27.10.16

Σαν σήμερα... στη μουσική


1782: Ο μεγάλος Ιταλός βιολιστής και συνθέτης Niccolo Paganini (1782-1840) γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του βιολιού και επηρέασε αρκετούς μετέπειτα μουσικούς και συνθέτες της ρομαντικής περιόδου, όπως Franz Liszt κ.α. Σημαντικά έργα του: Caprice No.24 in A Minor, La Campanella κ.α.



1951: Ο Βρετανός κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του heavy metal συγκροτήματος Judas Priest, K.K. Downing (Kenneth Downing, Jr.) γεννήθηκε στο Γουέστ Μπρόμιτς της Αγγλίας. Στη λίστα του περιοδικού Hit Parader, “The 100 Greatest Metal Guitarists”, βρίσκεται στην 23η θέση.

1958: Ο Βρετανός τραγουδιστής Simon Le Bon (Simon John Charles Le Bon) γεννήθηκε στο Μπουσέι της Αγγλίας. Το 1978 μαζί με τους John Taylor, Nick Rhodes και Stephen Duffy, δημιούργησαν τους Duran Duran και γνώρισαν επιτυχία κυρίως τις δεκαετίες ’80 και ’90, με τραγούδια όπως τα “Is There Something I Should Know?”, “The Wild Boys”, “A View To a Kill”, “Ordinary World” κ.α.



1964: Οι Supremes κυκλοφορούν το τραγούδι “Come See About Me”. Θα γίνει η τρίτη Νο.1 επιτυχία τους.



1977: Οι Sex Pistols κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία το άλμπουμ τους με τίτλο “Never Mind The Bollocks, Here’s the Sex Pistols”. Είναι το πρώτο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος. Ηχογραφήθηκε από τον Οκτώβριο του 1976 έως τον Αύγουστο του 1977 στα Wessex Sound Studios του Λονδίνου. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ στην ιστορία της μουσικής. Οι πωλήσεις του μεχρι το 1991 ειχαν φτάσει το 1.000.000 αντίτυπα. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: “Holidays in the Sun”, “God Save The Queen”, “Anarchy in the UK” κ.α.



1987: Για δεύτερη εβδομάδα στο Νο.1 του Billboard Hot 100 βρίσκεται ο Michael Jackson με το τραγούδι “Bad”. Είναι μέρος του ομότιτλου άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις 31 Αυγούστου του 1987. Το τραγούδι είναι σε παραγωγή του τραγουδιστή σε συνεργασία με τον Quincy Jones και το βίντεο του τραγουδιού που ακολούθησε σε σκηνοθεσία του Martin Scorsese. Τη μουσική και τους στίχους έγραψε ο Jackson και περιγράφει τη ζωή των μαύρων στα γκέτο της Αμερικής. Η αρχική σκέψη ήταν το τραγούδι να είναι ντουέτο του Jackson με τον Prince, κάτι που τελικά δε συνέβη.



2013: Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 71 ετών ο Lou Reed. Η υγεία του ήταν ήδη βεβαρημένη, καθώς είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος τον περασμένο Μάιο. Ο Lou Reed είναι περίφημος για την δημιουργία των θρυλικών Velvet Underground και την συνεργασία του με την avant garde σκηνή της Νεας Υόρκης, τον Warholl και αργότερα την πολύπλευρη σχέση του με τον David Bowie και τον Ιggy Pop. Συνθέτης ο ίδιος, δημιούργησε σχολή με τον τρόπο ερμηνείας του και συνεργάστηκε με πολύ διαφορετικούς μουσικούς. Tα τραγούδια του, "Walk On The Wild Side", "Sweet Jane", "Perfect Day" έχουν μείνει κλασικά.



ΠΗΓΗ: musicislifepsansimera.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου