20.5.16

Διημερίδα για την Διαμεσολάβηση, σήμερα και αύριο στο Ναύπλιο



Εθελοντική αιμοδοσία στη Νέα Τίρυνθα


Σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγή στην Χοροθεραπεία» στο Ναύπλιο


Σεμινάριο με θέμα: «Εισαγωγή στην Χοροθεραπεία» με εισηγήτρια τη Νίνα Αλκαλάη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μαθήματος Χορός ΙΙ: Μέθοδοι εκπαίδευσης του Σώματος, στην αίθουσα «Λήδα Τασοπούλου», στα Κεντρικά Διδακτήρια στο Ναύπλιο, την Τρίτη 24 Μαΐου και ώρα 15.00-18.00

Βιογραφικό

H Νίνα Αλκαλάη σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθήνας, Χορό στην Αθήνα, το Ισραήλ, το Βέλγιο και το Λονδίνο (Μ.Α in Dance Studies, Laban Centre, City University, London) και χοροθεραπεία στην Αθήνα και το Λονδίνο. Από το 1986 ασχολείται  με το χορό  ως χορεύτρια, δασκάλα σύγχρονου χορού και αρθρογράφος και από το 1999 και ως χοροθεραπεύτρια. Μέλος του Δ.Σ της Ένωσης  Χοροθεραπευτών  Ελλάδας  (2002-2005 , 2013-2016) και μέλος του Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Χοροθεραπείας (2010-12).  Διδάσκει στο τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα  χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών  Ελλάδας.


ΠΗΓΗ : argolidaportal.gr

Ημερίδα για την παιδική παχυσαρκία, σήμερα στο Φουγάρο


«3η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ


«Η ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑ» το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, που συμπίπτει με τη μεγάλη εορτή της πόλης μας, είναι πλέον θεσμός, σημαντικό γεγονός και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών στην περιοχή μας.

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, πιστό στην υπόσχεση που έδωσε πέρυσι και με την εμπειρία της αδιαμφισβήτητης επιτυχίας των δύο προηγούμενων ετών, διοργανώνει το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 την 3η Λευκή Νύχτα στην Κυπαρισσία.

Στα πλαίσια αυτής της διοργάνωσης, για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τα μέγιστα οικονομικά και τουριστικά οφέλη, καλούμε όλους τους επαγγελματίες της πόλης να συμμετέχουν ουσιαστικά στο μέγιστο αυτό εγχείρημα:
·        Φροντίζοντας την εικόνα των καταστημάτων μας εσωτερικά και εξωτερικά (βιτρίνες, πεζοδρόμια)!
·        Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες δράσεων (μουσικά happenings, events θεάματος, κεράσματα)!
·        Με τις ελκυστικότερες εκπτώσεις και προσφορές!
·        Με τις μέγιστες δυνατές χορηγίες!
·        Αναρτώντας την αφίσα του Εμπορικού Συλλόγου συμπληρώνοντας την προσφορά που επιθυμείτε, διαφημίζοντάς το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ή με όποιον άλλον τρόπο νομίζετε!
·        Παίρνοντας μέρος στο «Διαγωνισμό Καλύτερης Βιτρίνας», όπου θα βραβευτούν οι τρεις (3) ομορφότερες και πιο ελκυστικές βιτρίνες καταστημάτων!
·        Δεκτές όλες οι ιδέες και προτάσεις για την πραγματοποίηση μιας μοναδικής και αξέχαστης βραδιάς!!!

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών γραφείων να κάνουν γνωστά τα προσιτά πακέτα τους, ώστε να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερες επισκέπτες.
Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου έχουν το συντονιστικό ρόλο αυτής της διοργάνωσης αναλαμβάνοντας να στηρίξουν και να διαφημίσουν τη βραδιά αυτή, καθώς και να την πλαισιώσουν με μουσικά σχήματα και δρώμενα που θα εκπλήξουν μικρούς και μεγάλους.

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
·        Αβδάλας Δημήτρης: 2761024960&6947720146
·        Τερζής Δημήτρης: 2761022606&6970015033

Εκ του Δ.Σ.

Ο Αύγουστος Κορτώ παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στο "Φουγάρο"


Η Βιβλιοθήκη Ανθός υποδέχεται την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στο Café του Φουγάρου, τον δημοφιλή συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του με τίτλο «Νεοελληνική μυθολογία» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του.

Ο Πέτρος Χατζόπουλος, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Αύγουστου Κορτώ, γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη. 
Το 1999 δημοσίευσε την πρώτη συλλογή διηγημάτων του, το Βιβλίο των βίτσιων, και έκτοτε ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή και τη μετάφραση έχοντας εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες και παιδικά βιβλία.

H «Νύχτα των Μουσείων» το Σάββατο στο Nαύπλιο


Αύριο Σάββατο 21 Μαΐου, τα Μουσεία και οι χώροι Τέχνης του Ναυπλίου γιορτάζουν σε συνεργασία με το Δήμο την Ευρωπαϊκή Νύχτα των Μουσείων.

Όλα τα Μουσεία και οι χώροι Τέχνης της πόλης ανοίγουν τις πόρτες τους από τις 9 μμ ως τα μεσάνυχτα, με ελεύθερη είσοδο και σας υποδέχονται με ζωντανή μουσική, πρωτότυπα δρώμενα, φυσικά τις εκθέσεις τους, και ένα ποτήρι κρασί σε μια ανοιξιάτικη βραδιά πλημμυρισμένη από μουσικές.

Η διαδρομή ξεκινάει από το Μουσείο Παιδικής Ηλικίας «Σταθμός», συνεχίζει στο Φουγάρο, την Εθνική Πινακοθήκη & Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου-Παράρτημα Ναυπλίου, το Πολεμικό Μουσείο-Παράρτημα Ναυπλίου, τη Δημοτική Πινακοθήκη – Βουλευτικό, το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον Εκθεσιακό-Πολιτιστικό Χώρο Ναυπλίου Alpha Bank και καταλήγει στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα-Μουσείο “Β.Παπαντωνίου”.

Το πρόγραμμα της βραδιάς διαμορφώνεται ως εξής:

1. Παιδικό Μουσείο «Σταθμός»

Τα παιδιά συγκεντρώνονται στο Παιδικό Μουσείο στις 7.00 μ.μ. για να επιβιβαστούν στα τρενάκια της πόλης, που θα τα μεταφέρουν σε όλους τους χώρους πολιτισμού, όπου θα αναγγείλουν την έναρξη της «Νύχτας των Μουσείων», συνοδευόμενα από τις ομάδες κρουστών «BatucaUranokatevato». Λίγο πριν την αναχώρηση τα παιδιά της Γ’ τάξης του Δ’ Δημοτικού σχολείου Ναυπλίου σχηματίζουν το θέμα της φετινής «Νύχτας» που το δανειζόμαστε από της «Βενετιάς τ’ Ανάπλι», με την καθοδήγηση της θεατρολόγου Αγγελικής Τσάκωνα και της προέδρου των «Φίλων του ΠΛΙ» Τίνας Γκιόλα.

2. ΦΟΥΓΑΡΟ

Το Φουγάρο υποδέχεται στους κήπους του τους «The Three Shades Trio», μια πολυεθνική μπάντα αποτελούμενη από τον Κουβανό μπασίστα και τραγουδιστή Yoel Soto, τον Νιγηριανό κιθαρίστα και τραγουδιστή Adedeji Adetayo και τον Έλληνα ντράμερ Δημήτρη Κλωνή. Η συνύπαρξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό μείγμα ακουσμάτων πέντε ρυθμικών ιδιωμάτων, Afrobeat-Funk-Reggae-Latin και Jazz.

3. ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛ. ΣΟΥΤΖΟΥ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ξενάγηση στην έκθεση «Το Ναύπλιο από τη Βενετοκρατία έως τον 19ο αιώνα μέσα από το βλέμμα των περιηγητών».
Το γυναικείο φωνητικό σύνολο «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» Ναυπλίου μας ταξιδεύει μελωδικά μέχρι το φεγγάρι με Μάνο Χατζιδάκι, Σταμάτη Κραουνάκη, το musical και Frank Sinatra.
Διευθύνει ο Θεοδόσης Αντωνιάδης.

4. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Ισόγειος χώρος Βουλευτικού
Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Ψυχογιού «Με το βλέμμα του Οδυσσέα».
Δήμος Ναυπλιέων – Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ., Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας.

5. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Ο Φώντας Δαγρές (πιάνο) και ο Μιχάλης Τετώρος (βιολί) διασκευάζουν λαϊκά και ρεμπέτικα ακούσματα που συνδυάζουν με έντεχνη μουσική, δημιουργώντας μια διάθεση ατμοσφαιρική…

6. ALPHA BANK – ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα κρουστών «BatucaUranokatevato», αποτελούμενη από 30 μουσικούς από 5 έως 55 χρόνων, αφού κηρύξει την έναρξη της «Νύχτας των Μουσείων», θα καταλήξει στις 9.00 μ.μ. στον Εκθεσιακό και Πολιτιστικό Χώρο της Alpha Bank.

7. ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Δύο νεανικά μουσικά σχήματα, οι Freak Out και Black Rose ενώνουν τις δυνάμεις τους παίζοντας γνωστά τραγούδια από το ελληνικό και ξένο ροκ και ποπ ρεπερτόριο.
Freak Out: Γιώργος Αργυράκης (κιθάρα, τραγούδι), Βαγγέλης Αργυράκης (ντραμς), Κωνσταντίνος Κουμάκης (κιθάρα, τραγούδι), Κώστας Φαλιέρος (μπάσο).
Black Rose: Δέσποινα Πιπέρου (κιθάρα, φωνή), Μαριλένα Καραγιάννη (φωνή), Ειρήνη Ξιξή (κιθάρα, φωνή).
To Μουσείο φιλοξενεί την έκθεση «Της Βενετιάς τ΄Ανάπλι: Εικόνες και τεκμήρια πολέμου».

8. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ – ΜΟΥΣΕΙΟ “Β.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ”

Μουσικές από το παγκόσμιο ρεπερτόριο – κλασική εποχή, latin, jazz, παραδοσιακά, μουσική για τον κινηματογράφο, καθώς και έργα και τραγούδια Ελλήνων συνθετών – από τμήμα της Φιλαρμονικής του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ. Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη στο Μουσείο «Β.Παπαντωνίου». Στην αυλή προσφέρεται κέρασμα από τους «Φίλους του ΠΛΙ».

Παράλληλη εκδήλωση στον χώρο του τείχους στην οδό Αμαλίας

Θα γνωρίσουμε το βενετσιάνικο Ναύπλιο, μέσα από προβολή διαφανειών που ετοίμασαν οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου και της Στ’ τάξης του 5ου Δημοτικού Ναυπλίου, στο πλαίσιο εκπόνησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων με αφορμή τη σειρά εκδηλώσεων «Της Βενετιάς τ’ Ανάπλι» που διοργάνωσε το Ίδρυμα του Δήμου Ναυπλιέων «Ιωάννης Καποδίστριας».


ΠΗΓΗ : argolika.gr

Το Σάββατο 21/5 εγκαίνια για την 5η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας


Πλουσιότερη από κάθε άλλη φορά, ανοίγει τις πύλες της στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου 2016, η 5η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από το Δήμαρχο το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 20.00, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά έως τις 29 του μήνα, από τις 9.00 έως τις 13.00 και από τις 18.00 έως τις 23.00 με ελεύθερη είσοδο.

Οι Καλαματιανοί και οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν και να αγοράσουν λουλούδια κάθε είδους σε πανδαισία χρωμάτων, αρωματικά φυτά, θάμνους, καρποφόρα δένδρα, να πάρουν πληροφορίες από ειδικούς επιστήμονες για την καλλιέργεια και φροντίδα ανθέων και φυτών, να δουν από κοντά εξοπλισμό και εφόδια για την περιποίηση των κήπων τους, αλλά και να μετάσχουν σε πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα για τους μικρούς μαθητές.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜA

Σάββατο 21/05/2016

20:00 Εγκαίνια της 5ης Ανθοκομικής Έκθεσης από το Δήμαρχο Καλαμάτας

Συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας

Δευτέρα 23/05/2016

09:00 – 12:00 Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» Εργαστήρι Κεραμικής

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Άνθη κεραμικής».

09:00 – 12:00 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Ερευνώ, φυτεύω, επαναχρησιμοποιώ».

09:00 – 12:00 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Προσκοπικά παιχνίδια».

10:00 – 13:00 Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Ανοιξιάτικοι ήχοι στο τρένο της εκπαίδευσης».

20:00 Πολιτιστικός Αντίλογος. Ανοικτή ομιλία για τα Ανθεστήρια.

Ομιλήτρια: Γερανέα Μαρία

Τρίτη 24/05/2016

09:00 – 12:00 Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» Εργαστήρι Κεραμικής

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Άνθη κεραμικής»

09:00 – 11:00 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Προσκοπικά παιχνίδια».

20:00 Δασαρχείο Καλαμάτας

«Η Ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου»

Ομιλητής: Κατσίποδας Σπυρίδων

Τετάρτη 25/05/2016

09:30 – 12:30 ΚΕΚ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Φυτικά Καλλυντικά»

Εκπαιδεύτρια: Φράσκου Παναγιώτα

09:00 – 12:00 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Προσκοπικά παιχνίδια»

10:00 – 13:00 Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Ανοιξιάτικοι ήχοι στο τρένο της εκπαίδευσης»

19:00 Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής»

Φιλικός αγώνας μπάσκετ του Ευκλή με τη Παιδική Ακαδημία

19:00 – 22:00 Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία

Εκδήλωση σπηλαιολογικού αθλητισμού για παιδιά στο χώρο της πεζογέφυρας

19:30 ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ

Σεμινάριο σαπουνιού με την ψυχρή μέθοδο, στο χώρο όπου βρίσκεται το σκάκι

Πέμπτη 26/05/2016

09:00 – 12:00 Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Τα άνθη της πινακίδας»

09:00 – 12:00 Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Ερευνώ, φυτεύω, επαναχρησιμοποιώ».

09:00 – 13:00 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία με θέμα: «Προσκοπικά παιχνίδια».

20:00 Ανοικτή πρόβα της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας

Παρασκευή 27/05/2016

20:00 Σύλλογος Τεχνολόγων Γεωπόνων Μεσσηνίας. Ανοικτή ομιλία με θέμα: «Αρδευτικά στην κηποτεχνία».

Ομιλητής: Χρυσανθακόπουλος Κωνσταντίνος

20:00 ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ

Παρουσίαση του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, ανοικτή συζήτηση στο χώρο όπου βρίσκεται το σκάκι

21:00 Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας

Ομιλία με θέμα: «Φυτοϋγειονομικός έλεγχος (xylella)»

Ομιλητής: Πάττας Αναστάσιος

Σάββατο 28/05/2016

20:00 Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας

Ομιλία με θέμα: «Μύθοι και πραγματικότητα σε σπόρους, λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα».

Ομιλητές: Ποντίκης Θεόδωρος

Ζωντανός Αποστόλης

Κυριακή 29/05/2016

20:00 Χορευτική βραδιά με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα από χορευτικούς συλλόγους του Δήμου Καλαμάτας

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

- Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Σαμαριτών Διασωστών

Ενημέρωση για πρώτες βοήθειες καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης

- Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής»

Έκθεση φωτογραφίας και προβολή video με δράσεις του Συλλόγου από τα τμήματα: πεζοπορικό, μπάσκετ, εκδρομικό και αγωνιστικής ποδηλασίας, καθημερινά 18:00 – 21:00 στο βαγόνι του Συλλόγου

- Οι Φίλοι της Φωτογραφίας

Έκθεση φωτογραφιών των μελών του Συλλόγου καθημερινά από 18:00 έως 21:00 μπροστά από το βαγόνι του Συλλόγου

- ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ

Το βαγόνι του Συλλόγου θα είναι ανοικτό καθημερινά από τις 19:00 έως τις 22:00 για ενημέρωση, ζωγραφική για τα παιδιά και σκάκι.

- Ελληνική Ομάδα Διάσωσης

Ενημέρωση και video καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης

- VSTROM Hellas Club Παράρτημα Μεσσηνίας

Παρουσίαση της Λέσχης και των μηχανών

- Σύλλογος μοτοσυκλετιστών BMW

Παρουσίαση της Λέσχης και των μηχανών

- Τρίτεκνοι Ν. Μεσσηνίας

Ενημέρωση σχετικά με το Σύλλογο

- Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας «Η Υπομονή»

Συμμετοχή με έργα των παιδιών του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Καλαμάτας από τα Εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης

- Λαογραφική Ένωση – Ομάδα Φίλων Πάρκου Σιδηροδρόμων

Ενημέρωση καθημερινά σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης

- Ένωση Συνταξιούχων Κατωτέρων Αστυνομικών

Φύλαξη του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων

- 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων

Παρουσία στο βαγόνι Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή τις απογευματινές ώρες.

ΟΙ ΕΚΘΕΤΕΣ

Οι εκθέτες είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και θα επιδείξουν στο κοινό ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών:

1. Γεωπονικό Κέντρο Ποντίκης Θεόδωρος

Βιολογικά σκευάσματα – Εφόδια - Σπόροι

2. GreenLeaf Κέντρο Κήπου – Φυτώριο

Πετρόπουλος Δημήτριος

Ανθοφόρα φυτά, καλλωπιστικοί θάμνοι, δένδρα

3. Yperiko

Τριανταφύλλου Κατερίνα

Φυτά – Γεωργικά είδη

4. Ξυπόλιτος Δημήτριος

Εποχικά φυτά, φυτώρια και κηπευτικά

5. Ζέρμπερα – Ανθοπωλείο

Κωστόπουλος Θεόδωρος

Φυτά – Χώματα – Κασπώ

6. Ράλλη Μαρία

Εποχικά φυτά, φυτώρια και κηπευτικά

7. Kontopoulos Plants – Φυτώριο

Κοντόπουλος Νικόλαος & Σία Ε.Ε.

Ανθοφόρα φυτά, καλλωπιστικοί θάμνοι, δένδρα

8. Φυτώρια Σκορδάκη

Σκορδάκης Ανδρέας

Ανθοφόρα φυτά, καλλωπιστικοί θάμνοι, δένδρα

9. Φυτώρια Πουλοπούλου

Πουλοπούλου Γεωργία

Εποχιακά φυτά, φυτώρια και καλλωπιστικοί θάμνοι

10. Φυτώρια Καψαμπέλης

Καψαμπέλης Νικόλαος

Φυτά – Γεωργικά είδη

11. Φυτώρια Κανελλοπούλου

Κανελλοπούλου Αικατερίνη

12. Φυτώρια Καρουάνα Θηρεσία

13. Γεωργακάς Φώτης

Ξυλόγλυπτα - διακοσμητικά

14. Γεωργία Μιχ. Λαμπροπούλου – Γεωλόγος & Ταστανίδης Νεκτάριος - Γεωτρυπανιστής

Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις / Αδειοδοτήσεις υδροληψιών /

ανόρυξη γεωτρήσεων – επίβλεψη

15. Τσιμογιάννη Παναγιώτα

Φυτικό σφουγγάρι «Λούφα»

16. Ντάγκμπερτ Μύριελ

Μακραμέ

17. Αλειφέρη Κωνσταντίνα

Κομπολόγια – μπεγλέρια - αρωματικά φυτά - χειροποίητα φυτικά καλλυντικά

18. Σεβαστέλης Χρήστος

Μινιατούρες οχημάτων.



ΠΗΓΗ : newsmessinia.blogspot.com

Παραμονή γιορτής στο δρόμο Κεφαλαρίου - Σκαφιδακίου


Σήμερα, παραμονή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης, γιορτάζει και τούτο το εκκλησάκι που βρίσκεται στο δρόμο Κεφαλαρίου - Σκαφιδακίου λίγο πριν τα Φακλαρέικα... Μήπως να πάμε μια βόλτα κατά κει ν' ανάψουμε ένα κεράκι;








ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ -ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ




Η Μάχη στο Μανιάκι


Στις αρχές του 1825 η Ελληνική Επανάσταση διέτρεχε μεγάλο κίνδυνο, όχι μόνο από τον Ιμπραήμ, αλλά και εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού. Ο αιγύπτιος πολέμαρχος, μετά την κατάληψη του Νεόκαστρου (κάστρου της Πύλου), γρήγορα έγινε κυρίαρχος σχεδόν όλης της Μεσσηνίας και ετοιμαζόταν να βαδίσει κατά της Τριπολιτσάς, διοικητικού κέντρου της Οθωμανικής Πελοποννήσου, που κατείχαν οι Έλληνες από το 1822.

Στις απελευθερωμένες περιοχές κυβερνούσε το «Εκτελεστικό» υπό τον Γεώργιο Κουντουριώτη, ενώ οι αρκετοί οπλαρχηγοί (Κολοκοτρώνης κ.ά.) βρίσκονταν στις φυλακές, θύματα της εμφύλιας διαμάχης. Ο Παπαφλέσσας, που ασκούσε καθήκοντα Υπουργού Στρατιωτικών, διείδε τον κίνδυνο που διέτρεχε η Επανάσταση και παρότι πολιτικός φίλος του Κουντουριώτη και αντίπαλος του Κολοκοτρώνη, εισηγήθηκε την απελευθέρωση των φυλακισμένων οπλαρχηγών. Συν τοις άλλοις, συναντούσε απροθυμία να συγκροτήσει ένα επαρκές στράτευμα για την αντιμετώπιση του Ιμπραήμ.

Στα μέσα Μαΐου αποφάσισε να αναλάβει δράση και να αντιπαρατεθεί ο ίδιος με τον εχθρό, σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει τους Έλληνες. Είχε όμως και πολιτικά κίνητρα το σχέδιό του. Ήλπιζε ότι με μια νίκη κατά του Ιμπραήμ θα αποκτούσε δύναμη για να ανατρέψει την κυβέρνηση Κουντουριώτη και να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Με λίγους άνδρες αναχώρησε από το Ναύπλιο και αφού διέσχισε την Πελοπόννησο κατέλαβε την ανατολική πλευρά του όρους Μάλα στο Μανιάκι της Μεσσηνίας, μία ορεινή περιοχή που «βλέπει» όλη την περιοχή μέχρι το Νεόκαστρο και από όπου θα είχε καλύτερη εποπτεία των κινήσεων του εχθρού.

Ο Ιμπραήμ με τις υπηρεσίες πληροφοριών που διέθετε εντόπισε εύκολα τις θέσεις των ανδρών του Παπαφλέσσα και κινήθηκε εναντίον του με 6.000 πεζούς και ιππείς. Ο Παπαφλέσσας μόλις και μπόρεσε να παρατάξει 1.300 άνδρες, αν και σύμφωνα με τις υποσχέσεις των οπλαρχηγών η ελληνική δύναμη θα έπρεπε να αγγίζει τους 10.000 άνδρες. Κατασκεύασε πρόχειρα προχώματα και παρέταξε τους άνδρες τους σε άμυνα τριών σειρών. Κάποιοι από τους οπλαρχηγούς του πρότειναν να δώσουν αλλού τη μάχη, επειδή η περιοχή ήταν ακατάλληλη και ότι τα ταμπούρια που είχαν κατασκευάσει θα ήταν εύκολη υπόθεση για το αιγυπτιακό ιππικό. Ο Παπαφλέσας επέμεινε να δώσει τη μάχη στο Μανιάκι, υπολογίζοντας στις ενισχύσεις που περίμενε.

Με τη θέα των ορδών του Ιμπραήμ στις 19 Μαΐου 1825, αρκετοί από τους Έλληνες καταλήφθηκαν από φόβο και αρνήθηκαν να πολεμήσουν. «Είχε μαυρίσει ο κάμπος από τον πολύν στρατόν» γράφει χαρακτηριστικά ο Φωτάκος (Φώτιου Χρυσανθόπουλου ή Φωτάκου: «Βίος Παπαφλέσσα», 1868). Σχεδόν αμέσως άρχισαν οι διαρροές. Το σύνθημα της αποχώρησης έδωσε ο μανιάτης οπλαρχηγός Σταυριανός Καπετανάκης με δέκα άνδρες και στη συνέχεια η φυγή γενικεύτηκε. Το ελληνικό στρατόπεδο δεν αριθμούσε πάνω από 600 άνδρες.

Η μάχη άρχισε το πρωί της 20ης Μαΐου 1825 και κράτησε περίπου οκτώ ώρες. Για τους πεπειραμένους Αιγύπτιους και τους Γάλλους αξιωματικούς τους δεν ήταν δύσκολο να κάμψουν την αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων, παρότι πολέμησαν με υπέρμετρη γενναιότητα. Εισέβαλαν στα ταμπούρια τους και τους σκότωσαν σχεδόν όλους, ανάμεσά τους και τον Παπαφλέσσα. Ήταν μια άνιση μάχη από όλες τις πλευρές και έφερε στη μνήμη πολλών τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη θυσία των 300 του Λεωνίδα. Οι ενισχύσεις έφθασαν σχεδόν κατόπιν εορτής. Οι 1.300 άνδρες του Δημητράκη Πλαπούτα μόλις που πρόλαβαν να ρίξουν μερικές τουφεκιές, ενώ ο αδελφός του Παπαφλέσσα, Νικήτας Φλέσσας, με 700 άνδρες προτίμησε να αποσυρθεί μόλις έμαθε την καταστροφή.

Μετά τη μάχη, ο Ιμπραήμ αναζήτησε τον νεκρό Παπαφλέσσα. Του έφεραν ένα ακέφαλο πτώμα. Διέταξε να βρεθεί και η κεφαλή του και αφού στερέωσαν όρθιο σε ένα κορμό δέντρου το σώμα του, του πρόσδεσαν και το κεφάλι, ώστε να παρέχει την εντύπωση ζωντανού ανθρώπου. Τότε ο Ιμπραήμ, κατά τον Φωτάκο, τον κοίταξε άφωνος για λίγο, έκαμε μια χειρονομία σεβασμού και θαυμασμού και είπε: «Πράγματι αυτός ήτο ικανός και γενναίος άνθρωπος. Καλύτερα να επαθαίναμεν άλλην τόσην ζημίαν, αλλά να τον επιάναμεν ζωντανόν».

Μετά τη νίκη του στο Μανιάκι, ο Ιμπραήμ ολοκλήρωσε την κατάληψη της Μεσσηνίας με την πυρπόληση της Καλαμάτας και στη συνέχεια στράφηκε κατά της Τριπολιτσάς, την οποία κατέλαβε στις 11 Ιουνίου 1825. Εν τω μεταξύ, από τις 17 Μαΐου ο Κολοκοτρώνης είχε αποφυλακιστεί και διοριστεί αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων. Ως στρατηγική αντιμετώπισης του Ιμπραήμ επέλεξε τον κλεφτοπόλεμο, την ανύψωση του ηθικού του πληθυσμού και την καταπολέμηση του «προσκυνήματος» τύπου Νενέκου.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Αλλάζουν όλα τα πακέτα τσιγάρων στην Ελλάδα με φωτογραφίες σοκ


Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου - και στις τελευταίες χώρες της Ευρώπης που δεν την είχαν εφαρμόσει - η οδηγία σχετικά με το εικαστικό και τις λεκτικές προειδοποιήσεις που πρέπει να έχουν τα πακέτα τσιγάρων που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες που συμμορφώθηκε στην οδηγία καθώς από σήμερα ουσιαστικά ξεκινάει η παραγωγή των νέων πακέτων τα οποία αναμένεται να φθάσουν στα χέρια των καταναλωτών μετά από λίγες εβδομάδες (σ.σ. ή και μήνες καθώς εν όψει της οδηγίας είχαν αυξήσει την παραγωγή τους) μέσω των περιπτέρων και των σημείων πώλησης καπνού.

Το 65% των πακέτων μετά την εφαρμογή της οδηγίας καλύπτεται από αποτρεπτικές για την συνήθεια του καπνίσματος εικόνες και μηνύματα. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η «βιβλιοθήκη» εικόνων τις οποίες με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να αναρτούν όλες οι καπνοβιομηχανίες στα πακέτα τους.

Στόχος της κίνησης αυτής από τις Ευρωπαϊκές αρχές είναι να αποτρέψει νέους ανθρώπους να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στέλεχος μεγάλης καπνοβιομηχανίας στο news247 η εφαρμογή του μέτρου σε άλλες χώρες έδειξε ότι το μέτρο δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς δεν παρατηρήθηκαν δραματικές μειώσεις στην κατανάλωση τσιγάρων. Αξίζει να αναφερθεί ότι όπου εφαρμόστηκε το μέτρο αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε ταμπακιέρες καθώς οι καπνιστές προτίμησαν να συνεχίσουν την συνήθεια τους “κλείνοντας τα μάτια” στην σκληρή πραγματικότητα.










Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου από το 2008, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Επέτειος της Μάχης της Καλαμάτας


Ο Δήμος Καλαμάτας και η Αδελφότητα των Απομάχων της Ελληνικής Εκστρατείας 1940-41 διοργανώνουν τελετή για την 75η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας. 
Η σύγκρουση αυτή, η οποία διεξήχθη στις 28 και 29 Απριλίου 1941, αποτελεί την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν οι Σύμμαχοι Βρετανοί, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Έλληνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, εναντίον των Γερμανών, οι οποίοι προήλαυναν με ορμή.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Μαΐου 2016 και ώρα 11.00 π.μ. στο Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας (Κρήτης και Ψαρών).

Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας


Η Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1875 υπογράφτηκε από αντιπροσώπους 17 κρατών η Συνθήκη του Μέτρου. Η συνθήκη αυτή θέτει το πλαίσιο για την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της μετρολογίας και των εφαρμογών της στη βιομηχανία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή.

Η Μετρολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις μετρήσεις, τα όργανα μέτρησης, την αξιοπιστία των οργάνων και των μετρήσεων, τις μονάδες μέτρησης και γενικότερα με ότι αφορά στον ακριβή και αποδεκτό προσδιορισμό των τιμών των μεγεθών που προσδιορίζουν τις ιδιότητες των σωμάτων ή των συστημάτων. Ο βασικός σκοπός της συνθήκης είναι η εξασφάλιση της ομοιομορφίας των μετρήσεων παγκοσμίως.

Η Ελλάδα προσχώρησε στη Συνθήκη του Μέτρου μόλις το 2001 και αρμόδια υπηρεσία για την εφαρμογή της είναι το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετρολογίας (2016) είναι: «Οι Μετρήσεις σ’ ενα δυναμικό κόσμο».



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Αυτά είναι τα 10 κορυφαία αξιοθέατα της Ελλάδας


Η Ακρόπολη, τα Μετέωρα και η Ακρόπολη Λίνδου στη Ρόδο είναι τα 3 δημοφιλέστερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας μας, βάσει των προτιμήσεων των χρηστών της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον κόσμο, TripAdvisor.

H κατάταξη, όπως προέκυψε από τα Travelers’ Choice Awards 2016, έχει ως εξής…

1. Ακρόπολη, Αθήνα
2. Μετέωρα, Καστράκι

Monastero Varlaam (67028743)


3. Ακρόπολη Λίνδου

View From Acropolis (1423096)


4. Σπιναλόγκα Καλυδωνία, Ελούντα

Спиналонга (Калидон) (139409192)


5. Ερείπια Δελφών

The Tholos (1226470)

6. Ναός Ηφαίστου, Αθήνα


                  9                 (60226498)


7. Το Παλάτι της Κνωσού, Ηράκλειο

Palazzo (36111540)

8. Το θέατρο της Επιδαύρου



9. Αρχαιολογικός χώρος στο Ακρωτήρι
10. Παλάτι των Ιπποτών, Ρόδος



ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

Αγία Λυδία η Φιλιππησία



Η πρώτη χριστιανή της Μακεδονίας, η οποία κατηχήθηκε και βαπτίστηκε στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη στους Φιλίππους από τον Απόστολο Παύλο, όπως αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων (ιστ’, 14-15).

Η Λυδία καταγόταν από τα Θυάτειρα της Μικράς Ασίας και ασκούσε το επάγγελμα της πωλήτριας πορφύρας στους Φιλίππους της Μακεδονίας.

Ανακηρύχθηκε Αγία από την Εκκλησία στις 2 Οκτωβρίου 1972 και η μνήμη της τιμάται στις 20 Μαϊου.

Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Λυδία.

Απολυτίκιο
Τον Θεόν σεβόμενη διανοίας ευθύτητι, το της χάριτος φέγγος δια Παύλου εισδέδεξαι, και πρώτη εν Φιλίπποις τω Χριστώ, επίστευσας θεόφρον πανοικεί· δια τούτο σε τιμώμεν ασματικώς, Λυδία Φιλιππησία. Δόξα τω ευδοκήσαντι εν σοι, δόξα τω σε καταυγάσαντι, δόξα τω χορηγούντι δια σου, ημίν τα κρείττονα.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr