23.7.16

Ένα από τα ομορφότερα αρχοντικά στη Μεσσηνία μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο


Ένα από τα ωραιότερα ακίνητα στην Ελλάδα, στην περιοχή Καλαμίτσι, στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας, το οποίο εκτείνεται συνολικά σε μια επιφάνεια περίπου 9 στρεμμάτων θα μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού, μετά από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο λόγος για το σπίτι του συγγραφέα Patrick και της Joan Leigh Fermor, το οποίο χαρακτηρίζεται για την άμεση επαφή του με τη θάλασσα -μια στενή πέτρινη σκάλα οδηγεί σε μικρή βοτσαλωτή παραλία ακριβώς κάτω από το κτήμα- τα χαμηλά, διακριτικά, πετρόκτιστα κτίσματα και το μεσογειακό κήπο που κατεβαίνει ως το νερό, κάνοντάς το να αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για συγκέντρωση και δημιουργία.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λοιπόν, ενέκρινε δωρεά προς το Μουσείο Μπενάκη για τη συντήρηση, την επισκευή και τον εξοπλισμό της Οικίας του Patrick και της Joan Leigh Fermo, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor ζούσαν για πολλά χρόνια στη Μεσσηνιακή Μάνη, στην Καρδαμύλη, στο σπίτι που σχεδίασαν με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη.


Το 1996, δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους στην Καρδαμύλη, με την προϋπόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατό τους. Η επιλογή αυτή προτάθηκε από το στενό τους φίλο Τζαννή Τζαννετάκη και η δωρεά έγινε ανεπιφύλακτα αποδεκτή από το Μουσείο Μπενάκη, δεδομένης και της φιλικής σχέσης του Fermor με τον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη και την κόρη του Ειρήνη Καλλιγά.


ΠΗΓΗ: moriasnews.gr

Στις φλόγες ο Ναός του Αγίου Δημητρίου στη Μονή Αυγού


Στις φλόγες τυλίχτηκε ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό της Μονής Αυγού στην Ερμιονίδα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε γύρω στις 9.15 την νύχτα και έγινε αντιληπτή από τον μοναχό που μονάζει στον οικίσκο της Μονής τις 20 τελευταίες μέρες.

Πριν είκοσι πέντε μέρες με τις ενέργειες του ιερέα Διδύμων, του Δημάρχου κ.Σφυρή, του Αντιδημάρχου κ.Αποστόλου του Προέδρου της Κοινότητας κ.Σπανού και του Αντ/χου κ. Αντωνόπουλου η Μονή απέκτησε νερό και σώθηκε καθώς η πρόσβαση των πυροσβεστικών ήταν πολύ δύσκολη.

Από την πυρκαγιά σύμφωνα με πληροφορίες κάηκε μεγάλο τμήμα της σκεπής ενώ φθορές έχουν προκληθεί και στο εσωτερικό του ναού.


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού στα Λαγκάδια


Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας, οργανώνουν και φέτος τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής, στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων.

Ο διαγωνισμός θα γίνει για 43η φορά. Η εκδήλωση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί, σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου 2016, ώρα 8:30 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων.

Οι κατηγορίες διαγωνιζομένων είναι τρεις:

1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών.
2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες.
3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου.

Οι συντελεστές της εκδήλωσης είναι:

Καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια ο μουσικός και ερευνητής Κωνσταντίνος Παυλόπουλος
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

-Ζωή Μάργαρη, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
-Δημήτριος Ζαχίλας, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
-Νίκος Φιλιππίδης-Κώστας Φιλιππίδης, μουσικοί

Θα παίξει το μουσικό συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη.



Πόσες ώρες πρέπει να περπατήσεις για να κάψεις ένα παγωτό ξυλάκι


Φάγατε ένα χορταστικό πλην πλούσιο σε λιπαρά γεύμα και αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε για να κάψετε τις θερμίδες προκειμένου να μην αποθηκευτούν σε λίπος στο σώμα σας;

Το ζωηρό περπάτημα είναι σίγουρα μια καλή λύση. Αν γνωρίζατε όμως πριν πέσετε... με τα μούτρα στο φαγητό πόσο περπάτημα χρειάζεται για να το κάψετε, θα είχατε περισσότερες πιθανότητες να φάτε λιγότερο και να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Στο πλαίσιο έρευνας, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Texas Christian, χώρισαν 300 συμμετέχοντες 18-30 ετών σε τρεις ομάδες στις οποίες δόθηκαν τα ίδια μενού με μπέργκερ, σάντουιτς κοτόπουλου, σαλάτα, τηγανητές πατάτες, επιδόρπια, αναψυκτικό και νερό.

Στα άτομα της πρώτης ομάδας το μενού δόθηκε χωρίς άλλες πληροφορίες, σε εκείνα της δεύτερης αναφέρονταν οι θερμίδες των γευμάτων, ενώ σε εκείνα της τρίτης δίνονταν πληροφορίες όσον αφορά το πόση ώρα άσκησης (όπως περπάτημα) θα έπρεπε να κάνουν για να «κάψουν» όσα θα έτρωγαν.

Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι για τα άτομα της πρώτης και δεύτερης ομάδας δεν σημειώθηκε κάποια διαφορά όσον αφορά την κατανάλωση. Ωστόσο, για εκείνα που ενημερώθηκαν από το μενού για τα λεπτά άσκησης με τα οποία ισοδυναμούν οι διατροφικές τους επιλογές, η πρόσληψη θερμίδων μειώθηκε κατά 15%.

Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ίσως τελικά η απλή αναφορά των θερμίδων που περιέχονται σε ένα τρόφιμο δεν αρκεί για να ελέγχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. Όταν όμως γνωρίζουμε ότι π.χ. για να κάψουμε ένα κρουασάν με σοκολάτα πρέπει να βγούμε με το σκύλο βόλτα για δυο ώρες, ή ότι για να κάψουμε ένα μάφιν με βατόμουρο πρέπει να κάνουμε δουλειές στο σπίτι επί δύο ώρες, ενώ ένα παγωτό ξυλάκι «απαιτεί» μια ώρα περπάτημα, τελικά τρώμε λιγότερο!


Πηγή: Onmed

Η Νατάσα Μποφίλιου στη Σπάρτη


Μία σπουδαία συναυλία θα δοθεί στη Σπάρτη, τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016.

Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου, η μοναδική Νατάσα Μποφίλιου, θα βρεθεί στη Σπάρτη. 

Πρόκειται για μία «βαβέλ» περιοδεία της γνωστής τραγουδίστριας, που βρίσκει τρομερή απήχηση σ’ όλη τη χώρα.

Νίκος Γκάλης - Ο κορυφαίος έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του αθλήματος στη χώρα μας



Παιδί φτωχών μεταναστών από τη Ρόδο, ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Νέα Υερσέη (New Jersey) των Ηνωμένων Πολιτειών στις 23 Ιουλίου 1957. Στα μαθητικά του χρόνια θέλησε να γίνει πυγμάχος κατά προτροπή του πατέρα του, αλλά η μητέρα του, μη αντέχοντας να τον βλέπει ματωμένο όταν επέστρεφε στο σπίτι από τις προπονήσεις, τον έστρεψε προς το μπάσκετ. Γρήγορα ξεχώρισε το ταλέντο του στο γυμνάσιο και το 1975 έγινε δεκτός στο καθολικό πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με περγαμηνές στο άθλημα με την πορτοκαλί μπάλα.

Αμέσως, ο νεαρός Νικ έγινε ένα από αστέρια της ομάδας και στον τελευταίο χρόνο της φοίτησής του αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA (27,5 πόντους κατά μέσο όρο), με δεύτερο τον μεγάλο Λάρι Μπερντ. Επιλέχθηκε στα ντραφτ από τους Μπόστον Σέλτικς, αλλά ένας τραυματισμός του τον κράτησε μακριά από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Έτσι, αποφάσισε να διαβεί τον Ατλαντικό και να αναζητήσει την τύχη του στην Ελλάδα.

Ο πρωταθλητής Άρης Θεσσαλονίκης του άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του το 1979 και τον ενέταξε στη δύναμή του, αφού Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός εκδήλωσαν απλά ενδιαφέρον και μπήκαν «ζεστά» στο παιγνίδι της διεκδίκησής του. Στον Άρη αγωνίστηκε συνολικά 13 χρόνια, που αποτέλεσαν τη χρυσή εποχή για τους κιτρινόμαυρους της Θεσσαλονίκης. Ο Γκάλης τούς οδήγησε στην κατάκτηση οκτώ πρωταθλημάτων και έξι Κυπέλλων, αλλά το μεγάλο του όνειρο, η κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού, δεν πραγματοποιήθηκε, αν και η ομάδα αγωνίσθηκε τρεις φορές σε φάιναλ-φορ.



Αποζημιώθηκε με το παραπάνω, όταν οδήγησε την Εθνική στον ανεπανάληπτο θρίαμβο του 1987 με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Δύο χρόνια αργότερα, η Εθνική με ηγέτη και πάλι τον Γκάλη κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου.

Ο Νίκος Γκάλης εγκατέλειψε άδοξα τον Άρη το 1992, όταν ο νέος πρόεδρος Θεόφιλος Μητρούδης προσπάθησε να βάλει μια τάξη στα οικονομικά της ομάδας, που βρισκόταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Το συμβόλαιό του κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του συλλόγου, ο ίδιος δεν δέχθηκε μείωση του ηγεμονικού μισθού του κι έτσι οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν, όχι με τις καλύτερες συνθήκες.

Ο Γκάλης κατηφόρισε στην Αθήνα και το 1992 εντάχθηκε στη δύναμη του Παναθηναϊκού, δεύτερο και τελευταίο σταθμό της καριέρας του στην Ελλάδα. Το μπασκετικό τριφύλλι εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη υπό την καθοδήγηση των αδελφών Γιαννακόπουλων. Η χρυσή εποχή του Άρη είχε παρέλθει και στις εγχώριες διοργανώσεις κυριαρχούσε ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη. Έπαιξε τρεις σεζόν στους πράσινους, με απολογισμό την κατάκτηση ενός Κυπέλλου και τη συμμετοχή του σε ένα φάιναλ φορ. Το όνειρό του για ένα Ευρωπαϊκό δεν έγινε πραγματικότητα ούτε στον Παναθηναϊκό. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1995 ήλθε σε ρήξη με τον προπονητή του Κώστα Πολίτη, εγκαταλείποντας την ομάδα και οριστικά το ελληνικό μπάσκετ.

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανοίχτηκε στον επιχειρηματικό στίβο και δημιούργησε πρότυπη παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Είναι παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με τη δημοσιογράφο Ελένη Παναγιώτου κι έχει ένα παιδί. Η πρώτη σύζυγός του Τζένη σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Μάιο του 1988. Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ο Νίκος Γκάλης μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα ως πρώτος λαμπαδηδρόμος μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Ο Νίκος Γκάλης υπήρξε ο κορυφαίος σούτινγκ-γκαρντ στην Ευρώπη και μια ασταμάτητη καλαθομηχανή. Ήταν πονοκέφαλος για κάθε προπονητή, που προσάρμοζε όλο το σύστημα της ομάδας πάνω του και πάλι χωρίς επιτυχία τις περισσότερες φορές. Εκτός από δεινός σκόρερ, υπήρξε πολύ καλός πλέι-μέικερ και πασέρ. Σπεσιαλιτέ του οι θεαματικές και αποτελεσματικές διεισδύσεις του, παρότι βραχύσωμος για τα μέτρα του αθλήματος (1,83). Ο Νίκος Γκάλης με την παρουσία του άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ, τόσο αγωνιστικά, όσο και επαγγελματικά και το έφερε στις πρώτες θέσεις του κόσμου.

Είπαν για τον Νίκο Γκάλη...

Σεργκέι Μπέλοφ (σπουδαίος σοβιετικός καλαθοσφαιριστής και προπονητής): «Τον θαυμάζω. Όταν παίζει ένας με έναν είναι ανίκητος. Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ένας παίκτης θα μπορούσε να τα βάλει με όλη τη Σοβιετική Ένωση.»

Αλεξάντρ Γκομέλσκι (σοβιετικός προπονητής): «Ο Γκάλης είναι παίχτης του 21ου αιώνα.» (1987)

Ντράζεν Πέτροβιτς (διάσημος κροάτης μπασκετμπολίστας): «Θέλω να είμαι συμπαίκτης του Γκάλη. Να του δίνω ασίστ και αυτός να σκοράρει.»

Αζα Πέτροβιτς (κροάτης μπασκετομπολίστας και προπονητής): «Ο Ντράζεν είναι αδελφός μου, αλλά ψηφίζω τον Γκάλη.»

Μπομπ Μακ Αντού (αμερικανός παίκτης του ΝΒΑ): «Ο Γκάλης κάνει πράγματα, που ούτε οι παίκτες των Σέλτικς και των Λέικερς μπορούν να κάνουν.»

Μάικλ Τζόρνταν (ο κορυφαίος καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών): «Δεν περίμενα να βρω ένα τόσο σπουδαίο παίκτη στην Ευρώπη.»

Γιώργος Αμερικάνος (παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής): «Ο άνθρωπος είναι κομπιούτερ! Αν έπαιζε μαζί μας στην ΑΕΚ του '60 θα ήμασταν αήττητοι.»

Βασίλης Γκούμας (παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής): «Αν παίζαμε μαζί θα σκοράραμε 300 πόντους σε κάθε παιγνίδι!»

Όντι Νόρις (παλαίμαχος αμερικανός καλαθοσφαιριστής): «Έχω δει πολλούς παίχτες στην καριέρα μου, αλλά αυτά που κάνει ο Γκάλης στο παρκέ, μόνο δύο ή τρεις παίχτες μπορούν να τα κάνουν.»

Ρούουντ Χαρεβάιν (ολλανδός προπονητής): «Βρήκα τρόπο για να σταματήσω τον Γκάλη. Θα τον κλειδώσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του κι έτσι δεν θα έλθει στο γήπεδο.»

Στατιστικά

Έπαιξε σε 854 επίσημα παιγνίδια και σημείωσε 25.995 πόντους, 30.4 κατά μέσο όρο.
Σε 384 αγώνες στη μεγάλη κατηγορία του μπάσκετ σημείωσε 12.849 πόντους (33,4 κατά μέσο όρο) και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών.
Αγωνίσθηκε 168 φορές με την Εθνική Ελλάδας, με μέσο όρο πόντων 30,46.
Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1986 και στα Ευρωπαϊκά του 1983, 1987, 1989 και 1991.
Ρεκόρ πόντων σε ένα αγώνα: 62, στον αγώνα Άρη - Ιωνικού το 1981. Στον ίδιο αγώνα ο μελλοντικός του συμπαίκτης στον Άρη Παναγιώτης Γιαννάκης σημείωσε 73 πόντους για λογαριασμό της ομάδας της Νίκαιας.
Ρεκόρ πόντων σε Ευρωπαϊκό Αγώνα: 57, το 1981, στον αγώνα Άρη-Βενέτσια για το κύπελλο Κόρατς.

Τίτλοι
Πρωταθλήματα Ελλάδας: 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991.
Κύπελλο Ελλάδας: 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1993.
MVP (Ελληνικό Πρωτάθλημα): 1988, 1989, 1900, 1991.
Ευρωμπάσκετ: 1987.
MVP Ευρωμπάσκετ: 1987.


ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους-Μυκηνών


Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, στις 9 μ.μ. θα γίνει τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους-Μυκηνών. Tα θέματα:

Οικονομικά Θέματα:

1. Περί τροποποιήσεως προϋπολογισμού Δήμου Άργους – Μυκηνών οικονομικού έτους 2016 –
εισηγητής ο κ. Γ. Αθανασόπουλος.

2. Περί τροποποιήσεως προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016 του Ν.Π.Δ.Δ. «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Αθλητισμού Δήμου Άργους – Μυκηνών» και τον διακριτικό τίτλο «Κοινωνική Μέριμνα και Αθλητισμός» – εισηγητής ο κ. Ι. Νώτης.

Τεχνικά Θέματα:

3. Περί αποδοχής της υπ’ αριθ. 4859/30-6-2016 απόφασης του Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων για τη συνέχιση της πράξης «Κατασκευή χλοοτάπητα στο γήπεδο Μουσικού Σχολείου στην Τ.Κ. Προσύμνης» με κωδικό ΟΠΣΣΑ 179520 στο Μέτρο 7 του ΠΑΑ 2014 – 2020 – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

4. Περί εγκρίσεως του πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Επίστρωση δαπέδου αρχείου δημοτικού κτιρίου Λυρκείας» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

5. Περί εγκρίσεως της βεβαίωσης καλής εκτέλεσης (πρωτόκολλο παραλαβής) του έργου: «Μικρά Τεχνικά Έργα στη Δ.Ε. Ν. Κίου 2015» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

6. Περί εγκρίσεως 1ου Α.Π.Ε. του έργου: «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος Δήμου Άργους – Μυκηνών» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

7. Περί εγκρίσεως 2ου Α.Π.Ε. του έργου: «Μικρά Τεχνικά Έργα στη Δ.Ε. Κουτσοποδίου» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

8. Περί εγκρίσεως 2ου Α.Π.Ε. του έργου: «Οδοποιία Δ.Ε. Μυκηνών» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

9. Περί εκτελέσεως του έργου: «Συντήρηση Πλατείας Καπαρελίου» – εισηγήτρια η κ. Μ. Λαθουράκη.

Τρέχοντα Θέματα:

10. Περί εγκρίσεως του 6ου πρακτικού της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Άργους-Μυκηνών με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο: «Εργασίες Επιστημονικού & Τεχνικού Συμβούλου για τη Διαχείριση μη Επικινδύνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμων Άργους-Μυκηνών και Ναυπλιέων» και ολοκλήρωσης της προγραμματικής σύμβασης – εισηγητής ο κ. Δ. Κρίγγος.

11. Περί εγκρίσεως εκρίζωσης τριών (3) δένδρων που έχουν φυτευτεί αυθαίρετα στο χώρο της παιδικής χαράς στην Δημοτική Κοινότητα Κουτσοποδίου (σχετ. η υπ’ αριθ. 137/2015 απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) – εισηγητής ο κ. Γ. Κοκοτός.

12. Επί της υπ’ αριθ. 621/10-3-2016 απόφασης του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα: «Ανακλήσεις των ενταγμένων πράξεων στο πλαίσιο της Πρόσκλησης 59 του ΕΦΔ-ΕΕΤΑΑ ”Δημιουργία Ενιαίου Κόμβου Παροχής Ψηφιακών Υπηρεσιών των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού, οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε δημόσιο κέντρο δεδομένων (data center)” στο πλαίσιο του ΕΠ Ψηφιακή Σύγκλιση 2007 – 2013 και των ΠΕΠ 2007 – 2013» – εισηγητής ο κ. Χ. Ζέρβας.

13. Επί του από 21-7-2016 εγγράφου του Δημοτικού Ωδείου με θέμα: «Θερινά Εκπαιδευτικά
Προγράμματα του Δημοτικού Ωδείο» – εισηγητής ο κ. Α. Μπαντανάς.

Άφαντοι οι δραπέτες των αγροτικών φυλακών Τιρυνθας


Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό των δύο κρατουμένων, οι οποίοι απέδρασαν χθες Παρασκευή 22 Ιουλίου από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο νεαρούς Έλληνες, 22 και 25 ετών, οι οποίοι λίγο πριν τις 10:00 έφυγαν από την ομάδα εργασίας και απέδρασαν. 

Σημειώνεται, ότι ο 22χρονος εξέτιε ποινή κάθειρξης επτά ετών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και ο 25χρονος είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση για κλοπές.


ΠΗΓΗ: Αργολικές Ειδήσεις

Επιδότηση μέχρι 70% για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων στους δήμους


Εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ). Η χρηματοδότηση των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70%.


Όπως γίνεται γνωστό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη ΚΥΑ του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΦΕΚ Β’ 2082/06-07-2016, ΦΕΚ Β’ 2204/15-07-2016) «καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων Δήμων με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των ζώων αυτών.


Στις ενέργειες αυτές συμπεριλαμβάνονται: η περισυλλογή, η ηλεκτρονική σήμανση, η καταγραφή, η αποπαρασίτωση, η στείρωση, ο εμβολιασμό, η αποθεραπεία, η αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης, η διατροφή, η υιοθεσία και η επανένταξή τους.


Η χρηματοδότηση των φορέων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 70% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει. Στην περίπτωση της σίτισης των ζώων η χρηματοδότηση των φορέων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 50%.


Πηγή: enallaktikos.gr

Ζώδια σήμερα 23 Ιουλίου 2016 - Αστρολογικές προβλέψεις


ΚΡΙΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, θα θελήσετε να ξεφύγετε από την καθημερινή σας ρουτίνα, με μια μικρή απόδραση με το ταίρι σας ή με τους στενούς σας φίλους. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρετε όμως, το βράδυ βγείτε με το ταίρι σας να διασκεδάσετε ή αν είστε αδέσμευτοι, βγείτε με την παρέα σας και φλερτάρετε. 

ΤΑΥΡΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, έχετε βαρεθεί τα ίδια και τα ίδια και γι’ αυτό θα νοιώσετε την ανάγκη να ξεφύγετε από τη άχαρη καθημερινότητα. Δραστηριοποιηθείτε και κινήστε το σώμα σας, γιατί το έχετε παραμελήσει το τελευταίο διάστημα. Το βράδυ, συναντήστε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και χαλαρώστε με ένα ποτό, έξω ή σε κάποια βεράντα…

ΔΙΔΥΜΟΙ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, θα θελήσετε να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, που το τελευταίο διάστημα τον έχετε παραμελήσει. Κάντε έναν απολογισμό και μια βαθιά ενδοσκόπηση, ανακαλύψτε την εσωτερική σας αλήθεια. Το βράδυ, βγείτε με την παρέα που σας κάνει να περνάτε όμορφα και σας διασκεδάζει.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, αφήστε για λίγο στην άκρη τις σκοτούρες της καθημερινότητας και νοιαστείτε λίγο για τον εαυτό σας, την ξεκούρασή σας και την εξωτερική σας εμφάνιση. Δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να περάσετε αυτό το σαββατόβραδο μόνοι στο σπίτι, χαλαρώνοντας, διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική ή κάνοντας μια… κούρα ομορφιάς! 

ΛΕΩΝ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, ήρθε η ώρα να κοιτάξετε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας και να ξεφύγετε από αυτά που σας ταλαιπωρούν το τελευταίο διάστημα. Αφήστε τα όλα και απολαύστε το Σάββατο όπως εσείς ξέρετε. Αποδράστε με τον σύντροφό σας σε μια παραλία ή αν είστε αδέσμευτοι, με τους αγαπημένους σας φίλους! 

ΠΑΡΘΕΝΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, κάντε την υπέρβαση και να ξεχάστε κάθε υποχρέωση που σας αγχώνει. Αφήστε τα όλα στην άκρη και ασχοληθείτε λίγο με τη δική σας καλοπέραση και τη διασκέδασή σας. Σε καλό θα σας βγει! 

ΖΥΓΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, θα έχετε την ανάγκη να ξεφύγετε από την καθημερινή σας ρουτίνα και να αποδράσετε σε ένα κοντινό μέρος για χαλάρωση. Αφήστε την εργασία σας και κάντε πράγματα για τον εαυτό σας. Το βραδύ, με την ενισχυμένη γοητεία σας και τον έντονο ερωτισμό σας, μπορείτε να το αξιοποιήσετε είτε με το ταίρι σας, είτε με κάποια νέα γνωριμία…

ΣΚΟΡΠΙΟΣ
Τη σημερινή μέρα με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, αξιοποιήστε την για να συναντήσετε καλούς φίλους και να περάσετε καλά. Θα αφήσετε τα δύσκολα για αυτό το διάστημα και θα έχετε περισσότερη όρεξη για διασκέδαση. Στα αισθηματικά σας, δείξτε περισσότερο ενδιαφέρον στο σύντροφό σας και κάντε του τα… χατίρια. Όσοι είστε ελεύθεροι, πολύ σύντομα θα μπορέσετε να δημιουργήσετε μια νέα σχέση, που θα κρατήσει πολύ καιρό.

ΤΟΞΟΤΗΣ
Η σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, είναι κατάλληλη για μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας και ιδιαίτερα στο σπίτι σας, που θα σας κάνουν να νιώσετε όμορφα και ήρεμα. Η μέρα δεν προσφέρεται για έντονες καταστάσεις, γι’ αυτό φροντίστε να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, καλό θα είναι να μην παρασυρθείτε από κάποιες τάσεις απαισιοδοξίας που μπορεί να σας διακατέχουν. Κάντε πράγματα που θα σας φτιάξουν το κέφι, βγείτε μια βόλτα στα μαγαζιά ή επισκεφτείτε αγαπημένα σας πρόσωπα, που έχετε καιρό να δείτε.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, αν είστε αδέσμευτοι μπορεί να βρείτε το ταίρι των ονείρων σας που θα αλλάξει τη ζωή σας και… όχι μονό. Γι’ αυτό, μη μένετε στιγμή κλεισμένοι σπίτι! Οι δεσμευμένοι, αξιοποιήστε τον ερωτισμό και τη γοητεία σας, για να περάσετε ένα παθιασμένο βράδυ με το ταίρι σας…

ΙΧΘΥΣ
Τη σημερινή μέρα, με τη Σελήνη σε τετράγωνο με τον Κρόνο, σύνοδο με τον Ποσειδώνα και αντίθεση με τον Δία, θα έχετε την ανάγκη να ξεφύγετε από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα. Οι αδέσμευτοι, βγείτε έξω να διασκεδάσετε και να φλερτάρετε… ασύστολα! Οι δεσμευμένοι, είναι πολύ πιθανό να υποκύψετε σε μια παράνομη σχέση, που θα ανεβάσει την ερωτική έξαψη στα ύψη. Προσοχή όμως, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος της αποκάλυψης…


ΠΗΓΗ: zwdiasimera.gr

Γίνονται... σήμερα, Σάββατο 23 Ιουλίου

Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Ιουλίου 2016 
ΠΑΥΛΟΠΕΤΡΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ – Εκδήλωση για την παρακολούθηση, προστασία και ανάδειξη του Παυλοπετρίου
Σάββατο 23 Ιουλίου 11:00
Πόντιση σημαντήρων και ξενάγηση στα αγγλικά και τα ελληνικά (οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να έχουν μαζί τους βατραχοπέδιλα, μάσκα και αναπνευστήρα).
Σάββατο 23 Ιουλίου 20:00
Παρουσιάσεις από τον Δρ Νικ Φλέμινγκ, τον αρχαιολόγο που ανακάλυψε το Παυλοπέτρι, τον καθηγητή Άγγελο Δεληβοριά, πρώην διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη και τον Γιάννη Αβραμίδη, διευθυντή προγράμματος στο World Monuments Fund. (στο ξενοδοχείο Limira Mare στη Νεάπολη)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ, ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:00
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΥΡΡΑΧΙΟΥ 
Θεατρική παράσταση 
«Ο ΘΑΝΑΣΑΚΗΣ Ο ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΟΣ» 
του Αλέκου Σακελάριου 
από το B΄ Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων 
του Δήμου Βριλησσίων 
σε σκηνοθεσία της Έφης Πίκουλα

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>




>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 (21:00) 
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 
ΚΘΒΕ: «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 (21:00) 
Πνευματικό κέντρο Ξυλοκέριζας 
15º Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>



>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Σάββατο 23/7/2016
«Του Κουτρούλη ο γάμος» 
του Αλέξανδρου Ραγκαβή

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
4º Φεστιβάλ Δήμου Πηνειού 
Ανοιχτό Θέατρο Καβασίλων Ηλείας
Σάββατο 23 Ιουλίου, «Κοκο … μπλόκο» του Νίκου Μουτσινά

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Κάθε Σάββατο – ΔΡΕΠΑΝΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Μουσικό Μεζεδοπωλείο «ΒΑΡΚΑ» 
Γιάννης Νανόπουλος Live / Καλοκαίρι 2016

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
22º Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2016
Beheld and Notturnino / Candoco Dance Company
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας- Κεντρική Αίθουσα
23.07.2016 / 20:00

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 (21:30) 
ΚΑΤΑΚΟΛΟ ΗΛΕΙΑΣ, Λιμάνι 
Πέγκυ Ζήνα live

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 (19:00) 
ΛΟΥΤΡΑΚΙ, Xanadu Bar & forum 
Dirty Fuse & The Aqua Barons LIVE

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 (21:30) 
ΒΛΑΧΟΚΕΡΑΣΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Ξενοδοχείο “Foresta Ιn Medias Mores” 
Live Έντεχνο & Λαϊκό

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 
ΓΥΘΕΙΟ, Camping Gythion Bay 
Mood Swings LIVE

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Σάββατο 23 Ιουλίου 2016 (21:00) 
ΠΕΤΡΟΘΑΛΑΣΣΑ ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Godai Seascape – Midnight Mood live

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Τα γεγονότα... σαν σήμερα, 23 Ιουλίου


776 π.Χ.: Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες αρχίζουν στην Ολυμπία.

1548: Η Μαίρη, βασίλισσα της Σκοτίας, φεύγει σε ηλικία έξι ετών από την πατρίδα της για να συναντήσει στη Γαλλία τον μέλλοντα σύζυγό της, το διάδοχο του θρόνου, Φραγκίσκο.


1757: Πεθαίνει ο Giuseppe Domenico Scarlatti, Ιταλός συνθέτης της εποχής μπαρόκ.

1773: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο Τζορτζ Έντουαρντς, ο "πατέρας" της βρετανικής ορνιθολογίας.


1821: Η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες, μετά από συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών.

1825: Ο Ελληνικός Στόλος πετυχαίνει την άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς.

1827: Η πρώτη κολυμβητική σχολή ανοίγει στη Βοστόνη. Στο πρώτο μάθημα ένας μαθητής μαθαίνει να κινεί τα μέλη του κρεμασμένος από ένα στύλο. 

1829: Στις ΗΠΑ, απονέμεται στον Γουίλιαμ Μπαρτ δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την πρώτη γραφομηχανή.


1833: Με βασιλικό διάταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη και υπάγεται στο κράτος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

1858: Η βρετανική Κυβέρνηση επιτρέπει τη συμμετοχή Εβραίων στο Κοινοβούλιο. 


1875: Πεθαίνει ο Ισαάκ Σίνγκερ, αμερικανοεβραίος εφευρέτης της ραπτομηχανής, την οποία παρουσίασε το 1851, εγκαινιάζοντας τη μέθοδο της σταυροβελονιάς. (Γεν. 27/10/1811)


1888: Ο Τζον Ντάνλοπ πατεντάρει το λάστιχο αυτοκινήτου με σαμπρέλα.


1888: Γεννιέται ο Ρέιμοντ Τσάντλερ, αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, δημιουργός του ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου. (Θαν. 26/3/1959)

1892: Γεννιέται ο Χαϊλέ Σελασιέ, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας. Επί βασιλείας του, η Αιθιοπία δέχτηκε την ιταλική εισβολή του Μουσολίνι. Πέθανε το 1975.


1892: Γεννιέται ο Πέτρος Πετρίδης, συνθέτης, από τους πρωτεργάτες της «Εθνικής Σχολής». (Θαν. 1977)

1900: Ο Καναδάς, πιεσμένος από την επεκτεινόμενη μετανάστευση, κλείνει τις "πόρτες" σε φτωχούς και εγκληματίες.

1901: Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Ότο Χέκμαν (Otto Heckmann, 1901 – 1983), που ασχολήθηκε με τις θέσεις των αστέρων και τις εφαρμογές της θεωρίας της Σχετικότητας στην αστρονομία.

1903: Η Ford πουλά το πρώτο της αυτοκίνητο, το μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 850 δολάρια και αναπτύσσει τελική ταχύτητα 48 χλμ. / ώρα. Σχεδιαστής του ήταν ο Χένρι Φορντ.

1904: Στο Σεντ Λιούις του Μισούρι, ο Τσαρλς Μέντσες εφευρίσκει το χωνάκι για το παγωτό.

1909: Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η σποδός (στάχτη) του Βούδα κοντά στη Πεσαβάρ.

1911: Η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Υπολογίζεται ότι κάηκαν 7.000 σπίτια.


1912: Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου και αποβιβάζεται στον σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή.

1914: Η Αυστροουγγαρία αποστέλλει τελεσίγραφο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας διαδόχου Φερδινάρδου από Σέρβο. Η μεταξύ τους διαμάχη θα οδηγήσει στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο.

1916: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Βρετανός χημικός Γουίλιαμ Ράμσεϊ, βραβευμένος με το Νόμπελ Χημείας το 1904.


1919: Πεθαίνει ο Σπυρίδων Λάμπρος, διαπρεπής ιστορικός και πανεπιστημιακός, που διετέλεσε επί εξάμηνο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1921: Ο Κεμάλ συγκεντρώνει για την τελευταία του άμυνα στις γραμμές του Σαγγάριου δύναμη 45-50 χιλιάδων ανδρών.

1926: Η εταιρεία "Φοξ Φιλμ" αγοράζει τα δικαιώματα από τη "Μουβιτάουν" για να μπορεί να εγγράφει ήχο στις κινηματογραφικές ταινίες.


1929: Η φασιστική ιταλική κυβέρνηση απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων. Πρώτο θύμα το ποδόσφαιρο, του οποίου η ορολογία εξιταλίζεται.

1930: Στην Ιταλία, 2.500 είναι οι νεκροί και 4.250 οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε την περιοχή της Νάπολης και της Απουλίας.

1937: Μεταδίδεται ραδιοφωνικά το πρώτο θεατρικό έργο του Όρσον Γουέλς.

1939: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ζητά από το Κογκρέσο να αναθεωρήσει την Πράξη Ουδετερότητας για να επιτραπούν οι εξαγωγές όπλων.

1942: Ο Ναπολέων Ζέρβας ιδρύει τις ΕΟΕΑ (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών).

1948: Πεθαίνει ο πρωτοπόρος σκηνοθέτης Ντ. Γ. Γκρίφιθ, ο οποίος τιμήθηκε με Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του το 1935.

1949: Ο Τίτο κλείνει τα στρατόπεδα του «Δημοκρατικού Στρατού» που λειτουργούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος.

1951: Πεθαίνει σε ηλικία 95 ετών ο Γάλλος στρατάρχης Ανρί Φιλίπ Πετέν, ήρωας του Α Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και Πρόεδρος της φιλοναζιστικής κυβέρνησης του Βισί.


1952: Στην Αίγυπτο, στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής τον στρατηγό Ναγκίμπ ανατρέπει τον βασιλιά Φαρούκ.

1953: Αρχίζει η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη στο Στρατοδικείο Αθηνών.


1957: Γεννιέται ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών, ο Νίκος Γκάλης.


1957: Πεθαίνει ο Τζουζέπε Τομάσι Ντι Λαμπεντούζα, ιταλός ευγενής και συγγραφέας του Γατόπαρδου, που μετέφερε επιτυχημένα στον κινηματογράφο ο Λουκίνο Βισκόντι. (Γεν. 23/12/1896)

1959: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ξεκινά την επίσκεψή του στην ΕΣΣΔ.

1960: Η Μπέτσι Ροουλς γίνεται η πρώτη γκόλφερ, που κερδίζει το US Open για τέταρτη φορά.

1962: Η "Τελσταρ" εκπέμπει το πρώτο υπερατλαντικό ζωντανό τηλεοπτικό σήμα.

1965: Γεννιέται ο πρώην κιθαρίστας του ροκ συγκροτήματος Γκανς 'ν' Ρόουζες, Σλας.

1966: Πεθαίνει σε ηλικία μόλις 46 ετών ο Αμερικανός σταρ του Χόλιγουντ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, από καρδιακό επεισόδιο. Είχε προταθεί τέσσερις φορές για Όσκαρ.

1967: Αστυνομική επιδρομή αργά τη νύχτα σε μπαρ του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, προκαλεί επεισόδια από Αφροαμερικανούς στην πόλη, με αποτέλεσμα 43 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1968: Γεννιέται η αμερικανίδα Στέφανι Σέιμουρ κορυφαίο μοντέλο στις αρχές τις δεκαετίας του '90.

1970: Αεροπειρατεία σημειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Άραβες ζητούν από την ελληνική Κυβέρνηση την απελευθέρωση συντρόφων τους.

1971: Το Σουδάν εκτελεί τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος.

1973: Γεννιέται η Μόνικα Λιουίνσκι, η οποία ενεπλάκη στο σεξουαλικό σκάνδαλο με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον.

1974: Γεννιέται στο Κάνσας ο Αμερικανός δρομέας των 100 μ. Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής Μόρις Γκριν.


1974: Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

1979: Στο Ιράν, ο Χομεϊνί απαγορεύει τη μετάδοση μουσικής από το ραδιόφωνο, ισχυριζόμενος ότι, συντελεί στη διαφθορά των νέων.

1982: Αρχίζει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διαφορές των δυο χωρών.


1982: Πεθαίνει ο Γιώργος Γαβριηλίδης, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, από τους πιο γνωστούς δευταραγωνιστές της μεγάλης οθόνης. 

1984: Παραιτείται για πρώτη φορά μία "Μις Αμερική", η Βανέσα Γουίλιαμς, μετά από γυμνή φωτογράφηση στο περιοδικό "Πέντχαουζ".

1986: Στο Λονδίνο, ο πρίγκιπας Άντριου, δούκας του Γιορκ, παντρεύεται τη Σάρα Φέργκιουσον στο αβαείο του Γουέστμινστερ.

1989: Γεννιέται ο ηθοποιός Ντάνιελ Ράντκλιφ, που ενσαρκώνει τον λογοτεχνικό ήρωα Χάρι Πότερ στις κινηματογραφικές μεταφορές του.

1990: Κάτω από συνθήκες φόρτισης και όξυνσης, επικυρώνονται από τη Βουλή η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, με ψήφους μόνο της ΝΔ.

1991: Στις Φιλιππίνες, 435 είναι οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο.

1992: Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος ο Γιάννης Καλαμπόκας.

1993: Στη Βρετανία, ο Τζον Μέιτζορ κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, προετοιμάζοντας το δρόμο για την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

1994: Στη Γαλλία, βγαίνει από το νοσοκομείο μετά την εγχείρηση προστάτη, ο Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν.

1995: Στην Ιαπωνία, σε ύψος ρεκόρ φτάνει η αποχή στις βουλευτικές εκλογές, ξεπερνώντας το 50%.


1996: Πεθαίνει η σταρ του ελληνικού κινηματογράφου Αλίκη Βουγιουκλάκη.

1997: Στην Αλβανία, την παραίτησή του υποβάλλει εγγράφως ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατά την πρώτη σύνοδο της νέας Βουλής.

2000: Ο Αμερικανός Λανς Άρμστρογκ κερδίζει για δεύτερη συνεχή φορά τον Tour de France. O Άρμοστρογκ θα κερδίσει άλλες 3 φορές τον περίφημο αγώνα και το 2003 θα γίνει ο πέμπτος ποδηλάτης μετά τους Ιντουρέν, Μερξ, Ανκετιλ, Ινό με 5 νίκες. Από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποδηλάτες, ο Άρμοστρογκ χρειάστηκε πρώτα να νικήσει τον καρκίνο το 1997 προτού επανέλθει δριμύτερος στους αγώνες.

2002: Ένα ακόμη άτομο, που φέρεται ως μέλος της 17Ν, ο 37χρονος δάσκαλος Κωνσταντίνος Τέλιος, παραδίνεται μόνος του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης δηλώνοντας ότι, μετείχε σε χτυπήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης με το κωδικό όνομα "Μάρκος". Κατά τις πρώτες ανακρίσεις, εμφανίζεται να μην ανήκει στους κύριους εκτελεστές, αλλά να διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο στην τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τέλιος μάλιστα χαρακτηρίζει ως πιτσιρικάδες τα μέλη της 17Ν και πατεράδες τα μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ).

2003: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών η ηθοποιός Υβόν Σανσόν που μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε» μαζί με τον Δημήτρη Χορν.

2005: Τρεις βόμβες εκρήγνυνται στην πόλη Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου και σκοτώνονται 98 άτομα.


2007: Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο Καναντέρ συντρίβεται στα Στύρα Εύβοιας, στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.


2011: Νεκρή στο διαμέρισμα της βρίσκεται η Έιμι Γουάινχαους. Η Βρετανίδα τραγουδίστρια ήταν μόλις 27 ετών.


2012: Πεθαίνει η Σάλι Ράιντ, φυσικός και αστροναύτισσα, η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα. (Γεν. 26/5/1951)

2012: Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ σκοτώνει 107 άτομα.