7.5.16

Το παραμύθι που δεν είχε τέλος (του Κώστα Βάρναλη)


Ζούσε κάποτε πέρα στην Ανατολή ένας τεμπέλης βασιλιάς. Δεν έκανε καμιά δουλειά. Ολημερίς ξαπλωμένος σε ντιβάνι με πολλά μαλακά μαξιλάρια, έβαζε να του λένε παραμύθια κι αυτός άκουε μαχμουρλίδικα.
  Αμολούσε σ’ όλο του το βασίλειο πλήθος αυλικούς να μαζεύουνε και να στέλνουνε στο παλάτι όσους ξέρανε παραμύθια, άντρες ή γυναίκες, γέρους ή νέους, ντόπιους ή ξένους. Γιατί δε χόρταινε ν’ ακούει. Όταν τέλειωνε το παραμύθι, έπεφτε σε βαθιά πλήξη και δυστυχία. Γι’ αυτό ήθελε πάντα το ένα παραμύθι ν’ ακολουθάει το άλλο. Ακόμα κι όταν έτρωγε κι έπινε ή έπαιρνε το μπάνιο του στη χαβούζα* του παλατιού, ήθελε ν’ ακούει παραμύθια. Μονάχα αργά πολύ, μετά τα μεσάνυχτα, όταν τον έπαιρνε ο ύπνος, τότε σιωπούσανε κι οι παραμυθάδες και, πατώντας στα νύχια τους απάνω στα παχιά κιλίμια, φεύγανε σιγά σιγά να πάνε να ξεκουραστούνε κι αυτοί, οι βασανισμένοι!
  Όσο πιο μεγάλο και μπερδεμένο ήταν το παραμύθι, τόσο περισσότερο του άρεσε. Ήταν παραμύθια που βαστούσανε μέρες και βδομάδες ολάκερες. Μα όσο μεγάλα και να ήτανε, ερχότανε επιτέλους η ώρα τους να τελειώσουν. Ε, τότε ο βασιλιάς γινότανε τρομερά δυστυχής. Αρρωστούσε, που έλεγες πως θα πεθάνει.
  Είδε κι απόειδε αυτός, η δωδεκάδα του (το συμβούλιό του) κι ο γιατρός του, αποφασίσανε όλοι μαζί να στείλουνε τελάληδες* σ’ όλες τις επαρχίες και σε όλα τα χωριά του βασιλείου, να διαλαλήσουνε:
  – Όποιος ξέρει ένα παραμύθι που να μην τελειώνει ποτέ, ας παρουσιαστεί να το πει του πολυχρονεμένου βασιλιά, κι αυτός θα του δώσει ένα σακί φλουριά και την κόρη του για γυναίκα.
  Όσοι ακούγανε αυτά τα λόγια, αστράφτανε τα μάτια τους από τον πόθο να γίνουνε πολύ πλούσιοι και να παντρευτούν τη βασιλοπούλα. Κι όλοι νομίζανε πως θα τα καταφέρνανε να διηγηθούνε παραμύθι χωρίς τέλος. Το κάτω της γραφής, αν αποτυχαίνανε, δε θα είχανε να χάσουνε τίποτα.
  Μα οι τελάληδες προσθέτανε στο τέλος:
  – Όποιος όμως δε τα καταφέρει να διηγηθεί το ατέλειωτο παραμύθι, τότε ο βασιλιάς θα του κόψει το κεφάλι!
  Όταν ακούγανε αυτήν την ποινή, τους έπιανε τρόμος και φόβος. Τότε νιώθανε πως ο βασιλιάς δε ζητούσε εύκολο πράμα. Και λέγανε συναμεταξύ τους:
  – Αδύνατα πράγματα ζητάει.
  Ωστόσο παρουσιαστήκανε στο βασιλιά δυο τρεις αποφασισμένοι ή να κερδίσουνε το στοίχημα ή να χάσουνε το κεφάλι τους. Ο πρώτος, που δοκίμασε να πει το ατέλειωτο παραμύθι, μπόρεσε να το βαστάξει τρεις μήνες. Μα ύστερα η φαντασία του είχε στερέψει. Μασούσε τα λόγια του, δεν έβρισκε τίποτα να πει και έτσι έχασε το κεφάλι του.
  Τότε οι άλλοι δυο φοβηθήκανε κι ούτε καν τολμήσανε ν’ αρχίσουνε. Φύγανε, κι ευχαριστούσανε μάλιστα το Θεό που γλυτώσανε απ’ του Χάρου τα δόντια.
  Πέρασε πολύς, πάρα πολύς καιρός, και κανένας δεν ερχόταν στο παλάτι γι’ αυτή τη δουλειά.
  Όπου νά σου μια μέρα και παρουσιάζεται ένας ξένος –από πού ήταν, κανένας δεν ήξερε. Μα η εξυπνάδα του και το θάρρος του ήταν μεγάλα.
  – Μεγάλε βασιλιά, είπε, αφού έκανε τον απαραίτητο τεμενά.* Άκουσα πως δίνεις μεγάλη αμοιβή σε κείνον που θα σου διηγηθεί ένα παραμύθι χωρις τέλος. Του δίνεις ένα σακί φλουριά και τη βασιλοπούλα. Είναι αλήθεια;
  – Αλήθεια, απάντησε ο βασιλιάς. Αν όμως δεν πετύχει, τότε του παίρνω το κεφάλι.
  – Το ξέρω κι αυτό, είπε ο ξένος. Κι είμαι αποφασισμένος να σου διηγηθώ εγώ μια ιστορία που δεν τελειώνει.
  – Περιμένω ν’ αρχίσεις, είπε ο βασιλιάς και ξαπλώθηκε στον καναπέ απάνω στα πολλά μαξιλάρια.
  Τότε ο ξένος στρογγυλοκάθισε στο πάτωμα απάνω στο κιλίμι μπροστά στο βασιλιά κι άρχισε:
  «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μεγάλος βασιλιάς, που μάζεψε όλο το σιτάρι της απέναντι χώρας του και το κλείδωσε σε μιαν αποθήκη τόσο μεγάλη, που για να πας από την μιαν άκρη της έως την άλλη θα έπρεπε να περπατάς από το πρωί ίσαμε το βράδυ.
  »Μια μέρα έπεσε στην πρωτεύουσα ένα μαύρο σύννεφο ακρίδες τόσο μεγάλο, που σκοτείνιασε ο ήλιος κι όλοι νομίσανε πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Γιατί γεμίσανε οι δρόμοι, τα σπίτια, ο αέρας, από ακρίδες τόσο πυκνές, που δεν μπορούσες ν ’ανασάνεις.
  »Αυτές οι αμέτρητες ακρίδες, αφού φάγανε όλα τα αμπέλια και τα δάση και δε χορτάσανε, μυριστήκανε τελευταία και την αποθήκη του σιταριού. Μα η αποθήκη ήταν πολύ καλά κλεισμένη από παντού, κι όχι μονάχα δεν είχε παράθυρα ή καμινάδες, μα ούτε και καμιά σκισμάδα για να μπορέσουνε να τρυπώσουνε μέσα και να φάνε το σιτάρι.
  »Κάμποσες μέρες φέρνανε βόλτα γύρω στην αποθήκη και κοιτάζανε με προσοχή όλες τις μεριές, μπας και βρεθεί πουθενά καμιά τρυπίτσα ή καμιά χαραμάδα. Μα επιτέλους μια τυχερή ακρίδα ανακάλυψε στην ανατολική πλευρά της αποθήκης μια μικρούλα σκισμάδα, που μόλις χωρούσε μοναχή της. Μπήκε το λοιπόν μέσα, πήρε ένα σπειρί σιτάρι και βγήκε.
  »Άμα βγήκε αυτή, μπήκε μια δεύτερη ακρίδα, πήρε κι αυτή ένα δεύτερο σπειρί σιτάρι και βγήκε. Άμα βγήκε κι αυτή, μπήκε μια τρίτη ακρίδα, πήρε κι αυτή ένα τρίτο σπειρί σιτάρι και βγήκε. Ύστερα μπήκε μια τέταρτη ακρίδα και πήρε ένα τέταρτο σπειρί σιτάρι, κι άμα βγήκε κι αυτή, μπήκε μια πέμπτη ακρίδα κτλ…»
  Περάσανε μέρες, βδομάδες, μήνες, χρόνια, κι ο ξένος αξακολουθούσε να λέει από το πρωί ώς το βράδυ το ίδιο πράμα:
  «Ύστερα μπήκε μια άλλη ακρίδα και πήρε άλλο σπειρί σιτάρι. Άμα βγήκε αυτή, μπήκε άλλη ακρίδα και πήρε ένα άλλο σπειρί σιτάρι…»
  Περάσανε έτσι δυο χρόνια κι ο ξένος έλεγε και ξανάλεγε από το πρωί ώς το βράδυ το ίδιο χαβά.* Ο βασιλιάς στενοχωριότανε πολύ, ώσπου μια μέρα τονε ρώτησε θυμωμένος:
  – Δε μου λες, πόσον καιρό αυτές οι ακρίδες θα μπαίνουνε και θα βγαίνουνε;
  – Μα, βασιλιά μου πολυχρονεμένε, ώς τώρα οι ακρίδες αδειάσανε μια πιθαμή σιτάρι από την αποθήκη. Και μένουνε ακόμα τριακόσιες πιθαμές και μιλιούνια ακρίδες. Ίσως μετά εξακόσια χρόνια θα κατορθώσουν να μπούνε στην αποθήκη όλες οι ακρίδες μια μια και ν’ αδειάσουνε το σιτάρι. Και πάλι βλέπουμε…
  Τότε πια ο βασιλιάς δε βάσταξε. Γούρλωσε τα μάτια του, τινάχτηκε από το ντιβάνι και ξεφώνισε με όλη του τη δύναμη:
  – Καταραμένε άνθρωπε. Θα με τρελάνεις! Άι στο καλό! Έχασα το στοίχημα! Πάρε το σακί τις λίρες και την κόρη μου κι άφησέ με ήσυχο.
  Έτσι ο έξυπνος αυτός ξενοτοπίτης πήρε τα χρήματα, πήρε τη βασιλοπούλα κι έγινε και διάδοχος του θρόνου.
  Ο βασιλιάς είχε γεράσει πολύ κι ευχαριστιότανε τώρα ν’ ακούει παραμύθια κι ιστορίες που είχανε τέλος. Κάθε τόσο συνήθιζε να λέει:
  – Είμαι ευχαριστημένος, που έμαθα πως μονάχα οι ιστορίες που τελειώνουν είναι όμορφες κι έχουνε ενδιαφέρον.
  Άμα πέθανε, έγινε βασιλιάς ο έξυπνος γαμπρός του. Και το κράτος ευτύχησε. Μα οι ιστορικοί δε συμφωνήσανε ακόμα από ποιον τόπο ήταν αυτός ο ξένος.


* χαβούζα: δεξαμενή.
* τελάλης: κήρυκας.
* ο τεμενάς: η υπόκλιση.
* χαβάς: τραγούδι, τα ίδια λόγια.


(Aπό το βιβλίο: Aνθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, μέρος δεύτερο, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975)

Ο Εμπορικός Σύλλογος Άργους συμμετέχει στην γιορτή του 11ου ημιμαραθώνιου


Ο Εμπορικός Σύλλογος ενημερώνει ότι θα συμμετέχει στην γιορτή του 11ου ημιμαραθώνιου που διοργανώνει η πόλη μας με ανοιχτά καταστήματα εκπτώσεις και μεγάλες προσφορές. 

Είναι ευκαιρία για όλους να έρθουν στην πόλη μας την Κυριακή τόσο για να παρευρεθούν στην εκδήλωση του δήμου μας όσο και για να εκμεταλλευτούν την αργία για μια βόλτα και για αγορές σε προνομιακές τιμές λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων. 

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΑ την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα.

Σαν σήμερα... στην Κωνσταντινούπολη


Σαν σήμερα, στις 7 Μαΐου του 558 καταρρέει από σεισμό ο θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός διατάσσει την άμεση ανακατασκευή του. 
Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. 
Το παρόν κτίσμα ανεγέρθηκε τον 6ο αιώνα, επί βασιλείας του Ιουστινιανού Α΄, από τους μηχανικούς Ανθέμιο από τις Τράλλεις (σημ. Αϊδίνιο) και Ισίδωρο από τη Μίλητο.
Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ιουστινιανός αναφώνησε: 
«Δόξα τω Θεώ τω καταξιώσαντί με τοιούτον έργον επιτελέσαι. Νενίκηκά σε, Σολομών!»
Είκοσι χρόνια μετά τα πρώτα εγκαίνια, εξαιτίας των σεισμών του 558 ο τολμηρότατος στη σύλληψη και κατασκευή, για την εποχή του, θόλος κατέπεσε και συνέτριψε την αψίδα παρά τον ιερό άμβωνα, τον ίδιο τον άμβωνα, το κιβώριο και την Αγία Τράπεζα. O ανιψιός του Ισιδώρου, ο Ισίδωρος ο νεότερος, ανέλαβε και έκτισε το νέο θόλο που υφίσταται μέχρι σήμερα.

Πάνω από 700 επιστήμονες στο 41ο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας


Το 41ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας θα διεξαχθεί από 15 έως 20 Μαΐου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, με την επιμέλεια του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το επιστημονικό γεγονός θεωρείται κορυφαίο στο χώρο της αρχαιομετρίας και της αρχαιολογικής έρευνας, ενώ σε αυτό πρόκειται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 700 σύνεδροι από 50 χώρες…

Το Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιομετρίας είναι μια διεπιστημονική συγκέντρωση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και η αρχή του τοποθετείται στη δεκαετία του 1960, όταν η εφαρμογή των φυσικών επιστημών στην Αρχαιολογία ξεκίνησε να έχει μεγαλύτερη απήχηση και σημασία. Καλύπτει θεματολογία απ’ όλες τις αρχαιολογικές επιστήμες, όπως χαρακτηρισμό ανόργανων και οργανικών υλικών για την αναγνώριση της προέλευσης και τεχνολογίας, χρονολόγηση, βιοαρχαιολογία κ.λπ. Παράλληλα, στο συμπόσιο θα παρουσιαστούν οι νέες εξελίξεις, τεχνολογικές και επιστημονικές, αλλά και νέα ευρήματα, ενώ θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως διεθνείς προκλήσεις στην αρχαιολογία και την πολιτιστική ιδιοκτησία και προστασία.

Εκδήλωση τιμής από το ΚΚΕ στο Ναύπλιο


Η ΤΕ Αργολίδας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση τιμής, αύριο Κυριακή 8 Μαΐου, στις 9:00 π.μ. στη μάντρα του Νεκροταφείου Ναυπλίου, τόπο εκτελέσεων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών.

"Την ημέρα αυτή (αναφέρεται στην πρόσκληση) τιμάμε τους πεσόντες αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους αγωνιζόμενοι αλύγιστα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, για μια δίκαιη κοινωνία, με το λαό στην εξουσία. 

Τιμή και δόξα στους αλύγιστους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές!"

Διονύσου Δώρον, Θέατρον, Σεμινάριο ιστορίας Αρχαίου Θεάτρου στο Γκάζι


Σεμινάριο ιστορίας Αρχαίου Θεάτρου

Θέατρο Λύχνος τέχνης & πολιτισμού, Χαλκιδικής 83 και Ιερά Οδός, Γκάζι

Περιορισμένες θέσεις. 

Συμβολική τιμή 40 ευρώ.
Φοιτητές, σπουδαστές, ηθοποιοί και θεατρολόγοι 30 ευρώ.

Η κράτηση της θέσης εξασφαλίζεται με την πληρωμή των διδάκτρων στη γραμματεία του θεάτρου.

Δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης. 

Διάρκεια τέσσερις Κυριακές: 15, 22, 29 Μαΐου και 5 Ιουνίου και ώρες 3-7 μ.μ.

Στο σεμινάριο διδάσκει η Μαρία Χριστοδούλου, θεατρολόγος, εκπαιδευτικός και ηθοποιός.

Θέματα που θα αναπτυχθούν: 
Μίμηση, μύθος, θρησκεία, Διόνυσος, διθύραμβος – Η Αθήνα τον 5ο π.Χ αι. – Γένεση, μορφή, περιεχόμενο, δομή της τραγωδίας – Χορός, μουσική, όρχηση, κοστούμια, προσωπεία – Υποκριτές, συντελεστές παράστασης - Γιορτές - Επιλογή έργων, χρηματοδότηση, τιμητικές διακρίσεις, αναθήματα - Αρχιτεκτονική αρχαίου θεάτρου - Οι τρεις μεγάλοι τραγικοί, τα σωζόμενα δράματα – Σατυρικό δράμα - Γένεση κωμωδίας – Αρχαία, Μέση, Νέα Κωμωδία – Αριστοφάνης και σωζόμενα έργα – Μένανδρος

Ιστορική ανακάλυψη: Βρέθηκε το πλοίο του Κάπτεν Κουκ


Το «Εντέβορ», το πλοίο του θρυλικού πλοιάρχου Τζέιμς Κουκ, ενδέχεται να βρέθηκε ανατολικά της αμερικανικής πολιτείας Ρόουντ Αϊλαντ, στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Ρόουντ Άϊλαντ, το «Εντέβορ» που βυθίστηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ το 1778 στη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, για να μην πέσει στα χέρια των επαναστατών, βρέθηκε.

Η Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων αποκάλυψε ότι χαρτογράφησε εννέα υποθαλάσσιες αρχαιολογικές ζώνες στις οποίες εντοπίζονται ναυάγια, δίνοντας πιθανότητες άνω του 80% ανάμεσά τους να βρίσκεται το θρυλικό πλοίο.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας μάλιστα αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έρευνα καθώς ο πλοίαρχος Κουκ και το πλήρωμα του, αποτελούμενο από βοτανολόγους και επιστήμονες του 180υ αιώνα, έφτασε στις ακτές της Αυστραλίας και μελέτησε εκτενώς την ανατολική ακτή της αυστραλιανής ηπείρου.

Ο επικεφαλής της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Abbass», μιλώντας στο National Geographic εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι το θρυλικό «Εντέβορ» βρέθηκε: «Το εγχείρημα αυτό απαιτεί ειδικές εργαστηριακές μελέτες, με σύγχρονο εξοπλισμό και η RIMAP, από την πλευρά της, δημιουργεί δικό της εργαστήριο με σκοπό να έρθουν στην επιφάνεια τα επίσημα αποτελέσματα. Είμαστε για πολλούς λόγους αισιόδοξοι, πως πρόκειται για το θρυλικό «Εντέβορ», του κάπτεν Τζέιμς Κουκ».


ΠΗΓΗ : moriasnews.gr

1ο Σχολείο Τουρισμού Ναυπλίου - Διήμερο σεμινάριο στο ΦΟΥΓΑΡΟ


Την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016, το Φουγάρο υποδέχεται το 1ο Σχολείο Τουρισμού Ναυπλίου, ένα διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο τουρισμού & εστίασης. 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπλιέων και του ΔΟΠΠΑΤ.

Στόχος του Σχολείου Τουρισμού Ναυπλίου είναι να προσφέρει στους επαγγελματίες και εργαζομένους στο χώρο του τουρισμού και του επισιτισμού, αλλά και στους σπουδαστές σχολών τουριστικής κατεύθυνσης, διαρκή επιμόρφωση και ενημέρωση, με στόχο να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις και να παρακολουθούν με συνέπεια και επαγγελματισμό τις νέες εξελίξεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.

Συμπληρώστε ΕΔΩ τη φόρμα εγγραφής στο Σχολείο Τουρισμού Ναυπλίου https://www.esurvey.gr/answer/142

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
2752047300 & 6940543723 
nafplioschooloftourism@gmail.com

3rd Mediterranean Yacht Show


3rd Mediterranean Yacht Show

7 Μαΐου στις 9 π.μ. μέχρι 10 Μαΐου στις 11 μ.μ.

στο Ναύπλιο

Παρουσίαση Βιβλίου στο ΦΟΥΓΑΡΟ : "Τίποτα δεν χαρίζεται" της Μάρως Δούκα


Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μάρως Δούκα
"Τίποτα δεν χαρίζεται"

Η Βιβλιοθήκη Ανθός υποδέχεται την Μάρω Δούκα, μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες πεζογράφους, αύριο Κυριακή 8 Μαΐου στις 6 μ.μ. στο Café του Φουγάρου για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της με τίτλο "Τίποτα δεν χαρίζεται" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.


Για το βιβλίο θα μιλήσει η συγγραφέας και ο Γιάννης Στάμος.


Τίποτα δεν χαρίζεται: Ανάμεσα στην ημερολογιακή καταγραφή, την εξομολόγηση, τη δοκιμή, την κατάθεση, το χρονογράφημα, το σχεδίασμα, την επιφυλλίδα, το μελέτημα. Κείμενα αγάπης: Από τον Μανόλη Αναγνωστάκη έως τον Γεώργιο Μ. Βιζυηνό. Για τον Γιάννη Ρίτσο, τον Αλέξανδρο Κοτζιά, τον Στρατή Τσίρκα, τον Βασίλη Βασιλικό, τον Τάσο Λειβαδίτη. Μιλώντας στα παιδιά: Γιατί διαβάζουμε λογοτεχνία; Για τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Κώστα Ταχτσή, τον Στρατή Τσίρκα πάλι, τη Διδώ Σωτηρίου, τον Παύλο Ζάννα, τον Μ. Καραγάτση, τον Γιάννη Κοντό, τον Αντρέα Φραγκιά, τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Γιώργο Ιωάννου.


"Ακόμη και τότε, πριν από τόσα χρόνια, ακόμη και σήμερα, έπειτα από τόσα χρόνια, για μένα έγραφα, για μένα γράφω. Για να μπορώ να ρίχνω μπρος πίσω τις ματιές μου. Να αυξομειώνω την ένταση. Να συνομιλώ με τα επίμονα, τα αόρατα, τα άπιαστα. Να περιθάλπω τα πεταμένα, τα άχρηστα, τα πονεμένα. Να ανυψώνω τα εφήμερα, τα αδιόρθωτα, τα άρρωστα. Να περιποιούμαι τα αδέσποτα, τα άστεγα, τα αδιάλυτα! Όπως και τότε, πριν από τόσα χρόνια, έτσι και σήμερα, απ’ την ανάγκη μου να σκεφτώ, να αντισταθώ, να υπάρξω, να συνυπάρξω. Εφόσον ναι, κι αν δεν το ήξερα, αργά και με κόπο, το έμαθα: Τίποτα δεν χαρίζεται". Μ.Δ

Πάμε Νότια, στον Ταΰγετο με την ΦΙΛΜΑ



Αυτή την Κυριακή 8/5/2016 οι Φίλοι Μοτοσυκλέτας Αργολίδας
ταξιδεύουν στη Νότια Πελοπόννησο!

Θέμα μας ο μεγαλοπρεπής Ταΰγετος!

Θα προσεγγίσουμε Αρκαδία από Αχλαδόκαμπο και 
θα κατευθυνθούμε προς Σπάρτη....
Από Σπάρτη αρχίζει μια από τις πιο όμορφες διαδρομές της Ελλάδας!
Η κλασική διαδρομή προσέγγισης του Ταϋγέτου είναι, βέβαια, η διαδρομή Σπάρτη-Καλαμάτα, μέσω της Τρύπης και του φαραγγιού της Λαγκάδας, μία από τις πιο όμορφες της Πελοποννήσου, η οποία περνά μέσα από το δάσος. Η μεγάλη χαράδρα της Λαγκάδας που απλώνεται από κάτω είναι άγρια.
Θα περάσουμε και από το βάραθρο του Καιάδα, όπου λέγεται ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες έριχναν τα ανάπηρα βρέφη. Από δω και πέρα ο δρόμος μπαίνει όλο και πιο βαθιά στο φαράγγι, οι κατακόρυφες πλαγιές κρύβουν τον ήλιο, τα έλατα πυκνώνουν....

Όμορφες διαδρομές, η Άνοιξη οργιάζει στα βουνά το Μάη,
φορέστε τον εξοπλισμό σας και vroooom!

Η συγκέντρωση στους Μύλους απέναντι από τον φούρνο.
Συνολικά Χιλιόμετρα 300.
Η αναχώρηση ορίζεται στις 09.10

ΦΙΛ.Μ.Α.


Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Αργολίδας "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" : Τελετή λήξης προγραμμάτων πρόληψης


Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Αργολίδας "Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ", πραγματοποίησε από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι και τον Απρίλιο του 2016, δυο προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου, στα πλαίσια των οποίων ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν περισσότερα από 1500 άτομα, ενώ εξετάστηκαν δωρεάν, 1360 άτομα, άνδρες και γυναίκες. 

Τα έργα "Πρόληψη κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου" και "Εκπαίδευση στην ψηλάφηση - υπέρηχος των μαστών" υλοποιήθηκαν στο νομό Αργολίδας και στο δήμο Νεμέας και χρηματοδοτήθηκαν από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» EEA Grants "We are all Citizens" Programme / Project Promoters Forum, το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα γνωστού ως EEA Grants. 

Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΦΙΛΟΙ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ : Η Μαυρούλα χρειάζεται το δικό της σπίτι...


Η Μαυρούλα, αυτή η όμορφη σκυλίτσα με το βελούδινο τρίχωμα, ζει στη Νέα Κίο. 

Έχει στειρωθεί πρόσφατα με τη συνεργασία του Φιλοζωικού Συλλόγου Άργους και ψάχνει πλέον για το δικό της σπιτάκι. 

Είναι ένα άκακο, φιλικό, χαδιάρικο και τρυφερό πλάσμα... Δώστε της μια θέση στην καρδιά σας και στη ζωή σας... 













Προτάσεις για το Σαββατοκύριακο



ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ της Σοφίας Καψούρου


“Μani Run”:Ο πρώτος αγώνας στην Μάνη είναι γεγονός!


Η ΑΛΦΑ -ΩΜΕΓΑ ζητά ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Εκδήλωση του Συλλόγου Θρακών Αργολίδας



Ο χυμός που ρίχνει την πίεση μέσα σε 3 ώρες!


Σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Νορθάμπρια, υπάρχει τρόπος να ρίξουμε άμεσα την πίεση και μάλιστα με φυσικό τρόπο.

Στο πλαίσιο δοκιμής σε 15 άτομα που εμφάνιζαν πρώιμα σημάδια υπέρτασης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές χορήγησαν 60 ml συμπυκνωμένο χυμό κεράσι διαλυμένο σε νερό (100 ml) και παρατήρησαν πτώση της αρτηριακής πίεσης κατά 7% σε διάστημα τριών ωρών, σε σύγκριση με χυμό placebo με γεύση φρούτων

Η πτώση αυτή αντιστοιχεί σε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό και καρδιοπάθεια κατά 38% και 23% αντίστοιχα.

Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μια τέτοια επίδραση παρατηρείται σε άτομα που λαμβάνουν αντι-υπερτασικά φάρμακα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η θετική επίδραση που προκύπτει από το χυμό κεράσι οφείλεται σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών του φρούτου (φαινολικά οξέα), καθώς η μεγαλύτερη βελτίωση στα επίπεδα της πίεσης παρατηρήθηκε όταν δύο συγκεκριμένα οξέα (πρωτοκατεχικό οξύ και βανιλλικό οξύ) παρουσίασαν αύξηση στο αίμα των υπερτασικών.


Πηγή: onmed.gr

Δείτε εκπληκτικές φωτογραφίες από τον ετήσιο διαγωνισμό της National Geographic



Στη δημοσιότητα βγήκαν μερικές από τις φωτογραφίες που συμμετέχουν στον ετήσιο διαγωνισμό της National Geographic για την καλύτερη ταξιδιωτική φωτογραφία.

Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο έχουν προθεσμία μέχρι τις 27 Μαΐου για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

Ο μεγάλος νικητής θα κερδίσει τη συμμετοχή του σε ένα επταήμερο σαφάρι στο Churchill, στη Μανιτόμπα, στον Καναδά. Η περιοχή είναι διάσημη για τις πολλές πολικές αρκούδες που κινούνται από την ενδοχώρα προς την ακτή και κυρίως το φθινόπωρο.

Δείτε τις φωτογραφίες από τη Daily Mail.













ΠΗΓΗ : greek-web-tv.com

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Χριστοφόρου στα Δερβενάκια


Eurovision 2016: 2η πρόβα των Argo στη Στοκχόλμη


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον Α΄Ημιτελικό της Eurovision που θα γίνει την Τρίτη 10 Μαΐου στη Στοκχόλμη

Το ελληνικό 6μελές συγκρότημα, που θα εμφανιστεί στη 2η θέση στον Ημιτελικό, πραγματοποίησε τη δεύτερη πρόβα του, με τις προσδοκίες να καταφέρει να περάσει στον τελικό του μουσικού διαγωνισμού.

Δείτε στο βίντεο τη 2η πρόβα των Argo.


Με την ευκαιρία αυτή, να πούμε, ότι σαν σήμερα το 1977 : 

Διεξάγεται ο 22ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. 

Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας η Μαρί Μιριάμ με τη σύνθεση «L’ oiseau et l’ enfant» (Το Πουλί και το Παιδί). 

Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Μάθημα Σολφέζ», το οποίο καταλαμβάνει την 5η θέση με ερμηνευτές τους Πασχάλη, Μαριάνα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη.


«Υπάρχει και φιλότιμο» στο Τριανόν, από το Νέο Σχολείο


Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Πεσόντες της Αεροπορίας Στρατού


Κάθε χρόνο στις 7 Μαΐου η Αεροπορία Στρατού τιμά τη μνήμη των 38 ιπταμένων (χειριστών και μηχανικών), που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος.

Η 7η Μαΐου έχει επιλεγεί συμβολικά, διότι είναι η ημερομηνία υπογραφής του Π.Δ. 107/1998, περί συγκρότησης του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr