22.3.24

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ: Δραματοποιημένη Αφήγηση Παιδικού Βιβλίου


 Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου σας προσκαλεί στην παιδική εκδήλωση που διοργανώνει 

για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου,

το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου.  

Οι Ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα,

λαχταρώντας ν' ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της Καρδιάς σας!

(Μήνυμα της ΙΒΒΥ για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 02.04.2024)

Τη φετινή χρονιά, η Ιστορία που σας καλούμε να αφήσετε να τρυπώσει στις δικές σας καρδιές είναι το "Τουλάχιστον Δυο" της Μαρίας Παπαγιάννη.

Γιατί πράγματι οι Ιστορίες ταξιδεύουν και εμείς λαχταράμε να τις ακούμε και να μας τις αφηγούνται... με χρώματα, με μουσική, με θέατρο.

Για αυτό εμπιστευτήκαμε τα παιδιά να μας παρουσιάσουν την Ιστορία μιας ξεχωριστής φιλίας,

που έρχεται να μας θυμίσει τη δύναμη και τη χαρά να μοιράζεσαι και τα καλά και τα δύσκολα.

Στην εκδήλωση θα μας συντροφεύουν μουσικά μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Άργους Μυκηνών.

Σας περιμένουμε!!!

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου είναι μια εορτή για το Βιβλίο που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Καθιερώθηκε από την Ι.Β.Β.Υ., τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966,

ημέρα των γενεθλίων του γνωστού Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805) 

και σκοπός της είναι να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα

και να κατευθύνει την προσοχή των μεγαλύτερων στο παιδικό βιβλίο.

Στόχος είναι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και η ενίσχυση του ενδιαφέροντος των παιδιών και των νέων για τα βιβλία.

«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»,

μας καλεί η συγγραφέας Eiko Kadono, νικήτρια του Hans Christian Andersen Award 2018.

Η εικονογράφος Nana Furiya συνοδεύει εκπληκτικά με τις ζωγραφιές της το μήνυμα της ΙΒΒΥ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Το εθνικό τμήμα της Ιαπωνίας (JBBY 日本国際児童図書評議会) ανέλαβε τη δημιουργία του υλικού για τον φετινό εορτασμό.

Το μήνυμα μετέφρασε στα ελληνικά η συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου.

Σύνοψη του Βιβλίου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ - Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗΣ

Συγγραφέας: Παπαγιάννη Μαρία, Εικονογράφος: Έφη Λαδά

Στην παραπάνω γειτονιά ζει ένα παιδί που νομίζει ότι είναι καλύτερος απ’ όλους και πως δεν έχει ανάγκη κανέναν. 

Τι θα γίνει όμως όταν βρεθεί στην παρακάτω γειτονιά μόνος του και φοβισμένος;

Θα νιώσει την αξία της φιλίας, τη δύναμη και τη χαρά να μοιράζεσαι και τα καλά και τα δύσκολα.

Και τότε θα καταλάβει γιατί «οι φίλοι είναι τουλάχιστον δύο».


Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου,

Η Πρόεδρος - ΠΙΝΑΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - Τ. 6937162220








ΣΑΜΙΝΘΟΣ: ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ & ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ

 


Ο πολιτιστικός σύλλογος Φιχτίων Σάμινθος διοργανώνει την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 μουσικοχορευτική εκδήλωση 

για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής μας επετείου για την Ελληνική Επανάσταση του 1821!

Σας περιμένουμε στις 6:00 η ώρα το απόγευμα στον προαύλιο χώρο της εορτάζουσας εκκλησίας Ευαγγελίστριας Φιχτίων.

Συμμετέχει η χορευτική ομάδα Σάμινθος.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα, 
Χρόνια Πολλά σε όλους τους απανταχού Έλληνες!

Με εκτίμηση, 
το ΔΣ του συλλόγου Σάμινθος




Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό


Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό (World Water Day) καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο της Βραζιλίας το 1992. Τη σχετική απόφαση πήρε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου του 1992, που όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2024 έχει ως θέμα «Το Νερό για την Ειρήνη».

Το νερό μπορεί να συμβάλει ειρήνη ή να πυροδοτήσει συγκρούσεις. Όταν το νερό είναι σπάνιο ή μολυσμένο ή όταν οι άνθρωποι έχουν άνιση ή καθόλου πρόσβαση σε αυτό, οι εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων και χωρών μπορεί να αυξηθούν.

Περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα. Ωστόσο, μόνο 24 χώρες έχουν συνάψει συμφωνίες συνεργασίας για το σύνολο των κοινών τους υδάτων.

Καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται και οι πληθυσμοί επίσης αυξάνονται, υπάρχει επείγουσα ανάγκη, εντός των των χωρών και μεταξύ τους, να ενωθούν για την προστασία και τη διατήρηση του πιο πολύτιμου πόρου μας.

Η συνεργασία για το νερό δημιουργεί θετική αλυσιδωτή αντίδραση που προάγει την αρμονία, δημιουργεί ευημερία και ενισχύει την ανθεκτικότητα στις κοινές προκλήσεις. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, εγγενές σε κάθε πτυχή της ζωής.

Ο ΟΗΕ μας υπενθυμίζει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2024,ι ότι πρέπει όλοι να ενωθούμε γύρω από το νερό και να το χρησιμοποιήσουμε για την ειρήνη, θέτοντας τα θεμέλια για ένα πιο σταθερό και ευημερούντα κόσμο.

Στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ

Το Νερό, ο επονομαζόμενος και λευκός χρυσός, πηγή ζωής για τον άνθρωπο, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη.

2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι.

Ένα στα τέσσερα δημοτικά σχολεία δεν έχουν πόσιμο νερό με τους μαθητές να χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ή να διψούν.

Περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό και την κακή υγιεινή.

Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνα για τη συλλογή νερού σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, που δεν διαθέτουν νερό στο σπίτι τους.

Πάνω από 800 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Για τα 68,5 εκατομμύρια άτομα που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες ύδρευσης είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Περίπου 159 εκατομμύρια άνθρωποι συλλέγουν το πόσιμο νερό τους από τα επιφανειακά ύδατα, όπως λιμνούλες και ρυάκια.

Περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού - βιώνουν έντονα την έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα του έτους.

700 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν λόγω έντονης λειψυδρίας έως το 2030.

Οι πιο πλούσιοι λαμβάνουν γενικά υψηλά επίπεδα υπηρεσιών ύδατος με (συχνά πολύ) χαμηλό κόστος, ενώ οι φτωχοί καταβάλλουν πολύ υψηλότερη τιμή για μια υπηρεσία παρόμοιας ή μικρότερης ποιότητας.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ

Εξαιτίας της δημογραφικής έκρηξης, της οικονομικής ανάπτυξης και των εξελίξεων στο μοντέλο κατανάλωσης η παγκόσμια ζήτηση για νερό αναμένεται να αυξηθεί κατά 20-30% σε σχέση με το τρέχον επίπεδο ως το 2050, αναφέρουν ο ΟΗΕ και η UNESCO στην ετήσια έκθεσή τους.

Η ανεπαρκής πρόσβαση σε πόσιμο νερό ποιότητας και η έλλειψη υπηρεσιών καθαρισμού των χρησιμοποιημένων υδάτων κοστίζουν ακριβά σε ανθρώπινες ζωές, με 780.000 θανάτους ετησίως εξαιτίας της δυσεντερίας και της χολέρας, πολύ περισσότερους από τα θύματα συγκρούσεων, σεισμών και επιδημιών

Το 2015 περίπου 844 εκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες πόσιμου νερού και, μόνο το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού διέθετε ασφαλείς υπηρεσίες καθαρισμού. «Η πρόσβαση στο νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα ζωτικής σημασίας για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Ωστόσο δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να το στερούνται», καταγγέλλει η Οντρέ Αζουλέ, γενική διευθύντρια της UNESCO.

Ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει καθορίσει το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), και ο οποίος προβλέπει «έως το 2030 παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση στο πόσιμο νερό, σε προσιτό κόστος», δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Ποιοι υποφέρουν περισσότερο από αυτή την κατάσταση; Οι καταστάσεις διαφέρουν πολύ από τη μία περιοχή του κόσμου στην άλλη, όμως οι συντάκτες της έρευνας επισημαίνουν ένα κοινό στοιχείο: «Οι πιο φτωχοί υφίστανται περισσότερες διακρίσεις», τονίζει ο Ρίτσαρντ Κόνορ, επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης.

Η έκθεση διαχωρίζει την κατάσταση των φτωχών στο αστικό περιβάλλον από αυτών στην ύπαιθρο και από των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί με τη βία. «Στις λιγότερο προηγμένες χώρες το 62% των αστών ζουν σε παραγκουπόλεις και συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ύδρευσης ή καθαρισμού υδάτων», επισήμανε ο Κόνορ. Οι κάτοικοι αυτοί αναγκάζονται να αγοράζουν νερό από πλανόδιους πωλητές και ενδέχεται να το πληρώνουν «δέκα φορές πιο ακριβά» από τους πλούσιους συμπολίτες τους που έχουν πόσιμο νερό στο σπίτι τους. Ωστόσο «η πλειονότητα των ανθρώπων που έχει πρόσβαση σε μη βελτιωμένες πηγές πόσιμου νερού και όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες καθαρισμού ζουν στις αγροτικές περιοχές», διευκρινίζεται στην έκθεση. Οι υποδομές εκεί είναι ανεπαρκείς.

Οι γυναίκες έχουν μικρότερη πρόσβαση σε πόσιμο νερό σε σχέση με τους άνδρες. Στις αγροτικές περιοχές «το βάρος να πάνε να βρουν νερό πέφτει στις γυναίκες και στα κορίτσια με δυσανάλογο τρόπο, [...] μια εργασία που δεν πληρώνεται και δεν αναγνωρίζεται», υπογραμμίζει η έκθεση.

Στα τέλη του 2017, 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εκτοπισμένοι εξαιτίας συγκρούσεων ή διώξεων. Οι πληθυσμοί αυτοί «αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα στην πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες παροχής και καθαρισμού νερού», ενώ «οι μαζικοί εκτοπισμοί ασκούν πίεση στους πόρους και στις υπηρεσίες», επισημαίνεται.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων ο ΟΗΕ δεν έχει να προσφέρει θαυματουργές λύσεις, αλλά σκιαγραφεί κάποιες προτάσεις. «Οι πιο πλούσιοι που πληρώνουν πολύ λίγο [για το νερό] θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν περισσότερο ώστε η πρόσβαση να είναι καθολική», προτείνει ο Κόνορ.

Οι χώρες, αλλά και οι ιδιώτες, πρέπει να επενδύσουν μαζικά στις υποδομές. Οι ανάγκες εκτιμώνται στα 114 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τρεις φορές το ποσό που δαπανάται τώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος λειτουργίας και συντήρησης.


Πηγή: SanSimera.gr


Ακάθιστος Ύμνος (Χαιρετισμοί εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον)


Ένα από τα λαοφιλέστερα ποιήματα της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και φιλολογικό μνημείο άφταστης τελειότητας. Ένας ύμνος προς την Παναγία, που, όταν ψάλλεται στις εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προκαλεί ρίγη αληθινής συγκίνησης και πνευματικής ανάτασης στους πιστούς. «Ακάθιστος Ύμνος» ονομάστηκε, επειδή, όταν ψάλλεται, το εκκλησίασμα στέκεται όρθιο, ενώ η εναλλακτική ονομασία του «Χαιρετισμοί», προέρχεται από τη συχνά επαναλαμβανόμενη λέξη Χαίρε.

Ο Ακάθιστος Ύμνος ψάλλεται τμηματικά το βράδυ της Παρασκευής των τεσσάρων πρώτων εβδομάδων των Νηστειών και ολόκληρο το βράδυ της Παρασκευή της πέμπτης εβδομάδας των Νηστειών, κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου. Αποτελείται από το προοίμιο «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια» και 24 οίκους (στροφές) με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α έως το Ω. Το πρώτο μέρος του ποιήματος (Α-Μ) αναφέρεται σε επεισόδια από τη ζωή της Παναγίας (Ευαγγελισμός, Γέννηση του Ιησού, Υπαπαντή κ.ά.) και το δεύτερο μέρος (Ν-Ω) σε θεολογικά θέματα. Αναφέρεται γενικότερα στην ενανθρώπιση του Ιησού και τη σωτηρία των ανθρώπων, ενώ εξαίρεται η συμβολή της Παναγίας

Ο ποιητής του Ακαθίστου Ύμνου δεν είναι γνωστός, καθώς οι μακροχρόνιες έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε αναμφισβήτητα συμπεράσματα. Έχουν αναφερθεί τα ονόματα του Ρωμανού του Μελωδού, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Σέργιου, του διάκονου και ιαμβογράφου Γεωργίου Πισίδη, του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γερμανού Α', του μητροπολίτη Νικομηδείας Γεωργίου Σικελιώτη, της Κασσιανής και του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου.

Η επικρατούσα παράδοση υποστηρίζει ότι ο Άκάθιστος Ύμνος γράφτηκε για τη διάσωση της Κωνσταντινούπολης από την πολιορκία των Αβάρων, ενός ταταρομογγολικού φύλου, το 626. Η σωτηρία της Βασιλεύουσας αποδόθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Υπεραγία Θεοτόκο.

Πηγή: SanSimera.gr


ΕΜΥ: Γενική Πρόγνωση Καιρού Ελλάδας



 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές- απογευματινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνές.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το βράδυ ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια θα φτάσει τους 15 με 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στη Μακεδονία αραιές νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα πυκνώσουν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι με βελτίωση το βράδυ.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τη νύχτα στα νότια νησιά του Ιονίου.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι, ενώ από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι θα πυκνώσουν. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές με τοπικές βροχές ή όμβρους.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα πιο πυκνές.
Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολκοί 4 με 5 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στις Σποράδες το πρωί πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, πρόσκαιρα το πρωί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και το μεσημέρι - απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23-03-2024
Στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και πιθανώς πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά και νότια σποραδικές καταιγίδες, όπου τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην περιοχή της Κρήτης.
Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι μέχρι το απόγευμα.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24-03-2024
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το μεσημέρι - απόγευμα.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα δυτικά και νότια θα ενισχυθούν στα 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 25-03-2024 (ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ)
Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα και από τα δυτικά βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Στην υπόλοιπη χώρα, αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ και βαθμιαία στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ θα γίνουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή εκτός από τα βόρεια που θα σημειώσει μικρή πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 26-03-2024
Στα δυτικά νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.