27.10.16

ΤΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40


"Καιρός πια το μπουζούκι μου στο πλάι να τ'αφήσω
Να πάρω το τουφέκι μου να πάω να πολεμήσω
Δε το βαστάω σπλάχνο μου να κάθομαι εδώ πέρα
και τα παιδιά να πολεμούν κει-πάνω νύχτα μέρα" 
(Στέλιος Κερομύτης)

Τ’ήταν αυτό που έκανε χιλιάδες πολίτες, νέους και γέρους, γυναίκες και άνδρες να ξεχυθούν στους δρόμους με το άκουσμα της έναρξης ενός πολέμου και να στήσουν πρωτόγνωρο πανηγύρι χαράς; Ποια ηθική και πίστη κινούσε τον ψυχισμό όλων αυτών των ανθρώπων ώστε να πηγαίνουν στο σφαγείο του πολέμου με χαμόγελα, τραγούδια και χαρά παιδική, ενώ γνώριζαν πως ίσως και να μην ξαναγυρίσουν πίσω; Ποια δύναμη εσωτερική τους έστελνε όλο μπροστά, να μάχονται χωρίς όπλα, να κινούνται χωρίς τροφή κι έχοντας μόνο το χιόνι για να ξεδιψάσουν λίγο το σκελετωμένο σώμα τους; Κι έμεναν πετρωμένοι σκελετοί πάνω στο χώμα, δίπλα στα βράχια, μέχρι που σάλπιζε με όση δύναμη του είχε απομείνει ο σαλπιγκτής ή έδινε το σύνθημα ανάμεσα στους σκελετούς εκείνος του λοχία, για να πεταχτούν ξάφνου σαν τα θεριά και με τις λόγχες, τις πέτρες ή τα χέρια να πέσουν πάνω στις οργανωμένες στρατιές των φασιστών και να τους στείλουν ακόμη πιο πίσω προς τη θάλασσα, εκεί όπου η ιαχή καλούσε από την αρχή του πολέμου να τους πετάξουν! Ποιας μάνας ευχή να έδωσε τη δύναμη και ποιας γυναίκας προσευχή να έπιασε για να γίνει τούτο το θάμα;


Εκτός από τη Σοφία Βέμπο, την τραγουδίστρια της νίκης, από την πρώτη μέρα του πολέμου οι λαϊκοί τραγουδιστές, οι ρεμπέτες, έγραψαν και τραγούδησαν για το Έπος του 40. Από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι και τον Μάρτιο του 1941 που έκλεισε το εργοστάσιο της Columbia στον Περισσό, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Απ. Χατζηχρήστος, ο Γ. Φωτίδας, ο Μπαγιαντέρας (Μήτσος Γκόγκος), ο Γιάννης Σταμούλης, ο νεαρός Β. Τσιτσάνης, ο Δημ. Περδικόπουλος, ο Στ. Κερομύτης και πολλοί άλλοι έκαναν εγγραφές τραγουδιών για το Έπος της Αλβανίας. 

Ο Ελληνικός λαός στο σύνολό του ανταποκρίθηκε με αφάνταστη αισιοδοξία σε έναν ακόμη πόλεμο που υποσχόταν δυστυχίες και θάνατο. Για την ελευθερία του και την αξιοπρέπειά του. Γι'αυτό και γιορτάζει το ΟΧΙ, την αρχή του πολέμου και όχι το τέλος του. Γιατί το τέλος, δηλαδή νίκη και μέλλον, δεν υπάρχει για τους λαούς που δεν έχουν τη δύναμη να βροντοφωνάξουν τραγουδώντας "παρών" σε μια μεγάλη αρχή. Ας θυμηθούμε και πάλι "το χαμόγελο στα χείλη" για να πάμε μπροστά κι ας προετοιμάζουν ντόπιοι και ξένοι νέα σκηνικά δυστυχίας, καταστροφής και θανάτου.





ΠΗΓΗ: facebook,  Georgios Kondis

Μια στιγμή σε μια εικόνα... Καθαριότητα στη Νέα Κίο



Η σκούπα καθάρισε σήμερα τους δρόμους... Η παρέλαση θα γίνει αύριο; 

Στο ΛΙΜΑΝΙ της ΕΡΜΙΟΝΗΣ ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ για την 6η ΓΙΟΡΤΗ ΡΟΔΙΟΥ


Ο ΠΑΝΑΣΙΝΑΙΚΟΣ σας προσκαλεί...


Ο ΠΑΝΑΣΙΝΑΙΚΟΣ Γ.Σ. σας προσκαλεί σήμερα Πέμπτη και ώρα 21:30 σε μουσικοχορευτική βραδιά με ζωντανή μουσική, στο κοσμικό κέντρο ZORBAS στο Τολό!

Τιμή κατά άτομο με φαγητό και κρασί 20€!

Τη βραδιά θα ντύσουν μουσικά με τη παρουσία τους οι : Βαγγέλης & Βασίλης Πετρόπουλος σε μπουζούκι και κιθάρα, ο Πέτρος Χορμής στα κρουστά και η Έλσα Νίκα, η Έλενα Ρίζου, ο Γιάννης Δρίτσας και ο Νίκος Περέας στο τραγούδι.

Για πληροφορίες σχετικά με τη βραδιά και προσκλήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα παρακάτω τηλεφωνα:

6988700720 Ιωάννης Καββέζος
6971896777 Γιώργος Μανουσάκης

Καταθέσεις στεφάνων από μαθητές για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Άργος


Παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, εορτάσθηκε με την επιβαλλόμενη επισημότητα και λαμπρότητα από τα σχολεία και τους μαθητές στην πόλη του Άργους, η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940. 

Το πρωί έγινε έπαρση σημαίας στο Ηρώο Πεσόντων, παρουσία των Αρχών. Στην συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην Αναθηματική Στήλη από μαθητές Δημόσιων & Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων, από Συλλόγους και φορείς του Δήμου Άργους Μυκηνών.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο Δημαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Βασίλης Σιδέρης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί καθώς και γονείς των μαθητών.









ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Οι μαθητές του Ναυπλίου τίμησαν τους ήρωες του έπους του ΄40


Οι μαθητές και οι μαθήτριες των σχολείων του Ναυπλίου κατέθεσαν στεφάνια στα μνημεία των Ηρώων, σήμερα παραμονή της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον ανδριάντα του Πρώτου Κυβερνήτη της χώρας Ι. Καποδίστρια παρευρέθηκαν, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας κ. Γαληνός, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές

Η τελετή έληξε με την απαγγελία του Εθνικού ύμνου από μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου.











ΠΗΓΗ: parapolitikaargolida.gr

Σαν σήμερα... στη μουσική


1782: Ο μεγάλος Ιταλός βιολιστής και συνθέτης Niccolo Paganini (1782-1840) γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του βιολιού και επηρέασε αρκετούς μετέπειτα μουσικούς και συνθέτες της ρομαντικής περιόδου, όπως Franz Liszt κ.α. Σημαντικά έργα του: Caprice No.24 in A Minor, La Campanella κ.α.



1951: Ο Βρετανός κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του heavy metal συγκροτήματος Judas Priest, K.K. Downing (Kenneth Downing, Jr.) γεννήθηκε στο Γουέστ Μπρόμιτς της Αγγλίας. Στη λίστα του περιοδικού Hit Parader, “The 100 Greatest Metal Guitarists”, βρίσκεται στην 23η θέση.

1958: Ο Βρετανός τραγουδιστής Simon Le Bon (Simon John Charles Le Bon) γεννήθηκε στο Μπουσέι της Αγγλίας. Το 1978 μαζί με τους John Taylor, Nick Rhodes και Stephen Duffy, δημιούργησαν τους Duran Duran και γνώρισαν επιτυχία κυρίως τις δεκαετίες ’80 και ’90, με τραγούδια όπως τα “Is There Something I Should Know?”, “The Wild Boys”, “A View To a Kill”, “Ordinary World” κ.α.



1964: Οι Supremes κυκλοφορούν το τραγούδι “Come See About Me”. Θα γίνει η τρίτη Νο.1 επιτυχία τους.



1977: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το άλμπουμ τους με τίτλο “Never Mind The Bollocks, Here’s the Sex Pistols”. Είναι το πρώτο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος. Ηχογραφήθηκε από τον Οκτώβριο του 1976 έως τον Αύγουστο του 1977 στα Wessex Sound Studios του Λονδίνου. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής. Οι πωλήσεις του μεχρι το 1991 ειχαν φτάσει το 1.000.000 αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Holidays in the Sun”, “God Save The Queen”, “Anarchy in the UK” κ.α.



1987: Για δεύτερη εβδομάδα στο Νο.1 του Billboard Hot 100 βρίσκεται ο Michael Jackson με το τραγούδι “Bad”. Είναι μέρος του ομότιτλου άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 31 Αυγούστου του 1987. Το τραγούδι είναι σε παραγωγή του τραγουδιστή σε συνεργασία με τον Quincy Jones και το βίντεο του τραγουδιού που ακολούθησε σε σκηνοθεσία του Martin Scorsese. Τη μουσική και τους στίχους έγραψε ο Jackson και περιγράφει τη ζωή των μαύρων στα γκέτο της Αμερικής. Η αρχική σκέψη ήταν το τραγούδι να είναι ντουέτο του Jackson με τον Prince, κάτι που τελικά δε συνέβη.



2013: Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 71 ετών ο Lou Reed. Η υγεία του ήταν ήδη βεβαρημένη, καθώς είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος τον περασμένο Μάιο. Ο Lou Reed είναι περίφημος για την δημιουργία των θρυλικών Velvet Underground και την συνεργασία του με την avant garde σκηνή της Νεας Υόρκης, τον Warholl και αργότερα την πολύπλευρη σχέση του με τον David Bowie και τον Ιggy Pop. Συνθέτης ο ίδιος, δημιούργησε σχολή με τον τρόπο ερμηνείας του και συνεργάστηκε με πολύ διαφορετικούς μουσικούς. Tα τραγούδια του, "Walk On The Wild Side", "Sweet Jane", "Perfect Day" έχουν μείνει κλασικά.



ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Το ήξερες αυτό;


Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

«Θου» (διήγημα του Στρατή Χαβιαρά)


Εν αρχή ην ο πόνος. Nα αρθρώσει κανείς την κραυγή,  να βγει λόγος.

Πράξη πρώτη, η Θου αγωνίζεται, πλάθει λάθη.

Πράξη δεύτερη, πασχίζει να στήσει κάτι, να του φυσήξει πνοή, να το αναστήσει.

Πασχίζει. Πάσχει. Η Θου δεν ξέρει πώς να το κάνει να στέκεται όρθιο. Της χαλάει, της πέφτει. Εδώ μισόγιομο, εκεί χωλό. Το στήνει από τη μια, σωριάζεται απ’ την άλλη. Το πλέκει ως το λαιμό, της ξηλώνει στη μέση. Το γεμίζει μπροστά, της αδειάζει από πίσω. Το Χρηστάκη μου, βρίζει.

Σκίζει ρούχα, δοκιμάζει υλικά, πλάθει χέρια, πλάθει πόδια ψαχνά και κλειδώσεις, πλάθει λάθη.

Μαρκέλα! Μιμείται  τη μάνα της. Πλύνε τα χέριασ’ κι έλα δες αν είμαι ακόμα δώθε. Μα δεν υπάρχεις δεν υπάρχεις εσύ, απαντάει, δεν υπάρχεις.

Πιάνει λάθη, ο πηλός δε λέει να στρώσει, λιπόσαρκα χέρια μεταφέρουν στο πλάσμα κουσούρια με φτερά σαν τα δικά της. Στον καθρέφτη του τοίχου κλέβει ματιά απ’ το άγριο μασκαριλίκι της και κρύβει με λάσπη στο χέρι το πρόσωπο.

Έλα ’δω εσύ, μιλάει στο πλάσμα και το γδύνει, καθαρίζει τα σύρματα του σκελετού, ψάχνει πένσα. Το χέρι της ρευματικό πιάνει ακόμα. Με μικρότερα κομμάτια από σύρμα συνδέει και σφίγγει κλειδώσεις. Είναι πολλές. Πού θα μου πάει, λέει.

Η Θου κουτσαίνει ως την πίσω αυλή, ποια αυλή, χωματερή, τσακίζει με τα δόντια της σπόρους. Με το μάτι ζυγίζει σκαφίδι αφημένο απίστομα. Η ζυγαριά γέρνει αλλού: γαβάθα από λεπτό βαθουλωμένο αλουμίνιο. Την ξεπλένει. Τρεις χούφτες χώμα. Μισή άχυρο. Χύνει νερό, ζυμώνει. Στο σουρωμένο στόμα της σάλια και βόγγοι ασύμφωνοι, τσόφλια από σπόρους. Ζυμώνει το χαρμάνι, με την ποδιά της το σκεπάζει να ανέβει.

Μαρκέλα, ποιος κάποιος κρούει τη θύρα μας; Μπα, ο αέρας θα ’ναι, ο πιο κάποιος κανένας μας, απαντά η Θου.

Σκουπίζει τις παλάμες στο στήθος της, ψάχνεται, πού βυζιά. Βάζει την ίδια βρώμικη ποδιά, γεμίζει τα κενά, ντύνει τα σύρματα.

Μυρίζει το σκοτάδι ένα γύρο της, οσφραίνεται σύγχυση. Κάτι της λέει το πλάσμα θα σκοντάψει πριν καν σταθεί κι ας δουλεύουνε καλύτερα οι κλειδώσεις. Τραβάει τα μαλλιά της να τα ισιώσει, βάζει λάσπη, δεν ισιώνουν με τίποτα, το Χρηστάκη μου, φτύνει.

Ποιο Χρηστάκη μωρή, με τη φωνή της μάνας, το σ’χωρεμένο;

Η Θου κάνει έτσι να ξύσει ένα μαμούνι απ’ το πηγούνι, τα μάγουλα της λασπωμένα γεμάτα λειχήνες και το χέρι ακόμα γεμάτο πηλό στον αέρα μετέωρο. Να το περάσει ή να μην στα κωλομέρια ανάμεσα, να του πλάσει κι ένα πέος, δυο τρεις όρχεις. Το πλάσμα στο χέρι της ψόφιος κοριός, τα τρωτά του εκλιπαρούν ενορχήστρωση.

Αν επιμείνει κι άλλο θα λυγίσει το σύρμα στα όργανα, το πυρίτιο του πηλού θα αντιδράσει χημικά στη συνοχή του αργίλιου, θα λιγοστέψει η πλαστικότητα του. Και η ανάφλεξη του πυριτίου θα τινάξει ακόμα και τη φαγούρα των χεριών της στο ταβάνι – ποιο ταβάνι, αυλακωτές λαμαρίνες.

Ο νους της Θου τρέχει πιο γρήγορα απ’ τα πόδια της που εδώ είναι χέρια. Η κίνηση με γνώμονα το μάτι περνάει στο πλάσμα της αναλογίες υφής και το πλάσμα λίγο – λίγο αρχίζει να γίνεται πράγμα, να θυμίζει ανθρωπάκι. Πλην όμως το πυρίτιο στον πηλό προσβάλει το λαιμό του σαν ίωση και το σύρμα αγκυλώνει χέρια πόδια και μέση το ίδιο δυσκίνητα. Της ανεβαίνει το αίμα να βροντήξει το πράγμα στον τόπο του – χους ει και εις χουν. Το Χρηστάκη μου, βρίζει, τα τσόφλια στο στόμα της διπλάσια απ’ τους σπόρους που τρώει. Μάνα δεν ημπορώ.

Μαρκέλα! – σαν τη μάνα της. Βογκάει, βγαίνει στην αυλή με τους σπασμένους τσιμεντόλιθους και τις σαμπρέλες για μάντρα, ψάχνει να στρίψει τσιγάρο, πού καπνός. Ξαναπιάνει δουλειά. Γδύνει το σύρμα το ξεπλένει και παίζει με τα δάχτυλα ένα ποδοβολητό ώσπου να της στεγνώσει. Πιάνει πένσα, χαλαρώνει μια – μια τις κλειδώσεις. Φτιάχνει καινούργιο μείγμα από ένυδρο πυριτικό αργίλιο (Al2O3.2SiO3.2H2O), ρίχνει ίνες φυτικές για ενίσχυση.

Άντε πάλι να γεμίσει τα κενά στα συρμάτινα πλαίσια, να σκεπάσει και το σύρμα το ίδιο, να στρώσει επιφάνειες. Το ανθρωπάκι μικρό όχι μόνο σε κλίμακα αποκτά μάζα κι αναλογίες: κεφάλι κορμί χέρια πόδια αρμονικά, διαστάσεις εφήβου. Και αμέσως η Θου σκέφτεται α, ένα όνομα. Όμως όσο αυθόρμητα της έρχεται τόσο βίαια το βγάζει απ’ το μυαλό της – ακόμα δε γεννήθηκε, John. Το αφήνει στην πέτρα να στεγνώσει, εκείνο γέρνει, διπλώνεται, σπάζει. Μάνα γιατί με.

Εσένα δε σε γέννησα! Με έχεσες, λέει η Θου.

Πιάνει πένσα ξανά προτιμά την τανάλια. Κόβει σύρματα, πλέκει σταυρούς, σφίγγει συνδέσεις, ο πηλός στο μεταξύ έχει πήξει. Από το πρώτο κιόλας χέρι το χαρμάνι χρειάζεται αραίωμα. Στο μεταξύ το ανθρωπάκι στεγνώνει κι αυτό, η νέα επίστρωση δένει καλύτερα. Κάτι πάει να γίνει. Στα συρμάτινα μαλλιά του βάζει λάσπη, τα ισιώνει, θέλει πολύ να της μοιάζει. Το χαϊδεύει, το αφήνει στην πέτρα. Της έρχεται έμπνευση να μπήξει καρφίτσα στο στήθος του και μέσα απ’ την καρδιά της περνάει σουβλιά και ουρλιάζει. Πουτάνας γιε, φωνάζει.

Μαρκέλα! – η μάνα. Άντε πηδήξου, η Θου. Το μωρό μου τσιρίζει. Δώσ’ του βυζί. Πού να το βρω. Βαλ’ το στο λίκνο κούνα το. Ποιο λίκνο; Το κουνάω, δε λέει να ξεραθεί. Βαλ’ το στο φούρνο να ψηθεί. Και ας το να φύγει.

Η Θου σηκώνει το ανθρωπάκι της, το κανακεύει, ψάχνεται για βυζί. Μάνα, μου βγήκε αόμματο, έχει θυμό, με βαράει στα μούτρα. Ε, βάρα το κι εσύ. Δεν ανασαίνει, μπλάβιασε, λες να ’ρθε η ώρα του; Βάφτισε το πριν πάει αποκεί που ’ρθε, οι παπάδες θα το στείλουν αδιάβαστο. Τι να το βγάλω, Κωνσταντίνο; Ιωάννη; Μιχαήλ; Ευστράτιο; Οι κακοί μας οι καιροί ξαναφέρνουνε στη μόδα το Κώστα και το Γιάννη το Μιχάλη το Γιώργη. Βγαλ’ το Στρατή, ποιος ξέρει. Και λες να μάθει να γράφει; Σου είπα, ποιος ξέρει. Κι αν δε μάθει; Πόσοι διαβάζουνε σήμερα; Μη χολοσκάς, το σήμερα είναι νύχτα. Εγώ σου λέω αμόλα το. Αμόλα το κι ας φύγει.

Να το βγάλω Quintus, ειν’ η πέμπτη μου προσπάθεια για αγόρι – λάθος; Quintus Curtius Rufus. Ή Septimus, το τελευταίο απ’ τα εφτά κοιμισμένα παιδιά, εκειό που ξενυχτάει. Ακόμα δε γεννήθηκε, Septimus. Αμάν αυτή η ξενομανία, έλεος πια. Μάνα κι εσύ Ρωμιά. Εγώ Ρωμιά, εσύ Ρωμά, το μπάσταρδο Κινέζος.

Να το βγάλω Γιώργο Μάλαμα, μήνα και καζαντίσει; Και δεν το βγάνεις Παρασκευά; Κυριάκο Κυριακάτικο κι ας είναι της Δευτέρας; Ή να το βγάλω στο βουνό και να το βγάλω Άρη; Νύχτα σελώνει τ’ άλογο, νύχτα το – ας το μωρέ νυχτιάτικα, καλύτερα να φύγει, μήνα το φάνε οι δικοί μήνα και το σκοτάδι.

Μα είναι κουτσό. Μα είναι τυφλό. Είναι άλογο, παράλογο, ελαττωματικό – δεν ξέρω να το φτιάξω καλύτερο.

Γι’ αυτό σου λέω. Τι μου λες. Σου λέω ας το να φύγει.

Κοίτα το μάνα, κοίτα το. Αμ’ έπος, αμ’ έπος. Πότε έμαθε να περιπατεί, να τρέχει σα δραπέτης! Στοχεύει στο παράθυρο κι είναι μπροστά στην πόρτα. Λες να λακίσει το άτιμο – κούτσα την κούτσα Λούης;

Την πόρτα, την εξώπορτα, μπορεί να την ανοίξει;

Πήγε να δει ποιος έρχεται, μην έρχεται ένας κάποιος – όχι δε έρχεται ένας ποιος ούτε κάποιος κανένας.

Την πόρτα την ανοίγει; Πες. Αν θέλεις να κρατήσεις το, ας το σου λέω να φύγει.

Στρατής Χαβιαράς

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αποχαιρετούν τον Θοδωρή Μοσχοβίτη


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αποχαιρετούν τον αγαπημένο μας σύντροφο Θοδωρή Μοσχοβίτη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Μαχητικό στέλεχος του ΚΚΕ, που «έφυγε» τόσο νέος μετά από πολύμηνη και σκληρή μάχη με τον καρκίνο. Ο Θοδωρής ξεχώριζε για την παλληκαριά, το ήθος και την πίστη του στα ιδανικά μας. Ήταν πάντα χαμογελαστός, αντιμετώπιζε τις δυσκολίες με αποφασιστικότητα, ήταν μαχητής σε όλη του τη ζωή και στη μεγάλη περιπέτεια των τελευταίων μηνών.

Ο σύντροφος Θοδωρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και μετακόμισε μαζί με την οικογένεια του στην Μπόρσα Αργολίδας. Μέσα σε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες κατάφερε να περάσει στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 2011 και πήρε επάνω του όλη τη δουλειά για να στηθεί μια καλή Οργάνωση. Εκλέχτηκε στο Τομεακό Συμβούλιο Αρκαδίας και έπειτα στο Συμβούλιο Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Σε όλες τις χρεώσεις, που του ανατέθηκαν από την Οργάνωση, ανταπεξήλθε παραδειγματικά.

Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν ένα ακούραστο στέλεχος, που ειδικά μέσα από την τελευταία του δοκιμασία, διαπαιδαγώγησε με την επαναστατική του αισιοδοξία τα στελέχη και τα μέλη της οργάνωσης. 

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

H κηδεία θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στο ναό των Αγίων Ταξιαρχών στην Μπόρσα Αργολίδας στις 16:30.

Γίνονται... σήμερα, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

 ΤΡΙΠΟΛΗ, Καφεπωλείον «Μέντα» 
Μιρέλα Πάχου Live

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΤΡΙΠΟΛΗ, Μικρό Καφέ 
The Smooth Tones + Dj little john

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 (20:30) 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ, Καφέ Σινέ 
80 χρόνια από το θάνατο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 (21:30) 
ΣΠΑΡΤΗ, Billy’s cafe bar 
Ilias and The Notorious Troupe live

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 (22:00) 
ΠΑΤΡΑ, Χάραμα stage 
Χοροσταλίτες live

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 (22:00) 
ΠΑΤΡΑ, Up-Stage Royal Theater 
Εκείνη + Εκείνοι

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 (21:30) 
ΠΑΤΡΑ, Mpas Klas 
Vintage Acoustic Live

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


ΠΑΤΡΑ, Ghetto Bar and live stage 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΠΑΤΡΑ, Αστέρια Live 

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου,  21:30 
ΠΑΤΡΑ, Θέατρο Λιθογραφείον  
"Ρωμαίος & Ιουλιέτα" του Μποστ 
ομάδα πολιτισμού area 51 patras

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

ΠΑΤΡΑ, Γιάφκα, 22:30
Bandatrack live

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Ο καιρός σήμερα


Σήμερα Πέμπτη 27 Οκτωβρίου θα έχουμε νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τοπικές βροχές στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, οι οποίες σταδιακά θα ενισχυθούν και θα σημειωθούν τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι. 

Η θερμοκρασία θα  κυμανθεί από 13 έως 19 και τοπικά 20 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, 7 έως 17 στη βόρεια Ελλάδα, 13 έως 22 και τοπικά 23 στη δυτική Ελλάδα, 8 έως 19 στο βόρειο Αιγαίο και από 13 έως 23 και τοπικά 24 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι  θα πνέουν  κυρίως από τα ανατολικά - βορειοανατολικά έως 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ.


ΠΗΓΗ: weather.gr

Ζώδια σήμερα 27 Οκτωβρίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Σχεδιάστε προσεκτικά σήμερα φίλοι Κριοί τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα, μην βιάζεστε να αποκομίσετε τα οφέλη από τους κόπους και τις προσπάθειές σας, αν δεν προγραμματίσετε και αν δεν οργανώσετε με μελετημένες κινήσεις και επιλογές τα σχέδια και τις φιλοδοξίες σας. Κάτι πολύ όμορφο και τρυφερό αρχίζει στην συναισθηματική σας ζωή, εκμεταλλευτείτε την γοητεία σας, μην πιστεύετε σε ψευδαισθήσεις και κάλπικους όρκους, η μοίρα σας στέλνει πρόσωπο που μπορεί να καλύψει τις ερωτικές σας ανάγκες. 

ΤΑΥΡΟΣ
Ξεφύγετε σήμερα αγαπητοί Ταύροι από την ρουτίνα της καθημερινότητας, οι ευκαιρίες για να βρείτε μια λύση στα επαγγελματικά σας μπορεί να μην απεριόριστες, είναι όμως κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σας, γι’ αυτό μην κωλυσιεργείτε να κάνετε τις σωστές επιλογές στα προβλήματα που σας βασανίζουν. Κρατήστε όσο μπορείτε περισσότερο την ψυχραιμία σας στην ερωτική σας ζωή, μην αρπάζεστε με το παραμικρό με το ταίρι σας και μην αφήνετε τον εαυτό σας έρμαιο μιας αμφίρροπης κατάστασης που διαιωνίζεται. 

ΔΙΔΥΜΟΙ
Με την Σελήνη στο Ζυγό φίλοι Δίδυμοι, είναι μια εξαιρετική για σας μέρα, που καλείστε να δημιουργήσετε ζεστή και εποικοδομητική επικοινωνία με τους συνεργάτες και τα προσφιλή σας άτομα, να διαπραγματευτείτε μια σημαντική συμφωνία, ενώ παράλληλα να επαναφέρετε την ισορροπία στην προσωπική σας ζωή. Η ερωτική σας ενέργεια είναι στο ζενίθ, για το λόγο αυτό όσοι από σας είστε ζευγαρωμένοι, δείξτε την αγάπη σας στο ταίρι σας, οι δε αδέσμευτοι ανταποκριθείτε τρυφερά στο φλερτ μιας νέας γνωριμίας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Εμπιστευτείτε τις δονήσεις των πλανητών σήμερα αγαπητοί Καρκίνοι, για να βάλετε τάξη στην δουλειά σας, δίνοντας προτεραιότητα στα επείγοντα και σημαντικά θέματα που ταλαιπωρούν την καθημερινότητά σας. Αποφύγετε τις κατά μέτωπο συγκρούσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, την οικογένεια και τον ερωτικό σας σύντροφο, η Σύνοδος του Ήλιου με τον Ερμή ανοίγει τον δρόμο για μια υπέροχη, τρυφερή μέρα με το ταίρι σας, αρκεί να επικεντρώσετε την ενέργειά σας στο πάθος και την απόλυτη αφοσίωση. 

ΛΕΩΝ
Φανείτε δυναμικοί και τολμηροί σήμερα φίλοι Λέοντες, η πλανητική διάταξη επιτάσσει και επιβάλλει να πάρετε τα πράγματα που σας απασχολούν στα χέρια σας, επιδιώκοντας να μπει οριστικό τέλος στις δυσκολίες και τα προβλήματα της δουλειάς σας και της κοινωνικής σας ζωής, με θετικό για σας αποτέλεσμα. Μην αφήνετε την αλαζονεία και τον εγωισμό σας να παρασύρουν την καρδιά σας σε μια δυνατή σύγκρουση με το ταίρι σας, εκμεταλλευτείτε την δυνατότητα να εκφραστείτε ήπια και τρυφερά στον δεσμό σας.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Ανοίξτε τα μάτια σας στις διαφορετικές αλήθειες αγαπητοί Παρθένοι που μπορεί σήμερα να σας παρασύρουν θετικά σε ένα ταξίδι συζητήσεων και ξεκαθαρισμάτων στον επαγγελματικό χώρο που κινείσθε, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο όλες τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται. Μην γίνεστε κτητικοί και απότομοι με το ταίρι σας, χαρίστε στον εαυτό σας και την σχέση σας, την αίσθηση της ξεγνοιασιάς και της ευχαρίστησης, με ζεστή και ρομαντική διάθεση, αποφεύγοντας την παγίδα ενός καβγά. 

ΖΥΓΟΣ
Αποστασιοποιηθείτε λίγο από τα δρώμενα σήμερα φίλοι Ζυγοί και ρίξτε την προσοχή και τον ενδιαφέρον σας στον εαυτό σας, στο άγχος και τα νεύρα σας, γιατί με την Σελήνη στο ζώδιό σας, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε μια αρμονική και ισορροπημένη ατμόσφαιρα στην προσωπική και συναισθηματική σας ζωή. Ξεχάστε για λίγο τις κόντρες και τις εντάσεις με το ταίρι και τα αγαπημένα σας πρόσωπα, επενδύστε στα καλλιτεχνικά ταλέντα και την φλογερή σας λίμπιντο, καλλωπίστε την εμφάνιση και τον ψυχισμό σας. 

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Αποτιμείστε σιωπηλά σήμερα αγαπητοί Σκορπιοί τις εκκρεμότητες και τις προκλήσεις που γυροφέρνουν την επαγγελματική σας καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές σας σχέσεις, δικαιώστε τα κοντινά πρόσωπα και τους συνεργάτες σας όπου χρειάζεται, ανταμείψτε τις προσπάθειες και τους κόπους που έχετε καταβάλει, ποντάροντας σε μια καινούρια πραγματικότητα που ανατέλλει στην ζωή σας. Αγκαλιάστε με σιγουριά τον άνθρωπο που αγαπάτε, αν αισθάνεστε πως σας έχει προσφέρει τον ίδιο του τον εαυτό. 

ΤΟΞΟΤΗΣ
Τα πάντα συμβαίνουν για κάποιο σκοπό φίλοι Τοξότες και το πεπρωμένο σας διαγράφει σήμερα μια ευνοϊκή και ανατρεπτική πορεία, για να ξεπεράσετε τα σκαμπανεβάσματα και τις παρεξηγήσεις στην δουλειά και την προσωπική σας ζωή, για να κάνετε σχέδια για το κοντινό μέλλον της σχέσης σας, με την εύνοια των πλανητικών όψεων και κυρίως του εξαγώνου του Δία με την Αφροδίτη. Αφήστε την αγάπη να σας οδηγήσει στην αγκαλιά του συντρόφου σας, χωρίς να επηρεάζεστε από τις πρόσφατες διαμάχες στον δεσμό σας. 

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Διαύγεια στο νου και στις σκέψεις σας είναι απαραίτητη σήμερα αγαπητοί Αιγόκεροι, για να μπορέσετε να δείτε με διαύγεια τα πράγματα και τα θέματα που σας απασχολούν και να εξετάσετε ταυτόχρονα τις εξελίξεις από διαφορετικό μάτι. Αν σας έχει επιβαρύνει η συναισθηματική μοναξιά και η ρουτίνα της προσωπικής σας ζωής, είναι μια μέρα που με την σύνοδο Ερμή/ Ήλιου, μπορείτε να προσελκύσετε και να γοητέψετε το αντίθετο φύλλο, χωρίς όμως να περιμένετε σημαντικές αλλαγές από την μια στιγμή στην άλλη. 

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Το μόνο που έχετε να κάνετε σήμερα φίλοι Υδροχόοι είναι να σκεφτείτε και να εξωτερικεύσετε τις μαγικές εκείνες λέξεις που θα σας οδηγήσουν στην πρόοδο και την ευημερία και θα ανοίξουν διάπλατα τις προοπτικές για θετικές και καλότυχες αλλαγές. Η ερωτική σας διάθεση με την Σελήνη στον Ζυγό δυναμώνει, για αυτό το λόγο μπορείτε να εξαλείψετε με τον πιο ευνοϊκό τρόπο οποιαδήποτε σύγχυση και αντιπαλότητα έχει δημιουργηθεί με το ταίρι σας, δίχως να υπάρξουν άσχημες επιπτώσεις στην σχέση σας. 

ΙΧΘΕΙΣ
Δώστε αγαπητοί Ιχθύες το παρόν σε όλες εκείνες τις καταστάσεις και τα γεγονότα που σήμερα μπορούν να μεταμορφώσουν την λύπη σας σε χαρά και τις επαγγελματικές σας ανησυχίες σε ανταμοιβή και προσωπική καταξίωση, χωρίς να προβάλλετε εγωιστική και εξουσιαστική στάση στους συνεργάτες και τα κοντινά σας πρόσωπα. Αν ο έρωτας έχει χτυπήσει την καρδιά σας, απολαύστε στιγμές συντροφικότητας και τρυφερότητας με το ταίρι που αγαπάτε, ξορκίζοντας την ζήλεια και τις ίντριγκες των προηγούμενων ημερών. 


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 27 Οκτωβρίου


312: Ο Μέγας Κωνσταντίνος υψώνει ως έμβλημά του τον σταυρό “Εν τούτω νίκα”, παραμονές της μεγάλης μάχης της γέφυρας Μελβίας.

939: Πεθαίνει ο Έθελσταν, βασιλιάς της Αγγλίας.

1275: Ιδρύεται ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του, το Άμστερνταμ.


1449: Πεθαίνει ο Ουλούγκ Μπεγκ, Πέρσης ηγέτης και αστρονόμος.

1466: Γεννιέται ο Ντεζιντέριους Έρασμος, Ολλανδός ανθρωπιστής και θεολόγος.


1505: Πεθαίνει ο Ιβάν Γ' της Ρωσίας. Ανέβηκε στο θρόνο το 1462, ως τσάρος της Μοσχοβίας και απελευθέρωσε τη χώρα από τους εισβολείς Τατάρους, ενισχύοντας το θεσμό της μοναρχίας και βάζοντας τα θεμέλια για μια συγκεντρωτική εξουσία.

1659: Απαγχονίζονται στη Μασαχουσέτη δυο Κουάκεροι εξαιτίας των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, οι Γουίλιαμ Ρόμπινσον και Μαρμαντούκ Στίβενσον, που είχαν φύγει από την Αγγλία, το 1656 για να γλιτώσουν τη θρησκευτική δίωξη.


1728: Γεννιέται ο Τζέιμς Κουκ, Βρετανός εξερευνητής και θαλασσοπόρος. Εξερεύνησε τον Ειρηνικό Ωκεανό και σχεδίασε σε χάρτη την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά της Χαβάης. Δολοφονήθηκε από ιθαγενείς το 1779.

1775: Ιδρύεται το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.


1782: Γεννιέται ο Νικολό Παγκανίνι, ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού. (Θαν. 27/5/1840)

1795: Αρχίζει να λειτουργεί το Διευθυντήριο, που χειρίστηκε τις τύχες της Γαλλίας επί τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο στο Ναπολέοντα.

1797: Υπογράφεται η Συνθήκη του Καμπο Φόρμιο μεταξύ Γαλλίας και Αυστρίας.

1806: Εισέρχονται θριαμβευτικά στο Βερολίνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης και ο στρατός του.


1811: Γεννιέται ο Ισαάκ Σίνγκερ, αμερικανοεβραίος εφευρέτης της ραπτομηχανής, την οποία παρουσίασε το 1851, εγκαινιάζοντας τη μέθοδο της σταυροβελονιάς. (Θαν. 23/7/1875)


1822: Δύο πολεμικά και δύο πυρπολικά των Ψαρών προσβάλλουν τον τουρκικό στόλο στον λιμένα της Τενέδου. Ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης ανατινάσσει την τουρκική υποναυαρχίδα, προκαλώντας τεράστιες απώλειες στους Τούρκους.


1829: Ο τσάρος Νικόλαος Α' αποστέλλει στην Ελλάδα 6.000 τυφέκια και 12 πυροβόλα, προς ενίσχυση του νεοσύστατου ελληνικού στρατού, κατόπιν αιτήματος του Καποδίστρια.


1833: Ιδρύεται το Ελεγκτικό Συνέδριο, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας.

1858: Γεννιέται ο Θίοντορ Ρούσβελτ, ο 26ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, από τον οποίο πήρε το όνομά του και το αρκουδάκι-παιχνίδι (τέντυ μπέαρ).


1880: Πεθαίνει ο Θρασύβουλος Ζαΐμης, Έλληνας πολιτικός.

1886: Το μουσικό έργο του Μόντεστ Μουσόργκσκι «Μια νύχτα στο φαλακρό βουνό» κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.

1894: Γεννιέται ο Φριτς Ζάουκελ, εθνικοσοσιαλιστής πολιτικός.

1904: Εγκαινιάζεται το μετρό της Νέας Υόρκης.

1914: Γεννιέται ο Τόμας Ντύλαν, Ουαλός ποιητής, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας.


1922: Η φασιστική πορεία προς τη Ρώμη: Πραξικόπημα του Μπενίτο Μουσολίνι για την κατάληψη της εξουσίας. Χιλιάδες μέλη του Φασιστικού Κόμματος συγκεντρώνονται έξω από την ιταλική πρωτεύουσα. Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός Λουίτζι Φάκτα κηρύσσει την πόλη σε κατάσταση ανάγκης. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ δεν επικυρώνει το Διάταγμα. Μετά δύο ημέρες θα ορίσει κυβερνήτη το Μουσολίνι.

1922: Γεννιέται ο Μισέλ Γκαλαμπρί, Γάλλος Κωμικός.

1923: Στην Ελλάδα, τελειώνει άδοξα το κίνημα των Μεταξά, Λεοναρδόπουλου, Γαργαλίδη και Ζήρα, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου με την αποστολή προκήρυξης στις εφημερίδες, στην οποία ζητούσαν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να διενεργηθούν εκλογές με διαφορετικό εκλογικό νόμο.

1923: Γεννιέται ο Αμερικανός ζωγράφος, Ρόυ Λιχτενστάιν.

1925: Ο Αμερικανός Φρεντ Γουόλτερ πατεντάρει τα πέδιλα του θαλάσσιου σκι.

1927: Η Εθνική Τράπεζα παραιτείται του εκδοτικού προνομίου της υπέρ της νεοσύστατης Τράπεζας της Ελλάδος.


1930: Καταρρακτώδης βροχή και φονική πλημμύρα στην Αθήνα.

1932: Γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια, τραγική αυτόχειρας, Σίλβια Πλαθ.


1932: Πεθαίνει η Σοφία Εγκαστρωμένου - Σλίμαν, σύζυγος του Ερρίκου Σλίμαν, που ίδρυσε το σανατόριο «Σωτηρία» στην Αθήνα. (Γεν. 12/1/1852)


1934: Γεννιέται ο Γιώργος Κωνσταντίνου, Έλληνας ηθοποιός.


1938: Η χημική βιομηχανία «Du Pont» ανακοινώνει τη δημιουργία ενός νέου συνθετικού νήματος, το οποίο ονομάζει νάιλον.

1939: Γεννιέται ο Τζον Γκλις, Άγγλος ηθοποιός και κωμικός, μέλος των "Μόντι Πάιθονς".

1940: Στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας πραγματοποιείται δεξίωση για την επέτειο της πορείας του Μουσολίνι προς τη Ρώμη. Από εκεί θα φύγει ο Εμανουέλε Γκράτσι για να επισκεφθεί τον Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και να επιδώσει το τελεσίγραφο.

1942: Στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σφοδρές επιδρομές και μάχες γύρω από τα Νησιά του Σολομώντα, που διήρκεσαν δυο μέρες, τελειώνουν με βαριές απώλειες και από τις δυο πλευρές (ΗΠΑ και Ιαπωνία).

1945: Γεννιέται ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Πρόεδρος της Βραζιλίας (2003-11).

1946: Στις ΗΠΑ, βγαίνει στον "αέρα" το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα με σπόνσορα.


1949: Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα στις Αζόρες ο αλγερινής καταγωγής Γάλλος πυγμάχος Μαρσέλ Σερντάν (33 χρ.). Αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των μέσων  βαρών στις 21 Σεπτεμβρίου 1948 όταν νίκησε τον Τόνι Ζέϊλ στο Νιού Τζέρσεϊ κι έχασε τον τίτλο του στις 16 Ιουνίου 1949 στο Ντιτρόϊτ από τον Τζακ Λα Μότα. Είχε γεννηθεί στη Σάντι Μπελ Αμπές της Αλγερίας στις 22  Ιουλίου 1916 από Γάλλους γονείς. Ήθελε να δει στη Νέα Υόρκη την ερωμένη του Εντίθ Πιάφ και γιαυτό μπήκε στο αεροπλάνο.

1951: Ο Νικόλαος Πλαστήρας σχηματίζει κυβέρνηση με αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών το Σοφοκλή Βενιζέλο.


1951: Γεννιέται στο West Bromwich της Αγγλίας ο κιθαρίστας και συνιδρυτής των Judas Priest, K. K. Downing (Kenneth Downing, Jr.).

1952: Γεννιέται ο Ρομπέρτο Μπενίνι, Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1956: Γεννιέται ο Μπάμπης Τσέρτος, Έλληνας τραγουδιστής.

1958: Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα στη Βραυρώνα.




1960: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει το Καυτατζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα θα εγκαινιάσει το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο στο χώρο της ΔΕΘ και τις εγκαταστάσεις ΝΟ Θεσσαλονίκης.

1960: Ο Μπεν Ε. Κινγκ ηχογραφεί το "Stand By Me".

1961: Η Μογγολία και η Μαυριτανία γίνονται μέλη του ΟΗΕ.

1961: Η NASA εκτοξεύει τον πρώτο πύραυλο Κρόνο στην αποστολή, “Apollo 1”.

1962: Τερματίζεται η Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα.

1963: Στο Μαρόκο, ο γαλλικός στρατός συλλαμβάνει 200 Αλγερινούς.

1967: Ολοκληρώνονται οι εργασίες ανέγερσης του Εθνικού Κέντρου Ερευνών στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου.


1968: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη στην κατηγορία των 60 κιλών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού.

1971: Το Κογκό μετονομάζεται σε Ζαΐρ και ιδρύει την «Δημοκρατία του Ζαΐρ».


1971:  Γεννιέται στη Λυδία Καβάλας ο Θοδωρής Ζαγοράκης, αρχηγός της εθνικής Ελλάδας στη διάρκεια του Euro 2004. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα αγωνίστηκε σε Καβάλα, ΠΑΟΚ, Λέστερ, ΑΕΚ και Μπολόνια. Είχε μέχρι πρότινος το ρεκόρ συμμετοχών στην εθνική ομάδα (120, αλλά το κατέρριψε ο Καραγκούνης). Το 2004 στο νικηφόρο για την Ελλάδα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ο Ζαγοράκης αναδείχτηκε από τους βασικούς συντελεστές της. Στην ψηφοφορία της ΦΙΦΑ για τον παίκτη του 2004 κατέλαβε την 17ην θέση, ενώ ήταν 5ος στην αντίστοιχη ψηφοφορία για τον Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή. Αποχαιρέτησε την εθνική ομάδα στις 22 Αυγούστου 2007 σε αγώνα που έγινε προς τιμή του στη Τούμπα με την Ισπανία. Από τα αξιοσημείωτα της καριέρας του στην εθνική. Το πρώτο από τα τρία γκολ που έχει σημειώσει το πέτυχε στην 101η συμμετοχή του! Στη συνέχεια έγινε πρόεδρος στον ΠΑΟΚ, ενώ πλέον εκπροσωπεί τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο.

1973: Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ φθάνουν στο Κάιρο, για να εξασφαλίσουν διαρκή εκεχειρία μεταξύ των ισραηλινών και των αραβικών δυνάμεων.

1974: Πεθαίνει ο Ρούντολφ Ντάσλερ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας PUMA. (Γεν. 26/3/1898)

1977: Πεθαίνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζέιμς Κέιν. Σε βιβλίο του στηρίχθηκε το σενάριο της ταινίας "Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές".


1978: Γεννιέται στη Σιγκαπούρη η βιολονίστρια και show-woman Βανέσα Μέι.

1979: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντάται στο Βατικανό με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

1985: Στο Ελ Σαλβαδόρ, η κόρη του Προέδρου Χοσέ Ναπολεό Ντουάρτε αφήνεται ελεύθερη, μετά την 44ήμερη απαγωγή της από αριστερούς αντάρτες.

1988: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν αποφασίζει να κατεδαφίσει την πρεσβεία της χώρας του στην Μόσχα γιατί θεωρεί ότι είναι γεμάτη μηχανήματα υποκλοπής.

1990: 54.569 θεατές παρακολουθούν τον αγώνα Βρετανίας - Αυστραλίας (19-12) στο Wembley, στη μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου σε διεθνή αγώνα ράγκμπι, που παίζεται εκτός Αυστραλίας.

1991: Ο Ζήσης Μπαμπανάσης παίρνει το χάλκινο μετάλλιο, και πρώτο στην ιστορία της ελληνικής ξιφασκίας, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών στη Βιέννη.

1993: Γίνεται η μεγαλύτερη απογραφή της ιστορίας, στην οποία, ο πληθυσμός της Κίνας υπολογίζεται σε 1 δισ. 8 εκ. κατοίκους.

1994: Ο αριθμός των κρατουμένων στις αμερικανικές φυλακές αγγίζει το ένα εκατομμύριο.

1995: Δικαστήριο του Μιλάνου καταδικάζει σε φυλάκιση, με την κατηγορία της διαφθοράς, για την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός τους, δύο πρώην πρωθυπουργούς της Ιταλίας, τον Μπετίνο Κράξι και τον Αρνάλντο Φορλάνι.


1997: Ισχυρές πιέσεις δέχεται η δραχμή, λόγω της παγκόσμιας χρηματιστηριακής κρίσης που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ. Για τη στήριξή της, η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

1998: Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ αναδεικνύεται Καγκελάριος στη Γερμανία.


1999: Ένοπλοι εισβάλλουν στο κοινοβούλιο της Αρμενίας και δολοφονούν τον πρωθυπουργό, Βάζγκαν Σαργκισιάν, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Γκαρέν Ντεμιρτζιάν, και έξι ακόμη βουλευτές.

2000: Το Eurosport βραβεύει τους Ευρωπαίους χρυσούς Ολυμπιονίκες του Σίδνεϊ στο Sporting Club του Μόντε Κάρλο. Ανάμεσά τους και οι 4 χρυσοί Έλληνες Πύρρος Δήμας, Κάχι Καχιασβίλι, Κώστας Κεντέρης και Μιχάλης Μουρούτσος.

2004: Πεθαίνει ο Ρήγας Ρηγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών.

2004: Σε παιχνίδι της Σάο Καετάνο με τη Σάο Πάουλο ο ποδοσφαιριστής των γηπεδούχων, Σερζίνιο παθαίνει ανακοπή καρδιάς και σβήνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

2005: Διαδηλώσεις και επεισόδια πυροδοτεί στο Παρίσι ο θάνατος δύο νερών μουσουλμάνων.


2005: Η ΔΟΕ ζητά πίσω τα μετάλλια της Μάριον Τζόουνς μετά την ομολογία της ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.


2009: Πεθαίνει η Έλλη Παππά, Ελληνίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και αγωνίστρια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,  χήρα του Νίκου Μπελογιάννη.

2010: Πεθαίνει ο Αργεντίνος πολιτικός Νέστορ Κάρλος Κίρχνερ. Ήταν ο σύζυγος της νυν προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες.

2012: Χιλιάδες διαδηλώνουν στη Μαδρίτη κατά της πολιτικής λιτότητας.


2013: Πεθαίνει ο Λου Ριντ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λούις Άλεν Ριντ, αμερικανός ρόκερ. (Γεν. 2/3/1942)