20.6.16

Το πρώτο καλοκαιρινό Camp μπάσκετ του Οίακα Ναυπλίου


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο καλοκαιρινό Camp μπάσκετ που διοργάνωσε ο Οίακας Ναυπλίου και η ακαδημία του από τις 15 Ιουνίου έως και 18 Ιουνίου με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, για κορίτσια και αγόρια από 6 έως 18 ετών στα ανοικτά γήπεδα και στο κλειστό γυμναστήριο του ΔΟΠΑΑΤ Ναυπλίου με πρωινές και απογευματινές προπονήσεις, από τους προπονητές του και εκλεκτούς προσκεκλημένους. 

Από το τουρνουά αυτό, τα νέα παιδιά εμπέδωσαν αρχές και αξίες όπως η συνεργασία, η πειθαρχία, η υπευθυνότητα, η ομαδικότητα, η πίστη σε ένα σκοπό, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη, καθώς και τη βελτίωση της ατομικής τεχνικής, της φυσικής κατάστασης και την απόκτηση περισσότερων γνώσεων και εμπειριών για το μπάσκετ.

Στις 21 Ιουνίου το θερινό ηλιοστάσιο – Συμπίπτει με την πανσέληνο μετά από 70 χρόνια


Μπορεί ο καύσωνας των τελευταίων ημερών να θυμίζει σε όλους μας ότι βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι, από αστρονομικής άποψης, όμως, αυτό θα συμβεί τα ξημερώματα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος.

Το φετινό ηλιοστάσιο, μάλιστα, φέτος σχεδόν συμπίμπτει με την πανσέληνο, η οποία θα υπάρξει περίπου μισή ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 02:02 ώρα Ελλάδος. Πρόκειται για μια σύμπτωση που έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, μέχρις ότου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

Εκδηλώσεις στο Πλανητάριο
Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.

H παράσταση περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του αμερικανικού διαστημικού τηλεσκοπίου στο να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Την κάθε παράσταση θα προλογίσει ο Άρης Μυλωνάς, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης. Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30, με είσοδο ελεύθερη, ενώ τα δελτία εισόδου θα διανέμονται από τις 19:00 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Με την ευκαιρία αυτή, στο Ίδρυμα Ευγενίδου θα φιλοξενηθεί η καθιερωμένη ετήσια συνάντηση Επιστήμης και Τεχνολογίας, την οποία για πέμπτη συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και του Δήμου Καλλιθέας. Φέτος, για πρώτη φορά, στη διοργάνωση συμμετέχουν οι Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες που εδρεύουν στην περιοχή, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Επίσης τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης θα υποδεχθούν το κοινό και -καιρού επιτρέποντος- θα παρουσιάζουν τον Δία, τον Άρη και τον Κρόνο και γενικά τον έναστρο νυκτερινό ουρανό της μικρότερης νύκτας του χρόνου. Η παρατήρηση θα γίνει κατά τις ώρες 21:00 έως 24:00, με ελεύθερη είσοδο.


ΠΗΓΗ : protothema.gr

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ- ΜΥΚΗΝΩΝ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΟΠΟΥΛΟ


Ο Δήμος Άργους Μυκηνών πραγματοποίησε την Κυριακή 19 Ιουνίου τιμητική εκδήλωση για τον ταξίαρχο ε.α. της ΕΛΔΥΚ Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου. 

Παρόντες και τα παιδιά του όπως ο ίδιος τα αποκαλεί, οι στρατιώτες του, τα παλικάρια του, που πολέμησαν μαζί του σαν λιοντάρια στην άνιση μάχη με τους Τούρκους κατακτητές.













Μουσικές Επιδείξεις από το Δημοτικό Ωδείο Άργους


Επίσημη έναρξη του Danaon cup 2016 το βράδυ από την πλατεία Αγίου Πέτρου στο Άργος


Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι από τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο, τον Δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο και τον προπονητή του Διομήδη Δημήτρη Δημητρούλια σχετικά με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων Danaon Cup 2016, η τελετή έναρξης του οποίου θα πραγματοποιηθεί στις 9 το βράδυ...

Κεντρικά πρόσωπα της αποψινής βραδιάς θα είναι δύο αθλητές του Διομήδη Άργους, ο Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου και ο Λευτέρης Κρεμαστιώτης, οι οποίοι θα κηρύξουν την έναρξη της διοργάνωσης.

Ο 33χρονος πίβοτ Θόδωρος Μεγαλοοικονόμου έχει συμπληρώσει ήδη πέντε χρόνια στους «Λύκους», ενώ ο 22χρονος αριστερός εξτρέμ Λευτέρης Κρεμαστιώτης, ο οποίος κατάγεται από το Άργος, προέρχεται από τις ακαδημίες του Διομήδη.

Το Danaon Cup 2016 διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά από τον Α.Ο. Διομήδη Άργους, με συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τον Δήμο Άργους – Μυκηνών, τον Δήμο Ναυπλιέων και το Εμπορικό - Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αργολίδας (Ε.Β.Ε.Α.), υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος (Ο.Χ.Ε.) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (E.H.F.).

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαντμπολικό γεγονός της Αργολίδας, με την Οργανωτική Επιτροπή να έχει μπει στην τελική ευθεία, ώστε η διεξαγωγή του Danaon Cup 2016 να είναι άρτια και άκρως επιτυχημένη, όπως και τις προηγούμενες χρονιές. 

Η συμμετοχή των ομάδων ξεπερνά τον περσινό αριθμό, καθώς πάνω από 500 αθλητές θα φιλοξενηθούν σε Άργος, Ναύπλιο, Τολό και Νέα Κίο.




ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Θεατρική παράσταση από το 1ο Γυμνάσιο Άργους

Στο Θέατρο Τριανόν, την Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 8 μ.μ και στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού «Μέγας Αλέξανδρος», τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, στις 8 μ.μ.  η Θεατρική ομάδα του σχολείου του 1ου Γυμνασίου Άργους «Α π ό π ε ι ρ α» θα παρουσιάσει το Θεατρικό έργο του Ντέννις Κέλλυ «Ορφανά».

Η παράσταση είναι δημιουργία μαθητών και μαθητριών στα πλαίσια του μαθήματος Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή καθώς και της Βιωματικής Δράσης για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Οι παρουσιάσεις γίνονται με την υποστήριξη του Δήμου Άργους -Μυκηνών και – στο Ναύπλιο – με ευκαιρία τη «Γιορτή Μαθητικής Δημιουργίας 2016» που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΚΠΕ Νέας Κίου και το Δήμο Ναυπλιέων.


Μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους στο Κουτσοπόδι


Το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου των Ελληνίδων Παράρτημα Άργους, μας προσκαλεί στην 10η ετήσια Μουσικοχορευτική του παράσταση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 9 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Προφήτη Ηλία Κουτσοποδίου, με την συνοδεία της Παραδοσιακής ορχήστρας του Γιάννη Παυλόπουλου και την συμμετοχή όλων των χορευτικών ομάδων του Τμήματος.

Θα συμμετέχουν οι μουσικοί:

Γιάννης Παυλόπουλος: Βιολί – Τραγούδι
Θοδωρής Τασούλας: Κλαρίνο – Καβάλι
Κώστας Παπαπροκοπίου: Λαούτο
Γιάννης Γευγελής: Κρουστά
Λάμπης Μουρούζης: Λύρα Πόντου
Δημήτρης Μπάκος: Γκάιντα – Τσαμπούνα
Πέτρος Δολιανίτης: Ακορντεόν

Μπάμπης Μπακάλης 1920 – 2007


Ο Μπάμπης (Λάμπρος) Μπακάλης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και συνάμα εμπορικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, που σημάδεψε με τις επιτυχίες του το λαϊκό πεντάγραμμο για δεκαετίες ολόκληρες, τραγούδησε τις χαρές και τις πίκρες του Έλληνα και ανέδειξε πολλούς μεγάλους μετέπειτα ερμηνευτές.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου του 1920 στα Κανάλια Καρδίτσας. Η μουσική τον κέρδισε σύντομα, καθώς από τα νεανικά του χρόνια άρχισε να δουλεύει ως μπουζουξής στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και σε άλλες πόλεις. Το 1944 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και για πρώτη φορά εργάστηκε στο μαγαζί του Γιγουρτόπουλου στον Πειραιά. Το 1958 εμφανίστηκε στο Μενίδι, στου Γκίκα, παρέα με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Σπύρο Ζαγοραίο και τον Γιώργο Λαύκα.

Δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Δημήτρη Γκούτη κι έτσι άνοιξαν ένα μαγαζί «Στου Μπερέκου» στην οδό Ψαρών (στον Άγιο Παύλο). Όμως, ένα τυχαίο περιστατικό, ένας τραυματισμός του, τον ανάγκασε να αποσυρθεί από τη νύχτα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, άρχισε να καταπιάνεται και με τη σύνθεση, που αποδείχτηκε στην πορεία πως ήταν το μεγάλο του ταλέντο. Κατά τη διάρκεια της μουσικής πορείας του, έγραψε γύρω στα 1.500 τραγούδια, όμως ταλαιπωρήθηκε αρκετά, λόγω των αριστερών πολιτικών του πεποιθήσεων.

Ο πρώτος του δίσκος «Κάποια μάνα αναστενάζει» (σε συνεργασία με τον Βασίλη Τσιτσάνη) το 1948 ήταν για πολύ καιρό απαγορευμένος -φέρεται να σώθηκε από τη φυλάκιση, γιατί ήταν συγγενής του πρωθυπουργού Νικόλαου Πλαστήρα. Η «μάνα» με τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου έχει μείνει διαχρονική, αλλά έγινε και η αιτία να ψυχραθούν οι σχέσεις του Μπακάλη με τον Τσιτσάνη. Τις διαφορές τους τις έλυσε, αρκετά χρόνια αργότερα, η Δικαιοσύνη.

Από τα πρώτα του τραγούδια ήταν ακόμη το «Για στάσου Χάρε να σου μιλήσω» (1949) σε στίχους Κώστα Βίρβου, «Ο μελλοθάνατος» και η «Πικραγκουριά» (το τραγούδησε ο ίδιος). Στα χρυσά χρόνια του λαϊκού τραγουδιού, ο Μπάμπης Μπακάλης ενέγραψε στη συνείδηση των λαϊκών ανθρώπων και άλλες συνθέσεις του: «Αγωνία», «Αδικημένη μάνα», «Για να μη μας τυραννάνε», «Δεν έχω βγάλει το σχολείο», «Δεν έχω πλούτη να σου χαρίσω», «Δεν με πόνεσε κανείς», «Με ξυπνάς χαράματα», «Έκαψα την καλύβα μου», «Πληγωμένοι κι οι δυο», «Πριν χαράξει θα φύγω», «Συρματοπλέγματα βαριά», «Τα χείλη σου όσα κι αν πουν», «Στο σκαλί το τελευταίο», «Μεσ' τα γλυκοχαράματα», «Ξύπνα καημένε Περικλή» κ.ά.

Ήταν, επίσης, ο δημιουργός που ανέδειξε κάποια μεγάλα αστέρια, δίνοντάς τους το πρώτο σουξέ της καριέρας του, όπως στον Στέλιο Καζαντζίδη το «Θέλω να πεθάνω», στη Γιώτα Λύδια το «Βαδίζει μέσ' στην ερημιά μια μάνα πικραμένη», στην Καίτη Γκρέυ το «Χτύπα καμπάνα θλιβερά τον κόσμο να ξυπνήσεις», στον Αντώνη Ρεπάνη το «Όλος ο κόσμος με μισεί», στον Στράτο Διονυσίου το «Ηλεκτρόφωνο» κ.ά. Τραγούδια του ερμήνευσαν, επίσης, οι Σωτηρία Μπέλλου, Μαρίκα Νίνου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Πόλυ Πάνου κ.ά.

Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, στις 26 Μαρτίου του 2007.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Γιορτή Ρίγανης στο χωριό Κοκκοράς Ηραίας


Πραγματοποιήθηκε για 11η χρονιά, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, η Έκθεση Αγροτικών Προϊόντων-Γιορτή Ρίγανης στο χωριό Κοκκοράς Ηραίας του Δήμου Γορτυνίας, με την συνεργασία του Δήμου Γορτυνίας, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ) και του Συλλόγου Κοκκοραίων «Ο Προφήτης Ηλίας».

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού, ο Αντιδήμαρχος Ηραίας κ. Παναγιώτης Μητρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τροπαίων κ. Γεώργιος Ξυνής, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΓ κ. Μαρίνα Διαμαντοπούλου, οι εκπρόσωποι της Τ.Κ. Κοκκορά κ. Ιωάννης Αντωνακόπουλος, της Τ.Κ. Ράφτη κ. Γεώργιος Μητρόπουλος, της Τ.Κ. Παναγιάς κ. Δημήτριος Δρέσιος, οι πολιτευτές κ. Πέτρος Ζούνης και Παναγιώτης Καρβελάς, εκπρόσωποι συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.

Η εκδήλωση περιλάμβανε αγιασμό από τον εφημέριο π. Γεώργιο Τσίτουρα, έκθεση αγροτικών προϊόντων(ελαιόλαδο, ρίγανη, μέλι, αρωματικά, κρασί, παραδοσιακά ζυμαρικά, κ.ά), ενώ έγινε ενημέρωση από τον κ. Αντώνη Δρεμέτσικα για την πρωτοβουλία του σχετικά με το ελαιόλαδο της Γορτυνίας που πρόσφατα βραβεύτηκε, αφού αποδείχτηκε επιστημονικά ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό σύμφωνα με τις αναλύσεις των ειδικών.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με το συγκρότημα του Κώστα Κόκκορη. 


















ΠΗΓΗ: facebook, Discover Gortynia

Πλήθος κόσμου στη γιορτή του Αγίου Πνεύματος στην Αγία Τριάδα Μιδέας


Σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016 είναι η εορτή του Αγίου Πνεύματος όπου πανηγυρίζει μεγαλοπρεπώς ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος (Μέρμπακα) του Δήμου Ναυπλιέων.

Την παραμονή (χθες), Κυριακή 19 Ιουνίου 2016, εψάλει Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ'αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλίνικου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της Αγίας Εικόνος, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων.






















ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις