13.10.16

Μαθήματα φωτογραφίας στο Φουγάρο


Τα εργαστήρια φωτογραφίας ξεκινούν στο Φουγάρο.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αυτή τη μοναδική τέχνη, να εξοικειωθούν και να μάθουν τις διάφορες τεχνικές της.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικίες από 14 έως 99 ετών.

*η φωτογραφική μηχανή που μπορούν να έχουν μαζί τους οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι οποιουδήποτε τύπου εκτός φωτογραφικής κινητού τηλεφώνου.

Ώρες λειτουργίας:

Κάθε Πέμπτη από 20 Οκτωβρίου έως 15 Ιουνίου 2017
20.30–22.30

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
10€ η μία συνάντηση, 35€ ο κύκλος 4 συναντήσεων

Έκπτωση 15% σε ανέργους, φοιτητές, μαθητές και συνταξιούχους

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
2752047370
6940295418
info@fougaro-workshops.gr

Μια στιγμή σε μια εικόνα...


Το "Γεράκι της Μάλτας" σε μια υπέροχη φωτογραφία του Χάρη Καραποστόλη... 

Στο Ναύπλιο, σήμερα... 

Τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 στο Ναύπλιο


Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης «Ε.Ο.Κ.» σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και τα αθλητικά σωματεία ΟΙΑΞ και ΔΟΞΑ διοργανώνουν αθλητικό Τουρνουά 3Χ3 στη Πλατεία Φιλελλήνων, 22-23 Οκτωβρίου.

Για κάθε παιδί που διψά για basket, το Τουρνουά 3Χ3 είναι η δική του ευκαιρία για να παίξει και να ευχαριστηθεί basket μαζί με τους φίλους του στη πλατεία της πόλης του. Γιατί σε αυτό το Τουρνουά παίζει όπως έχει μάθει, με τους φίλους του και με απλούς κανόνες. Οι ομάδες παίζουν και συνεχίζουν να παίζουν, όσο κερδίζουν με το σύστημα νταμπλ-νοκ άουτ.

Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε αυτή την γιορτή του basket. Σε όλους τους παίκτες απονέμονται αναμνηστικά διπλώματα, γιατί αξία έχει η διασκέδαση και όχι η διάκριση. Γονείς, φίλοι, φίλαθλοι και όσοι αγαπούν το basket θα είναι εκεί για να παρακολουθήσουν και να χειροκροτήσουν όλες τις προσπάθειες από κοντά.

Αν λοιπόν λατρεύεις το basket, είσαι αγόρι και κορίτσι 6-18 ετών, λάβε μέρος με την ομάδα του σχολείου σου, του σωματείου σου ή απλά με την ομάδα της παρέας σου στο 3Χ3 Τουρνουά Ναυπλίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο site της Ε.Ο.Κ. www.basket.gr
OIAΞ ΝΑΥΠΛΙΟΥ Α.Ο. – Καλαμάτας 1 – 21100 ΝΑΥΠΛΙΟ – Τηλ: 2752026046 & 6944201397 (υπόψη Κ. Κων/νου Ρέππα)
Στους προπονητές των αθλητικών σωματείων ΟΙΑΞ και ΔΟΞΑ

ΔΕΣ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΕΔΩ

Σαν σήμερα... στη μουσική


1941: Ο Αμερικανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός Paul Simon (Paul Frederic Simon) γεννήθηκε στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ. Ξεκίνησε την καριέρα του από πάρα πολύ μικρή ηλικία, όταν ήταν ακόμη μαθητής στο γυμνάσιο Forest Hills. Τότε γνώρισε τον Art Garfunkel και μαζί, ως το δίδυμο Simon & Garfunkel, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του '60. Κυκλοφόρησαν πέντε άλμπουμ τα οποία περιείχαν τις επιτυχίες "The Sounds of Silence", "I Am a Rock", "A Hazy Shade of Winter", "Mrs. Robinson", "The Boxer", "Bridge Over Troubled Water" κ.α. Μετά την διάλυση του ντουέτου το 1970, ακολούθησε επιτυχημένη σόλο καριέρα. Έχει κερδίσει δώδεκα βραβεία Grammy και το 2003 οι Simon & Garfunkel τιμήθηκαν με το βραβείο Grammy "Lifetime Achievement". Το 2006 συμπεριλήφθηκε στην λίστα του περιοδικού Time, "The 100 People Who Shaped the World". Το όνομα του γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 1990.

1965: Οι The Who ηχογραφούν το τραγούδι "My Generation". Είναι μια δημιουργία του Pete Townshend. Το τραγούδι βρίσκεται στη λίστα του Rock and Roll Hall of Fame, "The 500 Songs that Shaped Rock and Roll".


1965: Στα Abbey Road Studios του Λονδίνου οι The Beatles αρχίζουν την ηχογράφηση του τραγουδιού "Drive My Car". Στις 3 Δεκεμβρίου του 1965 θα κάνει την εμφάνιση του στο άλμπουμ "Rubber Soul".

1970: Οι στάχτες της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Janis Joplin σκορπίζονται στην ακτή της Καλιφόρνια. Απεβίωσε στις 4 Οκτωβρίου από υπερβολική δόση ναρκωτικών.

1979: Στη κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκεται ο Michael Jackson με το τραγούδι "Don't Stop 'Til You Get Enough". Κυκλοφόρησε στις 28 Ιουλίου του 1979 σαν μέρος του πέμπτου στούντιο άλμπουμ του με τίτλο "Off the Wall". Το τραγούδι χάρισε στον νεαρό Jackson το πρώτο του American Music Award, "Favorite Soul/R&B Single" και Grammy Award, "Best Male Vocal Performance".


ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Μια στιγμή σε μια εικόνα...


Ηλιόλουστη μέρα, λουλουδιασμένη βεράντα στην καρδιά του Οκτώβρη... Υπέροχος τόπος η Ελλάδα!

Το χρονικό του χρόνου


Το αν υπάρχει πραγματικά ο χρόνος ή όχι είναι ένα καθαρά φιλοσοφικό ερώτημα. Γεγονός, όμως, είναι ότι από αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος προσπάθησε να τον ορίσει.

Στην αρχή, η μέτρησή του γινόταν με συσκευές που στηρίζονταν σε υλικά που ρέουν, όπως το νερό και η άμμος. Το βασικό χρονομετρικό όργανο όμως από την αρχαιότητα έως τον 16ο αιώνα ήταν το ηλιακό ρολόι, διαφόρων τύπων, που έδειχνε την ώρα με τη βοήθεια της σκιάς που δημιουργούσε ο ήλιος. Σταθμό στην τεχνολογία της χρονομέτρησης αποτέλεσε η κατασκευή του αστρολάβου, με τον οποίο προσδιοριζόταν η ώρα με ακρίβεια λεπτού. Μόλις τον 13ο αιώνα μ.Χ. επινοήθηκαν τα μηχανικά και ακολούθησαν τα ρολόγια με εκκρεμές.

Από το 17ο αιώνα άρχισε η καταλυτική επίδραση του χρόνου στις δραστηριότητες των δυτικών κοινωνιών. Όμως κάθε τόπος είχε ρυθμίσει ξεχωριστά την ώρα του και υπήρχε πρόβλημα για τους ναυτικούς, αφού ο καθένας χρησιμοποιούσε το μεσημβρινό του λιμανιού του για τον προσδιορισμό της θέσης του στους ωκεανούς που ταξίδευε.

Σε μια διεθνή σύσκεψη που έγινε στις 13 Οκτωβρίου του 1884 στην αμερικανική πρωτεύουσα, η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ ζήτησαν να υιοθετηθεί απ' όλες τις χώρες ως πρωτεύων μεσημβρινός αυτός του Γκρίνουιτς, όπου λειτουργούσε το βασιλικό αστεροσκοπείο της Αγγλίας. Πριν απ' αυτό είχαν ήδη προταθεί η Ιερουσαλήμ και η μεγάλη πυραμίδα της Αιγύπτου.

Τις επόμενες δεκαετίες ακολούθησαν αρκετές ακόμα βελτιώσεις: οι ΗΠΑ χωρίστηκαν σε χρονικές ζώνες το 1883, ολόκληρος ο κόσμος το 1884, και το 1915 καθιερώθηκε για πρώτη φορά διαφορετική ώρα για τους μήνες του χειμώνα. Ο χρόνος άρχισε να σφίγγει όλο και πιο δυνατά τη ζωή των ανθρώπων - και τα χέρια τους επίσης - από την ημέρα που εμφανίστηκαν τα ρολόγια χειρός...


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

ΤΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ "ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΛΤΑΣ" ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Tο πολυβραβευμένο Ιστιοφόρο το "Γεράκι της Μάλτας, (Falcon Malteze), στο οποίο η φιλοξενία κοστίζει 400.000 δολάρια  την εβδομάδα, βρίσκεται αρόδο στον Αργολικό κόλπο, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016. 
Το "Maltese Falcon", όπως είναι η ονομασία του, ανήκει στην Ελληνίδα επιχειρηματία Ελένη Αμβροσιάδου, που το απέκτησε έναντι 60 εκατομμυρίων στερλινών. Δεν το χρησιμοποιεί για προσωπική της χρήση, αλλά το ναυλώνει σε τουρίστες έναντι 375 χιλιάδων στερλινών την εβδομάδα.  Προηγούμενος ιδιοκτήτης ήταν ο πολυεκατομμυριούχος Τομ Πέρκινς, ένας από τους πρώτους χρηματοδότες της γνωστής διαδικτυακής εταιρείας Google. 
Το "Γεράκι της Μάλτας"  έχει δεκαπέντε τετράγωνα πανιά, πέντε ανά κατάρτι, τα οποία ελέγχονται ηλεκτρονικά και μπορούν να ανοιχτούν πλήρως σε μόλις έξι λεπτά. Κινείται με ταχύτητα 20 κόμβων, προσφέροντας ένα άνετο ταξίδι χωρίς κραδασμούς.

Διαθέτει έξι καμπίνες υπερπολυτελείας για τους φιλοξενουμένους και άλλες οκτώ για το 18μελές πλήρωμα. Τα τρία καταστρώματα του πλοίου επικοινωνούν με τη βοήθεια μιας κυκλικής σκάλας που περιβάλλει το κεντρικό κατάρτι.  Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το έχουν αναγνωρίσει ως το πλέον εντυπωσιακό και πρωτοπόρο γιοτ που έχει πλεύσει στις θάλασσες.  Πλέον, το Maltese Falcon μπορεί να θεωρείται  ένα από τα καλύτερα σούπερ yacht που έχουν κατασκευαστεί ποτέ.

Το «Γεράκι της Μάλτας» κέρδισε την 1η θέση στην ψηφοφορία για το βραβείο «Baccarat Superyacht World Trophy» που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού Superyacht World, οι αναγνώστες του οποίου αποτελούν τον πυρήνα της βιομηχανίας των υπερπολυτελών yacht.

Το σκάφος προσφέρει πολλές δυνατότητες διασκέδασης: από τις απλές στιγμές στο ευρύχωρο και εύκολα προσβάσιμο κατάστρωμα έως τις κινηματογραφικές βραδιές πάνω στη θάλασσα, καθώς το Maltese Falcon διαθέτει τη μεγαλύτερη πλωτή οθόνη στον κόσμο.

Πολυτελές με διακριτικό τρόπο και με έμφαση στη λεπτομέρεια, το yacht είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προσφέρει τις ασύγκριτες υπηρεσίες του για έως και 12 άτομα, σε 6 διπλές καμπίνες.




ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

"Ο Μαγικός Κόσμος του Σκρουτζ" με τον Χάρη Ρώμα στο Άργος


Η παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου παρουσιάζει την Κυριακή 23 Οκτωβρίου στο Μπουσουλοπούλειο Άργους τον καταξιωμένο ηθοποιό Χάρη Ρώμα για πρώτη φορά σε παράσταση για τους μικρούς μας φίλους στο πιο γνωστό έργο του Άγγλου θεατρικού συγγραφέα Καρόλου Ντίκενς, "Ο Μαγικός Κόσμος του Σκρουτζ" (βασισμένο στη νουβέλα A Christmas Carol).

Ο Χάρης Ρώμας μάλιστα, εκτός του ότι θα υποδυθεί τον δημοφιλή χαρακτήρα του Σκρουτζ, ρόλο που έχουν υποδυθεί στο παρελθόν ο Άλμπερτ Φίνεϋ, ο Τζωρτζ Σκοτ και ο Μάικλ Καίην, και θα παίξει για πρώτη φορά σε παιδική παράσταση, αναλαμβάνει και χρέη διασκευής, σκηνοθεσίας και στιχουργίας!

Στo συγκεκριμένο έργο ο άπληστος Σκρουτζ, μετά την παρέμβαση των τριών πνευμάτων που του φανερώνουν την ασχήμια της ζωής του, μεταμορφώνεται σε άνθρωπο καλοσυνάτο που θέλει να μοιράζεται την περιουσία του με τους συνανθρώπους του. 

Μαζί με τον Χάρη Ρώμα θα παίξουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αναστασίου, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Μαρία Κοκολάκη και Δημήτρης Κοράκης, ενώ το δυναμικό στελεχώνουν δημοφιλείς συνεργάτες όπως ο Γιάννης Ζουγανέλης που έγραψε την μουσική και ο Φώτης Μεταξόπουλος που καθοδήγησε το θίασο χορευτικά. Το θίασο έπιμελύθηκε ενδυματολογικά η Σήλια Δεμίρη, ενώ του κοστούμι του κ. Χάρη Ρώμα έφτιαξε ο Ιταλικός Οίκος I sarti di Milano. Στα τραγούδια ακούγονται οι φωνές του βαρύτονου Σωτήρη Τριάντη, και της σοπράνο Πένυς Δεληγιάννη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

"ΜΠΟΥΣΟΥΛΟΠΟΥΛΕΙΟ", ΑΡΓΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Ώρες παραστάσεων: 12.00 μ. & 5.30 μ.μ.
Προπώληση εισιτηρίων: Άργος Βιβλιοπωλείο "ΔΟΥΛΤΣΙΝΟΣ" & Ναύπλιο κατάστημα "WIND"
Προπώληση 8€ - Ταμείο 10€  -  Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ 
Πληροφορίες τηλ. 6973056635

Αγιασμός για τη νέα χρονιά του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους


Με την έναρξη της νέας λυκειακής χρονιάς σας προσκαλούμε στην καθιερωμένη τελετή αγιασμού την Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 17:30, στα γραφεία μας, Δαναού 16.

Θα ακολουθήσει ομιλία από τη Δημοτική Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΑΜ κ. Ελισάβετ Δήμα- Πετροπόυλου με θέμα: "Από την Καλλιρρόη Παρρέν στο σήμερα"

Σας περιμένουμε!

5ο ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΓΙΑΤΗ ΖΩΗ !!!


Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε, στο Ναύπλιο, το 5ο Περπάτημα για τη ζωή με τη συμμετοχή μελών, ασθενών & φίλων του ΣΥ.ΚΑ.ΦΙ.ΑΡ. ¨Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ". 

Με αυτό το συμβολικό περίπατο θελήσαμε να περάσουμε το δικό μας μήνυμα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού!

Περπατήσαμε στους δρόμους του Ναυπλίου και τερματίσαμε στη Πλατεία Συντάγματος. Εκεί μας κράτησε ευχάριστη συντροφιά το γυναικείο φωνητικό σύνολο "Συμφωνία" του Θ.Αντωνιάδη.

Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή!!


















Γίνονται... σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Eτήσια σύναξη των Κατηχητών και των Στελεχών Νεότητας της Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, στις 5 μ.μ.  
Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας Τριπόλεως 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


13-14-15-16 & 21-22-23 Οκτωβρίου 2016 (21:00) 
ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΗΛΕΙΑΣ, Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο  «Αχ αυτά τα φαντάσματα» του Eduardo de filippo 
Ομάδα Τέχνης Εθελοντισμού και Πολιτισμού «heterronymous»

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Act 
«Ο Μαξιλαρένιος» από την ομάδα Καρτέλ

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ζώδια σήμερα 13 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Μάλλον δε θα είναι μια εύκολη και ευχάριστη μέρα για σας η σημερινή, φίλοι Κριοί, ίσως γιατί χρειάζεται να συμβιβαστείτε με τις υποχρεώσεις και τις δυσκολίες της δουλειάς σας, παράλληλα δε, να ασχοληθείτε με τις ανάγκες και της επιθυμίες των αγαπημένων σας ατόμων και του ερωτικού σας συντρόφου. Το τετράγωνο του Ερμή με τον Άρη, πιθανόν να σας κάνει περισσότερο επιθετικούς, παρορμητικούς και ευέξαπτους με το παραμικρό, περιορίστε τα νεύρα και το άγχος, δείξτε αδιαφορία στις προκλήσεις. 

ΤΑΥΡΟΣ
Εκμεταλλευτείτε την εύνοια των πλανητών σήμερα, αγαπητοί Ταύροι, για να καταστρώσετε τα επαγγελματικά σας σχέδια με σιγουριά και σοβαρότητα, επενδύστε στην καλή σας τύχη και την εκτίμηση των κοντινών σας προσώπων, για να απολαύσετε όμορφες, τρυφερές και χαρούμενες στιγμές με τους φίλους, την οικογένεια και το αγαπημένο σας ταίρι. Μην κολλάτε στην ρουτίνα και τη στασιμότητα, χαλαρώστε, ηρεμήστε και χαρίστε στον εαυτό σας την περιποίηση που αξίζει και δικαιούται να έχει.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Μια σχετικά ήρεμη και χαλαρή μέρα είναι η σημερινή, φίλοι Δίδυμοι, που χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στην επικοινωνία σας με άτομα που δε γνωρίζετε αρκετά καλά και ίσως δεν πρέπει να εμπιστευτείτε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σας. Μην αφήνετε να μπουν στον προσωπικό και συναισθηματικό κύκλο της ζωής σας εμπόδια και μπερδέματα, που μπορούν από την μια στιγμή στην άλλη να ανατρέψουν το ισορροπημένο τοπίο, κρατηθείτε μακριά από ψεύτικα λόγια και φρούδες υποσχέσεις. 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Απομακρυνθείτε, φίλοι Καρκίνοι, από εντάσεις, διαξιφισμούς και εντάσεις σήμερα. Στον εργασιακό χώρο και στις κοινωνικές σας επαφές, μην αρπάζεστε με το παραμικρό και μη βγάζετε τα νεύρα και το θυμό σας σε κοντινά σας άτομα, που δεν έχουν ευθύνη. Μην αγνοείτε τους κινδύνους που υπάρχουν γύρω σας και μπορεί να επηρεάσουν τη σταθερότητα και την ισορροπία της συναισθηματικής σας ζωής, ακούστε την καρδιά σας, εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας και ξεχάστε τις αμφιβολίες και τις αγωνίες σας.

ΛΕΩΝ
Τα σημερινά παιχνίδια της Σελήνης, αγαπητοί Λέοντες, είναι πιθανό να σας αναγκάσουν να προβάλλετε ακόμα περισσότερο τις ικανότητες και τα δημιουργικά σας ταλέντα, σε σημείο όμως που ίσως παρεξηγηθείτε από τους συναδέλφους και τα κοντινά σας πρόσωπα. Προσέξτε τον τρόπο και τη συμπεριφορά σας, ας είστε περισσότερο ταπεινοί και μετριόφρονες για να κερδίσετε την τρυφερότητα και την ζεστασιά του ερωτικού σας συντρόφου, μαγνητίζοντας με αισθησιασμό και πάθος τον άνθρωπο που αγαπάτε.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Δε χρειάζεται να διεκδικήσετε μια καλύτερη επαγγελματική θέση, φίλοι Παρθένοι, γιατί απλούστατα τα ήδη συγκεκριμένα και ουσιαστικά σας σχέδια παίρνουν σάρκα και οστά σήμερα, οι πρωτοβουλίες που είχατε πάρει το προηγούμενο διάστημα, φέρνουν την προσωπική και οικονομική σας καταξίωση. Απολαύστε με φίλους, με αγαπημένα άτομα και τον ερωτικό σας σύντροφο χαλαρές και ήρεμες στιγμές, μια αίσθηση ξεγνοιασιάς και ικανοποίησης κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα, επωφεληθείτε χωρίς γκρίνια και δισταγμούς. 

ΖΥΓΟΣ
Αποστασιοποιηθείτε λιγάκι από τις έντονες και έκρυθμες καταστάσεις, αγαπητοί Ζυγοί, η μέρα εγκυμονεί κινδύνους στον εργασιακό σας χώρο, μην τα βάζετε με ανωτέρους και μη διαπληκτίζεστε με συναδέλφους και κοντινά πρόσωπα, επικεντρώστε το ενδιαφέρον και την προσοχή σας στο μονοπάτι που ακολουθείτε και τις ατομικές σας ανάγκες. Το τετράγωνο Ερμή-Άρη είναι βέβαιο πως σας κάνει περισσότερο οξύθυμους και νευρικούς, φιλοσοφείστε τη ζωή και μην πετροβολάτε τους ανθρώπους που σας υποστηρίζουν. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Εστιάστε σήμερα, φίλοι Σκορπιοί, στα πρακτικά και δημιουργικά θέματα της καθημερινότητας, γίνετε περισσότερο ευέλικτοι και διαλλακτικοί με τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της δουλειάς σας, μην γίνεστε αυταρχικοί και εξουσιαστικοί στα προσφιλή σας άτομα για να κατακτήσετε τις επιθυμίες και τους στόχους σας. Ρίξτε νερό στο κρασί σας και όχι λάδι στην φωτιά σε μια σημαντική κουβέντα με το πρόσωπο που σας ενδιαφέρει, προσαρμοστείτε στις ανάγκες του δεσμού σας χωρίς άγχος και νεύρα. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Μια ουδέτερη μέρα ανατέλλει, αγαπητοί Τοξότες, που μπορείτε να απολαύσετε και να διαισθανθείτε τις ευχάριστες και χαρούμενες αλλαγές που έρχονται στην προσωπική, επαγγελματική και συναισθηματική σας ζωή, η μεταμόρφωση που αναζητούσατε σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας γίνεται πλέον πραγματικότητα. Κάντε ένα δυναμικό ξεκίνημα στα ερωτικά σας όσοι από σας ψάχνετε την αληθινή αγάπη, οι δε ζευγαρωμένοι δείξτε γενναιόδωρα τα αισθήματά σας στο ταίρι σας, χωρίς δισταγμό και αμφιβολίες. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Αν έχετε αναλάβει να φέρετε εις πέρας ένα φιλόδοξο σχέδιο στη δουλειά σας, φίλοι Αιγόκεροι, που απαιτεί σχολαστικότητα και αυτοσυγκέντρωση, τότε προσέξτε ιδιαίτερα τις παγίδες και τις προκλήσεις που στήνονται στο περιβάλλον που κινείστε, δείχνοντας παγωμένη και αδιάφορη στάση. Μην εμπλέκεστε σε διαξιφισμούς και εντάσεις στην συναισθηματική και προσωπική σας ζωή, αποφύγετε τις εσπευσμένες αποφάσεις και τις επιπόλαιες επιλογές, που ίσως σας βγουν σε κακό και δημιουργήσουν μόνιμες ρήξεις. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Πρέπει να παραδεχτείτε, αγαπητοί Υδροχόοι, πως είστε ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι άνθρωποι και αυτό είναι πιθανόν να προκαλέσει σήμερα αντιπάθειες και συμπάθειες στον χώρο που κινείστε, είτε αφορά στη δουλειά σας, είτε έχει να κάνει με την προσωπική και συναισθηματική σας ζωή. Είναι μια όχι και τόσο ευνοϊκή μέρα για σας, προσπαθήστε λοιπόν να τηρήσετε αντικειμενική στάση και διαλλακτικότητα απέναντι στο ταίρι σας, μην γκρινιάζετε άσκοπα και μη σκαλίζετε τις ατέλειες του δεσμού σας. 

ΙΧΘΕΙΣ
Η σημερινή σύνοδος της Σελήνης στο ζώδιό σας με τον Ποσειδώνα, φίλοι Ιχθύες, αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τη διαίσθηση και το ένστικτό σας, με αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεστε τα γεγονότα πριν ακόμα συμβούν. Αγωνιστείτε με ηρεμία και πραότητα για να κατακτήσετε τις ιδέες, τα πιστεύω και τους στόχους σας, μην παρασύρεστε από άκαρπες υποσχέσεις και κάλπικους όρκους στην ερωτική σας ζωή, μην υποκύψετε σε άγονες και σκιώδεις συζητήσεις, που ίσως σας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα.


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου αναμένονται αραιές νεφώσεις που κατά τη διάρκεια της ημέρας θα διαλυθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Εξαίρεση αποτελεί το νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου οι νεφώσεις θα είναι πυκνότερες και υπάρχει πιθανότητα για ασθενείς, τοπικές βροχές έως και τις μεσημβρινές ώρες. Στην συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί και σε αυτές τις περιοχές.

Η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 5 έως 20 βαθμούς, στην κεντρική και νότια από 8 έως 24, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 22, στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 25 και στην Κρήτη από 16 έως 25.

Οι άνεμοι στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από νωρίς το πρωί. Στο νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε βόρειους και βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 3 και τοπικά 4 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 13 Οκτωβρίου


54: Η Αγριππίνα δηλητηριάζει τον άνδρα της τον Κλαύδιο A' κάνοντας με αυτόν τον τρόπο Ρωμαίο Αυτοκράτορα τον 17χρονο γιο της Νέρωνα.



1307: Με εντολή του Γάλλου βασιλιά Φιλίππου του Ωραίου συλλαμβάνονται ο Μέγας Διδάσκαλος και χιλιάδες μέλη του Τάγματος των Ναϊτών. Υποβάλλονται σε βασανιστήρια και "ομολογούν" ότι είναι αιρετικοί, ενώ λίγους μήνες αργότερα θα καούν στην πυρά. Ήταν Παρασκευή και 13 και από τότε αυτή η μέρα θεωρείται ότι φέρνει γρουσουζιά.



1774: Ο Charles Messier ανακαλύπτει τον γαλαξία Μ51.



1792: Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον θέτει τον θεμέλιο λίθο για την κατασκευή του Λευκού Οίκου, που θα γίνει η επίσημη κατοικία όλων των Προέδρων των ΗΠΑ.



1793: Πεθαίνει ο Γουίλιαμ Χόπκινς, Άγγλος μαθηματικός και γεωλόγος. Έμεινε στην πανεπιστημιακή ιστορία του Κέιμπριτζ ως ο καλύτερος ιδιωτικός δάσκαλος για τις εξετάσεις Τρίπους, τις προπτυχιακές εξετάσεις στα μαθηματικά από το 1800 και μετά στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία. Η ονομασία Τρίπους είχε να κάνει με το είδος των καθισμάτων  τα οποία χρησιμοποιούσε αρχικά ο εξεταστής,καθόταν απέναντι στον εξεταζόμενο και αντιπαραθετόταν μαζί του  άλλοτε με χιουμοριστικό,άλλοτε με επιθετικό τρόπο. Άμεσο επακόλουθο ήταν να καταλήξει η ονομασία να αναφέρεται εν γένει στις διπλωματικές εξετάσεις στα μαθηματικά.



1798: Ο Αλή Πασάς κούρσεψε την Γαλλικής κυριαρχίας  Βόνιτσα και παλικάρια με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, θυσιάστηκαν για την πατρίδα.

1821: Γεννιέται στη Γερμανία ο γιατρός, βιολόγος, αρχαιογνώστης και πολιτικός Ρούντολφ Βιρτσόβ, ο οποίος εργάστηκε για τη διάδοση της ιατρικής υγιεινής και ανέπτυξε τις θεμελιώδεις αρχές της κυτταρικής παθολογίας, ενώ υπήρξε συνιδρυτής του Γερμανικού Προοδευτικού Κόμματος και μέλος της γερμανικής Βουλής.


1873: Γεννιέται ο Γεώργιος Καφαντάρης, Ευρυτάνας πολιτικός του φιλελεύθερου χώρου, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαρτίου 1924.



1882: Πεθαίνει ο Ζοζέφ Αρτίρ Κοντ Ντε Γκομπινό, γάλλος διπλωμάτης, θεωρητικός του ρατσισμού και της λευκής υπεροχής μέσα από το βιβλίο του «Δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών» (1855). (Γεν. 14/7/1816)

1884: Καθιερώνεται ως βάση υπολογισμού της παγκόσμιας ώρας, η ώρα Γκρήνουιτς.

1894: Η Έβερτον κερδίζει τη Λίβερπουλ με 3-0 στο πρώτο ντέρμπι του Μέρσισάιντ στο Γκούντισον Παρκ.



1904: Πεθαίνει ο Παύλος Μελάς, «μακεδονομάχος».

1904: Ο πλωτάρχης Πίρι προσφέρει στοιχεία, που αποδεικνύουν, ότι η διαδρομή που ακολούθησε ο Κουκ ήταν μακριά από το Βόρειο Πόλο.



1905: Ιδρύεται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, στο οποίο εκλέγεται πρόεδρος ο Λέων Τρότσκι. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα Σοβιέτ (τα εργατικά συμβούλια), που πρόβαλλαν ως αιτήματα το 8ωρο και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

1909: Ο Ισπανός παιδαγωγός και γνωστός για τις αναρχικές ιδέες του Φρανθίσκο Φερέρ Γουάρδια, ο οποίος υπήρξε εμπνευστής του ελευθεριακού "Μοντέρνου Σχολείου" εκτελείται από το ισπανικό καθεστώς. Μετά το θάνατο του πολλοί οπαδοί του ίδρυσαν παρόμοια σχολεία στις ΗΠΑ.



1912:  Απελευθέρωση των Γρεβενών.
1914: Στη Νότια Αφρική, οι Μπόερς, με επικεφαλής τον στρατηγό Κρίστιαν Ντε Γουέτ, διαδηλώνουν εναντίον της επιβολής του βρετανικού στρατιωτικού νόμου.



1917: Το Θαύμα του Ήλιου στη Φατίμα της Πορτογαλίας. 70.000 άνθρωποι υποστηρίζουν ότι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας χρώματα που πλημμύρισαν τον ουρανό. Το θαύμα αποδίδεται στην Παναγία.

1918: Το κίνημα των Νεότουρκων υπογράφει συμφωνία εκεχειρίας για τον τερματισμό της συμμετοχής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

1920: Με το Ιουλιανό ημερολόγιο η ελληνική Κυβέρνηση ανακοινώνει το θάνατο του βασιλιά Αλέξανδρου, ο οποίος πέθανε από καθολική μόλυνση, που του προκάλεσε το δάγκωμα πιθήκου.

1921: Γεννιέται στην Ιταλία ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός και τραγουδιστής Ιβ Μοντάν.



1923: Η Άγκυρα ανακηρύσσεται από την τουρκική Εθνοσυνέλευση πρωτεύουσα του τουρκικού κοσμικού κράτους.

1925: Γεννιέται ο Αμερικανός κωμικός Λένι Μπρουκς, που έμεινε γνωστός ως "Λένι ο βρομόστομος".



1925: Γεννιέται η Βαρόνη Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ το γένος Ρόμπερτς, η επονομαζόμενη και «σιδηρά κυρία» η οποία διατέλεσε Πρωθυπουργός στην Βρετανία από το 1979 έως το 1990.



1930: Η Αλίκη Διπλαράκου αναδεικνύεται Μις Υφήλιος στο διαγωνισμό ομορφιάς που διεξάγεται στο Ρίο Ντε Ζανέιρο.

1931: Γεννιέται ο Γάλλος ποδοσφαιριστής, Ραϊμόντ Κοπά.



1932: Γεννήθηκε ο John G. Thompson αμερικανός μαθηματικός τιμημένος με το μετάλλιο Fields το1970 για την εργασία του στην θεωρία ομάδων.Ο Thompson με την βοήθεια του μαθηματικού Walter Feit απέδειξε το μαθηματικό θεώρημα ("odd order" problem) που έκτοτε φέρει το όνομα τους.Η απόδειξη του θεωρήματος έχει έκταση 253 σελίδων,είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και αποτελεί ολόκληρη την ύλη ενός τεύχους της μαθηματικής περιοδικής έκδοσης Pacific Journal of Mathematics.



1934: Γεννιέται η τραγουδίστρια Νάνα Μούσχουρη.

1934: Αρχίζουν τα έργα εξωραϊσμού του Πεδίου του Άρεως με την κατεδάφιση των στρατώνων του Ιππικού και τη μεταφορά των προσφυγικών συνοικισμών.



1941: Γεννιέται ο συνθέτης και τραγουδιστής Πολ Σάιμον στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ.

1943: Η Ιταλία έχοντας αλλάξει "στρατόπεδο" κηρύσσει τον πόλεμο στην πρώην σύμμαχό της στον Άξονα, τη Γερμανία.

1951: Παρασημοφορείται από τους Γάλλους με το Σταυρό της Λεγεώνας της Τιμής για τη δράση της στη Βόρεια Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Μάρλεν Ντίντριχ.

1951: Για πρώτη φορά σε αγώνα αμερικανικού ποδοσφαίρου χρησιμοποιείται μπάλα ντυμένη από καουτσούκ στον κολεγιακό αγώνα μεταξύ Georgia Tech και LSU 25-7.



1951: Γεννιέται ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος.

1954: Ο Βρετανός Κρις Τσαταγουέι σπάει κατά 9 δευτερόλεπτα το παγκόσμιο ρεκόρ του Ρώσου Βλαντιμίρ Κουτς στα 5000μ με 13:51.6 στο Λονδίνο.

1955: Τρομερές καταιγίδες σε Αττική και Θεσσαλία προκαλούν το θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

1956: Γεννιέται ο τηλεοπτικός παραγωγός Κρις Κάρτερ (X-Files)



1960: Γεννιέται στο Oswego της νέας Υόρκης, απο ιταλοαμερικανό πατέρα και ινδιάνικης καταγωγής μητέρα, ο τραγουδιστής των Anthrax, Joey Belladonna (Joseph Bellardini).

1962: Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το θεατρικό έργο "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" του Έντουαρντ Άλμπι.

1963: 1.000 άνθρωποι σκοτώνονται στην Κούβα από τον καταστρεπτικό τυφώνα Φλόρα.

1964: Το Voskhod 1 το πρώτο διαστημόπλοιο με πολυμελές πλήρωμα επιστρέφει στη Γη.

1967: Γεννιέται ο Κουβανός Χαβιέ Σατομαγιόρ, κορυφαίος αθλητής του ύψους.

1968: Ολυμπιακός, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός καλούν τους οπαδούς τους να παρακολουθήσουν τον αγώνα Ολυμπιακός- ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη που γίνεται για την ενίσχυση του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Αριστείδη Παπάζογλου.



1971: Γεννιέται ο Πύρος Δήμας.



1972: Ένα αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει μια ομάδα ράγκμπι της Ουρουγουάης συντρίβεται στις Άνδεις. Αρκετοί από τους επιβάτες εντοπίζονται σώοι 72 ημέρες αργότερα, αλλά όπως ομολογούν είχαν καταφύγει στον κανιβαλισμό προκειμένου να επιβιώσουν. Η απίστευτη ιστορία τους έχει μεταφερθεί δύο φορές στη μεγάλη οθόνη. 

1977: Καταλαμβάνεται αεροπλάνο της Λουφτχάνσα, που είχε ξεκινήσει από τη Μαγιόρκα, από τέσσερις Παλαιστίνιους αεροπειρατές, που ζητούν την απελευθέρωση των έντεκα μελών της Φράξιας-Κόκκινος Στρατός, της ομάδας Μπάαντερ - Μάινχοφ. Μετά το θάνατο του πιλότου, Γερμανοί κομάντο καταφέρνουν να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου στις 17 Οκτωβρίου.

1980: Η Κούβα ανακοινώνει γενική αμνηστία για όλους τους Αμερικανούς, που βρίσκονταν σε φυλακές της χώρας.

1980: Ο Γεώργιος Μαύρος ιδρύει κεντρώο κόμμα.

1981: Αναδεικνύεται με δημοψήφισμα στην Προεδρία της Αιγύπτου ο αντιπρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, μία εβδομάδα μετά τη δολοφονία του Προέδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Σαντάτ.

1982: Γεννιέται ο Αυστραλός χρυσός ολυμπιονίκης της κολύμβησης Ίαν Θορπ.



1985: Πεθαίνει ο μεγάλος χαράκτης Τάσσος (Αναστάσιος Αλεβίζος)

1986: Η ΔΟΕ ανακοινώνει ότι, το μπέιζμπολ θα συμπεριληφθεί ως επίσημο ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

1990: Πεθαίνει ο Βορειοβιετναμέζος πολιτικός και διπλωμάτης Λε Ντουκ Θο, ο οποίος απέρριψε το Νόμπελ Ειρήνης, που του δόθηκε το 1973 εξ ημίσειας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ για τη συμβολή του στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στο Βιετνάμ.

1991: Ολοκληρώνεται το 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής στο ΣΕΦ που άρχισε στις 9/10. Η Μαρία Σανσαρίδου και η Αρετή Σιναπίδου προκρίνονται για τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης.

1992: Το γύρο του κόσμου σε χρόνο ρεκόρ 33 ωρών και 1 λεπτού για επιβατική πτήση πραγματοποιεί αεροπλάνο της Air France.

1993: Απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής στους Ράσελ Χάλσι και Τζόζεφ Τέιλορ για την ανακάλυψη μίας νέας ραδιοπηγής, η οποία άνοιξε τους δρόμους για την κατανόηση των νόμων της βαρύτητας.



1993: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, που ήταν ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 10ης Οκτωβρίου, σχηματίζει την κυβέρνησή του.

1994: Απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Ιάπωνα Κενζαμπούρο Όε.

1995: Απονέμεται το Νομπέλ Ειρήνης στον 87χρονο πολωνικής καταγωγής φυσικό Τζόζεφ Ρότμπλατ και στο αντιπυρηνικό κίνημα "Πούγκουος", το οποίο ίδρυσε με άλλους δέκα επιστήμονες το 1957, μετά τη δημοσίευση, το 1955, του μανιφέστου των Αϊνστάιν και Ράσελ με το οποίο καλούσαν τον επιστημονικό κόσμο να αγωνιστεί κατά του πυρηνικού ολέθρου.

1996: Σ την Κύπρο, Τούρκοι στρατιώτες σκοτώνουν τον 58χρονο Ελληνοκύπριο Πέτρο Κακουλλή, ενώ μάζευε σαλιγκάρια μαζί με τον γαμπρό του κοντά στην κατεχόμενη Άχνα.

1997: Ο Άντι Γκριν, έχοντας την ισχύ τζετ στο αυτοκίνητό του, σπάει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με 1.074 χιλιόμετρα την ώρα!

1999: Σε κάποιο σημείο της Γης γεννιέται ένα μωρό, που ανεβάζει τον πληθυσμό της Γης στα έξι δισεκατομμύρια. Ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιλέγει ένα νεογέννητο μωρό στο Σεράγεβο για να τιμήσει το γεγονός.

2000: Απονέμεται το Νόμπελ Ειρήνης στο Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο Κιμ Ντάε Γιουνγκ.

2003: Βρίσκεται νεκρή στην Κερατέα η Ρουμπίνη Σταθέα, υπάλληλος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, που δίνει τέλος στη ζωή της για λόγους ευθιξίας, καθώς το όνομά της έχει εμπλακεί στην υπόθεση αναστολής κατεδαφίσεων. Επεμβαίνει ο εισαγγελέας διατάσσοντας διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με τις αναστολές.

2009: Πεθαίνει σε ηλικία 82 ετών ο τραγουδιστής και ηθοποιός Αλ Μαρτίνο.

2010: Μετά από 69 μέρες αναμονής οι 33 ανθρακωρύχοι που είχαν εγκλωβιστεί στο ορυχείο Κοπιαπό στη Χιλή, βλέπουν το φως του ήλιου.

2010: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναλαμβάνει την Ομόνοια Λευκωσίας, διαδεχόμενος τον Τάκη Λεμονή.

2011: Μια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν, την οποία ο διάσημος επιστήμονας είχε γράψει το 1939, και αναφέρεται στον «τρομερό κίνδυνο» των Ναζί, πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Nate D. Sanders στο Λος Άντζελες, αντί 13.936 δολαρίων, μαζί με τον φάκελο της. Η επιστολή έχει ημερομηνία 10 Ιουνίου 1939, είναι δακτυλογραφημένη και υπογεγραμμένη με το χέρι, ενώ στην κεφαλίδα φέρει τη διεύθυνση του Αϊνστάιν στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

2011: Το Ιράν επιβεβαίωσε ότι επιχείρησε πρόσφατα να στείλει έναν ζωντανό πίθηκο στο Διάστημα, παραδέχτηκε όμως ότι η εκτόξευση -το πρώτο βήμα για μια επανδρωμένη αποστολή- κατέληξε σε αποτυχία.



2013: Πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών ο αθλητικογράφος Φίλιππος Συρίγος. Έχασε την πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.