18.5.16

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ


Tο Σάββατο  21 Μαΐου 2016 η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων Ενδόξων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στις 7:30 το απόγευμα  θα ψαλλεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός.

Ανήμερα της εορτής Σάββατο 21 Μαΐου 2016 θα ψαλλεί ο Όρθρος και στην συνέχεια θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.





ΠΗΓΗ: timiosprodromoskiveri.blogspot.gr

Ένα πάντρεμα της αρχαίας ελληνικής μουσικής με τη σύγχρονη στο Ναύπλιο - Διάλεξη και κοντσέρτο από τον Νίκο Ξανθούλη στο Βουλευτικό


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» ανακοινώνει στα μέλη και στους φίλους του ότι την Κυριακή 22 Μαΐου και ώρα 20.00΄ θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Βουλευτικού Ναυπλίου διάλεξη – κοντσέρτο από τον Δρ Νίκο Ξανθούλη, συνθέτη και σολίστα, επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών. 

Το θέμα της διάλεξης είναι "Από την αρχαία ελληνική μουσική στη σύγχρονη ευρωπαϊκή τέχνη του ήχου".

Ο Νίκος Ξανθούλης θα δώσει στο κοινό μια μοναδική γεύση του ήχου της αρχαίας ελληνικής μουσικής, προσφέροντας με την χειροποίητη λύρα του, στα πρότυπα της αρχαιοελληνικής λύρας, ένα ξεχωριστό κονσέρτο.

Αξίζει να παραβρεθούμε στην ιδιαίτερη αυτή ομιλία-κονσέρτο, αφού σπάνια έχουμε την τύχη να απολαύσουμε την μουσική προίκα που έρχεται από την αρχαία και παντρεύεται με την σύγχρονη ελληνική μουσική.


 ΠΗΓΗ : anagnostis.org

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΣΤΙΣ 20-21 ΜΑΪΟΥ 2016 ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ

Η Ελληνική Ένωση Διαμεσολαβητών διοργανώνει, με την υποστήριξη του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου και του Δημοτικού Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος (Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ.) του Δήμου Ναυπλιέων, την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Μαΐου 2016 Διημερίδα για τη διαμεσολάβηση με θέμα:

«ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ – ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Βουλευτικού στο Ναύπλιο και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πατήστε εδώ για την πρόσκληση

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας στην Επίδαυρο


Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας με τη συνεργασία του Δήμου Επιδαύρου  και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας  διοργανώνει  το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας σε Δρόμο για το 2016 στην κατηγορία MASTERS Ανδρών και Γυναικών στις 28 και 29 Μαΐου 2016.

          Οι διαδρομές έχουν ως εξής :

          α) Αγώνας Ατομικής Χρονομέτρησης 15χλμ με εκκίνηση στις  17.00 το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και τερματισμό Άγιο Δημήτριο (Μετόχι).

          β) Αγώνας Αντοχής 100χλμ με εκκίνηση στις  9.30 π.μ. το λιμάνι της Νέας Επιδαύρου και τερματισμό το λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου.


ΠΗΓΗ : enpoermionis.blogspot.gr

Πολυθεματική έκθεση φωτογραφίας και συναυλία στο Βουλευτικό


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" ανακοινώνει στα μέλη και στους φίλους του ότι το Σάββατο 21 Μαΐου και ώρα 20.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Βουλευτικό Ναυπλίου, που οργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ" και η οποία θα περιλαμβάνει δύο επί μέρους δραστηριότητες.

Εγκαίνια πολυθεματικής έκθεσης φωτογραφίας στο ισόγειο εκθετήριο του Βουλευτικού του Γεωργίου Ψυχογιού, η οποία θα διαρκέσει για μία εβδομάδα έως και την Πέμπτη 26 Μαΐου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 20.00΄ του Σαββάτου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 26 Μαΐου 2016.

Μουσική συναυλία με έργα των Μάνου Χατζιδάκη, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου και Χρήστου Λεοντή, σε ποίηση των Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Νίκου Γκάτσου και Οδυσσέα Ελύτη. Συντελεστές της συναυλίας θα είναι η mezzo soprano Ιωάννα Φόρτη και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης στην κλασσική κιθάρα. Μεταξύ των χρόνων των εγκαινίων της έκθεσης και της συναυλίας θα υπάρξει διάλειμμα οινογευσίας, με χορηγία του Κτήματος Θεοδωρακάκου.


 

ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Το «Λύκειον της Επιδαύρου» στα σκαριά

Ένα διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, ονόματι «το Λύκειον της Επιδαύρου», δήλωσε πως σκοπεύει να υλοποιήσει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Η σχολή αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το τμήμα θεατρικών σπουδών Ναυπλίου και την περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Σταύρο Μπένο και το Διάζωμα, καθώς και τον δήμο Επιδαύρου.

Συγκεκριμένα θα στηθεί μια κατασκήνωση για τους σπουδαστές, ώστε να αντλούν έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την ιστορικότητα και τον συμβολισμό της Αρχαίας Επιδαύρου.

Όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στον«ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη: «Εκτός από τις παραστάσεις, επί ενάμισι μήνα στην Επίδαυρο, αξία έχει και το τι υπάρχει γύρω από αυτές. Εννοώ το εκπαιδευτικό κομμάτι. Εκεί ποντάρω. Αυτό που προτείνω έχει να κάνει με το αρχαίο δράμα. Θα δημιουργηθεί ένα Λύκειον Επιδαύρου, με εκπαίδευση σε θέματα αρχαίας τραγωδίας, με καθηγητές από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι και καλό θα είναι να διδάσκονται όλες οι αντιλήψεις».


ΠΗΓΗ : anagnostis.org

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ στο Εργατικό Κέντρο Άργους


Εκδηλώσεις διοργανώνουν οι ΚΟ της Πελοποννήσου του ΚΚΕ στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ για το Λαϊκό Διδασκαλείο Πελοποννήσου του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

- Την Κυριακή 22 Μάη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Άργους εκδήλωση για τα 70 χρόνια του ΔΣΕ. 
Θα μιλήσει ο Θανάσης Κολιζέρας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ. 
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ, θεατρικό δρώμενο, έκθεση για τα 70χρονα του ΔΣΕ και έκθεση φωτογραφίας για την τοπική δράση του ΔΣΕ στην Αργολίδα.

The Truman Show την Παρασκευή στο Δον Κιχώτη


Τη δραματική κωμωδία «Ζωντανή Μετάδοση: The Truman Show» (1998) σε σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ θα προβάλλει ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) την Παρασκευή 20 Μαΐου.

Η προβολή ξεκινά στις 8 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή του Τρούμαν, ενός άνδρα του οποίου η ζωή μεταδίδεται εν αγνοία του 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της 30ης χρονιάς του σόου, ο Τρούμαν ανακαλύπτει γεγονότα που δεν ταιριάζουν.

Όλα αυτά τον κάνουν να αναρωτιέται για τη ζωή του, συνειδητοποιώντας ότι σχεδόν όλη η πόλη περιστρέφεται γύρω του.


Η ταινία ήταν εμπoρική και καλλιτεχνική επιτυχία, έλαβε 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ και βραβεύτηκε με 3 Χρυσές Σφαίρες.

Εκδήλωση από την Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως


Η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως διοργανώνει εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορευτικά την Δευτέρα 23 Μαΐου στις 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο «Πολύβιος» του Δήμου Μεγαλόπολης.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και μια σύντομη ομιλία για την αξία της Βυζαντινής Μουσικής.

Καλεσμένος στην εκδήλωση θα είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος.


ΠΗΓΗ : arcadiaportal.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ - ΘΕΑΤΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ


....Και το ταξίδι μας φιλτράρεται από στιγμές γόνιμες, παραγωγικές... Τα βράδυα της ΔΕΥΤΕΡΑΣ και της ΤΕΤΑΡΤΗΣ σαλπάρουμε με χάρτινα καραβάκια. 
Το φορτίο τους πραγματικές ιστορίες, μαρτυρίες γυναικών, απλών ανθρώπων, ξεδιπλώνουν με απλό τρόπο αληθινά συμβάντα που αφορούν το τρίπτυχο Μικρασία - Κατοχή - Εμφύλιος. Ανακαλύπτουμε ατραπούς και θεατρικούς διαδρόμους, ανακαλύπτουμε εργαλεία κατάλληλα ζωντανεύοντας έτσι μια πραγματικότητα. 

Και το ταξίδι μας ομορφαίνει με την πολύτιμη μουσική πινελιά των Βασίλη Κατσαρού και Μιχάλη Τετόρου ! 

Χαιρόμαστε επίσης γιατί η θεατρική μας βραδιά θα δοθεί αρχικά στον τόπο που το δικαιούται, στην ΝΕΑ ΚΙΟ.. ! ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ καλεσμένοι από τον ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ. 
Βραδιά Θεάτρου, προ-δημοσίευση --Ανοιχτή πρόβα. ΚΟΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ  Έλλης Παπαδημητρίου και ΑΛΛΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ...

Λόγος στην αυλή του Λασκαρίδειου Λαογραφικού Κέντρου Νέας Κίου....
(η ώρα έναρξης και λοιπές πληροφορίες θ' ακολουθήσουν )....


ΠΗΓΗ : Κυριάκος Σάμιος - Facebook

Η Μάχη των Δολιανών


Οι Έλληνες επαναστάτες υπό τον Νικηταρά νικούν τους Οθωμανούς Τούρκους στα Δολιανά της Αρκαδίας στις 18 Μαΐου 1821 και επισφραγίζουν τη μεγάλη νίκη στο Βαλτέτσι (12-13 Μαΐου). Ο κλοιός γύρω από την Τριπολιτσά σφίγγει, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Μετά την ήττα στο Βαλτέτσι, το σχέδιο των Τούρκων για προέλαση στη Μεσσηνία από το δρόμο της Μεγαλόπολης είχε αποτύχει. Έτσι, ο κεχαγιάμπεης του Μοριά Μουσταφάμπεης, υποχρεώθηκε να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του και να εφαρμόσει άλλη τακτική για να αντισταθμίσει την ήττα του.

Το βράδυ της 17ης Μαΐου, επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης από 2.000 Τουρκαλβανούς ξεκίνησε από την Τριπολιτσά με κατεύθυνση νοτιοανατολική, προς το χωριό Ρίζες. Από εκεί, ένα τμήμα κατευθύνθηκε προς τα Δολιανά, με σκοπό να εισβάλει στα Βέρβαινα  από νοτιοανατολικά. Δύο άλλα τμήματα βάδισαν προς το Δραγούνι και τα Βέρβαινα. Στόχος των Τούρκων ήταν κυρίως το ελληνικό στρατόπεδο των Βερβαίνων, από τη διάλυση του οποίου υπολόγιζαν ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν δρόμο προς το Άργος, τον Μυστρά και τη Μεσσηνία.

Ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος), σύμφωνα με το σχέδιο τού Κολοκοτρώνη, είχε περάσει από τα Δολιανά και κατευθυνόταν προς το Ναύπλιο για να πολιορκήσει τους Τούρκους. Βρισκόταν στον Άγιο Ιωάννη, κοντά στο Άστρος, όταν οι κάτοικοι των Δολιανών τον ειδοποίησαν για τις τουρκικές κινήσεις κι έσπευσε να αντιμετωπίσει τον εχθρό.

Με τους διακόσιους στρατιώτες του οχυρώθηκε σε τρία πετρόκτιστα σπίτια, ενώ σε άλλα σπίτια και σε καίριες θέσεις οχυρώθηκαν οι άνδρες των τοπικών οπλαρχηγών Μητρομάρα Αθανασίου, Ηλία Κωνσταντόπουλου, Θόδωρου Τερζάκη και Κώστα Καρζή. Ο συνολικός αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 600.

Το πρωί της 18ης Μαΐου άρχισε η τουρκική επίθεση με ιδιαίτερη σφοδρότητα και ο Νικηταράς, που για πρώτη φορά ανελάμβανε ηγεσία στρατιωτικού σώματος, κατόρθωσε να αποκρούσει τους Τούρκους και να αχρηστεύσει δύο τουρκικά κανόνια. Παράλληλα, στα γειτονικά Βέρβαινα οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο ελληνικό στρατόπεδο, το οποίο πρόβαλλε εξαιρετική αντίσταση και τους ανάγκασε να υποχωρήσουν κατά τις απογευματινές ώρες.

Οι Έλληνες τους κυνήγησαν ως τα Δολιανά, όπου ενώθηκαν με τους άνδρες του Νικηταρά. Ο εχθρός βρέθηκε σε δύσκολη θέση και ο Μουσταφάμπεης εγκατέλειψε το πεδίο της μάχης τη νύχτα και γύρισε στην Τριπολιτσά. Οι νεκροί ήταν μόνο 50 για τους Τούρκους, αλλά τα λάφυρα που αποκόμισαν οι Έλληνες πολλά. Ο Νικηταράς, εκτός από τη διεύθυνση της μάχης, διακρίθηκε και στις σπαθομαχίες. Για την επιτυχία του αυτή επονομάσθηκε Τουρκοφάγος.

Τα χαρμόσυνα νέα γρήγορα μεταδόθηκαν γρήγορα και στα άλλα πολεμικά μέτωπα, ενισχύοντας το ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων. Αντίθετα, όλες οι ελπίδες των Τούρκων του Μοριά για την καταστολή της επανάστασης στράφηκαν στη βοήθεια από την ανατολική Στερεά Ελλάδα, που σύντομα περίμεναν να φθάσει.

Την επιτυχία των Ελλήνων στα Δολιανά ύμνησε ο λαϊκός ποιητής Παναγιώτης Κάλλας ή Τσοπανάκος (? - 1826) με τους παρακάτω στίχους:

Η Μάχη των Δολιανών ή Ο στρατηγός Νικηταράς

Πάλιν άρχισ’ ο πόλεμος,
Και των Τούρκων ο όλεθρος.
Και στα Δολιανά ένας κρότος 
Που ερράγησεν ο τόπος.

   Ω ήρωα Νικηταρά!
Το αίμα των Τούρκων βοά,
Για να παύσης το σπαθί σου
Την Ελληνικήν ορμή σου.

   Μ’ ογδόντα άνδρας κλείσθηκες,
Τούρκους δεν εφοβήθηκες.
Τρεις χιλιάδας δεν τρομάζεις, 
Ως τον Λεωνίδα κράζεις.

   Πατρίδα να τιμήσωμεν,
Κι όλοι μιαν ώρ’ ας ζήσωμεν, 
Ήλθεν ο καιρός της δόξης,
Την εκδίκησιν να δώσης,

   Βάνει τους Τούρκους έμπροστά, 
Σαν τσοπάνος τα τραγιά,
Τους επήρε δυο πυργέλες
και όλους τους τζεπιχανέδες. 

* Τζεπιχανέδες = λάφυρα



ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Εκπαιδευτικές δράσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας - Εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016 με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία»


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας συμμετέχει και φέτος ενεργά στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016 με θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» με ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, την Παρασκευή 20.5.2016.

Οι εν λόγω δράσεις θα γίνουν από τη μουσειολόγο κα Ελένη Κουσκουρέλου σε συνεργασία με τον Φιλοτεχνικό Όμιλο Τρίπολης και θα φέρουν τον τίτλο «Από το Μύθο στην Ιστορία» (διαδραστικό και βιωματικό πρόγραμμα με πολυποίκιλες δραστηριότητες). Το σχολείο, το οποίο θα λάβει μέρος, θα είναι το Δημοτικό Σχολείο Τεγέας (γ’ και δ΄ δημοτικού). Η δράση υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μιχαήλ Ν. Στασινόπουλος – ΒΙΟΧΑΛΚΟ».

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη, 18.5.2016, Διεθνής Ημέρα εορτασμού των Μουσείων, η είσοδος στα Αρχαιολογικά Μουσεία Τρίπολης και Τεγέας θα είναι δωρεάν.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Άννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου 

Αρχαιολόγος

Ποια είναι τα Συμπτώματα της Κατάθλιψης;


Η κατάθλιψη, δεν εμφανίζεται σ' όλους τους ασθενείς με τα ίδια συμπτώματα. Άλλοι είναι θλιμμένοι, απελπισμένοι, απογοητευμένοι και κατακλύζονται από τύψεις και ενοχές, άλλοι μεμψιμοιρούν και γκρινιάζουν διαρκώς, άλλοι παραπονιούνται για πλήθος σωματικών ενοχλημάτων. Μερικές φορές η διαταραχή εισβάλλει με ενοχλήματα από τη σωματική, κυρίως, σφαίρα, παραπλανώντας τους μη ειδικούς ιατρούς. Στη βαριά κατάθλιψη ο ασθενής βαδίζει αργά, σέρνοντας τα βήματά του, με τον κορμό κυρτό και τo κεφάλι σκυμμένο. Το πρόσωπό του αυλακώνεται από ρυτίδες. Το βλέμμα του είναι ικετευτικό. Οι λέξεις εκφέρονται με δυσκολία, αργά, ψιθυριστά, άτονα. Οι χειρονομίες και η μιμική του προσώπου είναι περιορισμένες. Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, στους οποίους κυριαρχεί το άγχος, αγωνιούν, είναι ανήσυχοι, βαδίζουν διαρκώς τρίβοντας τις παλάμες τους και κάποιες φορές τραβώντας τα μαλλιά τους. 

Ο ασθενής αισθάνεται θλιμμένος, στενοχωρημένος, άκεφος, απογοητευμένος. Ο ψυχικός αυτός πόνος είναι βαρύτερος από οποιονδήποτε άλλο σωματικό. Το άτομο συγκινείται εύκολα, αναλύεται σε λυγμούς με ασήμαντα ερεθίσματα (π.χ. μια εκπομπή στην τηλεόραση). Άλλες φορές, όμως, η λύπη που τον καταπλακώνει δεν μπορεί να εκφραστεί. «Δεν μπορώ ούτε να κλάψω», αναφέρει. Δραστηριότητες, ασχολίες, ενδιαφέροντα με τα οποία χαιρόταν στο παρελθόν και τα απολάμβανε τον αφήνουν αδιάφορο, τον κουράζουν, τα αποφεύγει. Τα ευχάριστα γεγονότα τα παρακάμπτει, ενώ τα δυσάρεστα τα μεγεθύνει, ένα μαύρο πέπλο εξυφαίνεται γύρω από τη σκέψη του. Όλα φαντάζουν μάταια, τίποτα δεν τον θέλγει. Παντού αναδύονται εμπόδια και δυσκολίες ανυπέρβλητες. Νιώθει κουρασμένος, δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να θυμηθεί, να σκεφτεί και ν' αποφασίσει. Διαρκώς αναβάλλει. Η παραμικρή δραστηριότητα τον κουράζει, τη διεκπεραιώνει κοπιάζοντας υπερβολικά. Όλα «φαίνονται βουνό». Παραμελεί την εμφάνισή του, αδιαφορεί για τη δουλειά του, απομακρύνεται από γνωστούς και φίλους και αποσύρεται στο κέλυφός του. Δυσκολεύεται να κοιμηθεί, άλλοτε ο ύπνος είναι διακεκομμένος και ταράζεται από εφιαλτικά όνειρα ή άλλες φορές ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί, νιώθοντας υπερβολικά κουρασμένος. Περιγράφει την κατάστασή του λέγοντας «αισθάνομαι σα να να έσκαβα όλο το βράδυ». Η όρεξή του έχει μειωθεί, χάνει βάρος. Κάποιες όμως φορές, ιδιαίτερα στις γυναίκες, η όρεξη αυξάνει. Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή είναι ανύπαρκτη. Ακαθόριστοι πόνοι κατασκηνώνουν στο σώμα του. Ένα υπερβολικό αίσθημα για επικείμενους κινδύνους δεν τον αφήνει να ησυχάσει. Ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, κεφαλαλγίες και άλλα συμπτώματα συνοδεύουν την αγωνία που τον διαπερνά. Στην σκέψη του λιμνάζουν διαρκώς οι ίδιες μελαγχολικές ιδέες, που τις αναμασά και μονότονα τις εξωτερικεύει. 

Ανακαλώντας ασήμαντα γεγονότα και σφάλματα του παρελθόντος νιώθει ενοχές και διακατέχεται από τύψεις, αισθάνεται άχρηστος, ανίκανος, ανάξιος και αποτυχημένος. Υποτιμά τον εαυτό του, τον επικρίνει. Παγιδευμένος και εγκλωβισμένος, αβοήθητος, καταστρώνει σχέδια και απεργάζεται την αυτοκαταστροφή του. Τα 2/3 των ασθενών καταλαμβάνονται από ιδέες αυτοκαταστροφής και το 10-15% προβαίνει σε απόπειρες που τελεσφορούν.

Κάποιες φορές το σύμπτωμα «κατάθλιψη» απουσιάζει από την κλινική εικόνα και η καταθλιπτική διάθεση καλύπτεται πίσω από μια μάσκα ευφορίας. Άλλοτε η καταθλιπτική διάθεση δεν είναι προφανής αλλά αποτυπώνεται στη συμπεριφορά του ατόμου (παρορμητικές ενέργειες, χρήση ουσιών). Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται με τα ίδια συμπτώματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Στα νήπια, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί αποχωρισμός από την μητέρα, εκδηλώνεται με καθυστέρηση στη σωματική, τη νοητική και τη συναισθηματική ανάπτυξη. Στα μικρά παιδιά, επίσης με διαταραχές του ύπνου, ενούρηση ή εγκόπριση, έντονο κλάμα ή υπερβολική ενασχόληση με τα γεννητικά όργανα. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας με ενούρηση, ονυχοφαγία, ανυπακοή και σχολική φοβία. Στους εφήβους εμφανίζεται ευερεθιστότητα, κοινωνική απόσυρση, αντικοινωνική συμπεριφορά και χαμηλή επίδοση στο σχολείο.

Στους ηλικιωμένους δεσπόζουν τα σωματικά ενοχλήματα, όπως αϋπνία, κεφαλαλγία, ζάλη, ανορεξία και εύκολη κόπωση.


ΠΗΓΗ : depressionanxiety.gr

Διεθνής ημέρα μουσείων στο Δήμο Νότιας Κυνουρίας


Στα πλαίσια εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που για φέτος ορίστηκε η 18η Μαΐου 2016, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας ανακοινώνει πως η Φάμπρικα Πολιτισμού και ο Πύργος Τσικαλιώτη στο Λεωνίδιο, θα είναι ανοιχτοί για το κοινό την Τετάρτη 18/5, τις πρωινές ώρες 09:00-13:00 και το απόγευμα 18:00-21:00.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ

Διεθνής Ημέρα Μουσείων


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».

Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της Ελλάδας είναι ελεύθερη.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Γίνονται... σήμερα, Τετάρτη 18 Μαΐου




Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS


Η 18η Μαΐου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Εμβόλιο κατά του AIDS το 1998 από την οργάνωση «Διεθνής Πρωτοβουλία για το Εμβόλιο κατά του AIDS» (IAVI) για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ανάγκη δημιουργίας ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της μάστιγας του AIDS.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε σε ανάμνηση της ομιλίας του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πανεπιστήμιο Μόργκαν (18 Μαΐου 1997), ο οποίος είχε ζητήσει από την ιατρική κοινότητα τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS εντός μιας δεκαετίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες, το εμβόλιο κατά του AIDS εξακολουθεί να αποτελεί  ζητούμενο.



ΠΗΓΗ: sansimera.gr