3.7.16

Καλό ταξίδι, άγνωστε...


Δεν ήξερα το όνομά του, ούτε την πατρίδα του... Δεν ήξερα την ηλικία του αλλά ούτε και το πρόσωπό του... 

Το μεσημέρι έπεσε με το ποδήλατο μπροστά στην εξέδρα της Νέας Κίου και μπροστά στα μάτια δεκάδων ανθρώπων που έτρωγαν τα ψαράκια τους στην Ψαροπούλα του Βαλσαμή... Χτύπησε το κεφάλι του... Του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες... Τον παρέλαβε ασθενοφόρο... Δεν τα κατάφερε... 

Όποιος κι αν ήσουν, καλό ταξίδι άγνωστε!





WHAT’S IN A NAΜΕ (νουάρ μικρο-διήγημα του Στρατή Χαβιαρά)


Του Στρατή Χαβιαρά   

Στη Μάνια με το σκοτεινό Nουάρ και την επικίνδυνη αύρα.




                                             Σε καθαρά νερά δεν κολυμπούν ψάρια                                                                                                                                    Tσε Κεν Ταν


«Θυμήσου να ζήσεις», θυμήθηκε ο Makarios (Mac) Haviaras, αντιπρόσωπος Αμερικανικής εταιρίας γεωργικών μηχανημάτων στη Μόσχα, όταν βρέθηκε έγκλειστος στα μπουντρούμια της μυστικής υπηρεσίας των Μπολσεβίκων, Cheka. Ρητό του Γκέτε; του Τιούτσεφ; Δε θυμόταν. Yπόδικος για κατασκοπεία , αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούνιο του 1918 χάρις στις ενέργειες του Χέρμπερτ Χούβερ, μετέπειτα Προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Haviaras επέστρεψε στην Αμερική αφήνοντας πίσω παράπλευρη απώλεια την ερωμένη του, Μαρίνα Φεοντόροβα, σοφέρ στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ.


Sorry, babe, nothing personal.


O ιστορικός F.C. Browne, σε άρθρο του στο Naval Intelligence Personnel Quarterly αναφέρει ότι οι προξενικές αρχές απέλυσαν τη Φεοντόροβα για υποκλοπή εμπιστευτικών εγγράφων, αλλά την επαναπροσέλαβαν ως κοριό στο άντρο της Cheka.


Απ’ το δικό του γραφείο στη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ στο Πεόρια, Ιλινόι, ο Mac προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Μαρίνα αλλά οι ανώτεροι του τον επέπληξαν, χωρίς να αναφέρουν ότι εκείνη τον είχε προδώσει στην Cheka, ή ότι πρόσφατα τον είχε καρφώσει και ως «διπλό» των Μπολσεβίκων στη δική του υπηρεσία.


Shit happens.


Το ουίσκι είχε ήδη αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά της στη μνήμη του Mac όταν αποβραδίς σημείωσε πώς μεσ’ στη μπόχα από κάτουρο, χυμένη μπίρα και κάπνα στο Subterrestrial του Jessie, διέκρινε ένα ζευγάρι γάμπες να περισσεύουν άλλο τόσο από τον πάγκο και ένα τρίτο προσώπου – τα άλλα δύο κρυμμένα σε μια τούντρα από κατάξανθες μπούκλες. Γέλασε με τον εαυτό του, αλλά εκείνη ανταποκρίθηκε μ’ ένα άνισο, λοξό χαμόγελο που μόνο στη Μαρίνα Φεοντόροβα μπορούσε να ανήκει. Τι στον Βλαντίμιρ Ιλιτς!


Wait, wait, don’t tell me.


Βγήκαν από την πίσω πόρτα, ψαχτήκανε, φιληθήκανε άτσαλα. Δεν ήταν η Μαρίνα που γνώριζε, όχι ακριβώς, αλλά μιλούσε Ρωσικά και θυμόταν τη σαμπάνια, το χαβιάρι και αρκετές λεπτομέρειες απ’ τις ερωτικές τους συνευρέσεις στη Μόσχα. Τι κάνουμε τώρα; Στην τελευταία του σημείωση στις 15 Δεκεμβρίου αναφέρει ότι το ίδιο βράδυ νοίκιασε δωμάτιο στο Red Roof Motel στο πάρκο Siloam Springs, αλλά «sh dn sw up».


Το πρωί ο Makarios (Mac) Haviaras βρέθηκε μπρούμυτα σ’ ένα χαντάκι με παγωμένα λασπόνερα. Στο πάρκο.


Το φύλλο της 17ης Δεκεμβρίου 1919 του τοπικού Chillicothe Times-Bulletin αναφέρει ως αιτία θανάτου κυνηγετικό ατύχημα.


Sry Mc, Sht hpns.




ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στους τηλεφωνικούς καταλόγους των ΗΠΑ υπάρχουν δεκάδες συνδρομητές με το επώνυμο Haviaras. Ο Έλληνας ζωγράφος Πάρις Χαβιάρας ισχυρίζεται πως Χαβιαράς είναι κάποιος που εμπορεύεται χαβιάρι, ενώ Χαβιάρας εκείνος που το τρώει.




Οι συχνές ερωτικές επαφές στα 50 μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας


Το σεξ έχει συνδυαστεί και επιστημονικά όχι μόνο με την ευχαρίστηση αλλά και με την καλή υγεία. Νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων το επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά δείχνοντας πως οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι με δραστήρια σεξουαλική ζωή μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια. 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Covenry στη Βρετανία μελέτησαν πάνω από 6.800 εθελοντές, ηλικίας από 50 έως 89 ετών. 
Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής τους και συμμετείχαν σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων. 

Ένα από αυτά τα τεστ απαιτούσε σύμφωνα με το healthview να ακούσουν 10 λέξεις και να τις θυμηθούν αμέσως μετά, καθώς και πέντε λεπτά αργότερα. 
Ένα άλλο ζητούσε να συμπληρώνουν τους αριθμούς που έλειπαν από διάφορες σειρές. 

Τα αποτέλεσμα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Age and Aging, έδειξαν πως όσοι κάνουν συστηματικά σεξ έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και αναγνώρισης μοτίβων, που αποτελούν ένδειξη της υγείας του εγκεφάλου τους. 
Συγκεκριμένα, οι άνδρες που δήλωσαν πως είναι σεξουαλικώς ενεργοί είχαν κατά 23% καλύτερες επιδόσεις στο τεστ των λέξεων και κατά 3% στα παζλ των αριθμών, ενώ οι σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες πέτυχαν επιδόσεις βελτιωμένες κατά 14% και κατά 2% αντιστοίχως. 

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, αυτή η συσχέτηση ίσχυε ακόμα και όταν ελήφθησαν υπ’ όψιν άλλοι πιθανοί συμβάλλοντες παράγοντες, όπως η ηλικία, η οικονομική κατάσταση και η φυσική δραστηριότητα. 

Πώς μπορεί όμως η ερωτική ζωή να επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες; Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κλειδί είναι η αυξημένη παραγωγή ορισμένων ορμονών, όπως η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη, στη διάρκεια του σεξ, οι οποίες σχετίζονται με αισθήματα επιβράβευσης και ευνοούν την μάθηση και τη μνήμη.


ΠΗΓΗ: patrasevents.gr

Ο αγροτουρισμός έχει την τιμητική του στην Επίδαυρο


Άνοιξε τις πύλες της η 19η Έκθεση Αγροτουρισμού της Αρχαίας Επιδαύρου το απόγευμα της Παρασκευής.

Η έκθεση που κάθε χρόνο γίνεται στο λιμάνι της Επιδαύρου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 31 Ιουλίου και είναι επισκέψιμη μόνο Παρασκευές και Σαββατοκύριακα.

Και φέτος δεν λείπουν οι παράλληλες εκδηλώσεις με κεντρικό θέμα τα τοπικά προϊόντα και τον αγροτουρισμό.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που συνδιοργανώνουν ο Δήμος Επιδαύρου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρευρέθηκαν οι βουλευτές Αργολίδας, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Γκιόλας και Γιάννης Ανδριανός, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Τάσος Χειβιδόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Νικολάκου, ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κώστας Γκάτζιος κ.α.


ΠΗΓΗ: anagnostis.org

Comeback στην τηλεόραση κάνει η Νίκη Παλληκαράκη! Θα πρωταγωνιστήσει στα «Πέντε κλειδιά»


Η Νίκη Παλληκαράκη επιστρέφει στην τηλεόραση.

Μετά τον ρόλο της στη σειρά «Δικαίωση» επανέρχεται ως η μεγαλοαστή Κίκα Δελμούζου, σύζυγος υπουργού, που απαγάγουν την εγγονή της στη σειρά «Πέντε κλειδιά». Το αστυνομικό μυθιστόρημα της Λένας Μαντά θα γίνει σειρά στον ΑΝΤ1 κυπριακής παραγωγής και θα προβάλλεται καθημερινά. 

«Είμαι εξαιρετικά τυχερή στην τηλεόραση, γιατί σε 25 σειρές που έχω παίξει μέχρι σήμερα έχω υποδυθεί από την καλοσυνάτη μέχρι τη σκληρή μητέρα. Στη “Ζωή της άλλης” ήμουν η ευγενική Βάσω, στη “Δικαίωση” η τρομακτικά σκληρή Βάλια Βαρνέζη. Αυτό με κάνει να προχωρώ υποκριτικά σε κάτι που λατρεύω, την τηλεόραση και το θέατρο, από το οποίο μου έχει δώσει ο Θεός την ευλογία να επιβιώνω. Στα “Πέντε κλειδιά” η ηρωίδα μου θα περάσει από πολλές διακυμάνσεις, γιατί η απαγωγή της εγγονής της θα την κάνει να ωριμάσει συναισθηματικά και να βρει την ισορροπία της. Το να ενσαρκώνω κάθε φορά στη δουλειά μου κάτι διαφορετικό είναι ψυχοθεραπευτικό και απελευθερωτικό», δήλωσε η ηθοποιός σε καθημερινή εφημερίδα.


ΠΗΓΗ: patrasevents.gr

"Ο ΠΙ ΜΙ με τη δραχμή" της Έλενας Ακρίτα


"Οι μικρές μύγες πιάνονται. Οι μεγάλες σκίζουν το δίχτυ και βγαίνουν." 
Honorι de Balzac

Κύριε Μαρινόπουλε, ειλικρινά δεν κατανοώ το γεγονός ότι νοιάζονται όλοι τους 12.000 εργαζόμενους κι όχι εσάς που, όσο να πεις, ένα δράμα θα το ζείτε εκεί στα ξένα. Τα ξένα χέρια είναι μαχαίρια – εκεί στο Μαϊάμι το ‘χετε σεις το ρητό; Ή έστω στο Κατάρ όπου εναποτίθενται τρυφερά κολοσσιαίες περιουσίες;
Για την δική σας περιουσία – εικάζω – δεν έχετε ‘ενοχληθεί’ ακόμα από τις αρμόδιες αρχές; Δεν έχετε λογοδοτήσει ακόμα σε ελεγκτές και εφοριακούς; Δεν έχετε παραθέσει ακόμα τα οικονομικά σας πεπραγμένα να δούμε αν έχετε τίποτα εξωχώριες, εξωλέμβιες, εξωντέρτιακαικαημοί; Στο σπίτι στο Μαϊάμι όλα καλά, θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς να δώσετε.
Απ’ ό,τι διαβάζουμε, η σύζυγός είναι διακοσμήτρια σκαφών (όχι η "σκάφη", το "σκάφος"). Εξ ου και θεωρώ λανθασμένη την κίνηση σας να πετάξετε τόσους νοματαίους στο δρόμο. Αν - τώρα οι άνεργοι υπάλληλοι, ταμίες, φορτοεκφορτωτές, φορτηγατζήδες - πουλήσουν τα κότερά τους; Αν η καθαρίστρια με το σφουγγαρόπανο δώσει σκάφη και σκάφος κοψοχρονιά; Αν ο κυρ Μπάμπης στα ψαρικά ξεφορτωθεί τα γιοτ του; Τι θα διακοσμεί τότε μια τεθλιμμένη ντεκορατρίς; Αν μείνουν 12.000 χωρίς κότερο, μην μου πεινάσετε εσείς κι η κυρία σας, εγώ για το καλό σας.
Εμένα που λέτε, κύριε Μαρινόπουλε, η γιαγιά μου πήγαινε στο Κολέγιο μαζί με τη γιαγιά σας. Κι εγώ στο Αρσάκειο ήμουνα συμμαθήτρια με μια από τις κόρες της οικογένειας. Κάπου εδώ τελειώνει μια μεγάλη ιστορία αγάπης που δεν άρχισε ποτέ.
Και συγχωρέστε μου την ένταση – όσο να πεις, δεν είναι της τάξεως μας – αλλά όσο κάποιος μελετάει το έργο και την πολιτεία σας, τόσο του γυρίζει το μάτι. Γιατί εδώ οι συνολικές όφειλες σας αντιστοιχούν στο 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (1,3 δισεκατομμύρια ευρώ). Χρωστάτε σε ό,τι κινείται κι ό,τι δεν κινείται. Σε ανθρώπους, ζώα, φυτά, χλωρίδες, πανίδες, στο σύμπαν. Μόνο έναν ξάδελφό μου στην Αργεντινή δεν έχετε "φεσώσει" – επιτρέψτε μου une expression déclassée.
Κύριε Μαρινόπουλε, αυτή την υγιή επιχειρηματικότητα να την κοιτάξετε μη σας βγάλει κάνα πολύποδα. Και τι δεν ανοίξατε αγαπημένε, τόσες δεκαετίες. Starbucks ανοίξατε. Beauty Shop ανοίξατε. Sephora, Marks and Spencer, Grand Optical, της Παναγιάς τα μάτια ανοίξατε. Και μετά τους γυρίσατε την ηλιοκαμένη σας πλατούλα, τα κλείσατε και βρέθηκαν οι φουκαράδες οι μικρέμποροι με το franchise στο χέρι. Όποια αλυσίδα του εξωτερικού βρίσκατε μπροστά σας, πρώτα την φέρνατε και μετά την ξωπετάγατε.
Φάγατε, φάγατε, φάγατε. Φάγατε από παντού. Φάγατε απ’ τα τσιμέντα, τα υδραυλικά, τα πόμολα, τους σωλήνες, τα κεραμίδια, τα κουφώματα, τα πατώματα, φάγατε απ’ τους προμηθευτές, τους εμποράκους, τα μαγαζάκια, τους εργαζόμενους με τα "ελαστικά ωράρια" και τα μεροκάματα του τρόμου, φάγατε, φάγατε, φάγατε. Και δεν σας σταμάτησε κάνεις τόσες δεκαετίες. Δεν σας είπε καμιά κυβέρνηση "όπα λεβέντη παρ’ το αλλιώς γιατί βρίσκεις". Τίποτα. Μούγγα. Κιχ.
Ξέρετε, κύριε Μαρινόπουλε, ως πελάτισσα, έκανα κάθε Πέμπτη τα ψώνια της εβδομάδας στο Καρφούρ της Κηφισίας. Συνήθως πήγαινα να μου τα "χτυπήσει" η ίδια ταμίας. Ένα υπέροχο γλυκό κορίτσι που ξεροστάλιαζε από το πρωί μέχρι το βράδυ για ένα μισθό-πουρμπουάρ. Δεν λέω το όνομά της, μην την στοχοποιήσουμε κι από πάνω.
Την σκέφτομαι έντονα αυτές τις μέρες. Δεν ξέρω που είναι, δεν ξέρω τι απέγινε, δεν ξέρω τι θ’ απογίνει. Ελπίζω, τουλάχιστον, να μην πουλήσει τον στόλο των ιστιοφόρων της. Όχι τίποτα άλλο, μη σας μείνει κι η ντεκορατρίς στους πέντε δρόμους.
“Οι μικρές μύγες πιάνονται. Οι μεγάλες σκίζουν το δίχτυ και βγαίνουν.” 
Κύριε Μαρινόπουλε, φιλάκια στο πανέμορφο Μαϊάμι.

Υ.Γ. Εξελίξεις επί του πιεστηρίου: Μαθαίνουμε πως, απο χτες, γίνονται κάποιες προσπάθειες έτσι ώστε εργοδοσία κι εργαζόμενοι να βρουν καποιο modus vivendi. 
Οψόμεθα.

Έλενα Ακρίτα

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στα "Νέα" χθες Σάββατο 2 /7/16)

Ναύπλιο: Παρήγγειλε φέρετρο-αντίγραφο του Παρθενώνα


Μοιάζει απίστευτο, είναι μακάβριο και συνέβη στο Ναύπλιο, όπου έφτιαξαν φέρετρο σε σχέδιο… Παρθενώνα

Πρόκειται για παραγγελία Ελληνοαμερικανού σε γραφείο τελετών του Ναυπλίου, το οποίο και κατάφερε να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του ομογενή.

Ο Ελληνοαμερικάνος θέλησε να προετοιμάσει και την τελευταία λεπτομέρεια για το στερνό του ταξίδι και αποφάσισε το φέρετρο να έχει στυλ…τι άλλο… Ελληνικό!!!


Το γραφείο τελετών του Αλέξανδρου Χρυσικού και του Βασίλη Καραφωτιά πρωτοπόρησε και έκανε πραγματικότητα την επιθυμία του πελάτη τους φτιάχνοντας ένα φέρετρο αντίγραφο του Παρθενώνα.

Πρόκειται για μοναδικό σχέδιο με εξαιρετικές λεπτομέρειες σε όψη μαρμάρου ενώ διαθέτει και φωτισμό. Το συγκεκριμένο γραφείο τελετών στο Ναύπλιο όπως ανέφερε ο κ Χρυσικός μπορεί να προσφέρει τα πιο περίεργα φέρετρα σε εκείνους που θέλουν να πραγματοποιήσουν το τελικό τους ταξίδι με… στυλ!!!

Καμία παραγγελία δεν είναι αξιοπερίεργη για το γραφείο και οι τιμές τους κυμαίνονται από 1.000 και ανεβαίνουν ανάλογα με την απαίτηση του πελάτη. Η τιμή εξαρτάται από το χρόνο κατασκευής και κατά πόσο περίπλοκο είναι το σχέδιο. Ο πελάτης μπορεί μάλιστα να προπαραγγείλει το επιθυμητό φέρετρο, το οποίο θα έχει σχεδιαστεί ειδικά στα μέτρα του.


Το εκκεντρικό σχέδιο του Παρθενώνα κοστίζει 4.000 ευρώ και έχει προσελκύσει την περιέργεια του κόσμου που το βλέπει στην βιτρίνα του γραφείου.


ΠΗΓΗ : Αργολικές Ειδήσεις

Γίνονται σήμερα, Κυριακή 3 Ιουλίου

*******************
*******************
*******************
*******************
ΝΑΥΠΛΙΟ, Φουγάρο, Fougaro Le Café, 8 μ.μ.
«Την Κυριακή έχουμε γάμο»
Γιάννης Ξανθούλης / Παρουσίαση Βιβλίου
*******************
*******************
*******************
*******************
*******************
*******************
 *******************
 *******************
 *******************
 *******************
 *******************
*******************

Τα γεγονότα.... σαν σήμερα, 3 Ιουλίου


323: Ο Μέγας Κωνσταντίνος νικά στη Μάχη της Αδριανούπολης.

1608: Ο Γάλλος εξερευνητής Σαμιέλ ντε Σαμπλέν ιδρύει την πρώτη μόνιμη ευρωπαϊκή αποικία στον Καναδά και σημείο εμπορικών συναλλαγών κατά μήκος του ποταμού Σεντ Λόρενς, το γνωστό Κεμπέκ.

1815: Οι Άγγλοι συλλαμβάνουν το Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ενώ προσπαθεί να διαφύγει από τη Γαλλία.

1819: Ανοίγει η πρώτη τράπεζα αποταμίευσης των ΗΠΑ στην Ν. Υόρκη.


1819: Γεννήθηκε ο Λουί Τεοντόρ Γκουβί, Γάλλος συνθέτης, που μας κληροδότησε πάνω από 200 συνθέσεις, 7 ή κατ’ άλλους 9 συμφωνίες, κοσμικές καντάτες με αρχαιοελληνικό περιεχόμενο και δύο όπερες. 


1824: Ο Ελληνικός στόλος υπό τους Μιαούλη και Σαχτούρη καταναυμαχεί τον Τουρκικό στόλο έξω απ' τα Ψαρά. Οι Τούρκοι έχασαν 20 πλοία.

1844: Σκοτώνονται οι δύο εναπομείναντες πιγκουίνοι Great Auks και το είδος τους εξαφανίζεται.

1854: Γεννιέται ο Λέο Γιάνατσεκ, ο σημαντικότερος Τσέχος συνθέτης του 20ου αιώνα.

1863: Κατά την τρίτη μέρα της Μάχης του Γκέτισμπεργκ, αποτυγχάνει η τελευταία προσπάθεια του στρατηγού των Νοτίων Ρόμπερτ Λι να διασπάσει τις γραμμές του μετώπου των Βορείων, με αποτέλεσμα να τερματιστεί η πιο σημαντική μάχη του Αμερικανικού Εμφυλίου.


1866: Η Πρωσία γίνεται ηγέτιδα δύναμη του γερμανικού έθνους, νικώντας την Αυστρία στη μάχη του Κένινγκραντς.


1882: Η κυβέρνηση Τρικούπη πετυχαίνει την ψήφιση νόμου για την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Χρειάστηκαν 50 χρόνια ώσπου το 1931 να ολοκληρωθεί.



1883: Γεννιέται στην Πράγα ο συγγραφέας της «Δίκης» Φράντς Κάφκα, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα.


1884: Εγκαινιάζεται ατύπως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones. Δημιουργήθηκε από τον συντάκτη της έγκυρης Wall Street Journal και συνιδρυτή της Dow Jones & Company, Charles Dow και πήρε το όνομά του από τον ιδρυτή του και τον συνεργάτη του στατιστικολόγο Edward Jones. Πρόκειται για έναν δείκτη ο οποίος δείχνει την πορεία 30 μεγάλων επιχειρήσεων με έδρα την Αμερική κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του χρηματιστηρίου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τον δεύτερο παλαιότερο δείκτη στην Αμερική, μετά τον Dow Jones Transportation Average, τον οποίο δημιούργησε επίσης ο Dow. Η λέξη «Industrial» στο όνομα του δείκτη είναι μάλλον ιστορικής αξίας, καθώς οι εταιρείες για τις οποίες μας δίνει στοιχεία μικρή ή ουδεμία σχέση έχουν με τη βαριά βιομηχανία.


1886: Στη Γερμανία ο Καρλ Μπενζ οδηγεί το πρώτο αυτοκίνητο.

1890: Το Άινταχο γίνεται η 43 Πολιτεία των ΗΠΑ.

1893: Γεννιέται ο τραγουδιστής και κιθαρίστας της μπλουζ μουσικής, "Μισισίπι" Τζον Χαρτ.

1896: Η αμερικανική εφημερίδα New York Tribune γίνεται η πρώτη στην ιστορία που τυπώνεται με λινοτυπική μηχανή.


1897: Γίνεται η πρώτη κινηματογραφική προβολή στη Θεσσαλονίκη, στην μπιραρία «Η Τουρκία».

1900: Στη Ρωσία, ο τσάρος Νικόλαος, στην προσπάθειά του να ανακόψει την αυξανόμενη δυσφορία, υπόσχεται την κατάργηση των εξοριών στη Σιβηρία ως ποινή για τους διαφωνούντες.

1902: Στη Βρετανία, η Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων αποφασίζει την απαγόρευση των στοιχημάτων στον τομέα των σπορ.

1903: Η Ιαπωνία και η Βρετανία ζητούν από τη Ρωσία να εγκαταλείψει τη Μαντζουρία, συμμορφούμενη στη Συνθήκη του 1902.

1904: Πεθαίνει σε ηλικία 44 ετών ο Τίοντορ Χερζλ, ιδρυτής του κινήματος του Σιωνισμού, που είχε κύριο στόχο την ίδρυση ενός ιουδαϊκού κράτους στην Παλαιστίνη.

1905: Ο αγώνας πυγμαχίας μεταξύ του Μαρβιν Χαρτ και του Τζακ Ρουτ είναι ο πρώτος, που έχει ως διαιτητή έναν πρώην πρωταθλητή πυγμάχο, τον Τζέιμς Τζ. Τζεφρις.

1905: Με νόμο που ψηφίζει η γαλλική βουλή, επέρχεται διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας. Οι καθολικοί και ο Πάπας αντιδρούν.

1906: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Τζορτζ Σάντερς, βραβευμένος με Όσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία "Όλα για την Εύα". Αυτοκτόνησε στη Βαρκελώνη το 1972.


1908: O ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέρ ανακαλύπτει τον «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη.


1909: Γεννιέται ο Έλληνας μεγιστάνας Σταύρος Νιάρχος, από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

1918: Πεθαίνει ο Μαχμούτ Ε , σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1909 έως το θάνατό του.

1919: Η γερμανική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί για τη σημαία της χώρας τα χρώματα της επανάστασης του 1848, δηλαδή το μαύρο, το κόκκινο και το χρυσό.

1922: Επιστρατεύονται όλοι οι Έλληνες έφεδροι της Μικράς Ασίας, που υπηρετούν στο στρατό λιγότερο από δυο χρόνια, ενώ η Κυβέρνηση αποδέχεται την αυτονόμηση της Μικράς Ασίας.


1931: Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Τώνης Γιακωβάκης, Έλληνας ηθοποιός, από τους αξιόλογους καρατερίστες του θεάτρου, με σποραδική παρουσία στον κινηματογράφο και πληθώρα εμφανίσεων στην τηλεόραση. 


1933: Οι Ναζί αρχίζουν να διώχνουν τους Εβραίους από τις δημόσιες υπηρεσίες της Γερμανίας.


1935: Στη Γαλλία, πεθαίνει ο βιομήχανος Αντρέ Σιτροέν, ένας από τους ιδρυτές της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας.

1937: Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος Τομ Στόπαρντ, βραβευμένος με Όσκαρ για το σενάριο, που έγραψε για τον "Ερωτευμένο Σέξπιρ".

1938: Το βρετανικό ατμοκίνητο τρένο "Μάλαρντ" σημειώνει παγκόσμιο ρεκόρ, πιάνοντας τα 203 χλμ./ώρα.

1940: Τα μαχητικά αεροσκάφη της RAF βομβαρδίζουν 100 γερμανικές πόλεις.

1941: Με απόφαση του Πρωτοδικείου, διαλύονται πολλά εξωραϊστικά, ποδοσφαιρικά και άλλα σωματεία των Αθηνών.

1944: Ρωσικά στρατεύματα απελευθερώνουν την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ από τους Γερμανούς.

1949: Στις ΗΠΑ, ανοίγει τις πύλες της η έκθεση, όπου εκτίθεται το "Ενόλα Γκέι", το αεροπλάνο που έριξε την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα.



1960: Ο Μάνος Χατζιδάκις κερδίζει το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμηνεύει η Νάνα Μούσχουρη.

1960: Η εφημερίδα «Το Βήμα» ανακοινώνει ότι καταργεί την υπογεγραμμένη και τη βαρεία.

1961: Παραιτείται ο ηγέτης της Κορέας στρατηγός Τσανγκ. Τη θέση του αναλαμβάνει ο στρατηγός Πακ.

1962: Γεννιέται ο δημοφιλής Αμερικανός ηθοποιός και αστέρας του Χόλιγουντ Τομ Κρουζ, κατά κόσμον Τόμας Μάπαδερς.

1962: Η Γαλλία ανακηρύσσει ανεξάρτητη την Αλγερία.

1963: Ογδόντα εννέα άτομα δηλητηριάζονται από κόλλυβα στο χωριό Χείμαρρος Σερρών.


1964: Ομάδα ακροδεξιών νεαρών εισβάλλει στη Βουλή σε ώρα συνεδρίασης. Οι βουλευτές αντιμετωπίζουν δυναμικά τους εισβολείς και δέρνουν κάποιους από αυτούς. Συλλαμβάνονται 30 νεαροί, οι οποίοι θα καταδικαστούν σε αυστηρές ποινές φυλάκισης. Οι εισβολείς είχαν αποσπαστεί από την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Δημάρχου Γεωργίου Πλυτά, υποψηφίου της ΕΡΕ.

1969: Βρίσκουν νεκρό στην πισίνα του τον Μπράιαν Τζόουνς, κιθαρίστα των "Ρόλινγκ Στόουνς".

1970: Βρετανικό αεροσκάφος συντρίβεται στη Βαρκελώνη με αποτέλεσμα 112 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1971: Ο Αμερικανός Πάτρικ Μάτζτνορφ υπερβαίνει στο Μπέρκλεϊ τα 2.29 στο άλμα εις ύψος καταρρίπτοντας το 2.28, ρεκόρ του Βαλερί Μπρουμέλ από τις 21/7/1963. Έτσι τερματίζεται η κυριαρχία του Σοβιετικού, που πρωτοεμφανίστηκε στους πίνακες στις 31/8/61 με 2.25.


1971: Πεθαίνει ο θρύλος της ροκ, Τζιμ Μόρισον [γεν. 8/12/1943]

1972: Κοινή συμφωνία ειρήνης υπογράφεται μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, με αμοιβαία αποχώρηση των στρατευμάτων τους.


1973: Πεθαίνει σε ηλικία 42 ετών ο εφοπλιστής και επιχειρηματίας Νίκος Βαρδινογιάννης.

1974: Ο Γερμανός Γκερντ Μίλερ περνάει τον Φοντέιν, που έχει 13 γκολ συνολικά σε Παγκόσμια Κύπελλα, πετυχαίνοντας το 14ο του γκολ στον αγώνα εναντίον της Πολωνίας για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας.

1977: Παραιτείται ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.

1978: Η 19χρονη Μάριμπελ Ατιενθάρ είναι η πρώτη ταυρομάχος, που μεταπολεμικά κάνει την εμφάνισή της σε αρένα της Μαδρίτης και σκοτώνει δύο ταύρους βάρους 500 κιλών έκαστος, ενώ αποθεώνεται από το πλήθος.

1979: Η Βουλή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας καταργεί το νόμο για τους περιορισμούς των εγκληματιών πολέμου.

1980: Στην Πολωνία, η αύξηση της τιμής του κρέατος προκαλεί στάσεις εργασίας.

1981: Εγκαινιάζεται το Κέντρο Δοκιμών και Ερευνών της ΔΕΗ στην Παλλήνη.

1988: Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ καταρρίπτει κατά λάθος στον Περσικό Κόλπο ιρανικό επιβατηγό αεροσκάφος.

1989: Στις ΗΠΑ, μέσα σε δέκα μέρες προβολής, η ταινία "Μπάτμαν" κόβει ρεκόρ εισιτηρίων, αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

1990: Η Λευκορωσία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.

1991: Η ανεργία των γυναικών είναι διπλάσια από εκείνη των ανδρών, σύμφωνα με έρευνα, που διεξάγεται στις χώρες της ΕΟΚ.

1992: Στην Αλγερία, νέος Πρόεδρος εκλέγεται ο Αλί Καφί, στη θέση του δολοφονηθέντα Μοαμάρ Μπουντιάφ.

1993: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον παρατείνει το αμερικανικό μορατόριουμ για τις υπόγειες πυρηνικές δοκιμές.

1994: Στην Καμπότζη, οι αρχές καταστέλλουν απόπειρα πραξικοπήματος και συλλαμβάνουν ομάδα συνωμοτών, με επικεφαλής πρώην υπουργό της προηγούμενης κομμουνιστικής κυβέρνησης.

1995: Στην Ιταλία, ανακρίνεται ο πρώην δικαστής Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση χρημάτων και κατάχρηση εξουσίας.

1996: Η κυβέρνηση της Γαλλίας απαγορεύει την κατασκευή, χρήση και διάθεση στην αγορά του αμιάντου, ως εξαιρετικά καρκινογόνου και τοξικού υλικού.

1997: Στην Ισπανία, 14 εργάτες καίγονται σε πυρκαγιά που ξεσπά σε πλοίο στο λιμάνι της Βαλένθια.

1999: Μετά από 16 χρόνια (Ναντ, 1983) η Ιταλία κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket της Γαλλίας νικώντας στον τελικό την Ισπανία με 64-56. Τρίτη κατατάσσεται η Γιουγκοσλαβία και MVP της διοργάνωσης αναδεικνύεται ο Ιταλός Γκεγκόρ Φούκα.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 70 ετών ο Καναδός συγγραφέας Μόρντεκάι Ρίχλερ.

2001: Συντριβή αεροπλάνου στη Ρωσία κοστίζει τη ζωή σε 145 άτομα.


2002: Εντοπίζεται μετά από μία γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας η κεντρική γιάφκα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν στη συμβολή των οδών Πάτμου 84 και Προμηθέως στα Πατήσια. Όπως μετέδωσαν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, οι άντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ανακάλυψαν στη γιάφκα το λάβαρο και τη σημαία της 17Ν, τις αντιαρματικές ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας το 1988, μεγάλο αριθμό όπλων που είχαν κλαπεί από το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα, και ενδεχομένως να έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης, καθώς επίσης μία προκήρυξη και μία γραφομηχανή.

2006: Τραγικό δυστύχημα στο μετρό της Βαλένθια με 43 νεκρούς.


2015: Πέθανε ο Νίκος Τσαχιρίδης, Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε σε δευτεραγωνιστικούς ρόλους «σκληρού».

Σύναξη των Αγιορειτών Πατέρων


Ὄρη παρῆλθε πάντα, τοῦ Ἄθω Ὄρος.
Εὐρωπικῆς γῆς, τῇ ἁγιωνυμία·
Ἤνθησεν ἄνθη, ἀνθεοτρεφὴς Ἄθως,
Ὄντως νοητὰ, τούς δε θείους Πατέρας·
Χορὸν Θεουδῆ, τῶν ἐν Ἄθω Πατέρων,
Χορὸς γεραίρει, τῶν Μοναστῶν τοῦ Ἄθω.
Πληθὺς Ἀθωνιὰς, ἀμφὶ Θόωκον στῆκε Θεοῖο.


Βιογραφία
Το Άγιον Όρος παρουσιάζει ιστορία πολύπτυχη, αξιοθαύμαστη και αξιοσέβαστη. Μια από τις ωραιότερες πτυχές του, αναμφίβολα, είναι ο αγιολογικός πλούτος του. Η αθωνική αγιολογία δίκαια αποτελεί τη βασική δόξα και τον μεγαλύτερο έπαινο ενός υπερχιλιόχρονου μοναχισμού. 


Οι άγιοι του Αγίου Όρους είναι οι φιλόστοργοι πατέρες των Αγιορειτών. Η αγάπη μας προς αυτούς προέρχεται από χρέος και ευγνωμοσύνη για τις δωρεές τους. Είναι αγάπη τέκνων προς κηδεμόνες, μαθητών προς διδασκάλους. Αυτοί μετέβαλαν την αγριότητα του Όρους σε ημερότητα, τον ακατοίκητο τόπο τον έκαναν κατοικήσιμο, την έρημο τη μετέτρεψαν σε πολιτεία. Έγιναν κτήτορες μονών και σύναξαν πλησίον τους πλήθη μοναχών. Όσο ζούσαν ήταν σύμβουλοι και μετά την τελευτή τους έγιναν πρεσβευτές για όλους. Μοναχοί από διαφόρους τόπους συγκεντρώθηκαν σ’ ένα τόπο και πήραν ένα όνομα. Ακόλουθοι του πρώτου ησυχαστή Πέτρου, που του είπε η Θεοτόκος τη χαροποιό επαγγελία, περί συνεχούς προστασίας του Όρους. Και έγινε πράγματι η Θεοτόκος μόνιμη σκέπη, φρουρός και ιατρός όχι μόνο των άγιων, αλλά και όλων των μοναχών.


Οι άγιοι του Αγίου Όρους δόθηκαν ολοκληρωτικά στον Θεό. Με πολυχρόνιους σκληρούς αγώνες καθάρισαν τον εαυτό τους και έγιναν δοχεία καθαρά να δεχθούν ουράνια χαρίσματα. Την προς τους αδελφούς τους αγάπη απέδειξαν με το ν’ αφήσουν τη φίλη τους ησυχία και κατόπιν θεοσημειών να πορευθούν προς ίδρυση μονών, σκητών και κελλιών. Με κόπους πολλούς, έξοδα και πειρασμούς έκτισαν οικήματα για να είναι, κατά τον άγιο Νικόδημο, «σχολεία πάσης αρετής, εντολών του Θεού φυλακτήρια, πόνων ασκητικών φροντιστήρια, αγγελικής πολιτείας εργαστήρια, παλαιών και αγίων Κοινοβίων μιμητήρια, των ξένων καταγώγια, των πτωχών καταφύγια, λιμένες σωτηριώδεις και ακύμαντοι».


Από τους αγίους του ονομάσθηκε το όρος του Άθω άγιον. Αυτοί είναι η ωραιότητα του Όρους, το μεγαλείο του και η ακτινοβόλος θερμότητα που αναπαύει τους πιστούς. Άγιον Όρος, κατά τον άγιο Νικόδημο, σημαίνει «τόπος άγιότητος· τόπος καθαρότητος· τόπος όπου επάτησαν τόσων αγίων πόδες. Τόπος, όστις έχει εζυμωμένα τα χώματα από τα αίματα, από τους ιδρώτας, και από τα δάκρυα εκατοντάδων και χιλιάδων οσίων Πατέρων εν ενί λόγω, το Άγιον Όρος είναι τόπος αρετής και αγαθοεργίας».


Οι άγιοι του Αγίου Όρους ανέδειξαν το Όρος και το έκαναν θαυμαστό όπως το Σινά, τα όρη της Παλαιστίνης, το Πηλούσιο, το Γαλήσιο, τον Λάτρο, τον Όλυμπο της Βιθυνίας. Οι άγιοι και οι μαθητές τους στο πέρασμα των αιώνων, ως όσιοι και μάρτυρες, ησυχαστές και κοινοβιάτες, έγκλειστοι και ιεραπόστολοι, αναδείχθηκαν λαμπροί συνεχιστές της γνήσιας Ορθόδοξης μοναχικής παραδόσεως, που τη φύλαξαν όπως γεννήθηκε στα λίκνα του Ανατολικού Μοναχισμού με αγρυπνίες και θυσίες...


Ο ΚΟΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ.

Ο κοινός εορτασμός των αγίων του Αγίου Όρους αρχίζει με τη σύνθεση της ακολουθίας και του εγκωμίου τους από τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, που είναι και ο τελευταίος συναξαριογράφος... Ο άγιος Νικόδημος ξεκίνησε την εργασία του αυτή «προτροπή και αξιώσει της Ιεράς και κοινής Συνάξεως πάντων των Μοναστηριακών του Αγίου Όρους Πατέρων». Ακολουθία και εγκώμιο τυπώθηκαν στην Ερμούπολη της Σύρου το 1847 μ.Χ., «διά συνδρομής της Σεβάσμιας ομηγύρεως των εν Άθω Πατέρων», οι οποίοι προεγράφησαν για πεντακόσια περίπου αντίτυπα, και προς «κοινήν των Μοναχών, και πάντων των Ορθοδόξων Λαϊκών Χριστιανών ωφέλειαν». Ο ακριβής χρόνος της συγγραφής δεν είναι γνωστός.


Η πρώτη χρονολογημένη εικόνα της Συνάξεως των Αθωνιτών Πατέρων αγιογραφήθηκε το 1796 μ.Χ. και βρίσκεται στο αντιπροσωπείο της ιεράς μονής Κωνσταμονίτου στις Καρυές. Πιθανώς το 1796 μ.Χ. να γράφτηκε η ακολουθία και μέχρι της εκδόσεως της να κυκλοφόρησε σε χειρόγραφα, όπως συνηθιζόταν. Περί το 1800 μ.Χ. αγιογραφήθηκε η εικόνα των Αγιορειτών Αγίων, που βρίσκεται στην αίθουσα των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος, ενώ παλαιότερα βρισκόταν στο τέμπλο του ιερού ναού του Πρωτάτου Καρυών Αγίου Όρους.


Ο άγιος Νικόδημος στο γλαφυρό του εγκώμιο πρός τους οσίους αναφέρει τους λόγους που τον οδήγησαν στην «καινή και κοινή μνήμη πάντων των του Όρους άγιων Πατέρων».

Γιατί «κοινοί προστάται και ευεργέται όλου κοινώς του αγίου Όρους» φάνηκαν. Αυτοί οι οποίοι «έγιναν εις ημάς μυρίων αγαθών πρόξενοι» άξιο είναι να εορτάζονται μαζί. Παλαιά συνήθεια της Εκκλησιάς ο κοινός εορτασμός αγίων, όπως των «εν Σινά και Ραϊθω αναίρεθέντων Οσίων», των «εν τω Σαββάτω της Τυρινης Οσίων Πατέρων», των «εν τη Λιβύη και Αιγύπτω και Θηβαΐδι ασκησάντων» και άλλων πολλών αγίων εόρτιες συνάξεις κατά χώρες, τόπους και μονές. Συνεχίζοντας ο άγιος Νικόδημος γράφει πως, με την κοινή πανήγυρη των Αγιορειτών Οσίων, «όσοι Πατέρες του Όρους, είτε από τους ονομαστούς, είτε από τους ανωνύμους, έμειναν έως τώρα ανεγκωμίαστοι, διότι δεν έχουσιν ιδίαν ασματικήν ακολουθίαν, διά της κοινής ταύτης ακολουθίας και εορτής, και αυτοί» καθίσταται δυνατόν πλέον να «τιμώνται και εορτάζωνται». Ακόμη «ίνα μη ως αχάριστα τέκνα φανώμεν, μη τιμήσαντες κοινώς τους πνευματικούς ημών Πατέρας τούτους και διδασκάλους και ευεργέτας και οδηγούς, των οποίων και τα Μοναστήρια κατοικούμεν, και τας διδασκαλίας εντρυφώμεν, και τον άρτον αυτών τρώγομεν». Και ακόμη «ίνα η κοινή αύτη των αγίων Πατέρων εορτή, γένηται παρακίνησις προς μίμησιν της αρετής, και του ζήλου αυτών εις ημάς τους μοναχούς του νυν καιρού».


Η πλήρης ασματική ακολουθία των οσίων είναι γραμμένη με όλη τη χάρη και την αγάπη του θείου Νικόδημου. Ο μεγάλος του σεβασμός προς τους τιμωμένους αγίους τον κάνει εκστατικό, θαυμαστό και εμπνευσμένο συνθέτη. Στους κανόνες του Όρθρου αναφέρονται ονομαστικά οι άγιοι, αλλά λείπουν αρκετά ονόματα. Οι κόποι του αγίου Νικόδημου και το σκύψιμο του στις αρχαίες του Όρους βιβλιοθήκες δεν του έδωσαν όλα τα ακριβά μυστικά τους. Προσπάθεια συμπληρώσεως της ακολουθίας έκανε ο σύγχρονος και ήδη μακαριστός υμνογράφος μοναχός Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, αλλά και από εδώ απουσιάζουν ονόματα αγίων, που η έρευνα στις ημέρες μας έφερε στο φως.


Η ακολουθία των οσίων ψάλλεται πανηγυρικά, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, τη Δεύτερη Κυριακή του Ματθαίου, μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, σε όλες τις αγιορείτικες μονές και σκήτες και ιδιαίτερα στους προς τιμή των οσίων ναούς και το Πρωτάτο...

Η τιμή των Αγιορειτών Οσίων, παρότι επικεντρώνεται στον τόπο που έζησαν, δεν άργησε να λάβει και ευρύτερες διαστάσεις. Έτσι τιμώνται κι εορτάζονται στις γενέτειρες τους και στις περιοχές που έδρασαν ή που κατέχουν εικόνες και τίμια λείψανα τους...

(Μωϋσέως Μοναχού Αγιορείτου, Οι Άγιοι του Αγίου Όρους, Εκδ. Μυγδονία 2008, σ. 25-26,115-119 αποσπάσματα).


Ἀπολυτίκιον

Τοὺς τοῦ Ἄθω πατέρας καὶ ἀγγέλους ἐν σώματι, Ὁμολογητὰς καὶ Ὁσίους, Ἱεράρχας καὶ Μάρτυρας, τιμήσωμεν ἐν ὕμνοις καὶ ᾡδαῖς, μιμούμενοι αὐτῶν τὰς ἀρετάς, ἡ τοῦ Ὄρους πληθὺς πᾶσα τῶν Μοναστῶν, κραυγάζοντες ὁμοφώνως· δόξα τῷ στεφανώσαντι ὑμᾶς, δόξα τῷ ἁγιάσαντι, δόξα τῷ ἐν κινδύνοις ἡμῶν προστάτας δείξαντι.


ΠΗΓΗ: Ορθόδοξος Συναξαριστής