους μέσο όρο και 48.5 λεπτά ανά αγώνα την περίοδο 1961-62, 47 συνεχόμενοι αγώνες, 32 αγώνες που σημείωσε πάνω από 60 πόντους (με τον δεύτερο παίκτη να έχει μόνο 19), 8,6 ασίστ μέσο όρο στην περίοδο 1967-68 και 1.045 αγώνες στο ΝΒΑ (χωρίς να αποβληθεί ποτέ με 5 φάουλ).

1999: Στρατιωτικό αναίμακτο πραξικόπημα στο Πακιστάν υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ ανατρέπει τον πρωθυπουργό Ναβάζ Σαρίφ.


1999: Αναστάτωση προκαλεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας η συνέντευξη του συμβούλου του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Λούλη, στην εφημερίδα «Έθνος», ο οποίος δηλώνει ότι το κόμμα είναι ένα «φθαρμένο προϊόν». Την αντίδρασή τους εκφράζουν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Μιχάλης Λιάπης και άλλοι βουλευτές. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δηλώνει ότι «ο κ. Λούλης δεν έχει κομματική ιδιότητα, συνεργάζεται ως επιστήμονας με το κόμμα». Στις 13 Οκτωβρίου, ο κ. Λούλης θα υποβάλλει την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».

2000: Στην Άντεν της Υεμένης, ένα USS Cole (πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ) παθαίνει σοβαρές ζημιές, ενώ 17 μέλη του πληρώματος σκοτώνονται και 39 τραυματίζονται από τρομοκρατική επίθεση με δύο βομβιστές καμικάζι.

2001: Μετά από αίτημα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του νεώτερου, η αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή Americas Most Wanted, που αναζητά εγκληματίες, προβάλλει τους 22 πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες.

2002: Αφήνει την τελευταία της πνοή κάτω από το νερό η 28χρονη Γαλλίδα δύτρια Όντρεϊ Μεστρ.

2002: Τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σε κλαμπ στο Μπαλί σκοτώνει 202 άτομα και τραυματίζει 300.

2003: Τριάντα ασθενείς σε ψυχιατρική κλινική στη Ραντιλόβσινα της Λευκορωσίας χάνουν τη ζωή τους από πυρκαγιά, που ξεσπά στο νοσοκομείο.


2003: Ο Μίκαελ Σουμάχερ καταλαμβάνει την 8η θέση στο ιαπωνικό γκραν πρι και ανακηρύσσεται για 6η φορά στην καριέρα του παγκόσμιος πρωταθλητής, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στη Φόρμουλα 1. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο αργεντινός Χουάν Μανουέλ Φάνχιο από τη δεκαετία του 1950 με πέντε κατακτήσεις του τίτλου.


2011: Πεθαίνει ο Ντένις Ρίτσι, αμερικανός προγραμματιστής, δημιουργός της δημοφιλούς γλώσσας C και σημαντική συνεισφορά στα λειτουργικά συστήματα Multics και UNIX (Γεν. 9/9/1941)

2012: Η Ευρωπαϊκή Ένωση κερδίζει το Νόμπελ Ειρήνης με τις αντιδράσεις να είναι κυρίως αρνητικές.

2013: Τραγωδία στο Περού όπου φορτηγό πέφτει από λόγο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 51 άτομα.