10.2.17

1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Αργολίδας


Αναγνωρίζοντας την σημαντική συνεισφορά των πολιτιστικών φορέων στα δρώμενα της Αργολίδας, η Περιφερειακή Ενότητα διοργάνωσε την 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε απόψε στον Πολυχώρο Φουγάρο. 

Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να διατυπώσουμε όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά τις πολιτιστικές μας αναζητήσεις, με απώτερο στόχο οι καταγραφές που θα προκύψουν να βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη το καλοκαίρι του 2017 σε ένα φεστιβάλ που θα αναδείξει το σπουδαιότερο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Αργολίδας, τόνισε σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος.


 Στην πρώτη αυτή συνάντηση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Γκιόλας, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Βασίλης Σιδέρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Γαβρήλος, η Πρόεδρος του ΔΟΠΠΑΤ Π.Καλκούνου, η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Ελισάβετ Δημα Πετροπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μ. Ράλλη και Κ. Ρούτουλας και δεκάδες πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής.











ΠΗΓΗ: Παραπολιτικά Αργολίδας

Παιδικός Αποκριάτικος Χορός από την «Ελληνική Παράδοση» στο Κεφαλάρι

Αποκριάτικο γλέντι στο Κεφαλάρι


Ο νεοσύστατος Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλαρίου «Ζωοδόχος Πηγή» διοργανώνει γλέντι στην πλατεία του χωριού την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου (6.30 μ.μ.)

Από φαγώσιμα θα περιλαμβάνονται σουβλάκια, δωρεάν παραδοσιακές γκόγκες, εδέσματα, άφθονο κρασί και αναψυκτικά. Για το χορευτικό μέρος της εκδήλωσης θα φροντίσει το παιδικό τμήμα του «Χορόσημου».

Να είστε μεταμφιεσμένοι γιατί θα υπάρξει διαγωνισμός και βράβευση της καλύτερης μεταμφίεσης.

"Παραμύθια για μεγάλους λίγο πριν τα μεσάνυχτα" από τον Θεοδόση Σπαντιδέα


"Παραμύθια για μεγάλους λίγο πριν τα μεσάνυχτα" 
Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 11 μ.μ. στη Βιβλιοθήκη Ανθός, στο ΦΟΥΓΑΡΟ

Ο βιολόγος Θεοδόσης Σπαντιδέας έρχεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη Ανθός για να μας αφηγηθεί τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, συνδυάζοντας  την αλήθεια με τον μύθο. Ένα παραμύθι που έγραψε ο ίδιος πριν από χρόνια με τίτλο ΄΄Τα ψάρια που βγήκαν στη στεριά΄΄και συνιστά τη ματιά ενός επιστήμονα και λογοτέχνη όσον αφορά την περίφημη θεωρία του Δαρβίνου!
Μία από τις μεγαλύτερες θεωρίες που διατυπώθηκαν από τον άνθρωπο, ίσως ίσης αξίας με την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ήταν η θεωρία της εξέλιξης των ειδών που εκφράστηκε από τον Δαρβίνο. Κάποτε, στην Δεβόνιο περίοδο του Παλαιοζωικού αιώνα (περίπου 360 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα), οι ζωικές μορφές κατοικούσαν στην θάλασσα. Από τα περισσότερα εξελιγμένα και περίπλοκα υδρόβια είδη ήταν οι κοιλάκανθοι και οι δίπνευστοι. Το παραμύθι αφηγείται τον τρόπο που τα εξελιγμένα αυτά είδη ψαριών ΄΄κατάφεραν΄΄ με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής να βγουν από το νερό και να επιβιώσουν στη στεριά, της οποίας ήταν και οι πρώτοι ζωικοί έποικοι. Από εκείνο το σημείο, η στεριά πλούτισε με ζωικά είδη, με τον άνθρωπο να είναι ο τελευταίος κρίκος μιας υπέροχης αλυσίδας.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, το ταξίδι στον χρόνο …

Το πρόγραμμα του Αναπλιώτικου Καρναβαλιού 2017







ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ ΔΙΟΜΗΔΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΙΟ ΜΕ ΠΑΟΚ

Αποτέλεσμα εικόνας για διομηδης αργους-παοκ

Για την 15η αγωνιστική της Handball Premier ο Διομήδης υποδέχεται αύριο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 18.00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Κίου τον ΠΑΟΚ. 

Διαιτητές της αναμέτρησης ορίστηκαν οι κύριοι Συρεπίσιος και Μερτινιάν, με παρατηρητή αγώνα τον κύριο Νικολίτσα.

Ο παίκτης μας Ιούλιος Αργυρού δήλωσε στην επίσημη ιστοσελίδα μας: «Αντιμετωπίζουμε ένα εκ των φαβορί για τον τίτλο. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα με αρκετά ικανούς παίκτες, με μεγάλη εμπειρία και που παίζουν πολλά χρόνια μαζί. Από την άλλη, η ομάδα μας έχει την διάθεση και την ενέργεια και προετοιμάζεται κατάλληλα για να πάει για την 10η συνεχόμενη νίκη και την υπεράσπιση πλέον της 2ης θέσης. Πιστεύω ότι θα γίνει ένα δυνατό παιχνίδι, αντάξιο των δύο ομάδων, που θα προσφέρει θέαμα. Ζητάμε να έρθει ο κόσμος να μας στηρίξει, καθώς τον χρειαζόμαστε δίπλα μας σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα».

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ











Οι προβλέψεις των ζωδίων για σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου

Αποτέλεσμα εικόνας για ζωδια

ΚΡΙΟΣ
Μην προσπαθείτε να κινήσετε γρήγορα κάποιες καταστάσεις γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δημιουργηθούν εντάσεις. Έχετε ανάγκη από ξεκούραση και να οργανώσετε τις σκέψεις σας που σας μπερδεύουν ειδικά στα συναισθηματικά.

ΤΑΥΡΟΣ
Αποφύγετε να δράσετε παρορμητικά στις σχέσεις σας με την οικογένεια σας όπου χρειάζεται να έχετε υπομονή και φροντίδα. Η αυτοπεποίθηση σας θα σας βοηθήσει να λύσετε θέματα που εδώ και καιρό σας απασχολούν και θα δείτε τις σχέσεις σας πιο αντικειμενικά.

ΔΙΔΥΜΟΙ
Κάποιες συζητήσεις μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμες να κάνετε σταθερές κινήσεις ιδιαίτερα στα επαγγελματικά σας και να σκεφτείτε μια αλλαγή στα εργασιακά θέματα. Καλό είναι να προσέξετε αυτές τις ημέρες την υγεία σας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Οικονομικά θέματα συνεχίζουν να σας απασχολούν και σήμερα, μια νέα επαγγελματική ευκαιρία θα αλλάξει τα δεδομένα σας. Σήμερα θα μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε τις γνωριμίες σας για να προχωρήσετε ένα σχέδιο σας.

ΛΕΩΝ
Τα επαγγελματικά θέματα προέχουν αλλά η προσωπική σας ζωή σήμερα θα έχει την τιμητική της. Οι σχέσεις σας θα αναπτυχθούν και ίσως να κάνετε μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα γνωριμία. Οι αδέσμευτοι έχουν πολλές πιθανότητες να βρεθούν με τον έρωτα.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Σήμερα καλό είναι να βρεθείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα και να ηρεμήσετε ψυχικά και σωματικά. Η καλή παρέα θα είναι το φάρμακο για κάποια προσωπικά θέματα που σας έχουν αναστατώσει η σας έχουν απογοητεύσει.

ΖΥΓΟΣ
Σκεφτείτε καλύτερα τις προοπτικές νέων σχεδίων και αποφύγετε υπογραφές εγγράφων. Προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε όσο περισσότερο γίνεται την προσωπική σας ζωή και βρείτε τρόπους να λύσετε τα τυχόν προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με το έτερον σας ήμισυ.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Εάν έχετε αμφιβολίες για κάτι ή κάποιον ψάξτε καλύτερα εκεί που μέχρι τώρα δεν είχατε ερωτηματικά. Η αποφασιστικότητα σας θα σας βοηθήσει να βάλετε και πάλι τάξη σε θέματα που <<τρέχουν>>. Καλό είναι να προσέξετε την υγεία σας.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Για όσα προσπαθείτε να κάνετε σήμερα θα ανταμειφτείτε με τον καλύτερο τρόπο. Τα επαγγελματικά σας σχέδια θα έχουν μια σταδιακή άνοδο, αλλά προσέξτε όσα μπορεί να συμβούν παρασκηνιακά. Μια συζήτηση με δικό σας άτομο θα σας βοηθήσει αρκετά.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Οι ανακατατάξεις στην ζωή σας είναι απαραίτητες ακόμα και αν εσείς οι ίδιοι δεν τις επιδιώκετε. Μην αγχώνεστε με μικρές καταστάσεις που δεν αξίζουν τον λόγο να χάνετε την ψυχική σας ηρεμία για αυτές. Κάποιο δικό σας πρόσωπο θα σας βοηθήσει ουσιαστικά για ένα θέμα που σας απασχολεί.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Μια απόφαση σε προσωπικό επίπεδο θα σας δείξει πόσο σωστά έχετε πράξει το διάστημα αυτό. Εάν είστε αδέσμευτοι θα υπάρξουν πολλές εξελίξεις, οι οποίες θα αφορούν και μια νέα σχέση.

ΙΧΘΥΕΣ
Προσπαθήστε να κλείσετε εκκρεμότητες που έχετε πριν εστιάσετε σε νέα σχέδια, ώστε να αποφύγετε το άγχος και να βελτιώσετε τα οικονομικά σας. Μην προχωρήσετε σε νέες αλλαγές εάν δεν υπάρχουν στέρεες βάσεις.


ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Τα γεγονότα, σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου

Αποτέλεσμα εικόνας για σαν σημερα 10 φεβρουαριου

403 π.Χ.: Ο δημοκρατικός στρατηγός Θρασύβουλος με 70 άνδρες νικά το στρατό των Τριάκοντα Τυράννων, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Αθήνα.

49 π.Χ: Ο Ιούλιος Καίσαρας διαβαίνει με το στρατό του τον ποταμό Ρουβικώνα, όριο του ρωμαϊκού κράτους, σηματοδοτώντας την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Αναφωνεί την ιστορική φράση «ο κύβος ερρίφθη». Από εκεί θα πορευτεί προς τη Ρώμη, όπου θα συγκρουστεί με τη Σύγκλητο, γεγονός που θα τον καταστήσει αυτοκράτορα.


st_scholastica

1355: Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία, η ποιότητα της μπύρας σε μία παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.

Galileo_Galilei

1634: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»

1776: Ο Άγγλος συγγραφέας Τόμας Πέιν εκδίδει την «Κοινή Λογική» (Common Sense) ένα φυλλάδιο, με το οποίο υπερασπίζεται την Αμερικανική Επανάσταση.

1789: Ολοκληρώνονται οι πρώτες εκλογές στις ΗΠΑ, που είχαν αρχίσει στις 15 Δεκεμβρίου 1788. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ.

1810: Χωρίζουν ο Ναπολέων Βοναπάρτης και η Ιωσηφίνα ντε Μποαρνέ. Η Εκκλησία της Γαλλίας ακυρώνει το γάμο τους, που κράτησε πάνω από 13 χρόνια.

1861: Η Φλόριντα αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τον Αμερικανικό Εμφύλιο.

1863: Εγκαινιάζεται στο Λονδίνο ο πρώτος υπόγειος σιδηρόδρομος, με τη γραμμή Πάντιγκτον – Φάρινγκτον.

1895: Ο Χαρίλαος Τρικούπης ανεβαίνει στα Ανάκτορα για να ζητήσει εξηγήσεις για τη συμμετοχή του διαδόχου στα αντικυβερνητικά συλλαλητήρια. Ο βασιλιάς καλύπτει προκλητικά το διάδοχο και αφήνει ακάλυπτο το λαοπρόβλητο πρωθυπουργό. Ο Τρικούπης θα υποβάλλει την παραίτησή του στις 12 Ιανουαρίου στο βασιλιά Γεώργιο Α’.

1901: Ανακαλύπτεται η μεγαλύτερη αναβλύζουσα πετρελαιοπηγή του Τέξας των ΗΠΑ.


1904: Ξεσπά ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Κορέας και της Μαντζουρίας.

1911: Ο Ταγματάρχης Τζίμι Ερικσον, βγάζει την πρώτη αεροφωτογραφία από αεροπλάνο, πάνω από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

1920: Τίθεται σε ισχύ η συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία λήγει και τυπικά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1920: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η Κοινωνία των Εθνών, πρόδρομος του ΟΗΕ.

1922: Το ιρλανδικό κοινοβούλιο επικυρώνει τη συνθήκη με τη Βρετανία, που εγκαθιδρύει την ελεύθερη ιρλανδική πολιτεία. Ο Αρθουρ Γκρίφιθ, ιδρυτής του Σιν Φέιν, πολιτικής πτέρυγας του IRA, εκλέγεται πρόεδρος του Ιρλανδικού Ελεύθερου Κράτους.

1923: Τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατός των ΗΠΑ φεύγει από τη Γερμανία.

1925: Υπογράφεται σύμβαση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρείας ΟΥΛΕΝ για την ανάληψη έργων ύδρευσης των Αθηνών.
1927: Συγκρούσεις ξεσπούν στην Αθήνα μεταξύ οπαδών του παλαιού και του νέου ημερολογίου.

1929: Ο Βέλγος σκιτσογράφος Ζορζ Ρεμί, γνωστότερος ως Ερζέ, δημιουργεί το χάρτινο ήρωα Τεν Τεν.

Andreas_Mihalakopoulos

1938: Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στην Πάρο από τη δικτατορία Μεταξά ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, παρ’ όλο που είναι ασθενής.

1941: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κλεισούρα, συνεχίζοντας την προέλασή του στα αλβανικά εδάφη.

Chattanooga

1942: Απονέμεται ο πρώτος χρυσός δίσκος στην ιστορία της μουσικής, στον Γκλεν Μίλερ για την επιτυχία του Chattanooga Choo Choo.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται καθολικά στο Στάλινγκραντ, στο Λένινγκραντ και στον Καύκασο.

1945: Το ΕΑΜ συμφωνεί με την κατάπαυση του πυρός που πρότεινε η κυβέρνηση.

1946: Διεξάγεται στο Λονδίνο η πρώτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Εκπροσωπούνται 51 κράτη.

1947: Το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοινώνει ότι προσδιόρισε τον ιό της πολιομυελίτιδας.


1947: Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1949: Η δισκογραφική εταιρία RCA παρουσιάζει για πρώτη φορά το δίσκο των 45 στροφών.
Death_of_a_Salesman
1949: Το θεατρικό έργο του Άρθουρ Μίλερ "Ο θάνατος του εμποράκου", μία καυστική κριτική του Αμερικάνικου Ονείρου, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1956: Συνιστάται με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».
1957: Ο Χάρολντ Μακ Μίλαν επιλέγεται από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την παραίτησή του Αντονι Ιντεν.

1965: Ο 24χρονος Νίκος Γιούτσος, που έχει μεταγραφεί από την ουγγρική Τσέπελ στον Ολυμπιακό, κάνει το ντεμπούτο του στον αγώνα εναντίον του Παναθηναϊκού. Ως παιδί πολιτικών προσφύγων με το όνομα Γιούτσοφ, θα χρειαστεί ειδική διαδικασία από το Υπουργείο Εξωτερικών για να αγωνισθεί. Με τους «ερυθρόλευκους» θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και η ιαχή «Έμπαινε Γιούτσο» θα γίνει σλόγκαν.

1969: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοινώνει την πρόσληψη για πρώτη φορά γυναικών στην ελληνική αστυνομία.

1983: Ανακοινώνεται υποτίμηση της δραχμής κατά 15,5% έναντι των νομισμάτων των δυτικών χωρών και τίθενται φραγμοί στις εισαγωγές για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

1984: Οι ΗΠΑ και το Βατικανό αποκαθιστούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, μετά από 117 χρόνια.

1985: Ο Ντανιέλ Ορτέγκα ορκίζεται πρόεδρος της Νικαράγουας.

1989: Πυροβολείται εξ επαφής στα πόδια ο εισαγγελέας Κωνσταντίνος Aνδρουλιδάκης, ο οποίος θα πεθάνει λίγες ημέρες αργότερα στον Ευαγγελισμό. Την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η «17 Νοέμβρη».

1991: Μεγάλη πυρκαγιά στο πολυκατάστημα «Κάπα Μαρούσης» στην Πανεπιστημίου προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Η φωτιά ξεσπά από μια βομβίδα που εκτοξεύει άνδρας των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για το θάνατο του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα.

1997: Αγγείο του 5ου αιώνα π.Χ. με χαραγμένο στην εξωτερική του επιφάνεια το όνομα του Ευριπίδη ανάστροφα, ανακαλύπτεται σε σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου βρισκόταν το ησυχαστήριο του τραγικού ποιητή.

2000: Η διαδικτυακή εταιρεία America OnLine ανακοινώνει την εξαγορά της TIME WARNER έναντι του αστρονομικού ποσού των 162 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ετσι, σχηματίζεται ο μιντιακός κολοσσός με την επωνυμία AOL TIME WARNER.
2007: Ορκίζεται πρόεδρος στη Νικαράγουα για δεύτερη φορά ο Ντανιέλ Ορτέγκα.
2008: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται νέος Πρόεδρος του Συνασπισμού με το 70% των ψήφων του 5ου Συνεδρίου του κόμματος.


Γεννήσεις σαν σήμερα
1772  – Λυκούργος Λογοθέτης, αγωνιστής του ’21 και πολιτικός. (Θαν. 22/5/1850)

1869 – Ο Ρώσος καλόγερος, Γκριγκόρι Ρασπούτιν, που είχε ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου Νικόλαου Β’.
Fanya_Kaplan
1890 – Φάνι Καπλάν, ρωσίδα σοσιαλίστρια, που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Λένιν. (Θαν. 3/9/1918)
Bertolt_Brecht
1898 – Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανός δραματουργός. (Όπερα της Πεντάρας, Ο κύκλος με την κιμωλία, Μάνα Κουράγιο, Η ζωή του Γαλιλαίου) (Θαν. 14/8/1956)


1910  Σοφία Βέμπο, ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. (Θαν. 11/3/1978)

Alex_Comfort
1920 – Αλεξάντερ Κόμφορτ, αμερικανός γιατρός και συγγραφέας. Το βιβλίο του Η χαρά του σεξ έπαιξε σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική απελευθέρωση της δεκαετίας του ’60. (Θαν. 26/3/2000)

1945 – Ο Σκοτσέζος ρόκερ, Ροντ Στιούαρτ.

1945 – Η τραγουδίστρια Τζένη Βάνου, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Βραχνού.


Θάνατοι σαν σήμερα

976 – Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιωάννης Τσιμισκής.

Charles_de_Montesquieu
1755 – Σαρλ Ντε Μοντεσκιέ, γάλλος πολιτικός φιλόσοφος. Ανέπτυξε τη θεωρία του διαχωρισμού των εξουσιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική), η οποία επικράτησε και περιλαμβάνεται στα Συντάγματα σχεδόν όλων των δημοκρατικών χωρών του κόσμου. (Γεν. 18/1/1689)

1825 – Ο εθνικός ευεργέτης, Ιωάννης Βαρβάκης.

1862 – Ο Αμερικανός κατασκευαστής όπλων, Σάμιουελ Κολτ.

Joseph_Lister
1912 – Τζόζεφ Λίστερ, άγγλος χειρουργός, που έθεσε τις βάσεις για την αντισηπτική χειρουργική. (Γεν. 5/4/1827)
Konstantinos_Tsiklitiras
1913 – Κώστας Τσικλητήρας, έλληνας αθλητής του στίβου, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς. (Γεν. 30/10/1888)

1917 – Ο ανιχνευτής του αμερικανικού στρατού, Μπάφαλο Μπιλ, ένας από τους πιο διάσημους εκπροσώπους της Άγριας Δύσης.

1951 – Ο συγγραφέας Σινκλέρ Λιούις, ο πρώτος αμερικανός που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ.

1971 – Η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας, Γκαμπριέλ «Κοκό» Σανέλ, με καθοριστική επιρροή στη γυναικεία ενδυμασία του 20ου αιώνα.

1991 – Ο Έλληνας ηθοποιός, Δημήτρης Μυράτ.

2007 – Ο Ιταλός κινηματογραφικός παραγωγός, Κάρλο Πόντι.

Άγιος Χαραλάμπης



Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Στις πηγές αναφέρεται και ως Χαράλαμπος, όπως έχει επικρατήσει να αναφέρεται και ως Χαραλάμπιος. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 10 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.

Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο Χαραλάμπης γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαραλάμπης, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του επάρχου Λουκιανού.

Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαραλάμπης διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαραλάμπη. Τότε, ο Άγιος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του.

Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου. Ταπεινωμένος, ο Λουκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Χαραλάμπη, αφού πρώτα τον διαπόμπευσε δια μέσου της πόλης.

Τμήματα των λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπη φυλάσσονται στη μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας. Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του  διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων.

Απολυτίκιο

Ως στύλος ακλόνητος, της Εκκλησίας Χριστού, και λύχνος αείφωτος της οικουμένης σοφέ, εδείχθης Χαράλαμπες· έλαμψας εν τω κόσμω, δια του μαρτυρίου, έλυσας των ειδώλων, την σκοτόμαιναν μάκαρ. Διό εν παρρησία Χριστώ, πρέσβευε σωθήναι ημάς.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Πες μου μια σοφή κουβέντα...

Αποτέλεσμα εικόνας για κόσμος

Το σύμπαν είναι τσιγκούνικο για όποιον αρνείται τον εαυτό του.


Ταγκόρ, 1861-1941, Ινδός λογοτέχνης, Νόμπελ 1913